Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
4.35 MB
2009-10-22 10:20:15
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
1175
5826
Rövid leírás | Teljes leírás (715.59 KB)

Zalai Közlöny 1883 096-104. szám december

Zalai Közlöny
Hetenkint kétszer, vasárnap- s csütörtökön megjelenő vegyes tartalmú lap
22. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

NAüY-KaNÍZSA, 1883. deczember 2-án.
Bínzitéü ár: ! " " ~
egész érre......8 Lrt-
fél ÓTTÍ ..... 4 ,
?e^yed érre......2 ,
Egy szám 10 kr
HIRDETÉSEK
• huibos petitsorb&n 7, másodszor 6 i minden további sorért 5 kr.
NYILTTÉRHEK joronként 10 krtirt vótotiiRk lei nincaúri illeték minden egyes hirdetésért 30 kr. fizetendő.
Huszonkettedik éviolyam.
A lap szellemi részét illető közlemények a szerkesztőhöz, inj-agi részét illeti közlemínyek pedig • kiadóhoz bérmentve
iatézeadc* : \' ¦\' \\,
NAGY- KAN I ZS A Wlasslcsha*.
BéraoaUtien levelek csak ismeri mnnk&társ&ktol Eogm Itatnak el.
Kéziratok vissza nem küldetnek.
, Sagy-kamzsai önk. tOzoltó-egylof, a „zatamegjei általános tanítótestület\', a .sagy-kanizsai kisdedne^eló egyesület\', » .nagy-kanizsai tiszü önsegélyző ssöfetkezef, a .soproni kereskedelmi s iparkamara nagy-kanizsai kültóiasztmánya", s több megyei és városi egyesület hivatalos értesítője.
Hctenkioí kétszer, vasárnap- s csütörtökön üiegjeleuő vegyes tartalma lap.
A kivándorlásról.
Agrár viszonyainkat élnem tűrhetők, tömegesen, itt. mnnkakört nem találók csapatosan, elzülött életűek egyenkint keresik az Oczeánon túl az nj világot.
Osztály és felekezeti harezok foglalják el parlamentüket és erre a tünetre ha figyelnek is az intézó körök nem ott keresik a bajt, a hol nalóban van.
Én nem csak a körülményekben, de az egyénekben is találok hibát, továbbá a mnnka iránt való előítélet zsarnoki uralmában.
Vannak bizonyos munkák, melyek nem hogy nemesitnének, de megbélyegeznek.
Hanem kezdjük elülröl. Azok kik földmivelési álmokkal mennek ki az njvilágba, azt találják, hogyott is csak régi világ van ; kétszer annyi verejték, ernyedetlenebb szorgalom, szívósabb kitartás kell mint idehaza.
Ha nagy uraink, illetve nagy birtokosaink apró bérleteket csinálnának, ha a korona kőzalpitványok ugyanezt követnék — jövedelmezőbb lenne a földbirtok és a kivándorlónak buzgalma itt hálásabb talajra találna.
Kincs Magyarországon kis köziig, melyben a papok, jegyzők, tanítók kompetentiái, a földmiveléshez lelkesen fogó bérlőnek szép kenyér keresetet ne adnának. Csakhogy a isidbirtokos és a földeket conven-tióban birt osztályok félnek a bérletektől azért, mert a magyar ember lehet jó földmivelö, de nincsen meg benne az úgynevezett földmive-lii lelkesedés, mely nem egyedül a hasznot nézi, de egy csinos darab földön dicsőséget keres. A földmi-Telónek a mivelésére bízott földet olyannak kell nézni, mint az Írónak, vagy művésznek a papirost, melyen magát halhatatlanná akarja tenni.
A kisbérlő kizsákmányolja a földet, nem épit, hanem ront, ezért nincsen kifejlődve nálunk a bérleti rendszer. Egyes nagybérlők kiveszik tömegben a földet olcsón és lehető drágán adják ki darabonként. A földmivelést a bérlők üzletnek tekintik és nem hivatásnak. Ennek az érzésnek a hiányát Amerikában erezi meg a kivándorló magyar, hol még soha nem müveit földekkel folytat küzdelmet — és csakhamar elcsügged, igénybe veszi valamely jótékony egyesület segélyét és igyekszis hazajönni üres koldus tarisznyával.
Mindenütt dolgozni kell — és a nap minden óráján. A magyar ember csaknem elheveri egész telét, nem keres, ha van vendégeskedik, ha nincs sopánkodik sorsa miatt ... A koldus pazarol és a mi munkát maga elvégezhet, azt mással vé gezteti.
Nagyobb birtokosaink magasra törő nagy szabású eszméket hirdet nek pro domo — de látszólagá a közügyért. Erre kellene kiterjedni figyelműknek. A vidéki gazdasági körök legyenek demokratikus intézmények — szoktassák a hivatáshoz való lelkesülé...

Insert failed. Could not insert session data.