Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
181.17 KB
2006-12-31 18:47:43
 Balatonfüred, Ady u. 13.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
1423
2514
Balatonfüred, Ady utca 13.

A mai Ferencsik János Zeneiskola otthonát Pálóczi Horváth Ádám (1760–1820) mérnök, gazdálkodó, költő, népdalgyűjtő, a magyar zenei folklór úttörője tervezte és építette saját otthonának 1785-ben. Ez volt az ő füredi „nagyobbik háza”, amely nagy vonalaiban ma is őrzi tulajdonosának eredeti építészi elgondolásait. Erkélyes, a Balaton felé néző homlokzatával, fenyőfákkal beültetett nagy kertjével egyike Füred legszebb épületeinek.
A helyi hagyomány Teasdale–nyaraló néven ismeri, mert a XIX. század második felében Teasdale Vilmos angol származású mérnöké volt, aki a Lánchíd építésekor került Magyarországra. Több tény is igazolja azonban, hogy ez az épület volt Pálóczi Horváth Ádám saját maga által tervezett háza, többek között egy, az eredetileg földmérő képesítést szerzett költő–muzsikus által Füredről rajzolt térkép.
Pálóczi Horváth Ádám ifjúságának legszebb éveit töltötte Füreden, innét számítható költői és dalgyűjtői működésének legjobb szakasza. Ötödfélszáz énekek című dalgyűjteményének nagy részét ebben az időben jegyezte fel. Költőként ő volt a Balaton első valóban ihletett rajongója és megörökítője. Bár a "magyar tenger" kifejezést Kazinczy Ferenc használta először, az elnevezésnek igazi értelmet ő adott a Balaton szépségeit megörökítő verseivel.
Új otthonában élénk irodalomszervezői tevékenységet is folytatott. Levelezett — többek között — Kazinczyval, aki itt, füredi nagyobbik házában meg is látogatta. E látogatás emlékét fehér márványtábla őrzi az épület falán.
A házat 1811 körül egy Vargha Ádám nevű ember vette meg (érdekes adalék, hogy 1821-ben és 1824-ben József nádor bérelte ki feleségének, Dorottya főhercegasszonynak, aki gyógyulni jött ide), s a Vargha családtól vásárolta meg az angol mérnök.
1945 után állami tulajdon lett, egy ideig a Földtani Intézet laboratóriuma működött benne. 1986-ban került vissza városi tulajdonba. Ma a Ferencsik Jánosról elnevezett zeneiskola otthona.

A fénykép 2000 júliusában készült.

Felh. irod.:

Bándi László: Emlékhelyek Veszprém megyében. Veszprém, 1996
Zákonyi Ferenc: Balatonfüred. Veszprém, 1988
Péterffy Ida: Pálóczi Horváth Ádám nyomában Balatonfüreden. = Magyar Zene 1967.4.


Insert failed. Could not insert session data.