Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
679.86 KB
2007-09-15 18:43:28
 Hódmezővásárhely, Kossuth tér: Ótemplom és Magtár.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
435
2264
Hódmezővásárhely, Kossuth tér: Református Ótemplom és Magtár

A parkosított Kossuth tér a város főtere. Délkeleti sarkán áll a város legrégibb, legjelentősebb műemléke, a református ótemplom és a vele hajdan szerves kapcsolatban álló magtár.
A templom fiókos dongaboltozatú hajója 1721 és 1723 között készült el. Két évtized múlva a templom köré lőréses téglafalat építettek, amelynek keleti és déli szakasza ma is megvan. A templom tornyában helyezték el a nagyecsedi kastély II. Rákóczi Ferenctől elkobzott óráját, csengettyűjét, amelyeket a város akkori földesura, gróf Károlyi Sándor adott el az egyháznak.
A templom hajdan kazettás, festett, stilizált virágmotívumokkal díszített fatáblás mennyezetét és karzatát a budapesti Iparművészeti Múzeum, a papok padját a helyi Tornyai János Múzeum (lásd: Hódmezővásárhely, Szántó–Kovács János u. 16–18.) őrzi.
A templom jeles lelkésze volt Szőnyi Benjámin (1717–1794). Megválasztása után, 1743-ban külföldi tanulmányútra ment: az Odera–menti Frankfurt, Leyden és Utrecht egyetemein hallgatott teológiát. Hazaérkezése után csaknem ötven évig működött ebben a templomban. Országos elismerést szerzett teológiai témájú könyveivel, valamint számos kiadást megért "Szentek hegedűje" című énekeskönyvével. Feliratos sírköve — epitáfiuma — a templom falánál látható.
A templomi magtárat 1744-ben építtette az egyház a lakosságtól egyházi adóként begyűjtött termények és tárgyak tárolására. A jellegzetesen barokk homlokzatú épületben ma a Tourinform iroda működik.

A fénykép 2007 júliusában készült.

Felh. irod.:

Barangolások Csongrád megyében. Miskolc, Well-PRess, 1997 /Vendégváró/
Arató László - Batyi Zoltán: Hódmezővásárhely az alföldi művészváros. Hódmezővásárhely, 2004

Insert failed. Could not insert session data.