Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
A védett dokumentumok csak könyvtárunk épületén belül, az erre kijelölt pontokon tekinthetők meg!
3.92 MB
2006-10-05 09:02:11
 

image/vnd.djvu
Védett Védett
537
3313
Népújság 1991 001-003 szám január
Az oldalak egyesével vannak a dokumentumban
NÉPÚJSÁG : a szlovéniai magyarok hetilapja. - 1. évf., 1. sz. (1957)- . - Lendava : Zavod za informativno dejavnost madžarske narodnosti, 1957-

ISSN 0352-6569 = Népújság (Lendava)
COBISS-ID 16297218




YU ISSN 0352-6569 XXXV. ÉVFOLYAM 1. SZÁM
MURASZOMBAT, 1991. JANUÁR 11.
ÁRA 10 DINÁR
[ A SZLOVÉNIAI MAGYAROK HETILAPJA )

Lendva látképe hosszú évek során a legjellemzőbb képeslapnak számított a városról. A kép magába foglalja a Szent Katalin templom és a vár épületét is. Sajnos az urbanizáció megrontotta a város hagyományos látképét, amióta a Zupancic utcában felépítették a régi lakótömböket alaposan elridegült a jellegzetes vidéki város harmóniája. Reméljük, hogy az új városrendezési tervek nagyobb hangsúlyt fektetnek az óváros jellegzetességeire. (Szúnyogh Sándor felvétele).
Rövidebb
katonai szolgálat
Szlovéniában
A szövetségi
kormány erélyesen
intézkedett
- 3. OLDAL
- 2. OLDAL

Vége a
életnek
- 4. OLDAL
Újév előtt újév után
- 5. OLDAL
a gyógyszerellátás terén
- 6. OLDAL
MINKET A FÖLD TARTEL
- 8. OLDAL
SZKOPJÉBAN
IS TANULNAK
MAGYARUL
-12. OLDAL
VÁROM AMIT MÉG ISTEN AD
-14. OLDAL
Bácskai
sógor
levele
Áskálódó
Pistához
-20. OLDAL

BELPOLITIKA


A megbeszélések már megkezdődtek
A szövetségi kormány erélyesen intézkedett
TITKOS HATÁROZAT A SZERB KÉPVISELŐHÁZBAN 18 MILLIÁRD 243 MILLIÓ DINÁR KIBOCSÁTÁSÁRÓL
A héten kedden jelent meg a hivatalos reagálás arra a szerbiai intézkedésre, amelyről az év végén halkan, az év első napjaiban pedig már hangosan beszéltek. A szerb képviselőház társult munka tanácsának december 27-i és 28-i ülésén törvényt fogadtak el a szerb köztársaság hitelezésére a Szerb Nemzeti Banknál és törvényt kölcsön felvételére acélból, hogy javítsák a bankok fizetőképességét. E két dokumentum december 28-án látott napvilágot a szerbiai Hivatalos Lap 14. számában, mint szigorúan bizalmas hivatali titok.
Az elfogadott törvény ér- hogy a fentebb említett törvények ellentétben állnak az ország alkotmányával és ugyancsak ellentétben vannak az e területre vonatkozó szövetségi pénzügyi előírásokkal is. Ezért a Jugoszláv Nemzeti Bank úgy döntött, hogy ideiglenesen
leállít mindenfajta hitelezést az elsődleges kibocsátás terhére, továbbá ideiglenesen beszüntet minden-beavatkozást a devizapiacon a deviza árusításával
MEGDRÁGULNAK A ZASTAVA GÉPKOCSIK
Január 14-étől átlag 22 százalékkal megdrágulnak a Zastava gépkocsik. A legkevésbé, 17,6 százalékkal a Yugo Korai, a legnagyobb arányban, 26 százalékkal pedig a Zastava 126-os drágul meg.
A Yugo 55 23,4, az ötajtós Lada Samara 25,5, a Fiat Uno 23,7, a Florida 18,6 a Zastava 101-es 23,8 a Zastava 128-as 23,3 százalékkal lesz drágább. Azoknak a vevőknek, akik január 12-éig befizetnek a gépkocsira szavatolják a jelenlegi árakat.
A gépkocsik száma korlátozott, de a Zastavában hangsúlyozzák, lesz elegendő mindazoknak, akik gépkocsit akarnak venni.
Azoknak a vevőknek, akik kölcsönt vettek fel és december 31-éig teljesítették kötelezettségeiket, a ie-lenlegi áron kapják meg a gépkocsit. A Zastava a drágítást a dinár árfolyamának módosításával (28,57%) indokolja.
telmében a Szerb Nemzeti Bank a Szerb Köztársaságnak 5 milliárd dinár hitelt hagyott jóvá hat hónapra éspedig a primáris kibocsátás terhére.
A bankok fizetőképességének javításával kapcsolatban a törvény előlátja, hogy a Szerb Nemzeti Bank nyolc milliárd dinárt lát elő a számunkra szintén a primáris kibocsátás terhére.
A szövetségi kormány hétfői ülésén úgy értékelte,
NÉPÚJSÁG

Insert failed. Could not insert session data.