Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
1.96 MB
2007-03-01 15:20:14
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
618
4284
Rövid leírás | Teljes leírás (274.65 KB)

Zalai Közlöny
1907, 46. évfolyam

Zalai Közlöny 1907. augusztus - 31-34. szám
35. szám hiányzik


A következő szöveg az újságból készült, automata szövegfelismertető segítségével.

NA0TKAMIZ8A, 1907.

HEOTVENHATODIK *VP0LTAM, 31. SZÁM.

AUOUSZTUS 3.

ZALAI KÖZLÖNY

~B«fl™>*»1 ****\'? KB**1 *vre l0 korom, (Élévic & koron*,
HgyeJt*rC 2 koron. 60 flll. Egyet >iám tr. 20 fill. I
Tintrokfiik, tanítóknak, J«gviókn«k 4a állami tltttylitlóknak ?>
I 4vr« 0 koronm, fal 4,r. 3 korona. |

.-K\'lüfi ^/.i\'rki\'Mtú M Imtió.
Kálmán Pál.

8i«rk«»töa4B •» kladóhlv.t.i:
Klnlaay-uic* 20. aiám. Megjelenik minden agomtwton este 6 órakor.



?< Vármegyei távbeszélő.
Hírt adtunk már arról, hogy H kereskedelmi miniszter a telefon beszélgetéu dijál Zalavárniegye területén) 2 koronáról 1 koronára szállította lu. Ez az intézkedés tulajdonképpen a Balalonpart érdekében történt a csak azért terjesztetett ki a kedvezmény a vármegye lobbi városaira is, nehogy az a viszás helyzet Álljon eló, hogy Keszthelyről Zalaegerszegre, vagy Nagykanizsára 1 K., viszont azonban 2 K. legyen a dij.
Hálával és köszönettel vettük ezt az újítást is. aminek következménye kétségtelenül nem maradhat el. A kincstár nem veszít semmit, mert a távbeszélő gyakoribb igénybevételével a kfllömbözet meglérOI.
Ez uz újítás azonban eszünkbe juttatja újra a vármegyei telefonhálózat sorsát, amely mar évtizedek óta vajúdik B létesítését csak az anyagi eszközök hiánya hátráltatja.
A tuult évben egy osengó pénzben kifejelhető jelentékeny lépést teltünk előre. A vármegyei tisztviselők fizetésének rende-z.\'wre kivetett 1.6% pótadó alapból, amely a tizetéseknek az állam által történt kiegészítése folytán felszabadult, 60.000 K. maradt a láv-in-szcltóro. Jelentékeny summa, (te még mindig kevés ahhoz, hogy a telefon kiépülhessen. Nagyobb államsegélyre pedig a mostani mi\'g-Mietóscn mostoha pénzviszonyok mellett — hiába várunk. Az egyetlen óéihoz vezető ut lebal csak az lehet, ha a vármegye évről-évre rászán valamely összeget a távbeszélő alapra. a""K cgjütt nem lesz a szükséges tóko s a községek is áldozatkészséget tanúsítanak.
A sok eszmecsere után, amelyet ez a

tárgy felkeltett, szinte pleonaziuusuak látszik erről a tárgyról való ujabb beszéd. Viszont azonban a közvélemény általános óhaja, amely a vármegyei hálózat kiépítésit sürgeti, kötelességévé teszi a vármegyei sajtónak, hogy a kérdést állandóan napirenden tarlsa. .
Alig van az országban még egy vármegye, ahol az általános közigazgatási és közgazdasági érdekek annyira szükségessé tennék a távbeszélőt, mint nálunk. Csak a térképre kell tekintenünk s azonnal belátjuk ennek az igazságát. A vármegye székhelye oly messze esik egyes vidékeitől, a közlőbe dési viszonyuk, dacára jó útjainknak és vicinális vnsulahiknak, uiég mindig annyin j rosszak, hogy a földrajzi helyzet már maga Is ! rendkívül inegnebe/iti az igazgatást. A távolságokat tehát a modern tftohnikai eszközökkel i lehetőleg át kell hidalni.
A járási beosztás is sok tekintetbon szerencsétlen, más oldalról a viszonyokban I rejlő kéuyszeiüség folytán> alig változtatható {meg annyira, hogy egyik-mjásík vidék túlságos \'messze no essék a járási ^zéltbelylSl.
Aki ismeri a kózigaigatás feladatait és működését, annak nem kell bővebben fejtegetni, hogy mennyi idópM\'trlással, felesleges utazással és írással jár az, ba a községek távol esnek « járási és vármegyei központtól. Ks emellett még mindig lassú és nehézkes marad az adminisztráció mindaddig, amíg a távbeszélő úgyszólván állandóvá nem teszi a központok, székhelyek és vidéki hatóságok. ; közegek közti szóbeli érintkezést.
A haladás napról-napra bonyolultabbá teszi a közigazgatást. Ujabb feladatokat utal rá azélel: nnponként uj rendelkezések, utasítások

áradata zúdul rá. A munkakör tágulását, v"\' közigazgatás feladatainak szaporodását val^ffj--hogyan ellensulyozui kell. ha a végtelenségig" nem akarjuk szaporítani a papíron fogyasztani és nem akarjuk elérni azt, hogy minden tizedik ember tisztviselő legyen. Egyszerűsíteni kell a formákat 8 megkönnyíteni a munkát a közvetlen érintkezés állal.
A centralizáció, amely ugy látszik, még nem érte el fejlődésének tetőpontját, egy lekötetlen helyzetet teremtett a közigazgatás terén. Egyrészről eltüntette az alsóbb fokokon az önállóságot 8 kifejlesztette a felelősségtől való menekolésrn való törekvést: másrészről n végtelenségig megszaporitolta a felsőbb, az irányító hatóságok munkáját. Minden kérdés, amely felelősséget eredményeibe!, a központi hatóságok elé kerül. Sokszor nem a kérdés eldöntése a oél, hanem a felelősség áthárítása. A kérdezósködés. az útbaigazítások iránt való előterjesztés özöne zúdul a hatóságokhoz s amit szóval két pero alatt lehet intézni, órákat emészt fel.
Száz okot lehetne még felhozni a telefon mellett közigazgatási szempontból. Azért emiitjak mi is első sorban ezt a siempontot, mert <a távhjjszéló kérdja^t nálunk közigazgatási [érdekekből szokták tárgyalni. Pedig nem ez a legfontosabb. A közgazdasági érdekek ezerféle szalu fűződik ehlicz az intézményhez.
Ezeknek a nagy érdekeknek védelme, I fejlesztéso kötelességóvó teszi az intéző köröknek, hogy a távbeszélő kiépítését keresztul-vigyék s amikor körülöttünk rohamosan halad az élet, Zahvármegye nem maradhat hátra a modern intézmények létesítésében.



Danka Maris lakodalma.
Ina: O8ZE8ZLY M. VIOTOR.
Ildiikáukiml nuuopel lurlultnl A r.»»l«d x.\'inr «VH n Marul adlak l\'ultuúgOl egy gazdag legénynek, líaukáék ugy mondták hogy nagyon szerencsán ? > bázaswíg, a falu népi) alleubeu ugy állította. >gy Danka Maris aUyuricz Karitól, a szagéiiv szoIgB-l((!«">t szereti. Többen Ülték is, amikor csendes mdekeu, mikur már a kutyiík u nu\'ljség™ álomba imrollfk a kutatok aljában, liyurici Kprkó «ok»ior "\'?» liiaba óMIkoclatt órák busszal Daukáiik |iorlá|a ii llyiíukor MarÍK szive mindig mügt\'r<.zt" a It-- )\' kozullétét >, csuk ki-ki«zöki)ll n.-ini a baihirl.
Ue perntw. t)zt csak ugy beMéllúk. A talu inúg " » ÜBBiéltn, hugy Dalik. Marist ugy fróraakollák tjaidag legúuyhttz. 8irt ÍH a Maris nokal. ili) liat >«rici Korkó mégis ónak egy íölilbóz ragaiil »zulga-?««y volt. a Ozigíny Hisls mi* gazilag «znl6k
Hát azt a szerencsétlen lakodalmai Hitek mag \'• ento. Vagy dohogy is Ölték. liaiiBin ugy vígig-™wltók. bankáiknál nem minden nap van lakoda-" i » ba egy«zer meg is tOrlúuik, hogy »z egyetlen \')? l\'íjím. filltószik a mirtnszkosioriil. ItanMék >w""l Ml illondó keretben kell megcselekedni.

Szóval, H cigány bzakadHtlanul hutta a talpalá tnlól, a lialuluk \\»\'<i^ i-leni IpIkeM\'d^el rakták a láncot
ila itzt JIIÜIKÍÜIII, liDgy hivntaloN volt a lakodalomba n fi-l falu: k«vt-tii!t inondtam. Mert bizony, ott Hzorougoit DauLiWk kát (*gat> HEobAjában */. al-v.-gtŐI kezdve a felvégig míii(ÍHii épkézláb umber.
KtlIönOHeii u férfit)mbereknek volt niéltm jó kvdvllk, ámbár asszonyok viltúk itt h a ÍÖHEÓI. AZ öregebbt-k pedig azalatt összebújtak a SKÍIHH kandalló inelh-tt H fMfinlcs u-relVre közben n flatalsflgot ttlinltók a táiu-nt
Nem is kelleti u?Á Itlzi-lni inéul volna az Hitéi ktll is. A Htvuk repunlek, tu arcok kigyullak. a lihegd keulekból inélyiiégeH vágyódnsual leli sóhajok verődlek finsie, minllia a túlvilág gyönyörűségei raj-zotlak volna lel a Halul letknkben.
L\'riiipAu a iueiiya.s*i/.uuy arca, szenm maradt vitltoiatlan, Prót»Ut ugyan \'.\'Kyszer-máimior jókeilvot erőszakolni, de >•? ugy illt\'lt neki, mintha lauyar alma mellűit mosolyogni akarna
Knzre is vettek rajln ezt uokau, specialiter akik-nt\'k ueni akadt ott egyél) itolguk. Czigáuy Ferkónak ülienben volt fontosabb hivatása is az arcok és kedélyek tanulmányozAtiánál, világoH tehát, hogy az o boldogságát no in zavarta Ü gyauuuak még az árnyéka nem.

Táncolt, vigadott, nagyokat kurjantott, néha toppantott ÍH. amiül már ei igj siokás egy érdeme-Neob lakodalmi ünnepségen. Heg-meg forgatta a me-uyecskújt\'il iriagyaroHan, — ez pedig csak hagyta magát egyfonnóii változatlan arccal, örömtelenul, mint akit nem r-rdekfl itl neuki, bvinmi
Meg vult gyózódve maga ÍH, hogy amíg teste, az a hófehi-i, pitiegÓ hamvas saobor, itt járja a láncot azial a li\'géuynyel. akit csak az urdeklesö péot-vágyáK kitüjninil az oldala metlé, - a lelke, az az ártatlan, törékeny kis jóttzág azalatt meutize elkaJao-doz u lalu tuln<j végűre, ogy tjzegéuyey kunyhó felé, ahol egy löldhöz ragadt xzolgalegény ápolja tehetetlen öreg i\'dtisanyjiit. Tudta, hogy a tetttével reudez* kedhulnek. n teulét odaadhatják bárkinek, de a nzive, a lelke csak Uyurict Kerkóó maradi, aki szegéiiy volt nagyon, <lo jó szívvel rolt iráuta mindig.
. . . Itauka Maris arca cstk az a uzoinoru maradt. Hiába kezdett a cigány uj nótába, hiába volt körülötte a gondtalan dovajkodáti: azok a mattkor ragyogó tüzszemek csak belemarediek, bennfeledkeztek az üres semmiségben, mintha megst1 akarnának válni tÓIc.
Pedig már mámoros volt mindenki. Az 6ré-gcljbnt kóznl ki-ki félrevouull a konyha homályába, ki-ki .abóbikoll a kandaló pAtkáján NYni,.lv-!í már, haza ÍN kotródtak.

SZÍVÓS ANTAL miiórás óráit mindenki dicséri.

Erzubat-lir 14. (Magyar-utca larok)

Flok-íilil Klraly-utca 32.

ZALAI KÖZLÖNY

lonr. AU(ÍD8ZTD8 :

Élelmiszer-uzsora.
Színházépítésünk.
Mulakái-a, Tagy arcns?
el a mai riszonyok között. A szinbáx helyéDl
megfelelőbbnek a főtéren levő .cwporlház- («U
tortom> | 1663-ik évbeo Isten csapásaként nel.Piüdett
A kÓBzinhát mellett van Magyarországra a hónapokon át szakadatlanul tarló
A .Zalai Közlöny közérdekei vélt nolgálni akkor, mikor felszínre vetette a régóta huzodó és vajúdó oziubáiépités kérdését.
Két cikkben fejtegettek a színház fel ép i tétének siokrMJgességét. Ttíljewn mellékeit kérdésnek tekintet-Ilik, hogy kósiiuháui épitflnk-e. vagy arénát. A kérdés felszínre hozásávnl ogyedul és kizárólag az J volt a céluuk, hogy az elaludt mozgalmat egy kicsit fulébreszszflk. Sikeiül-e. nem tudjuk: de remélj Ok a legjobbat.
KmlékezaQnk ónak vissza, micsoda erőteljes mozgalom indult meg 3 évvel oielőtt. Már a niü-épitést is Nagykanizsán volt, iki 200,Ont) koronáért hajtandó tett volna * színházat felépíteni. — Aztán valahol megakadt az flgy, éppen akkor midÓn t gyűjtést kellett volna megkezdeni Azóta mélységes álomba meralt a siiobázépités. Osak a helyi lapok lelkiismerete jajdult fel néha-néha.
Mi már rneguokalluk a tétlenséget én idején valónak tartottuk, hogy kilépjünk a porroudra. — Cikkeink méltó feltOnéitt és nyugttlaoságot keltettek. Am itt nem voltunk hajlandók megállapodni. Min deuekelóu tisztáha kell jönnünk azzal, hogy városunk
TriDammer Gyulának ****)\'? ""\'J tönlírÉÍ **te M milliónyi lakosság évi
y y wTd
mpammer uyui* (keoyerét. A tsrmfeblta/t követő idő általán^
rékpéutár igazgatójának következő nyilatkozat.:
j krónikásainak írásait olvasgatta, anuak fogalma lehí*]
öl, szo sem leuvi, ia*>t* arról a szomorú látványról, atnit egy egész ormív nemcMk » ván»i határozat *zol igy, haoem a meg-\' óbnő lakosságának képe U)ujl, mikor kenyér-híjául
Másról, mint kŐBtinliáiról, szó NPIII lehet, mert arról a szomorú látványról,
hbez kötötték"""1 e«é" esztendőn keresztül.
Nemzetünknek *n a hiüksugben való
levő 120.001) korona adományozói j
a segélyt. Az építés lelkénl a csoporlház a legmeg-
mértékű bóvelkedése akkor természetes volt Mert megtagadta az anyatöld a kenyeret. AE elvetett mu nem adta vissza se a tokét, se a szorgalmán inuuki
I kamatjai. Isten bnntetó ketonek nyomait látta t D«D ebben u országon termésbíányban - és meguyugodot,
\' benne.
Ugyancsak iiry gondolkodik
^ NeuB,edler AntaI_
kir. törvényszéki bíró, a NtinházépitÓ bizottság tagja is mondván a következőket:
Részemről a Vősiiuliói épitésábez ragankodom. Ar arénával nem H<<gitl)nk semmit, mert htszeu a moslaui is megfelel ideiglenesen a tolnak. Kívánatosnak tartanám, ha a bizottság erélyesen akcióba lépne éit minden erővel oda törekedne, hogy az alap
A mai Íoség»s eszteodö ótn 41 év tett ut, .megrakodva búval és ÖrAminel - H most, nei^yvenoégy esitffodó múlva umét a legsötétebb kép (árul as egykor tejjel-méztel duü Kánaán *2o inillióuyi lakottul v\\i, a kényé rti ián>.
Jég nem verte e\\. árvíz imm vitte el, milj
nem égette ki az orazág lakoiteágának terméséi, *
mégU a törhetetlen dráguág nehéz terhét hordom
roHiadó vállain az a uép, melynek nzorgtima, IciUrlA
muukáoHága a hiányt nem ösmerfi jólétet érdemelné ki
Van kitnnó hustartó marhája és drága, élvetlittlleu
husi eszik, — ha ugyan nxjry rítkáu jut helftle vaiim
kuvés az asztalára. Van acélos butája, mely a vitifc
elao tennéuyei között foglal helyet, ? -? és az ar»ii.
idejéu -i—ii krajcárral emeli nyomorult keuyeráoek
kilóiát a lelketlen kenyér-uzsora. Temték ennek ?
népnek, ilyen megélhetési viszonyok kötött gyarapodni!
h kd álllái kötltéik ii
deuekelóu tisztáha kell önnunk azzal, bogy városunk "\' .... ü , ., , ,,, \\
melói miut gondolkodnak az építés felöl", azért fel- »«porodjék. Meg vagyok róla győződve, hogy az
• Kzépitó egyesület elnökének, a Nagykanizsai Ttka-I.^ „.:J»„„ ,„ _i, „._..:.„* .*.. »L: ._ -,..w
akció meghozná a kívánt sikert éti egy év múlva
telink a kérdőt.
Mi lentié célszerűbb, kőszinházat, vagy egy bonthatnák a csoport házat, hogy helyébe a színházat modem, diszts arénát épiteni ?"
mábkép Knortzer György
tDzoltó-főparancsnok nem, mint alábbi nyilatkotatából
h beérkezett feleletek majdnem mindegyike kószioház pártján van.
Leadjuk őket, ime, sorba:
I p, y g y gyp
\'is látszik: hegyen kedve állampolgári kötelezettségeipt>k leijeti-
Hozzám intézett b. soraiban azon kordéit mél- ?•*«: **?" & kedvv,fl\' Pé,nzt »a áráldozatot, mikor
hál él köiét é |édé lk
I
KlsÓnek
hlání1!lí
közjóiét éH megvlégedéa legBiQk-z olonő kenyér. s«liol egy megnyugtató iotéi-melynek célja lenne a folyton Hiii«lkedi megM/Ontutése vagy legalább
.ni lenne célszerűbb: kóbzinbázat, vagy egy s tózlatik inti-zui hogy. ,Mi loone cálswrUbb kóssiu- . - ,. .
modern, díszes arénát építeni\'V — kérdésére az idó | házat vagy egy esinos arénát építeni? Véleményem:0^088 ""P1
rövidségére való tekintettel, de még azért sem uyí-1 erre nézve az. hogy egy CSÍQOB aréna építése oly ra
latkozhatom, mert e kérdést még ms nem tartom összegbe kerül, mely Tf> tizázalókát teheti egy váró-
aktuálisnak. \' sunkban tnegfeletó szeróny kóbiíubáz előállítási Össze-
Hát éltől egy cseppet sem lettank okoaabbak. ,8*ofk- Uj .tellil1\' na ««"> Mlemes h^lyzelbeo vol
Véceey Zsigmond városunk polgármestere nyilatkozott ekkép:
Hátéitól egy c«ppet sem lettünk okosabbak, g *J y ^ , d á á fokozására i„«tmi
Dodolai stilu.. .melynek csak az a célja, hogy sem-"""\' már hogy egy csinos .rónál epllbelunk. akkor » BeTdák.l om««ferte A lóvá o.ban nT.
mit meg ne tudjunk belólo.
8okkal érthetibb
ujnépi Elek Brnö kdvelkezó felelete:
Itecses átiratukra a következekben van szeren-!orhI- k«pvi»»l« kovelkeió
a kósziuházat. Méjí pedig a csoport Ilit helyért-. Igen őrdukfti
DobrovicB Milán Jflete:
éppen oly uyugodt lelkiismerettel emelik a pékek a kenyér és zsemlye árát, mint hónapokkal ezelőtt lelték A tflzelóauyag beszerzése mi már majdnem lehetetlen, fóleg fában szegény vidékeken. A lukitsbérek sllanrió emelése miatt hssonlólsg szuuetlen a patiBKi mindenfelé. Ks a piaci árak ? No hát Azokról ne is bt>N7.é!)Qok.
? ? ? ??? erról ruimleu habozás ni\'lklll mondjunk le és építsük \'•I"™M. peioaiai orsznguerte. a lovaroman ni. i
csém válasiolni
Nagykanizsa városa — szerény rint — csakis maradandó jellegű u.
kóazinbázal
A kíeiinház ezebb is, jobb is mini az aréna, mert rnegnnnyodik a kedélyünk. Csirkét, kanál,
Csak az a kérdés, hogy nem-e porladnak már a |j„át cjik . uagyurak lumsa ismer, mint élelmisien
csontjaink is a föld alatt, mikorra a koetinbái meg- Szegény ember, hivatalnok-féle még álniábau ae igen
épülhet Vagy 3 év uta nem hallani a bizottság mü1 U ffélé tlá
építtethet. Arénát színigazgatók U építhetnek. A, épolhel. Vagy 3 év óU nem hallani a bizottság mu-1 ut effélét az asztalán.
szinbázaUp nagy része nem is volna egy színkör j ködöséről. Lépjou akcióba áa amtassa meg, bogy fi* a drágaság tekiutiftébeu mi. uag)kauiutiik
építési céljaira felhasználható Kormáuyisególyt is csak\' *kar ás tud lenni valamit, fin öruluék legjobban, ha vezetóazerepet jálszuuk: meg abban is. hogy nálunk
kószínbáz kapbatua ; mert a minisztérium a stiokör városunk fCterét a csoporthái helyett színház diszitené. BiUC4< ben)D)j intézkedés arra nézve, bogy az élelmitm<
építésének subrencionáláfát megtagadhatná azon | NyilalkozUk még többt\'n U, e»kel azonban uzsorának vérosokörmei közftl bennünket kimUJitu
indokból, hogy van a városnak szín házépítést alapja. m4skor közöljük. Most már igazán\' kívánatos volna, nak. Mészároltaink, henteseink, pékjeink, kofáink miulhi
Állandó jellegű színháznak építési segélylyet való ni , bizottság mielőbb akcióba lépne szövetséget kötöttek volna egymással a tui tönkn-
él látása elől azoobao egy kormány sem zárkózhaük I tételQnkre. Tej, tejfel, túró, vaj, tojás, hu*, bal, keuyér,


Oiigioj Pista, az uldonsOlt férjnek pedig már. Danka Marin balkau megzörgelle az ablakot...
annyira fejébe sfáljot^s nagy boldogsága, hogy ugy A legény fölrezzent Aztán ahogy megiamerte
meglépte a hajnali szél, halavány szép arcát vörösre _ E|nis,e,n, Maris Ismerlek, jó szívvel vol
marta a hideg februári idő: de 6 mindezt nem vette M mmAig hozzám. Szerettelek.
észre : zúgó fellel sietős rohanással csak ment... Szerettél
Ment... É. egyszerre megállóit... Meginl elhallgattak. Bgy közeli eb hangos
Egy alacsony kunyhóból, ahol egy földhöz csaholása figyelmeztette őket, bogy valaki közeledik,
eé llé thttl ö édját! A lé ft ő ké é Ít dt
szorke | neki:
Menj Maris, még megláthatnának .. jod lesz. menj .
bánt a testével, huniba\\ólmol öntöttek volna beléje. FáradUn, kelletlenül ízjtelt-mozgotl már ó is, és •hogy kidőltek mellőle a legjobb táncosbarátai, azonmód belefordult egy közeli öblös székbe s el is nyomta abban a minutában a jótékony álom.
A vendégek elszéledtek, a muzsikusok haza-kolróduk Czigáuy Pista csak aludt...
Aludt mélységesen, a boldogságtól átszellemült arccal.
gy y y, gy
ragadt szegény szolgalegény tehetetlen öreg édesanyját
ált hlá láfé tődött ki ük
Danka Maris pedig ment, ment... A csatakoa téli éjszakában raeg-megbotlott, lakodalnii ruháját
g gy ggy g
ápolta, halvány lámpafény vetődött ki a é]»akábs...
Ott állott meg Danka Mari.
Sié k
g
Szivére tette két kezét és betekintett a keskeny ablakon ...
A földhöz ragadt Kz»|téuy szolgalegúny ott ült a kopott asztal mellolt s könyej. meredt szomekkel néile a falon fUggó Mária-kép jóságos arcát. Mintha imádkozna...

a kívülállót, kilépett a hideg éjszakába.
gy , gy
A legény megfogta a nő kezét és BÍetve mondta
— Kijöttem, — mondta íz asszony, de hang-
Iában benne volt a pokol minden kínja.
— Késóu jöttél, Maris. — felelt a legény, le
mondó fájdalommal.
— Ma volt a lakodalmam. — folytatta a nő.
— Tudom, eladlak ...
— KI ...
— Aztán hallgattak mind a ketten.
— De én csak kigyelmedet, Ferkó I Nem is lettem
volna más felesége, ha anyára is ugy akarta volna ..,
Nem bánom ... Itt maradok kigyelmeddel Azért jöttem . . .
— Az nem lehet. Maris.
— Miért nem? Hát nem szoret már?
— Ne kérdezd. Tudod, hogy mindenem vol
tál le. ne kérdezd ...

— Miért nem maradhatok kigyelrned melleit\'
Kimegyünk iuueu messze; kigyelmed más Volgáin
után néz, éu is...
A legény egy ideig eróaen töprengett magábui aztán szomoruau mourita:
— Nem lehet. Maris!
— De lehel. . . Mindig azt mondta. I"*\'
meghalná én nélkülem.
— Azt. De mégse lehel. Te akkor még Mel
léi volna az enyém, must már nem. A Czigány
Pistáé vagy már. Kiadtak neki. mert te elengedlsd
; magadat adni. Kn uem veszlek el tőle, mert ez lo-! pás volna... Nem visz rá a szivem, mely csak b> csOleteaen ludoU szeretni... Majd csak valahogy" megleBzek én Is... Tn elfelejtesz, de én nem fsler telek el soha... Kisorvadok, elpusztulok mialuri akkor is szeretlek, akkor sem visz rá a becsületen, hogy ellopjalak ,.. azért nem haragszom rád Mana Isten veled ... Menj. Maris, menj vissza az uradhoi légy bnldog vele...
— Gyorsan, szaporán beszélt a legény. »"""
befordult a kis kapun, hogy ne lássa könnyeit »
az eladott leány
Danka Marin pedig csak állt ott, minlba «!°\' keret verte volna lábai. Réveteg nzemokkel »ezl». nézte az előtte becsukodó kaput, a távozó legW-aztán lerogyott a csslakos. nedves földre...

IU07. AlHiUSZTUS 8.
^^ «
méregdrága. At egjes élelmistorek árának emelése korlátlan; »ot at élelmiater minősége tekinteté ben se igen sokat lorodik valaki ,, elLsiték lelki i»merelleU8ége?el. A váaárlók. a fogyasitók telieson ki vannak » 11.1 g á 11 a I v a at eUruiiték unkéuyéuuk.
Utomoru per.pekii.ája Úrul elénk a jovíuek Akik a nép uoeialia ba|BÍuak orvoslását akarják\' neo a téren nagyon stép éa báladatos niimiió „^ r,á|ok. Csak leesék nekik stéltókiuteni! Ks meir nem ijedni a kiuálkotó munkától. \\k ne uénék ám ast se liogy at orvoslás kőiben melyik érdekwövetketelnek lépuek a tyúkszemére, vagy kinek a keiéből Illik ki ai élelmiawr-utsora hamis mérlegéi. Hanem akárhol ulal|ák a sebet, vágják ki balrau, mert régi igazság meg Biamarck megmondotta, hogy radikális betegség-hét vakmerő gyógyster kell.
k nagykanizsai epitomunkasok
?zakazervueMnak felo.ilatUa.
Március havábau megírtuk, hogy UÍ alispán a innykaniiüii épitímuukaaok omiágoa HíOioUég helyi rMiporlját i» működésétől ideigleueiseli lelfüggeniUjlle. MOÍI érketelt meg a belugyniiiiiezleriiim rendolete^ a meljF a csoportul a púnikeiBlés korul felmerüli súlyos »tabályulan«agok miatt ví\'gleg felosilalla e» vagyouára a tárlatot elrendelte.
A belugtministter rendelete égést terjedelmében i((V Klói :
Zalavármegye alispánjának
ZalaegtTHteg.
A magyaroralági épilóumiikások ursingos uivtt-Hrjéijek folyó évi március hí 19-én 4SI5 >tám alati krll •lir.patii határoiallal míikodésélól ideiglenesen íelmggMllell uagykamiaai helyi csoportiál, at ugy. vil»l és pénikotelé»liek megvizsgálása után at 1870 eü i5ut-/eln. számú uelllgymiiiiraleri körrendelet alapjáu eteuuel feloszlatom, ezzel egyidejQleg a pém-keieles körül (elforogui látstó büntetendő cselekményeknek az IB78. V. (. ez. u-i. i-t alapján leendő megtorlaía céljából az összes iratoknak az illetékes »iraljillgyé«ii>ogb.ei való altételét olreudellem. A meg tartott liatósági vitxgdlal megalapította hogy a helyi i\'ttiporl yUouw iJKruu és Simon János piukafói kómives segédekel megakadályozta ahban. hogy Mitró József CK Mankoviejt Jakab nagykanizsai épitóiueslerokuél vállal! munkáiukat tel|esithessék. ü raeleimenye álul » helyi csoport nemcsak a I2S93\'J/I»O3 szám alatt kurmáiiyhatóságil»g megerósitetl »l«])szabályokban iii«g«lla[>ilutl hatáskörét lépte ml, - liánéin az rgyliti szabadságot is megsértette. Megalapiltatoll Utváblm, hogy a helyi csoport ügyvitelt és pénzkezelése szabálytalan. A tiémlári nyilvántartani könyvek lele-lowt\'g kitüntetése nélkül vezetetett reudelleu feljegy-.eiwkbol állanak. \\ ugrinecz Károly egyesületi elnök " lüiiti. évi dec. lió ll,-án kiállított elismervény tuuhága szerint az épilótnuukiisok állal osszegyuilölt
5í> korona 7u Ullért r leltetési helyére be unni
szolgáltalla. SáDta János 4fjn koronát veit ál egy «|l»iitállási alapra, Ij\'aiM liyörgy, Horváth liodi. "odor Lajos és I\'illl Kerenr kolcsOuilket kaplak az \'gy«»lllotl6l, jólehet mindezen Összeget gytlmolwO-\'íleg kellelt volna kezelnie u egylelnok. — A pénztári naplóban nyoma sincs miiiak, hogy ezen összegek kiadatlak és azok il|ra hevéleleztattek volna. A helyi csoport ezen eljárása által a tagok vagyoni erdekeit is leletté veszélyeztetvén, létjogosultsággal "gyállalában uein bir. — miért is azl le|p<zlntiii. a v>zsgálali iratokai pedig a lenforognt látszó bflnleUtuló\\ cselekmények megtorlása céljából a: illetékes királyi ögyészségluz álli-ili kelltil. lirról |el«u °>lározaloinuak baladéklalauul logaimlosiláHa réljából • felterjesttelt iratok kapertn oly felhívással értesi-l«i». hogy a helyi csoport vagyonát a készpénzzé l&eudfi ingóságok ériékével egyiltl llaloságilag állapíttassa meg s a vagyon hováíorditása íiáilt legyen hozzám veteményes javaslatot. Felhívom végül, hogy

ZALAI K (I ?/. L ÍJ N Y
a lefolyt büuvádi litsgáltl eredméuyét annak idejében hozzám jeleuUe be.
Hudapest, 1U0Í. évi július hó ^8-áu.
Andrássy s. k.
Kzeu rendelet alapján Farkas Ferenc reudőr-lupiliDy hétlóu reggel megjelent a szervozell helyi-•égbeu s LU alá vette az olt laláll ingóságokai, a miket »uu koronára becaUltek.
A radikális iulézkedés nagy tizeutáciét keltett I I különösen a munkások korében, kik a aulyos szabály-\' ulansagok dacára sem sxAmitoluk a feloaxlautsra.
Nagyságos asszony.
tidja tv hagy a naláti-kav* v« i latinál nitért (Vril Ónr.ik a .Kai
M-rl kuimbrn anunk ni eshelóti\'ifflfk ttsti ki mat/ttt, hogy kff-:i vttfkn ulán-iat"t kap, uu-tjt « • A\'ní/i-rtmtr-t* htút.Ulő, minden
Cttkli a
Kathrciner - féle Knelpp-mafáta kávé
btrja, külílnl«ga» •l4állU*tl módazoro r<-vén, a gyár-malklvé \\ib\\ Ot tamat)it.

M.\'-ln\'.
/.UlHÍ
i.\'k

I.N.Uí>>
uiuuHaszony,
jól cu
il.\'-k.
?/ot.
?.!,»
viVni, h
..??V n valódi
• Kall
iiuin
•?r-

.kia iáit
.•ri\'drti iau-
„mj....
klim,
1..

lt.> -Ka
llirtiiniir-Kle
Kimi|
.p-li


kivé.
íeiirulUil Oa
Kilo,,

|.«l
..r
ari*é|i
.ével, mim
Rendőrségünk egyenruházata.
Ht<ii<jór*t\'};liiik lisztikiirn nwft u imilt fvbfti kt-rvi>n)l adoll )>e n váron képviccló (wtnicltihfz i\'(í.vi>iirnt)H litaláiiY^rt. Knnek pgy i-ve t«*lt. de a pt\'iizlijzyi biiütl^ff ~ nem ttgictván meg önniBgát. — nem ti-tt som mit
A rendArniliH pftiijí líöíénlpk A remi siL.Tf* Arzt\'-si\'iick én ini\'glRrlábénak fellélelnt n^im^nk crLOlfi-i m iiit«inimi)bfli itiolivumokou alapulnak, liánom nétiH ffZtlsi krizrtmböfiüHl, tátuzó innmiMituinukluVt is U|iUI kintiak
Mini a ntinó kúiümljöhiit\'k JAIHZÖ moHieiiliim löbbuk kdzött a r.\'Míiór vgyenruli* Holott valújAlian num az A roml^rnHtc lóiiykudéfttí iixyaiHti noV tfkin-letbfii a (ükiiit^ly lialrtfiAn óptíl ff»l. Kábeirtó iiulula-tok dlUlncL. rakuucAtluukoiiáflok eloéraultink, it remi viriNzaáll akiailiiaiiyuzor, inert megjelenik a rtiiidór — Még nem Hiúit, mén iium teli, de már annyi, min 111 a szólt, mintha tett volna. Megjulenéne Aéf[. Vote a tintósáff, H lörvóuv tekintiilye jelent meg n -sinksejí adlu pillanatban, Morális t*ri fz, db merő klllaóhég végretiajtóln. ai órvényl«dó|a: az egynuniha.
Kltjg küifiili-kvó li-hflt HZ, liony &i i-gyt-nrulia i törvény » liHtÓKrtg u-kiniélyimek köiiiö.sc a maga tni-voltjábnn. Aioiilnui nx t-gviiruliátiak knmolyt.nk. ki-füjot^tiük is kelt k\'iini. hogy na sért** a NZI*IIH>I H ne bantun n j6izlé«t. Már p»diif DIMII kitvttliíltmlÓ. bogy na amúgy i* gyarlón Üzot^it rendónisitikar sajátjaiul HZt>rezztt \\n\\ Bgyfiiruhíjiit, nmlyuuk állandóan ÜKítának, tekintélyt Hi.ónak kell lunni. Nem kell biionyitatii, liogv az egyenruha tn»V akkor folitl meg céljainak, ha AZ tekintélyt adó. Közérdek Mnit az.

hogj rendórségonk oly egyenrubával UIUMék el, mely blttoiiljt a lekinlélyl. Ki pedig csak ugy érhető el, ha at illetékes forumok nem kicainyeaked-uek, s miut égést országban szokás, megállapítják vagy az egyenruha átalányt, vagy a IvrroéezelbeDi kiszolgáltatást.
Klen csekély óaszeg még csak estre sem veheti a város kolmégvelésóhen, tehát nem jár semmi vagyoui megterhelteléeével a város polgáraiuak, — mégis léuyegea javítást idét elő a rendesül terén.
A hét.
A legújabb adóproblóma.
— Levél ? *?6rttMitAhóa. —
,i)izonyo«, különösön ? nníUii-nyowigra alapított adókulc* nyu- min moftadóitatható lenno mindan
hát
cktclen
y gy
ucvcKy (érti v«gy nő,
i épvgy minden, mondjuk 3 évi há.
tus4K ulin nyermelíteltn hitt*. pár mini jog, uumély*.
Ne vflgye rosst uóren bzerkeíztfi uram, hogy | kAxl**ntéujébAI mottókéul ideiem ett a mondítot.
Korunk lükre ez, melyben muglátja mindun lí»i)dolkűzó én I\'TÍ.6 ember ait a kétség Intetett eröl-kódébl, azl ai iranyzülot, m«ly tArmidtlmuukat a piiHituláhtul. gyökeres rclormok naii-gésébuu, kurunt-IIÍMÍHI nkarju iin-gincnti-ni. Kényesen v>*ii riaaia azt t - Ufiii tudom — öntudatlan vagy im-«ter8Ógeii sfl-lébuJjiel, a iiioljbun t-zek a meniók tapogatóiotk , Mfrt i\'z az indítvány, a tüfllylyel Eaitprgomvármegye tönéuyhfllórjflga kívánja botdoggá tenni a magyart, (??••ak hiilülöégbiui togaiiizhatolt meg.
Adót v.ilin a nem Irntas férllakra én átokra a "ókrt>, akik u«in mentek férjhez! No m«g ai impro-dukiiv háztuuágra.
Utanem, mekkora, ntutignág ÍH a mi ugyneve-zi\'ll duüzált tArnas életünk. KM ennek hatása altit mily tökéletlenek axok a lorvéoyalkotáxok, unelyftk az állampolgárok egyéni boldogulását voluauak hivatva elősegíteni. ?» akkur, mikor a dolgozó osiU-lyuk a puszta létért kényeiének UliiJ.-ni, verekedői, marakodni én amikor a börtönök mpgwlnek a kenyér-harc t\'li«KeltJeirel é« százszor és nzázsior meglelnek üi, államilag AMibvunoionált éx (Miamiin^ nldözott h»-jók [iu>m>kvókkHl, akkor H hazugságok tovafejleuztöi — vagy tegyünk (el jobbal róluk: áldotalai — m-mevrl állaunk eló. Hogy rá kell üzabaditani a lináu-pot az agglegényrp, aki azórl agglegény, mert ke-rifwiB magiunk ÍH k^vé*. vagy muri aggleáuy testvéreit tartja el H|.,. MegadóztHlja a leáuyt, tnerl nem ment IVTIII-/., iiicrl nem vetlek nötll gazdasági ég tárHadalnii berHiidezkHdúxDnk áldoulai. Megadóztatja mindezek lülöu a in ed dó gólyát, akinek mer paoasta lelmt éH van a mi óMtlnk tfirmécietclleiiBH módjt •>lleu
KM MZ ai „unme" oly urszágban támad, a nielylipn milliárdokat eméstt a fegyveres béke kötép-kori bálváoya, utiot majd miudt>n baj tjrrt> a forrásra vezetlietó VÍBHZ* | Olyan oratágbun, amolybon, hogy kórházakat lehelen állítani éH inilliónyi HZfgéuy síuy-lódól orvosi kötelesben részesíteni, — példátlanul — kUlöu adóval kellett (?) megróni a lakosságot. At állam horribilis bRrétnlui uein adlak ezekru a «élokr» iV\'feift.-!; ki kfdlistt .hlálni HZ orHZHgoH bctcgápoláfli alapot, nmlyet kiizdHtben i, mo«i u i* ki tudja jö-vóhen hány fzátalékort pótmlóhól lartannk ftínu. — Ülyau on*zngban. aiiiülybon HÍ pgt .szsépOgyflt csuk tizedratigu kérdéxnek tekintik én potadóxttól foltoi-gal]ák. Ahol a ^aládtagok IIIJ.II fi<jt>nkint kDlou jO-vedelmi adót xiednek, ahul az állami tmztvixeldk tirvHinak u. n. i:nv«lé»i pótléka cipőre, ruhám in alig elég, H hol nincs ingyunus jiépoktaUU, ilv.\'ii alacKo-nynu |áró gondolatokkal akarják elejét venni a flé-pé dAák


furrisi, ha a gyomor-, bél- é> legcsCbumUfll subutilij aUnill
ÍOÍTÍSL b& a íetflujl gjógjiUDÍ akarjak.
WrM, ha rh&tnhiao] es mhilm nyaral ilimik, br.
orrasi, b mijbajnklúl !?? sir^sittlúl m\\nkh\\ útnú.
il \'"M*" ""»\' -\'\' \'?? flcmeli olkli, l.lrtem
U..ÍIX-..L.1ÜU. hivi "?«>* r«Baiyoki Laiogség«k(41 la, mim voai sukiokintólyek ilial ajánlva. Síitm,,, oli.mrrd iijrl-kU mastarségeien (iéo»*w*l i«lll«tt viinél, töt ,
\'•??n"*. "l\'ei«w.""h. K i.\' cl v <? 11 b o r v i 7.!
_MIT IGYUNK?
A mohai Agntt.forráll, mint lerme^tlci sirii>awlú< nwáiiyvit, föllitlcilUl lli/l.i, kolloine, é« olctó ovariyii^it, * benne tuirUh gyOMt-iúkD*. louva kllUnt) *«re n le«H\'lOnl=lél\'h gyomor-, tégetö- és hugyixervl bstegiög«knek. 26 *v \'Xphu., chuiei«, m«Kkknit)tcitek «iok. a kik k.W.utcKO* l^>vi> liclyett a I^licrliji.i.iict.ir^ un.|i*i Agnas-vlizel éllek. Legjolo tuliuíal A fuírj* Umeilciü ÍUícicbcti olvadható. ]lftJIBna>»L .IAHIÍIH iiuiili-ilucifiii\'! ial.nnivrl «aj(jo|)l. Uvcrfeklii:i. ititittteti Wé ??^•IIIVÍJUCI i, olcsóbb; hogy <n Agnta-forri* vilit a lű(C«tlcll-v\'!l\'\'\' ei»\'\'«i i- kümiyíi. inoK^eicjtie^c. i.«yy*l \'? vidéki m "\'i-k. uKyMiutt « Ío/(J.> leiiÁMiMk i*i..«.icl.. ÍUmic ingyen kaphaló. A forráiktriulOs-l(í. Ku|.l.>i.> nitlMirn lii.iriilil. li.ei

ZALAI K 0 \'/, 1, 0 N V

1ÜI17 Al\'liUMTUH ;t

Ai indítványt a gyermekvédelmi törvén; amaI — A rtlgfettenaégt-párt atakuláaa. firoflállami zenelanári oklevélre akarnak azért teuui; inas-
reDdetésével okolják meg amely ai elhagyott gyér-! Batthyány Pál Zalavármogye főispánja a független-1 részről oly uöveudékek, kik az általános müvellséa
mekek nevelésének költségeit a torvéuylialóaágokra ségi iiárt alakulása alkalmával liozzá inuvii-lt »llr- i» a zeneművészetre, egyes ágainak legmagasabb
..... . . ~ . ., J . . . _ i ., , i . . ., • .. . t. M,_ i.. : . - i \' . c- i_.t-.- :,.!..: XL...i....~1. ..~.. .._:..?\'.,. I.:I. a* i < ? É \'É .
fokára jutni óhajtanak, úgyszintén, kik felsőbb I iskolai tauulmáuyaikat akarják végoiui. Az inlt főváros legazehb villanegyedében
hárítja. A Tuldokló is kap a sialmaszál titán. A tilr- j gonyrc. amelyben a párt díszeluökévé történi meg-véuyhatóságok fuldokolnak az állami terhek alatt., választása is közölteiéit, meleg hangú levélheu vá
Különösen a városok Kgy kis energiát próbálnak laszoll, a párt alakulásnak, amely szinte meglepetés-,
végre kifejtei1, hogy a terheket megbiriák. És akkor, | szerümi hosszabb távolléte alatt történt, felette örül dera kövelolrnéuyekiu\'k megfelelően létesiltetetl >
amikor arról kelloue híónak lenni, hogy a törvény-és a párt Útjainak l»gmölegabb köszönetét és üdvöz-1 oktatásokat az ország legnagyobb mű.\'éüíi;. nyújtják
hatóságok a terhek visszahajtásának elösmert-m j letét tolmácsolj... \' IMvilágositáshal a prospektusnál készséggel szolgál
—? uebéx kérdésével foglalkozzanak, megterem ai ily — Szocialista népgyüiés. Hok kisérlet-izéa az Igazgatóság, Hudapest, Krisébut-kŐnit 44
képtelen indítvány, amelynek m«gvaló«uláda nemcsak után végru hik.Tlllt a nagykanizsai szociáldemokrata _ Viharban ne üljünk a fa alá. A itfU-nvi
hogy azokat büntetné, & kik a mai politikai, gazda- j pártnak elérnie, hogy gyuláiéi engedélyezte a rund- janisban lovó Kátka községben n munkáik a zivatar tagi és társadalmi bm-ndezkiídé* áldozatai, még ki őrség, illetve u bejelentést tudomásul vette. A köz-j tí|ö| egy ftt ^ &\\\\iat. \\ villám becsapott M »KV méldlleutil beleavatkoznék M ember legegyénibb [ pontból Krnlik Ferenc jött le, hogy az általános! W8ZOnyt agyouaujioti.
dolgaiba titkos választói jogról ó-s a politikai lielyíi-trúl be- „ Öngyilkosság. Molnár József un úrim rév-
Vagy Magyarországon az emberi jogokkal mír. tnéljwu nlvlirsaiuak. — A gyűlést vasárnap déluliu . fOlöpi lakón liajómunkái. ismeretlen okból agyonlőtt.*
p
magát.
tartolták mug mintegy ezer ember Ifleiilétébeu. A Vugriuec Károly elnök meguyitotln meg, ayu
sPnki mm gondol?
— A kútba esett. Uiirkveticsicö Mária \\n-\\t-
g gg j
rendég szónoknak. Kralik beszélt ezutiu liohszanan a
galomra intve a hallgatóságot, majd Átadta a szót a, koveci Ittkóanó ü éven Katalin nevű iwíaykHja i>g>vdiil
rendég szónoknak Kralik beszélt ezutiu liohszanan a Utlt l hl k Já kÍl"
yj g> «z u.lvanin, hol vak aiiYJáu kÍTQl"hHnki
— Kinevezéwsk é» előléptetések. A király
özasz üerí dr. szeged, ile o tábla, t.uács|egyz6 albirót f p0|ilikai ,„.|yil,lro|, |„„g„zt„va az tlt.U..as titkos Bem ,„|i. A kisleány az udvaron léví kul kávájára
a zalaegerszegi Ogyeszseg,ez Q«yeaaze nevezte ki. - . ,é|„u,i m „„rg6s »„|u,, , míbíl s szocializmus felkapaszkodva bel. bukott a Útba » mire é.zre el-
Botk. Andor keszthelyi lakos végzet loghallgatol | di,da|„ ,„„,„,, r,mé|L KnlekM ,.„„ bpKlédí„„k „ I |ík ^ ,,O|B fu||m|l , vjj|j0
Zalavármegye Miapánia liszleletbeli sxolg.biró.á kjue-, , résIe . mljbm ,nil nik hug). mi,ya„ h(llj. ? _ Nyilv4nos áruraklirak késlleK A ,.,„,,.
vezle és szolgálattételre i
b,ró|. mellé osztollabe. _ A foMmtveléstlgyl mmisz- VÍBe|kedé,e , .„unkássáün.k. Általában „sgyon liig- tata, szerint volt: HlU.i
terLan,,,. kelemen perlak, járás, e« Viasz Nándor gadl és ,,éldá» volt a gylll™ lefolyás,, a melynek áru. 4711 zab, » mm tengeri. A uagykanimii
eíáktornya,jaras, állatorvosokat a X. Szeles, osztályba: ,ó „„,„, ..„y határoitli javwl.lol fuxaillak el bi- I37üi: mm. buz. 2HU3 rozs 4388 árpa Imi "1
,f,\' °_V.j;.r!!t.! "?°T.\'} lel" dolog a sztrájk idején való ^ t(trv»nyl>» IHkozú tornyai nyilváuoa árumkuir készlete a legutóbbi kimu.
leplelle el6.
— Kossuth Laj°
zalm&tlanfiá^\'ut fejeivé ki a kormáuy iránt,
— A ccobánci hősök. A kuruc világban II,
MiH Inugiiii
— Rendőri hírek. Zebecz Katalin nagykanizsai báiulábau a vonat elé akrirta
Tódor, a miniszter testvtír-
ivoasuui L4UOS i oaor, a juiuiszier lesnnr 4 . , - . M1 , , ... . ,, o . . ,
ta. „„.Ilin H.lnlén a siorsvo lattal Nuz.kaiiizsán ~ A c»ob4ncl hŐBÖk A kurl"i világban II. — Rendőri híre
l?HH , ? J i, g)°r"0""1" NW\'""*S° Bákóci Kerencnek balatonp.rli hivei a labancok isten- cselidleány szerelmi b
-"SÍ\'ÍS.SV\'D—I .egnap délben ,,»lád-\' ^^ .\'»\' \' "i™» «f "*» ^\' •^k>^ \'J\'^\'J,"\'""\' "" ""^
gyermekek, dályuzlák.
[tabutin ve- Kösiegy tiyörgy zicbyfalvai gazda Komárvúnii
mellett kiesett a gyorsvonatból és agyrázkódást szun védeti.
Kosa Péter főldmívet, IftjBetl a padlásról. Agyrázkódást szenvedett.
— Vilibe fűlt. Karlovicá Ferenc zalaegerszegi liou véd huszár hétfóu fürödni ment a Zalába. A legény
tudniillik a gyAmoltalamil maradottak:
járal
bati pénzügyi s. ti
szegre helyezte a pénzügyminiszter.
labauctiurug megtámadta Csobánez várát is, de t
- Párbaj. "Dr. Kóry Uszló tapolcai ügyvéd Juruc gyermekek és asszonyok uemcsak visszaverlek ^arabics Sándor honvédbadnagy Tapolcán kard- d« lf1( ls. )«n? 6k«l ,a * W\'"!™«rr*1 "«>?« "?*\' :. „;..,.L „ni„v.„„ M^C:,Ln LA...„.1M,1,., német hullott a sáncba,
mm. bura ir»7 rozs, h:l;
éfl BMÍI
a többi megfutamodott. -képviseló indítványt tett
i Ferenc oraz. Méhoi
párbajt vívlak, melyben mindketten köuuyebbeu
mog^lt.^ ,hpárb.ir.n».óvá^ ^koko.i , 6r?4iiybe „,„,„ fa ^
magyar bank uj huszkoronás bankjegyek kibocsátását hW »Iek\'1«l1 • h6» k\'irticokDik emiekére bazalt _ Embtröléa. lláshágyon a mezín dolgozol!
lerTeii. At uj bankjegyek kibocsáüWra az a korOl- era,lékd. *H""">k CBOMOCI várában. A llalatóul Körmendi János l!l éves legény ; a momsúdia H»r
meny ké«teli a bankot, hogy a mosl.niakal nagyon «J«vet«eg 100 koronái csatolt a Veszprém, Méhes, vílh Pál veeI,kedé«be kezdeti vele a halár miatt,
hamisítják s valószínűleg sok hamisítvány van a tor- """"* már rol"JAl1 2"° k»™»»l«»»» Horválh egy botul fejbeverte, Körmendit bevitték s
galombau. Az uj bankjegyek elóállitáai költségét hat — Előmunkálati engedélyek. A ru. királyi kórházba s pár nap múlva meghall. Horváth Pál
Bllerben állapították meg. ami meglehetős nagy ki-, kereskedelemügyi miniszter f. é. ÍIU.IOI mám alatt vizsgálati fogságban vau.
adást ieleut, mert (orgalombau 30 millió K. értékű Moller 1\'4«16 okleveles meruok budapesti lakosnak _ Caaládi tra«édia. Harál Mihály muraszerda-
20 koronás bankjegy vau. \'• Jutástól Nagyvázwuyig tervezett h. é. vasút Nagy- helyi molnár íeleségétól különvállau, egy más asszouy-
— Sjerkeaitéa a vidéken. Kgyik vidéki lap- vázsony állomásától I\'ula, I\'etend, Kapolcs, Monos- nyBl élt ; felesége pedig egy gyormekevel az édes
bau olvassuk ezeket: „KelelÓH szei
Tolyamáu néhány buli Üdülésre nejével egyutl Koryt
nicira utazott. Kallemes nyaralást kívánunk."
— Zalamegyei Gazdaaági Egyeiület folyó évi augusztus bó 14-én délelőtt 11 órakor Zalaeger-siegen
irkeszlónk a hét toranáti, Ih\'gyesd ék Hiszel községek ériutésével a anyjával lakott. UsUtSrlókín délután ai asszony i
dunántúli Ii. é. vasutak tapolcai állomáháig vezetendő nnyjával és kis gyermekével kint dolgozott a
h. é. biabványoK uyomtávu gózDznmu v&sut \' \' .....
az e^orpnkálali eugudélyt egy évre megadta, kereukedelemllgyi m. kir. miniszter
onalra
egyszer cHak ott termed a férj a N három éie-i kin gyermekkel kezd beszélgetni. Kiizbeu elóveit .-py
_. _. ._ „.. ... revolvert és ráldlt Ielf«égértt; az asszony ÖKszeiíi-at,
. helyidégében rfiiidkivtlli közgyűlést tart. 306R7.III-!í. sz. alatti leiratával l\'allós Iguác buda- du a brutális állat-mnbcr nem Hléged»tt meg ezzel. Tárgysorozat: \\. A gazdaköröknek nyújtandó segélye- P««ti «P\'tBtii vállalkozónak az általa Nagykanizsától! még h azör lölt reá a frtldou fekfó és halállal vívódó zések és kölcsönök inttdnuUiuak a kiküldőit hizult- l»teuyéig tervezett h. é. vasútvonal folytatásakéut" asszonyra, H H revolverét ujból megtöltve elszaladt hág javaslata aUpján való m?gállapitá«a. 2. A ga/da- H"llia\' Alsóbzemeuye, Üsörnyelöld és Lendva kőzsé j Körülbellli IM bóuap ót* élt kulönválUu a feleségé-társadalmi érdekképviselet szervezésire vonatkozó ^(\'k érintésével a d t. b. ó. vasutak Alsólendvn tói. akit. ugv mondják, egy másik uó miatt kergetett kérdópontok Urgyalása. a. Kolyó ügyek, indítványok, állomásáig vezftetidó tiiabváuyo.\'i iijouiláni góziUenil. L.| Az assioiiy persze uem nézheite. hanem gyerme-
— Rövidített távirati címek dija. A magyar ? » «- vauul vonalra nz előmunkálati eüg««.élyt meiiadtu , kére vnló tekintette! követelte férjétói tizesen neki
királyi kt\'reskedelmi miuibzter inugengHdUi egy újul)b — Égető kérdést oldottak meg H lilobin, ? «zer forinlut, mint gyennekéiiek örökségélt férj orré
kídetO rendeletében, hogy a rövidített iá virsli cirae-1 legjobb és legllnomabb $ipólUzlítós7,err«l, mely tisz- nem volt hajlutidii, « helyett agyoulÓtte feleségét,
kért fuetwndó díj ezentúl ne csak egész és félévi, litóazttrrel ápolt cipók mindig megtartják szépségüket _. A gözgépkcxelŐk é» kazánfűtők legkóze-
hanem uagyedévi részlelokbeu ÍN fiiethetfi legyen és tartós fényüket. E szer meul minden ártalmas lebbi képefiló vizsgái Sopronban augusztus hó 11.
olyan módon, hogy azok, a kik rövidített távirati alkatrésztől, különösen Havaktól. A Ulouin oly szer,, napján d. «. •> órukor u Sopron városi villauytelepen
cimeket jegy ette tnuk eló, az évi 40 korona összegűek a mely nagy isirtalma folytán a bőrnuk puhaságot, i foguak nn-gtartarlatni. A kellóun felszerelt vizsgálati
annyiszor vett negyed részéi fizessék, a hány évne hajlékonyságot én tartósságot kölcsönöző. Köveset kell I kérvények a m. kir. kor. iparfell)gyeló«éghez (Hosszú-
gyed u ló jegy lés alkalmával, beleértve az e!6jegyzé«i belóle felhasználni én mégis tükörtiszta, mely fekete | 80r 2) kllldtjudók,
— Kalapkirály Nagykanizsán, lia jó és ulcbó kalapot, vagy sapkát óimjt vttmii, ugy keresne IVI Wullisch Márkus kalapki.<reskedését (Nagykanizsa,
uegjedet ia, az évből még hátra van. szint ad, uem pit>zkit, nem zsíros és meggátolja a
olső sorozatát képezi, ti regények az általánosan is- - Somogyi Mór tanár kiváló longoramíivéaz | Krzsébet-tér), hol :i, 4 és ,\'> koronáért kitllnó mitió-
mert ltótlig Gusztáv és Fia cég kiadásában .12 odal vezetése alatt álló zenekonzervatoriumnak ez év szép- iségű kalapot és sapkát kaphat.
mi*l __ Ma már nom szükséges Htepló és más
;foltok miatt .szégyenkezni. Toljps«n tiszta és ode
terjedelemben jelennek meg és rondkivul érdekes és\'tember havában megnyílik a leányiutfirnálusi . hatásos elbeszéléseket tartalmaznak. Egy füzet ára által egy rég óhajtott kulturális intézmény léloafll. j csupán 26 llllér és így csak természetes, hogy ez a Ezen leányinternátusban elhelyezést nyernek egyrész-1 ai
p gy ts, ogy ez a Ezen fláyinternátus y yrnek gyrész
rendkivtll nép kiállitásban megjeleuö füzet óriási! ról oly növeudékek, kik a zenével hivatásszerűen
kldék öd fllki üi klél űéi é
arebtrt nyer az, aki a liliom angol eremet használja. Kapható a Vörös Kereszt drogériában, Nagykanizsán
y ,
j foglalkozni, müveeii oklevélre, vagy művésii és
kelendőségnek öjveud.
— A hétnejU férj a cime egy rendkivfll érdek- ruha hepiszkitását. KlŐállilja Fritz Schulz JUH. r. t.
feszítő deteklivregéuyek, mely „Szemelvények egy, Lipcse. Nenburg, Kger és Lineolnb«ti New-York
világdetaktiv titkos aktáiból" regénygyujtöménynek " "




Ottomán" itt, „Ottomán
itt, „-
mindenhol keresik, mindenhol szeretik.

IB7H. AUOUSZTUS .1

ZALAI KÖZI. Ö N Y




elszánt, merész , üokszor huk haja
— Embcrvadászat *z erdőben. Vidékünkön Allitáaa száriul: kitQafl IUIÓ. Síabó Pili nem for-nrljobbaii ehzapnrmlnak n orvvarinszok, kik \\uló-;dik. Azt mondja: még messm van a hosszu-nap. i U-I liirű i\'inWn\'kiiL\'k. Kormos llouka, a szubrett, majdnem sikereket arat., furiat aa orvvadáüiok Siófokra van szerzódlolvu, mert itt ugy láü»lk
v,._r »í frdóóröknuk velük. — mégsem lohei bárkit elsőrendű szurepekbeu be-
Naheieii lehet közrf keríteni ókét. mert v«tm>delmen! adni. (Tudósító barátom téved, ha azt hiszi, hogy
?li||fl|ko7.ÓH ex nagyim flzomi Jánoa radamoM erdóör1 Nagykanizsán bárkit beadhat Bihari. Ideig-óráig mik
mégi* intígpróbálknxoU vttlit. Kedden rféluláu fél ft ment, de ha vis8iajövol is ugy lesz a Kzubrettsiere-
orakór meghailolla hoKy az .igym-vezetl Fekete- pultkel, mint amikor elmentek, akkor alighanem a
eriiAbeu vndá»7.ok járunk. NyomUii iirvvidánxokm" napi kassza bánja meg. — Sierk.) Koadráth Ilonka
kezdett gyanakodni « t>zé|> la^an b«-bato1t n «rd6lin. mt^g miiidig driimai szerepeket játszik, KocsifofHtky
ilig inuiil Hgy kiIúiiiHttirnyire, m orvvadrthzok (mvrti Unna pedig a térj* által fogolt liahLnt NUIÍ ÍÖii.
tényleg azok voltuk) i;»zrevélték n liaöraffkiidve egy\' Krról jut osinmbe. hogy a sziiitiraulBt tagjai nagyon
bokor niftllfll •>! ak«rtak rejtőzni az onloór elöl. DB , olcsón óluek. Ilatásznak — LMI grows. Mesés látványt
gwmi \'^kor már éwzrovptt*> flket. fuléjQk Urloli. i uyujt. mikor Juhásl bátyánk pipával a siájibaii,
Brr« a?, egyik vadorzó, ijimieriiit Tólli PA1 bámuiai! rleltai Jeuö vicceket érhetve. Czakó a legújabb
leftóny rnánAIxoll, de li<<ijvi>m ^íltörtoköl mondott I daralilial a közében, Qitta Ollilía táuüolva. KHIIHV
MOHI R má«ik vailórzó. Cigány János szintén bárnutai! Kornélin lediijalil] ezerepi\\l dudolva, Nytil a hoit«7.ii
legény lóit «n — találl. Kkkor móg e^y IÖÍÓHÍ totl | lábait a vixbn en-szlve. Milió lefruiabb má-lHZur sze-
ni erdöór feli. ÍH ex 3* f-on-lól rérpxvH rogyott össze, j rint ugatva, Országh a teatf-n apró állatkákat ker-
A vadorzók, «zt látva Tulávuak eiodtok. SXOIDÍ ki\'^Óbb getve - ülnek és állnak a vízparton, túllicitálva
.„agához tért « kicsi i>rn)él)óf haiaráitszorgott Otthon egymást a türelemben, hogy megszerezzék az obó-
4,|niondtn a történetekéi s közvetve feljelouifiic ndot, vagy vacsorái. Jaj annak, aki többet mer fogni,
vniionókat. kiket a csoudórHég nyomban elfogott mini a másik. Ki a lognagyobb bQu, mfllynek 1)11 n-
K os 0 tör tökön déliilótt li.^irtllil-loll az . aUól.>ndvai W-téne. hogy elswdik Uile az egész svAkmnnyt.
jArrishirÓK^g fogházába. — Szomai iMLpota hiilvos, Ohó, IIIOMI jut eszoinbo, hogy mindenről irtain,
de n«\\n Ól«tvrtízt;lyi-H csak az olvadásokról nem. E bóten J&nos riléz. Kis
— Hcx:hiing«r M éa Kiai likórgyár. Cnáktornya, pajtás, Trilby, Nagy hÓso ós Vig özvegy kerllll
Muraköz; kéüzili a hirus .(iloria" sósboríte*zt. j szinre tolt és nem telt ház előtt. Trilbvben Kcnyó
- Magyar otthon. \'IWu-li olvasóink bec^s í ,Kmil »aiui«öveiiílók bukott baUliiiasan Holnap szóm
? - - ? - J balon,
ey
k"b>re\' le«?\' ?mlkor ~ >M K
gy p g
Sándor mca :to. «. alatt levó Magyar Otthon Penziói
kl áb li l klbjá
fcrn6°6k;
\\ utódjának, vitozt _ lordl-
S gy
Mérsékelt árban, .ll|aiii« l.ulnrioll knlónbejáralu j
„obákat lőhet ott bé,..|„j , „etleg leljes ellátás is
íapbató. üsoporto. uWe.öknek ,„egf„l,l6 kedvez-
"ény Szigonai. családi otthon.
gyeimébe ajánjuk a Hndspesten. VIII., FóherCeg! Mo"\'. k"b>re.\' l Sándor mca :to « alatt levó Magyar Otthon Penziói"\' vmm* Kmi°\'
Jáno
Vasárnap itt is beadju\' :Jtotl szereposztással.
Méjí mi\'girom, hogy Hebi-atyíin JHIIÓ intir nino« a társulatnál. Angolosan itt liagyta a nzinlrirHUlatot és a jól kártvátó pesti bankárokat: Boldizsár Andor pedig Nagyváradon nyaral, nagy bánatára egy kanizsai kis leánynak, aki most a cukrászda vouzó-ereje.
f(ttl cikkek .Mull A * dgntl (TuehUuben ». «.. i*
lll) khk
Kivinaira iia«r kó|.e» aijegyiéket hériucntvc Itülü a cíg,
Kosztos diákok
nípyon olcMÓn kupimltiak lelges ellátást Kioiiay-utca 20. titim alatt a háztulajdonosu&l.
Még i fí napig nyaralunk és OdulHnk, amikor visszatérünk Nagykanizsára éa kezdjük újra ott, ahol elhagytuk.
Tudósítói udToi.etlt\'l Dominó,
Az angol
LILIOM\'CRÉUE
a legbiztosabb szór a gyengéd, IÍKZIH iircbór
SZÍNHÁZ.
Siófoki levél a szerkesztőhöz.
Siófok, 1007. nug. 2.
inielóbbi eléréséro.
1 tégely 80 fillér.
LILIOM ANGOL SZAPPAN
1 darab 80 fillér.
LILIOM ANGOL PUDEK
Jó kedvvel írom e sorokat, mert Hihari Ákos
i> sieut felsége tegnap «slfl (t órakor adott bélyegre
és uií egyébre valót, üáisit kaptuuk, ami att is
jelenti, hogy a lakásunk egy idóre felesleges. Mert
ki megy haza, mikor pénze van? 1
Mi Hiinészek, nagyon jól élünk. Az igazgató-Bág (t. i. flirdóigazgatósági jóvolUból ÍDgyon fürdőnk ."\'"\' kövér éa legkövérebb nem katholikus asszonyok kö-tölt. Neubauer Miska cvikurrel fürdik, hogy résie-
1 ilaruh I korona fiO f.
Főraktár :
Dri|irli « ilrii karaiztksz
j iiitti c
SELYEM
armeljr
gy
u liliiilíirlkt. liinkiri li Zlrlek.
Ház eladás.
Ötkkiornya. mozóváros egyik élénkebb utoiljábau 7 szoba, 1 konyha, pince, nagy kert és vorandából Átló ház, mely bon jelenleg korcHma és péküzlet van, azonnal eladó.
Ijóvobb felvilágosítással azolgálnak:
Herrnatein és Ont
pjLpirkereskedók Csáktornyán.
kOzön fllrdö látuivalóibaii; Seholl j a bal lábárai méri a víz bóségét; a bájos direktoráé és az örökké mosolygó Káll&y egén nap fürödüek, abban a hitben ringatódzván, hogy a hullámzó Balaton apasztja testméretüket; Heltai, Vajda, Czakó és Ürszágh asztalt és kártyát visznek a viibe és ott elgóxnnk. K célból zsebet váratott mindegyik a fürdőruhára, hogy a pénzt btiletohesse. (Nem kell magyarázni, hogy az aüzlalou, egymás elolt hagyni —, veezélyes.) A direktor levotkózik, egy óra bossz&t lopodóben áll a kabiu elótt, megmot>sa az arcát és ruganyos léptekkel távozik, nem feledvén el minden ázom be-jövőnek megmoiidaui, hogy most fördőít Hihari Laci a elraud állandó alakja. Naponként négy-h7.i»r öltözik. A célja : liódilái;. Allilólag vollak már sikerei. Legalább ó azt mondja. Magas Béla h hallá íáltozolt. Üszua in. ha eJég mély vitet lalálna. —

Nyilttér -f*
Az o rocat alatt kozlotlnkírt umn villái fdlalisaágtt a r.zurkuhZt6«Hg.
Vesebajoknil, a húgyhólyag \' bántalmalná! és kösivénynél, \'i a czukorbctegségnét, ax ! eméntésl és lélegxésl szervak
hurutjainál a 25<St <s ?lthlon tartilmn
Salvator-forrás
kitUnS alkarról baMniluUh KT.rrta kirilló
Húgyhajtó
Kflnnyen
AlUndó ösixetitelO.
Bl«« ranjn
éa dlaetetlku* Ital.
KQtonoaan aly eiyAneknftk 4nl«lo>, • kik >1|A ílolmAiljuk folytiu Aranyerca bkntKl-.n, haal <irböaé(bcii,
áj- *areaol*galomb«n vagy áC^aavM tcrakódáaokbaa, rctehoniok ás v«a«k6vck
ké|>(fi«léi*l>*n nenvednek.
Ónon iiiMtltaiúral, gTí1r ,
? ag)[bk forriileirink ingrn, MtMiM álluk niHMkuam Szlnye-Llpóotl Saivafor/orria Vállalat BuW*U V. Rudolfrtkpiri 8.
KcIlcmeB lifl.
Szlíács
(Főlsó-Magyarországnit) ni egyedül ismert BZ^osardus
vajjfurría. Lejíiöhb vasat tartalmazó jvóforráa belsó
haaznólatrn
Szezon május 15-től szeptember 30-ig.
Pelalmulhatatlau vérhtegóoyBAg, sápkor, oöj bajok, bátgorínc- én idegbajuk, bonillán flleu. áUtenvédett
betegség és uróh munkási-ng. — Furdóorvosok : Dr RHORER ALADÁR, hív. fürdőorvoa
és Dr. STERN J.
Utazás tíéctihM 0 óra. Szakról Oderbergeo át fi óra, délról Budapesten át szintén fi óra. Szliácsra vonatkozó falraguzok mindttn nugyobb VBHUÜ ál lom ásón vannak kifO^gesrUe. K\'iiru>ritó felvilágoeilást és prospektust utazás-, valamint lakásárkedvaEménjrÓI (az eló- és utószezonban) «ti) ad a
8/llácion




utoMia. a«. Ji Ajánlja: Baját íiz^sii oognao, szÜTÓiiam, borovloska as s«prfl-pilinküt; — iiciiikilldmbcn Iiullamli rendsziT szerint kíszit
F16k-tttl«t; EBtv0a-t4r 10. is.
Fleischaker József fia
? agykanlzaa.
Ffl-üzlet: Erzsébet Királynétcr i sz.

liqucur külö
cs utigol rum-behozatalát. —

ZALAI K Ö Z I, Ö N Y

IUII7. AlHiUSZTl\'S 3.






GODDAM! BERÉNY JÓZSEF ÉS FIA f GOLUBOVECI
?:::?=- ® mnmúlt^ KALYHAFÜTÖ-SZÉN
Cook & Johnsons .1HftMlolI
n merik ni Hitbadiliiiuiotl
-GYŰRŰI. *.p<«a.
elirusítására a niigvkiitii/sai piiicon so
SAJÁT MÚHKLY. Al",ffiít°" és "«"\'" kl""\'1»l"\'-\'"i k»™iHil(.
.... Ajánlatok inttizftiríúk :
,ajHt ifMitineiivmn iniudeo-1
AMOYAL IGKÁCZ
:larab 20 fillér. 6 darab 1 kor., postán N^GY RAKTÁR f>\'mM\'m *>\'"
20 fillér portó. . "" """" kővl
K.ph.16 .1 o,,^ ,„„,,1..,, fu,tp,.nMMm, v.L- NAGY RAKTÁR \'"*\' ™ "?\' "*"J 6"\'
mini orvoH.-.?.fr-iiro^i*riáltbnn. Mh. l0 ""\'?
NAGY RAKTÁR « • "r;1"*""-
1 d
jCladás részletfizetés mellett is!\'
1S6S ar
Berger-fóle
Svósv-Kötrtíny-szappan,
M>*>\' lili.nlMtih 4IU1 alAnrT*, KafOy* ta<Vit^ >?«??»— Maf«
* mlnriennmnn ttőrkütesrek
r. ittrrinf, UlJU, M *•
tttiánruappwi UiUlm.au * r
kflUiWA.il 1.1 MII M>V.I.C«»NI>M
i.. it«n * O*D^.
Hl*\'\' <1"»I- *• •<«\'"*•? «lJl-p«ii. 0<t| Hr.,»,-t«.
p |n
: O. H.U A Comp, Wim 1^ BibHr«U. ».
*
» Wjy—fUwl>iM.
-ykiiiii-Hnn: 1\'I;I-I-I llni L-IÓUM-xmt.tr i
M\' ÜV-|(»-?Í1Í tl*l\'i- LV^tM (iTUbNl,
Iroda áthelyezés!
K\'/.t\'iini\'l van H7.ercn(|s^m Qzlelfeleimftl és iBnnTiWínn\'t órteKiteni. niiszcririt \'25 óv ótn fiMimit 16 hirdetési irodámat f. <Wi
ilUgUSZtUS llü 1-IMl
Budaput, VII., Káríly-Mnt 13. I. in.
litílvi\'/tt\'in át. Kitílnó liHzlcUutul
ECKSTEIN (ELEK) BERNÁT
liinU-U\'.-i irodAju
Hudapcit, VII . Károly körút i3. I em. — Tílefon 38 24. —
Valódi muraközl nóri faj-lovak =^ és csikók z=zz=
minden változatban, rendkívül olcsón, kedvez-inénytíK áron s/.iinr/,lintúk lm
Blan Sándornál
Oiáktoinya, (Murakü/..) hevelekrt! nzunrial kiiuoritó választ adok.
M
Fleurette"
uiilitiiroiiii lillvi\'ly Mimiién doboziban t-^y Ki"

Iáki|*i, nkHIiii éi kiml illn ilici jikk i
Rethy cukorkánál
Vásárlásnál azonban vigyázzunk és határozottan RÉTHY-félét kérjünk, mivel sok haszontalan utánzata van
I doboz 60 fillér. Cllk BETHT-lílil fogajuk
Alapítási év 1895.
SZÉKELYI LAJOS
Elsó Nagykanizsai Fi-liRrm-iiiü mosó- <;s vasaló
intfzHo Nagykanizsa, T6-ut 23. («ajok) Hunyady-u. 6 (iáját ház.)
Kifogd un i\'K núi Mrá-in-iiiíiiikrt urak. haztarlá.sok. iiilfzi\'lck iih szállixlák lYs/.iiru.
fidikl migrindiléssk pDiU-fordultidl lití\'.titiik ti
A iplieriH\'iinli\'k jokarlw Hrailtaiürl
sinviUdlok
Hizl moias ai
SZÍVI\'SIMI küldök.
Kiváiialra áiji\'

A LtDÍment Capsici comp., i Hariny-Piti - Expeller fiM*
i>?] rri\'júimk LinmjuJl báuiHír, naiv i\'..r 1-jUb mint Itt ÁT (Hm Wjotli lijd^lon/ . MlUpiló sieru.L bixoayult kftuvényntl. cwinál M ?eghÜMukitél Wlur^\'l^-U-(i|«u hurnilvt. ,
WrrMaieitotM. Biüaj buiiliiitvtoyok iiimtc Mvúirli^kor óv*t<Muk legyünk\' n>
k l ü t4)k J l
^ f;4) y
Tédj^yttr*! « » Riohttr ri ellilottduboch* rmn OHonnt^dv oibeo 80 tilUr, 1 kor. 40 (. <
J koruua .ri-rUrl-u Jóiiif
|y . — fómkli/: TSrík
év ólu
rahntlitátltó t\'M Jnvltó mííheljf Kütvtt. tér X. vmí
Krtcsiirin u ii. i\'nl. kó/.öiisí\'jíi\'t. hogy Hxeronrséilcn beU\'^es férjem tiivolléti\' utón in ruhatisztító és javitó műhelyemet továbbru in folytatni futfom. A n. írd. közönség B/ivi\'R ))árifugú»át körro, ugy helyben, mint vidéken u tisztítani <>s JHVÍ-tani viiló ruhákat n házuktól clvitctnm ón hazaszállítom.
Goldschmiedt Edene
ruhatisztító.
HLATKÓ JÁNOS
uri szabó,
Nagykani/.sa, Fó-ut (korona szálló mellett), liaktárou Iáitok ininilennpniü hazai ús angol legjobb minősógü szövoutkíit. — A ruhák szabását masain pszkö/.löm. Knnnk kifogástalanságáért garantál 4U óvps praxisom. Kitüntetve a ..Magyarországi Szabászok
Országos Egyesülete" által.
Egy luvolezólap isllciiBlien viliikre szakórtó
utazómat azonnal knlilheluin. Fontos én gyors
szállításért kcz(!sketlei)i.
Kitáló tisí.lelettíl HLATKÓ JÁNOS
? ZltlD I
ív 1874.

7, A I, A I K ci /, [, " N Y

Kinek „látóképessége" gyengült,

forduljon bizalommal
Strasser Márton
szakképzett látszerészhez Nag-ykanizsán, (Fö-ut 3. sz., városházzal szemben), hol mindenki alapos vizsgálat után kap megfelelő szemüveget.
Külön kerékpár és beszélőgép-osztály!!
„Empire" a legtökéletesebb irógepvezerkepviselete.

7AILKA SUCHARD

aak .
alpesi tej ? kakaó
•\'?? czukorból áll Páratlan kulönlegesaég.



WEISEB j. C.
Gazdasági gépgyár és vasöntöde maion építészet NAGYKANIZSÁM.
Ajánlja elsónuigti 0>V~ szölögazdasági eszközeit és gépeit. TH
Nagy választékban és minden nagyságban kaphatók:
MABILLE RENDSZERŰ BORSAJTÓK.
( Herkules kettős nyomóizerke-x ettél) legolcsóbb árakon.
SZÖLÖ ÉS GYÜMÖLCS-ZUZÓK, SZÖLÖF.KÉK,
i\\ könnyű és jó kivitelben.
BORSZIVATTYUK ÉS TÖMLŐK, PINCEGAZDASÁGI CIKKEK.

Alapítási év 1888.
Kaufmann ló;
férfi szabó,
Nagykanizsa, Erzsébet-tér (Elek-ház.)
ajánlja ili\'i.^ini lils/n-i ll ÍSZ O V *? i - ra k I á rá t. Mimknncniti. ICI/JDIIII tiiinúsó^O haztti ?** külföldi s/.ővtíti\'k.
?V" H I ő II j ö H n r a U !
MegreudeléBek csakis mérték Bzerínt
Vicláki msíírendelóimet kérem, hogy rendelő ö/.á mink likat velum levelev-úlapou tudatni szíveskedjenek, mely esetben személyesen testem tiszteletemet miután ipiu-osnak n megrendelés gyűjtést a törvény tiltja.

Részletes árjegyzék ingyen és bérmentve.
a a a
ELSŐRANGÚ HAZAI GYÁRTMÁNY.

L A i IOHOÍ v

IOO7. AU0D8ZTU8 3.


MOI.I. A. A. Moll
tzálllt6 ftlUI,
vitelben Jat kárpltoi
m gminltutéJ , eiö»ob«, bolt-
aékt
STEIERORSZAG Ifí1^1™ Tóbelbad \'3EedetalM
, iiiltrUlai ni||tli; 80* C iiíln,í,,ét. ütnél i|ii]la(, titiin irritl Umi,
.e<. Illjliriit líílljlllllátll. l4l|kl(l|IÍ|lV
líJ\'ciníeiíjíiii], hJügerincbajok, gOrcsAk, hUiletU, lljlk, *;ruel(tn)\'»í|[, hé\\- t» búlyagbinulank! KnlOnAten *jini>ios Hbb»<lo(rtk rtiiíre Ut)U]*»Q) ti tyenge gyermekik mttmtri. llthrtll flrriÜk thermil-
vU, íciiyoíll.i. IIIIMII Uriik, ?????|i, ijirtaill-kn, néirnéÉ, Impllriíh, nb. olciú Ukitok, egye.
uolibir, viliik, gyógyierem, i^en jö vendi^\'^. eliüransu fürdői lenek*!.
l\'io^poklutfftl ttíve^cn fecol|(tl m
í~°
I li ? - Neustein-féte
I |[t^^5"l*"Í"S™fi\'ÍS^^9^^^^^ÍSll ERZSÉBET labdacsok.
B Ili tf\'^ JT^^^*^^ ^Jw^l I Q Pflll **\' P\'\'n\'*\'? nB80U\'^ késiit-
B 11 J"1ttfí?W*^irSS?r"T^"\'J3^!^?^jC!lp^H l "1^\'||yt<\'""M minden tekin-
S
llt^^jS|^^^^I1!?^A^^^1^"I^-T^\'ÍI*JBjBf>r{J|] li\'ltii\'ii lnljobb hi\'CHOlt\'tidAk,
Május-Október
in. ? tenger felnit. 2-ik dllomáa (Iréctól, kocáival I ón.
Posta- és lívfrda állomás.
|JPÍ$«\'ÁW.KaH^HtaHIHMBMHMHHU!fMI| im>utt<k mJllilfU árlfllmíH
a |HF> IShajIO labdaCSaiüH injiiroWI. az alteflti uer-
B
B |^^^^^M»»»"»BB!?^BB^.»»»»»»»awft>a»»aHl|| vi-k bajainál legjobb i-rfid-
^^^"^""?"^?"?"??^?^^^??^^??????""^ \' * m.\'-n ynycl hu&uálUlváu,
B gjeii(térti>n hashajtók. »érli«Mil ? ?rUlmallarj. mim r jiilulAk a
Dr BLUMAUER SÁNDOR
föorroí luUjilonui.
SZÉKSZORULÁS
|
_ gyenpédt\'ii hashajtók. vértimtilóV; egy gyógyszír um\' jólilt H mellftte oly
ugtöbb betegségek li.
8 8tÍVe86ll Vl-KZÍk.
, Cukrozol. külnpjük végett még gyermekek

M OLL-FELE
Egy ÁS pittüát tartaimtiMó ttttho* .10 fliiér. Egy tektrca, mell/ * dobosi,
SE\'IDLITZ-POR
trhét JSO pituiAi UtrtalmuM, c»ak 2 kvronA. 9.45 korona előlegen brkWdé»e melleit egy tekert* bérmettive kiUitelik.
fíSx.
Csak akkor valódiak, ha mindegyik doboz Moll A. y
védjegyét és aláírását tünteti fel. L>
A Moll A~fala Saldllu-porok uMót Ky«Ey>»itu> ? togmakaciabb gromor- U (j aliaalbánlajrnah. gyomorgűrci *< gyuinoiMv, rögtön aiikrahadaa, uiljblnialom, r" varloluláa. aranyit t* > legkulönl,öröl>l> nOlbatagaag«k clloi, c jelet haxiuernak ) evtlicdek Ata mindig nng)»bli ellctjciUu ICOKCII. ~ Ara agy lapacaatalt aradatl dobolnak 2 kor.
HiimlNltnHok tOrteiiyll«K
ftlflCI Uu.iiii,soktíil kliIfwÖePH óvakodjunk. KérjOnk hatfro-ÓVÁS! IulUl" NKU8TKIN FÜLÖP hashajtó libdacswt. Valódi csak, bi minden dohot törvényileg bejegyzett rédjegyOukkel piros fekete LijromUlAebii. N8zent Lipót\' én „Neimtíie FOlAp nyÓRJ-vu-rí\'zi\' itláirásHsl van HliUva A k<>niHked»lmi törvénysiékileg vedelt t\'HomagjuinL\' ainiriUiiukkHl vannak ellátva. NEUSTEIN FÜLÖP
M OLL-FELE
,Sl«tit-l.ll>6lhuí- elülteit nyütyttenirm,
SOS - BORSZESZ
Cuk Ukír ultdl,
J*i "".—"? ——• ví,lwél iam.ii 1.1, .A. Voll.
> Tcllralu ónoiallal van iarv*. A Moll-féta aóa-boraiaai
V aaTeulaien mim fájdalomcalllaplt6 badOrxaoléal asar
.- kAitríity. ctui ?? a meghittet cgytli kflveikeiményeinél
Elektrotechnikai szakiskola.
Technikai tanintézet a/, elektrotechnika és gép-épitéstan pgrsz, körére, laboratóriummal és tanműhelyekkel egybekötve
E|j éiizilt aradat! Oii| ír« I konu It Illér.
MOLL Gyermek szappanja.
mAdner xeilnl ktttflek gyermek e> hfllSy tui^^anl a bőr irmakak a falnötlatt r«ai4r«. — Ara darati/ankint 40 «l*. Öl darál

BÉ08, I., Pl«nk«ng*»f* 0. b»ló XAtyVtniitin: BELU8 LAJOS 4* REIK ÜYULA tyúgjticittiokat\\.
Po/sony, Wallon-iitcza 14. sz.
«r»b I kor. 80 flll.
i Moll A. védjegyével
tíécx. Tiirlilanbnii !
Folyó é«i azeptember l-én kezdődnek a ln\'irntások olyan tnnuléknak. kik m, elektrotechnikában 2 évi tanfolyam alati elim\'-h\'tilt\'g és gyakorlatilag kiképezni óhajtják magukat
Vldthl mc^.emleltiek na[>onu |>oii*ut4\\nvtt mellen teljeiliteiDak. (Í
A raklAraltban tessék határoy.ottan .MOLL A." alÁtrAs&val Q
és védjegyével ellátott kéBAitmányflket kérni. Q
í*" Raktár Nagykanizsán: Romenfeld Adolf Fiai. ^ft
Felvételi kor 14—30 év. Klóképzettség: néhány középiskola vagy polgáriskola, keresk. és ipariskola.
Mintaszerű inteniátus .\'ondelke/éum
Az elektromos crók állandóan növekvő alkalmazása ipari és világítási oélokrn. vegyi gyárakba stb . kívánatossá teszi a szQlóknek, hogy gyermekeiket ezen sok kilátással kecsegtető pályára kiképezzék. Jelentkezés naponta. Az igazgatóság kívánatra készséggel küld programmot és prospektust, valamint információval is szolgál.
PREKL ANTAL
Eliö »iykail/»l uzUln. ktraltit él i\\v.\\li
NAGYKANIZSÁN. (Hull CMH\'tMl. •\' allélllilMl ••?•ala.)
A n. é. köíóiurfg b. flgyrlmcl fclhivom Nagykaniíaín a vármi cauporlhiízbaii lev/i
at/talor kárpitot ii riii/ltö
•hol h*imik.,ri rcmtctúirc lí(í(liiotn»bb k l
Az igazgatóság.
M.
Mindenki, aki bágyadtán es rosszul érzi magát
ideg«8 és akarni képtelen. Sanatogeu álul uj életktitlvot én yloterót kap. Több, mint
5000 tanár ós orvon kit Unó
liat^Hát iitísmorü- - KapbnU.
inindeu gyógy ^?ATÍÁT\\Í&U és
drogériában. — Imnortotétit
ingyen vm bérmeDtvo küld
Haiior ftOo., Herlin, S. W.48.
^ é
,.S U D I i".
Megóv a kéz-, láb. hónalj és egyébb izzadíts összes kellemetlenségeitől.
Kifo^dok toUk kárpltoftfcafct, I, í.i.mliílc késlmunkák mont
Nagy vaUtitékti ntLui tUvino .<:iv*ILl..k háló, abMia, Bfta * é ?»áUod»l UlJ»a vi<ltken-
A bor beteg pólusait meggyógyítja, i
Teljesen ártalmatlan azer.
HltAvolitja a tyúkszemeket és bór-
Levelekre azonnal válaszolok
Áruimat caahla Jó mínóicgu s*arai Hhiil kr«item. Magamat a n. é. kuiürui. ,„i.,d,.l,t» |.á,l(o,á»l» tjinlva, maradtam
haiahas liíitelellol
PREKL ANTAL
JTTTiinOB AKAX! alZOL
keményedést.
HA nem használ, apénz ellenéhen viss?.avét«tik. Kiw.ítóje Magy Kálmán gyógyszerész.

üvegje I korona. FórakUr: Miltényi Sándor cégnél
Nagykanizaar V iszontelárusitóknak megfeleló engedmény.
Nyomatott Ifj. WajdilH Józsof könyvnyomdájában NagykaniKsán.

NAOTKANIZSA, 1807.

NEOTTENHATODIK ÉVFOLYAM, 32. SZÁM.

AUQUBZTUB 10.

ZALAI KÖZLÖNY

\'EIoAiatéil Arak: K||**i t„o 10 korona, <titvIC b korona otgy«Jívre 2 korona 50 flll. Egy,. „ám ára 30 fill. T»n*rokn«k, tanítóknak, j«gyiflknek it állami tltitvl.elöknek !

Multa hierboKntú é* Uul..
Kálmán Pál.

SierkculOsig «i kiadóhivatal: Nagy ?"»<?•«,
KlnUay-utca 20. »iam. Megjelenik minden szombaton este 6 órakor.



Városunk fejlődése. \\
Nagrkanltaa, «ug. 10.
Az utolsó két évtizedben hatalmin, lendülu-lel volt vidéki városaink fajlúdéso. A guzdu-»»gi v.monyok rnostohaaigával dnuolva Imlail-lak léppsról-lépésre a jólét felé azok a városok, amelyek öntudatos programmal indultak a júvö felé. Akárhány vidéki vároHunk vau már. amelynek kOlsó képe határozottan nagyvárosi. kulturális i\'B közgazdasági intézményi\'! pedig megállják helyakel akkor is. La a fólároshoz mérjük. Annál feltűnőbb az n lény s MI tagadnunk nem lebet — bogy a mi városunk n általános emelkedésből nem vette ki részót. Városunk rendészele stagnál, az alkotolt uj intézményeket pedig egyik kezünk ujjaiu ósszeszámlálhatjuk.
Pedig a mi helyzetOnk sem rosszabb-mint azoké, a városoké, amelyek ugyanezen idi alatt annyira elénk kerültek. Nagykanizsának nagyobb kereskedelmi múltja van. mint a Dunántúl legtöbb városának. Mégis leg-liatul vagyunk. Hogy csak a legközelebbinkét említsük, mennyire másképen fest Szombat-helynek és Kaposvárnak a fejlődése. Milyen perspektívát nyit a jövCTe\'.\'Mig Dekánk osak r\'-inényilnk sincs, hogy u közeljövőben vál-io/,zek a helyzet.
Magasabb szinvuimlt elérni, a fejlődés feltételeit létrehozni a/onban csuk akkor lehet, lm a város vezetősége egységes terv szerint dolgozik s nem összetett kezekkel nézi az cnemények. áz alukulás folyását, hanem erős kézzel és előretekintő szemmel irányítja n város ügyeit.

Azok az intézmények, amelyeknek kére lein belal ki lehelne fejleni ilyen irányú i működési, nálunk in megvannak. Usak tárta* I lommal kellene! megtölteni őket. Az intéz- j menyek magukban véve nem elegendők, — j jemberek is kellenek Ötletekkel, pláne olyan ötletekkel, amelyeket ai éppen előkerülő események adnak, nem lehet még egy ház gazdaságai sem vezetni, annál kevésbbé egy városét.
Ha megfizettetik velünk a kényelem árál, s meg kell adóznunk azért, hogy városi lakósolt vagyunk, joggal várhatjuk él, hogy azt a kényelmet meg is adják, hogy kellemes legyen itt lakni is ni\' ii»k a póladó magasságán ! vegyük es/.re városi voltunkat.
Nemsokára letellik a mosUiii városi | vezetőség hivaialoskodási ideje. Kppeu csak annyi idejűt van. hogy megmutassák, vájjon \'egyáltalában tudnak-e kotmányozui, — mert [idáig automatikus módon haladtunk csak — tudnak-e koncepciót adui városunk fejlesztésé-i hez. vagy nem. Mert idáig nem mutatták meg. Ha pedig azt látjuk, hogy nem tudnak, vagy nem akarnak, városunk érdeke szempontjából uj embereket kell keresnünk.
Nem az államtól kell várnunk sorsunk jubbrafordulásál. meri «z nem jöhet kellő módon segilségUnkre s be kell látnunk, hogy a lárriadaluii tevékenységre sem N/umilhatunk a fejlesztés munkájában. Legalább is számottevő módon nem. Kg.vellen módja a haladásnak, ha olyan embereket állítunk a város élére, akikben van telielség, van a köz érdeke iránt lelkesedés és elég széles látókörrel bírnak s le tudják rakni a város jövendő gazdasági politikájának alapjait. Akik tudnak és mernek cselekedni s nem merül ki összes tevékeny-

ségük abban, hogy a városi költségvetés eddigi állapotú változást ne szenvedjen.
Az égető szükségleteknek egész tömege várja kielégítését és egész sor kérdés van felelet nélkül. Sehol semmi mozgás, semmi élet, hogy ezeken segítsenek. Uj jövedelmi forrásokat nem szereznek, befiilctotéselcet nem tesznek, meglevő, érdekeinket pedig nem védelmezik kellőképen. Erre nézve osak a gyáralapilások körül levő dolgokra s a városi szerződésekre kell gondolnunk.
Önzetlen munkásságra és produktív . alkotásokra van szükségünk, máskülönben -soha sem érhetjük el célunkat, hogy Nagy-; kanizsa hatalmas és virágzó város legyen.
— Zalavármegye tArvényhatóaagi bixottaig*
.- hó I3-4II riiiirlkivnli közgyűlést lirt, amelynek tir-gyai: Kalaszantó község iBkolaopitébi ügye, a zorkó-háiiái, gulorfoldei, reazneki, nagyfáiul, teskánüi, ibra-1 lóci, felsóraiki, alsódörgicsei én borsfái kozjegjEftaég-hez tartozó községek szervezési szabályrendeletének megalkoUlsa s a körjegyzőségek személyi és dologi kiadásainak megállapítása tárgyában hozott hatiroia-tok jóváhagyása ; a ságodi körjegyzői lakbiztoaitasa; Keszthely nagyközségnek a villamvilagitfsra H30UU0 K. kölcsönre vonatkozó halArozata; a pusztaszeri Árpflil emlék költségeihez való hozzájárulás s az uj jegyzők tlzotéséuek megállapítása.
— A Zalaegerszeg vidéki függetlenségi párt
lK-an vasárnap értekezletei tart Zalaegerszegen Dr.
Tliassy liábor elnökletével.



Az arckép.
Közeledett a szalon bekuldé-i határidejének u*p|a. Alig egypár nap volt még bálra a Iflrlnl nieg-tjilái
Iteginal testi azok közé tarlezult. akik már » legutolsó siniiulsig elkészüllek inúri\'iuekllkk.-l. Aü ifjú művész a beküldési határidő iilelsóololli napiiin. itgy eni liz óra lájban, műtermében heverészell. Szemközt >\'\'le egy ébenfa ItwtMIIvinjroii eM állott a kép 5 a iníiterüm nagy villauyos reriektora valóságos féiiyózónl •"garzon rá.
A festmény tulajdonképpen egy arckép volt. majának a művésznek önarcképe, de erős stilizálással
KlMtve. Nohéz vörtsbáraony talárban ábrázolta
"U\'iiagál a miivéaz és a romantikus mull kosztümjéhez ?"* \'olt az arc részleteinek kidolgozása is. Sajátsierllvé Mmiban az lelte a ké|iol. hogv az librázoll alak "omlókat egy arauykigyó ovezle, amely élni lálswlt. uSJ«liilyeu kigyó volt a nyakára .-savaroilva. egy \'\'"\'nádik pedig a iobb kar felaó részéi szorította íjnrlli közé. Az alak bal keze fenséges gesztussal
"Í\'HI i;l6re, ujjai kOzoll egy knlöuos, soha n látoll
"\'»ü»l tartva.
Kcgiual módíolell büszke volt kepére, amely,
I-AI.. " . . . .. .1 i.\' !^I.L,! LAIAUI
flzerinl,
H volt «i» ór\\A» \\

Ittigíiial ott Icklhlt i-ny jc«t!üme(ivc-t)íiröii t-s g>oii>\'örkű<lÖU ii ki-|)l)fii Koj<|)ant tm-% volt elégedve öinnágiival i\'r. ai ugusí viliágai s közben fgj-t\'gy potiáika whiskyt ivutl n\\t>n s/. ód a vízzel. MPIJIUI tovább ni\'ilt\' ii képei, rinnitl uug/dtil\' IIÍH u iiifgetúgtidett^gf. ntiTl H whisky is littgyoii izl.-U neki. Vúgi\'iuti.) pedig, iiiikui ini.r ji\'li\'ulekciij\'t\'i] mcgaparil a ttzóriaviziu.iuuyi-
M-g, u lylj-\'l H whinkv urkűlc«tÍL unyliitgellH, HZ H
bizarr öllulf tánmdt. hogy Imiipafóny íuellcll rakja fi-l Hit & pár ecntítvutiáAl, miit u küp loljea bnln|iííétiijlieií sillkségt\'fi, Idillin vuluiui tTilclíuH tóütiM-ff^Hiih tHiiiail Mólé a nappali v-ringitátiban.
Uilaálli u kép ulú és (jttlettáJHU a uiiuuket ki>ver-gulvt-, kürlllbelOl ilytíii niiigHijbesitílgetést kozdelt:
— A wbisky .\'Ü a siódavu igen elvethető valami
tígyllll . . Cwak niértúLleta^K kell tudni úlui ve-le
Hiába, |.-ll,-m.\'rr> kvll Imwíi . . .
llt egy kÍH Hiüiii\'tft lartott az if|.i művéuz, inert a szódavizflfi llveg uont akart fitukcioiiAlni. Kgyideig babrált vein, aztán ninginidi HÜ lolhajtotta a whiskyt ugy magában.
— . . . Kz a lila árnyék onielni fogja sz arc
érdnkus halványHigát. VuUiin olyuu rontaulikus patinája
IÜHZ ... De kulűnbüu i.s igazán jól van megcsinálva
az ágéul levegő . . . KH tt proli lom batárosoltaii bein
illik obbo A milieube , . . Ab, nem utóda; az istfiti
szikra rányomja H maga b^lyt\'gít az arcra in . . .

(Kgy pohár wbiisky.i
— ... A Lépnek IUKZ Hiken-. Nagy sikere leaz . . .
A juvo t\'gébZ bzépHU oHÍnálódík . . . Ez a dolog bizony
Meu inegiirdmiiulDe a nagyármel i» . . Mii! Ai volua
ónak aztán valami . . Kiérnék velu i-gyuzerm mindent:
egy jó ha?.)t«rtágol, « liirl, dicjjönégel, niiuduul. Azt
liiüiidmiák: Kegiiinl, n nagy művéHí. az iskola dtsie,
a tintái nienter - . .
— Hanem mmi már elég legyen \'. — wiákilotta
(élbe egy ÍIUIUIAIOH haug a lialal inesler rnagáti-
luMZiilgelétiét. A kép «tólalt inug ult a ft-HtíalIvóuyon.
... A Najrit arcképe.
A t\'estiÜ ötftjzerezzont.
— Mit jüleiiUeii ez V — kúrdtízlv aztán egy
kíemt OHHZHsztidvu magát. Talnu c«ak nem akarud ineg-
(iltaui [ieknm, hugy a Haját mnlennembeu bestóüietioeL ?
— Kn nem akarok winmit. de miután lég«d
butának talállak, türbelotlennek érzem helyzetemet,
hogy tógt\'d kell Hbrázolnoiii. Ks moül még Uottá ki itt
akarsz állitaai, hogy az ugéisz világ láiwon ebben a
groUiszk. niAlatos pózban és hogy az emberek mulattat
nak feli-tUtin.
— Db. hogy ÍH ne ! Meg fognak csodálni . . .
Dii-KÍ\'ség . . ,
— K| hallgat! Kiég l..gy«n! fa IÓI«g ue igyál
tobbft, mert ma etite vnlanii fontos megbesiélni ?alink
\\vni . . . l>t« In már most is részeg vagy! . . .

SZÍVÓS ANTAL míiórás óráit mindenki dicséri.

Erziikil-lér 14. (H.yy.r-utca tarok)

Flok-azlit Klrály-gtca 32.


A manipuláció — illlilólag — nem céloz egyebot> íuinihogy a hiteti níL-gsziiárditsa. Az tij intézetnél u. i. könuyö áttekintést nyernének az eddigi három takarék j tizletleleiról.
Miut értesülünk, a „Csáktornyái Takarékpénztáréi a „Csáktornya-Vidéki Takttrékpéuztár" elvbou már elfogadták Hieinos Frigyes tervét, míg a .Muraközi Takarékpénztárnak" még vannak aggályai. Az ügyben : azeptem inléietel
így szól a iiiradáai" melynek foljtaúisát érdek j Kí ui ???tólwcldti Nagykanizsán sok zavart! Hainkaí, hogy Magyarországból egy\'iílóri\'órfi ...„, ™
lódve várjuk. Kgyelóre csak azt nom értjük, hogy , oko*b»t. Meri szerelnénk azt az embert lálui, aki oz | roiirtoljeiiísk é.s ha u magyar utazó ügynökök házukba miért avatkozik obbe az ügyletbe belő az osztr. inagy. ldu szerint blírini arvauzéki ügyet a városházán el tud jönnek, egyszerűen alashniik vissza ókét oda, ahonnan bank? Klöttuuk liihotetlenuok látszik, hogy ez a bank ? njéim. hrre sonkiBem képes, mart niites kőzgyám. juttok. Maid meglátjuk, megpuhul-e a magyaroknak: .1
ikarekponzulrnBli- meg vaniiaK aggályai, ii ügylion ,""eJ";- «/"?"":»"« "»:?\'"\' " ?^•"-?»"- » »??- llloM »Uiilib«ii u többi MiSIl fn liivaul iiiléz a vara<di
nptainber, vagy október hóban a ,»nktornyai pénz-\' h« J™ k\'^.k. Az .ntezko.le.i jogot pediK az árvaa^trB | ka2anBé)!hei ,„midva„ ; ,N„ vásároljatok magyar árui!
lízetek rondkiiOii közgyulíst liimak egybe. rutlazza. I Fo|hivjuk uéiuintiíetolokel. kereskeilóinket ó< ipnru-
országban hasonló működést fejt ki. Kz pedig gyanússá I gyámnak olég
magy. banknak egyéb céljai is volnáuak. Meglehet, hogy! Addig feltétlenül be kell tölteni a közgyámi
a nagy szervezés után valamiféle kamatláb-felemelés t sz„kttli íeijZ ,
es mi egymás következik, ÜÜ meglehet az 13, liogy,
az oszlr. ni agy. banknak kitllnÓ politikai orra vau és,
valamit szimatol, valamit érez n lovegóbeu ... |

Takarékok fúziója.
A o»AktornyaJ takarékpénztarak egyesülése.
— Saját tmlósilóntlál. —
lirdelres \'?\'» xzúleB körtisn feltűnést kelti liirl kii7.nl velllulc esiSlítoruyai tudósítónk. A csukloruyui Imroiii liikiirükpőnzlilr ugyesOlósiiröl szó! a tudósitlis. amely ukcióuak líeidtínléiiyitzöio az usztrrilí inagyitr bank.
t«szi H dolgot ős azt a látszatot kelti, mintha az oszlr.
Arról van u. i. szó, houy Hiemes Frigyes, nz oáztrAk magyar bank nagykanizsai tiókjAnak főnöke Cnaktoriiyiin járl, összvkőttetésbe lópett nz ottani

ZALAI KÖZI, 0 N V
Semmi sem lehetMlnn, azért az óvatosság nom árt. Ebbe at ügyletbe a részvényeseknek is lesz boleszólnauk. Nekik kell legiukább tudni, hogy mi a teendőjük.
Mi meglettük kötelességünket. Nyilvánosságra hoztuk az esetet.
Gyermekek védelme.
Wagykanlz»4ii nínoa közgyim.
gyérmük elhelyt
A belügyminiszter n-udelete — melyet Nagy-is megküldött — nagy változást csinál. A& gyermeküket ezentúl a legközelebbi innn-
kanizsí
A miniszteri rűiidelot októbei\' l-én lép úletbe-
Az iratokat az igazságügy miniszterhez kellett felterjeszteni, ahoniiun sok idó mtilva az a sablonos válasz szokott érkezni — a rendőrségnél fekvő iratok bizo-— hogy a javító intézetben ninca hely.

I!K>7. AIUIIJ8ZTU8 in.
A horvátok és a magyar ipar.
Mikor 11 vurnsdi horviUok Csáktornyám jöttek szitintelenkedni, a Zalai Közlöny proponálta, \\mv\\ megtorlásképeu a inuraköziuk szuiiteasenek meg minden kereskedelmi és ipari összeköttetést a gy Nevest népségnél.
Hámul atluuk arra, hogy Csáktornya vidékének semmi szüksége nincs Varasdra, Nagykauiztin oly I közel van, hogy minden — Csáktornyán nem kapható ! árut — itt könnyen beszerezhetnek. Hogy az tíril minósége Nagykauízsán miudoitkor jobb, miut Varaa-don, az csak természetes, Imién városunk, keres-kedolmi tekintetben, sokkal fejlettebb,
itt Csákloniyiin, bojiy » Nase Pravice a horvát koalíciósok uralomra jiitáaa dóit a legnagyobb .•flon-ségo volt míiidenin\'k, a mi magyar H c«ak HZ k>u volna igazán u nagvon különös, ha ezen ej;y irlórit jó UilajdouHíígai val6ltan W-
> akasztóit kedv.
rozt-diÍHoiitak volna. De hát
mond
nN*u&» Pruvioo."
Hogy mennyire igazunk volt, bizouyit,a Up-
ebben a dologban feladatúuk, valamint a mugyar iparnak a megvédülmn-zÓHÚre »em mi vagyunk tnlieeeu hivatva, d« vulamit aiól\'t mi is tudunk K U várasdÍ korutiködök éa iparoHuk azt bízoiiynyal nálunk in jobban ludják, s épen ezért azt/kérdozzuk töltik, „vajjoa a vuraüdiak Vflsárolnak-o



— Nem igaz, nuni vagyok riiszeg! — felelt
Kegiual roppaut méltútngUfljetiiiii, de egy kicsit akadozó
uy elvvel.
~ \'Ui.sjy>n múg mim is ittam júformán! — telte tiO/.7ti, t-pv politikával lüihitjtva.
— Na hallod, ez igazán mulatós. Ktij alkoho-
libla! — morgóit zsörtölődve az arckép. — Igazán
meg gondolatuuk ÍH iitáhito«, hogy egy ilyen piszkos
iudivicluumot kell ábrázolnom.
v— Mit? Hogyau?! Na, ez hallatlan siemlel.-n-öég. Tgy beszélni velem a saját lakásomon. Kegiual töt volt háborodva,
— Igy beKzélek hál; inert van, rá tílég okom.
Ha meggyudolom. hogy fgy képriscfölS^X^t.püspököt,
vagy akár egy tábornokot iu ábrázol hatnak V ? ?
— Öli, a kalmárlélok! ... \\
— Jó — jól Cnnk w pózolj. Kb kfllönlíteö sem
erről akarok volod beszélni. Hallgass idei /
— Nem, — mondta Reginai ieinét lolelöltve
poharát, de most imir teljesen tizódavizmentesen, —
nem, eiokct az onloba beszédeket nem liallgatom
tovább.
— Azt mondom nek*>d, jobb lesz, ha meg
hallgatsz bzépou, mert ha nem, Istenemre mondom,
megbánod.
— Ugyan V!
- Meg, ha mondom! Megbánod. Ku ismerlek téged a vosód közepéig cg tudom, hogy az a kevéske tyukagyveló a koponyádban egyébbel sem foglalkozik, oaak azzal, hogy mi lesz, ha a miniazter megtekinti a képudot. Nahát mondom neked, hogy én a fejéhez vágom 6 excellenciájámtk ezt a virágot, ha meg nem hullgattiz. Akkor aztán nem tudom, mi leaz az aranyéremmel ! . . .
— Azt nem fogod le megtenni: - mondta a
fostü nagy fölénynyol.
— De megteszem.
— Dehogy teszed ! — nevetett Reginai, — hiszen
be leszel tirniozelve! Meg ne fogsz moccanni, barátom.
— Csakhogy nem ongedem ám magam belirní-
6io\\\\ú! — mondta n kép idegesen, — grimaszokat
fogok vágni. Érted?!


— Jó. Hát kezdem. Mtnst magamért! A Iniruiii koeka zürógve perdült végig m sitalou í\'s Reginai akadozva bziimolgiilU a kivetett
— Mi az ördög?! Erre nom is gondoltam! -otyogott a les tó egyszerre elkomolyodva
Kpy jiiltanatnyi t>zunet állott be, amely után
Rii óll d á
üzemeket:
— Négy ... és három ... é» ...
— Mit és! Semmi és! Kjty cakót vetetlél. Négy
ismét Heginai szólalt meg, de most már roppaut ungedéktinyen.
~ Hát mii akarsz, kérlek, tulajdonképpen?
— Ei már okos besiéd. Hát hallgass ide! Nem 1 és három az hét! . . . Annyid vau, puukiuin. Most i-
nkarom, hogy kÍHllitsauak. Nem akarom. Erted V | kön-ike^\'in ! Nat...
— l)e hál mii tegyük v»led, ha már készen vagy ? ; A koekak im-^inl ?Oiö^t<fk é.> Ktigiual iijt J
— Ailj te Íd>\' helyettem » rám Ali a és állitlasd j .számolt.i :. >/,i<m<-kvt:
\'ki magadal. Amig a kiállítás Urt, én majd elvégzem — Öl . . é* kelló ... az ...
helyeltod a dolgaidul. [ — Ol és ktitlö meg ugy — kérlek, in; CMIIJ !
— Ah. ez képtelenség! De nem is bíznám rád ?— Ót é.i kellő meg egy, az nyolc.. Én nyertem. Mar
a dolgaimat, mert to a te kalmár lelkeddel az egész, IIIOHI gyere. Állj idu! , . .
hírneveinél Ifinkre tennéd, Kgyőbkúnt pedig le *?gy! — Mohó! S-ei-retnéd ugy-oV — kiubált lífgiuul
! ostoba szamár vagy; tudod V 1 sioLallaiinl lian^osan, de még szvkatlaimobul ;ika-
— Nos jó. hát nura egyezünk meg ! Majd azlán Idozva. — Csakhogy abból semmi sem let>z ám!
meglátjuk, mi lesz a miniszterrel. j Az arckén azoubuu egyszerűen kiugróit a kiTd-
— Vigyen el léged ttz Ördög! inondla\' bői és birokra kelt ifremló művészével.
Heginal, az üres whiskyspoharat mérgesen az sszlalra1 — Na! Ne okoskodj! Hallod?! HocsáhS ul!
csapva. — Mit akarsz hát lólemV HOCMISS vi, meri a padlánra vilutluk. Na: hallod?!
— Már megmondtam. De tudod mit? Nem\'Ali, mi ezVI Fuj, milyen lerpenlin szag I Na mini?
akarok erőszakoskodni. Hozd ide a kockákat, aztán \' Segítség! Kz a gazember betirniszel . . . Végem
döntsön a sors, hogy ki maradjon a rámában. Ha te San! ..
nyersz, maradok dn, ha vesziiesí, te Állsz be helyetlem. 1 Es a szerencsétlen festó tovább gyötrődött ott u
EB én ígérem, hogy ha én leszek a vesztes, nemcsak | rámában.
firniszi-ltri engedem magam, hanem olyan szíp isj — Ha, inindjarL megüt a guta! Kz ajbtt-meiit
gy
— M icsoda hülyoség! Hogy én menjek he helyette a rámába! — mulatott a fuhtÓ az arckép
j g j y p
fráter! . . . Olvassa a leveleimet ... Mit piszkál ez a irónáim között?! Tönkre tesz! . . . Tőnkre tesz! , , ,
leszek, hogy biztos az érem. beuki szívja a cigarettámat. Fuj, milyen potyu-
Az egész jó híremet tönkre teszi. Intimitásokba keveredik az ísmeróscimmúl . . . Kitörölni fogj" ll jogaimat . . . Ú lesz én! Miudauuti! . . . Mindig! ? ? Ol a guta! Micsoda órüUséget
ajánlatán. — Mintha az egyáltalán lehetséges volna!
Ez teljéden ... Kz vagy részeg, vagy buta 1
I — No hát akarod, vagy nom ?
j — Jó, akarom. Na de ilyen órulUtégol! . . . j Istenem! . . . Hu,
j Hogy én az ö ... Hogy ő . . . én ... Kj vigye el csináltam! . I az ördög! . . . Hol vaunak a kockák ? . . .
— Ott vannak a szekrényen balról! Vigyázz 1
— Igen; de hogy fogsz te dobni V
[ -— ha nem dobok; te dobsz helyettem is, bal*
I kézzel. Magadért a jobbfli. Na rajta! Egy-kettó, mert . múlik az idó! . . .
A másik Reginai pedig ezenközbeu kedélyesen nyújtogatta a karjait a lüvegóbü, az atolier közepéu állva.
Dobj!
— Ahl... Ah! Kz a nap jól végződött. Menjünk aludni.
Az igazi líeginal pedig olt maradt a rámábau laposan, kétségbeesve és belírniszolvc . . .

1907. AŰBUSZTUS KI.
tobbot Csáktornyán, vagy put|jK Csáktornyának es Itdrnjékóiiek, illetőleg Muraköznek a lakossága Varas-Joli 8 az ilyen hirohanSti ilt I határszélen tinók árt
ZALAI K Ö Z 1. 0 N V
(: bogy is lelietuo jú, l]a oazlrnk gyártmány :) legalAbb a társalgásuk legyeu túrhet5. Ennyivel tartoznak önök it magyar nyolvuek, a magyar hazának.
im iugo, ne vegye am, ólia|lom, hogy
többel, aj magyar ipar termekeknek-e, vagy . varasdi Természetesen a kinek
V„,eskedók m jparoaok erdőkéinek ?\' .„agára; do h„ lányomnak széli,
K.váuoaiak vagyunk ma MÓIDUL a var«Kli karea-1 menyem is értsen belőle, koiiók es iparosok a Naso l\'ravico ama felszólításához 11
Mi nem* vagyunk semmiféle szétbnzásuak a! siélói» valóban sajnáljuk a horvátok.mostani ellenaéges-kedósél, amire nekik alapon okuk aines, de arra a túlzásra, amit a Nase Pravice is most a magyar ipar elitül indított, fel knil bivuunk vidékünk hazaliíis kóiönségének a Ügyeimét, liogy tudva ezt, ahhoz képest alkalmazkodjak bevásárlásainál a legjobb bolá-lása szerint, Nagykanizsa elég közel van, s olyan könnyen és kényelmesen utazhat ma már oda az ember Owíklornyáról és vidékéről, hogy semmi szükségünk nincs Varaedra.
. — A tejcsarnok elment. A körponti tejcsarnok, melynek „áldáson" működénél a Zahú Közlöny alaposan ki mulatta, beszüntette nagykanizsai üzemét éa távotolt városunkból. Vgy látszik, no in letuzett neki, bogy a sajtó bovilágiiuit a mühelyébe. A magnók részéről szerencsén utat kívánunk a távotástioz, remélvén, hogy a tejtermékek mesterségesei] felcsigázott áru ismét a régi mederbe terelődik vissza.
A h é t.
\' Hétköznapok.
— Vizbefult gyermek. Zalaszentgróli levelezőnk
irja, hogy ott Húsz Fémműiéit 7 éven Lajo» ük a
Zalába íuladt. Az eset után a városban kidobolták,
| \'\'egy gyermekek lelllgyelet nélkül nem fürödhetnek.
I — HarcszerU céllövészet. A nagykanizsai \'la.
Kidug szürke hétköznapok, Csak menjetek, csak szálljalok .. Csak szálljatok. csak tűnjetek, Soha vissza no jöjjetek. —
houvédgyalogezrad í. hó Hí. és 17-ón a Kiskanizaa, Bajcaa úa ükepetuok kötött elterülő térségen iiarcsícrü éazetut tart.
-- Találtatott H> tlllór egy harisnyában a piacon. A reudóreégeu átvehető.
Kivittek mimk\'ii áliTKiin. Napsugara* boldogságom ... — Mindenből kifuaztotUtok, Hido^r sziirkt hi\'iköznapok.
HuinbHU liüfi/.kö fellegváram, Kiloptátok minden vágyam .. . Ka kolduokéiit itt hagytatok Hideg szürke hétköznapok ..
Lék-k iiL-lkuJ járok, óluk, lís a vt\'gtól mii no féltiK ... Csak (tlüjclek, csak ^álljatok Hideg szürke liiitkö/.uapok
Az angol
LILIOM -C RÉ M E
a li\'glmtuflubb szer a gyöngéd, üsalu uxobór
niiclo\'bbi elérésére. 1 tégely 80 fillér, . LILIOM ANGOL SZAPPAN
1 darab 80 fillér.
LILIOM ANGOL PÚDER
1 darab 1 korona 110 í.
Főraktár : Drogéria i ifirtt kireizlbiz Nagykanizsán.
„Az nem létezik!"
lin valamelyik kurüakedosbun valamit vaw.ro-Imik, ok?otetleuül IOBZ szoreucsóiltHisóguuk éhez t (lintiiigvált, átkozottul rom kifejezéshez: A ur mog
— Árverés a rendőrségen. Holnap, vasárnap
il. o. 11 órakor árverést tart a rendőrség. Árverés atá
kerülnek a ÍOldtn un kasoknál lo foglalt ingóságok. Vovök,
terinószüteaen, Kiivosen láttatnak.
— Alapszabályok jóváhagyAaB. A kerűöku-
delrni iníuibiter » zaluugmszugi én tapolcai
rotiok HZÖvoiHügi-uuk alapszabályait jóváhagyta.
- beik Péter rendörrökupüiSny f. hó lf>én foglalja t-1 hivatalát
— Vizsgrtlot a háztulajdonosok ellen. Iiautke\'
Kmil zBUogerszfgi p. n .te^dtilkár napok óla Nagy- i gj
kani7.sán tartózkodik ja vizsgálatot vezi-t nétiAuy háiiur ll)tl«lí az "íi«pADÍ hivatalt, továbbá megtették az e
eJlen, akik a Mibór nsyjságilt, az ndóaáH rovására\' 8ü\'el veieloségu elleu a bűnvádi feljetouléat.
eltitkoltak. ~ Szülök ílgyelméb« aláoljuk Koiter tau- é«
— Áthelyezés. A ni. kir. vallás- v* közokla- nnvulóintézt\'tt\'t Budaposlen (ulapitlatott 1863-banj.
i ii Lá l iK klÓ liók dó ié áb fll
aiitiírtököu,
— Sikkasztás a felosztatott munkáuzerve-
zetnél. MogeinlekeztUnk a nagykanizsai épitőmuaká-
bok HZiirvvzelóiiuk vúglogoti folosztatásáról a a síur-
vázul vagyonának liBlóuági zár alá vételéről. Tegnap
előtt ujabb fordulni tőriéiit az ügyben. A raudórség-
uuk tudomására jutott, hogy n zár alá vett bútoro
kul lolteBzitették, továbbá a BiervozaU takarókbao
elhelyezett jn-níúbol it*morotleu tettettük mintegy 3üO
koronát kívultük. A vizHgálatot rögtön megindították,
niulynok üuráu kidurlllt, hogy a bútorok fölfeszitóse
azúrt törUJnt, hogy 11 bunui1 foglalt könyveket és
tigyúb ingóságot iilliordliassák. Megállapította a ren-
:. hogy ugy » zártítrést, mint a uíkkaattást a volt tagját követték ul. Az öatilről érteui-
u u főnöke bizonyosan t;zzot adják űriésuukru,\' táaüjíji miniszter Lázár (iyulu mt-gbizott tanári A, ti kltünÓ liirnóvnek örvendő iutézet magában foglal
noify\' olcsóság dolgában az ó flzlotfiknél mánlatosabbII z«\'aegerMiígi, DanMházi Ousilnv zalaogerhíwfíi állami ;t osztályú CDIHÓ kdrosktídHlmi iskolát, maly tuljenön üom létezik*- lm drAgáljuk a portékái s a saját|^e\'s0 keresktídolmi istcülui igmunibí u kuKnai állami egyenrangú az állami, kőzsúgi és testQlttti felső ka-
muDilli 7íío"miny7sztriiii\'inraraábot\'rs\'rírt kórjuk" k«resk«li\'lmi iskohilloi IU|/HU< ,\\l. \', rcskodolmi iskolákkal 4s 4 ositílyn polgnri iskolát.
íÁt ion rn a »t»reotip valan : „« nem létoiik I"; - Uj hajrőnOkhelycttea. A « fiTOicrnudiek j Hlíeujitvánjai állsmnruinje.-ok rá a egjéven Onkéu-
küld
IlIlM II).
— Előmunkálati engedély. A IU. kir. keres-keiielemllgyí ininiszttír (. ü. íH!)lít/Ul. sz. raudíle-lövul Dr. Wnszt\'ly Tibor budupesli tlgyvódnuk A C«. kir. szab déli vutipálya Nagykanizsa állonnbiából SonnArt, Szüputnok, TóUzentmárton, Letoiiyu, [lálka, Dobri, Kurkn-szitulniiklós. Lovászi, Kútfej, Kerkíiiót-1. Kolmip dülnlótt 1) órakor fu|u cs MtUiomüi községek liaUraiu át a Dunántúli , diMulán \'.i ómkor H ||. é, vasiiiak Lenti állomásáig vezetendő »zal)ványoti és fsi/.niíidia uninkások uyomaltávu gózQzemU h. é. vasút voualra uz elo-
13a a Balatonra- _ Állatforgalmi kimutatás. Az osztrák főlil-
ninisztor rHgadón HZÁJ- UH körömfájás
J*no« igazgató, Hudapesl, VI.. Aradl-
Sióvol « kereskedelmi liruu .nem létezik- nagykanizsai házában Sziláuji Kereiiret lii\'ljcltra ház- lemogro jügosilauuk. Vidéki tanulók az lakóinkkal
iutnlligeiicii, raoly a .nem letezik"-nek rabja no volna, lönőkké is a plébánia íókaplánjáni ucvuzletetl ki. kapcolaUw növeli intoruátusra felviSloluek. Ertosilisl
Kun lítozik oljnn egészséges uyelvórzékn ember. _ Múvíszest.\'lVsIu M. \\V. Amerikából liaza-
?lleu ki-Unekbói. UólépSdlj
leven ^„,15 nzlciluilyirfgii jdeiKlonosci
»ti ludil izeune ennek n ferlelmes germanizmuiira len liaznnklla nm. nonibiltou eclo a Bzarvas sznlló valló kifejezéxnek. Só! talán legtöbb esetben ulyau kerthelyiségében művészetiéi tart a nzavalalból .kuncsaft\' KU akad, aki a .nem létezik\' ellen ki-Unckbói. llelé|>ódij egy korona, ftifíiisl
Hát de gustibuH non esi disputámul
a gutiíliis két felit, t. i. romlott és veszett. Hanem |„|n u v„ii f^idik.f,\',!,
? \' nyelv olyan kö.kin^nk, amelynek\' \' _^ Három
Cl n , InívI Sk , k« éb 35
úmtedik\'
» p
vamiliisok. I urakor
l»rt k "«"\'." .
- M«íám,«lv.«l
k Md
k ootl
lyíl a nwgjar nyolv iráni tartoznak
ll * kdik tj
nwgjar nyolv iráni tartoznak. „ í
ll« *IJ akadomikus rontja a magyar uy«lv«l, - A Nagykanizsai MagdntlszlvnolikKgyrallalo.iikVi.ilr- mivele.Dgyi thtk ól N kiállik g uiindoiiJlll>l" kiráudnlásdra, imut vollluk közlik, liuszau julont- lonuálldsa m
ll« IJ akadomikus rontja a magyar uy«lv«l, gy ggy elgy g nij korümfájá8
nmn tohotuuk ról» Num kivánlialiuk meg uiindoiiJlll>l" kiráudnlásdra, imut vollluk közlik, liuszau julont- lonuálldsa miatt liusitotl kormll állatoknak az alsó-
•kadéniikunló! hoiív io stiliszta vagy ónpon killlní k»z\'ok\' A klrándulik vasárnap reggul az 5 óra 911 leuilvai járásból Autzlriába való bnvitolét moglillotla.
síépiró legjoi) lfuKruljobb inelíonDk azt a müvei, P5rcll»r il"lul\'i ™"alt»l "lazMk ül Nagykanizsáról. _ Uj rÓ82vénytára»8ig. Scbvarz (is Tauber
melyben a nyelvérzóklluk ollón moróuylílul kilvolotl — Lépfcnc. Korlüsi Lipót városi állalorvos ogy nagykanizsai cég szlalmai papirgyárál mint lirtoslllOnk
«l. Hanom önoknok- tiszteli kereskedj urak. önöknek\' nagyon lldvils os élutrovnló javaslatot terjesztett a kólelessógak tisztesséEcM kirogásialan magyar nyolvon városi laliáes oló. A lópíonu .buliurcolásál mopaka\'lá-biszolni velftnk vovíiik\'kel. Meri mi nem nz ouok lyozandó, kivúnja u állalorvos, hogy a vidékról szár-germauizmusában való nyilnvörködésnek okáért me- mázó húsnak kOzfogyaszuls eéljáliól való behozatalát
k \' tilt l lá illt k kk dél
i Krzsébet-ler \'1. sziím helyezte át.
p legjoi) lfuKruljobb inelíonDk azt a müvei, j yg
melyben a nyelvérzóklluk ollón moróuylílul kilvolotl — Lépfcnc. Korlüsi Lipót városi állalorvos ogy nagykanizsai cég szlalmai papirgyárál, mint lirtoslllOnk,
l. Hanom önoknok- tiszteli kereskedj urak. önöknek\' nagyon lldvils os élutrovnló javaslatot terjesztett a rószviínylársasdggn akarja átalakítani is» llnan»ziroz«í
kl lo városi laliáes oló A lópíonu .buliurcolásál mopaka\'lá- tekintetében a KBzpouti koreskodemi ét iparbank
h idékl á rl.-gal lépett összeköttetésbe.
germauizmusában való nyilnvörködésnek okáért me- mázó húsnak kOzfogyaszuls eéljáliól való behozatalát — Zalaegerszeg magasabb lakbéroaztalyba
gytlnk ónok bolliába llanein azért bogy az önök por-\' tiltsa el a lanács. illetve esak akkor engedélyezze, került. A kormány Zalaegerszeg várost magasabb
j oKVKllk s
Ojiíkböz nwliVlíuk loiík
Óoktól lk\'l
tékáját moKVOKíllk \'s ha mi közönség a pénzünkkel ha igazolják, hogy az elo állatot megvizsgállak. l)o lakbéroszlályba sorozla. A tanilók llzotésraidozése
kb í íkevésbé »om ildomos oljnrás kitorieazlendi a vizsgillal mindou egyéb, n városba alkalmával az uj beosztás már érvényostllt s ennek
h blkl htt húsra is Á tanács tegnap délután Inrlolt alapján állapillaltak meg u javadalmak; a többi állami
é öéhtóái ttilők di áják

MIRIGYÜNK?
*>ogy ogésrtdgíinKel mogowjuk, mot( csakis * terméftK«t«H MKvnttnvAM ásványvíz orré * legbljlotabb ovószor.

n külföldit fölülmúl
ll((éní rögtön niogSiünt
Kedvelt borviz!


-Forrás.
mohai
Millonnlumt nagy é
mol kilűntelvo.
Kil a nö asztali, bo
>ií, píi-.ilan i-tvhicyict-v]cnr.tÖ. haatnálau vnióiU IÍIIIHN (cyitmorliuJOHOkiink.
OlCSÓbb a Szódavíznél! Mindenütt kapható

ZALAI KÖZLÖNY

1007. AUGUSZTUS 10.



kapni nem Itíhotett. A régi óhajtás Lóhát loljesfllt, de euiiek a tisiUvisolők veszik a legkovnaebb hasz-nát, mert ti háztulajdonosoknál a luk búr fölemelésére való hajlandónál nagyobb, mint n kormánynál. — Mindon váróéról megemlékeznek, csak Nagykanizsát feledték öl teljesen.
— Korkép. A keszthelyi kir. járásbíróságnál
üroBi\'dcsbui) levő végrohaitói állásra wzáz pályázati
kérvény érkezett.
— Szegény Magyarország ! Imu ogy kultur-
liép a magyar tanügyi viszonyokról.:
b\'eisőmihály falván tanít Trapp JIÍIIOH kántor-tauitó éti Alszughy Paula taiiitónó. TohiU kút tanerő van és egy lőrémben támlának mind a kutton csupán aminlt az ogy ok miatt, mórt csak agy tanterem van. Van a ká n tort ani tónak évi .100 írl fizetése. A (hetest koldulással koll ös-Hieszeduiti. A ín-]f^a roasz. Udvnra nincs. Pénzfizetését körülbelül 1 io nyugtatványra szedi össze, mert hat-hét faluból gyűlnek Önsze a gyormekok. Ax eddigi tanítók oklu-vél aélkoii takácsok, fizabósegódok voltak » a lakosság hozzászokott, hogy a tsnitóoak kevés megbucsillés dukál.
Iguii üdvön dolog volna a közügyre, lm a tanfelügyelő ur ilyen hülyén\' helyekre ifi elkalauzolná néha a főispán urat I
— Égető kérdést oldottak meg ti Globiu,
legjobb *5H legfinomabb cipőtisztitÓBzerr«l, mely tisz
títószerrel ápolt cipók mindig megtartják szépségüket
és tartÓH fényüket, K szór inunl minden ártalmán
alkatrésztől, különösen savaktól. A (ilobin oly szer,
a mely nagy zBirtalrna folytán a bőrnek puhaságot,
hajlókonyságot és tartóságoi kölcsönöző. Knefiot kell
belőle felhasználni ÓH mégin lükörlitizta, mely féked?
szint ad, nem píszkit, nem zsíros és megálolja a ru
ha bepiszki tilsát. Előállítja Fritz Hchulz jun. r. t.
Lipcse, Neuburg, Eger és Lincolnban New-York
mellett.
— Pénzintézeti tanfolyam Keszthelyen. A
Dunántúli pénzintézeti ti*::tviselők ogyesillete. mint
már jeleztük, augusztus 4-tŐI augusztus 24-ig tanfolya
mot rendez Keattholyen. A tanfolyam ünnepélyem
oiognyitása augusztus 4-én volt Keszthely város
közgyűlési termébeu. A város képviseletében HolTmann
Arnold városi tanácsnok fogadta a megjelentekot én
a város részéről minden lehető erkölcsi támogatást
kilátásba helyezett. Utána Kooiáu timil egyesületi
alelnök büjolontolto, hogy Markovitn Gyula t. «. elnök
a megjelenősben akadályozva lévén, képviseletében ö
nyitja meg az ülést és a tanfolyam célját ecsetelve
a hallgatókat kitartásra buzdította. Hantos Elemér a
Magyarországi pénzintézetek országos szövetségének
nevében kijolimtettu, hogy a szövetség a pénzintézeti,
tissviaelöi kar törttkvúswt a maga részéről a legna
gyobb mértékbon támogatja és a jövőben is támogatni
kész. Végül I\'etÓ Vilmos a kereskedők társulata nevé
ben fejezte ki oromét afelett, hogy a tanfolyam!
Keszthelyen tartalik meg. Azünuepély befejezte után
testületileg kivonultak Futotta György grófnak, a
„Georgicou" megalapítójának szobrához, amelyre
díszes koszorút helyeztek. A koszom elhelyezését
megelőzte Herényi Pál dr. fényes szónoklata.
— A Dunántúli pénzintézeti tisztviselők
egyesületének tanácsa Pécsett, a kiálliíás területén.
1907. tjzept. ö-án délelőtt U órakor gyUltiul tart.
— Tombol*. Az ifjuságképzó-egyuHület tombo
lája igen érdekesnek ígérkezik. A tárgyuk igen szé
pek. MegUikinthetik Píry és Horváth cég kirakatában,
— Országos vásár. A legközelebbi nagykanizsai
országos vásár hétfőn, augusztus lií-éu lesz.
— Agyonnyomta a föld. Csiszár Ádám zala-
őzentlÖrinci lakos gazdaember József nevű fiával és
Gergely nova unokájával kiment a mezőre földért,
Ügy osztották bo a munkát, hogy Csiszár mint a
három közt a legerősebb, fogja a főidet kiaknázni,
Csiszár Ádám tovább lapátolja, Gergely pedig n sze
kérre rukta, hogy hazaszállítbássák. Úgyis történt.
Csiszár József szorgalmasat) vágta ki a földet én nem
ügyelt arra, hogy az már nagyon alá van ásva. Amint
a három ember igy dolgozott, az aláaknázott föld
nagy robajjal lezuhant s az egyik embert, Csiszár


SZÍNHÁZ.
Siófoki levél.
?Józsefet maga alá lemetto. Csiszár AilAniot ÍH félig I elfödlo euaelc azomban sikurlllt wakliamar kiszabadulnia, js a mezőn dolgozó cnib^i-ekkul\' un eltemetett Csiszár ; József kiszabadiláaárrt siulf-lt. Ki w át-tnk, do már 1 későn, mert az alatt mcgfult.
— Titokzatos lelet. Kapu István nldólendvala-
A siófoki pofon. — Bihari Laczi távozása. ^ Rcferáda. <— Tapolczai vendégszerepet Nagykanizsán. — Esetek. -- A társulat 15-vu jön
Siófok, 1007. BÚ,,, H.
Szerkesztő ur crélyos IÜVI\'IH iiu^tollo a kidlö in ujru tollhoz nyúlok, hogy bnsznimiL
.- Í jak ;
kósi ombnr a Főutcában levő 9ehwar«a Arnold-féle 1 ház udvarán földút ásott. Alig kezdet egyik hnlyeu
ásni, mintegy fél mélnruyirn a föld felszínétől embori \' csontokra bukkant. A fÖltodoiiSs után mélyebbre ásott
8 egyszerre egy egén?, ninberi csontváz tllut nlójo. i A koponyán ogy 1—5 centiméteren viigiís látható, ami I baltHcsapáKlól urud. Ez a körülmény nat látszik bizonyi-; ^^ i tani. hogy valami régi bilit iwote forog fenn, vagyis j.
iHláítAk. A csontok
itélvt< 80 -\'v körül lőhetett >iz illuló, loljostiu ép fog-.
sorokkal, « több évtizede, hogy olásták. I
— Ma már ugni szükséges ezeplő é» miig u re foltok minit Kzégyenkezui. Teljesen tissta é» Udo arcbfcrt nyer az, aki a liliom angol eremet használja.
meggyilkolták a ^rencséllunl í* hogy gazsá-jl^ ÜZ olmult hétről. Jól tudom ugyan, hogy feve-gukra rá ne jöjjenek, főidbe ásták. Valósziuüvé teszi! lom mim egyéb mint laplöltelék, de hát nem bánom, o gyanúkat az U, hogy n t\'sontvázatot félig ülő, félig a kilátásba helyezett lizeléüiirt még a papírkosárnak fükvő helyzetien lnláítAk. A csontok kifejlotlHégéhöI j is( H7-iVOy(,„ (]u|g0zoiii.
lap azt merto írni, hojxy az idén nem csattant
pofon Siófokon. A fürdó reputációja érdekében tele i) rosszakaratú koholmányt inttgcáfolní. Igunis, esittogett tís usattogott, dirog*\'U iss durogott a liagyo-
Kapható a Vörön Kereszt drogériában. Nagykanizsán. | máliyos si(ilV)ki ruIJ nognn törtónt, mik az
nények, én mim tudom, do hogy az ogész
Htruiidon, a fnrdóhúii, a kávéházban és fuuyvusbi-n a legújabb pofon u boíizéii tárgyn, ui bizonyos. A koltagirtlilá« tart vissza attól, hogy H szorepICk M.<. veit nyilvánosságra hozzam, p»<lig oi lonnu csuk lu-talmus HiHiirició b lapjának Dü f InU a li\'iraulaihoi tartozom és nom Kíoretném, ha Ö nagysága (a HZHU-vedn alak) továbbítaná a »ziWmíra kiutalt ujjleiiyonu-Lokal. fts nem szeretném, ha egyik kedvos e» .izin-téu szereplő kollegám nimbiixn Nagykunií^ítn ulbu-inályosulna. (roudolkozzanak egy kicsit <is képzeljék a CHHitanásokat unnak JI szinüsíiiónuk az íirci\\ru. akire akurják.
— Magyar otthon. Tisztelt olvasóink beesőn ... - - -
figyelmébe ajánjuk a líiuiapeslon. VIII., Fóhorceg
Sándor utca no. sz. alatt iovó Magyar Otthon Penziót. Mérsékelt árban, elogán.HHii butorzott különbojáratu szobákat lehet ott Ilii rolni s esetleg toljoa ellátás is kapható. Csoportos itilentkuzóknek inpgfoliiló kedvezmény. Szigorúan családi otthon.
— HochBinger M. és Fiai likórgyár, Csáktornya
Muraköz ; kóaziti a híres „Glória** hósborazoszt.
— Kalapkirály Nagykanizsán. Ha jó m OICHÓ
kalapot, vagy sapkát ÓIIHJL vonni, ugy keresse fel
WellÍHch Márkus kalap kereskedését (Nagykaniztia
Erzaébet-tér), hol 3, 4 és "> koronáért kittiuö minő
ség Q kalapot oa sapkát kaphat.
%MÍon is uli f4nykí|> sigll [jlllanat kéxi aiij ticll cikkek ,Moll A \' kh
ctant\\ {\'[\'uchlaubcn 0. c*.
dig nl»|)iltttt«
l Uérmcntva küld
Kosztos diákok
nagyon olcsón kaphatnak teljes ellátást Kinizsy-utca 20. szám alatt a háztulajdonosnál.
Melódia.
Kérőnek egy titkon intilodiát, Kgy rég, elveszett csoda-áriát. Keresek egyre sugároK éjbe, Álmatlan töltve sok-sok éjszakát; Fülemen vadul, zsongva rohan át Sok elvesztett színes melódia. De azt az ügyet hiába várom, Hiába keresem nnm találom...
Pedig lelkem oly epedve várja, Mégsom jön a rejtett, nagy ária. És én érzőm, hogy belepusztulok K vud, dacos, várakozásba.
Keresem nyárba, keresem télbe, Keresem tavasz és ősz idején, Kifáradva a nagy epedésbe Zokogok egyre » leikom mélyén. Zokogok egyre álom ittasan, Lesve, várva a nagy melódiát, Mely fényt hoz az Örök éjszakába, Megértve a nagy milliók baját I
öh csak harsongna vadul zenéje, Mánjorosau rohannék feléje I ...
8ZÉO8EN JÓZSEF.
A tártmlatot és a strandot nagy veszluség ári*. kép«-1 Kiment tőlünk Hihuri Laczi. a jól öltözött hudiió. (ivari I Nagy Urt hagyott tnagu után, amit bizonyára IIK\'ÍÍ-| íJreziHík iiinjd Kanizsán is. (Még nóháuy ilyen fünló-I levél és senki som IMSZ a támilalnál. Minden héten c g- elmegy valaki, de uj nem jön. Kikkel óhajt tehát Bihari Nagykanizsára jönni? Igen üdvös IÜSZ felfrin-sitoni H társulatot, mert könnyűn meglehet, hogy u^y a közönsúg, mint a helyi sújtó jóakarAla ú» urőllűieit vaksága hamar inogszDnik*. — Szerk).
Múiioruuk a kóvutkozó volt: vusilruap d n.: János vitéz, Bt.lt<: Szép Ilonka, hétfő: Millinnlus kisa^Hiony. kedd : Nap ÍH Hold. szerda : Koldusgróf. csütörtök. Cabarot. Az előadások szépen lolytak l«, még Ujházy mester, «Siót\'ok hűséges nyaralója »nn\\ marházolt In buuuUnket. Kt pedig — kérem — nagy szó. Sót Tapolczai Duzsö. a Vígszínház művésze megígérte, hogy Nagykanizsán két estén ven -dégszeropelni fog. Még pedig \'28-áu Durand és Dn-raudban, \'24-én Traflkos leányban lép fel. — A Nap éa Hold igen szép darab, amelyet lnlajdonki\'<p-puu Nagykanizsa számára fópróbáztuok Siófokon. A Koldusgrófnál alig voltak húszan. A löbhí napobmi .szép számú közönség volt az arénában. Sok i>iki>M arat: Holtai, Czakó, Bihari Ákos, Országh, Kondníiti Ilona, Kállay Kornélia Seücs Irén és cabaret-mesttr; Kondor Krnő. KrÍHen folynak a próbák a Bús özvegy cimü kacagtató paródiából, melyül majd önöknek \'u beadunk,
*
Kti most hadd írjak le néhány esűtut.
A Koldusgróf előadáeáuál Szabó Pulinak a nézőtérről felküldtck egy rózsaszínű levelet. Azt hitte a jó fiu, hngy legalább iu ruudez-voub, st\\\\-dobogva hontotla fel, de alig olvasta el, ijedten elejtette. A levélben ez állolt: „Ha még egyszer éu<i-kelni mer. baj I«HZ. Egy néző".
A strandon sétálgattunk. Klőtttlnk halad egy elegáns hölgy a kin fiával. A fiu ludobja a kalapját




cigaretta-papir
,Ottománc-
és cigarettahüvely önmagát dicsri és nem szorul semmiféle reklámra.

IIHI7. AUGU8ZTU8 10.

Z A 1. A I K (I 1, I, il N Y




de mórt erősön elll a imp, a mama jellegaelos jar-\' gonbau rákiiHt:
— Tibi, gyonan oltóul lói „n „ k,|„|ii:
A társulat egyik HÓI t„Kj, 1:„H,,gi,||ia BMroieU„| kellenutloiikoilni akart valamelyik lArsnA|óiiuk. (u norak mellékesek, oliig ha mi tmljuk. i Slk(iiliiyi moiioszlell i tolint Nagykanizsára és várta a liomuasierli lintíst i kéjes liorzoiiKllssal, l)u íulsOll » ki« annyal. meri a. legfól* inióíS ugy rendezte, bugy a puska visszafelé BllljOn el (l.Ssn: jolen levelem ol«f. részét.i
tiihari Ákost a fllriloben megazólitotta egv ur,
Mivel » direktor iiiim tudta bizonyosan, hogy ki
nélitolla meg, niugkérdrile » ÍOnloiMsliTt. \'
— Kz nz nr — fulolle a fllrdümeslor — llókai!
eb\'yoleini Iniiár1
Mujil nyomatékkal uounuilo:
— Kérem, katholikus!
Mert Siófokon ezt tiaiigsiilyozni kell.
A viszontli\'ttnsra lö-éu!
STEFÁNIA SZÁLLODA
egészen újra javítva.
?l?l. II. ri.iritriin ti. IÍIM«H tdnéa
Automobilisták figyelmébe I
rnero «B choiUTour-lAkáBok a hdübdtj, 5 porc-
nyiro » kítsponttól.
A vlllnmoa ón omnlbuHB moffAllóholyo mlndoo irAny foIA. Mödornpolyiri kónvolouiuiol borondö*9tt hu Hvobn Arak: a* í-i»ö emelőtől! 1 HKomelynuk l\'BO frt a H-lk «malot«n 1 aeomólynolc l.eo frt n Ul-lk omeloton 1 neomélynok 1-4O frt
kiUiná tlkarrel h«i/nál(«tik vescbajoknál, a hdgyhólyag bán In Imit in 41 cnlcflszvénynél,nczukor betegségnél,*Í emésztési és léleg
zésl szervek liurutjalnát. Húgyhajtó hatásút
Iroda áthelyezés!
Ezennel van Kzorencséni üzlmfelnirriet éa
ismeríisoimot írtpsileni. ini.s\'/.i,\'rint $ft év
óta fennálló hirdetési irodámat f. ó?i
augUH\'/.ltis hó 1-én
BBd«ps»l, VII.. »ároly-Hnt 13. I. IB.
holycztein át. _ Kilünfi lis/.lnhxtel
ECKSTEIN (ELEK) BERNÁT
liirdtílübi írodiiju
Budapeat. VII.. Károly-kOrut 13. I cm. - Tolofon 3e-S4. _
Kapható az orízáp miiifion gyópysierláríban, vala-
s i mini orvo»r>7.vr-drogi\'\'riAlibiin, Mb.
Van szer«ncsóm tiuzteleilel úrtusitmii, liujtí!. . iiiúóráH. aranymúvos- éa lálaierésiöti (Izlelüinet, valamint ni üllőijeinél m. Erzsébet Kiríilyné-lórröl (Mugyar-, uU\'a Hurokról) az nraay szarvas Nzállorlii úpfllutt\'lje
imiyeztcm At, ahol a inni naplói kozdvo <yy « mai \\ Első nagykanizsai aszliloi, kárpitos és díi\'ilfl
kornak U,lj,.«fii ..u^f-lelő nW«.b«Mi NAGYKANIZSÁN,
műórás- és optikus dirm c»Mrih«.« «IIÍI»ÍHÍI «.»i«.»
OsEletlul. valamint iminelylyel líllolc a nagyónloinf. % Vftr0B^ ^V^íríhrirbBn0!^\'.1!1^"\' C\'ini\'1 folhtvom ^^By^^\'"1^8-11
közöaaég bocsos szolgálatiíra, * vorOBI csop"r
Móni. midőn ezon értesítést Ozletonu-s miibelyi-m ai\'/laloi, kárpitul 08 díf/116 mühelyemre,
Aiholyezésóról kibocsnjtoin, neai imilaszlbatoni ol elve- Bh0, bátmikuti rciideiésfo icgfinonmbb kívit«ihen Jntinyoi
mol UH A követknióket ísincrtotui. irak mellett biirmiiycu a«xtaloi é* ktlrpltoi munk»t
Elvtiin és célom a rmgyérdoinil közöntiégűt tyot%»n í» |)o»to*«n fct«iiek,
fiiakértelommol tisztesaóííeseD én becöüloteKen kiszól- Kiío^uk toUk Wjplto«4«*^»Mtay5k dl*-
gálni, Bmolylyul bizalmat és ol ismerést szerzek a 1I\'líl \'k,\',"\'^^^!^^,^ dlv&nolféi (ranütnrákban
jövőre. Kiviiiaiok hiló, tbófllö, Halon, eiŐi»ob»,
Uj Uzlotom csak in el sí minóbégl) legjobb kivitelű helyileg éw siállodai t«lj«« b«rende%é»ek« zseb-, fali-, disz- As ébreaztó-órílkkal van felhalnioiva,] haiyi>en, mint viliiken.
amelyek állnlum fízakszorOen pontosan nzabályozva j Levelekre íiüOnnal válílSZolok. hozatnak forgalomba,
Képvisolein az újonnan felépült magyar óra- JtuilMl CMkis ^, mt*****ú s"r" aMi ki*lile
gyárat is, amelynek jó és erÓs gyiirtmAnyait ssak-! 4j(n|Vll\' nf«*Td*um" " *\'
szert) átvizsgAliiij után olcsón A nini lom. ,
hátszerészeti cikkekben üzlet(*m a leggazdagabb \'? ban van felszerölvo és ugy a gycngoliitó, mint a
rövidlátó szempárokra Dr. Scbulok tanár adatai szerint! j^j^ÁWIOB ÁJtAX! lesi kikeresve a kellő üzemüveg, amelynek jóságSérll kezeskedem.
FAniunkiu\'ii: Jf»gy Lljoi
X.ftJcoA»lml- ^>. O I TT\'ÖHfl\' iclyoni flll kr.-iíil fel- (
an. Ssldinfabrlkt. Heiimtiirg In Zürich.
Nyílt tér.
Aco rovat alAtt közlöitnkúr! nom vállat felelőséget
E:
RTESITES.
Nagymabámi llzletombon az opttkni tárgyakon fcivnl, (gramofonokat) beszélígépekflt és hang- (kotla) lemezeket iu tartok raktáron eladásra, amelyek kipróbált első minóségQek.
Num kimóltem som költséget, som fáradságot, hogy a fent emlilctt árucikknek javát bocsáKBtirn a nagyérdemű közönség oló és hogy javitó-műholyemben a javításokat Bzakértalemmol és kifogástalanul vígoz-hesstím el.
Kárem a nagyérdemű közönsépot. hogy bMat iparunk honosiláBára irányuló törekvéseimben Uimo-gatni szíveskedjonek.
Teljes tisztelettel
szívós AMTML
műórás és oplikus.

erikái R7.nl>nd(ilmn7.ott
TYUKSZEM-GYÜRÜI.
PREKL ANTAL
ft, bolt- kt
hazafias tisitelonel
PREKL ANTAL
múasztnlns- i» kárpitos. SZOLIB MUMKAI
1 darab 20 fillér, 6 darab 1 kor., postán 20 fillér portó.
A GOLUBOVECI
KÁLYHAFÜTÖ-SZÉN
oláruHÍtására a nagykanizsai piacon solvcus
cs agilis kereskedő kerestetik.
Ajánlatok intézendók :
AHQYAL IQMÁCZ
kószónn&gykereskedöliöz, mint a golubovcoi bányák vezórkópviselójéliez ? Budapest I., Várfok-u. IO. az.


ita»-
év óla IViiiuill
mh«tl»llt<S .\'?» JovIKi műholjc »X>kanl»nn, KOlvüi. trr *. uáai.
Krtesitem a n. érd. közönséget, liogy szerenasétlon beteges férjem távolléte után is ruhatisztító és javító műhelyemet továbbra is folytatni fogom. A n, érd. közönség szíves pártfogását kérve, ugy helyijén, mint vidéken n tisztítani és javítani való ruhákat a házaktól elvitetem és hazaszállítom.
Tömeges támogatásért esd
Goldschmiedt Edéné
ruhatisztító.
HLATKÓ JÁNOS
uri szabó,
Nagykanizsa, Fó-ut (Korona szálló mellett). HiikUiroN tartok mindennemű hazui és angol legjobb minőségű szöveteket. — A ruhák szubását magam eszközlön). Ennek kifogástalanságáért garantál 40 éves praxisom. Kitüntetve a „Magyarországi Szabászok
Országos Egyesülete" által.
Egy levelezőlap ellenében vidékre szakértő
utazómat azonnal knldhetem. Pontos és gyors
szállításért kezeskedem.
Kiváló limloiottol
HLATKÓ JÁNOS
uri szabó.
SZOLID IIIZILIiÜlt
JIITÍIII! ílál!
Alapítási év 1874.

ZALAI K fi Z L 0 N Y

min. AUGUSZTUS 10.

Kinek „látókópessége" gyengült,

forduljon bizalommal
Strasser Márton
szakképzett latszerészhez Nagykanizsán, (Fő-ut 3. sz., városházzal szentben), hol mindenki alapos vizsgálat után kap megfelelő szemüveget.
Külön kerékpár és beszélőgép-osztály!!
„Empire" a legtökéletesebb irógepvezerképviselete.












Elektrotechnikai szakiskola.,
Technikai laniimí/.et az eleklroU\'iílinikii é.s gép- &(? épitéatan egész körére, laboratóriummaí én tanmühelyekkel egybekötve
Pozsony, Wallon-utczii 14. sz.
Folyó évi szeptember l-én kezűidnek a beiratások olyan tanulóknak, kik az elektrotechnikában 2 ovi lanfolynrn alutt elméletileg és gyakorlatiing kiképezni óhajtják magukat
Felvételi kor 14 — 30 év. Előképzettség: néhány középiskola vagy polgáriskolft, keresk. és ipariskola.
Mintaszerű internál ns rendül kezesre.
A/, elektromos erók állandóan növekvő alkalmáig xása ipari és világítási célokra, vegyi gyárakba stb . kívánatossá teszi a szülókiiok. hogy gyermekeikéi ezon sok kilátással kecsegtető pályám kiképezzék. Jelontkezés naponta. Az igazgatóság kiváimtra készséggel kflld programmot IÍS prospektust, valamint információval is szolgál.
Az igazgatóság.


tíffj hírneves lu nffirdo ll»i\'vii<ors/.iíylmn.
va,mi T\\J\'a »« ©Güi—TfftHiiííT^ál \'i6»>«- **
S *
l a Zagorlai vasút mentén (Zágráb-Csáktornya.)
Vogyelamozvo Prof. Dr. Ludwlg udv. laniicsos nltal 1894. ftü fok (\'chlin nieleg lotiát, :i kán itujttiak iollllmulhntaM.it> haliíu van Uuui
Wstvtny, iicwtjlgüui liAiiiaIliink, uiinl kchlat Ml), ntli l>ujok, biít- c> liikoj bolog-itgek, idillt vcicbajok, hólyijj\'111\'11\'. (Jöivilykiir, nngulkár, tiltun ét hts/nny nitrge-líxckntl tlb. uh.
IVÓKÚRA, tnr.Lt, Kc;;c. mdl, .„Ajt Kyon..»- 0. l.ítHajok.^i, -,,.u,y,,uí], .11..
r^^fli Villanyosság. — Maasage. dfr\' -^
\' 8|i|jliléi*l alidti kuriliBBil. Htfrl vituiiték. Hiriigilt korák zikupjil dil^ iiirlil, ifin ét** Ü ijllu-
lítíny latlnm iiiljus I-lül okl.iltcr l-ij[. — l\'Omjiái iuj;)r i>ark, icrjedelnioa Ullelví-
A varartil-i»i>lical AlluinÍ!,uii njjiontft lnr.íiik-ici,! wWja a vcmlcgakct. Külön foj-ítu-k ü rotnielkciíuc dllntmk, tlc eict o.lailUl^n eltiljl- a [ilr.lü intí<ü-
CJiv.ixi Hidak mintátokul s ÍÜnlüoti-oi DK. M.A IKuVH. IVÁN ml.
??T Proipoktuiokal A« brogchurákal Ingyen é* bírmontvo kaid. "SW
Orvosok Dr. Matkovici Ivin fürdöorvo*. Dr. LoucaarBk gyiikorli orvos.
Siabad fOrdök júniusban.
FÜRDŐ /OAZGATÓSÁO.

1907. AUGUSZTUS in.

ZALAI KÖZLÖNY



\\Yét%Wú emberek figyelmébe-!
T. 8iüo» Mihály éi T4r»a eég Nagyváradon, (aze* fatelep 3. »z. alatt ujánljn uj alakú ós igen eitaera törvényesen vídnii «aját rendszert! hornyolt cement tetöoierap.-kéJil gépeit Oi\'iuciit rá Imniok ki-vi-iökböl elóállitnmló igen s/.iláiil tctoosorép fiyáriiiüára. mely iiliul homokos viilóküii. vagy liomokofi folyó közelében tpvrá befnklmíssi-l nagy Jövedelmet biztoiiti üzlet létesíthető. Nagyobb iiiiMiiiyixúgfi ilzlmi gyártáshoz gcpiiinkM társul ÍB nliiiitgyOnk.
Építészek él uradalmak siijiit használatra is üazdii-ságusan gyártathatják, mivel a yi\'pck liunlúxlintólc ós bárhol leállíthatók, az (Ízlel littlfp/iU\'hi-n- li-HUImasahb az őszi iiló.
Kérjük mielőbb érdeklődni, hívóbb értesítést szoinólyo-son, vagy luvél utján fi-nii iniutól bu.s/.ortí/ni szíveskedjék, hol a gyártás móilja. a kész usnóp es az nzzal eszközöli tetőfedés is inegtekiiilhetó.
ié|)il>; 80* c kin,i„íí- fiit. *?•?(?? iNil Imii llilltt llttit
STEIERORüZÁG JJH[. almi", ?»t«in.,
Tóbelbad <•\'
oj&nlnt
UtiliariuMk rítiíre IMUlíiIll i%
.. . „. ümirn. lililllll lltlii ü.tnnil.
I., hnysillai. tUlllll ürül, aliu|i. tjiVipill-«• IÍ*BI"M, 1\'ZAfnHrriSh. íll>. Ulctó lakjuk, eKyei
Saisun : B "„
Május-Oktober J]
Pro»|»
Furddigazgntóság,
.1:10 in a Ionkor í,-l"li. 2-ik máíj iti\'A^tól, kör^iViil I óm


Alapit
év 1889.
Kaufmann Mór
féríi szabó.
Nagykaniz a a, Erzsébet-tér (Elek-ház.)
ajánlja iliisan fölszerelt szövet-raktárát. MindonnemO, legjobb niiiiüiígfl hazai és kai-földi szövetek.
Mseollil
Előnyös árak! ~W9
Megrendelések caakie mérték szerint.
Vidéki megrendelőimet kérem, hogy rendeló szándékukat velem levelezőlapon tudatni szíveskedjenek, mely esetben személyesen teszem tiszteletemet miután iparosunk a megrendelés- gyűjtést a törvény tiltja.

Posta- és távirda illomás. Dr BLUMAUER SÁNDOR

Kereskedőink figyelmébe.
A világ legjobb állattáporra a 13852. szám alatt szabadalmazott állatok emésztését elősegítő por.
Kivonat a szabadalmi leírásból.
hízásban
találmány lirgya .?«)• .?liiir«»iA költekezés 12—I81,
allalláppor i-lúnllilii.ár.i niulyul lillalob,
klIlllnöSBU scrté.wk ligy folyékony,
mint szilrtrd Upldlúkillm liolpkuvorvu ,
unnak emásztlietótiői^i ni^könn.vili. Óvakodjon mindenki az ulátr/a-
Mini » Unanztalatok bcbiionyilolláll, .... .. ... ,
«»n táporr.1 olláioil UpMIék « áll.t \'"klol es csakis a vedjegygyel »zcrvezBtíra igon jótékonyan liat, — , e||,iioii és zárt csomagban a vn-aniülinyiben annak ellonallo képusíiégét ( ni4r ai aránylag rövid i<!6 liuiznillat lórii. Kapható mindentUt. \' ??—
..I.I.. _» * /_llAl.tt..H Itltl\'/llk .. ..
iig 30 fillér, fél kilós doboz
illán nagy mértókbvn itiiví
Kipróbálták oltáluiiztoll búrjuknál |
miigyaróvári fSlierctgí nradaloni, lovak-i i korona 80 fillér. Első rende-
nál a kolozsvári Hfi. ttizórHZred állat-1 . r .... ,. ., . ,
Figyelmeztetés!
Ezen láppur no in gyógyszer,
orvosa, bmdt lovaknál az aradi kassai,, I\'M f<" »rban. 5 kilónál lóraktfr. kecskeméti, szogedi nzredok parancs-uokai és az algyógyi gróf Kuu Ko-raárd fsldm. iskola igazgatója serietek, totlúoek é« juhokuál. Pauor István székesrebérvári, SioVcIy Sándor déai állatorvos, az Adorjáu, IV\'terlaka, hanem csupán nz állatok cniész-
Dobro P °n^aadf Vertésbizlaió JuHtti i ^s<^1 Glósogitó és így az állatok Gyula tornyai urodalma, továbbá De-! eeószségénck fenntartására szol-ronya Józsefbaza és Dalbosec lelkészei.\'
Igáló szer.
Használati utasítás:
Egy állatnak batenkint I vagy \'J-szer 3 linkanraninyi vagyis 2 cví-kanállal kis moslék, nedves zab vagy tengeri dara korpa kteo keverve adandó be. Haromliaknak 1 kiló darához 1 kanállal.
Az árak külföldi koreskedésokuoii 10 dekán ciomagonkinl, Ausztriában 38 Hellor, Romániában 40 báni, vSzilrbiában 40 báni, Olaszországban 40 centim, Bulgáriában 40 stolinki, Oroszországban 10 kopek, Németországban 30 i\'foning, Frauraiaorsligban 40 ozenümes, Angliában fi poncé, Amerikában !) cent. Kereskedik nagy engedméuyuyol franco és vámmentesen kapiák.
l-\'61ltliló cs késEllá:
Somogyi Géza, Budapest, Albrecht-ut 6. szám
Uradalmak éa vlazont elárusítóknak nagy árkedvezmény.

A közismert
„La Fleurette"
untiiiieotio lillvoly minden doliozÁbnii egy gyft-ii.Vöri) m.\'iítfjmtt^t tartalmaz
WIISE1 j. C.
Gazdasági gépgyár és vasöntöde inatom-épiteszel NAGYKANIZSAI!.
Ajánlja cl.sórangu NMP~ szölőgazdaaági eszközeit és gépeit. ~M
Hagy választékban és minden nagyságban kaphatók:
MABILLE RENDSZERŰ BORSAJTÓK.

(Herkules kettős nyomószerke-2ettél) legolcsóbb árakon.
SZÖLÖ ÉS GYÜMÖLCS-ZUZÓK, SZÖLÖEKÉK,
könnyű é* jó kivitelben.
BORSZIVATTYUK ÉS TÖMLŐK, PINCEGAZDASÁGI CIKKEK.
Részlete* árjegyzék ingyen és bérmentve.
a a a
ELSŐRANGÚ K&XAl GYÁRTMÁNY.



j ,
im<nlftk niinduu ilrUliiiHs anyagok lói, az ulti-sli szervek bujáinál legjobb er«d-liiéiiynyel liamtálUtvín, mellt-tle ulv
yy
gyengéden hasíiajtólc. vértinzlitók; »>gv gyógyír suni jobb Ártalmatlan, mint e pilulák a
SZÉKSZORULÁS
egtObb betegségek lurrtisa .?Ih-it. Oiikrotolt Itnlsi\'jllk végett míg , s siivettou veszik.
ZALAI KÖZLÖNY
1907. AUGUSZTUS 10.

Neustem-féle | I li\'H
ERZSÉBET labdacsok. | ! X K pilulák IniHoiiló k«nz menyüknél niintlrn leki
/fi|
Csak akkor valódiak, ha mindegyik doboz Moll A.
védjegyét és aláírását tUnteti fel.
10
10
or- és
lalum k
?\\ A Moll A.-fól« 8oldtlti-porok t«i!út )>VAliy>lali>** * leKn>«ha»aLh gyom
, > altestbinUlmak, gyumorgörc* tt ayomorhév, rűmtitt tzákrokodéi, mijbi
| V ét1l í i UkUlöböölt Ölbték ll jl hf
| V vérto1ul«>. minyír is « UgkUlönböiöl.t. oÖlb«t«gié|[«k ellen, a jolei hlif
l [\\
í í ivtlieJtk óta inlndlK nngyobh eltírjcJttl nenoll. ~ Ar» lilt
+, dobóinak 2 kor.
^ IIIIIIIINIIIÍMOK <or>t\'iijllfjc t
A
MOLL-FELE
SOS-BORSZESZ


ROV M pUnlAI tártaimmá do/ioM .10 fillér. Kttv tekereti, melfi S dulioxt,
lehAl J\'4O ptlulAt tartalmúi, eiittk 2 korona. ».4& korontt elMeve* beküldése mellett egu tekére* bérmentve küldetik.

Áll 1 Pl l;iAl)I"s»tl01 koltnSsvn óvakodjunk. Kérjllnk lialdro-UVAo 1 I»11\'111 NEUKTBIN FÜLÖP bashajtó labdacsait. Vtilddi c^ak, Ita niiiiilttii doboz türvéiiyilp^ bejegyzett védjegyOnkkel piros fokule nyoralatá»bau „Stent Lipót" is .Neustein Fnlöp gyógy-seere>E- alairásfial van ellátva. A kereskedelmi tQrvény»ze*kileg vúdtítt cHomagjaitik aláírásunkkal vannak ellátva. NEUSTEIN FÜLÖP
BÉO8, I., Plankangaaa* 6. Xa|ihaU N.jykan(i»u: SELU8 LAJOS li REIK OYULA üy6By.icitinkitl.


•llal ran .irv.. A MolUfélo sói-bor»s«< ukiut HJdtlomc»lll«plt16 betíör«OUil tx ii ti a inegliUléi cgyíh kOtetke.mínyeiníl
Egj ónozott aradat. Unj ár« 1 koron* 90 (Illír.
relir.lu ón. koiivtny. c
MOJJL (jyeimek .szappanja.
bli, lc?UJ*bb modiior ttetlnl kítiltck ^yennek ci hol|[y nn|)p«iil « bőr
apoMsüra gyarmaktk « felnőtt*k ráaidro. — Ara darabonk" \'
Öt darab I kor. 80 AH. Minden lUrab gyermek ttippun Moll A. vidjegytynl »n cllátv




Mindenki, aki bágyadtán és
g akarat kúptulm).
liatokéit által uj úlotki\'dvol élütoröl kttp. Több, mint Ú00O Uiiflr m orvos kilnnö
• 1°t\']°ri-- „Hanu)!> a
A LLniment. Capsici comp.,
I liriHj-PiU-ExatKif (illa.
°HJ rónunak bitonfnU káxiftaer, tiuijy már Mht mint M «T «. lanokb rijdaloin. .-iilUjtító Marnék blianyult kituvenyflel, U<»1I iá mihlliuluiH bwtorisilrá-Up|«n huinilva. .
)4«almtette. SiUnY Umnitváayok miau bsrUrUakor ém<wk lugyiink •• caak olyan irot<t iandiuak •!, a noly a ?."•<•••)\'" \'"i\'WSJ\'l <? a RloUw aif
jpgytosMl fttlitoct doVoabl TMl aMnuwolvB.
Ara 3ri«ekba« 80 illír, 1 W. « I «
\'J k i útl t ^
ktmna ia úraatlTaa Mmttan fr^7 ín\'rtírUn kapUU. — KSraktir: Ylrjk lómr KyógywMrBauAl, Badaaeiten.
• Uektar nof(as«rUrs

1368 «5ta foi^lombon.
Berger-féle «.
Kútú
•ik*ml ilkítmTrl.01.
• mindennemű
Mflll p<kh.lT^«n<Sr. *tS»ll
MT*r, HfyS^t, lIMnidU, l
kitrinjmppan UiUl
Iiergcr-f^lc kiitrtSny-kén»i/np])iin.
l«t(r«n»*Wí»l*U*ii7»»»|ip»n ?? «MHt«F Í1..1* t ?.?•••.* liT^MUtra, ? ntrnt.kt.B.H nlim.í.nrl K|b«Un*r« •«»..
iergi\'r-féle
l)tiu« i|«tUI. B «.jmfti|n.il b.tH(UJI*
l*f* r>!0M Mini IIITIIO l^ri
riblMl ti
tm) t>k •Ilin,
in nlaiia fótinak 7<lllHr ImaaiiAlKtl
?tMlllllll •«r»«- A fit^itimU UUi<nolU,>
Mf4i l i b
Raktér Na(iykfliiiz«i(n: l\'rájier H valamint M»Kynrort<^áe tftbh
líerger-iólo
Alapítási év 1895.
SZÉKELYI LAJOS |
Első Nagykanizsai Kohérnemil mosó- ós vasaló \\ intézető Nagykanizsa, Fő-nt 23.
(?árok) Hnnyady-n. 0. (saját ház.) j Elfogad tiri én nöi feliórnemúekot urak,
háztartások, intézotek én szállodák részére, j Vidéki migrenilsléigh posU-fordultíval
latiztatnok il.
A fohórniínuli\'k jiikarljan nliinnlá«áért
szavatulok. I
Hízl moiat és oialái.
Kívánatra árjefiy/.ékíit szívesen küldők. ?

- C Mail A. gjíijiziréiz\'Vi\'.\'.r.ír.\'Biliarl izillltó által,
I W Bécs, Tuclilaitbon i). BI.
- — \\\\u- Vld«kl mogrendelíiclc naponta poitautinvét mellett teljetlltctaoli.
A raktárakban tessék határozottan „MOM., A." aláirásával 6a védjegyével ellátott készítményeket kérni.
Raktár Nagykanizsán: Rosenfeld Adolf Fiai.
BÉREN Y JÓZSEF És FIA
Ü"" SAJÁT MŰHELY. ^Éjf"
ékszerész
NAGY RAKTÁR ^ NAGY RAKTÁR f<s* *u NAGY RAKTÁR "110m
Eladás réaxletfizetéa mellett isi
JaTll4-«h e* uj mntikak yrorban kéniltttitnok
...SÜDIH".
Megóv a kéz-, láb, hónalj és egycibb izzadás összes kellemetlenségeitől.
A bőr beteg pólusait meggyógyítja.
Teljesen ártalmatlan ner.
Eltávolitja a tyúkszemeket és bör-
keményedést.
Ha nem használ, a pénz ellenében visszavótetik. Készítője Magy Kálmán gyógyszerész.
Üvegje I korona. Főraktár: Miltényi Sándor cégnél
Nagykanizsa. Viszontelárusilóknak megfeleli engedmény.

Nyomatott Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.

NAGYKANIZSA. 1807. NEGYVENHATOTOK ÉVFOLYAM, 33. BZAM. ADGD8ZTU8 17.
ZALAH(ÖZLÖNY
, Klnl.iyi.tc.aO.uto,.
,^ Mcgjdcnik minden uumbilon eate 6 árakor.
INGYEN SZÁLLÍTOM
az itt ábrázolt beszélőgépet, ha egy, 50 darab, egyenként 50 fillér értékű szelvényt tartalmazó
0!
CO
füzetet Vásárol tőlem. — Minden szelvény fel-jogositjajannak birtokosát, hogy lemezvásárlás esetén egy 6 koronás vagy 2 drb 3 koronás lemez árából 50 fillért levonásba hozhasson. Ha a 2-ik
számú gépet óhajtaná, ugy két 25 koronás
1 z= füzetet kell vásárolnia.
CO B
Kiváló tisztelettel
oo
Értéke 120 kor.
STRASSER MÁRTON
mű- és látszerósz Nagykanizsán, (Fö-nt, városházzal széniben).

Müszerészeti ipartelep Kazincy-ntca 8. szám.
co
co
INI
CO
Betegápolási cikkek! Óvszerek!

7, A !, A I KÖZLÖNY

1907. Al\'UUSZTUS 17.



lágyáról épületeket a Balaton
malii!
hu: 8AOI JANO8.
líáimilattunk márairaaKyőuvóru sikerre, amit a péosi kiállitáx »??].0letrinck zseniális tervezője: l\'iloh Andor műépítész, n magyar sti! alkalmazására! dión.
A magyar i-lillol Ciliiig i-suk kisérlelez-lek. epilettek vele töbhé-kcvésbbé sikerült epületekéi, amelyek egymagukban állva nagyobb hálást nem tellek u magyar ember lelkére sem.
A péosi kiállitáKon azontban I-^ÓS-A városrészt latunk, a magyaron ójullfioknck égés* kid paradicsomát, amelyben ncmosak egy, ópflli\'l magyaros volta, hanem nagy általános Összhang hirdeti azt, hogy igenis álinoillialiiiik biW7.ólliotilnk magyar slilr6l.
Igaz. hoií.v magyar mii niitos olyan
értelemben, mint u hogyan van barokk-, ro-i
maii- és reneszáno-stil. (
Az aznnihan igaz. hogy a magyar nép| iiieslorkedéséhen ÓH művészetében ezer számra tőrömnek lépten-nyomon olyan inolivniiiuk. amelyeknek okos alkalmazásával, idóvel nirg-alkothatjuk a magyar stil szabályait
Budapesten két épületet említek Az egyik a lózsde-palolA tornyos ro«,\'e. a másik az nj hatalmas akadémia.
Budapesten látunk házal. amelyről sárkányok, förielinetes szörnyetegek bámulnak le. Szájukból a viz kioiulését miirkirozzák Heszéljflk közönségesen : sok budapesti házon okádó sárkányok alkotják a díszt.
Hál szép ez? A magyar nóp józan, értelmes eszejárása a német fantázia mintájára sohasem alkoloü a képzeletében vili sel-lóket. lólábu embereket, okádú sárkányokat.
Tessék azoniban megnózni a székely ember kapubálványait, az alfóldi uaikós gynj-tótartójái. vagy a zalai juhász tükörfájái. olt

iimjd azonnal látni\' telszik. hogy a magyar |
nép leikéhez milyen ilisiiló elemek állanak\'
közel. \'
Mini méllózlatik. hogy egy kis galamb a csűrében virágot tan. amelyből pompás tulipánok, krizameuuinok, palmulák hajladoz-i nuk szél ; már a magyar nép őshazájából, keletről elhozott gyönyörűséges nlabzaiohban.
Tessék azután rt magyar nép kezéből
kivett inásudik és ezredik tárgyról iuás motí
vumukat megmenteni -s ezeket az épulei más
részein és más épületeken alkalmazni. :
így majd azuláu sukkal előbb ki forrj a inftgyaratil. semmit gondolni méltóztatnak. [
Kuliek érdekében a/.omban nagy nemzeti aküiót kellene indilani. olyat a melyet nem stájhóskodó politikusok, a magyar lársada-J lom lelkét zsákmányai ejtő nagyképtl pulili-\' kai bohóook. hanem amelyei a magyar nép-; művészet kieseinek hivatott niegmentói : a Magyar Nemzeti Múzeum es a Magyar Iparművészeti Múzeum tiKZviselói már addig is irányitotlak. Sajnos, liogy a napi pulit kan J rágódó országunkban még mindig nem a legnagyobb erudménynyel.
Minden magyar ember taiisa kötelességének, hogy most. a tizenkettedik órában, megmentsük a népies disziin kincseket. I\'ersze ehhez elsősorban az kellene, hogy a magyar társadalom ne csak éppen minden ko/.élet-beli nagyságunkat egv-négy krajnárért rend-szereson összegazombere/.ő t>n lehazaárulózó újságol olvasson, hanem ismerje néprajzi és; iparművészei! folyóiratainkat is. a melyeknek tartalma és kvalitása - - büszkeséggel mondhatjuk — páratlan az euész világ irodalmában.
Ha majd a hazai közönség az említett irodalmon kivül szeretetlel keresi mog a főváros es a vidék nepraj/,i múzeumait, s ilt megérii. hogy azok- alkotóinak lelke, mién hévül, akkor iiiüjd a magyar stil ügye diadalt arai.

A Halálon mellett uj világ uinad A nyaralók s/.ázai, a szállodák tábora nő k\'i \\ földből.
háljuk, hogy igazi magyar IDrdMei fejiódik.
A Balatonvidék társadalma, eineleniló épületeinél követelje a magyar stílben való tervezést. Akkor építészeink majil megszerzik a néprajzi- és iparművészeti folyóiratainkat, falu helyen majd kutatják a népies motívumainkat, versenyre kelnek egymással, s a mint Pildi Andor építész egvmaga épjt,,it egész magyar városrészt, azon\'képp sok éui-tesz megépítheti a Halálon! koszoruzó {>oin]m.s uj vilagol
A Balatoni Múzeum és a Balatoni S/nvi,[. seg karöltve gyűjti össze a magyar pásztor-művészet klasszikus talaján : \'/aláhan ,>9 Somogyban található molivumokal.
A két tényező mozgalmat indít a magyar siil fejlődése érdekében. A nagyközönség hazafias érzésén, nemzeti büszkeségen áll a M-adai, hogy a szép tervet diadalra jutassa
Kern tudjuk, igaz-e, hogy a liiilaimi-vidéki vasul épületeit magyar stílben epink? A gondolat mindeneseire szép
Bal.ioe.sai és Baján uraknak, a vasul vállalkozóinak szíves figyelmébe ajánjuk e tervet. Megvalósításával nagy szolgálatot lennének a magyarság ügyének. Tekintsenek osak Pécsre tapasztalják, hogy minden magyar szív megdobog n kiállítás magyar világban. Kzt a világot át kell pláulálnunk a Balaton mellé, x innen szét az egész országba, hogy ha akár mi járunk, akár idegen jár n hazában : ne osak u kék égbolt, az aeélo< búza. a zöldelö fa, a szines virig, és a Obeugó népdal, hanem a kunyhó kapuhalványa és a palota minden dísze is hirdesse, hogy akarat- és termelőerővel megáldolt. úrökelctre liivatutl. magalábán járó. erö.H nemzet lakik ezen az imádod foldón.


Danka Maris szerelme.
ie.h.iny liHiikót iivninolt a markába Azt remélte, IJOIM* korhulvkedt zivél
-- - - A/.1 hitt., Megéay bolond, liogv ma|d az i.lo, "V5™ ^knl. hoU ,h \'"\'"^ ..
Hetek, hónapok multak el a um-zf-U\'* lakodalom amely ulvaii jó orvosa a betog ^iveknek, mogfcyó "«zett » Ki* IforcdinínMiiie Iftws .sz^inei^,
óta. M»r ;,/. oinborek uehi is igen beWIt.k róla, gyilja az\'o felnél ú ,Az PfltllK "lár in",hl klklH!tt« " " " " ArrAl1
lett
belé a Ifíld . .
íinle r»\'iig«\'lt
kuzdték tt\'.h\'diii, - t\'ftiit Ila mintha W$>ivdp telink\' volu Mintha azóta nem is vált<ixt>(t
A falu SPni. ÜL cmlM\'r.-k M csupán az A lolke,
amoly olyan, ilc olyan VÍJÍ voll t^ykor én olyan, de ulyaii síomorii, liágyadi, beteg m\'üHt
k«zdtók tdt\'din, - <-^\\Dauka MariMiak tctüzelt ugy, Hiába váit. Pedig aokáig vért. lumfcun. nagyon liuaszan, Hogy
re u iniriUMi-ágat. | Aztán niepuiila, nom várt tovább-
lilt"
sHtimii, tótMHini ... I.eniondolt ni ii^zonv ^zoretetéról s k
giiny l iiiberek arccal.
isla |M>rtHjHU iniígvtTlik a dobot, jrtttek, mentük,
falubelifk. k
etiupáii az A lolke, tekintetét ir>.
W tah
\'e Csuk néha né.^tl roá ét* uttíl a hzigori
futott
Num vitte el a I<-Kt\'iiy, mtirt bfi\'hllletenen Indult de kúxAbb már bnlriin, inélyi r>z«r«tni. AH lutle, hogyha tllopia a íúrje mellől i|ij),-n hogy Kzínty furgutl elitté :i i
^ nij-uitiavolrAii ,.4i HÍ j*i-Jkn«,A*,4li*iw«<i., t..>....x4\'. i L (>. ._ t 1, J_ . \' .. ._ L.
I lő! ósbzerez&en( a/, assíony. Hideg borzongri

AlJílUSZTUS 17.

ZALAI KÖZLÖNY

_ varmegye, radkívfili kotgyau. volt aug. melyen gról MalUlyAiv PAI r«i«A i4llHU
A föld kiásatása utiú, a terület alacsony fekvése gondolatában és szavában stinmagjrar éuelmO ,Spieg«l
a i Szigfrid \' "
:\'g:Csa!ornH vize tulajdonképpen a természetes lefolyásra\' és a kereskedelmi szakosztály elnökét, jelöljük.
13-én, melyen gróf HaUhyAcy l\'ál fóispáu lávoll.-tű- miatt meglehetós Ulalviire lenne kilátás,
b«n Arvay Lajos .diapáu elnökölt. _ Zalaszantó Mzség, esatorns vize tulajdonképpen a természetes
,óm. kalli. iskoln|íl kibóvili , erre mioo korona szolgálna. atonkivOl a vizei i« .zaporitaná.
kölcsönt vesz lel « az llalméresi kártal.niuM k(ii,é„,| A ,Mtl két részre lenne oszUndó. A íelsó,
beváltja. A törvényhatósági kózgynl™ ezt jóvátaiirvja. |,0| a mUorm VÍ!e bevezettetik, s az alsó, hol a viz
_ A ságodl kór|«»iyzól laknak 5 ev almi kiűzetést kifoly. Kz szerint louno mégálapilaudó a dij is.
igy a I Szigfrid urat" a kamara eiidószerioli tielyettea eluSkét
y gp j
A kiasoll (ernletnek-a partja tölgyfa padlókkal,
l l bkl lj di
_ hivatalos helyiségnek bhicwiUiéi jóváhagyja i közgyűlés. — íí*«l.hílJ »»gjko!8pg a villanyvilági-
Mi. határozott egyéniségei akarunk a kamara elnöki székébe Qllutni, aki rendet csinál a kamara ösazen belmnrvezeteibeu, akt .modern, u|" alapokra fekteti a kamara péuzögyi viszonyait, aki neraosak hogy ért hozzá, hanem aki kellő tapintattal érvényre is
,ozgju,«.. — »r...„c., „agvaozsrg a villanyvilági- vagy mas anyaggal lemio • burkolva. »z alj
,asra felvett 3 lU.UOll koronát. A lorvéuyhatoag jóvá- hogy ne legyen iszapos homokkal feltöltve
h.gyja. - A pusztaszeri or.zAgos Árpád emlék- Ka vau elég a városi erdóhen. homoU, ,„,..,„
unropélyie. mel, siepl. ol«S felében lesz. meitbiizák a kisk.aizsai homokbáuyábűl és az uj vágóhid olftli
\'agy mtbt anyaggal lenne " burkolva, az alja pedig- j tudja juttatni a kamara érdekeit és álláspontját min-
3. dérikor iS» mindentltt.
y.01. |)ed\'g A moKtaui kűzKazdatiilgi alakulások, a foutosuál
alispánt, hogy a közművelődést alapból adjon vala- j homokdombokból bőven lehelne nyerni és igis nap-
melyes segélyt « a tmoiMg, tagokat hfvja h\\ a részi-1 HxAmmal a közmunka torhíre oda lehetne vitetni,
vételre btb. A ló vagJfJB (Dfdö pirtjÍD Hhmo][ |euMADek
— Közigazgatási Qléa yolt a (negyei köz- felállitandók, azonkívül egy nyári mulatóhely, mely gyűlés utAn, mvlyen bzinten Arvay Ujon alispán szintén jól jövedelmezne.
elnökölt. Az Hltís megnyitása utiin Hosnyák liéza A szépito-egyesulctnak is juthatna a munkából,
bit lag mint iir. Huehber főmérnök .-IU-n feljelentés HÓI igen nagy azerep vArna roii.
?ísára kiküldőit bizottság tagja lelolva*ts A fürdőhöz vezető utat. úgy szintén fordó
eruduu-nyet, mely utau Uarcza bizottsági köniyékót beMIeu* fáaiUni és céltudatosan ölrendezui.
ug indítványára buchberger (őménÖk ellen a fegyelmi Ka kerül a várorii faiskolából, ha rendesen keselik.
- ? \' ? kitig. bir-
fontotíabb srociAlía kérdések, melyek a kereskedelmi én iparkamarákat foglalkoztatják, a kamarai állá*r* neinettak ruprüftenláltióa kötélezetteóget rónak óv ámbár Spiegel ur e teVeo ia ki fog ánl alánul megállja a hülyét, főleg olyan férfiút követelnek, aki a nemzetközi kerenki\'dülmi atereődések, a vám, ai ipar, a keres-keíielem, a vasutak, a vasúti tarifák VH a bankpolitika kérdésekböii ludáasal és megáUipotiütt nézettel bír.
fnr\'16
Kót«egteleü, hogy Spiegel Szigfrid ur ezekben a kérdésekben vallott, elfoglalt és kifejezésre Jutta-
|(fl]11^ ^ ^^^.^^ ^^ ^ _ hitáreMU „éMl|1„k
Kun ai alapon .. kötoiiségnek a városi ke|)- n0([, spiíg0| Sligfrid ur valóságosan hivatva van
1Ml6 les""el u\'Jin k|)telessége volna, cgésiségi, „ ,.|„al; 4||4, belDItésére, a miért is ot auguratilai
tból kí füdőhl lét vagy u> köI( i^ ki lkk kék áll

ljírts tart.
fegyelmi
víllk rükMo"
KflllÍ7itllÍ
m kamarai elnöknek kérjük megválasztani.
Uazaflati advözlritlel
Több kereskedelmi és ipari szakosztályi bel- és kültag"
A i augusztus 20-én tartandó válaüitas tehát viharosnak Ígérkezik, mert mindegyik jolöllnek nagy pártja van.
Memponlból kívánatos fürdőhelyet létuuiteui,
., , . . .. eszmével legalább koinolyau foglalkozni.
Nálunk mar többen „...gprobálk^Uk „««! a A lwS,el ÚMm*; c«ak nem maradi «mb»ek
tnvel, hogy a pnucipAlw csatorna mellett fflrdíl kű||cntlk a torv kivitöléh«z. \'NMH olyanok, akiknek a
létotüluasék, axonbau ramdig elaludt A terv. kó\'illgy tt-lier
Nem is csoda, mert úppun azok, kik«t legjob-biu erdekei az ogy, törődtek vele a legkuve.sebbüt.
Mi mégis feltámasztjuk nirjából ujra e?.t HZ ehiinét én megjelöljnk azt az irányt, melynek alapján az megvalósítandó volna.
ta<i foaíi nmftuflí
(p \'\' ? ?\' f< \\ I
J QJLKpXMCÚOÍ UUXXGH.
6x1 moi(\\.lúQii\\ík ti
• i ? I ?
Tisztogassunk.
líégí baj Nagykanizsán, hogy n lakóházak belső világával, az udvarokkal ktneset törődnek az jntéxö körök Míg alig van olynn utcánk, hogy m volot Wune három-uégy oljau udvar, ahol valóságos or-|giát 111 a piszok, addig csak atig alig értesülünk arról, ; hony a hátság lisitntalan házaknál Nzemlét tartott I volnn. Ha tartott in. ><zt a néha tetl félje Ion tettek nyomán, dírect a füljolentett liáitiilajduiniH elleo wte-leki\'díf, di\' hogy — mint má* fojlódő városokbau — általános udvArvizNgálntnk tartattak volna, az aligha Inrduli elő
Pedig a helyi sajtó is, meg a köióiitfég közül Ftíí-n .sokan már nngyou gyakran rátnulatlak, hogy kllliiimHun ilyenkor nyáron mekkora veHzedelmfjket Kiuhtbut nyakunkba egy tUtlátalan udvar nyitott trrigyndomh VH^ÍV pticeiiödör, melyek az fgésiriégrootő bín-tllitsok\'fil - H nyíri najj hevétől eierf>/.i\'tiiira te-
Kzer<*ncHL\'|t- a mi vAroi-uukuak, hogy halállal végződő ragályon «M |árványo« gyermekbetegségek csak nagyon ritkán fordulnak idő. Mert egy ilyen tttmcgA* evriiifk-elhiilAlozás kegyetlenül íákényuze-rileii« hüiiiiiiiikni, hogy necxak akkor törődjünk a házunk tájékával, mikor tnár nyakunkban van a vt^zu-| leni. hanem még inielőlt gondos óvinlézkedésHet ki-kcrlllhi\'ljUk nzt
Vi\'gyDiik ct-ttk egy példát. Mitől keletkezik & lihis/.V Nfin-ti többnyire a líszlátalaii, (ertőzotl viz-től? TokiitlsOnk be egy tisztátalan udvarba. A nyitott trágya-gyűjtő ott bűzlik közvetlen a kut mellett. A rostul befalazott pöcogödör tizintéu. Mrirmo,st ha ezek meg fertőzik az ivóvizet, ez okvetlenül károssá válik az egészségre. Jobb esetekben kilábalunk a bajból, ile mi sajnos éneiben bizony szomorú példákkal okulunk gondatlanságunkon.
Öreg hiba még az i». hogy lakóítHáguuk un in uneri teljesüli azokat a rettenetes bajokat, amik
KliJÓGorbau mint közügyben a városi tmiác^nak kullenu u kezébe venni, ináuodtiorbau a htilybeli péűiiotizeteknek, harmadsorban egy Ügyen, ámbii\'iÓH1 emberuek.
h t\\n
A cxatorita melleit Nagy- és Kiskatiién kóiöU a, rétek az óv legnagyobb részén viz alatt állanak a fii, \\ inelj rajta terem nem sokat ér, « igy minden anyagi kArowiiía nélkOl ingyen átengedhető lenne két-három hoktnyi ttrlllet a fllrdo céljaira.
Aztán éppen ugy kellene kiiUuí a földel, mint i laz.siiaki-tónál I-H a környékét megfelelően parkírozni.
Higany Pittla c*ak nézl«, nézt«. KiiÜllledl, vurágus üzemükkel gusztálta a belliket. Forgott körulütl" u tilág s valami rvU^tiutes szoroBgáüt érzeti n turkáu. UlysHh-li-t, mintha az a sok-sok kewrtWg, mnit lu-ki a viliit; okozod, mu^t egyezerre n nyaka köré tt:kfrvil<;K vnltia s ío|tugatná
Mi ItfM ezután ? Dolgozni nem tini, tiem *zok-lüttrtk IH. Koldur* legyenV
A7. üiiilitTck részvéttel nézlek reá.
0 pedig c«ak gUKZtálln a komor, Ifkeltt bi-lilki-t. .Kz ia. oz is." molyogUi. nztáu utat vágott magának íz em bértömeg ben 6 remet, kacagásai, ziháló mellel futni, rohanni kezdeti. Futott, megalloll, körnlnézelt, ailán tovább »>/.aladl valókig ható röbögésKel. Nem .? tlldözi valaki V . . . Közbun állatiul horgés tört ki a in..llvbol ...
Horgolt, mint az órultuk szoktak . . .
0 ÍH az volt . . .
III.
— Újra eljöttein kigyelmedliez. Kerkt". Az uram
nak elkótyavetyélték ruindt>ii<-l, A H vilriguak ment,
Meret-e még kigyelmedV — mondta az asszony a
fülilbOiragadl Hzegónr Azolgak\'géuyuok.
— Hzeretlek Marin, ugy. mini rég-Mi. -- fülelt
•inti.
— Klviöz-e engem meriaze, messze innen, hogy
tiohaue msHon eszpinbo az H h«\'ly, ahol annyit szunved-
t>ím kigyolmedért?
— KI!
— Mi-mitnk . . .
Ha a vároni tanács venné kezébe az Dgyel a íiildinunkálalok nagy részét a városi kömiunkn le.szul-gailatina által vrigezl^tn<*. mtülyból H?. utóbbi i<I\'ibi-n nagyobb tószeg íratott U<; vagy ri\'N/,v.-ii_yliir-:t--jigi alnjiüll |n •AH koromix n\'szvéliytk klbiM-^úlAMiuiI
A kamarai elnökválasztás.
A soproni ipar éu ktireftkedehni kamara meg-i) r esett cd elnöki székére M>k az aKpiráns 8okau síerpluéuuk Znombor Oéia örökébe lépni. Mindegyik letölt hirdeti a jót. az ndvönet ét* a „reformot." Komolyan azonban CSBK Spiegel Szigfrid alelnök és
Ulloin József mflépitéez jelöltségét voheljOk. Spiegel, . ,- ,- , , , , ,. . , ,? ? .
Szigfrid érdekében n.oHt a következő felhirfet faocTáj-\' u "^arok Uszlatal.ntógáoól eredek. \\«:ln«, hogy
*- ? ? azok a nyitott8?.omU újságírók, akik bele-belebotlanak
.Melyen tuilolt karUrs url
egy-egy ilyen tisztilalan udvarba, ezt Hiemélyes i ellenszenvből, vagy ptántt paoMzióból lis;.ik, t^Mti pe-
Miután ii óm vagy iiu k hajlandók HiélktUdöU\' dig közérdekből. Mi osak ritka eset be ti szólunk a levelezőlapok által magunkat befolyásoltál^, a körül- magunk személyéről éh valahariyszor bfllenyuluuk menyek és a KerOlttti Kereskedelmi Iparkamara, néin«!yik háztulajdonos gondatlan hauyagnAgrinnk érdekeinek komoly megfonloláaa után arra határoztuk darázsiészkébe, ezzel szolgálatot kivárniuk tenni e^v «d magunkat, hogy a kamarai elnöki állásra, a minden HUÍZL n gondatlan házigazdának magénak, máaréari a
SZÍVÓS ANTAL mftórá.s óráit mindenki dicséri.

Fi-lilit: Erziikit-lír 14. (?•|j«r-»tci árit.)

Fltk-lzltt: Király-utca 32.

ZALAI K o 7. l. 0 N Y

|)OÜ7. AUliU8ZTU8 17.




I - Esküvő. Hérics Tttlh Laio» dr. trolt n»gy-\' m-CHemojét KÍ ilt « hiM» : A» özvegy-.
:kaniztiai juleuleg tiudipeMi kir nlügyé)./. f. hó \'1-én gyermeku szültítell, v;igy a Nors. iiogy ilyen
vette nini (iyomörey Kala urtoAityl "líkkon. « nieí!gO,nloh1llanul ontja uz áldást?
- MBt?intÍ8«vi8Clők kirándulás. aB«latonr«. - H*1*1™ cs". »W"r-Joz««fnü ZH|H
kikerült rinaskiráitdiilfal r«üd«»-U ull)4us/,...s tmn- TS\'TIJZ S lllltaklll\'d08»U8 ktobl!
•aványvlz erre a legblitoiabb óvóizer
A mohai Agnea-forráJt, mint Icrmíuelei i
a benno foglalt gyögvtóknil fogva kllOníl Hete a legkütHnfííítib gyorr
t)fphuS chulcia, me^UlDiéllellet iiolt. i kik íbiAtuigc* ivövii helyen ;
Utkoial * (ütrii iimstiatii füielíbon olníhiló. Iláitaitiiuk iiimii* mi
ii6<lavlxu6l h oloaóbb; hogy *i Agnei-forrá* vlxét » ^tttgtuycW. CKibei i> könnyű.. _..B
clttk, ugyinoll i fortat loirUinak Umerletü ÍUxolo Ingyen kapható. A forritkeielÖieg. - K.phi
közöuségnek. A gondatlan házigazdának azért, hogy Hgyelmeztessök karon ImnyagMÍgára. a közönségnek pedig azúrt, hogy megóvjuk egészségét a támadó
Miért van éppen egész Dunántúl lertllelén 7jiitamegyébon a legtöbb tuht-rkiilotikiis ?
Meri éppen ilt nem törődnek az emberek az
Krgo, a hatóságoknak erélyesebb eszközökhöz L.,-11 iiyitlnia. Példa* Migonisággal kell eljárni olyan házigazdával szemben, aki a közegészségügyi szabályok paragrafusait kutyáim m* ve«zi. S hu megbüntetnek egyet-keltól uzek közül, Hit nem szabad véka alalt cKolokedniök. hanem nyilvánosan, hogy liidomásl szerezhesse róla mindenki H okulhassanak belőle miudi.tok, akikre szintén ráférne egy kitt egéBZségtigyi vizsgálat.
Mondóin, felszólalásunk nem u személyes ellenszenven alapszik, hanum egyedül a közérdeken. A lakosság egésiBÓgét teltjük, meg a gycrekiiit. A ra-gályoti uyavalyákat akarjuk kikerülni, amikor arra figyeliiiezUttjok házigazdáinkat, hogy ti ti»zlawá(íra az eddiginél ki.^u uagyobb gondot lonlilaansk és ne kíméljék a karból- vagy mészoldaiot. A listóf-ág pedig kivessen i;t mindent, hogy különösen a félre-: esőbb utcákban ne kénysz\'-rittesMlnk zw\'bküDdövtil befogott orral járni — a btuló kanálisok, trágyadombok ÓM pöcegödrök miatt. Tar^ou reudszurea udvarszemléket R figyelj meg. vájjon melyik háti-guzdu nem tartja be az idevágó egészségügyi szabá-lyokal
Szóval: addig tisztogassunk, utnig nem kősó!
Házeladás.
Szemere-utca ll-ik és Csengeri-utca 75-ik számú ház eladó.
Az angol
LILIOM-CRÉME
a liiglmioiuihb szer u gyengéd, lisztu arobór
uiiolAbbi iiléréfitíre.
1 tégely 80 fillér.
LILIOM ANGOL SZAPPAN
I ilnrali HÜ fillér.
LILIOM ANGOL PÚDER 1 darab I koroim (!0 f.
Főraktár lro|irli a lirii kiruztliz ???jkaiilztti.
A h é t. _
* Letűnt idők.
Ijtítige hzelló jáUzi hiihmiiih.Mil. KtTZi\'iigcti u rét virágait, Öleli karjával meHHZe viszi. Nagy időknek nagy emlúki\'il
Hol (\'Bálák élesre leni Lámája Krnbersorlja.i halálrendet vágóit. Ma ÍÚKzál. vadvirág zizfliié&tí, Regéli a miilaudÓNágot.
Kaoizba várának büNzkfl orma, Nem tekint az ingováuy vizébe, Harci paripáknak vad dobbauája, Nem morajlík be az. est L\'sendjébc.
. . . Ki idö halad, a BZI\'I c»ak percog. Bevon mindent a fi\'ledén fátyla. MÍ sem marad, cnak a képzelet jár. Kutatni az emlékekben néha.
HIDALOO.
!gjHDk mohai l?juo. Mohai \\jniú mohai \\§nl mobai
MIT IGYUNK?

nMk. A M*,.r K
g/ j ^.Uk™!. ...HM ...
Siófokul, (O\'0i"olc.sr.l.-ll.yMtal
\' leíki.álóbb rilniíliülve\'l UlwXIák g: Siófokul, (O\'0i"olc.sr.l.-ll.yMtal okl.ló kitiMgi kBrl««„k nrtin.
Jf w
nUlouiihl k.zlll /l.laineK,eb«n . köv.l- J. ^Ollek : 1)»MK KAI.ninAloolan.lv.. .„„ korom. (m*.«likl di| -M.nd. t.rín. O.m„„
??"\'» \'»\'»»*» C Jmrma.lilí j » llikl» l.vlx, I„?„«,!,
-"" koronás |l,«r,ii».lik) rtij.
. a primAsi. , .\'". Klhataartoit beOzclíaek. A img.vkai.1,...,,
fllrrtó nagy la««f»kp«nMr Hllal alapított llíMgulyto »/.ö»,.1k«.,.1.
i u akeddi ^ÜMtockM l.ki„l«IM ai nup nw
;
tekinkllík a mo.l.Tii fordíteleprt. . g
a fí.ár™ köio„SegB kerawl! f»l M idín i». Siilukról
« .llolk.\' uevll hajó,, H»lalo»lni„dre. a ,„»«v»r
longer Ipurigibb fnrdóhcl.víre niwitok Hl. Ili ni.*-
lokionlíík Kllred árdaktúbl) belyeil ••» íplllntnil: a
i.l.í miKVar MÍIIIIAUI; Ki«f»ludv atobral. a primAsi
lakot és Mpolnal. Blab. l.uils villi|«l ó
k i éWi tb A
vonaliul induluk ,.| Nw;k.iinHlrül. Siófokou ra»K-."\'™» »"\'\'?»« k J»f»l"»««»« c*l|..ból u I!iu7. w
fdíl Il ltgiuMI.1. k«»\'.» lh kl ll
p
kiteri.dé»u p»rk,al i, .éWuyail stb. A parii »«u„y„„ » déli órákban, egyszerit, foliúr toiU-tlbuu u lu\'inzt\'l cKalOffAu.va: Htttlia Lujza is mi-írleleiil. ki tndvulyvólefí iWrol-évri\' Kllrcileu trtlti » nyaral. Fori\'ilról diilntáii órakor HktlatonfAldvárra haj67.lak Hl. aliol dib i
kedili buflzetéHcket, tektntotti-l a/, flnepre i\'Kl.t^rt-<-kitu Togju mi>g(ailnni.
— Tyúk helyett assxony, Kárász [HII\'AH, a helybeli Uakocy vondégló liH<tÍHzolgája tpgnnp dÁMi* áii i-gy seprűvel tyúkot lmi»zolt Közben kiugrott a
H órr olárr j K
tskiutBlliík a mágiiásvilag n a fordiboly imis olokuli-. seprl! nyi\'lu. m«ly oly titirruoiétleu r»|iilll Tulmli
ségei által rundi\'ZflI nagysiker!) jótt\'kuuycólu bncKiil. Lajosná s2>fiillijzlói ass/.ouy lialáiitókálioz, hogy iiyotn-
kdlók éjl ékó l kió b OI Kill llb álliik
Siilkól J««
gy y állapotban nzállilollik
g gy jy j
A kirándulók ni éjjel érkezó gyorkvonnllal kililnó bsin OW-ZOKBIIII baugulatbau érküztek Nagykanizsára, K lielyen iuasilu , kazkorhazlm
diraérvlti\'i Ml megemlékeznünk a MnunnlisztvHelók ~ KávéhAa aivilel A kaposvitri . Kim
EgjrsaOU\'lerol. mely inuniir másodilbni segilrlli- \'Éló j ka\'véliAial Szalllar Lajos .;* llezsó ineggvelt.ík In. a lialaton kullu.z népBZfrllí.iliíxi\'1 A kiránduláson ilionnaii litalukitott kávéházat szeptember l-én nyu-tagok által iiu\'ghiiott tüinléiink is résztrellek A ják im\'g.
kirándllhís sikere érdekében llochduss Soma lilkár — Szerencsétlenség a fegyverrel S»jniíl»l.„
és (iáspár Héla válnszlmfliiyi tagok fáradoztak, amint katasztrófa hire érkezett Nováról. Kél jóbaral volt
táljuk, nem eredménytelenül egyOlt s egyik vélelleulll halálosan megijebesilelt.)
— Iateni tiaateltt a klrtly azülMéae napján. >adilszfegTrerével a masikat. Az esel ugy törtéi,..
Holnap. augiiNZtus lió l\'-au ó felsége születése \'"W *\'*"> \'?\'"\'• uoval segedjegyzí egy tArsaHágiiul
uapján kilenc órakor a lárosi kórház mellen lórii vada»«ui mmil szombaton n kózeli lerlllclre. A vad.i-
katonai gyakorló téren taliori mise lesz a Imlylieu "?""<\'\' visszajőve, ulkozheu lielérlok az olviaikorbe,
Állomásozó in kir 2ll. sjámu honvéd gyalogezred. "ho1 Mélek Károly sziuién ipllani segédienyióvel u-
a ca. ó. kir. 48. gyalogezred és a palinbau állonií- Hlkoilak. hleiu leatl-lelki jóbarálja volt Maleknek ..
sózó legénység szAmAra. A misét Szilányi Kerenc! hamaroaan bestelgel«sbe m„rllllek. Kgysierre Klein,
kalonai a. lelkész végzi. Délelóit fél lizeuegy órakor "\' valamikor hosszabb külföldi utón volt. az afribi
pedig liorög Ince helybeli plébános helyetle. Ünnepi | ÍJgyverlogAiiokal kezdte mutogalni Uraljanak. Kh
haldó ii il f i\' fik »\'» M m»"* *lalek elkurlo a puskát és nlAno>ti
p g y p y p | J
haladó isteni limleletel fog larlani,\' a foroueiek »\'» M m»"* *lalek elkurlo a puskát és nlAno>t.i
plébánia templomában, a melyre « városi halóságok\' 1"ra\'la logíaall. Amiül így lorgalla jobbra is. balra
is hivatalosak. \' IH\' tl"11 a rav"szni tévedt, oiilól a fegyver nagy dor-
Ó felség., diisaoaégeaen uralkodó kirilyunk renéssol I\'IHDII. A esi elolt álloll éppen akkor Klein születése napjának évfordulója alkalmából, lolvó ho barAtjAnak vélelleli lövése tehál ót érle. Kzeme tájár,
a fejébo furódtak a seretek, ugy hogy nyomban e
hálaadó istemWelol lesz. ! nn-lellennl llsszeeselt Ilir sierinl Málek ekkor öng.lil-
i\'lvbeli
I I órakoi
18-án, vasárnap, ii. f
templomban Qiuipélvei, »„..„ -.., _.
Mit ÍH minden külöii crtesiléK helyutt. ez utón hoz. koninuxot akart elkövetni, de ebbun im-gakadályoztiik ; koztlldomábrn a nagykanizNai izr. hitközség elftiáró^ga !K> "Imínl H novai Molgabírósághoz i* olt leljel.-n
\'""« ""«lt\'- Kl""
p g y gy É8«ó "érdest oldottak meg a Ulohui.
legszebb része városunknak. A kóziliiBCg igen szívesen b\'iuobb es Irgllnomabb cipólisilito-zeiral. mely tisi-
sétAlgal a kzép tiszta ulrin. klllőnösen nyolc-kilenc lilószerrel ál ók d ák ék
ó kó ik i l ikkó l Ab
— Botrányos állapotok, Mióta u honvéd-\' laktanya feléptili, azóta a Sugár-ut és környéke >\'gyik ,
ápult cijiők iiiindití niugiurtják bzépnoeuk*\'!
óra ko/.óit. mikor HÍIII-M oly tikkasztó meleg. Azonban ÜS tarló« féujrllkcl. K Mei ment minden ártalmas at ntóbbi időben a mk rtulogUlan liszti-szolga é« «U«*rértl6l. ? klllöno^u havuktol A (ilobin oly m-r. facér cselédlány oly" éktelen lársalgfet visz otl yégbe|a ""?\'> nW "irt«rtalm» fohlAn a bőrnek puhuágoi. az utón és az utcasarkokon, hogy egy jóérzésü egyén ! bajlékonyságol éa tartóságot kök-sönőzó, Kevwl M\\ I ha csak a fölét be uom dugja, nem mehet el melUiltUk |t)elAll! MIWWÖ*!"" \'•« \'<"*\'* tiikörtiam. m.-ly fekne
At ott lakók rénzéról általáuoH a panasz Hinb« (igyelmi\'Ztetik ezen iilnkokat tisztelegni, nem IISMZIIAI semmit. Felhiviuk .-rrn a körnlményre a honvéd paraucNiiolihág linyelimU. Nem liih»zl.k. hogy illetékes helyen tudnak vzon liotrányoh állapotról.
— VisiráIhelyejéa. A k«rur,kedt;l.i)Ug)\'i miuixz-, folvo évi
nziiit ad, uam [lisikil, nem zsíros éa meggátolja a nitia hepiKzkilását. Klóállilja Kritz Sch-ilz iun r. t Lipf»<. Ni-uhurv. Kger és Lincolnban New-York mulk-lt.
— Hochsinger M. ÓH Kiai likórKyár. (Mktorny.1
Muraköz : kéhzíti a liin\'.i „trloria" MÓhborhzet>zt.
— KaUpkirily Nagykanizsán. Ha jó é» o!r.-ó
kalapot, vagy sapkát ólinjt vi-nui ugy keresse fel
ter megengedte, hogy Pucna ki^zi-é^büu
augusztus IH áru holnapra, esó országos váwi.r ez | Welliscli MárkiiH kalapkoroNkedését (Nagykaniisi
évben kivételesen augii«?tu6 hó I9*én lié-iföu tnrtaa- j Ertsébet-térj. hol 3. 4 én 6 koronáért kill.no minő
sék meg. \' ségn kalapot é« hapkál kapbat.
— Az anya. Nemrég olvastam, hogy i*gy\' _ Ma már nem szükséges Bzeplő és nni
i gyermek jáihzodozolt a porban. Egy kocui liuladi arm. urcfufLok miatt stégyenkezni. Teljesen tiszta én iid\' \'mely már-már keresaiül lialadt a gyermeken Mikor „r(,btrt nyer az, aki a liliom angol eremet használja
Kapható a Vörös I
drogériában, Nagykaniiwin. TlIlkllk MlnU»ok
yp, Icgvomóhb ii mindönki áli.l kö lh.io i].->ii (r.nl írilekl<í<lnek, ajinljuk »l ,A M (liíc*. 1\'uchUul.cu <), o. t<. kit. uilv. liálliló) 1SS4 illó {tnykt\\>iíia{i onk-JiOk kUlanlettoiiígek iruh»u:. k kíj^, irjcgyiékél kivinnira *ti<teteti küM el l.ínnon!"
ezt látta a kivik** édos anyja, odarohaul. ráburult tr -- ? - •*? ?? "
gyermekre és a kocsi rajta lobogott kore<>zlul. kaláloí
yen
ll\'
Nérülétit Dkor.án. A gyermek azoinban megmenekOll
g
cinnek óla (o iu.e.yn
Ilyen az igazi anya. Szeretete önzetlen iW Imtárlalan
Kgész a halálig terjed. i)e vau mánfiijta anya itt
Pld. özv. Mátyás Jáiiosné nagy kan ir.nat lakos, aki t
forrást, h a gyomor. bél- ii Ic^übumtlól susbadaloi iktraiü
farrásl, ha a tesetuj. ^TűgriUDi UarjaL
forr M, ha i\'lTágjhiáo) és (\\wn[n\\ marok áHauak IK1.
forriíl, ba (nájlajotlól h sir^úglól mkiiiÜBi akarunk.
lígCi\'ö- *• hugy• terv! bal«g«4geknek. 36 ev óta l>ol.iiony~ .o.ioii, hogy még ragalyos belagtegeklűl \'?• min lerluinaicnte* muhnl Agnei-vlxi«l 4llek. Lagjeleiebb orvoii aiaklekinMIyek illal ajánlva. Síim." clUmet^ nj* itcrouíl víkmivcl na^yobli Uve^ckl.en mln.lcn kétt* értékű mMleraigeion aiénsavval telítelt vím*í, tü! \'
^r;^,:;^^. Kedvelt bor VÍZ!
temető halottas kamarájának ajtajába letté le halott a cég.

Jól jogyo/d inog: csak cigaretta-papirt, \\raRy hüvelyt hozz ős ne on-gedd magad hasonló kiué/ásü silány minőségű nlánzatoktól táfUtra vezetni.
111(17. AUGUSZTUS I".
- Koszorutpótló adományok. F. hó tO-?n! 1n-lillwii fllinnyí ii.ini)|\'i Klek Lipót »iS<(ora: I\'nlitier jguSc liiíwi lakó*. Kicn nyÍMfsHl alkalmával kononii-póiló adomány rimán ad«koilak : ujnípi Klek Qíia é* aeii): Kelenföldi I.öti Mária a helybeli uggnkbázii HÍinAra 20(1 korona, iljnépi Kl.-k KrnS az aggok halinak r>0 korona. ujné|>i Klek Lipót Ion korom é» ftheiw|»i>gor l.i\'ó HIO korona a sii\'géuyrk kötótli kionttasra. A 8T.Í»HH ailoniiWijoki\'rt az a^ink liáza és , lialybeli wményok um\'óbi\'ii halas köMoni\'tel nyilví-inlia. A nagykanizsai izr. szcnti\'gylct
Magyar otthon. Tinzlt-lt olvadtunk becttt\'N
li^yoliiii\'bp ajniiiuk » Hűdül MI. VIII.. Fólierwjt
Krimior UU-H M. sz. alalt loví) Magyar (Itthon Penziót. Mérnkeit Hrhan. elegnnsan butorzott klUonbejAratn szobikat Wii\'t otl bérelni » e«lleK i,.|jc» „llataa i» kaphiló. Csoportos leh-titkezókitfk megfeleló kvdrer.-mt\'liy Szigorniin csuláilí otlhon.
Szilárd anyagból épült házakra
5 és fél százalékos kamat mellett
közvetít kölcsönt
FLEINER MÓR
bankbizományos, Alsóiéndva.
SZEZON KÉPEK.
^ Akttx&lii strófák.
I.
A vasúti híd iilati Olt tollom é" a nyarat, Mint H féle száladon — Nem kell nékem Hulalou\'
Fut a vonat M-beböii. \' ,
Jössz U; idtj kedveHum t A vasúti híd alatt Töltsük egylUt a nyarat.
Nyarunk gjorsan megy igy el, De HÜIÍ nagy ur iri|f>\'**l I Paradie.somt diwzben Ólelkeznuk H titbeu
Principális kanáli;*. Olt lurdik u iial\'áiti in. Utámit. mék magam is Ne förödjöD egyedit. A ham in,
Van itt bóka. vau itt rálf.
Hál még milyen lábikrák. Lenge öltöny, iiiáuyos — Csalt ugy tapad ai ember KiAhoz . . .
Bazsarózsáin gyere ki, (Jsókut adok iíleki! Lefékezünk i-gj í» ülatl 8 ölelínu: töltjük el A nyarat ? ? ?
Házeladás.
Magyar-utca 108-ik számú ház
telekkel együtt szabad kézből eladó.

Bővebbet a kindóbaa.

ZAUl K i) 7, I. ii N Y
SZÍNHÁZ.
Siófoki levél.
f\'r
Kedves Szn
A Fidibusz legutóbbi számában I ti Ham egy képol. mely egy fflrdoiÓ hölgyöt és két név-utó halat ábrától. A két Imi azon röhög, hogy a lap tzt<r köztije nőm bír szöveget találni az érthetetlen képhez.
Knged|H mog, szf rk«»zlV> uram, hogy én ÍH ( kacagjak, mikéin a Fidibusz halai. Kacagok az Ou\' tévedésén, mikor azt bittzi, hogy én most rendes sióloki levelet írok m legalább in beszámolok az olmuli hétről
Hát e,?,t nem teamm két okból. Kl.W.úr.
mell kedden már « nagykanizsai aszfaltot fogjuk
koptatni, niávoflHior: mert sokkal jobb H Halálon i
hús Imbjaihau lnbjekolni, mint az íróasztal melleit
izzRdni. (Ha nem hm\\, kérdezze mng lflliéubflgé«e»\'
ét* 10 llllérre leszállítót! Nagy Samu barátunkat!. :
, Mégíh. hogy a vak bizonylalauwigbaii uu lapo-,
gatótlzauak. ni int legloulusabb esőméi) vt, köz hím, hogy Neubtiiffr Miska ItÖlismert karmester már nincs l \'» társulatnál. Nee.kflrmaou. (szép név. mi?) az uj, karmester, ni seprűként jól söpör. Pld. a LjriilraU. előadásán akkorát ugrott, hogy inujdnem a színpadra, eM\'lt, Kz Ht iigniláx méltatlankodásáimk kifujezúse. voli a rolótt, liogy Baclus szerepét (amit Kanizsán 1 Pozsonyt Lenke énekelt) O^ajágliyné játszla. (Jó íulft einlier lehet az ii| karmester Am az ilyenmit Hiba-riuál meg kell szokni. Megmondottuk lapunk július -JII-HII tnegielent 2!t-ík t<zámAbHii, hogy neuisoktíra a karból riinUiualc f*lo valakit, aki az «lüörendn prima-, dotint-szprepnket lejáUzva. íme. hpkövt-tkezútt! 0«a jaghyué ii sióioki primadonnái Vjecimk jó, Sai+rk ) Azlán cwülörtökön kabaret-merényletet kovet-I (Huk í-l Halalon-líorétiyben. Aztán.... mit HttAti y J VfHXctt meleg vau. nom írok többet! Isttiii Önökkel! A keddi viszontlálásig ftrivözli
Dominó,
A táreulat kedden kezdi meg elóadáwit it Víg öivugygyel Czimíizerepes Kormos Ilouka
*
Uj aréna? A városi lauácu tegnap foglalkozott Hiliari azon kér vény évül, molybeit ugy niudt-rn, fiO.O\'lo koronás aréna építését ígéri, ha a játsziiM engedélyt :Í évre megkapja.
TÖRVÉNYSZÉK.
Elítólt kereskedők. — Eichner Sáudor é» Maltersdorfer Iguácz eielőlt ö évve.1 Nugvkaní-isán a Küuti LíllkK-pa|nlába» elegánsan beiendt\'Zi-lt férli- és uói divatáru Qiletol nyitottak. Az Ozlet ment ugy, ahogy. Am egyre lltz támadt, mely — \\»\\u\\-donosok állítása szerint — 10,000 korona kárt okozott. Kél érvel ezelótt aztán a cég fiz?té*ké|>telenKé-get jelentőit. A hitelezők uem fogadták el a felajánlott fi*)°/„-ot, hanem feljelentették a tulaj dominókat. A leltározás alkuimmal lö.iiun korona aklivilval KzemliHii 3-J.onn korona passzíva állott. Eichner ét> MBtler-dorfer ellen L-*alárd bukáH bOiitelte miutl megindiilt a liuuvizsgálHt. Az Ogyészségni névletflii levelekben arról érleuiMlék, hogy « oéir potom tiroit ládaszámra adta el uz árukat. Ki azonuau nmn nvfrl ijL\'igazoláHl. Kzuu Dgyben szerdán volt ti fóliírgvHhih ii nagykanizsai leír. törvényszék elolt. A viiilelmi-t dr. Itród Tivadar lálla el. Vádlottak mmi védi-k«z-tfk, hogy a hiányzó ám elégeti. A szakértók vé|,i-ményü azonban oda koukludált. hogy 7000 korona érték uem ég he, te ti el. Krro az alapra helyezkedett a törvényszék is és esabird bukás bnutflltéérl Eích-ner Sándort H hónapi, Maltersdorfor Ignárot 7 Itónapi börtoure ítélte. Vádlottak folebbeztei. Az iléletet városszerte Milyosuak találják. Klllönosen

„atl.\'rsilorfe.rrel HioinbHii, aki "JO évi katonáskodás után mert tlzletut nyitni, holott annyit érteti bozxá. mint a liaraugoió n harangiinléxliez. A minősítés a torvény rideg lielüi szerint van alkalmazva, mégis AllaláiiOK a hit-delem, hogy » ftílnöhb fórumok Ítélnie pnyhéhl) lt*»?.. A magunk rt\'.szér/H rendkivlll najoál* juk az eKetet, mert igen könnyan ártalmára lehet amiigv !-?> pangó kvre.Hkedelmflukuok.
eiiiii
SELYEM
ii Sildenfibrlkt. Hinnibiri ii Zlrfeh.
KÖZGAZDASÁG.
Molnárok gyüléae. Kalavármegye vámÖrlésRol foglalkozó ÖMSZCK molnárai f. hó I ö-én, eantortökOu d. e. M órakor — Kuller István elnöklett* alatt gyQlűHt tartottak NHgykanizsún u Korona Hzállóbaii. A helybeli Kranz LajoH é« Kin cégot dr. Barta József k\'\'-pvÍHf*ltö. Krro a gyUlétre azért volt MZUkiég. hogv ogybéges őrlést vámban állapodjanak inttg. Néhányan azt kívánták, hogy a vám rj0 "-re onieltvMuék fel. A többség azombaii ugy határozol!, hogy maradjon fenn a régi állapot én nzedjeu mindönki vámot f tnzéx szerint. Kz a vám Hzonbmi az örlött mennyiség s In"/ -át nem lmladhul|» lul.
UJ részvénytársasAg cium. múltkori azon hirlink m«ly Sdiwartz é» Taiilwr t*zlaliitai papírgyárának réh/vényiársj»J*ágiiA vuló ti U laki láttára vonatkozott, roktilikáeióra szorul, mert cgyttlóre s rénzréiiytári-n-sággá vuló átalakiiHH ne,in történik meg. A Központi lít\'reNkedeJmi és ipurbauk il. a cég papirgyártmányai-uak kizárólagoH eladását lógja ellátni.
Nagykanizsai kereskedők m feilexetler. h«tér-idöüzlct ellen A nagykanizsai kereskedők kedden (lélutáti larloll nlé>(lklnMi n-mlkiv I nagy haderein éti or.szágot< fultlinésl kellő határozatot hoztak. A KaUinegyci (iazila.-ági Kgyeníilet it. t mindon gabouu-kereakfdohöz kérdést intézuu az iránt, hogy mt H véleméiiye a fedez.-1Imi határidő üzlet kérdésében. A nagykanizsai kerenk*.>d/»k közóu érlekezlett*! tartottuk e tárgyában, melvtwi a lodezfllen liatárídóozletet károsnak h ves;.edelnit-.titek mondja és éppen aiért reulartábál nem kívánja.
AHatcgéezaégUgy Az 0>itrúk fóldmiveléjii miniszter u rugailó.s *iÁ} és koromfájiiti fenuállána minit liKflitolt körmt) állaloknak Autfzriába való bevitelét az alfcók\'tidvui jtirásból megliltolta.
Hirdetmény. A mixkoln koresked?lini és i[>ar-kamnra érti\'NÍlé-<f >ierint, I. évi augusztus hó J\'i-én, 1 Miskolcon a vármegyeház najívM-rmébfU megtartatik u X on-zágo* hörörpavásár Mire ezRuoel felhívjuk érdekelt köreink figyelmét. Sopron, t!)i>7. évi auguaz-Ilin hó 10 én. A kerületi kereskedelmies iparkamara
f-Mniunkit.rs: lify L%|«l
Alapítási év 1895.
SZEKELYI LAJOS
i KIHÓ Nují.vlíiiiii/.Hai F\'lti\'nitMiiil IIIOKÓ- Ó.S viisuló
IMII\'/.Í-I.\' Nagykanlna, Fö-nt 93. (•árok) Hnnyady-n. 6. (»«Jit ház.)
KlfoiiHil úri c« uói ri\'liórnriuAitket urak, há/.ini\'i.inok. inii\'7.i<ii-k i\'s szHlliHlák réuéro.
VldtU migrindiliii. F"(.-f!r..ltái«l Inti/titgak ti.
A riliiTii.\'inink jiikurlisn maradásáén
8/llVHII)luk
Hizl ntiii ii nulii
KiváiNUrn ;irjf^y/.«;k<\'t szívesen küldök.

n

ZALAI KHZ I. i\' N Y

IU07. AlHiUSZTUS 17.




GODDAM!
Végn- egy f>yorí>an é« liiztti-san liiitó tyitkszunií-zer
Cook & Johnsons
a in erikai szu harialmazoti
TYUKSZEM-GYÜRÜI.
1 darab ÜO fllliir. tí darab 1 kor., postán 20 fillér portó.
Kaplmló nz ur*zAft mimlfii gyógysziTtárában. valamint orvosszer-drogériákban, síb.
HIRDETÉSEK.
Mindenki, aki bágyadtán és rosszul érzi magát
ií« rv ólit n-lllIHll
Groldschmieát Edéné
v8H(<(r *. (mám.
it\'tn ti II. ór<l. kózönaéget, hogy s/i\'rt\']u\'.sótl(Mi IjptPKt\'s fórjeni távollóto után is ruhatisztító és javitó műhelyemet Luvábbm is fnlvtatni foj^oiu. A n. órd. közönség H/ivps pártfogásai kérve, ug,Y lu-lyliou, mint vidókcn a tifiztiliiiii ÓH JAVI-tűni való ruluikat a házaktól elvitetiMii «;s
Töiut\'gcH táino^iitásórt esti
Goldschmiedt Edéné
ruhatisztító.

N viltté.r.
rovat ulatt kőzlötuikért nem vallnl
Nagykanizsa város közönségéhez!
8ttvt)» miheztartás végett kdztuilomásra liotmk.
(ivarosokkal úti ker«skt>rtóki»tl. azon határozatot liozluk,\' hugy az úpitó-iparhití nzllkBégwll bárminemű cikkek i>;ik azon vuvökDuk «xulf{AltaliJ)ik ki, akik u uiövvtaég { igaeolváuyát felmutatni Ingják.
A munkaadó közönség tehát aaját érdekében cseleksaik, midőn csak olyan iparosnak ád munkát, aki szövetségünknek tagja.
]gy véljQk elérni az épitó-ipar válbágott hulyzelé-in\'k javítását t# a inuukaikiió éh iiumkft* kóiti jó
viüEOUV MllttuJÓMtH.vrtl.
Ént követeli a koaórdekl Knnek érdekében vélekedni polgári kflleju Aki vei 11 fik tart, városunk polgársága összes-\' htígének javat szolgálja, miért in bizalommal kérjük a1 nagyközönség hathatós támogatását.
Nagykanizsa, 1 !<()". augusztusi hú I tí-án. ,
A nagykanizsai ópitő iparosok BEOvet- i
Bégének végxehajtó-biaottaága; ;
Fater Mihálv elnök, Hild Ferenc alelnök. Perkó | l\'etur alflnOk, Mitró Jóv^el János titkár, tieisl Viktor I pemtároti, Minikor Vincu fllcufii, Sió Karói;, tíiuknay I LujoH, Hzáiitó hajon, Kölni Samu, Hctiável ltafauli Alajon. Vuítriiitr .IÓZK^I, Székely Jóisof, iVirokovies Alajoet, Hotos HaláiM, Horváth Ujri
jpRTESITÉS.
Vao szere nctié ni tiszt altit lel úrtHMli\'hi, niilóráu, aranyimlvcH- i\'n IáUZKrészeli (itluti-iiu-t, mint imiliülyumut m Krznébet K irá ly rí ó-torról (M agy árut t*» sarukróli ai arany ^^arvtuí Kzálloda épQleti-be helyeltem át, ahol it mm uapli\'il kitidvf t>gv u mai korúak ttíljoseu mi-gfeleló itHgy^ialtAHU
műórás- és optikus
üzlettel, valamint im\'ilielvlyW álluk H iiHg kóiftnaég btio«ei> HZül(rálat<íru.
Most. midftu i-zen ért«NÍtt8l üzletem ÓH imiltelycm Atlialypzés^ról kibocsájlom. nem mulaszthatom el elvc- é kkÓk i
8ieru 1. Mór, HaU Pál, Ifilúic* József utóda: Katér Mihály, tégtagyároxok. Uugtsr Ullmanu Klek. Kflhl.-r TeKtvúrek. WoWr J. C, Kt*ttlb«tm é» Uutli vaHkeronkedök, Kuichuuteld Uyula, Ozv. Szogó UytiláoH, Urrgvr Fái fakerusMAk, NIMI ÚK Klein, Hstileüingor litdor íustékkorDHkeriók, Moleer Jakab üveges, Sartory Unzk&r, líafaoli Alajos, Hchmied Znigmond cement-\' gyárosok.
KI vem és célom a uagyénlemu közönséget ttiakérteipniniel liaitebséretten én becnültfli-hcii KÍHZOI-gálui, aituTTyljel bizalmat és öliönierést szurzek a jövőre.
Uj Üzletem esakih ulw6 [iiiii6aégtl legjobb kivitelű isfb-, fali-, diai- én ébrettzLÓ-órákkal van felhalmozva, amelyük általam bzakmtírlien pontosan szabályozva liozatnak forgalomha
^ Képviselem az újonnan felépült magyar óragyárat itt, amelynek jó ós őrön gyártmányait siak-siertt átvizsgálás után otcuóu áruAil^ni.
iJUnzcrészeii cikkekben\' Qilewft1 a l»ggazdagab-
bau vaii 1\'olbZt>relve én ugy a gyoDafilAtó, miut A
rövidlátó szmiipárokra l)r. Sohulek lanlr artatai szerint
lest kikeresve a kolló .szumtlveg. amelynek \\josigAért
keieakedom. ,-\'
Nagyszabású luietembwn az optikai tárgyakon kivfil, (gramofonokat} beszélőgépeket és hang- (kotta) lemezeket in tartok raktáron eladásra, amelyek kipróbált HUÓ minőségIIt)k.
Nem kiméltum Keni kultbégo.t, KOHI fáradságot, hogy a fent emiitett árueikkuek javát bot»iit>Nam a nagyérdemű kóziinség elé és hogy javitó-míihelyüinbeu a javításokat szakértnlemmel éa kifogástalanul végei-
Kórcm a nagyérdemű kózütiségot, hogy liazai iparunk hoinmilására irányuló törekvéseimben támogatni ttzivpftkedjuuek.
Teljes ti*zlel*>tlt>l
szívós AHTAL

Salvator-forrás
kitűnt kikénél h»i>náll«t>k ve.fbajoknál. . hilgyhólytg l\'»n-tolru.lilái í,k»,zvc!iiynéli.cmkor-bele(s«gnél,u cméízlíil t- léleg-
zéal szervek hurutjainál. Hugyhaltó hatású I
ukarnt
Sanato«tíu álta én élntoröt kap. Több, miut fiOOO Uuir m orvos kitDnó hátánál Blismt\'rtt) - Kapható gyógyszertárban n. — i.sniert«téal \'ii én l)érmt*ntvn küld líaiier &Co., Berlin, 8. W.48.
IUIU!
A Liniment Capsici cornp.,

W rfwjóiiai btiooyult kittuor, mely
?nir több mint 36 «T óta l*«ohb fájdalom-
? M1U|MIÓ noraek bisonyull kö»»i«y»ét,
il é hHt4lM WWW
f j j j
miatt bevasirláakor •tttoetk l«gyauk M vmélt olyati uvt^nt fofadjunk A), t muly a „H«rg«y" Tódj»KTKT»l « ? Hichtw OMC j^íyiw«*l állatott 4oWib» nn aK)m««i_itra-Ar» iitogekUii Hl) BlUr, 1 kor. -40 (. «• J korona m új(th»*JTÍ« mnilM tj(tfj-•n-M.iUn kafhAtó - fiiaitir flrlk 1Ai? • f nyógJUMMIIU, Baátptiten. • KkhUr |j*f jtierUra








MukUigok alkalmÁval ajánlok ?
tétidl»illi«»ket éilím-
1FJ. WAJD1TS *==*=» ^^^= J0Z8EF




-mm






k


HLATKÓ JÁNOS
uri azabó,
j Nagykanizsa, fó-ut (Korona szálló mellett) Iliaktánin Inrtük Tiiinilcnnenift hazai <?» ""(í"1 legjobb minőségű szövőtöket. — A ruliák Iszabását uiagain cszközlöni. Ennek kifogss-
lalanságáórt garantál 4Ü úves praxisom. Kitüntetve a ..Magyarországi Szabászok
Országos Egyesülete" által
Egy levelezőlap elleneben vidékre szakértő
utazómat azonnal kaldhetom. Pontoa és gyurs
szállításért kezeskedem.
Kiváló tisitolettol
HLATKÓ JÁNOS
uri Hiabó.
mi min iimiii"<
Alujjimsi év 1874.

1907 AUGUSZTUS 17.

ZALAI K (l 7. I. 0 N Y


Alapita.i év 1889.
PREKL ANTAL
Elio nigykanl/ui asztalos, kárpitos és dls ilo
NAGYKANIZSÁN, Kárul tiiMrltái. •> Mr\'»"ll"l inak" )
b.
t varon oui>n. il.nKbB.i lev>\'i
ts/ttlei. kárpitos is CIÍ/HŐ nubslyninra,
•M búmikon .....IOI.SÍC l.gflnoni.1.11 livilelk.n JnU»JO. in>k m.lltu b,i..mlyen Ulteloi « kin>lto« »i..ik.i
gjrort«n ít |K)..lt)«.n kíwilek.
Klíogajok falftk kirplto*á»ftt, fögarőnyök clkc-nlKMi. liinnirilc kíilmnnkU montlro«««it
s»,v viU.iMkn ..,ii». aiváook íi g»mlti.r*kb»n.
EK.Iblul hU6, abédia, i»«lon, •lí»«ob». Bolt-
i4 * i l bd««éídkot ..«
«lon, ber«»d««éídkot .
vl.ltke
Levelekre azonnal válaszolok.
Aruimtt csakis j-i mtnÚMRU siíf" f«h(\'\' keríteni.
PREKL ANTAL
TOTA»TO« AKAKI «»"» XÜSKAI
!Törekvő emberek figyelméből
f.\'l\'íi SZftljÓ.
Nagykanizna, Erzsébet-tér (Elek.há*.)
ajánlja dúsan felszerelt HIÚ vot-rak tárát. MinilranrmQ. InfyoMj ininúsógfl hazai és külföldi szövetek.
K I ö ?? j ö
T. Sztto* Mihály é* Társa oég Nagyvai-tulon, fttzei fatelep 3. SE. alatt HJHMIJH uj uliiku t>n jgcii (jr\'lflzeríi törvényesen VIMIPII iáját rendszerű hornyolt oetnant tetőoierép.-kézi gépeit Oimwit cs lioinok krvriokbi\'il rlóálliluiKJó ÍK\'-II H/ilárd u-tői.\'s<-rc|} ^v»rln,sára. im-lv által iiumükuH vídi>ki>ii. vugy lioinokos folyó ko/.i\'lrltni kevés licffknur.sHcl nagy Jövedelmet biztosító flxlet létesíthető. Nagyobb meuifyis^ü ü/.)cii gyártáslioz Kópoinkkel larsiil i.s flTiu\'K.Yűnk.
Építészek és uradalmak sujiít huK/.nálairu is xaiáar mgomn gyártitllintják, íuívi\'l H fi\'jn-k lioniozlmlók ós liárliol fclillit-lmtók. az ilzlct bckiV-ilétítTc U\'^nlk tlmasHlib »z ószi idő.
á ?• n u !
Hegrendelések csakis mérték szerint
Vidnki megrendelőimet kérem, hogy rendelő szándékukat velem levelezőlapon tudatni szíveskedjenek, mely esetben személyesen teszem tiszteletemet, mintán iparosnak a megrendelés - gyűjtést a törvény tiltja.
Kérjflk mielőbb érdeklődni, lióvcbb óru»Kitf*st s/.cniólyA-80ii. vagy It\'vél utján fenti (n^túl tjpszi\'rczni szivPBkodjók. hol a jzyártás móftju. a kés*/ oserép ÓM »/, nx/nl oHzközftlt (olófedÓR is mofítekinthetó.
Elektrotechnikai szakiskola.
Technikai tanintézet az eli-klrotiHilinikii és gép-<ipíté8tan egéaz körére, laboratóriummal én tan-mühelyekkel egybekötve
Pozsony, Wallon-utczu 14. sz.
Folyó évi szeptember l-én kozdúdnek a
nuiratások olyan tanulóknak, kik IK elektrotechnika"
ban 2 övi tanfolyam alatt elmelelileg és gyakorlatilag kiképezni óhajtják magukul
Felvételi (cor í-4 30 év. Elóképzettség: néhány középmkula viigy polgíiriskola, keresk. öa ipariskola.
Mintaszerű inleniátus ívndolkozó.sro.
A/ elektromos crók álliindónn nóvekvó alkalma-xása ipari és viláiíitási célukra. vegyi gyárakba stb . kivú-natosuá tcs/.i a nzülöknek. liogy ^yeniu-kciket ezen sok kilálássul k«c8(\'gLelú pályám kiképezzék, Jelentkezés naponlft. Ki. igazgatóság kívánnira k<;.s/s<>ggel küld programniot és prospektust, valami ni tíiforiinieii\'Jvítt ÍH s/.olifál.
BKRENY JÓZSEF ES FIA
0
Cf?
ir^VAVilDlII/ sa\'^1 \'?"!litll")|í".vi\'iH niioden-
JtuTuTUniJK k"r »»**>? váiwztókbw ^^0
kaphatók.
NAGY RAKTÁR gjn"lkb"" *>"«^»
. . ff* híiin\'8 kövekben
NAGY RAKTÁR f""\' ^J1"\' 6r\'-NAGY RAKTÁR li"0111 etI6"ksL\'!""i:"">"
Eladás részletfizetés mellett isi
íSf"\' SAJÁT MŰHELY.
Ȓ
Megóv a kéz-, láb, hónalj és egyébb izzadás összes kellemetlenségeitől.
Á bor beteg pólusait meggyógyítja.
Valódi muraközi nóri faj-In vak
és csikók
minden válloz-nUuui. midkiviil olesún. kedvez-Hiiiiiyi\'w áron s/fn;/lietttk In-
Blau Sándornál
C»áktornya, (Mun.koz.) Li\'vel«-kr<> II\'/.DIII.HÍ kiiiM.i\'iu\'i valü^/l iiduk.
Teljesen ártalmatlan szer.
Eltávolítja a tyúkszemeket és bór-
keményedést.
lln néni has/.nil. ajiínz elleníhcn vissiavíiciilt. Krá/.ilfijc Maijy Kálmán gyógyBuirém.
Üvegje I korona. I\'Yiniktár: Miltényi Sándor cégnél
Magykanizan. V iszontelárusilóknak mogfoleló engedmény.

ZALAI K

fl/,1- í) N V

AUÜU8ZTUS 17.




i
Neustein-file ERZSÉBET labdacsok K ^Iliink Im^uillú kÚNiit-ini-Myckiii\'\'] miniU\'ii Ltikín-
^^^^^???^kfMÉMMsMaMMAJHII im-ntek minden ártalmas
hashajtó labdacsaim iiti)aK|llíl61.««itwu««•
k liniaimU It\'^jutil) erfid-
ftyengí-ilwi liíisliHJtí\'ilí. vi>rtisziitAfc : .^y ^yó^ysütT si-in jobb - melMle o|v ártalmatlan, mint <• pilutálí »
SZÉKSZDRULÁ&
?ti- riilirn7,oii LtiUt\'jllk végeit még j
betegwyt-k fnrirtMt .Ilin Tul s urnáén veszik.
F-WI *R pllnlAt íttfialtiiitzo ,l.>\'-oz :w fitté,-. KtlU tt-kerr*, nirly f* \'Ivhozt,
trftAt J\'-ifi pitulot t\'itt.ihttnz, r»tik \'i koronrt, 2.4Ö *OM«W* vlátri/rjt heklUtté*t ,„<tWt eyy trtierr* bérmtntve km delik.
AlfAOI LJtrillz"stlkltl\' ^tllmioHCíi óvakodjunk. Kérjünk liatáro-OVAul T-Olln11 NKUSTKIN FlJI/il\' hashajtó labdacsait. Valódi onk, ha mitidi-ii dubuz ü\'irvÉ-iiyilcy lififgyiotl véfljcgyOnkkel pircm fekele iiyoiuUlinbttn „Sieui Iij[)iH" e.s „Nt^Uhteüi Kölöp gyógy-öterét*i" HlAiráwtal vau fllátvn. A kcrenkadelmi t< vedelt i\'KoniBgjnii)k alnirAxiinkkal vannak ellátva.
NEUSTEIN FÜLÖP
BÉ08. I., Plink.ng.m 0.





M OLL-FELE
SE«IDLITZ-POR
\',.? Csak akkor valódiak, ha mindegyik doboz Moll A
? védjegyét és aláírását tünteti fel.
A Moll A.-féle Seidllli-porok initAi Kyú^ytiniAia B Icijmaküctiitib gyomor- 4i lb.t.e.*K«k
i .Ma miniül nn^yoMi ^Itrijeiltsl nciiclt. - Ar« eg^ lepecadtstl Ore<]«|| \'
M OLL-FELE
llnilll-lltioitt. ll>l< llljlhtt IVIIJ il l.llli li.
SOS-BORSZESZ
c
V CnlikkirnlMI. ^
(, E|y ónozott tnritti lii| ári I hónai
r 90 llíér.
,* foÜulu ónoiallal van \'írva. A Moll-f4lo aúa-bon V novuateten mint fájd*!omcal!l«pltó b.dÖfíiölási
MOLL Gyormok .szappanja.

i f«lnÖlt«k r.txér.. — Ar» darmbonkinf 40 AH.



4 GOLUBOV \'.Cl
KÁLYHAFÜTÖ-SZÉN
elárusitá.sára u nugykiini/siii (jiarini nolvons
v» Hyilis kcn-sk-(Mló ken\'HH\'iik.
AjánUluk inli\'/.i\'iidók :
kKGYAL I0HÁCZ
kós\'/.ónnugykfn\'skftlúliú/.. mini a ^olubuveoi
báuy»k vi\'/.i\'rkópvis\'li\'fjt\'li"\'/ Budapest I..
Várfok-u IO sí

Rítíikol.K.;
r ci. ét hlr. iriarl szállító által,
„ Hées. TuchlanbiMi il. NI.
J ViUiW! mo|[renilcltiek najiünta |>o»uuitnvíl uieileli toljcillictnck.
*> A raktárukban wnnék ImtnrozotUn ..M\'H,L A." uláirásával t
« . J
h! t^fl vád jegyével ellálott k^s/itmétiyplípt kórni.
Raktár Nagykanizsán: Roaeníeld Adolf Fiai.




SZOLLŐ-SAJTÓK GYÜMÖLCS-SAJTÓK
..HEflKULBS" ieilös DYDIDOSZHtczelte] kéii bajiéra
llydraiilikiis sajtók
mm uyomai és nit mmumn szamaiM (ÍíOMOLCS ZÚZOK, SZÖLLÖ HALMOK, BOSYOZÓ Gf.PEK
SZÜRETELŐ KÉSZÜLÉKEK
LÉ-SAJJOLÓK, BOGYÓ ŐRLŐK.
Hzaló készülékek gyümölcs én főzelék Kzámára, gyümólos-himozó
és vájfó gépek. Sxabad. ÖnmüUÖdö, hordozható és szállítható
„SYPHONIA"-permelezók HKUIIÖIC. gyümölcs, fák. komló és HíogeoB permétozésórn.
SZŐLLŐ-EKÉK
MAYFARTH PH. ÉS TÁRSA
gazdasági gépgyárai, vasöntödéje én gózbámorni által BECS, ll/l. Taborstrasae 71.
Kitüntetve 590 arany. ezllBt éremmel stb. Ií«»lH«. «r)eK,«fk.-k Inujrn .-. birai.iitii\'. OOOOQOQO

WE1SEB J. C.
Gazdasáyi rjépgyár és vasöntöde malom-építészet NAGYKANIZSÁN.
Ajánlja elsőrangú tfW mzölógazdaaági esxközeít
és gépeit. "••
Nagy választékban és minden nagyságban kaphatók :
MABILLE RENDSZERŰ BORSAJTÓK.

(Herkules kettős nyomószerke zettel) legolcsóbb árakon.
SZÖLÖ ÉS GYÜMÖLCS-ZUZÓK: SZÖLÖEKÉK,
könnyű és jó kivitelben.
BORSZIVATTYUK ÉS TÖMLŐK PINCEGAZDASÁGI CIKKEK.
Részletes árjegyzék ingyen és bérmentve. D O O
ELSŐRANGÚ HAZAI GYÁRTMÁNY.

Nyomatott Ifj. Wajditu Józaef könyvnyomdájában Nagykanizsán.

NA8TKAOTZ8A, 1807. NEGYVENHATODIX ÉVFOLYAM, 34. 8ZAM. AUGUSZTUS 24.
ZALAI KÖZLÖNY

?löflí«téli ir*k: K^étt évre 10 horoni, (dtvic & korona
„egyedé*.- í koron. 50 r.ll. tgye. ,x«m ir. 20 fill.
Tanároknak, Unitoknak, j»gy*Öknak ét állami lltiivi.rloknck
?I évre 8 korona, fii évre 3 korom

Kálmán Pál.

Si«rk«»IAa4g *? kiadóhivatal: Nagykanlii*.
Klniiiy-ulca 20. axám. Megjelenik minden srombaton esie 6 órukor.




INGYEN SZÁLLÍTOM
a/, iti ábrázolt beszélőgépet, ha egy, 50 darab, egyenként 50 fillér értékű szelvényt tartalmazó
füzetet vásárol tőlem. Minden szelvény fel-jogositja annak birtokosát, hogy lemezvásárlás eseten egy 6 koronás vagy 2 drb 3 koronás lemez árából 50 fillért levonásba hozhasson.
co CB
co
GO

Kiváló tisztelettrl
STRASSER MARTON
mü- és latszerész Nagykanizsán, (Fő-ut, városházzal szentben).

Müszerószeti ipartelep Kazincy-ntca 8. szám.
Betegápolási cikkek! Óvszerek!

M
0: 9
9?
0
ff
?
0 K N

7. A I. A I K 0 Z I. II N Y

1807. AIUU\'SZTUS 31.

A börzejáték ellen..
i Nagykanizsa kereskedelmét tönkreteszi.
bevárják a kedvez* áralakulást a hoK.v ezen A romlás biztosan bekövetkezik, lm ezen
Nagykan
zelóli inti\'/.tm
ftílíratut
ÍM\'Uol
valamelyik törvényhatóság az országgyülés-
Várakozásnál előidézzék az árak természetes!az állapoton idejekorán nem segítenek. Azért
emelkedéséi. Majdnem az egész ország föld- hát megkell ismételni lizaxer. százszor azt «
miivelő népe egyszerre önti piaora a termést, j kérést, hogy rendezzék a börzo ügyét egészen
Ezt azután n lelketlen spekulánsok felhasználják addig, inig végre teljesitik.
az árak lenyomására, hogy összevásárolva az . , _— . _
egész termést, urai lehessenek a helyzetnek. Sót az is közönséges e8et,_Jiogy mikor a
börze-jáiék eltörléséről. A feliratot honájáruláa végett megküldték az ország összes törvényhatóságaihoz, s valosziml hogy valamennyi hozzájárul, de mikor
Megkezdődött a vadászat.
inegkeidódou
lTlbtT
;nliW.ut
AugUt>ílU->
szóra
országgyűlés veszi tárgyalás alá. valami módon, teljesen ki van szolgáltatva nokik a föld nopn. | m*K magának, miután rohant köluógM »„ kőtömbön
lkkd Tlá kidják llik bittá; Még csak védekezni sem tud városunk kornyékén » vadállomány oly uenény l
országgyűlés veszi tárgyalás alá. valami módon, teljes ki an szolgáltat p | m*K magának, miután rohant köluógM »„ kőtömbön
elsikkad. Talán kiadják valamelyik bizottság-; Még csak védekezni sem tud. (városunk kornyékén » vadállomány oly uenény. l,Oíy
nak. au.elvik ismét\' egy másikhoz teszi át.: De. nemosak ebben van a hiba. A gyors ? mini" o«vet.ég.» hí valaki m vadászni jAr
azután majd tanulmányozni fogják iu is.\' meggazdagodás lehetőségea p.piro<-gabonánál A J^^^\'^J***^
amott is. azután lassankinl elfelejti mindenki.; olyanokat is csábit a játékra, akik nemcsak [ ,%„,,„,
űlés irattárában alussza, szakszerüleg nem foglalkoznak ilyen üzletek-, ja8i ang
l h kól é [
is,, legrosszabb a gabona ár. már akkor meg-az vásárolják a lábán levó termest. Igy azután
%„,,„,„ „,.„„,„ i,allgatól»K tudomásul v.nt 8i ng|,délvt kóp« mely mán kedély b
j ; j [ ,%„,,„,„ ,„„,„ i,allgatól»K tu n
a magyar országgyűlés irattárában alussza, szakszerüleg nem foglalkoznak ilyen üzletek-, ja8i ang|,délvt kóp«. mely mán kedélyes
békés álmát a többi kérvény társaságában j kol. haneiu sejtelmQk sincs azokról a ténye- [gyűlnek össze valamely utsirli raardáliau.
egészen addig mig elérkezik a selejtezés ideje, zókröl. amelyek a különböző áralakulásokat | A vadászatról törvényi kei. siabályreiideltuoki.t
Pedig gazdasági eletünknek egyik leg- létrehoznak. uv»kr»-íór« alkotnak,» még*»„ lóinál semmit. ,„„,
Pedig gazdasági eletünknek egyik leg getőbb Okival, orvoslást ebben az Írásban. . Ugyancsak ez az állap,,, az é.tekpapirok- ^SX^ ^^^Z>Z!
ilált gazdasági viszonyaink es az általános{?>*> •»• Amíg meg nem szüntetik a lombard » ^^ ^ ,,dÍ8M|i ,;, , \' bi id... \'
pénztelenség mostani idejében semmi BemljAtékot. amelynél csak bizonyos peroontet kell „ért , vadállomány noh. nem nSveiudhetik. mim.\',,\'
ozdítaná oló jobban helyzetilnk javulását. »l fedezetni lefizetni és az árfolyam különbséget (u orvadásiok miuileu idóbon vadásznak, a mire m.,,. ;azdasági élet megszilárdulását, mint a börze- űzetni hatszor, nyoluszor nagyobb összeg | jönne »z ideje, »rra már kilövik a hivatásos vada.i álék kérdésének megoldása. Óriási teherként >ná". mint amennyivel az illető játszik K a.elíl • vadai.
, .....: ...,i ._..i i I.,„1,11,1, „cml.on ronrlnlli A,it- u.l.i L.r «nh« unni *?« •"«» P™l(( C» Illőd tídekeini, ha Clk
égetőbb Okival, orvoslást ebben az Írásban. . Ugyancsak ez az állap,,, az é.tekpapirok- ^^ ^^Z!
Zilált gazdasági viszonyaink es az általános{?>*> •»• Amíg meg nem szüntetik a lombard » ^^ ^ ,,dÍ8M|i ,;, , \' bi id... \'
pénztelenség mostani idejében semmi BemljAtékot. amelynél csak bizonyos peroontet kell é dállá h dhk \'\'
mozdít ló jbb l fdi li é áfl
liasa \\\'l laSI leneiKeill "»«?<, HHMI nmriiini*> I ai. MIITJ jnin*.i» n a
_álh,p„t gabonakeres- legtöbb esetben rendelkezik. _addig soha sem
játék
nehezedik _ —,— n--~
ítszi mSS U.á^.n.\'k Vm MaM|vreudp|ul „rr, hogJ f rt
hatósági cugedel» mellolt siabad eladni
b it álk id lb l
kedelmünkre, a mi fő jövedelmi forrása színinek meg azok a pénzügyi balesetek, országunknak, pénzviszonyainkra. amelyeknek utnelyek családokat, városokat lellok tönkre
rendezetlensége már-már\'a csőd réméi idézi* amely játéknak nagyon sok esetben öngyil- o. ._„-.-.. ~~
Szemünk elé. kosság, bukás vagy börtön a vége. lazomban itt nálunk minden niletbttn, melynek muf-
Hatalmas és gazdag országokban, ahol Nagykanizsa különösen óhajtja a ™» ? \'fegyver »lánisiiá»i juga. mindíuki, almi,.k
gy jga. indenki, akin
ugytelsnk. vebel og«sz fenyverlárl. ugvszintén katouaságuál kiselejlefell rt\'ft\'í fegyvert bárki ole petitért vettet. Hót lóltényl \\a bozzá
Ha gg g
börze-ügy rendezését. Virágzó Icercakorlelmútik stllyedésének egyik Icgfóbb oka <??? volt. Talán niiiCH iuég egy város, aüol unnyi clg és unnyi üKüliiii ment » romlásija i! miatt a r\'"1"1"\'
\' annyi Novetüéges tehát ily módon korlátolni a vadá-
égebbi I siati |ogot, mikor mit iráuybau meg tág teret oyuj- apokigttanak anuak elósegiiésér
idóktól ko./xlvd egéül a legutolsó napokigItanik auuak ..?lib.-gu^v..
? ? ?? ? ... .. Az leimé a liolyt-s eljárás, liogy mindeu olyan
\'" akt 11 fegyvertartás okát be uom tudji
általánosabb a gazdasági múveliség és rende
zettebb pénzviszonyok vannak, eltörölték a
fedezetlen határidőt A bécsi, a berlini börze
meg tud lenni e nélkül, meglehetünk mi is
A kereslet és kinálat viszonya pedig ezeken
hlk kkl álibb lkl ki
bizonyítani, a fegyvor flkobuzaniió A magyar paranztuak
a helyeken sokkal reátiKabbun alakulna ki, mindig voltak áldozatni S lm az okát keressük, mint nálunk. Ott az or&zig gabonafereskedelme csak egy van. A ItirLok-n moggazdagodás
vágya Ahelyett, hogy belátnák, hogy
?»(.ja iiucijuii. uujíjr uKinuiaa. ""KJ ""\' A magyar parasztnak* semmi
ember rendeltetést?., és a vagyonszerzés leg- j bogy fegyvert tartson, mikor vadászj
oka 8ÍÜCH arra, jegíol uem váll.
helyesebb módja és minden földi jó forrása\'— Mire ke

ee a kivülrúl behozott áru jubban gravitál a központok felé. mint nálunk, ahol a kivitel

Doucháék regénye.
Hús ósií nap volt, liíd*»n. borougóis, Sii\'p tiaUl nót le mellek Kiuelt pér ó?ti müinlta egy ifjú: .Klnnka éditn! Sr.t>rt\'tl>\'k!-
K barna leány bogár sieuiéljen ÜU*IBható volt a válattz : i mit szerelmed kínál én nekem Kgy ragyog0 ««P *\'?*(? a*\' És kéi a keiben éts ajk az ajltou, Eggyé lorrt kút aiív srerolme . . . Ugy éltek, mintlia boldogságuknak Hulnüa Kobue lenoi-!
... 8 a tiatal uí>t kivinek i\'gybier Hogy porlulozion a porljtiu, Hol uines gyönyör ea nincsuu szerel* Hol oaak örök nyugtlum vao . . .
És megújult ai Azrt.lt meséje
Kik moghalmik ha szeretnek
Ifjú nó iníllÖ Vm idÖ nuilva FiaUl (ériet^lem^ttek!
Bélyegnyelv.
(Jelenet egy felvonásban.)
hu: HIDALQO.
Személyek: Ilonka, 17 éves leány. Vargu, háziUnitó. Papa. Mama
(Történik a leckeóra kezdetén. Kulién asztalnál)

Ilonka: Ma a bélyeguyelvet akarom inegtauuluí.
Vurga; A üéljrejtiiyehrt ? . Igen siirema, de HIÚK nincn reá uifikstijtB. K c«nk u időt tóllenúuk vele; unélkQl, IUJJÍV valami liamiiobat végeznénk.
Ilouku : Kn mtísiN most akarom mvgtaoulni.
Varga: Nem Lh-L
Ilonka; N.\'in lehet.- . . . AiUr mog fugom moudani a tiiaiii<.iiiiiuk O mindig azt akar|a, amil én.
Varga: Ha páraUCMOIJU, néni bánom (A lobé
itól elóvti-tz egy |«vetezó lapo. é« komolyan magyaráz.)
A bélveonyelv a lilkoH-irísok egy fajtá|a, mely arm
uzolgál, hogy bizuuyo.-i pgyéuek közóü rt|iell gundolato-
kat köz veti t-Ht-n Például: titt én HIPII bélyeget a lap
jobb felső sarkiira ugy raga-zlom, amiot rt\'itdesi\'u\'
szukád, akkor az mnr leleut valamit. A kllldóazlj
akarja tmlt.íra ndni a cimzettuuk, hogy ,b«ráibágái]
óhajtja- . . . Mondja wiépen utánnam : — Ha tehát I
a ... Igen ! . . . Jól van !. . . „Harái*Agál óhajtom" . .. |
m | Kzl jegyezze meg |ól . . .
Ilonka : Nem fttlaittrn «l
Varga: Vegyük a másikai. H» u bélyeget a jobb
[sarokba ragasztom, akkor azt kérdezem, ... azt
I kérdezem . .. Nem kérdezek Miminit. Magáojka sokkal
I fiatalabb annál, Keinhogy ezt kérdezhetné valakitói.
, Iloiika: Mindig a Öatalsagomii.»l áll r-lö. Jó,
-AJ°fi- legyen igaza N«m is akarom e» azt kérdezui magától, — hanem ha a barfttnÓmnek írok.
Varga; No nem bánom . . . Akkor azt kérdezi, ; illftólojí azt jfileuti: — szeretsz-e ? . .
Ilonka: Kz volt az. amit nem mert meg [ mondani ?... Hahalia! . . . SzereUz-eV . . . Mintha j ebben volna valami különös.
l Varga: (Izgatottan.) Mit. Ilonka kinawtzony,
| ebben ntun talál semmit? ... K szó egy világot . . . (Észreveszi, bogy elszólja magát és elhallgat.)
Ilonka : (Kipirul.) Mont nem kell ulánna mou-uliiek az . daui ? . . .
Varga: Nem. Anélkül is megjegyezheti . . .

Folytaueuk tovább ... Ha tehát a kérdé»t felteszem, arra felelni i» kell. Például azt iVI.-lxm: igeu. akkor a bélyeget a lel HÓ bal sarukra ragasztom. Motidj* lítiumain ... lia azt akarom mondani , . .
Ilonka: (Közbeszól.) Klóbb mért nem enged le mondani ? . . .
VargH: Ne zavarjon kérem . . . mondja szépen utáunain , . .
Ilonka: Itógiöo ! . . . Klóbb kérek egy másik példrU! . . Hátha uein ezt akarom mondám, hatmm .
Varga: K|! Ne akarjou többet ludui . . .
Ihiuka: \\h- tgenia én mt akarom inoui.mii\' szeretlek !
Vnrtís: Szerellek? . . Üuunli azt nem »zalid<l inondaiii . . ? legfuljfbb a iiiainHjáuuk UH a pupájriuak
Ilonka: Iratán kndve«! Nuin szabad moiidam: »r,eretl«k. s igont, az szabad? ... liul itt a logika?
Varga: (/javurtan.) Igán HM az mondja: bzeri-;-lek. akkor a bélyeget m albo Imi narokrt. kell roga-si-tani ... Így ! . . Látja Í . . .
Ilonka: Kdtia. . . Varga ur most sem l><ll utálnia mondani V ...
Sárga: Nem! Mtmjuuk tovább!
Ilonka: KOHHZ ember! (Duzzog.)
Varga; Mindegy ... Ha azt akarja mondani: „Uten veled!" ... a bélyegül az al»ó jobb oldalra ragaxztja . . . így! . - Mondja szépen iitáiinani - - -
Ilonka: Kzt moudatja velem, tt másikat p^ nem és miudjárt wlfelüjtem , . . Magyarázza ntfíi hogyan kell ragaxztuui a bélyeget, ha azt akarom kérdezni: — hZHreUz-u ?
| Varga: (Ugy te»z, mintha nem hallaná i Ha"1
akarja mondani: ,tiem 1" . . .
Ilonka: Sohasem fogom mondani! . . . Kérem.
[ magyarázza meg, amit kérdeztem . . ?
| Varga: (Zavartan.) Ha parancsolja . . - A le"\'*1
a bélyeg jobb oldalára ... a jobb sarkát a ? : (Kihallgat.)






Minilan küllűld lionnk Kr
t lolulmul
a
mohai m
Mt>
c

ni nagy deun -kilünt«lvu aazlall. bor- éi

MIT
IGYUNK
?















—„Í.T

....
Kedvelt
jorviz!

Olcsóbb
a
Szódavíznél! Mindenütt
krpható!
_ A Zala paiiaöükodik, hogy vurobuuk polgármestere mim ád ki évi jelentéül. Ugy lálözik, lap-\', Utmunk rosszul vau informálva, mert a polgármester\' igen itf adoti ki évi jelentést, csak ueiu hozu nyilváuos-1 idgra. Tudósilónkuak sikerüli a jelentéül inegszereiDÍ \' iiit-lyiiek érdekesebb részét, íme, itt adjuk :
Tekintetes KcpvisdoUstMd ! \'
iyo7. AL!tiU8ZT(-8 :ÍI.
Medtem\' é« vehet annyit, hogy U.lrobunlhatjm vftle az fge«i virofll.
fei e* termemet*) doloK. A migjir kereskedő-köt törvényekkel korlátozni * téren caak a mi rová *uukra megy, mart külföldi gyároltbol mindenféle eugwlfll; ütílktti meghozuliató. Nem kuli olt balosáéi engedély, vadászjegy, c«ak pén?..
Hiliar vármegye alkotott legutóbb «gy furfangos M^bályreiideletet, azomban nem Illyés mer a bnho-mul korláloziwi nélkol (>«»k a magyar-ipar rovataira vau.
Alkotni ujai és nagyot szép dolog, rMk meg-li-gyeii az értelme.
Megkezdődött a vidAaut. Szerencsét uem kivánuuk hozzá, íruti\'l azt nem szerelik1* a vadaitok, tMik niiuél k<: vénebb vadorzót.
HIOALOO.
ZALAI K o h L fi N Y
beterjesiteni, melyben a lapok cenzúráidra teeudek jtvaslatot. Mert, nem kell küloo magyarázni, hogy e dolog NZI\'I lőttet és*! Kzeméiythik es tekintélyünk kisebbi lenét vonja niHgd után.
Azon paiianzt. hogy Nagykauiz^u nagy a por, mtígHzUnletni akarráu, ériutkezésbii léptein fotiszteleudó Uörög Inct\' plébános úrral, aki ezentúl a Miatyánkoti ekként muudja: „mindennapi eKÓoHkénket add meg, nékllnk ? Ha a/, imának foganatja leend. akkor a por is I megszűnik.
A villaiiivilágilátit a közgytll.-tt felmondotta tts
azt városi kezelőbe venni reudeltt-. .h-h-nlein, hogy a
fel mondán ineglörtéijl. :
\\lvg sok miudoul jelent u polgármester, de beljszuke miatt az egészet nem közölhetjük. Ezt i»| csak azért hoztuk, liogy laplársuokit lecáfol hassuk. I
Itt a jelentés.
> \' I
Hivatalnokaink kérelme.
Dragaia.fi pótlékot!
A kérelem jogos és méltánylandó !
? r- l- váron múlt HVÍ bú tükrét van bieruJieaém az alábbiakban beiiiuuiui:
Mini örvendetes eswmúuyl, jelentem, hogy a kormány juuuuu korouát adott a gimnáziumhoz. Igaz, hogy egy kicsit késöu, mert 4 — 6 evvel ezelőtt a begely nélkül m iiiejíepitbeltük volna de azörL uuuek •lapján Zichy Aladár grófot díszpolgárrá választottuk.
A Uwugery-uica burkolása befejezett terv. A koltbegek felel a megye virieli. Itt i» az a baj. liogy i évvel ezelőtt csak ÖUIM> korona volt előirányozva, aminek felét, vagyi* 4u0u korouát a megye kiutalvá-ujozta. Most azonban 13000 koronába kerül ti burko-!«!. a így mi 4uuu helyett iiuuu konuiá! Űzetünk.
A tisztviselők fizetésének emelését most is megígértük, valamint nem zárkózunk el a xzínbáz, KZugeuyliáz, vásárcsarnok, postapalota megépítésétől. Ili kell felemlítenem, a vezetőség érdemeként, azon hatalma* viviniiuyt, hogy a mozgóposta Nagykanizsán uurud.
Az elmúlt évben tízámtalnn szép és jó bauíro-zutot hoztunk, melyek legtöbbje a depulációzáisra vonatkozik, tíddig még egyet nem hajtottunk végre, műinek — természetében ?- nem a ve&elóoég az\' oka. Az önálló törvényhatóság tárgyában a memorandum nemsokára raegleuz. K tárgyban u helyi lapok nagyon »>\'kai okvetetleukeduek. Legközelebb indiiványi lógok
Nagykanizsa város hivatalnokai megunlak a nyomorgásl Hmídványban kérik a ktipviHolótentUliitct, hogy adják meg nekik nzt, amit m«)iü/,olgálnak.
IVkintelex Képviselő \'IVstület! \'llüztelettel alulírottak, kiknek megélhetem, lét Ichiai-liií-n lehetetlen, csatád (ag)aikkal együtt, iniutáii most már a léi elé nézőnk, a téli élelem, la vzükxéglct beuzerzéiu\' elótl állunk, azon alá-zatON kéréssel járulunk a Tekintetett Városi KépvUeló \'IVblÜlet »|é. liogy részünkre íolyó • vru drágasági nóttékot megállapítani és kiutalni
Azt hisszük, feleslegen indokolnunk kérésünket jogosságát, tok int v« az, ez évben különösen minden tekintetben vagyitt élelemben, ruliázatbau. ; tüzelő anyagban és • nii^g a lakbérben is élő-állott drágahágot, mely kulöuóaeii a kifthivatal-iKikokiml általában, de legtizembelüiióbbeu nálunk A MÍruMiál fszlollii\'tí), kilítol megkívánja a nagy-kóröiiM\'p, hogy Iiszie8«t>gesfn ru házkod |uuk, családunk tagjait libz[eMbége.s ruházutlal ellálsuk, lovábbá ».KQksA^e>>, hogy gyermekeiuk iskolám-tfUn éü neveltetéséről küllőképpen goudoskodjunk. Az állam, tóivéuyhatósági, magáii Ntb. tiNZtviite-lók ininimnlis kezdő fizetésű UuO korona, mely iiiiudeu négy évben 200 koronával etm-lkedik
No hát mouilíft ulánuain . . iFu| egy ringvoi) . . A | leiáras tőle: „szerelmünk titok legyen\' . .. Helye*! . . Most fO\'fiilóre elég; <is.«i\'gezank a ma taniiUnkat.
Ilonka Majd én kérdezem: fel só jobb derék-j KZúg y . . .
\\ nrgit; Ah>ó Imi rétidé . . .
Kgynii: Hfllul h-tárán lók-
\\arKa: (Mtndke.tien foMllmk l Kde* ki- Hu,). kám limuljuk a CHuk-nyelvet. ((jyukorol|ák.
Mnmit: i Itfjön a Mzobába.) Jei*7.Uhom! . . ll\'nikit! . Vur^a ur! . , . Mit i>inainak maguk? . .
lloiikn iKih\'jliL uz Ölelő karokból. íjzégyoii-ki\'zvc.i Miiiua, mért lármáit, IIÍHZHII a Ijvlyfjí-nyelvct
Mama: |)» igy <->.ókolózva? . . Igaz fi, Unito ur / . .
Varga: (Komikua patht>»KznI.i Igaz! . A mód KítT ugyan IIHIII uj. de ar. eredmény kiinnfi . . ?
Ilonka: (Még mindig szégyenkezve.) Tiuiiló ur niárn i\'lég, holnap folytatjuk ... Jó napol\'
Varga: Kirtzlihand. lEI.)
Mama: (Papa bejön, oda megy hozzá, simogatja.) Apuskám. indod-e még a bélyegnyelvl.\' . (Fliggőuy.J
lluiiku: (Nevel.) A levelet a bélyegre, a jobb birkát a . . .
Vurga: U\'igatoUauj Nf izuljmi kinHtszony. - . . l-ion-U . . . Uoudlam IUMII f^nbtul iniiideiil Imiin, (Mumlokát lürutgutu . . . IV nmleg tan ! . Hát ha u helytől a li\'lt>6 jobb Dltltilru derékszögben! . . .
lluiiku; ixtii, . . . uriom! . . . K« én alul Imlru. l\'-llil bHlru, ukkur mit ffleUfin V . . .
\\ argn : Latom tud|a ? ? . Meii|uuk tovább A l>t\'l><-get a l.iIMI Ijnioldalru . .
Munka: Ai\\ már iniluin.
Vargu: Téved ... A unimel egy húrban azl t>\'bii — „írj uzounal- . . Mondja uiánnain . . -
Ilonka: A szerellek mii nem kellett mondám
Varga: (Félre.) Még zavarba hoz e» elszólom
tiiugamal . , . iKenu ) Megtörténik az, hogy levelet
írok valakinek ét. azt akarom a bélyeg állal kifejezni:
- „szerelmünk titok legyen " ,
Ilonka: (Kéltékenykedve.) Kinekirédt-w VurgaurV
Varga: (Jsak ugy moudoin.
Ilonka: Pedig azt goudollam . .
Varga: Akkor igy ragasztom a lezárátt fóló . . . < Hallgat.)
Ilonka: Ne mondjam "Unna? , . .
Vtrgi: (Félre.) Rettenetes, (liálran fenhuogon.)

én 420 korooa lakbér, addig a mi
12on korooa és "24<> korona lakbér minden •Mimlkedéx nélkül, tehát ni övéké 380 koronával több. mint a mienk, kik hasonrangu biratal-nokok vagyunk, habár nem államiak, de ezen l\'elill a havi H—\\Í> korona, évi 100, 1VÜ kor. nyugdíj levonás ÍH. a mi amazoknál nincs, letör és elfogyaszt egy <>szro vehető darabot kenyerünkből.
Szóval uz még vita tárgyát seoi képezi, hogy fizetésünk még annyi sincs mint az állami dijnokoké.
Van lakbér ÍK évi 240 koroua havoakínt ?20 korona, Tekintetes Képviselő Testület ! Van Kanizsán oly lakait, havi \'20 korouáérl, melyben ogy családos hivatalnok az állásához mért tieztea-HégPH lakást kaphansou \'( Ha csak az utca seprő ÜH napszámosok közt nmn kénytelen magát meg-huzui, bár ezek in emberek, do álláuuknAI fogva ily lakásokban inun tartózkodhatunk.
Mindezekből, »M hisszük, méltózUtik látni, hogy megélhiitéiüuk kóm nyomor. Kérjük tehát ismételten a v. képviselő testületet részünkre mindezen ulóadottak figyelembe vételével drága-nági pótlékot megállapítani és folyósítani kegyeskedjenek.
Ezen rossz magyarsággal fogalmazott beadványból nyilvánvaló, hogy kishivatalnokaiiik jóval kevesebb fizetést kapnak, mint az államiak. Kérelmünk tehát annál jogonabb, mert egy ízben már határozott ígéretet in nyertek ily irányban ílíunzQk, hogy a képviselőtestület mőlliiuvolja hivatalnokaink icértdmét é» folyósitlalja a kívánt tlráguági pótlékot.
Az angol
LILI0M-CRÉME
u iHgbixKmabb szer u gyengéd, tiszia aruliiír
nik-lölíbi elérésére. 1 lógely 80 fillér.
LILIOM ANGOL SZAPPAN
I ilarab üO lillór.
LILIOM ANGOL PÚDER
1 ilanilj 1 koroim 1(0 I.
Förakiár : Drogéria a »örös kartizlbiz
Iskolai értesítés.
A uagykanizsai m. ktr, áll. elemi népiskolánál as M(if7—I-OS. iskolai évre n biiirások I9()7. szeptember i -tői sicjtt. >-ig losznuk : még pedig délidótt ^ órától i i óráig, délután 2 órától 4-ig. Hnu< ;>en csak délelóit lesz b«irá.-f. Az 1. én II. keruMi tanulók az I. kerületi Zrínyi MiklÓH-uicai iskola, a III kerületi Uuulók u kÍMkannsai templomtéri inkola tielyií>égében irathatók be.
Az 1, II. kerUleti rom. katli. vallásu tanulók Nzeptemlier K-án a azent Feroiicreiidtlek temploma-tiaii iniM\'-hallgali\'iKKtil kf/.dik meg az iskolai évet.
Az előadások allulaban t.z«pi \'.t-én kezdődnek.
A beirHlkozánhoí minden tanuló hozza maffávnl.
„Krtetiitó, kúii)vei-t*kfji\'t vagy szabálytisaD kiállitoll inkolni bizuuyitváii>át Azok a tanulók\' kik elÓHzór iratkoznak be, ÍHkolakoteli>fi koruk igazolására anyakönyvi laiiusitványt hozzanak magukkal,
A bmratáHi dij rninden tannliirn tiéxve kivétel nélkül: I (egy i korona
Minden tanuló annak a kerulotuek m.\'gfelAlfi iskolájában kiMctr> beiratkozni, ahol a beiratkozH.skor lakik
A vidéki tanulók kötelesek a beíralkoirtskor bejelenteni azt a helyet (annak a családnak lakáját) is, abol az iMkolai időn kivul tartózkodni togiiitk. K nélkül ii<>m írathatók be.

ZALAI K 0 /, I, l) N Y

mo7 AUGUSZTUS 31



A hatarrendörseg baklövései.
Nagykanizsai asszonyokat akartak Utartóztatni.
Mikor a határrendórhégel siervezték, az volt a cél, hogy a jogosulatlan kivándorlási megakadályozzák, vagy le hó tó Ing korlátozzák. A határ rendőrség múkódéaéről legalább olyan müködéséról, mely liiva-totltiágát igazolná, még nuui halloltuuk, ul lun ben híiimtulMit eset fordít 11 már t\'ló, mikor tini térsége?, beké* utasokat zaklatnak, zavarnak én útjukban feltartóztatnak. Ilyen sutról számol be alábbi (ut)ósi-
tÁMIIlk ÍM.
K. l-né nagykanizsai unió két felnőtt leányéval (mindkettő Iérjen már) Hécnbe utazott teguapelótt, csütörtökön, hogy ott magát egy orvos-tauárral meg-vizsgáltattua Sopronban bement a kocsiba egy határ-rendőr éit igazolásra szólította ft-l a hölgyeket. Születési és illetőségi bizonyítványt leroiéfizetesen a hölgyek nem vittek magukkal és igy i-aak levelekkel é-s apróbb dolgokkal igazoljjatlnk magukat. Ám a butgó határ-rendŐrüuk ez nem volt elég.
— Ismerlek már benneteket, jó madarak ! — főrroedi a hölgyekre. Kgy-keltöre csak kifolé. maj\'l a kapitányságiiá! megtudjuk, kik vagytok. Jó volna a leányokat külföldre Kiállítani, ugy-e V — fordult m anya Tálé.
A durva jiimllusra az egyik fiatal no felugrott ÓH ütésre emelte a kezét. Talán arcul IH üti a magáról megíeledkezelt rendőrt, hu ez idejében félre nem ugrik. A hölgyek sjráaára űgyelmuKné lett utasok végre is közbeléptek éti fenyegető magatartásuk folytán a rend, éber úru jónak látta távozui.
Ám ezzel nem ért véget H kálvária. A rendőr sürgönyzölt a legközelebbi állomásra, hogy a hölgyeket tartóztassák le. iJe az állomásfönöknek több ősze volt óa megelégedett azzal, lu>gy a neveket (elírta
A táviratilag értesített család rögtön intézkedett Nagykauiuáról, hogy * lialárreiiriórség vezetője leijei* elégtételt adjon. KH ezt el is várjuk. Végtére iu nem azért lét esi teltük a hatarrendőrséget, Iiogy iniudeukível Kiemben szabadon pasáskodjanak.
Házeladáá.
Nagyságos asszony.
tMdJi-6 hogy a naláti-k^v^ vn láiáHál mlcrt kell Önnek a -K rnlB«r< aevet hangiulyoinl 7
UH különben unn rthttAt\'-inrk ItMi h
eatot kup, meli/ " • li\'tth-
rnnert* kttuntttó, minden
dónyt nélkülije.
Kathrciner-féle Knelpp-maláta kávé
blrji, kUlönloges «lö*IHtáil
IIÍ. hi»ay
jú! emléki>T.*.\'t«\'t>o
rÁxi erődeti CÜO-
• Knthroin.
r-fóle
? Ktnl.r
lir„kl..ui kai-!.
utli\'un kiivá* lolirfttml & HiUtír arcképévfO, min
Szemere-utca ll-ik es Cscngeri utca 75-ik számú ház eladó.


A h é t.
Egy dal.
A mi kin faltjukban Valahol egy házban, Ede* jó Intenem! He nagy vigassng vau, A mi ki* falunkban . .
Muzbika&zó járja. Lakodalmat ülnek. Leányok, legények Táncra ÍH perdülnek Muzsika nzavóni. . .
8 kiüt át ablak alatt Titkot*, botét éjben, Megállolt egy legén;
Tiszta feketében ;
Kint az ablak alatt . . ~
A mi kis falunkban Másnap egy kis házban. Sir egy örega»;-zony Nagyniomoru gyámban. A mi kin falunkban . .
NÉMETH 8ÖZSE.
- A Ziazsa. A inult héten
| Kodak Sári tóiszerdahelyi nagybirtokos. Kzt meg i, i írták a helyi napilapok én a hozzáfűzött komnifnUrak-jbin (MuujrAfi leváglak az -isteni" Znusát. Ai okát i nem mondjak meg, de hiszen ez nem is hnUkttégM. j Az újságírás leghAlfisahb része az Ütés. Kx miért IIH , üssük Zsaz«iM, mikor annyi bün terheli a lelkét. Ai i opnretl-irodalmat meg rontotta, Dob ? irányt adra ritm-jdeuuek. A fö a tánc. Aztán — ugy mondják — ; szegény jó Vidor tálát is bántotta, fis vágni — mui i zalai onérzetllnknl leginkább báutja — nem mukoilmi I közre a Osiiny-llnnopen. Htil persze, persze, ez ui-m I volt széf a zalai nagybirtokostól és a lapok m^-\' ragadták a kedvező alkalmat, hogy visszafizesitéK \\
kölcsönt. Ám azúrt kár az isteni nőt bántani.vKen^-I kedelmi szempontból kár. Mert Ó nagysága bevásárolni
jött Kanizsára. Ks neklhik .semmi okunk sincs arrm. ! hogy elkergetjük nzokat, akik valami nekünk n»iti
tetszőt leitek Különösen, mikor péntt hagynak nálunk
Mert ez alapon nagyon sok embert kellene ,?!-
zavarnunk.
— „A lady tan áriái gyémántja" a cim>< a
Röttig tfuszláv és Kia cég. Sopron, kiadásában rn%..
jelenő rendkívül érdekíeszilö Sherlock Holmes dxiekliv-
regényuk II. lüzetének. Minthogy az I. füzet érdek**
tartalma, diszvu kiállítása és olenó ára (fotelunkéin
•_\'.\'\' Hllér) folytán Magyarországon eddigeté még párat
lan mennyiségben terjedt el, bizonyon, hogy ezen még
érdekesebb tartalmú regény-füzet még nagvobh szám-
I ban fog elterjedni. A regéuy-filzetek kaphatók IMÍIHIHD
— Kinevezés. A pé-iiiligymiiiÍHílwriiim veze- j könyvkereskedőnél, vagy a kiadó cégnél. Sopronban,
tébévtíl meghízott miniszterelnök Kiusies Latos okleve- — Kosstorupótló adományok. Folyó hó VT-m
leh gazdád, zalaegerszegi lakost pénzügyi fogalmazó \' elhunyt iteinitz (iyiiláné sz. PrAger Herta iránti kegy.i-és földadónyilváutarlási biztossá a pécsi pénzügy-j let jeléül adakoztak: A gyászoló család, Itwiuiii igazgatósághoz ideiglenes minőségben kinovezle. i József és neje Ju—10 kor., Adler Mórné. l\'ráger
Ferenc ueje >\'>-
is aeje, Meheric Mór és neje, 8ós Leó -Ti kor., Kovács Uozwke \'l kor. Ou
— Eljegyzés. Dorner Sándor cjfáklornyai bádo- eljegyezte liotter Berte kisasnzunyt Hudialavecról.
— Az izraeliták nagy ünnepei f. évi sznptem- j 42 korona. A nagykanizsai izr, szent egylet.
I ber hó 8-án, vasárnap este fognak megkezdődni — A kamarai elnökválaartas. A soproni
KözegészségQgyi és közbiztonsági zzempontból a; kéretik é.-, iparkamaia .szerdán válanztotl uj elnököt
nagy ünnepelt alkalmával a templomban beléptí-jegy; A leadott -18 hzavazal közül Ullein Józsefre \'Jlt
nélkül senki sem fog bebocsájtatni. A templomi Ulé-\' Spiegel Szigfridre lü azavazat esell H igy I\'lUini
j aek tulajdonosai már megkapták jegyeiket. A bit- lu szótöbbséggel megválasztották
.község »ajál templomi üléseit most adja bérbo. — Tanítók gyOlése Balatonfüreden A Zala-
A hitközségi elöljáróság ligyolrneileli az eddigi bér-! megyei Allaléuos Tanttólestfllet auguszlus !(7-éu l«r-
; lókét, hogy jegyeiket legkésőbb f. évi szeptember | tolta közgyűlését Halálonfüreden, molyen réüztveii
hó 4-éig H hitköxségi irodában annyival ÍH inkább | Kalavánnegyn főispánja K&tlhyány l\'ál gróf ÍH. liegge!
váltsák ki, mert azontúl a fönnmaradt templomi félkilenckor a tauitók minél hallgattak, melyet Lingl
ülések máxoltnak adatnak bérbe, Valériáin Szcnt-Henedekrendü szerzetes, apát, mcuidott
Végre! A Kó-ntat napok óta halaimat A fürdótelep kápolnnjából a tanítók a gyógyu/reni-
porréteg takarja. Kz a por hasonlatot) ahhoz a folt-\' ben vonultak, hol a közgyűlést Szalay Sáudor megyei
hoz. amely tisztít. Nem haragszunk érte. morl nyoma-1 lanitólestületi elnök megnyitotta x Italthyány Pál gt<>f.
ban a Fó-ul megszabadni egy szégyenfolttól. A Kó- (öispunt. mint a hnzaszeretettít példásan lelkes vt-z.-r-
nton ii i. azért nagyobb a pur napok óta, mert apostolát, lovabbá dr Kutüicska Kálmán kir. lanfehi-
építik, illetőleg bontják n hercegi viskói Nagykanizsa gyűlöl mint a nemzeti kultúra fölkentjét, valamiiit a
egyik régisége., mondhatnánk nevníetttnége tűnik el megj«lent vendégeket üdvözölte. Az elnöki udvozlé*
az épülettel. Orónnnel Kiraliuk ul u .sok vihart átélt után a kir. tanfelügyelő külön ÍK lelkid szavakkal
pHlktinyféüZket, bárha vi\'le tmy lillaudó rotálót (nmet- Üdvözölte a fotómul, aki az tldvóilésekre vtilosiolva
iicL cl H helyi Inpok. Mert he] \' <le Mik.nzor vettük a mély és meggy ózod és haugiriu domborította ki a
eló a kegyelme* épületvt. miknr ihémahtányban tanfiók, különösen a magyar tanítók nagy hivatását
szi-iivi\'dlUuk. Most véne ut itiüiijiici szép napoknak, en a zulaniegyei tauitók működééért) Ihien áhláhát
Ám uzért üdvözöljük Ifatttniuyi Siraltnuim h«rceg<-l. kére. A nagy lelkesedéssel fogadolt föifpiini beszéd
hogy gondol reánk és meghallgatta kéréseinket, mán dr. RiizHcsku Kálmáu kir. Imi felügyelő meg-
I Kívánjuk, hotc.v a városi tannes lamiliou a horcegtól ragadó, igazán IIIHIÍSÜ zzirnonalon álló felolvasás
és küldje fenébe a osopurtházat keretében vilá#itoita meg az iskolai és iskolán kivüli
— Halálozás [Juksz hrattl kinily-ulcai lak ÓH iiépmnvelés gtönyorü munkaterét és kimagasló niüi-
í hó 2H-án ~H éves korában i-lluitívt, zaiiuluit. l)ieni-> Károly Csáktornyái tanitóképzó tanár
I — A Csany szoboralap gynrapitasara Mep- lelies egy uráig larto felelva^s korfilóbeii nagy sztil;-
1 lember h-án, vasárnap Zalaegerszegen u kaszallázi lutiással és erős lanifílalati biztonsággal hatolt be az
kertben népünuepélyL rendeznek. Az ünnepélyen uj rajzok tálasban érvényesülő szellőm lélektani mély-
értékesitendö tárgyakat kér a bizottsága közönségtől, sógeibe. — Kiró Sándor karáiiftebesi állami Uiiiió a
Az ajándék tárgyuk Borbély (ívórgy bizottsági taghoz k<-zQgyességi oktatásról tartott igen nagy érdek-*-
küldendők. \' \' \' tiégl),\'tartalmas előadásit A közgyűlés mindkét M-
A nagykanizsai Ügyvédek gyűlése. ítéuk adónak jegyzőkönyvi köszönetet szavazati,
érdeklődés mulletl jelentek meg hZi-rdán a imgykani- Az indítványok soriín elhatáror.tnk, hogv »\'?
v-ssi ügyvédek a törvényszék perláráliR egybehivolt illUlános llzetósreudezés emlékére » Zala megyei Alt.
gyűlésen. A gyfilé* tárgya annak a három Ogyvódi Tanitótestület minden tagja I—1 koronát ad &i
kamarai tagnak megválasztása volt. kiknek neve az Kölvös alap javára. $ ezt mindaddig sziiporitják K>U|-
tlgyvédi rendtartás reformjáról szóló uj törvény szerint léssel, kamatoztatással, mig a -t ez»r korona ö>»-i*\'-
a kamarához, majd innét az igazságügy miniszterhez get megüti. |tánli Alajos. Cualhó Alajos HatKai\'\'*
fog felterjeszlelui <is a min isitor az egész országban: Sándor ÓN Udvnrdy Ignrir volt megyei tanitótt!Mlll>\'ti
ekként im-gválabztottak közül ki fogja jelölni a I -1 \'elnököket, akik az egyesületi élet leréu halhntiill"N
tagot, kik az uj országos ügyvédi tanácsnak tagjai érdemeket szereztek, n in üköd esőkkel még tn<>*( \'*
leszupk. A nagykanizsai gyűlésen, melyen llerteleiidy példás apostolai az erős lauitói küz.szellemnek, urokos
Méln elnököli, felterjesztéu végett mwgválaszlatlak :, tiszteletbeli elnökükül választották mi\'g nagy li-llf***«"
dr. Bentzik Ferenc, llertelendy lléla én Sebestéuy [déssel. A tisztujitás fscrán Bánfi Alajos liszt, t\'lin\'k
Lajos ügyvédek. j indítványára a testület középpontjai ujabb 4 évre

SZÍVÓS ANTAL müórás óráit mindenki dicséri.

Fo-Uzlit Erziibit-tir 14. (Magyar-utca urok)

Fiók-üzlet: Király-utca 32.

1907 AUGUSZTUS 31.
Nagykanizsán hagyták, a volt elnököt és tisztikar! újból megváltották * eddig faló möködósukért hála* köszönetüket fejeztük ki. liyolés a (iraiid Hotel nagytermében táruuebéd volt. In ai eln6 felköhioijtfu dr. RussicHka Kálmán kir. lanfeltigyuló mondta Apponyi Albert kiilturujiuÍBZl«rrtí. A máaadik fel-küszfintöt a tenlllltíti elnök mondta Hatlliyány Pál grófra. Zala vármegye főispánjára, aki ezt nyomban meeköezönve, a zalai tanítóságra emelte poharát Poredns Antal tantenH.le,li főjegyző, dr líuzm-Hka Kálmán kir. laiifeltlpy.il/il, Szabó |btváu laoteatolvti jegyiő, B megválasztott órflkös tiszteletbeli tagoltat köszöntötte föl, kiknek nevében itt is Bánli Alajos tolmácsolt köHiftiiBlt-t. — Dr. ltuxHcaki Kálmán kir. taiiMllgyeló a balatonfüredi szerwtetház igazgatotamic* elnöke, Segesdy Kerencre emuit poharat.
— Korkép. A Csáktornyái izr. hitkdzfiég pályá
zatul birdfttett hiinkutói én jegyzői állatira. Kiz«téso
a kél terliüK hivatalúri Hun frl., azaz ifJuo korona
éwnkiul. Nyugdíj niucti. lakást u hun frtból k»ll
tizeimé. Mégis beérktuttűi pályáiat meg?álasztotlák
dr. Vidor Jenft középiskolai tanár, bdlesésxetiudort.
Hal ex mrtr szomorú korkéj). Kgyetemet végzeit
ember, doktor, tudor es még mi egy mán rongyos
gtin frtért lé|> szolgálatba, melybfil aoo—25n irt.
c#ak lakásra kell. A lórvi-iiy értelmében nyugdija
sincs. AZ ember igazán kíváncsi, hogy mennyi Hit-tést
adunk (báklorii.rrin annak, akinek caak é.rfltségije van ?
— Hasfájást és nyári hasmenést legkünyeb-
tien a gyermekeknek .Kn.ek.i- gjurmeklmltel való
táplálja állal akadályomul meg: amely könnyen
omusihetó, a gyomort ú« a Ítélet kíméli és a bölbak-
tériurnoktiak TOHSZ teuyésióli.\'lyot nynjtanak. Már
bfiilolt gyomor- és Kélbajokusl a „Kufuke" liftet lej
i,,ikt)l kell adni.
— Megszűnt a krimicsau. lmiieruleü az a
korillnuMiy, ttugy Nagyka11t7.su városában már vagy
egy fél m1umlf> óta áldatlan harc dul az épilóipari
mesterek és muulífisok között Az épitnintwitorek
ugyanis kítÖM egyeiérléssel egy fix inmikabér-árbza-
bályl dolgoztak ki, amelyet elfogadás végotl u munká
sok elú torjoHíttíltt\'L. iminkáHok azomban a hit-riiiUlnk
miggyalázó „bárci-rendszerl" nem akarlak akceptálni,
amire azután a meHterek azzal tromfolták viasza, hogy
kruiiicsnut cHiiiHltak. illetőleg HZ összes munkásokat
? munkából kizárták. Azóta aztán napireuden voltak
I súrlódások meHterck m munkások között. Minden
?lkaimat fulhunznáitak, hogy egymás 01 ra alá minél
több borsot törhessenak. — Végre — mint érltísUlilnk
hosszas huza-vonn uláu kőműves mesterek és munka
ttok bókét kölöttt-k. A komüvosmuukások ugyanis
vasárnap délelflll a liízfurdó-vendégli"" kerlhelyis.\'gé-
ben gyűlést tartottak. Kzen a gyűlésen kulcsontls
fiigedékenyné)ígi<| HÍkorlllt a békés megugyiizéü mus-
liTfk >\'N lllUlliiHhuk ÜÖ7.Ö11
— Kalapkirály Nagykanizsán, Ha jó és olchó
kubpol, vagy ui)>knt óhajt venni ng)\' kero.sse f«l
Wfllinch Márkus katupkiTeskfdéwl 1 Nagykanizsa,
Krzsébel-tér), iiol II, 4 ús f> koronáért kit Unó inínó-
riégll kalapot és sapkát kuplial.
— Hochsingcr M. és Fiai likórgyár, Cnáktornya
Muraköz ; készíti u hims „(iluria" sósborbiobít.
~ Ma már nem MiUksége« szepíft és más urduitok miatt siégyenkeini. Teljesen linzta éa ilde íz, aki a liliom angol eremet használj
SZEZONKÉPEK.
Bagaoi levél.
Tiözlolt SzerlifNitó lir!
Mivelhogy Illlgitr avmmivel so ltis>i-liL. a hiro»»ig terén llitótnál, jo)(g«l küveleli linga suímóru »z érdek-líilrál. Kieiiu.-I Iclinl kóvelcltim ÓH lefoglalom » magunk Mániára a nyilvánosság «rdi\'klóilé«cl mii ó» ogy oknál IORH.
Ugyebár kórom, a mi ktoéguiik íoldrajzi fekvésé-vei uiiiuaeuuk UMlilia M omborck? Ali hiszik a \\eif-lóbben, hogy Kugnc legalább is a logsou-lebb Afrikában van. Dohogy is, kérőm I Güak itt vau nem messze, — Ázsiában. Mellette fekszik Lédec, Szonlegyliázas-"líhíalu, meg - KMIMIIÍIM. S eino községek köiölt »8i\'»grállaiosazeköttotésen kival klllőubözí kapraolatok \'« léiéinek.

ZALAI KÖZLÖNY
I Khun van például az iskola! Mindegyik helyen [ instrukciójának teljesen megfelelt Jargonja mesésen
rozoga, éleluut viskók vagy épületekben htuza meg]—- keletien, röktönzései pedig talpraesett. Méltó
magát. Ujat kérem a tudomány szerényebb, mintegy partnere volt HelUioik. akit mindig lelkesen tapsiJl-
ÜÜ év kőrflli aggszüz. mikor mt<nyasnzonynyá im^Uk. Nagy sikero volt Kormon Ilonkának, aki Micí
Hiába nol Szegény a pap, maga harangoz. Nincs, aki szerepét pajzán jókedvvel játszU. Magas Bélt kabinet
at iskolának gondjai viaelje. j alakítást cainált szürke szerepéből. Migwné sikken.
Klvégre in nem lehet kívánni, hogy olyan \\ Ogves táncáért érdemel dicséretet
monumentális épületeket kapjon a tudomány, mint\' HétfÓn az elnémult harangok szólaltak meg
tegzem azt a viléz katonaság vagy a t. c. rab urak. újra, a főszerepben Biharival, Magassal ÓH Országgal.
Mit csinálnánk a „tauhelyárok* és .durva kostákkal." Kerídeu a Tavaszt láttuk ismét. Kormos Ilonka
ha igy ttlkényuzletiiók ókul? Az, a bizonyos görög temperamentumos játékával. Kállay liuzla. twengó,
bölcs hordóban lakott s az utcán szórta szét a filoi66at,i szép énekével — amiben méltó osztályosa Vajda., —
még is megélt. A mi íiépnovulóink ugyan siintéu j Haltai jóiztt komikumával ért "| nagy hatást,
szeretnek ha nom is a hordóban, legalább mellette Uhütörtökön Barrie fantasztikus darabja, at
lakni, de. már a rozoga vitikókban való tsuitás derogál, KgyenlÓség kevés számú közönség elótl került színre,
nekik! Pedig ai ulóadás zanfolt házat érdemelt volna. Bihari
Hoppá ni háládatlan és fóleg elégedetlen nép j igazgató teljes ambícióval játszotta meg nehéz szerepét.
HL a laiiiu\'uíág. Dó különösen a bugaci Körmön Péter, Még az iil-ott észrevehető túlzást sem veaszflk U>\\u
uram. Tanszereket, miegymást követel, Meg korfty)- rossz néven. Hókat vont le az elóadán értékéből, hogy
pótlékot. Ka kevesebb tanítási idót. Booskorban jött dsÓrendü Mt-repe.ket kardalosnók játszottak. Remé|(ük.
hozniuk ezelőtt .\'u eaztendökkel H már lakklopánkák-; bogy a roust szereposztás — a társulat rági, gyökeres
bitu akar járni. Nem oda Huda! Mi a tityfenénnk átka — végre ÍH javulni fog és megkapja mindenki
azok a tanszerek? liálmos Islván, a vén mostram, a megillető sierepkört. A rossz szereposztások tettek
bevitt egy hárgalököt az iskolába, megmutatta a tönkre néhány elóadást. Kivárjuk, hogy vége aztkad-
discipulusoknak, hogy ime ilyen a föld alakja. Ksijou az eddig uralkodott protekciós világnak,
elhitiok neki! Ma meg fOldabroszon mutogatják a Haller Irma, akit Bihari a társulathoz szerzód-
Heti müíor:
Vasárnap délután : Jani és Juci. Kstt*: Hajdúk hadnagyu (Haller (ellépte.)
Hélfó : %yent&ség (zóua )
Hedd: Leányka <Miller fellépte.)
Bzerda : Mozgó fényképek.
UsRIOrtök: Oabaret \'(Haller fellépte.) ., v
Péntek : Romeo é» Júlia (zóna.) r **
Szombat: Nap és Hold.
Vasárnap: Csókon szeneit vólegéoy f Haller
földel. Bezzeg nem is hisszük ám, hogy gömbölyű! letett, holnap lép fel a Hajdúk hadnagyában. Mert HZ citkugyau világcBiiá*.
Az én gyerek koromban nem volt sirva olvasás. csupán az Uteny rendszer: nem kellett más számoló eszköz, mint a mestramnak vitt lo|át>, mégis megtanultunk az irita és olvasáson kívül jóformán mindent. MOMI? A fene se gyózi az iskolát eggyel-máttnal, még sincs bem mi eredmény! Kzl a papunk is mondja; oka vau rá, meri maholnap már kevesebb lesz a llzetése a inoalraménál.
lín uem is értem, mit tini az a miuUzter t\'zeu a inuiikaidAlmii ís vakációzó tanítóságon annyira szeretni, hogy folytonosan emeli a fizetésüket. Hallom, hogy | fellépte.) már mindenfelé nagyobb egy preceptor fizetése is, mim a falu kanászáé. Hová jutunk ? Himtuii lia egvszer
j g
K-ÓDVlSelOt
kint a kanászhiirájk, nom tudunk mit csinálni diüznainkkal. A gyerek csak el leliui iskola és uuitó nélkül, de a sertvósallomáuy megbinyli a kanász- bw»i *•\'\'« Nagykanizsa és környéke számáru, magas testület mostoha anyagi helyzetét. A fölÍBzteleudó ur jutalékkal cikkének (bevezetett fogyaszlán\' cíkki el-is rossz szemmel nézi már régóta ezeket az áldatlan; árusítására. Hlónybeu részesülnek fuRzemzakmaMiek, viszonyokat. Ellene te volt mindenáron auuak a tervnek,1 drogéri-sUk é« gyógyszerésiek. Ámulatok .Erfolg
64337 " jeliiíe alatt M. Uukes Nachfolg. hirdetési irodáiáboz. Wicu. I . Wollzeile !> küldendők.
hogy Kormos mestram lakáaát kibovitse az ekléz-i * : I: \'-" " " \'- "--\'?\'-\'?? 1:
Kiég annak egy szoba bóven!
Már a jövő héten megkezdődik a tanitáh Abból
KÖZGAZDASÁG.
.gondolom, hogy a mt-titram Marcija hazajött Huda-
, pestról a rokouailól, (azt mondják, hogy szobuleány
I volt olt,) mert A szokta a mestram helyett a Unitánl
{végezni. Perszu, ó maga ritkán látható az iskolában.
— A Járási gazdakör közgyűlése. NuxyUoi-aros é» járási gazdaköre szerdán doli-lótt lar-
rendes t-vj l>özgyülénél a váronliáza tnnár><ti\'riiii>-,aios i\'liidklettt nlatt. A gynli\'.M\'ii iniíg-l>-ieut Sárközi Viktor a í^lamcgyi-i gazd egyt. ütkára, Puiitr Ódon n Unidúk bir.l. szövetkezeiének fóíclu-gyelójé én vagy \'M\\ tag. A ieg>főkönyvet Tóth Itstván lilkár VI\'II\'UL\'. Klnök a gyűlést megnyitván, jelenti, hogy nz ang. .\'!\'. szepi. 4-ig tartandó pécsi gazdái líiáHitrinoii való részleteire 4 tag |<>|entkezelt. SZOÍH-mer Ignáe itmu indítványa, hogv a cselédfel fogadás nem npr. 21• tói. hmiem január I -tói kezdódÓleg eszközölic8si\'+, az időközben hozóit uj ctKlédtörvény-ben fiudlnz(eii-|(.
A I évre meg tervbe vett ti>nyénzállatdi|azá8 elmaradi mert n mt?gyei gazd. fgyosOlet ezúttal min.
! Kint csatangol a határban, nyulakra, loglyokra fs a
meslramué sxerint menyecjtkékre) vadászni így
l h ikl A li k
gy
csuda, ha rosüt. gy 1 azon is beteljesül: , capite fotítet piscis.)
De már nagyon is t\'lket.eredem, hát inkább félb* | hagyom a panaszt. Majil a jóvó alkalommal eg\\i;brlll
Isten vele!
\' Csalán M áté
nge az iskola.
„a kapitányriiltörlenpikszU.- (A
A latin közmondás K>»» ^^ \'";" (illt!ll:li\'s
SZÍNHÁZ.
Uzajlolt sí »IBÓ MH1I1A21 liúl. IMBIJWI I VMi
gy g gy
biztonsággal megalapíthatjuk, hogy a társulat gyen li«r»»\' gw^akörnek ad dijakat. A (iAzdiik bi?.t. stítBl-glllteii érkezeit vissza. Hiányok vanunk, melyeket: kezeiének helyi képviseletét a gazdakor elfogadta.
sürgősen pólolni kell. nmrt külömljon a nívgiiUpilolt Azonkivlll g több apróbb indítvány Ogjebon halí-
id6 elölt be teli fejezni a szezont. . rozolt a közgyűlés. Kelvettek II ujonan jelentkezeti
A zenekar élén U| karmester van. Neubauer\' ^8°^ \'?"*?
Mihályi sokszor dicuérle a kritika. Ackermauu, az. McgBzünt zárlat. A közöli Somogy Szl-Miklós
uj kannesler még nem érdemelte ki a dieséretel I községben \'•zórváuyos jelleggel fellépeti lépfene a
Nagyon meg kell magát ,-l\'ölteliii. ha elódje nép- főszolgabírói hivatal jelentése szerint megszűnt A
zerllségét ó is élvezni akarja. Kgyelöre tehát várjuk, i község H zár alul feloldatott,
bogy mit fog produkálni. j Hirdetmények. Knreskedelemllgvi in. kir.
Szombaton cabaret volt. nielveu ntigyon )ól niiniszter ur érti-silése szerint, az adómentes tnolor-
mulullak azok. akik végig nézték. A rendelés Kondor bemiu mérsékeli eladási ára folyó évi augusztus hó
Krnó ügyességéi dicséri, üj dolog nálunk a eabarel. i ).|0| folvó évi november hó 30 áig illelóleg további
ujazerllleg is hatolt, hisszük azonban, liogy a kdzikii- j in|«zkuct^iic mólermázsánkinl 91 (huszonnégy) koro-
ségllnk bamarosan megkedveli. Inában leli megállapítva Milíl oly megjegyiossel érto-
Vasárnnp. szerdán é» legnap Keld ilályásujijnk érdekelt köreinket, hogy azon gyárol! jegyzéke
llu.s özvegy rí tákolmánya került szinre. A Kulit-1 melyttk adómenles nielorbenzinl a fenti mérsékeli
gy
són az ember. Kacagui pedig lehel egész osle. A eimszerepot Kálluy Kornélia vitte oly Dgyesen és élethűen, amilyent lóle, az énekosnolöl egyllllaláu nem váriunk. Sehönberger Kóza bárónő személyéi túlságosan kifigurázva ville ugyan szilire, de a szerzi
p lm J7-i;n A kerületi kereskedelmi
féle darabok esak arra valók, hogy egy jó estél toll-Úron szállitaink kamaránknál bclekinthelok. Snprou.
pedig lehel egész osle A IHIT éi l 7; A külti kkdli
\'Kajry Lajoa
IHI>T. évi augiiszlus iparkaniiira.


-\\yilHei-.
óval alatt közlflll»kírl nőm villái
Mindenki, aki bágyadtán és rosszul érzi magát
Salvator orrás
húgyhólyag bin-
(nlniulniil -,. köizv*nynél,..cziikor- emésiléal ^ léltR-íés! szervek hurutjainál,
Húgyhajtó hatásul
RUiril •?•?ltk»l*l
T*l]HtB UltUl
A Liniment. Capsici comp.,
i
RDETÉSEK.
buuoyult biiutu-T, mely nnnt 36 öróU le«ohb fájdi>1<.ii>. siorei-k bitonyim köuvénynél,
BERÉNY JÓZSEF ÉS FIA
ékszerész
é*. HUáoy h»mi»itvanyok ni-li b«vá*Ariiutkor áratouk Ínyünk M ym üveget fggidjunk «1, ? mt\'iy a - Wl « i Rlohler <«\'ÓK- átott doWít* TU <Moma)(»lvft bon 80 fillér, I kor. 40 f ÓÉI á(yR*(ilTÍfl minde yy kaphktó — r&nktir: TlrSk Jái? tf ^yéK7i»rMuil, B«d»p»tten.
SAJÁT MÚMELY. "^
NAGY RAKTÁR NAGY RAKTÁR NAGY RAKTÁR "
válmlíkban kráieo kaphatók.
Eladás részletfizetés mellett isi
S1DI i". HLATKJJ*N0S
Mr^óv a kez-. láb, hónalj cs anvbb N»gykanixsa. FÓ-uwKoroua szálló mellett).
\' ,, ... ." . * lijikliuon lartok IIIÍIHII\'IIIKMIIQ hazai t^s anirul
izzadas összes kclkmctlcns,-,i.(Mtol. 1<;EJobb min0Sl;KÜ múvMi.kl.^ .. A m|,át
legjobb minfisrgu szúvcii\'ki\'i.
A bor beteg pólusait meggyógyítja, ^t^r^ft-év^i^
Teljesen ártalmatlan urer. Kitüntetve a ..Magyarországi Szabászok
•Eltávolítja ;i tyúkszemeket és bör- Országos Egyesülete" által.
keményedest Küy l<\'vr>leaóla|j dliMinben vidíkro szakortól Szak látszerész Nagykanizsán
H» M,M. használ, a pénz »llenél».,i visszavotetik. u"izó""U *s°AI,UíJér\'t*1 k*V^ke!l"H.*"** ^ g>\'°r8
K\'-\'"-J\'! .""»* "álmán gyógyszeres!, j \' <""*Ki"*ir"t.MtoletteI
Üvegje I korona.
Strasser Márton
HLATKÓ JÁNOS ; (elóbb Szarvas szálloda,) most gyárilag berendezve a vároS-
Kütnkiár: Miltényi Sándor cégnél
Nagykanizsa. Jiumi min
Viszoiilflárusitóknak megfelelő engedmény.
uri uiabó. IIILII IIIIILlilit I

akarat ktipUjIen. állal Ili slutkedvel «lxrűt k«|> Több. mint min tanár i\'* orvos kitQDÚ «li«incrti! -- Kapható
i Ismertetést
ÚH búrmeatve küld Hancr * (V. Ilirlin. 8. W. 48.
ZALAI K 0 7. LUSI
AlapiláHÍ év 1874.

lílOT. AlKilSCTUS .11
; Szilárd anyagból épült házakra
5 és fél százalékos kamat mellett
közvetit kölcsönt
FLEINER MÓR
bankbizományos, Alsólendva.
PREKL ANTAL
Eln ni|ykanl/.ul atztiloi, kárpMos ii i\\\\.\\\\i
NAGYKANIZSÁN, (Itiriii ctaitribii, it iiiréiuéiiil makii)
\\ n. t. kiuutwg b._nitvelinct klhm.in VnKyk-nus.B
?i/Uloi kárpitos n dli/U^ mühelyemre,
•hűl l>úinnk»n icn.iclvsic leaftnoni^bh kn.u-lhci, Jutányoi árak melleit b.irmilyen ASsUloi ^ kárpltOi inunkkt gyorsan ét |ionto«an kttriielc.
KUOÜÍULI; falak kárpltoxisit, iüggQny6k vlk<-•ilictrt, binnlfélc kixlmnnkák montlroziaát
Nagy vala.dtL,, N.IH fliváuok ó» g«.rniturákbajL Klvá!Ut.>k hál6, •bídlo. ?xftloa, aiöiiob*., boit-h«lyla4( és asállodai telje* b«r«ndeiéi«k«t .1^,
lialyl.cn, mint vl.IíWn.
Levelekre azonnal válaszolok.
at cukis j,} minoMgu axáran táb&\\ kc»mcm M.Knniat A J>. C. U<)E<mti.-f{ jóinJuklu pánfog^b*
?jánlv,i. tnurktlLitn
hozaliu lutteküel
PREKL ANTAL
NiüuEtilos- éa karpito*.
Vigyázzunk a „szemünkre!"
Mert köniiveii elveszti látóképes-sé${ct, ha szemüvegét nem
szakképzett látszerésznel
szerzi he!!

házzal szemben.
JTTÁBTO* Á&AK > iious nini i



] 61 jegyezzük meg a képet és nevet
(cigaretta-papír és hüvely), mert a ham isitások által a fogyaszt közönséget lélrevezetik!

I,U7. AUGUSZTUS 31.

ZALAI K (l 7, I. II X V



AULKA SUCHARD

alpesi tej •
kakaó
?? czukorból áll Páratlan különlegesség. ,



Alapítási év 1889.
Kaufmann Műt
férli szabó,
Nagykanizsa, Erzsébet-tér (Elak-hai.)
ajánlja dúsan felszerelt szöve.t-raktárát. Mindennemű, legjobb minőségű hazai és külföldi szövetek.
mr Hxoiid kiM7oiKniúni -mm
B8f~ K I ö ?? j1 fi H árak! "V*
Megrendelések csakis mérték szerint
Vidéki megrendelőimet kérem, hogy rendelő szándékukat velem levelezőlapon tudatni szíveskedjenek, mely esetben személyesen teszem tiszteletemet, miután iparosnak a megrendelés - gyűjtést a törvény tiltja.

ITörtkvö emberek figyelmébe!
T. Bzttoi Mihály é« Társa oég Nagyvaradon,
fUzes fatelep 3. ». alatt ajánlja uj alakú I>H igni celB/.erft törvé-nyr»(.,i VIHIIMI iáját rendsserfl hornyolt oemsnt tstSossrip.-késl gépelt Omrm rá humok ki>vi\'iékl>6l i\'IAallllaiuló inén szilárd letócsen\'p Kvárttisúra, mely által liűinokos vidéken, vagy homokofl folyó közelélien kevés hefektelésgel nagy Jövedelmet blxtoclto flzlet létesítheti. Nagyohb niennyiségQ üzleti gyártásboz gépeinkkel lársul is elinegyünk\'.
Épitéizek és uradalmak saját használatra la gazdaságosan gyárlalliulják. mivel a pépek liordozhulók és bárhol felállíthatok, az ü/.let lieke/tléhére It-giilkilniasaljh az. ószi idő.
Kérjük mielőbb érdeklődni, hóvehb értesitést személyesen, vagy levél utján fenti uégtól beszerezni sziveskcdjék. hol a gyártás módja, a kész cserép és az uzznl eszközölt tetőfedés is megtekinthető.
Vilagktullila\'sSil Louit lOOtiliüIobb Kilüntes Grnnd Prix.
Glóbusz
fémtisztifo kivonat-minden más tisztítószert relülmul





í H

WIISE1 j. C.
Gazdasági gépgyár és vasöntöde malom-építésiét NAGYKANIZSÁN.
Ajánlja elsórangu W szőlőgazdaság! eszközeit
és gépeit. "W ?
Nagy választékban és minden nagyságban kaphatók :
MABILLE RENDSZERŰ BORSAJTÓK.
(Herkules kettős nyomószerkezettel) legolcsóbb árakon.
SZÖLÖ ÉS GYÜMÖLCS-ZUZÓK, SZÖLÖEKÉK,
•A:*4aSl- könnyű és jó kivitelben.
%jj5p BORSZIVATTYUK ÉS TÖMLŐK, ILJ-L PINCEGAZDASÁGI CIKKEK.
Részletes árjegyzék ingyen és bérmentve.
o o o ELSŐRANGÚ HAZAI GYÁRTMÁNY.

HIRDETMÉNY.
A Pogány-Bzent-Péteri közbirtokosság tulajdonát képező korcsma. 200 LJ-ől jóntinóségu konyha-kerttel és az összes melléképületekkel 1908. évi január hó 1-töl kezdódo 8 évre, bérbe adatik.
Pályázatok 190?. szeptember hó 14. d. e. 9-ig nyújtandók be a közbirtokosság oimére, s az árlejtés a hiró házánál lesz megtartva.
Az elöljáróság fen tartja a jogát a bérbeadásra vonatkozólag.
Alapítási év I89S.
SZÉKELYI LAJOS
Klsó Nagykanizsai Fehérnemű mosó- és vasaló
intézete Nagykanizsa, FS-nt 33. (•árok) Hunyady-n. 6. (••Ját ház.)
Kifogad uri és nói fehérnemüeket urak, báziiiriitsok. intézetek és szállodák részére.
Vidéki migntriilíiik p«itt-l»ríiltiul litiztttmk il
A fehérni\'iiiüek jókarban maradásáért szavaiulok*
Házi moiii ii laiilái
Kiváltaira árjegyzékei sziveken luldók.

. .. J

ZA\'UI K I> Z h Ct N Y

1007. AUOU8ZTU8 81.




,H i C
Neustein-féle ERZSÉBET UbdacBok-h i^i ki Iák tmttonlú Lés/íl-ini\'nyeLiH\'l miiidcii lekin-tt-U>/>it r^l|nbh becsflh\'Udök, mi\'t)t<-k iniiiijt*!) ártalmas niivHf(okiúl. az (ilU\'sli Mer-wk hajainál legjobb ered-im\'-Myn.vol baszni. Itatván. M-III jwhh - iiifllt\'tli- nly
gyfédwi banbajlók. ivrliszlit/ik ; ártalmatlan, mim t* püulák n
SZÉKSZORULÁS

egtőbb bet^núpek fnrrásn •?\\U-u (\'ukro/.nu liOlscjí.k vi\'^ftl nn\'ft Kjfrmi-kt\'k H 8ii?8sen Tfutzik.
KffU iti pOnlni tnrintmuto doftox ,70 fillér. EffV trkrre*, mely fi iMtotf,
irhát 1X0 pUuiftt t<irtnlmaw, nak 2 korona. ?4,4a korona elüleve* brk1Urté*t me/tett egv tekére* bérmttUi-r kWrtetik.


niliCI \'-tlllllAsoktól különösen óvakodjunk. Kérjünk Itatáro-UVAS! tülta" NBUSTKIN FPLÖP hiHhajtó labdHCMit. Valódi Cf&V, ba minden doboz törvényileg bejegyzett védjepyflnkkol piros l\'fkt\'ttí nyonilaláhban „Szent Lipót" és „Ne.istt\'in KQlöp s/.orí\'.si- aláírással van ellátva. A kerekedet mi 1 w-dt\'tl m>jnag]»iiik aláirátiiinkkal vannak ellátva. NEUSTEIN FÜLÖP -\'

8É0Ö. I.. PUnkanguaa S. ..uo Sn»»k»nl»aii: BELU8 LAJO8 «? REIK GYULA iyAKyiMi«i/«kn«l.

Valódi muraközi norl faj-lovak == és csikók =

inindmi változatban, rnidkiviil olcsón, kedvoji-méiiyeB úron szere/.lituók bt*
Blan Sándornál
Ciáktornya, (Mur»kö7..) 1,1-VPICLIT u\'/.uniml kimcrilú válaoil uilut.


M OLL- F ELE
S Dl DLITZ-POR
V Csak akkor valódiak, ha mindegyik doboz Moll A
*„• védjegyét és aláírását tünteti fel.
(. A Moll A.-féla 8«ldllti-porok mrló. ^yógybmii* » UnmakauiBbli gfom
.*. ftltaatbántalmtik, g/umorgörci it gyuniotbév, ii^iÖtl tlikr*kadét, mljbiiitaiutn ^
V virioluláj, innyír ti « logkílűal^iöbh nOlbatigaégck ellen, c jelei bátUicrnek -
y+, dobo^n«k 2 kor.
UiMiiMiiiMoU lörvrnyllvit: l\'rioIlii-dn L.
M OLL-FELE
SOS-BORSZESZ
v ....
/-, (ciliatu rtnornllil va.i Uivn. A Moll-ttli
f neveietcicn mint f<Jdalomc>lllmpl(6 b*dÖNt«<JI4«l »I«I
\' \\ kÖKVduj\'. c^n ii a meghűli, cgyilj
(iyormok s/appanja.
V E|y ónozott íredill Qvag irt 1 korona
- 90 flllér.
p|»nt a bOr ^
,b, toKUjal,
; \\[ ? okaiarO apoláaáfá gyarmakak a falnöHak raazVra. - Ara darabonkant 4O flil.
Mlinlan daialt nyennak mappán Moll A. ?
?•II I. ijóijiméir y.\'.^.irVii\'ml izilllli által.
tidm, Tuchlaubitn ü. sz.
Ti VtJíkl mcgiendcleiek n»i>onU |>oiuulinvel melloll (eljetiltclnek.
C< A raktárakban titsnék bittározottan .MULL A." aláírásával
V és védjegyével ellátott kÓRííitm^iiveket kórni.
Kaktár N\'aiíykiinizKán: Roaenfeld Adolf Fiai.




Fiók-üiltt:
Flók-OHat: Eohr«a-t«r 10. ai
Fleischaker József fia
lag;kanlzi>. F6-üzlet: Erzsébet Kiralyné-ler i. sz.

Ajánlja: Sajai íVj/ráü oognao, ?zilvórínm, borovloika é« >eprtt-páliiakait; — iicnikülOiiibi-n liullamli n-nds/tT s/erint készített
liqucur különlegességeit
és angol rum-behozatalát. Z^IZZZ^IZ^Z^I^IZZ^IZZZ



63O5./tlt. 907. I
Árverési hirdetmény
A Dugjkaniiaai kir. törvényszék kfizbirré teszi, bog; Uroes Laura férj. dr. VioU Ignácné, üröm Károly, Lirosti Foreuc i>.s rfr. (iroiw I)eznó végre-bujlatókiisk Biilogli Hadara Int vári t>.s neje Milei Kriee g ti Inéi inkÚK végrehajtási níunvedeltíik lilltüii l\'jo kor. és jár. iránti vé^rebajtáMÍ Ügyében » nagykanizsai kir. törvényszék területéhez larUizó s a getwei fi 1)7. HÍ. Üívbeu | S4. hr8í. alatt felvett l\\). nípsorbiámu liáz, udvar oa nzantófűiddel ÜUO kor., az i\'^ü&. lirhz. alatt felvfitt szóló és pince nz Öreghegyen 180 kor, a gBÍs»i 9&1. KZ. tk?beQ A. f 76tí 4. br^z. alatt felvett1 eriifi az órug «rdei dűlőben 250 kor.. 7T.6/1&. hrsz. alutl íelvclt enio az öreg ?rdoi doloben \'iiiu kor. beoKiirtőkben a iiagykaüizsai ikptar r-t Állal beadotl utóajiinlat folytán
1907. évi október hó 1. napján délelőtt 10 órakor
(ielisi- kozHÚg házánál hivatalból iiu\'glaiiaiidó iiyilvinos bírói árverésen eladalni fog.
Kikiáltási ár a fentebb kiteli becaár.
Árverezni kívánók tartoznak a beceár tü",-*!1 készpénzben vagy óvadékképcs papírban a kiküldeti, k«zébez letonui.
A kir. törvényszék mint tkvi halóság.
Nagykanizsán, 1907. évi aug. hó •H, napján.


B el hy cukorkánál
Vásárlásnál azonban vigyázzunk és határozottan RÉTHY-félct kérjünk, mivel sok haszontalan utánzata van.
I doboz 60 fillér. Cuk RÉTHí-Iilil loiadjuk il!


????•Ilii



. .Henncbefg*-
?lalia


sv
Iveni UÚ hi.-tí>l
LMIIIM

F wlIJli

feljebb, lér-
Iliit


?
Illlfl vfi fii-
t

í iUiv.cn Jók


an
8ildmlibrlkt
Hnooborg
In
ZQrlch.
Henrik
HIRDETÉSI IRODÁJA:
BL-CE, 1.. Wollzejlc I!. faidsíin! tis I. euieltsl
AUpituiuit IHT-l SS Tplt-photi 8OÖ
( A a k. pnH»lik»rckpéDxiár Cli\'irÍD((-iiiin-
! l*j(l HO4 81 ti
\' Ajánlja n.RAt hirdaiéil meitt^iiok gy.n ét alá** •iint*2*tér« b«Ués kQintdt ?Jtigok \'
rinére. Siikttiáoiok, birdaléii iirventek, ari»-
biiok di|H«n(ti«n. l »gy hirlip-irj^ynk hirdat*ki«k lifyoa él bérntitva
uyUjtemenyes hirdet ;
„Neue Fitie Presse" es „Neues Wr. Ti^lill";
hirlapoktaü miudennemo hirdeti, réiaerv, ^
mim: Adta-vélell kiiltm aii.Saa blal- ,
ágaik Tár., képvlailatl. Ogyalkl, Máit\' :
k.r...l, a|áalaU hlrdslfalk alt ;

Nyomatott IQ. Wajditu József könyvnyomdájában Nagykanitsán.

Insert failed. Could not insert session data.