Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
649.32 KB
2006-12-31 17:56:51
 Komárom (Komárno), Határőr u. 01.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
541
2170
Komárom (Komárno), Határőr utca 1.

A mostani lakóház helyén állt egykor az a földszintes épület, amelyben 1826-tól 1841-ig Jókai Mór nevelkedett. Pápai és kecskeméti diákévei után ismét ide tért vissza 1844 nyarán, amikor joggyakornok lett Komárom népszerű ügyvédjénél, Asztalos Istvánnál. A családi otthonban fejezte be 1844 karácsonya körül a még Kecskeméten elkezdett első, - s egyetlen Komáromban írt regényének, a "Hétköznapok"-nak a kéziratát. Ebben az időben, a téli esték vidám társas összejövetelein szövődött első szerelmi regénye is Asztalos Etelkával, principálisa lányával.
Jókai 1845 tavaszán Pestre költözött, hogy ott készüljön fel az ügyvédi vizsgára, s ettől kezdve csak látogatóban fordult meg a családi házban. Egy alkalommal magával hozta ide barátját, Petőfi Sándort is.
A családi házat az író bátyja, Károly örökölte, aki falára emléktáblát készíttetett a következő szöveggel: "Itt növekedett szüleinél Jókay Mór 1826-tól 1841-ig" (az író vezetéknevét eredeti formában tüntette fel). A házat Jókay Károlytól leánya, Etelka, Ihász Lajosné örökölte. Ihászék építették 1897-ben a család eredeti háza helyén a ma is látható bérházat.
Ha az utazónak szerencséje van, s nyitva van a bérház kapuja, feltétlenül menjen be az udvarba, ahol egy falba beépítették az eredeti ajtókeretet s fölötte a Jókay Károly által állított emléktáblát. Sőt, megmaradt és az udvarban látható az eredeti Jókay-ház két oszlopa is, amelyek arról nevezetesek, hogy Jókay Eszter (az író nővére) visszaemlékezése szerint a kisiskolás Móric, ha valamit szó szerint kellett bemagolni, akkor azt úgy ismételgette, hogy közben valamelyik oszlop körül keringett...

A fénykép 2005. júliusában készült.

Felh. irod.:

Mácza Mihály: Komárom nevezetességei. Pozsony, Madách-Posonium, 2002

Insert failed. Could not insert session data.