Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
916.54 KB
2007-02-10 16:01:58
 Komárom (Komárno), Anglia park: V. László szobra.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
616
4152
Komárom (Komárno), Anglia park: V. László szobra

A Klapka tér közelében, a komáromi erődrendszer központi erődje, a Vár előtt helyezkedik el az Anglia park, amely már a XIX. században is a komáromiak kedvelt séta– és szórakozóhelye volt. Korábban itt lakóházak voltak, amelyeket a vár bővítésekor, a XIX. század elején bontottak le, s helyükre parkot telepítettek.

Itt állították fel V. László magyar király emlékművét, aki 1440. február 22-én Komáromban született. Apja, Albert király, aki az első Habsburg volt a magyar trónon, még világra jötte előtt - a közeli Neszmélyen, a török elleni hadjáratból Bécs felé tartva - meghalt. Özvegye, Erzsébet királyné a bevehetetlennek tartott Komáromba jött, s Kottaner Ilona nevű udvarhölgye révén a koronát is magával hozatta. Itt született meg fia, akit már csecsemőként magyar, 1453-ban pedig cseh királlyá koronáztak. 17 évet élt, és nem tartozott a kiemelkedő uralkodók közé. Nevéhez fűződik Hunyadi László kivégzése.
Mivel szülővárosának több kiváltságot juttatott, emlékére szobrot állítottak. Gáspár Péter alkotását 2000-ben avatták fel.

A fénykép 2005. júliusában készült.

Felh. irod.:

Mácza Mihály: Komárom. Történelmi séták a városban. Bratislava, Madách Kiadó, 1992
www.komarno.sk



Insert failed. Could not insert session data.