Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
650.45 KB
2006-12-31 17:58:35
 Komárom (Komárno), Jókai u. Református Kollégium. 2.kép.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
546
2448
Komárom (Komárno), Jókai u. Református Kollégium, Csokonai Vitéz Mihály emléktáblája

A református templommal szemben, tágas udvar közepén áll a volt Református Kollégium történelmi épülete. Az egyemeletes, hatalmas tetőzetű, kis bádogtornyú épület 1796. december 28-án készült el. A "múzsáknak állított" iskolaépület ünnepélyes megnyitására 1797. január 2-án került sor.
A komáromi kollégium - tudós tanárai révén - rövidesen olyan hírnévre tett szert, hogy nem csupán a Komárom megyei fiatalok tanultak itt, hanem számosan a szomszédos és távolabbi megyékből is.
Itt kezdett iskolába járni 1831 őszén a kis Jókai Mór is.
A kollégium másik irodalomtörténeti nevezetessége, hogy itt az udvaron látta meg először Csokonai Vitéz Mihály Vajda Juliannát 1797. április 26-án.
Csokonai 1797 február közepén utazott Komáromba a megye első szolgabírója, Laky Bálint kérésére, aki biztatta, hogy ott a költő próbálja meg újraéleszteni a Mindenes Gyűjtemény c. folyóiratot.
Akkoriban történt, hogy a Napóleon elleni háborúhoz hadba szállt a magyar nemesség is. A Komáromban gyülekezőkhöz Csokonai lelkesítő ódát írt "A nemes magyarságnak felülésére" címmel. Ezt a verset 1797. április 26-án, a Református Kollégium udvarán a város legszebb lánya, Vajda Julianna szavalta el. Ekkor személyesen még nem ismerkedtek meg, arra valamivel később, Bédi János és felesége, Fábián Julianna költőnő házánál került sor.
Csokonai így írt "A fogadástétel" c. versében:

Egy nyári este Lillát,
A gyenge rózsaszájú,
A tűzszemű leánykát
Megláttam, és azonnal
Látnom, szeretnem - egy vólt.

A fénykép 2005. júliusában készült.

Felh. irod.:

Mácza Mihály: Komárom nevezetességei. Pozsony, Madách-Posonium, 2002
Bertók László: Így élt Csokonai Vitéz Mihály. Bp. Móra Kiadó, 1977
Csokonai emlékek. Szerk. Vargha Balázs. Bp. MTA Irodalomtudományi Intézet, 1960

Insert failed. Could not insert session data.