Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
860.19 KB
2007-03-03 18:19:35
 Debrecen, Bocskai út.Köztemető. Boka Károly sírja.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
528
3513
Debrecen, Bocskai út: Köztemető. Boka Károly sírja

Debrecen új köztemetőjét 1932-36 között alakították ki. A temetőkertet és a nagy művészettörténeti értéket képviselő ravatalozó épületét Borsos József tervezte.
Itt nyugszik Boka Károly (1808–1860), Debrecen híres prímása, az „alföldi cigánykirály”. Hamvait 1945 után, a régi temető felszámolásakor szállították ide.
Boka régi debreceni cigánydinasztia sarja volt, zenei tehetsége nagyon korán kibontakozott. Alig töltötte be tizenhatodik évét, amikor a városban húsz–huszonnégy tagú zenekarával nem mindennapi népszerűségre tett szert, s a debreceni országos vásárokra sereglő emberek más vidékekre is elvitték nevét. Az Aranybikában muzsikáló zenész ezreket keresett vonójával, szőlője volt a város határában és értékes háza a Várad utcában. A városi tanács 1846-ban felvette a város polgárainak sorába, ami óriási elismerésnek számított a büszke városban. Talán az egyetlen cigány volt, akit az urak nem tegeztek. Ő volt az, aki 1849 nyarán, a vesztes debreceni csata után az orosz vezérkar bevonulásakor Paskievics parancsára, miszerint a város lakossága zeneszóval ünnepelje meg az eseményt, a „Megvirrad még valaha, nem lesz mindig éjszaka” című dalt kezdte játszani…
Temetésekor koporsóját díszruhás hajdúk kísérték, akiket a városlakók ezrei követtek hosszú sorban. Debrecen összes zenekara az ő szerzeményeiből játszott, a szertartáson a Kollégiumi Kántus énekelt.
Boka számos ma is népszerű dal szerzője volt (Káka tövén költ a ruca, Édesanyám is volt nékem, Feketeszárú cseresznye, Debrecenbe kéne menni).

A fénykép 2006 júniusában készült.

Felh. irod.:

Kovács Gergelyné: Debrecen. Bp. Panoráma, 1981
Nyakas László: Boka Károly, az alföldi cigánykirály. = Honismeret 1987. 2.

Insert failed. Could not insert session data.