Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
411.86 KB
2006-06-02 10:09:23
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
565
1886
Zalai Közlöny
Hetenkint kétszer, vasárnap- s csütörtökön megjelenő vegyes tartalmú lap

Zalai Közlöny 1879. augusztus 10. 64. szám


A következő szöveg az újságból készült, automata szövegfelismertető segítségével.

, 1879. augusztus 10-éa.
Tizennyolezadlk évfolyam.


<! Mrttlrt* \'
&#171; huiboi j.&#171;tiuorl>&#187;&#187; \' 7, Bá&#187;odi&#171;or 11 mimlM toTibbi torírt 5 kr.
NYILTTÉRBEB j .orookiot 10 krirt ?*-
I.li.k f.l
Kioettiri illeték minden leffyM hirdetá.írt kfil&" J 30 kr SietendS.
ZALAI IOZLOIT
O r
elóbb: ,ZAL A-S O 3Vt O
L l&#171;p niUaa! riwit UletS ks>l&#171;&#171;
\' ujafi rinit Ulei&#163;
kfisl&#171;mÍD7&#171;k padíff &#187; 1 ki&dófcoi birmuitn
iatisandik :
NAOY K4NIZSA
Wlllllttkál.
Bém&#171;Dtetleii leT&#171;t&#171;k. euk itn.rt maoktsir- fo(&#171;dutuk el
l Kisír átok viam
\'~-K&#187;nln&#187;&#187;iro&#187; helyhatéiáeának, &#8222;n.-kanlisal önk. tűzoltó-egylet", * &#8222;n.-k&#187;nii&#187;&#187;l kereakedelmi &#8226; lparbmnk". &#8222;n.-kanliaai takarékpénztár*, a ,zalamegyel általános tanitétei-ttlet" i .n.-kanimal klided-nefeló egjeaülpt", a &#8222;soproni keretkedeliai &#187; iparkamara a.-kaniiui kűlTáluttmánya" s több megyei én váróul egyesület hUataloi értetiUje.
Uelcnklut kétszer, vasárnap- s csütörtökön megjelenő vegyes tartalmú lap.
K&#171; esüljünk a belipar pártolására-
(Folyt, és vége.)
Egyesüljünk tehát, vallás, nyelv, nemzetiség vagy politikai pártolásra való tekintet nélkül mindnyájan, kik, államtes-taletünknek tagjai vágjunk egy tömör államgazdiszati testületté, melynek czélja iparszükségleteinknek kielégítésében csak a belipar használata által az átalános bel-vagyonosodásnak, beljólétnek s az ezen alapuló szellemi és anyagi elóhaladásnak . egyesült erővel előmozdítása. Egyesüljünk égy tömör testületté egymással, melynek minden tagja egyenkint és összesen míg egyfelül nyers termékek &#8212; félgyártmá-nyok &#8212; és iparczikkek kivitele áltál a kulbcvételt tehetóleg szaporítani, ugy másfelöl meg összes szükségleteinek fede-zésében lehetőleg csak a belkiadásokra szo-rítkozva, ez által a szerzett vagyont le-hetúleg megtakarítani, gyarapítani iparko-dik. De ezen államgazdászati czélu egye-sülésnek államtestületünk minden tagját magában kell foglalni, hogy az általa ezélzott eredmény teljes sikerű legyen. Ide kell tehát államunk minden felvilá-gosult tagjának egyenkint és társulatokká egyesülten, élőszóval és sajtó utján mü-ködni, hogy a lehetőleg csak a belkiadá-sokra szoritkozás ügye, hazánknak a tönkre jutás ellenében egyetlen mentő szere mi-nél gyorsabban elterjedjen népünknek minden rétegében ; távol maradván azon-ban a külföldet gyűlöletessé tenni akarás. Mi tiszteljük a külföldet, bámuljuk ipa-rinak előhaladottságát mindamellett, hogy nem akarunk ezen fejlődött iparnak ál-dozati tápul szolgálni.
Ezen átalános egyesülés a minden tekintetben csak a belkiadásokra való szoritkozásra, mely vallás, nyelv, nemze-tiség vagy párt érdeket távolról sem érint, nem képezheti hazafiaskodás tár-gyát, ez nem honfi érdem vagy köteles-ség nem is nemzetiségi ügy. Ei egysze-rűen csak az államtestület minden egyes tagjának saját magánvagyoni állapotát ér-deklő s a józan ész által tanácsolt oly gazdálkodási eljárás, melynek követését mindenkire nézve közvetlenül saját va-gyoni érdeke, jóllétének emelése követeli. Saját vagyoni jóllétének emelése s bizto-sítása pedig kivétel nélkül minden ember törekvésének egyik főbb czélja. És mert ezen czél elérésére a testületi együtt mű-ködés biztos kezességet nyújt, miért ne lehetne ezen küztörekvés ezen közérdek egy oly közös kapocscsá közöttünk, mely államtestülctünknek minden tagját ezen egy czélra törekvésében egymással szoro-san egyesítse; mikor épen ezen egyesü-lésből folyó kölcsönös segítség és támo-gatás erejében fekszik mindenei számára a biztosan czélrajutás lehetősége, s az egyes tagok vagyonosodásának fokozato-san emelkedése folytán a köz hazának felvirulása.
Államunkban a legfőbb foglalkozási ág a földmivelés s talaji és népességi viszonyaink szerint még évszázadokon át is az fog maradni. FOkivitelünket tehát nyngot felé folyvást nyers termék s fél-gyártmány képezendik, mely kiviteli ág, hogy magiban véve is teljesen elégséges hazánk jólétének megalapítására s eme-lésére eléggé mutatja azon körülmény, hogy ez ideig ugy szól Irán egyedül ez
képezvén jövedelmi forrásunkat, daczára a sok és sokféle bajoknak, melyek min-ket értek, daczára az évenkint roppant mérvben történő külkiadásoknak, mégis fent tudtuk belőle ez ideig tartani ma-gunkat. Fő feladatunk tehát mindig az s az is marad, hogy földmivelésünket min-den irányban lehetőleg fejleszteni, töké-lyesitcni iparkodjunk. Ámde erre a mó-dokat és eszközöket csak a belipar szol-gáltathatja; mert ngyanis ipartermékbeli összes szükségleteinket csak a belipar által fedezvén, megszaporodik nálnnk a pénz, a tőke, olcsóbbá s mindenki által könyebben megszerezhetővé lesz s ezen körülmény a leghathatósabb emeltyűjét képezi a földmivelésnek.
Éj ha, mely feltevés pedig lehetet-lenséget foglal magában, beliparunk soha sem fejlődnék oly terjedelművé, hogy egy nevezetes kiviteli ágat képezne, hanem csupán csak az összes belszükség-letet volna képes kielégíteni, már csu-pán csak magában véve ezen körülmény is reánk nézve egy értékű volna egy épen akkora mérvű ipartermék &#8212; kivitellel, mint amekkora jelenleg az ebéli behoza-tal, mert amit most évenkint ipartermé-kekért a külföldre kiadunk, beliparunk által ezen összeget nyernénk meg éven-kinl, mely összeget tehát évenkint ugy tekinthetnénk, mint ipartermék &#8212; kivi-telünk után a külföldről hozzánk befo-lyót, mert beliparunk nélkül ezen ösz-szegnek évenkint okvetlenül a külföldre kellene folynia, ezt tehát egyenesen belipa-runk szerzi meg s hozza be számunkra
De, amit teljes bizonysággal feltg-hetünk beliparunk az átalános pártoltatls
folytán idővel nagy terjedelműre fejlődik, s ekkor az is, és pedig leginkább kelet és dél felé, igen jelentékeny kiviteli igát s ez álul egy uj a tekintélyes jövedelmi forrást képezend államunk számára s ha-zánk azon szerencsés helyzetben leend, hogy egyidejűleg két hatalmas tényező, földmivelés és ipar, egyesülten fogják jó-létét emelni, s számára fényes, boldog jö-vőt biztosítani.
LASSGALLNEB SÁNDOR.
Tanügyünk.
A régi jóhirnek örvendő nagy-ka-nizsai izr. nyilv. hatosztálya fi- s leány-tanoda, valamint az evvel összekötött ke-reskedelmi iskola, értesitvénye szerint az iskolát, melyet az izr. hitközség önerejé-ből tart fen, 418 tanuló által látogatta-tott, kik közül 51 tanuló másodrendű, va-gyis az összes növendékeknek lü.4%.
Az értesitvény elején az iskolaszék tagjai vannak felsorolva; oly egyének azok, kik a tan- s nevelésügyért lelkesülnek.
Az iskolának jótékonyczélokra alapja van; ez alap, kimutatás szerint 306.10 frt o. é.
Jótékonyczélra ez évben 205 frt fordittatott.
Az iskola könyvtára 460 kötetből áll. TanszergyQjteménye megfelelő.
Ez intézetben a derék, elismert ve-terán tanférfin, Eichberg Adolf vezetése alatt, a hitoktatón kívül 8 rendes s 3 szaktanító működött.
Meglepett minket az értesitvényben az, hogy az általános sorozat rovatiban ily osztályozást is láttunk ,alig első rendű* mely osztályozás sehol sem divik.

TÁRCZA.
Egy napsugár.
Az üss maestro ah még mindig &#163;11 Mi tartó itatja St &#8226; földön még ? Tekintete föl a magasba néz, Megnyülott mar talán neki u í;?. Az ÓBZ maestro ah még mindig &#163;11
Mint lombbagyott fa ott áll egymaga, Mindent elvesztett mit e fold adott; Ki * rúzsához tgjkor közel Ült: Mind elveszítve, egyenként halott. Mint lombhagyott fa ott 411 egymaga!
Seréről ÍJ a tündér szép rirág: Ifja arája porba úrba hullt; Oh régen tolt ax, álom csak talán, Vagy ködszerilen régei régen mait:\' Hogy hallt szivéről a tündér virág.
8 eszméjében még mindig mindig éL Keres mindenben egy egy tört vonást Eget földet kér hogy aegítseoek Bttoltni néki egy szent fogadást: Lefestní azt, ki eszméjében él.
A tennéscetnek romboló keiét Megfogja szelleme; Ne még, ne még! ,E vásznon éljen aj a ssép virág .Melynek ti irmára ritevé az ég ,A természetnek romboló kezétl* .
A kikelettől leste el a nint, Az ég ivéről kérte le a Tényt, S&#171;ját ezivéoek hS szerelmivel Eszményité e földöntúli lényt A kikelettSl l&#171;*te el a szint!
&#8226;0 hasztalan! Ez Ő és még sem 5 t pA lélek nincs e szép vauitokon, HHÍDCI mozdalat, nincs élet, érzemény, *Miaden vonás oly idegen, &#9632; rokoni ,0 hasztalan, es 6 és még sem 61"
E küzdelemben csoda-e tehát Ha elfáradtad halni n egse bir? I Ha elbágyadUn 01 és álmodik, Habár sUmára nyitva áll a sír, E küzdelemben csoda e tehát?!
Vasárnap délután a nap ffttatt, Arany vcrSfény tőké a ssobárj Az Ó*z maestro ölt, és álmodott, Ki tudná csüggedt lelke merre jirt? 1 Vasárnap délután a up sfltött.
A vásznon járt egy résút jött fOftr A mester ráfigyelt A tsilakou Ott járt, ott rajzolt a pajzán gogár ,Nagy ég! milyen vonis milyen rokon.1 A viunonjárt egy résút jött sogir.
&#8222;Ah ily sogir volt az is egykor rég: &#8222;Mely járt u 8 gazdag totót haján, .Mely vörhenyet szép barna ssinfi volt, .Való az? rag? csak álomkép talán? &#8222;Ah ily sáfár volt az is egykor régi\'
Jíi ég a meiter két szemében imf I A lelkesültéé* tényes c&iflagal Kcsetje megy a napsugár ntáo, Ea im: a véiznon ott áll 6 maga Mi ég a mester két szemében im ti
&#8222;Es S, ei (! &#8212; rebegve leborul &#8212; .Kit elveszítünk ne kerewak azt, ,EIj5 az Önmagától is felénk, Ceak be kell várnunk azt a szép tavustl ,E&#187; 5, ez 2," rebegve leborul.
Nem költi fel a résut jött nigirl Erősebb fényt lát az ég Íven, Ez fűzi St a boldogsághoz is Arija njra föltalált szivén I Nem kelti fel a réout jött sogir.
HAJTHÉNTI FLÓRA.
Borara derű.
Beszély.
Irta: Szukáis Lajos.
(Folytatás.)
De nem agy lett. Még taia nap, harmad Dap is ott volt a sorompó oly aa állapotban amint ast Váralji ur oda csináltatta. A kut elűtt pe-dig a magas kerítés már merciről elárulá, hogy fogva tartja.
Moat már erre Palánk; tzr is haragudni keidett.
&#8212; Legjobb Ion majd ha átmegyek honi
lakására &#171; beszélek veié &#8212; gondola &#8212; ne na-
gyon párancaolgaMOO agy a hogy csak akarja,
mert a mennji jusa neki van as útra ét akutra
annyi bitony nekem ia van, &#8212; eszel kalapját
kesébe vette s népen el ballagott Váralji
urhoi. &#8212;
&#8212; Itthon Váralj! ar ? &#8212; kérdésé Palánky
a nagy udvarban ácsorgó tétlen szolgát.
&#8212; Igen itthon van.
&#8212; Nagy csoda.
&#8212; Majd bejelentem . . . Hit tsUsik pa-
rancsolni? eszel Palánky elé állt; &#8212; amivel
ast akarta nemesen tudatni , hogy hé
nem oda Buda, elóbb majd megtudjuk onnan
belülról, hogy be jöhet-e valaki vagy nem.
&#8212; Ejnye lánczhordta fatytya! nem hordod
el magad?! Micsoda?! talán bizony még te is
parancsolat akarás nekem?! A szolga jónak
látta a távozást, mert Palánky ar ugyancaak
tekingetett hol jobbra hol balra, hogy nem a
kerülhet valami kezei kötó a mivel rendre uta-
aitaa 6 kelmét
&#8212; Sserencséd kópé, hogy nem hostam
relém a botomat, mert moat ugyancsak megpu-
hitottalak volna vele. Meglátszik rajtad is, hogy milyen a gazdád I
&#8212; Mi baj no mi baj?! &#8212; Biólt Váraljí
ur a lármára szobájából kíaietve.
&#8212; Semmi baj sincs, &#8212; csak es a sem-
mittevő állta as utamat, hogy majd előbb mél-
tóztatik neki bejelenti , . .
&#8212; Kötelességét végeste... szólt fitymáira
Váralji, teljesítvén Gusztáv eljárását.
&#8212; No hissen csak itt lett volna fütykö-
söm, majd kötelességre tanítottam volna vele.
&#8212; Ezek astán csak as emberek . . . esek
&#8212; gondolta magában Palánky.
&#8212; Mit tetszik külÜDben ?
&#8212; Csak azért jöttem, hogy mikor leas
vége annak a haragnak, meg a tréfának. &#8212;
onnaa as útról as a sorompó, &#8212; meg azután a
kut elAl as a kerítés mikor párolog el ? I
&#8212; As ugy marad a hogy van. Nagyon
jól van ott, essél megnyugtathatom. Bis as ott
marad mindég!
&#8212; Ott?!
&#8212; De ott bizony 1
&#8212; No már bizony sem marad as!
&#8212; De bizony ott marad 1...
&#8212; No meg lássuk!?...
&#8212; Majd meg látják I
Essél Palánky becsapta maga után a kapa ajtót a melyet eiőbb még a szél ringatott gyön-gédéi) ide t &#8212; tova &#8212; most meg tsintagy csattant.
Váralji újra kinyitotta nagy erólködétsel
&#8212; majd az égési rozsdás sarja nakadt le róla, &#8212;
s kíváncsi nemmel kisérte Palánkyt-
A mint Palánky ur hasa ért, asonnal as egyik nagy íejséét fogta keséi köse, egy másikat pedigTamái kesébe adván, melléje még ájót &#187;,&#187;

ZALAI KÖZLÖNY
TIZENNYOLCZADIK ÉVFOLYAM
Csöndes J. Ferencz nevelő s tanin-tézetének érte3itöje bevezetóleg .Elveink s eredményeink\' czim tlatt, e sopronyi intézetnek beléletéről hű képet ad, az itt felsorolt nevelési elveket tökéletesen ma-gnnkévá teszszük ; s ez intézetet legjobb lel-kiismerettel ajánljuk a szülők figyelmébe.
Ez intézet jöró iskola évben, mint az értesítvén)\' mondja; 4 elemi, 4 reál s 6 gymnasinm osztályból fog állni, ez év-ben csak 4 volt.
"" A tanterv a miniszterialis tanterv-nek megfelel.
Az intézetet ez évben 49 tanuló látogatta. Ez intézetben működött 12 tanító.
LÖB IGNÁCZ.
Helyi hírek.
&#8212; A kisdenevelö egyesület óvodai zár ünnepélye alkalmával történt felülfizetések jegyzéke: Scherti Irén 50 kr, Ebenspanger Lipót 80 kr, LedofszkiPaulin5Okr, Ebenspan-ger León 5 írt, Plihál Ferenczné 1 frl, Kohn Fülfipoé 70 kr, Fóliák Fáni 20 kr, Klapper János 50 kr, Dr. Síukite Nándor 80 kr, Knor-teer Karolj 20 kr, Klein Mórné 20 kr, Sósné 10 kr, Gjörffj- Jánosné 60 kr, Zathureczky Zsigmondné 60 kr, Wajdits József 80 kr, Gu1-mann Simonné 80 kr, Geitz Jóttefné 80 kr, Mantuano Józsefné 40 kr, Stern Károlyoé 60 kr, FiBcher Józsefné 20 kr, Sattler Mór 30 kr, Wagner Aloizia 20 kr, Morgenbeaser János 20 kr, Tóth Károly 20 kr, N. N. 80 kr, Szig-ritz Róbert 80 kr, Schneider N 20 kr, Fried-man N. 1 frt, Weiss I. H. 20 kr, Welliích Zsófi 10 kr, Oodina Jánosné 20 kx, Kichter H. 30 kr, Kilik Ferenci 30 kr, MülBacb N. 50 kr, Lovak Károly ŰO kr, Rácz Anulné 50 kr, Stolczer Gusztáv 80 kr, Blau Károly 80 kr, Kellert Lajos 20 kr, Nyuli György 20 kr, Tom sits József 30 kr, Albanich Kálmán 80 kr, Rothman Béla 30 kr, Knáusz Boldizsárné 80 kr. Fesselbofer Jónef 80 kr, N. N. 10 kr, Fá-bián Ferenci 30 kr, Tuboly Viktor 50 kr, Ssnveber Jótsef 80 kr,Dr. Tripamer Rezsi 50 kr, Fülöp Kázmér 80 kr, Sohneiderné 40 kr.Weiw József 30 kr, Zndubauszky Lajos 30 kr, Kácz Antal orvos 80 kr, Bánó Imre 80 kr, Grilnbut Fülöp 30 kr, Eisinger Henrikné 80 kr, Varga János 1 frt, N. N. 20 kr, Zók Nándor 40 kr. tiszt. Horváth Gyula 1 frt, Ursziny Pál SO kr, Pósfay Sándor 80 kr, Dr. Schreyer Lajos 30 kr, Tóth Lajos 20 kr, Trautsch alezredes 80 kr, Kollak főhadnagy 80 kr, Simon Károly 20 kr, Németh Ziiga 20 kr, Schrott főhadnagy 80 kr, Unger Lorinczné 70 kr, Heimler Manó 30 kr, Czimbalek 60 kr, N. N. 10 kr, Dr. Tomcsányi
Imre 20 kr, R^enberg RÍZBO 80 kr, Schertz Rezső 80 kr, Gutmann Lázár 80 kr, N.N. 10 kr, Egyed József 1 frt, Krug Hedwig40 kr. Weliach Bobért 10 kr, Müller Lajos 20 kr.Maninger 50 kr, N. N. 20 kr, N. N. 10 kr, Keller Ignáo 40 kr, N. N. 30 kr, Olement 5 frt, Hanny Elek 80 kr, N. N. 80 kr, Stern Béla 20 kr, Blau Lina 1 frt 80 kr, N N. 10 kr, Rotenberg Ernő 80 kr, Blau Lajos 2 frt 80 kr, N. N. 20 kr Hofer tőhtd-nagy 60 kr, Szeiil Gusstár 80 kr, Grunhut Henrik 80 kr, N. N. 13 kr, N. N. 20 kr. Ö&#171;t-szeaen 63 frl 53 kr. N. Kanizsán, 1879. jolius 24. Knáusz Boldizsár egyes\'ileti pénnárnok.
&#8212; Öngyilkosok. Bulf Anna testvéré
véli csivakódás feletti bubánatában pénteken
a Czigleniczébe ölte magát. Kis Kanizsán pedig
Sztupár Miklós akasztotta fel magát, egykor
jómódban volt, de a kártya és inákoaság min-
denétől megfosztá. Ezelőtt 6 évvel már kopor-
sót is csináltatott magának, melynek ára miatt
be is pereltetett, B megkelle fizetnie.
&#8212; Svastics Benő alispán ur a napok-
ban Nagy-Kanizaán idózöusréazt vett a polgári
egylet kerti estélyén, mely aug. 6-án tartatott.
&#8212; A nyári országos vásár Nagy.Kani-
zsán aug. 11-én tartatik meg, melyre az uj ga
bonutermésbűl már nagy mennyiség szokott be-
szállittatni.
&#8212; PlihM Ferenc* kir. közjegyi ur
fürdői kőrútjából hazatérve, hivatalának sze
mélyes vezetését aug. 15 én helyeftesétől átveszi.
&#8212; A sxentgyörgyvári dülőutnak ke-
reaztelt közutat a város fával ültette ba s igen
helyesen, de azt már nem tartjuk helyesnek,
hogy a fákat tulajdonául ismerve, az ut jókar-
ban tartásáról senki sem gondoskodik. Folya-
modványra a temető mellett ugy a hogy meg-
csinálták ugyan, de a határszéli hidon innen
egy kapavágás sem történt, pedig a szüret kö-
zeledtével igen kívánatos volna az nt jókarba
hozatala. Polgármester ur kijelenté ugyan, hogy
a tanács azt végezte, miszerint az utszéii birto-
kosoknak kell azt jé karban tartani s e végzésnek
semmi nyoma eddig; óhajtjuk, hogy ha már
egyszer végzés, hát e végzésnek érvény is sze-
reztessék. Nem elég azt papírra tenni, hanem
kereBzlül is kell azt vinni.
&#8212; A kie* Balaton-fUred >z ujabb
épitkezések és kitartó gondozások által oly
gyógyfürdő lett, melynek párja nincs Magyar-
országon. Jelenben nagy ét kiválóan szép kö
zönség élvezi e fiirdí hely nagyszerűségét s uj
életet adó varázsát. &#8212; Magyarorazágszép hölgyei
Boha nem voltak Füreden oly kiváló számmal
mint jelenben képviselve. A fürdőhelyre napon-
kint érkeznek még vendégek, s a távozók által
támadt hiány azonnal he!yre pótoltatik. A 17-ik
kimutatás szerint július 30-ig 953 folyószám-
ban 1674 fürdő vendég jelentkezett
&#8212; Csáktornyái képeMde. A nms. m.
k. vallási és közoktatási minisztérium Csáktor
nyán állami tanképezda fölállítását rendelte ei.
E képezdében különösen oly magyar Unitok fognak képeitelni, kik a horvát éa vend lako-sok iskoláiban mint e nyelveket értő egyének a magyar nyelven való tanításra alkalmaztat-hassanak. E képezdébe oly éptettű növendékek vétetnek fol, kik a lódig évet már meghalad-ták, B as anyanyelv, szánvelés, földrajz és tör-ténelemben legalább annyi jártassággal bír-nak, amennyit a gymnásium, reál vagy pol-gári iakola négy alsó osztályában tanitatnak. A belépni kívánó növendék erről vagy nyilvá-nos iskolai (bólyegmentet) bixonyiványt köte lec előmutatni, vagy fölvételi vizsgálatnak kell magát alávetnie. Az 18711/80. évben csupán a tanitóképezde első osztálya fog megnyiUtni mintegy |20 &#8212; 25 növendékkel, kik az intézet épületében az igazgató és segédtanár nevelói felügyelete alatt fognak lakni s élelmeztetni. A benlakás és köztartásra vonatkozó kérvényekhez melléklendók : a) keresztlevél b) iskolai bizo nyitvány, esetleg alkalmazási ét erkGlcsi &#8212;, c) szegénységi &#8212;, a d) orvosi bizonyítványt az illetőtesti épségéről ét egészségéről. A kérvények f. évi szept. 18 káig bezárólag az áll. Unitoké-pezde igazgatÓBágáhoa Csáktornyára külden-dők. A beiratások szept. 15 &#8212;18. napjain, a föl-vételi vizsgálatok p**dig szept. 19 én tartatnak meg. Az ünnepélyes megnyitás Bzept. 20 án lesz. A banlakó növendékeket ágygyal, szalmazsák-kal éa ágyteritővel az intézet látja el, ellenben ágyneműt, törülközőket, ruha és lábtiszti tó esz közöket sat. magukkal tartoznak hozni. Csák-tornyán, 187\'.\'. aug. 6. Bárány Ignáci igazgató.
&#8212; A fakoftl pasztán múlt csütör tökön
nagy tűz volt; Gutmann Henrik ur gabonája
cséplés kőiben elégett, a kárt több éter frtra te-
teszik. Biztosítva volt.
&#8212; Tárgyamé Fel* Vilma gyűri le-
ányneveló és tanintézete polgári és elemi leány
iskolájának értesítője az 187"/&#8222;-iki tanévről be-
küldetett hozzánk. Az .Értesítő" első közlemé-
nye esen mottóval:.Neveljünk as életnek éa ne az
iskolának", &#8212; a jeles intézetazervezetét ismer-
teti. Tanszerekkel az intézet bóven el volt látva.
A tanerők Bzáma 10 volt, köztük öt férfi és öt
nő tanító. A növendékek tzáma 80 volt. A jövő
tanév szeptember hó 1 én veszi kezdetét. A
tanintézetet ujabban nmlgu vallás- és közokta-
tásügyi minisztérium nyilvánossági joggal ,
vagyis államérvényes bizonyítványok kiadhatási
jogával ruházta fel.
&#8212; Meghivó. A zala-egerszegi tüioltó-
egyiet 1879. évi augusztus 31-én tartandó zászló
felavatási ünnepélye alkalmával, ugyan as a nap
Z.-Egerszegeu az .Arany Bárány"-hoz czim-
zet t fogadó nagytermében tartandó zártkörű
tánczvigalumra a mulatság-rendező bizottság:
Árvay Lajos, Banfay Jóssef, Erdős Géza, Gózony
László, NunkovicsSándor, Rajky Lajos, Thatay
Kristóf. Kezdete 9 órakor. Beléplidij: Személy-
jegy 2 frt. családjegy 5 frt. Bilépti jegyek előre
válthatók Horváth Miklós ur kereskedésében
AUGUSZTUS 10-ín 1879
*~ _^&#8212;&#8212;&#8212;&#8212;&#8212;&#8212;^&#8212; &#8212;^-^-^&#187;&#8212;&#8212;
és este a pénztárnál. Ezen meghivó másra á nem ruházható és kívánatra felmutatandó.
&#8212; Rövid Mrek. Szegednek egy tizen-hatod része van még víz alatt. &#8212; A Tuzlánál elesett katonáknak emléket álitU tott fel Gr. Szápáry László veaérök. &#8212; A honvédtisztek nyugdíj alapjára 55.579 frt. gyűlt b&#187;. &#8212; Deák Ferencz síremléke 3 év múlva less Láss. Bailó-szegen egy 7 évet fiu pisztolylyal agyonlőtt\' 5 évet játszótársát &#8212; Thiert emlékszobrát Nancyban nagy ünnepélyességgel leplezték le. &#8212; Uj Tátra-fürdő III. sz. jegyséketzerint aug. l-ig 220für-dővendéggel bírt. &#8212; Hayti szigetén forradalom ütött ki. &#8212; Bismarck kibékült a pápával. &#8212; Losonczy László jeles költónk meghalt. &#8212; Lo-vat-Berónyben egy 53 éves asszony halt meg ki 21 évig volt ágyban fekvő beteg. &#8212;
Ki nyert?
Brünn aug. 6 án: 21, 36, 69, 18, 6.
Irodalom.
(E rovat alatt megemlített mnnVák Nagy-Ka-DizsáD Wajdiu József kSnyrkeresk&#171;dése álul meg-renJelhctSk
&#8212; A kipesualádilapok 21-dik füzetének
képei: B. Wenckheim Béla. A mehadiai her-
kules fürdő. Hagyjátok a kisdedeket hozzám
jönni. Az árvák tat. Kiadja Mehner Vilmos,
ára 30 kr.
&#8212; .Tükördarabok" czim alatt irt s adott
ki egyik tehetséget fiatal írónk Sziktzay József 6
beszéiyt. A csinos kiálitásu fűzet fűzve 50 kr.
diszkötétben 1 frt 30 kr. Megrendelhető szerző-
nél az &#8222;Uj Budapest" szerkesztőségében. Aján-
juk a t. közönség pártfogásába. A mű. Szende
Béla m. kir. honvédelmi miniszter urnák van
ajánlva.
&#8212; üj tenemüvek ,Az Apolló* tenerou-
folyóirat legújabb (aug. havi) száma következő
tartalommal jolent meg: 1. Arabeszk Wach-
tel Auréltól. 2. Impromptu Zapf AnUltól. 3.
Katalin polka Szentety Bélától, 4. Két dal gyer-
mekkarra ezerzé Kapi Gyula. 5. Őszi dalszö-
vege Arany Jánostól, dal ama Gervay Sándor-
tól. 6. Esti dal, zongorakisérettel három kézre
Állaga Gézától. 7. Kék a kökény, dal Kuthen-
től, dallamát szerzé Bngisich Mihály. Aa Apolló
előfizetési ára a július deciemberi félévre 3 frt,
mely az Apolló kiadóhivatalához (Bpest, vár,
Verbóczy-utcza 179. tzátn.) czimeaveküldendó
be, legczélszerubben posta utalvány utján. Az
Apolló ezen egyetlen hazai zenéazeti közlönyünk
nyulez évi fenállása alatt már is egy oly becses
magyar zeneirodalmi gyűjteményt alkotott,
mely ugy is kiállítat mint tartalomra nézve
bármily zenegyüjtemény díszére válik* olcsó-
ságra nézve pedig vetekedik a legolcsóbb kül*
kiadmányokkal s ezért pártolásra méltán ajánl-
hatjuk. &#8212;

ezzel intett egyet a mivel azt fejezte ki: no most már mehetünk!
Nemsokára elérték a sorompót, itt Palán-ky magállt.
Váralji pedig a kapunál nézte, hogy no már most mi lesz ebből.
Ezt a haszontalanságot innen elpusztítják &#8212; s megkezdésül mindjárt egy hatalmasat csa-pó, t a sorompó rudjára. Az ütés folytán azonnal megrepedt.
Tamás most már tudta urának akaratát, eleinte azt gondolta, hogy verekedni vagy vala-milyen megvadult állatot mennek fejbe lóditani. Nehogy fejsze csapat után oak öasie aprított iadarabok képviselték a sorompót. >
Ennek látára Váralji ur ugyancsak dult-fuli, Da a megakadályozásra semmi kísérlete! sem mert elkezdeni.
A kut korul levó kerítés szintes tönkre tétetett.
Váralji sem volt ezután tétles. Azonnal befogatott &#8226; Fánek árhoz tekintetes ügy védébea hajtatott.
Fánek úrral megindította a port Palán-ky ellen. -
A tárgyalt! megkezdetett. Palánky ur nyugodtan várta a határozat kihirdetését, a mely körülbelül igy hangzott:
.Miután a kérdéses ut és az olt léteifi kut felett mind Váralji ur, &#8212; mind pedig Palánky ur jogot formálhat, ennélfogva a vádlott, &#8212; Pa linky ur, &#8212; minden vádalói felmentetik, eljá rása pedig helyben hagyatik.
Váralji ur pedig a perköltségek meg fize-téaére marasztaltatik."
Volt ÍBmét htrag, &#8212; de még milyen. Ily igazságtalanul elitélni, &#8212; még a porköltséget mrg ia fizetni no es már borzasát*}.
No hiszen majd ki töltöm a boszumat ked-ves szolgáján Tamáson, caak kapjam egyszer rajta ha házamhoz jön.
Már látom aa egét* világ otme esküdött egyedül ellenem. Utoljára annyira otKesavarnak hogy azt sem tudom én haragszom-e csuk, &#8212;
vagy pedig csak ók haragítanak meg vagy ... hogy ia már no? ! Nem 1 nem ugy értem vagy csak akarom érteni. Jaj Istenem jaj, olyan a fejem mint akár egy katlan zug, kong, min-dennel tele.
Váralji haragjában majd őa kiviili álla-potba hozatott.
Látta, hogy igy nem maradhat. Itt nem élhet békében ; elhatározá, hogy legalább egy. két napra elutazik, ezáltal kedélye más irányt nyerhet. Úgyis tett.
Teréz ismét felhasználá az alkalmat, de ha tudta volna, hogy mily aggasztó következ-ménye less Tamás látogatásának nem tette volna. &#8212;
A mint az est közelgett már Tamással ott beszélgettek a kis lugasban.
Tamás elmondá, hogy mily jó helyzete van Palánkiéknál, munuyire szerelik.
&#8212; Nem iá képzelhetik mily jók Palánky ék
Most már jövőm is biztosítva van.
&#8212; Hogyan érti ezt Tamás?
&#8212; Mint gyermeküket fogadtak magukhoz
Némi vagyont is kapok.
&#8212; Valóban? Mily jók Palánkyék. Ezt
már barátnőm is mondta nekem előre, hogy ott
önnek igen jó állapotja fog lenni. Lám be ia
teljesült.
&#8212; Igen jók. Oh Teréz kisasszony ha édes
atyja vissza j*>nem fog már ugy tekinteni mint
eddig. Reményiem szerelmünket nem fogja meg-
tiltani. Ezután már nem mondhatja, hogy nincs
vagyonon), a melyet tudom oly sokszor emle-
gethetett. De mit ér a vagyon, ha a kebledben
nincs egymás iránt szeretet. Hízzen tudom ön
nem kívánkozik ez a tán. De atyja előtt bir az
tultulylyal. Most már ez ia meg van t caak
beleegyezését kell adnia.
&#8212; Azt pedig bízza reáro Megtaazek min-
dent. Uwm uivlelen, hogy niegengbaztelni nem
lehetne, AZ igaz állhatatos szokott lenni határo-
zataihoz, de hányszor mondjuk, hogy ez és ez
igy leazz még is másként cselekedünk. Bár csak
jönne már haza, hugy szivére beszélhetnék.
Gusitáv már alig Tárhatta, hogy Tamást
jól öaszeszidja, mint Váralji nr mondotta,: &#8222;bán-jon el vele."
Midőn már észrevette, hogy távozni ké Bzül, &#8212; a báz melletti nagy hársfa mögé rej-tőzködött el. Éten helyet a legjobbnak vélte, miután ha a házba kap vele össze, ugy Teréz, kisasszony közbe jövése folytán elmenckülhets igy szárazán clszalasstja.
&#8212; Isten önnel, szólt Teréz hosszas beszél-
getés után, &#8212; s forró csókot nyomott Teréz pi
rosló piczinke ajkára.
&#8212; Isten önnel... Szólni fogok oh igen,
kérni fogom . . . B meg lehet már néhány nap
múlva nem kell oly Bzín alatt jönnie mint eddig
A viszontlátásig Isten önnel.
Teréz eltávoiott.
Tamás még utána tokintett, míg egészen eltűnt szemei elöl.
Amiut megelégedett s érzelmekkel telt kebellel a nagy hársfa mellett akart eltávoznia hatalmas kar ragadta meg.
A nem remélt támadás folytán erősen össze rezzent*
&#8212; Mit keresett már megint itt nálunk,
nos? ... micsoda? ! . . . szóljon förmedt rá
Gusztáv.
&#8212; Eressz el nyomora teremtet .. .semmi
közöd hozzá.
&#8212; Mit kéretett nálunk mi?!... most be
szeljen most!..,
&#8212; Eressz el sehonnai mert mindjárt össze-
törlek. Nem eresztesz el ?!... Nem ?!...
Erre Tamás mindeu erejét összeszedve kirántá magját a verekedni óhajtó karjai közül t nem is várva acczul ütötte.
Erre persze nagy dulakodáa támadt köz-tük G usztáv erősebb lévén tzegény Tamást a porba zúzta ökleivel mint valami vadállatot ugy ütötte. &#8212;
Szegény Tamás már teljesen oda volt, még sem tzánta meg a gonosz szolga folyton ütötte.
Midőn már minden boszuját kitöltötte, akkor felhagyott embertelen tettével.
&#8212; Máskor ugy aézd meg &#8212; szólt a bar-
bár ember &#8212; hogy kit ment pofon ÜUi, &#8212; &#8226;
etzel öklével fenyegetve ott hagyta a földön.
&#8212; Tudom, &#8212; folylatá iámét nem lesz
kedved máskor oly hamar valakivel kikötni.
Ne is jöjj még egyszer e ház elé, mert tkkor
megint megkapod a jutalmadat. Ni a senki fia
milyen nagy urnák teteti megát, meg arczul
ütői ia mer, mikor senki sem bántotta. No meg-
álij! Adj bálát az Istennek, hogy nem küldte-
l&#171;k a másvilágra!
Ezzel még folyton Bzitkolódzott és fenye-getűdzott mig végre eltávozott.
Szegény Tumás aléltan feküdt a földön. Ajkaira a fájdalom kitörései jöttek. Egy óra hoBzat feküdhetett igy önkivüli állapotban, mi-dőn egy kissé magához jött. Ekkor valahogyan feltapáazkodott lassan s haza felé ment.
Testét kinos fájdalmak sanyargatták. Végtére elérte Palánky ur házát, itt épen Pa-lánkynéval találkozott, aki kimaradásán aggód-va már felkeresésére akart indulni.
&#8212; Istenem, oh jó Istenem, mi lelte a sze-
gényt! &#8212; kiáltott rémülten Palánkyné midőn
Tamást meglátta.
&#8212; Nagy Isten hiszen szegény egészen
össze van verve &#8212; szólt reszkető hangon midőn
közelebbről megvizsgálta, &#8212; Hiszen az nem is
ember, &#8212; hanem állat volt, a kie jó gyermeket
annyira összeverte 1...
(Folyt, következik.)
Akkor leszek én csak boldog.
Ba majdan &#171;n e rideg létet
Kivégezve itt bag/om,
Kgy esGndea kis temetőben
A.d nyugtot a sirhalom
8 árnyasnak az ákácz lombok;
Akkor leszok én csak boldog.
Hogy ba majd a tirrirágok Diszeaitik hantomat, KereBitfámon a kis madár Ajakáról d>l fakad S nom üldöznek füldi gondok, Akkor ieuek in csak boldog.
M. QT
TIZE NNYOLCZADIK ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY.
AUGUSZTUS 10 én 1879.


,Öa tfhit hajlandó minden óha jumat teljetiteoi? &#8212; Igen imi4ott angyal, kivétel nélkül miuden óhaját: &#8212; No* tebit, vegye aöul anyámat &#8212; 8 OtTegy I
j S584. S. Nem teltetjük.
3585. Seb. Sch. Bee- Küjzöaet\'
3586. P. Gyfir Az igert képcsoportozatot poa-
tsil*K megkaidöttOk. UegkapU tnretlenHl7
3587. K. L. Nem kömulbetók,
3586 Beit Adja fŐTárosi lapbi. lehetSleg helyi érd(\\a költeményeket hozhaturk.
3589. II Kis-Kaniua. A izállitminyt meg-kaptuk.
3590 Gy. E. Szeot László egyházán. A wagáu levélben kértet t>t 0U)D is kérem.
3591. Se. PaJaxnak. A l&#187;p deczember \\égfig
megrendeltPtctt, A atállitmiof bizon már izllki^get
rolna.
3592. .Vég, vége\'. Helyes! márt. i hogy vége
yan. Néhány év no alva ha felkerec, talin jobb lem.
******^
Árverési hirdetmény. |
Az alulirt urodalmi igazgatóság részéről küzhirré tetetik, miszerint folyó 1879. augusz-tus hó 18-án a nempthi és 19-én az alsó-lend-vai gazdasági irodákban a reggeli órákban nyilvános árverés vagy ajánlat levél utján több rendbeli korcsmák, borárulási a halászati jogok, vízi őrlő malmok, nagyobb s kissebb területű fold, rét s legelők, nem különben az urodalmi erdőkben a makoltási s gubacsszedési jog ha-Rzonbérbe adatnak. &#8212;
Az árvetési feltételek AIsó-Lendván a gaz-dasági irodában megtekinthetők.
AUó-Leudván 1879. július 31-én
Alsó-Lendva Nempthi urodalrnak igazgatósága.
(904 2&#8212;3)
Vegyes hírek.
&#8212; Altalánot határozatok ai 1879. éri augusztus 27 én BudapeateD urtaodó VI. nem-zetközi gabona és magváaárboi. a) A budapeati VI. oemzetíiui gabuna- é&#171; magTaair u &#8222;Uj vilig" kerti helységeiben a) Tuköri-féle tölti aen) f. é. augusitus 27-én reggeli 8 órakor oien geténi-jel melleit fog m-goyittatni, éi ugyan ily jeladás mellett délutáni 4 órakor bezáratni, b) Belépti jegyek auguutm hó 26-áig délelóit 1 frtovi dij ellenében, k tóude titkári hivatalában válthatók, és a gabonavásár napján esakis a gabouavásári pémtároá! kaphatók, c) Ku-Umhulyek, asztallal és ülésekkel ellátva , 10 trtnyi dij lefiietéae mellett kaphatók. A kik ily helyekre számot tartanak, aziveaked-jenek, legkésőbb f. é. augusztus hó 15-ig, a - tőzsde titkári hivatalában eziránt nyilatkozni, minthogy külön bolyek csakis korlátolt szám-ban altnak rendelkezésre, d) A gabonavásár gépkiállítással, továbbá malom- éa szesziparra vonatkozó szerek kiállításával le is egybekötve. Eien kiállításhoz az Írásbeli bejelentések leg-. fölebb f. é. augusttus 20 áig, a kiállítandó tár-gyak és a szükséges tér fiilemlitése mellett, a tüzsde titkári hivatalához intézendók. Minden kiállító 10 frlnyi dijat tartozik helyéért fizetni. e) Sürgönyök és levelek fel- és kiadására, kü-lön magy. kir. távirda- és pósta-hirntai fog fel állíttatni. A gabonavásár t. látogatói felkéret-nek, hogy a hozzájok intézendő sürgönyüket é&#187; leveleket, lehető leggyorsabb kézbesithetésök végett, .Budapest gabna vásár" (Budapeat Saat-markt) jelsés mellett czimeztessék f) A tőzsde titkári hivatala ezen napon a gabnaváaáron is irodát nyit, a melyben a t. látogatóknak neta Ián szükséges felvilágosítások kéiiséggel m&#171;g fognak adatni, és a tőzsdei jogszokásokat tar-ulmazó füzetek és fuvartariffák is kaphatók lesznek, g°) A magyar kir. államvasutak, továb-bá a C4. kir. szabad, osztrák-államvaaut, a , tinaridéki, az araj-&#187;&#171;me8rir&#187;&#187;lfold-\'tiunoai, a magy. éjszakkeleti, a magyar nyagoti, az I-só erdélyi, a C9. kir. szab. kassá oderbergi, és a mohács-üszö^i, vasút, úgyszintén a cs. kir. szab. gflzhajó társulat ide- és visszautazásra 3373% nyi díj leszálítást engedélyezték, mely kedvez-mény f. é. augusztus 2-t-étül, augusztus 30 áig (bezárólag) érvényes. Ennélfogva figyelmeztet-nek azon idegen látogatók, a kik ezen kedvez-ményben részesilloi kívánnak, hogy &#8212; a fel -siálló állomás mellett &#8212; idejében rendeljék m-g a szükséges igazolváoyokat, a melyeket, az 1 trtnyi belépti j&#187;gy előleges váltása ellenében (de uem utánvét mellett), a tőzsde titkári hivatala az illetőknek azonnal meg fog küldeni.
&#8212; Lighajon menekült. A moszkvai r&#171;n-i dőrség a napokban egy Szobieszlavszka Olga ^| líevü leányt nyomozott, a ki nihilista üzelmek-kel volt vádolva. Húszas kutatás utáo a rendőr-ségnek sikerült a leány lakására ráakadni s július 25-én éjjel el is akarta fogni. Ezen a na-pon azonban a lakáshoz tartozó kertből egy léghajón egy leány é&#187; két férfi emelkedett föl. A leány Szobieszlavezka volt. A léghajó Moszk-vától tél mertföldnyire szállt le. A rendőrség a lánynak nyomát veutette.
Papirszeletek.
X. urnáit párbaja, volt. N&#187;gy elszántsággal ment a párbaj (liphílyéra, mir ugy rómlett előtte mintha a halál küszöbre lépne.
Midőn kiléptek, az egyik lecondaas meg&#171;*ó-ütja X urat, hogy vesie le a téli kabátot, erre ó ezt vü&azolá: félek, mert megfícoml
Feledékeny. Egy aiórakoíott SÜOÚIK, Schiller &#8222;Bablói\'-bio Schwtiier szerepét jáuii A harmadik ft vonásban kérdé egy másik &#171;iinés&#187;t51:
&#8212; Ugyan kérem nem tudná megmondani, hogy kereBitül szurtam-e már Spiegelberget?

A>fiut>&#187; 10 tél ajfiiztit 16-l| 1679
H4- &#171;. h.ti- Kata. is prot lil.l| í
aap aaptár oaptár |.tj
A fariz&#187;utró &#171;&#8226; pnblikinuird . Lukacs XVII1.
in Vasars&#171;&#187; K 10 LSr. 29 OKI Kai |fe
11 HélfH Susaana 30 8ilu *H
i\'2K.dd Klára SÍ Eodok &#8226;&#171;
1 1 Sierd. Hypolit 1 Ó Aa(. fli
14 CsUUSrttk Enseb. 2 Iit.in ga.
H Pestek N B Assz, 3 iuák ea>
16 Hiombat K\'ikiu i 7 tírt. >&#8226;
A nórako&#187;ott Itrélhordó. Egy tkot táróiban i
a krélhordó oly gsórakozott volt, hogy iáját nevet
&#8226;lf-íejt&#171;t U. Egy**" Deki **óló leT*\' &#8226;rkexrín, ast aa
&#8226;gén váróéban burciolta é* nem tudta a caiasetut \\
megtalálni. j
IdéBytcertV .Bocsánat, gróf nr, ön azt i(*Srt&#171;, i bopy UTUUIII kifi&#187;eti adósságát &#8226; most mára nyarat éljttk is még iem fisét! &#8212; izdlt a szabó &#8212; .De \\ hit egyátaJáo volt-e az idén UraazT\' &#8212; kérdi s
feleit egyj* aram ind a gróf.
A&#171;8xonyii&#187;k ez a lép. Loumánábai egy fran- 1 cziát ott hagyta a felesége. A férj nem köröstette, \' haoetn egy ujiaghan azt iratu, magiról, bogy 50,000 dollárt nyt>rt. At fcutony májnap otthon rolL
Hadnagy : .Mikor e&#187;ik már maga diraDÓaze-tetet? &#8212; Levy : Hajd ha hadaagy ar tibomok leax
Vasúti menetrend
A budapesti időmntató óra szerint,
inalal Kauiisiiirál
Vonat hopn:
&#9632;ián> Dri Perc- US
Szerkesztői Üzenet.
3583. P. ily. Z-sc-gróth. A Kobn N. baza néoietal bentélgetŐ liraaúgról izólo leiráit kÖCljnk
206 Eník, lloHf..t>o(nho&#187;ár> Fiumíl.. 4 48 refgel
215 . . . . 2 30 <Ulut.
212 Rajft-Pectr? . 4 58 raggel
Wi . . . . : 2 6 dslat.
előtti nem
204 11 30 ..t..
21 : Rínbe (&#187;&#171;oo,l.&#171;tl,.ly. Biai-tljlialr bl&#171;)5 8 r&#171;nal
301 . 11 48 anre
315 Sopronba 3 38 délut.
303 Tr.-iiht, (t PrifThofon kerP.ltOl
Grácx -&#187; lie.-.bo 4 58 reggel
20! Triustbe \'in I\'rig.-rlioíon kercaxtOl
ürici é. bó.-.b. 2 47 délot.
Érkezik Kanizsára
hannél:
2IG ESiik, Mohiu, Dombow > Fiumíbíl 1 41 d&#171;lat.
2OÍ , . , .1111 eatve
203 B..d. P.m-61 4 20 r&#171;gg&#187;l
201 &#8222; 15 délnt.
211 , . 9 44 eit.e
314 H&#187;&#171;&#171;b8l ,8.o.k&#187;lb. B*&#171;a UjM/)M<l 10 27 eitf.
30-1 , &#8222; . .45 r.jgel
316 BoproDjból ,11 53 délei.
Hoff Jáitt otátzirí királyi &#187;dvirf aaláta klvanat-rézdejéiek M &#9632;a aU keizlt*tiy gyaranüt Béotaei, 6r&#171;bei, Bráiaerstra&#187;e 8-
Pelp, 187b. Mi ól* az Ón kitütió malála-cgokoüdcjÁt ÍSEOID, tüJűbánlaimaim eltüotek, most sJUudóan *<t iscom káví belyatt.
Setfer, lovas caeodSr.
Qraniiagen, 1878. Ax Sn kiíünő kóa*itmínyeiuck maláta-kivonat egészaéf[i lőrét m&#171;lita-egésnég ég okoládejauak gyógy hatása &#9632;iámo> beteg*égeknéi kCzelismert tény, * nálam ai ön maláta-melle zukorkiinak kitÜDÖ hatása is Talónak bizonyait. Kohögétbea, rósz eméíítca- é* ét vágy talán a ágban icenredtem, i a Uofféle ma-látamellczakorkák ezec bajokat mepgyAgyitották.
GriMWlid tuldbírtokns
A legelte, gy&#187;f yhataual bíró ayákoedó Hoff Jam le le B&#171;lata &#9632;eli-cziktrítik kek papirtstun viliik
HOFF-féle
malátakivonaf.
&#9830;&#9830; A legel(ó valódi tyikoido gyfrgy(útimat bíró Hoff J.-feie oitlatá &#9830;&#9830; kivonat csokoládé a 30 évi öiietfepal ás óta 44 szer lett kitüntetve
8 EGÉSZSÉGI CSOKOLÁDÉ, tt
Kaor-Kaoiasán uak Stréd sV Utai, RoaaaaW| í WalUsoh
(869 9&#8212;12, vaknál k.pb.ti.
214 BsesbSl Qrács, afart>or( Pnr&#171;rhoí
felír &#8226; 13 ragfal
191 Triuat 4< Bioabol liarborj, Prajar-
ho( MSI 1 81 dalol
SOÍ Triemt- 4< VUlaehbol Práfarhof f&#171;lJI 11 &#8212; e&#187;t&#187;e
afarburgba eaaOakoiáa VilUch í. FraneMfeitbSl
, . . . F-iaue..fe&#171;bíl
Felelős szerkesztő: Bátorfl lajOS.
Csak első szeptemberig .
Végeladás
feltüuő -árleengedéssel özv. MATT0SHNÉ üzletében.
Alulirt tisttelettel érleaitem a n. i. kfiaSn-aéget, misierint Ötletem fennbagyás* vé-gett a beootaláltató miadenféleférfí oltöojökra vald gjapja, mosd és siár kelméket nagyban és méter ssámra il. Valamint a meglevő kési ruhákat, vég>lad*sra bocaájtom. Ugy-SEiote esea kelméből, miDdeQDemu férfíöltónj* késziléare árleeagtídéa mellett megreodeiéseket elfogadok, s ast ugj mist eddig szolidan &#9632; pontosan elkészíttetni ígérem. Amely tetemes) engedménynél fogva a n. é. kösöoaég sfámoa megrendelését alázattal kérve.
Nagr-Raniisa, ang. hó 1879.
(908 1&#8212;1) Tisztelettel
özr. MATTÜSB JOZSEPA\'É.

Tállal a






TIZEKKTOLCZADIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY.
AUGUSZTUS 10 éa 1879.
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO


SEIDLITZ - PORA.

Árverési hirdetés.
A kis-komáromi uradalmi tisztség részéről közhírré tétetik, miszerint folyó évi szeptem-ber hó 9-én délelőtti órákban a kis-komáromi tisztartósági irodában tartandó nyilvános árve-résen 1880-ik évi január 1-től számítandó há-rom évre haszonbérbe fog adatni a Galambok nevezetű községben levő urodalmi korcsma, mely napra a bérleni szándékozók a szüksé-ges bánat pénzzel ellátva ezennel meghivatnak.
Kelt Kia-Kymárom július hó 28. 1879.
Az urodalmi tisztség.
(901 4-8)
A-székesfehérvári országos kiállításon a legna-gyobb kitüntetés, az aran)Téremben részesült. Mayer E. és Fia gazdasági gépgyára Szombathelyen.
Ajánlja kitűnő és szilárd szerkezetű kézi és jargánycsóplőgépeit 1&#8212;4 lóerőig, álló vagy szállithatókat, tisztító szerkezettel, Tető, tengerimorzsoló s más mindennemű gazdasági gépeit.

Még különösen ajánljuk az eddig ismert
Trieurok (konkolytisztitók) között a legjob-
bakat, szelettyüvel vagy anélkül 95 frtol
fölfelé. (89se_.) j
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Haszonbérbe adás.
i

A czeglédi takarékpénztár tulajdonit képező 650
holdat tevő Zala megyéi Csány község határiban levő
nemesi birtok, melynek kitűnő szántó földje, rétje, lege- J
lője és fiatal erdeje van, hat, esetleg több érre is haszon-
bérbe adandó, sót örökre áron részletekben is el árusí-
tandó. Eállalkoim akarók a he!j színén Csinyban alolirtal
bÖTebben értehezhetnek. (903 3&#8212;3)
Kelt Ctányban jul. 28-án 1879.
XXXXXXXJOOOOOOCOOOC
Szalay Sámuel.
, f, ,. i&#8222; &#8222;ok.iormitott ?aég&#171;m van lenyomva.
30 év nu a teajol.b sikerek mellett fennáll mindennomfl |yftffMf>
betcfteiek ét mesztétl akaiily.k, (mint étvi^yhiSny. buiioniúi. &#187;ér
tela|*l éi arMyér ellen. KQlönöMn oly egyéneknek sjínlTs, kik 015 élet-módot folytatnak.
Huialtáaik tírvíiyilej biiiteiettaek
Egy lepecsételt eredeti doboz ára I frt. o é.
Faj Bjsv-Bjvj v ^ssrajjjjj sj m &#9632; mmr ^mv m m ^mr ássa*, szazai ^a* SZZZZ* -&#8212; &#8212; &#8212; &#8212; &#8212; -^ - s f
A legoegbishatobb 6naeg&#187;iy&#171;S s&#171;er&#171; &#8226; ueovedö ember.icgn.k minden belső sí kOUő lynllsdásnál. a leg\'óbb bttcgség cllfn, min-dennrmn scbesnléaek, fej-, fal- é> fogfájás, régi sérrek és njilt sebek, &#9632;Akrekélyek. Osxck, szemgyollsdií. mindennemű bcnolás és sérolés stb. stb. ellen.
n használati utasítással együtt 80 kr. &#8226;- é.
RANCZIA BORSZESZ SÓVAL

Krohn 1. és társiítól Bergenben
(Norvégiában).
Ezen halmáj z&#187;irolaj valamennyi, a kereskedelemben előfordnlo faj kőzett as egyedali, mely orvosi czélokri ha.inálhit(S.
üra egy üvegnek használati utasítással I frt o é.
P ó elállítás Moll A. gyógyszerész, cs. kir. ad vari szállítónál, BéCS,
Tacblaobeo.
Raktár ftx illám minden hirneres gjAgyszeTlkrihiin vafy fOczer. kereskedésében. Raktir nélküli helysetrekben maginen\'énck nagyobb megrendelúeknél megfeleI6 arleengedésben reizeRdlnek.
A L ci. kOsoluér kéretik határozottan Holl-léle kélxitményt repdelai it caak oijanokmt elfogadói, melyek saját órjegyem és aláírá-sommal rasnak ellátva.
A lbhbb i; dö
Raktárak : Nagy-Kanizsu Priger Bó\'a gyúítyai. Bosenberg Ferenc*
FesB.lhofor József Rosenfeld Adolf. &#8212; Z&lK-Egrrszeg &#8222;Oyógjutertár a
szett lílfkhei-. &#8212; Barca Domer S. Csáktorny* Göuc* L. v. gyúgysze-
ré&#171;z KapotTir Kohn J. Schróíer Sándor ej"S!- Tli. Eecsk^ssy gyígj,
Kaproncsa Werli H. gyogj. Kőszeg Caacsinovirs lat. ryójfy. Kllltel Isi.
SJ^ÍTÍ Keszthely Schle far A. WUnich P. Ksrmend hUl&#171; Ján. Saonbat
hely Pillich Kerenes gyógy. Sopron Mezey And. gyogyszeréaa ^Bánok
&#8226; zeot.GyHrgy A. C. Fibicz gyógy. Zagrab Miltlbach S. gyógy. Irlmaae-
bol gyógy. 8zalonak 8chvarc&#171; Gusztáv gyógy. (765 32&#8212;52)
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
S^ Majdnem ingyen ^S
Aíon mpybizáít kiptuk a nem rég tönkre jutott nagy an. gol britáoia-ezUst-^yár ciődtömeg igaagmtóságt<51, mÍBseriot Tala-meDnji a rttktarnokbaa lévő britana-t-zfljt-árukat a asálitásáaak ntküj tírité&#187;é.t cs M. muDkabéraek \\ részéért oda adjuk.
Az Guzeg beküldőié mellet vafjru pedig atáBTételnél mely 6 frt. 75 krkét áll, esen öizep ép&#171;D cxAk a fzallitisi dijt Aog-ol orizágbiii Bécsbe éa igen e&#187;&#171;kftly részét a munkabérnek tegsi ki, a miért minden ember a köretkei5 tárgyakat T&lódí értékének ^
réizéa alól tehAt majd li^yea kapja. (90o 3&#8212;12)
* drb. kitaaS jó asztali-két Británix ettUtnyél é&#171; \' _c" * ..
Talódi angol exlUtaczél pengével. *" ~~ "
6 n legfinomabb villák Brilánia eiQtsből egy írt
6 , nehéz Britáoia &#187;tut svíkaaál
1 &#187; erői Británia etü&#187;t té)&#171;&#171;fö
1 , sebez Britáuia esQft levesaeré
6 , BritÁoíft esflit ktstarti
iflf
6 &#8222; angol Viktória táreza fmora TéaSzttcI.
2 . hatáioi Británia elunt fyertya tarM.
40 drb. \'
Mind HU 40 drb. a legfinomabb Britiuia ezüstből vannak késiitre mely egyelaii a világon léMzendó érc, mely OtOkké fehér marad és a valódi Mnstol 20 é&#187;i hasmilat otán kUoabiSzhetS meg, miért JMMva len.
Czim és egyedíli rendelési hely a cs. kir. osztiák nugyar városoknak.
Geoerál-Depot der I. engl, Bri(&#171;Dla gilper Fabrlken : Blau & Kann, Wien, I. Elisabethstrasse Nr. 6.
Cs.kir. szabad.
köszvény
és
csúz
hárító
E&#171;cn aj onnan tserresett kiszvéiy &#163;s esu-hárlté, mel/nek háti**
bysikaj tBnrénjen villanyoiaágon alapszik, minek okretlen követkesaie
kell, mintán mindenkinek ki köízvény vagy dúcban ímenred, nélkflltts-
hetlan. Hatása mir rííTÍd hasánálat után a fájdalmak enyhülésével mu-
tatkozik; hosfiabb viielés DUD oxeo kötxvéoy és c*ú* tOoemúojei egé-
szen, elvonnék. Egy ilyen hiritónak a* ara hacanaiati utatítisial egyött
4 frt. Vidékre p*dig a 4 frt 30 kr. beküldhető. (878 8-16)
K|tyedal kaphutá csak a uiabadalom tnlaj
Grátz Gyula,
8éM, VI. kerilet flaritliilferttritM Hr. 79.
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO






legujftbbftn javított scögecs-rend-
_ Bíer 1 &#8212; 4 vond marhára alkal-
_ öl mázva, ualmaháovóval, ro&#171;t&#187; éa
tiiitiló, fa- és egási vas állváojoo legújabb szerkez-elü, tartós, és felette olcsó árakon azállitunk a rendet kivitelnek Bécs- és
Peítrúl jltállas mellett.
&#9632;V" Jóravaló ügynökök kerestetnek. *9>l
Mayfahrt Ph. és társa gépgyáruk Frankfurtban
a Majna mellett. (852 13&#8212;13)
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx &#9632; 111111II1111111111111
&#8222;Osztrák udvar"
szálloda Gráczban Anna ui
Van szerencsém a n. é. közönséget tisztelettel értesíteni mi-szerint a fent nevezett szállodát, mely újonnan dissetett és ké-nyelemmel berendeztetett, f. évi auguaztaB hó 1-én átvettem. &#8212; Fó törekvésem oda fog miüdig irányulni, hogy t. vendégeimnek tökéletes megelégedését kiérdemeljem, melyet azáltal reménylek elérni, hogy kitüud magyar konyhát, válogatott természetes ita-lokat, magyar lapokat az indóházhez társaskocsikat tartok s pon-tos kiszolgálásról gondoskodom.
Middn ezért számos látogatásért esedezem, maradok, kilünú tisztelettel
SCHILLINSZKY LAJOS,
(907 2-2) vendéglő*.
I I I I II I I I I I I I III I II I I I
Vetőgép eladás.
Négy darab számfolötti a legjobb karban levő Garrett-fdle tizenhárom soros vetögép igen jutányos áron eladó, minden közelebbit H.-Szt.-Miklós n. p. Nagy-Kanizsa a bórnök-ségnél tudható meg, postai megkeresésekre azon-nal válaszoltatik.
(896 4-6)
Nagy Kanizsán, nyomatott a kiadó laptulajdonos "Wajdití József gyorssajtójan.

Insert failed. Could not insert session data.