Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
883.3 KB
2007-09-16 09:11:24
 Gyula, Jókai u. 04. 1.kép.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
389
1381
Gyula, Jókai utca 4. Ladics-ház

Az L alaprajzú, földszintes épület a XIX. század elején épült barokk stílusban a magyargyulai jegyző lakásának. 1849-ben a város eladta egy örmény származású tőzsérnek, akinek a családjába benősült dr. Ladics György jogász. Az ifjú pár ide költözött, s utódaik is itt éltek a ház múzeummá alakításáig. A hagyományőrző családban öt generáción át megmaradtak az életmódjukat tükröző bútorok, tárgyak, öltözékek, s a társas és szellemi életükről árulkodó tárgyak.
Az épületet és a gyűjteményt 1978-ban a város megvásárolta, s a ritka együttest felhasználva múzeumot rendezett be. A múzeum hat szobában mutatja be a XIX-XX. század vidéki polgári elitjének életét.
Az épület falán emléktábla jelzi, hogy 1849. júliusában ebben a házban szállt meg Petőfi Sándor, amikor Mezőberényből átjött a megyegyűlésre, hogy az országos eseményekről tájékozódjon. Házigazdája Békés megye akkori főjegyzője, Szakál Lajos népies költő volt, s itt tartózkodott Szakál unokatestvére, Sárosi Gyula is, az Arany trombita költője. A hagyomány szerint a három költő éjfélekig beszélgetett a haza sorsáról a szabadságharc utolsó szakaszában.

A fénykép 2007 júliusában készült.

Felh. irod.:

Czeglédi Imre: Gyula útikalauz. 2., bőv. kiad. Gyula, 1995

Insert failed. Could not insert session data.