Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
A védett dokumentumok csak könyvtárunk épületén belül, az erre kijelölt pontokon tekinthetők meg!
6.34 MB
2007-08-09 07:56:13
 

image/vnd.djvu
Védett Védett
239
2922
Népújság 1990 013-016 szám áprils

Az oldalak egyesével vannak a dokumentumban
NÉPÚJSÁG : a szlovéniai magyarok hetilapja. - 1. évf., 1. sz. (1957)- . - Lendava : Zavod za informativno dejavnost madžarske narodnosti, 1957-

ISSN 0352-6569 = Népújság (Lendava)
COBISS-ID 16297218


A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertető segítségével








XXXIV. ÉVFOLYAM lg. SZÁM
MURASZOMBAT, 1990. ÁPRILIS 6.
ÁRA 4,20 DINÁR
A SZLOVÉNIAI MAGYAROK HETILAPJA

Dr. Marko Demsar
Marko Demsar orvos a liberálisok, a volt ifjúsági szervezet elnökjelöltje, aki negyedikként legkésőbb jelöltette magát. A választás előtti hadjáratoktól tartóztatja magát, nem lépett fel a televíziós bemutatkozón sem, hivatalos útjára hivatkozva, s nagy csalódást okozott, amikor megtudták, hogy ez idő alatt külföldön sielt.
A liberális érdekeket képviselve a jobb életszínvonalat helyezi előtérbe, ezt pedig a nyugaton jól bevált rendszerrel alapozza meg, kezdve a munkaerőpiactól, az érvényesülésig, ami a hazug szolidaritás eltörlését is jelenti.
Dr. Joze Pucnik
A DEMOS elnökjelöltje Cesnjevcin Slovenska Bistrica mellett született. A filozófiai tudományok doktora, akit államellenes tevékenység miatt a múltban kétszer ítéltek börtönbüntetésre, amit ma erényeként hangoztat. Nyugat-Németországban telepedett le, ahol ledoktorált és tanárként működött. Két házasságából három gyermeke van, akik külföldön élnek, akár a neje.
A DEMOS programját vallja magáénak és az utóbbi időben nem a különválás, hanem a konföderáció híve, ami a köztársaságok teljes önállóságát jelentené, amennyiben ez nem valósulhat meg a szétszakadásban látja a kiutat. Nem hisz a Markovié - kormány célkitűzéseinek megvalósításában, sőt a szlovén érdekek felszámolását látja ezekben. A hadsereg hatalmának csökkentését hangoztatja.
Milán Kucan ?x ss-
Muravidéki születésű jogász. Ljubljanában él családjával. Pályafutását ifjúsági tisztségviselőként kezdte az egyetemen, jogi tanulmányai befejezése után - bár ítélőbíró szeretett volna lenni — különböző tisztségeket töltött be a köztársaságban. A SZKSZ - Megújhodási Párt elnökjelöltje.
Választási programjában azokat a célkitűzéseket helyezi előtérbe, amelyeket a szlovén alkotmány elfogadásánál valamint a Jugoszláv Kommunista Szövetség »történelmi« ülésén is kifejtett: Olyan együttélést Jugoszláviában, ahol minden nemzet gazdasági és politikai önállóságot élvezhet. A demokrácia keretében megoldani a katonai kérdéseket, a köztársaságok egymásközti viszonyait minden téren, beleértve a pénzelést is. Jobb hiányában támogatja a Markovié-kormány intézkedéseit és reformjait.

Ivan Kramberger

r Most az egyszer nem kell a segítség!
Bizonyára már nagyon sokan torkig vannak a választásokkal, mások egyre éberebben, mi több, agresszívabban folytatják a harcot. Érthető dolog, hiszen először történik meg, hogy versenyezni kell a választók szavazataiért, s egyesek ebben nem válogatják az eszközöket. Bizonyítja ezt a nemrégiben megjelent sértő tartalmú plakát is. Ezt a DEMOS adta ki, és a politikai kultúrát mellőzve támadják az ellenfélt. Mások »segítséget« ígérnek a választóknak a szavazóhelyeken, mondván, mi majd megmutatjuk, hogyan kell szavazni, kinek a nevét kell bekarikázni. Köszönjék meg a választók az ilyen segítséget. Mert aki ilyet akar nyújtani, kétségbe vonja a választópolgár érettségét s döntőképességét. Válasszunk saját meggyőződésünk szerint, egyedül s titkosan!
A parasztság
a magyar
nemzet
bölcsője
- 4. oldal
Tanuljunk tőlük
- 13 oldal
Mit
szólnak hozzá?
- 15. oldal





Muravidéki születésű, legkülönbözőbb érzelmeket kiváltó elnökjelölt, akinek a korte

Insert failed. Could not insert session data.