Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
A védett dokumentumok csak könyvtárunk épületén belül, az erre kijelölt pontokon tekinthetők meg!
10.81 MB
2008-09-01 09:58:52
 

image/vnd.djvu
Védett Védett
72
893
Népújság 1990 042-045 szám november

Az oldalak egyesével vannak a dokumentumban
NÉPÚJSÁG : a szlovéniai magyarok hetilapja. - 1. évf., 1. sz. (1957)- . - Lendava : Zavod za informativno dejavnost madžarske narodnosti, 1957-

ISSN 0352-6569 = Népújság (Lendava)
COBISS-ID 16297218


A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertető segítségével:

November elseje, mindenszentek, másnap halottak napja. Sok-sok ezer kis láng a temetőkben, a sírokon, az emlékezés sugarai szívünkben. Rokonokat, ismerősöket, barátokat keresünk fel ezen a napon a temetőben mintegy bizonyítva az élet folyamatosságát amelyhez az emlékezés is hozzátartozik. Szlovéniában — az ország többi köztársaságával ellentétben - a halottak napja már hosszú évek óta állami ünnep. Az idén, a nemzeti megbékélés évében, talán tisztább fénynyel, biztatóbb lángolással világítanak majd az emlékezet és az emlékezés fényei... (Foto: N. Juhnov)
Magyar barátaink szerte a világban
- 4. OLDAL
Beszélgetés Ludvik Novak
esperessel
- 5. OLDAL
Mindenki másként csinálná
- 9. OLDAL
HAT ÉVTIZED ÁLL MÖGÖTTEM
- 12. OLDAL
IFJÚSÁGI
OLDAL
FILM TÉVÉ LAPZÁRTA
Nemzetiségi bizottság -határozóképesség nélkül
Amikor e sorok napvilágot látnak, már (valószínűleg) tudni fogjuk, hogy milyen lesz a szlovén RTV sorsa, hiszen a vele kapcsolatos törvényjavaslatról a képviselőház küldöttei a héten kedden határoznak (-tak). Erről a kérdésről
tárgyaltak az elmúlt héten szerdán a képviselőház nemzetiségi bizottságának ülésén, amely lényegében véve csak véleménycsere jellegű volt, mivel a bizottság határozóképtelen volt.
- A szlovén RTV-ről szóló törvényjavaslat elfogadására azért van szükség, hogy rendezzék az említett tájékoztatási eszközök helyzetét az új viszonyok közepette, valamint természetesen a tulajdonjogi kérdést is - hangzott el a nemzetiségi bizottság ülésének bevezető részében. A változások csak ideiglenesek, mondják az illetékesek. Az egyik ilyen változás az RTV közgyűlésének beszüntetése lesz, helyette egy 27 tagú tanács jön létre, melynek tagjai közül
kettő a nemzetiségek képviselője lesz. Ennek kapcsán aztán az említett ülésen többek közt felvetődött a nemzetiségi képviselők szerepe, fontossága.
Az olasz nemzetiség képviselői külön hangsúlyozták, hogy ami a káder és programirányzatokat illeti, ennek mindenképpen a nemzetiség hatáskörébe kell tartoznia. Az ülésen többek közt szó esett a képviselőház hatásköréről e médiumok felett, aztán a vezérigazgató, valamint a fő és felelős szerkesztők kinevezéséről. Felvetődött az a kérdés is, hogy mi történik abban az esetben, ha a nemzetiség képviselői az RTV tanácsában a médiumok alkalmazottai lesznek.
A bizottság jelenlevő tagjainak véleménye az volt, hogy a felkínált megoldások elfogadhatók, hozzáfűzték azonban, hogy a rádiódiffúziós rendszerről szóló új törvényben a két, Szlovéniában élő nemzetiséget olyan szempontból vegyék figyelembe, hogy az saját maga dönt a program, a káder és az anyagi kérdéseket illetően.
Cs. É.
Késnek a mezőgazdasági törvények
A Szlovén Parasztszövetség végrehajtó bizottsága ülésén egy egész sorozat aktuális kérdés került megvitatásra, s főleg a tájékoztatással kapcsolatos kérdések váltottak ki terjedelmesebb vitát, de a mezőgazdaságra vonatkozó törvénytervezetek sem maradtak visszhang nélkül. A szövetkezeti, a denacionálási, az erdőtörvények javaslatai párhuzamosan sok gyakorlati kérdést is felvetettek, akár a rokkant - és a nyugdíjbiztosítás problémája is.
Á szövetkezeti törvénytervezetről a Parasztszövetség szóvivője azt állítja, hogy egyike a legmegfelelőbbeknek európai viszonylatban is, azonban kérdés, ha az élelmiszerfeldolgozóipar is ezen az állásponton lesz, hiszen a törvény szerint vissza kell juttatnia a volt szövetkezeti vagyont. Igaz, tervezetről van szó, de

Insert failed. Could not insert session data.