Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
555.6 KB
2007-07-07 20:14:36
 Ják, Templom 1.kép.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
470
2070
Ják, Templom

A jáki apátsági templom, az egykori jáki bencés apátság monumentális bazilikája a magyarországi román stílusú építészet kiemelkedő, szinte szimbolikus alkotása. A hazai középkori nemzetségi monostorok egyedülálló épségben fennmaradt képviselője, mely művészi gazdagságával, a táj képébe illeszkedő mesteri elhelyezésével hívja fel magára a figyelmet.

A templomot az 1220-as években Jáki Nagy Márton alapította, az első olyan nemes (nobilis), akit oklevélben is már így említenek. Gazdagságáról és hatalmáról is tanúskodik, hogy birtokainak középpontjában kora egyik legmonumentálisabb templomát kezdte el építtetni, hogy majd nevének és nemzetségének méltó emlékeként évszázadokig álljon és uralkodjon a táj felett.
A monostor apátja már 1223-tól szerepel az oklevelekben és ismert a templom felszentelésének időpontja is, amely a tatárjárás miatt későbbre húzódott: 1256. május 2. Építtetője a templomot Szent Györgynek, a bizánci egyház lovagszentjének tiszteletére szenteltette fel, akinek képét a főoltár mögötti falra is felfestették.
A templom története szorosan kapcsolódik a mellette épült egykori kolostor történetéhez. Tulajdonosai többször is változtak: 1455-ben Elderbach Bertold kapta, majd fia végrendeletileg Bakócz Tamásra hagyta, majd Bakócz örököseié, az Erdődy családé volt.
A kolostor életében sorsdöntő volt az 1532-es esztendő. Ekkor a Kőszeget ostromló török a kolostort is megtámadta és a templommal együtt súlyosan megrongálta. A török elvonulása után a szerzetesek még valószínűleg visszatértek, de 1562 után már bizonyosan megszűnt minden kolostori élet, s hamarosan maga az épület is elpusztult.
A templom csodálatos módon illik a környező tájba, mesteri elhelyezése miatt már 10-15 km-ről jól látható, mintegy uralja a vidéket. Tömbszerű, zömök sziluettje már messziről felhívja magára a figyelmet.
A templom bélletes főkapujának látványa első látásra is ámulattal tölti el a szemlélőt, az egykori építőmester úgyszólván minden díszt ide összpontosított. Mindent elborít a változatos és gazdag díszítés, melyet a geometriai mintákat felhasználó ún. normann díszítőstílus jellemez.
A kapuépítmény homlokzatát a magyarországi román stílusú szobrászat ékkövei, Krisztus és a 12 apostol lépcsőzetesen emelkedő életnagyságú szobrai díszítik. Ma már csak másolatok láthatók itt; az eredeti szobrokat a szombathelyi Savaria Múzeumban őrzik (lásd: Szombathely, Kisfaludy u. 9.).

A fénykép 2006 júniusában készült.

Felh. irod.:

Dercsényi Dezső: A jáki templom. Bp. Corvina, 1979








Insert failed. Could not insert session data.