Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
845.93 KB
2006-12-31 16:37:56
 Pécs, Barbakánkert. Ady Endre.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
410
1150
Pécs, Barbakánkert: Ady Endre szobra

Az egykori várárok északi lejtőjén helyezték el 1977-ben, a költő születésének centenáriumán Melocco Miklós carrarai márványból készült Ady Endre-szobrát.
A szobrász a beteg, ágyban pihenő költőt idézi meg. A fekvő testet a márvány "takaró" teljesen befedi, csak a fej s a csukott szemű, halottnak is vélhető arc emelkedik ki alóla. Az arcot Melocco a Vedres Márk által készített hiteles halotti maszk alapján formálta meg.
Romváry Ferenc a következőképpen jellemzi a szobrot:
"Melocco egyszerűen tudomásul veszi a megmásíthatatlant: Ady halott, Ady azonban halhatatlan. Az életút zárópontjára koncentrál, a lét-nemlét pillanatát kapja el, hogy az állandóságot érzékeltesse: azt a pillanatot, amikor a lélek elszáll a testből... A szenvedés már véget ért, az arcvonások kisimultak, a fáradt test megnyugodott. ... Amikor visszavonhatatlanul lezárul, ugyanakkor elkezdődik valami más, minőségileg új korszak a költő utóéletében. ... Melocco ezt a kortól és időtől függetlenné vált, elvonatkoztatott örök szellemet idézte meg, a testiségétől szinte már megfosztott állapotban lévő, szférikus magasságokban lebegő halhatatlanságot. A halhatatlan Ady Endrét formálta meg az időtlenséget anyagában is jelképező, a kövek kövének nevezhető, szikrázóan fehér carrarai márványban."

A fénykép 2006 júliusában készült.

Felh. irod.:

Csorba Csaba: Pécs. Bp. Panoráma, 1983
Romváry Ferenc: Pécs szobrai. Pécs, 1982

Insert failed. Could not insert session data.