Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
876.67 KB
2007-05-12 14:15:55
 Pápa, Szent István út: Nepomuki Szent János szobor 1.kép.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
406
1760
Pápa, Szent István út: Nepomuki Szent János szobra

A Várkertet határoló alacsony téglafal kerítés oldalában, az egykori vámházzal szemben áll a Nepomuki Szent Jánost ábrázoló rokokó stílusú kőszobor. 1755-ben készült, az akkori földesúr, Esterházy Károly faragtatta. Készítője azonos a Flórián szoboréval (lásd: Pápa, Flórián u.).
Az átlagostól eltérően komponált szoborcsoport az Esterházy-címerrel díszített magas talapzaton áll. A talapzaton emelkedő kőhíd tövében puttók ülnek. A kőhídon álló páncélos katona husánggal sújt le a hídról a vízbe forduló Szent Jánosra.

Nepomuki Szent János (csehül: Svatý Jan Nepomucký; Nepomuk /Csehország/, 1340 és 1350 között – Prága, 1393. március 20.) keresztény vértanú, Csehország védőszentje.
Miután pappá szentelték, nemsokára prágai kanonok és érseki helyettes lett. IV. Vencel cseh király őt választotta gyóntatójául. Vencel gyanakodott feleségére és azt követelte Jánostól, hogy árulja el, mit gyónt a királyné. János a gyónási titok szentségére hivatkozva megtagadta a király kívánságát. A király azt is nehezményezte, hogy egy apátválasztást az ő tudta nélkül, mint érseki helyettes megerősített. Mindezért elfogatta, megkínoztatta és a Moldva folyóba dobatta Jánost.
1729-ben XIII. Benedek pápa avatta szentté.

A fénykép 2007 áprilisában készült.

Felh. irod.:

Németh Adél - Szabó Lajos: Pápa. Bp. Panoráma, 1989
www.wikipedia.org

Insert failed. Could not insert session data.