Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
3.81 MB
2010-02-04 20:58:46
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
1901
6261
Rövid leírás | Teljes leírás (308.53 KB)

Zala-Somogyi Közlöny 1868. 049-052. szám december

Zala-Somogyi Közlöny
Kiterjedve Sopron- és Vasmegyékre
Vegyes tartalmú hetilap
szépirodalom, kereskedelem, ipar, gazdászat, tudomány és művészet köréből
7. évfolyam


A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

Nagy-Karitea, Bfetedik évfoljAa.
49.,?ziim, rfepieiift«\' AV^MÉi
SOPRON- és VASMEGTÉKRE.
Veg:yea tartalmú lietaiekia - _
a szépirodalom, kereskedelem, Ipar, rizdászat, tudomány és művészet kureML
AdCeKl elenlH :
*1nifMflviií»i\'iiii
*g4*> l*«n.
SijJuhiMl» ItÍhIb & klarfá hivatal i TEAJDElB JOZSKK k*ujrkenuk;oíMí<ibou.
I Előfizetési föltételek : )
!1 Halyb.u há«Uoe ],ordi««l *. Wtlíkrr f.u,Ui. UWw h Lfji> árrv : ¦ 5 fii. — Vi.
Hl ím 3 . .
Évnegyodrr 1 . DO .
A bordóisma ét u adó.
A JQlwdaíini adókivetési bizottságok Zala-megyében ia mökodéfftketmegkezdTén, többen i axóllódézsmát vesztett birtokosok közű] tiltakoztak az eUen,hogy reájuk a azőló-dézaau, yagr be^T^m sUxii jövedelmi adó 18«8-ik érre a íagkWctib mult 6 évi átlag azaribt kioe nttnaik, nert asiölAdéraniátía hegvTámot eltartó 1868-ik éri XXIX. t. a. Sí. g.-taa latiroottin kimondatik, bogy a szótó>déasisát vesztett birtokosok, az ez éri dáasma. jáiajidÓBáguk helyett, a kimunkálandó kárpotiisi easvegaek ö azáztóltyát nyereadik; s minthogy ezen mogt még bizonytalan oszregnek csak egyedül kamatja vétethetik adó alapjául, kétségtelen, hogy jelenleg nincs biztos, alap, melyre a jövedelmi adónak e Bemé etetnének.- -
A pénzügyi közegek részéről történt ugyan oly ellenvetés: hogy jólehet a bzóIö-djxima utáni jövedelmi adó 1851-ik évben baaaujtt.be, a> adó .,mágia,.*, aaeg&lózött 18SO-ik svnSl veit feaáeadö s ez szerint a folyó érben még csak az I\'867-ik adó jfln lerovás alá —, aaonban ezen okoskodás zseb-jeinkbíl kaj. caáíolatot, mert 1864-ben mikor egy «v 14 könphól állott, az az a ka-leaaiét tzázaitál a rendes évjárattal ki-egyenUtleUt^ Tigyia egy oly financz ope-ratio történi mely egy 12 bónapos évben in^ 3 Maafa.; adó fizetési többletet vont ntfVgtáai Akeciaár tisztában volt a leg-járatUmMí ttiwj ia, hogy az adó minden évben rtBdíSWltiTBttetftt és bevétetett, tekintsük" csak meg1 adó könyvecskéinket ott is.megfogjuk látni, hogy az adó évenként eJójnáott, él a ktvetéi tettleg már eszközöltetett* .
Erén elócméqyek ntán kérdést nem szenved tilrftv.nofy a pénzügyi minisztériumnak 4N»WWÍB^l\'\'»ÍI\'*t árról: hogy miatáA aa állata etet jövedelmi ágát nem li^Ulktétl,: a tzdWézsma megazantével, Bim^Maj**1*! aiI8«8-ik évi adó kivetés #TO V\'eírfcí ái aióHretó bizottságok és ^mm&ifaW megkimél-tato*yUfgmttf.ihtt »^tta nem arról folyt velnai i4é»j» áll-e Még, vágy mi pótolja az ¦MhtfWriadóalapot? hanem, hogy mit
/ \'A.natoítoi^fM^^ adókivető bizottság szo-Tna^|u/Uajyirtiw»l«» elitté tett óvásokra ^^llll-litmiiaJarli ugyan, hogy jog-— "It\'ití, adórendszer kérde-. józni is azért — a tieíyárúl várvan -»»^.iM»y,fc» awl^árioei képest eló-JjtHttta) vacte^a. falakét podig .értesítette, *" """ÍMeS\'i feUzólamjásl bizottságból toélc, ajoBban a kérdis felett Vég t «^,jam\'lmtáTOua^ mert,.»z •ttlalt]^, Ifeá* megtámadva n határozat ai orazáfapüléaét illeti — várjunk tehát mi fn^\'Ufatejmi, addig csak készüljünk a fize-
üli-(3 Citasele
. li.t Inukba. pEÜUunrt t-uAr 7 "fcí. " li i% _wmitoi.tQTibM.U.Htr«ti.fa<. & k*.
A .N\'yllt lérrn-*Sy ,.rl,t ,,.r l.eikUtiai dlj« l& kr
Hirdetőieket «IfogM : \'
1 (mi: HAA8KKHTKIN. k TQ€U*BaL tíf/tt^,Mitjívít*
Aprö hübórlségek.. I
ív.
tVétr, .
Volt úrbéres községeinkben minílcn ki mórtteo törléaik, ».földek CaJcatAirákbao, as legedö és etáú közösen adatott ki* — igeii-tennéiízeéM, bogy saját kivánsá^uk folytán
— i Iffldtűivelést. íz erdő és legelő mi-\' kénti keufáséf, egy a másclxtl gaz dugulni szerető foBbség liatározza meg. Ezáltal el van vágy* az ntja az okszerűbb gaidálko-disoak s ba van a faluban — minthogy van is minden falóban több vagy kevesebb
— oly szorgalmas gazda, ki számos családja íentartása, és a sok munkás kéznek czélszerü felhasznáiása tekintetéből, gazdaságát Ün-állóan és a jelenkor viszonyaihoz mérten kezeli. A Alid termőképességét trágyázással emelni, s ennek folytán az egészet használni akarná, nem teheti ; mert ott Tan a Caicatfiraj.mely megszabja neki, hogy bir-miíj számol a családja, s a föld erre bármily kévés, még ezen kevésnek iá részét hevertetni vagy is somogyi tájnyelven szólva „parragomi" kell. S habár egy darab marhája nincs is, vagy ha akánnenynyi takarmányt tudna is termeszteni, azért a legelőjét ki nem veheti, s nem használhatja mert: a többség ezt meg nem engedi. A többség áll pedig oly emberekből , kik számfelett tartott inarfaaik számára, a kisebbség legelőjét bitorolni szeretik. Ezen része az embernek jogot bír, az okszerűbb, szorgalmasabb, felvilágosodottabb kisebbség tulajdona felett rendelkezni. Azok szorgalmát lenyűgözve tartani! Azon része felett a földmi-velóknek, kik hivatva vannak arra, hogy majdan jó példáik által a többielTet is okszerű gazdálkodásra serkentsék s a régi slendrián, úgynevezett paraszt gazdálkodásból az ujabb föl dm i vei és i módhoz az ntat egyengessék.
Mosdhatni minden községben van egy vagy töt* oly gazda a fbldmivelő osztályból ki kész volna összes birtokát egy tagban vagy legalább legelőjét; s erdejét kivenni, de nem lehet Mert a többség nem engedi. Sokkal többen vannak azok, kik nem akarják \'A-it hevertetni hanem trágyázva folyvást használni-; de nem szabad, mertatöbb-ség.ugj\' határozta, hogy aratás előtt a par-ragot, azután pedig a tarlót fogják legeltetni s ne próbálja senki takarmánynyal elvetni, mert lelegeltetik.
S mindamellett, hogy a volt úrbéres bir-Uaok ily nyűgben vannak, azért az adó kivetésnél nem tétetik különbség a szabad éa urböres föld között, a teherben egyenlők a földek, csak jogban nem.
A- nemesi közbirtokosságokban jog engedtetik, * kisebbségnek a többség ellen tagozati pert kezdeni, a volt nrbéras föJdbir. tokosainak nem. rímes ennek höbéries zamata?
Mikor a törvény előtti egyenlőség 1840-ban kimondatott világosan megjegyeztetett,
hogy nem a nemes joga szállitátik, hanem a nem nemes emeltetik !el azokhoz. Váljon a 48-iki törvéinck szelleme nem azt igényli-e, hogj- a volt úrbéres földek is hasonló "ked-vezésben részesüljenek. Legalább azuu községekben, hol az úrbéri rendezés folytán a volt urodalommali minden közösség megszűntével mind az egyesek, mind a községnek a tulajdona tettleg kijelentetett s átadatott. Yaljoa a volt úrbéres községek nem e megannyi közbirtok<>5HLLuk. miért ne bírnának a földeket illetőleg hasonló tulajdon rendel-kezhetési joggaL^iint a melylyel a nemesi küzbirtokossagukTöpak ?
¦ Kik ezt akadályozzák azok vagy szándékosan, vagy mint magám hinni szeretem és sokszor tapasztaltam azon téves meggyőződésből, hogy a fiiluwivelö osztály elszegényedésének fognak giiiot vethetni — a hűbériségek emlékének tömjéneznek. Mert mint már multknr mondottam a gyakorlat ellenkezőt mutat fel. — Az egyén gazdagulásá-náí okkal móddal lehít vetni, de\'elszég^-nyedésén csak ugy segíthetnénk ha kedvünk van az ukár pazarlás^ akár szerencsétlenség folytán tamadt^iítíflyokat helyre pótolni. Ki fog erre i áíflímzni\'\'
Azért én a umti\'Li vagj"ok. Adja meg a törvényhozás mielőbb u szabad rendelkezési jogot a volt úrbéres fóld birtokosának is, és mentse fel a gyámság alól.
Mert az ily gyámkodás is egyik tényező arra, hogy az úrbéres fuldmiveló osztály mégmindie zárkózottább. n "^nbadabb p>mti-vcltebb osztá!\\ iránt. Hisz ók még most is mint kfllöu része a népnek tekíntettnek, az által, hogy kílltm birtok törvény alatt állnak. Ijegelőjük erdejök közöí, egymás birtoka felett — jus fortioris nemű intézmény folytán — a többség jogával rendelkeznek, ez folytonos tápot nyújt azon oly sokszor nyilvánított óhajtásnak, hogy vajha a legelő közösebb volna, vagyis más szavakkal vajba a volt birtokos urak is a kisebbséghez tartoznának.
Nem felelne-e meg jobban a nemzetgaz-dászati igényeknek, ha az ok&zerfl gazdálkodás minél hamarabb elterjedne a földuúvelő osztálynál. Ha a közös legeltetés helyett az istálózási rendszer mmél nagyobb mértékben ne legalább ott, hol a legelőket inkább koplalónak nevezhetni. S ezen most marhavészt terjesztő térek takarmány termesztésre használtatnának.
¦ Ha a volt úrbéres birtokok tagozásáni ut nyittatnék, ez által a mostan legelő és erdő adóosztályába sorozott területek, földek és rétek osztályába jönnének, miáltal a fold adó gynrapndnék s önnek folytán nem lenne a törvényhozás kényszerítve a földadót emelni mert a földadóból befolyandó összeg a ta-gozás következtében folytonosan gyarapodnék.
Nem is említem azt, hogy a közöslcgelók bevesbedése által a dulogkerÜlŐ kanászok és csordások süt. száma és „tolvaj képezdéje\'\' kevesebbednek.
Le>zii j.iit kik az úrbéres birtokok tagozatom ii-/vu, aggiHialniaaan fogják ellenvetni , luisseriut a mostani kdrtlatfoyek
nem alknhimsak arra; hogy a községek többséget felzuditassanuk, s minek karos Tt^TéJ-\' kezméuyei lehetnének a hazára I&vvnef-v leltet, hogy igaznk van, legalább résztairfl én ugy látnui. hngy ez aggoditeséftak vaa legalább nemű alapja mostani kSrOlményielBk közt ámbár előre bizton\'álliúBÍ még H merném. Azonban legyen.
Hanem azt már csakugyan minden kocz-káztatán nélkül meg lehet engedni, hogy a volt úrbéres birtokok tetszés szerint ctóara-bolhatúk legyenek — mert ér áfalttnós nhaja miuden fold mi velőnek azután bizzák az időre: nem lehetetlen, hogy. ex elóbb fogja a tarozásnak a többség általi követelését maga ntán vonni mfnt sem göndolnők.
Az urbéres "bírtuk eldaraholhatáai joginak korlátozása, hova tovább miiídig több káros következéseket szül az eg/saek részéré — s^Sre^ff nwggatolbitó\'bemleeíHl mert ezt a nép szaporodása s a folyton nevekedő fuldszűkség íai^atátlaa követeli: Az e részbeni halogatás a tclekköuy rezesnél oly bábeli zavart fog axülni, mely vagy a fiú* miveló osztály egy nagy száma kárbiitásá-* val — ami valószínűbb —1 fog végződni.* Mert kőunyebb leend 1 íÖkicXet szabaddá tenni, mint a megtörtént osztozkodásokat s darabolásukat megsemmisíteni s az előbbi birtok állapotot elöállitani- És ez azért leend, mert iuig a birtok el darabolása meg- nem engedtetik, .iddig ezt nem tudva nem is fo^ hamudnak <Jrus. haneui titokban maguk közt "sztakozn-ik é- dnrabilják birtokaikat.
Minrie iw-dU ^zükiéfftóp előbb ntiibb megtörtént tény öl fng tekintetni.
PUANOVICS PRDÓ.
Magyar tudós UkrsaB&f.
peWíínov.saiaee;
Kccsugtotú reményekkel lulsdimÜE u Ak»-demk fülé. TiHh LrOríoci ümldkl»«B4érp.voltunk kíráncsiak^ ki Zaaor Ö^Oixy iÖÍÖtt volt üirtiinílú ciiilükbciuió*íet,, axoübaa pecwaiLor bú H-óre haliwztatutt ol, ruülr alluiWica ax igjw-. Ogugy miaiiaztcrt s s curuit i& mit: nMtgiurja.
Így tehát Thaly Kilm*o %üavlti JHfarm nólkúl, n:igyuo t(yTQt^aote«n»TcuraoavflAgnJlf melynek böu^aacact ólot • fcjha^tóoi líttte ki. Ée auiku^yau c tUtal türténofcm bftvari ki a n hiatiiríiii ukiimny nyomóxái tana-o^ragyogó liiniovet szonett lungáwk, meplopo eredroií-nvfkk-\'l lép fiil, a muli nyáron é* ömxoI Vu-incgvéLn\'ii » vürúívÁri Erűödr-I^l* arcliirumok-bnu \' kuLiiUitt, \'állandóan jwígTi badai kiww-riú lovéllArlMin müködík/t hol dllitáu werint az KnlikLv-fólu csonka ukinánvok dfirabju ki-ugériutheiók. JkinJtatutt ai Akrftewiáafk wh hány midig whu«-uÜbd Tökfllv na^tMddkttti titkot prutukult, luolybuu 11 kü tájink bei iti luvol.ik luiBoJntai, otiiflti. T^tak, följqgyjpjiTÍH llilf t-lH}Q klUTmiUon » küvetke*ÓkkeUc<rvl«Mtt u. ro. Zrinv lloiitt, .Vtmvant tábwiak, po(HM inini-iiiorek, Uime imgvo\'ikftl, t\'ivabba.*cin-BlantinAjMjlyi frnnoa» kü«etwl,n»d|T)|k ogyföl ogyig a» idfffan uyelvilek ni^iurmfrnUtv« » protokolbn tó) vnnmik jegríMVák A Rikóciy-
um^immm.mkkm, Hnbnk» raktak, tMrraaakraMr, Saáara. oalUtoaa>« Lg$
lúnWaat"b fclftlil I «Irtlhllf krir
» fc»»fc.é fatarti»» dnaaayak litaek
Hot kSratkataek u da» alesi tirgyak. Akia Uni; Ira fta-og f»nn, mely oly »"gy entbtBUaen.aat caanaji fcaaai journalistikink te-rén, n*ég a ,fionaa Jaakó- jd epigrammo-aoja k eluncri ardameli koltrén :
Meg notai, ¦ nair im aaai\'it, hogy tudni tne-
Bl.Il lojl Ml&t>>ilUd\'u agg botMig. ToUy Fereaes anarpauilta a terméaaettad< llUll MUl.ll IIIIU MJJOO, Hak phWku nr
•MI ** *a»*aX basii alto aiatatatwi OSI ered-
moajeket, tett-« éTnogyodi jelenW.1, Tagy cuk iiill^^ i «»i<rj il\'^iiM ini|i"illi\'t toTibb mu-
\'ToA efaaag\' TiM/ arto! tu iotarpellUnl AUnt talila «aaltekot bottai megigorte, mikor Tnlaj nmak Mai asaitnalatotl jelea Iettai, hogy
• jjr* Imballimi a..nyi «estilj alena U fugja aftaiari ¦tHaVisaik eradméayét Sio-esaata. tsMgaa» iaaHriayare aa ogy elieteaé-séresaaanat. boatta»)iMaatik meg.
fiati*. Dr. Akia tb a aSld ««tal mette, leg-
elMrit s.at.fcrla la» aagr mattali, molyel
• ktadoal knia,..j «doti, kt, ¦ asely e aaiaad kaVfcl.H1 fiatapibea iMgj«leat folyo-iaaakal\'atrauÉBaal. faalafliiiii ina, bogy aaaju..*Ua>BaaaB» k^Ttafiaek aiate aeeg, arsala aaaaiaasaai aaMaaaaaa mirjóitUje mar tb. Esatta ¦aftfti|ililJUr* megy it, leg-elueatr la aaoa ilHHaatl ili saemkOat, hogy anakftglalnnak hi ikatiéat non rido, di\'» koj-MaiaH—l eaaietta atar, moadrin, nagy rilate «aa aa, kary a kUMdi tadds specialia ¦iaHa.il.kl fogialko«*ek aaéamgUlój. elkal-aataal/w klltabaa ie, miért fogUlkoituii al; MsraanakU, asalyaket osar a kolfold eaelott 30 arni taagfcjtatt. «kjroi jol tndje li* boga* Magi alai aaégliaa vali, boi a phanknerol otak .agy anaanak aavaau „nut, ajy poiaikna" és Btaea ObaBaraaifaBat boi efj «graaera phi-likua w star whianrtwr Iettai jtmlan anta al Litui aaiblplla, Miti lillipj.a mil Saba Kirolj llllljmluiyiaa-aiaJirH UlkékMen BJ7 aa^BB^Mf aaaahkaac Earopai hira r«v-lliHlwtallI Thaatfaaai taffaét BUtUUa, lini miaam aatbar arrjaaat nagj ambentek te-kiafcv aaert ¦iaaaajiki atafkITauj», boaj ri-^1 laariaat- ili Mlaaft Vi|tre aUaaj Ja-al.«aaai\'raai,Waat a.»hk»ri kffi>aMt tb-
¦ \' » aa la alanj» aaapaJyoau» " ^& lattluW arj arca-
t a», ir/tu 11 ili laaii la/^rSL2«aal
¦iili,Hall aa a|iialil ¦uri]
lol, mgr tu a> : ,A tota SI,*
Va|».i«»T.M>ti<.j.j.l Ua fit, taalrka. kariI>íiu>»\'aaaaat,\'k(«T aaraaie ki egy biaott-_ jBaa^^a^aalt. aaa^i» aa exact tudómajtTok
a laafi álbaariM. Aaaddig ^i^aniiilfl ap Aaaitiaiiiilaii I ÜaVaHal aa aaBaOn oug wattal 14-¦ a*Totla% buga apouota *" ^ \'" \'t aaaaatawn bai, ea a* al-í tartom Talpai-
dé .batran
rtaara^ekat Ui-\' .aarlaijaata ailrririaW-«iakA^Éaak, " aaarl
"-¦"gratig
l boiUaait, blu»-?.&MMm\\-h>n Dr- Atim
yttJOSK» QTDLA.
UgkSacUfab 1» a 1 mar db. araaj aik-IMaaJjd
Maayiiiaaalaai Aaaa-^Sy^-Sm frlba -anlTa — »< aap ijr aaatiat. !»•«.—Ordf \' — OMaaga inaTkaparuti Araaj troaaWai-Beroaik
."illaaa Hn1|l* °«l™0 aailularabja adataaat a bclBgrmiaÍBBtarÍBBi atjaaai ioinc[«Bkarra ítatil-tDt^. — Daca polgarmaatare Zelittkon meghalL ¦J»- Vajda fluTad Talita 14-ik aaiiad atylje "kMpjtlk> »N>ra 75 oaar forialot ja laaij i .Ti?f*i**-«lr-\'Ur\' Tatiámto4Mory; -* -E^" !J<-»-t.í _ ^onegra," batVaora
->>okiil<am IÍ\' —
„.. . .. t* «0 mini (H.--- A
piaca tarai Kagrarotiaágba 6\'/, WlUi* rHaraaMgaboaátTattiL— Pattan .múlnánk háxa" leteaittetik. — S&ir kűxségban agy ember forroláa keretkénében aKarvalaku kitlom-bonxiaaDbat kapotl boralokAa a e ml&tt ojlift-durt kéajtelea Tiaelni. — Hemeajl Eda mait. raaárnap ette fi Fellegeik jelenlétében hegedült, L- Zalai Harvátb Fari kályhái hozam aaerke-aetet (Zup Apparal) talilt fel a Ulyhakfcoz.
naaraaerore emelek. GrrfiaTorrol nallgatts Pofiik D. k\' ¦ ¦
i. kitano hegedu-jitefcat, mer/Bt TOmcM congor* Inserite\' blraLgivdÓTr. ¦ Hölcxel QmU ráluxtékoa eliWÁaa oim«$liktMtemé tattv hag7 lelkes kösOp*«%fiok WcAlym foci»
l kúf7 UliJkosott egjtiD. ki ft kBátatn^Saio\'
Zala-megyei hírek.
— SiQrko néuók. Sch»rnbock ar, mint a vowpréfmnöKJű) püspöki jnTadalntak toljlu-tavlmn, érdemdúi Íg«*^»lójaV NagT-KanÚEVtln, dbc 3-aVn tartott képvúelÖ nWbeD Bzeraélje*vjn ma^-jeleuvéii, megiutú úkua usviikkiU ulAudá : hogj ú EiceJltMitiAj» fi3t, Rioolder János medvéi Püjpök ur ÜŰIk nj-ilráuittatj* Na*5>\'-K»nix«* ráró* k&tfiuágtiaek, hopy & Itiinj nevelői fllú-nwiditáu cuéljábúl rároiaokban óbajüma agv olv xánlii ltÜnitent, melyben a leánygyermekek nerrolóaét u úgjueTeiett MÜrka nének vm^tnAk. Ai intritMt ikpitaW* 20,000 Irt, m ehbtn HttbiM ImItMk épit^hn 10,000 frt ¦ • ¦ainlavi MaynanUai kttlyúégek eUA bobutoro-xiaárm 8,000 frt, taam 38 t»er foriotot -Unl fel. ó Kxcftll^tiijáatvk e Demn QutönbtM kelt Wadnhtát i vAnHuk irioti Iingbaa^fanát hálás eluntereuel fogndu a képviselő testület ¦ kebotóbűl- uouaI egy bi»ttmáoyt nevexett ki, melynek faladata.nl tüxetett, hagy ex érdembea kimeríti} aUpteryet • ai építésre névre kSltaég-ret«i kimatatást kejkitsen, » hogy mí aton módon járulhat a várói közbnsége hoxwi, melynek be»árkeatrlv<i] A ExcellentiAja ertesittetiú fog. — Béuünkrűl ii (Lrömmel UdvözöljOk 6 Excellentiájának ebbeli kegyei óhajtását, mert városunk leánygyermekei nevelésére bizonyára a legmbb etónyUl aiolgál, • hÍMiUk, hogy a rárori kt4pri*eli5 tast&let nem ejti el a kedvexl alkalma: egy oly iottkniény léteaíteaére, melybúi városunkra diu em haaaoD háromlik.
— A nary-kaniiaai rálaastó kerlÜetnek Mkntrt> dwa. l-éa ertekeaietet megtartva*.,; a Vidénell válaaatókkal egyetemben mintegy 160 egyén lege agy obbreut az iatelligentiábtU — ¦egjalaat Qkvina Lajoa urnák üdvöalö sa^ldata atáa i, a válautó keriiletboii kQa-pemti Tálasttmánynak elnökéül egyhangúlag ukaéltottaivtttánajeJenvoh rálaastókat követ-jeWtjlk trgnereiéaéi e felaiólitotta, a nagyobb tfiwf dAmeghy Feroacs nevét bangostatta, unba htt Mkeroamlt kisebb tömeg kfirfbdl kát baag Falk Mikaa nevet emiitette, kinek, mint éif tlttak, pártja tömörülni is kesd. Ex-
¦ IftMiáÉli.......ti ¦ fcílMij fclnli) Íi.......ilnj i
tagok, .í^ljtllUilitaltátetettjelöltjoknekhíreket sin ""*|BÍ|j"1\'»\'" tahát raegléván a (jelölt
•ars fiktJEHk a viták minden körben, mely-lyik leaa a gjktai 7) — A Ulpárt, mint halljuk, w*ínmjk*gy Wmeget képei, egy ideig Lodwigb jelei ailrlietiita volt jelöltje, moat ai3nb*B a iiiWeyjiOda ftjMdaek, hogy Baraca (Sándor alispánt óhajtanák követnek, Sfl-flWea*j*et pedig elad alispánnak. Sokan _ _ pártitA köafll it reá bírhatók volnának IÍlj;lt-»Pü««lÍtó«*, ha BarcxaSándoTur : ml«t r^rsWt fcUepni óhajtana. ~ (JL) A kaateai kereskedők egyikét t, Ho-¦esJatj .¦jhaliügi kereskedő urat, mint ritka beoatíat^égg egyént, érdemesnek találom a siOtt dimérettel megemlitenl Kor. tb-ém TerrSkAsttl valaki egy UJmoit tárexát — egy Mgjed órával elfibb mint mt bementtnk — ott faliIiU ; ¦ a beosoktm kémkedő a MMát akkor Twvé esak figyeiembe, midón íásaftakre kéaa Műjgákltat teliesitá, jelenlétünkben a«t fe-p««a»éts.váa avArusí hatóságnak átküldi A Val-Uiawág éa emberbaráti éraelem a legsxebb ék-kflrék, molyok ai erény kossorrjjábao ragyog> hatnak, toost már vallási és polgári, ipar és ks-
TwVnHelmi, irodalmi és politikai* egyetértés éa tastvéráéf tskiatrtébeo..Vallás külön knim«h
takiattriébeo.\'.ValUs különbség nél balfmal ápoUvatjok aaon reményi, hogy nésnaetfink üsép jOvoje bbtoaltvA van.
— A dalmátorsiági vasúti tervek-h*-tiwatittabb alakot keadenek ölteni. Aa építések •iválkUaát kát tirsaaág akarja magáévá tenni, asek earUtn « vasatat Károly vártól Fiamén kisMitBJ, márika Kswiniitói kiiodulólag akarja "" wtotnl Uiadkét táranlal röpiratot i így a kOibnségnek alkalma leend a ht életrevalósága felett ttéletatmondani, QC«i<rl Pan li na , a párisi olaaaopera jeka énirius»o-je « há 1-én, Kagy-Kapi-án a vVfyW(hcm Cadmwtt vendégfogadó nagy tere-- BnBntá bűbájos énekét. A
kanrfvanény t n amfolásig tömöü terem, a: méltán ki*dewltUpsvÍhariéljenté*elcmÍDdinUbb
Ssóaat\' előadása alatt gonyos arcz-
kiiejosésBel akari bukott bírálatát fitogtatni. — Jfode ez mít so vunt lo a jelia muvósxek érdeméből, — mert hol egéu műértő közönség fon kmsorut — ott egy agyra osett öfl kdfiezamo-dwtt hányavetiség figyelmet nem, csupán mog-rovást, érdemel,
— Kölcsönkönyvtár a téli idényre hsMnoi és mulattató időtöltésül saolgál k kürtit közönség részérti, ennélfogva elöKékenysé-
fet tanusitonk, middn Wajdíts Jóaae. kölcsön-önyrtárát, mely 2 éter kötet manar s német ¦könyvből áll, jutányos irmellett t közönségünk ..figyelmébe ajánljuk.
- -Tornászat. Pongrác* Antal jele* U-moretBégü tornatanir ur mull hétfőn a nagy-
, kanixsai fS^yran. torssterumben megkezdette működésit, s felszcrcléi <J$ szabadgyakorlatok kúpozTÓn jelouleg múködási körét, alkalmilag tanúja leendünk az előadásnak ¦ Takunint erről ugv a reixlsznbatyukról értesitést kíkleii-dünk. "
— A n agy-ka n izsai uz idei országos vásár decz. hó*7-én tartatik-
— Lapunk beiártnkor blttM fórrás-Wl vewiiik n hírt. kngr Knr««*« Jakén Andrfn HklrMt nUi AnvBko. a para^xtok prntrken nétnUn S érakor sa^nnverték- Eljcnrk a áerék Knrwrink!
Somogy-megyei hirek.
— Neme b-V i d o n deczember 16-án tarta-tik a baloldaliak értskezlete folytatólag. A no-Tumber 3,3-iki értekezletben határoztatott egy kiáltvány szerkesete, mely Horváth. Sándor véan ágostai leik ész úrra Vitatott A kerület ösases községei azámára pedig &z „Igazmondó" lap három hóra megrendeltetett.
— A csurgói izr. hitközség folyó hó 1-án tartott választmányi gyOjésébou különös öröm mel tudomásul rétetettt aa .Ixr. Közlöny" mait hó lí7-én megjelent számának azon tudósítása, melyazerínt a Csáktornyái városi tanács a legközelebb történt ixr. oongressoai követválasztál alkalmával a humanitás ét legőszintébb libera-lltásnak oly szép jelét adá aaon eljárása által, hogy a választás napiáMi osett heti vásárt már néhány héttel elúMytluiasrtottnak nyilvánitá, as ujonan feléptelT>t>rosháspn pedig kitüxvén lobogóját, annak termét azzal avatá fel, hogy as a; polgárok elsA joggyakorlásai ott vitette végbe — miszerint Indítva érzi magát aa elöljáróság következő elismerési nyilatkozatot hoxxá intézni :
Tekintetetes városi tanács!
A testvériség, a társasági élet eme él Utó tényezője, kedves hazánkban mindinkább kifejlődni látszik, mióta hazánk nagyjai bölcs belátása szerint ama nép, moly o onjeát bár mindig sajátjának monda — és est tettleg be is bisönyitá, mindtm tóle kitelhető módon annak virágzását elősegít vén — kiiiabadittatott clzárkódeottságából és a hazabeli más hitfelo-kesetU polgárokból, kik s szL-István koronájával összekapcsolt jogokat már régóta eJvezók, hasonlóvá tétetett. 8 habár az e hoabeh zádók nem mutatha:nak a magyarok »rtjoe*|prk oly lapjára, mely ülddMteténOk.é^ an^yatgatta-tások históriáját — mint ex a más nemzeteké-)wn valóban fellé\'hető — tartalmazná, habár a magyarhoni zsidó és máshiHUek közt a távkői nem vala oly nagy, hogy ez as általános egy-mjshnai közeledést leheteüenné tette volna, mégis* aa ujabb sera szüleménye as, mi a valódi testvériséget létosité. És a haladó kor eme dicső enzoegyermeke születése óta a tetftvéresedés és a tartós összeolvadásnak annyi jeléit vavénk észre, bogy valóban bensóleg örülne el kell mondanunk: A magyarnak, nincs párja I
De mind ezen dicső, a téstrériseget jellemző .tettek között nemei Csáktornya városának tsk. tanácsáét látjuk legdicsé. etreméltóbbnak, mely sserint a leglÉözelebb történt midó eongreonui követválasstás alkalmával, nem csak aae napra esett hetivásárt már jóval előbb elhalasztottnak nyilvánitá — mi magában véve la elég dicső jele a humanitásnak — hanem az ujonan felépített vámháznál a testvúriaég zásslóját kitűzvén, annak termét kQlöqteon nagy návelyes-séggel legelőször is az aj polgárok «W jogjya-korlására megnyitá, mely **tel nemcsak a csáktornyai-, hanem az egész magyar zsiíiósá-got részesitette ktUönSs amgtisaVHetésben. As ily jele i legúazintébb testvéríaégaek lebetetlon bogy ÖMmárzelmekkel ne tfllt«aé pl niinden hon-beli zsidó köblét és így nem\'u leend feltUnA, hs a helybeli in-, hitközség a dicsó tett által keltett érzfllmainelt; nzennal káfejezést adni óhajt.
Vegye tehát a tek. tanács forró hálánkat azon a legliberalísabb módon a* egész magyar-
honi zsidóságnak ét ilyetén nekfink h nyajtotf ttivWI! testvériesWátaágért ánlagyen résznnk-\' < röl meggyőződve, hogy arra büszkék vagyunk ét teszünk is mtextejakor.
^égttl nem |whr%tjuk említés nélkül, bogy iokn nála»j>ls«Liaattink, mely által kedves IWoliMJget teíjjájfrunk, azon okból történik üb/ZkátÖD, mivelÜictó tet Lök hire csak f. hó
¦ 1-án j«tettn<sná«4c>^ sajtó által.
Fogadjak ^mindnyájan legbenső testvéries kéaaaoritáswnkat, mely után vagyunk és|ma-
railnnk
faurgón lftOK. decz. bd 5 in A U\'k városi LanAt^nok
mfí]y üBxtelfti,
SALAMON MIK v -\\ hitk. olnük
hitk. jegyzá.
MUSQITITTEK JAKAB választmányi t^R.
Sopron-megyei Mrek.
~ J3 i e o d y o s Czsaki navü egyéniség, ki pár nap\'elölt » börtOuból ignsartáaságés é»-t&-lálóa ésrt mutató módon megaxökfltt, a kö^n-sóg örömére, magáuak pedig nagy fájdalmáfaa. atyja házában szabadsága élvezetének 3-ik natv ján istoót olfogatott-
= A brembergi kőszén bányákban ismét egy ember esett áldozatul. A szerencsétleuaek arcza egész a feliamerhetlenségig <v»«t» vdt
= MegazünÍk az KHaíum! minthogy Munczi Lajos, ax itteni zenekar prímása kijelentette, miszerint többé a casino alatti aMlági termekben játszani nam fbg, az Elisram halálos ágyán fekankéa kevéa idö mnlva sokak fajdal mára ki is mnlaad.
= F. hú 6-án a caaino helyiségben aagysTcu hangverseny tart&tik.
= Kika legboldogabbak? Kétség kivül a soproni utcaseprők, kik miatt mindazok, kik az utczáa járnak, folyton a aárbaw fulladás veszélyének vannak kiléve. De ily ko rülméDVek kózÖU a kirándulás ugyancsak kel lumellcn, tehát a viszontlátásig!
Vas-megyei hlret
{\\i tizombathelyen, Tulok Imre egy ..Szombathelyi naptárt\' adott ki,melyre ugjtuus a szombathelyi és nagykanixaaí könyvárusok czégeii — habár tudtuk nélkül — rányomatta, de ennek dacsára mégis városi kajdtt áhal hasról házra küldi ¦ árul tatja. — Ha est így folytatják, a magyar könyvkereskedés azép jövőt remélhet I
* Dalverseny. A szombathelyi dnWylet f. 1K08. évi nov. 28-4a > .Saarraa- TeadégW teremebea, tiraai eater/lralavaiaiXTaraJaaBalai SaaiekOUtt .DaJ i inuayt*.:tart»tt — A tarom liiutW r^aael a k - .a.afc fr&l «1, aij.kfr tif téréi » teritett ÍÖtaSok Tolt^ a> .lü-Tiaa úágaalatoa a dakirda aaUMaa;\'A mnao-roiatot megkesdte a dalárda .UdToaH dal-laj ZaaakaraakytaL ,VaraaaaMc> UaMOL állaga-aap rapfll a dara* népdal Dopplertől -— .Ima" .Lji Baállaa Granadában" czímu dalműből. — Képdal ,l)eree a fü" <a „Koaantlt induld.\' -Ltt uütlao tapaviharnü ibgadmtptt, nem csak arert, bogy middenld lelkében eríatett egr hirt, melTnek baagja a anrel fdlraatarda, mert legjobban aikerült ia, aa elAadiaok jdl éa aaaba-toaan foljtakr de a .tenor" aaaa, -táa csapa, lelkesaltaugbo!, nem tártra a hangaolrC tálaá-goaaa erOare emelkedett, a anáTtettmU ped% egjpa hangoknak nem szabad Utniíaij \'itt Kí amalgamnnilt hangok kéoeiaaa- egy aaurTaa-egéentt Aa ének kort Tatok\' Emilia ll lllall 11/ anvalt, könnrüd nrAnniaMáajral^ íjtjaJTlJ;1T mondogatta .nem, nem^, mig o .pakl m avtpara .igen- volt Balogh QTnla ni anjftWaaaaiijet ,\'Á tél\' raralu el, boW\'milí^^TaftAr-rel feleli meg, aa iaatéwlt aűlŰTáV**-laapiTÍllar megmagjaráxaik. Laek ataa -.aaVretkaaetb aa -átkaaia. Erril annyit n*»iaak, bogy ffMuk, rosnaaigit oaak azok drigaaiga aW fclfll-Végre kÜTelknxetl a lánca ¦ rlrigoa\'Ű teaT-rel tartott a rnnjalaa^eálkiiéln reggelig, -i A ürá kosOnség a jBaép DovUl\'-it it a l^kaaSao Mayert* patmaaaal éaekeltn.......
\' KOgtoa ítélő birdlig, állnak iámét rögtön birotag a)Wt Haj tottíiai, éa Saanyt Miska caeat|«an J-E mint Bonmthal Samn tSttflai \'aato\'1 f mint bflntára, ma mar Bog^aáaaa}á\'.aláak a Ilinkig előtt, folyvaat tagadra jaaíaanal a tott elkorelesét, dacaira ai lawhaaarf talrabatV nyéknek. Eaek vulttk a garegyapWi ^ J*-asofnil nov. lfl-on eite iáblaat Bandikkal. —. HUbmi. aaerint SiaoaMj" rabMI la ZaUbaa •Ifogaltak, Ue fofraak Uaértetti rtgUa hu* aig elii.
• V a.m egy e köag v Qléte X dyi deca. hii 1-én vette kordoldtlegeliWlr U ai urawdaabe jött 2-tk aljegyaot illonuUra Salába Dénot ttr s ennek 1 telyébsr Karolyi ur Tilaaatrán mag. Kwtkutan eíaí alispán nr o mlttginak SaAl Jo-t»nf fiíispáni hílyuvrté urnák királyi Hatosai
Lett hfc»ii1it\'i" Weate jv biattttmásTnak, — \'furábbá* hátid Wlt* fegyverek, niegerkeseaet ten*Nf frioljetoatk » foglárok költi azonnali katárOBUtott
gj».
3\\ryaiti tör.
Lanr Saáal **> U aatndanaeBjtl noi ki*ln»nnkit, ftMgral&l-, gnadaaeveoBTi, ia ftai* korall Iren-telWiéiJre elég képeeOnak irmi magát, ajialku-áHáat eUbgiábii.
Kgy Jt^ W»«fMv(í«iywbh«| eflátrttt . ! r=.v 4 mei-, h orr il «a íImi nyelvekben járta* -KÍfoV mellé muUp.D «jáj>I|* inUtfiL
UrodUtmi kertem jelenti magit, ki bM.ii oU
««hi, nini «tal, borritili • magyarul magtehftőaan.
magét bármely orodalomnil feltitatni; 1BÖ9 Ik év «U3 aapjátnl bolyba mehet.
JPtT* Miadeaakrö\'l bávebban Wajdiu Jéaaeí oagy-keniaaai «bS tudakoad » kOaTeUtfl intéietéban.
Flgyrltn*x(r\'fle\'<i * nöl vU*Khm 1 ¦- maa
IZhbé mik- ée fj-OB»orj»rca, ngynlat* níi baj el kai m »1«W kin** fajdalát*. ,
Háta** fljéllf • Ük** I Müliö .. milllé o5k j sttavadnek *ei#n lll^jmt^jn, miért T <irt»jl»a axoraér- j Mik miatt ! Mintán megfokaltam a »11 Uá nSknek { •m kU»-í Vet*g«,ig«i( ?1 leányoknak ii«uT«Ua<it ab/ bíatá^hUŰ gyigy»#*rt találtam ÍJ. mely n»ln deakinél biitoaan maguBntati a kfnad fijdilmokii ! D|jJajioH nért*l«n l**clekr* li • blitof gyófryts*rt ntaaltáíom mellett ¦ legnagyobb ti tok tártáéban meg klLUu-. Ylaéfaa padig pajtin ntáavdt welletl U. j
D«b raeaan, aki. 30. lflSK
OCSVÁRT EDE, orré..
— K, S. Upnk rtidwn Ordii» k&ldatik. Ti «unii adToeUt »ti|ádayája»»t»l. \'
— Sopronba. A* vaaáreapl leveleket tar tal«*i»b kaa kárjdk ¦ caak tényeket- Többire aéive Intéake-ie.dlak.
— W. Gy P*at B»ri*at*V*B I így W»oHebb«n, karjuk akadémiai ulr*M tadcnltáaait, wtrt lapnnk te» reík. Aa éUoaáat aare iffea MretfOk, a ciikk megyei ertektfUéga ajJaet-e* fD»"f tíráeeH torták.
- Sxaiabataelyr*. ** inteseti Urdetoéayt 7U kr.
bsktlldéae mállott lábaljak.
— A nanairtdt b*l«ld»ll IrUVaiUtrftl Iri b«i>an callikat qam heabatjak, ha íielld.bb mu.lorl.no voh.a Ir»» — Inkább. H] ««ak ..áru tinjek-i bo.hatunk, a mlndín aonimaotir nAlkfll
Hal
TARCZA.
Ősz.
(ltlviidlií beborult «|ri»d<i-k^|.«, U*l>!<.kl/, inniMi^ Ártalak «n. #(>o.U1 ..\'.1iaJjHl nalka iQá.1. TiAalak l*Ka.| iD mml lireid, ili ilntr™ a int«*l, Ud-r9i légy nrk-m
Nera ballik tair a vadjai*rab but."1\' Elr-s.odííílit a lomb «o Sírnioif. A ^(jTöbnllun nrm mlÁlii t„i{.. A« «5Óaa o(j balotit iitmhi!\'\' lí.lialt mmdoo, fiafa*itleti. balkai .
L*tl.U
MikJ.ni nírj r-lW-i h»ng a r,b»H\'«
*lüiiloC a níp mAtiárMrr^ A kiminitUn cmi *iáraa tptflj*n Urff raak "%T l*»fdt |^rla k-.a«r»?
^Utall 1 mit.1 lilb.II ,;¦ „J. Fflrf k;r«K menekOlő utat.
HsnegTt rer ajiresi a Tiltoeaaun V»j rocoPnT ca borradt nmiPOj-akan Hop in Íj blUam cgrkor (aibiTfk Óh\'f todal arSt tcji \'lelkemen .
;ukk taa msfd doc {tiakad lélekie< i\'uk akkar »Diiik mag e MJjteUm.
latén botolt 0«, el«l«iq hfi kep* Halilra InUat, adrOalt^j oekem Klial orkánod inir ajtimnil boro^ Ob, mint smlBk írkea^iaden Ta adtad *ekeai a kolU*aat«t. Hogy na íiiak»l»i» ta«f jantulrl.
8ZENTEIRA! \'
Karácsonéj.
- Elbaattaléa- —
— A> maya. pedig térdeire ereackedve, lialk imái rubegstt. Atitattji] tett niemt\'it bitaliiininal «tuelá a roajrMb*, ÖBHZukulcaplt kaii-i mollére tauraltavk; — tok lokelrU ott, mínok zajíA érzel
, mm fcalÜTB tiMnluk kifelé.
Segita meg urtun Isten ! auaOgiV, i-m legyen áldott a Le mmnt mtmI t Amnn.
K pillanatban ai ablakon fiaik lopo^iU iíí-rf>^* haliaianítt. As "t?j ijodv.\' ujm.tt fel & tűéi, gomiuli fcxulin. & kupogiia inuirttt-lvtt batiRiutt, mir moet kissé orOeebbmi
Ki aa V kérdé n nfl bitiirta.lanu], arr^a dó tett lanycrtWBt tu ablakhot ainiiilvn.
Jó barát, ki nagyon laxik hanr^rók ottkinn egy mély fdrti aiótat Kresa»>[t be. Talin Ptltar sznmsxód V Mi baj? j - Péter Tagj Pál, - 6n sem ismur oa^eai, keastabun mondaDam ne7«meL NtÍbsoh ajuji bsmar, Bagjon bideg vaa ittkinn.
- Valami siegény ember, ki hajlék oólkltl maradt, a moet didereg a fagyna időben — p1"*-ilolA az awzuoy
l>e hátba. . Eh, mit kerrnn.- itt ulyao em ber ? a aj-omortanyán .\' - Azután fidijudt gyérmükéit cadndre in tv un, kimont a a megfagyott zárt oatkorogva nvitá fel.
Tir perci múlva ma^aa id*p>.n férfi lépett a o=ii bába dua fekete h*i* MiL eltakar la szép arexát, melyet * hideg siói piroara fuate ; baju-izán zfirgött a smmara, mely lehellet«tÖl fagyott xla. \'íondoaan beburkolta magát feketu köpenyébe, s egy Tizfa^a takinietut vetett ki>rúl & íjobAbaD.
— A kicaikék már lefeküdf\'k ? kerde & erormeknk fele fordulva
ifT"n uram fe»sá it ¦: f .tpí = ¦•>
*i>uh már.
Íáait, malr a *zél nirjtjaiaM olj,, ftDgaik áítal ?
— - VakW - De uram, mifau Uhilik tfülgálatira, Anigeo át ran fázva.
— tobb ké* lírájánál, bugr á uabtdbaa. m-Jtyok, du Botii teás •emmit. — Ma KprÍ0mj0 van uyyu ?
- Igeof öu nem tudói V fyuert valaak tat !« üiv >uká ébren. "Ne menjen olv !]{«¦ kJ—1 a kalv^aköz, k hirtelen meleg tnegártLat
— Oh nem \\ nokero nem árt meg iw^inl. önntk gyermekei igen aiipuá iua^k\'ane&afiil.
A gyeriueknk Haazebujtak agyaikon; a két | kisubb uoroun litölelvo tarti egymást, mintegj 1 vélelmére ki^ezUlvu a furuaa vondég ellen. I , — Mily gyÜDyúríl a ICaricwni*,. mond A. J Eb ekis kápulna, niity egynxeru et megw büé-\' wbs. Önilk itl boldogok ngy-e \'i \\ — Oh uram, mond az aamzuny kenO teku-! telet vetve a beaztílüre — ki volna, boldog fi > fútdbaV De legalább - ha elégedetlek nem: | nyugodtak vagyunk, t ha azukaággel kell ia i klUdenlink, xugujódaa nem jó ajkaukra.. , ! Hány van kinek több oka lehet a pauiaesra, ¦ ki bennünket talán irigyleai íi tudnál t- ám latén ganduakodik legkiaebb tercmtmen/eirol is, ta mi miért e»uéok kéUegbeV
— Az latén..\'{ ah — igen. — De filmek tgax& van ; megelegudéa, vagy legalább a-jtuga-)om — de ki adhatja ezt?
Az idegen pár porcáig hallgatott, a merfiea nt*xett maga elá.
— Minden évben ig-y stokták megQlni a Ka-ráetont ? kerdé azután hirtelen.
— Néhány évvel ez előtt fényesebben . . . Igénkét év óta caak egy»er hagytuk «1.
Tavnly \' ugr-e , midűn férje a folyóba vtazett ?
o.u.
ÜZLET X » KC X 3=L O KI
ttafy-aasixaa, <
d «rte Tejét Ai
i. ISIM. A. viUlbiiay még i lafalyl héten caak egyetlen r[y o»p tolt ; aelyen u itt\' ni vaj a tállo mainál ga booit 1»betett iiálliuni^ mely már boaxabb íd6 óta ítkfldt. — A kiiebb állomijokan terraéaaeteaen tnig nafobb >CTÍly van, il ba meg lokilf tart a vitel-hiaar. a kQalekedéal akadily. ngy njTifatí Europa bau JidkJtfrleteit Amerika í"fj« fedoni r mi bit-r myHQkx*. Öy állapotban a rai fahnitUletfliik laxa tifa Idmodharallan. min dame! leti i forgalom nagyobbodott ¦ u apró tildékben ílénkaíg uralkodott.
haezi ketf-váairl ktietárak.
NAGY-KAN1Z6ÁN, dao«mb«r 5-ia. AUo-»aaatri>t mírínkent. Twae)jfM Htii» S3-Í6 fontai 3 frt, 90 kr. 4 frt >a_U ftií Í Ir. 40 kr. 8T-B8 (ti. í frt 50—M kr. Étit TS-7«íot. ü fr. M kr. 7»—W fat. 2 fL 96 kr. Arsa ••tfS-íoak, 70—11 fat. t fr. 60 — kr. 71-7*
Í»U i frt. 81) kr. Árpi koilDaegea. 6& 3«\' kr. 67 -68 fi,a. t frt. 40 kr Kuk" 50 kr, 2 frt 60 kr. Knkurlcia olaai < frt 70 kr Zab 44- ti fna. 1 frt (iti k 1 fri T0 kr. P o b»Q k a 6fl-8rt fn»-60-tift fta -J frt. 40 kr, Paaialy f«hvf I\'atialv taxka :i frt \'ül kr. U 11 b o frt :*> «r Siena maii. í frt. ftaaima 1 frt 5 frt *í kr. UTian 4.JO. lOU fej k»|>i>n
Bécsi pónzirfolyam, deoz. 3.
5*/a metaliquee 68.70 ; ö\'/u nemz. kóleB.ic Ö4.40; IHBO-ki ?1 ladaimi kolcsOn ÜlX). búul. réazvények 6.80; hitólintózeti rcszv^D v«k 30; London 11M.Ö0; ezüat agio UT. , wnin darabia ű.áS kr.
Vasúti naponkínti menetrend:
Hnda felől reffeel o i
Kerti xxeLiptékT\'.
Dee^nber 6-rét tt-Jf 1868.
] o i* lieti aalbnlllnii nap \' I\'rofírtiua
tir \' 1 nat.tir nt).
KaU r-> Jíiuui »«,ftíBiágb»a.
Mái;- XI. ] - \\\\
6 Vkmtmb D 2 MilíU* p. D 2 Miki.
, 7 Hetfo , Aml.ru. )>k- ágKU *
8 Kedd Boli. Aaaz. fof. Maofrsn «*» x*i
9 . Loukidi* »a Canai
10 Ciat&nak , Judith, KoL 8
11 T«nUk [>Mn.l*tu pilap. Dama* S
.u Siam bal , ILaxduci pk. Haleaá 12
Felelős szerkesztő Segéilsierkeszlú
w»]«ti\'yMa«yí
Bátor* Lajat.
-.1
!
H I R I)
E S E K :
Politechnikai és gyakorlati találmányok.
¦awaaaw ea atiMtllllI t*K «I7
nladra Máimim Páriabaa. Londoa-aaa «4, a^latfeáaa aa aiao jataltMt uyerta, aalaaaa Uiaaia aaarlat, oa rékoay fpraBábaa »0 darabet aia «fj peres alata ; caakelv ára un illarj*diara van eaáaaitva. Baivi »»4»-»1 roaL^am.rLBO kz.
kistartiabaji a ira leetian
adja 4* réajone tételére, arany- ?1 KittlnŰ fénjaal kautxiaukki MttatefTveMkaek aelauloihatlen. EgyiBTitri, borj a b5rt Urtili \' az* ára 10 kr. \'
Yalaawaaji ora regnUtan a r*> ÉhN ataivm compMaal, ala Jenkinek ¦ lagjahMa ajánlhat*, mart • bixo-evára peatoe drávai aalnden wiecba-¦leu ml aeegag-aatthatnnk, L. darab aa ffarfeaii
¦M|takaritaak MM. a^álfa ptak^ ka*
fa ára, maly aUf kofy a mba .okkal )ai>aa «latelta. adiva, 1 db. ára DO kr.
W kr, Mef-_r • ken 5« roai
¦ kiteVe.
ff*** M>r«h>4aka,, aaaaaai ?1-
é páM
ia, viJitUflfc, MIA** » eaanek
Mitmpá mU^ MÍMÍj>.T*» alán
r,^_S núiak.t .1.1 pildlal
\' \' wU * lafnilklIJJ.hBthmebb
^JFSElai\'r1
1 katolm ira 16-30 kr LtfeUM UaratM iiebtii
a 1 e gityako Hátibb a maga ne miiben, \' i*n dohinyaóknak 1* ajinlato*, kn-tioMtgKi tűzaaaraaian kallatnea
itv. kr.
Matti jav. K por etkaltniiiaáaál agy bogy gyakraa «16j8<
fonnájában a*y lám pi rai afyaaitve, norr Qaaáay Jrai éffenragof \'"tri a
aatQatt a lafvafyobtr al&ay zaif U, ankaly ár tran terjaaiar* van aii-
mlilfcal
ranrka kajak rDgtla attasé aaeriat »e«raBaa«taai, baraáia vagy fekatéra laatbetík, áj \'
Uk, piát kOattaa^faa kaamalatzieL \' aitai ewaif ára 22 kf.
Amánkal pataanroaott Ül_____________.___„_______
kftBaVerkeaettl ¦ alnden bataráa agyaainmind a t*m«Mi«ta friaaenV- ra t kaallnl finiii| )illiia pillili 1 db alaabb rndfl ára %*\\ vUaaaevaria. KOvény>kl>Sl kéiait \' ^Éaaaall^ajtrj, 40, fitt a?. 1 dk nagyobb randa Mik a takátetcaen ártalaaaitan. I c.o-aaaaMkafi fO, K) kr. 1 frtif. 1 aagyobb két na« --^^m\' «fratt f frt.
1 kalkMal tff4ta 10 frUg. 1 db utaai- fiEfUmjf »y*. ICnden háatartáV
káakára vati 35, 40— BO kr. OyakorUatak I ariadn|hrak a aadráfa U ¦¦¦«¦il iTlainkoláatol védik. - ÉfT pir ira —1 " »J kr.
•Sfai tUk » Itajohb aca41bél, l flifé •aakaakez, -rr~\'-^~| |* \' "". *¦ lertaomabb \'ifi, HA, 46JMindam
lafaaoeaabb
¦|fa. lafié linci 10 kr.
^¦afjy^^--
igTjjabb
,: MMrkimélUtOQk
_ áéeUlkablstaaak lehetőnk, kanry m éa bátya al n*m Utrík. Egy ét> fiba féftarra 10 kr. Ciontba fof-Ulve ára lo kr.Talltarté.al ta k«a ¦el 90 kr. 1 MttUltfltt tok. mely fl kébapra ¦le^aáaU^ 10 kr. 1 db nnlo-... .raalltrmaai dn ái eilak laámára 5
itadan eaeg bomilyoaolt *rea-tir|ri jkrajcair.
rat falTeia,
viláffot fTQJthatni. — A iebak Lfj kaíajj-a áta » kr.
Bsncaak iraitsll lakk ara 20 kr. ainly 60U d>> aa BvéfTfi, porsaaUinL, követ, ujté átvitelére elepéx«i. kot. fii Ab. teffVDraabban akként La,fejtikk Myr»( arakadakaCTtt 1 hogy ai elválkatUa ntéreic egerak. [nUkinTok, hAroAgek. legjen, kanem kaJOnfílík egj-caitpsé- éa Takajidok kiirtiaira. Aa eladia \' U, példáol fát crcscsel. Q>. fal jótállia meür-tt törti-iik. 1 nagy pliib-porraallaBaal alb., agy Uogy váljék*.Bakéba naan atlnden biinál
l - - ¦1?f- 1 baa eélklloahaUen, miáltal a kOloi " " \' é1SJ0v5 «prébb
¦nyv ivakig allebaiff éa hl degan kalmaafcaW. 1 öt. ira 1b kr.
Mttaaef jéUllátaal. ida/oltok eltárolltáairB viaseabél. aalyaabSl a mii kelmék bfll, íffjatiirtén aeaél- éa Ta^nirgyak\' biit 1 eaoraag Sfi kr. bafjaét keratvakta-BUta. K. által borotvakSnOrflléa eaftkiégtal\' Egy katalya ára \'ta kr.
k ttMtat MatitatittW -egftval.
egéaat4caak notgiL A Hntaar-tíla kltfiaB MtrkaWUéaaMuaál, m.lj bflrt HrkataHane* teaai, agy hogy a boMiabb Járkáláa atán a nadraaaág |
TÍnthog; a i í-irkroyeaeWi aabrt b ¦ vrtxtWiil bagrja, MtmDaJ u>af léikül marad. —
bea a nedv bebatian nero éreshctó.\'kAnnyflat-CK\'al *py pTnti
\'U a caélnak legjobb ménékben elég- Ug-LiíilOiibfiiöbb feotan<nyek«L
tétetik. Egy flveg éra 60 kr. mint noportoiatokit, rirágfUi>\'-r<\'kl\'t,|a«arailra, a«ae nélkül marad. — á
" ~ ~ ~ lliaden b<1rn«k eankrnkaL *U>. tniadcaifeic tin^-nfcr». kaotj-tlk tit*nüir» i». kUatlM ajánl-
haJUkonyiigol adni c> oRyiioranun\'t kivétel nélkül. péliUnl faxa, rJKUtra.jliai\'v 1 O^rt-CM ára ntuitáaaal «gyatt fény esi toni. Egy kia ü»eg 2.\'i kr , 1 lirepr". bádogra, pnrciellinra. bőrre, lu kr nagy 4A. kőrr, papin áli-tani. Laek aJkalraa-
KHaláaaa tíatütá BOT , melylyel «ak mindenféle háaitirgyak Isi31« 1-mindara ércaet, arany, niüat, jnűcfonfr tésére, él kűlSnAien ajinlaiouk ipa ácséi éa rttstrt Uaatlaani éa fényealtsnl roaok asáaiára. Darabja Uy képekneH
1. 1.
, 8, 10 kr.
Vale.» legnn. oagTaájr1! \'Ib «
1 tégely pnmédé ;»}
aAlaa^aheUaaá anrank uák 10 kr.
"---!- laajaai; íotyékony ánapot-
baa, Ige* kittnő, Br. 30 kr.
\' téryaast, «sy-<ini e«k .üyaéTerért dolgo. \' melyek kényelaiaaaégük, oleséaágnk éa bUtoa rataesok miatt aa oetyik r. peeaétviaaai faUtt elÜunvet birnak aranynyal fiOt) db 1 fit 30 kr, 1000
i 1 frt.
,ii á^iwaj av«iaii|iMiii..
nomabb 01*53. li.&yköné« " \'ra 15, 90 fa, aagy fa
Mii iHi ¦iafir.-Jkh^-
1 db ralid] léWf-ÜxsbMr 1» kr. falyéknar |*y*»riu-\'\' laappan 1 flrag t\'S kr. gryearia . ; erta e aa area naaSáiitartáaira, 1 öv. 46 kr.. agretiirte minrlüí figyA bal-külWI.\'i, lUal- én trJa«ttéaiI.aa n agyi" ilaaatéka
A\' kftnnő amiliatuillé f dlA-ala, a laóobW bagj\' K t^fmiagéraiMkaaíj la twtl ----i-n... _.i>.«-«iv i. .\'.ietb finti \' kMtaBr-
riii^nyoaaigíbaa megtanaWíl
világoa vagy aiSrke haj ittlétre fea-lnéare tnindnn máa eddigit falUataL tntaék, a regyéiai kéatulékek wiiid Kgy kaiulya ára, Mely aláf ff ártalmaaak. Van aaerencaét a a«ffy-bara, 1 frt. - \' * ¦¦\'* * -
gugtaUu. ri láthatta* áajkaaifcat, igrD.a.a«M átáaáaaaUk a>a«ffátU-aára gyartnakaknél, betegekuél vagy kágyaaoknáL 1 db ára «0 kr. lJitt, 1J0, i.TO kr.
érdemd kOadnaéggri tudatni , hogy haatlaitlan, frbu, kétaaeraaan Bnoeli tort dióí.lajból raktáram van. tgr kla (i.rgrcake ára \'i& kr.. nagyabb 45 kr.
Gyökeret utr a rriaaimt
fllaákallíé. a tollat atladen kéahe»lfaljebb 8 nap alatt nromtajaanl kür-
papirbna igaaiiaBi, — ngy, ho gr tant. Jgyaoaaon tollal a legfinomabb e^lmlnml r gr aa tágabb Toniaoknt lehet r*g lea viaaL 11 db W fa.
VUádi aaftd taAatek, 1 .)!> vf-t
keaaol 80, aU, lü ki. ¦ kéaaal. Ml, 60 kr. lngnnomabk 3 kéaaol GII. 70, ?0 kr 1 frt, 4 Diaael BO kr. I frt, 1.30 kr.
I^cklnróbálubb laer a avákbofa-r.k. ffy«M>aHáaara. Egy kakaly.
fnttalált hifi fe-!ira 2:\'i kr Egéaaon friaa uden eddigit, ?4 ttaért júl-ímcly mind eh alkalmatlan fác ett adatik eL — t katulya\'irt. 1 «• ttv, ám at) ^t nafrr 8fi kW. «inaliti ntaaltiaaai egy Ilit G0 kr. , Valódi Hartn.ann-fiílo aaaVmaa>4maB«ar. Ca. kit. arak. peeaetauanaa, mdj K *»r bauBiUianál nentaak e ™-
kinni nP^a ne\'atBi.dli pe.-aétol min- r^f lesa tOkélateaen éa flítlkr*.JzUlV ilen knlmehAI kWétnl nélklll nebáor.ra, - hunom a további tata^aVa* Ir j pillanat alatt «Iti.olii. JjUaa nj kB-íJgéMCa m««jritoJtat^k.-«tlárt ll • batáaira néaVn felnfmtir«aer aa (Redoli # deartiea \\ Mag
ánrt, ára ü<j kr
Bflvéuati featéat- á kga«iry«bl.|mío-l.m «ddigi mindent elkövetnek, m&t raeg a cmkkuk tűrd^téienek irályát U utanoaxák, figyeltmtttetjUk a kíkzOnaéget, hogy aa erodati ia rabidi
, VV4 Hogy*L vevőinket terntakra__r_____________r____o_______,_____ . ____ . _
Caakk»k efTJöBÖl TJkak THAUfiOTT FKITEL árnhiiában, óvjegygyel elUtra, kaphatd. Arjearyi^k •» raklárha* |alAlb.l4 niibdrn ti.rgyrol Inayrn adatik
, TBAUeOTT FEJTÉL etri «uulrial hlzomány t2allito-0ziBtB Béct, rtfnitMrrlofl Br. 7, segenUber úeni Drasche-Hau».
! ,í^S3j^a,~ — KarnakedHk éa viaaoittalaaék aagy áafffdaaénj^aTern\'k.
\'^o\'-.^É&i^ijriati találtiiányok!
»ÉgJ>)ktlrtu^a wi»«>yMlÍsU**raa u úgynevezett /Cf^tl,H mély által mindenki, legaaijyabb küuuvü-" képei fényveáctett avntt bútordarabokat Btb, tíf^yeiiiteni. Egy doboimyi anyag elegendő egy égés* \'/1 VtmWrrjxaV aiffofWtájgre; ára 80 kr. — EbW még m^egysendő, bogy e Pasta . t V ^ v"\'^. -1^?.,, ,1^ J^l^\'JJÜP**. aoha meg nem romlik. "vl
bM-ttmrnti privi, kitanít t.«r
UM^rnilMn,\' Ktitki.lral.ctlan a« Bjvaj- tW.asOat aaivasakail. Egy drh. lOItt. ,
Efy ari-ualrélyii, v-gTlieir/ ponici ii«píriuí-J*}*«--il wlo-enkinefc •úáálfaaa^aaiTai e*áH*I -f-de»»»»! iat»a.y«K*.a*d. Ef7 «Vb ÎU kiv _„jé*«fi por alkaíuaaaai
Utal\'líGaák f* péálben\' ?1* flann-ta>í»--rtotíftítJk.Ut. K ni.jl.aM
í, hO(Tr a íehiSrngmlI 1 tíl. 1 filili ç»llfu«[T
lftBuáajaub ralííti\' vate. [«n klmAl bkn SS kr. Aatsrikai hLt.m
ti*! norkeiolUek ,
l dl) kiaíbb fajú 30 , 44), 5»
10 kr.
1 db nlltjUkikra 26, 40, 50 kr. \' Avffttillik aleejobb sciulb<S1.1JL
I kUtahiara TB.d olii St., !15, 45 kr.
1 db. hifiistt.. u/l-i 20, :)» kr.
„ , ollÓlinci 1(1 kr.
Na(y olfínyiiyel síulrjíÍiiaL íj. 1 p»l p ír-in ojT,hjui nála toknál filnc* m ¦Éff hegycECn-u ¦*tn tör oit (11 n«in l! hatni.
1 db taiiyéîbim 1U kr.
, „ c*oiitnjulbon IS kr .
„ , tullUrtiral it húoicl CJU kr.
. , rakarií-jnmi 6 Vj.
I Uni fi-|rr«e|,p(.k ; a iser uly bit I hugi- ka nom hannalna, ira vlai , adatik Kc7 tf*oirr-iiuflk Ár* BOkr. i Gyakorlati aattria.vá<i& , melyek \' .in.» idflbeu a lioii.ucikiilAdA.tul tefrréd.k. 1 pár 50k
i Kiltlnl. «yli*«, li"
; 1 frlHOkr.
kauUukko] i bflrt tnrtA.btiá tegyík.
L Urea P*mrf)K4|«ar aaaaauynak XV. Lafoa 1J orario tolt e|ry noni, mcly « TIllg ef>U tltuklian marcili, melrlrcl S aiairiiiiak «i ifju WinrirKi. u a-^aii^iaaifaia^l^ m b^r ri™»"**** * ke*6 firopepig mijjUrtott*. fcien recepi \\e«riiib epy magai iiriraalid liirt\'ikaha julott, niuljiiek
\'vcmips\'ige «a.l> a Usasi** tlrjj», SikerUlt Ri* urr i>i tutto ra*k ea*n nddlg titokbxn tartntt raoepUU méfit(rimi, boifj a» effe»» riiis J»*»ra roHlmib.u*f)L\'Lf«n\'nnWvh^a^ eredménja mlndBB Taraluriaat fQllllmul, mirGI iiiiiioi bljttDritratiTDk meirtekiutó» régott i e.
ktri^n^^- r*a>i*\'ikÁ(MWr* âllsaak. A»
Bfretlea »ic
¦4n * g ta J W% * 11 gi o 1 a -1B ¦ i Mai ^.(Mb^.awalkai*) a )*CS7\' korlattabb a nata bau, n«« 4oUaraik ¦UaOra U -ja-Utoi, k«»ÍSn»«íf»l ^ i.a\'iÉilai "ítWjac*. Uátpáral r«a ifyVak6(TB, aialj ¦akáaj 6rir» vaid
raa aiold aIka]c,nM4 ^UJroH, riUcot * *a* p^iaJiL Ara a«ah a krara *lwr-aJ*Hr^W\' M4a**tf Ily .lufe*, 11. rjik WW.. • •• -
JEa-J^a^ haJí^lw^ayUTal u m k^aa iva atatt itanu aa i^ikvi*Ins
watt limi, 4a mçrmMmi ¦hrarc.Tja a t«r-iiwiUxifiit^fit. NBTÍcj-ekbín k«V-lOltM artUien ártatlan. Egy dobi taaltiual 3 (L
Î" alj-ikoaj aay.,_.liinBá1kfl
(rmboiimia^b li aj minden hjlaUrLÚ-bau, mert erre! Din ti en a hauban «]L-|^-JI j««-if-.nb-i ««infl^iik i niaca-ani. iflifilfaati, e\'in tUiTTrÍTekif eltartbató K_lUi?S9tl ..hgA\'njJk\'i^j- _E&7 °*ILT )atatiiatlaj "Í iraMJt/.^. t«—, ¦ ¦* ¦
¦itati mr mla<W«AU« i^Badaaoltok illÍTt»Utá>ára vánoab^L v^rembSI \'1 mÇ3h «JiHII «OyaKkbii "ailal-" U amili ier«krlfl. Ec eio-
«¦kr......
rj«*b bora«Ta-káaóca- Bâta iSca Util a Irantra kaasSraU** " " itMIk.\' L«7 áok^ ira Ss st.. Etrátallak raapaUiairal. AlkaJ-mismIm MsAsÉffat-aailiali,-/ «t7 Ss *f^SM»am -MliaJ a Tabh Aa»a«>aataf»b> «osiao-«^aii^MAIflkTarl lábatema^an^áTsasar;
útaalli liiidonklHok,
•biUiOfja» •rsnaújret fentart)] aUralfk a MoUí«r#le bóriajialnAar
Jltaí,*meÍy a libbalU pnbá< \'
itbai
laetataaaiogy.hotra caipS.bartnad-aif tapaata Uareai i* a Hím aarat, ¦^Nn erwlieitil bermi nedreiwéfvi, 1 a<af«cslu ira ÜO kr.
Avfol bSr-fíi7raá», aielj a UtnwsiSaisk erri da ti \\asjUfii riaaaa-BstfB tW laajaacbb fítijre ho Kii, írj kis tty*a;***ke ira Sô kr, fj(ry Sscy l**rff ara 48 kr.
irtaiáatvé \\ í ¦ ¦ ( l ti - p a r1»aljl7*l mindennanin rrcsct, aranyat, ílűitOt, bromi l,p»kfijngiit,acJlt ít rnot tintára Uaidiaoi ?1 f^areaitetii lek<n.i^rf dobói ira I0 kr.
Piriil általán... r * g » • », metj-ItoJ nenipaak Orngnt, kíí»et. tajtékot, \', lárxjrakra, líjriaobb ujuaroll fi»»téi iát atb, a lagxjuraabhau ?1 aiiaadúaa LJlJaiti*<i*B4LTeiBtiii,usyanaríra,hQiü\'
Tollúkat, FKP|ilöt, tuij-fultot ¦ •al ngjUti 1 fri ÍM) kr. par aulktll, c*Tjpin hideg rí nel a lep-Jiebb^o fpbjrvn, tf^titiprtea é» iu( niîlkOl lakol tartani afrjnarfl dftrjfS-lé» Utal. UojTT mWél tiatTjobb Ir-Kyon a kaleadSiig, dbja cukii GU krm tú-tattrtt.
Álefcblktoambb «¦ lepjnbb a>«r mittáan al kai ai alia n n><ar el poi iti tálára. kiaánSUf caak a íriai p«raaa ru-
raritm por, eCJ- Btej-acike 18 kr., iiá-, ra»Wur"»lkDra 35 kr
"VaUil tollkJink eÇ.r-T>[.r kit
perirei 20; 80, 40 kr ; 3 fitn^i-rci Ml—4V3 kr-i lertaoatabb faj ]>ín|révrl 6U.7ö,90kr.,l frt,"4 pen^"1"\'\' & 1 frt, ] fri SO kr. |
BflrOi f«a|«» i p t.EçT]>*r<aalait I lebf-t mlndanfrle tiiXTra kirétd ntU- ] kül p..fnb<;i, knhtil, bá\'dugbáL >tb. ralú
haMi>
ijlehet rapuitaui, újtt. \'\'"g7 «Ití-¦ad, hanciii lmgy min-
"tfrég^l portfílftnnnl aib. ucrv 6i»»era-fatáthatni, hngj egj- teme loia. Kteo ¦iádén hiináJ níiktílílibotlt-DÜl *aQk-" \' " irtiffl GB7 dobuiinl 10 kr. Ugjan e rag-»" fulvadi\'kban, ÜTejrbe ««rrtrSO kr.
Loto jiaciíttií WlreffBk, ma. íjak kinyalni éltről\', "Intuir; éa bla-UMaáfak ajUti i> minden ni-tyiaal t. riaasnál elBnyBihek. L^einomabb ín bármifilc\'e«TTel rajjj cuSfrjn:! ín cai*; » érrel raay jeffjgjBl &"»*a db 1 ftw 50 \' .nardfaZfrt. \'
Villany Dint (-.rag-kettk. Eiekket s lofakat ai In dea (itapaii ragy faa>
¦tiynk kiruiuk. Van ite-[ii a U r. köaöniófrnrk ji\'leuL hunjnilam fríaa, timphamlaít-kétiier tiaatitnn dtd-olaj kap-hal.S. Kii Q»o(T 25 kr., aapy 46 tr.
Ilrítnriiitr, mplyiynt a tyuk-nrmrt 8 nap alatt ki Iphct Irtani. íl* ujabban feltalált werok inindtm t«-Tabbi dtctérctt fnlesUg«i, mlmhogr haramia mollett irnaitatnak. Eg-y du-Uonal haaanalati ntaailáauű efrvfltt 40 kr
Ci. kir. uabaJaliD. Ü.aponin-iiir-Kthcr, inelylyel néhány peres alatl minden n^reji nereapndíi foltokat mindaufÉlf kelmnkbi"! a lrC-tintálihan kir«ia Eiea uj keiaituénr mR^bai&d mindeiit, mi a. Uj-fÚlc iic-roki>an eddig létoiett, mitithu^y méff n Irjrfinutrtíbh éi K legkínyeimbli •unt
le^jT«jebb ki* által kiiiitew fen- í nem liagoa . \\jiulbaW i>^y, tfi gyanánt fog ÍBlrönni. Kl>innn»cn f mind ktiiiyü tiiatitáíra. Ejj\' Ovcj;-n^áalhalü m iparosoknak, aiíntliD^T , hajiniiití itiaaaj 4d kr. k tÜpyakat ip,.a ctino«bltja í\' *j in- 1 Valódi átlá^ *^ clycnrin-irip-liivá teaai. Egy ily kíp, mely rinip- j p mi a Ingfiuu raabb illatokkal- tjry (•*ukxi>kalt(rynni!ílr.nki-t.tijkrp*kf.i. V-imr-jinaByiipi darab ára L\'u kí
ftilalfejekel,r»gpí,rtoia[iiksl ra^- kn- niji liarab Jii kr. Rjt U\'iraly ml.\'nli rikalurákal ki\'.p..i, kapható "J 4, Ü. J. Timr-uir\' KammfeU). üajketiílfi 30 kr. M kr.\'-rt, pi;j OTet átveictvii lakk KfTJ darab mar-iair bajuatpödrfi :i<\\ ctt-gtéges btíÁt kt\'prf 2» krrrt. kr^ valamint minden raáa illat- «¦ lot-
LaprcflSbb helyen saabadalma- . Uu-iurak bol- ét külEldiek & leomlott nLr«K eparek, patkányok, Qrirék icynblt rálaiatékbai
L¦ b5rca0fok kUrtiaira. Ai e Udi. te-lelff—^.|ie történik. Egy nap* «irleu-cie ira 1 frt.
A bajat iitui Állapotban Uiriani, ¦a Aa»t ra^y ufik^t barnára f<\'ai«ni Wyalkalmaaabba dió-nlaj minden re-
kir. iiab. Ttahatlan ápybetrtTe ruindeo haatanaanak ajinlbato k[kill
kUlOnöieo fyennakek, betrprk t\'» rT-ermflkipyftj n6*knek n^ikJflHihet-)Aa. 1 db So kr., 1 firfgtei. 1 tn-19, kr., 1 frtSukr. í^ír _
il intui, miaa.
fI15r-aa,10)
bara lai Itatnak, bátor topynk g^r
raktárban kaphH|dk~
stladaaféte bliamanyok etfofadtatnak in ponlnaan teljeiiitan^k. "JNI Arjssyitksk a kjataU \'atsVkakr« ktgyM uttaalUta.k.
Az áüS lítzlM\'\'liis^ üzlet A. FRIEDBANN Bécsben,
^^^^^^^^^^^T^^Ovae^^M^^O^^^^^aL.alatt Dréser sörosarnok umile ti.
Szerencse föl!! Egy
tallér kész ezftst péiiz
•Josítva 19,600\' nysrrsayrfl kAvntKeío 3»«a^8n^J7^«>0. Í0t>,000, 70,000, 96,000, 9-flter 16,800, 2-tser M,^;!^ 10,000,2-wsr 9TB0, ^hwót 7000, 5-aror 5250, b-uűr 8800, VA-axor 2625, lOÚ-síftr 1750 stb. stb. frtot tartslmat mBr^. schttmtj htr^n-^iffi komdny állal élotbe léptetett ál ^-frTÍf^ ortziíffui íoí/rtf-iri. VftlaDionnyi nyerniny a hazAá után ajnnf^ji kéaa pánzluüi fizettetik ki, a raíuíluti kihúzott Borjcgrnek ok-vetlentil jt*ÍZ n fentebbi nyurviinyuk egyikiít ulnyernii!. Omz^ Bea caak li búzás bürUiiiik, inal/tik kiizttJ nz claő
már JSví hó XO- és XX-éa
nicgv véglw. K sorslnizáabant rt!«zvételnél a nagy kilátások anlnyábuz kAp*jet csak ignn kevéa koCKkáztatik, ntÍTttáei bö*i tgétx eredéi i aortjngy (nem iyirvény) csak 7 Trtba, t^y f& 3*/, írtba, egy ncgyud osuknly 1 frt 7ö krba kerül, melyek értékük bekttldésu ellen n. lu-jjtúvoUliU helrtikro is megkUldí^Bpk.
A ki tehát a QZbruucsénuk kevésbé kültségeaés toíid módon kuzul iiknr nyújtani, Rzivtiukcdjék becses m^rsndelését bizalommal iiiíulGbb uzbu sorBjcgTfjk fiofiilsára! -megbirott alólJKgyÉutt nayykerótkedükáxhoz juttatnL
GUSTtV SCHWÜRZSCHIU)
(184—3.1 i» H«mbarg.
Kitünö minőségi! és olcsó érik.
ROBNHMCZ " w
dúsan felszerelt b evek során jeles hírre kapott
ÓRA- ÜZLETE. ^=»©s"fc©rL, kigyó-utm 6. szám,
píagy víüááztékoi ajtínl iniiKlonnemO jól iwl^üzitotl Öfakból, é\\i kP»et*>.ég inellt-tt, tlrjegyzék nzi-nnt. Minden éra a pesti kir. fényelülil liivuUil rdszérul eÜt-núrzwi jf^n ^rcl vaa íillátva.
A uói&ni v,Uáro]t .\'.rák a 1 ¦ sj|iL.«t..»ai<>.*t. v.mhi\\1i i^-axitra, ufjy, üony akár ftszé, akár fe«<w h-ln. n-.-\'i, .ttunak. ;nVm.-i*nkra aemrói befolyiit
ne u gy.ilí...-nl. Fey aIhIihi irlkíii^-t f..Lmak Íg«n ti«*te!l rvraiat
fi ENFI ZSEB-ÓRÁK :
L\'i]([iiriirák 4 rubinnal ft 11— 1 nr.iíllei, fel.i6k.kft..1 13- 1 TNUnik . . . frt 13-1 ! :«rórák 3 rubinnal . 14-1. duplaféd él 1,-1 1
M-IT
TíftgTBfcT ORV06
, benjrerii. kriiL D\' „ liorgüöyór. Iá ni hinti. ír . dtipl. füdél- Íj nibinii. ! . hulpyórik 4—rnbiiiB. . , aranr-kOpen* -
8 rubinnal . Iml^ynr* eyem. kirakva . )|urgn^jó, )[, piciim . finomabb aranv-klpcnr
Ifi mbinnai ! . . borf. dupl. fid.\'15 rub. A»filJl»rSiJK. kftp*tiitliíl..Tli,aa . borj-iitiyóra krintályÜTep-. nr
¦¦nd.ial.álTok.
.ingót hurganrArik kriatály
llvogg. 15 rúbinn. 1«, 30, 3S-IS ser^chorg. o. dnpL ro4. 1^1-"«\' Itura-anr remontoir raljdi
\';1q
dnpl.fr«!-1 Aranr Íicu?orónüt, 8 pfibicJaranT. B ruhtnkSro! ... frt B0-a\'i , arany-köpeny S roblnn. , Franciia bruniúrák, mindenik M*\' , rűi h^tra felimaandó SQ, jtí^íS . k.\'t hitben . fri 40-60
M\'-190, lftb-SW •br»iKti" úráral . . frt > •breiiteiníl ü»r-
frt 44-4SI
MISEfflONDÓ fi
ÍKedves küteleaségemuek tnrtom, fngorvus tlr. .). G. Pl ll\'P árnak, kiack 7 / , . bolej-IiorB. 1 j /nj, fnJ^-W
; í, j; ANATHEB1N SZAJ-VIZET |.^^JtS*ill ^"
irOffhntlOnl fJ\'«llOeCyér»CNO , a f«l«lt lllOfCáhA, K)\'atoH keníjrlnel frll,n,Bn
¦ rhi-niy«tli!y» fo(tfáJd«llllmk, éj rdgrs még a itohniiy«j»s el- \'/\'/"n™"ii9\'\'i\'ii\'\'i4,i"l»»
ttlttnálók, dalmatíkak, albák, roeheH»k,\'"v",I\'?,ir«1,"»ni}BU,,\'mes<nii!,ml,!tt d,c,,ire\'0",5\'a\'\'\'i">\'\'«ni,|i™i^„MmS4\',in,ou;f\',,
\' /. , , ..... , eion fogorro. uromk egy nflmc»fc fajdalma., hanem undo- -
velitmokr oltarparnak és terítők stb. rua bct^iguii r«iKr<jgT<iii«»™irt. leg^utóbb to,«noi0mot
_.!«-.!. *~a*m i «. [tolmlcjohü. Bím, GiUBpindorf, B85. k. a.
Liberet Helfer, 111. D.
11 \' sitsivsaflVsl Krarank.
Eayjfrtwtkáríl frt 40kr. — Ctianailii 20 kr.
^\'^\'fjUos^aaltattes.ttluranyxDtt
¦Mln«M(tj>Ujk*k, aiikaniiBMk, ptehlctL grcrtjriUrUtc, ^iMBtiTtiitOTik\'rniUili-Tiitartó a»p»->. •arhaaial, -liapak iti). .
e^.r^fe Mellite^
\' - \'JÜRí\'jtT\'íY fittjei *l 1 tfnuí-t ¦. - ¦ ,, , .
-^\'jpMtOTs^gnmsu, harisnya, czipö Btb.
OMíATOK,
15. szám a.\'PESTEN.
¦• ¦ .ditflittb .. > -ü !•> *i i- i
¦- ¦¦ rfiüEff-^fiOíííiiu mal» nsLiiiiií
^ llsnsssssax ahaaalra btkststtsak.
|f*gya»a»Aji ; kuaenbartt &tM*uML A.) Waj-Hat J.; U\'elliaci ; rea»)koffer «* 8chw.n A. arak IwáMMb,*, ^afásj racbsyw J.f ftampfl TJ, it Lfl-ry I. mrakail. IMIM)!* - Map» U. Lsst-* \' F. rráfjaaBrán it Haaálsr H. Rsfraaszás Weril kj-oct-
-----1 Ibist* iváKyftsrsas. bt^jrlrvsa Nnünp, Ssaasass
D«*«\'IaJÉ*-4a ttaakbomkr L 17dmwte--araknál, ás 8nabK4halr*m i?1Mka-yartÉVta ajátywr*^ arati.
r óra * fáidra Qtétuiel , - • »*fy- o-, bari regalatesi
pynjt .... frt, 9-l!4 próba* o.flit lanriak frt .1, 4,
" i; forintig. 1lr~pTrÍD-*« TtanTtj—r m-t; r, -9 -w
¦V\'i.léki metrrrudplejck el6r* elkSl-di.rt .ir. Tar-y tilánret mr-llntt U « lei;-ponluiabban é« gyorsabbafl taljeaittai-nek r ami trtaxi*re nem t alai na, ki kiciprrltptik. — Megjegyoirón, hnoy ÜtLf" m iiebiiráini, mindén nípdorhaa ¦ Uppunloiabban ífaágaira ranaak
(irák.arwy «1 wOel a\'leCoiafaaxbti árakon csóréba ráteUivk.
Hlndtmnama IraaiuUofc aitata» hi-talált RÚpok é« iieTasamok-asfiuAtiTu . 4», M~fi4 ( a le^yahb genA »?4 aaariat kÉtsiirtl , \'noVía igen olctótia \'
rátyakofioracott a párisi kiilli-tison. A munkái usilalyjavára ; i_
arsnUsánt [Montre leUiro] kuloi at--kttl felhuihato, Igea tarUasn kiaaity*,1 kit külön bJliS fajban 10 it 19 MiSjp\' Egyeáfltl depót Ma-yaronaátT !* **j eiolt réaioi « imára caak nálam.
Du a^i j« ¦
" íbelCotn!\'
Elvwiilitn|[ du BdraBU .olb« GIOefc- lMf«uti«t*B Loo.% l>.bi
. OroMeCáiHilln-Vtrloo
ran lllicf Drei MUlioaea. Dln\'VDríoanMf f«ahleiit unurllSO.
muli d,n ¦.tfarnlHtoii U«H.it\'lBu »lr Tsrundt.
" ¦ rtl,
3t*Me45««r. „14 fiaMM 78 ar .
.Mt, (utokt T*. 4**1 ¦ vfrbote.enlMntcfi n.clt EnUoh.idanc f^c llâhit nod und Tcnchwi^eí
meUaa lntort.Manl.1^ banll. dlel.
IMarriM dto ajiaTklekaln
Die HaapLcaaHnaa hátravan :
_M>J>M; IMjmOi IM^IW; . M.WI:ailiWa a 98MI
ItaalrafkT .0.1MJM, 2M,0lkl. ttV^M, I«^i».l5ii>», 130,000
> 1 IUH; í . OMO; 3 i M,MI| a- i\'7501: 1 • «2U
Sir 7 Gaidaii 8. W. od«r Ist^Vi nsit i""*^ \'a»"\' "fri"
V\' W. AB; MWi\'fS ; H ; M.
a*»i------\'Oa^iplan-kaá át-ilinba Zlo-
l>«rch Milli Toa baio a de rr
ahls QFíJPOO , mebrmala 100,000 u.«;•«-;( vsr 4 Waehsa
Lia tsWar áM iratst Loos
127,000 aaf Na. 1Í&23. und r»r » Tanaa toso* wMs* asti
\'afa. s
-fel-fa ULast-âtwJns 1B4 in Wles MsftanUL ()KH,\'J|
inberCi ?1 diiiaitoer^ka^»***»
Kagy-Knaaisnán.1 \' Bshis svr fvsfvtAtfai s*SW*tti
juttLnyutuin kapnaték allaga» gyobb váUaatákösat\'^\'
KiaACSONI e. UJ ÉVI AJANDÉKOKUL
iiolgii.o tirtysk • BYERslLK-IATt«i«. •
(191—3,1\'
Wajdlti Jóxsef kiadó-, lap- és nyomdatulajdonos Nagy-Kaiiix»!
Nagy-Kanizsa. Hetedik évfolyam
50. \'szám, deczcmber 12, 1888.
Kiterjedi
SOPRON- és VASlEGYÉKRE.
Tegrea taortaairrixi hetilap
a szépirodalom, kereskedelem, Ipar, gazdápzat, tudomány és művészet köréből.
XAL&SZi elenllt:
I
Sxcrkcaatii Iroda é» klndd hivatal:
WAJDIT8 JOZBCF kflnvvk«r**kedAaíben.
Előfizetési föltótelek :
HalTbeii liáihoi íu.rdáí^I éi Tidókre portán klll.Wt Egéii é*rr 6 frt. kr
I\'dl érni 3 „ — „
Lmegjodro i „ 60 „
Az országgyűlés bezárása.
Petii, deci. 10. 1868.
Már 12 órakor a kocsik, diszfogatok hosszú sora vonult Pestről a budai várpalota felé. A trónteremben a felsőház es képviselőház tagjai oly nagy számmal gyűltek Össze, hogy a terem zsúfolásig tömve volt. Kevéssel 1 óra előtt József föher-ereg, a honvédség főparancsnoka, jelent meg lovaatábaruoki egyenruhában . s a trónnal szemközt a királyné számára készített piros bársonynyal bevont emelvényen foglalt helyet. Néhány perczczel 1 óra után szűnni nem akaró éljenzések között jelent meg a királyné, s az emelvényre lépett, jobbról tőle három és balról ismét 3 paloiahölgy foglalt helyet, közöltök gr. Andrassy Gyuláné, Majláth Gyfirgyné. — A királyné az emelvényre léptekor, a terem minden részéből ismételt harsány éljonzéasel Qdvőzöltetett.
Néhány perczczel ezután a szokott szertartással a király jelent meg, kitörő éljen-zésekfcel fogadtatván a merre elhaladt; mely még akkor is tartott, midőn a trónt mar elfoglalta.
A herczeg-primás a tróntól jobbra s mellette a keresztet hordó pöspök, az első lépcsőn gr. Karolyi G-yörgy állott az ál-lampalrosaal. A miniszterek: a tróntól balra foglaltak helyet Ó Felsége föveget föltevén a trónra tilt, midőn a miniszterelnök a tpkbamaédet neki átnyújtotta.
Ó Felsége az itt következő trónbeszc-dat tisztán, csengő hangon, számtalan él jenxés által feibeszakittatva, olvasta fel :
UraimI Főrendek! és Képviselők!
A jelen torvényhozás működése a mai nappal megszűnvén, személyesen kívántok befejezni azon országgyűlést, melynek gyü-mölcsösó tevékenysége példátlanul áll Magyarország több százados történetében.
Kehéi és komoly viszonyok között hívtuk egybe ezelőtt három évvel Önöket egy nagy feladat megoldására.
Mji, (.oAnnk és törekvésünk vala : »egoldÍní mindazon kérdéseket, melyek ues csík a .közelebbi idők, de évszázadok ót« koÜHlájti.voltak a bizalmatlanságnak, teamedének-ét wrlódisoknak.
Ei noha a mnltból öröklött balitéletck, t szakai - hatalma, * az események által élesztett ttltókenység" és az érdekek szis-4ayes ellentéte, a helyzet bonyodalmát még nfsgték, nég is sikerűit a nehéz feladatot metaxttacn megoldannnk.
A sirály és nemzet Őszinte azövotke-xéae,TÍY*ttt ki ez eredményt.
Lz. oitaácgyűlést ületí meg azon dicsőség, hogy lejött vetett a politikai helyzet bizoDytaJais^a^jULk, mely a nemzet legnemesebb erőit tétlenségre kárhoztatás
A közjogi súrlódásokat birodalmunk két állarta között a kölcsönös barátság, és hecsfltés Viszonya váltotta fel.
Az osztrák-mag?ar monarchia mindkét állama alkotmányos parlamenti kormányzat mellett, önállóan intézi saját köz ügyeit, mig azon nagyfontosságú kérdésekre, a melyek a monarchia* kölcsönö sen megállapított közösügyeit érintik, alkotmányos befolyását mindkét államterülpt egyenlő mérvben gyakorolja.
A monarchia, súlypontját saját kebelében keresve és találva, ifjúit erővel halad előre az uj nályaléren . melvuek Git\'lpontja a béke es julet, egyúttal pedig megőrzése azon aliásnak, melyet az európai államok sorában elfoglalni hivatva van.
Ekként azon forrás . melyből a múlt bajai eredtek, be van temetve, s fölébe a magyar hűség. hazatereiéi és mérséklet állnndő emléke emelkedett, mehre a történelem már is egész sorát jegyzé fei a nagv és üdvös sikereknek.
Szent Istvánnak Őseimtől Öröklött koronájával Ünnepélyesen megkoronáztatva, Magyarországnak alkotmánya teljességébe lépett. — Mi pedig visszaállítottuk a magyar király czimének régi súlyát és érvényét, és bizton érezzük, hogy ezáltal birodalmunk nem gyengittetett, hauein caak régi alapját és erejét nyerte vissza.
E czélból a külföld irányában birodalmunk czimét, a törvényeknek és az életerős tényezőknek megfelelóleg állapítottuk meg.
Horvát- és Szlavonországgnl a kölcsönös érdekek méltányos kiegyenlítésének alapján közjogi egyezmény jött létre, meh a két testvérnemzet között dicsőségben es halsorsban századokon át fennállott kapcsolatot tnegujitá. Bizton reméljük. hogy ezen frigy benső őszintesége századokofwLt fogja ismét egyesíteni a magyar és horvát nemzetet királyi Házam és a közhaza szeretetében.
Magyarország és Erdély egyesülése a bevégzett tények sorába emelkedett.
Ekként szent István birodalmának épsége oly mérvben lett érvényesítve, minőnek az ország több mint háromszázad óta nem Örvendhetett.
A magyar korona ugy mint birodalmunk épségének egyik biztositéka az .j véd törvény.
A véderő szervezésénél bizalommal és mély belátással ismerek el önök a közös hadsereg szükségét , és igy a monarchia fejlődését oltalmazó védhatalmat létesítették.
Ennek támogatására a honvédség van hjvatva, nj cselekvési fért nyitván a veszély perczeíben az ősi vitézségnek, melyről a nemzeti történelem fényes lapjai tanúskodnak.
Magyarország és birodalmunk állását ekként megszilárdítva, ebben a külbéke biztositékát ís találjuk, melynek zavartalan fen tartását királyi legfőbb goudjaínk közé soroljuk.
A nemzet szellemi fejlődését mazditot-
Hlraetéselc
tA )t*l luunboi peüunrért 1-sxör 7 kr. 2-nor 6 it minden további belklaliiért 6 kr. WljVEilij miuduti afjv* beikUtáiArl 30 kr A „Nj-iH térnu-9 *ET |>*lit «or boiktabUi dy* 15 kr
tak cíó Önök, a mxi<>n oly törvénU hoztak a népoktatás ügyében, mely lia áldozatokat kivan is egyes külön érdekektől, de egyszersmind eir\\ oly népnevelési rendszer alapját veti meg. mely hivatva lesz az ország szellemi es anyagi halada-sának támaszán! szolgálni.
A jogegyenlőséget, melyet a különböző nemzetiségű honpolgárok politikai é> polgári tekintetben eddig is élveztek, kiterjesztek I inflk m elvük használatába is. tnr wn\\ áliü. ijíza^in an :mndazun knanaui üat. a méhek a kurniuny/at es turvein-kezes feltételénél ellentétben nem alianak
i\'emeljük . h^n\\ omi magyar ajku hn rink teljes megnyugvásukat találjak azon tudalban . miszerint az alkotmam ni\' \'len honpolgárnak a sZüba\'i-a^ot es a/ inr -rnyeh fejlődését egyaránt biztosítja.
Az egyenjoffasag elvét követték Ónok. midőn az alkotmányi* jogok gyakorlatát kiterjesztettek az izraelita honpolgárokra, kik eddig az alkotmánynak csak terheit, de jótéteményeit nem ismerték.
A keresztftir Wtfelekezetek viszonyainak szabályozását Öttírtga^olgári és vallási jogegyenlőség Crfflffc fektették.
A hosszabb időt igénylő jogreformok alkotmányos tárgyalását he nem várva, az nj törvénykezesi eljárás megállapítása által a gyors igazságszolgáltatást és a magánhitel emelését tették lehetővé.
A szólödéswnia megváltását szabályozva és elrendelve, a hazai termelés egy nevezete- áirniüis \'inálle fejlődését bizloütak.
A pénzügyek terén Önök üdvös tapintattal találták fel a helyes utat , s mig egyrésít megszavazták mindazon költségeket, melyeket az ország kormányműt a e-hitelének fenntartása szükségessé tett, másrészt gondos vizsgálatnak vetették alá az országgyűlés elé terjesztett költségvetéseket.
Magyarország haladása eddig az anyagi téren nem állott párhuzamban gazdag természeti kincsforrásaival , de a törvényhozás felfogta az anyagi haladás egé=z fontosságát
Uj vasútvonaluk építését ndelto el és több külföldi állammal ked^z*\' kereskedési szerződésüket kötött.
Mindezen intézkedések az állam háztartás megzavarása nélkül történtek, sót a nép terhein némi tekintetben, mint például a sóárára nézve még könnyíteni is leheteti.
Nagy és nehéz munkát végzett az országgyűlés, és az eredmény azon meggyőződést erősilettc meg Bennünk , hogy az alap, melyen oly rövid ídó alatt ennyi üdvös intézkedése lehetett valósi tani, a teljes életképesség minden kellékével bir — hogy ezen alap, jó és a nemzet valódi érdekeinek megfelel.
Uraim ! Főrendek és Képviselők !
A leélt napok fáradalmai után Önök visszatérnek házi tűzhelyeikhez.
j Hirdetéseket elfogad :
K.-KuUtaa: *KíDÓ-üIVATAL,Netei; ZE39LEBM j Bíci-, HiBbory-, Birile-, Unjam ¦.-f ruktmi- U 1 ben: Haaseitsteis - — Ilpipi, Imi, f i! SUHiartttu: bACHSut TÁRSA- Hiitn:OrTELOL
! A nemzet szellemi és anyagi enelke dÓHének már is mutatkozó jelenségei hazafiúi Örömmel tölthetik el kebleiket, és ha majd bekövetkezik a teljes siker, melyljel az isteni gondviselés az crélyt és kitartást jutalmazni Bzokta, az utókor hálásan fog megemlékezni azokról, kik az ország felvirágzásának eszközlói valának
Jvs most fogadják őszinte királyi köszönetünket és adják át azt az összes neia-/ettu\'k is. mely hagyományos politikai ta-piiitatuil támogatva ÚDöka^^phetővé tette azon nagv fontosságit törvények alkotását, melyeket fejedelmi hatalmunkkal sxente-sitenk,
Tegt e a mindenható maradandóvá azon óv.inte egyetértést , mely nemcsak a po-iitikai téren vezetett nagyszerű eredményhez, dc a fejedelmet, és a nemzetet e köl-csóuo- hizaluin és szeretet kötelékeivel fiiztt o^ze. és ujabban éreztető Velünk, hoir\\ boldog fejedelme csak boldog nemzetnek lehet.
Ezzel a jelen országgyűlést berekesz-tettaek nyilvánítjuk, n , -^.i^
Kzcn zárbeszéd felolvasása után a király .levévén föveget, az előtte elvonuló menetet követte, és sokszoros éljenzés között a teremből eltávozott. Ezután a királyné lépett le emelvényéről s visszavonult lakosztályúba. Az országgyűlési tagok lelkes és harsány éljenzése! kisérték mindaddig míg a terem ajtai u tan na be nem záródtak. Kivn ünnepélyt a várkápolnában egy tedeum követte. Kljén a király !
Zalamegye országgyűlési képviselői következő memorandumot bocsajtottak ki:
Tisztelt választéki Midőn három évvel ezelőtt kihirdstte-tetl ó felségének az országgyűlést üssae hívó rendelete, a haza minden polgára ! nemcsak szívesen üdvözlé e fejedelai tényt, I de a kezdemény őszintesége reményt is i nyújtott az iránt, hogy a nemzet életerejét zsibbasztó, s érdekeire elszegényitÓleg ható bizonytalanság végét éri, s-as oraig alkotmányos jogai addig tagadott éTré-nyökbe visszahelyeztetvén, király és nemzet őszintén kezet fogva a törrÓByhozás terén sietnek orvosolni a sérelmeket, be-hegeszter.i a sebeket, melyeket bazánhtt és alkotmányunkon az 1849 ntán fán* ¦ nehezedett absotatismu*, -s majd a fWÍ-soritim oly széles mérvben ejtett, iráto-lyeknek sajgása alatt ország és *6p fgy iránt szenvedett
A jelszó lehat, melyet azon idáben hazánk minden része viBihangoÉoHjfí\'k b é k fl 1 6 s volt; — s minthogy hé Áagy csőmének leghűbb kifejezést Deák Ferewz adott ismeretes hasvéti ezikkében^Miiak keresztül vftcléro is az í dMcbcÍbIb; há-
¦iÚtiá •l\'ímWatfffínjw golleme sa.1-
jHlilák\' ¦ ,,llnt»T"" " 1 \'\' \':\'-V
következett az, minek a aorsa ja»ltasán \' gondolkozó nemset józanságjnál. fogy* aíretteznio tellett, hogjíí a|iX;núT- politikai sásaló lón, melj\'ljí\'llljlbialnngw sorakozott ez értelmiség ét -tSidörült
» »ép- «¦
-----L tinta sorba illtantá/mi is, írzcl-
meink és meggyőződésünknél fogva, e íz
ősi jogért, szabadságért, jóllétért küzdök e tömör csoportjában találtuk tisztelt választóinkat is, kik áthatva a helyzet fontosságához mért orezaggyülés nagy és válságos feladatától, .abban magukat ugy akarták képviselni, hegy szavazatuk a törvényhozás asztalinál mindenütt es mindenkor azon vederbe ejtessék, mely & haza \' őnáltasának, törvényes szabadsaga-nit; alkotmányos függetlenségének meg-T\'ede^e-és fentartásival eszközölje mindazt, akt aa eletszukiéggé vált kiegyenlítés nagy mőrének sikere követel, s nemzeti létünk alkotmányos feltételei megengednek.
E nagy jelentőségű teendő végzésére tisztelt választóink bizalma törvényes választás utján minket szólított a cselekvés sorompói közé; kik is elvállalva a ránk ruházott szép, de nehéz tisztet, kezdettói végig állhatatosan , következetesen s in--gadózás\' nélküli kitartással megmaradtunk ama zászló alatt, hova elveink és meggyőződésünknél fogva tartozunk; jó akarattal, tiszta meggyőződéssel kezdtük, — a hazafiság lángjával, a józan ész elfogulatlan Ítéletével folytattuk a munkát melynek ezélja: rendezni hazai állapotainkat, risz-azaadatni nemzetünknek ami ezer év óta övé : ö nj; ormányzatát. szabadságát, — s ha az egyezkedés eredményét csak áldozatok árán érhetnók el, b kibékülés oltárára rakjuk ez áldozatokat is, ha azok az adott körülmények közt elviselhetök, s alkotmányos őuállá-lásunkat csonkitólag nem érintik.
A tudat, hogy ezen . meggyőződés vezeti választóinkat is, bátoritá bennünk az önbizalmai, aczélozá erőnket, — hogy a muka akadályaitól vissza nu rettenjünk, s megszerzé a határozott akaratot, hogy n ezélhoz segíthető eszközök megválasz-tásánál sem a tnlelózékcny lojalitás, sem \'a mindent Tisazantasitó bizalmatlanság wgilmai eljárásunkra irányzó befolyással ne lehessenek; és végre fékezé az indn-brtot, hogy oly emlékek felidézésénél, melyek előtt etberil * kedély, s midőn a megújult fajdalom liajgasa alatt az embertermészet \'oly igen hajlandó a megtorlásra, pillanatra, se feledjük, hogy nem saját nevűinkben foglalónk helyet a törvényhozás asztalánál, hanem a bizalom alapján, — .palgár^zaaimkezreitől küldetve , szem
•ll^ Jr^\'Fífi J* ^ tartanunk,
a«ÍÍ\'íá"\'Íaia ,igaz érdeke kivan. Kern lehetett: tMt\'pttötáánjcnak rogója sem szenvelgés, sem boanu Békét kivan hazánk, s«kén egyetértést népünk, s e nem tagad-.mUafe.>jgnaág.. (adatában elfogadtuk a fatéakj nyijtntt békfllö kezet, lett légyen mjmjkmtfm*. ellenség keze, mert : .inkái* mnertjak a hazát, mint gyűlöljük
v.;&,:mozt,[,a három év lejárta után . jisjav.^etmk; njnanj ngráasal, de a kebel ja-U^ja«t,1i»h aiilivel is ,rá mutathatunk a .lámiz *i*z*k**riáa«éayére azon szentesi-^.rta^^assryekbea, zMljeknek alkotásában zjnatjflirtit^s., nmeknek czdljok e sokai aéajitdl hasát végre a megpihenhetés Ji*MÍI^**« »W««1 *» szellemi jóUét ikntjsftninlllll. » népét hévvel imádott ijás alkotmányos jogainak birto-> Jdóre, s minden eshetőségek
"jjgg**^ az 1866. XII. •í^%W0&á$nk t. választóinkat ezen -.a-jmc-^t... ... tftrU!tén yezetni, csak
Jp°ífr "út * pragtua-jyaiiftshtD- _ körülirt s
mit u 1848. EŰ. t czikk hasonlóálta-liiwOT^gW" átvett, de az érdekek köjesö-uös megnyugtatására, be nem fejezhetett; Jzt elintézni, s a belőle eredÖ \' s eredhető surtódAsokat és összeütközéseket megsEün-, tetní5 ezeí" országjryülés feladativá lón, ha jlEiÜdája^m^Éel^ HiicipliBlélnÍ, s az oi-saágnak \' alkotmányos ÖntawinAnyzatát visszassereziii akarja.
Az élet és keserű tapasztalatti elég
súlyosan bizouyiták be irányunkban, hogy hol a huzamos együttlét közös érdekekot teremtett, ezek követeléseit agyon . hallgatni nem lehet, s hogy az együtt lakók egyike som tolhatja el azokat magútól tartósan anélkül, hogy a késedelmezést nagy birsagokkal ne kelljen megfizetnie.
Midőn alaptörvényeink közösQgyeket ismernek el, melyeknek terheit az élet naponkint súlyosabban érezteti, de a nemzet vonakodik azok rendezéséhez kezet nyojtani; e viszás helyzetből alig kivetkezhetett és alig következhetik más, mint i a minek csapásai alatt tizennyolcz éven át szenvedtünk.
Országgyűlésünk hú azon jelszóhoz, mely a választások papjaiban az egész hazában viszhangozott. nem akarta, nem akarhatta tovább is folytatni a szenvedőleges magatartást, s ezáltal küldetését félreértve, mintegy hidegen szemlélni, miként fogy erünk, s napról napra, miként pusztulunk az elszegényedés alatt.
Kijelenté tehát készségét őszintén és férfiasan, miként hajlandó e czélra megtenni mindent, mi alkotmányos függetlenségünk koczkáztfltása nélkül megtehető.
Ez alapon jött létre a fönebh érintettünk alaptörvény, mely a birodalom két fele közt a mindkét érintő érdekeket határozottan körvonalozvan. megállapitá a határokat, melyeken innen egyik fél sem követelhet jogsértés nélkül hatáskört.
És elmondhatjuk, hogy csak e törvény megalkotása óta élvezi Magyarország a mivelt népek családjában a jogot, hogy saját neve alatt azok közt helyet foglal velők egyenesen érintkezik, köztök ranggal s hitellel bir.
A király meggyőződve a határozott akaratról, hogy a nemzet kész mindazt tettel is beváltani, mit felirataiban igért, elfogadta a jogfolytonosságot, kinevezte az ország felelős kormányát, s az ekként kiegészített országgyűlést végre törvényhozásképessé tevén, alkalmat szolgáltatott arra, hogy a szigorúan körülirt dualismus és paritás\' alapján keresztül vitt kiegyezési mövet a király felkent személyében megkoronázza s jogot szerezzen a népnek ura, hogy elhárittatván a viszály köre, szebb és boldogabb napokat várhassunk.
A fejedelemmel s a birodalom másik felével tortént kiegyenlítés lehetővé tette, hogy a törvényhozás oly intézkedéseket is megkísértsen, melyek a háta népei közt a közbejött rázkódás alatt megérlelt s a rákövetkezett mosto ha idők által táplált hÍTft)m«HansAgnr eioszlassák , hogV
kik ugyanazon föld lakói vagyunk, testvéri szeretettel osztozzunk jótéteményein.
E tiszta szándék vezeté & törvényhozást a horvát társnemzettel megkezdett, türelemmel és bizalom mai folytatott, és sikerrel, bevégzett egyezkedésnél!
E szándék volt kalauza azon törvény alkotásánál ii, mely a nemzetiségek egyenjogúságát szentesíti, mely a Királyhágón tol az unió által befejezetlenül hagyott viszonyokat szabályozza, és mely izraelita polgártársaink polgári s politikai egyenjogúságát mondja ki.
Megállapodva perezre korunknak e nagy horderejű alkotása előtt, nem tarthatjuk tulmerésznek s reményt, mely & vallási társadalmi, közigazgatási, igazságszolgáltatási b- közlekedést érdekben hozott törvényeinknek ép azért igér gyümölcsöző jövőt, mert hol a népek jogaik éi érdekeikre nézve a méltányosság és igazság alapján kiolégitvék, ott a nemzet ereje mii-Hó egyesekből\'Összeforrt oly nagy egész,
melyet a sors személye nem zilálhat szét s az idő haragja nzé( nem rombolhat
Még inkább erősödik e reményünk, midőn lefolyt országgyűlésünk legértékesebb müvére a népnevelési törvényre matatunk. Osak néhány szakasz az egész de az eszme, melynek azok kifejezői, a szeretet áldásthozó melegével fogják körül folyni rónáinkat s hegyeinket; s ha ugyan azon -hazafias buzgóság hevíti a végrehajtókat, a mely lrlkesiré a megalkotókat, ugy c szép hazának nem leend több nemzedéke, melynek nagy többségét a Btatis-tikus a képezetlonek tömegében találja.
líagy teher volt az adó villáinkon, súlyát mindnyájan érezzük. Legfőbb feladatunk vult uz országgyűlésnek az ndómeg-szavazá!» kitünó jogát a lélekismeretesség teljes szigorával gyakorolni; s minthogy az államkiadásokat a közigazgatás káros megakasztana nélkül annyira leszállítani j nem lehetett. Imirv a közterheken érezhe-| több könnyítés eszközöltessék, igyekeztünk I ezt az által egyensúlyozni, hogy az ad<<-; zási eljárást töMéme* korlátok közé .sn.-1 ritva eg^e^ek niikeine vagy vi^s/.aélései. | s az adózó nyugalmára háboritólog ható ! zaklatások jövőre iehetetlcnittessenck, >¦ lassankint inkább megismerkedve valódi szükségeinkkel feliedezve saját erőnknek eddig bedugulva hevert forrásait, és begyakorolva magunkat az önkormányzat teendőibe, mód és alkalom nyujtossék a mai kezdeményekben egyszersmind a jövő megtakarításuk utmutainját állítni fel.
Ez utóbbit varhatjuk kormányunk erélyes hazafiságátül, mely a kezdet nehézségével ha egyszer megküzdött, több biz tonsággal haladhat nagy czéljai felé * nem csak időt nyerend az államháztartás terheinek könnyítéséről gondoskodni !I-felismerendi a rendszert is , melv a j^ kormányzás eme fóczéljához fog eljuttatni Midőn közigazgatásunk terheinek rendezéséről intézkedett az országgyűlés, uia-részról gondoskodott eszközökről is. hog\\ a termesztő termesztményci számára pia-ezot találjon. A gyors és olcsó közlekedés az ipar és gazdaság, legalkalmasabb elósegitóje; ezt tarrf^fzem előtt az országgyűlés, midőn a Szú Tninden vidékire kíágozó vasútvonalakat részint engedélyezett , részint meghatalmazta a kor mányt, hogy leendő engedélyezhetésök végett a szükséges előtanulmányokat megtegye.
Anyagi jólétünk emelésének hő vágya volt indoka annnlr K hogy- n trnlnb\'v tokok után jaro tartozások vált ság utján megszüntessenek, s mindenki a földnek, melyet saját neve alatt müvei, Önálló tulajdonosa legyen.
És a nép helyzetének könnyítése volt a\' czél azon törvény megalkotásánál is, mélyásó árát s z a bá ly o z vá n e czikk-nck ez által nagyobb kelendőséget szerzett s további árleszállítást helyzett kilátásba.
De nem nntatjuk tisztelt válasz tóinkat egyenkinti elsorolásával a hozott és szentesitett törvényeknek; felelős kormányunk-gondjai közé tartozik azokat az országbnn divatozó minden nyelven köztudomásra hozni; csak egyet akarunk befejezésképen kiemelni, mint — tagadhatlanul — hon-gyülésünk legfontosabb vívmányát
Ez a vederéről és a honvédségről szóló törvény!
Az elv, hogy a haza védelmére fegyvert viselni minden polgár — osztálv, vagyon és születési különbség nélkül tartozik, s hogy senki se lehet a szent korona területén, ki magát bármily oklfól a véradó terhe alól elvonja, oly jellemvonása törvény hozásunknak , mely midén igazságot szolgáltat az idő szellemének egyszersmind letette működésének legszebb momentumát, szentesítve azon magasztos intézményt, \' mely az 1848. és 1849-iki években nevét ragyogó hadi tettei által a halhatatlanok könyvébe írta, de mely ké-BÓbli üldözés tárgya volt 9 vigasztalan lo-
nézetésben, sanyarú nélkülözések közt keüe jobb napokra várnia.
Egyenlők vagyunk mindnyájan a törvény előtt, egyenlők leszünk a katonai szolgálatra nézve is!
Midőu az elmondottak után t. választóinktól bucsut veszünk,\' engedjék megjegyeznünk, miszerint a lefolyt országgyűlés sokat, s mind lényegeset tett orra, hogy közigazgatásunk, igazságszolgáltatásunk, s átalábaii államháztartási rendszerünk tor-\\ejives én állandó kerékvágásba ve/etu^ sék. mindazáltal legfőbb intézményei \'\\-nir is alapnak tekintendők, melyen a jövő w venyhúzás a reform kérdéseket, a U\\t-> politikai közegek szervezését, stb szag javára teljesíthetik;
és engedjék kifejeznünk azon erős mcp giozodefünket, hogy a befolyásunkká\' hozott törvények épen azért, mert a h*-i> /p\\ megváltozott szükségeiből indulnak k: rn^rt szem előtt tartva a haladó kor j<-gos követeléseit . igazságot szolgál tat n ah a társadalmi rend átalakult viszonymii&k a nélkül, hogy a nemzetélet történelmi a!.tp;at Jellemét bár miben is gy^r gitőleg ér unnék ¦. és mert az alkotnia n^os szabad-ság valódi alapját, a törverj el"tn teljes egyenlőséget mindéit renut- -menye sarKpontjául választván, utat nui nak a szellemi mivelódés, s az anyát." eröshódés kellékednek átalános megazerzf sérp. mondjuk: ama törvények ez okok bol is olyanok, melyek a legmesszebb jö váben is igazolandják alkotóikat a tiBZte->eie;- sálnak a kornak. mei>b-n megszid lettek . - ha nép és kormány öntudatonan koicsöii\'i. bizalommal csoportosulnak mei lettek azok szelleme és betűiben állam szerkezetünk oly oszlopokat nyert, melyek nemzeti létünket minden viszontagság ei-¦ er ioziusjtják • népünk jóléte, i^zabsű vnza. s/eliemi e^ anyagi erejéből azon eri-aot epuiK. melynek megvihatlan bast}H! Mizt minden ídóre virágozni fog a ma
arok hazája.
Kelt Pesten, deczember 9-én l>sri»
Zalamegyéböl li*ttka Mihály, tapolczai kerület. Hertelendy Kálmán, szentgróthi kerület Királyi Piil, letenyei kerület, Molnár Pál. alsó-lendvai kerület, Simon Pál, boksái kerület, Sümeghy Ferencz, n.-kanizsai kerület. Szabi. Imre, csáktornyai kerület. Tolnay Károly, keszthelyi kerület, országgyűlési képviselői.
, Nagy-Kanizsa, decz. 10. 1888
! i IVfi.) A leigázbatlan s kiírthatlan magyar nemzet dicsóségteljes történelmében letörüú-| betlen betűkkel van felirva 186G évi de-l czember 10-ke, mely napon az uralkodó I Felség, szakítva őseinek hagyományos poli-j tikájával, a tapasztalás keserű eredményén I eróteljesülve királyi jobbját tárta fel a nem-I létnek, a magyar nemzetnek, hogy feledje | múltjából a keserűt, hogy emelkedjék le-\'¦ nyűgözött honszerelme égi szárnyain Európa kék egére, hogy szeresse királyát, midőn az ihletett költő szavaiként valóban a legelső | magyar ember akar lenni maga a király. -----a súlyos bilincsektől reszkető öklével törülte Árpid ivadéka szemeiből a régi bú, honfifájdalom maré, de a királyi szóra örömmé változott könnyűt, mert királyát a magyar, még elpártolásában, még hibáiban is imádásig becsülte, szerette ; —
--magyar hanggal nyilt meg s hon-
gyfllés, . lelkesedés egekig hatott s Európa, nem, az egész müveit világ rajongó kéjjel pillantott e hazára.
Tudjuk mindnyájan mily eredménye lön e hongyülésnek, a mi jó van benne, szeressük, szeressük a honfi kéj legőszintébb érzetével, tiszteljük á honatyák buzgalmát létörömüuk méltó hevével s becsüljük b munkásság, jóakarat kincseiként. A jövÓ kezünkben van, egyesüljünk testvérileg, egyesüljünk bizalmasan.
Folytatása a melléklotefl.
* A T*amegy ei telekkönyvi hivataltól a telekkönyvi -ísníát Peatea » i«Mságugymi-; UiaTuiiiaV slrtlt rVr- JM, Botfi^ela, Szal-
g rr^K* VrVîHJ <* v e g e n dana. B-án virradóra tWOst^Ctylrgy raobjablró vr katonája 4dea uvjdaak nyakát vágták borotvával. Ele-{^«itu remény, mort a gégét nem sértette a
— A .Y-naVArl olvasókör." .deöx. hó jL-én gyülent tartót* a tiszti választás;"danmind tele lapok előfizetése végeit. — Minden lapot zwgtartották M előbbiekből, csupán F. J. ín-ditváayáraV> .Varaegyei Lapot\' hagyták ki A gyű**™ a 60—70 tag közül alig volt 12-to jfjfMii\'flftft — nem tudjuk, keankarva-e vagy v&VWL — a gyűlés napján aa illető1 tagok a afjgfeöb zft0nL*snrint meghlva sezo^ lettek, a igy, kik hirbel tudták la n gyfÜáe napját, de a meg Mm bírái miatt a gyűlésen nem jelentek meg. Ebüknek válaaziák Tóth Benedeket, pénztár-noknak Khon farksat, könyvtára oknak Kar-bttly Feríua Jrjnefet a többi választmányi tagok megmaradtak, de azt meg nem tudjuk, tÍWi oH"^**nn fc i w eddig az olvaaókör tagjai\'voltak, maradnak-e : mert mind ea ideig kevés van beírva. — Adja laton, bogy as aj néurtárttúk oly hden és gazdaságosan vésesse knidnannkat, mint a lemondott Hattá Ghürpár penxtárnokonk; ai aj kODyvtárnoknnk oly fMte*** -an7.»Üan fcSnyvtarnnkra, mint ügyelt Iv^kelbVOstdott tmndhatatlan ffimon\'Gyula I Vegyek fáradozásaikért forrd köszönetünket BÜKKBZERL
Irodalom.
• — Benedek Aladár szép tehetségű fiatal iró mint szerkesztő ¦ kiadd eldnantési ivet bmaátottki: »Uj Yilág" cztmU sz^pirndzdmi, 4ira*aafani, ímieretterjesziö és kritikai lapra, melynek ttulon divatrésze leás\'a hfilgyek számán. Megjelenik havonkint hánunator. fcUöfi-asteai ára t egész évre 8 frt, felárra 4 frt népedé vre-2 fH Ajánljak olvasóink figyelmébe.
— At .Idflk tanúja* ¦ Hírnök\' egy-nMlnársV .Magyar Állam" emm nűitt jelenend meg.
— Vettük tisztelt munkatársunk Bdső En-sel Sándor Ügyvéd s a németországi fegyháza egylt^tagja által nagy szorgalom t beható tanuhnanynyikj irt: „Fegyhási reform Magyarországom" czímü kési könyv első füzeiét, mely a tápozásról szúli Ara 40 kr. E knasavnnkÓnyvnek a legeled előfizetője maga as lj.lWdeHijl jjiiiilsili r_ s reméljük, hogy a m»-gyei Htiynd tiiztviselőségek általában megren-dekadlk, r
, hogy a jÖvŰ orsaággyülésen a fontos kérdés ii időszerű megoldást nyerhessen.
—l^fizTstesekaHonvéd főtissti schema tismusr a 2 írtjával ós utánvét mellett 1 írtjával folyxonosan elfogadtatnak következő cxittV alatt: Vároaligetí faaorban» Liedemann-fále kertben.
A sviTkönyv érdeke*, mert a létezd egyletek anefint — inegjegyzenével a hol tartózkodásnak — tárUfeía még életben tóvő 1848—9-kl hon-vád" \'tizteket és felemliti azon lávűl a jelesebb eeelekvényeket, melyek egyik vagy másik egy-let i ima Ü waikfíafiltertek
_ (UL Egj bánfából mlTenlleg faragó"
Â*\\min,ma\\wi^ztpao*olt) disaszatalaa, — mely
tasrakápésiakask forTételgkra kfilOnOun alkalmas Tolna,
OrosUlml kertén jelenti magát, at Ss-afl sla-ssaa, aiatatnlj borritili a wejerot RMgUlMt^ssn, «Page arnsgát aármabr" urttdaibanáL ndTátatni) 186»-Üt a* «kl BuriáUl haljfaa sutot.
\' WEB* Wadasekrin bSfabbaa Wajátts Jitasaf nair-kámiasal slsS taiakosá ¦ kosretittf iats»étássn.:
vamttlCOlCBuii.
•Porából erteaittotOnk azon. mély benyomáa-?rnl,lMyrt ottani mérv-adó pénzügyi körökben \'isâsVstUr kei^L^hogy;a rna^arsvawüikalcsda \\*wk hiaa-Ü^SrSft egT^bMkhiaakboJ Sa-Mpt tártánál a TiÍtaBntéaertel egyetemben
átvette. A magyar pétuDgymínissteraek a béoaí baute finanoe-al kfltfitt eme békefrigye nem csak ezért méltatandó figyelemre, mert ezáltal n magyar vaaqti kölcsön állása kétségtelenül és kÖaveÜenQÍ eröabdl a penzpiaezon, hanem mert egyátalán befolyást gyakorol a magyar vállalatok és pénzügyi műveletekre is, mulyek\' nek londulots és felvirágzása a magyar királyság elaö állampapírja ertekét csak növelheti. Kern lesz tehát meglepd, ha legrövidebb időn a magyar vasúti kölcsön iránt Parisban ujolag nyuatkozd érdekeltség számokban feliamerhe-tdleg fog mutatkozni. Ama veszély i hogy a piaezon rögtön nagy kölcsönnel! tételek fognak jelentkezni, elhárítottnak tekintendő és szem elöl nem tévesztendő, hogy a magyar költsön jelen árfolyama saerint T"/9-t kamatoz, és az államjavak zálogleveleihoz viszonyítva ezeknél árban 25 frankkal alantabb áll, már pedig ez utóbbiak a magyar kölcsönnel szembún caak azon elönynyel bírnak, hogy visszafizetések 40 év alatt törlesztetik. Mindkettő 15 frankot vagy 6 ezüst forintot kamatoz és a magyar kölcsön hasonlókép teljes biztosságot nynjt az által, bogy az ország vasutai és csatornái kűlönfel zálogául szolgálnak.
A magyar vasúti kölcsön Bécsben is 11 frttaj kisebb árfolyammal bir, mint az államjavak záloglevelei , mely ár báni különbözőség bizonyára már legközelebb itt ép agy, mint Parisban a töke és speoulatidnak ügyeimét egyaránt -magára fogja vonni.
Ezen kötvények legtalányosabb áron J. jJ. Kohón pesti banküzletében értesítésünk sze rint kaphatok.
— - 8i. F. L.-E|v>uf A litíijrrapbiákal rNirjok. Sb. tniluiitTánra atrKkíacU. OdTÖilrt !
— H. E, S. Pest. A. rWcabe kOldoö klarrok ¦HinetjaMD adattak a aaimsettnek it, .Ciöni árka*
caimd ar^treo.Qjiai b«uea mlróbSl kérünk oiaiai Tánri. a tnbbirol után.
\' — B. E. HabDt. KBiaflnjQk i aJkalmilnc liiui nalnt fogj ok.
— .Mily b-ífolyáaial voltak Majy bt t> mii L tOrti-nebtre a brfogadott it meghóJiluU népek ai Árpádok alatt" cairaS pályanyttTtea ártekexút ho.iiiiuia.-a miatt — fájdalom 1 — lapaukban nem iioihatjat KttlOn kitiyamntái* erdekében mnyinlüTelot írunk-
TARCZA.
Viazbang.\'
Ba. Anrál barátomnak.
Lígr fldrOiSWa beborult efreddel Ellem kép* haldokid termedet. Reg Tártalak ín apadl lihajja! Miat mátka Ujál vártalak tiged, Pnsttán mint tereid áll életem Halálra Intan — DdvOaiégy oekem.
8ZENTKIRALTI AüKÉL.
Kan láttalak nag, s atár Bsorettalek
gaerettem latkedat,
A aorok kOlOU atraaám uínnll.o
Hdd- ¦ nenTetlásldeL
ŐUIlem telked — télre bánatkttddel
Lifj OdTfliílra bábomlt ag«ddeL
8 to ni "irton mik lelkedet mutatták
Sokáif; e*0tTt*ra *&t
Ködbe borult volt a mit oU kerratea
Ai a keváe ramány.
B fajú kebellel *3hajtám ta veled.
Bitem képe haldokló t«rméu«t.
8 mídEn találkoiásank volt kiUUro
B oly Tágypal vártalak,
8 a aora váfTonk lemérve rakott njra
Koaéak rilaaifalat
Intettsm midin indnlink rabajjal,
Bif vártalak «a epadí aá hajjal.
S miden a leta daeaára Sstsejottflak
8 vápa. Olelkaaánk,
8 a ítrty Sírik saolgája litatáranl
Lopódaák ott kBaénk
Mégis ta nákasa moadád ¦ ia U néked
Hint mátlZ ifjat vártalak téged.
Éa Dsoatl AsoU sok lombját hallatta, Aa BrOk fii — tdS [ Ln nálam raant m*f a narsreag ttlsD Tlgaastal « áltstSt
Nehéa e keméaj taot msfértrnem — \' ri táraiá áll életem
Ha majd aa élet lengornn evaiva
A aaonak t»r»* leaa,
8 kiiltáaldra nem iidl a haritaág
8 kftrOled evmml aeae.
Akkor, raak akkor icDifjed el Telem
Halaira Intci^-i HitmiUjy nekvm.
UOFFUAHS UÓR.
Karácsonéj.
— Elbeaaíléi. — iFel/tstáa.)
— Igen, mond as aaazuny meglepetve, hát tudja uram \'i Tán ismerte szegény Jánosomat ?
nem, de esetét hallottam. —- Nem mondaná el, hogyan történt?
. — Oh ne kardin, szólt a szegény nŰ könyekro fakadva. Ne kérdje uram 1
— Önkényt kereste a halált, nemde V kérdé as idegen suttogva. — Nagy oka lehetett rá.
— Hisz ün mindent tud 1 — Oka ? ah, az nem lehetett 1 Neki nem volt híto! számos veszteségei b a családjára bekövetkezendő nyomor kétiégbeejték ; az ég legyen neki irgalmas.
A fájdalom fuldokló zokogásban tört ki kebléből. Arc tát kendőjével Pikarta at, azután csendesen gyermekeihez lépett: — aludjatok kedveseim 1 suttogá nekik.
At idegen pedig székre ülve, könyökére nyugaaztá fejét, ¦ mélyen elgondolkodott. Nem | háborgatta senki. A gyermekek félve bámul- j t&k reá, eszökbe jutott a mesebeli fekete ember, 1 ki eljűn ijesztgetni a rosz gyermekeket s meg* . jutalmazza azokat, kik magukat jól viselték. A Az anya pedig ágyuk szélére Ölve, csendesen | bámulta sajátságos vendégét. Ez pedig ült mozdulatlanul és nem nézett fel soká.
— S ő mindenesetre rosszul cselekedett — murmolá végre fogsi között, mert szükség volt reá. De kire nincs többé szükség . . ?
VII.
Ax a daróczgubáB férfi, ki épen most érkezett n kis ablak elé, nagyon furcsa szemekkel bámul azon keresztül. Fejét sokszor megcsóválja, talán köhögne ia, hanem zajt cainálni nem akár. A dolog azonban valószínűleg tetszik neki, mert a jrvfirtya sugarai arczának nagyon megelégedett vonásain törnek meg. — Mi történheak ott ?
Az asztal előtt áll az ismeretlen vendég, vidám, mosolygó arczczal. Fürtett hátra simitá arczárói, s most lehet látni a nemes magas homlokot, melynek márványára egyújdictaő gondolafül t ki; a mély tüzű szemeket, amint a lélek belső gyönyörét tükrözik. Jobb kezével a két Sut tartja átölelve, kik karjaikkai dereka körül fonódtak, mint az inda as erős tölgy törzsökére. Baljával a técitajff\' anyát igyekszik felemelni, ki forró jjSflflli ni nyom a sima kézre, mely most agy remeg. A két kis leány egymást átölelve sir és kaczag, és könyben aszó szemeikkel áldást mondólag bámulnak a karcsú férfiura, ki ugy áll ott a csoportban, mintegy jótevő istenség, áldva és viguutalást hintve maLa körül.
— Keljen fel jó asszony — mond az idegen. Ne ölelje térdeméit, engem az nem illet Keljen fal kérem !
— Oh én drága uram ! mond az anya, hadd sirjam ki magam, hadd imádkozzam itt lábainál Innen jobban talál az utat a magasba, ne bántson, engedje elmondanom gyermeketmért a hálát, melyet imába szeretnék foglalni I
Az asztalon két kibontott csomag fekszik. Tarka szinn szövetek, erős, meleg kelmék bevernek szétrakva; távolabb azinea papírokban csemegék, aazaltgyümölcsök éá* extiknrayalánk-ságok, miket a kis gyermekek annyira szeretnek. — Oh mily öröm 1 Nem kell többé oly silány, ezer folttal rakott s a hideg ellen csak alig védő ruhákban járni Ki lehet menni vasárnap a* utczára, s a pajkos gyermekek nem fogják többé mondani: Ni a rá tartós Anna fiai mUy rongyosak 1 Nem fogják többé kérdezni\': hova lett a szép rnba, miben még tavaly ilyenkor is jártatok ? Megettétek ugy-e? — Aztán az a sok szép csokor bába 1 Báránykák, galambok, angyalkák; mily nép len a Karácsanfa, ha ezeket mind reá aggatják. Van sok édes
gyümölcs, füge, narancs, pálmassüva} kifejti*)-\' volna I holnap mindegyik egy-egy táa^éVkáy^.V-.\'-fog kapni! — Oh ex KtrlaTtöbb, mint¦Mjtf\'-nytVKáránm^
-^égreHMkeh jes.aB-y*, s megragidv mtrotiéft j6tarVd;kojtét, könyörgő hangon
— Oh Brnm/kiCBoda ön ? Mondja meg, hogté tudjuk,,kiékeljen nsponkinti imáinkba fogUl4[ nuúkt~Móndja^moí-.nevát, hogy legyen egy s»ó,f melyét kiejtve, hálaadást monc
urához 1 ......- - " J
— Nincs nevem, szólt az idegen, Aalttasi^-\'j mond láthatólag meghatottan — kittiimád1olL| aglegyen bábtadAetok dalmátok czenjatf. •¦ ~.-j-^i-..
— Oh Önt valóban az Isten küldd, tegyeaí áldott érte szent neve 1 - h
— De igaz, mond az ismeretlen a nagyobbá fiához fordulva — le kedves gyTn^nekem,"*!^ akartad sdul felöltődet, melyet anyádtól Kará-J csonra kaptál? _ \'.\', \\
— Igenlt, jó nram — felelt a fiu, és á» mi* mindannyian, hogy édes anyánk Mtadjáficétnl* a házbért. De most már ? ¦ • T
— Nos mit fogtok most cselekedni? \' J
— Most már bátran eUdhatjuk, azért jwjn] maradnnk ruha nélkül \'h
— Hit anyátok készített? Kedveaim no ad-ját/ik azt el, nincs drágább az anya munkájánál. — Ti nem fogtok eladni semmit — Aaaza-nyom — mond aztán zsebébe nyalva — Unj ebből kifogja fizethetni tartozásait, tán még-; ogyébbre is marad. Nem tudom mennyi, tám van még kétszáz tallér, ennyi talán elég?
Ezzel egy marok ezüstöt rakott az asztalra.\' szép csillogó tallérokat, mik oly kiaértőleg fény-1 leitek a sápadt gyertyalángnál. — A szertnyn saszony ajkai meglepetéstől nyitva maruSttt.: anélkül, hogy egy hangot képesük letok volna: adnL — Dicsüaég az Iatennek I rebegd vdgrn s mellére kulcsolt kezekkel térdein} rogyott.—^ Az idegen pedig gyorsan kalapja után nynlt,. homlokon caúkolá a gyermekeket, ¦ jóójtkic vánva, subcsen távozott a szobábúL
A kis izohn lakói magukhoz térve bámulatukból, szótlanul meredtek a hirtelen ehuetít után. Néma fohászukban egy mély, iga* áldás rejlett, s midőn végre térdeiken buzgó imát. küldöttek az égbec, az azt illeté, kit fik táni soha nem voltak tobW látandók.
— A daróczgultás férfi pedig most is ott görnyedt az ablak előtt.
— Külünös, kulanüa — mormold magában. Az ég nem hagyja el szegény Annát, meg ia érdemli 1
— Hahó! kiált egyszerre, érezve, hogy egy sebesen olrohanó majd leveri lábairól.
— Bocsánat — monda setét alak félre lépve.
— Kicsoda 5n uram ? hej! as Isten áldjn meg! — Huh be nagyon elsiet, szinte foL Ugyan ki lehet ? — Már eltűnt Hogy egy B*gy ur ilyen kedvtíilléseket keres, azt n mar-vflág^ ban nagyon csodálom. Podig az volt annyi Tj i-1 zonyos.
Aztán megfordult s lassú mormogáaeal folyt, tata éji atját
viii. ;
As éj embere gyors léptekkel haladott a vá-. ros belsejébe. — Egyszer megállt, és gondol-^ kodni látazék, valljon ne forduljon-e vissza, n^ menjen arra, hová kezdetben indult, kifelé ? —\'( Aztán megkeményitette magát, és mentnUnj nagy, bnrabnas 4éptekkel, ¦ ~--t-*.?.--zi a
Agya forrt; mint a lázbetagnek,tki csak imént ocsúdott fel kába látományaibdl^ -eznr. zajló gondolat etikázta át agyát Izzadt homlokáról sűrűn tfiröljratá a Teritékezeppeb^^nanj. lyeket a szűnő vihar nem tudott felszárítaiti. á koronként értelmetlen szavakat mormolna ^ -1i
Nagyon el volt fáradva. Ái éj i^hka^m i hideg szól, mulynek órákon át tevé Jti iz«gát, . kimerítek erejét, s mellében égető szon^naá^ot, I érre. Aa ntezák mind setétek voltak, azt\' \'sem látta, hová lép. Kezeivel tepoganWn\'kttréaétt valahol egy kiálló sxegletköTe^ i wtn !><rVe% hoeszu lélekzetakkel szívta be a fagjoa lev«gót,\'
(FotTUtáea knr.)
^á^-ilt^SSB. ás\' áteséseket i felváltatott fagy ás ktnayea , JárkaloTá javnlt l^éyaára^a ta*mik*MaiihIM& .q)j ayánp - torténnek, 3^&pVfc>tian!Hiaair a IegkBwl.bk- tfenh belek-k»J ^ t^estetvlUg SgéW paj^áaaak.fcáa eléb*.
Ü Z L g T !¦
fata 1 frL TO kr. Arpa kSaOMéges, 86—M fu. t fr. BO kr. 6I-S8 fa*. I. frL 40 kr. Eakorioaa 9 frt 3fi kr^ S frt 4* kr. Knkarlsaa olan (eainqnanUn) 3 frt 70 kr. Zab \' 44—44 ina, 1 frt. 40 kr. 46-47 fa» 1 fri 60 kr. Pohánka «8—«S fna. 1 frt 25 kr. 00-^65 fka 3 tri. 40 Paasnlj fehér 4 frt 80 kr. Paiaalr, tarka 8 W. SO kr. Onbd aUJJrendtt 8 frt 60 kr. Baánamáss. S frt Baalma 1 frt 30 kr. Bepcae 6 fri Sö kr. tavasai ÍM. 100 fej káposita 9—13 frt.
Bécsi péozArfolyam, decz. 11
BB/e metalíqnee 09.10] 6*/e nemz. kölcsön 64.60; meo-ki áOadalmi kölcsön 91.20; bank-rézsvények 6.64 ; hitelintézeti réazvények 242. 30; London 120.10f ezüst agio 11«.— ; arany dnrabía6.G8 kr.
S X XI O K
naati^a^vatarl ksWarak. I KAOT-XAITIiBAN. dectember 11-éa. ábo-asssnial mirBokínl.
Bnase*—B6 fonio# a fri, W kr. 4 m fT W « fr- 40 kr- 87-88 ria. < frt 40-00 kr. A Tt-T» fnt I fr. M kr, TÍ-80 fnL 8 R. 85 kr. ifassríöfíaez, 70—TI fat 1 fr. 40 — kr. 1l—Tí
Vaautd naponkintl menetrend;
ladnl N.-Kani««ánil Bnda felé A. n. 1 r . »at»e 6 . . Béoa , reggel T
Trióit Barca .
éra 29
éra 14
rírft 45 úra SO
eat*e 9 i
röggel 8 i délután 3 l
¦V-k. H.-Kanlaaára Dnda fel51 reggel ft
U. .. - . d. o. J
, Bice . reggel 8
• * w eatva 7
B B Triait „ reggel &
> \' . . dajbeaia
a B Barca , d. n. 1
e a a • eete 7
«ra 6 érk 30 éra 90 ára fiúdra üft éra 41
Daaranber 13-tíl W-l| Mtt.-
Hó- áe beÍÍr~rKÍÍtbolikas nap> -Prol
- gath. gv. Jáaaaiwiaak-bUnBjrajg^toU^^^ _
18 Visarsat
\' HítfS Keda
OattarUk
Péntek
Bíombat
Janni I. 19—18 \'i:
vt
Spiridlon Ireneo* pk. Etelka Kast t Liaár. Mér. \' OracUa. t HemvUn ¦ f
Hikás Valatlsa.^.
ÍÖ,J\'. SST\'f-:
Felclfla awkesítö : WáJlStt MaStC, Sogédowkcsztó : Báiort 1«^^
\' BaaBBBBBBBl
H
R-DETESEK
.!«1-
Tessék csak egy próbát tenni,
ét az alább Megjegyzett tárgyak meglepŰ olcsó áráról meg fog győződni.
nintfeil ára* Ifftjobb iiiinöségrAll hiitoKÍtiU nullutt ndatili. el. "JM
IHalogitjabb gyakorlati fenyfliéiicaikkrknnk olt nagyucrff vátaistik taUtlidU mfntl (Uonbnri baaonlrt nem létei lk i (róni)alkodra van Itt rril^ -ggj korr B—kiljiégjrt «aáp íja alkalmaiul itjátnliíkol norncmV hölgyek fa urak de míg mi ad no kuni í« álláau (rynnnekek aiámára i VaUaAiijkb.it laíilxiítiTr" ~ "~----
ipj^ov-i.U ubin irurrnn <Íj. bLnnunlrc rr.neVul.Utik; nairTob elönvOa lebáta vidéki l. c lakosokra
¦an nriur.»nt. ár, linn<-xt i«l[.<l*n n r.iktÁrliiu. K>ti-tö rukk p-iilna tilrKnRVr>.^» i* UlÁlliBl lett tílrd\'-uik.
!9^"^ \'"áfjejryrp\'lrelr mlsdeflkittnk ii rai. aiave, hogy ejry ily péJdáaytinagaaareaMnflfc, mfutia alt pít-küIdAi uUnyilul, r«ey a páoa elBlegaa ^gküldf-r m<
Legjobb gyártmányú különféle czikkok kivonata.
Frmtxnia laréJ-aaairak.
Bünden Uvantitov.batttvAgykorona ingyen nyomatá»áv»L S-*J finom fehér . . 4ükr. „ , aufful, vonal* ott , 04 , ¦„ , rocaó« uiniuen . 76 , 4-ed.&non> fehér . . 85 „ , . magról vonal* ott . 1 ft, boriták B-*d fehérre . 30 Vj.
, . . , ctSi . . 60 , ¦ • * i ¦xin.,rec*. Sä . . . . bel 51 mmáucoa 00 . , , finom gyíaahariiék . 80 . , . boriOki-tjd fehérre . 60 . >\' « ¦ ¦ arSa papír. M . 3 ultiul btís koronára! « divato*
---------------na
taáa boritókm \\0 kr. KW da. Látható ]tfly. KafiSa fánymáan papíron, legfinomabb könyomaterrj ¦oririaaal 1 ft. gyanilyen. legfinom, fekete njomii-
«I........10 kr.
jjyamUj. IsgAn. arany nyom. 90 kr. ¦Jaden kOrotkoaff iorártlű kr.tflbb. kv UtOf^jofTvk. logáti. anfiol boni Bf amaital,le^ttjabb neutB b«-tflkket, olenibb mini mindflnfltt áa db. fék, keuöafenyfl papír. «0 fcr. rétbmak. i kai. aajr. ráitoll li Ugjobb ia/bu 10 kr.
U tett. an», reitoll egy dohnaban, fonnebbi fajban . . . . 80 kr. U\' leat. alaraiidau> toll, bUtoaltra ronda állon . . ... 80 kr, 1 taeut Irón jií nfaó\'aejrQ
1015 2a 35 45 kr. 1 te*, tollnyal . . 10 la \'20 <|il kr.
Fmanai! véseu peo*étayo«kk loir-
[ db kél betSrel, Ünora nréllíl 50 kr. IC*rt>n4«H 30 kr. kflloa. etrin nerek «!e*<5n (sámUUtaak.
dautbontyomi préjnk a.\'i-rel egjdu
lecfinomabb 3 ft 50 kr. Utrtg (áUnplglU) bid&fTíiekrénT-nywl, foalek ía cejanet t 50. 5 öy. A l«o{njabb maga magi) nertvenitE bilyag, (atampijU) a gép eojnieri •toJtoiiU»«pl B«cr lenjopaatot ké-«»it. a (egjrakoHotUibb kivalaluL Bl-trudlkaiimlj* 1 Jbleffia. tétO <| íí 50 kr 7 fl 60 kr. Lefjobb rafaű.íjíl, T«nagB»tlit lr-
Mekaeí ellibiU CknM ezfitt jiUttáa 10 ivl folytuno, kjunuUat atalla|t 1 tel aiütajiil lOftkiríí-*a>ál9/t, ki. i. tIIU?7 A.1 par C7«rtjT»Urt)J 4 S 0 ft. I *b tajawiU s, S ft 80 kr. ¦*" laraameriu" 5 fl Hí. fi ft 50. _ kiatartil, legiiebb faj 0 ft. Eljib chlna-társrak f^iti irírf Lam gyirtiBBjiy ni* da fonóiban.
SuftUUn tíi
A valddi OifLttlii.i bau vaii kíuiivu. jí ^ l> a v n I t< k. na-gjon Ajánlhat-Vk ri.r\'l/tk. kok, belepek ds ^rrmrlmuionj tkimara elbáritják tOkuIf tej<en ni átnad«eaitdft. ttagy raktár nyennek- e» táratjjité-kokltaH.
Bábok, dbju.Mli Is ínat) krtól Jftif. Knlönfil« Allatok ft ÍU^O . 1 . Játéktárgyak Job-^ukbíin 10 Ü0 30
S0 krlól.......fllir.
illatok, termedéi iiorint nlktíiiítro bo krtól...... 1 - íl ftig.
Egjöb j A tó k tárgyak nier féle ráLlaa-tűkhac 10 kniil .... 1 ftiR.
TiriMJAiákok 30 Ml kn.\'.l 2 .
DÍatur« 1 db i() 50 !50 tii) kr. 1 1 fliO.
Laterna mapica . ai upynir*rireB »a-riaalimpn.s IrirkvIleinnMbb mn-UNia-Ifjak et Arcrgk ¦¦ÁmÁra, ldb 12 kép-6& tíb kr 1 4(1, J 3 * 5 ftifr Kfloymjümdik inkéloi betűkkel rt jrekknt, mecníltl cj-nrm*k«kQek kr 1 20, 1 BU, 2 •¦.*), 3 4 0 ftig. Aopalnnrtximiidák. télre minden a biabaa isSkióg-cIt merckkol, 1 LidaloO, i -i 50, 4 ft, 1 kiiebb g.rerrockek *iS :K) R0 80 kr 1 ft. ! M,-gr»odplA*«kníl jálék..kra kóretik , n (íyirmok koráién adarnli ^rti-két mogueTeioi mely útin a lr-palk»l-.nutusabli válaaEtsiik miüUo a \\k-lojutók roppaot napT.
KillnnMI* jatáktárjry.A .iKbuiokban iiii féle »áln«it.\'-bli.in fi- >\'¦• Unv-iryermekek námÁrn, daribunkinl 1« 30 40 «11 fcr. l-Jttijf. LegflDonubti kait»ohuk-fi*űk. íodoriti fé»fl la á(i ss nn kr I -firfl «JŰ3ü3i 30 kr. I rtri-le.r^fl 2S 30^4 tr. 1 uri<,fr.íl 30 10 á» kr. 1 tw-hfíítl ÍM l.\'i 25 kr, 1 t«ebfé*(l bcférfll 15 35 40 1ir. [ fejkefe w 4lláUkr. 1 frtig. 1 rubakefr fii) SOkr. I ft.p 1 legfinomabb foeJacfo 10 25 HO 3& kr, kílrömkofÉk 2i a 45 kr. ^
L<^;ul.b an^ol lollkÚ!^. Jl.ja 2í 30
45 60B0kr 1 ft, 1 ft20kr. E15njn« j"ulilfliiieriiimok k.uiorr-eaal *. an«lkfll.dt>ja20 30 4()ao kr. Lofrnjabb pémtirciák 30 40 öO 80
kr. 1 frt, 1 fi 50, art. Tártiák ÍD 80 kr, l ft 1 ft M\\ Ma VaR<U Ujl^k-*aírar plpak é» Urtík l(T|>iiebb foclnlii éi le(rriiKini»bh faraffi* dbja Ml kr. I ft, 1 fl Li0, 3 B
nl U.klu
rak í. pipákkal.tlaonr^nniiikaii.ir, lainirkiwiIllik pH|iir<i> ¦ r-uj nh dn-binriiíi ké*iUl<-tttil. darabja 3 4 f. 0 Hfrt.
Selyem oyakraralík urak .lámára darabja frt kein t&Lj teineiell ifi 3& 15 00 kr.
UiTatueialyem-ehardeok 9(J kr, 1 ft, i Ebt lft&Okr- !„"
LpEi\'obli nadriptartiik tan.ic éc elő-oyDa, pirja angol oiuruábúl ifi Q() 80 kr. aolyernbűl \'J0 kr, 1 ft Síi), 1 ftßO kr.
I El-iiap-írinnbok dbja 1D 15 20 30 ki
L.\'jj-ffumbük,dt),n fi llj hr. I 1....- k^,(ll..ia ^JSing .-, „ij>,.„ kl..H I ifitulili kUMitia &1 HO k
PapiHÉroiak
E(r_r .túpcD ellAtottaa»rloppe kfllfln-fílo fénjQ.--«i papírok én lioni*-kukkal leire db ja SO ih .\'HI fiU 80 kr, 1 frt i
Epy Ir.\'.tArrsn ellAtA* nilkfll kr 1 frt, 1 fi ftii, a ft, tnkiletp» ito ,«cr-aaitnokkal Í31A.
Feirykepl aJkainok.
taAaaiori ráJuitittáahau, »aj.it gyári-
1 db a/képre 85 5« 80 kr 1 frt.
¦E7 db 25 kf-pte Icpiitiortiabbféie 1 fl
l fl 50, i a ft. sírj db 50 k^prí 6«> 8« * r, 1. I fl &i.
BBTdb5.»UprBWf.:K-,.-.f.f;iP \' -t
5o, a s 4 5 a.
*ey db lOOktip
fl 5(i.
cmini» .ira-fll^nlék, iiagyun «ju-usai. OuBeAJlitra (MI 80 kr 1 ft, A laadlvstDib lutl-ekuer
.¦•állítva *r>k fli.,.n.Ati kil«*Br1H: llttaCT.Ík-^y-rkbr,! roelltfl 411 6>> «ü kr, 1 ft. r,.-iltfl oiUntl.P falait 1 fjii.\'J.) fi «y pár fülbevaló MI CO HO ki, 1 ri. , . (Illhcvald «aUstlnt fopialt I oft •j 1 S fi() kr.
Ltijflnomaiiban elhétxatt bHllant ekaisr
"(i> «tairrtil ti amioathatik pi
! álul F.nfn ék<ii«r rai .Idi eill.ibr r»,. «llirva. „ „W1.Í..1. c.llnrok * Upfi
Bécsben^ belváros, BornergaaseÜL gz,
J. G. Popp tr. és gyakorló önös által
készített
Anatherín-szájviz
kitűnő hatását újra megerősíti e bizonyítvány.
I Irren ti«ít*lí iirrtu nr 1
i Kvdvra kot«lauPK«niD«k bmornm a< Oa által feltalált, *, BsenvmlC wtnli^ri.ftifrr Irt Bj-iiJtA Anatberiii aaájvUéórl loEŐfalDtcbb bilániat klf-Jombt-ml. K uar félrvl fataisálitt általi ¦•¦tkOltea »6|; • nil/M |yi>B rezott fonfájdílmaktnl; tjy lyukas rogkim most ép aly j«l h»niaftial<i i Inlnt u ef«Hiejfl»ekat Unvagad UtBaJ etaentlaja csattal bMm r«b ^fldlSaJUt él in vériéi tfil m tubád t ott\' — Legymi n.i rDB!fgTÍi«odTa, bőgj* ------ ajánlatára mindent frt I baji náluk, mi ub^laúgemben áD. M*LTnnt baj,
4 fi .\'.
Il Ilin
mbok :
Herlin, Ann,
Lofaeck hadnagy.
A> „AMtacrln-azálvli,\'\' valamint ai „AMUnriB-féapáMta" kapható ; Nafiy-XxaUafi* Heina Idaaef gyógyaiaroai ^ K..«enborg ; Eoaenfeld A.; WKj. íib> J., W^IliuOi ; FeuelbuOW és Beb war». A. arak kereckadaaetben. M*(Éia_ |rícbep*o J.; Stampfl Q. «¦ Lörry 1. araknál. KtKttnlyM «Bf«r U. Ulfr-Efpsranvn Antal F. Rrrip-nore« c» Haorllnr II. KaprtmáJI Warii cyofy. >"i«". Vir««ÍM Ualtar gyigyaaerí.i. Szt-fiy5rfyla Jíotkif. Mnf«3 Dnmer kUjeL éí BUmborttky h. g7&ejaicriat araknál, éi 8ioajbalÍMrj«ti jPillícb Ferenci gyógyaaaráii unxáL
1 rakta
m»kh:
SO 3U 50 KQlSnféíe noi t
i, J-ir:
tfl 1 3(1.2 40. 3 4
ilnllaril-trvflrfik uranrl...! ] Ih i - frt.
K- r-.rírl ,llr-k Iivjtk.iia
nai.t i :l t ft.
Gyásiékazer
vekben .Ibja 3 4 5 fi 9 : a látmUveamól dupla
Wajrllts József
kflnyvkereskwltísébeii Nngj-KaaizsáD kapható a
Pealnn, Ejjjenbergttr Ferdinándnál megjelent
AZ UJ
POLGÁRI PERRENDTARTÁS.
Gondosan átnézett olcsó Hadát.
Ár. 60 tr.
1
6 trt
8xWartA«káTc.lO.\',i 2. a ft.
Tökéletaieo allátatlduUárjjn
1 ft, 1 ft 50
Lasaaebbcn
caák bi.rb.il an KKlinotivl. dlija 1 t: 50, -i ft. 3 ft 5\'l. :) 4 u fi
Legujaab «k*2erefc
le|jdivator>nbb fnrmA nj aranyhiil ! mely mitrilif aa aranysiiut :ni>t;-Urtja in Diáltnl n valódi ékiK-rb,-. a IríáHutúblinr. ha«.H,l,l. Mílltflk dbjn 40 Iii\' fto kr 1. 1 >.
2 fri. r FUlberalok, párjn SO rtn kr. 1 fl 1 50, j
3 frt. I Xvakérwek, dbja »0 25 .t.-> 5.) 5:- k- ¦ R.nrpcre.-i.-k dl.j:i f.O I.r 115:1. ifi. 4 Tarttifí-allk h" kr. 1 1 ft 5-1. "J .\'I fl Ovfirflk kft vekkel .40 4» Í.U kr. óraiánc=nk, rövidük Í.U SD kr kr, 1 ft j
t frt 5n. 1
SrakUnraok SOkr, 1 ft. 1 ft Ml. [
Uoialioetflk nrnk atamani 3n 40 ,\'ul i
.i_-v -var rakwr bri- rí kUlf.Mdil iirn:m siAppaii. .isj. Imjkt«tií.•! • < .-Któbpiperreckkekbon |
HiheíetlBD de mégis ífazaáa.
lletbiztositisi
ügynökök,
kik m^ytelelő biati^sitek-1
- frt.
k";upn*tr,r«-\',rí\'« -! ft 3ü.ki. iin^\'v ira 3 ft (10 trsf?\'1
l-cnasvobh 4 «myrr.
, ci.-liaurik purSllián cii
. Hl-"
u-lktii :
irák tartdtácáf\'rt kr..—,-; rallaltai m-nill n.etrrtfudé.nf
Az eiső ausztriai bizományi üzlet.
K RIB D as: A.N" IST BéoslOen.
tz 1ltestsérvbeh
l szenvedőknek.
Iiak. Uíl|rVuI| t\'lt:- Fliii.n.Tii.ílTok, (le.Elti.OQal.ti l.llrleltk IlK-llctr.
L\'inrk Bm-ebLiL\'ii tuda-i>/.\' .üiaiiii
Lenek Samunál
Supruobai]
,(.110-15,13]
ilroir
I. FAUL HALICa Bücher geschalt, Engelgasse .Vro 2 uuWien, 1. t\'o rt irrten [
Dnei^dang vqu 2 Gulden (ohne Werthangabe) (iberall hin fraueo folgendes Mu.iiklieft:
Eine Sammlung von 59 der beliebtesten Opern-melodien aus Czar uud
ZÜMarmann, Stradella, Ernani, Belisnr, Lucia, Prophet, Freischütz, Indra. Faust, Kreuzritter, Scta CHam, Tatmhldaer.Zampa, Martha, Eegimentstoohter, Prinz Eugeu, Lucretia. — Leicht arangirt »Lawpi feinden vom,Mnsiklehrer Zahn. _—12,1)
DIE WINTERABENDE AM PIANO.
KOHX GYILA
ri oberai it disimfiksreakedéaeben
Nn«:>-K ««tinnii.
Beles ur oyosytara me II eil. utinTiHMiu knpbatók a legna-f^v-obb Tiila.szt*ikbaii
karicsoni it uj évi
AJÁNDÉKUKUL
•toliriiíd tárgyak t GYERMEKJÁTÉKOK.
(191—3,2;
¦ttTijiia—Ina k. a. w. Fanar i ¦¦tt Ma Uí|)ún..ituk
i«»U,ifij.M., «1,1- \'
tímé *ühj íl><ilj.il| ¦aUaAM ^\'i\' \' r - -; \'
>. JvIL^^^arltifBJIiiL\';
iirly kegyed,
raf-gkatTa értem majramaL, tudúaitanJ akarom, hogy
n k^iif.cgy.iak 2 tcfTiJy hurtnAliea. tal alleatntir-reRibSl, mely bau 4.1 ér a tokai nenvedLem a igvtuokBt kellé ágyat Drianom, tiljeaen kigyógyulni, ugy liufjy (W Lvea leteotr* minden :yi>mct el viselhetem.
II ü h le t>. a r*jmnm, WOrtMiberx Birca. 15. 1868. ttayv 1-JÍKt.án.
Kuba nleinta aérrkenocaftliai blanl-im nem volt, ne|i* nllt»tA«>ain. nu-jajnál vele f>k7 kiiárlvtal twtnj 1 — ea rai óban több tn-pdk A* csamb-Uránál kílönC kavatkeamáara lett. O-Vanm, ,Prfl. 1. 18B8.
Start, kSn; Btabixn a. D -
A fenn neveaett korjGct ¦ MtmUJitÓt STURZDCflaCA BOTTUEB-taJ Heti-lUbu, Kantun Appeniell (Bebrreii) rendelbetfi mog, vaJaamfeaf Fafaji f. .Ha. Mária * -hoa eaJaiaatt HJ"ifJ »iiwi nr állal, Peatant fa Hantik HUUG (ry^fTjaiereas nr által lUffibbsa.
mw ára 3 frt » kr. o. *,
\\ díj bekflideníí. — A gyigyitáa ay*-mdia nélktü legtöbb e*«tb«n hraoayva.
Hannálati ntaailátok blaonyitvány-ayal STaöl. (144-T«J
id. Madarász And. Pécsett
ajSfiilja gépstiri és öütészete
készítményeit
^tzgtípcit, küJöDÍieon podig malom raerkezetakot, olrtj henper-pajtákat, iwrpnWeket, gói- 6a tíxvtaatéei cstivakut Lakirék-tüi-bielyekot un azok egyen r&zcit. kutakat, oszlopukat, nlcaazu-tokat, návan naveztitidö öntvényeket, tovrltitni
gazdasági gépeit
n. szántó-, irtil-, kupálti- óa töltilgotú ukókut, vutű|répcktjt, ruagtakardkat, rostákat, erőmű vakot (kíI|>|io1) l/JHzurkoziítm, cxfiplA. gépekot, kukiiricxu. monaolukat, répa & azecíikii-vii^iWcitt, znzú-éaj daráló gt4]M:k»L
MiOdon a gép*i»Eet Bukroajiiba vágó irni^riiűddli-auki-t u leggypnabb alÖifiitáa a legjutányosablt áruk mollott elvállal t^gy »gyárba. Vtléz-uicza 144k Bzátn akti, vnismint mktári Lredáfibau ortzdgüt 5-ik szám, hol a fontolib ulunorult kiiszitmti-
Helymozgó (Locomobile) szíjak.
AjA.T-tijiiTr jeles
GÉPUAJTÓ-SZIJAIIVIÍAT
a legerősebb jáva-bó\'rből készitve. RUGÓ MÉZOA-SZÜTYŐK, 8ÜBITÖ-LAPOK. legfinomabb gépbogyó-olaj. SVETXOZI KÖ8ZÖRÜLO-KOVBK,
valódi Lafertc és Budai MALOM-KÖVEK,
(i mol/ckbül legnagyobb rakln\'ly von :
getttner és rausch uraknál,
BÉCS, MüMmarkt 10. sz. PEST, malomkellékrak-tár, föutcza 2. sz.\' (i9fi-u>itQ
Helymozgó (Locomobile) szíjak;
Wajülta József kiadó-, lap- fa nyuuidatulujdonuy Nagy-Kanizsán.
Melléklet a „Zala-Somogyi Közlöny" 50-Ik számához.
rr\'PjBzidjükanézeteket, tiszteljük iiz elveket 6 harozt-ícsszfik, bennünket is tiHztel j "tölrntéükfráT>OTtoskndas m fnjnljon mássá, j mint oppbsitióvá, mert nem áldásos a ler- | uiészetbcn sem, ha örök derű unj.;, mint | nem, ha Örök boni fedi a láthatárt.
jíe bántsuk egymást a személyben, ha- j nem hajoljunk meg egymás szeplőtelen h;i-znfiságán, s imnszerilU\'g emeljünk közösen \'. kalapot az imádott haza szent képt- előtt
oh idcrt\'ezer ?Ves történelmünk 1;
Ezen orsrdgazerte választott egyének f. hó 14-én nlnek először össze Pesten a megyeház teremében.
Üdvözöljük őket a polgárisodás ós tár-s.ilmi átalakulás e/en magasztos ösvényén, hol egy jobb jövő verőfényes kapuja nyilik meg * számukra, melyhez mint a keleti három királyt a houszerclcm lángcsillaga vezényelte.
Valamint ú sorok mija, ugy erősen hí-
pjaini
tekintünk, fújó szívvel laptiwLiíjnk. sírunkat még\' mindig az egvein\'tlen>eg á-^tu meg, s hogy bele nem fulladtunk, uzt !1/ isteni gundviselésnek s umn makacs vasaka-ratnak tulajdonitbatjük, mely a magyar nemzetet jellemzi, hogy halálát is büszkén fogadja hazája, nemzete és .saját becsületéért és erre a halál, az enyészet elpirul s tovább kullog.
Honatyáink működése felett megkondul az elválás csendes harangja, mely távozásra inti őket, legyünk meggyőződve, valamenin 1 ¦ szemében egy köny rezeg, valamennyi szivében elfojtbatlan érzet kél a pillanatra, mitíón egymásnak bnrsu jobbot nyújtanak a viszhang lelkükben ; megtettük L.ind, mivel csak tartozánk! — a többi a jo*u dolgai
lm I szem, minden szabadszellemü egyén az izr.
"íigressust nem egyszerű tanácskozraány-imk, hanem messze az állam, a nemzet bel-életébe ható uiy cselek vénynek tekinti, mely , egyrészt hivatva van a legégetőbb korkérdések megoldására, értem a rom. kath.küz-¦ nemzeti egyház autonóm rendezését, j Ha Olasz, Franczia, >\'émet, sőt Kpanyol-. országban az izraeliták oly annyira össze-j olvadtak a nemzet zömével, hogy őket meg-i különböztetni nem lehet sem viseletük sem [ beszédjükben, ugy hisszük, a nemzet által i önként nyújtott jobbot nem fogják balkézzel j fogadni.
i Elmúlt John Knox ködös százada, ma vi-1 lágosság dereng mindenhol s mindenki számára egyaránt. Elmúlt a kor, midőn az elavult hagyományok földelejzési hevéber^vak-buzgó őrültséggel rohantak öldöklő harezokra
Hazatérve fogadjuk őket szívélyes „Isten )/az eJóbaladás szózatát követő újítókra : ha-
hozottal", a szivélyesség oly tulajdon, mely ly el bizton lehet hatni.
A hongyülés eredményeire ugy, mint a választások körüli teendőinkre adandó alkalommal Visszatérendünk \'.
Nagy-Kanizsa, deez 8. 1868.
(B-ű.) Ha panaszkodik egyik gazdísz a másiknak bármiről, a refraine többnyire az szokott lenni: meghiltak a régi ju cselédek ! — Krre aztán a nem messzire aldogálo öreg béres azt dümmdgi magúban : hej! bizony meghaltak azok a régi jo gazdákkal együtt!
MInekutánna mi nem vagyunk politikusok, Madrid, London, Pekking, és Uj-Hol-landból nem közlünk távirati tudósításokat, (noha mi hozzánk is megérkeznek), hanem azért amugv szőrszál mentében mi is hozzá szólhatunk a pólikához, akarom mondani a politikához éa egyetmást L olvasóink engedelmével rövideden elősorolunk s hozzá szólónk oly dologhoz, melyek bennünket nem poHtikusokat is közelebbről érdekelnek.
A fentebb mondott adoma/éléhez hasonlítom, én jelen helyzetünket, mert tagadhatatlan, hogy a régi jó táblabírói életnek vége, ha t. i. az jó volt; de az 13 tagadhatatlan, hogy teljesen még a jobb pártiak sincsenek mai constitutiúnkkal megelégedve, mondván: ami nincs, meglesz, de végre az is tagadhatatlan, hogy a balpárt egy részének sincs igaza, midőn azt hangoztatja, hogy -nincs önállóságunk, terringette, már enge-íifét ugyan nem tart senki, és semmi más, mint saját lábam, ha ezt kiütik alólam, ngy is vége mindennek, hiszen ma sirt ásnak -Andrásuak, holnap ásnak már másnak.
¦Könyves Kálmán királyunk óta a jelennek jutott kezébe azon nagy könyv, melynek ezimfr: éíiít, polgárisodás, haladás, egyszóval : egyeaioség! Ebben a könyvben meg van irTaymiszerint minden becsületes bon-^Igáraák szabad Választási joga van ! tagadom, hogy e könyvből, ne olvastak volna őseink; olvastak igen ís, de azt betűzték ki, hogy a hazában született zsidót elkeli választani a nemzet-törzsiéi, pedig Abban a könyvben világosan olvasható vala: kózbi-zaloa, közakarat teremthet közös jólétet, a/aiíjniiulen- hasznos, munkás és becsületes polgára;e«hu2ának egyforma joggal bir. -Alagaa,.bölcaességü Cultusminiszterünk a jól értajmeaetttegyenjogúság szellemében való-baU\'ftfszólitá izr. honfitársainkat, hogy valláserkölcsi ós-közművelődési érdekeik kor-Bzcrjl kífejtéw-ttgyében, illetőleg egy központi izr. papnövelde a a.közueveléH reformjai tárgyában sajtit kábelokból, közbizalom vdlaaztutui követeikkel tanácskozzanak.
nem mint Spinoza mondja: mindennap ók is egy lépést tesznek előre, hogy a napok számával meghosszabbodjék életük s Men-delsohn szerint : a hazafiság s valódi nemzetiség zümánczával hímezik ki köntöseiket, hogy mindenki felismerhesse benuök a mü-1 veit h az a fi t s a magyart!
Igen , magas feladatuk megoldásában óhajtjuk, hogy a hazafiságot s azon egyedüli való nemzetiséget, mely távol a fajszármazás ma már törpe gondolatától, a magyar jelvényben politikai s vallás-erkölcsi létezésének legérthetóbb kifejezését találja, nem tévesztendik egy pillanatra sem, sa hozandó reformok mindegyike által beigazolanclják. miszerint politikai értelembea volt talán, de immár nincs többé zsidó Magyarországon b hogy azok is, kik vallasegyházi szervezetük tulíéltékenységéböl, — melyet azonban e congressus érinteni nem fog, — az ortho-doxismus jelszavát írták lobogóikra, ezt csak is az ós hitelvek iránti tiszteletből cse-lekvék, nem pedig a socialis fejlődés elleni gyűlöletből.
E szellemben üdvözöljük az egész cong-ressust\'
A tornaszatróL
Báró Eötvös József magyar kir. vallás s közoktatásiig) 1 miniszter ur ó nagyméltósága által ujabban országosan szervezett s rendes tantárgyul kötelezett tornászat a nagy-kanizsai főgymnasiumnál az «i4bb köz-leudÚTHmszabáfyok tanúsítása szerint tényleg létesíttetett. Országos elismerés és érdem a fógymnasiumügyi bizottmánynak lelkes erélyeért s a főt. tanári kar ernyedetlen buzgalmáért, hogy ó eicellentíajénak e korigényelte óhaját oly gyorsan létesítek, tudtunkkal ily kimerítő rendszabályok még hazai lapjainkban nem közöltettek, azért sietünk az összes hazai tornászat emelése szempontjából valamint fővárosi, ugy vidéki lap társaink figyolmóbe ajánlani:
Rendszabályok az intézeti torna-növendékek számára. Dovczetós.
1-ör. Tomáazatra csuk ö évet meghaladott nüvundókek vétetnek fel.
11-or. A tornászat czúlja: a testet Ugye**\', erÜBHé b ki tartóvá tenni, a növendékükén bátorságot, Önbizalmat ébreszteni 8 azoknak Üdülést, örömet a eleven kedélyt szerezni
IlI-or. A növendékek különbség nélkül az intézeti rendnek alá vannak vetve — a torim tanítónak szófógadásra, egymás irányiban illedelmes ós barátságos vísdotru kötclozvék, az elmaradozók, makacs, engedetlenek óa illetlen viaclutüek, ismételt hihágáa esetében, megrovás büntetés végütt, nz igazgatónak fel jelen létnek.
IV-or. A tniiiláat a tuníto vezeti a osztja bo a növendékeket ampátokba, fl rendeli a fo-tornászokat éa helyettesüket, ogyetértőlog az ígaz-antAsággnl. |
V-tir.Jiinden növendék obóbolépésekar káz-ftdisBal ktíteloii magát, ¦ rondraabályok hfl me^btrtAtiára.
Vl-or. A főtorniBíuk ói helyettesek, mindon hóten Ofry külön Unóriban réezt vraniek ói kötelesek abban, valamint a rpndee turna-órik-baa Bzurgfi)(mit8uu mt^julonni,
VII-er. Év vógóií vizsgálati dims- éa v oreen y-tornAszan e időnkint pár torna-kiránduiáB tarta tik.
IntózQtirend. T-ör. Hagan-tanuló, nemi ktüönbeóg nélkül lőhet mindenki, ki a azülők, vogy ezek halyet-
teaei uluil, l\'iilvevéa végett bejelentetik.
Il-ur. ;l ínogán-tanalók kdteleeck 30 kr. liuví-dijnt legalább íí hóra előre lefizetni
III-r. Kik a hó 20-ikii elótt lópnek be, tartoznak nz .\'(í.wi bóra, a 20-ikft után bolópűk püdif;, cnjik a következő havidijat fizetik.
1V-.T. A kilépó magán-növendék tartozik iitubó Ujrnii-órájdn kilópé*k bejelenteni; külun-ben ii fiT.eléri tovább foíy.
V-ür. A mívundókek kötelraek a kitűzött idúre n ewaniükban megjelenni ; elmaradási nn\'iiUit\'Kiil taták funtos okok fogadtatnak el. A Lmiuis nem szerint külön-külön órában tfir-temk
Vl--ir. A rmvendékek tartoznak nélkülözhető fti.ltóikét, ii Bzumokra kijelölt helyre Ulesxteni.
\\ Il-er. A toriia-tereraben enni, inni és do-linnvDZiii szúrósan tilo*.
VIII-ur. A növendékeknek bíráskodni egyes néMmi\'k felett nem szabod; ki-ki tartozik ne-talám panaszával, nz elöljárósághoz fordulni.
IX-er. A szabályok elleni vétók, a csend- és rendzavarok nevei a torna-tanitó által, a fe-pyehní könyvbe föl jegyeitütnek, mi az ígazga-tÚHá<: álul, időnként láttamoztatik.
X-er. Erdekeit aézük akkép tartoznak elhelyezkedni, hogy a lornáflzást ne zavarják.
XJ-er. A gymnaaiumi b az elemi íö tan oda 3 fi-oaztálvátiuk nyilvános, rendes növendékei, díj rrtdkül nvernek n tornászatban oktatást. Turnáazati rendtartáfl,
I <>r. A ta ni las alatt a növendékek a torna-üinitönak és helyettesének engedelmeskedni tjirti^Enak.
l\\-or. A torna-ruha illedelmesen alkalmas lepvén : pőrén tornászni tilos.
111-or. Az eiöú jeladásra a otenfretyüvei, n szereket «1 kell hagyni b & : .sorakozz \'" szóra beszi^l nélkül gyorsan sorba állani.
I\\-er. A szabad gyakorlatok alatt legszuro-Babb csend ajánltatik, egész tigyelem a vezény-Bziira fordillalik, kiki csak Öntnofrával törődvén.
V-ör. Minden 10—12 tornászóbói álló csapat egy fö-tornaszt és egy helyettest kap, kik n gyukorlatokná) segedelemra készek legyenek.
Vl-or. A csapatok bon. -a rendet éa a sort bzí pur-uan meg keli lag^\'egyík csapattól, & másikhoz kószálni s fitSira alatt más szereken csatangolni tiltatik. Minden gyakorlatot ai elötor-naszás szerint kell végbe vinni, vagy megki-térleni.
VII-er. A szerek viltosasakor rendben kell
menni,
Vlll-or- A torna-óra előtt, senki se kísértsen meg olv gyakorlatot, melyet még a csapatban ki nem vitt.
IX-er. Senki se tornásszon oly szeren, mclvet állásból el nem ér.
X-er. A szereket rendeltetésekhez képest kell használni s lehetőleg kimérni ; szándékos rongállások karpótolandók.
Ü-er. A felszóllitáanak : .helyet!" mindenki azonnal tw gyoraan engedni tartozik.
Xll-er. Birkózásnál, vagy erő-próbálásnál, sem szabad indulatoskodm, az ellenfél ruháját fogni, Rzorítás által fájdalmat okozni, rángatni vagy lökdösni.
XIII ur. A csapatok, a szükséges szereket maguk hozzák elő, s igazítsák helyre; a torna-szás után minden csapat, a legutóbb használt szert, ismét kirendelt helyére viszi.
XTV-er. A torna-óra befejezte után, a torná-szás teljesen tilos; — mindenki letett felöltőjét fölvenni, mi nélkül a csarnokot elhagyni, vagy fölhevülten vizet inni szorosan til tátit.
Nngy-Knnizsán, deczemuer 2-án 1868.
KÖNNYE ALAJOS igazgató.
PONGRÁTZ ANTAL torna-tanitó.
Pécsi levelek.
Pára, decz. 8. 186H. IV.
— r. A lefolyt hét eseményei közt minden esetre legnevuzotesebb a pécsi püspök Gírk Oyörgv halála ós tumotéao, melynek eirifli-vul nem ukarván untatni az olvasót, csak 6 excellentiájn végrendeletéről szólunk. Bopptmt veg3-oiiát (azt beszélik több fél milliónál) három részre oaztá: de a k;i)zjóra o nagy halom pónzből egy h-lér sum jutott.
Sok, sok mondani valónk volnaaaxent életű püspökről, de .de mortuis nihil, nisi hwno !¦
HaUgaasonk. tehát HÚ út ^ A CatkJ 0*m ¦ etno nagy ferfiááak • világ ¦ÉÍnjniUi1 Ki\'Oil bukása után, aheiak óla olnyii plattá toka* Ifr-
detaft, méregdrága-hangvei^eny^bnkótl M\'^tkÚ -nált akkora fiaskót-, minőt Mha aenht — Nem is egyhamar látogatnak meg fik újra, ugy hiszem. Hjat akol annyi lentmtréii van egy halombaq, BÜnt nnbtnk t nehái ott zöld ágra vergődni, Kem bieacflk azonban, hogy
ama két fiatal ember, kiket tegn» tetnfttak el nálunk: pálinka íviai képea^gflk áítaí\'?karts k volita a amcerterf táVéiiliágf v«ayíanai
el nálunk: pálinka jvánJi
lenni 1--—Már megb^caám atf Avttá,
da e hét csnpa temetésből áílt "majd aSiinnÉi^n tetnemek e! egy darabot, majd ut,maföaimt>U; volt azonban még \\t egy/ amit remfléra wm fogunk eltemetni; éa ex a keletkexendvő wT$éi i K a I a n z", mely a város éa közel kJJrnyékenék minden néven Dcvezetidfl intazetdty hejy b ezek tisstviaelóit féghtlandja magiban/Á ni-ponkint feilődő ipar, forgalom és kereskedelem, n népesedé* aiaporodáaa, váUahitoknak^ válUIa-tok utáni koletkexeae oly kiterjedóstt vároábnh, mint a mienk: Ily késikÖnyvet nemosak Idegenek, de a kötelvidékiek, sót helybeliek kesében is nélkülöxhetlennó tesz. — Égyábhrántíinolt as egyszer más bajom nincs !
Heti szemle.
Decaeniber 11-én, 1868.; — József fSbercxeg altábornagy amagyar korona országa honvedsógének mpaxancanakává
neveztetett kL — Bárd Beust grófi máhdaágr* emeltetett, — A pécsi káptalan egyhangttíag ngoe Szhtby József kanonok urat váuiitá jfli-püki helyettesnek. — A győri rendőrség egy magát lengyel berezegnek nevező ifjnt tartózta unt le. — A pesti városligetben vaaati te?-mekktd elhítandó vendéglőt épitőnek. — A de-legatiók decz. 16-án jönnek össze, üléseiket az akadémia kis termében tartják. — AngÜaegyJk városában Rochforg Eaftexben egy líóves leány gyermeket Bzujt, mindkettő egészséges. — Há-metorszagbaa 1545 féle naptár jelent meg I8(i8-ra_ — A bej ügy miniszteri um folhivta a hatóságokat , hogy Miksa császár emlékére gyűjtsenek. — Pesten jelenleg 165 egylet van. — A Eaidó-congreasua decx. 14-én veszi kende-tét. — Az angol kabinet le köszönése bevégsett tény. - Kluxkluxkian nevü gyilkos társulat Anienkában folyvást rákonciAtiankodik- — A trichin betegség Wittenbergben erősen mutatkozik. — Irányi Dániel Pestre érkesett. — \\ lelicska sóbánya elaülyedését várjáx. — A Ijdai indóháznál meleg forrásra akadtak. — Nugwárad összes elemi tanitrtinab fizetését 6 «\' tVtra emelte. — Budán, egy nagy posxtó-gyiu- van alakulóban. — A nagyváradi püspökségül hirazerint Lipovnicaky, a pécsit Gr. For-gách Á,ruston nyerné eL — Veszprém városa megszüntette a koldulást, a szükölködökat öss-szeiratta, s óvenkint 40—25 frtnyi segélybeű részesiti.
Zala-megyei hírek.
— Lapunk e hó végével bezárja 1 évfolyamát s a nyolcadikba lép uj erf-, meggyökerezett akarat-, — vérünkké vált, szorgalom- s honfiszerelmünkhez forrt azep-lótelen jóakaratonk saüárd vértjeivel Hazai, viszonyaink óriási fejleménye édesdeden felrázza a legigénytelenebb honpolgárt is álmaiból, hogy Árpád nemzetének minden tagja egyiránt lelkesedjék a haza felvirágzása- s jóléteért, melynek tudatában azonosnl édes mindnyájunk boldogsága, jóléte. Egyik zajjal, nagy szavakban, másik tettekben, a legtöbb vagyon s vér felajánlásával kWinja imádott hazánk javát előmozdítani — — _mi szerény tevékenységünk meQett vidékünk díszére akarván őszinte odaadással hatni, melyhez a t közönség figyelmét éa pártfogasát előlegesen is kérjük, előfizetési felhívásunkat e lap jövő száma hozandvin,
— Kész tholy, decs. 10, Hogy toupecosn-getésemet ily hosszú időre félbe ¦snkitáw, küj lönféle oka volt, melyeket azonban most érintetlenül hagyok, és rátérek motidókázora. Mik történtek a mult s folyó hóban vidékünkön.
Nov. 17-An mint e lapban jelentve is volt* keazthely-sümegi\'tankerületi nevelési ejrjlat tanácakoxmányt tartott; mely i
alapsznbályokWmos vitám adi»kokntijé|m módosításuk után a többi kfldWMjJjgj^ dij 5 frtban asas 5t írtban o. i. állapíttatod raeg, mig más basoű-egyleteknél ?0—36 frtjSÓt több is. A ki fölfogja* navdéá-e^jííanft-ségét szivesen áldozza a 30 frtot, idlexibea ö-« sem. Alaptalan tehát az aggodalom, nutSaa, 20 frt össnagtól visszariadnának. . . .... M
Mult hó üS-án a dei4tpá^.s^i^W>4n
pedig a baloldali tartott érnkaab^.\'Hn----
üúkat oum épen ok nélkül eJfaal)gatp<k_
A zsidó közönség \'a meg^álaszták-. a congressusra; Táncser Pált érte a 1
TiSMaMI t tmm\' ijlilii ÍTTllll i kirilittWtt f aUTlllll/lll \' " .A ki Ulti, *3L*k
Étyen TlncjtCT Fii
- -........ \' A ml kSTrtdnk,
V Ö iinajd kitalál,
jjj.il .«r, , m :|Bt kSTíteHttk.\'
jjA—rokaa oka.
...Májji elfeledem meg a műit hóban a keszt-Uh/i dalárda as ngyw* itteni állandó színház \' tákn alázna jnagveteséro táncsvigalmat rundo-¦Bt^-qejrpen laonban nem volt rend, éa csekély .s^^amtsjenv úgyannyira, hogy épen nem illik Unkának..
... ¦ K. Oy.
.w.J.ukáns Andrii. Galambok, decz 9. 1468.—: F. kó á-én, mint már becses -lapja közié, JEaroshan Lakatot János parasztgazda pajtájánál d. u. 3 óra tájban a hírhedt rabló-. t&ifik Jnkáas Andris agyonveretett. Lakatos TnBomáaa szerint először szüretkor, másodszor Miadaossantek bojtjen rolt nála, B csak ekkor seresté meg" magát, s a házigazdával mindkét alkalommal dórján bánt, semmiért nsm fizetett\', s Lakatoa" még akkor elhatároxá, ,rnégjA\'Öwt kearékeriti. Harmadszor e hó 4-én Tnenthóaná iisaokása szerint ételt és italt pa-*TS**e*o^; Minthogy azonban Lakatos — azon mmes^nesseL bogy a vidéken őrjáratok van-nnaT^" távozásra leJjzóHtá. De még a borral inmToh megelégedve, Lakatost agyonlőni ké-snáhj t csak neje kérelmére hagyott föl e szán-tMUeat Míg a ní Juhásznak könyörgött, addig tnkntos, baazoálva az alkalmat, elosontott s tsntvernit íelatólitá, hogy a rabló elfogásánál ¦nyijíísiák neki segédkezet így e\'.intézvéB a dolgot, visszament a pajtához, egy csutora jó bort vivén magával, melyből a véle kibékült s,a pajtában heverésző rablóval együtt ivott. Észrevévén Lakatos, hogy három testvére már a pajtán krvttl várja a ttírténendőkot, az éjien ott levő fejszével Juhászt mellbe vágta; Juhász erre felugrott s Lakatost megragadta, de a berohant emberek által még jókor leveretett --Ez áx á]fogott Lakatos János második vallomása rövid kivonatban, mert első vallomásában azt áHitotta, hogy Juhász ekkor volt először nála. Kár, hogy az épen Galambokon idözó fúbfró ur ednértaaésekor már meghalt a rabló, mert valószínű, hogy fontos vallomásokat tett volna.
¦ — KdT e-t választási mozgalom. F. hó 8-án Kesztthelyon a bajuldali párt értekezletet tartott, e választókerületben követjelöltül lek. Gaál Endre ur tüzetett ki, megválasztását n bal párt résoófől bizonyosnak írja tudósítónk.
Tornászat Mult vasárnap délután nyilvános előadás tartatott a nagykanizsai fő-gymn. tornatermében Pongrácz Antal nr fia voseiéee mellett, Az ifjúság élénken viselte magát s .a gyakorlatok kezdeményezésében kiváló rokonszenvet tanúsít a tornászat iránt Aitaftár sxsloadáai modora könnyű ém érthető d* igjisisssjsniai ihinn _ beúmerjnk — fá-sssssSá^Man voltak az össasa taaári karon krrul » (BgTmn. ügyi bizottmány tevéken v tagjai i a polgárság közül többen s mindannyian .elágadsttesj mvoztank an uj toraatarcmbóL
—Tfsssnpl¦¦¦¦¦¦ msUs Szepetnekca f. JK-^§ísT;Wctenend meg, mely egyházi ünne-jj^j^./St. JCarssy Sándor a dunántúli evang. es^náaksrtlet juperintendense személyesen ide s*s*Íaá^[AJnngvLuiiz»*Í indóháznál már 12-én ¦zepetsaki *ny»- b a maimmá.: iUmj-gyOltkatí kQldatáago ío-
l ¦ \'EvA**1/ Alb«rt forradalmi menekült, Axmh qjfrfj, kfrtUiteleUl polgartámuik fajdra *4f0ra, a Myikhaa Amerikától N«ct-laadaíam atkánk ; a keMrtl BimÖntőben WMtlaf Hifi*. qmttjúrsü dbtnáMMit Hawjiimadkí *dekkcl fugjok hallgatm. —
béí^xg^ ¦ »*
^KfrwWkflOe Utol töltő ¦ vágd nurony-\' ^j^rrtnk. már ki ís szolgáltattak
ffií$<étcfrn**Ián fegyveres csa-ftbtjt Zals-Lgerszegre a mult ;m t kiírón ismét V asm egyebe Wbzfóaág elé vitetni. Minden
ia&,eá*tkelyen, Üs^reim ™kT""KW tótrteim, melyeket s íHét^ nTolsább gsadásxati tan-
én intézettel közelebbről Megismerni as Intézetet, ekstkoa \'földjeit mintégt l^kad*tt^-ílŐ áldozatul ¦fljgs\'gj *ialfaüidnak.
«gy nemével az elfogul t-tfaai knsnöbét, — azzal ¦t\'t\\ gyakorlati élet em-" a iíeoriálí régiói irá-
\\. nyában, mitől én sem bírtam teljesen szabadulni, -daczára annak, hogy.- a mexőgazdaaág tndoraá* nyának irodalmi tormákéival épen nem minden napi mérvben foglalkoztam gazdasági pályámon.
Készségesen vallom be, hogy az első órán, melyet az előadásokból meghallgatni szerencsés valók, szétfoszlott elfogultságom, sőt azt csakhamar egy neme válta fel a lelkesedésnek azon intézet, irányában, moly ssorencsési tttbb oly kitűnő férfit számithatni tanári testületébe, kiknek egynrimelyike a művelt világ bármely hírneves kathedrájábaa is dicsosógeson fogná helyét betol tenL
Pár napi Keszthelyen időzésem s a tanári karrali folytonos érintkezésem jobban-jobban győzött meg arról, hogy a felsőbb tanintézet oly jelesei} van összeállítva, bogy kívánni valót alig hagyhat.
Az intézeti gazdaságra nézve már nem nyl-latkozhatom oly kedvezóleg. A talaj mindenek előtt sem viseli magán a tnldunai fekete föld typusát, egy része sovány kavics talsj ; a birtok figurája szabálytalan hosszú szalag, a gazdasági épületek a bírtok végt\'n feküsznek .... itt aztán nehéz ezélsxcrü berendezést mulatni a níu vendéknek — a nemcsak gyakorlati tapasztalatait, — honeui aestheticus érzését is gyarapítani.
Amennyire amostnha tokvésés talajviszonyok engedendik — mindamellett meg lesz téve egv év lufolráss alatt minden lüluiUl — a gyakorlati térre nézve is. ^
Mindenesetre sajnos lenne, ha valaki u gazdasági tér után itélné meg a felsőbb intézetet, raelvaek jelessége, hogy elismerésnek örvend, mutatja a 1 \'-\'4 számra szaporodott tanon ez sereg.
S hogy ez elismerésre teljesen méltó az intézet, ahhoz többé kétség sem férhet V.
— r Második termés. Z.-Egerszegi!n Horváth G vörgy lelkes kcriéazgazdánknak a rai-kótai hegyen lévő gyümölcsös kertjében egy „calvüh?" nrári fajtájú almafa júliusban ujra virágozván, a gyümölcsök, még pedig 13 alma. tökéletesen mepTtek nov. elején, a nnt ritkán elótorűulö, igen sxép ez idei őszünknek tulajdo nithatni. — Az orsz. guzdaMgi egyesület mt-ly Girókuti Feruniií köivetitese utján két igt\'n szép példányban reazesüit belúlök, az álbuie valóságát szakcTiöi itészctUíl constatálja, grnf í\'estetícs Uvörgv minister urnák kedveskedett velők.
— H i v » ui 11> s. A w. kir. belügynii«istt-ríum közlése szenni Magyarországból íitpicror-szágba a szarvasroarha, juhok és kecskék, valamint az azoktól származó nyers termények, szállítása, oly időben, midőn a halárus magyar országi megyékben a keleti marhavész uralg, e következő állomásokon engedtetik m«» pedig :
1. Kőszegről a hartbergí járáshoi tsrutm Szt-János községbe vezetó útvonalon
2. Hzt-Gotthardról a feldbacbi jánwlioz Lar-tozó Schiffer közwigbe v-izft.1 útvonalon.
3. Az uj-szönv-pragecbori vasúton l\'^ktruiini helységben.
í, A zágráb-steinbrücki vasúton Itann hely ségben-
Penten, l«B8. éri nov. hó 311-án.
a földmwm,-. ipar- h k*r„k*a>;,n. m. kir. ministtriiimtól.
— Keszthelyen Korizroich László vá-lasztatik meg valószínűleg kovutnukj* 1 »"!\\k párttól.
— A z á fc á n y - z á g rá b i vaaut munkálatai már jó előre li&bultak, n töltés csaknem egészen elkészült s a vonal hallomás szerint
Í\'övő év október havában adatik át a forgó-ómnak.
— Hivatalos. A nagy-kanizsai és nyíregyház-városi kir. postahivatalok föllettek ha-taJmarva,hogy a jövő 1869, január 1-től kezdve az 50 forinton fölül 1000 forintig terjedő postai pénzntalványokat kifizetés végett, és viszont az 1000 (a bécsi és pesti postapénztárakra 5000) írtig terjedő Összegeket, ily összegek kinzetésérQ fel ha tabnazo 11 postahivatalokra való utalványozás végett elfogadhassák és foganatosithassák.
Pesten, 1808 évi decz. 6-án.
A fbldmivelés-, ipar- és kereskedelmi m. kir. minisztériumtól.
— Hymen, Albanics József Ügyvéd ur a napokban vezette oltárhoz Prey Lujza úrhölgyet, Dorvmrits Imre szolgain ró ur pedig l\'d-vardy Ilka kisasszonyt Áldást kívánunk frigyükre 1
Somogy-megyei hirBk.
— Falpsi levelek. II. Lengyeltóti, nov. flO-án, Őszi idényünk nedves ét kedvtelen egy hanguaágát a congresausi képviselő választás «*jo* és mozgalomteljea napja váltotta fe! vi-doran. Mint képzelhető a haladó párt győzött, éi ennek egyik derék zászlóvivője, Morgeusteru Mihály, marozali rabbi választatott meg szótöbbséggel a kaposvári rabbi ollón. Igen szé-Wo elbeszélhetném, hogy mint törtétit minden, •s mily; nnvesetés aap az a november lK-ika, a
magyar zsidók életében, — elmondhatnám a tahi arthodoxok mily roppant nemzeti lobogóval é/kezlek falunkba, a mely lobogón, az or-thodox iránynak mintngy Ironikus jellemzéséül állottak e szók: béke és igazság. — Nem igaz, Szeretett orthodoz feleim, u nem békét akartok, hanem háborút, és az igazság leple alatt, küvu-titek el a legnagyobb igazságtalanságot, midőn ¦tent vallásunk ellenében, melyet mindig szátokban hordoztok, a helyütt, hogy szoretuétek, őket rágalmazzátok, saját testvéreiteket, — elmondhatnám, mily szép. magyarsággal szónokolt, a választási elnök, mily scép szavakkul dicsői tó édes magyar hazánkat, mely a fan a Unni u8 sebei által uszított és üldözött népnek ama sötét raáglyás korban, — ugy ed ül nyújtott tne nedókot; s mily szópen monda, hogy .to Izrael népem faun fogsz állani mindig és Örökkó a neked a vadonban kinyilatkoztatott tiz parancsolat talpkövén." Lelkesedést, nagy lelkesedést idézett uló e beszéd még k eresz tó ny polgárlnr-aainknál ia. — Nem akarom e becses lap terét annyira igénybe venni, azért csak röviden mondtam el mindent. (A „Somogy" n y i 111 u r é-b e n elég hosszan ! Szerk.)
A falusi tél minden kellemetlenségeivel egyetemben küszöbön áll, s intelligens lakosságunk daczára, nem bírunk sem olvasó egylettel, sem casinoval, melyben egy-egy órácskát zajosabb társaságban, vagy csendesen olvasgatva a különféle lapokat, lehetne tölteni. Így tehát mi mád! tenni, mint morzsolni a multakat, mint a jámbor barát az ulvasót A farsangi daJidók j vagy csak dalidó. — mégoly messze van tolunk hogy puszta szemmel ki nem vehető, azután ki áll jót, a farsang rövid, — ezek a roppant lió-fuvatagok , — huj! ha tavalyra emléksiein vissza, mikor január Íc)-én is csak a dcczeuiber 30-iki lapot kellett y(tsier átfutni — már ho csak névleg is, bogy legyen politika. — Egy kia füzetke költemény érkezett hozzám Pestről (.¦zirne ¦ Zsidó Dalok, irui Kiss József. Az etrvsi fUzeLku 9 kóltetuenyl tartalmaz. Lehet mondani hogy a költemonyek mind sikerüllek, jollubet itt-ott egy-egy strófa ellen válna némi kifojru suuk, a küUő fuinóra i* kavéji gondot fordili-u a szerző. Van benne egy költemény ; Dal a szc gény Arjeról . mely a népballadák gyöngvi-j kön- itamithato. — A »congressi.«i miUi" czirnn m 4ikívüli, itl van egv u^eu szt*[\' Atr.\'lft
Magvar nemzet, a nemzetom
Zsidó vallás, ősi hitem
Zrbiiolh \' :i hadintézi"
S n magyarok iítent-.
Tudom egynek uincspn nemií\'
Kifogása ellene. N*!m tudunk uzonban megbarátkozni n »Df czeuibiir 2).*-án czíjhÜ .kültemény b«n kiffjuíti ntdiAny gondolaLJf*^^-1\' Mutatva azon napra, mi\'lyen a magyatfcluó e"hon iná«liiiii [lol^anu Yttl .¦gyeiih" jogokkal rubáztatott <• fold\'t
¦íkerUlt, miod az énekeket uilnd a vigaaloti részt illeiólüg Markbreiter kanneatert tobbsaOr tapsolták ki, mégis érdemli — igen sokat faradon. K hó 8-án 3 évi fenlét után tartott közgyűlésen pedig, mínl halljuk, az egylat Ismét és még crósebb lábra állva — ujra azervtsz-kedik.
h. A dombová r-k aposv ár-zákányi vAsut kiépítéséről mint biztos valamiről beszélnek. IlárcáUzTúgy lenne.
éret földjének, mii \' aláírunk. de a/iibin igy szol tovább Uh dobd rl, dobd. hitvány korhadt mentiét. Mely vámpírként kiszívja legjobb vered Mely nlul esal f lidérczként hiteuel i leérvén ős hazat, ón trónt neked
Hogy meg küzd benned hit szeretiít s <*z i \'IV iinmngndban ne lehw egM\' N-rn nr\'iidoTii h.>gv szakil? n dnigs, ni : tta 1 h- a jövővel, niclyri\' multad uüu
, Tisztíts \\o macádról Hzunnyet narat A Bzolganagtól niüly rend rugitdL
Ha mi az eszme fejtegetésébe bocaátkoznauk, mely ai idézett éa uuw nem idézeti sorok alapjául szolgált, vallásbölcseleti thesisekbe kellc.nf bocsátkoznunk, de a mi egyszeri! falusi levelünk körét túllépné, s azért minden egyes olvasó józan Ítéletére bizzuk, vájjon jogosult-e egy oly estménok egy költeménybeo Uyetén megft\'jtésL\'
A viszontlátásig.
H-n Mór.
— VadászaL Mull hó végén a szentpéteri főenlész farkas vadászatot rendezett. A felállított vadászok két szárnya! képeztek úgynevezett keleti h nyugotí szárnyat Rövid légyott után 2") lépés lőtávolságra megjelentek párban, a hegyes flilll, bozontos farkú s ordas színű állatok, mint vidékünk sarczolói, hat lövéssel fogadtattak ugyan, mégis tova robogtak. A jól rendezett vadászatnál] jól czélozás, ha mégis rosz ered monyt mutat föl, szomorú n feljegy-zósrn méltó,
Knpuavár, decz. 8. 1866.
h. Kaposvárott a jövő kftvnt válaaztiBni nagyban mozognak — mindkét - (u i. a bal éa jobb;*párl kezdi szervezni magát, — egyik bizalmat szavaz a baloldalnak, másik a jobbnak * Így tovább gyűlések tártainak, aláírási ívok keringnek , melyükkel a párt tömörülése czéloztatik. — Még részletesebbon nem szól-liatni e mozgalmak irányáról s egyulórv * balpártról ís t-aak annyit közólhutüok (mert ez elébb is kezdett morogni) miíierint ez Kaposvár tisztán polgári osztályának legnagyobb részét magába zárja. Jövőre többet.
h. A dilirda oatélye in. bó végén igen
Sópfóij-Tnögyel hírek.
— - A ao prnn városi börtönből kiszökfilt í\'zenki nevll ugy én csakugyan Nagy-Czenken elfogatott -— Az elfogási érdem egy város kálimat illeti, ki a nevezett szökevényt anyja háxa körül álruhába vaskitartábsa) lente addig, mig sikur koronázta nz-urgalmát
— Hangverseny rendeztetek mult vasárnap a casinu teremben, moly alkalom utal ido vuló raűkedvulő hölgyek \'ú aziveakedtek. közreműködni.
— A rn ii 11 városi gyűlés alkalmával at itteni izraeliták iskolájuk fflttése számára l\'l ö] fát kértük, midy némi ellenvetés után ma^ adatott
- Hzinházunkban napokban, adatott már az ;\'>-ik dalmű. .Zaor und Zimmermanu\' — mely nagyon szépen sikerült a pnbüeum és a színház urazgnuiságnak is, meri az első megelégedetten távozott az élvezettel, a másik a pénzzel. — Atalánimtógbsn azonban színházunk uz idén kevésbbé o]v látogatott mint tavai.
Halálozás." ÍSoproninegyei Beled boly-bégben doezernbT hó \'a án tették önlknynga-iomra Konditt Josüfu úrnőt, ki nemraak jó anya de u szepi-nyek valódi jótevő véduiigyala vull. Nyugodjék Igékével!
Vaa-meg-yei hírek
II tiiR-mritl-lIiliály. d\'fi d Smniuru uap-dcal értünk \'
Mis fogbiraink nagy tv*i? a hivatalon ltívt-iek ea kezbeaiieai :vek azclhoniásávid foglaJJto-zik - a többi p*ídig a megyénkben garázdál-ki.-du rablókat üldözi - addig vidékünkön a gyil-ko*uk BZaniLi S7. ií\'.íitornait s/i.poroflik.
i\'suk néhány nappal ezelőtt ki*<-r letett a Tne^vc széklielvére. s áilituttott a bünfenyitő íjirvenvázék ele e^-y roppant gazda?»ág- éc : .k;irsiv^nnji •: vidi\'ürn a,ltiinmosan iMOert föld míves, ki nejéL mert ez a szegényeket szerfelett stigélvezte, meggyilkolta — ma már ujabb gyil-koníwvgTul értesülünk.
["ívoni*\'. mult hó 19-én egy gyarmati pornó ki kicsanonsfós koniaaaítzouyuvDl tiltott viszony biiü elo férjenek ztuirnokoskodásst bamulanUu kiUtrüuuuiJ ¦"¦ ev ota tűrt..1 — nyom nélkül eltűnt. A fícreiicsetlen női kél hétig hasztalan keresték; — mig végre folyó hó 2-án a Báb» partján halva egy bokorba helyezve megtalálták "< Vvohí vizsgálat folytán kidcritlt, hogy & uő eróazakoa balállal mult ki e világból. A büo-vád a hűtlen és ro*zlelkü férjet Urheli. ltö-tnéljük, hogy e hallatlan bünténv elkövetőjét a rögtiinitélőbiróaág, a többi jo madár elrctten-it\'-scül fíílfogja magosTtaItatni
A knrmondi éa czcnt-gollhardi válnaztókerü-ieH\'kben - hol ft l>eák-pártiak nagy többség ben vannak — n Deák-kör értekezletet tartott.
Az oiulitett pórtbeliek r<-\'tnénylik, hogy a körmendi kerületben Szelestey l^áazlot, kedves költőnket; a szt.-gotthardilMin pedig Széli Kálmánt , mélyen tiszteli föispini Helytartónak, ti:igy remény a s lángeszű hál fogják képvisekV kül megválaszt hatni.
A képviselő-válás;tiísok eredményéró),, MJ-nak idején íia tek* szorkeszló ur megengedi uidósitandjuk becses lapjának nsgyérdíimü olvasiiit (SzivoBcn fogadjunk sőt kérjük. Szerk.)
— .Juhászati tanfolyam" Mint a jelűn évben, ugy szándékom a következőben ís borostyánkői tórzsjuhászawrtiat (Kőszeg melletti — melyben a juhtenyésztés három főiránya: .legnagyobb gyapjumennyiség," .legnagyobb tinomaág," és ^hústermelés," három külön fajban képviselvék, — a juhászat kedvelők oktatásának megnyitni Mindenkinek kényére ha-gvatik az év négy első havának egyikét, jdkori eíőleges értesítés feltevése mellett, e czélbdl tetszése szorint használnia.
A havi dij, élelem ós szállással együtt, előre ledzutendó 100 frtban van megállapitva, ami azon esetre is változatlan fanáll, hahogy az itt időséé rövidebb tartamra szorítkoznék.
llorostvánkó, noy. 18-án 1H68.
KOAN EDE.
* A szombathelyi izraelita fitadler (ortr hódos1* párt auDyira fanatiaálva van, miaa^dnt a sina gógába sem jár, hanem ájtatosséf|Ht.n párt veséraok saját házában o ctélra futa|áR-lort holybuígben végezi, — ft mennyirei-sajnos <• sötétség fininak konok makacsaága, annyival Inkább ürömünkre szolgál az, hogy a szombathelyi izraeliták műveltebb és nagyobb rásne a haladás emboroí," csak néhány jelen téktel*í">bh i^vén képezi t* kUlőnez ptirt^t.
íTágy-Kanizsa, Hetedik évfolyam.
51. szám, dec7x;mber 19. 1868.
Mi-Somion i kö*lön>
Kiterjedve
SOPRON- és YáSMEGYÉKEI,
"egyes tsLTtssLlxxxtt betuap
a szépirodalom, kcrr-skr- em, ipar, gazdászat, tudomány és művészet kflrébői.
sfodea Kfiaafeatca,
egáaa ínén,
ésrfiicBxtói iroda é» kin dó hivatni
. WjtJDITS JÓZSEF kQnyvkm-eakfldáaiball.
elöazeiAsi föltételek :
\'ii liáíhoa hiinliimiBl és riiéin* pimiKri irrv fl frt - kr
&&gy-K&niss&, decz. lS-án 186S.
(,B-ö.j Tagadhatatlan azon általános Öröm
édes megnyugvás érzelmének szeplőtelen biráea, mely a magyar és horrát nemzet -minden egyes fiának hazánk közős boldog-¦ságaéYt dobogó szivét oly édesdeden eltulti, "^íki&int a.századok hossza során jo és bal-jKxamacsii közt együtt élt vitéz nemzet béke-joohnt nyújtva, testvéri szeretettel öleli égi-mást; nem nézi le a magyar (mint elleneink "TÍsk .\'fogni szeretik) azon tömegben bár ki-"\'fietó,iae. öntudat, jóakarat és hazafiságban spúitép tündöklő nemzetfajt, mely hozza lel emelkedni vágy, gyönyörködvén Szent Ist-•ván szent koronájának drága gyöngyein, \'íwldoghak érezve magát ennek árnyékában. éM elégedett napjait, éveit, adja Isten századukon át!
Kaen országos öröm hazafias élvezése k<>-aepett legszentebb kötelességeink egyike állandósítani a kibékülés jótékonyságát, annyjy-aljs inkább, mert a magyar sz. koruaa , éí^yókábac csupán csak a szeretet égi virágai, tenyésznek a tenyészhetnek szabadon, \' «zépe#írHlatdtÍ8fln, nem pedig hoimi abso-JntistjVns bogáncsok, tüskék s maszlagos \'nadragulyák.
A termeszei aanj\'i kincsével megáldott Zalaongyébek jatott a legkiválóbb szerep a tn agyar 6 horvát nemzet közti gyöngykapocs kedves térhét viselni, és a jövő nemzedékre víszspgárotit&iii annak fényét. Zalamegye egjikikf^j^ójÜpontJANagy-Kanizsa város pedig* b résben a fótényező.
Jfirtódón ? íamondom rövideden.
$$eate és tndta valamint Nagy-Kanizsa város érdemes közönsége, ugy a hazafias tevékenységben az ország elsői közt levő Zala -és SofiíOfynfegye, hogy egy Nagy-Kanizsán ^te^itímdo felébb tanszék a közelségnél íog^a.jeleníikeny számban ösztönzi horvát te&tvéxeink fiait a magyarnyelv megtanulása vágettt* idejövetel re, mely előrelátást maga a-tipasrtaJás bizonyítja ; csak egyet említek. Báró. Jelassics^a 48-ki bán egyik közel ro-\\$á.v!>, ik&gttlfbgn, jnidón a horvát kuldött-J^gL0Htm^eredméoydáaan viaszaiért, Nagy-EááMtán-idöött, fiit a nagy-kanizsai gym--|«6nönftk- adandó á magyarnyelvnek szabatok1 niegíápnliaa végett, mert úgymond — .•^kségesaé, vált a magyarnyelv megtann-.jta*!.^,-miden & két nemzet örőkidőkre kábékatt* s szégyen volna rajok nézve, ha %«n Indnáka diploniatini3 nyelvet akkor, mjdőn,.4 Jdrályné oly zengzetesen beszéli, IfpB&jpk i&r xnidóh a küldöttség németül ja^váiiútoita hódolatát, a királyné magya-Jrtlfjhfclt, melyre a jó öreg bárónak köny-itt^fejlÖttk alá, egy Jellasicsnak, kinek tá^^^rjkor vérrel áztatta a félreértén \'xaty&*[&U görnyedt drága hon virányait, JBiiakafcifr tótoynyel, a bánat s öröm, a von-tÉkmhT*k\\$pntoexxiAéB könyjeivelmossa le.. ¦\'"\'j,JBnr mtbfftfái jfjii báró a nagy-kani-^a^\'ík^O^^m^iji fogja uj évtől kezdve .ftMÜp í, jMnagjaniyely*L. o Itórülnu-nyból kiinduJva s az alkalmat
A hat liaaábo* pntluurért l-naflr 7 kr S-atnr 6 in minden további halktatájirl & kr. lUlyegillj mirid»B egy** briktatásért -10 kr A .Nyílt táron* ugy pcUt lor baiktaiá.1 díj. is k.
kwivezóleg felhasKmüYa( midón ilv nagy s vnnxó név áll támogató 9 pártfogóul, üdvös leuue, sót múlhatatlan, hazafiúi kötelessége .Nagy-Kanizsa város t. elöljáróságának, de különösen a fényes érdemekben gazdag fogyni nasiumügyi bizottmánynak, a tősgyökeres magyar jellemű Bedekovics Kálmán miniszter, b. Rauch Ijevin bán és a cnltus-minisztert lehető gyorsan egy a helyzetet híven coustatáló felterjesztvénynyel megkeresni, bőgj- a kibékülés nrokcmlé-keül Nagy-Kanizsán államilag t- g v " \\ , c u ni \' é t c -!; I i\' • ; •\' iv ->• z a tí o s költségen urta^\'-ü l\'Ti
Krós meggyózódést táplálunk maírtinkban. misvmnt mind a hamm helyen p mniyhoni-crejü kérelem hajótörést nem szent«dsit\'. annyival is inkább nem, mert a hónát 1».\'-foivAMi- körnkben cz óhaj o\\\\Wn i\'l a; a!iára pedig kiviheti s tenylegesit-hen. Hog} nrm &i állam \' ezt felesleges körüJimom, tudván azt. miszerint Nagy-Kanizsa város és Mdéke nem tnbbitheti a hatosztályu evmnasinmot önerejéből jelenleg, de hogj- e neme? várus telekadással a lyceum épitéséhez hozzájárulna — kétséget nem szenved.
Felhívjuk Nagy-Kanizsa város tevékeny hatóságát indítványunk szíves keresztül vitele-, illetőleg hivatalos utoni megtételére, melynek sikerölése esetóben Nagy-Kanizsa város kétségkívül dnnántul egyik Uígtekin-telvesebb városai közé tartozand.
Nagy-Kanlzaa, detz. 11- 1868
(8z-i.) ilinél többet gondolkozunk a módokról és eszközökről, melyek, a «.i/|oitM.\'r elómozdithatnák e nemzetben, annái ituspo-ben meggyőződünk, hogy mig a honvédelmi Qgy végleges elintézése a nemzetet m-mi kételkedésben tartja: mindaddig a~TTaponkmt sürgetőbbekké váló javítások ösvényén biztosan nemcsak nem haladhatunk, sót vagy már a legelső lépéseknél föl kell akadnunk, vagy minden intézkedéseink roppant áron vásárlott nyomorult foltozásokká törpülnek, melyeknél siker és eredmény a rzélnak és várakozásnak soha meg nem felelend.
Nem az itt a kérdés, hogy kimntassuk azon számtalan hibát és hiányt, mik a mai mivelódés- és polgárisodás annyira előrehaladott korszakában hazánkat oly kéua helyzetben tüntetik ki, —¦ a mit bizonyosan minden részrehajlatlan első pillanatra el fog ismerni. Nem ! ez nem feladatunk ; czélnnk sokkal magasabb , mert kötelességünknek érezzük joornalistikai állásunknál fogva az annyiszor hátravetett közjó előmozdítása érdemében minden lehetségest eszközzé tenni, hogy ama bSs komolj-sátr. melvlyel vagy nemünk eredete, vagy egy évezred vi szontagságai nemzetünk jellemét színezék valahára derültebb színezetet nyerjen. A fejedelmi adott szú „a h o n v é d e 1 m i t c r vény szentesítésében" egy szebb és jobb jövendőre nyit utat. S nekünk hii. nünk kell! mert jól esik reü^uyteijuscn látni munkához. Reménytelenül csak vagy
az emberi gyarlóságon felülemelkedett nagyság, vagy a kétségbeesés képes tartós küzdésben fáradni. Higyjünk és bízzunk c s i 1-lagzatunkban; de bizodalmunk horgonyát az akarat, erő s munkakitürés fenekére vessük; mert még csak reggel van, még a dél hevét át kell izzadnunk, hogy, mielőtt megpihenni jogunk volt, honvédelmünk ügyét győzelemmel kecsegtethessük.
De van az elvpártok közt egy ellenség, mely Üdvös józan elveknek mételye, a korszerű haladás mérges visszalókóje : ez a s z e-mé 1 y sértés éh személyeskedem epébe mártott hegyes falánk ja. mely nem győz, nem hódít, nem czáfol, hanem boszant. ingerel és tüzel, ró meh a part ok szenvedélyeit izgatva, az elvvitát, minden nyüvány-sót magánjogi kérdéseiket is a személyes harcz küzdbomokára ragadja ; pedig vajmi ¦ gyengén áll belértékére nézve az oly tárg}, j melynek védelmére, okok helyett, személyt ; boszantó és zavaró szavakra van szüksége\' |
Maradjon kiki közülünk szilárdul, változ-hatlanul meggyőződésén épült, s nyilván kimondott elvei és polgári Unjai mellett, har-czoljon mcllettnk fépfiasan. fezszel. okkal, értelemmel, mig sigk fegyvereit elleneinek megczáfolhatlan védokai előtt letenni kénytelen ; fussa meg vt-gig rendületlenül ama pályát, melyet ,én"-jével szamot vetve é lelki erejét fontolva választott: de elv ellenei \' személyét soha sem tettel, sem szóval ne ; sértse, a személyeskedés fegyverét megtáma-dólag soha, védőleg pedig csak kiméivé, óvakodva hapynáljo
Tehát jeNzavijtu; • > < ¦ m * ¦ * - - * k i-b é k ü 1 é s, b a r á t * a p i ra s r a á a :-elveink melle;;\'
V.j volt rég oliaja a levagias fejedelemnek akkor, midón homlokát szent István Koronája még nem énnté ; most periig ez óhaj — a koronázás megtörténte után — a testvér nemzetek kibékítése s a honvédelmi törvények szentesítése által maradandó becsű s emlékezetűvé lön ; a épen ezért helyén találjuk itt a királynak a hadsereghez legközelebb kibocsátott parancsát egész terjedelmében ide igtatni, mely következőleg hangzik:
„A monarchiának b-^er^ van szüksége. Tudnunk kell azt fen tartam.
E czélból mindkét képviselő-testület elé egy törvényjavaslatot terjesztetek, melynél fogva a fegyverfogható lakosság a szükség pillanatában, erejének összegét vetendi mérlegbe, hogy a monarchiának magasztos küldetése teljesítését, hü népeimnek legdrágább érdekei megőrzését biztosi tsa.
Mindkét képviselet várakozásaimnak teljes mértékben felelt meg. Iga;, hazafiúi érzelmektől áthatva, az nj védtörvényt elfb-gadá, En szentesítem azt, s rögtöni fogana-tositását elrendelem.
A közjogi átalakulás a birodalmat ama törtémdiui alapra helve.zU; viwiza. melyen azon időkben nyugodott, midőn a legnehe-
Hirdetósoket elfogad:
tt-KajOiBia; a KlAD&HlVáTAT., Ntbyi W»l,\\TRJ1 Btot; Hamfcarf-, BerlfaV, "íj—p Jr%jgkjfffj iiiJayt k»a: HAASEütíTBlK í vnm\'.gij- í lyftt-,\'
St8ttf*rtk*a: sacubehtAbba, Ú\\tú iii.QftXLff.
zobb harezokat sikeresen vívta, ét fósyes gjözelmekct nyert.
Birodalmam mindkét része po^t egyenlő érdekeltséggel foga mrttiitrHhhJ^mrynig*-, hatalma- s biztonságaért s0ro^jófta%piiL
Hadseregem ezáltal oly uév«tség«K Hyert, ki őt szerencsében s balsorsban u étqtyejtn támogatandja.
Népeim — a törvény ntéehUH. Utettc — oszUlykülönbség nélkftl, MsAéá*Iü>i-gosalt önérzettel fognak zászlóm Hrti\'lfc*-koini, hogy köteimrík le^eaeAikét tík-jesitsék.
A hadsereg legyen azon erények iskolája, melyek nélkül nemzetek nagyságukat, birodalmak hatalmakat fenntartani nem képesek.
A hadsereg mellett egy nj etem, — » honvédség kiegészítő részként rsaJlaknak * közös véderóböz. Cxélja ugyanaz, mint a hadseregé: — hasonló elemekből, sót rén-ben magából a hadseregből alakul. Bizalommal fordulok hadseregemhez, Akarom, hogy mindazok, kik a^ hajasak már fegyverrel mmlrrilniki fifimirl fti Énfi. Ívesen lépjenek az nj pályaUm. Akarom, hogy a hadsereg drága örőhréaze, a hűség i a benső bajtársi-érzelem, míaden ouUXji-nál épségben tartassék, hogy a k«dt«rt(4 hadi-tengerószet ós a honvé&ég mmist kfl fegyvertársak összetartsanak^ kmmm kötelmek által lelkesítve, azonos diaósé^re jogosultan.
Kivárom tehát a hadsereg é* abosrédfég minden tisztjétől, hogy a* mj lMénÉén| ily szellemiken fogják fel; MWoíh«rH>e*if
a tábornokoktól, mint vezetőfetől, jbogystö-rosra fűzni törekedjenek ama köwJékei,»dy a két félt összekapcsol ja; — a rend és h-g\\<lem vzelleniét clénkitsék, \' misíeDBetán felmerQlentlő téves irányzaüjek; nÜBdjárt kezdetben elejét vegyék.
Súlyos balsors érte hat]seregemtt; komoly válságokon kellett keresttfti mennie ; de bátorsága meg nem tört, i bemé helyezett hitem meg nem rendült.
A hűség és becsület pályája, mélyen birodalmam vitéz fiai haladtak, — változatlan maradjon mindörökké. A hadaeng\' né tagadja meg múltját, he nem szándék dicsé emlékét a jelen korra vigye által.
Haladva az idővel és tadominynyal, nj 1 elemek által raegízmosuiva, — tjaztelHet parancsoljon az eUeBségmkr hgyei a bipe-dalom és a trón olUlioazója. *
Budán, 18G8. évi decztmber hó 5-én. FEEKNCZ JÓZSEF, s. )t.
S ily intézménynyel mi nbaa 1el»éat»f«k
más ; mint meghajnlnl a nentes feiedefc^ *Ú apostoli király trónja előtt; foi iiyunk s nemzeti ön áll óságnak ár^ÉiAen ezen megn)-ugtató legfelióhb lB*JHP^ai már eszmében is elfogadni, ^^^fifÉ^1 hiTen megőrizni, s egyszersmiod 1$gj[gigfy támogatni. • - ,
. ¦ , Heti acsiale-
— Pr. üli— »
rámát bánta k :
Tár fog-
Maftk bIHaeaei AeL ÍM *j> távirat erejénél lom kretaitek. — Klapka Kínába utazott. — Botachild hagyatékitól 10 millió fr»ukjivi trÜMiá adottSeUek ez Orokfiaok. — A nen-~ " k-tf»4««, tagot uámlál ¦yi ÍMÍn öt aranyat njáaloa Öl ¦ bajosáéi iskola növendékei öaz--^iU»»L-^ L»e«a»«-Leeárd Fért Tároeának \' \' *-—- T1tjl\'*1Ti"J—\'"\'r"
__. — Köpte Ferencs D. állam-
_.\'l^ptfiiíj m^feáljrnfl odrar mesterévé
\'»l?Mlrtl^^i^Mt»3MÍ helyébe. - Ddvar-\' helyébe Auersperg km, Porcxel és Votter i koaráiUáborükakká fognának ki i ] ft ráf ideije khoa pedig snnte az t tAnsyire » régi honvédség törxstisz-tetnol\'fognának Tetetni.
X \'áaíí^ajjel atirek.
-*!jL>ftMik WÚ Hlimihoa Tan melré-lalri ftlMnrtej Mhirtanak. Ajánljuk l niiefjJBfc ni vas l*jela»ébe, különösen gm-dakfa&inégfiiikiiek, aik gonddal, kiváló figye kmlüi ftmS»SLf*i*»ÍP roTttnnk s pinczi irjttjáátaink vtáu bef&xu tájékozhatják
. r-.A.^Kft-B.Us*i\'Dalárde- csotörtőkon deas.*3l^a pártold tagjainak a .Zöldfa\' ven. dáglo nagy teremében (rrünbettm zenekarinak keersnrtkodeae mellett „D»l-«>téryr- rendezend kAvetkead nafencosattal - „Nyitány* előadja a waVljafl 1.*Wige" Pylleinann F-tól „Szozat-Egiusaslül eaekü a dalárda. Zeeedarab. 2. .Ke-ryeeu négy itjrnkarTa, seaekiserettel, Engels-*oerg LTS--toi, énekli a dalárda. Zenedarab. ;l. _n«lllli»l|- reftUanra, énekH a dalárda Ze atdamb. i. .Petporri" Jeitelet J.-tol zenekise-rettel,í«ekn ft iaierda. Zenedarab. Állat-négyes aaiirtsisji hqhrViit,Dagy férfihangra,Brixner J.-tz!«,m9UÍoWajfaa-ettelfáaMÍi*: Tenor L (macska) %**»•»*. 1L (írok) V Ben L (kmvaí
(ma- ;
«*¦)%*\'A t, aártttU U^bjÍ családjaikkal ¦as**! % Mfak idegek 1 frt belépti dijt fimlsak; MyboLi .a^Ugoknak a részvét u aluavburok iáfrint meg nem enged te thetik_ ^i*At-öV a«aia ttedettol kéretnek, hogy 1* gyMe*ek^ M búsomnak magukkal. Kei jWaaWil^J PiMLii-m^Titáa 7 (kakor A " " " Ikd-fetW* tömi IwbÍ óhajtók t r.faaok TUa>árB>ÖTiskaüj>aaek mavgn-L T karmt tárra WÍ. —¦ A o i á k. A TCasprémi püspök Sexcel-LaBÉaW Tarai réMara tett •-Tárai Upriaal^twtaiet-kfaj jblrtoaoean maködik, \'ir&m^je*éá alá ratta a kelji-\' lialy » moftul elemi iikolák \' U\'itáUkJtfai tarrexet ké-Ttnt DMgbízta, ennek be-
isa.i. kQsnnidéaieti bi-XWjqa gymn. igazgató " terhe alatt betütatá a lerágott mar-koca^|aÍkofu L ho-
Íáá, Valamint a katonai b^ttfrncdnitstaríam fol-\' ^^tSriaÜg-Jt, hogy ál-katopai korház Ití^üineorekhei ^iTáhvBeoyex-^lálófí^hf adaaemelt átaűkitása he-Ibb a Bémet-
fctvaf Hál Tihmitktrület bml-
¦rf SjTT.
Lmlwigh ayüváoiUa-már 1H> ;4tJ fáléraakeakt egTtUt ha táa kartleti koTet-luvmtik Osacu. Tiluztatott a iákor* által ktae-
itrlm-flMá««»t. btotMea terb,
¦giifriii i»ft«t »tiwn ko
ÜT; " \'
— Qróf Foitetici Tamiilo keazt-lielyí meneae számára egy fáK-ér angol mentó ráaároltatott Angliában, amely külöaö*<m te-Dveazteare alkalmas.
— 2^iaeg«rfÍRgÍ m (nrg a 1 m a k. A balybuli\' ..l^oak-a^ Iwottminya oasaea tagai •W 4(lvTofcoaaÍ axámára folyó hd 15-áru ertokax-lattal <Lyb«k8tdti eátályt rundosett. — A% igen bút -laámbaii megjelent rtfeiETevök a kOrne-lyuégét *g*ii »smitolásig tfílták meg. A kör érdemttiljoa IT-od elnöke, tck. Arvay latrán UfTj-vétl ur lelkes BzaTukbaii aclutt kifejezést abbeli ílröniének, melyet az el vrakonok ily nagT számbani mtacjeleaeie kebleboa növesztye ktu-tB^.\'F«)á«(9itA Tnytll * jelen rolUkat, h*»gy a ítíltiiritett juattaloknál kik! tcta«*W» arerint helyűt fuglalni os a Ingok egy mán kÜEti kíilcsönús swirelttónok megújítása és HfivuliírHi végott ez estályt otthonias vig kedv kost eltölteni Biivea-kedjék. Ezukután u ertekezletet » jövfl kfivul-vábuztás mikéntjén! ntfcive tuegnyitottiiak nj\'il-ránitntta. — Az ertek-alet kuKdetiínól elBÖben is ds. apát KönigmsyöT Károly ur lelkes éljenek cs mugazámlilhatlati ,i^az* .helyesJ küz-bekiáltások k&ct kitűnően ecaetele hazánk böl-csenek alkotmányos jogaink visszafizerréséhen lanusitott i;nit!ineit és élö példákkal kteelfoK-liauíuin illuBtrálta hautnk nagy Hanak zászlója ali évült honatyiÜDk eddifri ilcijisdi\'ia mtlkfidé-stiit, melyek - - bár több kívánni vulo maradt meg hátra — már eddig ia hazánk anyagi és szellemi érdekeit tapaaztitlhatóUg niozditák elő.
— Ezeket csak a szándékos vsksáp és a kaján irirrység nem látja be. stb. atb.
K jeles szónoklat végál zajosén hoiaana éljenzés rekesztó be- — Igen velüs szavakban azólalt fel nttlfi Natry litván sojtúri plébános ur is, ki megyénk országgytÜési képvirelúínek, kik Dták Ferenc-z zászlaja alattkfizdv<? törekedtek orszá-gnnk érdekeit, mint honatyák szeplőtelen üszU hazafias jellemmel kivívni, — egy kivételével
— kiboemijtott memorandumai, mely e lapok becses hanábjain az Ml. számban már meg is jelent, — aikt-res és áldáson mfiködésfik fflölí tn keletesb meggyüzCdes vegt-tt litolvapui ajánlotta. A Üibb i>cldanybol álló mernorandmi: csakhamar aíétosztaíotL -¦ Beszédének végen - mindenki elisrnerérvérL\' - - hulytsan tigytílinezti-lt\' elúre b a válaszuk kíiz\'inség.jt. hugy ura-TüUi iparkodjftnak. minden pirtoskruJiist iiuiula toakodaát kerüljenek és erősen Összetartsanak mert mig az egyunetlenaeg a legnagyobb erőt w mégsemuiÍBiti. addig az összetartás azt biztosítja. Ezután áttért a k5r tagjai által eleve fellépte telt követjelölt tek. Skublica látván úrra, kit szép lőtelen tiszta hazafias érdemei és jelleménél fogva a választó közönség figyelmélw előre is ajánlhat. — DürgO éljenek követték ezt. -Igen jeles felköszön test mondottak még. tek Hérics János m. ülnök ur, tek. Ihoó Alajoa ur és még többen, melyek közül a hosszadalmasság elkertlleae végett csak L Hral>ovszky Kiórián ügyvéd úréból említek meg még néhány szót.
— Lelkes és uj polgártársaink legnagyobb Örömére minden jelen volt legnagyobb tetszésére üdvözlé izraelita polgársainkat, kik alkot mányoa jogaikat élvezve ily szép számmal jelentek meg a kör helyiségében, ezután éltette még Deák Ferenczet a nemzetek védangyaláL
— A megszűnni nem tudó .éljen - itt sem hiányzott. — Esek után otthonias jó kedv és testve ríeeen fWlyt a mulatság kinek-kinek tatxziW szerint - Magam is, időm hianvti miatt h**r.\'ki»*z lem tudósításon!aU azon édes hi»Eeiii ben. hogv a hallott lelkes szavak az összetartást biztosiim fbgja és így biztositjn azun wles <>n>tiniapol in. melyet tényleg követünk t. SkubÜna-IatvnL -ír tnegvalaaztasiikor élvezni fogunk.
szélk; fkrkkoz.
— As iszákosság áldozata. Nagy Vendel n.-kanizsai lakos és éji úr f. hó lG-án délután e lap segédszerkesztőjének jó kedvvel fiirészelte. vágta a tüzelő fát, éjjel pedig a 11 Órát is hossza rhytmuBsal elkiáltotta, mely mull századi szokástól fen maradt dallamzat hattyúdala lin, mert ezután egy csárdába tárt be, hol egy kissé borozgatván, jé kedve kerekedett e a borra kranpanpulit készíttetett magának, melynek megivása után elaludt a többet föl sem kelt. Hagyott maga után egy szegény Öz\'-gyoiít 5 kis gyermekkel együtt.
— Még egy. Unit szerdán a n.-kanixaai téglaégetési helyen egy férfi hulla találtatott, vatécxiiiuleg iszákos állapotban feküdt ott la őrök nyugalomra.
— Herényietek. Daczára, hogy a nagykanizsai városi elöljáróság erélye* intézkedése folytan fegyverei éji örök rendeltettek, mégis boítfeltöréaek kezdenek divatba jönni; igy Rei-nifcs helybeli srivaránis ily uton líd u. é. írtig megkánmittalott.
— A nagy-kanizsai gymn. szép czéla „Öokápzű kfir\'-étfll kfivetkozo íuvolet kaptunk : >fm«án a tanév keadetén isinél összegyültünk a mozaik, aznntélyébo, föt. igazgatónk csakhamar megpendité az .önképzőkör" mefrnlAkitá-aának eszméjét, mely ax ifjúság lelkesedést folytán rO\'/id ídö alatt meg is alalcilt. A czél, malyet kiltlztUnk: hazai nyelvünk müvetéso. 8 hol nyerhetne nyelvünk hőbb á[Milast, mint ily
körükben? van-e ennél ssebb mellékfoglalkozása as föiiaágriak ? — valóban - nincs.
Es hogy buzgalmunkat aiker koronázza: a pártolásra van szükségünk. De ime alig kezdtük meg a munkát nemzeti ny-olTtink művelése tei^n, már ia tájalkotót* egy irodalom pártoló, kd egy kitÜjOtt pálya áij által sz. ezrflunkat mintegy koronáim akarja:
.Ugyanis L Wajdita József ur áZala-Somogyl K6alSny azerkentőjé két arany pályadíjat tfi-«ött ki, melyek egyikét aa Önképző egylet tag-
közül i
nyerendi el, kinek „A kani
ifjuaig hymnuaa," ezimU müve legsikerültebb lesz. a másikát .pedig, ki ugyan ezen,müvet santire I
Ezenkívül becses lapját ia Jijnélkül kllldi körünknek.
Kőszítnet a lelken adományozó és irodaluui pártolónak. 1
Elnök főt. Könnye AUjom nr megbízásából
A kör nevébeD NÉMETH ELEK BÓDIS LAJOS
titkár. alelnök.
- - C a 1 i f o r n i á b ó 1 ma érkezettéi.-Kanizsára Ágoston Albert, kiről lapunk egyik nzá-tnában már azóllottunk.
— A nagykanizsai segélyegylet, városunk méltó díszem váló eme kedves intézmény, evi rendes közgyűlését a .kereskedelmi egylet" teremében tartja f. évi decsem. 2(J-án délelőtti
5 ta fél órakor. A közgyűlés leendője következő sorozatban állapittatik meg
I. Számadási jeletrt&i.
II. Ennek, ngy az egyleti könyvek megvizsgálására szükséges bizottmány kinevettetést.
III. Jótékony exélokra fordítandó Összeg meg-határozása.
IV. 1*67—8-ik évre lstéteményuzendő tartalék-alapösszeg mégha tárolása.
V. Ai egylet érdekében előforduló indítvány behozatala.
VI. Az igazgatóság és választmány részére — három következő évre — leendő reaiálleték
mégha tarozása
VII. Engedményt-ze*. h-<ry penx-fttlösl«g U\'ben a magyar fold tehermentes, kötvényeken kívül, más magyar állampapírok ta az egylet reazére megszerezhetők legyenek.
Vili. \\í igazgatóság megválaszLaaa. IX Ai egyleti alapszabályok 2\'2 § szennt ki különítendő választmány; tagok megválasztása
Somog-y-megyei hírek..
A nsuiPí-vidi baloldali kör következi* meghívást bocsátott ki : Somogy megye marczaii választo-kerUletéhez!
Tisztelt választók\'.
Az 1865-dik évi deczember 10-dikére egybehívott országgyűlés három évi működése néhány nap múlva be leend végezve, s as 1866-iki újévvel a nemzeti tLLeéj0yhozásnak és a magyar haza történeténájíj^gy ujabb korsz&ka nyílik meg.
Midőn mi a képviselő-választás magasztos polgári jogát ismét gyakorolni fogjuk, — tisztán áll már előttünk sz országos pártok jelleme és törekvése ; s igy egyedül magunktól függ, hogy olyan férfiút küldjünk a törvényhozás templomába, ki tökéletesen érti hazafias gondolkozásunkat, ki a mi politikai elveinket vallja a kinek szive a mi szivünkkel egyformán dobog
6 nemzet boldogságáért \'
Tisztelt választók \' Nem mondjuk mi, hogy azon hazafiak, kik a végére járó hongyülésnek úgynevezett jobboldali pártját képezték, — nem szivük meggyőződése oxerint működtek volna a törvényhozó-házban. Nem mondjuk mi, hogy a jobboldal vezére, kinek nevét tisztelettel említjük, szolgálatot nem tett volna nemzetének, midőn a szolgaság hónából közelebb vexetto a szabadság igéretföldóhez. ..
De, hogy mi az ltí-iti-diki tzabodságmú kiépítése alatt soha nem érthettük a haza jelen állapotát, arról vágyaiban, érzelmeiben soha meg nem változott hazahszivUnk lesz kétségbe-YUnhatian tana bizony eágot I .,.
Miben áll a haza szabadságának egyik legtöbb biztositéka V...
Nemde a nemzeti hadseregben ?
S van-e nekünk magyar nemzeti hadseregünk?
Fájdalom, nincsen ! Fiainkat az úgynevezett osztrák-magyar hadseregbe sorozzák ¦ messze viszik a hasából, mnii több nem esketik fel őket a magyar nemzeti alkotmány iránti hűségre. Vezényszavuk ... német; lobogójuk .. . feketesárga !...
Egy éwel ezelőtt azt hittük, bármennyi nemzeti jogunkat adja fel országgyűlésünk, ext az egyet, a nemzeti hadsereget, e legdrágább kincsünket Eoha áldozatául ne hozza a kiegyezésnek !
Siomoruan csalódtunk ! alkotott ugyan a hon-gyölés, tán vigaaztalóal, egy honvédelmi törvényt; do az abban ígért honvedzáazláaljak nem felelnek meg a nemzet jogainak és vágyainak. Magyarországnak nem részleges, hanem egész magyar hadsereg és hadügy kell 1
A nemzet fidvu-ágzáaáuok elengedhetlen föltétele : as országos pénzügyek ¦UggTttlessége.
Es kérdjllk mi, tisztelt választók, szabadon
rendutkesik-c a magyar ttofoybnaáy., ja> ^tor-mány azon pénzzel, melyet a liiágyar ember verítékkel szerzett vagyonából adó gyanánt tizet \'i Dehogy readelkenk szabadon I Odaadtak -jogaink nap róssét a velünk saOvvtsátgee Ausztriának, ¦ er idŐ azurint olyfbrmáo megy otssá-gos pénzügyi gazdálkodásunk, mint midőn egy ember Esebébol két ember parancsoL
A sok millióról, mit Ausztria adófaaágainak blrtesztésére évenként ad b nemzet, említést sem akarunk tenni. Segíteni akartunk sxegL nyen, hogy terhei alatt össze ne roskadjon • a jótéteményt — bár nyög alatta hazánk — nem akarjuk panaszossá tenni. De azt már csak, ugyan nem értjük, miért fiant ¦ nnmsant xzerukre menő uyugdijt azon gyűlölt egyének nek, kik egykor hazánk szabadsága elnyoesi sának lelketlen eszközei voltak! Nem értjük, nőiért kell nekünk ezreknt áldoznunk oly osst rák katonatiszti iskolákra, melyekből BEániöa-r-van * magyar nyelv és loagyar szellemi Iferr, értjük, miért kell a hazából kirinju a imigysj ezredeket, hogy milliókká! több költségbe kt-rüljenek; midőn benn a hazában sokkal ke-,--aebb ösazeg is elég lenne fenntartásukra!
Külügyünknek, a szomszéd nemzetekké} fai, viszonyainknak vezetését annyira megoastotí: urazággyÜlésünk Ausztriával, hogy péhÜm , béke és háború kérdései könnyen az ogéss ntic-set akaratával ellenkező irányban fejMfe;! nek ki1
Három legszentebb nemzeti jogunk lett m^ felezve Ausztriávalhadügyünk, péncögyfiak és külügyünk \' ... És az osztozás mindesryüc^J ugy ütött ki, hogy nekünk jutott a kisebb réss
Igaz ugyan, hogy ezen ügyeket közöa ">ir""* teriurn vezeti, a hogy a kózÖs költsegvetéa s, magyar országgyűlés küldöttsége és as osstrák birodalmi gyűlés delegatiója által határoztaitík meg évenkint; de a ki e csudaintézmecyBsk jx; sikert es honazu éle lei ígér, áz nem ismeri a népek történetének örök törvényeit Mig a magyar delegatiő azt akarja, a mit az osztrák, addig nem kerü! kenyértörésre a dolog; de ha majd IdösJ* latja a magyar megtagadni amit bx osíírák ki váo, vagy az osztrák nem teszi meg a mii eh: akarunk ini történik akkor ? . . Leaxav&LL& <*gyík fel & masikat\'!. . . Igen, de a Imz&v&zoit nemzet Herteti közvéleménye vihart fog felidéa ni. vihart, mely r kiegyezés müvével együtt ha r;i.nKat ib linfinyen romba döntheti! .. .
Így aihmk a jövővel szemben !... Nincs ssmm LmUisimka basánk szabiidságának, Bemsetűnlr jövőjének.
S mi lett mindazon szép reményekből melye kst hazánk belügyeire nézve tápláltunk ? .. . Elröpültek, mint s hajnali álom, nem msrttdt egyebünk a szomorú valóságnál 1 — Európa népei óriási léptekkel baladnak előre a szabadelvű intézmények alkotásában ; mi, mintha elaggott vén nemzet volnánk, tehetetlenül támtdygunk egy helyben \'
H vágjon segithetünk-e magánkon?
Igenis, ha ulyan képviselőket ldÜdfiak a ho»-gy ülésre, kik a mostani közösügyi törvények helyett jubb törvényeket alkotnak.
l>e szabad-e s mostani törvények helyett másokat alkotni V
Igenis szabad ! Valamint a jelen orssággyü-lés többségének szabad volt az l&48-diki törvényeket megváltoztatni, ugy a jövő orasággyt.-b^ii.-k is joga ház az 1^67—8-dild törvényeket módosítani, illetőleg helyettök ajakai alkotni !
Mi tisztelecLel engedelmeskedünk mtodsnhazai törvénynek, mig törvény marad; de egéss sziwul. lélekkel azon vagyunk, hogy as orssáf ezeréves szabadságával össse nem férő törvények helyett jobb törvények alkottasaaaak.
Mi nem akarunk Ausztriának ellenség* len fii, sőt szabadságunk megerősítése histositásaréB fejlesztése által hatalmasabb szövetségesévé akarunk válni.
MÍ Ő Felsége, a koronás király dicasoségét, a haza független önálláaát, a nemzet jdlAétj • nép mivelődését, a testvérnépek u^et*t*Ml, m egyenlőséget, a szabadfdrtlaogot. snOTsi miiiár azon eszméket és elveket írtak lohogdnkss, mt-lyek egyedül tehetik nagygyá, dtoftorá. b«^ doggá, imádott hazánkat I...
Mi azt követeljük, hogy a ki s jörű ors.ság-gy ülésen képviselni akar beaaonket, adja "ki politikai hitvallását nyomatott nyikHuilllwÉ, hogy tisstán álljanak előttünk hsas*«v4»*k óhajai, szándékai, cxáljai I \'
Követeljük, hogy politikai hltraJIásábM nyíltan kifejezze jolöltank, miatMrint íssr 1907-diki kösöaügyi törvényeknek, t*ffá»tT«\'»i»* loeodő mearváltozutására agémsMiil^ifct^ közreműködik. Kov^toljnk ajért, iMrta kéa*-ügyi törvények .dlenkoznok hiaállkálmmi ftag-getlonadgérel, s mert e táSrvénySpt, UltUkc ezekből folyó pénzügyi beJyWtÜnk ikfAs oka küxmivelőd<bUilk S altaUbsn kuniétitA szomorú jelenének és reménytelen jniljásaajj, T
Kövutüljük, hogy jelöltünk min4s—.|ts«ifcll dogitó eumék hartóosának vallja ¦wgit,,-— melyoket a sorokban röviden jelestünk.
Követeljük végre, hogy jelflltttsi tfly\'MMfe-telén jellemű, müveit hazafi legyen, kirfll iUg-
ngprfk gjgMre, k»KT l»d 1«, akar u aí allataik enültott cralra törekedni
Hí ehga,\' S cáBI, imljeket hot. 32-diki ^tekadBtftnk&a\' tflaittnk magunk ela, a mag KDQk^iíiva^CrfflS kbs&pSalöldBG pártiban lagafc legjdktaa kiíajeBT*. Aiárt egyesültünk mi e aart aerexete alatt 1 1 jjja|llt,MM rtla«it<ik l A kiknak aa a maggy*-aSdibe, Bűgy « pár* vmn l"T»tva a nomut aza-laAtAganak meiaólartlitAaaraaahaaajflvfljénak \' líM\'LáiHÜMiltü/r " mÍDdanpo honfitársainkat \'^puhir^wMaitai meghívjak ilocaomb. 16-in S^leí&^íiaBW-Vid me*őrArt»aban tart&ndo fclabb^*fca*rtak«ali>t»«kr«.
BHií-a0 kiral j ] Eljenaaaaa! Eljoa a bal-
rÜSSflí ANTAL m. fc, * ortakealalí olnBk. ..;aÖftVÍTH SANDOK m. k. ^aekaaleti jagyto.
ESS LAJOS m. k. BÖRÖCZFFY PETEK. m. k. SZABÓ DAVTD ügrr. m. k. BERBNYI PRIOYBS m. k, NÉMETH ISTVaN m. k. fcSONKA J«HOS m. k. VESSEY LOHINCZ m. k.
m. k.
KULCaÁÜ JÁUOS m. k. Kaposvár, decz. 16. 1868. k. A kapnsrári dalárda következő frfcirtot bocsátott ki:
x_ FelhivA*. A „kaposvári, dalegylet* karom évre alakulván, működésének: ideje e hó végével lejár; tehát Wy éleiét folyta thai**, annak újjá, ala-fcol^kSX Ls*a k4rfilménynél fogva. f. hó 8-án tartott egyleti körgvülésen jelen volt tagok —
* E^l iránti hjk^s^ésnknek kifejezett adandó ^tigyiitfsknBk további feuntartáaát elhatározták, ¦ akilártakat liissák meg azon nemes fogla-lliasSáj^gslj hogy mnkBdd tagok szarzéae által ¦u uHt tfftlüiUst lebetségessé tegvék.
Hire^nejzare tiszteleti*, fölhívjak inindazokat,
* kik f. hé -30-án ujbóí alakuló .kaposvári rfalegyiet* teÜködÓ tagjai sorába kivánjuk ma-_guk»t felvétetni, begy e végből alulirott bizottságnál L i áeczember ko 20. 25. 26. és 27-én délelőtt U—12 óra közt az egylet helyiségében < ToUy i«»ef>hái) jelentkezni ne terheltessenek.
h. A csurgói ref. tanoda igazgatósága f. ló 5-ríJ kelt levelében ifj. Csorba Ede és Németh Igrtáez arakhoz intézve, köszönetét nyil--vánitja anoo 40 frtnyi — műkedvelői előadás* bál eredt ösráegert, mely sz említett Intézet részára esstt é> annak elküldetett.
V AnVkaVans vár i választó kerület balpárti vsUasakóithai- 13-án ertakezletet tartottak — tneiyea «Usöletl Kovács Imre és jegyzőül Sxalay Kárety arak s ezenkívül kosz választmányi tag Jő.n,mf-a*vál"fir1y^* a mozgalom további teen-<Í0ire,kiknkivrx Kanttal a vidékhes is felhívás iisHiii—hrt* intéKtstni, melylyel egyelőre azon ímta\'történt meg, bogy kinyom*tása a kaposvári na. nyomdában nem engedtetett meg l — HsJs4un**baMiak a snabadságbaa 1
h. A zsegy* gúnyosan kérkedik, hogy s ,Honban-1 könjott ¦ a balpártnak bizalmat \'.sznyázp* ts^grnmm alá csak 35 név volt írva, •W ittsMVjTáLa jva* visznek, ast veti utána, hogy »tisákp^\'n^s^riiak sz egész .Pesti Napló" •eth bsnlíft elég! Nyiigodjak meg a ^Somogy\' a^d\'b^émunm aláírni olyannyira többen vannak Í6-Wr-hogy bátran oda tehetünk a 35 után még egy zérust is, — egyébként nem mindig a szám nyom ám, hanem van sokszor egy névnek százzal AJ^snlyn 1
h. B i s o n*yVlaUltóer Márton még mentegeti magát egy nyilatkozatban, — ugyancsak *^oiaogf".iásMbjain, hogy 0 mUn nrún\'tart a l.ilpáil sisfAszéi.s< 1 hi|iia<ii1 balpárt meg-nyugtatja- v áyilaikoaó polgártársat, niiszerint
"»jsf \\ s#afjriiir> t-lrt^-
J*í í^" meg8szHé*IZ"doIgot
ráfogni — és nyughatik szeneit im irerznndó babérain 1 Farvel !
h. A boglári uton nralt napokban egy kaposvári ~ állítólag részeg — kocsist a lovak elrohadtak, mi közben a kocsi kerekei kltzé keveredvén ogyik lábát a kerék teljeson lemotazettu — magát Össze-vissza torto és nyert soboiben rövid órák alatt meghalt.
Sopron-megyei hírek.
— Qróf Széchenyi Gyula Sopronmegye főispáni helytartója, József föhnrczeghex fóudvarmestorré nevez tett ki.
= Földrengés folyó hó 7. és tvika közt ójiol 11» t1* 1 óra közt városunkban földruugÓH volt Tudós természetbúvárok az előtte való napún jelontktiró majdnem mondhatni forró szóiból elönt mondták. A kísérletül felállított inga 20 foknyira hajolt el, mindazonáltal erűje1 nem volt nagy, minthogy egyes házak ragaszainak leválásán kívül seuimi kárt nem okoftt. Nnra fog-e ismét, s nagyobb mértékbeo visszatérni ?
= A kihirdetett rögtünítéló hiróaági eljárás működése csak hamar érvényességének mindjárt alsó szakában életbe lépett. Ugyanis a múlt héten négy legényt kisérték egy nem épen távoli falujából megyénknek, kik a vsd sz«rini loptak, azonban részegen, attól ki ókét itatta a korcsmában és lerészegitotts. Eddig nem ha tároltatott felettük. Hisszük » rögtönitélet nem leend elhamarkodott
= as ezelótti langyos, esés és hó olva-dásos napokat hideg és ködös időjárás kővette-
= F. li u 9-é n s szegények háza iavira jótékony előadás rendeztetett A darát) w*irrwarr finoin, kedélyes és mulattató. Mind a játszók kitettek magukért, mind s közönség. As előadás jó, s látogatók száma igen, igen nsgy volt, a mi azonban ritkaság.
Elismerés és köszönet mindkét részoek !
Vas-megyei hírek.
" Öngyilkosság. A mult napok •"¦gyíkén egy szombathelyi óztál ember, kit boujrwcutt az ajoncf avató bizottmány, hogy kedvedétől válni kell, szive fája^űmábán kötél által végett vetett ifjú életének.
* A Rohoncztél Szomhalhelym wwiö országúton e hó L4-én egy fuvaros 2 db. hordóban 2-t akó veres bort hozott s egy tökkem-s következtében kocsija összeroekadt, b a nagy esés következtében sz amúgy ís már silány .v elviselt boredény összezúzatott, s a drága nedv az ut körüli árkot csakhamar betöltötte, - e* elitta.
*A szoTobstbelyi tanuló ifjúság önsegélyző egyletet alapított, melynek alapszabályait ó maga készítette.
* Ujonczozás. Az ujoncz utó állítással ai avató b\'izottmánv már bárom napja van elfoglalva, •— s míg befejezve lesz, agyán annyi idő kívántatik.
Nyírt pöatak
- 8a- F. Zals-Erwsief. Cwlidl hád»t birii:iUc msjoístjnk. Fog-add itársstt ríiivítflok Gtiiut,> k.Jt. lentíiét-
_ B, H- KQrJ»ntota)tk1A». - T - Uohici > Késik a tUmi *» bomir/baD » 1
— A kirácaonrt i ttjért sst Önnopek mtatt kérjöle rendéi maakatirulakat, hagj mnakáUuikal elahl.
b*kQl(l«ni iRÍT«.kcJjenflk.
tárcza.
KaráCBonój.
HofTT •lieagisn Isal barjslu
BilT*m tífllld erieiroell Ketetan Oatl azit.
A ntgj tílig • rétilb«o
Hol BstleKstn mrt] Ust-sáUl kiíárabl két nui
Piktnal UrUbOl.
Ai ífjlk tiri rplt, m mit
Anir/ala.eltdkb qfl. PMjln UrtU ntm volt fjfí>t
Msfiral mit hoi 3.
flioirenyak dk. FejSkaf »
Miro )e1i»junik Ciak egjMBrfl iulmib<t1 ÍTtL
Ú riaavéllon tilif !
ti n lak, Ijiití beiiillUakk
EAjok fnilélan Dé>e bt> Ég minden caiÜsga.
KOrDttQk IU cg? n«p tebíu
Amott barlny lsaol. Enel knrükbSl m, ít*jo*
iIiílcRKi n.lk Dl. \'
Pihen a nü, aiiritkniflir bír. Nyujtaaiiak "íirétrs bAliaamot
KiiyAdón • ¦ Fiki7AJB
re tOkrtUtk ?efftarík.
A kit n7««i TtUc «l7>o
Ifftill ¦ATtTg-TB Veji,
MuHl lil vilicdt, fen-/kfir-
6 mily -.íliá, á miij dicaC
Follülai h#>r>d* m iohfl A bbfluuég hvtaaMi.
aj iiigruloknai SDtkíi BiJíveo • púiivri\'k,
Uyunaa Jn-ének elJui Ab ésri mamutot.
Míg igj hidalunk ők uuKi r A» ugrálok ¦ aaly
Jattul anyjának kari»i KM UfektoUk.
Míjpik podíf tlmíoVfk i lioiduj Wiilia fal.
Arciáa bltubd fesel.
Imilií wíItsíí t\' Elmílkoilííi-rri.
2« OdTT.rs, ,m m,« . ¦ = ¦ •
MulalJA iur nn. Vétktlnkiiek bttniw*-ri!
Srpnt íltí tflrL >r
X li^l mrdini fftgyijti. tv;i
MalCff kNrefkesrtí A lombulan ficibik r?man.
Ktiirlkké lptt*n*k.
FrlöWsdl a tífjol r«l*u
Kiflnt a portokon Rajtuk hfl nyij. a bit
Vraibeu, át, buldopiiri-
Ki Mie-rilirtayy mcgb<ji)tii
EmiékBdí^|fe(.k!BI11 LanlomnAk dnnopílr
Karácsoncj.
- Ell.n.<^)«.. — |FoÍrUti« ét rÍBí.l
¦ nr jHircj hiuIva itztán megint elindult, azt j M;ni tudva jóformán, hol jár Utczábol utezába, 1 térről ierre kanyarodott, s nagy örömére szol- I gall, midőn végre félórai barangolás után cail- j logo villogó világ derengését fedvzték fel sz<\'-mei. Oda sietett. Valami étcaarnok volt melyben egypár elkésett dörzsölő czivódott az álom-talansággal. Az ajtók már zárva levén, hosazn zörgetés után sikerült caak bejutnia, mi alán türelmi végkép kifogyott
Belépve, arczára rántotta köpenyét, süvegét mélyen homloka alá húzta, t félre ülvo egy sarokba, valami meleg Italt parancsolt. A pioczér rósz kedvűén taljesité kivánatát, a beletelt egy
negyedóra, mig a kívánt Italhoz ja ihatott. An alatt volt Ideje dnélkedni • n li 11 isklBI ll|tlhjMÉ beszédedre figyelni r^&5&Vi
Öt-hat fi*Ul ember ült, Bevert~ám!nt J/L% egyik távoli sarokban, akik nagyon el bihlljs|( foglalva magukkal, mert jöttét észrevenni sp| látszanak. — Az egyik, szép szőke fin, ttWl az asztalra, s kát kézzel ragadva meg ^\'ssUC pezsgős palaczkot, ajkaihoz emelte.
— Naszódra Gottfriad! mond kebegé nynM von és ivott egy hosszat. , * 1
— Köszönöm, viszonsá egy másik, ki n ken-ulés furcsa módját találtaiéi, mert székben oly kép fogbüt helyet, hogy annak két bársony karján loggiák le. hónap múlva meglesz, dadogó. Eddig egy volt a bökkenő, a remeiéin, ha a^, gyali Charlotte még egyszer meglát, más szemekkel méri értékemet "w ^
— Természetesen — niood rá egyik a lalpna^ tagokon heverők közül. Legalább egy máBm ezuattal többet nyomsz.
— Hfthhaha! ka^tagott a többi Het_
mily találó szempontból fogja fel as emberi tékótl "
— No, s hát balgák — duzzogott i_„
mit ordiutnk. Hát váljon ti nem érnétek-e t bot, ha találkoznék oly szeretetreméltó nagy tjátok, ki kedvetekárt magát főbejője na többet ér a főoy erőnél a nagy lottérián I
— Igazad Tan Hermann, sípolt egy vezajl viasz kép U legény. Éljenek a derék ttagybátrWK kik ba(nem jön a halál, maguk mennek ártti
— Éljenek ! hangzott az ifjak mámoros ajkéit ról, ¦ egypár pezsgő palacxk kiürittetve hengjig. gett a padlaton. v5
Az ojonjöU vendég égő arczczal hallgatta |( lármás beszédet Szemeiben setét villámok 4g>> tek, s keserű mosolyra torzult arczán kaján ipl dulat kielégítőn kifejezése ült. Egysxems fcnajS a párolgó theát, nem próbálta, vatljonTzS hordja-e le nyelvéről a búrt? Aztán gyoMHÍ felkelve, az ifjak osoportjához sietett — lÉátW, egyike épen valami azelluradús variatióvzd.klís> kodiitt sz előbbi thema felett, s magasra exniBsf poharának tartalmát szerencaésen % nvakakfttd i\'inté. midőn az idegen levéve süvegét, mély hangon köszönt ;
.lo estét urak \' ,
A üózBölók rémes meglepetéssel tekintenek a aziUőra. A bor és mámor pírja hírtelen sápszlt* magnak adott helyet aruxaikoa ¦ vslainenim .inkénytelen fölaijrált tüő, tekvő hslyzetóbúU\'j
— No ne ijedjék agyon niagukat, szólt n férfiú metsző gunynyai. Én vagyok, nem a lelkem.
— Öcsém, mond aztán egy •géssen a sarokba lapult vacxogó sjku ifjahoz — korán ülted ínég toromat — Amint látod, még aam haltam nsj^ i hogy s nagy bánat idó alöu föl ns eXDéssrSSjt kedvedért még csak elélek egy darabig. itt mulatást! R V
Azzal sarkon fordulva, véghetetlen gtwyiifsjl arczán, kisietett s teremből.
Jakab kapus öaazekoczúdatt térdekkel V irzlfl be urát; a lámpát is elejlé ijedtében. —l_ jába nem jutott eszébe, hogy a halottak le] nem szoktak egy éjjel kétszer " járni.
Henrik szobájában van. Pisztolyát mcseíysf veti legrejtettebb fiókjába, és egy könnyítői haj utiyi szdl : • 1
— Elni fitgok, ig*;n. míg ama magasabb calomnak tetszik. - Mi gondom rá, mit világ? - Meggyőződésem, hogy haszni A^ükség vau reám : és nevem áldva fogják-U-getm. -- Oh, kik megutáltátok az éh kik gyűlölnek önmaga tok* t, kiknek urea hangú az élet: tegyetek jótl
— Akkor legnagyobb az ember, andúpt cselekszik, egy ísten«ég száll keblébe, s ha övé volna as örökkévalóság, ö be tölteni.
O" Z Za S T I-H I n KT O
Jm. IS- lafl& í wstrcaatálDua wltiM alkn u flal.tforfal.m taig
nr.mrAMUIMiSUc — Ttta«l ewkíly Uljaia«aak r.l]rto«.ua mS.; — i. i «t, nn alta, illa, ^°fj \' ¦ km*,
i iUi.liataaWt aaij.a la ni|Sb.a Urtjlk-
, Tamaayaa, tflfiMaí-»4 *i,10 k>. < frt
¦a*i-M;fM. 4 fc. u ar. 87—aa tu. HM W-m í,. tal»lajiru. a u. 90 k..í»_iO>i.11»k,.
%L SO ki. Kakarleaan t>t : ak ¦ tla z* ojsss tssjsjwisnlta) 1 WUtf} frt 65 teltén,
"~"kía «»*-aa fn^\'t tW\'40 tó\'
Passnlj felérfri 16 |tr, \'*Ítííy.L3l#ílttBÍJ(Q kr. QaUÓ eliörendfl,3.
I Ét » iur^nm\' C60. iQt> fej kipoi.u 9-12 frt : Uati^-4La?riPáiyrit..t 0. ... 11 frt - kr. i4MU*aii«sss4t>.a^\'Jl kr. Láüilint
¦sz^wáataiU**! — tó ZseHlslii.t 9. nám fl*ft40^;l.*-«l«l\'l«lt\'4.lBÍ» ÜfrtfiÜkr. \'«•^UlskS mm. 8 M. 60 tó \' Keayerlli st
t«ko-ÍJt*t. W;tó itvnT.-tta. 7 w. 6 fii 60 kr. • SJ.-l.St 1-sftM* írt. W kr. liüiilinf tóin.
t isáta 1 <n. — kr. ttoailásg nisaájs 2. nám 5 frt B0 kr KiUrltiillii.1 mn,4M.Wki.
KilOsfélsk. Ui% mássája 16 frt — tó Via.. m. 116 frt. — kr. Fscrorá DTSrt tm. 30—23 frt — kr. fagvrrá >iixu m. 8x—Sfi frt — kr,- Gyapja Inon. .B0-105 frt. - tó Űjapji k*Ui5rrid4kl m. 70 frU
— tj. F,hir rongy m. 11 frt. 80 kr. Tarka rongy m. ti frt. 60 kr. Ssslna »• 1 frt. 80 k. 6sánS m. 9 frt
— kr. Egy kére imp 19 kr. Oargnny. merője 1 frt 10 kr, Uaraabllr uárzz, nonés miz*ája W—-*>Ö frt. ¦unabor iiinu, kBnsyft raioáj. 16—00 frt. Dorju-b8r fajjal 100 100-100 frt. Borjubör/ojaéikül mu. 100—100 fr. Birkabőr 100« s^mT^r kr.
• B#TSk \' VidekSakbeli áj bor lM7-dlki, fehér vsey MkUlv ¦kaja &Ü0 ír. TidskSakbeM ó-hor IfWO-tó-f.b4r-v«K7 *cbl51nr »k. 9—11 frt — kr. BaUtoo-melloki l»öH-bBÜ feber ak. 4-10 ftt — kr. WOS— fiö-ball felt. v. .ebit ak. H—12 frt — kr. Sora 1*1 IHÖ3—Sfi bell akoja 8—6 frt. — kr. t8fl7-b.il 8—7 frt. — kr BadzcKjayl IBvlt—OA-beli akó 11 frt. 1867-be 11 akójt o_0 fr - Kr. VTDinyl U Hé«fej.4ral fékét*, l&BT-diki akdja 6 -1» frt. — kr. Borkff II frt —\' tó
-SafrttSt (per md) fokoakint — Irt- «0 kr. B«U»»t.i-UfaltS hordorsl !0 fbk« 1*0-31 ftt - kr. TBrkölypilink* harifirH SO foka 1H frt. — kr.
ytySOtl árak: M*j!>»Jjii* íodIJ* ZS kr. BerU-Uu* fontja tá tó Btilooi fut. 38 kr. Borjúim* (ni. 13 kr. JáUhue\' tat. 18 kr. Ziim.k fnl. iá kr.Antali oUj fontja 00 kr. Lenmag-olaj fai. 90 kr. kspcsaolaj fnt. 3» kr. Petroleum tatj. 19 kr. Ciukor ftnom íntj- kr, Ki*4 fotj. W kr. ¦ypnyhiiié falj, 7 tó - Msjrlwáasb f»tja
& kr. FSftjigyertT» Int 36-ki. Szappan fot 34 kr-Slxikáia ttosájs 16 tó KSlssaáM Iteaj. 9 kr. Hajdina ltoij. 10 tó Fuhirbab (paMUJJ itcmSnUnt 6 kr. Tarkabab t>snoJ) Itwf. 5 tó árpadara fantj 14 kr. Borto Ito. 10 kr. Lnd, toríaj 1 frt, 1 fr. 6-80 kr. Lod blsoti 9 frt. 1 90 kr. K*e*a nári* 1 frt 40 kr. Pojka párja 1 frt 60 kr, Tyák-lojij 8 darab 10 kr. 8ertíi 1 máiiái í6 frt. Sarti. J mijwíi — 50 frt. Üjbor iteiíje 10 kr, ó-bor ito». — 16 kr. Biilrapj-linka itoij. 40 kr. Ksaiswd .Or lloaj. 10 kr. Peeti .ar Itcij. U kr. KeinenyU Dio niru 10 fri. — kr. Nyer»r» nlo 9 frt F.-iiín mirSje 35 kr. Egj pir nirk. —, HU kt. Egy kit malxii iflllaek 1 fr lü kr.
Vasutl napbaklnti menetrend;
Indo! N. iUolMirdl lind» fola d. a. I ir. W p«nu. , , , eitve 0 órakor.
, Becs a rene] 7 óra lf> perei.
, • . eal^o 7 dra ,
Tri eal , iL n_ 1 dt* 40 , . eatre V dra lii , Baros , rvaavl 8 drm 06 ,
. delutin 9 dra -E-k. N. Kaniuárs Hada Miti MCfte1 5
BAcj
l ora \'JÓ
l 96
rergel & i délbenl9 óra 5S d. «. 1 dra 44 ¦ai* 1 ir* 90
Bécsi penx&rfolyam, -aiuf^p
b*f9 metaliqnes 59.— ; 6*/. nemz. kntosAá 64.70 ; ItfGítki álUdalmi kBlcson 90.— ; Uabl réssvények 6,04 ; hitelintézeti réasvéaysk t » 50 j London 120óö; ezüst agio UH.7&] araaj dnrahbz fi.74 kr. - - - fr^; , >f
_ "»r , v I
Felelős szerkesztő : WajditS Mofkt
E - K :
czimQ ismeretterjesztő
kik viltulmmnkat n«m Umerlk, Akik Urnarlk, eaok Untiban T,n-*e» arra eáiro, kojr «^t«P~ *¦"»" eamek »J. - aálnak »arler>r. »""\'« lirl brl"l «1
.- _jUM»»talli. S. UDlriu. m.r « r.».ikl.HH ri...í.„ . kB.Oa.Jt re-irll, hi«.l|r» »j„l.lk,„j.l»l,
%krjr*k evtnd zarabban irkeui&z botxiak, ¦ m»lj*k ukTPtl n eliintoHtAninnk. hl c.m íln* l^lkilnkb.u * «wn.^M, ¦••T\'a\'WHIr álra »<rl>l«n, ¦ I Maiaz, • ttrakrai kall, tojj etantal )¦ leoejjM lltlltakoi I * \'IiM .MbB* Aa első füzet aokoldála gazdag tartalma, moly a aajtút a napokban hagyta «1,
_____taavriti\'Unokának, molyok ai etoozotd közönségre Tarnkosnak- Kondolki\'wíailiikrfi Alinak a logjo-
tollnk r* mtvoui\'hirrol biro ónok, melyekkol ez idfazorul i« a legszebb, logtskik\'lmclib alakban fogjnk ¦ynjtbetnlj eaonkivül adónk havonkint egy nzlnezctt niellcklrtpt, az ogeaz ovo ulsfizetsknck pedig egy
A .Képes Világ" megjelenik hetenkint egy füzetben.
ELSttaatáWJ feitátalek ; negyedrlrre 1 frt f.0 kr., íéleWr-, fl frt,, egy rrrr (I fri
Ptwt, no..-i5. íswj. A „Képes Világ1* kiadóhivatala
llorottya Otea» 11. tUL
.tM
A „MAGYARORSZÁG és a NAGY VILÁG\'
IfjjgnAgyobbb, legterjedtabb ós legdíszesebben kiállított hazai kópés lap
tktwa krrétZt Írt4altBl vállantok ¦jrjiko molyeknek erry Művelt csalid tlrtaláról ¦«m «ab»d hunvnm Kepei, melyek b \'mIUM, top -egriül .piff . tafUfiWktf mrfvtltX, «rOk ónfi alá. k.rtllnck kl. mAí aaoo H/i-v..,.! „ t..niak a ubb. baauDU *akatTTÍnaIalDk fUlBrt, - hogy lltlwnrWl «i ngTiaó..au aiáiiiróL laámra Ir-pAit t-irt.-i.At «x ¦.--¦»-nj.kkel , U6vbO*rW •«*Lr 4%gyiit elég annyit mondanunk, hogy Útnak az eruáoo*. nevl Irtrdalmi ertík -ortfeentja.
"jí ur- XMmUMl rWenkinl ffitm riHztttifJt két aMlterileg ulrKMtt BaHapOt kapnak, m-lrek rl.PJ- n f.lejtheletlen Bőm a>4,*V*iaM női jelantiUt ábráaoJja, amIa3iiB.iM-8elie.rt. iu. ftrrf NSmoIb ale.redes. s »xa.-akkui i.vuju al nuki b nem--Blljllh alul kftldOtt elffl MBilta ardaanjelet. .Én nem Tacyok •arir.frk, ba a. Tolnék, artm tudnak mint heairlui. Enpedja \'Wtf?^p\'¦.•aneaokgljam jobb kaaét, i»alj baalmirt Tanait.* - lí. airra caákolta aat uiidodjolih keleU e. > iiWIttTSk ll mYtti iSrtak, p*>dif w>Dpa edaftt <itéi«k róluk
Uaf TafTOok írjSaBdr*, hágj e erfln.rllril mfiU,, .i I-.- \'.fi • * It.-I.l. fal.-kq.«t "-pTtke 1^,- i Elí!(Uo.«i \'lij fólt-v r. í \'rl. ui-pvcdtivre •> in. •ggf Aa elSfintéai péaiok alólirott kuidJhirir.-ini"!. .P-íL Dorottja-atcai !1 aiain- lüidendSk.
A „Magyarország éa a nagy világ"
A .MAGYAK0RSZÁ6 i« a NA8Y VlUö" p<.i.nkai -»-.: a .PESTI HETILAP\'-kfhOaiígtmk, mclj hü tűkre a aet eaeméojeio.\'k. a-r-i^n i „ ¦¦ v.L-r Linint ngm --•íy «r(f»*a»sr« é* t1UKo» IntljlTal kUiBlTtin, mtlT a vainil-ik—i - ir\'n" »lakli»n lr.t\\w
rttamzUiéfJ bfazsahai ÍOtyÚlI oly aevek rmédaak. milyenekkel egy hitllap sem diosskcdlietik. T\'jiriap -tartalma vtint *d*lig, ezután is Lajz ¦ vezércziizkni:, linzat ét külföldi hi\'.tiá:>\' -nlfk. hjfcii .ievaitk, ¦— ortzdggyüUn tsemlik, gazdiig idUoaatOM tárcia-
ÍHAiftgjvJt adni.
u|.-d \'-Am alSBaatiWI ^Itítetoít : mim • • Paat BoTomber U-ia tí68.
i kiválóbb onxdggyiiléii hntz?d?l?*t
.M*Trjart.r,t.i(; rí
iUiíh küzgazdasdgi-rtivat, ;%z Urjeddmljkben kfllH\'i \\.jt nUffft. rjTTÜtt e frt, f.\'-l
iijtmik i ruagjar iu -l vi mindent Munti laraoto*. koBi«n]abt ¦
lieti *xiriít i» flilötie érdökes éa
lUkirtiU havi fttstttk-
A „Festi Hetilap" kintlúhiviitala
I ! ÉVMkint két mesterileg színezett mfUappal I !
I 1 Havonkint négyszer ! I
a „divat
képes irodalmi divatközlüny
Uni 3500 paldártyban küldetik izet.
raiitfúlcTM pályája alatt c,\\j hallali aa aikurt aratoti, antr? ">*
Minden várakfxlrt fninimalJ mclef pártíuíái aa alóliriitt ki.-id.ili--------................. ......______ „lJJt, , iU|I1I(lli.
laaajr «ttitlfr havonkint «ak kóu*er jalent — aievUI kezáve ngyaaaiiHi efíflutéaTHireri. névyaier (rieeteil meg in
•TOi txHNt ktamAHIN mellett, Ctakiaiy Joiaef g.,udat ?1 UpinUiu* »nerke.st«,e ai.n, mia ^sddl-*..a»épÍrodalotna»aJL tála; Wohl 8tef.nl« ki»«j.iuuT a diratr^aat eaoatal uoi) paratici ItiiaiteB a —— in, ll|lri kflg)a«tf M>*r tfjUtMl aoBaa^i ««art. m-W \\aPv,Dkat a. haiai d(T.tla,\',k -r-VérV»*
ftL ^-TÍ»tr Tafjaok uSaEdre, bop a kiadohiTatal ea ajabb aJdm*ik«i.irr«, B(,m fogj» rlki-mlni a nacj kfttöiwei ea rfj TálWntTfé a lefrröridobb idű alatt olúrbstjBk, hogj amagrar b 0 I g j- r 11 A g tnljaian núíkaiH*h«tl a &t\\t 1*4.1 Jioia jearaalekaL-
.oás*l.):*-á- ii> A „Dlvai** Höflietér,i «Jijn:
oJ :. , -„.\'.í^ \' FíUrre — — — " — 4 írt. Nesjedirra — — — — 3 frt
*§¦/• Aa (JStU-jtáii pataiak i .Divat* VUiUhirataláboa kűlüendik, Paat, Doro ttja-atcaa 11. ¦¦im. -^yj
A Dentsch-fóle hírlapkiadói
nWsv^pTtáraaUt,
r«ír7lahx.1
íaíteii SÄ\'\'\'»¦\' "v"l:
<<Jf H«><>
t>€srt©\'c>t "*m
iw Wiener Armee-Lotterie
wobei Treffer mit
dukaten in gold,
tpff\' 100 Dnttiitrn. CredMI(1«rn wruü^ron Kudm , l__ttaq werthvollen GegenatilndeD von (ialdt hl J Ii er, i Uroaie und Purzelt au,
,„ 300 Gewinnelm HtttiD 60.000 fl.
Abnrhrnrr Ton Q lernen arballen | Loa araUi,
W.SCHLESIHGER\'ß WochMtetöb« GrosB-Kaiifzsa
,(1ÖÖ—1) na«!,« dem «Qrfluen U*nm,*
a népgazdámti kornellem renirá
Etet wiebanJkal rígyaívixttl |rtt-kOl (tlptárak Vtil0n0*«q poniaa aa cainaaan kJ állit, a, a f*rfl Áa ntíi ári-kon mist ?rinak riieltotnak, ai í(*jlk oldalon macbanlaa>m által a nap ?* ijfíl hrt**>át, a nnp falkoltat ?I Ifi- ! mentát, a máaiN uldril\'in a folyt l>"-tol íf hónapot mtitatjiV. E(ij tlarnb , \'•Jódllny araoj\'X\'-tt Ift tr. mry«or ¦ rttoi. aranfnautt "iü ki. drb. k5-
¦S&jlgea 1Ü kr.
A Tarriahni Iffcn ¦«nk-Ar-o» ni ojoo feltalált varritÖ-tnniií gép, mílyljel a Tik ia nej pt-.rrs a úti n lejrfin»-mabb TUTötabc a «ial.it beffiaheti. Ysjtf iBnagjtápi Raflcncir ara-caak\' 50 ki. UM) anp. u>li. rarrrítfL mlnd-agrik darab jobb acaiVIbol 20 kr.
Egy Ukacao* iierkeietü an^ol teofi alinden a mai napig ki mi tett talaj-mioTt a háttérbo *.i>rÍL A ki* Hit 8—4-aaeri forjít Otia éloaié teatl, ¦ aelklU, hogy kamoln», K,%J darab ára 30 kr.
Egyet ame* hévmérít é* léffnérít eaantftiött lappal cainoa tokban, kixi ntUcaágtatra foifQgifejitenJ, vigy Qt»-aáara, biaonyára mlndanÚ í*f 0.1-gának izereaDÍ. Kf darab ára 36 kr. SaernUTcgek ít *cyéh optikai tárgyak.
AB&O, tefikia bvaaorruiH ac.elból í, S raer 4 kÍMol. CiontUtl In. ?0 br GyoapcranjiTal tO ei 5í) kr, pera61-ayaraoTal ?a kí-t betQrel 6U kr, 1 db. SyDagjanya 4 ktiael 1 írt 2Ü kr.
A Btadaratitár iranroaoti ?rabil a kedvei !fjLUAfcrriai maat a legaiebt mnUtaiga. A tavaaii «Wltcaek dilaii oaJódiaig qUiiomj- Lít darab ára m kr.
KarT^rccipk m,u/\\, 1 drb. 1 irt 1 frt \'.*) kn[-.
Érmei:, tíst*. (ubiÍucioiv» 10. 20 40. fflj kr.
r K vak iái 1 par k,-
1 dh. irRll.irirt.:
-i"! .1". 5fl. !»n kr tnmint\'i jrrllril-. 1 frt (\'.íj kr.
¦iit :l kr.
njo:
. kr
Varróeaiköz o»lno* bőrladak&aB,,,
mcU «11 1 ..1 ... k--. n..í|. mtan» kn-rDmri-pnli. pt: k,., Iv.tViÁ-it.\'. xtb. \' &i kr fcéwaf-r ilvfn natfJ 1 frt VO kr. oiép caintmliri :< fii I
Aaaa, levéÉpaplrBk, mindt-n I«uíA« I ¦érinti »ev. l.vill Taey kurona in- | (ryen hepiátpltutiyvül.
100 db nrolruwL Telin feuűr -tfl 1 100 . iterami UK) |,(,rU. fiS ki 10U . vantar; (t il plán bordám
Tonoloii-i SU kx. 100 . o(ryin.ii lori borii. 1 fio kr. 1<X) nepypd rclin ft] kr 100 , Taiug ihrpUn bnnlácri
r. rnaaloava 96 kt. 100 , nvolcaad, calnoi kOlön-
fila asiabÖl tt) kr. 100 p agranai, 10Ö ailne* borítékkal 1 fri 80 kr. 100 , ItoríteVh bfllfil igmán-
cn.«™ kr. UK! db. aorrgi i«r;i dÍTaloi mano-rrraaimal 90 kr.
100 db iigrxnni bnritékklM 4U kr.
ogr perni
A vígtoUn MFrilllf-araa, jThaar
¦tb. raktárból kJlIIVrtaaea. Mmalmillí a yrJódl áttitui MjMn»W|iÍ 1 igán nag7 darab ¦ nacyax VtaiU-r átkerült arnakipéTal 10 kr;-1 Waaaa, tJK. Kgj literma t>uanjna birtokábM Rts-
ilrnki lil]T><u. Egy dlUU I ifjt, ^rt^gnekfelritipliitéil mely Ti kulanKU ntrraMfata; ntne-lyitÍR«ket mlaid*m Urai 4 a mvrtstl <lyrc bllTOl, a tinaaátokhan ke4-*ca fnfaduük, 1 dk. a Itntit^ toainddkJaAl SO kr, na.xya.bb 1 ft. 90 ki. mig nm(rji>Wr fir. S, 1 frt tJOkr.
Eay ketáriu ÜlaU»inkkoí é* mp-
plnnal me^tall-p cTUtmSlcaCkat hi-hlronfóU nagralglisD do-ralija 60, 70, B0 k>.
Egy gyön. aj arany bél 60 krí 1**% ojahb Ókííer- tárgyak (nnrn broan) dupla nj aranyb^i kénit*e.
kcÖtft, I db. ealaoa lókban, 80, 40, 60, ÖJJ kr—l írt.
1 pár nH/HjfS fekvta somáocscaal aciel ragy iataaéa ¦»erícl 35, M), W\'J kr. 1 írtig.
Cttiao* tjáa4ék agy trQrQ «C7*> aranyból mindaa db. o>«fbilyagse• «.
1 nft-gyür • Uu»éa aaariaU ntaH kÖTel 1 frt 50 kr. 1 n«Hen«t-flyBrikŰT«l 1 rteokr. 1 fértí . . . - 3 ft — kr.
1 db. kát battlvel tíiti » ft 60 kr Lcrojabb betörái i ttUbLat*a uab.
lakatod
1 db. kicii.....60 kj.
1 db. nagy.....1 frt.
EasraySk, alpacea 2.40, féU*ly«» a.60, lalytim 50, laalaadkktáS tmaycl éi aiinl alappal 3 ft SQir.
1(10 db mindkél oldali a fésyeaiti, lithogTipb.-v* pontoaaa kaaiitri 90 kr. 1 A jegyeken 8 vagy 4 *or kt*tÍji.eW I inólkül. bogr tobba keriUna. | 1001 db jól méiíiaeU Ur«Jp«c*«i-jegy aranyban rugytáo Urtsaéa fsj rinl 1 frt fH> kr.
llJ">I db. lepnjabb , vorSa miül a prc*pfria«i \'i fl 50 kr.
1 áknlnlva betűkkel 10 kr. 1 akaluita Tirifpeciétj egy "kkel . ltj kr.
Órák ¦\'.íjríi ViniHminy miaden for-
\' -n»l»r> ni^vpigb.o két iy\\ jJtál-
\' JeETtr*\'*\'1\'
i 1 dii. f\'iegfi dr* ar. eaimaael 1.411. j 1 db. ugyanaz ébnaxtűral LBO. i 1 db. . pora. aiáavUppal L6M. I db. . . íbreaalSrel IM, 1 db. . , nláaard .UfÖ. 1 db. Infraóra, aiokttriiyi Hajjaaall, ü uAptg jái-ó a^aariúaeftral JO fU 1 db. aiaad-dra. tOiaálii bttaxtAl-
\' hittí. <breait2rel 6J50. I Eiitt aatri Tit>aft* » lato« \\ bSl, uiadam darab rer|Talas<ni 1 Arb. 4 mUianal r& &im*» táj ^ran láftea>-ci*It3iely-n«k tolígynrOja aoaiaftcaairm van, lt frt
Tira«%ta«r*a>aá».,
alatt t-lkt\'i
:A\\ kr.
dák, brnnxnemBek. Iwfjwterffc, Irá-aok, ohlna-eiflj. k&aWk,\\aaat. Tilla, jry«rtya btrtík, i^kTonr fflafc, fetTrarek, keaalyaa, baryasSIt, »**-rágtariók, galUrok, Hrmei-iiáairiaT. kii^ú- th«a «t autali padtakak, rajf e.akdíök, lakatok, toTábWlpra ««gr \'-?lair.trki, irrtrraBk-Játík é« tinutgi jáUkok nb. (ITO, Iti—4>
Traugott Péttel
Hai uutrial tUiyararäa^i-nk ált tizeta^-czifltti |Uata, Mu, Urc3-Mrstraua 57. éa lUenrta^rriaB 2. |
KOHN GYULA
lurlnbcrgi it díiiroftkoriikodiaobiin
\\««y-lí»nli»áo,
Belai nr lyógyUri Mllttt,
jutányoson kaphatók a ie^a Xyabh vákazttikban
WftiCSONI é« UJ EVI
AJÁNDÉKOKUL
Molfoli UrKTak ¦ OVEBIEK. lATtlfoK.
_ . \' (191—Sfi)
Wajdlta Józtaor^
könvykcreskefldsélwii Nagj-Kajürain kapható ?* .
Puten, Eggcnbflrgflr PardtaaBdaal mBajalent
AZ TJJ "
polgári perrendtartás.
Bondsun átnézatt olctt Uadia.
(10S-JMI) ira Vi kr.
HUSENSTEIN k VOGLER
Annoncen- Expedition, WIEN,
Woitidlu B.
Hamburg, Berlin,
(Jt>bani«ti.l4, Oartraaduoitr.
Frankfurt a/H.
gTOHO üaüniiBaaM it.
Basel, Leipzig.
INaalltUk.TTI
warfen prompt..r*imtMalt
Bit er Barwtanai a, ? lri+alirém
i India \' ^
\' , Zeitungen aller T Inrjaf j, 1UW-varnaaklaa.»« graUa a. U )BtÜaff*Urtar ab.ria^liaiaraitá, \' \' \'Ribatt»«rtl«aTa,ga«a radi!Jd. *«i ÍM
Zpltiingan ffitiginttaa in an fia-a. \' ItnrtiiiiinMigl Bthkfta Ütf <Wtu 1 vorbar «n Ulm ai an, i
WajdiU Júzscf kiadó-, lap. éa nyomdatulajdonoj Nagy-Kanizsán.
sopron- és vjvbhegyekre. -
a szépirodalom, kereskedelem, Ipar. jíizdászat, tudomány és művészet körébét !?\'\'1
iihtftm^nii^inii,—
gaerlteast&i íróim rá kiadó hivatal:
WAJDITB JOISEF kaaj.kowk.dA^ban.
EloaiatéBiraltételek; .«
B.ljbu, ;a*»JH(4aWÓ^*í\'THakr. >Mi. Ulh fl\' Egta é»ra i - a frt. — k..
| Vi\\ i-m - - B . _ .
|i É.nejr/.a*8 - \' ¦ 60 .
•K.
i j.lvr/ USjí
:::>.» M:aaiáh>>:.aNla«iitil-allr T kr. Wl «¦ mlaiM toraabl b.ikutlrirt & kr rUlyaaatf mí*ia |qh Wkiatá*irt 30 kr. 1 .tfritt «r,n-¦ay pátit m t.lktaU.1 dija 16 kr
I IMtaataaaa: .KtaDO-HIVaTAEiHllaííl* 1 Haa+ara-, Bartta-, M.fri. ¦ HÉan | <,Ma»-
U aaa: HAAgKNSTEljí a VOOLBH. JJpaats0ar)a}tL~ |8tatt|art»aa-. SACHSF.fcTABBa.1\' * ----
Előfixetési felMvás
uau-smo&yiközlöny"
kitérj ed vb
Sopron és Vtwnejyékre
vegye* tártaImn hetilap iiyateiaam rrfatruUn.
i86S-kl januir-deexamberi egéas óvrs ti frt „ j*auár-janiu» fél , 3 , — a januir-inártiusj évnegyedre 1 . iV>.
Hirdetések jutányosán a gyorsan töröltetnek.
Kérjük az előfizetési (i-^szef; mielőbbi szíves beküldésit, nogy a lap expeditiójíiban fennakadás ne történjék.
Kiadó hivatal.
Nagy-Kanizsa, decz. 24. 1868.
(Bari.) Néhány nap van hátra még. s az eseményekben gazdag 68-dik év bevégzi pályafutását.
Van egy kincse a halandónak, mely egyedül képes lelkének tápot adni, egyedül euy-aiÜ ájdalmzit, egyedöl vezeti ki az élet labjriMthjábóI; ezen niegbecsüDietlen kincs aj -foadolat felszabadítása, mely ¦éikfli mm boldogulhatunk, nem haladhattuk ; ztélkOle csak zavar, szakadatlan egyet-hOktéiiia és az ezekből következő számtalan hj, aaeryet mindig magánk szerzünk; fáj-otíÍMa aebek, melyeket minmagnnkon ej-qtak\'JmiwiguAiiü e kincs az emberi méltóságot; ;iiWíw^tj^ alkotmányunkat, a békét nezB koctkíitatja, éa áldozatot nem kivan.
Jegyezzük meg azonban jól, míg nyel-Ttok izoretete a esinosbnit osztályok soraival Ökz* Mm íott, míg irodalmunk a raü-\'vtít^"oaztiÜyok mmdennapi eledelévé nem lesá, aaig n felsőbb körben mozgó hölgy nem kosi dalnokok szóattbah tálálja föl keble Usotidhatlan sejtelmeinek kifejezését, mig a műveltebb ifja nem boni költők lángsza-TaiH gyúl fW a\'azabadBig enthnsias-m\'aiára, szóval: mig társadalmi élctíln-klt, gyökeresen magyarrá bem reformáljuk: ¦Aáág ¦itrUllil nem iicsekbetünk; nem, — •mm* jetenetflk tünedeznek föl szemeink előtt, ax életben, sajnálatosan bizonyítgatok, hogy nettónkban magyarnyelv s nemzeti önálló ,érz«t,a»ég korán sincs oly szilárd polezon, *ir*+ri*t agyét kivivottnak b jövendőjét ag-fotblmon kívülinek gondolhatnak. - A-íelfbrgatásoknaa nem levén barátja, de a\'p^attotaiak\'iiaTályhonlozója sem — nem Kiadóira nk vitatni, hogy a lezajlott évben á fejfeménynek mind fukára emelkedett íro-dabwsnk; azt sem akarjuk vitatni, mennyiben igaz Gbateanbriand azon állitáaa, hogy a nemzetek irodalma költészeten kezdődik s regényekkel végződik; miszerint a népeik
^erniekknrát • vénségét egyaránt a költemények jelölnék. Csak azon alaptényt állítják föl, hogy legyen bár a. nemzetek életében gyermekkor az, melynek irodalma ki-rekesztólcg csak költőket képes matatni: de a mely nemzetnek műveltebb osztályai el nem korcso&odtak annyira, hogy a nemzetiség szent érzelmét csak gyéren ismernék, — az ily nemzetnél, éljen bár, gyermek, férfin, avagy aggott kort, a nemzeti költészet bájhangjai örökké becsben fognak állani; < hol ezek becsben nem állanak, hol a honszerelemnek a szivredők oltárán lángoló tüzet a nemzeti költészet istenfuvalma nem élteti , ott oemzet nincB. Nemzeti költészet lövelli állócsillagként a nemes érzelmek fénysugarát a népekre ; az üdvözíti iietnes gerjedelemmel a boldogokat; az csepegtet balzamirt a boldogtalan vérző keblébe ; az emeli a népdícsóséget föl egy meny-nyci diadalig; az riasztja föl marathoui csatára a bilincs fenyegette s z * b a d hon szabad fiát; ez idéz magasztos mosolyt ajkaira, midőn a honért, ha kell, halni megy: az bir ama büverő tehetségével, mely az egyéni élet prózai mezejének minden szögletén a köznemzeti individualitás húrját megrezgeti; s így tovább a — végtelenekig.
S most, midőn kell, hogy registráljuk lapunk rovatait ; ha nem is kitűnni — de mindenesetre, az elősoroltak hoz képest magunkat felküzdení, akarva, szabadjon lelep-lezetten bemutatni munkásságunkat:
A „Zala-Somogyi Közlöny\', a szépirodalom, kereskedelem, ipar. giudá-szat, tudomány és művészet köréből hozta eredeti czikkeit.
Köszönet a híven sortrieozott munkatársaknak: köszönet a pártoló közönségnek; köszönet a kritika kérlelbetlen szigorának, — hogy szeplőtlen feladatunk nagyságához mérteneddigelő Ítéleten felül állani s elmondhatni szerencsések lehetünk: „Megtevőnk mind, amivelcsak tartozánk!"
Nem vagyunk követelők, hogy lapunkat azon politikailag dicsőített lapok sorában szemlélhetnók, — melyek becsét az együtt élő nemzedék elismerje, & melyeknek csak sirukról virul föl a halhatatlanság borostyánja; mert volt, vannak s lesznek, melyek sorsa fölött ily b a 1 c s i 1-1 a g z a t uralkodik, melyeket ugy öl meg az idő, mely munkáiknak életet ad, kik meghalnak anélkül, hogy tudnak, mi kép ó k halhatatlanok.
És így jelen Bzámmal befejezzük a hetedik évfolyamot, mely provincziális lap életében szép idő; nyugodt önérzettel mondunk .Isten hozzádot" valamint t. pártfogóinknak,ugy kedves munkatársainknak is a n\'roél-jük.hogy az uj évben, vagyis a jövő számban ismét találkozandunk.
A n&jdankori Bz&iftvari apát-
>--A középkor történelmében fontos axere-Jét játszik a zárda-élet. ^-A ckrístianiamiis volt ezen időszakban a ¦Ér\' aralgó axeUene, és ha vizsga szemmel MrjOk a teóriái fejlődéseket: azt tapaaz-tíÉr«k, aogy axoi nemzetek, melyek a chris-tjgllMlili, aiat ezen kor szeHenének, a tisfliiathT első csirájának meghajolni nem átírtak, eltűntek a föld színéről; ma mar a.|^iazetíség nagy ttja alatt, mint hervadt, kp^\'leélt gyümölcsök hevernek. Ellen-kt^Seg azon nemzetek, melyek fölfogva eme karintí szózatát, a modern haladáshoz al-katlaazkoduk, a kereszténységet elfogadták medinai nap is virágzó államok. Fényes bizonyiték arra nézve, hogy a korszellem előtt, meg kell hajolni, mert az ellene sze-gulítiebn^pri, mig éltető «3eme lesz amls-
Ha — a mit tagadni nem lehet — ezen időszakban a történelmi mozzanatok elsejét a chrístianísmos tevé akkor, ha tiszta ismeretet akanmLrjgsrézni magunknak a középkor tönéneliőé™, a zárdaéletbe kell hatolnánk, a zárdák könyvtárait kutatnunk, mert a műveltség ezen ködös korszakában egyedül ezek voltak képviselői a tudományosságnak.
Ha elfogulatlanul, eltekintve attól, hogy a szó szoros értelmében vett zárdai élet a mai műveltség és föl világosán színvonalán mint leélt, ó$i intézmény tinik fel, csupán azon kor körülményei közé helyezve itélü tehetségünket , pillantunk végig ezen social viszooyok felett; ha tekintetbe vesszük, hogy a. cultura ezektói származik, ezek aioktaták a népet a föIdmiveléahez, a mocsáros vidékeket termékeny szántóföldekké varázsolták ; egy monte-casínoi kolostor, mely Nápoly mellett feküdt, gyűjtötte körébe egész Európa nagy férnait: az elfogulatlan történelembuvárnak nemcsak hogy Mm szabad, de nem is lehet a mai kor szempontjából felfogva a dolgot, ezeket csak felületesen félrevetni.
Ezen korszakba, meh a fcudalismus időszaka volt, a püspökök, apátságok képezték majdnem legnagyobb részét a királyi vaaal-Insoknak, ennélfogva a cohventek archivn-xnaiban a korszakot hatalmasan megvilágító okmányok, hűbéri íratok, leltározások, mint azt a mindennapi tapasztalás bizonyítja, találtatnak.
Néhai Ráth Károly szorgalmas történet-búvárunk minden évben bárom-négy hetet töltött a szalu vári conventnél, fáradhatatlanul kutatott, és fültanuja voltam,midőn azt mondta, hogy ezen országos levéltárban annyi fontos és érdekes van, hogy teljes, kimentése egy ember életét venné igénybe.
Midőn én ezen alkatúmmal a szalavári apátság történetét adom, egyszersmind fölhívom a történelembuvárokal, hugy fordít-
sák figyelmüket ezen convent órá«4#»Lta-véltarára; e zárda veiriégstéral^\'N)jp|% tudományosság érdekébea \\\\AkSá&:^gfÍUák* nek épen oly sztvéWesaéggel< fmiáfclMii v ajtót, minő készséggel nvnjtottak MvW^ SÍtást néhai törlónet brivimwkmak *At* > |gáA rolynak. ¦ •"*- imVí-
A hajdani °rnliiníi imiljilInnMiéiimH téren és szigeten, a mostam PzaJatár jtfj^\' tói nyugottra még mai m^^UkmÉLf, czölöpök emelkednek ki. mely" aLrflíftÍÉty kétségkívül azt bizonyítja, hogy eztfl Tárll, mint majd minden középkori erŐsséf, cjft-löpvár volt. ¦¦ i.
L várban hajdan sz. Adorján tiszteletére — mint azt az eredeti I oklevél mutatja — Benedek-roqáft\'i és szerzetes .társainak templom" éal alapíttatott. Ezen apátság a kii századból veszi eredetét. Pmi .eaeg. ugyanis, ki- Li mwtant^zBln^^ackí bírta, építtetett egy várat a mocsáros Bzala folyó szigetén, melynek neve ama korban Mozburg vala. 850-tk esztendőben pedig vidékét népesítem szándékozván, várinak közelében egy várost alapított, mely ezen iratokban Zalaburguak hivatik. Ezen Tárcában 853-ik esztendőben egy monostort i templomot is szent Adorján tiszteiére épített ; utóbb pogány őseinktől a vidék a saer-zetes lakrárossal együtt elpusztíttatván, a templom is földnlatott, mig sz. latrán,\' elao apostoli fejedelmünk az udvari s nflgytfcfc részt külföldi tanácsosok által figyelswat*tre megemlékezvén a <tz. Adorjánról "ÍMfftt apátságnak egykori virágzásáról és a bit terjeszt éhében tett érdemeiről, ugyanezen apátságot 1019-ben fOléieszté ismét s bóké-züleg el ía látta birtokokkal; azonban most már nem Zalaburgba, hanem ax qryknri Mozburgnak helyére, t. i. a mocsáros Szála folyó szigetére.
Virágzott ez apátság a gyászos emlékű szigetvári ütközetig, s ezen idő alatt a- pápák és fejedelmek kedvezményeibento>baaflr részesült 1568-ban azonban ax ozma^ka szalamenti helységeket dnlváxt, Wbitöegai apátság is ezen évben dült romba; asnyí bizonyos, hogy semmivé tétetett, mit ai 1575-kt országgyűlés mar arról puUKffcb^ dik, hogy a szalavári convent a Üpbruii* val együtt a török rombolnának tón áldozatává. - -- - -—
Ezen időtől fogva oT^zajw levéltára, melyet ni;3-dik század közepétől }Jrtt :Aju-Yári társas káptalanba. T^tote^.azu.VJt-lenlegi azombatltelyibe, honnan-csafc^4gM apátság visszaállittatása ntán^ th 175#»lHt hozatott ismét az apátság bjrtot^:,ift1r Földulatáaa uUn az apataág jl^j^Si/, mint azt az okiratok bizAnyitjál^ÉÉfiÉabh állású egyházi férfiaknak adoi»ÍÉyó|Íattak a fejedelmrk állal, mig végre 1715-ben az apáttág ismét szent Benedek rendének aiá-tott vissza, csakhogy nem dal önalláft*, aztr rint, hanem o^\' alsó Ausztriában Msexit»
. MM-
\\ krjelfr-
t iAtíml*$Q& otítrfl^Szcrint jelenleg agöUnei tpátsft>t7jogu közé tartozik, a Iktlyltensagyis pedjg az apostoli fejedelmet flbtL Most már három-négy évtized óta SMlatiniak tames is külön apátja, hanem a gjattTÍd-i fiütpátpt itt egy administrator he-lyettarití..|{>íS,í Hf/Í V- - \' !r\'A nílttin apátságnak eWálasztatását JlllllU!!^ ttiltda elmaJt, hogy sürgeti ax ortiá^,: »«iy tgyvC leginkább * zirda ke-feié«4rB\'é> hűsegére bízott országos levél-táaaafc -mWMsrflleaB idegen elemtől, teszi
"•Így rötiftiiéV hiteles okiratok nyomán fiiam & taalaviii apátság történetét.
L*S40» egyrészről azért, mert nevezetes llrjrajhijiitil rejt országot; archívuma; más-ráqp^Tazert, sert * jövó országgyűlésnek jgÜjijji.lm¦ il ¦ |i¦ pl >i¦ il111ii¦ ii rendezése, sajtiig a sBaJiffári apátságnak törvényes
Ne» 6Noaleg« tehát tudni azon körül-Jgáfgttijjlj.^ytk: Wtóttaz ügy oda fejló-4*4*4 *^ > sxa]*Tari apátság, önállásának tj^jlft bit?\'1*!**** mellett a gottvici-Tal Ősz-aaggttctésbejötL ,P. N.\' ntán.
¦u WJLA8SICS GYULA.
ima ¦ Kivonat.
iJK^ik évi novemW hó 23-áa Zs,U-F.ger-a\'ireíga\'it tartott gazdasági Ülésének jegyzú-"¦*¦- könyvéből.
*"3, *.) Falrétetett Array Istvánnak mint kor-alia^li MVajilájj elnökének, a folyó évi nép-ataMú«*»ek>Anndókei pályázásáról tett je-*gqpfrfa^j j;fci|ÉÍlMilil jutalom-dijak iránti ja-
*Meg}ep5 örömmel értesült a közgyűlés azon Sr^ÜnJéte* eseményről; miszerint a f. évi má-jsj§ 5ilLf köagyfiléi 17 sz. a. végzésében, a mo-gyabeti néptanítók *k ezuk tanítványai részérő, g gLq«aLlosLa -ternyéMtés előmozdítása tekintetéből JtítÜjőtt öatttöadjjak, — már ei év ben is — ai tgjesület nemen tőrukvóaeit, azon megnyugtató eredmenyftei jnltaták, hogy a kitűzött r\\mptmm\\*n ÜOik. katárnapig öt pá 1vázé jelent-JdbmUt, ralamhrt a tanuló ifjúság körében ia, M7)H>.*aETÍk .pályáao néptanító növendékei a glpaijUafa, «"py*"*^ Unulminy okból, — a ataWjwrüleg\'Basxojött bizottmány előtt, —
iti Vizsgát - tettek. ~ItTdUQrlÜié SröMinel látja a gyakorlat terén llttsfc ¦ Il II111 llll \' azon elveket, melyokból a ftájjáiMt ApJUlftf—f1 kiindult ; de még inkább i afig pár hónap olfbrgása ntán mu-kur. a megkezdett útnak helyességét l\'i yirUbeA méltán a legszebb remé-
iyawjáfiíiii \'¦¦
~* "paa.Sgy irfirtanegyeazerte matat-
" r feantartaaaék, n aa eddig kö-tapaattalt néptanítók ia, köteles-taijeai tévére ösztönozteasenek, a ismeri a pályázati Da- nélkül — a ixa-,fikwt f*a«|»<iljTpé^
imsMtaftrV koyiknei leendő el-
„______Ír tíftjtelt AokaáT fogva, a hat
TStimib* »* Ij11 ••Sí** \' \' aswujűhsyi
BJsssjsjaaaflaikj\'aaoil ui&l a oőveadek •^«^«kta^al^ tanruitott rend-S«ylt bOJtglWágs tíikintcr-l\'i flWgyw gazdaaági egye-\' iaiak torába fölvétetik ; s jr^fli1***^? rendeltetik. jjl^jjWm máaod juta-
&toÍÍ* jjiÍiiiIÍ iTrtyanité; harma-lik ^imlmoUmmí iavvApAthi aéptanitó ;
¦rX\'*&íjaüJE dicaérö ok-i" +U&-i&aTtú néptanitó ÍÍtSÍWairérfrmi^kűek ta-I MárOiWrllt rjájyadij mindnyá-
ttnig^kö^Üi egyedül a réo pályoaáaca b tüldöttáég Julun--Itíalrán, a jelen -m agyar-««jrd.i-
helvi tanuló ifjuaág közUl, a kűyotkeaök érde-meaittaUiok jutalmajilrr általí kitüntetésre, név
utiriii t: (3
p.. Kgj* egy darai, azliatii irtosbdl tílö olaő pálya rdijra : Németh István j§ Sípos Iimin,
Kty^fty. darab/eiliiri frt(«rajl,áiré .miaod--/rd^L páP «jri. eWar •I.tváfc^S^rliajoa. Var^-LaM\'1^ |W»velt»cr Kár41y. ^
L^^^<^|kl^«9ÍW \'líua^bcfl álld Iiwviavy; ni^ll^lya^jrarKraWJanM Molnár titváb,-Takács József, Rudit* litván, Tóth Imre, ttthy^ István, Mragrtr Márton, Bencía Jóisef, 8Íi»r4to Károly, Tóth Pétor, Tó.tli Lukára.
Muly dijuluiak, ^iÜ^yiiy Láázlu alubiökur é» Snlkovich Károly egyuattJeti,titkár — keaeihea U\'cndfl kiflzolgiltatAirAra\'f Tharay Ijijos egytad-leti pénr,tániuk ur utaaíttatik.
A kirendelt pályadíjaknak az illetők kexei-hoz leendő eljuttataaára hézvo, — nevezetesen á M. szerdahelyi néptanító és a tanuló iijuitág-nak — Üsllyoy Láazld egyesületi alelnök Gla-vina l^ajoa, éa Dcrvarics Akm urak; — fflt Ferber Ferenci k«r. eaperíiB; i5aÍlcoTÍch Károly egyesületi titkár és Ceigó Fái urak pedig, a többi pályázók részérő kéretnek fel, hogy az odaítélt dijakat, a helybeli lelkész urak és a községi elöljáróknak hozzájártüása által eme-ieodú Ünnepelyetwéggal, a megkezdett dicséretes buzgidomra serkenté felhívás mellett kézbesítsék ; s egyszcnmhid a uicgyd gacdaaági egyo-Btilutnek megnyugvását tolmácsolják arra nézve, hogy néptanítói szerény \'és rögös pályájukon kitünú busgÓBággal teljesíteni tű re ködnek mindazt, mit a közjó érdekében a haza tűi ük vár éa igényel.
4.\' Fötásztalondű Talhán Lde lelkéaz éa ker. esperes ur, a néptanítói éa «xek növeudékei pályázásánál tapasztalt rendklTÜli buzgalom, és meglepő eredmény által méghatra, az Ölésben kijeíentí a jegyxflkBnyvbe vBtntní\' kéri, mine-rint mindaddig, mig ö a megye kebelében lakni fog, a gyümüleafa tenyésztésnek a tanuló ifjúság korében kendé elótnozditaaa tekintetéből, üv eakint 10 darab exUst két fxtoet ad és bocaát a megyei gazdasági egyesület rendelkezése alá <>ly képen, hogy az egyesület űltal alapított évenkinti pályáxáflnnl — ex»n Öuzcg - a ixa-bályok értehnílmn az egyesület által kiadandó dijukon felül, az érdemeseknek találandó tanuló ifjúság között, az egyesület által szinte éven-kint kiosztassék ; a folyó évre 10 domb ezüst két frttis SoHyey László egyleti alélunk ur kezére átadni szinte megajánlván.
Fotiazteleadd Talliáa Kde capereb urnák, ezen nemes és lelkes ajánlatát, a közgyűlés hálás köszönettel fogadja, s a dijaknak az ajándé kozó ur által kitűzött módon lf-nd." évcnkiMiti kiusztásá^ a szabályuk sztfrint arra hivatott vizagiiló bizotlmányik utján eazkozolui lógja luilás köszönetét az egyesüb\'l nevében jegVzó könyvileg is kifejezi t a nemes tett emlékének megörökítéséül jegyzökönyvébe iktatja; s a folyó évre felajánlott 1" db. ezttfit 2 frtost pedig Sellyey László i\'pyesülnt alelnökének azon utasítás mellett rendeli kiadatni; miszerint a fölró évben megkezdett legein} pályázásnál egyedül a ni.-szerdahelyi tanuló iljesiig jelentkezvén vizsgára, a 10 darab ezüst 2 frtoe-esak is ezeknek kiadható éa kiadandó, n minek i? belátása szerint, a pályadíjak k\'-ibeiíiu\'scki\'i" leendő kiosztásáni Soilyey ljwr.li- alelnök ur kéretik és hatalmazta tik fel. k. m f
SALKOVIT^ KARÓI V egyleti titkár
A szepetneki agost. evang. templom felszentelés! ünnepélye.
Engedje meg tisztelt szerkeszti* nr, hoty Myó hó 13-án véghez ment ünnepély rül néhány sorral megemlékezzek.
A azepetneki evangélikusok régi templomuk helyébe, ritka áldozat-készség, tt buzgósággal egy díszes uj templomot építettek.
A felszentelést ünnepély deczemW lS-ára tüzetett ki.
A felszentelésre Oyörről a dunántúli Hvangu-likus superintendens fűtiaztelendöKaraaj >~>ánüor ur 12-én leérkezett, kit N.-Kanizsán az indóháznál a somogyi evang. esporesseg nevében egyházi s világi tlaatoigők élén nt. Andurka Jánw somogyi evang, esperes ur üdvözölt.
13-án a Szépetaokro bevonuló föpásztort baa-dériururnal, b-mozsarak dörgése mellett fogadta a lelkesült nép.
A* ünnepély délelőtti 10 órakor vette kezdetét. \\
Melyet csak rüvid\'in iruk le.
Az ünnepélyt az oílár előtt mtiRztclmdŐ perintondena nr kenetteljes beszéddel n imával nyitotta meg.
Alkalmi egyliáai magyar bouvdol nL Au-dorka János esperes ur tartott, német nyelven — fa gytilekezet német ajltü) - Tiszt. lton nett András szent-királyi lelkész ur Ixhn\'U.
Az ünnepélyre egy cgyháziaa szellemű köl teményt tjaztelondő Horváth Sándor lulkéuz ur adott nlŐ.
Végre az űnnüpdtyt gyónás » keraztylóti fo-joztc be.
A nagykanizsai segolyBgylet ¦ „ .
evi rendei közgyűlését n legnagyobb rend s n tagok teljes megelégedéfléro megtartatva^, a luxt-.viaelóség következőleg válaazUtott meg : ulső igazgató Weinn Satun, máaod-Ígn«gató Hauser János pónítárnok Blaii l\'ál, ellenőr Enplljider Lajrw, váÖWiünáiiyi tagok ^edig fi turn Mór, H.J. Weisa]
..FeasfjlhofurJÓKiugjtothschild Alhért, lticlitar Mótfds M«Jwax .lóraef. 4\' • ¦* ÜdvSi m^akÓdés^k IcOvota&S Idmut^aokbA ie^fleg láthatd :
l t szWIapÁsi jelentése
í ¦ :-¦ ¦ u-i ¦
l nagykanizsai
Y-EG YLE
lSliV.dik cvröl
¦ Tartozik
T i\\J US
Heti betótek 2200 részvény
utón ÖO krral s pedig ,Hf\\)>.
dik évi nov. hó 2-tól lÖtiK.
évi okt 18-kaig számítandó
312 hétre.............
Kamatok 1862/3. 18Ö»\'4,
lKr.-1/ó, 186Ó/G, l H66,7 és
lrtti7/M-ik évről . . \' . frasdijak folyó I«ti7\'« évről Halasztási kamat lKij7/8 ovr Előjegyzési dijak 1S87/8 évr.
Átiratán dijak..........
TőkeHiteHkam.-fiBámla 18tid,7
óv végűvel...........
Fogynia, számla 186í>\'7 évi . Katholikoj mütanoda-számU
1807/H évi.........
Izr. müt.-«Amla 1867,^8 évi . Tartalék -alap-raamla 1Ö67/P
évi................, .
Letótcményi-dij-axáml.l867/H
évi
Osztrák ért. frt. kr.
TM«2
í)2f»ÍF
13!
7140 IL")
lfc«v b-t-u hátralék IKÍ.g-ik évi okt. hó IH-ig kimntatas
szerint...............
Klunfsfclt kSlcalnSk :
betáblázáara ... 13500 frt.
Idtclpapirokra . . . 30610 „
eddigi\'betétekre . . 827B5 .
kezebkedéfwkrf . 29S7I0 . Adikozáiok 1867 0 évben \'
a helybeli ssegényeknok ki-osztatott..............
a fogytnnásiamnak kiszolgáltatott................
a fögymnisiiiin épiíé&ére ki-Bzoígiítalotl........
a főgyranosiumnak kiszolgált múlt évi kiiretalófte Ücamattai együtt...............
az egylet tartalék alapjára . .
ElBleaes jitikvay Uakszá««4i U-jásss 1*67-8 mj:
A bon vpr.iflmr alapítvány nak sdatoi; ......
u t\'űgyiniiiiíiiLimnni. átadott 3 db map-\\ fíildteherm körv M*- frtnyi mékc kiegeszito-
KöitaftíTík " fvrül .
Osztrnti én
100 , 100 J 2ü I
115 1
il &f.
í \' 72
MÉRLEG
^\'\'^-dii* évi dktóber hü i " ajKatoi.
Kovatel
Fökj lap
IJÖ t l\'enztar-itzáiülanivk I\' • Aíi<wieví\'j-awiirtlanaA
jOsztrnfe ér(.
I frt. \' kr.
!1 i
Kelt Nagy Kanizsán, l«fí*-ik ,-vi otblber In
Fűk. lap f
7K É Késxvpny-számlától . . 70 J KanLöt- .
19 \' Tők kamat-számlától 41 I Tartalék-alap- , 62 [ Kath. mfttanoda .
f
Onztrák ért
U)BL MIKSA a. k . egyleti köny vvivő.
U\'tl.MS SAMT iirazgak\'
k BLAD PÍL s_ k.,
pénafarnolL
KNtiLANDER LAJOS a. k^ ellenőr.
Lélekeraalő volt az ünnepély, mert a jelen kor czivilizatiójának nemen vivniánvát tüntotic fel; — mert ez ünnepélyen képviselve volt a vallásos testvériség; — minthogy itt nem csak a keresztény vaUáafelekezetűk ; — hanem a templom telepítése elősepólénéro oly nagy áldozattal b segedelemmel járuló u.-kanizsai zsidó-ugyház is képviselvu volt; jelűn vult ugyaa is az egyháó ünnepélyen a n.-kanizaoi rabbi, * több zsidó atyánkba.
Az ünnepély után kar egyház község által rendezett obéduu nagy azámu vendég k<>flzuru voltjelen.
A felkiiaziiiitésuk sorát nt Anilorka ¦János esperes ur nyitotta meg; éltetve a hivei között megjelenő tisztelt föpászuirl. |
Főtisztelendő Karsay Sánd-ir iiaperiiileiidi-iu. ur a szoputneki egyház köZBÚget élüitte.
A n.-kanizsai tisztelt vabbi német n vei von viharos tutaxéam-t fogadott beszédben u juli-ii levőket köüKötiUitte fel.
Kzen fulkÖMEií[il.^ri- Aiidfrliu I) v u In tir vá •
liazoU ; üdvözölve & tiszteit rabbit, ki jelezdi-tében n szabadéi vüség diadalát látja; — akifejezte azon meggyőződ énét, hogy a nemieteket s vallásfelekeseteket eíkülönző viLurxBdakit caak a szabadaag ronthatja le; — azért tirds a hite, hogy közel az idő, midúa Jnáadsa igaa űs szabadelvű férfiú a szabadság eá&ibjja alatt együtt fog küzdeni az emberiség sxen^ jogsáért s ax egyenlőségért
Horváth Sándor lelkész ur élénk sxeUemben üdvözölte n főpásztort, ax esperes urat, a os&-ládját
Saly zalai földbirtokos a jetan levő alkotmányos BzeDoiuü tisztviselőket Martinkovich, ff Andurkn urakat Üdvözölte.
Szóval iu ünnepély minden tekintetben kedves emlékül hagyott fnnn maga után, mórt o vallásos buzgú&ágnak a teatvériaegaek vcdt_,üű
népe.
X. Kanizsa, decz. 1868.
Folytatás a mellékteten.
"J |Í"A legnagyobb itászoiiruha-raktárban
vítezi utcza YPSIL ANTI-hoz
Pesten, i legolcsóbb árakon a legnagyobb választékban mlixJwroemfl kész
fafeámemüek. férfiak, urak és gyermekek számára, úgymint:
darabnál több fér* lepik rambargi, bollandi vigy irlaadl TinonbiM. darabja I fi íO kr.,
8 ft,S ft 60 k, 4 n, 4 ft öO k, o ft, 5 ft r-o K ti rt, ö rt öo k, t rt. 8 n, 10, is n. ^wr dumbail tobb aríaea fsrfl Ingek, n«r kulö»i>a«ö mh.niban í n w, 1 n BO kr, I H 2 R M kr, 0 11.
ftWr ¦m««B«tia-Kr«lBi«h, i a 60 b, i n Tf. ki, i h, \'J (i w. a m n ü«, t a
féft tatyáfc vitXMWl, magjnr, félmaRjar tor? francain mintára 1 ft 75 kr, 2 ft, S \'A\') kr, , S,ft 50 kr, !í ft,
¦tf JBjiW^ilaionbol, almák 2 lí S5 kr, S ft &> fcr, B ft, B ft M kr, í ft, f. ft hlmeirc 3 ft, 3 t, 5 1^,11 II, 8 "i H wibwcisi ei /ranczí& meümiútrárztl 4 ft, 4 ft 60 kr, 0
^dittí\'íMIdl\'D^ 1 ft W> kr, 2 ft 50 kr. í H, 0 H M kr, 4 ft, 4 fl 50 kr. ¦Ml i écw 1 ft 80 kr, 3 ft 4(1 kr, fl 4vtu 1 n 85 kr, 2 ft 411 kr, fl Í<-M 3 ft, I ft 45 kr, 10 éfes 9 fl 1(1 kr, 2 ft «6 kr, 12 ir<<* 2 ft 40 kr, 2 ft 30 kr, 3 R 50 kr, 11 ÍTO S ft tó kr, 3 ft 15 kr, 1 ft 20 kr, lö éren 3 ft 50 kr, 4 ft, i ft 50 kr. ÚM*t«-Jftf»k. 4 érea 1 ft 10 kr, 1 ft 25 kr, 6 itet t ft 25 kr 1 ft (0 kr, 3 éréi 1 ft 35 kr, 1 ft ÖÖ kr, 10 érői 1 ft W kr, 1 ft 15 kr, V3 Ítob 1 rt CA Íj. a ft, 14 évei 1 ft 76 kr, ., , 8 ft 10 kr, 18 éve-e 1 fl 70 kr, 2 ft 20 ki.
«*4e«e»ü tM illó aellünyelt, Baürafiok, haHínyak téli cxikkek férfiak i. hölgyek
** \'asámára, n*E7 váljuilAíiian. WriAt»T» * legjobb Wterikl. krlaollamk míndenffilo »xinl.eii a ft. L\' ft 25 kr, 3 ft 60 kr, 3-5 ftrfc. ^\'-ftriM fJaá-KBknyák. 4 frt 75 ki. 5 ft, 6 ft 50 itr. fi ft, T ft - 10 IU?.
..j \' Íj nk egyiib ktU> fettérasma csikkek, melTi-kr.il tu ArjeijTiék kMnatrm bírmanteaim •Ikllnvtik. — Toribbi njánljok nap raktárunkat raallHrfll. bal tamil, éi Irlaetfl VttHiaftkílfl, régi 1T ft, 88 ft, 80 ft, 33 ft, 3ö ft, 40—120 ftlg.
CrM*.VÍUM tím 12 ft. IS ft 60 kr, 18 ft, H ft. 15 ft, 15 ti, IS ft, 20-S5 f%. VASSM lllMeWlH. tne»*vtj» 3 0, 9 0 50 kr, 4 ft. i ft 50 kr, 5ft,Sft,0ft,7ft,eft19ft, ,. -„„lO\'ftt.oíitt *UJU«j.
tSSTSí MMViu, rege 9 ft, 10 ft, ll, 12 ft, 15-16 frü*. (W-IM1
\' VtMMtmftMtft tueaalja 5 ft. rj ft 50 kr, 0 ft 20 kr, 6 ft «0 kr, 7 frt 60 kr, 8—19 ftig. — AkrMCTfc minden nagyságban S aism^lj-tGl 24-ig. - AlltaS késztetek 3, V2, 18 éa 34
. Báty tüiolii AgytaritiOi, pkjiie én tricGt-paplaBfiklíél, kávét- is cwrüiíga-lieHdókből.
\' _.~ ___" U^-rFln+^lf bevásárlásinál fofapniemfliok roppant halmma kn-
Menyasszonyi keszletek „lh,.Itíb„ „,r h.]r.«ti.«n b0cr.!Bfrno-
gyohh tn«nnjii>égol mind ónkor kéuea iiolpíluulialjuk
m&&* KDltUnn-uTfki\'t mii.ilcn iriiathnn ntánvi\'-téllel m^c a levél lirkeito napján aionnal na^rnlút nem lairoitunfc, n^riiiato raeprenílüléflík legiiaaiaribb olkíaiittetiieh.
minden nagy városban igen, kedvelt íandeg^táfl^)4v-1 tot itt ]¦ NAGT-KAN1Z8AN megmUkitona.
Hnsz havi 5 forintnyi r&zletficetái mellett uon keilTe»al I menyben n?«ue«it, hogy h jegybirtokos* 30 dantb>lB8#4flEf
állam-sorsjegy nyereményeire, melyek a társulat ideje.táÜuJ I tulma alatt kisorsoltatnáűak, igényt tarthat; húsz hótlMpon átl Irendoa befizetés után a résztvevő egy eredeti Sorsjegy birtuUbVJIU KillÖDlisen : 1864-ki mrqegy 9 hnzására 5 frttal j HitelBonjeftJrt\'.#?«1 hozásra 8 frttal; 1860-iti eudre 6 frttal 3 huiiara és hdsz UnapÍjiMaSll » ti a. rtsitTevök szelTénveikkel egvatt 10 fit vissza fizetés mcUctt; SihW/" sorsjegynél 4 halasra 2 trtul; Waldsteín" sofsjeéyre | frt 40 lírral 4 hoziiní ;L Budolf-sorejegyért 4 házasra I frttal és ülaty sorsjegynél 4 házasra 2 frttal részt vehetni.
A n. é. réntviívfi tcosOns^get tiateleterjestfa rae^tivja az t tckrSIMfiiiii i IkiyáaUuS értekezletvégettTálUSlrodájiba N.-E>ninin a^ZÖLDFA"
0kT HiidenMnB kamatot és kamt nsKtfll illáin- és kNcjfc papink, fWtBbertMntejJtétJ kötelezvénysk, nraiegyek és réazvinyek gytjtaMke, szelvények, knUrrféle Itukjtgyik, „ABAÜTY" és ,1208^ pénznemek be- f^folTálttijN
Ojévi
JEGYEK
Tenaéglők:
ét
kávéházak
Kollarits József és fiai.
aa osazeg ügy rtazének elölego-téao b a többinek ntánvóta mellett kaphatók
Zeisler M.-nél
IV^ttia, kirájy-ntera 60. sz.
(199-1)
FtitTIi HALMtTBttchergeschÄft, Engelgagee Nro 2 in Wien, liefert gegen portofreie jüinsendnng von 2 Gulden (ohne WerthangBbe) überall hin franco folgendes Musikheft:
Eine Sammlijfiy\'von 59 der beliebtesten Opernmelodien aus Cfcar nnd
Zimmermann, Stradella, Ernani, Beiisar, Lucia, Prophet, Freischütz, Indra. Faust, Kreuzritter, Scta , Tannhiiuser, Zampa, Martha, Eegimentstochter, Prina Engeu, Lucretia. — Leicht arangirt
MHE WINTERABENDE AM PIANO.
üWei Händen vom Musiklehrer Zahn.
(195—ia,i
MISEMONDÓ RUHÁK,
\'pluviálék, dalmatikák, albák, rochettok, velumok, oltárparnák és teritők stb.
,: Ghina-ez&at és tflzoranyzott
taautraflaak, kelyhek, cziborínmok, pacificol gyertyatartók, fusttUk téménytartúval, szenteló-viztartó aspa-soriammal, lámpák Btb.
-. czélt- és iskolai lobogok, j
nok ?8 pantifical eszköz, kesztyű infnla1 putpjral, gremial, harisnya, czipU stb.
cm NAT OK
si Biniien e k r h « ¦ ( mnnb
Itgjuldnyoiib áron kaphatók\'.
jyirmklirálinn, vik-zi-iiU.-i« 16. »alm o. PESTEN.
\' BO. tltsll l»k»t >• lUlltil.k ihiutra MIUitMk.
Wikjeil-cs József
könyvkereskedésében Nagy-Kanizsán kapható a
AZ ÜJ
POLGÁRI PERRENDTARTÁS.
Gondosat) átnézett olcsó kiadás.
(193-3,3) in 60 kr.
pénzeket,
és mindennema er*n)f i-ifl»i ég tirtíffB.fcATtktit^i klratotl rc«i«t*9«kM) terrábbá R^OonrOkrl, hi|-ae» LövrU«t, árnnyal, rzŰ^töt ét á*vanyukat \'
vesz & cserél a IegmAgaultb árun a
régiségek és természetiek irodája
Pwtiw, DwtrttyartBn i Líeji épfilrttuR, 14. u. B*o«tea Htrnw-Giut Mo. 5.
hol egy nagTTilaMtáko faktor minátmuBran r^iUtrrk rM pímek. trritnbuk, Övek it ivente.kaUikl.tii • Itrpjte.zll.k i™ ojjTMirJtzín r-tz oa^J r»klir iirinyok. Upkek. bfffrf.k. tam~ dirharök, tujiíok i* DTeEMamnk u ulilsUcík. L«»r<IaltrV irtejlUucl iíoleiluUk. (19S—I)
KUlitnlapetr bathatósApn
ANA THERIN-SZ A J VlZ-n ek
(
ar. Pspp l & gyakorló orvosiéi Bécsbtt,
j elóadvn Janti Gfala gyakorló otvm eib. által dr.fr^fm*-tor Oppolaer R«ctnr, magái/. jhV. «a« udvari tnndcta^ dr* BUetxlBBkl, dr, Brabits, dr. fleller nlb. oltnl rrnérhe f e*. k- kirrodában, Bvrttbrii.
A fOQ&K tisztítására aujr^áí cfßif- j
Vcjjiant tnUj.1< feloldja > nyilkit fbfskoo-
nttápuJnil ínpra fogok k(l*t «•
Id. Madarász And. Pécsett
aj ánlja GÉPGíirU ÉS ÖNTESZTTÉ
késíitmányeit
gAxgápeit, kDlfinOsoa podip malom n«ykezotokot, olaj henger- éJ íajüikat, iMirprtíaeket, göt- és vitvc»etűai caiiveket Uksrék-tOJB-belyeket t5s azok cgyee renuit, kutakat, oszlopokat, rácsosatokat, minden náven nevezendő öntványoket, további
gazdasági gépeit
tn. BZiinto-, irtd-, kapáld- éh tíHu^tií ekeket, vetügőpvknt, magtakitnlkji*, rostákat, orömilvöket(pípper) kkaorkf3zotre,c84pliJ-rr^peket, kukoricsa morzsolókat, níjm és Bzciáka-vtlgokat, taxáén t.nrálrt gdpekut^ MlndoD a gápéazul szakmájába vágó inogrcniloltiekiTt loggyoraabb olMllitás a logjutinyoaabb
¦jioihalá aniuk bánni-után, mert a fogak kOit rinxamaradt Irrurrúraecakék a rotha-daabui atnenetktK * ítttf asfUfot rataajnletík ¦ a aaijbál u 0I7 k•Hern etJen kOit Urientlk.
un rttf»cnrlaltegyUKMiK-
\'árba Vltéz-utczn 14-ik azani alatt, valamint raktári
ugy a gyár
(175-3)
!¦! aíkataainatíí a me^kírnínredért tolja * a( ellen napban mUkodlk. ág akkot ln bo»7 & » foynak I«g-kwbfc pootja aorUtn ran^ « iubi-don üld foj- á etwntaiá ihat negt*-Budtatik, okTítlen «ireaa t u i|<n-•Aga« ÍOffaknt it taefrroniralja.
Aftttütaak nép éi tsnaéuttnari-
¦tt MtttMiía, tniothogy u aknák ¦inden lde{ren»a«rtl bnrakjait tb|J«U —lief ntHoiatja ¦ leOblitL
««•öl baazoaaal jár___
Halt** tartaté Bál, fentartja aiokat deti BtoOkhen, fénjakbau, ¦ a borkfl "-¦kodiait rfitng», t aa olj kallemet-bflatíl meioTja. EajrUtl Boooaak azaa fajtlalatal.lt-- ¦ - ,k[íi fot^tktií
iMtt»arlD-cji|víi a Wghii rttht-
\' dm eflea, hiitoi ntr *xob fájdalmak elUmUiiaira, radj.k >. 0™ fbfak-tot erednek, raUmttit eaós*a fofirij-dalmak elten.
Aa aaitksria-axajvlx aillapftjk kff-nj-en, biitoaaij, anélkül, fcogy mU-welj kirotj vw-jk—yjrj » \' ¦ kcUeoe «\' fájdalinat ¦ k<rrirriL aláH
MeibecanUteiUi) l*fklTaltk*« a* anatberin-»xiÍTÍ» a l|lí| \\m\\ fclÉBM
aaaak aiUvaHtáaira, a^yn a4m
¦•lypk aa flmi ci
ilrtnunak, kan ni *Ui4l li mepiritolj!
ok loTÍbbteije-
h*Kn i> ntaaltij ucrinlk txajfoarkiurtSl a tula^taV*-^ .keUtmoa plroa avta Up^aaji
IMtlMi^a^vttlajiaOjkaMH _
e- elj baj melyben asaatikimk:H«h UaoktunreJnI uokUk, TllailMriy
oaet«kboii,ho|rjtua«vnnfc " ban a fofhto» aUwytWte— I
WitM tzar 11 aaithé Unyaa »*nl tWaáaCMÉV ¦
edínjck Kjengeaéc«t>uk«tf____
padltT e» üstben kanenjeSn \'i r níl au d ó, »n latü a foftnut ka
Hatlvatóinak bimnyult ba tuváhbi \' rotily által UtüvfsaksSatld
.^aatbertv-Aafaaitt" ka pkali
JÍLnenlierj ( Unaanfald A.i XTaJ-
a „AHAtkerio-aläjVÍZ," Ttűanitnl ai Mafj-AaalimAn lltiln* i.íaW a?Agja«eréai - . - „ , ,„ jjit. J-; Wrlli.cli, Keaaelh»thi la t^ihwan A. untk kereakadfejhe*. rtlÉT
árak mellett elráUa| Tviho?r.n j. Hum|>fl O. ei UJwj I. uraknil. Rftutkalyva Rlnft-r IL Zati\' EawaieaM Anul r\'. (ryiirjiTMré« í» flamller ii. lütpraaaiáa¦ Wetil KT*f7"\' Jr^UiríTitn orniámit 5-ikniám, liol a l^tubb elíWrolt kiWitraéJ »«^«*- Varmsdaa Unit« gjoRyweri«- Sxt-Qyörgyfta Nfltíiií, MMpN\'
IT I.V. 0..... . \' ---- alDtiravr Kajet. i* Htamboraaky U írjilsjaions" nrakuil, •* Hl laiYathllj !¦
riniek FcroDca fjAujamari- uraáX
e*3feŐL3r,ul """"""
Öyakorláfí találmányok!
Sf*Btín"den Bixtartisrial az ungyneTCzett >rPoflr-Pasta," mely által mindenki a legnagyobb köanyű-l\' ftayre&ztett tTnlt batordarabolcat stb. kifényesíteni. Egy doboznyi anyag elegendő egy egész Kbntoruat kifényeaitéaére r ára 80 kr. — Ehhei még megjegyzendő, hogy e PasU
JSLW soha meg nem romlik.
raaM- ***** —r|U—*-™tA«W«7*hoü»f»»^.mfl|kl--báiniT.W.DrtW,B*,iökr. | F»fflJ*»ok HlM, b.rmilj nnmilnl - •• jtU Trle »g-n kimélb-lB 1 fu..l r.omag 1 db ».¦«\'•-.....I.V 2». Ti. kr «..»«..¦............"
iknál macii ¦tn-UIl u*u.
pMm, rfknlBah-tl<iB u buli kr at-éa •«*». sinrvBMiknél. f.gj drb i Amtrftal bi«lot.»Agi lukat..*, fc.m ja/g -I ..ft.*i \' nő .íerkeintílek , M«l-«k fdtltréne
áiijaiaWIiai ¦^rj" »0 *u«>- . ,
• ¦ - iltal mlndeancnll i . . nagyobb , 70, Ou kr. 1 ft.
Egy drb 25 kr. I . . - • k"1 kulcscaal 1 In __ pur alkalmai*** I 10 kr,
\' |4|Vn pánsbm *¦ mnn- I ! db n ti tálkákra 26. 4». 60 kr
- ganialkndlutnl. L radUn A*as. allák a legjobb aeaéliW, 1 dl . . *»k»r.. L\'"">" •\'• »\'
i Brecletl x»ora.x>et<a.oiar-DRa.stial.
l Urna Fompadonr wuotmk xv. lujup núviriii t»u egj aaor*. mr-lx i riláff nlBu ütokhan maradt, mnji\'n fUor ¦ rit ia a bór lintaaia-it oaj-íaa * k.i«Ö Drtgiégig megtanulta. Kacn rocept ki>*«W. egy maga* nnr.a.
^ ,¦*<•« allll bámulni tárjra- Sikerült Kii orroitudoraak oien eddig utakban tartott receptet mrK».rrfíU.
¦-\' b*, fnlülmnlhatlaa arc.-paitinak oradmlnja minden rirakoaiat niUlmul. mir^l »aim«» biaotirirvái rwtilelkr.KPK\'re állxaak. A* cgjoUen aaor ea, mely minden arrí-Mlnkat, taeplfil. mij-foltr«t *il>. gyu EffT ti&>\\7 *™ iUutiti.ut együtt 1 frt ftü kf 151, erre gondja légre n mind<mkinek, por nélkfll. rinpan hideg risiel a it*ic- ív; k. minthogy aa egéascégnt fen tartja. Ka ¦ .lebben fobórrn. íriMÍffínD i* *"g rencar déretik aMeUgerfíleblir-sajtDliiiánj nélkül lehel u.naai egjmrrü dr,nr"-által, mdj » IlbbeUt pohara i áthat- i léi álul Hogy minél daa^ohb leRr-n l.*Ü»n laaaá teaai ajj^ogja caipű,bánnod- I a keltnuoaég, dbja eaakii fiO krra ti\'- li»li> dlf Upoata lnfTN U a rUM aarat, te tett. ü 1
¦láWill tlTthltalt *-r—"^-"-^H— I Al«pbiitmabb í» lftcjohb »ifr ltri|wakaan6Dkr. . min-l^n alkalraaüan ro.ai e]pn<atili- iijabhi
Aiftl b5r-fAftrmi». ojaly a iára kiiarúlair r.ak » friM jmt
AltC«j»bbtlirfllB-ta»ii>« \'- \' «bk«n boWDbakB) a legtT*->b • nfláábw,- ira dohlnririk kBaana^cil tfisi , lámpáTal tan Imj *rár.t*lí
acV *°a717 *i" á liffM vfláívt
a gjort eller-ily olcanra, L i.
rj« Hkr.
paralíaű\'bajfnt^oer, sdirei a« ¦ kftiatpists atnk barna im fakuté™ "aj auc^tja a Ur-
ái\'^nra irtalUn. égr dob,.
raayáknat »njT. Lepndkfl.
atinnea áixtartit-
..i. iud/ttbu
rüájr ja tár k ^Kell l. ea
dió-.iiaj k*p-i,nL-, 45 kr. -Irtvel airnk-
b"rn«niQnek sredeti láírjaáirit rUsuati ja é* lejTfirbb (injrt haiaa, eirr kU l|tefrec»kB ara 25 kr, efr nagj 0reffár»42 kr.
ÁlUláaoatiintitó-po r. md/lyeJ daindamnamfi érewt, aranjat, (rtiMt. brona- l, pakfonynl,acílt í« reg^t tt*s-tira tiBititaiii ií« fényeaileni Mmt-Ejíj dobni ára 30 kr.
*r(5IB por orr flrenctka 18 kr . b* ju akkoraSf, kr.
Ma>ant vr-rnl minden a háibi z «««latnaaokat mindenki maga augi LCa&Bjrti, eaea tarr érékig dtartbatd I m kiáf— bannáUtabi. Egj n»CJ
gímsakr
L<f«J*bb roiídapor Bufa.-í itta o«r mindenfele raaxUfeltuk | MáTolitáaáni ránonból. «elvfmh\'l ¦¦Ovslekbő] Ilin\'-ujj va»- ia *cs41aiBx«kr31. EcT r>n-UC ára. 3» kr. Lftfjobb boroHa-kon."..-» F.iei, " ( áUal a boro tra kntinrfllfte |yr-k kénrelmeMétt. "ir«»*ác "» bi»-(batik. Egy dohai ára. JA ki. loaaágnk miau íj aimdun ual^ánál v - ¦- - toamí. A lkai- viaaiaát elfinyBabnk. Legfinomabb éi
tIÍ*«Üpapir1iiii. bármifílo cérrd t»^t eléggel ^« t-n r í» of7anajon tollal a 1 lucrrel rngrj }*htgj*l 5*a«i db ! /i ,Si _ H é«J*f«aataf«bb tonano- kr eier db 3 frt.
ka* tsfcax esUÜni, 12 db 25 krért V 11U n y ,> ii > ft.ek<.fék Hi-ktn-
Hoaj lábalt mafárjh a nodTeatég- , ¦ fogakat műiden faxapaai \'»p (•¦{
parili iltalinoa ri[nt. mclr- kUl p. fábiil. kőből.hádogbül etb vai.,
irti a«mcaaJc 0»ey*t,kOTet uijtíkut, tárcvnnra. lepsiebl\' a^BareU fí«if*i
fát rtb. a legyroraa.ilbaa él állandóan állandóan aivurtm nctandtira.hotft
oirrlebrt ragaailani, új-j. huet bIts- a n-^ügr-«i\'i.i. »lial téiiiteti fej>
l»uUiatUa marad, hinom hnfr min- i.\'i rran.ir
dfn egtíííttp lepjen, fit ércicicl, aiaolhat-
tlTeget poreetannál «th. u^t ^uun- a urpniitii .gru .•nni.mlmja « a.iai
(ruilhaliu, bue* eCT teenr le«a. Eira Limi irmi h,r» ily ki-p. tnrh «irni
mLaden biinil nélkaifllhoticnQl «flk - cji.-kr.kai. (rjtUn ¦> I rjtfl k <ji. i».ik.\'p-ki
.é^ea nerbSl cgj dol>oa»l 10 kr Allatfejf k.u.CMiiortoaaMtkat^agr ki
VgT«n e ragaai folyadék baji, ut-egV nkaturáVai ki\'-píí. kapbí
«ejTeoOkr. " \'¦<> kri-t. Uvee álv-
nnitalnak í\'lpr d..-\'iiaiitaasnl efryütt Valódi angol tolllt«**k efT-*gr kot ; to kr pengit*! A); 30, 40 kr; S pengétrl Ca. kif ..al>.,Ulni. S»ap..nin-oU- 60 kr.; legfinomabb faj pengétel\\i ti i - fl t f " - m-trireJ nébánjperci ftO, TO, 90 kr„ 1 frt, i p tagiról 80 kr.. j alán minden nersri nfv eipndB n*nr-. frt i frt Sfi fc, I foltokat mindanfólc kflmíkbKl a li-jr.
inindenf"ie tariTYra kiréi
inrfi" -
s, a.
^badnl
FKTEUEZTEítS. ^^ú\'
fUTTül
nir baja«ip..lrn 30
tab. Tithatlan ágrrhet^tvn
lartáanak ajiaJhairt kfkáll
b"-P»k h n< (.¦^n^V a-Ullloib^i V- ! \'rí ¦iqjfct^ 1 fn 70
nicruii aiok - i a k i
l n^reien i-iiktek mpg 1« kimniitatnak. í\'«t." ik tárban kaphatók
IBndenfále bi«omáflTok elfogad tarnak ¦¦« p»nimui tel i««ittrn.>k Arjsiyzékek i kxphato oílkkekríl ingyen ualgáltalBak.
Az elsó ausztlraJ bizományi üzlet A. FRIED8ANN Becsben.
Prttierrjtraafle 2G. az <•« \' )perpgaam\' u ar.
alatt IV-h.-r wir
PH0NI
biztosító társaság.
anjf- Az flt miDió forint -^g
-í . ¦ ¦ ¦ kezességi tökével bíró
^BiöSflZ\'\' tolztoaltó tár sági
aagrkanlisiii fSfisTnSk»«Kének ISjJr^aiígWfiíí szerencséje t L a közSnségnek tudomására juttatni, hngy mladeimemfi blztögltóaok
^K^flSlálann^arekrei bixtuit^okjiál a tinaiutg tot«mrat!n l.wzál]iu>tt dijtftfllelcvl \' HÍa^BMf, Talftmint megengedi, hogy sz egén butaeitasi díj - ha uz kiváaotnók — ank-umtáa ntin Siettaaek be.
elfay — mely által i .Phanii" lcgnap\'obh bizalmat vívott ki i-^a kar míonntli Kivételében és annak készpénzbeli haladéktalan kifizt-
"-\'jax;\'itt ^döwrolt elónyök kapcsolatában alulirt fóü^wiui^\'l\' í i<^i.íir-.k fi
itaaldiíaiére legjobban ajánlja magát s minden időben, körüli......m-,
t, valamint birtositáai bevallások fölvételén\' hajlani).
1868. April. 24-dikén.
A nagykanizsai föügjnolvHég . LES8NER H.,
Irodája kdmda-ntrta MO. a
fi^íbízíosiíáNl
ügyaökök.
.-: .sit.-k-
ka: . ¦ ,i. yn e],\'j
n i.i:. •¦tf.tolek mellett az..iihu! ulkii\'-nflzust uyer j hétnek. Bővebben tuda-
krz.\'..Unitit!
1 Lenek Samunál
\' \' 1^ S.jironbaii,
„Hulljuk a szép szót!"
.Rajta fiuk, vi^adjn»^M|
(\'187-
Jfogjolcnt mintlnn hn7jii kíinyvki;resked6.b«n? kapható: ^ , . ^
1J u is: cl öa5<ax> isEót!"
.¦ziirii\'i m .„¦\'¦„, i.¦!!(.¦\'»./....(\' i (•- k\'.i\'ív mely k.tV\'ttt « k.itctltt rniü-i-tiiit itiu N-lk-mz mtful larialmajiván, diazaa . kiáliitaatl hí trüin\'tt ULrtalina, njrv han/.ii\'ifl ns niulattaSr, vol-uiiiál l\'>c\\ií «\' livihnc figVulriK\'bv klllíinöaeii ajáaIható. A i;>n fri\'-d.! >h> 145 többnyire cmloti ItdkfiaionUat
laruiiiin.-t/.. ¦-/tri.-n IfutftívkíVtiÍHü könyvnek ára 1 Ti
I\'itvábbá megjelent
a dalkedvelo Ifjúságnak küifinös^i aiánihatö
„RAJTA FIUK, VIQAOJUHKL" H
közkwlvtawtífrli ilalkönyv máawlik javított és tetenwten bővített kiadána
V. nagy bz.. irgalom mai usBzeáUifjtt mQ tüael Í00Q ^!|| válutíuuitt \'l»lt uirutlrnitz, éa szldi» bontéku ; (síhob kiáLli- ^* F laaánR! f.\'irva m kitünó. mondhatni : ^yetlen a maga ne-^ ra-\'b-Ti A 7 t-ls/l kiállitáfl 2000 példánya igen rövid ídfl dntt í t-lk.\'lt. n„ -¦!(;(;);.¦ tanúsítja, hogy méltó figyelmet érdemel. . ^ Ara rw ln|,ra U;rjedö s disaewíQ kíállitott z&ebkünyvaak L-J ! 1 ki Iil- nriuiynyomáa- éa anuiyaieg^lylvtil 1.80 kr syl
\\ égru ugyanott megjelent
LE NORMA ND,
« HÍRES GZIGiNYHÓ IGAZMONDÓ VETŰKÁRTYáiá 1
32 »«nMett kártvával. mafryar aláinU-*! éa wovegg-1.
« li uro m \\í.gi KniilsHnit. Wnjditrt Jdooeft-^ ¦•Hl.pdí\'héívfn \'-írvarprr.\' rr-vc, v&kmint
Vii ii kfttít »Ue
vön nek.
WAJDITS JÓZSEF kbnyvkereskeíéséíien I A VAUhZl\'am.K Kl/iTT. Ara 2 foriöí/ T
\\\'AI.A»/.\' K L A \'U\\fJ.N 1 KKZfiSI TISZT-Vlvi | UK i ! Ara 1\' fn
.H/.ABAI\' K\'i YHAZ A SZABAD ÁLIiAMI \\V\'iUiam« Koffer ezen elv mef;t«remtöjfl s j sitójp KlMrajzi vázlat Irta Horváth Mihálv1
A NKMZETl.A/.DASAIilESZMÉK FEJLŐDÉSE, TI »HTKN KTK t-s bofi.lvasa közviszonyokraMagyar-.rs/ani.n. Irta Kantz (Inila. Ára 4 frt 40 kr.
KOSSITH I.AJUS ujabb leveleire Horváth Mihály.
..A<b\' . 1/. lAKI\'UT MOS. Rpgfnv iro fNsaht Hiciiari Kt-I kötél. Ara 2 forint. ^\'
fUPTÍRAK 1869 IK ÉVRE
-."./ni. rtilatztíkhnn. kiiliínféU a- ú«t,
RAJZMINTÁK,
a i •n.^rí.wan jflwkni\'k ifimért Hej-.íjcfl-félpk
í)la>/ \\ ^^ago^o kor- papirosok,
- .\'\'triiis7P^pbb,\'k lipripszek srámára. FÉNYKÉP-ALBUWOK
Papirosok ós egyéb Írószerek
W AJDIISJtUíjEir,
k.itirrkereikeds ]
s3&i
ZERKOWITZ V. & A.
NAGY KANIZSÁN
ffyanaat-, fMféfe- öerLeresísetíése.
FelTra.iihjjaa,!,: i>izomftnyoltat a űel- &m ittilTCsld minden. iró,nyeaiíaei*s..
Ezen fölül ajánlják mindenneinii friss
lMll- és külíöldl\'lísváiu\'vlzeket
közvotlen bozatntt veres marha-só I purtliuuli vishatlan moss hümh
^BJJF l\'o\'ai|llt vana nügj d..liaii\\ tu/.s.lr ...jiökí is
lllt\'i.li líllfhlrin! m íí It\'cHnotuabb n iiTTynÁr
Wajdits .Iózs..f kiad., , ia,,. & ny0m.uitiilajd,„,.,3 Magy-Kanizsáu.
MeHeklet a „Zala-Somogyi Kozlüny" 52-lk szamához. 1868.
Levelezés.
Siámz lüvelik Tolnából. 1.
HÖgyési, doCZ. 17-ón 186*. \'¦ Ások idő próféta bámulva nézi, mennyim el-talalta o a kemény telet, a korai zivataréi telet 1 Alt gondolom, hdgy a, prófétákkal is ugy Tas, miként as álommal, mindig az ellenkezőjét kall Unni valosulandónak. — E langyos idöbou midőn, úgyis s fa mindenütt oly drága, olég, ha nárii levelekkel fütllnk be; inie itt nrotxtok egyet szélnek.
fűtésnél leven, szintén fűteni akarok, befutni bizonyos nomora pécsi levelezőnek, kinek, ámbár mMt máa baja nincsen, valóezinuleg hidege van; bántja valamiféle hideg. A Z. S. Közlöny egyik utóbbi axámában ront szobámba letörött palkdjn mgdaiodxó pegazusán e bzo-moru boa a előrántva a halottak közül a boldogult pécsi püspököt, közdi vallatni bogy hátra. -hagyott fél mülióju hagyatékiból, neki, akarom mondani a kOxcselra, miért nem hagyott egy füUrt sem ? A szegény boldogult ajkai a halál fagyos lehelletétol zárvák levén, nem felelhetett. Ekkor nekem ront, rágalom-tajtékxó ménen, h fÖlhi, hogy védjem püspökömet, biai ó tárta föl számomra az egyházi rend kapuit. — Bár elfoglalkorra raj ék : da ennyi kibivásuak nem engedhettem : elűvearem szép csendesen egyik pécsi lapot a ki olvasom belőle annak ki ezt ná-Iam előbb olvashatta a hallhatta, hogy a meghalt pécsi püspök vagyonit három réairo oaitá, .általános Örököseivé levén 1) a péca egybázme-gyei szegényeket -) ugranannak pénz tárait i 3) legközelebbi rokonait" Kér-: már most mit tart ön drága lovag! köz-t? Az Irányi-pártiakat \'< vagy talán nemet lovagtirBait ? Három vármegye szegényei • ások pénztárai, nem közczél ? S" ha ön szerint k fél tnillié a hagyaték, ;W0,l»J0 frt jut a sze-jéayekre a köaczéU pénztárakra; vájjon kit nevez meg hazánkban a dicsők között ia, ki napjainkban egyszerre ennyit áldozott volna a ktaczélra? — Nem tudom, mit felelt.
De azt Teltem, hogy a szerkesztőség javát elömozditandó, tehát e kozczélra, igen helyesen cselekszem, ha kályhája számára, e titkot? szellemi harexot, nárat levél alakjában, mep-küldöm.
WAJDITS. GYULA.
1»!
, decz. 21. ises.
köv> ¦ t ntiovnlct kiadattuk, b a görög alattvalók törül; földről kiutasittatlnk, — Zágrábban e.gy bambi bnnkéhnmisitöt foglak el. — Király ö Kelsegu megengedte, hogy gr. Andrássy Gyula miniszter-elnök, a belga királyi Lipótrend nagy keresztjét elfogadhassa. — A lajthántuli honvédség fűiHirancsnokává — bír szerint — Raj-nor ío] íierczeg neveztetett ki. — A váezi piaristák templomát kirabolták. - Oroszország déli hftdseregén\'-k hadi lábra helyezését elrándulta.
Liszt Keronra -ajév után Németországba mepv »w twak htiHvét tájban szándékozik Klímába, visszatérni. -- Hercseg Í,ohkcn»itx aa osziriik felnőhát tagja meghalt.
Hirek.
— A zalamcgyei „független kiír" következő kiáltványt bocaáhttt ki: l\\jlgáruirsaiukho7.! Az ursxággy ülésre kühiendű népképviselők általános vaJuüztáaának ideje az l-^-tn-iki kt-ik t. ez 4-ik alapján mindinkább kozL-li-ilvi\'u
— midiin a népktSpviseli;ti jog ü9zniéjt;L, unni a polgárok alkotmányos szabadságának egyik legdrágább kíncuét, a megyei .Független körnek- minden egyes tagja nem ca&k féltve 5rizni tudja, hantim nagy niérvli juluutőségétől áthatol lati, azt n gyakorlati kivitelben is a nemzet üdvére alkalmazni, állami önállósága és függetlenségének törvény utjáni kivívására hasznain) és használtatni legszentebb kötelességének hiszi és vallja, s - tnidön határozott elvi meggyőződéseim! fugvn höu KxijrettH (.emzete jövőjére nézve amaz életkérdt^sel foglalkozandó oraziig-gyűlésnek padjaira egyetlen egy népképviselőt sem fog kttldeni tiszta honszeroterböl emdt |w-litikai bilével aUenkezút; eöt inkább válnazuwi lobogűira gsuikis oly nevek felírásai lutiáruzta el mindenekfölött, melyeimé!; vi*clői s nemzet fuggeüeusogéuek ez időíizijriuLi AxtiU^nii liurvzu-ban üijveilen betürt\' nézve nuMD mondtak le önkényt és lemondani soha sem fognak nz orük-igaiaág éa u jog könyvében hazánk javára aJ-kotutt azon szentira»arol a neiuzutiK\'k, tm-ly állami óriállowigál i.w tuggfllt-nségdi l>izu»«itja.
— is midőn végül; a .t\'Uggvtlen k\'»r- ¦mliunt czelt elérni legszunLebb tt\'bidatáuak L-imri. s/uk-
ik veit ezomu\'l iráayud^ szeiinn-utU-l 1^-mrozutuin kijoiunleiil ; miszerint.
Ttikintevbe véve azt, hogy kuzjogiriknak az a jelen or-
— r. Amily egyhangn volt városunk előbb, ép oly forgás van most mindenütt; egyik esemény a másikat váltja Ibi annyim, niikép — 1 ha ezek e lapok olvasóit is érdekelnék — hasábokat írhatnánk tote; kivessaiUí ezek köfül a
¦ OBvezotesebheket registraljuk. — Legelőször Irinyi Dániel — megdrkezíót, ki egyik beasédeben arra inté a hallgaiúságot, hogy „követtek a pécai polgáruk példáját a jövő követ válatxtáaokon, oly képviselőket küldendők, kik
¦ u eljátszott jogokat tör vénye suton vissza ¦xeroxok.* ílj beszédre, mi természetesebb mint as, hogy as 5—8000-nyÍ hallgatóság roppant éljenzése követte. — Irányit különben helát-hatian néptömeg kisértu az indóháztól szállására. Dietrich ügrvédhw. Kste fáklyászenével tisz-teltatfltt meg, mely alkalommal Simoniai ügyvéd tolmácsolta a válunz ók érzelmeit, kiken nagyon meglátszott az nj Imr hatása. Tapasztaltok ezt nemcsak a tisztelgők soraiban, hanem e há 11-én is, mídön egy külvárosi polgár ré-tseg förel nejét meggyUfcoita, azonban a szesz veje elpárolgott: maga jelenté magát még az nap este. — Thalia temploma tegnap a legelső philharmonta hangversenynek
, adott helyet, mely a városi zenekar fölsegelye-zéaére ngyaoexaltal a helybeli művészek, műkedvelők és Philippovicsné s SxentgyÖrgy iné közreműködésével a zenomüvek legremekebb termékeiből:Weber ,üavertureu abövös vadász--bél, Gounod .Walpurgi éj-e" Liszt .Orpheus-a\'\' W««r^!CatthAnzer--ébű!a .Fivolor 4Berlioz ~^MrSMiy}^ ÖEsxevágénósstabatoaan adta \' "vÖ. adkep uemesak a nehezen kielégíthető ze-^¦efciráloicl\'de a szépszámú közönség ia megelé-_ gwU*\'ca elismeréte meleg kifujuzéaetvel bagyá öl a termet, mely Scbanrek Bódog jogász érexoa mély fbaaso), Hoffer Karoly1 karéneken magas tenor hangja tnpsviharának, de a lőhető legna-
SfOhh lelkesedéi közt eljátszott „Kákt\'iczy-in-okt" megráxkodtatóan művészi előadásának is taaoja volt
Heti szemle.
Uecieuiber 24-én, IHf.H — Dr. Békái János, Mária Veleria főher-eaegHo ápolásinak íelugyelotéval bízatott meg. — Ax éjszaki vasút igazgatósága megrendelé,
\' kogy a hivatalnokok egy év alatt magyarul la-^ujanak nleg, jé volna, ha e dicséretes példát a deli vasutiáraág U követné. — A Irrtturia nzá-zadik,évforduló éve lHUo. Az első lotud gróf
\' Üatíidi bírta, nöÜ-ban. — Oörügország megta-gadta k Porta követeléseit, unpolfogva a górö^-
úllal hiteti
l^-iö-ik törvények elveitől el sziiggyülés jubboiilali több«óg< átu-lakiuisaban, különösen ; a daU^o minisztérium intézményében meg ne.ni nyugi hátik; mert azon intézmény. íiogy a n<*m/i*t legfonuisabb ügyeiiiok döntő eUtiwzcM-li.- idegenek folyjanak be, a luiui alkotmánya jor\'iii u» sarkalatoa törvényeivé] ellenkezik.
Tekintetbe vévo továbbá azt, hogy a nemzet világos sérelmére alkotott törvényeke; törvényes Utun megváltoztatni, h így a liaza lugget-ltn önállását, ezzid elválhathuiul usttiekuiüit boldogságát alkotmányoa utun visnzjiflzereznt és bolviszonyainkat is a haza egyes polgárninak jóllétét eszközló, szabad-<:lvübb, bölcs, íyuzaá-gos törvények által kiküzdent az országgyűlési balküzép valamint eddig ugy jövőm is feladatául tűzte ki, s uljáráwi ezon .luíjretlen k->r\' meggyőződésével teljeann találkozik . eniiellup a íudittatva érzi maga: minden befolyásával nda hatni : hogy a küszöbön lévő urazá^gyulenre a fent kijelölt elvek nyomán cwik nly fnj;geib\'n meggyözűdésael biro Imutiak küldesí-eni-k el núpképvisolókiil, kik mint a fentirt elveknek és a nép szent érdekeinek rendületlen harezo-aaí távul minden on/.és és érde.ktő\\ azoknak Örökhivei maradni ünnepélyesen Leérkeznek.
Kelt Zula-KgerHzegen, a zalame^yei _lUg-gotlen kör- lfíü^-ik évi m>v ho *^J-p» tarwtt közgyűléséből.
NAGY KÁROLY m. k. alelnök. TLliOLY V1KTOH m. k. ideigl- jegyző.
— Nagy - Ka nizsin Kohn napká^ boltját decz. á4-Ík*c \\-irrndóra feltörték » tóbbnen tárgy ellojiatotL
— Wajdits József könyvkensíkcilésé-ben levő h nagy vilaHZtékosságnt tanusitó kirakat a karácsonyi és uj évíalkalorara gazdag anyagot nyujt az ajándékoknuk való bevásárlásra. Méltó figyelmet érdemel annak megtekintse, a vásárlásra nézve pedig dúsan lehet válopatni s szebbnél szebb » jutányos tárgyakban.
— Ujéviüdvlizlotekmegváltása. K.-Kanizaa város Lanárüa a városi lakóka. „ .--részint költsifgea, réuzint kellemetlen uj\'\'\'> i iid-vlizlések alél felmenteni óhajtván, akként intézkedett, miszerint aláírási ívet küld mÍndaLi>klioz, kik magukat az uj évi üdvözletük alól felmentetni uhajtják. A föliuontvenyi jegy ujj dija nincs megállapítva s mindenki saját akaratához képest adományoz. — Az okként bufolynndn adakozások a tanács által a helybeli sv.«géuyek kÖat fognak kioaztalni. Az adakozók éji adományi összegek nyilvánosaágra fognak húzatni valamint a kioaztáu is.
Üdvözöljük ez intézkedést; Tnotylyoi erélyes tanáeauuk a mivelLebb a nagyobb . rárosol.
nyomdokait követi, — s tekintve az üdvös és szent cznlt, minél több pártolást ajánl haton k.
— K I d 1 o g e s t á ti c z v i g a I m i jelentés. A nagy-kanizsai dal- és a tornaegylet együttesen lHÜU-kí jaiinár Lt-án a .Zöklfa-vondéglö nagy turemébeu fényes tánczvígalinnt rendes. Jegyek 1 frtjávol előre válthatók : Fes-solhofor, Wajdits, Halphen és Selmára uratená), este padig 1 frt 60 krjával a pénstárnál. Kezdete fél kilőne* órakor. Tekintve a két egylet p szép tcstvérülénét, notn ítzen ved kétséget, liogy » ko/Jinw\'rg Bzánion megjch.-nésael konniázandja meg.
— A (I ti n á n t u l i honvédporanennokságt kerület székhelye — hirazerint - Veszprém lenne. L területre *«nék a 20— 3F>-ik honvéd-ztíazlóaij; egy gyakorló r három tartalék lovas-migi azáziul.
- Hurd éi urna ügyólwn \\V. A. szakavatott lullalHil lapunk egyik utóölii számában ft\'luzi\'dabüit hoztunk, melyre, (nem mondjuk up<\'ii ennek kí>vu\\keztében, men ezen (diensé-üeiük ni! mosolyognának) b uénzügyminiszte-rium az fwszes baU)ságukboz rendeletet bu-ctuitott ki. mely szerint ha a vdltaágkötelea azó-lóbirtokos a óéxsma váltaágról hozott törvény életlHilépte előtt lerótta tartozáfiát, kiszabandó a jövedelem adó ; ellenben ha ez nem tortént, az íllelű volt földesurak jüvedelumadóval nwg nem rovandók, mivel az említett Uírvi-ny bac-rini csak a váltsáptóku megáliapitása után fognak 0% kamatot kapni. Kién össaeirtik uüin tehát, mint csúd esete kii él szokiía, az a/ló csuk elöjegyeztetik.
— Féket e-k r ó n i k a. Hivatalos kirnuu-L:U izerinl Somogy megy ében elkövetett rablások száuia 14-re, 7-alami*gyében elkiivelteké h-ra rug. A .Somogyi éa czinkusai idleu üidiiutt vus-gálat már befejeztetett A fentetnlitett -\'2 rab- | láalmn U umlwr vett rwzt - ez.-kból V fugatmt | el. Krezina Istvánt éa I>pj.Zftiu Kerkn; a pandúrok, iízeesődy Károlyt ón linükot aajoi társaik ! lőttek agyuu. Lgyedül Juhász meuekult m«g a | azt ia utolérte a uetnezis. Az eintblon pénzek ból ÖOU) frtut és néhányat a? elr«blott uigósa- j gokból is megtaláltak s reiutuvlik, hi-gy min- | den kár pótolhatni fon a lefogott or^az\'iak va i gyonálx\'il. Vj. ?rgBTjiakb\'jl róivenli-\'f db. , ul hiivvnuín. Halloijsás azeriiK nnud ei SuH\'.ci\'M vallnmá*ából derult ki.
i_ Mint értesülünk a n.-katnzaai fiatalság több jelentékeny uigjalvil alli- balnMidezö i bizottmány « idén i-i nieirftlnk.nl, t h b*(íköxi:-1 lebbi január hó T-re terveri *zokáe z á r l-! körÜ koszorúját. Xftgy reményt le \'yezítnk | az erélyes bizoUnuiny tevékenyseg\'-b--. bupy I a tiividihoi alkalmazót tan, féj^y és vala^ztéko^-ságbiui nem fog elmar»gÖgb-\'B mindem o!kú\\e tend, hogy a lueglüvíj^ftlTtak minél nagyobb c\'lvezetvt szerezz».\'n; Üdvözöljük előre is a lelkesedést t*ly téren, melyen sok szép c« nemes tett van fűzve, annál ia inkább, mert ez ujabb alkalomból ia szakavatott rendező nevével találkozhatunk ; bővebben legközelebbi nzá-munkbnn.
AUú-HumkÖi, decz. 23-án l-Stí.^.
Tisztelt Szerkesztő ur! Muraközi községi bi-
suittmánvi tagok nagyobb nhrv f -1 ...... 7-éo
CsáktiTnyan ertekezletet tanvan ajt tmttirozui. .hojíy kerA-enye terjeszt esnék fel a m. kir igazságügyi miniszter ur én in. országgyűléséhez, 1 miszeriiil Muraköz részér\'* Csáktornya varO\'*-bau egy önálló törvényszék létejiitte.sH\'k -
Mivel jH-dig ezen értekezletre .-uikan u bin-tt mányi tagokból meghivu nem valánk. es mivl a iiiuraknzi közlakóival ezen di>lnc nem közöltetelt vulna: bele ísmót folyni óhajtva; azért én a tisztelt Szerkesztő ur szives hazafiúi engedelmével a következő észrevételeimet adni bá-lurkodom.
Az érintett határosától hiány\'wnak találom:
Mert annak hozóira voaatkozólaj:, kellő, és érvet tételező száma hiányt szenved
Mert törvényes választók által hozói arra megbízatva, sem p*.*dig kikttldve uei;i vnltak.
Mert muraközi ráiaazu) polg.-i i. arról érU;-sülvü nem voltak, s igy a uépk<\'(»vi»elpt kellékével felruháztatva nem lett.
Azt ia jól esnék tudni: járult e huzzá anya megyénk jóváhngyása; az irányba % ult öualló-türvónyszék köllségeiról falvilápoMiíUa V s ha ugyancsak anyatörvéoyszéktöi el kellene szakadnunk azzal járó terhek nagyobboibL-ytt, vagy uiegmaradilaát tudni óhajthatéi.
Azt én elhinni hajlandó vagyok . min-
denki, niindon vidék, falu, i* egyes ember tí>r-vilny szolgál tatásnak közelebbi létezbol.-si\'l ki vánná; de kivánná aztán azt in, \'\\\\^>\\:, ¦¦\' altul nagvubb terliekitl uiajrának ne nr.erez7.<n
Oveugn felfogásom szerint a Muraknrt le^tü-letileg v6ve aligha drágábba nem keniine a tervezeti oiiiíIIl törvényszék, tnint \\u\\ [iiuntauiuál maradunk: egyes perlekudökot az..¦abaii ide nem értve.
Ha tollát terheink nagyobbud.i,.;it hozná ma gával; szerintem, el num bírhatnánk \\ állniuk a nagyrtbb sulyt. Vegyünk e>«ak tekiaielln . a borzaszt*} sok adónk-hátralékait, a roppan! iiiennyiHÓgil mugiín adóssági kere-setek-jt és regrohaitásoíai.
a munka kereső és kenyéVfo^yaftosíit;»*V-punk ulmegét, kQc messze vldékekaa kaWytar lenek keresni kézimunkiL
Klszugénycdoaunknek jellen az h: kefy* fiainknak kellfi kiké^tebMre rálő iil.iissjf anyagi erővel nom hímnkvagyflak fel, oly lelkészt, ÜgyA-iWiot, orvost, méroBkAt V*t%f országgyűlési képviselőt ki 20 év óU ssaa t»-lamely szakra kikópeztötett volaa, atosaatas-\' -Latjuk V holott eaen idd eUtt step aaisait faw Híjuk.
Végre fizellemi állajhjtankra tekintve., ott sem diesiikedhetó állapotot találok, népiskoláink-\' ban letető hiányok nem nyújtanak pixtoniagpt az ügy uzéléréséj-u: lelkcaáoket zigfibí ífyff-\' déból kapjuk stb. \' ^\'
így hát, sem azcllpmi, sem an vagi aroak* folytán nem bitbatom baiafitü óhajiumnak Baaf-\' felelő üdvösségét az által, hogy Mnrakfeirtiy Csáktornyái váróéban létesíttessék a batfroamif*
önálló törvényszék, Így aztán ahhos beteswysnaV semvt sem adhatnám, sot ba jÖTÖjoM rsaVgoa* dolok ] képzelSdéseim szivemben boa U^Aamny
kat keltének fel; az időszak sincs méf.amji^k kai mázható.
bellovAby febbhcz
muraközi köz-polgár és bjaotttn. tag.
— Több oldalról vettük u»a ttalua* figyelmeztetést, hogy a Upunk bomlÓUai jajp zett megyék híreit a sok cxímzet miatt, snMy összesen nagy tért vesz igénybe, egy IVrst\'aU vegyük, teljesítjük azon Aazinto I ayütWff-jtgyzés kapcsában, hogy valamint edilff, **& czentul is kiváló figyelemmel kásetjOk a>éi%-deti hírek gyors felvételét, s késel étét. \'
¦ gomsiich Pált választól Capotrüi
e hó 20-án nagy ttnnepélylyel fogadtik A TJ-rus ziiszlókka] volt felékesítve, bandérium lova-cjIi eUbe. Este nagy fáklyás-sens volt; f-rrt* nagv lakoma három vendéglőben, flgyikben-a másikban 100—100 téritekkel
— Távirati pontatlanság. Sopron-
m-iryei Lövőről mdositutunk, hogy ott dac*. 1-eu délután -i óra 1.) perczkor egv haláljelen-tesi ta\'irat adau-u fel Gal&ntára, Logy azilletA
a leiiü-\'e-ir\' eljöjjön, azonban a szórnom hirt ]\'[/.¦ -ur_-.üví eMik dwi 4-én esti 7 óra &5 P-T zk >r kapu int:\', l^-y már aztán sürgönynek b.-het nevezni ez intézkedést, — tnsjy nemelv hivatalnok tonik basái kényslmerul Us» lanuiiiZy:i\\ miojI.
Irodalom.
— ^zattiiArtt .Szamos" czíminAl Bihari Péter szerkesztése melletl hetilap indul meg*
- Megjeleut s hozzánk is beküJdetett a ,Floh" cziraU uj német élczlap ela5 árama, melv Unbaj, Druzsín és Somogyival vesződik.
-\'- Wagner Lásiló 18t>y-ik évi jan. hó 1-től kezdve a hazai nemzeti gazdaság, állatlo-nvétiztéi*, (raziiaaági ipar, bor- és gyümölcs termesztés fejlesztésére iránrzott .Gazdiiiati Köilöayt-adki. E közlöny ugy akülíuW haladásaira, mint a hazai gazdasági viszonyokra, ugy az elmélet vívmányaira, mint a gyakorlat tapaszLalataira uondos tígyelemmel lesnd. — Ajánljuk a közönség figyelmébe.
PtJsrLLt: pósta.
- li. G. Sicirrd Mar elk«ituok Tela, aajniliak, hojrj homarabb nem .Fltnuk fi(r>-ilme»UtTB
\' ~ 01jTcmi.-k. A VnHemcDVBket alks^BtUac ko-
«anujuk.
— 8». Kfc»V.*roét. Ai elmaradtakal «ajaHjoi., hnc^r t*Ilibai) i>inuradl ; rao»l max igea k«*& Tolas a hilisi ¦ hiaurt Jori tenni. Hoc**aal 1
— y. Veiiprrm. Kruratok t. OatSI alneianak, nAlnok, c(Tj U\'uii rennól egjibb, nalj ossa, ta-\'¦(.**.kor jfihci. a*^rt kirjok aaivi-i k5«r«mUtaolté* l,,vAl,l.r4 Ls, killftuft*>\'B eiikkek lioifib**.
— Sp. Sieved. L\'jabb kaldamaavalt koani fasjnk, A «terb hfttéljre oak akkor Tklsnolbataiak, as aa-<ijTa#tuk-
— .Multam Blnlékk8nJT?b!n¦ calmfl dofjoaata* akaratnnk inelloO i«m hoxKa^ttk hsljaa Sf-
doigotii tLtikOl, arra podij jalentot; oinea ii&mk.
t&rcza.
P-hez.
Hul villámán OltOnlt e^fttt fot ancTiwnr mepjiihontniB : Li.mb.n\'íA.1\' hfS. Arn.-\'-t-bA, Ragna jiajiín kip*irt«tpin.
Nem, meri HCtoii *pe»«faU bersi B kl.ru! aialll «. itkek Boia, " Hogy anliottUk a roBronyű Hxiro tiújil clldBia».
Nrrn, mcit l<\\ mini iiSISsmada, FL-lkiállJi: .link ! JÖHta. Igjuiik cgj-pt « haííirt*\' — H ¦ |>i.ti«r\'mt vertak Baaac.
Ntto, mrn lulkoa dalbsriUn
HniiEJii titl «tilll fel aa Í^J ¦4 ,inrlü„iuhl kcürtii VUlnk 11,r......4|*n jáUiU rtgig.
. idi-Uta- ,
RflsÄrl M>«V tHkHttu vágj,
M\'tsMÉt* ftfl i Iure* jAnak, <TfM\'M«f « ilaj^Tllik - -
MOTTU AKT AL.
— a aagyncraieyl begyről. — ^MpftÉfrgjjgmr*rjri egyik legsaebb részen, mcly-V^íll\'-ggiBJgjAa monda : itt lehetett hajdan a a boriról vuághirü Villanytól .._^-H»PÍány keleti végén, van az
___„_l banányi hegy, kopár sxiklatetővol
.\'AItÍ^JIÜ. Oidala barázda*, felszántva lonni tfijtf l\'lsaxni vidéken szájról szájra, ivadékrél jijJlftVl WlIwWttwg mfy a bajdankorbdl eredett ^JaSdŰ monda maradt a nép küzötL lr JQt fcajdaa TCagy-Harsányban egy szegény "\'1 aanony, kinek egyedüli kincse tündér í leiava Enai volt, a leány után a vi-DgÉS%Ug*bb legényei jirták — síkor JJLVCUCXSek _»doU kosarat Egy idÖ-mbma agy csinos vadász kezdett neki
_____li^ kit sr vidékben senki sem ismert.
uA)mk»7*iriat ia folyvást hideg maradt, bár ^|aj aagh* gmr^rg"*^ Tálvén a vadászt — mert •^¦l aeVa gaadag ajándékot hordott mind a JaiumÚc, mind a*nweny any iának — nem volt MaM. • Tadias által felajánlóit 8 sürgetett ¦±mj)tf*mdí> frigytől. Végre agaadag ajándékok ¦ I\' Ígéretek által iikerult a lányt rá-
lilli, Mgj kesét a vadásznak adja. A roppant ttmj** Uafogd a vadáai kétségén megtörtén-
vén, Kitfiaetett a nap, melyben vadászunk, — mint boldog férj — hazaviendl bájold meny-aaaconyát anyjával együtt, midőn egy meaaze vidékről jött boiaorkinyaág bireUn álló öreg nőtől megtudta az özvegy, hogy leányának vőlegénye maga — az ördög. L pillanattal nem volt töhbe nyugta az anyának, ¦ őrültként járf-egyík javaatol a rnásikhos tanácaot kérni, mit-tero tegyen ? mert bár nemere vetette a vadasamat, hogy kilétét eltagadta, ¦ megtagadta tőle luányáL, azért a vőlegény nem tágított, nőt kijelentette, hegy hatalmánál fugva elragadja a leányt, tuiut már jegyuse, ha anyja i.tikényt oda cöin adja. Végre egy öreg asszony azt ajánlá ni üzvugynok, hogy lápjen alkura ai ördöggel, b mondja azt, hogy neki adja leányát, de caak azon feltétel alatt, ha a bárányi hegy kőazikláluíl álló rÉBzót éjfélig felszántja.
Az ajánlatut ürömmel fugadá az ördögi vőlegény b hozzá fogott a BtántáflhoE, egy marakál ée ugy kakast fogván az eke ele s mire az ór» éjfélt ütött, a kivánt munka in elkcmiilt. Boca-kora földdel megtelvén, — ar egyiket elrngta Nagytotfalu és Siklós közé b ebből keletkezett a Günterhegy, a másikat pedig Beremend mellé, ebből axáaaaxult a berizuiíindi hegy.
Ekkor bement az ördög munkája ígért jutalmáért a faluba, s menyasszonyát édesanyjától elragadván, magával vítto a pokolba.
Az özvegy nő pedig megőrölt s a felazáututt hegytetőre járt leányát siratni.
Szum tanuk állitáaa szerint a hegytetőn még ma ia Látszik egy macska- és egy kakas-nyum a kősziklán
(iALASlBOKI SÁNIKJK.
A chinai kMtómetról.
A chinaíak lantos költészete egykorú történutükkul. — A Schuking^, a ohinaiak legrégibb évkönyve, mely többnyire lantos költeményeket tartalmaz, az első 3 dynaitiábdl saármazit (A Hia dynastia -17Ü7 Kr. r.) Sohang éa a Tchneon (258 K. e.) Ez év-
könyv, történelmi adatokon kivül, még rövid, usürtékes verteket es bölcs mondatokat tartalmaz.
Nevezetes még a Schi-king (Italim könyvi nielybttl auhányat körülem ia foguuk, K duhm kunyvben , melyet Khung-fu-Uen (ünnfuciua azül. 551 t -178 Kr. o. öeazegyüjtött éa rendőreit, a Hia dynaatíából egy dal sincs, a Sehang dvnastiálMtl caak 5 dics- és áldozatdalt vett fel ezek képuzék a dalkönyv utuLsó fejezetei, éa Si:hang-Bong (dicsdrA dalok) fuliratut viaelnuk. A Schiking, a chinai erkölcsök éo gondolkozás-móttját leghűbben tökWzí rísasai, a Tscheon dynastiauil, Piug-rang koráig (770 Kr. e. s
A Suy dynastia irodalom történeiében követ kezüket olvasunk : „A dalnak czélja, az ember érzelmét igaz útra tori te ni, a dalok, az emberek érzelmeit képvioelik, s igy jogosan mondják, a mi a lélek be-1 él, az érzel, a ez szavakba outve dal vagy költemény."
A császári udvarokban, a dalnokok vitték a
fői
¦upot,
ünnep vagy
névnApra dalokat írtak, n azokat niegzei elénekelték, s igy a költészet a zenével kar-nlive járt.
Ai évkönyvben egv- hulycn ulvaasuk, hogy Schnn t-aászáx bizonyos Kueybez kovutkerjiket mond - .Kuey , parancsolom , hogy őrködj a
zene felett, az előjelük dalnak mondd, legyfjtoek. beceQleteaek éa nyájasak, keménvek, át> zamr-nukaág nélkül; dalokban hirdessek érzelmeiket és a zene törvényei szerint énekeljenekI" Kuey erre következőkép felel: „Ha kövemre ötök (A king hangszerre, mely köbül készült) h* megérintem kövemet, harmónia uralkodik állatok és szellemek között."
A Tschovn (Tscl^n-símg)adjdotkönyv 4-ík réuenek gynjttWt, Tsclieoo-keng tvdikaakr tála id.uiitják. (Ülő—107«.) Után na Confieiua fülytatá a dalok gyűjtését, 3000dalból csakíUl váíaHZbjtt ki, melyből <i elveszett. A dalos-könyvben 1& kormány dalai foglaltatik. Az clafi rész Kue-íong (dalok) K*\'.t, a második rész 7-1 közénazerU dal éa a harmadik rész. Ta-ya ííl alkalmi darabot tartalmaz, a negyedik rész 40 dicsdalbal, Song áll.
A dalok többnyire rim nélkül irvák, csak itt-ott találni egy-két pár rimet, de ezt is csak a véletlennek lehet tulajdonítani.
E daluk íi csoportra oszolnak, ez első csoport Tu tankoltemény eket, a második, Pc, allegóriákat, a harmadik, Hing, képleteket tartalmaz. Mi néhány dalt közlünk Neumann K. T, ntán kinek a fénnebbj jegyzeteket is kfiHzönheyfik.
A ehinaiak csak a lantos költészetet mivel-ték, kevésbbé a bős és drámai költészetet A későbbi syrítusok mint Tu-fu és Li-tsai csak középszerűt teremtónek. Költéazattlk most mindinkább hanyatlik
SI\'ITZER Ji\')ZSKK.
ty S I-a 33 T5
X R ISI
fcsjj ÜISlllS dor*. in 1866. A Ulli. Uunr miit sslatt aündennemfi ^abnuzáultá* megUiLhülv & kattvasár látogatott éi eladáai kínlelokben (rudag reH. A gabananak ira rsiaairel felébb uállt, uUÜ ^mmlHán basánál »aemlietünoen, a « tallita» uuabau TOpnaat nchjs u utak rouzaiági mistt
Ptaezi kttf-vasárl keJstárek.
KAQT-K ÁNIZSOS, deu«mber 23-án. Alie-suiitiiai mérünként. Tarsaseysk : Bmi 83-tó fuuu» S frt, 70 kr. 4 frt 41—M "fai. i fr. 2fl kr. S7—88 ft«. 4 frt .W- (W kr
Í««lTt^-Tlfm. 8 fr. 20 kr. 79—80 fnL 2 R. 70 kr. tfi s*rf8iLnnk, 70—71 fnL I ír. 40 — kr. 71-72 safea « frt SO kr. Arpa kOr&migas, a&—6fl fu. 1 h.
"b; «T—«I ft»«. I. frt. 30 kr. Kokoiicn 2 frt 40 k»n S tri bo kr. K nk oric ¦ ¦ oImi (cíinqoantin, í SVI ffO kr. lab U—ti fcw. 1 frt 55 kr. 46-47 fn. .IftftTokr. Foksnka SÄ-68 fn*. 1 frt. 4» kr. \'"¦W-te ffc f H »"kr. P»..u1t fehdr 4 frt ä0 kr. Faäasitfi anrka 8 írt. 25 kr. Bsénsnáu. 9 frt kr. falssá ICrt »kr.
^,UagasJu ssáss. Ilril-tmi 0. ». 12 frt - kr. \'attagliili ass. I. ». 11 frt &0 kr. L i n c 1 i 111
nsá^Vssass. 11 frt - kr. Z ¦ em 11111 ¦ t 3. isim \'K *tU kr. lifnUHm 4. »im 9 frt 60 kr.
KjaMfárlíSBl 5 sa. 8 fri. 50 kr. KcnjérlU *t
4 «a. , 7 frt. 60 kr. I.nj.l. m. 7 «*. ß frt 50 kr. .peaj.-L ¦. • sa. 5 frt. 50 kr. Ronláng máu.
[. imoi 7 írt - kr KuKUig m»r»ája 2 S frt. 50 kr Kikirinili.il m»». 4 frt W KBiaofMék Mii máuija l«i frt — kr. Vinl 115 frt — kr r\'»|rr|rj" nv«r» m. IT)- fn F«STByu nárai ni *i frt -- kr. Qvapju :
NJ-l\'ÜJ frt. - kr. iijspju balirűrvuieki ni. í1
— kr Fahér rongr m ll frt. IÍU kr T«.rl..-i rt.Qgr frt. jO kr. Sulms m 1 frt. k. Siína it, \' :
— kr E(rj kere imp lá kr Biirfronri mérőid \' ÍM kr. Uurtialu\'r iurli, nehé» muiaji tül HarlialiSr lurii, kiiunjfl máiaaja 75—W) In. Borjú-hőr fejjel IW" KII - \\w frt. Uurjnbör fejnelkOl mn l(»l - ]<"< fr Birkabőr HM>-s — frt - kr.
Borok ¦ Vidtlkilnkbeli újb^r 1087-diki. fpbér vjujt scbiUer akója :L50 fr. ViUéküuktioü ó-bor liMiU — ü."> béli fehér vágj scbiller «k. tí —11 frt. — kr B-Uton Melléki IBOS-bali fahér *k. 4-10 fit. — kr. Í8t>3—66 beli foh r acbil. ak. 8--12 frt — kr. Sorait i 1863 -86 beli tkója B—U frt- — kr. lS67-bali (Í-T frt. - kr Badacaonyi 186«—66-b«lÍ akó IS frt. lHST-bali akíij.
\' &_6 fr — kr. Villánri é* Öiekiiárdi fakete, 18(17-dik ak.(ja R -10 frt. - kr. BorkS ll frt kr.
! Splritns \'per p-zdl fokonklut — in 00 kr fl.ilvap,
} Unka hordóval 8üfoltn20—21 frt kr. T&rksWpilmki
1 hordóvul Sü fukn 1W frt — kr.
RlSpiaOli árak: Marbahu* fontja S3 kr Sert^íhu. fontja iú kr. Sialona fnt. 39 kr. Borjahn- fol. 33 k-Jáhhm ínt. 13 kr.Zrimak fnt. 44 kr. A**uli olaj fouti* 90 kr. Lonraagolaj fut. B0 kr. rCepciwlaj fnt. 80 kr Pdtrolonm fntj. TJ kr. Cinkor finom fnti- 3M kr K«v, fntj. 80 kr Konyhasú fnlj. 7 kr. Harhuóiiak fontja
tva fnt kr Saaj-j-ai.
k-. 1 K tikäis itrx^jr » kr Kntoskaaa :tcij -
m j A ia itc.j 10 kr h\'elicsrbBb panni, ,U\'c-»
k- ! T rkalial\' j>aaaU} ilc.i S kr Árp\'adara f .
II r*,- Uri. 10 kr Lnd »uranT I frt : •-
t:\\. L d hixott -J fri «M kr. Kat-jia r.»r,a "
" ! r jk. párja 1 frt >t kr. Truk Uija* ¦ aa
r\'rt \' r ilnei^ \\l> k frt ¦«erte» V -nanan
•r. i, Ki itcij 1" kr Kamiiai itri * -
Bécsi pénzarfolyam, decz. 24-
f\'B/n metaliques ">* \'V> ; 5*/n nemz. kölcsön
UGA-ki átladalmi köh-srtn P0.20; bank-
vetiyek r5.f)V ; lütelintézeti részvények 237.
); ezüBl á^iu 117.75; aran«
lkadon ll\'.l darabis ü.ÖS* „ kr
M. i frt Ki «fí m.\'rőj* :45 kr t.^-t ;.ar csirkr *r k, Egy ki. malawi rflt«k l f- -
Vaauti napoiikinti menetrend;
\' Indnl N.-KatUMárál Bada felé d. u. 1 óra tJ per<-a
, eatTe 9 Arakor.
I , , BAct , refgvl 7 óra li pnrrit.
. bj.tTt 7 óra i.")
, , Trie?t- t d. n. 1 ora bO
. r*SF*l « ^ra ,
K-it h ku..»«» tlu.la feisi ropg^l ,,ra
. ,1 n 1 ,ira du
H-r-f , r«g[rH » óra ">ii
! . . . *rt»c 7 ..ra \'«-
Tnr"< - rfRirr\' & "ra 25
, . <l«lb*ni nrl
Decieraber 28-üta161 1368 laamar 7-H 186a
Hu éi beti-
^rot^Sni naptár
Kath
27 Vásarttp
"2«\' Hétfó
29-; -Kedd
30| Bsard.
31 . C-atrtrUSk
1 Péntek
2 Biotnbat
DJ.... Aprii ixanldk Tornai pOapSk Da i I király
I Hakár, Abel
Felelős szerkesztő : Wajdftt Jérjftf.
Segédszerkesztő : Bátorfl U)oa.
II i 11 l>
Politechnikai
rtss Bse* Ats
fém, wtlynijá éf ftnyeaaa tételere, arar
______ . . Parisban, L.ondon-esnstinnTr>eknck nélküJötheÜet
Vvw-Yoffcbao as also jatalnatldrb ára 10 kr.
lusskp, síitrfan tataafa taerlnt, papír -Hkttmrf fvnaábaa «0 darabot kámoi alatti ewkíly ára nagy » vsa ssánltra, Bolya aUs-t 8-50 kr.
I*gk«nys%b«a
Uftajesitiwtt rágf ba-t fasora ára, mely «leg 90 kr. -
Yainnjavnyl Ora regalato i . Satt sjuntni compasaa), mindenkinek s legjobban ajánÚuabS, mert e biao nyara pontos órával
\'- éj KitOnő fegyail kanUebukkai vn Iben a dbüt bebatáaa n«m é; E»T BTitTe, hogy a bort tartósai tejrTe.jés a eaélnak legjobb mértíkbi 1 katnlya ara 15-JtO kr. \' jtétetik. K(ry Brey ir» 60 kr.
Legojahb Uorolifl zsebtfii-szzrszán,, Assai borftaysjaz. Mind™
* legKr»korlatibb a maga németien nau dohányiéknak Is aj in lama, kn iSnaégaa IQjtaxeraiám keltemen
pjcai órát megigazitnatnnk, 1 darab formijában cpy lámával egyeaitv.
sskrtÚ«]70, ssstask amlencaal
kástsrtáabas a ára Inonua fínyoaltTe 26 kr.
mUtéi aer. E por slkalmaaáaánál Saegtnkarttonk hMt, BMskit ig tiuxi,
a noQett a Itgnagyobb elSny még aa, hogy s ruba lókkal jobban kmélte-Hsff- tik, Mint kft*Sn>«g« kíaatUetaél. 1 r«ntsos ssosiag ára 82 kr.
Amerikai patantircwitt kUtssitá zár, kMstí BisiltnMtfl ¦ min dm batBrét
oly nehiny irai ígSanyagot felreia, »Í7 bopry gyakru bIEjSyo alkalmak ban hamar világot gvnjtbatni. - A ?sekély ár gyón terjcdéaro Tan aai mitra. 1 db. ára. 60 kr.
ambjflvitxtS-atrr miáltal tttirke baják rogtSn tsUiéa mnnl barnára vagy feketére leathatiik egyaunteaioa S timeeietei friiieaé
1 db kiaehh roada ára get viMianyerlk. Ku»ányekbíl kéiiit-
fiO kr. 1 db nagyohb ronda 1 frtíg. I nagyabb kát
i sgász 10 fr%, 1 db Dtasá-rtló 26, 40—50 kr.
ISjáráaban i
lAsUra Gyakorlatiak a srntfraf-\'
lyek a nadrágot roam idol •^kolátíol
Jflrgol eUk a legjobb acaélbol, smaialáa «aato-olla, a legfinomabb 25, 35, 46 -obit kßay- kz. 1 aUng-allá, a legfinomabb S0, Nkr. 1 alli-liflci 10 kj-. Sagj el5ny nvnjtanak a egnjabb sfc, SsegllmétlDtUak aa nnal-atai hegyeKéatal, ¦ bialoaak ldietflát, \' hogy as da-.hegye .1 nem törik. Egy S ára 0IJ üt Uba foglaWa 10 kr. Caonlba fog-- - "-"ano Ulva án 15 kr. Tolltartó»al é. kés arbwl 90 kr. 1 megtfllum tok, mely II hónapra elegendS, 10 kr. 1 db nnlo-raájzgltniml dn ia caink .láwára 5 krsjesár.
kßay-tnt élik ¦aSrtikatal lampi Sagj etony lads^náUári alldt, gie kHmtk, m>
tbí-tő, könnyíU«[fp\'pl n *lég- Ir-g-balflsbn.íTbb
tetik ¦ tBkeleteaen ártalmatlan. 1 nag ntadtáaaal agjött 2 frt.
Fslystasry enyv. iilndan binartn*. ban néikUOnhetieii, miáltal -a kCInn féle a báitartáabnn elÖjűrO apróbb hibákat magnak Igauitbatjuk. — K< Mik. — Egy pár ára enyv évekig altehetS ét hidegen »1 aainMikatd. 1 ev. ára íli kr.
Lesalaka rsiséaeer jótállimai. Minden roaadsfullok o Iti t o ütá*á r a Táaionbdl. aelyeaibfll ¦ mit kelmék-bSl, vgyHlntdn annál- éa «aatargyak bdL 1 esamag 85 kr. Ug|sM k«r«tvakét-&aatA. E* áiial
a borotvakoaatltaléa aaUkiégbib
toaalokat, Tiráfrfaiérakpt, imak cíokrokaL, Jitb. mindenféle tirerakra, egyasrramind kiréie! nélkal. példán! fára, cíontra, veg 25 kr , 1 flTejrre, bádogra, porcmllánra, bőrre,
kŐra, papírra átvinni Eaek alkalmi SÓT , melylT-cl .ak tnindenfháa.láriíi-ak fcl.lUi ittet, pakfcriK téaárr, ra klliftnftaen ajánlatoaak lp.
.ámára. Darabja ily képeknek
pi ngj perrabnn ajminthogr a imk.Enra»*hb aalnt fnataiintftket, agy .cÁrtídaoül kafvja.
hajlók unj (águl adni fínyeaitnní. Egy ki; agy 45.
Kttaláass üsrlltn inden éract, arany, -léi éa n-n-t tiaatitani f-t fén h^t Egy katnlya ára 20 kr.\'
PáHsJ BgyBtBBieS mossz, nemcaak árrUcli lakk ura kr, mely"500 db i ftvfget, porcsellsnl. kflvnl, ,it;>- *t-riMt\'-re el,\'>gsi\'p kot, fii .tb. loggyoraabban xkként LsoftltA. telyHM IZSkadéksZStt gragaaiUni, hogy aa elvilbnllan méreg egerek, patkányok, borongok.
•táradba, izag nélkül marad. — A koMlyOk ti.itiaara 11 kOlSnOeen SJáal-bató. 1 Qvegoe ir» ataajtastai BfTBtt
40 kr.
legfinomabb illattal, — Egy ktfaép nag^aágn db ára 15, 30 kr, nagy ?5 kr. 1 tégely valódi »UrstnJr, haj-Egy flTegipomidé 30 kr. " nXlteitr
Egy katalys ára 25 kr.
\' tatokat
_____ B*tfvetseatol msgdvalj
Mindenkinek njánUto*. mert fii rgéaiaégnek aaolgáL A Uaticr.l kitflnS bSrkeaaitéaniódnál, -mely bSrt UtttUUanni-Uaií, ngy hogy a hoiiiah); Jarkálá* ntán a nedveiaég
legyen, hanem kfllíinfi\'lík r-gjaaítíiaí példanl fit ércacael. Üreget illannál ntb., ngy hogy teatté váljék. Pakétja vtrn minden háznál lélknioibetlcn azumek caak 10 kr. UlYaietai rtajUU, folyékony állapot-: \' ui, igno kitüníl, 0» 30 kr.
Levetpeosát-kéiysfefc. egyedül ca. gyárunk képei ilyen árért dolgot: ily ok kényelmnaaégnk. oluúaáguk btatoi rairmaaok miatt a« oatyik pnnétriaaa fcintt nlQunrnl bírnak,\' araurnyal 500 db 1 frt 30 kr, db í frt Wl kr.
Siabályii, a tollat roíndeu k^ahni éa paplrhi» igaaltani, ugy, Iiojct
ujQ\'aasaon Collal a legfinninabb éi legvaatagabb vonalokat lehet réfr-\' ia vinni. 12 <lb \'U kr. Valódi angfll toHkesak, i db héi
aiandok kiirtaaira. Ai eladia AtallAa mellett történik. 1 nagy plíh ¦eleocie 1 frt.
A tui-slaj t legjobb, hogy a haj nganyoaaágában megtartanék ilagoi vagy nurke haj ¦fiiétre fna-laaaék. a *egyé«ii kéaaulékek mind irtaimaaak. Van aaarenraém a nagy-tmtl keaonaéggtil tndatni , bogy lÍRitlan, fhai, kétaaernaan d<<W,Ujból ntkrtirnm van. Egy "n**,\'kn llTi-pr-cukr ára "?3 kr., nagyobb HW»Uft kr.
Gyökeres szer a tyákaiaiMt leg-feljobli M nap alatt nyomtalanul kiír-i újonnan frltalált aaar fe-llllmul minden addigit, éa eairt jót illái mellett adatik eL - 1 katnlya baaauilali utaaitáaaal egyfltt 6Ü kr. Cs. klr. szab. psnaáfirsaass, mely .Jbánni néven noTeioodG pocsétol mii knlmébm kivétel nélknl néhány pillanat alatt eltávolít. Kaen uj kL-
1 db valódi |áter«j-ft> kr. folyékony giyoerin-txappan 1 Üveg 2& kr. gtycorin oristf na arca tíaatsntartááára, 1 Ur. 45 kr^ ngyiilnte minden "*fyíb baléi kOUoldi Utat- ti mtáU ¦¦ ll nagyválaast^ka. \' •
A kítOiíi „obapalló fésrTMM JsWt* (miagivalt mely a pallónak a alaaebb féovt k^aWaul, i ttitfi\'stfts nérr. minden mái eddigit HHÜsraL Egy katalva árt, mely *Ug egy sso-t-ira, 1 frt.
fiaaguUn, vUátbailan áfftotétta, ai ágynemHek JtiiilissA meggáÜá-¦ám gyermekeknél, bseafsknil vagy lekigyaaoknil. 1 db ára «0 kr. 1-tfu, 1.50, 1.70 tr.
Legkijiróbiltabb iwr a ivábbogn-rmk gylksrea UirUsáM. Egy katulyt ira Sfi kr Etfésaan friai ftr*a*«r, _icly minden alkalmatlan férget kiirt. 1 ki« üv. ára, «0 kr, nagy ií6.kr. Valódi Ilartmairn-fóle S«ftSx«^i4tmir.
hnaanálntánál nwe***^****-rog loaa tflkéletaaen éa SfíVkre. klhi-rm, — hanem a tavábbi tWkktsVls
¦altmény hátáéira
felflltunl aaer ai
ainden eddigi haaouló gyártmáavt.
.en ineggátolUtrk nü/h N" e ai egyedUll e B«uW. t «»»f
60 kr. Ugflnouiabb 3 kéwel tkl, 70, ÖO kr 1 frt, 4 5«aael ÖU kr. 1 frt,
Bfviuitl festési. A legnagyobb
•sha\\lSL a?ÍSSÍSAJ V"!TÓkt mittdeot elköwtnek, sdt még a czikkek hmletéaónek. irályát is utánozzák, figyelmetéljük a kHzJin-égrt, hogy ar eredéit\'erTafakü THAV0OTT FEITEL áruházában, úvjegygyel ellátva, kaphntd. ArjeKy.ék m rakt-rb-n LUümiá minden tar«Vrol iuíytn ndallk
TMUG0TT FEITEL M autztrlii UzwáBy tzilllttVttzleto Béea, Kinrtnrríng Hr. 2, gegenüber dem Drcwhe-Haus.
^^Ksreikedflk én visaonteladdk nngv •ngedmér.ri nyernek. (171 -H.S)

Insert failed. Could not insert session data.