Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
480.32 KB
2006-06-07 10:56:48
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
568
2245
Zalai Közlöny
Hetenkint kétszer, vasárnap- s csütörtökön megjelenő vegyes tartalmú lap

Zalai Közlöny 1879. november 23. 94. szám


A következő szöveg az újságból készült, automata szövegfelismertető segítségével.

fflQY-í AiaJBA, 1879. november 83-ftn.
Thennyolczadlk évfolyam.

OMlstesl ir egta ívre . . fel ívre . • ívre . . 10
A lap mUtmi rémit illett közlemények *
iserkeevtÍBoa.
anyagi renét illetS
k&alemenvek pedig ■
kiadóból hermeat*"
inteeendok :
NAGY-KAN1I8A
Wlisttoleáz
] Bérnentetton lévaiak, csak iemert munkatár-saktól fogadtatnak el.il
= II
Keairatok vitása nem[ küldetnek.
» frt.f
( haaiboi petítaorbea
7, másodvaor 6 I min\'las
• további lorert 5 kr.
< NY1LTTÍBREN
J aranként 10 krert .4-
&#9632; tétnek fel
1! Kineatári illeték minden 1 egyel hirdetiaert k< J 30 kr laetandS.
ZALAI KÖZLÖNY
ddbb: ,ZALA-8OMOGTI KOZLOXT.1
i
H..|im&#171;l!UiaUro&#171;. helyhatésásanak, &#8222;n.-kaniz&#187;al ö&#171;t t&xoltó-egylet\'\', &#187; &#8222;n.-kaniziuti kereskedelmi &#8226; iparban!*1-, ,a.-kulsul takarékpénztár*, a &#8222;zalamegrei általános Unitótes Ulet", a ,n.-kanizsai kisded-neveié ecjeailet"-, &#187; soproni kereskedelmi &#8226; iparkamara n.-kaniznal kfUváluitmaara* s több me&#171;jei és lirosl BKíesOlet hltiUloi értesiUje.
Heteiik.iil kétszer, vasárnap- s esülOrtókOo ...egjeleuö vegyes tartalmú lap.
Dr. Rómer Flórls Zalamegyébcn. U.
Nagynevtt tudósunknak Nagy-Kani-zsára érkeztét emiitettük, akadályozta it-teni működését a zord idójárás; minda-mellett amit lehetett szemügyre vett s magának jegyzeteket készített; igy hosz-szabb látogatást tett a nagy-kanizsai fő-gvmnásium múzeumában, hol igen becses régiségeket s ritkaságokat konstatált; Pflanzer Gábor rajztanár érdekes gyűjte-ményét is szemle alá vette, ügyszeretetét dicsérettel halmozta el.
Hencz Antal müitész s e lapok szerkesztőjének társaságában vidékünk egyik legbazgóbb archaeologistájához Szalacsy Far-kas ventei birtokos úrhoz kucsizott ki, hol legszivélyesb vendégszeretettel fogad-tattunk. Szalacsy ur költséget nem ki-mélve gyűjti a régiségeket; nála levó cserép és egyéb kókorbeli tárgyakat szemle alá vette s magának rajzolatokat készített. Az e vidéken talált igen érdekes kökorbeli tárgyak legtöbbjét Szalacsy ur a győri fó-gymnásium múzeumának küldte el.
Innen Pólán keresztül Letenyére ntaztunk. Pólán Schmidt Emil birtokos ur szinte a régészet barátja megígérte, hogy kedvező idő beálltával Szalacsy úrral egyetemben saját áldozatkész költségűkön a pólai kunbalmokat felásandják s a talá-landó régiségekről határozott értesítést adnak.
Letenyén Töttösy Béla kfr. járásbiró ur szenvedélyes régész és szorgalmas bú-vár kézi gyűjteményét szemlélte meg Kó-mer ur s teljes szakavatottsággal figyelte meg a fővárosi lapokban eléggé ismeretes helyben ásott hun időkorbeli tárgyakat.
Általában leghóbb óhaját fejezte ki ünnepelt tudósunk arra nézve, hogy ez ősrégi titkokat, becses emlékeket rejtő he-lyen társuljanak és együttes működéssel kutassanak, ő a legszivesb készséggel ad kellő felvilágosítást és útbaigazítást.
0 nagysága kézi gyűjteményében Za-lamegye őrségi egyházainak gyönyörű raj-zai vannak meg, legtöbbnyire Hencz és Bergh építész urak mesterművei, a hely-színén felveit rajzai, melyeket Budapest egyik legjobb vésnökének, legügyesb met-szőjének át is adta, hogy a készülő me-gyei monographiához csatoltassék, melyhez a külön költséget megyei érdekeink iránt lángbuzgalommal viseltető Barcza Sándor csabrendeki birtokos ur,amonographia agyé-ben alakított bizottság lelkes elnöke, volt zalamegyei első alispán kegyes volt megajánlani.
Tudva levő dolog, hogy nagyérdemű tudósunk Zalamegye monographiájához a keresztény szak megírására kéretett fel, mit 6 készséggel el is vállalt részint e szép megye iránti vonzalomból, részint azon biztos tudatul, hogy e vidéken ele bará-tai az archaeologiának nemes és Dagy feladatát buzgó közreműködéssel méltólag megoldani segítik. Azért hazafiui bizalom-mal kérjük az illetőket, t. i. a múzeum-nak őreit, Ádám Iván. Henri Antal és l\'tímzer Gábor rajzolókat, Szalacsy Far-kas, Töttösy Béla, Schmidt Fwil, Dr. Szűkíts Nándor, Hollósy, sűmeghi és za-laapáti sat. leíró urakat, hogy ez ügy-beni találmányaikat, észlel menyeiket bár röviden is ő Nagysága dr. Bómer Flórís apát-kanonok úrhoz Nagyváradra küldeni uiéltóztassanak. Szóval az egész megyében
létező barátját az archaeologiának a szíves közreműködésre tiszteletteljesen felkérjük. Csakis igy lehet egy kiváló, szép egészet adni a nevezetes monographiában.
Nagynevű tudósunknak pedig Isten-
től erőt, egészséget kívánunk nemes műkö-
déséhez ! BÁTOEFL
Tllaoltó-ügy.*)
Áüapitó levél.
Az .Első magyar általános biztosító társaság" 1870. évi márczius hó 15-ik napján \'.ártott közgyűlésében Ó fellegeik I Ferenci József király és Erzsébet királyné ezüst lakó dalma kegyelete* és maradandó emlékéül, vezéreltetvén uog irányadó jótékony Mellem által is, mely Ó Felségeik asemei előtt ez ünnepély alnalmával is lebegett: tízezer forintot araoyjáradék jegyekben örök alapítványként oly czélból rendelt a magyar királyi belügyi minisztériumnál letenni: hogy annak kama-tai a magyar stent korona országaiban, tüz-okás kőiben sérülést szenvedett s munkakép-telenekké vált tűzoltók, vagy hivatásuk tel-jesítése közepette elhalálozott tűzoltók család-jainak segélyeséaére fordittassanak.
Es örök alapítványról a társaság tör-vényes képviselete, ai &#8222;igazgatóság* követ-kező alapító levelet állított ki:
I. Az alapítvány eáme.
Az alapi\'vány czime: &#8222;Az elsó magyar általános biztositú társasig örokalapitványa az oltás kőiben megsérült tűzoltóknak a ttta-ol\'ás közben szenvedett sérülés folytán elha-lálozott tűzoltók családjainak felsegélyésére. &#9632;
Az alapítvány ezéija. Ctélja ezen alapítványnak: 1. Segélynyújtás a magyar szent korona
&#8226;) Felhívjuk IS aszetzalairiegvei tűzoltó egyeau-
loteiak ng;elmét ez alapító levél nagvérdeku tartal-
mira. Szerk
területén létező tűzoltó testületek s önkény-testilzoltó egyletek oly tagjai részére, kik tűzoltás közbeni sérülés következtében mun-kaképtelenekké váltak.
2 Segélynyújtás a magyar szent korona térületén létező tűzoltó testületek, s önkény-tea tűzoltó egyletek oly tagjainak vagyonta-lan családjai részére, cik tűzoltói hivatásuk teljesítésében szenvedett sérülés következté-ben elhaltak, s kikben családjainak &#8212; egyet-len életfentartójokat vesztetlék el.
III.
A tégelyre jogosultak. . A segélyre jogosultak két csoportra osztatnak, és pedig 1) a segélyzendő egyes személyek, 2) a segélyzendő családok cso-portjára.
A segélyt érdemlő ily egyes személy és családok tagjai a tűzoltó testületek és egyletek által, a magyarorsiági tűzoltó szö-vetség központi választmányához fognak beje-lentetni, s az indokok előadása mellett aján-latbh hozatni, innen a bejelentések kijelölés melhtt az első magyar általános biztosító társa-sághoz áttétetnek, a honnét azok a magyar ki-rály, belügyi minisztériumhoz beterjesztetvén, a IV szakasz értelmében fognak elintéztetni.
A 18 ik életévöket betöltött kereset képes családtagok azonban segélyben nem részesülnek, kivévén a kiskorú egyetemi, vagy műegyetemi szorgalmas és jeles előme-oeteiü tanulókat
IV. A segélytés módja ét mérve.
Á segélynyújtás az alapítvány kamata-iból történik, agy, hogy minden félévben csak a közvcúonül előző félévben lejárt, s az alapítvány kezeléseért járó illeték levonása után fennmaradó kamatok osztatnak a Ill-ik ssakasz értelmében kijelöltek között.
A kijelöltek segély jutalékát a magyar kir. belügyi minisztérium alapítványi ügyek előadója, és a tüzrendészeti osztály rendes előadója az alapító társaság igazgatóságának azon tagjával, ki a folyó üzlet közvetlen vezetésével van megbiiva, együttesen, a se-

TÁRCZA.
Szőke kís lány...
Siőke kil lány
Hondák néked
Valamit,
Légy szerelmet,
Szeretz híven
Valakit.
Én próbáltam, Akár ki mit Beazelhet, Szerelemmel Leggyönyörűbb Ai elet
Hogy ne rolna Pompia ez a Földi let, Ha bírhatjuk Valakinek A Miiét.
Teaaam hotzi
Én bírnám a
Tiedet,
8 amiat illik
Te pedig aa
Enyémet.
Nem akarlak
Kábeazelni
Galambom. *
Ha. m kit csak
Légy szerelmet
Aat mondom.
Fiatal vagy S en se vagyok Vin legény, Ötneillnuk, Légy >s&#171;relmas Énbe lém!
Ifj. VÁEADV FERSNC2.
Egy tanár életéből.
Basaélj.
(Folytatás.)
Ua a szenvedélyek hosszú sorit felem-líteném, melyek emberiségünk jólétén rágód-nak, ugy bizonyára azt fogjuk találni, hogy az ember rósz tulajdonai közt, mert joggal nevezhetjük a szenvedélyt rósz tulajdonnak, egyik sem alscsonyitja le az embert annyira az állatiságig.mintépen a bor mértéktelen élvezete.
Magyarország a bortermelés valódi ha-zája leven, nem csudáihatjuk, ha a magyar ember bor nélkül nem is képzelhető, mind-amellett a józan ész azt követeli meg tőlünk, hogy es élveietben is tartsunk mértéket. &#8212; omne nimium noa bonom.
A tősgyökeres magyar valódi dicsőség-nek tartja, ha egy kissé többet élvezve a józanságon tul helyezheti magát, megtartva emellett ama büsikeaéget, mely honuok polgárai ős tulajdonát képen.
így folyt a társalgás jókedvűen, míg nem az ál\'^lánoz figyelem az ajtó felé for-dult, hol egy levélhordó jelent meg, ki egy levelet adott át Kákaynak.
.Bocsánat uram!" szól a a tanár helyé-ről felkelve &#187;egy pár peresre a mellékazo-bába távozom, legyenek türelmesec, azonnal visszafogok jönni,\' és ezael eltávozott.
.Anyámtól, szegény jó anyámtól* azóU pillantásokat vetve a levél borítékára, mi-ntán egyedül látá magát a szobában &#8222;bizo-nyosan valami bajok lehet, mert amint utolsó leveléből vevém ki, nincs megelégedve ve-lem, mert ritkán írok neki, de majd helyre-pótolom és ezentúl jobban fogom méltányolni szeretetét, mert megérdemli.
Ezzel a levelet feltoré, véleményében nem csalatkozott, mert anyja amint a levcl bői kívevé, beteg és őt mielőbb látni kívánja. Csakhamar késien volt határozatával csen-getett és a szolga jelent meg.
Ez egy idős férfiú vala, arczárói a ba-rátság és hftség jelei látszottak, már régi idő óta van a tanár szolgálatábao, ki őt hü ra-gaszkodása miatt igen megkedvelé.
&#8222;János!* ssóla a tanár szolgájához for-dulva .béreljen számomra egy szánt, mely ma estve & órakor álljon rendelkezésemre."
A szolga elsietett, hogy gazdája paran-csának eleget tegyen, tanárunk pedig aggo-dalmas szívvel tért viasza a társaságba, hol már különféle okokat kerestet, mik hosszabb elmaradásához kötvék. Tanárunk az eset köz-bejötte miatt kényszerülve látá magát, nem sokára barátaitól bucsut venni, és legnagyobb sajnálatát fejeié ki, hogy távoznia kell, mi ven-dégei részéről is belyeseltelvén Fényeasy or-vossal együtt, kit magával vinni jónak látta, eltávozott, hogy mielőbb anyjához siethessen.
Az est betört már egészen, a vidéket homály boritá, a csikorgó hideg, mely künn uralgott azonban legkevésbé sem akadályoz! utazóinkat, kik bandába barkóivá bagyák el tartózkodási helyüket.
ni.
Ha egy város zajos életéi egybehaaon litjuk egy talu csendjével, ha tekintetbe vesz-szük azon élénkséget, moly^atczáin kora reg-geltől késő estig honol, azt találjuk, hogy az emberiség nem minden része gyönyörkódhe-tik oly örömekben, melyeket egyedül egy város élénksége nyújthat. Igaz, bogy a saeriay
falusi lakó nem keres élveket, megelégszik ő azzal, mit egy magányos hely számára ad és nem is ismeri azon élveket, melyek egy vá-ros örömeihez kötvék, de annál inkább nem\' élvezheti a városi lakó út, miben a falusi gyönyörködhetik.
B. falu egyik távolabb fekvő utczájában magányosan áll egy épület, ódon falairól és a mir mohval fedett tetőről ráismerhetünk egy ős nemzedék lakhelyére; a ház előtt két akáczfs terjeszti ágait, melynek odvas törzse eléggé tanúskodik, bogy egy század bélyegét viseli. Ha a lak belsejébe lépünk, melynek tisztasága meglep bennünket, egy tágas te-rembe érünk, egy pár ágy, egy régi stylus-ban készült asztal, almáriom, egy két szék és a falakon függő néhány olajfestményen kí-vül nem láthatunk egyebet, mi a lakó álla-potára vezethetne bennünket.
Az ágyak egyikében egy beteg nő fekszik; arcza halvány, szemeiből me-lyek gödreikben feküsznek, nagy szenvedé-sek ielei látszanak, egy a terem másik olda-lán lelfüggeaztett nagy képen csüngDek, hom-lokán az idők viharai széles barázdákat von-tak es az ősz hajfürtök, melyek rendetlenül csüngnek fején eláruljak, hogy nagy bánatok fehérítek meg azokat. Ai ágy előtt egy ifjú leánj ül, ki reszvétteljesen néz anyjára, mi-alatt szemeiben könyek látrzanak, melyek bu által halványított arczán legördülnek.
.Emmám" szúla a beteg felsőhajtva, szemait leányára függesztve, ,irtái-e Ala-dám >k ?&#8226;
.Igen* felele a leány szomorúan .tudó-sítottam, hogy betag vagy ás mielőbb látó-

ZALAI KÖZLÖNY
TIZBNNYOLCZADIK ÉVFOLYAM
gélyt kérik helyzete, iiimi, és sz alspit vány jövedelmeinek figyelmébe vételárai állapítja meg.
Ha pedig kötöttük egyértelmű megilla-podái létre Dem jönne, ugy a magyar királyi belügyi miniaiter fog döntően határozni.
Segélyesetek c>ak egyszer mindenkorra adatnak és egy érnél tovább nem tarthatnak ei aconban ki nem zárja, Logy aa illető se gélyezett, ha további alap mutatkozik és hely-&#8226;ete nem javalt &#8212; ujabb kérvény alapján segélyt ne nyerhessen.
Az alap gyarapítása.
Ha alkalmat kérvényeiők hiánya vagy oaekély száma folytán ai alapítvány kamatai dgéazben vagy réesbeo ki nem osztatnának, agy ezen fennmaradt öaszeg&#171;k al eredeti alaphoz csatolandók, vagy pvdig belátás sse-riDt tusoltok nagyobb roéi vü ínségének eay-hiléeére fw<iitandók.
VI. Az alap kezelése.
A&#187; alap a magyar királyi belügyi mi-niaiteriumnak erre kireodelt közege által ke-seltetik, az arra vonatkozó számvitelt ét ira tokát aa alapitó tartatig üzlet vetető igazga-tója bármikor megtekintheti.
A tegély kifisetés körüli eljárásnál a magyar királyi belügyi minisztérium szolgá-lati ügyrendé követendő.
Mely alapító levél az első magyar álta-lános biztosító tártatág által aláírva a ma-gyar királyi belügyminiazlerium álul hely-benhagyólag elfogadva három cgyrnlő eredeti \'példányban kiállíttatott, 8 egyik példánya a 4 magyar királyi belügyminisztérium, második példánya a közalapítványok magyar kir. köz-igatgatótágának levéltárába helyeztetett, a .karmidik példánya pedig az alapító Elao ma-gyar általános bistosiló táraatágaak kiadatott
Kell Budapesten, 1879-ik évben, tept. hó 6 in.
Első magyar átalánot biztotitó társasig
Fucht t. k. Lévai i. k.
15249. azám. Magyar királyi belügyminitter &#8222;Jelen alapiul levél jóváhagyatik.\'
Budapeaten, 1879. évi okt. hó 15 én.
(P. H.) , Tisza t. k.
A budapesti állami közép Ipar-tanoda-
&#9632; A vállát ét közoktatásügyi m. kir.
&#163; mioiazter Budapetten Bodzafa utct* 28 az. a. deczember hó elaején egy állami köaépi-partanodát nyit meg oly czélból, hogy abban a modernebb iparágak tzámára &#8212; melyek-nél a reál tudományok de tőképpen a gépé-tzet t vegyéezet nagyobb alkaiirazátt talál-nak t a melyek gyártmányaik természeténél fogra a versenyben nagyobb fontossággal birnak magasabb képzettségű előmuukások éa oly iparotok neveltessenek, a kik a tudomány vívmányainak felhannáláaával önálló mühe-lyeket, kiaebb gyárakat it alapítani, vezetni tudóinak. &#8212;
Ez ipartanodák három (építészeti, gépé azeti ét gyár-ipari) tzakosilálya leend, követ kezó gyakorlati tantárgyakkal :
I. Építészeti szakoazta.y. A polgári épi-tétaet vagy lak ét gazdasági épületek, az
gasson meg; ö igen jé fiu ét egy pereiig sem iog kéani, hogy akaratodat teljesítse."
.Nagyon ú jó\' tzóla ét egy mély sóhaj tort ki kebléből &#8222;nemes szivuségében atyját Utazik követni, ki a legnemesebb szivek egyike vala ét ha visszatekintek azon boldog órákra, midőn azon kandalló mellett ülve a politikát vitatta, nagy könnyebbülést érzek szivemben, olyannyira, bogy ifjúnak vélem magamat lenni.*
Most elhallgatott s ugy látttik, mintha lelke a mattban merengene, arezvonásai élén-külni keidének és egy időre feledni látszott izenvedéseit, melyek öt elgyöngiték.
&#8226; Végóráimat közeledni érzem, édps Em-mám" kesdé meg ismét halkan &#8222;és nemsokára olt leszek, honnan senki =<-m tér többé vitása; oh mily boldog leszek, ba idet atyádat ismét láthatom, kit oly igen szerettem, de te édes lá-nyom &#8212; még fiatal vagy, kövesd anyád útmu-tatásait és ne feledkeztél meg szavaimról, ms lyeket tiivedre köték &#8212; tzeretd bátyádat mint atyádat szeretted, ő helyei leejteni fog s nem csalatkozom, ha védő kese*re bízlak.*
A gyengeség ismét erót véve a szétron-esolt testalkaton, kimerültön távé be szemeit, Emma keséivel \'akará be árosát, hogy anyját nlolsó pillanataiban se agpasss.
Nagy csend állott be, csak a kandallóban pislogó tüi sustorgása, mely halvány fényt árassta a Mohában, Emma tokogáaa ét &#8226; be-teg rendetlen légzése azakiták meg a csendet
Szomorúan lekinte e leány a jövőbe és ssomora meggyőződése mellett oaak azon vi-gaea tölté el Kivét, bogy bátyja, kinek
építési anyagok, az épületek egyes részei as önzel rendesés kimerítő tárgyalásival, a telek-mérés, müépitésset alaktana, a mintázás. &#8212; A fűtés éa tzellőztetés, sz építészet körében hasinilt készülékek és gépek.
II Gépészeti szakosztály. A gőz és viti motorok s a különböző iparágaknál használt összes felszerelési műtárgyak s munkagépek a kisipar cséljára szolgáló motorok &#9632; készü-lékek gyártása, a mezőgazdasági gépészet, s vasúti gépészet
III. Gyáripsri szakosztály. Ennek öt önálló főtantárgya leend u m : s szervetlen éa szerves vegytan körébe tartozó mintegy hosz iparág, további a fém-, vas-, a szövet és a faipar.
As intéseibe rendea Unulókul felvé-tetnek :
a) azok, kik as iparos tanulók számára azervesett iakola bárom évi tanfolyamát bavégas-ték s jó osztályzata bizonyítványuk van.
b) a polgári iskola, a gymnasiam vagy
reáltanoda négy alsó osztályát jó sikerrel vég-
zett tanulók.
c) iparos segédek és mindazok, kik az a)
vagy b) pántban kívánt kéazüluégöket felvé-
teli vizsgálat utján bizonyítják.
A -tanfolyam három évre terjed.
A tanítás díjmentes.
A vidék: tanulók érdekében s beiratátok határideje e hó 30 ik napjáig megbosszabit-istott,
A mint ezen tantervből látható, ezen ipar tanodában nsgyobb kiképestetést nyerhetnek a kőmives mesterek, ácsok, asztalotok, lakatosok, gépének, agyagiru-, üveg-, papír , gyufa-, ke-ményítő-, szeaz-, olaj-, szappan- s gyertya-gyártók, tímárok, rézöntők, kocsigyártók stb
Iparosainknak kötelessége, hogy ezen sl-kalmat gyermekeik azskkiképeztetésére fel használják, kötelessége első sorban azon intelli-gensebb l vagyoooaabb iparosoknak, akik st ily czélra pár száz forintot könnyen adhatnak B s kik gyermekeiket a reáliskola vagy a gymnasiumban különben is taníttatják. &#8212; Ez intézetben a műveltség mellett befejezett aiak képzettség is szerethető, amelylyel az anyagi létet biztosítani lehet.
Kötelessége az iparosoknak, hogy ne vá doltsthasssnak közönynyel,most mid \'n érdekök-ben a kormány és országgyűlés nsgyobb áldó tatokra it késtek &#171; hogy ne lehessen a közöny indok ügyünknek mellőzésére.
S ha tehetségesebb iparos ifjakat a mos-toha anyagi helyset gátolná abban, hogy ss ipsrtanodába beléphessenek, as iparegyesuletek, községek s városok feladata, bogy azt kötse-gélylyel lehetővé tegyék; lehetővé tegyék kü lönösen as első egy-két évben, mert később azt ösztöndíjak alapításáról sz ilUm i* megko nyitendi.
Az ipsr fejlesztésének ügye ma Magyar-országon közügy, B ennek támogatásinál min denkioek mag kall tenni s kötelességét. &#8212;
H<>lyl hírek.
&#8212; Eljegyzés. Ifj. F&#171;<selbofer József ur
nov: 16-án váltott jegyet Kaproncián Verli
gyógyszerész ur kedves leányával.
&#8212; Rytnen. Csütörtökön, nov. 20-án
délután vezitteoltárhos Dr. Setz Károly cs.kir.
ezredorvoa a nagy-kanizsai hölgykossoru egyik
tétében legkevésbé te kételkedett, anyját pó-tolni f >g]a. Egy sóhaj jelenté, hogy a beteg is-mét magához tért.
.Hallgass meg!1 stóla halkan a beteg .Éitem órái édes Emmám megszámlálvák, de mieldit e földet elhagynám, melyhez az emlé kek egész serege köt, nem tartom érdektelen-nek e ház valamint éltem történetét előtted fel-liplosni.
.Ha jól emlékezem\' igy keidé el a beteg pár peres eltelte után &#8222;a nagy francsia forra-dalom idejében, ugyhissem igy monda, boldo-gult anyám, nagybátyám szegény szülőktől szármasva 25 éves lehetett midőn szülői házá-hoz nagyanyámat hosá. E falu az, melyben most lakunk, és melyben én is legelőször láték napvilágot, hol nagyatyám ssulői taxtózkodá nak, kik főldmiveléssel, mi sz skkori kor leg-szebb foglalatosságai egyikét képesé, foglal-koztak. Egy ház hozzátartozó kerttel vsü as egész, mit nagybátyám örökségül kapott szü-lői halála után és a hás, melyben született és meg is halt nem vala más, mint az itt, mely-ben én is születtem és éltem legssabb óráit töl-tém. &#8212; Atyám, szülői halála után, egész figyel-mét a gazdaságra forditá és egéss törekvése neje boldogitásának főrészét kép-zé, ki kalónös nép-sége miatt nagy tittteletben álló és ehhez já-rult sma jószívűség, melyet mindenki irányá-ban tanúsított. KOSENBEKGER IZIDOR.
(Folyt következik.)
legszebb virágát, a bájos Knáaaz Margit kis-asszonyt A szentegyház zsúfolásig megtelt Az egyházi stertartáat Beké Antal gyulafe-hérvári kanonok ur ó nagysága teljaaité, ki es alkalommal oly nragbaté szép beszédet tartott, a szeretet, hőségről és bizalomról, hogy számosak tsemébe könnyet idézett elrt. A lelkes főpap rokon a cssládhos s nagy ro-koni szeretetéről tsts tanúságot a hossza uta-zás, melyet a kiás Erdély széléről a koshasa másik szélére ez alkalommal tett &#8212; A dísz-vacsorán tsámot helybeli t vidéki intelligent vendég jelent meg t a luoullusi vacsora alatt számos pohárkössöntéa mondatott; nevezete-sen kitttnt Bersay Elek kegyasresdi hasfőnök or mesédet sjku szörpigéje, melyet aa aj párra mondott, majd a 100 mértföldnyi tá-volból ide jött kanonok úrra, majd a bájos nyoszolyó lányokra. Kanonok or a négy nő-vér nevében éltette érzelmes kifejtésekkel as uj párt s viszont a kegyesrendiek érdemes tsfrjait, Hám József k. r. tanár ur vonzó elő-adással s nagylelkesedést keltett pietásasl a menyasstony szüleire emelte poharát, Dr. Scbrnyer Lajos ur elméa fel kössön tése a vő-legényre, mint collegájára mélti köatetazéat aratott. Nyoszolyólányok : Hámorszky Irén, a vőlegény nővérének lánya Budapest ről (atyja miniszteri tanácsoa) és Schjreyer Beria kisasszonyok, vőfélyek: Dr. Tuboly Gyula éa Gózony Sándor arak vitának. A ven-dégek közt láttuk Erdélyi Mihály birtokost, Erdélyi Oyörgy szolgsbirót, Csertán László birtokost, Eperjesay Sándor ügyvédet sat. A vidám s kedélyes társaság késő hajnsli órákban oszlott azét azon forró óhajtasssl, hogy ss uj pár boldog legyen t Isten áldása szálljon a szent frigyre. Szombaton, nov. 22. utazlak el: egy azép lánynyal szegényebb lett ugyan Magyarország, de Erdély egy szép asssooyoyal gazdagabb.
&#8212; ÉUető levegő van Nagy-Kanizsán.
Történt pedig igazán : Két hétig sem volt ha
lőtt, a temető kapu be is fagyolt. Asiráaó hom-
lokait termett azért ránca, a koporsó árusnál
meg elmaradt a preferencft.
&#8212; Hangverseny. Wilt Mária cs. kir.
ndvari- ét kamarai énekesnő ét Etsipoff AD
netté zungora-müvésznő hangversenye 1879 f.
hó 26-án az &#8222;Arany Szarvas" szálloda díszter-
me be o Nagy Kanizsán. Jegyek előre válthatók
Práger Béla ur gyógy szertárában ét estes pénz
tárnál. Műsorosat: 1. Figaro lakodalmából dal-
lam Mozart Wilt Mária assz. 2. a. Théme et
Varisiiont Kameau 1>. fiooate Scarlatti c Mor
genstándehen Schubert d. Gita in Gondola Liszt
e. Valse chromatique L&#171;schetitky Essipoff An
aette a. 3. a. Ich grolle nicht Schumann b. E
blinkt der Thau Kubinstein c. Mein LiebGum
bért Wilt Mária assz. 4. Rigolette Fantatie
Liszt Easipoff Auno\'te a. 5. Valse Romeo és Jú-
lia operából Gounod Wilt Mária a. 6. Magyar
Hbapsodia Liszt Essipoff Annelte a. A zongora
Bösendorfer mAtárából szillitUtik. Helyárak :
Karszék 1-ső sor 3 frt, 2 ik ét 3 ik sor 2 frt.
50 kr., Zártssék 1-tósor 2 írt., a 2-ík t többi
tor 1 frt. 50 kr. Karzati ülőhely 1 frt 50 kr.,
Földszint 1 frt Kezdete pontban K órakor.
&#8212; Gyakran összetévesztik országos
lapjaink Nagy-Kanizsát, Ó-Kanizsát, Török-,
Magyar- és Ki.cz Kanizsát s ha egyik vagy má-
Talányok.
m.
Fü,ef.
LaiélbSI
Uteaum Éváaál;
Aranyosott
Bíborból
Lithatsi a kiriljiiá1.
Fonláityba
Karkoloat
Ait, a ki psasttlen
A kiníl
M&#171;R nem lelas,
A bison meat^l&#171;>Dl
Ha dinit Ék-séf,
Váltoaik alakoa. Aajáai van MavészaS ; Csakorfyár s lakost.
Ba mott tasi
Iaaernél,
M..ndok majd m*g af
Cseréld nj
B-val f&#171;l
UtoUÓ betaaet:
S r&#171;dd írté
HáUaist,
Hogy ba est
Mert látom
&#8212; Boldogaig! &#8212;
As sdes nllloaet!
WITT PCU>P.
NOVEKBKB 38-án 1879.
tikbsn valami rémes történet adja magit elő legtöbbnyire Nagy-Kanissa nevét kosuk. Igy történt ss ó karnisai rablógyilkossággal is, melyről as .Ellenőr* hosszabb csikket közöl &#9632; elég hibásan itt szerepelteti, holott az alföldön történt Több figyelmet kérünk!
&#8212; Meghívás A nagykanizsai tiszti
önsegélyző szövetkezet igasgstóaágának t. tag
jait 1879 éri november 27 én a te 6 órakor
saját helyiségében tartandó ipstiratosigi rendes
filésre tisztelettel meghívom. Tárgy. 1. A mali
filési jegyzőkönyv felolvasása és hitelesítése.
2. Elnöki jelentés. 3. Kérvények elintézése. 4.
Nauláni indítványok. N. Kanizsán 1879. évi
november hó 22 én Manhsrdt asöv. elnök.
&#8212; TanitógyiUét. A zalamegyei ált.
tanító-testület N.Kanizss járási köre t. hó 20-
án tartotta évi rendes gyűlését a helybeli polg.
iakola rajttermében. Jelenvolt vidékről és hely-
ből össsasen mintegy 40 tssitó és tanítónő. El-
nöki megnyitó beszéd után tárgyai voltak: 1)
a nagy-kanizsai tanitó-testületoek s járási kör-
höz való csatlakozása kimondatott oly formán,
hogy az évi 2 gyűlés közöl egyik (a téli) Nagy-
Kanizsán, a másik (nyári) pedig a járás vala-
melyik községében tartassék; a tisztikar vároaí
és faluai tanítókból vegyest választandó. Ezút-
tal a volt tisztikar még egy évre megtartatik,
kiegészítésül azonban N.-Kanizsáról beválaszta
tott alelnöknek Hoffmann M. éa misodjegyző-
fil Szalay Sándor. &#8212; 2) A kör tagjainak név
sor ösazeállitáaávaJ a tisztikar megbizatik. &#8212;
3) Az irkák ábráinak összeállítása esutUl el ej
teteit &#8212; 4) Az országos tanítói szövetséget il-
lutőleg a gyűlés s ketsthelyi jár. kör óhajáhos
csatlakozik, t. i. hogy alaptsabálysinsk meg-
erősítése ujolag kérelmeztessék. &#8212; 5) A járás
kör saját kebelében segély-egyletet alapit. Ala-
pul Hoffmann Mór 20., Schmidt K. pedig 1Ü
frlot felajánl. A tagok pedig V) éveakint e
czélra 25 kr. befizetésére kötelezik magukat.
&#8212; 6) Rosenblüh L. azon indítványa, miszerint
a megyei tan. egyletek kerestessenek mag s
minissteriumhoz terjesztendő azon kérvény pár
tolására, hogy a befizetett nyugdij-alap kimu
tatása megyei bizottságukhoz küldessék meg,
elfogadtatik. &#8212; 7. gyakorlati előadásokhoz,
a jövő gyűlésre 4 vállalkozó bejegyeztetik. &#8212;
8) A jövő közgyűlés megtartása Msgyar-Szer-
dabslyre (május hó) határottatolt. &#8212; Ezzel s
gyűlés véget ért. &#8212; Délután az &#8222;Oroszlán-
vendéglőben összejövetel rendeztelett, melyen
a lelkesült toaszlok sorit Hajgstó Sándor kez-
dette meg, emelvén poharát as egyesülésre.
Egy jelen volt.
&#8212; Átvett* Zalamegyében. Gulyás
György 445 frtra b. ingatl. nov. 29. Snántóo
(keazthelyi jbir.) &#8212; Czibor Katalin 50U frlra
b. ingatl. deci 16. ugyanott. Kocsit József 50U
frtra b. ing*tl. decs. 17. ugyanott. &#8212; Orbin
Janót 400 frtra b. ingatl. nov. 27. ugyanott.
&#8212; (Krauser Betti geUei lakos bérlő ollan csőd
nyittatott;p&#171;rügyelő Kovács János ügyvéd, bej.
határidő: dec>. 15&#8212;17 a n. kanizsai Ivsinél.)
&#8212; Mittermajer Orbán 1380 frtra b. ingt. deci.
18. Nagy.Kanizsán. &#8212; Horvilh Lajosné 6200
frtra b. ingatl. daca. 17. ugyanott &#8212; Hegedűs
István 566 frtra b ingt. decz. 8. Gslambokon
&#8212; Lakosi Ferenci 1050 frtra b. ingatl. deci.
22. Disselea (Upolczaí jbir.)

&#8212; Gyásxhir Vaniss Ignács, néhai gr
Széchenyi János nyugalmazott jószágigazga-
tója, 82 évet koriban uov. 18 án jobb életre
tzenderttlt A boldogult jó férj, gyengéd spa &#8226;
hazafi erényekben gazdag honpolgár volt. Béke
hamvain!
&#8212; Térét összeütközés történt Hidegku-
ton (Murakösben) katonák és polgárok között,
természetesen a &#8212; korcsmában, Egy horvát
paraszt beütötte egy 48 ik gyslogezred 16-ik
százsdbeli közkatonának fejét, ez lakisára sza-
ladt s ugyan vérea fővel puskáját magához
vatta és az ablakon át kétszer belőtt, második
lövésre a tettes horvátot főbe találta, ki azon-
nal meghalt. A gyilkos katona önként jelent-
kezvén fejsébe gyógyítása végett sa n. kani-
zasi katonai korházba szállitatott.
&#8212; Nyilvános kösaOnet, Jótékonytágá-ról annyira ismeretet tek. Lénk Ödön ur alsó-lendvai lakos, ismét szép példáját adta nemes érzületének, midőn e folyó tanévre ismét 32 köb mater tusi fát, as alaó-lendvai elemi isko-lák részére felajánlani ssivas volt, vegye mint s nevelés ügy hi pártolója, az iskolaszék hálás köszönetét, mit nyilvános téren is meg tenni kWalssrigenek érette. As slsó-lendvai iako-
&#8212; Nemmeti tminésnet. Balogh Alajos-nak Sümeghen működő színtársulata bár min-dent elkövet, hogy s várakozásnak megfeleljen &#8212; még sincs reá kilátás, hogy az élvasttal es töknek huiamosabb időre okozója lehassen. As intelligens osztály száma nem oly nagy, nogy kitartó látogatásával a fentarlisl egyedül biz-tosíthatná, mindasáltai nagy befolyást gyako-rolhatna a maradásra nézve, ha itt is több css-lád határozott vissza vonulást nem mutatás! páros ét foldmiveló kösöoség részint munka
TEENNYOLCZADIK ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY.
NOVEMBER 23 ia 1879-

hiány, réazint a drága élelmi &#171;&#171;&#171;rek eggilja
mint nem hozhat elegendő ildoutot ThaJií-
nak ! euk következtében már a jaulom játé-
kokra korült sor, mi readnerint a távozás elő-
hírnöke zzokott lenni. Jutalmat kapott nor.
lUm kedély ét naiv sierepekre alkalmat H&#171;l-
may Coraelia. A szép stámu közönség megér-
demlett taps é&#187; gyönyörű koeioruval tttnteté ki
jutalmazandottat. Nov. 13 án .Fala rossza"
Kükemezey Vilma javára. Népszínművekben
mindig kelleneaebb, mint drámákban, hol még
hiányuk nála a kellő komolyaág; ajakának
terménete&#171;ebb adománya a gyengéd motoly.
Iránta tanúsított figyelem itt i> virág csokrok-
ban nyilvánult, A darabban előfordulni szo-
kott .Cserebogár Jóska", tán igen nagy kerü-
lőt lett 1 jelenété elmaradt. Inkább kihagyandó
volna a darab menetére semmi befolyást nem
gyakorló részeges kántor ; hogy sem ama jele-
net, midőn az éleiét bakter és pásztor a vízbe
esett" hirnek alapul szolgálandó kendőt megta-
lálják. Szombaton 15-én a társulatnak szép te-
hetségekkel felruházott tagjának Halmay <>d n
nek jutalom játékául: .Hinkó, a hóhér legény
és Margittá hóhér leánya* Birapheifer Sa-
rolta jelea korrajza. Hatmay Fülöp uralkodó
gróf teljes áthatottsággal oldja meg axerepét, s
valódi odaadással játssá mindvégig. A herva-
dozó virág csokrok helyett a kiváló elismerését
vívta ki. hkükemezey (Margit) drámai kísérle-
tet tett. Vasárnap 16-án .Egy molinári baka
ét két huszár Boszniából." Néprainmü Berzte-
nyitól. Iukább bohózatnak illó darabban Balog
(Matyi) és Somogyi (Péter) talpra esett élez, és
tftrraészathfi játékukkal nyújtottak vonzalmat
az alóadáshos. L. Lioa (Anna) túlzott rikácso-
lásával még inkább untatá amugj ia helytelen
Játékát, ifj. Balog kedélyes szerelmetBárdy ha
komoly és illetodfttt huszár volt. A szándékolt
bérlet nem sikerült, utolsó és buetn elóadáz
varható. C.
&#8212; Ctányi Látóiéról Zalamegye nagy szülöttjéről emlékezik meg bővebben Teleki Sándor gróf, az ismert erdélyi főúr, ki nemrég Aradon járván, megemlékezésül csinos rajzot irt az .Alföld\'-ben azon látogatásról, melyet a a furrad.ilom évében Aradon tett. Mikor a se-gesvári csaU elveszett, Bem Telekit Koasuth-hoz küldte Szegedre, hogy kérjen segélyt szá-tnára. Teleki Aradon találta a kormányzót, va Juroiot Görgnyt; itt találkozott útközben Csányi Lászlóval is. Csányi fölment Kossutbhoz, majd visszatérve elmondta Telekinek az eseménye-ket. A&#171;után szállátára hajtatott a felment aa emeletre Görgey vei tanácskozni. Estefblé felhi* vatták Telekit, &#9632; Görgey kikérdezte az erdélyi állapotokról. &#8212; Teleki igy folytatja azután : &#8212; Most már tábornok ur, mit paraocaol nekem? kérdezem GörgnytAI. &#8212; Semmit, &#8212; maradjon a kormány birt>&#187;s urnái, ó megmondja a többit. M>\'ghajtá magát s én távozám. Éjfél után lehe-tett, midón Csányi iejött, szomorú volt de nem levert; váltamra tévé kecét a könytelt tzemek-kel monda, de jól emlékezem rajok, mintha csak ma történt volna: .Kedves öceém, vége van mindennek, holnap Világosnál ietessazük a fegyvert, ügyünk megbukott a a haza elveszett. Sajnállak tég<>d, nagyon compromittálva vagy. Mit fogsz cselekedni?\' &#8212; .Már a mit többi; hacsak az én bajom volna? számoltam én már rég magammal Laczi bácsi!" .Maradj velem, együtt megyünk Világosra, kiviszlek kocsimon, s ha lehet, megszöktetlek." &#8212; .Magára gon-doljon, ne rám, elvégzem én a magam sorát, magának kell menekülni, meg Kossuthnak, magok vezetik H nemzetet; az ilyen magamfé-lék csak zérus vagyunk : a szám eldtt semmi,
szám ntán sokat szaporítunk. Ai isten áldja meg, gondoljon magára.* &#8212; Én maradok; &#8212; két alternatíva áll elott&nk: vagy a béke, azaz a kiengetztelódét, vagy a megtorlás, azaz a boazu politikája, &#8212; az eleó esetben tisztában vagyunk, folytatják az orzzággya lést Pozsonyban, István nádor közvetítő s a többi magától jön; vagy a botzu; rémara-lommal batni a már ia elcsuggedt kedélyekre féitzszel kormányozni, s oda vinni a dolgot, hogy mindenki féljen, a mindenki s a legár-tatlanabb it kompromitáltnak higyje magát; ez esetben, &#8212; és én eit hiszem bekövetke-zdnek &#8212; senki sem mentet, meglehet megsza-badulok én s elitélnek olyant, ki szívvel mel-lettök volt, de félelombűi velünk tartott Én maradok; s magam togom átadni m*g*>n&#171;1; én édes öcsém hectikus ember vagyok, egy kél évem van még legfeljebb ia hátra, ha kime-nekszem, ott halok meg köbécselve, ha mara-dok, tán még hassnára lehetek nemzetemnek. A nemzetek történelmét be kell tölteni, tán én is leszek két sor benne, csak ia egy aggaszt, &#8212; de ez privát dolog, &#8212; Kálmán, (Schmidegg Kálmán) szeretném , ha menekülhetne, intéz-zélsk ugy, hogy együtt laboljatok. Holnap Világoson megbeszéljük együtt az égéssel Jó éjszakát. Szegény Ctányi, örök éjazaka borult nem tokára az o lelkén.
&#8212; Gytenhir. Kunkel Károly 39 ik
gyalogezrednél! ez. kir. kapitány nov. 18-án
51 éves korában agyazélhudézben Sárvárott
meghalt. Béke hamvain!
&#8212; Rövid htrek. Gr. Széchenyi Ist-
ván szobrát 1880, május 9-én leplezik le. &#8212;
Nagy Károlyban egy 103 éves not temettek.
&#8212; Olaszországban ministerválaág van. &#8212; A
trónörököt fhg. Munkács vidékén van med-
vevadátzalon. &#8212; Dr. Vencsel egyetemi ta-
nár németséget nyert. &#8212; Ctilltgh Lipót af-
rikai utazó Tripoliaban meghalt.
KI nyert?
Prága, nov. I9én: 49, 84, 82, 32 30. Szeben, , , 41, 63, 39, 51 32. Lemberg , 72, 17, 6, 66, 22.
Irodalom
(E roTat alatt megemlített munka Nagy.Ka-niuin W.jdiu Jozaef könyvkereskedése által meg-rendelhető.)
&#8212; A Qaxdatági ifirnök november havi két száma a következő érdekes tartalommal, jelent meg: A mezőgazdaság más állapota Oroszországban. &#8212; A phylluxera- vaatatrix s az általa okozott szólóbetegség (8 ábrával ) &#8212; Cement-bortartók (3 ábrával) Z&#187;ill&#187; VUmoatol.
&#8212; A gyöngyösi kávé. 11-rman OttótóL &#8212; A
külföldi szakértők véleménye. &#8212; Önműködő
szellőztető készülék, szobák, konyhák és vasu\'i
kocsik részére. (14 ábrával.) Zoltán Gyózótol.
&#8212; A nóvényi tápanyagok absorbeálása. Korit
tánoskytol. &#8212; A kassai rétmesteri iskola. &#8212;
Vegyetek (Malomiparunk emelkedése. Gyapvt
hajtó szíjak. Magyar goicséplogép. Svédország
csatornahálózata. A vízjogi törvény megaika-
tása. Aa elektrikns világítás. Az amerikai
nyers-hot-kivitel. stb.) &#8212; Ezzel kapcsolatban
megemlítjük, hogy a Gazdasági Mérnök a jövó
értfl kezdve minden héten meg fog jelenni,
iy2&#8212; 2 ívnyi tartalommal, csinos kiállítás
ban, rajzokkal gazdagon illusztrálva; s ki fog
terjeszkedni a mezőgazdaság s az ezsel kapcso-
latot technikai ét ipari ismeretek minden
ágára; foglalkozni fog az e téren felmerülő köt-
érdekü kérdésekkel stb. - Előfizetési ira a jövó évtől kezdve egén évre 8 frt, félévre 4 írt negyedévre 2 frt. Az előfizetési pénz s lap kia-dóhivatalába (Budapest, Ollói ut 24.) k ttldeodó. &#8212; Ajánljuk e közhasznú vállalatot a müveit gazda közönség becset figyelmébe ét pártolására.
hírek.
&#8212; A Bictbw múlt szombaton tartott
&#9632;agy udvari ebédről megemlítjük, hogy ebéd
után o felsége személyesen s egyenként be-
mutatatta a kosos, az osztrák t a magyar
kormányok tagjait előbb a dáakirálynak,
később pedig a dánkirálynénak. Minthogy
az említett királyné kissé nagyott hall, 0
felsége erős, steutori hangon iparkodott a mi-
niszterek neveit a királynéval megértetni.
&#8212; ÉUtuM hutár. Csernut József, 6.
hussár-esrexibeli tizedest, ki nem rag s kato-
nai börtönből megszökött, múlt pénteken dél-
után Bécsben a Lessing-utcziban elfogták.
Midőn tolonezozás közben a huszár az Augar-
ten hidon elhaladt egyszerre s hid karfáján
át, a Danába vetette magát. Ez esetre töb-
ben gyorsan caolnakba ugrottak, t utána
eveztek a haszárnak, kit szerencsésen ki ia
mentetnek. A magihoz tért Cseni ujt s ka-
tonai hatoságnak adták it.
Űslet
Nagy-Kaniua, nov. 16. a Caasletbea italáé tudoaitásiuk 4ta kérés viltoaát állott b&#187;.
A sstlret elmnlott a nélkfll, hogy as Qsiet/e kedTetSbb beayomást gyakorolt Tolna, a beállott kedveaotlea időjárás kevetkestébea nem volt oly b3 azuret, mint várni lehetett ee így ax edésyakbeli kétsiet elegtnd5 lévén, hogy uj hordóra asfikség Dta volt, él ennél fogva hílajzott as indito* ok a bodnár fávali üzletre, a síi axt okozta , begy SS Qs-lttsunet > mólt hónapban Igen Toatatsu volt és a for-galom csekély maradt.
A borkereskedSk U aa aaiet paafásárdl pa-naszkodna*, a mi ismét a bodaárfaflsletre caak rots benyomást gyakorolhat.
TOzelSfábas az (UlM ctendee. a ssakséflet csekély, de remélhetni, hogy a hideg beálltával a HQkscglet nagyobbodik isas árak atBalkedai fognak.
Vatoti talpfák a TStMok álul foljtoyoaan karratutaek, a kareset arSatbb Kist a kínálat, mi-nek kSotkasUbea a* arak eaalkednek.
ÉpUetfában as eltnalaat idíoj folytán less nratatkoaik keretlet.
Walsnttzi 4 sUHsrsssrMr.
Dreida, 16. aov. 1879.
E beti gaboiu a<l&#171;Ink &#187; leguakebb karstbta mozgott é&#171; &#8226;&#8226; áraknak aafjobb kiaálat mellrtt as-gednisk kellett.
Jegyzlnk:
Buu belmldi, f.hír zB6&#8212;388 &#187;k.
&#8226;arga 220-S28
Ro&#171; . \\Vt&#8212;183
n galiesiai, oron 160&#8212;166
Árpa belföldi 170&#8212;190
. cseh, mórra, 180-810
, ukaroaánjri czélokra 130&#8212;140
Zab belföldi otk, aorr* 132&#8212;149
Knkorícsa aaeríkai 147
. román 160&#8212;160
o.Uo 1000 kilogramkiat.
Piacii árak.
100 tdlog. saáautva.
PéstBnaa 12 50--13 - Kaai 8JKW-9--. Árpa 6.60-fi 90. Zab 6-60 _6.aO Kokoiioa 6-ffl-7
Byir: Biaáu\' bm 13 70&#8212;14 60. lyíri baia
&#8212; &#8212;. Boa. 9 70&#8212;9 90. Árpa (e!&#171;a&#171;gr<) 7.60
&#8212;7.80. árpa (terfózéare) . &#8212; Zab S.70-6.80
Kakorieaa 7.10&#8212; 13i.
NM : Basa 14.95&#8212;1S.S5 Bots 10.40&#8212;10.41
Árpa &#8212;.&#8212; .&#8212; Zab 8,06-8.40 Enkoricas 730.-
Stfrst: Buxa 14.40.&#8212;15&#8212;. Boasll-&#8212;.&#8212;11-60
Árp3 SO&#8212;lO.aO Zab 7-60.&#8212;7 80. Kokoricaa V 7-60
Pást: Basa 13 13 80 Bou 8 40&#8212;9 &#187; Ara*
7 80-8&#8212; Zab i-80&#8212;6\'40 Kuk. 5 SO&#8212;5.80.
itTUSSSftSil Bm 13.40&#8212;14&#8212; Bots9.60--ia&#171;0
Árpa 710&#8212;8.40. Zab 6 60-6.80^Dkoiica> 7-M-T8O
. Busa 14.86--I4.5b. ROM 9 S6 10.&#8212;
Árpa 7JO&#8212;7.80 Zab 7. 730 Kakorieaa 7.70&#8212; 1M
Ytazsria : Baaal8.8O-14JJO Bou 9-SO-MS Árpa S.40-S--. Zab 6.80-f.-. (skorleas. S.sO-f 10.
Papirszeletek.
Lnalet irt a regrata agyjáask.
&#8212; Miért íra olj irgUmttlaa nag*t&#171;Nval kirsi
&#171;l. a diatálö él a háu mafett álMkiplár.
&#8212; Mert MM anyám aagyot ball.
Parbesséd. ,De végrs it, rntfeis atlbsf sa a
Battbyány-utaai pártMssid.
Niaeth : Itt &#171;uUo már rígóu r
aorvatb : Igen, Tithkortjítíl Biei hátáig.
SkbtS) aa a aaaraacsa, bőgj tugjaml beutW.
fal,
\'ttCrÍ\' * mm*°\' Ti&#187;7&#187;"&#171; bostottaai 3743. Iteasar V. Bswc A malltklx
S744. a. D. Sarnten udrSssIju zn
ink kOA A jelaart Upot megkOldtndjlk.
374Í. J. V. Sopron, o\'yan ura I Ha ml aun-
*J "&#8226;""&#8226; """T0 körnek lapunkat ia<ytia kllaaa&#171;k, folkopatk az áUua*. %j-Hy kor inkább tHiaetklt semauzt vwk. Egyébként InsUt átadtak a kiadouk.
Ji&#187;J\'\'k k pogányrari nSlóbirtokotok ,
Darrarics Ákos k.dj.i batyásk arvalaiat
\'J Mi J"&#171;"*&#171;tét aiaca mag aá.\'
. . ::\'f*- -1- B|Mwt ,4 pogányrári bor* di-&#187;!i-tett bakimat; mégis érdenui. Jó&#171;ő izamaBk kotas f\',\'",\'1 f&#187;Jhi&#187;J\'\'k k pogányrari nSlóbirtokotok , kaiőoöfSD Darrarics Ákos kdj bták al
cs Ákos i J. .i7í.\';J*~\'- 8e"Mi J"&#171;"*&#171;tét aia
mosdót. &#8482;"7Í\' ******\' lu*r
náak Jelí8\' &#8226;H*lomr*" &#9632;* P*"\' lrti&#171;t&#171;t, se&#171; ílt.-
3749. Nincsen kedvem" Nem teketbk réla,
2gV^ A
3761. ,ExTOÖo alírf. So, mif Oyea sépsse-?í"* lei* i5tt k6UÍÍ WU " Hk 4
^753. K. Nem lebtt.
37M. &#8222;B&#171;h szeretek dalolni*. Nem irintlilk,
csak mnlaaaa magit n
3756. ,Tad körtefa* Iskolai gyakorlatnak
is rósz.
3756. KMmlwlyre. A &#8222;KeMthelj" utóbbi tU
sut DOEB kaptuk mtf.
&#9632;i.57. &#8222;Nem mnndom meg horr mi fkl**\' Johk
is, még kinSné ,apU világfájdalon.sai? \'
Felelős szerkesztő: Báttrl UJM.
HIRDET t S.
&#8222;Andrásbidai közbirtokosaági &#8212; Zala-Egerszeg mezővároshoz \'/, órai tá-volságban &#8212; innént nyngotnak Zalalft-vőre vezető postant mellett a Szála vi-zén lévő 3 kerekQ malom, molnár lakkal 8 hozzá tartozó andráshidai határbeli leg-jobb minőségű 5 bold rét, 5 hold szán-tóföld s fáészati joggal együtt magán alku utján örök áron eladó. &#8212; A venni kivá-nók bővebb értesítést Thassy Mihály egyik közbirtokos urnái nyerhetnek Andráabidán.
(967 1-3)
E T
\' o
Nyilvános magyarázás.
A tömeggondnok ason nem rég tönkrement n&gyjáteksscrgyárból itvett tárg;ak&#187;tfóWiltas ti takarítaa fégettUbb raktárakban negyed rénén a valódi iron alul oladatnak. 2 frt 95 krért kaphm mindenki kűvetkeiő 68"darab irrönylVO jitíkol, alkalmai fink &#171;&#9632; leányoknak minden idűben,jó esomazolTt otanrótellel kfildetnek éspedig^ 1 párisi varieté Minhác igen gyónjörO, él azépra dekorálva. 1 BovéenkAtyulya, egy elfogott basát tartalmasra, mely belőle
megsiokQiakar.
1 Nikolo rendkirSli n^p karacsoni ember, ki egyszersmind csu-
komelencze. (964 2-6)
26 step karáeaoofadissitő, legnjabb mód &#187;eriut.
1 Chtnai er6tani, tniDdig siorgalmas és igen nevetséges. 12 Mép fjertyatartó karáeeonfa Itamara. 1 j&#187;p. kioik, mQmnnka, egy mosgo éneklő kolibrit tartalmazva. 1 Bftjasto, moteljei, mely a legnagyobb mflvénetetcsinálja. 1 Etdídrdíg, mi a jebuira nyelvét mntaja. 12 síép kivilágító gyertya.
1 baba kocáiban, asépen oltoatetve mi a hnzátaál mosial, vergő-dik és l-iabál. &#9632;1^6-róma; kocsi fogattal.
&8 drb. éaosawaen 2 frt 96 krba kerti.áMnkivtll agésaen i n gy t n kap mindenki ráfiietés nelkul a jiiékok átvételénél 1 juulmal, áll
4 darab finom acttlmetmM ktpbül.
Ezen képek rendkivfll aikeralt máioUtok, szép látványokat terjesz-tenek és legcselaxerabbek termekbe, va*y felnöueknsk ajándékai. Kéretnek a megrendeléseket kSvFtkezoeo irtl:
An dai Exporthaus internationaier Waaren, Wieo, StwK, Heinrichabgf, Magtzine 8 9
, nyomatott t kiadó Uptnlajdonos Wajdits József gjorsaajtójAn.

Insert failed. Could not insert session data.