Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
1.34 MB
2010-06-23 14:35:09
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
709
3300
Rövid leírás | Teljes leírás (168.06 KB)

Zalai Közlöny 1906 049-050sz december

48., 51. (52.?) szám hiányzik

Zalai Közlöny 1906
45. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

NAGYKANIZSA. 1906.
NEGYVENÖTÖDIK ÉVFOLYAM. 49. SZÁM.
DECEMBER 8.
ZALAI KÖZLÖNY
Etífliatéil árak: Kga.i e»re 10 korona, félévre 5 korona, „(jediv.o 2 korona 60 fill. Egye* aiám ara 20 Ml, Tanároknak, Unitoknak, Jegyifiknak él állami liaztvUalöknek I ávre 8 korona, fél avre 3 korona.
Üdvözlöm az olvasót.
Nagykai
:aa, december 8.
Mint e lap felelőn bzerkeszlóje éti kiadója kösttín-lüm a Zalai K óz lón; illusztris olvasóközönségéi, Azokat az ismereteket ?8 tapaszlalalokat, matyókét 1 Nagykanizsán kifejtett hosszas hírlapírói pályámon szereztem, ezentúl a Z K. szolgálatában fogom i kifejteni. Leheti hogj midőn erre vállalkoztam, túlbecsültem erőimet, ám afelől nyugodt vagyok, hogy ¦kik lelkes ambíciómban ós tiszta (.\'óljaimban bizuak. nem fogunk csalódni.
KitQnó kezekből regiem át a Zalai Közlöny uzerkesztóaét ós ez még jobban megnehezíti helyzetemet. Klódóm, a uagy tudású ós éles Ítéleti) hírlapíró, olyan előkelő szinvonalat és nemes irányát jelölt* meg e lapaak. melyet megtartani súlyos, de tartozó kötelességem Ezért nem adok programmot; azt hiszem, ha kijelenteni, hogy ambicióm nem engedi e lap nívójáuak csökkenését, már elegei Ígértem és eleget teszek, midőn ezi az ígéretet beváltom.
in minden idomot és miudou munkámat a Közlönynek fogom szentelni i e lap szerkesztése tehát nékem nem csupán mellékfoglalkozásom, vagy uri passzióm lesz; ezé tesz minden munkám, minden törekvésem, minden gondolatom; ehhez kötöm oiisztenciá-inal ós egjóui tisztességemet. Ma minden lapkiadónak az a törekvése, hogy lapját hivatásos hírlapírókkal szerkesztesse, kiknek a lap fejlődése exiszteueiális érdeklik és kiknek elég idejtlk van ahhoz, hogy a lapot gonddal, utánjárással, rendszerrel szerkesszék. Ha valóban előnyére, válik a lapoknak az, hn hivatásos újságírói kezekben vaunak, akkor e tekiutetben a Közlöny a további fejlődés igért\'^ol kf>T.di meg uj év folyatnál.
Oldalamon n munkatársuknak díszes és uagy \'Minin gárdája fill kik nálam nem kisebb igyekezettel lesznek azon, hogy a Közlöny minden száma változatos, gazdag tartalmú, a hétnek hn krónikása, a hót élményeinek tanulságos magyarázója legyen. Lelkiismeretesen es .szeretettel fogjuk dolgunkat végezni; lelkesen kezdjük és kitartóan folytatjuk. Meggyőződésem az. hogy városunk k.-t napilapja nem köthet le
Kelelós szerkesztő és kiadó: Kübúu Pál.
minden társadalmi és gazdasági irányt ób érdeket; tekintélyes ós elókeló tér az, melyet a Zalai Közlönynek kell képviselnie. Lapom hozzá fog járulni ahhoz a kívánatos és a társadalmi fejlődés irányának megfelelő állapot meg tere intettéhez, hogy a nagykanizsai sajtóban teljes és 1:11 képpel tükröződjék vissza egész társadalmi s gazdasági életünk, minden ultnzatábnn miudou vonatkozásával
A Zalai Közlönynek szerkesztésemben megjelenő elsú számát azzal a kéréssel hocsá|lom uluak, hogy akik egy, városunkban megjelenő tisztességes hetilapnak létjogát elismerik, támogassanak nehéz munkámban Kálmán Pál
q Zalai KüilOny (elelói merkeiítoje.
Nagykanizsa jövője.
— Interview a polgármesternél. —
Nagykanizsa jövója nemcsak lokális kérdés. Mini a vármegye legnagyobb városa, elsőrangú szerepet játszik a megye életében, mint kereskedelmi gócpont pedig országos érdeket is szoléul.
Látjuk tehát, liogy rendkívül fontos kérdés az, hogy mi lesz Nagykanizsával a jövőbeli. Haladunk-e továbbra is - visszafelé, mint eddig, vagy jön-e számunkra is megváltás.
Nem akartuk a magunk véleményét ebben a kérdésben közre adni. Elment tehát tudósítónk a legilletókesc\\íL faktorhoz: Véosey Zsigmond polgármesterhez, aki lekötelező készséggel adott felvilágosítást minden kérdésre, és körvomil...

Insert failed. Could not insert session data.