Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
878.87 KB
2007-03-03 17:48:44
 Pécs, Anna u. 16. 1.kép.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
534
2054
Pécs, Anna utca 16.

Mint a homlokzatán elhelyezett emléktábla is tanúsítja, ebben a házban született 1880. február 9-én Fejér Lipót 1880-19599, a nagy magyar matematikus.
Édesanyja Goldberger Viktória, édesapja Weisz Samu kiskereskedő. Anyai dédapja Nachod Sámuel orvos, nagyapja Goldberger József, az első magyar–héber társalgási nyelvkönyv szerzője. Elemi iskoláit Pécsett végezte, ugyanitt érettségizett 1897-ben a főreáliskolában. A főreáliskola első éveit nehezen végezte, matematikából magántanárt kellett mellé fogadni...
Budapesti és berlini tanulmányai után 1905 - 1911 között a kolozsvári egyetemen, majd 1911-től haláláig a Budapesti Tudományegyetemen tanított. Körülötte alakult ki a világhírű Fejér-iskola (Csillag Pál, Egerváry Jenő, Erdős Pál, Fekete Mihály, Kalmár László, Lukács Ferenc, Pólya György, Riesz Marcel, Szász Ottó, Szegő Gábor, Szidon Simon, Turán Pál). A Fourier-sorok analízisén kívül jelentős eredményeket ért el a konstruktív függvénytanban (Fejér-interpoláció és mechanikus kvadratúra) és a komplex függvénytanban. A róla elnevezett Fejér-tétel a Fourier-sorok összegezhetőségére vonatkozik.
„Kívülállónak nem lehet elmondani, hogy milyen volt Fejér Lipót. Óriás volt. Földöntúli vigasztalás a puszta lénye. Aki nem ismerte, az valamit nem tud a világról, és sohasem fogja megtudni.” (Ottlik Géza)

A fénykép 2006 júliusában készült.

Felh. irod.:

www.info.omikk.bme.hu/archivum/magyarok/htm/fejerrov.htm
Magyar életrajzi lexikon

Insert failed. Could not insert session data.