Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
409.35 KB
2006-06-02 10:14:40
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
589
1858
Rövid leírás | Teljes leírás (60.05 KB)

Zalai Közlöny
Hetenkint kétszer, vasárnap- s csütörtökön megjelenő vegyes tartalmú lap

Zalai Közlöny 1879. augusztus 17. 66. szám


A következő szöveg az újságból készült, automata szövegfelismertető segítségével.

NAGYKANIZSA, 1879. augusztuf> 17-én.
66-lk
Tlíennyoleiadik évfolyam.

ga^^ ■— ^Műfi
1 A lap mlUmi rea.it 1
f illeti ks<l&#171;mtar&#171;fc &#8226; &#8222;\'
il eaerkamlghta,
I asragi re&#187;&#171;el illeti I &#8226; Bil.ménv.k p.dic &#8226; kiadóból bermeotve
iotesandfik :
j NAQY-KAMZ8A
! Wlasslessai.
Bérmentetlen leveUk. caak uinert annkatár-&#9632;aktol fogadtatnak el.

Egy ním
Hlrsstéssfc
6 baj-áboi patiuorbu 7, tnáaodisor 6 i min***)
toTibbi torért 5 kr.
t| NYILTTÉRRKN
/Curoukiot 10 krért vt-
/ i i.tuefc f&#171;l
Kincstári illeték minden Víj-e. hirdetőért ki)f \' J 30 kr fiaet*
ZALAI KÖZLÖM
iéuratok VÍMSS
köid.tn.k.
dd*bb: ,Z AL A-S OMOQYI ECOzx.Or^ Y.\'
N."KftnlM&#187;Táro8 helyhatóságának, wn.-k*nk*&#187;i ónk. tüxoltó-egjlet", * .n.-Uaiwiml kKregkedelmi s íparb*nk&#171;, &#8222;n.-kanisuwi Ukar ék pénztár", s ,iaUme;yei általános Unitóles .n.-kaniisai kisded-neveló egyesület", a .soproni kereskedelmi s iparkamara n.-kanizsai külTáisWítmánTa* * több megyei éi városi egyesület hliaUlos érteslUje.
tűlet&#171;
Helcnkint kétszer, vasárnap- s csütörtökön megjelenő vegyes tartalmú lap.
Beák Ferencz
salai stobrin** l*lapktt&#187;&#171;&#171; elStt.
ii.
Tarányi Ferencz nr birtokában van _ örökösödés utján \'&#8212; a söjtöri születési báz. melyet a tulajdonos urjókarban tart.
Ismerjük Tarányi ur neniesszivüségét s nagynevű rokona iránti kegyeletes ér-zelmét, mind a mellett nincs szándékunk-ban nyomást gyakorolni érzetére ez indít-vány felemlitésével. Tett és tesz a nagy hazafi emlékére sokat, nem kerüli el figyelmét semmi.
Tény, hogy nem örömest Tál az ember meg oly tulajdontól, mely páratfan becs-esei bir; de másrészről az ember, a rokon cgyszersmint honpolgár is, és egy nemzeti óhaj teljesítésére a hazafias készség nyil-vánulni szokott.
Igénytelen nézetem szerint legczél-szerübb volna, ha a megye bizottsága venné kezébe ez ügyet s kémé isi a lelkes tu\'iajdonost, hogy Deák Ferencz születési házát engedné át iskolának akár pénzért, akar cserében a mostani iskolai épületért. Kezdeményezésére Zalamegye tevé-keny alispánját, Svastics Benő urat ezennel tisztelettel s hazafias bizalommal -felkérem.
Akarat kell s önérzetes készség, a mélyen tisztelt tulajdonos ur bizonyára örvendeni fog, ha a megyének egy örök emléket ad át, melyre határtalan- örömmel tekint a nemzet.
Vajba szerény indítványom ne hang-zanék el a pusztában, hanem nemzeti köz-kincsesé válnék az a hely, hol Deák Fe &#8226; rencz született.
BÁTOEFI.
Yészuapok Csabrendeken.
Angautas 5, 6. 7 B 8 nap^aio. Dúlutini egy óra felé khetett, a fáradt munkás a kiazáradt földre hajtá le fejét, a sem-mittevő hüs helyet keresett magának, hogy a nap tikkasztó heve elöl menekülhessen, a din podig ép akkor ülhetett gazdagon terített aszta-lához, midőn egyszerre megkoudultak a vészha-rangok, melyukjelzik hogj felebar&taiük Tagjo HÍS éito tio vesxél^be forog. &#8212;
A einbari nir nemöab augalraa kénjei-métől felri^sztá, a fáradt muokást, a henyélít, a gazdtigot; sietett mindenki oda, hol a tüz tá-madott, honoan a vé&#187;t kiindult, hogy segiUen s mentsen a mit lehet, a mit tud. &#8212; A< egyesült erőnek eikerult i* a vósat hoeó elemet legyőzői a Djugüiom ismét helyre állt, csend szállá alá Csabrendek kies vidékére, kiki heljét fe...

Insert failed. Could not insert session data.