Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
491.33 KB
2006-06-06 12:45:48
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
556
1907
Zalai Közlöny
Hetenkint kétszer, vasárnap- s csütörtökön megjelenő vegyes tartalmú lap

Zalai Közlöny 1879. szeptember 25. 77. szám


A következő szöveg az újságból készült, automata szövegfelismertető segítségével.

NAGV-KASI.WA, 1879. szeptember 25-én.
77-Uc BBÍU
TUeiayelcndlk érfolyma.



HMlttit* I
• buibot pítiuorkM , 7, BÚodiM\' 6 I ■IOOM I lóriit" sorért 5 tor.
KTILTTÉBBÍÍ
wroDkíot 10 krtrt tt-
,, un»k (.1
I Cserfán illetek minim
í kifdete.4rl klIOt
BtmtttlM lBT.l.k.
, iiairt Honkatár-
ItlkMl fafttutatk «L
ZALAI KÖZLŐIT
elóbb: ,Z AL A>ao MOGTI KÖZLOJJT.\'
helyhatésigának, „n.-kaniigai önk. tűzoltó-egylet", a „n.-kaaizwi kereskedelmi ■ Iparbank*, ,n.-kaaiuai takarékpénztár*, a „xalamegyel általaaw tanltétez ttlet" a ,n.-kanluai Utded-neveli egyeiolet", a ,toproal kereskedelmi i Iparkamara n.-kaBÍz*al kültálazitmauva\' i tibb megyei éa varwl effrmUet hivatalát értealUJ*.
Heteoklut kétszer, vasáraap- s csütörtökön megjelenő vegyes tartalma lap.
Előfizetési felhívás
„Zalai Közlöny"
hetenkint kétezer megjelenő lap f. évi IV-dik évnegyedére.
Az ntolsó ez évi évnegyed köze-ledvén tisztelettel felkérjük mináazokat, kiknek előfizetésük e hó végével lejár, hogy azt megújítani idejekorán szívesked-jenek, nehogy a lap rendes szétküldésé-ben akadályok támadjanak. Vidéki előfi-zetőknek legalkalmasabb a postautalvány igénybe vételével küldeni az összeget.
\' Hirdetések gyorsan és jutányosán közölteinek.
Kérjük t. közönségünk becses párt-fogását s lapunk szives terjesztését.
Előfizetési ár:
okt. —decz. negyedévre . . 2 frt. okt.—mart. 1880 félévre . 4 , okt.— jun. , 3 négy. évre 6 , okt.—szept. , egész évre 8 , okt. —decz. , öt négy.évre 10 ,
WUMTS JÓZSEF".
Foutcza Wlassicsház.
A polgári Iskolák érdekében
a vallás s közoktatási miniszter valameny-nyi tanfelügyelőhöz, és szintén valamennyi egyházi főhatósághoz, szept. 5-én a követ-kező rendeletet bocsátotta ki: Midőn a népoktatási 1868-ik évi XXXVOÍ. t. ez. 67 — 78. §§-aiban a pol-gári iskolák felállítása elrendeltetett, a nem-
zet törvényhozó testülete ez által azt a czélt tűzte ki, hogy a nép azon nagy osz-tálya, melynek szellemi szükségét az elemi oktatás távolról sem elégíti ki, azonban fensóbb oktatásra elókészülni sem kedve, sem czélja: találja fel a polgári iskolában azon intézetet, melyben mivelödésc alapjá-hoz szükséges ismereteket rövidebb idő alatt megszerezhesse annyira, hogy ezen ismere-tekkel közgazdasági és politikai általános miveltsége mellett a mindennapi élet fog-lalatosságaihoz szükséges tudnivalók birto-kába juthasson s vagy ügyes mezei gazda, vagy mint iparos, vagy mint kereskedő, már az igy szerzett alapon megindulhasson, vagy ha e tekintetekből még több ismeretre kívánna szert tenni, az arra rendelt tan-intézetekben tovább tanulhasson.
Ily czéllal nyittatott meg az ország-ban már eddig is számos polgári iskola, de vagy azért, mert nem helyesen fogták fel magánosok és községek a törvényhozásnak a polgári iskolák felállításához kötött üdvös czéljait, vagy azért, mert sokan még most sem tudtak kibontakozni a rég múltban meghonosodott iskolák azon tévesen egy-bekevert állapotából, hogy minden oly is-kolának, mely az elemi iskolák fölibe következik, fensőbb oktatásra vezérlőnek kell lenni: a polg. iskolákból is egy kis gymnaziumfélét akartak csinálni, mi által a polgári iskolák iránt a nagy közönséget zavarba hozták.
A polgári iskolákról alkotott e téves fölfogást ki kell tisztázni, s a törvényho-zás által ez irányban kitűzött helyes czélt kell agy a magánosokkal, a szülőkkel, mint a községekkel föl fogatni; megértetni min-den irányban, mi a polg. iskolában a
nevelésnek és a tanításnak közelebbi, mi az életnek ama tanítás által elérhető végczélja.
A polgári iskolák számára most ujab-ban kiadott s rendeletemet kisérő tanterv-ból világosan kitűnik, hogy a polg. isko-lában a közéletre tartozó azon általános műveltség adatik meg, a melyre tudományos pályára nem törekvő minden jobbmódu magyar állampolgárnak szüksége van.
Ezen általános miveltség megszerzése idején alaposan elkészül a tanuló egy részben arra, hogy mezei gazdaságát — ha ilyennek birtokában van — észszerűen vezethesse, más részben arra, hogy ha iparos vagy kereskedő akar lenni, az ezen foglalatos-ságokhoz szükséges alapismeretek birtokába jut; sőt alkalmassá válik arra is, hogy némely köztisztviselői pályára léphet.
A törvény nem tiltja ugyan, hogy a polq. iskola négy osztályát bevégzett tanuló a középt&nódákba, vagy a tanitóképezdékbe átléphessen; de sokkal helyesebb azon fölfogás, hogy azok, kik a polgári iskolába lépnek, megtartják a kezdetben maguk elé tűzött czélt s bevégezik azt teljesen s lesz-nek vagy értelmes mezei gazdák, vagy tanult iparosok, kivévén azokat, kik keres-kedőkké akarnak lenni, kiknek a polg. iskola 4-ik osztálya bevégeztével át kell lépni a közép kereskedelmi iskoládba.
Azokra nézve, kik a polg. iskola hat osztályát bevégzik, intézkedtem, hogy ha még ekkor sem kivannak a magán polgári életbe mint már is általános műveltséggel bíró polgárok kilépni, hanem mint gazdák, erdészek, vagy állatorvosok magákat tel-jesen ki akarják képezni, a ioldmivelése miniszter nr f. évi 628/eln. sz. a. kiadott
rendeleténél fogva, a magyar-óvári gazdasági akadémia kivételével, a gazdasági közép-intézetekbe, avagy az állatorvosi intézetbe fölvétethessenek; valamint a pénzügymi-niszter ur f. évi 34,505. sz. a. kiadott rendeletéből, beléphetnek a selmeczi erdé-szeti akadémiába.
Más részről azok irányában, kik ma-gukat az ipari pályára szentelik, s külö-nösen valamely fontosabb iparág megtanu-lására hajlandók, már is megtettem itt-ott &z intézkedéseket, hogy a polgári iskolák mellett egy bizonyos iparág folytatására ipar-tanműhely állíttassák, melybe vpolg. iskola 4-ik osztályába lépó — mint 13 éfes korba jutott növendék ifjú — agy vétetik fel, hogy a polg. iskola részére kiszabott közismeretre tartozó tanulni valók mellett ezek- tanulásától üres óráiban három ér elforgása alatt, az ott fölvett iparagat megtanulhatja s midőn a polg. iskola 6-ik osztályát bevégezte, onnan egyszersmind mint elkészült s mivelt iparos tanoncz, avagy mint kezdó iparos-segéd léphet ki.
Intézkedtem végre, hogy a polg. is-kola hat osztályát jó sikerrel berégzett mindazon tanulók, kik sem a magán-életbe nem léphetnek mint mivelt polgár«k azért, mert nincsenek anyagilag oly jó módban, sem gazdasági, erdészeti, avagy állatorvosi intézetbe nem szándékoznak, sem végre iparosságra nem hajlandók s arra nem készültek, azonban tisztességes kenyérke-resetre vannak utalva, megtalál ha/mák > pályát, melyen szerencséjüket keressék.
E czélból fölkértem a közlekedési, belügyi ipar- és kereskedelemagyi ás\'\' a pénzügyminiszter urakat, hogy a polg. is-kola mind hat osztályát jó sikerrel bevégzett

TÁRCZA.
Montenegró gyöngye.
Sxommer Sándortól.
(Folyt, él rége.)
A törökök fegyverei jobb horderejűek le-hettek ét biztotabbak; mert minden tortttz ke-gyetlen vérontáat okotott a montenegróiak to-raiban. — A montenegróiak ritéittl tartják magukat, mindamellett sürüen hallanak a tö-rök fegyverek alatt. Az öreg Gir Ali minde-nütt Iegel61 harctol, bátorságot igyekszik a csapatba önteni, Ali Achmedet U képviselni Utazik talfetzitett ereje állal, — de hasztalan I már három tebbíl patakzik pirot vére, mely tisztet fehér szakállát befetté; igyektiik győzni, hogy tejedelmét megmenthesse a már bistosnak hitt f-iglágtol, mert csapata a túlnyomó er« elól hátrált Már közel tátrakhos sioritUtott a csa-pat, hol a fejedelem volt; a törökök keményen tüzeltek és már néhány sátor lángba boralt, — midőn egyizerre mindkét rétzríl a tüielée be-állott; mindkét fél kifogyott a líporból három órai tuzeléz a tán.
A törökök hatalmat „Allah* kiáltások közt rohantak a maroknyi montenegrói csa-patra és következett * kar, — kél ét handzsár
forgatás.
Hagyjak íket tovább küldeni és tekint-
•Ook a fonók sátorába.
A fejedelem a aitor ajtajánál állott ét
nézte a csata menetét: néha könybe lábaltak
tumei, midőn látta a hadfiai elettót, midJfl látta
csapata lankadtsígát és őzt rezére sebesultaé-gét. — ÖnkénytelenUl kapkodott oldalához, szerelett Tolna a küzdőknek segítségére sietni, de — álruhában oldal fegyver nélkül volt ét igy nem barczolhatott.
Sephira az ájaláthoz közel volt; minden pereiben hitte, hogy könyörtelen karok fogják a gyengéd apai kebelből ét jegyesétől elragadni rabtágba viendik egy koszira basa háremjébe. Folyton tirt szegény ; majd a fejedelem lábai hoz boralt megkérni, hogy engedje meg Ali Acbmednek a harczríást és bistotitjt a fejedel-met a fényes győzelemről.
De a fejedelem konokul megmaradt ha-tározatinál ; — szeretett volna már kegyelmet it adni a halálra itéltnek, de nem tette, nem te-hette ; mert azt nem engedé a gőg.
A tzegény Sephira ilyenkor olyan tzép volt I —
Ahl valóban megérdemlette a nevet: „Montenegró gyöngye", hisz oly bájos teremtése rolt az Istennek ; és most, midőn kisirt szemei róna szegélylyel látták el a barna arezot, mi-dőn a gyémánt könycsepek gyöngyöztek kerek-ded arczán alá, akkor — ah 1 akkor valódi földi nagyalt matatott.
Az ifjú mélyen meg volt indalva ét vi. gatztaita Sephirát, hogy ez „Allah* akarata ét nyugodjon bele.
Öt pereznyi időköz után Gir Alit vérébea nozták be a sátorba.
Sephira ettevetzetten rohant a félholt Uttre, azt csókjaival halmozá el, majd a feje-delem lábaihoz veté magát, attól kegy elmet ké-rendő Achmed számára.
A fejedelem mélyen megindulva, kőny-
nyes szemekkel térdelt Gir Ali mellé, annak ke-zét megfogá éa barátságosan megtzoritá.
AJ öreg felnyit* szemeit, barátságot mo-solyt vetett környezőire ét halkan, báty ad t han-gon monda;
„Fenség 1 igazán szereted hazádat?\'
.Ali lét te ezt megkérded?"
,Ha igazán szereted hazádat, feazég, él be akarod irántami kegyeitéged legpariayibb jelét is mutatni, akkor engedj egy kerettel fel-lépnem."
.Kívánj bármit, Nikita nsked mindent megad!\'
,A peresek aggasztók s nagyon közel il-lant ahhoz, hogy hazátlanok legyünk; ezt még előidézi fenséged aion tette is, hogy legjobb harezotainknak megtiltod működésüket. Ha te-hát caak egy kit szeretettel viteltetel irányom-ban, agy engedd meg, hogy Ali Achmed kar-dot foghasson és nem fogod megbánni!\'
A fejedelem ránezba ssedé homlokát, mély gondolatokba látszott elmerülve lenni.
.Kegyelem at ártatlannak, fentég!" — rebegé Sephira, miközben a fejedelem lábaihoz veté magát ét összekulcsolt keséit a fejedelem felé tart*.
Nikita megindulva foga meg a leány ke-tét ét a földről fölemelé.
Ezalatt a törökök mindinkább előre nyo-multak,* montenegroiak risszaver«ttek ét kény-telenek voltak a főnök sátrát ottromillapotra kézzen körülvenni ét emberfeletti kitártánál igyekeztek azt védeni.
De a túlnyomó erő elől még it hátrálniuk kellett ét már egy helyütt a torok megtörettek él egy ogriaaai a török * sátorban termett.
A bennlevók folriuzttttak es által mélá-zátakból ét Sephira pisztolyt vast éli övéből, ezélzott ét lőtt.
Egy máaodpercs maira a foatgomoly ol-otzlott ét egy hulla feküdt a földön.
,Én vagy ő — monda nemes tartást ölt-vén magára ét Ali Achmedre matatott — ket-tőnk közül egyikünknek védelemre kell izállni; ét nem az elébb mondtad, fentég, hogy a fér-fiak vannak hivatva e pályára ? nem, ét ismét nem! hol a férfiaknak megtillatik a hazasze-retet, hol nem lehet támasza s fejedelemnek, ahol az ártatlanoknak biinhödniök kall, ott — habár a férfiak szégyenére vilik is — * nők vannak hivatva arra, amit a férfikkaak csele-kedni kellene. Én szabad vagyok, fentét; egy szavadba karol ét jegyesem harctolni fog ; de ha ellenkezón otelikatel, agy én fogom ót kép-viselni és htxczolni addig mig vagy el tton, vagy pedig oly győzelmet vivők, amely Utal a fejedelem kegyét annyira megnyerem, hogy keretemre jegyesemet szabadon booaijtj*.!\'
,B*r bírod kegyemet, de jegyetednek har-ozolni nem szabad 1*
, Hát bocsásd szabadon és add viszza éle-tét; majd találunk mi más hazát, ahol taláa jobban felfognak bennünket venni mint itthon, ét ahol oMndewa hajthatjuk pihenésre fe-jőnket !•
A fejedelem kiasé gondolkodott ót mondi:
Ét eltudnad-e hagyni Montenegrót, ha-zádat ét .innyira szeretett atyádat ?■
Ilyen körülmények között, ientég, TÍ-lazztanom kell a haza ét apai nwrttet ét a sze-relom rózsái között, s hittem, atyizz tent fogja rotz néveo verni, ha hazámat ét ót tlksgym,

ZALAI KÖZLÖNY
TIZENNYOLCZADIK ÉVFOLYAM
tanulóknak a vezetésők alatt álló al-sóbb fokú hivatalokban nyissanak utat, életpályát.
E főikérésemre a közlekedésügyi mi-niszter ur még 1877-ben 20,372. sz. a. kelt rendeletével megengedte, hogy az ily végzett polg. iskolai tanulók vasúti gya-kornokok ni fölvétethessenek.
A belügyminiszter ur f. évi 28.115 sz. a. kelt rendeletében kiadta, hogy a végzett polg. iskolai tanulók, a belügy-minisztérium segéd- és számtiszti hivatalok betöltésénél, valamint a megyei segéd- és kezelói állomásoknál fölvételért folyamod-hassanak és folyamodványaik figyelembe vétessenek.
A földmivelés-, ipar- és kereskede-lemügyi miniszter ur f. évi 628/eln. azámu rendeletében kiadta, hogy a polg. iskola 6-ik osztályát jó sikerrel végzett tanulók a nem kiucstárilag kezelt postahivataloknál kiadói minőségben, továbbá a távirdai kezelói szolgálatra fölvétessenek, valamint fölvétet-nek a távirdai kezelói tanfolyamokra is.
A pénzügyminiszter ur f. évi 34.505. számú rendeletében kiadta, hogy a polg, iskola 0 osztályát jó sikerrel bevégzett tanulók ugy a számvevőségi és pénztári, mint az adó-, vám-, fogyasztási adóhiva-tali, pénz- és adó-őrségi és a segéd (keze-lési) hivatali, továbbá a dohány- bevál-tási, gyártási s eladási, lotto-hivatali, bélyegző és sóhivatali szolgálathoz bocsá-tassanak.
Midőn a fennebiekben lehető részle-tesen vázoltam a polg. iskolák czélját, kimutattam mindazon életpályákat, me-lyekre a polgári iskolában a tanuló ifjú nemzedék eljutha^jés fölkérem, hogy oda hatni törekedjék, hogy megértetvén a polg. iskolák elé tűzött feladatokat és azoknak az ország kőzmivelődésére ezélzó fontos szerepét, igyekezzék a közvéleményt e helyes irányba téríteni s kiválólag arra indítani az illetőket, hogy^mindazok, kik az elemi oktatás áltat elérhető miveltséggel nem elégedhetnek meg s fensóbb intézetekben elérhető tudományos miveltségre akár haj-lamaik, akár anyagi tehetségeik miatt nem törekedhetnek, keressék és találják fel a miveltség közép útját a polgári iskolákban, mely rendeltetve van a hazai népség nagy tömegét alkotó osztályát a középmiveltség megszerezhetésére, különösen a mivelt mezei gazda és a tanult iparos osztály kimivelésére vezérelni. A polgári iskolák ujabb tanterve e napokban utólag fog meg küldetni.
Zalamegyei gazdasági egyesület
J819-ik évi szeptember hó 2-án Zaia-Ege-szegen tartott közgyűlési jegyzökönyvéből:
61|US-879.
A szólószeti és borászati pályaműik* bí-rálatára kiküldött bizottság jelentése be nem sdhalásáról.
Olvastatott a zalaraegyei gazdasági egye-sület álul az 1878 évi szeptember 2-án tartott kozgyUlés 5090 azámu végzéssel 50 drb. arany díjjal kihirdettetett pályásaira beérkezett szó-lőszeti és borászati szakmunkák bírálatára ugyanazon számú, végzéssel kiküldött bizottság eljárásáról Zala Apátiban 1879 évi augusztus hó 5-én felvett jkv. mely szerint a kiküldött bizottság tagjai N. Modrovics Gergely elnök, Glavina Lajos, gr. Deym Nándor, B. Putheány Géza, Dervaric* Ákos. Baán Kálmán összeül-vén, felolvastatott a gazdasági egyesület 00 879 siámu pályázatot hirdető végzése ezután az egyesületi titkárnak ügyvezető elnök úrhoz jul. 1-ról intézett jelentése a hátirattal, mely-ikei titkár a beérkezett pályamunkáknak, bi-zottsági elnök úrhoz azonnali átküldésére uta>-sittatott, mely utasítás folytán átküldött müve-ket és küldeményt bizottsági elnök ur a bizott-ságnak előterjesztvén megallapittatott, bogy a hirdetménye* határidő lejártáig 1879 juaius 30 ig következő pályamunkák érkeztek be u. m. —
1 ör 1879. Május hó 27-én 58 iktató szám alatt: „A szőlőmiveiét és borkezelés kézi könyve tekintettel Zalamegye speciális viszonyaira* czimü mii: .Többet észszel, mint erővel" — jeligével és ugyan e jeligével ellátott bepecsé-telt levéllel a mü füzetlen és nyitva érkezett.
2-or 1879. Május 31-én 61 ikt. sz. a „Noe* jelű név alatt öesufüzetlen és nyitva érkezett, — jelige és jeligés levél — nélkül. — 3-or 1879. Június 11-én UC. ikt sz. a. a titkárhoz irkezett láda a (17 sz. a. a titkárhoz érkezett utasítás folytán bizottságilag felnyitta-tott, s abban találtatolt az ád. 3 mellékelt küld levél, melyben az illető pályázó által bejelentetik a lepecséte Ive küldött mü B javasolt következő czime: Szálőszeti és borászati pályamű a szóló-termelő közönség hasznalatára; — s jelige mely következő: .vannak kézműveseid aranyra, ezüstre, rézre, vasra, kelj fel azért és építs, az Ur veled leszen.* — A ládában lepecsételt bo-ríték alatt mely felny itatott a jeligés lepecsé-telt levél, B a jeligével ellátott 150 lapszámot tartalmazó füzetlen mü ; — s még kővetkező tárgyak találtattak.
* a, cserép csésze erjesztésre,
b, cserép pipa erjesztésre,
c, bádog csú erjesztésre,
d, cserép pipa kénezésre,
e, légszürü hordó dugasz,
f, hordó dugasz hosszabb
g, hordó dugó mosó kefe, mely fegyver
kefe név alatt megvásárolható
h, három doboz „szőlő magvak* — „szőlő mag liszt* és „Caolin* felirattal és "lepecsétel-ten. —
i, kilencz csomag különféle bortderiló szer.
■i-er 1879. június 23-án 70. sz. a. .Szőlő-művelés és bor kezelés mint pályázati munka Zalamegye gazdasági egyesülete által kihirde-
tett ssólósceti szakmunkára* csimii következő jeligés mü : Viaam tubtile facit in sene eor iuvenile *ed vinum Yilereddit iuvenile senile jeli gés levél nélkül.
ö ör 1879, június 23-ia 71 ikt ss. *. Sió-fokról küldve érkezett bepecsételt küldemény, felayittatváa abban találtatott * kovetkeaő czi-mü Összefutott mü : Gyakorlati szőlőművelés ót borkezelós" — követkeso jeligévet: „Cftakelóre -— a ki megállapodik as elmarad\'," — mellé-kelve a basán ló jeligével ellátott lepecsételt jeligés levélke is. —
6 or 1879. jaoioa 26 án beküld ve 75 ik-tató szám alatt beiktatott lepecsételve érkezett noü következő czimmel éa jeligével: „Oltazeru és hasznos bortermelés kézikönyve különös fi-gyelemmel Zalamegye helyi viszonyaira: ,Ne hagyd el magadat és megsegít as Isten" — jeligével ellátott lepecsételt levélkével, és négy lapon 13 rajz alakkal.
7-er 1S7H. janius 30 án 76. sa. a. érkezett „Szölőirüvelési és borászati pályamű" — czimü „Halmadait koszoruzza borág* jeligével ellátott mii, — ugyan e jeligével ellátott lepecsételt le-vélkével. —
Axiktatói asám 58, 66,71, 75, 76, vagyis a tenti 1. 3. 5. 6. 7. ss. a. müvekkel küldött jeligés Ie7elek. még is ugyan a 3. se. a. műhöz tartoió fent jegyzékeit tárgyak bizottsági elnök urnák megőrzés végett átadattak. —
Minthogy a beérkezett 7 pályamunka na-gyobb terjedelme az átolvasásra hosszabb időt igényelvén a bizottság nem látta ccólszerünek, hogy a pályamunkák a bizottság testületi ülé-sében olvastassanak fel, elhatárolta hogy a müvek mindegyik bizottsági tagnak átolvasás és tanulmányozás végett a következő sorreod-ben kiadassanak olykép, hogy átolrasá* után azt a sí ám readszerinti kóvotkezi-jének a bízott sági elnök urnák pedig az utólsú sorszámú tag átküldja, és pedig es alkalommal átadattak.
1. N. Modrovics Gergely elnök nrnsk a
fenti 1. s. ikt. 53 sz. a.
2. (Haviaa Lajos urnák a 2, ikt. 61 ;
3. Urf.Deym Nándor urnák a 3. ikt. 06;
4. B. Putheány Géza urnák a 4. ikt. 70;
5. Kedeczky Jenú urnák as 5. ikt. 71;
6. Dervarics Ákos urnák a 6 ikt. $C;
7. Baán Kálmán urnák a 7. ikt. 76;
sz. a: müvek minthogy pedig a bisuttsig birá
tatával a t. e, Örept. 2 ki közgyűlésig el nem
készülhetett, ezt a közgyűlésnek bejelenteni
határos la. —
Tudomásul vétetett.
Helyi hírek.
— K&vác* Ztigmtmd veszprémi püs-pök ur ő excelleutiája küifóldi útjáról szeren-csésen haza érkezett.
— A .Társas-kör\' évi rendes közgyű-lése mull vasárnap megtartatott. Az évi tscsáxi dij 2u Írtról 16 frtra és a kültagoké 10 frtról 8 frtra szállíttatott le. Az Uj tisztikar kö-vetkezőleg választatott meg: Elnök: Dr. Laky Kristóf. Alelnök: Dr. Horváth Ferencz. Tit kár:Varga Lajos. Ügyész: Lengyel Lajos. Fénzlárnok : Erdódy Lajos. Háznagy : Gróf Hugooay Kálmán. KOnyvtárnok: Góson Sán-dor. Választmányi tagok: Hauser János. Dr, Szukics Xáodor. Wachtel Ziigmond. Dr. Schreyer Lajos. Gutmann Vilmos. Vágner Ká
SZEPTEMBER 25-én 1879
roly. Lovak Ede. Tomasich tál. Póttago\';
1. Hanny Elek. 2. itju Fessslhofer József.
Vigslom rendező bizottság 1879— 8O.évre.
Wéber Károly. Ebenspanger León, ifj. Fessel-
hofer József, Gozon Sándor, Gatmann Lázár,
Hanny Elek, Grf. Hugonay Kálmán, Kelcz
Géza, Lovak Ede, Muraközi Ferencz, Oszter-
huber Lásstó, Dr. Weiss Zsigmond.
— Hangverseny. Braga Hermina k. a.,
a bécsi CB. kir. opera színház első rangú énekes-
nője és Grünfeld Alfréd ur, zongora művész
hangversenye. 1879. f. hó 28-án ss .arany szar-
vas" vendéglő dísztermében Nagy Kanizsán.
Jegyek előre válthatók Práger Bála ur gyógy-
szertárában és este a pénztárnál. Müsorozat : 1.
a) .Kondo* A. moll Mozart bi „Mennetto"
Mozskovszky c) .Rigeaudon* Kaff Grünfeld ur.
2. „Három dal* Lassen tői Braga kisasszony,
g. a) „Impromptu, As-dur b) .Nocmrno", Des-
dur Chopin o) .Novelette" Schuman d) .Eri-
könig" Schubert-Liszt Grünfeld ur. 4. a) „Fi-
garo lakadalmá\'-ból dallam b) „Don Juan,-
ból dallam Braga k. a. 5. a) „Vaise lente és
Pizzicito*, ,Sylviaból„ LeoDe!ibesb)„Perzsiai
induló* Straus Grttofeld Grünfeld ur. 6. a)
.Magyar dalok* b) „Dalok, Grünfeld Alfréd,
lói Braga k. a. 7. .Ábrándok", (fantasie Wag
ner Kichárd Grünfeld ur. Helyárak: Körsjék
1 sor 2 frt. 50 kr., 2. és 3-ik sor 2 frt., Zirt-
szék 1 sí sor 1 trt. 50 kr. 2. és 3-ik sor 1 frt.
Karzati ülőhely 1 frt. 20 kr. Földszint 70 kr.
A zongora Bősendorfer mütárából száliittatik.
Kezdete pontban 7]/a órakor. Felhívjuk á mü-
partoló közönség figyelmét a jegyek jó előre
való váltására, mert a ritka müélvre bizonyára
tömegesen jelennek meg.
— ClUnorány Gé*rt m.kir. postafótisz-
tet a földmivelés-, ipar- es kereskedalemügy i
minieter s soproni postaigazgatósági kerületbe
ideiglenes minőségű postafelügyélővé nevezte ki.
— A 9*ölös*eti congrestus bevégezte
a Budapesten tartott nagygyűlést. A congressus
tagjai elragadtatva beszélnek a magyarországi
vendéglátásról és jó hírünket viszik szét a vi-
lágba. Csakhogy van nekünk már e tekintet-
ben oly hírünk, hogy jobbat nem kívánhatunk,
a sok gyülekeaésnek azonban \'egyéb eredmé-
nyét sem igen látjuk. Bárcsak már ez is más
kép volna. Addig azonban erről hiába reménv-
kedük, míg — épen az érdekeltek a legnagyobb
közönyt tanuBÍtják az ily gyűlések iránt. Me
gyénk példanl igen nagy szillótormó vidékkel
bír, megyénkben országos.sőt világhírű borok te-
remnek, airól azonban nem értesülünk, hogy
még caak részt is igyekez\'ek volna venni oly
gyüiésen, mely végre is a meglevő állapotok
javítását tüz\'e ki czélul.
— Jótékonyctélu államsorsjáték. A
szegedi árvízkárosultak javára rendezett ma-
gyar államsorsjáték húzása f. évi szeptember
hó 30 ikán fog eszközöltetni. E aorsjáték 5308
nyereménynyel, összesen 220000 frt nyere-
ményösszeggel fog kisoroltatni, A főnyere-
mény 5i. ezer frt, mely magyar aranyjáradé-
kokban fog kifizettetni. Eltekintve attól, bogy
e sorsjáték, kedvező előnyökkel bír, mellette
jótékonysági czéllal is egybe van kötve, miért
is felhívjuk reá a nemes emberbarátok figyel-
mét. Ily sorsjegyek darbonkiot 2 frtjávál szer-
kesztőségi irodánkban is kaphatók.

hogy örökké tartó boldogságomat megalapítsam. .Es boldog tudnál-e lenni egy száműzött fenségsi-rtővej?"
.Boldog! mert tudom hogy ártatlanul űze-tett el házijából; vigasztalnám, és oaztanám rósz és jó napjait,*
.Csudálatos leány!" — mormogá fogai költ Nikita.
Néhány török már a sátor lejáratánál küzd ; — néhány pillanatnyi idő és mind a sá-torban teremhettek volna, ha az eddig hallga-tag ifjq Ali Achmed, nem térdel a fejedelem elé és szól
.Fenség ! a hala szentségére kérlek en-gedd a végveszélyben e kardot utoljára forgat-nom, hadd tegyek hazámnak mag e?y utolsó szolgálatot; a te élted is veszélyben forog, és inkább elesem én, mint le: — engedd oh! en-gedd 4 kardforgatást! nem kiváonk kegyelmet ■zámomra; végeztess ki csata után •* orommal halok meg ha tudom, bogy fejedelmem és ha-tam boldog.*
Esdő tekintetet vetett axifju a fejedelemre és bogár nemeiből egy pár könycsepp gördült végig arczán.
A fejedelem mélyen meg volt indulva, és majd Gir Alira, majd Sephirára tekintett, kik egyszerre fordultak s fejedelemhez és kiálták :
.Kegyelem az ártatlannak, feoség!*
.Vedd e kardot, ifjú, és kürdj — monda végre Nikita — matasd meg hogy a hazáért el tudsz eani ha kell, hogy csak a bitó elöl me-nekülhess!"
.Nem ugy, fenség! mert viszajövök, és akkor aem fogok rimánkodni nálad éltemért; <&#187;ak neg akarom, matatni, hogy Montenegró
na vagyok, és Montenegró gyöngyére érde-mes!" &#8212;
K Biavaknál kirohant a sátorból.
.Fel a végcsatara, fiuk ! &#8212; dSrgé a csa-pat közé ali Achmed.
A lankadt és kimerült csapatot Ali Ach-med, a szeretett harczn megpillantásakor egé-szen uj lélek szállta meg; a derék Achmed uj rendbe hozta csekély csapatat és ennek egy ügyes kanyarulata áltin sikerült a törököket a sátrak közül kiszorítani
A szabad tér mindinkább kedvezett a montenegróiaknak és Jig egy két órai küzdés alatt a törökök kényeiének voltak hátrálni mely alkalmat a mooienegróiak felhasználva a törökökét üldözőbe v.-;ik ugy annyira, hogy ezek kénytelenek voltak a hegyek túlsó olda-lára visszavonulni.
A győzelmes csapat azalatt örőmrivalgás között kisérte Ali Achmed &#9632;! a főnök sátráig, melyben ex eltűnt. A belépő hős a kardot le oldván oldaláról, azt a fejedelem lábai elé te-vén, monda :
&#8222;Utolsó kívánságom, fenség, teljesült, most rendelkezzél felettem B örömmel balok meg, ha tudom, hogy .Allah* téged népednek megtar-to-.t és hazámat megmentette !*
.Nem bitó, fiam! hanem a diukard le-gyen jutalmad&#8212; monda Nikita &#8212;\'valóban méltó vagy menyasszonyodhoz; élj vele boldo-gul, mert azzá teszed! *
.Nem én fenség; 6 boldogít engem I\'
.0 téged, és te őt, és es így rendén van; remény lem rövid napok múlva találkozunk Osettinyében."
Ezzel anélkül, hogy csak válaszra várt is volna, hirtelen eltávozott.
.Kedves Achmedem !* &#8212; monda Sephira, miközben jegyese nyakábs borult &#8212; majdnem elvesztettelek."
&#8222;Es mit gondolsz, mi vehette s fejedel-met e tettre ?&#8226;
,Eo nem tudom!\'
.Azt hitted, hogy tán harcsosait akarta megoézui? vagy talán ezÜBt fürtü atyádat akarta meglátogatni? oh n<;m! ót fontosabb ügy vezette ide, ő szerelmes .Montenegró gyön-gyébe " és te hozzád jött!\'
.Hozzám?*
.Igen, hozzád; nem vetted észre, midőn kérdé tőled, hs igazán szeretsz e; nem vetted észre ahogy most hirtelen eltávozott, hogy felháborodott kedélyét előttünk palástolja ?*
&#8222;Csakhogy élss!"
.És ha nem élnék, hajoltál-e volna aka-ratára V"
-,És te azt kérdezed?*
.Bocsáss meg kedvesem, hogy eg/ per-czig is kételkedtem igsz szerelmedben."
.Hisz mondtam, bogy tul nem élném ha-lálodat ; de &#8212; hat itt mit látok ? te vénei !\'
.Egy kis sebet kaptam, seumi egyéb; néhiuy nap múlva begyógyul "
.Ülj ide mellém, majd bekötözöm." Szótlanul engedett as ifjú a felhívásnak és engedett magával mindent tenni.
Néhány peronyt idő után a szunnyadó Gir Ali felébradvén körül tekintett
.Élsz még, fiam ?" &#8212; monda Ach* medhez. &#8212;
&#8222;Elek, és tovább is élni fogok I\'
Erre elmondott mindent, a mi közte és Nikita. kózt történt.
&#9830; * *
Kapok és hetek multak el már az esemé-nyek óta a fegyveres katonákból békés polgá-rok lettek.
A csaták saja megszűnt és vele együtt ás örökös vijzálykodás.
Hőseinket Csettinyében ismét feltaláltuk és nem mulasztjuk el lépteiket követni-
i^gy gyönyörű augusztusi nap volt; a tiszta kék égboltot parányi teln" sem takará és így sstbsd folyást engedett a természet a nap égető sugarainak. Hőseinket egy palota alakú épület tágas termében találjuk tel, bolegy hosz-szu teluritett asztalnál foglalták helyet.
.is asztal f&#171;lső részét Nikita, Montenegró fejedelme, foglala el, mellette Qir Ali ült, mig Nikitától átelleaben a túlsó oldalon egy jegyes pár vonta magára figyelmünket. Az asztal többi részét előkelő vendégek foglalták el.
Mindenki arczából öröm sugárzott, mig az öreg Qir Ali bágyadt szemeiből egy pír könycsepp gördült végig arczán, melyek sz öröm könnyei valáüak.
A pópa ma összeadta a jegyeseket &#8226; örök ké egymásé lettek.
Az öröm végre szavakban talált kifaka-dni és az ünnepély végezlcvel Nikita fejede-lem megszólalt,
.Te, Qir Ali, ma valóban örömapa vagy, mert Montenegró gyöngye hossá méltó ifjút kapott férjéül. E férjnek egyszersmind hiva-tása lesz téged eddigi tisztedben felváltani esel izmerésem nyilvánításával ezennel nyugalomba teszlek, utódul Ali Aokmedet nevesem ki. Te

ZALAI KÖZLÖNY.
TEENNTOIiCZADIK ÍVFOLYAM
&#8212; yagy-Kanbna viroa kcpriseií tes tűidének kedden tartott ülése utokttlanuléliok vull, meljröl kimerítőbben Ingunk mogamie keioi, most cs&#187;k azt jegjezzűk meg, hogj &#187; dél&#171;&#187;l&#187;i :&#187;karékpénstax kebelében szervezett &#8226; vüito- é&#187; őnsegéljifl írfvelkeiotnek 4029 frt köiségi p&#187;lléü. eiengedésa ir&#187;nti kérvéoye au-vuatlobbséggJ elvettoteU. Baj György Cn-eerv utcis &#187;égéo tevu birlukin keremml uj UICM oyi&#171;&#187;tik. T&#187;ródj alkapiUny urn.k 60 frt segéiy ut.lvioyuttowtt &#187;.t.
_ Arverexea Z&#187;l&#187;inegy&#171;beu. avetrcs Jóiaei és neia 295\'J trlra b.ingall. Keeithoiyen okt. lO.én. - K.gác I.tviu 3413 frtra b. in-g,tl. Z&#187;la-Tarnokon .iept. 27. - Tosh Iatvao 25U8 írtra b. ing.il. .&#171;P>- 29- ^&#187;b&#171;b&#187;n- ~ í&#187;.k&#8222;Dj. Júaef 600 írtra b. ">í&#187;^\'&#171; **"&#9632; .&#8222;g-n íkt. 30. - Tolh Istv.a 2o08 frira b. "lati. N. ksm&#187;ac okt. 20. - Koját. Janó, OtiÖ frtra b. ing.tl. Tapolciia oki. .-en.
&#8212; 3Iult számunkban koiult jköny*
,; pontjában: Ékker Beiany, T1yadarem&#171;i.Iól
.Vb. helyeit: Eikor B.linyi T,&#171;dar em.li.it
és oda nyilatkouk, hogy a köipoDt inkább Za
la-Egamegre helyetle&#171;ek, vagy ha köigjüle.
épcQ Kesr.híly mellett óhajt jnarsdn., ugy a
kosllhelvi tanleitület&#187;.k nefében a koígjule.
bitaimábó! ö ÍB elfogadja Ke.rth.lyt köxpont-
nak ha ultimatumkép kimondhatja, miszerint
ezen esetben az elnökséggel Csathó Alajos ru-
hinassék lel - olvasandó. Valamint a 11. es
1". o) pontjában Stier helyett kell olr. SÜCI.
&#8212; JlegMváK. A &#8222;Zilamegjei alt.Unoa
tanítói testület" központi választmánya Keszt-
helyen M}ó bó 27 eu d. u. 2 órakor az elemi
B-i&#187;kol&#187; helyiségében tartja havi rendo. ülését,
melyre ai érdekellet szíves megjele&#187;ésé! kén
a tan. testület elnöksége.
SzínészetSzent-Gróthon. Balog Ala-
jos színtársulatával városunkba érkezett s e hó
20 án kezdte meg elóadssait &#8222;Egy katona tör-
ténete* c;itnü jeles francria színmű színre hoza-
talával. JöviSre majd bővebben !s most csak
u;y állsUnosságbaD jigjezziilc meg, hogy e
társulata támogatás: megérdemli: ft fentebb
említett, vulaujiuta tegnap adott &#8222;Piros bugyol-
látis1\' előadása szabatos, díszlete kielégítő, az
egves szereplők ereje méltán dicsérhető. Fel-
hívjuk Sil. Gró\'.h s vidése tziupártoló Közön-
ségét e tarajat felkarolására &#9632; hazafias támo
gataaara. °- rj-
&#8212; Iharos Berény szept. 15-én 1S79;
Jla tartották Ih. Beréoy h&#171;tarához tartozó alsó\'
mezún a verstnystáatást, melyen a csurgó vi
déki ,;azd&#187;Bdgi kor közönségéből jelentékeny
számmal voltak jelen mind a mivel! osztályból,
mind pedig a köznépből. A verseny-szántók
ciak kózrendü foldmivesek lehettetf, kik i.
voltak 22-ten. A legelső jutalmat egy mayer
féle konkoly válaíitó ngynerez.tt &#8222;TrieSr
rostit, melyet nngys. Inkey Józsel ar volt
kegyes a legjobb nántónak rmot .ajátját
jatalmal-kituzni, ihiros-berínji kSzrendtt fSId-
míves, Tóth Józset nyerte el, a má&#187;od,ik jutal-
mat szinte berényi lakos Boncz Mihály kapta.
Un láttuk most is a jutalmazott szántok közölt
pedig, Ali Achmed, légy a fejedelem éo haxá* n*k uly támasza mint elCdód volt és gyakran lugBz fejedelmi kegyelemmel találkozni. Fugadd e diszkard-Jt &#8212; moudá , miközben egy drága-kövekkel kirakott kardot nyújtott neki át &#8212; uruk emlékül és hősiességed elismerésetil: Te ma kétszeresen buldog vagy éa az is fugtt örukké lenni, mer; egy csapat fSnöke 6t egy derék nő tulajdonosa vagy."
&#8222;Köszönöm, fenség, kegyességedet &#8212; vi szüozá Ali Achmed &#8212; az idd is megfogja mu taini, hogy harczus vagyok; boldogít fenséged kegye és legújabb lisztem, de külouösen azoo körülmény, hogy tulajdonomat képezi: &#8212; .Moolenegro gyöngye!! I"
Takaros a
Takaros a kis láuy midóu Angyal &#187;&#171;tlid orcrijin, Köuy re*-g miut harmat cseppek Árvácskának bimbóján.
Oly nép akkor s olvan szende Mintha égből ttállna le, MfgcjókoluáiB bíbor ajkát Hajh! de tiltja kCajOje.
&#8222;Kedve* babáa.! sxép galambom ! IVdd félre kesarvedet. Boldogult szeretSd helyett Találss b&#171;&nem hfi itivet!"
Kern szól semmit, csak lírdogil Msjd tnefreped a scive, , Végre sohsjt B*bís t&iTvel: .Ifit ÍT vlui nélküled
TaTtttt hirdeté pacsirta VerSféuynck ugy őrül. Bánatos tű leaji/kának Sírján a fi k,&#171;ö(dflJ.
BU1S2
Horváth Jóae f ihárMÍ köx polgári 4* eJ ölj Írót is, kit nem a nyer-, vágj dicsvigy sarkalt, hanoin axoo komuiy jó aftandék vérereit, bogy köi*éfci9 lakosaiban a jó ügy iránti érdekeltséget mioél jobban felébressze. Sok. ily derék erélyes és jótüo aluljárót kívánnék éu ismeroLOtt vol-tak, még a ssántók köxött Löcxi, Poaics é* töb-bek Bíráló bisalteági tagúk kötött ott látum T. Toruk Ambrus tisst. Áudorka János, tek. Andurka Gyula arakat, jelen vultak megBaoss tiszttartó ur. Qallobics Lajos kasmir ar, ki egy Hzersmind a verseny száíitásDak rendezóje is volt. A bíráló bizutitag a legszigorúbb igaxság-gal ítélte oda a jniaimakat ax ílietukock. S a jutalmakat nagyságus lukey Jóssef ur gasda-cágí egyletünktüoöke tettre,muokisszorgalomra és tanulásra buzditó nyájas axavak kiséreLében osztotta ki. 1 5 jutalmazott kötött 100 turin tot. A rosU maga 120 íurint értékű volt. Meg-lepd volt a verses yzflknek illedelmes magavise-letök, nidön ő nagysága leereszkedő pyájasaág-gal velük Bzül váltott. Mennyire hat a nép mi velódaaére ily Öuzejovet, &#187;z i jelen volt főldmi vesék okos magatartásokból, értelmes társalgá-sokból is tapasztalható volt. A hazafias érzelmű és páriiogo urakat a magyarok istene áidj&#187; meg B kiserjti tetteiket áldás és jól,ét emelkedése. A ju\\alom rostának működését magam is láttam Kookolos és borsos busából ugy ki valósította a tüzia búzát, bügy a galamb sem válogothatta volna ki lisslábban. Tóth Józsetnek ki azt nyerte és mindnyájunknak art kívánom, hogy adjon Is-ten jövőre jobb aratást, hogy legyen dolga a juta lom rostának. Az idén tudom piarcton eUdni való gabona rostálásában nem sokat fog sza-kadni. Elfeledtem megnézni mi féle gyárban kétcÜ.t a rosta. Hajol emlékszem Nicholson gyárában. Végül nem hiányoltak lelkes és talp-ra esett toasstok sem mer-- ügyes vendéglősünk Nyiirai ur tudla a magyaros szokást, hogy a munka mán jár az áldomás is &#8212; nem maradt ám el jó sörével és borával. Pataki Gésa.
Z-Sxt. Gróth ss<-pt. 18-án 1879. Te-kintetes szerkesztő ur! Engedje meg becses lap ját igénybe vennem, hogy egy a tócsán uta-zukra nézve fantos körülményre figyelmüket feihirassam ; nehogy ugy járjanak miként alul &#8226; írott, és néhány polgártársam megjártuk\' Ugyan-is én és még két iparos közelebb bucsurul, mint árulók kocsinkkal este felé betértünk a Kehida és Hosssufalu kösótt lévő alsó-csányi csárdába etetni s még ex megtörtént elloptak kocaiokrol 3 ponyvái és egy köpenyt s a ta-risznyából egy szalvétát, kerestük másnap is, de se híre, se ha*nva ! Ugyancsak ez időben a kastyáni kereskedő toráról a pokróczot loptak el; egy más utazónak, ki ilt meg állapodott a izüre tűnt el; legközelebbi pac&ai vásárkor egy hordót loptak le egy pintér kocsijára!. Ennyi lopás tórténvéo íly hamarosan e helyen B egyik esetben sem kerülvén vissza az elveszett tárgy: méltán gyanú kel as emberben a hely Stb. fe-lól; de akármi legyen a dologban, jónak lát-tam a vásárosó iparosság és u egyéb erre utazó közönség ügyeimét e csárdára felhivni. Lohonyai Lassló, szt.-grólhi iparos.
&#8212; Ta nitó váUijfxtán. A csákt. kozs.
iskolaszék a kép-zdei Uuárrá kinevtízeii Mar
gitai ur heiyér*), az elemi iskoiahoz oeztáltani
tóul Zrínyi Üáxoly urat a bpesti képezde-vég-
zett növendékét és Csáktornya szülöttjét vá-
lásította meg.
&#8212; Csáktornyán szept. 20-án állami
tauitóképesde meguyitása kitűnően sikerült. &#8212;
Délelőtt Ü órakor nyitotta meg Krób Pál tan
tanfelügyelő ur szép beesőddel as ünnepélyt.
Utána Ztegler Kálmán ur a város neveben,
Scbwars rabbi ur az irr. hitkötség nevében és
végül BárÁny Ignácz ur a képezde nevében
mondottak hatásos beszédet. A képezdei ifjú
ság, a tanári kar, a nagy számmal összejött
vendégek ,Öeoi sánc te "n is résst vettek. &#8212;
Délben ,Seiferl*-féle kertben kősebéd rendes
te tett mintegy 80 személyre, volt felkössóutó
elég, és jó. &#8212; Konyáry a királyi párra, Zieg-
ler K. Trefort miniszterre, lvouyáry a tanfel-
ügyelőre, Ziegler K. a képezde igazgatójára és
tanári karára, Krób Csáktornya városára, Cso-
bóth képezde tanári karára, Bárány as urad.
tissuégre és a nókre, Udvarhelyi a unitókra,
Ziegler L. a polg. és elemi iskola tantestületére
s mások emeltek poharat. A képesdeminta-ate
rüen, csinnai van berendezve. A növendékek
száma az 1. évfolyamban 26. &#8212; Esek közül
20 a bent lakó. A többi, részben állam segélyt
élvez, &#8212; A tanári kar teljes és működését meg
kezdette. A képeidéhez a mennyiség és term.
tudományok rendes tanárává a vall. és küsoku
miniszter ur ő nagy méltósága Praschtík József
tanár urat nevezte ki.
&#8212; Rövid hírek. Blaháné hangját Gyöngyösön phonographban mutatják be egy hangversenyen. &#8212; Finnországban a tava* tel mi főiskolában tanítják a magyar nyelvet, és Bécs-ben? &#8212; A spanyol király meoyegzóje Mária Kriaiioa osatrák fúherczegnovel DOV. 29 én lesz Madridban &#8212; Okt. 6-án lesi 60 éve a vaspá-lyái looomoúr feltalálásának &#8212; Böc*ben a lá-nyok sxamaxa gymnaaium nyittatott. &#8212; űe-
rőfi színtársulata folosslik. &#8212; A sopron-eben-furthi vasút elkészült. &#8212; Cavagnari őrnagy III. Kapoleun természetes fia volt. &#8212; Türf tbnok Ztgrábban van a Száva szabályozása ügyében. &#8212; Wiokler mérgezőt Bécsben halálra ítélték.&#8212; Pauler miniszter nővére J&#171;nka meghalt. &#8212; A magyar aranyjáradék nagymérvű keresletnek Örvend. &#8212; A czár jobban van. &#8212; Biharba 90 adóvégrehajtót küldött ki a kormány. &#8212; A tüdúvétfz gyógy iihatására uj találmány nyal lépnek fel. &#8212; Madarász János a legfőbb itéiő-azekaU.; is halálra ítéltetett &#8212; Csaplár Bs-nedek a piarutareud magyarországi történétén dolgozik. &#8212; A suitán elleni merénylő elfoga-tott és sebeiben meghalt, &#8212; Bécsben a biro-dalmi taaács okt. 7-én nvitutik meg. U fel-a ég e tél órai látogatást tett Bismarknál.
ki nyert?
Bpest, szept. 20 án: 12. 11. 1. 28. 75.
Lincz &#8222; &#8222; 1. 51. 7. 60. 52.
Triewt, , , 27. 50.59.ÖÖ, 90.
Irodaioui
1 (E rov&#187;t alatt metemlitftt munkák Xagj"K4-
uizsáu Wajdiu JóuL-f koorvkereskedtwe által toej-reoieihotűk.)
&#8212; nApollom zenemu folyóirat ssepteraberi
füzete következő tartalommal jelent meg: 1.
Arabeszk II. sz. AVachtel Auréltól- 2 Irma, sa
Ion polka Mülicr Jú^seftől. 3 Ábránd, Mendels-
sohn Barthuidy Bódogtól. 4 Elfojtott könnyek,
dal Pető ti Sandurtól, énekhangra songurakisé
réttel alkalmazU Ív api Gyula. 5 Hát aztán, aztán,
népdal csárdás, szerzé Vág völgyi M. Béla. Szer-
keszti és kiadja Fellegi Viktor. Ára 1 frt.
&#8212; Aigner Abaji Lajo* szerkesztése és ki-
adásában megjelöDÚ .Nemzeti könyvtár* 34, 35
és 3t> füzete beküldetett hozzánk. Tartalma:
Zrínyi Miklós: Szigeti ve&#171;sodelemIII. Vitkovics
Mihály művei 8 és Kszincsy Ferenci költemé
nyei 8. Ára e nagyérdekü kiadvány egy-egy
füzeiének csak 30 kr.
&#8212; .Ctaiadi irfpeM lapok" 25-ik szama
Mehner Vilmos kiadásában megjelent. Ára 30
kr. Frankéi Mór, a kis csodaszárooló fiu arcz-
képét is közli.
&#8212; A $oproni kereskedelmi és iparkama
rának a mintBteriumhoz intézett 1878 évi fűje-
len tése terjedelmes kiadványban megjelent- A
nagyérdekü s bennüaket közelebbről érdeklő
mű tUietesb ismertetését közölni fogjuk.
&#8212; Kontó Sándor népzenész által szeretett
s kitűnően sikerült &#8222;Zala Egerszegi tűzoltók
indulója", mely a zászlóanya Tarányiné ő
nagyságának van dedicalva, még folyton kap-
ható. Ára egy torint. Ajánljuk a zenekedvelók
méltó pártfogásába.
&#8212; &#8222;Uzéora-irió.u Ily csim alatt hetilap
fog megindulni okt. I jével a fővárosban. A lap
Buschman Ferenci nyomdájában nagy nyol-
szadrétben, csinosan kiállítva fog megjelenni.
Érdekes a lap ex imiapja Nyulcz ezüst forint
koszuru alakban fogUlja magában a czimet:
Uitsora-írtó. A nyulcz ezüst forint a mostani
kamat maximumára c/.éiot. A koszorú fels-í
részén Theznis, az igazság istennője van mér-
legével, a melynek egyik serpenyőjében Ö0//
s közvetlenül alatta: Bírói tekintély áll, mint-
hogy az uj*bbi uzsora-törvény a birói tekin-
tély megóvását tartotta szem előtt. A lapezime
alatt levő rajz pedig a társadalomnak az uxsoi
rasok által előidézett heiysetét pókhálósatkén
tükrözi vissza, a melybe egyesek belekevered-
nek. A pókhálósaton dolgozik az uzsorás, pók
alakjában.
Vegyes hirek.
&#8212; Angol reklám. London egyik hírlapja
hirdetést közöl, melyben tarkopunyáju férfiak-
nak kínálta tik tiMtesaéKes kereset Nos, e tisz-
tességes kereset, valóban ax. Csak abban áll
ugyanis, hogy a kopasz főkre a kereskedő r&#187;
akarja rajzoltatni hiidotosét,s azt kivsnja, hogy
e fértiak egész nap hajadonfővel mászkáljanak
Londonban. Az eszme uj, s mindenek fölött
eredeti. -
&#8212; Pikdni jelenet egy amerikai vasúti
hálókocsiban. As indtanapolis st.looisi v**ut
egyik vonatának hálótermében testőí ecsetre
méltó jelenet folyt le múltkor. Éjfél ntán két
órakor az utasokat egy nő segélykiáltása ébresz-
tette fól. A kocsi közepén, ágyának ssélén e^y
fi a U1 nő ült, s köay ez ve bcsiéite el, hogy egy
férfi akart as Ő ágyába mássni. Azt hissi, mon-
da, hogy ugyanaz, ki előtte való est mindenfé-
lekép magára akarta vonói figyelmét Á férfi
ugy adta elő a dolgot hogy fej kelt vizet inni s a
kocsi sökkenése a nu ágyába dobta. E mentse
get a közönség természetesen nem fogadta el. A
fiatal nő e közben vánkosaalá nyúlt, onoan egy
revolvert hozott elő, s a férfit kényszeríti, hogy
térden állva, hálóingben kérjen tőle bocsánatot
ssintéa a h állóing bon körülálló közönség nagy
mulatságára-
SZEPTEMBEK 25 éa 1879.
&#8212; AM eUGoutrdk-magyar birodalmi kan czellár, mint as &#8222;Aogsburger Alig. Ztg\' Boda pestről értesal, Andrássy gróf W &#8212; E lap szerint külön állást fognak szervezni a birodalmi kaoczellár részére, a kinek nem less külön tár-czája, hanem a közös kormány feje less s a há-rom kösös miniszterrel és a két kormányelnÖkkftl a legfőbb tanácsot fogja képezni, a melyben különös a birodalmi kanczeUáraak less u a föl-adata, hogy minden kérdésben megóvja a biro dalom egységét as as egész állam érdekeit A legutóbbi évek tapasztalai azt bisonyitják, hogy as eddigi intézményeknél fogra senki sincs a korona tanácsiban, a ki képviseli a birodalom egységét és külön a birodalom érdekei fölött őrködik. &#8212; A két konnlnyelnök saját országuk érdekeire ügyel föl, a három közös miaiastsr pedig csak a saját tárcsájával törődik. Eddig a külügyminiszter vette oltalmába a &#8222;birodalmat* De ezt is csak bizonyos határok kost Ax első birodalmi kancsellár tehát, mint >ó forrásból értesülünk, Andrássy gróf less, és mint ilyen &#8212; at uralkodó után a birodalomban elsó ember &#8212; ismét a nyilvános pályán megjelenni, nem mint miniszter hanem valamenyí politikai ügyek igazgatója, a ki az inpulsosokat adja s a kinek kesében minden lény találkozik,
&#8212; A gyöngyöli kávénak nagy híre kelt aa
utóbbi idöbeü. Kovách László orsz. képviselő
tett vele kísérletet s azt sikeresnek találta B.
Kemény miniszter is, &#9632;* ki közelebb Gyöngyösön
Kovách vendége volt. meg is lelte e kávét s ki-
tűnőnek mondja. A gyöngyösi kávéról Kovách
László a gyöngyösi lapban ezeket irja: A kér-
dt*s&#171;s növény nem kávénövény, mert a kávénö-
vény tudvalevőleg fa vagy cserje módjára évelő
s számos éven át élő fa species, míg a gyöngyösi
kávé babfajta, külseje igen hasonlít a gyöngy
kávéhoz, a mely Perl<Kaffeené> alatt árulunk
a boltokban Vetése tavaszkor történik s épen
ugy, mint a közönséges bab, a szőlőkben a sorok
kost magasió földbe ül tettetik s a fagy ásnak
kevésbé van alávetve, mint a kösönségea bab,
mert volt rá példa, hogy míg a kösönséges bab
kiiagyott s újra kellett vetni, a ..gyöngyösi ká-
vébab* nem fagyott ki, &#8212; hanem szépen dísz-
lett és termett. Művelése a szőlő között egyenlő
a bab mi velősével, ugy minden eljárás a szedésre
és hővelyéWl való kiválasztásra nézve ÍB. Pör-
kölése, mint a közönséges rendes kávénak pör-
kölése, ép ugy történik; némelyek ízlése szerint
erősebb, másoknál silányabb pörkölés jó; egyik
a méreg-fekete kávét, másik a könnyebb por*
kölessel járó barnit szereti. Mindkét pörkölésben
az iznek különbözetét, minta rendes kávé izénél
a pörkölés minősege szerinti változtatás ered-
ményezi. A pörkölt gyöngyösi kávénak illata
egészen a csalódásig hasonló a rendes kávé illa-
tahoz. Ize a kávéhoz hasonlít, erős vagy gyönge
a mint fősetik, keserűs és mindenesetre kevesebb
zamat és illat tartama van, mint a valódi kávé-
nak. De nem is akar ez a gyoagyösi kávé valódi
rendes kávénővény lenni, Bem annak színében
szerepelni, de igenis hivatva van arra, hogy ason
Bzámtalan kávéhelyettesi tő egészséges síuroga-
tumok között, melyeknek száma légió, as elsős
alkalmasint legfontosabb helyet foglalja el a
hazában s kívül a hasán. Hivatva van &#8212; vagy
mondjuk tán szerényebben ugy, hogy azt hiss>
szűk, hogy hivatva lesz, mert hiszen a chemiai
fegyelmezés fogja kideríteni, hogy ugy van-e?
&#8212; hívatva lehet, mondjunk, arra, hogy as első
helyet foglalja el a valódi kávénak keverésénél,
miut a kávét pótló szurrogátum. Már is ugylát-
szik, hogy vaa benne caőein és pedig oly mérv-
ben, a mely ly el séma makk, sem aross, sem az
árpa vagy tügekávé nem bírnak; van benne
továbbá minden kétségen kívül igen sok tápláló
anyag s így az egéeuégre és táplaskosásra szük-
séges anyagoknak oly faktorai, melyek azon
föltevésre jogosítanak, hogy hívatva lesz nagy
szerepre, kivált szegényebb hasaknál, hol már
is egy negyedrész a főotemlitett kávéknak egyi-
kébői szerepel &#8212; nem említve azokat, a kik
kizárólag gyöngyösi kávét hasin álnak.
&#8212; Az elhunyt Napóleon bercseg szolgáját
Uhlmacnt, ki vele Afrikában is volt, az ex-csá-
száráé Arenenbergbe küldé, hogy ott a herezog
tulajdonához tartozott apróbb tárgyakat össse-
ssedje, s Chislehurstba vigye. E tárgyaka *
Eugénia ex császárné az elhunyt hercseg barát"
jai kost fogja szétosztani* Uhlmann na-
gyon kedvetlenül, fukar szavakkal beasél a
herczeget árt cataatropháról, nagyon panassko-
dík a herczeg kíséretében lévő katonák gyá-
vasága miatt, a bátor, hu, fegyeimesett s be
csületes zulukat azonban dicséri, ezek szerinte
derek ab b, megbízhatóbb emberek mint a to-
kon letelepedett európaiak.
&#8212; Történéti ünnepély Becsbea. Becsben
1883. szept. 12-ere nagyszerű történeti ünne-
pélyre készülnek. Ama napQD leaz ugyanis
kétszázadoa évfordulója azon emlékezetes ese-
ménynek, bogy Sobieski János lengyel kirilj
Becset a török ostrom alól felszabadította. Az
ünnepély művészi részének rendesésevei ismét
Makartot bitták meg. Makart agyában esalka*
lemra merész és fantasztikus terr fogamsott
meg. A Bot* körül kéusáz évvel etelótt tojlt
TIZENNYOLCZADIK ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY.
3ZEPTEMBBB Sb-U 1879

Dagy küzdelmet élő előadásban akarja a mai aemtecUk szemei elá idézni. Egéss katonai mi-noevret akar reDdezni, mely ama harcz minden fázisát feltüntetné A nagyszerű képet, melynek &#9632;zinhelye a Leopold- és Kaalenberg lenDe, tok százezer főnji néző közönség szegélyezné be. A győzelem uún nagy menet fogna a harcatérről ai aj városházához indalni. A menet foglyok-bdl törökökből és török nőkből &#9632; a kétszáz érvel ezelőtt zzákmányul esett agyukbál, zászlókból &#9632; fegyverekből fog alkui. E trófeák eddig a fegyvertárban roltak elhelyezve, de akkor majd as uj városházába vitetnek át Az ünne-pélyben résit vennének és pedig ódon katonai egjenmhában mindason ezredek, melyek elő-d&#187;i egykor a nagyharczban tényleg resztvettek Makart már nagy \'buzgalommal dolgozik a részletes tervek kidolgozásán, melyek elfogadása iránt azonban as illetékes tényezők csak ké-si bb fognak határozni.
&#8212; Leugrott a Niagara hidjáról. A ,New-York Herald" ssertnt egy Peer nevű amerikai, fogadásból, i Niagara függi hidjáról, a habokba ugrott alá, iy2 lábnyi magas bél. A Niagara mindkét partján ezer meg ezer ember ssemlélte ez issonyu ugrást. Peer ez ugráshoz kaucsuk-készülékbe öltözött, s fiilét, orrát szivacscsal zárta el. Az ugrás négy másodpercsig tartott csupán. A már ott yárakozott csónakotok azon-nal kiemelték a vizbol a vakmerő ugrót, ki* nek legkisebb baja sem lett.
Piaczl árak.
100 kilof. uimitTS.
6ySr: Bua 11-60.&#8212;12&#8212; Ross880 &#8212;860. Árpa 9.76.&#8212;10 &#8212; Zab 5.65&#8212;6.75. Kukoricás B.25-&#8212;&#171;-S0.
Nafcáes: Busa980&#8212;10.80 Rosi 7 40&#8212;7504rp&#171;
6-80.&#8212;7.&#8212; Zab 5*0&#8212;610. Koioricxa 6. ;&#8212;
Pápa; Bm 11-60&#8212;12 &#8212;Boa 8&#8212;8 !0&#8212; Árpa 7.60.-.8 40 Zab 5-80&#8212;6 20. Kukoricsa í-40.&#8212;8 &#8212;
SzsakaUniy: Bu> 11.40&#8212; U.80Eois 7.60-8.40
Árpa 7- 8 20. Zab 5 80&#8212; 6.&#8212;.Kokoricia 6-80&#8212;7&#8212;
BatzMtt: Busa: 1235-13--. Roas 7 80&#8212;8-10 Árpa 6 70-7 10 Z&#187;b 6 10-6 65 Kukoricaa 6 80&#8212;( 85
K*M&#187;Tár:Biua 10-20&#8212;11 10. Bon 6 50 7 &#8212; Árpa 6 $6&#8212;7-20. Z&#187;6 6 60 -6 10 Eokoricsa 6 &#8212;&#8212;6 30.
Vetzsréa : Bui 11.40-12&#8212; Boss 7.40" 60&#8212; Árpa 8 50&#8212;9 00 Zab 6 10&#8212;6-80. Kakoricsa 6 50&#8212;6 80
SaprM: lui 11.90&#8212;13 60. Ross 10-&#8212;.&#8212; 1050
Árpa 9-90&#8212;10.20 Zab &#187; 30.&#8212;6 60. Kakoricsa 7 7.50
Psss Busa 9 60-10 80 Kosi 6.80&#8212;710. Árpa. 6.30&#8212;7 &#8212;. Zab &#171; &#8212; &#8212;6 10 Kakaricsa 6 íO.&#8212;6&#8212;
Btos Basa 12 10-13.&#8212;. Ross 8 50&#8212;9 2fl.írp. 8 50&#8212;7.15 Zab 6 80-850. Kqkori&#171;&#171;a 6 10-7 30.
Székssfskérvár: Bon 1060&#8212;11 80 Bon 750 8&#8212; Árpa 6 30&#8212;\'710 Zab 8 80&#8212;í &#8212;. Kukorica* 6.90&#8212;6.10.
P&pirszeletek.
&#8212; A fukar pinciejében. Egy roppant fasdag
de fukar borkereskedő ogy borritárlÓjirsJ u Otru.
akósok hoMSQ &#187;orín kóstolgatják & jobbnál jobb bo-
rokat. Mikor a legnemctebb, legdrágább bort tartal-
mazó bordóh01 ertek, fölióhajt n&fr atomoratvo a
gasdag ftikar :
&#8212; Iítenem, mily boldog lebet ax as ember
a ki ilyent ibatik.
A korcsmából basa jGro kántort, ki neretett néha a palacsk fenekére nemi, ekkép ssoliti meg a Uni lelkim ;
&#8212; Ugyan kártor aram. miért jáf annyit a
korcsmába, hisi ha sokáig így folytatja, kénytelenek
lessttok más kántort fogadni.
&#8212; MegköTetrm. tisstelepdd aram, df én sem
itoktam. a korcsmában járni, hanem a* asstal
mellett alni.
Kit fia. Mama, mért olyan veres papának as &#171;rra?
Anya. Hát a bori.istol kis fiam.
Kis fia. Hissea a papa nsa Teres bort iardk 1
Sándor fürdés kosben sít monda K-nak, bogy nem tudja mién, de SE ő feje nem merni alá a Tisbe.
&#8212; Hát nem tndod, &#8212; felel E. &#8212; hogy as üres hordó is fenn marad!!
Efj TeuiWflÖ kertbem a pincér rigyis*ti&#171;o-sáfb^l meglökött &#187;g7 raadífet.
&#8212; Tirjáss to aum.r, moraoga a bouas reodej.
&#8212; EDg&#171;<.j*n m*fj Uni ar, &#187;<i&#171;ttté)fb&#171;a gjmkr&#187;
\\ bocy egyik a maiikat &#9632;&#8226;gíöki.
&#8212; As iparos napi jo keresményét átadTán se-jtnek es eremében felkiált: bár as Isten sok oly Jo férjet adni nekem mist U vagy I
A ha cseléd.
&#8212; Adtál a lovaknak abrakot, Ifiska ?
&#8212; Hogy ne adtam Tolna!
&#8212; Eleget adtál nekik?
&#8212; Persse, bőgj eleget adtaai.
&#8212; Nem kellett Tolna ám nekik adnod.
&#8212; Nem U adum sokat
&#8212; Kár is Tolt nekik éjszakára adnod.
&#8212; Iss ogysen adtam.
&#8212; A hifatalos ttylus hatalma. Oroswrszágban minden hiratalos jelentés e ssokott formulára! kes-dodik: ,Wso blage polaeseno," s mi annyit jelent, hogy .minden a legjobb rendben ran. Midón kBse-lebb Irkotsk leégett, est igy jelenté as ottani kor-mánysó SsL-PéUrrárra : .Jelentem tústeleuet, hogy minden a legjobb rendben Tan. A Táros bAnnadne-g;ed rtlír lángban áll. Sok eser ember fedél nélkül maradt. A kár sok millió." Erre a ss&#171;nt.péterrári hÍTatalnok nem állhatta Bef, hogy ki Be saalaasssa a ssáján: .Darák\', &#8212; a mi SMfiat annyit jelent, hogy BszamárB.
Egy Öreg ur fiatal holgygyel g
&#8212; Mai nap tsbb ék<sen riselnek a fiatal nSk
mint as én idomben &#8212; monda &#8212; hanem egjet na-
gyon ritkán látok mégis rsjtnk.
&#8212; Milyen ékszer as?
&#8212; A gyflszal
&#8212; YaUki fogadott egy barátján!, nagy Sssieg-
ben, hogy az illető 24 óra alatt fájdalmas eseményt
fog megélni, és hogy a fogadást megnyerje, as ntolso
pillanatban jól &#8212; pofonatotte SL
V II utI menetrend
A. budi-pesti időmutató óra szerint, Inaiul Kanizsáról
Vonat *&#8226;&#187;&#187; 1
saám Ora Pere. ldo
106 Easik, &#9632;obies,Domb>TársPinm*ka 4 48 ragfs
215 . . . , S 80 délst.
313 Bnda-Pestro 4 68 reggeN
Ki ,.96 délet.
104 11 *0 estre
ÍIS Bécsbe (Saosskathely, Bé-j-UJkrij M&#171;)5 8 reggel
801 . 11 48 estre
115 Sopronba I 88 dálut.
803 Triestbe és Prágerhofon karesztU
Grács é> Béesbe 4 58 reggel
901 Triestbe és Prágerhorbn kassától
Qric. és Bécsbe 2 47 délit
Érkezik Kanizsára
216 Essék, Mohács, Domborir s Fi óméból 1 41 délut.
SO6 a . B .1111 estre
903 B-ds-Psstról 4 ao r.&#8222;ei
Wl S 6 délut.
211 , III estre
S14Bé&#171;sbM(8*oab&#187;IV Btes-U]hety)MS\'l 10 27 estre
803 &#8222; &#8222; . .45 r.fgtl
163 Ropronyból 11 63 délei.
SH BéosbSl Oráca, Marbnrg, Pragerbof
(&#8226;l&#171;l 4 12 reggel
IXII Tríeest- éi Bécsből Marburg, Pragsr-
bof felöl 1 21 délut.
204Tri-sst-se Villaebbil Prágerhof felíl 11 &#8212; estre
Msrbariba eaatlakosás VUluk és Franeesfeslbil
. . . . Fiaaeeafestbol
Felelős szerkesztő: Bátírfl LajOS.

OTTÓ FRANCZ, eiég.
g^~ különlegességei *^m
Bécs, Mariahilferstrasse fir. 38.
C&#171;á&#187;xár .Bt-W/itH MróUyitag
kizárólagosan
szabadalmazott
PIRÍTÁS
hajifjitó-tej.
A Pirítás Bem bajfeiték, banem tojszertl folyadék, mely majdnem ason esodálstos hatással bir, hogy fehér hajat me&#171;ifiitani, asas lassankint
még pedig kefAssést Uisuégy sap alatt ama szint Tíszsudja, melylyel sredetileg btrt!
Egy palacsk .Paritás- ára 2 Irt (elküldésnél 20 kr. költség.)
E
ivlráj. Egyetlen siépitSlier sem T&#171;T&#171;nyeibet kitQnSség él jó hatásra a .hóvirággal". Olajos QditS slkat,éssekbjl elSállitrs, elUrolit nti sser rtvid idó alatt siepISt, mijfoltokat, börstkákat, birpatunásokat stb. és ax arcabőrnek fénylő febérséget, nde és finomságot kölcsSnös. Legjobb rédsser ss őni és téli sord levegő behatása ellen, asért nél-kalozhetlen női s/épitősser kültiuösen a farsangban, ára 1 forint.
"DSOSI pisire rtspsr Ssent-Györry rirág, fehér és róisa ssinben, a bő-&#9632;^röo urtós éi látbatlsD, jóságára a legkittloSbb m.DŐ.égd A rissport leginkább a folyékony ssent-gyergy-rirág bassnálata atán ajánlhatjuk, j mi az srcniinnek feltOaS gyengéd ínomiágot kölcsönös. Egy dobos ára 60 krajrsár.
B
rlIlStile sx egyedüli iser a szakái szépítése és pnbán tartására, min-den ssirosság hátrahagyása nélkül, ára egy palauknak 80 kr.
n
elssise ssarTaímarhs-hajkenScs orrosi ntasitás sserint készitre, a baj szépítésre ii fenntartására, megér a hajbullási korpaképsódéstól és erősíti a hajbgrt, árs egy nagy tégelynek 1 írt 50 kr.
TvK-o,&#187;J sold dióhéjból gondosan késaitre, aion kitünó tolajdonság-J-\'gaI. hogj a fehér, 5M és vörös bajnak egy torméssetesnek látaso sittét ssint kolrisnos, ára egy nagy paleeskoak 1 frt.
L
a Jeast igen jeles szakál-novesitö, melylyel a ssakált igen szép fekete, barna, ragy i.Skére lebet festeni. Fekete rsgy s&#187;tétbarna haj-nál a La Jenné igen csélsserüen alkalmasliató, ára egy lerélkéaek a aoaaá tartosóral 3 frt.
TTrutt (bsjiseei) kitűnő hatással a haj é< bajbirre, a kigősOlgést elő-*J segíti, megőris a korps képsödéstSI és fakadisoktól, előmosdi^a a hajnorést különösen kiíllotl betegségek után, n. m. tyhu, himlő, gyer-mekágy stb., ára egy nagy palacaknak 1 írt 50 kr.
TTIpptkrtu, gyógyerejü szájris ross ssag eltárolitásárs, rendkivttl J*I--ái-tor: és adito hatással, ára egy palaciknak 1 frt 20 kr.
Béli lystyaza-
. C86S Sl-&#171;
Nacy-Eanissán valód, minőségbu réu irmál.

Dr. LEJ08SE á Paris.
RAVISSANTE
A t. Mlmilápal eoetlíi ártalmatlan böméjitö izére,

és ason jeles tulajdonsággal bir, hogy a btrsserr* pshité S|. fslfriiiltílei h>t snuak működésére foko-tó éltető befolrasss! bir. A legdicsóbb toüette-saor aiinilen hölgj ssámára. mely minden bőrbetegséget eltávolít s a bőr ssinét fiatalítja és S\'épiti. Mint lá-gyító-, bőrfejlesztS-sser minden zsíranyagot és olaj-félét fölülmnl, miután a börtrendkivnl hajlékonynyá, gyöngéddé és fehérré teni Xagy üreg ára 2 frt. 50 kr. kis üreg I írt. 50 kr.
SAVON RAVISSANTE
a tafkBtfvtltitb plpm-UMMi > Mrtzta ízttritésért *&#8226; javításán
Huuálau atán i Mr MrMayiJMa le&#171;s it igen lt&#187;Uem&#187;t ill-tot
(891 II-*) Urt mt*.
Eg7 dobom] (3 tirb.) I írt 50 kr. darabonkint 50 kr. Valódi sttimJf<gb&#171;B kapbatí a köipooti f3r&#187;ktárban, 8chwan Huu-ikotSl Bodapest, máztam kSrut 10. tx. Nagj-KaaÍMán : Prágor BíU, ar gjógynertkrkbui. Sztfedei: KOVÉH Alb*rt ét Bareuy Káraly orak gyógy&#171;8rtárában. iJfcBKKCZENBEN . Oötl Nándor *&#8226; Dr. RoUchoek V. Emil arak gjOg-Tiíercáriban. KŰLOZ8VÍHTT Vaientíni A. gjógjK. ét nagyobb óákb

Príma Laibachi savanyu káposzta és répa.
bordóba 25, 50, 100 és 200 kilogramm legolcsóbban kapható Mattersdorfer H.-nil Leibachb.n,
(922 3-3)
Wajdits József
könyvkereskedésében Nagy-Kanizsán, egy jól oskolázott ifjú gyakornokul, kedvező feltételek mellett felvétetik.
Nincs több buzaüszög!
A Dupuy N.-féle vatfmagpácz használata mellett.
Ezen rézgálicz (kékkó) s más maró sókból álló pacz teljesen elpusztítja &#8212; ha a minden csomagon olvasható egyszera. kivitelű kasznilati utasítás pontosan követettik, - a bnza, árpa, zab, köles, tengeri, stb.-nél a vetőma-gon találtató üszög csirákat, mint ezt számos bizonyítvány erősíti. &#8212;
A magas magy. kir. minisztérium gazdasági közle-ményei a Dupuy N.-féle paczot mint egyiket a legsike-resebb szereknek ajánlják a bozaCszőg elhárítására.
Áttekintések bizonyítványokkal kívánatra ingyen
és bementve. 928 3 &#8212; 8
9V* Ára egy 2 hectollter (200 liter) magra való cso-magnak 30 kr.
Kapható: Nagy Kanizsa, Bosenfeld Adolf. A (só Lendva, Tomka, Lenti Tara. - Maraszerdahely Gra howecz. &#8212; Zala-Egerszeg Gráner L. és fiánál.
**:*:*:*:*:*:*:*****
Birtok eladás.
Somogy megye Megyer község határában mintegy 1300 magyar hold és Túr község határában (Posita Eáknyi-Babod) körülbelül 600 magyar hold kiterjedésű birtok gazdasági épületekkel ellátva eladó. &#8212; Bővebb értesítést Vamossy Károly h. ügyvéd ád, Budapesten József tér lő szám.
(930 1-3)
^ooooooooooooooooooooo<
Nagy-Kanizsán, nyomatott s kiadó laptulajdonoe Wajditi Józtef gvormjtójáa.

Insert failed. Could not insert session data.