Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
2.29 MB
2010-02-13 21:02:47
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
746
4530
Rövid leírás | Teljes leírás (294.7 KB)

Zalai Közlöny 1901. 040-043. szám október

Zalai Közlöny
Hetenkint egyszer, szombaton megjelenő vegyes tartalmú hetilap
40. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

NAGYKANIZSA, 1901. október hó 5-én.
40-ilc szám.
XL. évfolyam.
Klöfizeti ni ár: Esí«« évro . . 10 kor. — 61!. Fél érre . . . 6 kor — fili. Nff-julírro 2 k>»r. f>.» fiiI.
Kpjrcx Kzánt 20 (111.
HIRDETÉSEK 6 hilábos pi-titiorban 14, miiodtr.nr 12, ■ minden teviblii toivri 10 Űll
NYILTTÍHBEN petit soronkeut tilleróit vitetnek fel.
ZALAI KÖZLŐIT.
A lip azellemi réaxét Illeti minden közlemény & felelős síerkeszUS nővére, »* aoyvji ré«*t »Het5 kö*-leménjek j>dig & kiadó nevére eitnzeíten Nagjr-Kanlza&ra bérmentve iuíírcodök.
BérmeotrUen Icvt-k-k utm fogadtatnak el.
Kéziratok vluMauem kQldetnek
A nagy-kanizsai .Ipar-Testület,* „a nagy-kanizsai Takarékpénztár részvény-társaság," a .Kotori takarékpénztár részvény-társaság,\' .nagy-kanizsai és a galamboki önkéntes tűzoltó egylet,\' a .nagy-kanizsai kisdedneveló egyesület.\' a .nagy-kanizsai tanitói járáskör,\' a , oöcgylet,\' „n.-kanizsai izr. jótékony nőegylet," „szegények tápintézete,* a „katonai hadastyáu egylet," a .soproni kereskedelmi iparkamara," nagy-kanizsai k
HETENKINT EGYSZER, SZOMBATON MEGJELENŐ VEGYES TARTALM
| Október 0.
Napjknnixna, 1001. oki. 4.
Imádkozzunk !
Sötét, mély gyász borult e napon a magyar nemzetre.
Önkénytelenül is Arad feléfofdul ma tekintetünk\', s bír a sebek behegedtek, a fájdalom enyhült, az irtózatos véres képet a lángoló honszerelem glóriája övezi, a honfi bánat és a megszeutelt kegyelet mégis fel-ujul a nemzet igaz fiainak lelkében. Milliók és milliók szive dobban meg s ahol csak egy magyar él, az emlékezet szárnyain fölemelkedik a köznapi élet szürkeségéből s megtanul adózni a — kegyeletnek, —
ötvenkét év tűnt le azóta, amikor a telhetetlen boszu a szabadság dicső hőseit, azokat a félisteneket, akiknél nagyobbat a világtörténelem alig tud fölmutatni s akik győztes csatákban ontották vérüket a Szabadságért, — a bitófán végeztette ki, hogy meggyalázza a nemzetet, hogy megölje az eszmét, mely a magyart lelkesítette.
Az aradi hóhérmunka örökre ki-törülhetlenül vésődött be a nemzet történetébe. . .
Szörnyű, rémes esztendő volt az 1
Hazánk legjobbjai bitófán lehelték ki lelküket.
A magyar nemzet fölött elborult az ég s a szabadságszerető népek megvetéssel tekintettek a gyalázatos mészárlásra.
Oh de az eszmét, amely a nemzet nagylelkű hőseit betöltötte, a kötél megfojtani, a golyó megölni nem tudta. Szentségtörő kezek hiába tör-
TÁRCZA.
A messzelátó.
Irta: Jaqoes Madelelne, — A .Zilai Köilönj" tircáji. —
Együtt Öltek a lányok a nevelő-iuté-zet uagy kertjében a szép tavaszi estéo, és mindegyiknek sorba elkellett boszél-nio valamit, ami velo történt. Midőn a sor Eveline Livelio kisasszonyra került, ezzel a szóval kezdte történetéi.
Régen .. . Régeol no lám I Tizenöt esztendős most é? már múltja van. Ennek a picikének, aki rövid szoknyában ugrál a kötéllel és minden este jó éjszakát kiván a babájának. Neki múltja van, éa az idősebb leáoyok (gondolják csak kérem, már tizennyolc évesek l) kitörő kacajára csak válvocogatással és megvető gúnyos ajkbeigyesrtéssel felelt: Mert a legfinomabb éa a legna.vabb lélekben megvan ax az édes gyöngédség, amelyet finom aquarollekben és ... (pesteri pastel-lekben bámulnak. Egy szerelem Bem az első szerelem. A szeretem kezdete mögött ott húzódik a szerettetés végtelenje. A bzív örök. Mielőtt beszélne, dadog, mielőtt dadogua, sóhajok előzik azt meg, álmodozások előzik meg sóhaját, kósza ösztönök álmát éa dobogásának kezdete nem más, mint felrezzenés az álomból, mely csillapít éa újra feléledve, a azenvo-délynek köszöni létét.
De lásBuk Evelin történetét.
Egyszer a szünidők alatt, tizenhárom és fél éves korában — Evelin egy te-
tek arra, hogy azt kivégezzék, mert hiszen a dicső hősök halála keresztfává avatta az akapztófákat s a szégyen helyen kizöldült a íű s nyílik a Szabadság virága.
Sokan talán szeretnék elfeledni ezt a napot. A meghunyázkodás és kegyhalászat fátyolt boritaua reá, de a honszerelem lángja, mely a szivek vérében örökre él, megvilágítja az elméket s a hősök halálának emlé\' kezeién uj életre keltik a szabadság eszméit
A gyűlölet és harag elenyészhetik ami szivünkből, de az emlékezet soha! Ennek a gyásznapnak emléke arra tanit meg minket, hogy miként kell igazán szeretui a hazát, s hogy a szent eszméket eltemetni nem lehet, mert annál erősebben szólnak ki a sirból hozzánk, minél mélyebbre akarják temetni. . . .
Legyen előttünk szent ennek a napnak emléke, boruljunk le a hon-szerelem igaz áhítatával ennek szeut-Bége előtt s fogadjuk meg a hazaszeretetnek azt a hitvallását, amely az ő keblüket bevitette. .. .
Az a magasztos érzés hassa át a magyar nemzet szivét, amely a szabadság haza nemes vértanúinak szivét az utolsó szomorú pillanatban is betöltötte. Érzésünk, gondolatunk forrjon egybe s az emlékezet szentsége fakasszon könnyeket szemeinkből, hogy ezzel ápoljuk a honszerelem virágát.
Örök, megdönthetlen természeti törvény, hogy csak az a nemzet bir létjogosultsággal, 8 csak az számithat jövőre, a melynek fiaiban él nagyjai iránt a kegyelet.
Amelynek fiait a nemzet megrendítő gyásznapjainak emlékezetét híven fenn tudja tartani, s hőseik ma-
leszkopra vágyott őrült, elleoállbatattan vágy szállta meg, mely nem tör ellentmondást Honnan keletkezett ez a vágy ?
Talán kiváncú volt a sétálók hosszú sorára, mely a Bois bői, le a üoncorde térről hullámzott és bámulni, akarta a ny&zsgö, mozgó tömeget? Vagy, midőn éjjel párnáin feküdt, látva a távol csillagokat, melyek rezgő aranyuyal hintik be a homályos ég kék bársonyát, megismerni akarta a rejtélyes szép világot.
Evelin nem tudott magyarázatot adni. Akarta, mert akarta, nem volt több indoka.
Kapott tehát egy teleszkópot, melyet az erkélyen állítottak fel. Piros éa fekete rézállváuyon állott mint valami kiszegezett ágyú, világosan rajzolódtak le a levegőben körvonalai; Eveline egészen elfordult a nagy éa majdnem rémítő mü-Bzer oldalán, jobbról, balról vizsgálgatta, forgatva körül, a tulajdonos büszke arc-kifejezésével és megfogva az ogyíkkezével, olyan arccal nézett a gépre,\' mint egy kia tündér, ki megfékezte a szörnyeteget. — De az első este Remrnit sem látott a teleszkópban. Talán rosszul helyezte el vagy nem ismervén annak kezelését éa senkitől sem akarva tanácsot elfogadni, nem tudott belenézni.
Hiába ragyogta be az udvart a szám-talán ezer csillag, hiába dühöngött órákon át, ágoskodott lábujjhegyre, az egyik szemét behunyva, a másikat az üveghez szorítva, mintha kulcslyukon át figyelné a végtelent, nem tudott mást megkülönböztetni, csak egy hosszú fekete vonalat és homályoB, szürke, alig fényea fehór-
gasztos példáiból merítenek erőt a nemzeti lét fenntartásának nagy munkájához. —
Amely nép feledni tud, s nem őrzi meg a multak emlékeit, az elóbb-1 utóbb megsemmisül, a nyomtalanul enyészik el az emberiség társadalmi hullámzása között. —
Nekünk magyaroknak a multakból kell levonnunk a tanulságokat, bármily megrendítők, bármily szomorúak legyenek a visszaemlékezések.
Ezekből kell merítenünk erőt, kitartást, hogy oly sok küzdelmet átélt nemzetünk fenmaradását biztósit-liaasuk.
......Fátyolt vethetünk a
múltra. . . .
De az emlékezet szentségével fohászkodjunk a népek Istenéhez, hogy tartsa meg mibennünk a honszerelemnek azt a magasztos érzését, amely az aradi gyásznapon a nemzet ret-tenthetlen hőseinek utolsó sóhajával szállt a csillagok fölé. . . .... Imádkozzunk!
Vitjtltii Sz/thri J.ftvfiH.
Ur és paraszt.
A demokrácia a XIX. század nagy vívmánya. Tartalma: a jogegyenlőség éa a közteherviselés arányos egyenlősége. Áldásai a nemzetek kultúrájának rohamos előhaladásában mutatkoztak. A népesség szaporodása volt az a gőz, mely egyre telítve mindjobban és jobban feszitette az elmúlt koiok súlyos nyomással reá-nebezülö intézményeit s midőn azokat szétrobbantotta, akkor megszülte a demokráciát. A régi uralmi szervezetek csak kicsiny számú emberekre türhetöek "b- lehetnek esetleg megfelelőek is, de uapy népesség számára az ö keretei szűkek, tehát lehetetlenek. Ez volt mechanikai oka a politikai demokracia győzelmének.
séget. KeserQ harag fogta el, de nem csflgedett.
Másnap este korád kisurrant az ebédlőből és szenvedélyes szorgalommal munkához látott, de még mindig azt az opálszinü zavaros fehérséget látta és semmi mást. Mérgesen dobbau-tott a lábával, ezoritgatta ökleit éa obtobánuk novezto a műszert Végre kimerülve a eok erőlködéstől, lemenni készült a sarokba, hogy segítségül hívja atyját amivel nyíltan bevallja tehetetlenségét. Mielőbb ezt megtette volna, még egyszer belépillantott éa hirtelen örömittasan kiáltott fel... látott, igen, jól látott, jól látott egy ragyogó tündöklő csillagot és ebben a csillagban egy férfit. Ez volt aztán a csodálat és lelkesültség 1 Lakó a csillagban. Épen ugy, mint a földön. Éa ezt ő fedezte fel. Tisztán.
Szépen megtudta különböztetni ar. emberi alakot a nagy fény közepette. Ha csak egy csöpp kétely lett volna Evelinbe, az azt HUgalta volna neki, hogy a teleazkop lefelé van fordítva, n padlásszobák leié, valyamelyik ház tetején. Vannak emberek, akik esténként ott ülnek a padlásszobák ablakában, szívják a friaa levegőt vagy az utcára bámulnak. De Evelíne nem volt olyan együgyű hogy e iölött okoskodjék. Hiszen olyan világos a dologi a férfi ott van az égbeu, hiszen látta őt, Bizonyára ott van a azép fényes égben. És teljesen elbámulva lassanként felocsúdva csodálkozásából, folyton vizsgálgatta, mig nem jöttek mondani, hogy itt a* alvás ideje, lassan, sajnálkozva távozott, arról álmodott egész éjjel
Eorunkbao sem szűnt meg a demokracia feszegetni az emberek berendezkedésének épületeit. Azonban ma természetesen nem a már meghódított politikai téren akar érvényesülni, hanem a társadalmi és a gazdasági téren. Es utóbbi törekvésnek neve: szocializmus, az első a szorosabb értelemben vett demokracia.
Nem oly nagy jelentőségű, mint az első kettő. A modern államok keretében — a szocializmussal ellenkezőleg — könnyen megfér e hogy hívei legyünk, nem szükséges a mai társadalmi rend ellenségeihez szegődnünk. Azt kívánja, hogy amint politikai s jogi téren nínc9 különbség ur és paraszt között, akképen töröltessék el minden különbség társadalmi téren is. A társadalmi élet legyen egy nagy ölolkozcs a vagyonban, tekintélyben és intelligenciában előkelő 8 erős és az azokban gyenge osztályok között. Állami s társadalmi téren szigorú skrupulozitással töröltessék el minden\' féle protekcionizmus, napotizmua és atyafiskodás. Istenén kívül, csak a valódi érdem kultuszát kell űznünk 8 akkor a legjobbak lesznek a leghatalmasabbak 8 az haszon az egész társadalomra nézve.
Ez a demokracia Magyarországon — bár derék képviselőkkel dicsekedhetik — gyenge hajtása a modern egyenlősítés! törekvéseknek. Alaptalan azt hozni fel okul, hogy a magyar született arisztokrata s még a paraszt i« az. A magyar arisztokratizmus egészségen ösztönnek a folyománya. .Szemtelenség azt mondani, hogy minden ember egyenlő* — mondja Heine. Az emberek értékben nagyon különbözők a szokások, hit, tradíciók és életigéuyek szerint ezer és ezer csoportba oszolnak változhatlan szükségességgel. De igen ia hibája az a magyar természetnek, hogy a protekció igazságtalanságának felismerésére kevés erkölcsi érzéke van. A morál ezen irányába nem lát és ezen az uton siket. Ki tudná megmondani Magyarország állami életében, hány elnyomott tehetség, hány nem méltányolt érdem siratja a magyar természetnek ezt 8 hibáját s ha hiven vezetoők az annaleseket, az érdemetlen 8 tehetségtelen protezséknek
lezárt azempilláinak derűs árnyékában-
Senkinek sem szólt felfedezéséről. Talán féltékeny volt é3 csak egyedül a maga számára akarta megtartani ? Nem tudom. Talán félt, hogy kigúnyolják, hogy nem hiszik el neki, dacára a szemmel látható bizonyságnak? Talán egy hónapig minden este ide jött nézni azt, aki a csillagban van. Lassanként tisztábban látta. Igen szép halvány, édeB arcú ifjú volt, hiszen ha ar. ember az égben van, természetes, hogy aogyali külseje van. Köröíőtte a ragyogó világosságban több reszkető ,fény lobogott, melyeket virágoknak, hajlongó leveleknek lehetne tartani.
Evelíne ezt egy caillagkertuek képzelte. Csak egy dolog nyugtalanította.
Az ifja ember épp ugy volt öltözve, mint a fiatal árnik idelenn.
De azt gondolta, hogy a csillagok lakói is ép oly műveltek, mint mi vagyunk, a saját planétánk lakói. Oly kíváncsisággal folytatá a vizsgálódást, amelybe nem tudom, milyen rokonszenv vegyült Igyekezett közelebbről látni, 8 mintha tényleg közeledett volna a csillag a föld felé, tanulmányozta annak a legcsekélyebb mozdulatait s a távoli .ismeretlennek bájos, arany fürtéiről gondolkozott, amelyek glóriát képeztek feje fölött éa az égi mosoly, amely mintha ott ragyogott volna az ismeretlen szomoiben, édes álmodozással és kimocdbatlun gyöogédséggel.töltötte el az időt Szerette ŐLl Szerette őtl De ő - ott volt fenn, mig Evelíne — a szegény gyermek sajnos, csak ide lenn. Sohasem less
hány ostobaságát és lelketlenségét volt tűrni kénytelen a köz?
Kanizsán is nemrégen válságba jutott a demokracia a Polgári Egylet válságával. A Polgári Egylet válsága elsimult ugyan, de a beteg demokracia nem gyógyult meg általa. A Polgári Egylet nem az ma. mint régen volt 8 arisztokratikus allűrök tanyája. Rajta kivül az egész kanizsai élet saturálva van ilyen nagyúri allűröktől. Sehol a világou annyi zárkózottelőkelőség nincsen, mint minálunk. Tessék végigtekinteni: minden foglalkozás egy társadalmi osztályt alkot, úgyszintén miuden 10000 frt egy külön klasszist. A vagyon gőgje Kanizsán külöuöaen előtérbe lép. Dynaaztiákat alkot, akik bizonyos házasságokat mor-g&natikubokuak" tekintenek házi törvényeik szerint Szeretnék a társadalmat — miként egykor Servius Tullius Róma népét — a vagyon szerint klasszisokba osztani, da uem ötbe, mint Servius, hanem tizenötbe. De a római klaasr.isok elseje a csatában is elől volt. A kanizsai pénzlovagok a kőz csatáiban, melyek áldozattal járnak az utolsó római klamis szerepét veszik ki a maguk számára. A római élet ily ellentétes analógiát a mi társadalmunkkal másban is mutat. Rómában a lovagokból lett a haut fináncé, nálunk a haut fiuance-ból lesznek a lovagok 1 Rómában a patríciusok csatáztak u a ploba dolgozott. Nálunk a plebs csatázik is, dolgozik ia és a patrícius henyél. A római Circus Maximusban azé volt az első hely, aki először jött. A koránkelő plebstől aranyakért vette meg a későtikelő patriciatus a jó üléseket. Ma a patriciatnsnak nyilvános helyeken rezerválnak üléseket melyekről korbáca-caal kergetik el a mobot.
Nálunk a parasztember kutya. Az ur\' osztály valami alsóbbrendű teremtménynek nézi. .Várjon kend a folyosón" — igy kergetik ki va bundást a hivataloa helyiségekből, az ő dolgát utoljára hagyják, hogy az uraknsk ne kelljen hiába tőlteoi a napot melyen nem dolgoznak; pénzintézeteink alkalmas médiumnak tekintik a nyuzásra; hivatalaink apró zsarnokai rajtuk elégítik ki tyrannikus hajlamaikat. Szóval a paraszt csak akkor
mellette, sohasem fogja hallani édea hígját. Oly rettenetes távolság választja el őket egymástól. Ez volt az oka folytonos szomorúságának. De a tűnő árnyak, mihelyt ö kinn volt az erkélyen, minden gondját elenyésztették a viszontlátás édességében,
Hányszor lette, hogy most igazán teléje fordul, hogy őt keresi a földi légkör sötétségében, hogy végre felfedezte Őt, joleket ad neki. Ekkor teljesen elbá- J jolva, egy pillanatra levette róla tekintetét és szeme helyébe téve ajkait, szenvedélyes csókokat szórt az ismeretlen felé a teleskopon át. De egyszer komoly dolog tőrtént. Evelíne hirtelen megpil- j lantott egy másik emberalakot, egy női alakot; mintha elhaladt volna a halvány szőke ifjú előtt és a nő, kétségkívül barna, mert sötétebbnek látszott — az ifjú felé hajjlt éa átölelte őt.
Eveliue ezután nem járt ki az erkélyre, hogy a csillagokat vizsgálja.
Még semmit sem fedeztél fel teles-kopoddal? kérdé atyja mosolyogva,
Da igen felfedeztem egy ÍBmeietlen, édes csillagot, oly kedveset hogy imádtam Öt
Hát most már nem nézegeted?
Nem — soha, sohal---
De miért.
Mert elsötétedett — felelte Evelíne könnyes szemmel.
XL. ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY
1901. OKTÓBER 12 én.
érintkezik úrral, mikor vagy neki van szüksége az ur kfllcaőnére, va*y az uraak van szüksége a paraszt bőrére. Ily körülmények között csak természetes, hogy a paraszt nem eok bizalommal vau a kaput iránt Egyedüli bizalmas embere a pap. Nem kerül eokjíba s mégis csak ád egy kia jó tanácsot, némi vigositalást A parasztembor csak mikor a papjával érintkezik, lehet őszinte, mert attól nem kell félnie. Előtte nem zárja be a lelkét s akit egyszer bizalmasává tesz az ember, azt követi legszívesebben.
Ne csodálkozzunk hát, ha alkalmak adtán az uri OBztály nem tud hatni a parasztra. Aki ellenségem, annak nem hiszek a ellene harcolok. Ellenben barátomnak . hihetek b vele harcolok. Ez természetes, nem pedig csodálatos. Ha azt akarjuk, hogy a paraszt kövessen bennünket a alkalomadtán nzonositsa a mi érdekeinket a* Övéivel, akkor egész társas érintkezésünkben meg kellene mutálnunk, hogy baráijai vagyunk s támogatni akarjuk őt, mint aki intelligenciában b az élet ismerésében nálunk gyengébb, mert túrván a földet kora gyermekségétől véoségéig kicsioy faluja BZÜk határa között, nem volt ráérő ideje er.t az ezersziuü életet tanulmányozni b mttgiamemi.
A társadalmi demokracia látszólag kovésbbé lontos állapot, mint ,h politikai B a gazdasági. Do ha meggondoljuk, hogy kevéflbbé tagolt társadalom mennyivel erősebb kifelé s mennjivel simábban képes szerveződni 8 rendezkedni befelé, akkor a társadalmi demokráciát hatásaiban igeo uagy jelentőségűnek kell tartanunk. Ez a demokracia gyakorlati megvalósulása ennek a mondásuak : .Viribua unitié.\'
A mi piacunk.
Legnagyobb könnyelműséget követik el azok, kik egy napot töltenek nálunk és szűnni nem akaró zengedéssel dicsóilik Nagykanizsát, melynek BzeriDtük a maga nemében ritka, de páratlan olcsó piaca van.
Vizsgáljuk mogapiacot. Mindjárt megtudjuk. kinek van igaza, annak-e, ki a piaccal minden tekintetben megvan elégedve, vagy annak, ki a piac jelenlegi állapotára azt mondja: „Nem találom kifogástalannak.*
Reggel korán már olt vannak a piacon a sáska virágok, hoztak be, burgonyát, tejet, lejlölt, túrót, vajat, zöldséget, paradicsomot, répát. káposztát, zellert, bagolai. palini, szent-miklósi és sánci menyecskék egészítik ki a gyülekezetet.
Mint a hollók a dögtestre ugy rohannak oda a nagykanizsai kofák. Távolról nézve ugy látszik, mintha vörös, zöld, sárga és barna gömböcök gurulnának, mert lévén ami kofáink olyan testek, melyeknek hosszúsága, szélessége és vastagsága egyenlő. Egy félóra alatt az összes termék a kofák kezében van, a falusi asszonyok örülnek ha egyszerre túladhatnak áruikon, amelyik itt marad, az felemeli az árt oly magasra, mint a kofák.
Hét-, nyolc-, kilenc óra felé mennek a kanizsai urinók bevásálni. A piac egy sártenger. A száraz szigeten ülnek a kofák, a sárban és locspocsban szoknyáikat magasra emelve járnak a vásárolni szándékozók.
Megkezdődnek az érdekes párbeszédek. A hengertermetü Varangyékos Réii, Buci, Bábi és Zsömle Zsuzsi harcias pillantásokat vetnek mindenfelé, köszörülik nyelvüket az esetleges párbajra.
„Édes néni, kissó drága ez a csibe," mondja egy urinó. Ha nem tetszik, menjen a pokolba, ue nyávogjon a fülembe, megveszi majd más, aki nem olyan ko-disténsasszony miut maga felelt vissza a kedves néuike.
.Asszonyság drága a körtéje és rothadt," szól egy urinó egy másikhoz.
„Rothadt ám I ha drága a körte, meny-nyen legelnyi."
A távolból egy méltó felháborodás hangján elmondott monológ hallatszik, mely a kofaékesszólááuak igazán dicséretére válik, szól a kövotkezéképpen : „Halli koe maga, ha drága keonek a lud, zabájék sfitt krumplit."
Az ilyesmit azlán nyeljék le. vágják zsebre az urinók, és ráadásul vegyenek meg mindent drágán, azért,✓ hogy őket a kofák összeszidják.
Hiába van a piacv\'zsgálat, azért éretlen a barack, körte, alma és szilva háromne-
gyed része. Kőnnyü ezen segíteni, egy csomó érettet a tetejébe raknak, azorvoa és rendórök megvizsgálják, jónak találják, mitsem sejtve mennek tovább
„Nem fogott meg a zsidó" 6zól az egyik terjedelmes asszonyság a másikhoz.
A bátor amazonok még az erdőre is ki mernek menni gombáért, be is hozzák akár kéreggomba, akár légyöló, 8 bolond-gomba-jó csiperkének,vargányának, atapló gömbölyűre vagdalva szarvasgombára változik.
Hogy a vizsgálatot kikerüljék egyszerűen házalnak, minden nap jöu három-négy asszony a városba és árulja a gombáját, Teloky- és Petőfi nlon pedig minden félórában lehet hallani akiállást, hogy gombát vegyonek. Ha piacra kerül, az esetben jó gombával keverik, most ismerd ki magadat jámbor közönség.
Még egy gyalázatosság fordul eló naponkint a városban. A tej élvezhetlen rossz. Akárhányszor előfordult télen, hogy a tej megfagyott, mi még e leghidegebb télen is csak akkor fordul elő, ha a tej vizezve van. A homályosság ellensúlyozására a porrátört keményítő kiválóan alkalmas, a zsirkőporral kevert örlött kréta pedig oly gyönyörű hártyát alkotja műtej totején, hogy h valódi tejen sem látunk többet.
A tej egész olyan, miut a valódi, ize kissé rossz, de a szin fölséges. Az pedig megszokott dolog hogy naponkint lefölözött tejet kapunk.
A piaci szabályrendeletről nem hallani semmit, alighanem lekerült a szőnyegről.
Keményítő oldattal készített kávét reggelire,bolondgombát ebédre csemegének tálalnak elénk, mimpgcszszükjóizüen.s verjük a mellünket ha pgy tapasztalan idegen megdicséri a piacot, odatartjuk arcunkat, hogy jobban pofonülhessék a kofák, fogunkat csikorgatva, szemeinket kimeresztve, a bolondgomba rágása által égó gyomrunkat tapogatva is, azt kiáltjuk, „éljen a piac," de arra nem gondolunk, hogy ezen a tűrhetetlen állapoton egyszer már segíteni kellene.
KSzönség és rendőrség.
Hogy a vidéki városok rendőrsége alapos reorganizációra szorult, sok salaktól kell megtisztítani, mig a maga hivatásának megfelelni képes lesz: az kétségtelen; de hogy a magyar nemzet 6 a városok polgársága, mint ennek zöme, értelmisége maga is roesr- uton jár, amikor a rendőrséggel szemben mindig ellenséges indulatunak mutatja magát, amikor az hivatalOB járatban van is, az bizonyos. És ebben az ellenséges indulatban látjuk mi a legtöbb összeütközésnek csiráját, ami a reudórség és polgárság között egy és más alkalommal föl-főlüti a fejét •
Nálunk a fegyveres rendőr alakja valÓ9ág03 ellenszenvet kelt, ellenállásra ingerel. Nem a közrend, vagyon- és személybátorság védőjét, hanem anuak elnyomóját látja abban a tömeg. Akárhányszor megesik, hogy egy-egy részeg csoport bekisérésénél váratlanul a legértelmesebb polgárok a rendetlenkedő zajongó elemek pártjára állanak 8 készek összeütközni a rend embereivel.
Angliában, így London utcáin a rendőrök minden fegyverzet nélkül egy kis pálcával kezükbon teljesítenek szolgálatot. Annak a kis pálcának elég egy intése, hogy az utcán közlekedő ezer és ezer magán uri fogat, bérkocsik, terhelt járművek, automobilok irányt változtassanak, egymásnak kitérjenek, hogy a gyalogjáró közönség helyet nyisson egy ünnepi, vagy gyászmenetnek. Szó sincs róla, hogy valaki a közrendőr alakjában s annak pálcájában más egyebet lásson, mint a törvény egyszerű végrehajtó közegét, akinek Bzóllauul engedelmeskedni kell.
Nálunk virtus-számba megy a fegyveres rendőr parancsát áthágni, azzal dacolni, azembeszállani, a renitens elemeket védelembe venni n rend embereivel, Bzemben.
Mig ez igy lesz. mig a rendőri kihágásért kiszabott büntetések épen oly megbélyegzők nem lesznek, mint bármely más büntetések, amelyeket a törvénynyel szemben tanúsított szándékos ellenszegülés miatt Bzaboak ki reánk, addig nem irigylendő nálunk a rendőrtisztviselő, még kevésbbé a rendőr helyzete. Nem szólva peraie olyan természetű kihágá-
sokról, amelyet nem ezándékosan követünk el...
Közkincsnek kell tekintenünk a társadalmi rendet, amely éltető levegője a civilizált embernek. Megkell becsülnünk azokat, akik a közrend fentartáaának nehéz feladatára vannak hivatva. Nem meggátolni, de segítségére kell lennünk legutolsó rendőrnek íb terbea szolgálatában. És ebben az előkelő társadalmi állású embereknek kell ulmutntóul, példáoyképül ezolgálniok.
Ha a rendőr azolgálatábaifhibát követ el, vagy brutális bánásmodot tanuait, szigorú büntetését el fogja kapni felsőbb hatóságától; de anarchiát támasztani, e miatt lázongani nem méltó egy értelmes, derék polgársághoz. Nem is magyar vonás ez. Ideig talaj produktuma b ideig kéz bujtogatására vezethető vissza.
Mint idegen talaj gyümölcse, nem is tarthatja fönn magát nálunk, mert a magyar ember jogérzéke, tör vény tíuztelete Bckkal fejlettebb, semhogy hasonló példák után induljon. Annyi nzoob&n igat, hogy a municipáláa rendőrség fölött megkondult a lélekharang s ha kihalna, hogy helyébe uj, erós állami rendőrség léphessen —- nem siratná meg senki közülünk.
—<-r.
A választás napja.
Gyönyörű őszi nap virradt fel október 2-án Nagykanizsára és vidékére, bevonva derűjével a zászlóteugert, a katonák fegyverét és az utcákat. A választási elnök és a nzavazatszodő küldöttségek már 8 órakor reggel ott voltak a választás színhelyén a Polgári Egylet helyiségeiben. Két deszkabódé volt felállítva a kertben a katakombákban pedig.a váios Iskőisága szavazott. Eporjossy Sándor, választási elnök letétette a jegyzőkkel az esküt, megbeszélte a teendő biztonsági intézkedéseket Zsivojnovics állomásparancsookkal és aztán megkezdődtek a jelölések. Zöld falragaszok hirdették, hogy Hsjdu Gyula Kossuth-párti visszalépett A mérkőzés tehát most már a néppárti gróf Zichy Aladár és a ezabadelvüpárti Koller István közt történhetett meg, kiket az aláirók jelöltek íb.
A szavazás nyomban megkezdődött. Az elaő szabadelvüpárti Bzavaző Mi kos Géza kir. táblai biró volt.
A jelvonulás.
Mialatt a katakombákban szavaztak, a pártok .elhelyezkedtek a választás területén. Elsők voltak a khkanírfsai néppárti választók, kik nagy zajjal és éljeuzések közt a Zrinyi Miklós-utcán át\'felvonultak n Deák-térre. A második nagy csapat 400 kocáin jött be Gelaéről, Bakónakról és a határos községekből. Ezek fogadására egy nagyobb riszló-csoport a Rozgonyi utcán át a Magyar-utca felé akart menni, de Deák Péter főkapitány a tiltott útról le akarta őket terelni. A kiskanizsaiak persze nem engedlek és Deák Péter főkapitánynak csak sok rábeszélés után sikerült a választókat a Sugár-ut alsó végére terelni, honnan könnyen juthattak a Magyar-utcára.
Deák Péter éa néháay lovanitott rendőr egész nap cirkált a városban. Egy szakasz dzsidái a Főtéren, egy Bzakasz katonaság a . Kazincy-ntca torkolatánál volt felállítva, katonai kordont vontak a Deák-téren éa a Sugár-uton. Lovasitott rendőrök minden utcában cirkáltak, a cseodőrek pedig a Magyar és Petőfi-utca elejét őrizték, részben pedig künn voltak a községekben, hol a pártok több izbeu összeverekedtek. A katonai kordon célszerűtlen felállítása sok választót visszatartott a szavazástól.
A szavazás 9 órakor kezdődőit mind három küldöttség előtt, Eperjesay Sándor választási elnök. dr. Bencik Ferenc és dr. Rothschild Jakab küldötUégi elnökök eloökléfla alatt. A délelőtt folyamán állán-, dóan a Koller-párt vezetett 3—400 szótöbbséggel. Délután már félelmetesen emelkedett a Zichyék Bzárna, ugy hogy 7s 3-kor mindkét pártoo 930-an szavaztak le. Inuen kezdve azután a Zicbj-párl vezetett mindvégig. A táróra este 9 órakor kilűzetett s egy óra múlva kihirdették az eredményt: . leadatott összesen 34468 szavazat, ebből Koller IalYÍnra 1449, Zichy grófra 2019 éa igy
gróf Zichy Aladár 570 szótöbbaéggel a nagykanizsai kerület képviselőjévé választatott a jövő cjklusra. A kormánypártiak táborában nagy elkeseredést szült ez az eredmény, mert az a vélemény, hogy a győzelem nem volt elzárva elölök, a néppártiakat azonban oly öröm lógta el, hogy midőn Kiskanizsa felé hazavonultak uíjukban a Zrínyi éa a Német-utcákon beverték az ablakokat
Ez a választás egyébbként az előbbiekhez viszonyítva elég csendesen folyt le 8 a sok katonaság íékező hatása éreztette magát eokszor a kelletén tul is.
Kereskedelmis iparkamara.
— Hirdetmény. A m. kir. állam-vaputak igazgatósága az 1902. és 1903. években szükséges kezelési nyomtatványok 1,60.000 korona évi öuazegro előirányzóit rédzét nyilvános pályázat utján óhajtja biztosítani.
Az ajánlatok f. évi október hó 4-ikéig nyújtandók be.
Miről az érdekelteket oly megjegyzéssel értesitjűk. hogy a részletes pályázati hirdetmény kamaránknál megtekinthető.
—i Hirdetmény. A cs. éa kir. közös hadseregnek Nagykanizsán, Kőszegen és Kismartonban elhelyezett csapatai ezá-mára az 1902. évben szükséges kenyér, zab, rozs biztosítása céljából f. évi október hó 3-án (L. e. 10 órakor a soproni cs. és kir. katonai élelmezési raktárnál versenytárgyalást tartanak. Ajánlatok a mondott időpontig nyújtandók be.
Erről az érdekelt köröket oly megjegyzéssel értesítjük, hogy a részletes hirdetmény kamaránk hivatalos helyiségében éa a soproni cs. és kir. katonai élelmezési raktárnál tekiuthető és szerezhető meg.
Sopron, 1901. évi Bzeptember hó 5-én.
— Hirdetmény. Értesítjük az érdekelt köröket, bogy a magyarországi nzőlő-termelők által eladásra bejelentett csemegeszőlő-készletekről szóló 1901 évi kimutatás kamaránknál megtekinthető éa — mig a készlet tart — meg is szerezhető.
8oprou, 1901. £vi szeptember hó 9-éo.
— Hirdetmény. A m. kir. V. honvéd kerületi parancsokság a Székesfehérváron, Sopronban, Pécsett éa Nagykani-ztién elhelyezett m. kir. honvédcsapatok 1902. évi kenyér- és zabsiükségletét ajánlati tárgyalás utján óhajtja biztosítani. E célból Székesfehérváron f évi október hó ;3-án, Sopronban 7-éo, Pécsett 11-én, Nagykanizsán 15 én fog a tárgyaláB az az illető ezredek kezelő irodájában megtartatni. amely napokon d. e. 10 óráig nyújtandók be az ajánlatok is.
A részletes adatokat tartalmazó hirdetmény kamaránk hivatalos helyiségében megtekinthető.
8opron, 1901. évi szeptember hó 11-én.
A kerületi keratk. és iparkamara.
IilREK.
— Gynazönepólf. A nagykanizsai római katholikua főgimnázium ifjúság 1901. évi október hó 5 én a főgimnázium nagytermében az aradi vértanuk emlékének Bzeutelt gyászünnepet tart. Ennek mű Bora: 1. Rdjkóci imája. Énekli az ifjúság Énekkara. 2. Az Aradi Vértanuk. Dalágyi Lajostól. Szavalja 8zabó Lajos, VIII o. t 3. Rákóci kesergője. Énekli az ifjúság Énekkara. 4/ Ünnepi beszéd. Mondja Sülé Antal, VIII. o. t. a Gyakorló iskola elnöke. 5. A tizenhárom. Várndy Aulaitól. Szavalja VTeiaz Aladár, VIII. o. Í. Oa Iíten áldd meg a mangyart. Énekli ez ifjúság Énekkara.
— A király névnapja- Október 4 én hálaadó istentisztelet volt a szentferenciek templomában, királyunk névnapja alkalmából Az Istentiszteleten megjelentek városunk hatóságai és a katonaság képviselői és kivülük nagy számú közönség.
— Eljegyzés. Kohn Manó, a Zerko-vitz Albert cég hivataluoka, eljegyezte Köpetein Irma kisasszonyt.
— üj orvof. Dr. Scbwtrz Károly, tx összes győgytudoraányok tudora, képesít, tiszti éa törvényszéki\' orvos, Nagykanizsán telepedett le. Dr. 8chw*rz Károly, aki városunk szülöttje, három évig mű-
ködött mint gyakorló orvos budapesti kórházakban és küllöldi klinikákon.
— Blzottsögl tagok választása. A
választott vármegyei bizottsági tagoknak folyó év végén kilépő fele része, illetőleg az időközben tagsági képességüket vesztett, elhunyt vagy leköszönt tagok belyébo teljesítendő választások határnapjának kitűzése céljából folyó 1901. évi október 8-án d. e. 9 órakor Zalaegerszegen a vármegyeház gyüléstermében fog tartatni.
— Zalaegerszegi képviselő választás Reggel 8 érakor a választási elnök Szily Dezső a választást megnyitotta, lassacskán kezdtek bevoouloi a vidéki választók és már a bevonulásnál lehetett látni, bogy Farkas Józsel néppárti képviselőnek rendkívül több a szavazója, mint dr. Hajós Ignác 48-as függetlenségi jelöltnek, ezt a szavazás eredménye is mutatta, mert d. u. már Hajósnak csak
.90 Farkasnak podiK 1000 rot felöl haladó szavazata volt; o közben Hajói visszalépett és d. u. 5 órakor Szily Dezső az eredményt kihirdette ód a megbízó levelet a választók előtt Farkasnak átnyújtotta; a választáson rendzavar nem fordult eló.
— A közpond választmány f. bó 5-én reggel 10 órakor ölést tart a Baksán és Letenyén elrendelendő uj választás iránt.
— Egy aj játék. Amiot a .PresBe* Irancia újság irja: egyik irótársunk nz orosz cárnak egy szaltejátékot adott át, melyet a ezaltuipír munkásai Bzátuára készítettek. A játék nagyon értékes és gyönyörű tokban van elhelyezve. A játéknapok a cár és a cárné képeivel vannak helyettesítve.
— Uránia. Az Uránia tudományos szinház múlt hó 27 én végezte be itteni működését Utolsó két este Amerika és a Tánc kerültek színre szép sikerrel, mindkettő nagy számú közönség jelenlétében. A közönség élvezetet talált az amerikai regényes tájak, világvárosok és a technika óriási vívmányának bemutatásának és kedélyes hangulatban nézte végig a táne különféle változatait. Az Uránia három előadása jó benyomást telt várobunk közönségére éa őszintén sajnálják, hogy csupán három napra terjedt köztünk való tartózkodása.
— Csluos botrány. Fehér József helybeli szabó régóta haragos a Mencer Iguác sugár-uti szatócsnak; f. -hó 2-án délelőtt Mencerrel találkozott ennek boltja elölt. Fehér erósbottal rátámadt Mencerre éa fején súlyos «ebet ejtett Meucer is erősen védekezett 8Őt felesége is részt vett az útközben. A verekedőket egy katonatiszt választotta el.
— A szábdtnunkások szürete. Kedélyes mulatság folyt le mult hó 29-én, vasárnap este a Polgári Egylet nagy termében éd az Egylet kertben. A Szabó-munkások és Munkásnők Szakegylete szüreti mulatságot tartott. Miután azonbau az EKyletkertben szőlő nem nő de a szabók mindeoáron ott akartak szüretelni, drótokkal behálózták a kertet éa azokra aggatták a már régBn leszüretelt fürtöket. A Bzabók szürete ugy folyt* le, hogy a fürtök mellé leányokat, páaztornőket állítottak, kik vigyáztak rá, hogy a termést el ne lophassák. Ellenben a fiatal embereknek kötelességük volt tölűk tel-/ hetően megdézsmálni a szőlőt éa a lopáson magukat rajtakapatni. Akit pedig lopáson fogtak, azt Révész Lajosné biróné szigorúan megbírságolta. A mulatság a pásztorok dalával kezdődött, majdi Weisz Rezső, a nótárius felolvasta a szüreti paragrafusokat. Azután kezdetét vette a szüret éa a tánc, moly csak késő éjjel ért végett. A négyest mintegy 60 pár táncolta, a tiszta jövedelem 140 koronára rúgott
— A választás áldozata. Hogy valaki ezt a cimet megérdemelje, ahhoz legalább íb az szükséges, hogy egyik lábát, vagy kezét, esetleg egyik, vagy mindkét szemét a >. küzdelem szinterán hagyja. ■ Mert ha e cím alatt regisztrálni akarnók bagatell fejbeveréseket, hajcibálásokat, csekély hasbanigáaokat, akkor kénytelenek lennénk lapunk mai számához mellékletet csatolni. Csupán arról ai egjröl emlékezünk meg, ki legtöbbet áldoiott jelöltéért Tamás Mihály kerecsenyi la-kósról, kl egyik szemével adózott meggyőződésének. Tamás Mihály, ellenlélbeu falubelieivel, Koller Istváura szavazott
éa a szavazat után is hetykén visolto kalapja mellett a fehér tollat. Tollastél
„Hennebergselyem"
feltet., fehér é, uioei 65 kr-lól 14 frt. 66 kr.-lg miterenkint, i!r.l, sítoiou, kockiíot\', mlatiioM, duauitck rlb. (c !H0 kolSoWi.; aioSiégbin éi 2000 i.iobcn rijiokbm üt\'.
Mtnj.nioo; leljem 66 kr..t6l 14 frt. 65 kr.|3.-louUrd mlniiiott 66 kr.-tíl S frt. 66 kr. Beljem-dun&istok 65 . 14 . 65 . Bili-.elrom 60 . 14 . 65 .
8 -biiitr. rnhickéat B frt. 65 kr. 43 . 74 , |s«ljem ronldiook 80 . 7 . 65 . materenként portó él kDltléfmeDtuen — Hintik uolnl! ktldetnek, kettői loiélportí Sr^ctii.
HENNEBERG G., seljenuiáros, Zürichben c. 6. ur. u^mm
XL. ÉVFOLYAM.
Z A LA I KÖZLÖNY
1001 CKTÓBEH 5 :n.
éa Bzomoatöl ogyött valahogy a néppártiak közé keveredett, majd iBmét kikerült közölük, a tollat kihozta a veszélyből, de a Rzamét ott hagyta. Hogy e azemet kiütöto ki, nem lehelt megtudni.
— Ylibefnlt. Alibáníáo Berkica Imre ottani jómódú gazda 4 évea kis leéőja a napokban a Zala folyó partján játszott, lí közbea veszélyes közelbe jutott egy Bzakadékhoz, hol a Tjzbee»ötU Mire uegélyére etettek, már aiegfuladt.
— üjujtogatna. Özr. Vorbán Jáooa-n6 lölgyoai paraaztaaszony, miután kétszeres értékre bebiztosította ócaka hátát, azt egy éjjelen felgyújtotta. Az oltásra elősiető falusiak meglepetten konstatálták, hogy bár a láng még alig hogy belekapott az épülotbe, az özvegy öaazea in-gÓBágaitmárkihordla a házból. A csendőr-eóg.iek ia tudomására jutott Verbánnó bünöa cselekedete őa a gyujtogatót másnap letartóztatták. Bünót oz asszony beismerte.
— Crogesok örflmo. A lefolyt képviselő választásokból cpupán gróf Zichy AUdárnak és az üvegeseknek van haszna. Zichy Aladár ugyanis mandátumhoz, az üvegesek pedie munkához jutottak. Tömegeden vándorolnak a Magyar- éa a Király-utca lakói a rendőrkapitányi hivatalba bejelenteoi összetört ablakaik számait. Ez a két utca a választás után ostromlott várhoz hasonlított, abol nem látható ép ablak, vagy teljes állapotban Ib«ő villanylámpa. Ami üvegnemü csak volt az utcábad, azt mind elpusztították a katonaság által hazakergetett sáskák. Ha szép, nagy ablaktáblát láttak, azt bedobták, mert azt „gusztus* bedobni, ha kicsi, szűk ablak került mernünk elé, azt moc azért dobták be, mert azt .kunéit" bedobni. Szóval összezúztak, törtek mindent, mi nem állhatott ellen csapásaiknak. Persze a naiv Német-utcaiak most kártérítést követelnek és kívánják a garázdálkodók megbüntetését A rendőrség ígér ia, kutat is, de előreláthatólag hiába. A eáakajáráa latén csapása.
— Verekedés a bncsnn. A mult hó 20-én Zila Szent-Mihály község tartotta búcsúját. A szokáshoz hiven a fiatalság ki ia tett magáért, amennyiben alapos kia verekedést rendeztek. Különösen kijutott a jóból Sabján József cselédnek, kinek fejét és. arcát össze-vissza vagdalták; de vele több harcos társai is megsérült. A bucsu utáni hangulat igen kitűnő, mivel hát a űataleág igen jól mulatott b* igérelet tettek egymásnak, hogy majd még találkoznak ,Siou koppnál."
— Yorokcdó néppárfok. A néppárt győzelmi mániája nem csak a Német-utcai ablakok beverésében nyilvánult, hanem — amint halljuk — véres verekedésben íh. Ugyanis Rada községben á néppárti választók hazatértükben Palin melletlepysürQben elrejtőztek és áldozatra váriak a Kelétben. Kis idő múlva előtűntek az uton a német-Bzent-miklóaí kormánypárti választók, s ahogy ezeket a radaiak megpillantották rejtetbeljükből előrohanlak, s fejszékkel és husángjaikkal véreire verték & szeut-miklóai embereket Egyikük a súlyos Bobéi következtében haldoklik. Kegyetlen büntetéssel kclleno példát adni ennek a bestiális népnek, éa az erélye* bűnvádi eljáráinnk jelen esetben nem szabad elmaradni,
— Ellenőrzési szemle. Nagykanizsa város területén tartózkodó magy. kir. honvédségi tartalékos és szabadságolt katonák ellenőrzési szemléje f. évi október 14-én éB 15-én a „Polgári Egyletében tartatik meg, és reggel 8 órakor kezdődik. Az uiószemle 1901. évi november hó 19 én a bovédlaktanya udvarán fog megtartatni.
— Zongora, legrövidebb alak, 7 oc-távás, teljes uj, kitűnő hangú, olcsón eladó Kiskaniisáo, Országút 46.
ANYAKÖNYVI HIREK.
Születések:
— StepL 27-től oki. 4-ig. — Koszednár József kalauz: József. Kovács dulioka caeléd: Lajos. Francíica István cipész: Rozália. Himchlor Miksa ügynök: litván. Német litván napaeámoa: Verona, Tiszai Ferenc földmívea: József. Horváth József földmiven: Juliánná. Sneff József fóldmives: József. Major Jánoa földmives: János. Benedek Teréz cseléd: Mária. Horváth László napszámos: László. Schuazter Benedek kádár: Ilona. Németh Lajos szabó: Ferenc. Palkovics ^Iguác postafőtiatt: litván. Keész Jóiseí vendéglős: Teréz.
Halálozások:
— Hicpt. 27-töl okt 4 ig. —
Oív. Sebvrarc Miksáié Lenkey Rozália rk. varrónő 41 éves: szülés.
Francaics Rozália rk. 1 napos: ránggörcs. özv. Schuhell Ferencné Ugor Teréz rk.
magánzó, 60 évea: végelgyengülés. Bogdán JózBefné Scbiffer Anna rk. 46
éves: tüdőgümökor. özv. Rubinc Győrgvnó Klíma Katalin rk.
60 éves: tüdőhurut. Milei Anna rk. koldus 49 éves: gyomorbélhurut.
Gócán István rk. kocsis 64 éves: tüdőgümökor.
Hdiasgígot kötöttek.
— Bxcpt. 27-től okt. 4-ig. —
Molnár Péter honvédőrmester — Plander Teréztel.
Farkas Ferenc v. rendőr — Korcsmáros
Rozália Özv. Oszkó Józseínével. Horváth József földmives — Horváth Máriával.
Simon Móric kocsiB — Simon Zsófiával. Wodinák Károly molnár — Markója
Katalinnal. Horváth József földmives — Varga Jalián-nával.
SztrkesxtüatQ : Dr. VilUlnyi Henrik, telelői nerkciztó. Kiadó: Ifi. WaydUs Józ se/. ___
VEGYED.
— K0Ib< haazaálatra. Testrétzek fájdalmai, cifizoa és köszrényea bajok éi mindennemű gyaUdáaok & „Holl-íóln francia borai mz\'-axel gyógyíttatnak biztos aikerrel. Egy 0reg Ari 1 kor.80 611. Szétküldés naponként útin ▼étellel Moll A. (fyőgyszeréM ci. és kir. ndr. szállító által Bécs, t. Tachlaabcn 0 A ridéki gyógyszertárakban éa anyagkereíkedéBekbca határozottan MolUUle készítmény kérendS az ő gyári jelvény étel éa aláírásával
MVILTTÉR.
Az e rorat alatt köröttekért ocm Tállal felelSaiéjret a azerkeaitSség
Vese, húgyhólyag, hrgyáara éa a bÖBzvényhántaíitiak ellen, továbbá a légző éa emésztési szervek humtos bántalmainál,orvosi tekintélyek állal a Llthlon-forrns
SALUATOR
sikerrel rcadelre lesz. Ungyhajtő hatáaot
Kellemes izil | Kőnnjen emészthető
Kapható ásváojrizkereskedésekbcn és
gyógyszertárakban. A 8alvator-forrás Igazgatósága Eperjesen
HIKDETEHJEBL.
Jó éa olcsó órak, 3
Ari jóttillisiil pri.il Teriknek
KONRÁD JÁNOS
íriíyiri
araay, szült ii ékixar árai aiillltJ-biit 8RÖX lC.ohor.ilj) Jó nidíel-retn-ir. irt 8.75. Valódi exait-ren>.-óra írt 6.8C. Valódi eiait liac írt. I. 20.
Niclíel ébreotó óra fit 105. Wgem a cl é> Ir. birodalmi címerrel rin kitflotetre, i.ámialan aranr, czQlt kiUllttil érem ralamiot ezemji eliias-ró-lc.íl raa birtokomba. N.gj kfpca árjcfjiókct ingyen óabórin.
1835/1901.|régrh. Bzám.
Árverési hirdetmény.
Alulírott birúsági végrehajtó az 1881. éti LX. t.-c 102. §-a írtelmében oionnel líBrhirré leszi, hogy a nagvkmix\'sai kir. járáib.róaigiult 1898. én V. III. 166/1. számn végzése következtében Dr. L"0p0ld Kornél aiepiárdi Ogj»éd állal képviselt Tolnamegyei takarék és hitelbank r.-tír-saság javára Katzenbacb . József és neje Gűo\'.her Ida ellen 420 kor. a jár. erejéig 1898. évi junius hó li-éb foganatosított biztositisi végrehajtás ulján lelülfoglait és 1123 koronára becsalt szobabútorokból álló Ingóságok nyilvános árverésen eladatnak.
Mely árverésnek a nagykanizsai kir. járásbiró.ág 1893. évi V. III. 1GCI7. Bzánm végzése folytán 420. korona tőkekövetelés, ennek 1898. évi május hó 5. napjától jiró C\'l. kamatai, váltó dij és eddig összesen 92 kor. 20 Gllérben bíróilag már megállapított költségek erejéig Nagykanizsán a helyezi óén leendő eszközlésére
1901. évi október hó 12. napjának délutáni 3. órája
határidőn! kitflzetik éa ahhoz a venni szándékozók oly megjegyzéssel hivatnak meg, hogy az érintett ingóságok az 1881. éri LX. t.-cz. 107. éa 108. §-> értelmében készpénzfizetés mellett, a legtöbbet lgéróneK becsáron alul is el fognak adatni.
Kelt Nagykanizsán, 1901, évi tzept hó 27. napján. - v
Maximovits György, kir. bir. Ttajts.
A Mesamer tea
manapság a hangadó márka. A kitdnö keverékek kedveltaége finomabb körökben óriási. Meüsiner trája a hozzáértők mindennapi reggelije éa csatádról családra
tovább ajánltatik. Mintacsomagok 100 üramraonként 1, 1.25, 1.60 éa 2 koronáért Strem éa Klelnníl Nagykanlzskn.
Keszthelyen a főutca <p (f5 ■£> {•; 45 legélénkebb
részen egy emeleti 4 szoba, kony-habol állo lakás minden órában bérbe adandó.
Közelebbi értesítést ad Lázár Ignác Sándor Keszthelyen, főutca 97 szám.
Hagyj övezel em,
magas jutalék
kínálkozik mindönkinek, sk; ogy clső-rangu budapesti részvénytársaság képviseletét, a törvény értelmében megengedett sorsjegyek részletfizetésra^Taló eladására elvállalja. Levelek: .Nagy jövedelem\' címre, Ecksteln Bernnt hirdetési Iroda Budapest, V., Fílrdö-nlca 4. sz.
GLÓBUS TISZTÍTÓ KIVONAT
A LEGJOBB FÉMTISZTITÓ SZER.
Dobozonklnt 10, 10, «n 30 fillérért minden falragiBz\'.ól felismerhető Ozleiben kopbátó
HIdüd iistrlcl larlis lasmálati! sreíúyez
FelUlilá ói ef-ycdüil gjiros:
Frilz Schah joo.Akiiengesellsehaft, leipcig and Eger.
TRÖP0N-SÜTEMÉNYEK
a leglxlotvsebbck éa n Icgtajilalóbliak.
TROPON-CAKES(Kiscuits)
igen jóizQ leaiQtomény, Djgy fehérnyc tartil-minÜ fogta, nagjon tApliló.
TROPON-KETSZERSÜLT
lAplA 6bb & kOiOntéges kétíxeríöltnél. Tej, kiTé, bor nollé % legjobb aűtcméay egfané-geiek ét betegek sxámtri.
TROPON-K A R L S B A DI-KÉTSZERSÜLT,\';r\'kVn\'n"tn
oméíiihető süteménj gyöngegyororuak Bíátn&ra.
TR0P0N-D1ABET1KUS-KÉTSZERSÜLT SE.VM
nngj íebérBjcUrtaliaa mutt a cakorbnjoíok legjobb tápláléka.
Minden gyóf/Bierlárban kaphatAk. Utbalgaiitáit Ad : Dr. RSder 6« Táfli, Dr. Lt«zl& Frluyej, oait. uiagy. Tropon- 6o Budapest, VI. fjyár-u 7. lipllszt-gyfcral
KlD»lerBeuliaro-86o».
Szép és kellemes
ólthonunli lesz, ha a
FIQgeer és Boeckiog-léle
borcetyáDOlaj.padozat-ni&zt
pidoiatűk, Spfllslik is bntaroZ futéiira baiználjok.
Ezen padozat-iuiz ugy minóaégre. Szépségre, mit tartósságra nézve páratlan a maga nemében s bárki állal a dobozon olvasható használati utasítás szerint könnyen a\'balmaz-ható.
Kizárólagos raktár: FESSF.HOFER J ő 7. S E F cégnél
Nagykanizsán.
6342]tb. 901. Árverési hirdetmény.
A nagykanizsai kir. tszék tkvi osztálya részéről kOzhirré tétetik, bogy Simou Gábor ÍIUI képviselt Tóth Józael szent-liszlói lakós végrehajtatóoak Tuboly Tál végrehajtást szenvedő Bzt.-liszlói Jakóa elleni 19 kor. hátralékos, U kor. 30 fill. árverés kérelmi, ogy 8 kar. jelenlegi éa a ínég felmerülendő költségek iráifi ügyében * feutoevezett kir. törvényszék területéhez tartozó a nzect-liazlói 21. sz. tjkvben felvett A t 61. hr.z 100 koronára becsült házhely a beltelekbec, a
szent liszlói 31. sz. tjkvben felvett A f 102. hrsz. 110 koronára becsült rét a csörgő réti dOlőben ugyanazon tjkvboo A t 189. hrsz. 105 koionárs becsalt izáotóföld a Tuboly földeitben, ugyanazon tjkvben felvett A f 266. hrsz. 65 koronára becsült legelő a legelő dűlőben, az ugyanottani 69. sz. tjkvben felvett A t 267/a hrsz. 160 koronára becsült szántóföld a felsötoezőo és az ugyanazon tjkvben felvett A f 283. brsz. 110 koronári beciDlt legelő a legelő dűlőben
1901. övi október hó 23. napján d. n. 3 órakor
Szt.-Liszló községházánál Simon Qábor felperesi ügyvéd vagy helyettese közbejöttével megtartandó nyilvános árverésen eladatni fog.
Kikiáltási ár a lentebb kitett becsár
Árverezni kívánók tartoznak a becsár 10®|c át készpénzben, vagy óvadékképea papírban a kiküldött kezéhez letenni.
Kelt Nagykanizsán, a kir. tvszék mint telekkönyvi hstósJgnál, 1901. évi aug. hó 21. napján.
63ál/tk. 901. Árverési hirdetmény.
A nagykanizsai kir. tszék Ikvi oiztálya tészéről közhírré tétetik, hogy Léránt Pál, Léránt Klára, Czigáoy Petemé és Domonkos István miut kkoru pyernaekéi t. t. gyámja végrehajtatóknsk Horváth
Rozi férj. Rákos Ferencné végrebsjtáat szenvedő azL-liszlói lakós elleni 1897. évi julius bő 8. napjától évi 30 kor. elvont haszon mint tőke, 21 kor. 20 fill. végrehajtás kérelmi, 20 kor. 30 fill árverés kérelmi és 12 kor. jelenlegi éa\' a még felmerülendő költségek iránti ügyében a fentnevezett kir. törvényszék területéhez tartozó a azt-liszlói 103. íz. tjkvben felvett A f 397. hrsz. alsó-tnezöbeli azántólőldnek Horváth Itozi özv. Ríkos ferencné lulajdonát képező « 263 koronára becsült \'|j része éa a 21. hrsz. a. felvett s ■(, részben Horváth Rozi öiv. RákoB Ferencné, »|,a részben Léránt János, «(„-od részben Bolla ülzella közös tulajdonát képező s 414 koronára becsült belsőség az 1881. évi LX. t. C. 166. §. d) pontja alapján egészben
1901 évi október hó 23. napján
d. o. 10 órakor Szt-Liszló községházánál Simon Oábor felpereBl ügyvéd vagy helyettese közbejöttével megtartandó cjilvánoi árverésen eladatni fog.
Kikiáltási ár a fentebb kitett becsár.
Árverezni kívánók tartoznak a beciár 10"/,-át készpénzben vagy óvadékképea papirbsu a kiküldőit kezéhez leteooi.
Kelt Nagykanizsán, a kir. tvBzék mint telekkönyvi hatóságnál, 1001. évi jullua hó 15. napján.
Ferenc József császar-fürdo Tűffar helység
a déli vaint mellett (Oyornonit illónál) 1 öra Bécstől. ■V Egész éven át nyitva. "CEg teiBielfflfhb forráia Stijirirszágiak (33"|0) _ E.vrnlö háláin c.. lal.a.1, PflIT.ri ..1 ,Sv»la) _ La«.l„.tb kénjeltm \'l vMI,...,
B\'tat — Két Tenniueii hely. Jalaaléksay >|íliaok il l.vitáMk. - Szí,..,., tarfllk. _ „„„j „t>4l h k fürdőknek.
„ Fíra5 Tiil.jdonoi:
Med. Univ. Dr. Beck Rudolf. Gunkel Tivadar.
r. - vPT T1"™\'1-\'"" i"»«k a F.reiio Jöz.eí clszlr.lQrdó forrUilbíl -
Lejjobb é. legolc.obb hl.t.r,™»eo,e, ndilölut. - Ko„0,l„ „é.knldé. - R°™li°.k« . Frew Jiz.ef MtiztriOrdó jo.dooktóglhoz, M.rkl XÜJer Intéz.tezdók •
GYÜMÖLCS., FŐZELÉK. ÉS HUSCOHSEBWAKAT.
aszalt fizeléket ajánl a legjobb minőségben az
„ELSŐ KECSKEMÉTI CONSERVGYÁR"
KECSKEMÉTEN, ÁRJEGYZÉK INGYEN ÉS BÉRMENTVE
Zongorák
CHMEL J. és FIA
cs. és kir. ndrarl zongoragyárosok, Budapest, Gizella-tér Haas-palota. Alapíttatott lS35-ben. «•" Legrégibb a legnagyobb zongora-da hnrmonlnm-telep hazáokbau. -wm
I Tiláj iíjjoíí zoijoríi és laraoiirajíi eneilli léirlselíi, miit:
KS.srnilarrer, Beclistelu, Nclililmayer, Knps, K5ul8cli, JEstcj, IVIrdi «fli.
valamint kitűnő saját gyártmány.
Jutányos árak, szolid kiszolgálás.
Árjegyzék kívánatra ingyenl

i ga w g-jBi
szaaa maaiBagi
a ■ Hw itf aa
IKSSWuiRSm
ACETYLEN
KLEMM ÉS NOWÁK KOLOZSVÁRT
oly acctylen kóirüléket iiilliUnak, mely minden kiriulomn&k megfelel. Euel mindea hi&njt mepzOntcttek : Bobbanásblztonság,
Automatikus és gazdaságos gázfejlesztés, Elérhetetlen tiszta ős gyors utántöltés, Solid kivitel és egysterQ keznléfl.
Saját exab&dalmak Euiópa ós Amerika legnagyobb államaiban. Ajánlják magukat toribbá Acetylen telepek létAsltéBére minden klrltelben és nagyságban.
(Proapcklotok, eliimeró-iratok, köluágterreselek Ingyen éa bénnenlre.)
Elsőrendű Carbid fo\'ytonoaan t Mpi ifikért
--axállittatik.
Fémnyomdai munkák h4rmllJ,(,,lt lf. ,tarfl« aárgarét. borgany, alpacc* itb.
------ - rajzok »agy minták aieriut gyorsan 6a olción elkó-
azittetnek.
Az inBlhllatlokbnn jártas, tlaztesaéges képviselők kerestetnek.
MOLL SEIDLITZ POR
hszhlo kivonattal tisztítsunk
1901. OKTÖBER 5-^n.
xl. Évfolyam.
melyek már évek óta jók-nak bizonjultak ésbiroeveü orvoioklól, mint könnyű haabajló feloldó 9ier
Iooo-tSl 6000 literig szállit 6 korona ár mellett 100 literenkint mig a készlet tart.
BENKÖ M. PÉCS.
Mosási-gépgyár
KRAÜSS & COMP., Bécs,
Hll!., WSlirlnger fiürtel 53.
Legnagyobb és legidősebb jjyir eicn •takm&ban Aunlria-MsíiyaronxAgban elvillfll teljéi mo«öln-I (izetek beréndexíJÓI él, liilllt jötAllva kilQiuj kifltelbctl
■ján I tatatiiaU,
ar emésztést npm ravur-ják és teljeseo ártalmat-lanok. Cukrozott minósé-5 gük következtében még gyermekek által is szívesen bevetetnek. J Eey pllnlát tartalmazó dobot 15, egy tekercs, mely 8 dobozt, $ tehát 120 pllnlnt tartalmaz, csak 1 frt 0. é.
\\ ÖSSÜÖ l/ÍD 111111/ Neoateln P. hashajtó labdacsait. Csak akkor Q g8£|É|g luLlluUNIV valódi, ha minden doboz hátulján a mi törvé-0 BPWjj^Sfl nyileg bejegyzett .Szeut Lipót\' védjegyünkkel van ellátva O fóaHggM vörös fekete nyomással. A mi törvényileg védett dohozaink 8 mmWl utasitá-aink éa csomagolásainkon PHILIPP\'S NEU8TEIN □ APOTHEKEB aláírásnak kell lenni.
§ R^CT MEUSTEIW FÖLÖP
1.;! ,8ient-Llpótboi* címlett gydgjiieltira 2. K. •/,.
WIKN, I., PlankemtalBé 6. g ÍUktir NlgJ-Kiniiiln: BRI.US I.iJOS él REIIÍ OTIILA fj6rr"erí«oknéI.
OQDaooaDaoaQaQQQaoQa92aaaaDoooooQoaaE>onaDOi
ASSZONYOK FI GY E LMÉBE
|}hashajtó labdacsai^
BUDAPEST
stearinayartya- és szappangyár
ajáulják kiiöü\'3 uiinösénQ I-RÖ rendn
LINA" stearinoyertya
IIod rendd
„GLÓRIA" "Vertya W
<r valamint
Szlnszappan-, Lina-, Elain-, Eschweger- és mázolószap pangyártmányaikat
Göz-mosó gópekot
elismeri legjobb rcndticrQe* k«, líil- H erü hftjtiiia aX ffltí.l 20(10 írtig.
TÁMO
GASSUK
A HONI
Központ tatákat (Contritugon) ,
< njulaiul mükAdület ki: vagy crüh.íjliirn t lll frtlöl lelfcli..
Legjobb Wrlng-gópekst
Caak akkor valódlak. ha mindegyik doboa Moll A. vódjogyöt éa
alilriaát tünteti fol. A Hall A.-íéla Seldlltí-pur.k Urt6i gTÓgybotiia i legm.V.ca.bb gy.a.r- él nl-tettbánlil.ik, gyomorgftrra 4a gyomerbér, röfriött aiékrakadél, mijbáatalom, vér lalDlál, iraayér él a legkoltDbéiíbb" aél bctegiégek ellen, \' 8 jelei biiiueruek értitod\'.k óta mindig nagyebb oltetjedélt nerictt. — Ari egy lepaolélill ara-dili d.ir.anak 2 kir
H a mii itások t o r vé n yl i eg f en y i 11 e t nek.
(rulia kicsavaró Kj\'l\'eVti) i nany.Agban 11 fittfrl felfele.
Ruha forgatókat
JOBB ÉS OLCSOBB, MINT AZ OSZTRÁK \\ GYÁRTMÁNY /
legjobbnak biionyult sierkeietilt »J4 iftló\' Ifelfrlé.
1MOLL-FELE FRANCIA!
Vasaló gépeket
85 frttíil feljeli.
Kimciilü kcjics rti íekek ni 0«ící mo>&»( Ké|-ck>al vkivánalra ingyen bérinctitve.
Paak akknr Vftldrfi mindegyik Drog MOI.L A. téJjcgyét tOnUU lel X
Wttiuui, ^ Ha||.\' felírató ánozaital ran ifcrra. A Mdl-féls X
fraaoxla\' barazeat éa li norosotcicn mint fá]dal«noaillapittf bed5ri«8l6«l axar q
kOaxvény, cint éa a me*hnléi egyéb köTetkoxraéayeinói lo»iiraerete»ebb nípwer. g
- Egy 6eoz*U aradetl Orag ára I kor. 90 flll. q
MOLL Gyermek szappanja. 8
Iiígfinonabb, legnjabb tnódaier nerinl Uéiiitek gyermek ét bclgy iiappan Q
a blr akmrll ipoléiéra jyiraiiklk él filalllek réiién. fi
Ara diraboaklat — 40 011. Öl d.r.b — I kar. 80 011. Ö
Minden darab gycTUjek-iuppio Moll A. véd|aayéval ean ellitr*. g
F ó 8 i é t k 0 I d é s: g
Moll A. gydgyszarész, ca. ás klr. udvari szállító által, □
Béca: Tncblaaben 9. az. g
Vidéki megrendellek niponU paitinlinvét mellett teljoiittetnok. Q
A raktárakban teisélc határozottan MOLL A. aláírásával f.t 9
védjegyével ellátott kénitményeket leérni. Q
Raktár: Nagy-Kanizéán Rosanfeld Adolf és Fia. n _____o
SOQODÜCOUUClOaOOQOOQaOQaQOGDQQOCttJt. coaoooa"
(Glasur)
legkitűnőbb mázold-szer puha padló számára. *WI
1 nagy palack ára frt 1.35 kr. — 1 kis palack ára f,3 kr.
VIASZ-KENÖCS l\'ARANY-FÉNYMÁZ
legjobb éa legegyszerűbb beereszt5- l képkeretek stb. bearanyoíáíára. 8ter kemény padló számára. 1 kö- » 1 kis palack ára 20 kr. C9ög ára 45 kr. \\
FEHÉR „GLASUR"-FÉNYMÁZ
Legjobb Bzer mosdó-aaztalok, ajtók, ablakdeszkák alt>. ajjoanaui befoatéaére. 1 doboz ára 45 kr. — Mindenkor kaphatók:
NEU és KLEIN cégnél N AGYKAN DZSÁN.
Arany éremmel kitüutetve PdrisI vilngklállllás 1900.
Kapható minden falragaszokról
felismerhető üzletben. Doboza 10, 16 és 30 fillér..
A feltaláló dr. Meídlnger tanár ur állal kizárólag jogosifolt gyártmányú
MEIDINGER-KÁLYHA
Gyümölcs és szöllö bor készítési gépok.
C8. és kir. udv. szállítónál
Csokoládé
Grant-Prix.
foljtOBOsm ható kettői emoltjfi ixorkexettel, ó* nyomóerő aiabilyxófal. A munkakipeaiéfl22*|, nagyebb mint birmaly máa aaftiaár.
Hydraulíkus sajtók.
éa boQyd morziolók. L^f^vm
Teljesen felszerelt szüretelő készülékek, if
Hiőllö tt gyümölcs 5rl5k, Aítaló kéíifllékek gyömölcs is inrf ■■■r~
fóxelék aatalitra, gyOmölci-rigí éa hámozó gépek, leg- szőliő ehék.
ujabb iierkexetQ axabad.óomQkOdö .SYPHONIA4 gyümölcs éi aiöl!ő?paa«ő poroetexólc.
1 yflV— ,__^pv A legjebb vetögépek
j Mayíarth Pb. éa tárak legújabb axerkezelQ
,,A G R I C O L A"
(íolóretikerék-rendiíer) ▼tt8(fépel. Mindennemű mag. \\v/ I ^Pujm^W^T^ éa kQlóoböiő miínneDyi«6i: uámíra,ráltókerekeknél.
"lkon, a legkönnyebb jária, leg-nagyobb tartÓBsig éa mlnil a mdleti a legolcaólb kr tSWáltal tftnnek ki A lehető Irgoagjobb munka, id5- éa péacmcgtakaritáat touik lehet6<ré. KOiSalegaaiégnket azéaa- éa aralaapréiak- kézi haaználatra. kokorioa norzaolók. oiéplégapik, |ériiayok, gaboaaroiták, triearlk, ekék heojtrek éa btraaákbaa a legújabb rsndaicr él elismert legjobb alkotás alkalmaaáaameHett gyártanak éa leállítanak
Mayfnrtli Fii. és társa
ci. éa kir. kíx. ax&badalmaxott (iidaaági gépgyárak, TaaOntfldék éa TaihámormŰTek
Aiap. 1872. BÉCS, II/, Taboratraase 71. 760 mnnkái
Kitflntetra tObb mint 450 arany, exOit éa broneéremmel, ax önxea nagyobb kláUitáaokon Réa«lct«jB árjegjxók éa axámoa eliamerö lerél ingyen- — Képriiclók éa Tiaxoot elárualték kereatetnek
Mindenütt kapható.
< Cncno
Uorcsíivek
jólálláraal keményedén, lyukacaoaodás éa törókenyáég ollcn.
^^ cí. és kir. udv. szállítók. Bécs Bndapeat
í. Seholtenring 5. VI. Andráaay-ut 20
Minden pincészet! eszköz, szivattyúk
atb. kollékek. Minták éa árjegyzékekiDgyen éa bérmentve
XjftviiljnlSrés,
Ki nebézkórban, görca&kben éa más ideges állapotokban szenved, kérjen ezekről brochuráL Ingyen éa bérmontvo kapható Sclmanen Apotheke, Frankfurt nlMain állal.
Nyomatott líj. Wajdits Jó-wel köűyvoyoindijában N»Kj-KaoizsAn,
NAGYKANIZSA, 1901.
pktóber hó 12-én.
41-ik szám.
XL. évfolyam.
ElöflMelési ár;
Egfii évre . . 10 kor. — fill. Kél évro ... 5 kor. — üli. Negyedévre . . 2 kor. 50 fill. F.pye* utáni 20 1111.
HIRDETÉSEK
5 hasAbumpetitaorban 14,m&sodsnor ia, * minden (ováhhi loréri 10 fill
NYILTTÉRBEM
peli« toronként 2(J fillérért vélet-* nek fel. - V
A In p Bzellcmi rémét Illető minden kötlomóny a felelői aaorkesutÖ revére, tt inya,TÍ réazt illető közlemények poaig a kiadó Derére cimietten Nagy-Katiltsára bérmentve iniAcemlftk.
ZALAI I0Z10IT.
A nagy-kanizsai , Ipar-Teatülct," „a cagy-iiaoijsai Takarékpónztir részvény-társasig,• a .Kotori takarékpénztár részvény-társaság,■ ,nigy-kanizsai és a galamboki Önkéntes tüzoUo egylet," a .nagy-kanizsai kisdednerelö egyesület,* a , Mg;-kanizsai tanítói jiráskdr," a ,nagy-kanizsai koresztény jótékony nőegylet," „n.-kanizsai izr. jótékony nőegylet," „szegények tápintézete," a .katonai hadaatyán egylet," a .soproni kereskedelmi iparkamara," nagy-kanizsai kttlválasztmányának hirataloa lapja.
HETENKINT EGYSZER, SZOMBATON MEGJELENŐ VEGYES TARTALMÚ HETILAP.
Bérroentetlen levelek nem fogadtatnak el.
Kéxirátok visszanem küldetnek
Főiskoláink és a XX. század követelményei.
NagyVanlsBa, 1001. okt. 11.
Mindazok az előítéletek, melyeket századokon keresztül az ipar és kereskedelem tárgyában tápláltak, elnémultak amaz állam és népbontó változások előtt, molyeket a technikai és kereskedelmi crolutio létrehozott-és megszűntek szemben azokkal a nagy és nehéz gazdasági feladatokkal, melyek folyton folyvást tornyosulnak. Itt nemcsak a technikai é3 kereskedelmi munka becsütéséről van szó, hanem általában a productiv tevékenységről szemben a 3peculativ \' tevékenységgel, mely utóbbi magának előjogokat vindicál, gyakran magához ragadja a vezetést a productiv munka kárára és az általános gazdasági hozam rovására.
A gondolat, mely e meggyőződésnek gyümölcse az egyetemnek a magasabb kereskedelmi és ipari ueve-léssel való összeforrasztása. Tagad-\' hatatlanul nagyok a nehézségek, melyek e korszerű eszme megvalósításit akadályozzák, do alig legyőzhetetlenek. Mindenki beláthatja, hogy egyetemi oktatásunk teljesen idegen mindazokkal a mozgalmakkal szemben melyek az iparban és gazdaságban forradalmakat idéztek elő, államok fejlődésére döntő befolyással birtak és a gyakorlati lét- és alkotási föltételeket gyökerestől felforgatlák. Ez nem helyes. Oly culturintézetnek, mint a milyen az egyetem, együtt kell éreznie az egész ország érverését éa midőn gazdasági hanyatlás, krisis nyomja az országot, nem szabad a szürke theoria magaslatáról tekinteni az országos igényekre. Ma már az
ipar és kereskedelem magasabb fokai valóságos tudomáoyoknak tekinthetők ós az egyetem megszűnik a tudomány egész terrénumának képviselője lenni, ha ezen ágak mivelését necu szorgalmazza. * ,
Áz egyetemnek mindennel foglalkoznia kell ami tudományos kezelést igényel. Tényleges általános műveltség nem engedi meg a szellemi és anyagi cultura különválasztását és a tudós világnak nem 8zabad érdekeit az ország érdeksphoerájából kiszakítani.
Az egyetem mai tudományos üzeme elégtelen. A legtöbb tudomány összefüggése az élettel, a gyakorlati élet számos tudományos feladata megkívánják, hogy a legmagasabb műveltség technikailag és kereskedelmileg sem maradjon hiányos.
Az ókor tudomáuyos tanai mitseni törődtek valóaággal és oly sociális viszonyok i közt fejlődtek, melyek máj-nem léteznek és melyek ne-is térjenek vissza, mert a legmagasabb cul-turális fejlődés az emberiségé, nem pedig egyes osztályoké. A középkor mindent elkövetett, hogy az emberi jólétet a valóságos élettől különvá-laszsza, de ez lehetetlennek bizonyult. A modem állam és a modern főiskola kötelessége, hogy tökéletes kiképzésről gondoskodjék és az összefüggést a gyakorlattal tekintetbe vegye. Ez két irányban történhetik és pedig vagy az egyetemi tanterv megfelelő kiegészítése, átalakítása által, vagy pedig a szakiskolák tantervének egyetemi tárgyakkal való. kiegészítésével. Amaz a nehezebb és kilátástalanabb mód, ez utóbbi a könnyebb, mely legújabban kereskedelmi főiskolák tervében nyert kife-
jezést. E tervet nálunk több helyen idegenkedéssel fogadták, de igazaág-taknul.
Lássuk csak, hogy mi a feladata a kereskedelmi iskoláknak. Ezeknek lehetőleg rövid idő alatt és minél kevésbbó költséges módon kell oly szakismereteket nyújtani, melyek régebben vagy egyáltalán nem, vagy csak nehezen voltak megszerezhetők. Nincj kétség, hogy ez iskolák ennek a szakbeli kiképzési feladatuknak általánosságban meg is oldják, mi a végzet növendékeknek a kereskedelmi pályán való használhatóságában jut kifejezésre, de másképp áll a dolog ezen intézetek nevelői tevékenységével.
A ptedagogia egyik legfontosabb követelménye, hogy minden oktatás, tehát a szakoktatás is, qevelői legyen. Az iskolákra tehát kettős fel-adat hárulj egyrészt a kereskedelmi ismereteket; terjeszteni, másrészt azonban a modern tudomány magaslatán álló morális és államgazdasági nevelést nyujtanj, hogy ne csak ügyes kereskedők váljauak a növendékekből, hanem hasznos állampolgárok is, kik feladataikat szélesebb látókörből tekintve, tisztában vannak gazdasági szerepük igényeivel. Bizonyos mérvben ugyan minden tanítás nevelői hatással bír, ha jó és alapjában véve ebben áll a tauitás művészetének titka, miudenesetre azonban szükséges, hogy a szakiskolák a szaktani-táson kivül a magasabb nevelésnek is szenteljék magukat.
A nevelési igény tekintetbe vétele és kiszélesbbitéae a szaktanitásnak csorbítása nélkül felettebb szükséges napjainkban, midőn a sociális viszonyok eltolódása az iskolai életben is
átalakulást hozott létre. A kedvezőtlenebb gazdasági viszonyok és a nehezebb megélhetési föltételek az iskolának oly feladatokat irnak elő, melyeket előbb a családi tűzhelynél oldattak meg, t. i. a morális nevelést. A mai idők lázas sietségében a családfő ez irányban ritkábban gon-doskodhatik.
Mindezek alapján mondhatjuk, — hogy vagy az egyetemnek gazdasági tudományokkal való kiépítése, vagy pedig szakiskoláknak megfelelő kiegészítése föltétlenül szükséges. Akármelyik irányban is köszönt be a reform, szívesen látott lesz, melynek gyümölcsére már szükség van.
Kanizsa közegészsége.
Közaleií & tél. Már vége a szüretnek,
már kopaszodnak 8 fák és már fagyodat
lehel a szél, mely röviddel ezelőtt eny-bitöen hQsicett:
Quemmetut>a taurum, vitulom mulceroBnlebaa,
bub qua nunc rccucas arbore virga fűit.
Orvosi Hzcmpaatból ezen 8ymptomái a tálnak közömbösek. Ebből a szempontból az a fontos, hogyha közeleg a tél, közelegnek a járváoyok. A járvány épp oly alkotórésze a télnek, mint a hó, miként a tavasznak a zöld virulás. A tél ellensége a kis dedeknek, mert közülök Bzedi áldozatait. A növények gyenge vetéseit védi, az emberekéit megöli. Lapunk anyakönyvi rovata Bzoiporu statisztikája a gyermekhalandóságnak tél idején. Természetes, a felnőttek som mindnyájan menekülnek a tél influenzás ki-uérete elő). Az iskolákat nem csupán & tanulók, btnem gyakran a tanárok betegsége miatt kell bezárni éa a hivatalokban a személyzet létszáma ritkán teljes .a febér évszakban.
Tehát jön a téli É* Kanizsán ismét egygyel megszaporodott az orvosok száma, vele együtt, 13-au tannak. Közöltük
néhány kocsin jár, néhány nem is jár, mert nincs hova. De az első klaasisnak gyorsvonat is elkelne, a második pedig akár ne is töltené az idejét Kanizsán 1 Ilyen aránytalaságok vannak íme az orvosok helyzetei között is, pedig egyre panaszkodunk, hogy kevesen vannak az egyetemen. Nem is helyes a tételt mereven ugy állítani fel, hogy az orvosok hzárna CBakély. Orvos van elég, csak nincsenek helyesen elosztva a belyiégek közt. A vóroaokban zsúfolva vannak, falvakra pedig alig jut. S itt \'fészkel a baj. Azt hisszük, hogyha az orvosokat négyszög kilometerenkmt, b a népesség valamely egysége szerint osztanók fél, akkor nem panaszkodhatnánk Magyaror-özégou orvoshiányról. De az I bizonyos, hogy intelligens, sokat tanult omberek, akik középiskolai tanulmányaik megkezdésétől kezdve egész a diploma meg--B7.erzéaéig, tehát 13 esztendőn által városban éltek, s a városi élet nyújtotta előnyöket megszokva azokhoz, mint életszükségletekhez ragaszkodnak nem szívesen hagyják el azokat, hogy azután egész életűket intelligens emberektől, a megBzokott ezerseinü élettől távol valamely göcseji falu elhagyott zugában éljék le. A falusi életet cöak azlkcdvelheti, akit a föld birtoka köt hozzá. Miudou omborre varázslatos hatással ,van a föld. Egy darab térség, melyről azt mondhalni ez enyém 1 Iia bankóim vannak, akkor tulajdonképpen még semmim sincsen, csak eszközöm van, amivel mindentsze-mhetek. De a bankó nem kelti fel bennem birtoklás érzetét, a hatalom azt az érzetét, mely kél bennem annak meggondolására, hogy ebből az egyetlen egy közös anyaföldből egy rész az enyém, ahonnan mindenki mást kitilthatok. Akit a föld köt a faluhoz, abból válhatik falusi embor, do akit csupán hivatal köt hozzá, az olyan ki vágyik belőle. A nincstelen emberek is a városba tódulnak, s azok íb. akik csak a diplomájukból akarnak élűi. Ennek az általános sociális ténynek egy részjelenaége az orvosok vonzódága is a városhoz, a ennek következményeként az orvosok helytelen elosztása, ami azután előidézi, hogy általában orvosbiányról panaszkodunk.
TÁRCZA.
Ifjú korom.
— A „Zalai Közlöny" eredeti tircija — Ijjn korom aranynapjai,
Hová oh hová tüntetek! Mint nagy ulra kelt vándormadár,
Oly gyorsan elröppentetek] Jiövid álomnak látszottak csak, Mely lelket gyönyörbe merit\\ S virágos utakon vezetve.
Földi üdv hajlékába nyit. Az enyészet mély tengerébe,
Temetkeztetek rég alá; S nincs oh nincs hatalom a földön,
Mely sirotok jelnyithatná\\ Azóta örömtelen bolygok Az élet rögös utain; Keblem, mint egy kialudt vulkán, Dalt már nem zengnek ajkaim, N1TB NORBERT.
Vesztett boldogság.
— Copée — — A ,Zalai Közlöny\' tárcája. —
Mint a legtöbb párisi bérház udvara, ez is szűk és sötét volt \'Szemben egymással két ablak nyílott az ötödik emeleten 8 így mégis odasQtbetett 8 nap reggel a jobboldali, este meg a baloldali ablakra. Amikor azután a ragyogó juniuai
napok árasztották sngárözönbe PáriBt, mintha két nyiló rózaa-kehely volna a háztetők sivár mezőin, a két ablak is kinyílott, hogy beáradjon az üde levegő éa dus özönével eláraszsza a kétkis szobát a ezerelem őrök forrása, a nap.
így éltek egymással B2embeo a fametsző: Lefol Adrián és a művirág készitőnő: Robin Rózsika. De valahányszor a íamet-bzö műremekeken finomult tekintete átpillantott a bájos szomszédnője ablakába, Rózsika Bzomérraosen losBtfltto nagy kék Bzemeit. Már jó égy hónapja dolgoztak igy egymással szemben mindegyik munkája fölé hajolva, anélkül, hogy egymás szemébe nőitek volna.
Pedig bát nevetséges lett volna feltételezni, hogy Adrián hb vette volna észre, hogy Rózsa üde, mint & frissen bult hajnali harmat, orcája telt, mint az alma éa piros, mint a pünkösdi rózsa.
Meg aztán Adriáu szőke bajusza is oly selymes volt, hogy illett volna ieá az a kis hallgatag cseresznye piros saáj, amelynek ajka még bzüz volt a perzselő férficsóktól.
Épp ellenkezőleg nagyon is érdeklődtek egymás után, de az érdeklődés határait tul nem lépték. Eteken a fönséges tavaszi mipokon, midőn fejűk fölött oly közel ragyogott a Bugaras azúr mennybolt ama kicsiny darabja, mely az udvaron látszott, midőn a szerelmes verebek gyönyörről és kéjről csicseregtek, a két fiatal teremtés, bárha kora reggeltől késő estig egymáBral szemben ültek, nem merte a közeledést raegkisérleni. Alig merték egymáit hosszú betek után azemér-
metea zavarukban könnyed fejbólintással üdvözölni, midón reggeleokint az ablakot kinyitották.
Adrián igézőnek látta ezt az üde fris8égü leányt. De mindjárt azt gondolta magában. Ez tiszteséges leány, ezt el kell venni. Amire e kérdés tolult fel lelkében.
Miért nem? Megházasodni, ily ennivaló gyöuyörü teremtést venni a házhoz, oh mily öröm csuk a gondolata is. És tel re utálattal gondolt a magas termetű Irinára, aki a szobrászoknak ült modelt és legutoljára szeretője volt. \'*
Ex a dicsőség azonban nem tartott sokáig, mert rövid idő múlva, mint annyi elődét, őt is megcsalta.
Megházasodni. Igen, de a mestersége oly rosszul megy. Olyan keveset keres és Összes vagyona az az ezer frank, amit a nagybátyjától örökölt, ez meg egy szegéuy leánynál nem elég a házi tűzhely megalapításra. És bárhogy tets?ett íj neki a leány, akiről a házroesternélől megtudta, — hogy szegény anyátlan árva és csak keresményéből él, elhatározásában habozott.
RózBika szivében azonban Adrián előkelő arca és szőke bajusza ugyancsak nagy felfordulást okozott. A szerelem a magányban ugy nő és kúszik magasra, mint árnyékban a repkény. Hisz más szórakozása se volt, mint hogy napestig oda bámult Adrián ablakára, hogy szőtto, fonta a szerelem rózsaszínű selyemfonalából szüzlülkénokolaő, gyönyörteljes álmait Pedig milyen könnyű lett volna a megismerkedés. Csak ha egyszer is,
amidón reggel\' kinyitotta az ablakát, átkiáltotta volna: aJÓ reggelt, aranyos Rózsika kisasszony", megtört volna a jég. Elcsevegtek volna, eleinte ugy ablakból, ablakba, később azután igen érdekes dolgokat súghattak volna egymás fűiébe közelről. Mindehhez nem is kellett volna áthidalhatatlan örvényeken keresztül törni, hi3z elég lett Tolna, ha végig megy a folyosón éa csendesen Bzorelmetes zavarral kopogtat Rózsika szive hangosan dobogta volna a választ: Szabad. Az idill természetesen házassággal végződött volna.
Egy szép napon azonban Adrián ablaka csnkva maradt. És csukva maradt másnap, harmadnap, sokáig. De hisz ebből egy nap is örökkévalóság. Rózsika nyugtalanul lázongó Bzivvol kérdezősködött a báz-meaternénél, akitőUazt a választ kapta, hogy Adrián hosszabb időre elutazott.
Könnyes arccal futott fel a lépcsőkön.
Eiutazott. Elutazott---- Anélkül, hogy
csak egy barátságos mosolylyal elbúcsúzott volna tőle. Balga álom.. . Tévedt, igen téved. Soha sem is szerette. Milyen kiábrándulás.
Még elutazása előestéjén is föltett szándéka volt Adriánnak, hogy bájos szomszédnöjővel megismerkedik. De egy dalcsarnokban, ahova több pajtásával elvetődött, egy vöröshaju, koráUjku dalos pacsirtával ösmerkedett meg, ő legalább azt hitte. Előadás után a kacér énekesnő uiazó ruhában hozzájuk csatlakozott és rögtön belebolondult Adriáu szökő bajuszába és művészies a.cába.
Alig hogy elhangzott Adrián első nehézkes és bókoló ömlengése, máris
szaván fogta a Havreba készülő énekesnő.
— Ha olyan nagyon tetszem neked, jer velem Havreba.
Da hisz majd, bogy bele nem bolondult vörös, bőditó illatú bajába.
ót perccel később már melloto ölt a málhákkal megrakott kocsiban éa érezto ajka forró csókját szemein, ajkán, nyakán és dusfQrtü hajában. És hogy pár percre megállhatott lakása kapuja előtt és összekaphatta holmiját, a házlel-Ogyelőnek meghagyta, hogy bizonytalan időre elutazik.
Aztán rohantak a vasúthoz...
Hosszú három napig szaladgált Adrián a vörös hajú szépség szoknyája után. A nyomor és lelki kin bárom hónapja volt ez. Szenvedélyes szerelme épp ol?w mértékben haladt, mint a hogy Adrián aranyai fogytak. Azután az adósaágcsi-nálás következett, csakhogy kielégitBe a vöröshaju tündér szeszélyeit. ,
Végre aztán heves jelenetek után, melyeknél a szitkok éa Bértő szavak sem hiányzottak, elhatározta, hogy ezakit vele.
Kifosztva, kimerülve és zilált arccal ment vissza Párizsba. A házmesterné nagyott kiáltott, mikor igy lesoványodva züllötten látta viszont Már dühösen ráakart -Bzólni, mikor hirtelen b&jou szomszédnője jutott az eszébe. Halkan tudakozódott utána.
— Hja, Rózaika kisasszony a szegénvke, már két nap óta elutazott. Nagyon sokat unatkozott az árva lelkem. Égy rokona, aki Lyonban apáca, rábeszélte, hogy lépjen be a kolostorba kiaegitőnőnek. Veresre Birta itthon szemeit De hát
Lapunk mai számához feliv melléklet van csatolva.
XL. ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY
1901. OKTÓBER 12 én.
Kanizsa jól ol van látva abban a te-kiptetben, hogy kik gyógyítsák a betegeket, do nem tud felelni erre a kérdésre, hogy hol gyógyítsák őket. A kórházkérdésre célzunk. Épp moit.atél, a járványok közelgése idején -aktualia ez a kérdés, amelyet még a tél beállta előtt, jó volna megoldani. A járvány ,kórház építése, melyre már valóban égotő BZQkség vau, föl van már véve a napirendre. Azoubnn a kórház általában is azük. Télben a földre szorulnak a betegek, minthogy senkit 3em szabad elutasítani. Előbb legyen tehát elég nagy kórházunk. 3 azután színházunk, szebb városházunk, aszfaltunk. Előbb jó csatornarendszerünk, kevesebb porunk, nagyobb tisztaságunk, a város közepéu kövesebb füstölgő gyárkéményQnk, sazu-táiKgondoljunk a féuyüzésre. A kanizsai egészségügyi viszonyok gyarlósága nem-csak a szük kórházban nyilvánul, hnnem abban a számtalan, antihygenikus jelen-Régbon. moly léplen-nyomon, utcán- téren feltűnik előltüok. A korzó levegőjét egy malom éa egy gyár kéményének ÍQstjo szokta balzsamos illatává varázsolni. A sokat megzengett por jótékony hatása szintén nem megvetendő kincs. Az alsó városrészekben összegyűlendő viz, pocsolya a lakások egészségessé lételét ugyancsak igen üdvösen segítik elő. Szóval Húgéin Istennó ami réazüukről semmiféle kultuszban sem részesül dacára aonak, hogy Aeskulapus ivadékai böaéges számmal szerencséltetnek ben nüuket Ennek a közönyösségnek könön-hetjQk azt is, hogy » Zalamegyére szervezendő megfigyelő osztályt nem Kanizsára hozták, hanem Egerszexre vitték. Az annak idején leküldött miniszteri biztos azzal indokolta meg az ő véleményezését, hogy Egerszegen szebb kilátás nyílik a bolondok számára. Míndazouállal <> nnkünk magunkunk kollono ebbon f»z ügyben vala\'roit csinálui. mert ha Z.-Qger-etegcn van is megfigyelő osztály, de nálunk nincs, akkor még mindig megtörténhetik az. hogy a reodórség által kell őriztetnünk az őrülteket, ami pedig nagyon inhumánus dolog.
Ezek azok a főbb pontok, melyek városunk egészségügyi politikájának prog-rammját a jövőre kilölthetik. Komolyan kell velük foglalkozuuuk s e téren a vezetés társadalmunk orvoatagjait illeti meg. Tehát lássék meg, hogy Kanizsán elég orvos vanl
Nök tevékenysége a háziipar terén.
Egy izben már kifejezést adtam azon Bzerény nézetemnek, hogy a nőegyleteknek kellene a háziiparpártolást, mint a jótékonyság gyakorlásának egyik eszközét felkarol uiok.
Ma egy lépéssel tovább megyek és azt mondom: n nőegyleti tagoknak nemcsak támogalniok kell vidékük háziiparát, de jó példával oda kell hatniok, hegy az uriosztály is megtanulja ai egyes háziipari foglalkozásokat, hogy ezek a középosztály között Is meghonosodjanak.
Ha Bzegéuy nép látja, bogy azok is szívesen dolgozónk, a kik nincsenek ráutalva, hogy ily módon keressék kenyerüket, ha Játjai hogy az ő kenyérkeresete nem részesül megvetésben, akkor a munka, a közös foglalkozás lesz az, mely minket a néppel közelebb hoz, & munka fog kibékíteni egymással, az fog elegyen-celoi Bok oly akadályt, melyre a kutató nem tud rájönni.
Ha mi nem tudjuk a népet magunkhoz emelni, ereszkedjünk le hozzájuk. És erre a háziipari foglalkozás a legalkalmasabb módot nyújtja. Vele dolgozom, eőt tőle tanulok. Mily nagyra veszi azt a munkás. Kétszeresen megbecsüli a foglalkozását. ha látja, bogy az urinép is érdemesnek találja azt megtanulni.
És valljuk be őszintén, hányan lennének közöttünk is, a kik rászorulnak es szívesen dolgoznának pénzért, ha az. ^ gyarló nézetünk szerint, nem lenne szégyen.
^ A példa legjobban h&t. Ha az írnok felesége látja, hogy főnőkének neje Bem reslel dolgozni — a ki rá sem szorul
mit csinált volna. Egy Bzép leánynak, aki becsületes akar maradói, legjobb is a klastrom.
Mikor aztán szobájába Mért, kis levélkét talált a földön:
pÉljen boldogul, három hónapig vártam. Szerettem."
Robin Rózsika. Éi Adrián is, mint minden ember,
• érezte, hogy elment a\' boldogság mellett és a heyett, hogy magához ölelte volna, elscalaszlotta. örökre elszalasztotta
— dolgozni Jog ő ia. Előbb csak Baját használatra, később pénzért is.
Minden nőaek kötelessége lenne megtanulni vidékének háziiparát.
Ezzel nem mondok semmi lehetetlent. A nőkben megvan rá a hajlandóság, csak akarni kell — csak kozdjo meg valaki
— oly valaki, a kit eziveBen utánozunk, a kit örömmel követünk.
Egy pár lelkes ember divatba hozta a hazai ipar pártolását a irae, hogy haladunk utánuk. Félő azonban, hogy, ennek a lekesedésnek ia az leBZ a sorsa, a mi minden felkapott divatnak — jön más — ujabb és mi ugv ráununk, ugy elvetjük, mint anyáink a krinolinos szoknyát a csak mint különlegességre fogunk rágondolni.,
Mélyebb, maradandóbb alapokrR kell fektetni a háziipar pártolását. Meg kell tanulnunk becsülni a munkát b annak értékét felismerni.
Ez csak ugy lehet, ha magunk is tuduDk dolgozni. Ott lebegnek előttünk a százados példák. Szeretettel mutogatjuk azt az abroszt, melyet még nagyanyánk foot, szőtt; azt a takarót, a mit dédanyánk hímezett é3 sóhajtva iesszük hozzá: .Ilyet már nmnupság nem tudnak csinálni".
Dehogy is nem, csak tanuljuk meg. Fonni, szőni, melyik rokka mellett megőszült úrasszony unokája tud msnap-sáR?
Nagyanyájuknál a zongora helyét szövő-\' szék foglalta el, ma az iparosleány egyetlen „ti6ztau szobájában is jut helye a zongorának, do a szövőszék réges-rég kiszorult már.
Az olcsó, de rossz gyári holmi tétlenségre Bzoktatta a nőket. Ma csak drága fényűzési cikken dolgozunk, a házhoz való dolgokat olc?ó pénzen megvabetjük készen és nem gondoljuk meg, hogy a házilag előállított vászon, vagy nzőnyeg tartósságával dúsan kárpótolja a ráfordított időt.
De kitől és hol tanuljunk dolgozni? Az iskola nem neveli munkára a leányokat. Az előirt kézimuukákat kainsr elvégzik a leánykák s aztán törheti fejét a munka-tanitónő, hogy milyen szorgalmi munkát végeztessen velük? Nem lenne-e helyesebb, ha az esetleg megrövidített tananyag helyett íb, vidékük híziiparál tanulnák meg a leánykák? Ha a 12—15 éves polgári iskolás leány odaülne a szövőszék mellé, ha megtanulna szőni vásznat él szőnyeget, ha a kalotaszegi varrottal, a torontáli ezőnyeg-és. vászon-készitéaro már az iskolában megtanítanák leányainkat?
Talán eljön ez az idő, de jöjjön is el, hogy igy legyen. Addig is ne vesztegeljünk, a mit pótolhatunk erős akarattal, azt tegyük is meg.
Példával is megvilágosíthatom állításomat. Ez év tavaszán abbau n szerencsében részesültem, hogy a kereskedelmi minisztériumtól tic darab teljesen felszerelt (vámon da azőnycgbéezítéöre való) szövőszékot kaptam, hogy a szegény munkáanép körött kioszuzam. A szövőszékek tavaszra érkeztek meg s mert a mezei munkával foglalkozó nép tavaazra~ a szövőszékeket a padlásra teszi fel .— őszig nem osztom ki. Ds mert másrészt a munkásnak magának is előbb meg kell ezeken a modernebb szövőszékeken szőni tanulni, béreltem hát egy lakást b ott felállítottam néhányat.
Mikor a szövőszékekkel bebulorozott lakáson végig néztem, valami ellenállhatatlan vágy hajtott, hogy tanuljak meg szőni. De mért egyedül, hát ha máa is volem tartana? Én sorra jártam ismerőseimet, a legtöbbjének elég volt az iuditványt elmondanom, hogy azt azonnal elfogadja. Nem telt bele egy hét és az egéaz város beszélt az én tervemről. A szövőház megtelt előkelő tanulókkal* Most *zövünkvvásznat, tyilinet és azmirna szőnyeget egyaránt. Mindig több és több lelkes vállalkozó jelentkezik és Őszre nem egy közülök reudel már a helybeli iparosoknál szövőszéket.
De hogy a jótékonyságot még igy,is gyakoroljuk. magunk mellé vellüuk két szegény iparos leánykát, a kik mollatfluk megtanulnak szőni és a 10 drb szövőszékből majd ók is kapusk egyet, sőt elhatároztuk, bogy ha majd otthon dolgozunk, akkor is magunk mellé veszüuk egy-egy szegény sorsú leánykát, a ki ba megtanult és szorgalmas, fizetést is kap; a pénzt arra fordítjuk, hogy szövőszéket szerezzünk be rajta az ő számára.
Ennek kettős célja lenne. Először hí magunk értünk a munkához, egy fillérig ki tudjuk Bzámitaiil, hogy mi lehet a kész tárgy ériéke éa nem lesz szivünk hozzá, hogy a munkástól fél, vagy negyedrész áron kívánjuk megvenni.
Másodszor megkívánjuk azt, hogy a mit caak lehet, házilag állítsunk elő.
És mert a házhoz oly Bok kell, majd jut munkája a szegény népnek is. Azzal Beuki Bem ámíthatja magát, hogy összes szükségleteit egymaga fogja háza Bzámára elkészíteni b. a mit eddig üzletben vett, azt majd a népnél rendeli meg.
Tanuljunk meg mimagunk ia dolgozni* hogy meg tudjuk becsülni a máa munkáját.
Jesxcitsxhyiié 2\\ Irén.
Kanizsa e vagy Nagykanizsa.
Magyarország lesz az első ország, hol a helységnevek tekintetben fontos törvény létrejön, e törvényt a most önazeülő országgyűlés fogja megalkotni. A posta csíipán magyar helységnevü címzéssel ellátolt leveleket és csomagokat fog to-Yábbitaui, iuí helyes ia, mert ha a kakas ur a maga szemetjén, minden ember ur a maga házában, legyen a nemzet is ur a eaját országában a ue lürjo idegenek beavatkozását.
8emmi közünk ahboz, minek hívnak mások bennünket, mi megköveteljük, hogy saját nevünket használják. Mi is elismerjük \'mások nevét, Bécs és Baroszló helyett Wien éi Breslaut használunk. Megszűnik nálunk az Ofen-Pea\', Kaachau, Oedeoburg, Pressburg, Stufalyeisenburg és Kronstadt, még tűrhető, ha idegenek hívnak igy bennünket, de megdöbbeutő a vakmerőségre mutat, ha magyar polgár teszi.
A helységnevekről szóló törvény egy csapásra megszünteti o kellemetlenségeket, 9 Bzabályozza hazánk talajából idegen magból kelt vadhsjtásoknak növését.
A törvény törzskönyve már készül. Szép jogi felfogás nyilatkozik meg benne. Minden város maga határózza meg, vájjon megtortsa-o jelenlegi nevét.vagy padig megváltoztassa, a választás joga tiBztán a várost magát illeti.
Ami cselekedetünk minden tekintetben helytelen volt. Tavaly Bzeptember vége felé közgyűlés volt, melyen a képviselőtestület batárokat a szerint, Nagykanizsa megmaradt Nagykanizsának.
A város atyák most az egyszer, mostoha atyjai voltak a városnak, mivel nem védelmezték, hanem megtámadták a várost. Tgen megtámadták. Aki megtámadja a város történelmét, megtámadja a várost magát is, éppeo ugy, mint, aki legyalázza egy nemzet törtéuetét, legyalázza magát a. nemzetet is.
Megtámadták a várost, martelvitatták tőle azi a jogot, hogy egykori nevét vi-- selhme, azt a nevet, mellet tőrökvilágban egész ország akárhányszor -ar. ajkán hordozott. Nagykanizsa nem volt, a világon az 1C00—700 aa években, csupán KuniBa vára minden féle nagy, kia. egyenes, görbe, meg mindenféle jelző nélkül. Zrínyi csatáit nein Nagykanizsa, hanem Kanizsa vára alatt vívta, a híres mocsár Kanizsa mellett terült el, a Zala folyó Kanizsa mellett folyt végig, Zrínyi Miklós Hzigetviri vértanú fejét Kanizsa várának templomába vitték, az alsó templom álló s/eulellviztartója a kaoizsai török pasa haremébeo volt víztartó, de Nagykanizsa vagyis olyan Kanizsa mely, ellőtt nagy melléknevet használják jelzőnek, egyáltalán uem létezett.
Kanizsának nincs szükBégo arra, hogy megkülönböztesse magát a többitől, hanem a többi Kanizsa városoknak, kik jogtalanul magukra vették ami nevünket, mint kóbor kolduj egy elhasználtkatonakabátot, kötelességük, hogy megkülönböztessék magukat attól a várostól, melynek hirétöl dics őségétől és vitézségétől vették nevüket, és ugy keletkeztek a vár pusztulása után, mint nyári eső után a bolondgombák.
fia lenne a világon Kiskanizstt, akkor helyes lenne e név. De Kiskanizaa raeg-Bzünt, csupAu városunk VI. éa VII.kerületét képezi, mi boszantó és lealázó a sáskákra, mert beolvasztották egy nagyobb városba. Az nem helyes egyesüléj, hogy egy nagyobb város elnyeli a falut, miut öreg csuka a kis pisztrángot, hanem az egykori vár két egymástól elszakadt darabja egyesül egy közö3 név, azon régi név alatt, mely aistt egykor oly szép napokat élt.
Egész más ha azt mondjuk, hogy Kanizsa nagy és kis Kanizsákból áll, minthogy Kiskanizsa a nagyobbik vagyis Nagykanizsának a VI. és VII. kerülete. -
A?zal, hogy a képviselőtestület meghagyta városunk jelenlegi nevét, temérdek hibát követett el. Hibás volt az indoklása a határozatnak ia, hogy maradjon meg a régi név. Vájjon melyik régibb Kanizsa-e vagy Nagykanizsa? Kanizsa név h itszáz éven volt a vár neve, Nagykanizsa pedig az utolsó 150 évben neve városunknak.
Hiba az, hogy egy megkülönböztető név miatt eldugjuk magunkat, és e nagy •
jelzővel eltakarjuk dic«ő történetünknek ■ sorozatát
Nem csekélység oz Bem. ha a külföld is egyszer megtudja, hogy a mi városunk az a Kaniza?, mely kulcsát képezve a Dunántulnak őrt állott a Bécs felé nyomuló török . ellen, mert igy külön meg kell tanulni,, hogy Kanizsa jelenleg Nagykanizsa.
Tény. Külföldön jobban ismernek bennünket, mint mi önmagunkat, nálunk egy vítobí képviselő Huszti Györgyre aet mondta, nem tudom miféle Guszti vagy Huazli, a német lexikonok szeriut pedig arról nevezetes KanizaB, hogy- itt Rzületett Huszti György, de Huszti: György cseppet sem azért nevezetes: mivel Nagykanizsán született.
Hiba, ha történelmi nevünk helyeit, egy faluüak, illő néven irnak a világ minden részéből hozzánk.
Szezonképek.
— A vilftMtk» utóbftngjai — •
A választási mozgalom elaludt, meghalt. Csak még a kávéházakban hullámzik. A parádét, mely a halottat megilleti, & kiskanizsai nép megadta: bedobta a Zrínyi Miklós-, a kia éa nagy Királyutca ablakait. Kit vonjanak felelősségre a jó nevelés hiányáért ? Azt már hallottuk, hogy a közkatonák rohammal beveszik a sáncot és győznek, de hogy! a győzelem után a fellegvár- ablakait is bezúzzák, ez vándalizmus.
A . katonák egész nap állták a kordont, megtették kötelességüket; da a katona a golyó és kőzáport Is állja. Ha itt ez • alkalommal állta volna, ki tudná meg-mondaui, miijen szerencsétlenség éri a lakóseágot? Nem lett volna egy bezúzott ablak sem 1
Egy helyi lapban panaszt emeltek a rendőrség ellen ír. Hát nem látta a tisztelt panaszos ur, hogy a rendőrség egész nap lóhátou (í\'lt és őrt állt. Csak próbálja meg a panaszos ur e kettős helyzetet, majd meglátja, vájjon megfelelhet-e jobban ? Sőt a rendőrség még a mentők szerepére ia vállalkozott.
Egy szegény radai ember vérében mozdulatlanul feküdt. A rendőr gyorsan előhívta az orvost, aki azonban a halált konstatálta. A rendőr megfogja a radai embert és egy éppen arra robogó paranzt-kocsira teszi. A kocsi döcögősére már a mi halottunk is felébredt.
— Hová visznek engöm? kérdi az atyafi.
— A temetőbe.
— Hisz nem haltam még mög. *
— Ne beszéljen, vágja vissza a rendőr, kend szamár; az orvos ur csak jobban tudja, hogy cl-o vagy hogy megbótl
Hát bizony, izgalmas dolog az ilyeu választás és vaunak még naiv emberek, akik azzal ijesztgetnek bennünket, bogy pelicióva.1 megtámadják a választást.
De a peticióhpz három kellék szük-aégos: adut, taou éa pénz. Tauu éa adut volna, da pénz ?
A néppárt megnyerte a csatát, a Kollei-párt néhány embere meg akarja támadni a választást Miért V Hogy a parlamenti bizottság is lásss, miszerint ez a választás ia olyao volt, mint eok máí az országban?
Vonjuk le a következményeket. Ne essünk régi hibákba, külömben ugy járunk, mint a bukott ügyvédjelölt, kitől apja azt kérdezte; ,No fiam, jó sikerrel telted le uz ügyvédi vizsgát?"
— Olyan jól, feleié a jelölt, hogy közkívánatra még egyszer megismétlem.
— No, ne ismételjük meg mi is még egyszer — már a bukási gondolom.
v. n
HI.REK-
— Znlavánuegje tönény ható sági bizottsága Ttf. Jankovich László gróf főispán ur elnöklete alatt f. hó 8-án reudkivUli közgyűlést tartott, melynek kizárólagos lárgyát a törvényhatósági bizottság választott tagjai sorából fi évi magbizatásuk letelte folytán ez óv végén történő kilépés által megüresedett tagsági helyeknek betöltése céljából a választások határnapjának kitűzése és a választisi elnökök illetve b. elnökök megválasztása képezendő: tagsági helyeknek válaBztáa utján leendő betöltésére határidőül 1901. évi október 21-ik netáni szükség esetére október 28-ik napja tűzetik ki. Választási elnök éa b. elnökül a következők válaozUtnak meg: kis-komáromi vál. kerületben elnök: Jerfy Adolf N.-Rácsé, b, eluök: Ferency Jáno9 KÍ8-Koraárom, gelsei vál. kerületben elnök: Modrovica János Gelae, h. elnök Dr. Vida Ignác Gelae, paliai vál. kerületben elnök: Dr. Bencik Ferenc N.-kani-
• zaa, b. elnök: Dr. Tripammer Rezső N.-kanizsa, szepetneki vál. kerületben elnök: Szily Dbzső Ollár, b. elnök: Rády István Siepetoek, N.-kanizBai I. választó kerületben, elnök: Simon Gábor N. kanizsa, h. elnök: Harkányi Ede N.-kanizsa, N.-kani-zsai H. válaöztó kerületben, elnök: Dr. Tuboly Gyula N.-kanizsa, h. elnök: Varga LajoB N.-kanizaa, N.-kanizsai III. választó kerületben, elnök: Dr. Hau*er János N.kanizsa, b. elnök: Dr. Rotechild Samu N.-kanizsa.
— Központi választmány f. bó 5-én Qlést tartott Cserfán Károly elnöklete alatt, melynek tárgya volt a baksai és letecyei országgyűlési képviselőválasztás határnapja és elnökök, jegyzők választása; a választás napja október bő 17-ére tüzelett ki, megválaaxtaltak a baksai választási kerülőiben Tál.,1 elnök: Thassy Kristóf Zalaegerszeg, jegyző: Antal Dénes Szentgjörgyvölgy, szav. küld. elnök: Szalay István Turoischai jegyző : Forintos Tilus Dobronak, h. elnökök\': Babosa í Ármin Salomvár, Persay Gyu\'a Nova,, jegyzők: Farkasovazky Endro Nova, Daday János Barabás, Leteuyei választó kerületben vál. elnök: Dr. Tripammer Kezeő Nagykanizsa jegyző: Dénos Jeoő Letenyo, szav. küld. eluök: Choma Ödön Letenye, jegyző: Novacsek I. Pa. Magyarod, h. elnökök: Z&kál Gyula Letenye, Scbneidor Józnef T.-Szant-Márton, jegyzők : Szemző Gyula Mura-Keresztur, Keie György Kotor.
— Kozigfazg. bizottsági havi Oléfl. A baaznoá házi állatok egészségi állapota, habár a sertésvész apadóban van, teljesen kielégítőnek nem mondbató a . mennyiben löbb községben a lépfene,
vesz9tlBég, rühkór, Bercegő üszög és Berlé8orbánc elég nagy számban mutatkoztak; sertésvész volt mult hónapban 37, jeleuleg csak 18 községben van zárlat alatt, a gyógyiutézkedések foganatosítva leltek. A közgazdasági viszonyokat, illetőleg az időjárás helyi eBŐzések mellett uagyobbréazl hűvös volt, a kukorica szedése megkezdetett, de csak közepestermésnek felel meg. A burgonya szedése folyamatban van, a szőlő bó termését szintén az- esőzések hátráltatták. A pénzügyi adminisztráció terén fennakadás nincs, az adók meglehetősen befolytak. Személy és vagyon biztonság 8próbb lopások kivételével veszélyeztetve nem lelt Pénzügyi közigazgatás jelentése: Egyenes adóban befolyt 386987 kor. 65 fiII., badmenlestégí díjban 11378 kor. 52 Gll., 8zőlődéz8ma váltságban 146 kor. BG fill., bélyeg- és jogilleiékben 72517 kor. 78 fill., illeték egyenértékben 555 kor. 62 fill., fogyasztási és Haladóban 31086 kor 31 fill, italméréATilletékben 2846 kor. 82 fill. { ■•]
— NófTftltoztatáa. ünper Kálmán sümegi járási szolgabíró vezetéknevének „KarácsonyiB-ra kért átváltoztatását a belügyminiszter megengedte.
— AnyakönyTl kinevezés. A-m. kir. belücymiuiszter a Bárszegi anyakönyvi kerületbe Szemző Zsigmond jegyzőt, a \' fel8Ő-mibályfalvBiba Simon Istváu h. jegyzői anyakönyvvezelőkké, a bottornyaiba Piotács Ferencet, a Csáktornyái vidékibo Mráz Kálmán j. írnokot, a murakirályiba Szabolics Rer.Bő e. jegyzőt, a vanyarc-vashegyibe György Ferencet, a kia-komáromiba Kovács Dezsőt, a Bármellékibe Tar Árpád «. jegyzőt, a karmacsiba pedig Vajd* Ákoa jegyzői Írnokot anyakönyvvezető helyettesekké kinevezte.
— A. nagykanizsai MuukÓBképió Egyesület I. hó 13-án nagy szüreti mulatságot rendez a Polgári Egylet nagytermében. Azt mondja a megbivó vége: „Ide kő együnni, itt lőhet mulatnyj. Pizöket jobb here 808e lehet annyi."
— Egy örült leány rémtette. Folyó hó 8-án a BZigetvári vaeuti I állomás épületében lakó Zucaek Frigyes vasúti hivatalnoknál szolgáló Kollár Róza 1G éves pécsi illetőségű caelédleányojn őrüléai tüuetek mutatkoztak. A leány haját meggyújtotta, a lánggal lobogó hajjal állott asszonya Zucsek Frigyeané elé. ki nem veszítvén el lélekjelenlétét, a leány haját ollóval gyoraan tövéből leváRta. Erre az őrült, asszonya kezéből az ollót kicsavarta, a neki akart1 támadni. Zucsekné kis gyermekével szerencsére a szobába zárkózolt s csak igy kerülhette" el a bajt. Segélykiáltásaira a felszaladt vaauti Bzolgák (ő-eo)alig tudták megfékezni a düböngőt. A kórházból kényszer zubbonyt hozattak s még: az e«te boszállitoiuík, a hol folyton egy rendőr őrizte. Másnap reggol csak pár pillanatra maradt őrisetlon a leány, s mire a rendőr bomeut cellájába, már egy cukor zsinegen lógott az ablak vajrácsán. A rendőr éa az ápolóknak azonban még sikerült\' megmenteni a szerencsétlen leányt, kit még az nap a kaposvári közhórház elmebeteg osztályába azállitpt-Uk. I . ,!
car fdelléklet a „Zalai KSzIHny\' 1901. évi okt. hó 12-lki 41-lk számához
XL ÉVFOLYAM. ZALAI KÖZLÖNY
J 901. OKTÓBER 12én.
— A hazafiaaság ápolása Alsólend-rén. Kivált a határszélek felé kétszeresen szűkség van a hatBfiasfág ápolására. Ezúttal az altólendvai iparosokat kell dicsérettel kiemelni, kik haladói akarnak a haladó korral. Alezeghy József, Hegedfia Sándor, Horváth LnjoB 9 a többi elsőrendű értelmes iparosok nemrégiben elhatározták, hogy olvadó köri alkotnak, hopy szabn dóráikat önképzésre forditíák b összejöveteleiken ápolják a magyar szellemet. A szép^ocdolatot még szebb telt követte. Megálakitollákubogy még egymás jó célt is megközelítsenek, bogy a külön börö társadalmi rétegeket közelebb hozzák eeymábboz, (elkérték Patuky Kálmán tanárt elnöknek ki lelkes tevékenységével az olvasó kör megalakulása után néhány hónapra már egy szép hazafise emlékünnepélyt iendo?ett, melyon résit vetlek a város előkelő emberei. Az aradi tizen-bárom vértann emléfeérL okt. 6-án a Korona vendéglőben volt az ünnepély d. e. 11 órakor.
— Tanári kinevezés. A vallás- ée közoktatásügyi miniszter, a fennálló szerződésből kifolyólag, dr. Kiss Ernő oki. középiskolai tanárt, a kolozsvári uniiáriuB fógimDáziuDiboz rendes tanárrá uevezio ki. Dr. Kiss Ernő előzőleg n kolozsvári és nagykanizsai kegyearendifőgimnáziumnak volt tanára. A .Zalai Közlönyt" mán-félé»igszerkes7.iefte, Nagykaoizs\'áról 1899 őszén helyeztetett át Kolozsvárra.
— Bank palota. Az Oiztrák Magyar Bank nBgykanizöai fiókja részére palotát fog épiltettni. A telket már meg is vásárolták a Fő-ut és Deák Fereac-tér aarkáo, 3\'JOŰO koronáért. Az épületet nagyobb szabásúnak tervezik, mely diözére fog válói városunknak.
— Még egy áldozat, Múlt heti ezá munkbnn hírt udtuuk egyik stavazópolftár 3zere«\'C3étleDöégéről, kinek szemét a választan alkalmával kiütötték. Ma arról értesülünk, hogy a zalaegerszegi képvi-eelóválaBztáa íb megkívánta a maga áldozatát. Canger Józsefnek hívják azt a szabadelvű válászlót, különben zala-szt.-iváni lakósl, kinek azért kellett meghalnia, mert nem szegte mog adott szavát. Ö ugyanis a szabadelvopílrti jelöltnek, dr. Hajói Ignácuak becsületszavát ailia, bogy reatszavar, miutáu azonban Hajós a valas/.lás napjáu visszalépett, Cauger egyáltalában nem adta lo szavazatát és n Bzubadelvöpáriiak tollával hazaindult. Útközben azonban betéri egy korcsmába, hol néppárti választók pihenték ki őz izgalmas nap fáradalmait. A néppártiak között voltak Oanger falubeliei is, kik haragudtak Cangerrö, hoev a szavazásnál nem tarlóit velük, ók felbőszítették elleue a többi ré3zeg néppártit, kik megtámadták a védtelen Caugert cs két Varga testvér oly erősen megszúrták a szerencsétlen embert, hogy az nubaibe belebalt.
— Yároal közgyűlés. Nagykanizsa r. t. váron képviselő teatülelo d. u. 3 órakor kezdőleg rendes közgyűlést tart A tárgysorozat főbb porijai következők: Zalavármegye törvényhatósági bizottcá- , gáuak határo/ata, a in. kir. belügyminiszternek leiratával, u városi ügyvitel és pénzkezelések miniszteri kiküldölt állal történt megvizsgálása érdemében. 2. Tanácsi javaalat egy ideiglenes helyettes mérnök szerződtetése tárgyábau. 3. A v. képviselő testületnek 4S|901. jkv. ez. a. határozata alapján lauácsi javaslat .a herceg Batthyány Strattman féle hitbizományi ingatlanok megvétele tárgyábau. i Tanácui javaslat a Vajda Pálek JózBefnó Kia Auna tulajdonát képező
ingatlan vételi ügyben. 5. a v. képviselő testületnek 61 [901 jkv. bz. a határozatából Eperjesy Sándor v. képviselő urnák a szegónyügy rendezése iránti indítványa.
6. a v., képviaelő testületnek 49)001 jkv. bz. a. határozatából Tripammer Gyula és Unger Uiltuann Elek v. képviselő urakQak. a temotő kerítés, airboltak elhelyezése éa a temető bejáratának beljebb helyezése iránti indítványaik.
7. Tanácsi javaslat a városháza hivatalos helyiségeinek és a vágóhídnak villamos világítással való ellátására beérkezett ajánlatok lárgyában. 8. Tanácei javaslat a közvágóhidhoz vezető útnak kiépítése tárgyában, 9. 168251901 a v. tanács jöleutéaea Franc Lajos éa úai cég kövezet-vám viaBzatéritóso iránti panaíza befejezése tárgyában. 10. A v. tanács jalen-tése, a m. kir. belügyminiszter 35478[901 87. a. leirata alapján a v. közkórházhoz kért elmebetegosztály felállítása ;ár«yában.
— Ellenórztal szemle. Nagykanizsa város területén tartózkodó cs. és kir. közős hadseregbeli tartalékos éB szabadságolt katonák ellenőrzési szemléje f, évi október hó 16 6i 17-én a .Polgári Egylef-bon tartatik meg, reggel 8 órakor ku/.dÖdik. Az utószemle 1901. évi november hó 22 én a c<§. és kir. 48- hadkiegészítő parancsnokságnál Nagykanizsán tartatik mee.
— Hat hónap 60 szivarért. Adler Níndor járá9biróaági irnok Z.-Egersze-gen és szenvedélyes dohányos. A\' tegnapi nappal megszűnt irnok lenni és G hónapra letett erős szenvedélyéről, a dohányzásról, azonban nem egészségi szempontból, vagy takarékosságból. Hogy leszokik a dobányozásról, az összefüggésben van atzal, hogy megszűnt irnok lenni. Adler Nándor ugyanis szivart lopotL Nem a nagytrafikbój, haoom — a vizsgálóbíró irodájából. A 7.-egerrfzegi törvényszék bűnjel gyanánt őrzőit 60 db. nzivart, nem ludoi rövidet-e, vagy OpmannBockot-e? Eza60 db. szivar naponta ott feküdt Adler Nándor Bzemeí elölt, mialatt a szegény irnok Tanlalus kínjait szenvedte el. Egy napon nem tudott ellenállnia kísértésnek, a traökillatnak éa zsebrevágta, majd elszívta a bűnjeleket. Hogy pedig a turpisságot elpalástolja elismervényt hamisított a szivarok átvételére jogosított személy nevére. Azonban a szivarok jogtalan elsajátítására mégis rájöttek és Adler Nándort a törvényszék hivatali sikkasztásáért 6 havi börtönbüntetésre ítélte, mely ítéletet a tábla helyben hagyta. Adler semmiségi panaazszal élt, azonban a kúria tegnap ezt elutasított. Adler Nándor most meggyőződhetett arról, amiutáo eddig is tudott, bogy a trafikban olcsóbb a szivar, mint a törvényszéknél.
— A meglőtt f«tolvaj. Beállottak a hideg idők, a uzegényerober kétaégbe-enve lát tüzelő után. Kamenár Mihály turcBÍ8Csei lakós is szegény ember, éa nagy gondot okozott, naki hogy honnan szerezhet fát, mivel felmelegítse kunyhóját. P^nze num volt elment hát az erdőbe és tilos helyről nagy köteg fát elemeit Közben észrevette, hogy egy puskás ember közeledik feléje, kit 6 erdflőroek\' vélt. Ledobta báláról a lopott faköteget és futásnak eredt. A puskás ember, névs/.erint Jaklin István ugyan nem volt erdöör, de gyauusnnk tűnt fel előtte Kamonár futása. Utána lőlt a futó embernek és ait cl is találta, aztán megijedve teltétől, <5 ia elmenekült. Kamenárt az arra járó lurcsiscseiek vérében találták és bazaBzálli tolták. Falopáa miatt. Jakiint pedig súlyos testi BértéBért feljelentetlék.
— Tüz a vidéken. Merenye községben Antal József ü éves Rozi és 7 éves Lbjob uevO gyermekei szüleik távollétében a piucében gyufával jálezottak éa az égő cyuíát gyúlékony holmi közé dobták. Csakhamar lángban állott az egész ház és a gyermekeket ír caak nagy bajjal lehetett a láugok közül kim.enteni.
ANYAKÖNYVI HÍREK.
Születések:
— Október 4 — 1 l-ig. — Kertész Gizella szobalány: Erzsébet. Mózes Teréz szobalány: halvaszületett
leány.
Tapcbner Mari muukáaleány: Lajos, Horváth Juliánná házvezető: József. Bna István földmives: István. Wagner Ferenc pincérközvetitő: Károly. Perkó László földmives: József. Nagy József íöld/nives: János. Rosenfeld Miksa cipész: József. Szabó István napszámos : Jánoa. Tascb Katalin szakácsné: Lajos. Sattler Mór kereskedő: László.
Halálozások:
— Október 4—ll-ió. —
Harmat Paulina rk. 5 hónapos: bélhurut. Horválh Katalin rk. 5 évea: tüdőhurut, özv. Imrei Antalnó Mihálec Teréz rk.
84éves: tüdőlob. Német Józsefné Horvát Auua rk. 25
éves: tUdőgümökor. Varga Lstváu rk. 21 hónapos: görvélykor. özv. Kovács Györgyaé Gergály - Katalin
rk. 70 éves: végelgyengülés. Kocsis Juliánná rk. 6 éves: difterilisz-
1!ásangágot kötöttek.
— Október 4-11-ig —
Bab:cs Ferenc vasúti mukás — Hideg Máriával.
Neszaera József vaimti pályaőr — Zákányból Csonták Jnítánnával. Barabás Péter postamester — Andrácsi
Borbálával. Kranmz Arnold kereskedő — Wellisch Erzsébettel.
HterlccaztGaéa : Dr. Villányt Henrik, felelői ■icrkcottö. Kiadó : ///. Wa)<tUs Jöxstf.
VEGYES.
— Megblkhatd gjópykezeléa Za\\arteniéix-téliel e\'litett egyének kik étrAgyliiáayban, a felfuvódisbiu, gyomorgörcsökbon és rendetlen gzékelésbco izonrcdneV, a „MolUHle scMIIIr por\'- hasxalUta Alt»l rövid idomulva visszanyerik egéíxadgüket. E^y doboz Ar* 2 kor. 8«ét-kütdéa naponta utinTéttel Moll A. gyógyszeréét, ca él kir. ndr. szállitó álul Déca, I. Tuchlanben 9. Vidéki gyójyíicrtárakban határozottan Moll féle kéBzilmény kérendő az ő gjiri jelvényével éa altiriaival.
NYILTTÉR.
Ax 8 rovat alatt k&slötukért aom villa! felelöaióget a axerkeaztSiég
.MARGIT"
GYÓGYFORRÁS.
Msríilfarrás-lelep (BEREO-ME&TE)
A budapesti m kir. egyetem vejyelemzéBe szerint kevés axabad izéuaavat, ellenben sok azénaavat nátriumot éa liüiiuoiot tartalmai. Exen tnltjdonx&gai azok, melyek a hasonló összetételű vizek fölé emelik. hatAíu
a légutak 3 tQdö hnrotos állapotainál, kQlöndaen ha a köpet nehezen azak&d fol j IQdórésreHeknél még akkor ia, ba vérkö-pémk van, a „Marglt»vlttt megbecBOlhe-tetien azolgilatokat tesz kevéí Btabad izén-omHuM fogva Kiváló kat&st látat tőle a gyomor és belek bumtoa állapotainál, tőleg azon esetekben, hol a fölös mennyiségben képSdOtt sav oka a rossz cméas-téinek.
A hngjBavas sók lerakodását akadályozváo, becees azolgálatot tesz toiábbá a hólyag hurutos bia\'almaiaU, a ki- és homok-képv6déx eHetelhAii, mi ír. i« a bndnpentl k* bécal egyetem orvostanárai, mint ax orvosvllág egyéb elókelősígel a legstive-
sebbi n hsssoájjik, előnyt adnak a nM&rglt"-vforrásnak a hozzáhaionió ösbxctételű gyógy-ixek fölött.
sor mint ivóvíz -mm
kivált irtftiBr.ek bizonyait Járvá.ygl ba-ttgitgek lde|tn, fólsg typhm ellen.
Mint km; illiltnoi taiiellsiigDíli örit-ii.
FŐEAKTABi
ÉDESKUIY L. BUDAPESTEN,
cs éa kir. udv. szállító.
■. AsványvU-nagyke! eskedő. -
Kapható minden oy^oy*z*rtárbin, füazer-kereskediiben fta vendéglibea.

Nyilvános köszönet.
Wllhflra Fflrenc pyógyaxerégr. árnak Keunkírchen A. iunztrla. Feltalálója az Antirbeamatlkne én Antiathrltlkns vórtUztlto teanak, köszTÓny 6a rheumánal.
Midfn ín a nyilvánosság olé lépek, csakis azért történik, mintán kötelességemnek tartom, Wilhelm gyógyszerész uraa* Neankirchecben legmélyebb ko azönctemet fcjcani azon szolgálatokért, melyeket az 6 vértisitító teája ÍAjdalmas rhenmalikui szenvedéseimben tett és hogy azokat, akik eitól a borzasztó szenvdés-től felkerestetnek, figyelmessé tegyema Nem vagyok képes azon öldöklő fáj dal* m&kat leírni, melyeket már 3 év óta minden időváltozásnál tagjaimban éreztem, a melyektől aom gyógyszerek, sem a badeni (Bécs mellett) kéufardők Intsi-uálata szabadított meg. Álmatlanul hánykódtam éjjelenkint ágyamban, ótvágyom napról-n>pr* fogyott, kinéxéiem aiem-látomáat roiszabodott es egész testi erőm veszített. Négyheti használata ntán fenti tcáuak fajdalmaimtól nrmcsak bogy mog-aiabadnltam, a vagyok megszabadítva, mintán már hat bét óta nem iszom e teából, de egéiz testi hogylétem jarnlt. Szoroa meggyőződésem, hogy mindenki, ki hasonló lájdalmakbao szenved és ezen tea haszoálatához folyamodott, ezinlngy fogj a Wilhelm Ferenc urat áldani, mint én.
Őszinte nagyrabecsüléssel
Butschin—Streitfeld grófnő
alezredes neje.
Vege, hngyhólyag, hngydara a köazTénybántalmab ellen, tovibhá a légió és emé8ztöM BzerYek hurntos bántalmBinál, orvosi tekintélyek által a Lltlilon-forróB
SALVATOR
sikerrel rendelve leaz, Uunyhaj tó hatása!
(elbirn Ízül I KÖDDjeo emészthető
Kapható Asványvixkereskedéíekben é»
gyógyszertárakban. A SaWator-forrás igazgatósága Eperjesen
Nyavalyatörés
Ki aehézkórbao, görcsökben és más ideges állapotokban szenved, kérjen erekről brocburát. Ingjon <5a bérenontvo (cap-ható Schwanen Apotheke, Frankfurt alMain által.
5200111c. 901.
Árverési hirdetmény.
A oaRykanizsai kir. taíék telekkvi osztálya részéről közhíré tétetik, hogy Horváth Imre éa özv. Varga Forencoé végrehRjtatóoak: Varga Makár Káró végrehajtást ezenvedö nkanizsai lakóa elleol 144 k. 48 f. lóké ennek 1900. évi uoveoiber hó 3. uapjától járó 8*/o kamatai 14 kor. 10 fii. zálogjog bekeb-lezéet, 31 k. 80 f. por, 15 k. 30 f. végrehajtás kérelmi. 17 k. 50 I. jelenlegi éa még felmerülendő költségek iránti ügyében a íentnevezelt kir. törvényszék területéhez tartozó nkaoizsai\'j 4978 sz. tjkvében A f 7708 hrsz. a. felVutt. 133G koronára beedült pajta, udvar, kért, ugyanott 7491 (c hraz. a. felvett 116 koronára becsült jakabkuti özántó, továbbá a d.-kanizsai 3888 bz. tjkben A f 7810 hraz. n. felvett 1649 koronára becsült feleréaz-beu Varga Makár Károly, másik felében pedig Varga Katalin fórj. Marton Ferencné Varga Józaef, Károly és Juli kiskorúak, ugy Varga Anna kiskorú tulajdonát képező báz 198 pz. a. udvar éa kert a végrh. törvény 156. §-a alapján egészben. valamint a pallni 151. sz. tjkvben A f 162. hraz. a. felvett förhenchegy flzöllö éa pincével Varga Makár Károlyt illető 1056 koronára becsült fele réaze a végül a nagykaDÍZ8ai 7225 az. tjkben A f 2676..hm.,a. feltett 331 koronára becsült és Haba Pál és neje- Zsohár Beatrix lulajdouát képező récae.i uUnenti Bzáolé él pedig a nagykanizsai iagat-lanDk t.\'
» .a,-
flján.
1901. évi október hó 19. d. e 10 órakor
ozeo tkvi hatóság hivatalos helyiségében e a palini ingatlan ugyanazon napon d. u. 3 órakor Korpavár községb&áuál Faics Lajos ielparesi ügyvéd vagy helyettese közbejöttével megtartandó nyilvános átverésen eladatni fog.
Kikiáltási ár a fentebb kitett becsár.
Árverezni kívánók tartozna? a becsár 10%*át készpénzben vagy óyadékképea papírban a kiküldött kezéhez leteDDi.
Kelt Nagykanizsán, a kir. tvazék miut telekkönyvi hatóságnál, 1901. évi juliun hó 12. napján.
eoyszerO összeadás.
, Jd Ullj-ng,
Jó pneuiuntlc,
Jó acél,
Jó keréktulpnk,
Jó küllők,
Jó golyók.
Jó csapágyak,
Jó hajtókák,
Jó munka,
Jó szerkezet.
ÖSSZESEN:
STYRIfl-
G £ P
1901.
„ST YRI A"-kerékpármúYek PUCH JÁNOS és TÁRSA, Graz.
Raktár é< képviselete Zala- és Somogy megyék részére
IFJ. WAJDI.TS JÓZSEFKÉL NAGY-KANIZSÁN.
3
<
JUTÁNYOS ARAK, KEDVEZŐ FIZETÉSI FELTÉTELEK.
XL. ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY
1901. SZEPTEMBER 28-in.
Nagyjövedelem,
magas jutalék
kínálkozik mindenkinek, aki orj elsőrangú budapesti rásivénytáraaségképvise-letét, & törvény írlolmében megengedett BOntjegyek részletfizetésre yaló eladására elvállalja. Levelek: .Nagy jövedelem" cirare, Ecksteln Berum hirdetési Iroda Budapest, V., Fiirdó-utca 4. sz.
HszhTo kivonatai Hszhfsunk
Arany éremmel kitüntetve Párisi Tllágklállllia 1000. Kapható minden filrattanokról
feliamerhelö üzletben. Doboza 10, 10 és 30 Sllér.
HÁZIASSZONYOK FIGYELMÉBE.
Herz Arii Fiai
BUDAPEST
stearingyertya-ésszappangyár
ajánlják kilünö minőséin
I-s6 rendű
i
LiNA stearingyertya <£
II-od rendíi
„GLÓRIA"
valamint
Szlnszappan-, Lina-, Elain-, EschweQBr- éi mázolószap-pangyártmányaikat
JOBB ÉS OLCSÓBB, MINT AZ OSZTRÁK GYÁRTMÁNY
JEGYZÉKE »z
50,000 üjtremíarnílí.
Legnagyobb nyeremény » legsxcrcncféacbb eaelbco 1.000,000 (koronar Korona
1
= r=) i
S Ö „
s ® , n
— o °
2 S ~
© ■ír;
S a
B
s cí.
S- ^
a co S •©
02 -aj
1 X 1 5 1
7
8 SÍ «7
J 8
< 483 7«3 U8S
eo
81700 8000 4000 5© 8000 200O
50pÖ
Jui.-.lím 6©«ÖO<Jfc D\'fP i 400000
iowooo soooo
7000HÖ . „ 60000 40000
soono .. ssooo
, . SOOOO . . 1SOOO ÍOOOO 5000
sooo 2000 ÍOOO 5ÖO
aoo 200 170
ISO io© 80
tí 13.161000"
Kiváló szerencse TÖItÖH-ucI
Nagyon sokan szerencsések lőttek általnnk.
Öt és fél millió koronánál többet nyertek nálunk nagyrabecsült vevőink.
Az egész vllig legeséljdusabb sorsjátéka a mi m. kir. szab. oaztálysorejátákunk, mely nemsokára újból kezdetét veszi.
100,000 sorsjegy 50,000
rÉNZNYEüKMÉNYNm sorsoltatik ki, tehát az összes sorsjegyek fele nyer a mellékelt sorsoláai jegyzék kimutatása szerint.
ö bónsp alatt Összesen Tizenhárom millió IBO.OOOkoronát, egy hatalmas összeget sorsolnak ki. Az egész vállalat állami felügyelet alatt áll.
Az I-6Ő osztály eredeti sorsjegyeinek tervszerű botétjei a kövelke/ők:
egy njolcad ("I.) frt —.75 vagyis 1-50 korona egy negyed (\'!,) . l.BO . 3.— egy fel (>[,) , s._ „ 6.-egy egész C*li> . «•— . 12.—
A Borsjegyeket utánvéttel vagy a pénz beküldése ellenében küldjük szét. Hivatalos tervezet díjtalanul. Megrendeléseket kérünk azonnal, de legkésőbb
f. év október hó 20-ig
bizalommal hozzánk küldeni.
TíeíIs Á. és fsa.
B i K H II Á 2 -1
Budapest,
Haiáiit leEMErotib dítail ositílisirsjálél üzlete-
Fóárudánk osztáljsOrsjaték osztályai:
l. Vnci-hörut 4. i. Muzeuiu-kfirut 11. 3. ürzséliet-körut £4.
RendeKieTéi terigait. TQ^Ö,K És T&F^a. bankháza Budape3t. Kérek részemre

hivatalos tervezettol együtt küldeni. Az összeget _ korosa ősszegben
4)----
L oazt, m. ltir. arab. CBztályeorejáték eredeti uowjegyet »
A Demtetazö törlendő.
a iái Tételezni kérem
poatAiUlTáayayal kaldőn
mellékelem baakjepyekbon (bélyegekben.)
1 "
Zongorák *
CHMEL J. és FIA
cs. éa klr. udvari zongoragyárosok,
Budapest, Gizella-tér Haas-palota.
Alapíttatott 1835-ben. W Legrégibb t legnagyobb zongora-és harmónium telep hazánkban.
A Tilíí lsilüli loüíotíi ét barmonftimjal eireitli lépTltslil, mint:
HÖsendorfer, Bectisteln, Sclildiunyer, Hu [ín, Böuiscli, JEstej, Wlrth stb.
valamint kitűnő saját gyártmány.
Jutinyos Arak, szolid kiszolgálás.
c^zSB* Árjegyzék kívánatra ingyen!
SZABADALMAZOTT DRÓTÜVEG.
Legjobb is legmodernebb 0v«gei3 anyag rlUgos tetöielnelc é% o1dftU»»ilakoVnalc va*utl loJóhiiikuil, viligos udrarolcnalc, géphiiaknaV. talclirhiialtnak, YeriUldi\'tna.k. mindenféle tdr bíiloi éi emellett vlligoislgot iteresrlÖ, lirlhelyjiégnek. jelzö-liblilcnsk btb. ilb.
Késxltletik ca. 4—"10 mméter vaMagtigban, egén 3\'$ méter terjedelemben.
Eliljll: Legnagyobb töréjl blztonsig, el nem ért ellenálló képesség, lüzbUms igen nogr fokig, kitttnö TÍIÍgoii*gi 4teiei:téi, VönnyU tisxtitbntiU, vassxerke:el megtakarltij »tb.
Legjobb eredménynyel és nagy terjedelemben a legtöbb állami és magin éjiaictcknél haizniüva vaiu Sok Tasutnil bel- és kUlfö!dOn Icöleleiiilcg basmáltatlk.
ÓVO TOKOK DRÓTŰVEGBŐL t liillomSnyurióknil, locomotlvolcnil és göxkaxlnoknil.
ev Oiegkeménjlliités-padlözit-lemtzBk Járható tetazgtmk
meghaUrmott nsgysigokban, »ima vjtgjr mintizott íelüleltel, fél éí egész fehérben, drötbettttel cs nélkül.
Úf»l (itiziliiity it Sfagraiálkái tágiák fél vagy egész fehérben, drútbetéitel vagy nélkül, legkülönfélébb alakok ét cagysigokban.
Aktién-SeselIschaft für Glaslndustrle vorm. Frlsdr. Siemons.
Nausattl bal Elbaiaa (Böhmn.)
Taiilkl syirlBálflk: Mlnrlennema Jrcgek, UvegzAtók, önlötc, disz- és doinboi-ttveg, (szabadalmazott UTegbcíUk) síb.
Jl»|!
Megfojt ez az átkozott köhögés I
Köhögés, rekedtaág és elnynlfcásodás ellen gyors és biztos hatásnak
Eior m\\\\mM
az étvágyat nem rontják és kltUnfi izüek.
Doboza I kor és 2 kor.
Próbadoboz 50 fillér.
F6- (i ixétksldéil raktárt
„NÁDOR" GYÓGYSZERTÁR
Bndapeit, VI., Václ-könit 17
Éljen!
Egger mellpasztllla
esakhamar mB£CT fc£rttatL
Kapható Nagykanizsán: Bellis Lajos, Práger Béla, Reik Gyula , és Csíktornyán: Pető Jenő gyógyszertárakban.
Szép és kellemes
otthonunk lesz, ha a —
—~ FIQgger éa Boecking-léle
boroatyánolaj-padoutmhzt
padoiatek, tpOtilik it balerak ftritísiro kasaááljak.
Ezen padozat-más ugy miuöaégre, szépségre, mit tarlósságra nézve páratlan a maga nemében s bárki által a dobozon olvasható használati utasitáa szerint kSanyan alkalmazható.
Kizárólagos raktár: FESSEHOPER JÓZSEF cégnél" Nagykanizsán.
A\' IHeaamer tea
manapiíg a hangadó márka. A IritSrió keverékük kodvoltaégé finomahb körük-ben ériáai. Uessmer leája • hozzáértőit utiudcuLiapft reggelije és családról családra
tovább ajánltatik. Mintacsomagok 100 grammonként 1,1^5, 1.60 éa 8 koronáért 8»r«m éa Klelnnél
TROPON«.b,i,"a,d é" *rí\'
TDlinnm ouzörto tá,Iilúbb, nitot » !-n-. 1 t\\VjrUn ndjnel !\',(oa\'.o»,bb réuél: fehérnjfjét tultlauu. TDr*DrtM o»\'«ll " egészségesek lem
1 nUrUlH ernI6t,meatVidilyo«u abstc-
íek elzríojolwt. sietteti as OdOlSk me|-
memk
TDAT)nM metbeanlhetetlaainladazasbe; 1 nUrUJlt teleitekben, malyeUea k»oj-ayen eméwthelí él Wlégea üplilélr* van uflkaécé á> béfegaek. !
TOATínUT nélkülöibetetlcn tipHtók. 1 IxUfUll uirt mladaaoknak, tdlmek
roiaz a rromrak, beterek a beleik, g-jBn-ték ai Idegeik, akit rérszegínrek, kiaz-Tiayesak, tldOMosok, czakirbetegek óa mia olyan bajokban szenvednek, nelyek a rendel ételekkel vaU tiplilkozlit lehetetlencó uutk.
T\'DHDAM aetnoiak a legjobb, banea a
1 nUrUfi legolcsóbb tebiravekéialt-tnéoy la. Azai 100 f\'íM. 1 kor. SO fllt.
TROPON^r-111\'"74"*"\'-
XL. ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY
1901. OKTÓBER 12 én.

mint a vörös tisztító keoöcs
kivonat
SOKKAL JOBB Glóbus fémtisztitó
Legujabbkitüiiteiés ^ FRITZ SCHULZ i™ AKT.-6ES,* AOAMVÉQfM ^^ Lelpiig und Eger cégtől.
Mindenütt kaphatö!^
Párisi világkiállítás 1900 2_____
Csoport kiáll. kém. iparnak.
ACETYLEN 3
KLEMM ÉS NOWÁK KOLOZSVÁRT
r.ly aretylcn kéírülóket szállitauak, mely minden kívánalomnak megfelel. Extel^ minden hiányt megszüntettek:
Rol>banáalÍ7.ton8i1g,
Automatikus ís gazd«Bilgo« gázfejlődés, Elérhetetlen tiszta én gyom ntánlolttta, Solid kivitel egyszerű kezelés.
Saját szabadalmak Európa és Amerika logoagyobb államaiban. Ajánlják magjkat továbbá Acclylen telepek UHisltésere minden kivitelben és na^yttagban
(l\'roapektuiok, uHamerű-iralok, kóltaégterTezetck ingyen és bérmentve.) \'
ElsarendU Carbid roijion.uo » árikért
___szállíttatik.
Fémnyomdai munkák »., *ra> »árgart., horgany, »]p«ca«tb.
-i- rajzok vagy minták szerint gyorsan éa olción elkészíttetnek.
Az ln8lalIatlokbnn jártas, tlszteMrigea képviselők kerestetnek
\' fi— éir t\'b ^ titiirh—áyp^Héj\'-\'ííir—
(Glasur)
py legkitűnőbb mázold szer puha padló számára.
1 nacy palack óra írt 1.35 kr. — t kia palack ára 68 kr.
VIASZ-KENÖCS i ARANY-FÉNYMÁZ
lepjubb és legegyszerűbb beeresztő- J képkeretek atb. bearanyo/ácára. < szer kemény padló számára. 1 kő- \\ 1 kia palack ára 20 kr. csög ára 45 kr. }
FEHÉR „GLA$UR"-FÉNYMÁZ
Lugjobb szer mosdó-asztalok, ajtók, ablakdeszkák öto. ujjunuaui beíestéséro. 1 doboz ára 45 kr. — Mindenkor kaphatók :
NEU és KLEIN cégnél NAGYKANIZSÁN.
% m
A lellaláló dr. Hoidlngor tanár ur állat kizárólag jogosított gjártmáDjo
MEIDINGER-KÁLYHA
MEIM H.
C8. és kir. udv. szállílónál
kapható.
BUDAPEST: Thonathof. — BÉCS: I. Koh\'markt 7. sz. a. PRAG: Hybernergasse 7.
Minden államban szabadalmazva. — Az első éremmel minden kiállításon kitüntetve. — Legkitűnőbb, nagyobb égési tartamra berendezett
kormányzó és szellőző kályhák
lakáxnk, iikolák éa irndák márnára a legegyszerűbb éa tegelegáDsabb kiállításban, tetstésszerinli égén\' időtartam axénpirral való fűtésnél és 24 óráig terjedő égés kőszénneli tQzelé.<nél
60.000 kályha forgalomlm hozva.
Egy kályhával ttbb axoba Is fttthetí.
1IMEIDIHGER"-kályhák.
Óva intűuk u utáaiatoktól, ,.nniupro nrrkl iniüm^jtikr, öntött ME10INCER0FEN
következő1 védjegyre: ~ m, H. H E I M ^
„HESTIA-\'-kályhák.
líelm riSiL\'y éiíési idötarlarora berendezett
FÜSTEMÉSZTŐ KANDALLÓK,
FÜSTEM ÉS ZTŐ CALORIFÉREK. Höxpoutl fülén minden rendszer szerint.
W Száraz alkalmazása gazdasági és Ipari célokra. "®8
Prospektusok és árjegyzékek ingyen ás bérmentve.

Pi&S
Férfiak ingyen kapnak.
olyan uj találmányú orvoságot, uicly az elvesztett eröt újra meghúzza, Próbacsotnagol s egy száz oldalas könyvet postán, jól becsomagolva. Ingyen kapjak rr.lndnznk. a kik ftle Írnak. F.z a legbá-mulatraméltúbb csodaorvosság, mely megmentett ezreket, a kik fiatalkori kihágások folytán nemi bajokban, sxifUlibca, valamint elveszített féificxü-ben szenvednek. Ex okból elhatározta az intézet, hogy egy ingyen orvuságol magyarázó könyvvel egytlti mindenkinek ingyen kUld. tziel a hizlor-votsággal a baj otthon gyógyítható, s : mindazok a kik a fiatalkori kihágásokból származó némi bajokban, szellemi elgyöngűlésben.vagy krónikus bajokban fttenvednek, utthor. gyógyíthatják magu-kal. Ez a gyógyszer közvclellenlll azokra a szervekre hat, a hol a megerősödés szükséges csodálatos eredménynycl gyógyilja az évek öta tartó betegségeket. Öreg, fta\'.al egyarint irkát State Medical lnslitutnak ai alant jelzett cimre, a honnan a csomagot rögtön elküldik. Az intézet leginkább azokat akarja megmenteni, a. kik kezeié* céljából az otthonukat nem hagyhatják el. A pröbacsomag megmutatja, hogy mily könnyen kigyógyithatók ebből a rettenetes bajbél otthon. At intézet kivételt nem tesx. Mindenki irbat éretto bárhonnan magyarul, mire titoktartás mdletlposta-fordullával egy ingyen csomag orvosságot kap magyarázó könyvvel együtt. írjon még ina. A csomag oly s/épen be van csomagolva, hogy a taitalmit senki sem fogja megtudni. A levelet igy kell címezni: Státe Medical In>titute, 17 Elektron lluildtng, Fort Wayne, Ind. Amerika
A levelek mindig bétmcnleiitcndők.
TELJESEN UJ
HORDÓKAT
iooo-től öooo literig szállít 6 korona, ár mellett ioo líterenkint mig a készlet tart.
BENKÖ M. PÉCS.
2953/ik. 901. ; Árverési hirdetmény.
A letenyei kir, jbiróság mint telekkönyvi hatóság közhírré teszi, hogy a kiskorú Málics Alári éa Erzaébeth letenyei lakósoknak, képviselve Dr. Tuboly Gyula megyéi tb. t. ügyész által Kovács Éva özy. Gyergyák Józsefnd egyedulai és Gyergyák Anna férj. Benkö Istvanné rojki, Gyergyák Éva. Mári úa Rozi kiskorúak egyedutai lakósok elleni 115 kor. 86 fii!, tőke, ennek 1899. október 9-IŐ1 járó 8°l„ kamatai, 25 kor. 60 fill. per, 15 kor. 40 fill. végrehajtási, 18 kor. 30 űll. előbbi, 12 kor. ezuttali költségek iránti végrehajtási Egyében a nagykanizsai kir. törvényszék (a letenyei kir. jbiróság) területén lekvö egyedutai 342. 82. tkvben A f 364. hraz. alatt felvett ingatlanok Gyergyák Istváu, Auna, Éva, Mári é< Rozit illető \'(a ró»ze 31 kor kikiáltási árban nz cgyodutai 357. s*. tkvben A f 36|a hraz. alatt felvett ingat lan óa rajta épQlt 100. n^psorszámu ház, 458 kor. kikiáltási árban az egyedutai 378. sz. tkvben A f 307. hr«. alatt felvett ingatlanok Kovács Éva, Gyergyák István, Anna, Éva, Mári és Rozit illető 7, része 37 kor. kikiáltási árbao, uz u. a. sz. tkvbe"Q A f hraz. ingatlanok ugyanazokat illető 1/3 része, 40 kor. kikiáltási árban a béczi 175. bz. tkvben A f 329- hraz. alatt felvett váltaág köteles ingatlan, CG4 kor. kikiáltási árban a béczi 195. bz. tkvben A t 352|* és 355|b hrsz. alatt felvett, váltság köteles iugatlanok kor. kikiáltási árban éa pedig az egyedntsi ingatlanok az egyedutai községbiró házánál
1901. óvi október hó 30. napján
d. e. 10 órakor, a béczi ingatlanok a béczi kőzségbirő házánál
1901. övi október hó 30. napjin d. u. 3 órakor
megtartandó nyilvános árverésen eladatni. fog.
Kikiáltási ár a fentebb kitett becsár
Árverezni kívánók tartoznak a becsár 10°|,-át készpénzben, Vagy óvadékképea papírban a kiküldött kezéhez letenni.
Kelt Letenyán, a kir. járásbíróság mint telekkönyvi hatőüáguál, 1901. évi szept. hó 19. napján.
jó és olcsó órak, 3 c
éri jótt&lltaaal prirát vovíkoek "
KONRÁD IAN0S
iragyira arany, ezOat éa ékszer árak azállltá-háza BROX (Otchomif) Jó uicket-rem-ór* trt 8.75. Valódi exOat-renj.-^ra frt. 5.80. Valódi eiöst lánc írt. t. 20.
Nlckel ébresztő óra frt. 1 96J Cégem a ca. éa k. birodalmi cimerrcl van kitüntetve, asánitalan arany, erQat kiállítási érem valamint ezernji elisne* rő-lovél van birtokomba. Nagy képes árjegyzéket iogyen érbirm.

Mindazoknak, kik a gyomor meghűlése, vagy túlterhelése, rossz, nehezen emészthető, nagyon meleg, vagy hideg ételek élvezete által, vagy rendetlen életmód kfivetkeitében gyoaiorbetegségel, mint
Gyomorhurut, gyomorgörcs, Gyomorfájdalom, nehéz emésztés, vagy nyálkásodást kaptak, ajánlunk egy kltünö házluert, melynek kitünö hatása már évek 6ta ki van próbSlvi. Ez a
Hubert, Ullrich\' féle növónyboi-.
II Exen niSvénybor kitűnő, gyógyhatásúnak talált füvokböl, jó borral van készitve és I I erösltl, életre kelti az ember emésztő szervezetét. — A növénykor megakadj- I |l lyozza ar ernétztAsI zavarokat és elómozdltja az egészséges vér ujjAképzödését. |
A növénybort idejekoián használva, gyomorbetegségek még a csirájukban elfőj-, tatnak. Symptomik mint: Fiifáját, felböfögés, gyomorégés, felfúvódás, rosszullét hányással, melyek ebronikus (idÖs) gyomorbetegségeknél oly gyakran előfordulnak elmúlnak nihinyizori i*As utin.
ís clinck keUemellen következményei, mint szorulás, koltks, sztv-
OZCKrCKCUCi> dobogil- UmatlaasAg, valumict vértolulií a májbin, epében és a nagy Z^igcr-érben (Arany-ér bántalmak) a növénybor által gyorsan megszüntetnek. A niWénybor megsillntell ax emésjthetlenséget és kötinyll székeiét által el^volittatnak -a gyomorból és belekből alkalmatlan részek.
Sovány,halovány kinézés, vérszegénység,elerőtlenedés,
legtöbbször a rotsz emésztés következményei, hiányos vérképződé? és a máj beieges all;v.>oiác. c.tvigyhlAi»y«ál, idegca bigyadtaág éa rossi kedélyhangulat, lovibbi füfijiaok, álmatlan éjjelek következtibcíi ily egyének latsan cués:cn elpusztulnak. 8ST" Növénybor az elgyöngüli életerőnek uj lüktetést aJ. ON\'övénybor fokozza at étvágyat, nx emésztést és táplálkozást előmozdítja, elősegíti az anyagcserét, gyorsltja s vérképzödést, megnyugtatja a feldúlt idegeket és életkedvet szerei. t>2ámtalan eliimeréc és hálanyilvá-nttá» igazuljá\'c czl.
Xövénybor kapható 3 és 4 koronáért a Nagykanizsai, Ujudvari, Kis-Komároinh Csákányi, Nemes-Vidi, Tajisonyi, liöhönyei, Nagy-liajonti, Kelső-.Segesdi, L"surgói» Ilcrzcnciei, Cólai, LcgriJl, Alsó-Dom!>o.-ui, Kotorii, Mura-CsAnyi, kállai, Podiurcni. Szclnictai, Alsó-Lendvai. Pákai. Jiaksai, Novai. IJaki, Fölöskei, Facsai, Alsó-Uajki. Nagy Uadji, Kéijielyi, Marcxalii, Kaposviri, Nagy-Atádi, Tarányi, Vjrjci, Sl.-G\'cargcni. Kaliitovacl, Novigrarti, Kuproncal, I\'erlakI, Csáktornyái Varaisdl stb. gyógytáraklmn és riUzeriktetckben, és ar osztrák magyar monarchia IcgtChb gyógytárában.
Á kaniz.at gyógytárnk 3 é< több llveg nívényliir rendelésnél eredeti árak mellett küldik szét mindenüvé a monarchiában.
SSIT Utánzásoktól óvatik. "X^D
Kérjenek csakis
r ~*Tj\'K Hubert Ullrich\' féle nvénybort. rfT—
RENDKÍVÜLI szeeencse
föárudájában,
abol eddig töhb mint
ÖTMILLIÓ
koronái fizettek ki, köiötto
600,000 Roronát a 69686. számra , 600,000 toronát a 28118. számra I
Nem kell gazdagnak lenni, hogy j egy sorsjegyet vásároljunk pf I
SZERENCSE-NAPTAR,

Jtruu febrnir Mirc.lii flprUi3 tájaT] Janin Jilla; AniasxL SxeptambJ OklJber PloTicBb I^DscTab

OSJIU emvt, 11101 -ÍK.H 9
SítWi SftSO IHtW e»Too 7S832 Í3IW
67ns:
Mi* l
ntiwi s;»r is«;
«;in
7.V/X SW16 n»UKi
13 UWI
4:.74H 67«W Í3.SS
amis
tsCtt Mi I
\'JTJ174
■Jtl
27 4KII3 2K r»7l«0 ÍJ I K.7Í0 :tít 0SIJ7 | ai°JH
IUIIS
2
a eno?7
Kk\'löí
787*1 niirai 7MI6Í (tí7i)l M4.W
&7KIK1 í>717 2M1TÍ
JHáltó S7ÍOT J»li ÜVS-W7» 7N070
n&vo
67»;B
I^cso
INIItl NI W BOCW OOJM NI Ul
4.>H1 ilj-o ISWíO 7MHO
rtvini
Oüe.VI tViCM &7HN Oüfl\'i
JMIJ
tWltKrtM
MiDdsokl au a szamot vasároljs, azslj Tóletlenll i neve- n;y EiOlaiéstiftpJirt fel ns Jegyesre. Exei ut-. , mokbM neraciik eí»cx sorsjegy, da \'/>,»/«, l/t ls Uj-
ható. Gsak aion legrosssabo eielbea kfilíut b&sonló íziaot, h t kéri sio nir el rolni idTL
jyíikor van a születésnapom?
Az I. osztályú sorsjegyek ára: egy nyolcad (\'!„) —.75 frt vagy 1.50 k.|egy negyed C\'J%> 1.50 frt vagy 3.— k. egy fél C|5) 3-n , 6.— » ||egy egész (>|,) 6.- » . jxa.— n \' Eredeti aonjeg/fket atáaréitei vagy a betOiöaszeg előzetes bekQldéio cileuélen küldök. Illádon rendeléshez a hivatalos tervet ingyen melléklen. A hivatalos njereményjegjséket hozás után azonnal knldúra. Bzireakedjék megrendeléseit azonnal, de legkésóbb
0T f. évi október hó 20-ig H
alólirt szerencsés föclárusitófcoi juttatni.
BIHARI EDE
BUDAPEST, Városház-utca 14. szám.
III loácaidó!
T. Bihari Ede urnák Budapest,
Szíveskedjék a magyar kir. izab. ositál;aor>jiték_
_L osztálya
az. eredeti GOrljegyét a hivatalos terrezettfll hozzám jultatni,
utinveendS. ) a nm kíTintat
A hetélöauzeg-
postaataliinyoii kOldSm. )izir«ke4iík tortlal.
0 - I
• o 1 6.
XL. ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY
1901. OKTÓBER 12 én.
Ferenc József császár-fürdő Tűffer helység
• déli raant mellett (Gjoraionat áMonAi) 1 fira Bécjtal.
BV Egész éyon át njitTa. Tao Laitaalagabb farráia StJJerorizigaak (SS\'IC) - Kgjenlí hatáau teln nel, PtllTera lat <Svá[g) — Legnefjotb kényelem. — Vtllaayea gitaa — Két Teanlazezi hely.
Gaa-
vtia-
Jilaalékwy alitálik él livitiiok. — Száaiavaa fürdik.
nirdokotk.
FOrdfi orrol:
Med. Univ. Dr. Beck Rudolf.
Kilüoő fekvés h oaok
Tnlajdoool:
Gunkel Tivadar
CS" Jeleolez csakis Thínaal-Tliet fiznak *» Ferenc .lóiaef ciáaakr.fOrdö forrAieiMl. — Lesjobb éa legolcsóbb hiiteriummínloi Qditóiul. — MxTetleo szétküldés — Recdeléseket a Ferenc Józaef cai.ziríflrdö gondaokaágkboz. Marki Túffcr iotézetendök. "VB
Kukorica-morzsoló k
kéz- éa erőbajtásra, egyBzerü és keltőa szerkesultol, szololővel éá Rzeleló nélkQI.
Gabona-rosták, Konkolyozók (trieurök);
kézi kezelésre való Széna- éa szalmasajtók
fekvöen vagy kocsira terelve, Szecskavágók,
szabadalmazott kenőgyörüa görgő csapágyakkal, Igon liöiinyü janissal, körülbelül 40 százalék erőmpfitflkuritái mollntt. . Répa- és burgonyaviigók, Darálók, Takarmány-ftillcsziők. Szállítható takarék-főzö-üstők takarmány stb. részére
zcminoozolt vajry zománc nélkQli betétostokkel. nyugvó belyxeiQ vagy iiálliikató, niarha-takiraiány és burgonya fözéséic és fUlleszlóeére, számos mázó- és bázigazdaaágl oélokra ctc. továbbá Cséplőgépek, járgányok, acélekék, hengerek, boronák.
„AGRICOLA" aor-Yetőgépek (tolókerók szerkezettel)
mindennemű veletnény számára, váltókerekek nélkül idombon nvagy aikon alkalmazható.
Önműködő, szabadalmazott permetező készülékek, a tormáncs és szegecs kiirtására, és a gyümölcsfát megkárosító rovarok pusztítására, és a peronospora kiirtására | | legújabb szerkezetben készítenek íb szállítanak
MAYFARTH PH. és Társa
03. és kir. kiz. szab. gazdasági gépgyárak, vasöntödék és vastiámorművek,
Aiap. is72 Bécs II/,, Taborstrasse 71.
Kitüntetve több mint 450 aTa.oy, eiüat éa bronz éremmel, az ösazea nagyobb kiállításokon. Réízletea árjegyzék ea számos elösmerö levél Ingyen -- Képviselők és viizont elárusítók kerestetnek.
I
Borcsövek
jótállással keményedéi, lyukaciojodás és törékenység elleo.
KuscUnítzfcy & ürült
ci. éa kir. ndv. szállítók.\'
Bícs Budapest
T. Sehottfinricg S. VI. Audrássy ut 20
Minden pincf\'Bzod enzkőz, szlrattynk fitb. kellékek.
Minták éa árjegyzékek iogyeu ás bérmen t ve
Mosási-gépgyár
KRAUSS & COIYIP., Bécs,
XVIII.. Víahrirgor Gürtal B3.
I.egnaRyobb <s Ic^nluschb gy&i un nakmAlian .^Usztria-MagyarorsiAglian clvill.il lelje* mosóin-tórotek berendezésit in axállii j.V Alivá UitüiiS klvilel ben
Göz-mosó o\'PBkel
elismert Icgjobli ran«isicrtle-fcei, közi- 4» csö l.ajláxra sS frliú) VOUÜ frlig.
Központ futókat (Centrifuijen)
c^ész zajtalanul miiküilökel v:»v»y erühajlátta I l" frlti\'il felfele.
Legjobb Wring-QBpokel
(ruha kievararó gi\'i>clicl) tlcii najjysi};\'\'^!\' 11 frllül felleli. .
Ruha forgatókat
legjobbnak bizonyait szeric/.etüt 24 rfiti\'i 1 (elfelé.
Vasaló gépeket
85 írttól felfelé.
Kimerilö képes ürjegytíkck nz összes fuObási gépek i kivonatra ingyenes bérmentve.
GYÜMÖLCS-, FŐZELÉK- ÉS HUSCONSERV/UAT,
aszalt f.zeléket ajánl a legjobb mlnöságbon az
„ELSŐ KECSKEMÉTf CQNSERVGYÁR"
KECSKEMÉTEN. ÁRJEGYZÉK INGYEN ÉS BÉRMENTVE
QDaooooocDDaoacoDODOODQOoacoanQoaQooooooQao
SÓ í^^MMM^Mlíl m0\'jr®\'£ bli jók - B
Ríilmn^n^ii^^^^l nak bizonyultak éa himevea H _ ■éA\'íl\'l IV, I fl I IVr^M 11111 ífl oivoHoktól, mint könp)0 g
baahajlé feloldó Bzer g ajánlta tatnak,
az eméaztéat nem zazar-ják éa teljesen ártalmatlanok. Cukrozott minősé* aQk k3?etkeztébea métí gyermekek által ia azivoaen befotetnek. Epr 15 pllnlát tartalmazó doboz 30, egy tekercs, mely 8 dobozt, tehát 120 pl In 1 ei t tartalmaz, csak 3 kor. 2 k. 461. eldlegea bekoldésénfl fc1 ecy tekercs bártnootve azállitlatik.
Neastcln F. baehajtó labdacsait. Caak akkor g valódi, lii miudea doboz bátuljia a mi tdrvé- c Buyilog bejegyzőit .Szent Lipót\' íédjegyQokkel vau ellátta C j vőría fekelu nyomáaaal. A mi tőrvényilett védett dobozaink p juta.itá^aiok éa caomagolásainkon PHIUPP\'3 NKU8TE1N g 1 APOTIIEKER aláiráaoak kell lenni. C
NEUSTEIN FÜLÖP
.Szeot-Lipíthoz\' rimzelt ayágjuertira Z. K. */,k
WI8S, I., Plaakeajiuae fi. ü
Raktír Saiy-K.nli.in: BELIIS l.»JOS í. RKIK I1VULA íjógyizerílaekníl. g
□ooaaQOQoaaoaaa3aoo322a!30QooDoaaQaaoaaaDOoaD oooaoai DoooooooooooDaoooaooooooococnooooonoo
Z.K. »/z. 901.
Oaak
MOLL SEIDLITZ POR
akkor valódiak, ha mtndogylk dobos Iffoll A., v&djogyét éa aliiráaát tüntott fol. j
A Kall A.-féla Saldtltr.parik urtea j)«KjhaUaa a ICftmatraceabh gyimr- él at-teatbánlalaak. KjomorgSrci ^ymaorhér, rORZitt arékrikadea, inajhaocaloia, lir telatál. arinjfir ea a legkolnoboióbl, aflt helegiiqek ellen, u jelei báil.zerDck ertiaedelc\'öta talcdle nagyobb atterjedeat izerEett. — Ara efy tipcoiélilt ira-datl d.Jaro.k 2 kar
Hamliltágok törvanyllag fenyíttetnek..
Boll-fele francia]
akknr Valódi h* ralDdcgv"1 flT®8 MOIíL A. TéJjepyét tltuwi lel k fellratü ánoMtu, ran I|tfk A Ml„.fé|t
Iranozla bortzesz él s6 nerflzeteicn mim fájdalonoilllaplti bedörziSIlitl szer köBXTénr, caas él & meghűlés egyéb köretkezméuyeiaél leffinaoreieaobb népaser. — Egy éeozott vredell Qyag ára I kor. 90 Ali.
MOLL Gyermek szappanja.
Legfinomabb, legújabb mftdsxer iterint készítek gyermek éí hölgy izappin a bőr ékszerű ápolására gyiraBkek ét íalolttek ráizéro.
Ara darabonkiut — 40 flll. öt darab — I kor. 80 flll. Minden darab (jyeroek-BEappau Moll A. védjoayével van ellitra.
& FőazótküldÓB:
Moll A. gyógyszerész, cs. ás kir. udvari szállitd által,
Bécs: Tuchlauben 9.\' «r..
Vidéki megrendülések naponta poataattarót mollctt teljesíttetnek.
A raktárakban tessék határozottan MOLL A. aláírásával és védjegyével ellátott készítményeket kérni. Raktár: Nagy-Kanizsán RoSBFlfeld Adolf é8 Fia.
OOQoOOOUQCX)loacXX3COQGGaQOQOOOOOQOOGC OOQDODO□
•fépcjir, Ta«- és femöntődo 20 K1IÜHUTES.
a Duna mellett
elvállal telj na malom berendezéseket, átaUkit&iokat, minden rendszer éa terjedelemben gyárt éa szállít:
Nengerazékeket minden nagyságban éaminöiég-ben, Wmöröatés éa porcelán hengerekkel.
Fraooli malomköveket legjobb minőségben és malomjárnokat, gabo-na-osstáJyozó heagero-ket éa fejkoptatókat Baját reudsierüeket.
Konkfllyválaszté, Eure-ka. Tir&rek, lUzike-verő Rópehr, dara és gőz-tiistitógé^ek, elovato-rok és izállili caigák, transsmisalók, tengely-
ágyak, perselyek. Rell»r 1 éa gyftrQkenés rendaze-rfleket.
Gazdasági malnok kézi és járgány hajtásra. Tnrblnák éa Ttcikc>rn-kek, keret, kör ea axsl | lagfQréazek, fagyai nló \' éa csiszológépek kőtő- , rSkkel éa rutó-gének miodeDnema érc ti ko- 1 ra,bazalt, mészkő, cba-motte és gipsz részére. WadrafélB azQrke ia fémüntés aajit át Idegen modellek ia rajzok •zerlit.
Tömöröntégfirostélyok stli.
Legolcsóbb drak! +9 Árjegyzék inguen bérmentve 1
V Hengerrovátkoliaok leggyortalibun éa olcsöbban, azállitia jótállás mellett.
LEGKEDVEZŐBB FIZETÉSI FELTÉTELEK.
ilengerrovátkoló éa kOszörQlő-gépek, villaoj«a-világÍlási telepek.
N\\5V-KinÍ7í4n.
NAGYKANIZSA, 1901. olct&her hó 19-én.
42-ik szám.
XL. évfolyam.
Elintettef Art
£géu étro . . 10 kor. — flll. Fél érr« ... 5 kor. — flll. Nofjcderre . . S kor. &0 flll. Eíjei síim 20 III.
HIRDETÉSEK 5 haliból petlUorban l4,mi«odi*or 13, ■ miudea tovilM lorért 10 flll
N Y I L T T É H B E H
petit loronként 20 fillérért létetek fel.
ZALÁI KÖZLÖNY.
A nagy-kanizgai , Ipar-Testül et,\' „a nagy-kanizsai Takarékpénztár részvény-társaság,■ a „Kotori takarékpénztár
A lap szellemi réttét illető minden közlemény a felelős íxerlcesiiö nevére, a* aovajl rént illeti kSx-lemények n.-dig a kiadó nevére cimictten Nfipj-K&nlz-s&ra b6r-mentie intéECiidSk.
Bénnentellen levelek nem fogad-latnak el.
Kéziratok visszanőni küldetnek
részvéűy-társaság," .nagy-kanizsai és a galamboki önkéntes tűzoltó egylet," a .nagy-kanizsai kisdednevelö egyesület,- a ,nagy-kanizsai tanitói járáskör,\' a Bnagy-kanizsai keresztéoy jótékony nőegylet," „o.-kanizsai izr. jótékony nőegylet," „szegények tápintézete,* a „katooai hadastyán egylet," a. .soproni kereskedelmi iparkamara," nagy-kanizsai külválasztmányának hivatalos lapja.
HETENKINT EGYSZER, SZOMBATON MEGJELENŐ VEGYES TARTALMÚ HETILAP.
Közutaink és járdáink.
s.crüoiio. iöoi. olt: i».
(V.) A város utcáit burkolják, javítgatják kongó téglával. A járdák és a Tele összefüggő közhclyiaégek rendbeutartásáért a Táros éreukiut 8560 koronát irányzott elő. Ezzel szemben azonban Tan a városnak a kongó utak jövedelméből 73949 kor. letéije, sót a pécsvéradi .ulteat megtakarított jövedelméből van 21559 koronája, ugy hogy a város nem nagy összeget ad ki a közhelyiségek javítására, karbantartására, mert a kiadások nagy része az utletétböl térlll meg. Ezt nem mondjuk gáncsképpen, de nem hagyhatjuk szó nélkül azt a körülményt, hogy a város belterületén sok szekérút burkolatlan, hogy ószszel, télen a kocsik még most is ezeken az utakon tengelyig járnak sárban. Felemlítjük csak a Zrínyi Miklós-utca felső részét, a Kiefaludi-utt&t, GStjürdí utcát, Kölcsey-utcát atb. stb. a Kazincy-utcának a sorompón tuli részét, mely városunk főforgalmi helye, melynek fentarlísa a város kötelessége, do ez oly siralmas állapotban van, bogy a legutolsó mezővároskában se lehetne siralmasabb. Ha vidékről Nagykanizsára ér az ember; szinte megijed annak a sáringernek a láttára, mely a vaspálya udvar előtt a sorompóig az utas szeme elé tárul.
Pedig első dolga volna a hivatott kézegeknek, hogy éppen a forgalom füutjait gondoznák, mert a közlekedés gyorsasága és tisztasága ezt követeli és végül legyen minden város a szépségére egy kiseó liiu, mert az\' már mégis csak furcsa
eljárás, hogy az idegeneknek a Kazincy-utcában a legdisztelenebb oldalról mutatkozunk be 1
A közutak gondozásának kötelessége a Tárosé, a járdák javításának kötelessége a háztulajdonosoké. A járdák javításának tlgyében néhány év óta visszaesés tapasztalható. Sok ház előtt a járda olyan liepe-hupás, a téglák olyan szépen állnak tótágast, hogy emlékeztet azokra a patriarkális időkre, amikor. Kanizsa utcái a régi vár köveivel voltak még burkolva. Az ember némely ház előtt felbukik, ha jól nem vigyáz. S miúthogy emberi természet, hogy megnézzük, mi oka a buká-vunknak, az öregek felteszik a pápaszemet, hogy megnézzék, miben botlottak meg, a fiatalok pedig leveszik a cvikkert, hogy megláthassák, mi okozza a tyúkszem fájdalmakat. Ez a dolognak komikus oldala. Komolyabb oldala az, hogy a tégla okozta mélyedésekbea minden eső után tócsák képzóduek, melyek a közlekedést megakadályozzák és a közönség azon tekintélyes része, mely nem jár bagariabör csizmában, némely utcába nem is járhat.
A közutak és járdák gondozásával összefügg az öntözés ügye is. Ez ugyan most nem aktuális. Azonban nem hagyhatjuk szó né.kül, hogy az öntözés csak a főaton kielégítő, de semmiféle más utcában nem felel meg az egészségügyi követelményeknek. i Érről a város összes lapjai annyit irtak már, do oly kevés eredménynyel, hogy ebből az egy tényből is napnál világosabb, hogy az utcák közállapotának gondozásával megbízott hatóságot az eljárásában semmi más sem vezérli, mint közöny, közöny és közöny II
Városi közgyűlés.
Nagykanizsa város képviselőtestülete folyó hó 12-én tartotta Bzoká»os költségvetés előtti őszi közgyűlését Véc*ey Zsig-mond polgármester elnöklete alatt. Ismét láttuk azt a véghetetlen közönyt, mely kővédermeszt bennünket — e legutóbbi közgyűlésen — hol a 200 képviselő helyett csupán 65-eo jelentek meg, dacára annak, hogy a legfontosabb ügyek voltak tárgyalásra kitűzve s a jelen ülés a. legelső közgyűlés vároauuk történetében, melyen a városi tanács nem a maga, sem pedig egy bizottság javaslatát, hanem városi képvisolők indítványát is terjesztette a közgyűlés elé.
A közgyűlés délulán három órakor kezdődölt körülbelül huszonöt képviselő részvétele mellett.
Á tárgysorozat első pontja Zalavármegye törvényhatóiági. bizoUíápának leirata volt, a belügyminiszteri kiküldöttek által tartott vizsgálat alapján. A miniszteri kiküldöttek szerint a pénzkezelés nehézkes, bz ügyvitel hosszadalmas és nem megbízható, mert köouytsu tévedésre és félreértésre ad alkalmat, azért a mini3zterium olrondelto az üeyvitel szabályozását a hiányok sürgős pótlásával, melynek megvizBgálésára éa ellenőrzésére a megyebizottság Koller István ilsórajki földbirtokos és Ziegler Antal csáktornyai kir. közjegyző bizottsági tagokat rendelte ki.
A második tárgyat, mely szőnyegre került, egy ideiglenes eegédmérnök szerződtetése 200Ö kor. fizetéssel az 1200 korona fizetéssel bíró műszaki dijnok helyett — képezte.
Ekkor felállott dr. Dick József éa erélyes beszédben ellenezte a Begéd-mérnöüi állás szervezését, mely szerinte felesleges terhet ró a vároara, mert műszaki díjnok nem kell, árnál Inkább nem kell eegédmérnök. A városi közgyűlés Király Sándor mérnöknek megszavazott 2000 korona tiszteletdijat azért, mert a város ügyeinek szenteli a hivatalos órákon kívüli szabad idejét is, ha tehát ö külön dijat kap, végezzen külön munkát is, do ha egy segédméroököt alkalmaznak, akkor vonják meg a mérnök-
től a tiszteletdijat éa azzal fedezzék azt a többletet, melyet a segédmérnök kap. 0 nem hajlandó a városi mérnöknek százakat vagy ezreket ajándékozni.
Véc8ey polgármester szerint a mérnöknek annyi munkája van, hogy ha segédet kap, még akkor is sokat kell hivatalon kivQl dolgoznia.
Elek Lipót minden körülmények között szükségednek tartja egy segédmérnöki álláa szervezését.
Király Sándor mérnök részletesen ismertette az okokat, melyek miatt egy helyettes mérnöki állást kell szervezni, és kijelentette, hogy ajándékot nem szokott elfogadni. A képviselőtestület dr. Dick\' József kivételével hozzájárult a Béged-mérnöki állás szervezéséhez.
A herceg Batthyány Strattmann-féle hitbizományi ingatlanok adás vételi Bzer-zödése az eladó részéről alá van irva. A város részérói halasztást szenvedett a szerződés, mert 8 képviselőtestületben a szerződéshez szükséges 102 városatya helyett csak 6& jeleot meg. Azért a közgyűlés megbízta a városi tanácsot a Bzerződés aláírásával, mivel a bi£\' bizományi igazgatóság az ingatlanok átvételét sürgeti.
Vajda Pálek Józsolné született Kíbb Anna ingatlanát szintén nem vehette át a város a mai közgyűlés után, mBrt törvényes számmal a képviselők nem jelentek meg.
Eperjessy Sándor a Bzegényflgy rendezését sürgette és határozott indítványt tett a szegényügy rendezésére vonatkozólag, szerinte a szegények eltartását a virilisták fedeznék. Dr. Rotschild Jakab, Nith Norbert mellőzni kéiik Eperjessy indítványát a szegényügyi bizottság egy javaslatára való tekintettel, melyről azonban nem emlékezett meg senki. Véceoy polgármester a javaslatot num tanulmányozta agyán, de állitja, hogy a javaidat nem felel mez a célnak. A kép-viaelöteslQlet elhatározta, hogy a javaslatul behalóau fog foglalkozói és utasította a vároai taoácsot, hogy IQzetoteu tfiDolir.ánjoiza át a azegéoyügji bizottság javaslalát és három bónap múlva Baját javaslatával terjeszao közgyűlés
TARCZ A.
Szüleim sirjánál,
— A .Zilii Koilöoj. íredet! tárcáit. — Némán szemlélem sírotok,
Jó atyám és anyám. A nagy kinbril nem sióihalok, Könnyem sincs már talán.
Rideg hantok takarnak el
Kémlő nemem elöl; De az érzelem utat lel, ■ Utat mindenjelöl.
Szeretetem nagy ereje Jttör a hantokon\'. Életet kelt a melege, S mosolyt at ajkakon.
Gondolkodva elmerengek,
A mtUt emlékein; A jájdalmamhoz gyönyört érzek, Bűbájos képein.
Ritka jó szülök voltatok,
Munkásak, gondosak\', Küzdelmeitek csak nagyok, De sikerben dúsak.
Szeretettől áradozott, Mindenkor szivetek;
Ajkatokról tiszta méz Jolyt, Tiszta mint lelketek.
Övéitek mindkét java, Volt csupán gondotok; •
A mennyei örök haza, Legfőbb vágyódástok.\'
Itt pihentek egymás mellett, Almotok nagy és mély.
Sírotokban a kikelet. Örök reménye 61.
A gyermeki sziv és kebel tkép hálavirágát,
Sírotokra ültetem el, Hogy hintse illatát.
Aludjatok csak még tovább, Almodja tok szépet;
Szendergésteknek majd odább. Angyalszó vet véget.
Nith XorbeH.
Réverie.
- — A .Zalai Köxlöny" tárcája. — Lta. 8ny do Hispániát
Egy baráti lakoma után, mely régi barátok közt folyt le. öten ültek együtt: egy iró, egy orvos és három foglalkozás-nélküli gazdag ember.
Beszélgetnek mindenféléről ób elfogta őket az unalom, mely rendszerint beá 1 az ünnepek után és a mely megelőzi az elválást. Az egyik köz&lök, miután öt percig hallgattak nézte a bonlevardot, amelyen elömlött a gázlámpák lobogó féoye, hirtelen megszó\'alt
— Mikor az ember nem csinál semmit estétől reggelig, bizony nap nagyon hossza.
— És az éjjel is, tevé hozza szomszédja. Nem tudok aludni, nz élvezetek kifárasztanak, a beszélgetés sem szórakoztat, mert Beholsem találkozom uj eszmével és ilyenkor ugy érzem, hogy ba valakivel beszélni készülők, meglep valami őrült vágy, senkivel bem beszélni, senkit meg sem hallgatni. Nem tudom, mit csináljak az estéimmel.
És a harmadik henyélő felkiáltott:
Örömest megfizetnék bármilyeu szórakozást. ba legalább 2 órát tölthetnék el kellemesen esténként Ekkor az iró, aki éppen a felöltőjét vette fel, megszólalt\':
— Az az ember, aki uj vétket fedez fel, mely felényire megrövidíti az életet és az embertársaival közli, sokkal nagyobb Bzolgálatot tesz az emberiségnek, mint az, aki feltalálja az örök egészség és örök ifjúság csodaszerét-
orvos mosolygott, egjel szippantva szivaréval.
Az igaz, de azt még senki sem talál\'a fel. Mióta feooáll a világ, folyton kere-Bik és kutatják. A hajdani emberek rá jöttek fajuk tökéletesítésére. Mi pedig ebben nem érjük utol őket.

A három heoyélők egyike odadőrmögött.
Hiszen épen ez a kárl Azután egy pillanat múlva hozzátette. Ha legalább ugy alhatnám, érzéketlenül nem érezve hideget, meleget, amint erősen kimerítő munka után .alszik az ember, szinte megsemmisülten, £linok nélkül.
,Miért álmok bélkül ?." kérdő az ember.
Mert az álmok tíem mindig kellemesek é-i mindig bizarrok, valószínűtlenek, összefüggéstelenek és mert hogy ha alszunk, nem Ízlelhetjük annak édességét akaratunk szerint. Ébren kell álmodni.
Mi akadályoz meg benne, kérdé az iró.
Az orvos eldobta szivarját.
Kedvesem, ébren, álmodni, ebbez képesség éa akaraterő kell éa végeredményben iszonyú fáradtságot okoz. Mert az. gazi álom, ami nem más, mint a gondolat sétája a kedves víziók során, bizonyára a leggyönyörűségesebb valami.
Azonban mtgálól kell jönnie, minden eiőltetés nélkül és hogy a test teljesen jól érezze magát mellette, az ilyen álom ezen foltételek mellett valósulhat meg. — Az iió vállait vonogatta.
Oh igen, a hasis, as ópium, a mesterséges paradicsom.. Olvastam Baudelairt és én is Ízleltem a hírhedt orvosszert, mely egész betegg$ tett. — De az orvos tagadólag intett. ~ Nem, nem, az átber és semmi más az űther. Megjegyzem, hogy különösen az iróemberek vehetik hasznát ... A három ingyenélő érdeklődése egyszerre az orvos felé fordult. Egyikük megkérdezte: Magyarázza el ne« kük a hatását — É-i az orvoB elkezdő:
elé, mint a azegényfigy végleges rendezését célzó javaslatot.
Tripammer Gyula és Uuger Ullmanu Elek városi képviselők együttes indítványa a temető kerítés, sírboltok elhelyezése é« a temető bejáraiának beljebb helyezése iráut a közgyűlésen csendesen mont keresztül. A közgyűlés Uuger Ullmann Elek, Eperjessy Gábor, Knort-zer György, dr. Rátz Kálmán, Király Sándor és Deák Péterből álló bizottságot rendelte ki a fentebbi képviselők indítványa értelmében a városi . tanácscsal közösen egy szabályrendelet tervezet alkotására.
A vágóhíd és a városház helyiségeinek villanyos árammal való világítására beérkezett ajánlatok közül a városi tanács a pénzügyi bizottság véleménye alapjáu legelőnyösebb ajánlatot tett Franz Lajos és fia cég. Tuboly Viktor sajnálattal veszi tudomásul, hoRy a tanács Franzzal akar szerződést kötni. Inkább kétszer-annyit fizessünk másnak, mint Franznak és akárkinek adjuk a világítást csak Franznak ne.
^ Dr. Dick József tiltakozik az ellen, bogy a közgyűlés olé terjeazBzék egy olyan vállalkozó ajánlatát, ki a várost .lépre vezette" éa óvja a közgyűlést attól, hogy egy ilyen vállalkozóval szerződést kössön, ami nagy ,együgyűség* lenne. Kér név szerinti szavazást, molyot a polgármester a községi törvény 59. §-r alapján elrendel, mire a képviselők háromnegyed része elhagyja a termet Az ottmaradtak közül heten a Franzzal kötendő szerzödéa ellen szavaztak, mely körülmény legjobban igazolja a Fcanz éa fiai cég cagy népszerűségét.
A közvágóhidboz vezető ut kiépítésének tárgyalásánál Elek Lipót indítványozta, bogy a többi tárgyakat tűzzék ki n jövő közgyűlésre, mert már csak tis képviselő van a teremben. Dr. Friod Ödön városi képviBelő indítványozza, hogy az ülést napolják el, do indítványát a polgármester tekintettel a kevés tárgyra nem fogadja el. kéri dr. Friedet indítványa visszavonására, mire 6 indítványát visszavonja.
A városi tanács jelentése Franz Lajos és fiai cég kövezetvám visszatérítése,
Nem kellenek ehhez nagy szavak ... ugy e? nem beszélek mint orvos, nem pedig mint erkölcsibiró, hanem csakis a gyönyör hatásét ecsetelem.
Ti mindennap kiveszitek a részt abból, ami felemészti az életeteket. Egy uj érzetre hivom fel figyelmeteket, amelyet csak értelmes emberek élvezhetuek kollfl módon. Ez a dolog nagyon voszé-lyep, mert roppantul felizgatja a szervezetei, ami nagy gyönyört okoz. Megjegyzem, hocy bizonyos"* előkészület kell hozzá, az az egy bizonyos képesség, hogy átérezzük a maga teljességében az ftther különös batáíát. — Most pedig auali-záljuk a dolgot a legtisztábban, bár éz nem könnyű feladat, mert ez az érzet oly tinóin, teljesen meglogbatatlan. Egy elmérgesedett idegbajomnál jöttem rá, I melynél gyógyszerül használtam. Azóta vissza is éltem velő egy kissé. Élénk fájdalmat éreztem a nyakamban éa a fejemben, elviselhetetlen bizsergés sanyargatta bőröm, lázaa nyugtalanság vett rajtam erőt Vettem egy nagy üveg áthert lefeküdtem és belélegzeni kezdtem. Néhány perc múlva bizonytalan mormogáat véltem hallani, és azután valami zúgás — és ugy éreztem, hogy egész teatem pehely könnyűvé vált. oly könnyűvé, mint az elpárolgó gáz. Azután bizonyos kábultság vett rojtam erőt, bizonyoa álomkóros jóllétet éreztem a fájdalmak dacára, amolyek időnként sajogtak még, do egészon clyieolhetökké változtak.
Nemsokára egy különös és kellemes érzés vett rajiam erőt, ugy éreztem, hogy ez mellemben támadt, aztán lassankint
Upank mai számához negyediv melléklet van csatolva.
XL. ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY
1901. OKTÓBER 12 én.
iránti ügyében. A közigazgatási bíróság harmadfokban elrendelte a kövezetvára visszatérítését, melyet a képviselőtestület tudomásul vett. Tudomásul vették a belügyminisztérium 35478/901. számú leiratát, mely a kért elmebeteg osztály felállítását nem Nagykanima vároaában, hanem Zala-Egerszegen engedélyezi.
Az ülés végén a városi tanáca majdnem egyedül maradt a tanácsteremben.
Állást a kereskedő ifjaknak!
A kanizsai kereskedelmi iskola abitu-rienBei ilt bulyben egy nagyon nemes célt szolgáló kört alakítottak. Érezték, bogy az ő pályájukon az egyén teljesen el van hagyatva a a napy konkurrencia i mellett annak van kitéve, hogy tanulmányainak befejezése után esztendőkig Bem juthat alkalmazáshoz. Ennek a szük-Bégérzetnek kielégítésére alakítottak egyletet, melynek egyebek közt az ia célja: a helybeli.kereskedelmi iskolában végzett növendékeket, bogy elhelyezze.
Száualmaa vÍB70oyokk&l találkozunk a kereskedelmi iskolát végzett ifjak pályáján. Sehol a jeleunek oly nagy mérvű moBtohanága, a jövőnek akkora bizonytalansága én ur. alkalmaztatásoknak oly nagv aránytalansága fizetésben és társadalmi állásban, mint az ő pályájukon. Hazánkban 37 kereskedelmi iskola van. manapság. Átlagosan számítva mindegyik 30 ifjút bocsát ki évenkíot az életbe, nmi összeaeu 1110 et tesz egy esztendő ben. Ez óriárti mennyiség, amekkorát a mi kicsiny kereskedelmünk 3 csekély iparunk nem bir el. A kibocuátott raj nem ia marsd az credpti szándék mellett az eredeti iránybao. Szétszóródik különböző pályákra: postai, adótiszti, állatorvosi pályákra n ma Bzázféleképen elterelődik atiól a céltól, melyet először maga elé kitűzött. Azonban ez a sokféle pálya sem képes magába fogadni az évenkinti kontingenst. Százau és azázan alkalmaztatás nélkül vannak, köztük Bzá-mosan olyanok, akik már korán a maguk erejére vannak, utalva b iuy valóságos ébezés nekik a munkanélküliig. Ám ezt a nagymérvű munkanélküliséget nemcsak azok érzik, kik alanyai, hanem a többiek is. Nagy a munkakinálat, követkeJŐkép alá nzáll a\'munkabér s mind közönségesebbnek tekintik a munkát. Innen van, hogy ma már — különösen azon városokban, melyekben kereskedelmi iskola áll fenn — minden szatócs érettségit tett ifjakat szeretne a pult.mellé állítani. Olyan munkákat végeztetnek velük, minőket inasgyerekekre szokás bir,ni, amelyekhez még helyesírás sem szükséges. Vagy nincs szüksége a magyar kereskedelemnek kereakedelmi iskolára, vagy pedig a kereskedelem áll magaBan a szükséglet felett. Mi azt binBzük ez utóbbi áll. A kereskedelmi iskola nívóját le kellene szállítani oly formán, hogy polgári iskolává alakulna át 8 a polgári iskola tantervét némely fontosabb szaktárgvgyal ki kellene bőviteui.
Természetes a munka ily közönséges-Bége mellett a munkabér alacsonyaága. E téren azonbaTn igen natry aránytalanságokkal találkozunk. Ugyananoyi munka mellett néhol 2—3-szor akkora javadalmazásra akaduuk. Néhol sine curá kat találunk, amoly mellett equipage-on lehet
szórakozni, másutt robotot éa nyomorúságot látuuk együtt. Néhol nyugdíj által biztosítva van az alkalmazott jövője, másutt Öregségére ki van téve a nyomorúságnak. Szóval fizetés dolgában megelégedés éa panasz egyaránt helyet foglalhat.
A kanizsai\' abiturienüek nagy eszmét képviselnek az ő körükkel: a kereskedelmi alkalmazottak elhelyezésének országos szervezésére az eszmét\'ők vetették fel 8 adtak neki — igaz —;gyenge testet. Amint az ipari munka terén, akként a kereskedelmi munka terén szükség van munkaközvetítő intézetre. Egyáltalában minden foglalkozási ágban, ahol piaca vau a mnnkának, ahol tehát az árakat Bzabályozni. a szükségletet ott ahol felmerül, azonnal kielégíteni kell a ahol végül ezer éa ezer ekziszteu-ciának kell kenyeret keresni a gondoskodni arról, hogy a munkakinálat szabályszerű elosztása által a munkabér bizonyoa nívón tartassák: ott mindenütt szükség van a munka-elhelyezés központi szervezésére. íls még egyre van szükség 1 Oa már felállítottak a kereskedelmi iskolák intézményét, biztosítanunk is kell annak létjogosultságát. Hogy legyen, miért az fennálljon. Azon állásoknak fele, melyak érettségit tett emberekre várnak, ma nem ilyenekkel van betöltse. Pénzintézetekben, kereskedésekben nagyon sok olyannal találkozunk, aki kereskedelmi iskolázás nélkül olyan állást tölt be, amelyre tanult iíju való. Módot kellene hát találni arra, hogy az ilyen állások biztosíttassanak az érettségit tett emberek ezámára.
Korunk egyik jellemzője, hogy a foglalkozások széltagolása által az ifjúnak már koráű fiixiroznia kell. mily életpályára aksr lépüi, tehát mely uton kezdje el kiképzését. Aki a kereskedelmi pályára szánja életét 8 e célból a Bzükséges elmélet ismeretekkel az iskola falai kőzött felakarja magát\' fegyverkezni, annak biztosítunk annyit, hogy legalább alkalmazást kaphasson, mert különben odajutunk, hogy a kereskedelmi szakoktatás célját fogja téveszteni és mint .hajdanában. oz iskola mellőzésével egyenesen a gyakorlathoz fordulnak azok, kik keres-kedő ismoretekro akarnak szert tenni, hogy keresjjodők legyeuek.
Bankigazgatóvá nevelés.
Senki sem vonhatja kétségbe, hogy a banküzlet vezetése az úgynevezett ,lear-ned profeasions" körébe tartozik és sikeres gyakorlására az intellektuális képea-Bégekuek nagy mennyiségére vau Bzükség. A banküzlet vezetése a bankári teendők körébe vágó tekuikai ismeretek tudásán kívül főleg alapos emberismeretet, a törvényekben való jártasságot b. azon ország közgazdasági viszonyainak teljes ismerését igényli, hol a bank működik. Tudni kell továbbá a bankárnak és bankigazgatónak. hogy mi módon lehet nyereséget elérni b melyek a Te3zteáéggel járó üzletek ismérvei; ismernie keli ama tenger alatti Bziklákat, melyek elkerülendők, hogy a hajó szét ne roccsolód-jék, szóval, a bankárnak messze felelte kell állani az átfagember nívóján a képesnek kell lenni arra, hogy sasszemeivel a mélységeket éa a magasságokat meg-mérju. Joggal mondható tehát, höRy a banküzlet vezetése a Jearced professi-
átterjedt karjaimba is, melyek teljesen könnyűekké váltak: mintha a hus és csont teljoseu eltüut volna és megmaradt a bőr egyedül, melynek segélyével éreztem, micsoda boldogság lenne maradni obben a jóleső érzésben. Minden fájdalmam megszűnt egyszerre. Éi hangokat hallottam. 4 hangot egyszerre, melyek beszéltek. S szavakat meg nem értettem, értelmetlenül hangzottak. Do felismertem, hogy ez egyszerűen füleimnek tagolt zúgása. Nem aludtsm, ébren voltam: tudtam, éreztem, okoakodtam, tisztán, mélyen éa egy gyönyörűséges érzée, egy különös mámor megtízszerezte szellemi képességemet. Nem olyan álom volt, miut a minőt a hasis oko?, nem jelentek^meg az ópium által okozott beteges látómá-nyok, hanem agyvelőm csodálatosan kiélesedett, jöbbao láttam, megítéltem, felfogtam a dolgokat a legtökéletesebb biztonsággal, tudással. Ea hirtelen eszembe ötlött a szentirái egyik helye. Ugy tünt fel nekem, hogy megízleltem a tudás fájának gyümölcsét, hogy minden
rejtélyről lehullt a fátyol éa egy uj, megfoghatatlan logika hatalmában találtam magam. Éj az érvek, igazságok bizonyítékok halmaza rakásra gyűlt előttem, folyton erősebb, hatalmasabb érvek jöttek. Fejembe valóságos harcmezeje támadt a gondolatoknak, eszméknek. Felsőbb lény voltam, legyőzhetetleu értelemmel felfegyverkezve éa csodálatosképen gyönyörűséggel élvezem hatalmam tudatát. Sokáig nagyon sokáig tartott ez. Folytonosan beleheltem étheres üvegem tartalmát. Hírtelen észreveitem, hogy üres. Rettenetes dühÖ6Béget éreztem.
A négy ember. egyszerre lordult az orvoshoz.
— Doktor gyorsan rendelj nekünk egy üveg éthert.
Da az orvos feltette kalapját ás azt mondotta:
— Nem vagyok bolond, mérgeztesaé-tek meg mással magatokat. — Én távozott
Hölgyeim és uraim mit szólnak ehhez?
one" Borába tartozik, meri legalább Í9 akkora intellektuális képességeket igényel, mint egy olyan közgazdasági értekezés megírása, mely a világirodalomban számot tesz. SŐt állitható, hogy nagy bankintézetekben sokszor oly levelek, szabályzatok, szerződések szerkesztetnek,-amelyek az intellektuális ismeretek szempontjából Mill Stuart vagy Bmith nemzetgazdasági müveivel állíthatók egy vonalba. Do a gazdasági iró éa bankigazgató tevékenysége közt, azok gyakorlati jelentősége szempontjából, mégis nagy a külömbség. Ha az iró helytelen elméleteket terjeszt, legfeljebb az s balsors érheti, hogy másvalaki alaposan lecáfolja elméleteit, ellenben a bankigazgató tévedései mindenkor anyagi kárral járnak, a „mea culpa" hangoztatásával jóvá nem tehetők, bői a bankintézet végromlását eredmóyezhetik. Igen helyeaen mondta nem régiben egy bankár egy hírlapírónak, bogy ha a szakírók által felállított téves elméletek és a kritikusok helytelen ítéletei mindannyiszor akkora kárt a bankigazgatók tévedései erudményeztek, már oly nagy tőke volna összegyűjtve, mely az összes államok adósságainak kifizetésére elég lenne.
Az állam eddig a bankár és bankigazgató működését uem kötötto semmi olyan képesítéshez, minőnek például az ügyvédi, vagy orvosi praxis alá van vetve, mennél-fogva nem is tett lépéseket aziránt, hogy a 8zakképzetlség megszerezhető legyen. Pedig tények bizonyítják, hogy a pénzintézetek üzleti működésében a vagyon-érdekeket illetőleg oly súlyos hibák és mulasztások követtettek el, melyek több szerencsétlenséget, tönkrejutást, öngyilkosságot idéztek elő, mint amennyit, valaha ügyvédek h orvosok téves eljárása előidézhetett. Világos ennélfogva, hogy az államnak valamelyes intézkedést kellene Cenni arra nézvo, bogy a bankárrá nevelés lehetségessé véljék és hogy caak azok lehessenek bankintézetek igazgatói, illetve nyithassanak bankot, akik az állam által felállítandó auktoritás előtt szakképzettségüket kellően igazolják. Az állam megállapítja a bankintézet felállításának előfeltételeit, szabályozza a részvényesek jogait. Az igazgatóság és felügyolőbizott-pág kötelességeit, • de arra nézve nem tartotta szükségesnek intézkedni, hogy azok, akik milliókra menő idegen vagyont kezelnek, a feddhetleu előélet igazolásán kivül szakképzettséget ia igazolják. Ez egyik oka annak ia, hogy a bankintézeti foglalkozásra a valóban kitűnő fiatal emberek Borából aránylag kevesen vállalkoznak, mert nincs kilátásuk arra, hogy szakképzettségüknél fogva valaha egész a vezérigazgatói állásig felemelkedhessenek. Laikus, de befolyásos, vagy nagy vagyonú emberek "állanak itt a a szakképzettség érvényesülésének útjában és az mindaddig így lesz, amíg az állam, mely a legalsó rangú állami tisztviselőktől megkívántaié kvalifikációt szorosan körülírja, megengedi, hogy ■ a bankintézetek vezetői mindöu szakképzettség igazolása nélkül tölthetik be fontos pozícióikat
Lássuk azonban, hogy miben áll a bankigazgató gyakorlati kiképzése ; azaz miként kell ennek érvényesülni a legalsó foktól egé.iz addig, amíg a bank-.hivataluok. bankigazgatóvá válik, hivatva fesz hazája gazdasági érdekeinek, eőt taláo^z állnm péuzügyi helyzetének irányításába is befolyni.
Midőn egy fiAtal ember valamely bankintézet tisztviselői sorába belép, feltételezendő, hogy megfelelő iskolai szakképzettségben részesült, melynek megszerzése érdekében már többféle, habár éppen nem tökéletes saabiskolák állanak fenn. A bankkarrier kezdetén az aspiráns természetesen csak mekanikai feladatokat végez, elméjének működését e teendők egyelőre nem igen veszik igénybo. Megtanulja, hogy mikép lehet a pénzt jól megszámlálni, mert ezt is tanului kell 8 le kell szokni a nagy pénzösszegek látása által okozott izgatottságtól: rájön arra, hogy a kiszámítások miként köny-nyiihetők meg; megtanulja, hogy mely váltók felelnek meg a törvény által felállított kellékeknek, az iskolában megszerzett földrajzi ismereteit az inkasnzó-és deviza-ügyletek körében alkalmazza és kibővíti\'; megtanal röviden, de velősen irni, stb. Ha a kezdő banktisztviselő
a teendők teljesítése terén beválik, lassankint mind több és több oly feladattal bizatik meg, melyekhez intellektuális ismeretek szükségesek, de még mindig éreznia kell, bogy valamint az orvosegyetemi tanár asziaztenae bem tanár, ugy a bankhivatalnok is, bármily magas állásba emelkedett, még nem bankár. Működése közben azonban ügyessége, figyelme, gyakorlottsága folyvást fokozódik a ezen tulajdonságok, némely kimaradhatatlan keserű tapasztalatok után, lassankint természetévé válnak, mely természet alapját képezi ama képességeknek, melyek a jelentékenyebb banküzleti cselekmények keresztülvitelére, minők diszkontálás, hitelnyújtás, könyvvezetés, stb. feltétlenül szükségesek. A teendői körébe vágó különböző törvényekkel való megismerkedés utjáu gyakorlati értékű ia-uieretei folyvást ezaporodnak s e részben oly jártassággal kell bírnia, hogy képeB legyen egy váltó, kötvény, szerződős vagy bármely más okmány helyes vagy nem helyes kiállítását első pillanatra felismerni, sőt az aláírásokat is, azok valódisága szempontjából hirtelen elbírálni.
A bankhivatalnok nevelése terén bizonyos erkölcsi tulajdonságok elsajátitáBára is nagy figyelmet kell forditaui. ezek: engedelmesség, udvariasság, türelem, kitartás és fóleg hidegvér, mibaz még az utasítások pontos betartása, a munkának alapos éa lelkiismeretes teljesítése járul. Sok fiatal ember, habár szerencsés volt a bankintézet különböző osztályaib n alkalmaztatni, még évek múlva som vetkőzi le ama rossz tulajdonságokat, melyekkel karrierjét megkezdte. Ennek legtöbbször az illetők magnk okai. mivel vagy restek tanulni, vagy büszkék engedelmeskedni, vagy elbizakodottak 8 azt hiszik, hogy már mindent tudnak. Gyakran azonban a bankigazgató eljárása is oka annak, hogy tisztviselők képzése lassan, vagy eehogy sem halad előre. A bankigazgatónak mindenkor szorítani kell alantasait arra, bogy a nekik kiosztott muukát nem Ctupán mekanice, banem észszel és figyelemmel végezzék el, bzí-goruan tartsák fenn a fegyelmet a no engedjék, hogy a tisztviselők öolejüleg járjanak el.
Ab a banktisztviselő, aki gyenge uralom alatt áll, rendszerint felsőbb állWba is magával viszi a felülotesBéget. fegyel-metlenséget éa figyelmetleneéget. Ha azonban az alantas tisztviselő a neki kiosztott munka okát és célját is ismerni óhaj\'ja, ha az eljárás tekintetében eszméi vannak, ha a számadásokban hibákat fedez fel, az ilyen tisztviselőt nem szabad — amint az gyakran történik — lehurrogni éa visszsijeazteni, banem aDnál inkább bátorítani kell őt, nézeteit méltányolni, jóakaratú érdeklődését elismerni. A bankigazgató ne legyen annyira büszke és önhitt, bogy alantaani hBlyeB nézeteit csupán azért, mert azok nem tőle származnak, visszautasítsa; a jó pap holtig tanul s mindenkitől tanul, igy a bankigazgató is.
HÍREK.
— Választási mozgalmak. Lotenyé-ről táviratozzák a M. T. irodának: Cáesznák József szabadelvű párti jelölt a néppárti korteaek veszélyes fenyegetéséi és terrorizáláBa miatt visszalépett, mire SzüllŐ Géza néppártit képviselőnek kiáltották ki. SzüllŐ ellen bűnvádi feljelentést tettek.
— Bakshn Darányi Fereoc néppártit választották meg dr. Berger 1-,-nác szabadelvű ellenében.
— Halálozások. Stsfalca Elek, M. A. V. hivatalnok, életének 24-ik évéoan hosszas szenvedés után f. bó 16-án elhunyt Győrött. As elbuuyt rokona Wla8sit8 Gyula miniszternek.
Klein Józsefoé átül. Weiaz Irén élte virágában f. hó 15 én életének 29. évében elhunyt. A boldogult Klein József divatáru-koreskedónek volt felesége és bus hideg airja körül két apró gyermeke, férje és kiterjedt rokonsága zokognak.
— Koszorútpótló adomány. F. hó 15-én elhunyt Klein Józ?elné úrnő iránti kegyelet jeléül adakoztak: Klein Józief 60 kor., Kistér Miksa család, Berger Adolf család 6-6 kor., Balázs Márk, Lustig Győző család, Király Sándor városi mérnők család, Kreíner Gyula és neje 10—10 kor., Klein Henrielte, Balázs
Ede, Waraberger Sándor éa neje,! ifj. Hirschler Ödön ö—6 kor., Roseofeld Alajos 4 kor. és Bíró Pál éa neje 2 kor. OaBzeBen 128 korona. A nagykanizsai Chevra Kadisa.
— Jótékonysági bazár. Hosszú Itea-pedéaben pang orazágszerto az ipar és kereskedelem, nagy nyomorban Binlődnek a szegények ip. E felett sopánkodni hiábavaló dolog volna. A Bzemek könny-hullását fel kell szárítani. Akik hevernek a kórágyon, azokat gyógyítani kell. A szegénység betegségének a jótékonyság a gyógyszere. Köielg a tél és éppen jókor érkezik a jótékonyság, melyet az izr. jótékony nőegylet Vidor Samuné-val az élénr gyakorolni készül.
A jótékonysági bazárnak november 9. és 10-én saját lakosztályán ad bajiékot Vidoi* Samuné. Akinek valamire Bzük-eége lesz, azt olcsó pénzen ott megveheti. A ki a dohányt szereti azt is megkapja, nem drágábban mint a trafikban. Akinek nem árt meg a bor, azt] ott ihatja meg. Olyan áru sokadalom \'lesz. ez a bazár, hogy mindenki kihalászhat a maga számára valamit, de a szegényeken ia segit egyúttal, mert az & sok, eok portéka mind ajándéka leaz könyörületes embereknek.
— Selyemgyár. A város és iledrich Gusztáv közt folyó tárgyalásokat végleg befejezték. Hedrich elfogadta a városnak azt az ajánlatát, hogy a selyemfonógyár céljaira a régi sörház épületét engedi át. Rövid idó múlva megkezdik az átalakítás munkálatait, ugy, hogy az uj gyár hamarosan megkezdheti működését Székes fehérvárolt.
— Szylveszter estély. Az írod. és Művészeti kör szombaton este tartott értekezletén elhatározta, hogy mint \'minden évben, az idén is kedélyes hangulatban bor, zene éa tánc melleit fogja elbúcsúztatni a távozó esztendőt. Hogy
a kör ezt már jó előre elhatározta, azt \' azzal okolja meg, hogy mig a társaskör, Kaszinó vagy Polgári Egylet estély én társadalmunknak csak egy töredéke jelenne meg, addig az írod. és Művészeti kör kivül állván a kaszinók körén,j oe-télyén egyesiteni szándékozik társadalmunk egészét.
— Szüreti mulatság. Impozáns menet vonult végig vasárnap délután a korzón & Csengeri, Kisfaludy éa VaBUti-u!cán; parasztok, bojtárok, tótok, csikó Eok, kauászok és egyéb urak. Mindnyájan patyolat gatyában, nemzeti jszinü selyemszalagokkal, báreonydolmányban, árvalányhajas pörge kalappal, fokossal, jámbor, filozófus fiakker-loyak hátán. — Egy ideszakadt rész az Alföldről. — A vágtató csikós legény kétségkívül megkapó jelenség, de nem kevésbé éridokoa látvány nyújt például egy szabólegény a , fiakker ló hátán. Mert ezek a finom gatyás legények egylól-agyig gyalogjáró emberek, a vasárnap délutánokat nem számítva, csendes legények, sőt komoly egyleti tagak, as Általános Munkásképzó Egylet tagjai, kik a szüretet búcsúztatják. Csupán ezen ünnepély kedvéért degradálódtak parasztokká, a kockás nadrág helyett öltöttek gatyákat, a jaquetta helyeit dolmányt, a könnyű cipő helyett kopogós, sarkantyús csizmát a nádpálca helyett fokost hordtak és cigaretta helyett a makrát szopták. Lányok is voltak, vig szüreti lányok, stílszerű, csupasz florentin kalapban, cifra varrottasban és hétrétfi, szalagos szoknyában. Természetes ők nem a fiakker lovakat kínozták, hanem a hatalmas, üres hordó kőiül foglaltak helyet éa a igöröngyös utakon sikoltozva dülöngtek;, egymáshoz
a nagy oldalas szekérben. Cigányok is voltak, kél rajkó meg a dádé. A dádé volt a bőgős, a rajkók a prímet! nyaggatták. A menetet ipraét csikósok zárták be, kik a boaszu uton már annyira megbarátkoztak lovaikkal, hogy némelyik közül kuniztstükköket is produkált. Ár. egyik csikóslogény stilazorOuek találta megereszteni egy végnélküli káromkodást, azonban a azitkozódásból nagyon kiérzett a zalai iz. Este a Polgári Egyletben folytatódott a mulatság. A termet zsufoláBig megtöltötte a közönség és jól mulatott a dilletláas legények művészetén. Viharos tapssal jutalmazták meg a szereplőket Barbay litvánt, ki Lévai • .Szüretünk* cicnü költeményét Bzavalts, Eichaer Sándort, Hoffmann Izsót éa Bjrbait, kik Göre Gábor. Dur-bints sógor és Kátsa cigány személyében
Foulard-selyem 65 ^.-toi
« Irt. 65 kr.-lf riltmint (oljtonojui , lerjibb lektw, íehér él iiiml n«n»cberg-lolTCmk«n 85 kr.-töl méterenkint, 11 Irt, .«! kr.-ig timt, «lT0i0tt, kockUott, miottatl, diniulok itb. Ncor«n,ony,ol;cn ea kr.-től 14 írt, 65 kr.|9..|ool»nl mlnliioll 65 kr.-lól » Irt. íS kr. 8eljem-d.ra»i*Uk 85 , 14 , 65 . Bili-íeljem 60 . 14 „ 85 .
tí -biazlr. rubinként 8 írt. 65 kr 42 . 75 . |Seljflm-arcc»dinok 80 . 7 . 65 . néUrenként portó íl koluéjmtcluen — Hintik uootul küldetnek, kettői lefélportó 8,,jeb«.
HENNEBERG G., seljeiníiiroi, Zürichben c.. «> kir. ud,«ri-.«»mt*
XL. ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY
1901. OKTÓBER 12 én.
jeleskedtek. Az estélyeu egy rövid óletQ ^Nagykanizsai Szüreti Közlöny" cimü lap jeleut mrg, moly válogatott szójátékaival éu hirdetéseivel szintén hozzájárult az est sikeréhez.
— Tűz a templomban. A Szent-Fe-r»?acrendiek templomában szombaton este egy véletlenül feldönlött gyertyáiéi tűzet fogott az oltárteritó. Nagyobb baj azonbau nem esttt, mert a tüzet jókor észrevették és eloltották.
— Épllók egylote. A kőmüveHek és kőfaragók vasárnap értekezletet tartottak, melyen megalakították az építőiparosok eznkegylotét. Kz egylet lapjai\' lehetnek kőmivesek, kőfaragók, ácsok, c crepeiek, asztalosok, lakatosok, bádogosok, szobafestők, mázolók, üvegesek, knlyháH^ és kovácsok. Az egylet tagjait munkához juttatni, érdekeiket megvédeni, ellátáshoz juttatni átu\'a7Ó iparos segédeket és könyvtár és lapok járatása által szórakozást nyújtani a taROknak. Eddig az eg)lelnek 50 rendes és pártoló tagja v*n.
— Bizottsági ülések. Az építészeti bizottság szerdán délután három ómkor Eperje«ay Sándor városi képviselő elnöklete alatt ü éat tartott, melyen a kaszárnya építkezés eddigi módozatait bírálták meg. majd bz uj ép\'tési szabályrendeleti tervezet került tárgyalás alá. Ezt a bizottság hosszas vita ulán elfogadta és elhatározta. hoicy uj utcák nyifá-áió\', régiek meghosszabbításáról a mérnök indítványai alapján javaslatot fog kidolgozni. Az ülés délután négy órakor végződött. A pénzügyi bizottság szerdán délután öt órakor tartotta ülését Vécsey Ziigiijond polgármester elnöklete alatt, tárgyalásra a városi tisztviselők özeté-.bének szabályozásáról és a szolgálat s
nyugdíj szervezési Bzabályrendelettervezet volt kitflzvp. Az ülés hét óráig tartott. A bizottság többezör is fog még Ülést * tartani, mi tekintve az óriási és nagy körültekintést igénylő javaslatot szükséges ie, s ezért a bizottságnak sokszor ossza kell Ülni és így az ügy — minden;1 valószínűség szerint — hosBzu ideig elhúzódik.
— Balosét. Az elemi iskolai tanulók rakoncátlan viselkedését már megírtuk egy cikkben. Viselkedésük nagymérvű vásottságra mutat, mert mikor kijönnek az iskolából oly fülharBO^tató lármát csapnak, hogy azt hiszszQk, választás van és a pártok csatát vívnak egymással, kiabálá?, orditá?, szalonképtelen dalok rezegtetik meg az egyszer már bedobált ablakok lábléit A pajkosságnak már van egy áldozata. A Petöfi-uti iskolából csütörtökön délután jöttek ki a tanulók, hányták nagy örömmel a cigánykereket, az epyik — Bedcuek József olaőosztályu tanuló — a Bzekérutra is kihányta a cigánykereket és egy arramenő kocsi elé dobta magát, molyet nem vett észre, A kocsi oly hirtelen nem állhatott meg. keresztülment a őucskán és rajta veszedelmes sérüléseket ejtett.
— Merénylet. Kele József Bormási parasztlegényt f. hó 15-én reggel eddig ismeretlen tettes orozva megtámadta és fejszével oly pülyos csapást mért a mailére. hogy a legényt eszméletlenül vitték haz8. A tettes elmenekült.
IRODALOM!
— Schubert dalnl. 1 füzet magyar és nétret szöveggel : ára 60 fillér Tartalma. 1) Az éo be.Iyem. — 2) Messze földön. 3) Atlaa 4.) Képe előtt.
Korszakalkotó és hézagpótló vállalatot indít meg ezzrl a magyar dalmQvelés torén a Bárd Ferenc éa testvére budapesti zeneműkiadó cég. Mindet! müveit nemzet a maga nyelvében énekli a világ legnagyobb dalszerzőinek: mint Schubert,. Schumann, Mozart, Mendelsohn, Rubins-tein, Brahms, Qrieg atb. dalait csak mi .mogyarok megmaradtunk e tekintetben hátra, csak nálunk fordul elő, bogy eme clafisiku3ok dalai jó énekelhető magyar fordítás hiányában idegen nyelven adat-
nak elő, vagy csak hevenyészett, rossz fordítáaban amely Bem a szöveg értelmére sem a lélegzetvételre, sem a pro-zodiára sem a ritmikára és fraziozásra nincs tekintettel.
Ezen hiányon is segítve lesz tehát amidőn a kiadó cég magyar műdalokat juttatva a magyar közönség kezébe, mely .Idegen dalok magyar gyűjteménye" cim alatt egy oly füzetes vállatot indít meg, mely mindon hó 1-én 16 oldalnyi terjedelemben fog megjelenni és tartal mázni fogja a legkiválóbb idegen dalszerzők dalait ugy az eredeti nyelven, valamint gondos, jól énekelhető éa a szöveget minden tekintetbea érvényre juttató magyar fordításban, énekre és zongorára, közép hangra alkalmazva.
8x«rkeattöség: Dr. Vill&nyl Henrik, felelő* »«crkea«t5. Kiadó ; Jfl. Uajdlís Jós ne/.
VEGYES.
— Tartós gyögyslker. Fájdalmas csúxoál, a derék-, testrészek ét a forfó köizvényea hántalmainál a .Moll-félo franci* borszesz éa aó\'-val való bcdfirxaöléa aikcrrel haazcáiltatik. Egy Ovpg Ari 1 kor. 80 fill. 8*étkDldéa napoDta utánrétcllcl Moll A. gyógjriaeréi* ca. éa leír. wdr. BzéÜlitö á\'tal Bécs, I. Tuchlauban 9. Vidéki ?yógjizertárakban és anyagkereakedéBekben határozottan Moll-íéle késaiunóuj kérendő az c gyári jelvényével é« aláiriaáral
Nyilttór
rovat alatt köalöttekért nem villái (elelőaiéget a izerkeazlSiéz
Vese, lingyhólyae, hngydara és a köazvénybnntalmak ellen, továbbá a légxó éa euiésztöal Bzervek hurntoa bántalmainál,orvosi tekintélyek általa / -Uthlon-forrág
saliiator
sikerrel rendelve lesx. 11 ti ny haj tó hatású!
Kiilemes ízű 1 1 Köcojeo en&lkelü
Kapható iivinyvizkereskedéiekbeu éi
gy%saerl4rakban A Salvator-forráa igazgatósága Eperjuaea
HIRDETÉSEK.
Jó és olcsó órák. 3
éti jólláHiml pri.il verőknek
KONRÁD JÁNOS
éraiyira
arany, ezüst éa ftkizar árok szállítókba BRÜX (CiehorazM) Jó nickel-rem-óra Irt 8.75. Valódi ez08t-rom.-öra frt. $.80. Valódi cxQst lánc frt. I. 20
Nickel ébresztő óra frt 1 95. Cé*em a ca. éí k. birodalmi címerrel van kitüntetve, seámtalan arany, ezüit kiállítási érew valamint eseroyi cliame-rő levél van birtokomba. N»gy képei árjegyzéket ingyen éabérm.
TDADflM t*p!4lfc •r«»U6 szar. a leg-1 KUrülN jobb éa Ifgolcíóbb febérnje. kéaritmény, kapható a köietkezó alakokban: HT D Afin"NT por-alakban, a lius legiáplálóbb 1 JlaUJl UiN réixe.üm aíehéroye.ételekhea keverve tápláló erejűket lokworoaan fokozza.
VAS-TROPON JSTíSCtt::
(ehórnye Izomerótitö hatását. a vérszegénység, •ippadtaág, idsgoySngeség legjobb orvosszer*.
TROPON-CÁCAO
sxertc táplálóbb, mini a közönségei eacao, melynek legfioonia faji&jivabbl késiül:*\'
TROPON-GYERMEKTÁP-
T TC7T a leítartalmaiabb és lecmegbUha-LlOZil tóbb gyennekUpláiék. Eg/edQ i igazi pótaxero az anyatejnek, Mgy Tropon (fehéroyo) tartalma köretkeattében tápláló ereje nagyobb, mint minden m&s táptiazté.
Kaphatók minden gyógyszertárban*
6136 Bzám./tk. 1901.
-Árverési hirdetmény.
A nagykanÍ28ai kir. törvényszék telekkönyvi oeztálya részéről köihirré tétetik, hogy Bazi-ó Andráa gelsei lakós végrehajts lónak, — Horváth József (rostás) és neje bzüI. Takács Rozi ujudvari lakós végrehajtást szenvedők elleni 739 korona 20 fillér tőke, ennek 1901. évi január hó 1-től járó 8°|0 kamatai, 24 korona 23 fillér zálogjog bekublezéai, 45 korona 80 fillér per, — 27 korona 90 fillér végrehajtás kérolmi éa 27 korina 40 fillér árverés kérelmi jelenlegi és\' á még felmerülendő költBégek iránti ügyében a fentnevezeit kir. törvényszék területéhez tartozó a Horváth József éa neje szQl. Takács Rozi tulajdonát képező a bakó-náki 872 bz. Ijkvben f 1060. hm. a. 512 koronára becsült erdő a nyugati erdő dűlőben
1091. évi december hó 27. napjának délelőtti 10 órakor
Bakónak községházánál; — az ujudvari 79. bz. Ijkvben t 346 brsz. alalt 208 koronára bec»űlt öreghegyi szőllő, — bz ugyanottani f 349 hrsz a. 10 ko-rouára becsült öreghegyi rét, — az uKyhnottani f 465 hrsz. a. 298 koro-i;ára becsült öreghegyi %azőllő, rét, présház pincével (alsóutou) — az ugyanottani f 477 hrsz. n. 16 koronára becsült öreghegyi rét (mélyuton fe ül.) — az ugyanottani f 481 hrsz, a; 152 koronára becsült öreghegyi szőllő (a mélyuton) felül
1901. évi december hó 27. napján dólntán 3 órakor ;
Újudvar községházánál Oroszváry Gyula felperesi ügyvéd vagy helyettese közbejöttével megtartandó nyilvánoa árveró-seu eladatni fog.
Kikiáltási ár a fentebb kitett bccsár.
Árverezni kivánók tartoznak a becsár 10°/o-át készpénzben vagy óvadékWpes papírban a kiküldött kezéhez letenni.
Kelt Nagykanizsán, a kir. tvszék mint telekkönyvi hatóságnál, 1901. évi nzept. hó 9. napján.
1508. sz./végrh. 1901.
Árverési hirdetmény._
Alulírott bi^sági végrehajtó az 1881. évi fjX. t. c. 102 § a értelmében ezennel közhirré teszi, hogy a nagykanizsai kir. járásbiró-ágnak 1901. évi Sp. 1IL 232\'3, 16013, 9113, — 1901. V. 787|l. <J43li; 878jl ezámu végzése következtében Az első budapesti gőzmalmi részvénytársaság, Herceg-Baltilyány Strait-mann Ödön, Güneberger Jakab, Ábel Alajos, Granischladten Gyula, , Nemzeti baleset biztosító részvénytársaság Viola Lujza é* Viola Adolf ellen 624 k. 29 f., — 379 k. 48 f.. — 730 k„ 800 k., 144 k., — 63 k. 70 f. a járulékai erejéig foganatosított biztosítási és kielégítési végrehajtás utján le és felül foglalt és 1146 koronára becsült különféle szobabútorok, á?ycemüek stb.-böl illó ingóságok uyilvános árverésen eladatnak.
Mely árverésnek a nagykanizsai kir. járásbíróság 1901. évi V. 629/5 számú végzése folytán Nagykanizsán a helyszínén leendő eszközlésére ^
1901. évi október hó 25-ik napjának dólntán 3 órája
határidőül kitüzelik és ahhoz- a venni szándékozók oly megjegyzéssel hivatnak meg, hogy az érintett ingóságok az 1881. évi LX t.-cz. 107. 6i 108. §-a értelmében készpénzfizetés mellett, a legtöbbet ígérőnek becsáron alal is el fognak adatni.
Költ Nagykanizsán, 1901, évi okt. hó 10. oapján.
Maximovits György
r kir. bir. yhajtó.
| ffi kiadóhivatalában ffi \' j
-......T5EP
Ncliulch Henrik
HIRDETÉSI IRODÁJA
Becs, I.. MiellellJIilsiiii! ésl. emelet
Alapíttatott 1873 B Telephon 609. | A ca k. póatatakarékpéoztár Clearing-axáu-
iája 804. 816. {
ajánlja magát hirdetési megbízások gyora és o\'oai elintézésére bei- él kfllftldi ojiáflok réazéro
Szaktanácsok, hirdotéai tervezetek, ársza-| biiok di{Btntiian.
; Legújabb nagy hirlap ir|egyzek birdstőkaek \\ ingyen és bérneatva
1 Saját gyUjteményes-hirdető
^ rovat a : |
„Sím frcie Presse\'\' ii „Htiti Vi\'r. Tjgllill" j
í hírlapokban miudennema hirdetés résiérp, í I mint: Adki-véttU közlések minden Dzíet-ágnak, Tara, kápvlialdl. OgyaSki, állást- \' kereti ajánta I hirdetések stb |
APRÓ HIRDETÉSEK.
Két egész uj Habits-féle pedál-CIIHBAIiOM
olcaő árért eladd, vagy havi 4 forintért bérbe vehető. Bővebbet ifj. Wajdits Józsefnél,
Nagy Kanizsán.
Pedál nélküli cimbalmok ára 65 frt Havibér Összeg 2 frt 50 ktí
104-1. nr. szám. Székesfejérvári m.kir.állami méntelep parancsnokság.
1901.
Arlejtési hirdetmény.
A folyó év augusztus bd 27-én meglartott ajánlati versenytárgyalás a m. kir. foldmivelésügyi minisztérium által jóvá nem hagyatott, ennélfogva a székesfejérvári m. kir. állatni méntelep székeafejérvári, bábolnai, nyitrai, nagyatádi és palini osztályaiban elhelyezett katonai legénység és ménállomány részére 1901. december hó 1-étől, 1902. október hd végéig szűkséglcndö kenyér, zab, széna, atom- és ágyszalma, tűzifa és kőolaj biztosítása iránt a székesfejérvári m kir. állami méntelep parancsnokság számvivő irodájában 1901. óyi november hó 4 ón, delelőtt 9 órakor ujabb 2&rt ajinlatok tárgyalása fog megtartatni.
A közelebbi szállítási feltételek a székeafejérvári m. kir. állami méo-telcp számvivő irodájában megtudhatók, a hal a szállítási feltételek füzete is betekinthető, és a honnan az árlejtést hirdetmény kívánatra megküldetni íog.
Az érdeklődők ennélfogva erről azon felhívással értesíttetnek, miként az erre vonatkozó ajánlataikat a kitűzött határidőig annál is inkább nyújtsák be, mivel a később érkezettek figyelmen kívül hagyatnak.
Kelt Székesfejérvár, 1901. október hó lG-án.
i
ACETYLEN
KLEMM ÉS NOWÁK KOLOZSVÁRT
oly Bcctjleo kéizQUkct azálüUQtk, nel; minden kívánalomnak me,(elel Eszel minden hiányt megizcmlcttek :
Robbanásblztonadg,
Antomatlkns és gaidasáeos gázfejlesztés, Elérhetetlen tiszta és gyors ntintöltós, Solld kivitel és egyszeri kezelés.
Saját ii.btdilm&k Euripi él AroeríVa Ifgntgyobb áll.ra.ib.n. AjAaljik a.gulut toribbi Acclylsn telepek IMisltéserfi minden kivitelben és nBffyi&gbaa.
(ProipeklQick, olliraer5.ir.iok, kMuígtírrezctok Innen él bérmentve.)
Elsőrendű Carhid \'"\'j10""",\' "p1 t"íirt .
--izillituuk.
Fémnyomdai munkák ""i!1"\' borífJ\' ,*lpí*K*,ÍÍ-
_í_ rajtok xagj minták atenut gyorzan ti olctófi elké-
aaittatiwk.
Ai InaUllatlokbiin jártas, tisztességes képviselők kerettetnek
SS
A PALLAS
kész!
Megjelent 16 dis^es íélbórkötésü kötetben;
a teljes iuü nrn »6 frt. — Díszes fali állvány hozzá csomagolással együtt 91 frt.
A magyar lélek mindennapi kenyere a PALLAS NAGY LEXIKONA; el nem lehet nélklle senki.
Kell: a gazdagnak, szegénynek, tudósnak, tudatlannak.
Kapható: Ifj. Wajdits József könyvkereskedésében Nagy-Kanizsán, esetleg havi\'8 koronás részletfizetésre isi
XI. ÉVFOLYAM
ZALAI K ö 7.1. ö N Y
1901. OKTÓBER 18-év
lÍXIHLJÜ
(Glasur)
legkitűnőbb mázold-szer puha padló számára. "Wl
1 natty palack ára frt 1.35 kr. — 1 kis palack ára 68 kr.
VIASZ-KENÖCS ! ARANY-FÉNYMÁZ
legjobb ds legcg.vjacrübb beerenzK- kípkeremk atb. beiranyofására. 8?,or licmÍDj padló BíJmára. 1 kö- j 1 kis palack ára 20 kr. cs5g ára 45 kr. {
FEHÉR „GLASUR"-FÉNYMÁZ
Legjobb Bzer mosdó-asztalok, ajtóit, ablakdeszkák bID. ujjonnaDi befestésére. 1 doboz ára 45 kr. — Mindenkor kaphatók: NEU és KLEIN cégnél NAGYKANIZSÁM.
nDnaoninnooooooooooaooooioocooooooooooooooooo
Z.K. \'•/,, 901
MOLL,SEIDLIII POR
Ci»k
akkor ral&diaU. ha mlníogylk dobox Moll A. védjegyét és aláírásit tünteti fal. A Moll A.-féle Seldllti porok tartói gy6ftyhatAía a leirmalcaciabb gyomor- él al-teatbántalBik, gyomorgörcs gyomorhév, röíjíftU azékrakedéa, tnájbkaulom, vér toluláa, aranyér éa a legkfihnhöxöbb nfll betegségek ellen, e jeles háziixernek étti«ed\'«k óta mindig nagycbb wltfrjcdéit izcraeit. — Ara ejy lepaalétalt are-datl doboznak 2 kor
H a m i 8 i t á 8 ok tör vén yil eg feny i 11 e t n e k.
SOLL-FELE FRANCIÁI
zEMSMM^SM
Csak \'akkor valódi, ha mindeRTÍk llireg MOI,L A. téJjeyyét tnntftü lel
----- „A. Moll* feliratú rfnoeattal t»u *ir»a. A Moll-féle
fraoozla borizesz et aó novezotoson nint fájdaloraoifllapltő bedirraSléai izer kftjixfpny, caui és a meghűlés egyéb köretkezmóuyein-jl legiamorete8Bbb népsxer. — Egy ónozott eredeti üveg Ara I kor. 90 tlll.
MOLL Gyermek szappanja.
Legfinomabb, legnjabb módszer nerint készicek gyermek é» hölgy szappan a bör okszerű époláaára oyBrrnokak és foln»ttek ráaxéro.
Ara darabonklnt — 40 flll. Öt darab — I kor. 80 flll. Minden darab gyermek-Baappaa Moll A. védjegyével van elliua.
FőszétkOldó*:
Moll A. gyógyszerész, cs. és kir. udvari szállító által,
Bécs: Tuchlanben 9. bz.
Vidéki megrendelések naponta postaulénrét mellett teljesíttetnek. A raktárakban tessék határozottan MOLL A. aláírásával és védjegyével ellátott készitményekeA kérni. Raktár: Nagy-Kanizsán RoSBnfeld Adolf 08 Fia.
Mosási-gépgyár
KRAUSS & CONIP., Bécs,
XVIII., Wáhrlngtr Bflrlel 63.
Legnngyobb is legidősebb gjár oxen »wkmlb«kn A\\isttrU-Mngyaror«j:igban el»411al leijei moaóln-tézotek berendezését és szilllt jótillra kililnö ki»ltclben
8öz-mos6 gápehit
elismert Segjobb rendsierüe-ket, kézi- ét erü hajtSsra aS frtlól 2000 írtig. •
Központ futókat\' (Centrifugán)
egész zajtalanul működüket kéz vagy erőhajtftsrs MO írttól felfelé.
Legjobb Wring-gépekat
(ruha kicsavaró gépeket) Hiten nagysigban i4 frtlAl felfelé.
Ruha fargatókat
l^SEmaydlEIil
* :>\' fem kr^ze-?? f\'^.t
Igjgg^gjtólabdacsaiB
legjobbnak bizonyult szerkezetit 24 írttól felfelé.
Vasaló gépeket
85\'írttól felfelé.\'
Kimentő képes árjegyzékek az Összes mos\'isi gépekrOl kivonatra ingyenéi bérmentve.
oaDcx3oooooooooocMonnr>noonoooooonpooooooooi
melyek mér évek óta jók-Dak bizonyultak és hlrne.es onoHokiól, mint konnjü haatuJliS feloldó »»er
ajinltattalnek, az eméutéet nem la.ir-ják éa teljesen ártalmatlanok. Cukrozott mlnösé-Rdk kDretkeztébeo még gyermekek állal is szívesen bevétetnek. Efy 15 pllnlát tartalmazó doboz 30, egy tekercs, mely 8 dobozt, tehát 120 pllnlát tartalmai, csak 2kor. 2 k. 45 f. elíleges beküldésénél egy tekercs bérmentve szállíttatik. IllÉD líl 111/ Nenitelo F. hashajtó labdacsait. Csak akkor ]l\\CnÜUll(\\ valódi, hi minden doboz hátulján a mi lörié-loyileg bejegyzeit .Szent Lipót" védjegyünkkel van ellátva I lörSa fekoib nyomással. A mi lóriényllec védett dobozaink Iutasításaink éa csomagolásainkon PHILXPP\'3 ÍJEUBTEIN | APOTHEKER aláírásnak kell lenni.
EUSTEIN FÜLÖP
.Sieat\'Llp^thoi\' cimxett jju.nir. 2. E. "/,, WIKN, I., Plank.Dg&sie S. Raklir N«hj-Kiuííiío: BKI.U9 LAJOS é> BBIK OTDI.i „ó,j.nrímkoíl.
aooooaacxjoooaaaaoaaasoaaoaooooaaoapaoaooooa
UorcsSvck
| jótállással keményedéa, lyukacsosoddá éa törékenység ellen.
Budapest
VI. Andrkaiy.Qt 20
cs. éa kir. udv. azállitók.
Bécs
f, Sdivtlcuriog a.
Hiúdon plDcészotl eszköz, szivattyúk
stb. teliékek. Minták ésárjegyzékekiogyeo d. bérmentve.
□QOooooocipooooDOooooDaaoQoocoooooo: iBSöaaBB0
CS.ís KIR.
\\heim nm

m"
f/esfia -líá/y/if7Acr^~^J Heim féle folyton égő-szabályozó-szellőzo kályhák TOBB M//fT 65. OOO HASZNAI A TBAM
Utánzatoktól I MEIDIN GER-OFEN I utalással az ilt óva intünk H.HEIM ^ álló védjegyre
jFolylonéf/ő Aa/tt/crl/óA
KÖZPONTI
MINDEN RENDSZERBEN,
M/NDEN TÜZELŐ ANYAG/Y/IIC FÜSrM£Hr£S TÖ/£lÉSSfl. EGY KANDALLÓ TÖBB HELYISÉGET FÜGGETLENÜL BEFŰrHET.
S^r//áz /e/ési bere/fdezéseA,
MINDENNEMŰ SZÁRÍTÓ BERENDEZÉSEK. NÖVÉNYHÁZI FŰTÉSEK.
l<ff/o66re/éreacr/jÁr. - f/vsoe/i/so/r és /rö/fséffveféseÁ ingyen ésbérmen/ve.
BUDAPEST, THONETUDVAR
Eredetiben kaphatók bécs.obér-döbling.
CSAKISGYARUNKBAN BÉgS,I.KOHLMARKT7.
* jp. | Q | r « a w m* «r n M Va — « « . .. . —_______ _
VAGY FIÓKJAINKBAN.
PRAGA, HYBERNERG. 7.
Szép és kellemes
otthouuük leaz, ba a — ____PiQgger éa Boecking-félo
borostyánolaj-padozat
padozatok, épületek és bátorok feiléséra baazsáijak.
Ezea padozat-máz uíjy minőségre, szépségre, mit tartósságra nézve páratlan a maga nemében b bárki által a dobozon olvasható használati utasítás szerint könnyen alkalmazható.
Kizárólagoa raktár: FESSEL II OFERJÓZSEF cégnél
Nagykanizsán.

mint & förős tiaztitó kenőcs
SOKKAL JOBB Glóbus fémtisztitó kivonat
Legújabb kitüntetéa * FRITZ SCHU1-Z iun\' AKT. GES ,^
ADAMYÉDm ^^ i-e\'Pzio ünd Eoer cógtöi. ParS vSLlííT900 Mindenütt fcapha«6l »
Csoport kiáll. kim. iparnak.
rendkívüli szerencse
I IBI föáiudiíjában,
abol eddig több mini-
ÖT MILLIÓ
koronát fizettek ki, kSi&lte
600,000 tmúl a 69688. számra; 600,000 koronát a 28118. szánra
tpVl
,Nem kellJgazdaRnak lenni, hogy ||egy sorajegyet váaároijock BV
I J tani/
O
Suchard
GRAND PRIX
Paris ®oo.
060)1 tódíl
«7« SiHífl b\'H40 OWltX) WOTO
ano
S7000 O&líi
eoöóo
ttTíVJ
SZEREJNCSE-NAPTÁR.
Pelrnír Májcxloi
Aprilü
1 7S744
2 Sí4$l>
3 DtHM) * &7VIU ^ OHHh
BMM7 BSIÜI tzva
ma u±o: 5:«o M£W 90&4G 133Ü tiíW
<ctt: i tfljy üt; íC-^r
(lW.icl
I J«H| VKIJ
tisiu
WIIS 34ÍU1
ct«ii
T.TS3I
tijas
2 IM34
3 SW 4! HMl 6,11110 a! 7i— 7 n.-tae B, ;-«Y,i
B\'wii
10. &V4JJ11
11 ,í*74í
12 6ÍMH I3ÍSS717 14 i«17J
ír. 4wio
10 »4ffl» IÍÍD7. 7«VIJ ii> ixiva a» 737:
22
r: 3íu78. 7M«0 CWIJO nini
27 IW54J
Jallai | Angml Siaptaab. OkUber | aona.b.| Dioeqb.
SMJ1I HíflK OMIH ÍSOtl 78747 l(iS3 asett ÍSftW B&SM
wee<
01401 KM60 447SO 1S4ÍI 73M5
1 t»17
2 imi
3l 447VB fl(6JW
i&\'tO
48907 14ÍÍJ ?WÖ HS31Ű 7SB07 71007 SZW iSfVO 814M fruoi SSÜftü HSIH4
67*11 7*711 tWKi; 23715 HM (MM MUÍ !W1 7M« ♦578S
WSIL 71741 I ***»
Mao
*7»t7
ruoo
7M40 W71S IDHI KH3t 14171 aouv, 14.M «47n 7MJOO
1 0041 4 Itíse 0 U418 8 57XO
1 HPCOO \' 7S4IO I 1 83750
> | M7i
jyíikor van a születésnapom?
Hifi
i5 a Irt| 7.ÍA4N SÜtHS
18 6MH
19
aojwmtt
OOW7 oc*u; 671164 78710
S.Wtl WMM
utóéi
2 4A7«
3 M7*> 4IIKI.W 0 7*M ei70601
0 Í7SH
10 MM76
11 7H0I.S
12 tSWti
13 U7ÍS i«l
IR 14*11 íöleo&s; 17 ímh 1H »74U
l»4U tón:* «6oin
H.jlonki ni i aíwl Tisirolji, iníly TéletUalll i
n;re- imj nQleUsupjári lel tii Jemni Siei ui-mokbö! atinoiak ttiu joralegy, de Vt, \'
bitó. Csak aioi legrosnab!> esetien kDId&k fcisonlo ssisiot, ti t kín uU nlr il volii íítl
t, \'/<,\'/»U U»-
Az I. osztályu^sotrsjogyck ára: egy nyolcad (l|„) — 75 frt vagy 1.50 k.Jegy negyed (\'!») 1.50 frt vagy 3.— k. egy fél J. (\'jo 3 - « « 6.— „ legy egésr («|,) 6.— . , ia.— \' Kr«leii aorajogyeket utAnféttel tagy a be\'téiOaaceg olöxetca bekoldéio ellenében küldök. Mia-den rendeléihex a hivfctaloa tcr»ct íngyta molléldon. A hlT»Ulot^ nyeremónyjegynókot hasii atia azonnal laldAni. Sxireakedjék ncgrflDdeléacit atoonal, de legkéiőbb
HT f. évi október hó 27 ig H
alólirt azcrencaéa (őeliruBÍtúbos jattatol,
BIHARI EIJE
BUDAPEST, Városház-utca 14. szám.
— Itt lerár»<U t ————————
T. Bihari Ede urnák Budapest.
Silfeakedjék a magjar kir. siab. osrtáljaorejíték_ k. eredeti aornjagjét a hivatalos terreiettel bouim juttatni.
A betétdsBzeg-
_kor.

BUOTMndC. postautaUányon kaid8m. ) nlraktdjfk mrílai.
X oaitálju_
) A nem klvinut
Nyomatott Ifj. Wijdita József kOnjrTOyomd^jibia Nagj-Kanixain.
NAGYKANIZSA, 1901. október hó 26-án.
43-ik szám.
Elö/ia«té*l \\ri Egéix étre . . 10 kor. — fill. Fél érre . . . 6 kor. — fiit. Negyedövre . . 2 kor. 5o flll. Egyes Biánt 20 üli,
^ H I R 0 E T É SEK
6 hiiibotpetitiorbao l4,tnáiod«xor 13, i miodec további torért 10 tilt
NYÍL TTFRBEN
petit toronként 20 filléré:t vétetnek fel.
XL. évfolyam.
A lap axellemi réiaét illeti mio-
Jen kOklcmény a felelöl sserkessUS nevéra. aa anyiji réixt Illető köt\' leményk p.-dig a kiadó netére cimretren Nagy-Kanlfcsára bér-mentvo lolíxendik.
Bémrotetlen levelek nem fogad-tatnak el.
Kéziratok Tlsiranetn kOldetnnk
A nagy-kanizsai .Ipar-Testület,* „a nagy-kanizsai Takarékpénztár részvény-társaság,.1 a .Kotori takarékpénztár . részvény-társaság," ,nagy-kanizsai éa a galamboki önkéntes tűzoltó egylet/ a .nagy-kanizsai kisdedneveló egyesület/ a .nagy,-kanizsai tanítói járáskör," a .nagy-kanizsai keresztény jótékony nőegylet," „n.-kanizsai izr. jótékony nőegylet," „Bzegények tápintézete," a .katonai hadastyánegylet," a „Boproni kereskedelmi iparkamara," nagy-kanizsai külválasztmányának hivatalos lapja.
HETENKINT EGYSZER, SZOMBATON MEGJELENŐ VEGYES TARTALMÚ HETILAP.
A kegyelet napja.
Nagykanizsa, 1001. okt. 25.
Járjuk a temetőt Porba taposott sárga falcvolckcn járunk. Cifra, pompás koszorúit kihozza a hatalmas, a a gazdag, önkezével font kicsi koszorújával kiballag az flgyefogyott, a kolduslázár is. A kertekből letördelik mind az őszi rózsát, hogy rászórja mindenki kedves halottjának sirhal-mára. És meggyújtják az emlékezés mécsét és imádkoznak térdre hullva egy-egy felékesített néma sirhalom előtt. Ha soha másszor az esztendőben. Ha soha buzgón, igaz szívből, szeot meggyőződésből, most igen. Ha soha nem érezzük is gyarlóságunkat, ha soha nem hiszünk is a mindenség urában, ezen a napon félve tiszteljük, dicuóségét, hatalmát, szent nevét és borulunk a porba előtte.
Járjuk, a temetőt. Nem a madárdalosat, az elhagyatottat, de a népeset, a zajgót. Hullámzik a nép. Fiatalok és vőnek, nők és férfiak, idegenek, akiknek nem\' nyugszik -ezek-ben/jL jurók bálLSő __ipjuk, se. anyjuk; se rokonuk,\'se jó barátjuk, kijöttek ma a holtak birodalmába és komoly megihletódéssel bolyonganak a sirdom-bok között. És itt most nem a meztelen galyak, nem a lehulló rózsák emlékeztetnek az elmúlásra. Nem. Azok a könnyek, melyek hívatlanul jelennek meg szemünkben, azok a fohászok és könyörgések, melyeket végességünk tudatában felkQldünk az élők és holtak istenéhez.
Járjuk, a temetőt. Mindenik sírhalomra ráragyog az őszi napsugár. Arra is, melyet gazdag délszaki növények, pálmák borítanak el 8 hatalmas obeliszk jelöli az alatta por-
ladozó nevét, arra is, melyén csak egyszerű levelekből font koszorú van helyezve és fakeresztet szúrtak a tövébe. A halottak országában egyen-loaég van. „Paliida mors asquo pul-sat pede pauperam taberoas, regura-que turrea . . ."
Járjuk a temetőt És zokogunk a zokogókkaí. Egyik simái roskadozó ősz ember deli fiát siratja. Itt árván maradt loáuyok zokognak anyjuk sir-halmánál. Ott meg az apa mutatja gyermekeinek a korán elvesztett édes anya sírját. Lobognák a lángok a Birok tövében és a buzgó fohászkodás zokogásba íul el. Ez az emlékezés napja, de a megbánásé is. Egy esztendőben elkövetett bűneinkért,— gyengeségeinkért azoknak sirján kérünk bocsánatot, kik közel vannak az irgalom és fizeretet istenéhez. És ilyenkor érezzük, hogy a sora Játhatatlan keze bármelyik pillanatban elvághatja életünk fonalát s oda juttathat bennünket is a hideg fekete föld alá. ; v \'
Járjuk a temetőt Nagyjaink,- vértannink nagy pompával feldíszített sírjai mellett kalaplevéve haladuok el. Magánosok, egyletek, testületek zarándokolnak sírjaikhoz s rajongó szeretettel beszélnek azon dic3Ő halottakról, kiket, mig éltek és dolgoz-, tak a haza boldogságáért, nem tudott megbecsülni a nemzet. Begyepesedett sirjaiknál pirulva mondják el a hála-szózatot. A népszabadság apostolai egyszerű vagy jeltelen sírokban alusz-R7.ák az örök álmot.
Járjuk a temetőt. Beesteledik. Kigyulladnak a fáklyák és lobogva égnek a késő éjjeli órákig. Akkor kialusznak és a temető újra csendes, nyu-
godt" lesz. Legutolsó látogatója Is kibotorkál és becsukják a kapukat.
A bank-bukás baoillusa.
Nem ujabb időbon fölfedezett boteg-ség-okozó ez, nem is az emberi testet 8 annak egészségét támadja meg, latin neve nincsen s hiába keresnők ezt a kifejezést palbologiai szótárakban mégis létezik 8 ha fellép vagy inkább h\\ kitör az általa okozott baj, akkor járványként pusziit, felforgatja a kórfészket s t xiszteuciákk*), egész családokat tesz bemntivé. ! * *
Magyar neve van, sőt több is: hiszékenység, felületesség; könnyelműség. Az utolsó napokban Sopron városát dúlta, a rettenetes munkája megváltoztatta alaposan ezen város gazdasági éa vagyoni képét. . .
A soproni építő- és hitelbank volt az a kóríészek, bol évek óta ,R9Ínkultur-ban" ápolták az emlitert bacillutt ahonnan, mint valami csúnya daganatból kifakadva, ellepte a város és vidékének társadalmát, levert a lábáról előkelő cégeket tönkre tett köztiszteletben álló a a köztiszteletet meg is érdemlő férfiakat.
S utólagosan jönnek a fennséges váll-vonások, jőngek a mély szakértelemről tanúskodó elmélkedések, melyek miodjoda lyukadnak ki, hogy: .miriáéz nem törtéi-hetett meg volna ha..." De ezen BbaV rettenetesen fog hangoznia letartóztatott tisztviselők (Qleibe, iszonyatot fog kelteni az igazgatóság és felügyelő bizottság bűnös tagjaiban kik ápolói voltak a veszedelmes bacillusnak, mely tönkre ment volna, — .ha" — ők a köteleaség9zerü ellenőrzést gyakorolták volna.
Ha hiszékenységtek, ieldletességtek, könnyelmöséglek folytán elvesztettétek saját vagyonotokat, sőt ha koldusokká leltetek: azáoalmuakra vagytok méltók, mert bűnhődtök hibátokért. Dd nem érdemeltek élnézést, mert ti idegen vagyonnal voltatok könnyelműen játszók
Váljon hány igazgatósági tagbau, hány .felfigyelő" bizottsági tagban szólalhatott meg az utolsó napokban a lel-
kiismeret hány gondolhatta magában .Istenem hátha minálunk....?"
Moat következnek majd rovancsolások szerteszét, melynek x takarékpénztári vagy bank-igazgató vagy kícsinlö mosoly-lyal, vagy sértett önérzetemmel asszisztál. Ha mégis minden rendben van, akkor az ideges rovancsolók szinte exkazáció megjegyzéssel, szégyenkezve írják alá a jegyzökönyvet s ezntán megint csak úgy lesz, hogy az ilyeo rovancsolások igen tok esetben nem mások, mint bizalmi voxolások az igazgatóval, a tisztikarai szemben. \' , \'.
Hogy másképp lesz-e ezjvalahaíNemi. Nem, addig mig azok, kik igazgatót\'ag-sák\'i vagy íelQgyeló bizottsági állásokra vállalkoznak, tudatában qiacaenek annak\' a nagy felelősségnek, melyet tisztségükkel átveazook; nem addig, mig a részvényesek ily felelősségteljes álíásokkal\' csakis oly féfiukat nem biznak meg, kik általános miveliaégüknél éa kereskedői képzettségüknél fogva a törvénytől előirt ellenőrzést ki is gyakorolhatják, nem addig mig a törvényhozás nem gondoskodik a részvénytársaságok felett gya-korlandó állami ellenőrzésről.
És még egy feltétel van, melyet a .Zalai Közlöny" utolsó számában egy ugylátazik igen hivatott toll értetett meg velünk, éa pedig az, hogy a pénzintézetek vezetői minden tehetségükkel oda törekedjooek, hogy a technikai személyzetet nem csak bő szakismeretekkel rendelkező féfiakká, hanem általános miveltségre és jellemre nézve ia kifogá-solbatatlan egyénekké nevelje.
A pénzintézeti iutézők és hivatalnokok ue vegyék bizalmatlanság számba a r0vanc30lást, még a legpedáusabb akár kicsiségekre terjedő vizsgálatot is nézze mint a felügyelő bizottság legielkisme* reteaebb gyakorlását. A pénzintézeti bi-vataluol^ legyen öo&lló munkás éa amit csinál no csinálja azért, mert a titkár ur ugy mondja, hanem azért mivel tudja, hogy annak igy kell lenni.
önállóság, flzaksvatottság és lelkiismeret ez a szérum, mely gyökerével kiirtja a fenntemlitett bacilluatj
Az izr. polgári iskola faloszlása.
Városunk, közoktatásügyében nem jelentéktelen esemény az izraelita polgári iskola feloszlásának javaslata. Egy iskolánkkal .kevesebbünk leszen.\'ami e kicsiny városban culturalis eseményszámba jön.\' r
Tanalóinak "Jiiáma évröl-évro csökkon. Jelenleg SO növendéke van. A hitközség a mnlt esztendőben 7500 korona dificit terhét viselte polgári iskolája után s még e mellett Is képtelen azt rendesen felszerelői, a Janárokat" rendesen fizetni, arróf pedig, hogy jövőjükről is gondoskodhatnék szó sem lehet.
Ma már minden nagyközség állit fel polgári iskolákat, törvény Bzerint erre minden 6000-aél több l&kóssal biró váró* kőtolezro van. Kanizsa környékén /ezek a kisebb városok: Keszthely,Csorgó, Szigetvár, Barcs, Btb. mindnyájan polgári iskolákra tesznek szert lassankint, ugy, hogy városunk elveszti azt a nagy vidéket, melynek • egykor közoktatásügyiig központja volt/ s iskolái számára nem marad más anyag, mint amit ő maga, a város, s legszorosabb vidéke, tehát a járás falvai szolgáltatnak. Ez az anyag Bem marad meg a zsidó polgári számára. A tanárokkal éa taneszközökkel jobban fölszerelt, rendezettebb másik polgári elszivta tőle azt az anyagot is, amire a zsidó polgári számithatott, ugy, hogy jelentékeny számú zsidó tanuló keresi fel évenkint a városi, illetve állami pol-polgári iskolát a zsidó polgári mellőzésével így történhetett meg, hogy ma már oly kevés tanuló, látogatja ezt a polgárit, mintba jogakadémia voloa. 80 tanulóval képtelenség fenntartani polgári iskolát, még akkor is, ha erre szükség volna, ha az valóban felekezete érdekében missziót teljesítene, áldozni reá pedig akkor, mikor erre az intézményre szükség egyáltalában nincsen, mikor ez felesleges kész nevetség volna.
Némelyek Bzeriot egy vélt missziót teljesít ma is a zsidó polgári iskola, t.i. anyagot szolgálhat a kereskedelmi iskolának. Nos ez a misszió nagyon dubiósus ez egy képzelt hivatás. A zsidó polgári iskola anyag* nem fog a polgári tanul-
TÁRCZ A.
Nagykanizsa csínos város
- A ,Zalai Kőiiflny* eredeti tárcája. -
Nagykanizsa csinos várus,
l\'tino* mint egy tündér leány; .
Csinosságát inegirigyll
Kisebb nagyobb akárhány.
Szép és kecses alakjával, A szivet csak ingerli;
Mezét folyton váltoitatja. Mint eny kényét gigcrli.
Kicsiny gyermek valék még csak, Mikur belé kerültem,
Pongyolában járkálgaio:t. Uc mégis oicg.zercttein.
Megszerettem, mert mar akkor Észrevettem bijaii,
S a bimbOkböl fakadóul Arczának szép rózsáit.
Megszerettem, de hogy is ne? Hisz keblére zárt engem;
Ki épp akkoi hagytam csak cl Gyermekkori édenem. ■
JiS ligának nem volt elég, Hogy rázn fordlti gondját;
Tudománynak l» felnylti Előttem a csarnokit.
Haladtam éa bol.dott ö, lUUdntt gőzerővel;
Haladásban sohasem ü. Mindig én maradtam cl.
Utcák nyíltok mindenfelé, Egyenesek, tágasak;
A régi kis viskók helyett, Pumpái házak Unadlik
Utcát, letel kitégláztak
S eltilnt a nagy íártenger;
bltOntek n sárgerendák, Miken ugrált ax ember.
Szóval: mire eléikeiett. Egy-két tized évalkony;
Ugy állott n szemünk előtt. Mint egy kecses menyasszony.
Későbben a luxus hajlam Látszott rrjt erőt venni;
Kőolajat s téglaburkot Kezdett gyorsan levetni.
Iiázak előtt atxfait fekszik, llosstan mint egy kigyótes!;
Villanyfényben a városunk, Akár mint e<nk Iludapeir.
Nem luxus ex — mondogatják — A löicktós csak modem;
Hisz városunk sem nem Makó. Sem pedig svejcí Luzern
(ín is osztom o felfogást, Osztom lelkem mélyéből;
Szivem nagyot dobban mindig. Ha sugárt kap fényéből
Haladj hát csak szép Kanizsa Haladj de gyorsvonalon;
Sárga Irigység ne vessen Gátot a kezdett uton.
Nith Norbert.
Halálos ágyon.
Irta: Serao Matild.
— A .Zalai Kötlöoy* tárcája. -
A csukott szobában fojtó volt & levegő az augusztusi napokoo. Reggel lomhán zsongtak a legyek, mert oda csalta őket a hálószobában födetlen álló cukortartó,
narancsvizes pobár és a codein szörp, mely egy palack nyakáról csorgott le. Ugy látszik, jól érezték magukat a beteg-Bzobát jellemző, nehézszaga levegőben.
Leszálltak a beleg asszony barna arcára, miközben ez alodt abba a meredt zsibbadtságba merülve, amely a balált szokta megelőzni. A Gu hasztalan zavarta el őket egy legyezővel, azért mégis visszatértek és ellepték a beteg asszony félig nyitott ajkát, amelyen át rövid, hörgő lélekzet, Bzabadult ki. Este nem volt szabad kinyitni az ablakokat és a gyertya lángja egyenesen, mozdulatlanul égett, mintha valami Üvegbura allatt lett volna. Éjjel lángok csaptak Pietró agyába, aki vértanai türelemmel virrasztott az anyja ágyánál. A szoba eiri csendjét megtörte a haldokló tüdő tompa hörgése, rekedt aipoláaa, vagy száraz makacs köhögés zöreje. Az ifjú virrasztott, mereven csüggesztve tekintetét az anyja arcára, mintha agyába akarta tolna vésni lesoványodott vékonyka arcát, melynek egy-egy vonása merevnek látszott. Jól tudta, hogy anyja haldoklott. Tudta Ezt susogta neki a lelke, váltig, kérlelhetetlenül, mintha meg akarna bizonjosodai róla. Könnycsepp nem ült ki szempilláira, Zokogás nem gyötörte a keblét Meg volt döbbenve.
Mintegy kövémeredten. élt abban a szobában; Járt kelt, orvosságot, vizet nyújtva a betegnek- Megigazgatva a párnákat odaadóan, meghunyászkodva ápolva a beteget, szép lassan, do édesdeden, szótlanul, jobban, mint > nő szokta. Nem rázkódott meg, nem rénzketett, közőnbÖB-
Bégre szoktatva arcát. Csak midőn köhögés ötölte meg fülét, csak akkor sápadt el arca, és elfordította a fejét. És ezalatt a fiu ezeket gondolta: Micsoda anya volt ől Az anyák anyja. Nem is volt az övé anjai ezuretet, hanem rögeszme, őrület. Á születésétől kezdve egészen emez utolsó kétségbeejtő napokig, egyetlen egy porcig sem hagyták el egymást. Tiz éves koráig az anyja ágyában aludt a keblére hajtott fővel. Azután ugyanabban a azoiíábau, de nem vele. Végre a szomszéd szobában, nyitott ajtónál, ugy, hogy beszélgethettek egymással. Az soya megmentette a fiát minden gyermeki betegségtől. Egyszer elkapta lőle a himlőt, másszor a tífuszt, ó azonban a fiáért betegedet meg, ő érte gyógyult meg. ö kísérte az iskolába ha eBett as eső és 6 ment érette. Otthon együtt tanulták a leckét és együtt törték a fejüket a számtani feladatokon. Pietró rakoncátlan éa idBges volt. Az anyja meg piroDgalta, azután zokogott és ő maga erre Bírásra fakadt. Együtt mentek ki Bétálni. Pietró szép éa előkelő volt azokkal a ruhákkal, amiket ö varrogatott neki, — ő pedig elhanyagolt, de mosolygó. — A nyári napokon hosszasan elbeszélgettek, a fin az aoyját átkarolva, arc archoz tapadva. Az anya halk hangon, melyben a benső Bzeretet melegsége áradt el, elmondta fiának mindazt, ami azép éa undok az életben. A fia hallgatta, nem felelt. Aztán kezével megsimogatta az anyja arcát, amelyet néha köoyektői nedvesnek érzett. Az anya sohasem beszélt önmagáról, sohasem a maga múltjáról,
sohasem a maga életéről. Mindig fl róla beszélt és a jövőjéről. Midón felcseperedett, és nagy fiu volt, igy szólt néha: — Beszélj rólad, édes anyám. Nem. Minek? — felelte röviden, miközben arca halálsápadttá lett Ilyen anya volt néki a haldokló asszony. A sziv, az Blme, a teát. az áldozat, a páratlan szeretet, a véghetlen szenvedély anyja. A fiu mintha azakaaztott mása lett volna neki, aunyira az ő fia volt. A lelke is olyan volt, mint az övé, anyira átültette lényébe gongolatait a érzelmeit. Mintha egy te8téslélek lett volnamind a kettő. Egy és ugyanazzal a mosolylyal mosolyogtak, egymásra néztek és eltalálták gondolatukat Olt ült az auyja lábainál és fejét a térdére hajtotta, miközben a beteg finom és vézna kezével a fia baját simogatta és bágyadt haugjával az életről suttogott fülébe. Ez a gyermek 19 éves férfiú volt Erős, férfias, bátor, az emberek és a dolgok nyugodt megbirálója. Az?anya egyszerre csak, mintha megaEÜot. volna küldotése, miotha nom volna többé Célja életének fogyni érezte virtüó egészségének erejét. Ugy rémlett, mintha a sors biztoa csapást mért volna reál A halál közeledtével aa anya éa a fiu közölt levő kölcsönös szeretet egyre kínzóbb és mélyebb lett
Anyám snyáml — isméielte magában, meTt egjre axt hitle, hogy megőrül, ha folyton ezt emlegeti. !
\' Éa körülötte forgolódott, képtelen lévén egy pillanatig in elhagyni őt Az anya mereven nézte fiát, mintha központo-
Lapuni mai számához fóiiv melléklet vaü hatolva.
XL. ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY
1901. OKTÓBER 12 én.
mányokra nézve teljesen_ejvesznl, hauem egyszerűen bo fog olvadni az állami polgári iskola anyagába, 8 ozontul a kereskedelmi iakolát onnan fogja táplálni. A kereskedelmi iskola anyagát táplálja: rŐ3zint a gimnázium, 8 nagyobbrészben a polgári iskola. A xaidó polgári feloszlatása tehát akkor, mikor városunkban egy másik virágzó ily nemű iskola áll fenn a kereskedelmi iskolára befolyással nem fog lenni.
Az iskola feloszlatásával vele járó legoehezebb probléma a tanárok elhelyezésének kérdése. A javaslat enne\'k megoldását következőképpen kontemplálja. Az egyik tanár alkalmaztatásának ideje a folyó tanév végén szerződés szerint le fog járni, vele tehát a hitközségnek tovább nem lesz gondja. A legidősebb tanár vagy nyugalomba menne, vagy pedig szerző-\' dés szerint köteleztetnék visszamenni sz elemi iskolához. Á harmadik tanárt némi recompentáció mellett szintén az elemi iskolánál lehetne alkalmazni, a negyedik tanárt pedig alkalmazni lehelne, mint Kanizsa Összes ÍBkoláiuak állandó zsidó bitoktatóját.
Ee a javaslat tehát ugyan nem mindenben o\'égiti bi a méltányosság érzetét, s a tanárok ily módú elhelyezéséhez szó férne. Ámde igaz, hogy áldozatok nélkül a tanárkérdéat másképp nem lehetne megoldani.
A polgári iskola feloszlatása nemcau-páu már létező terhek viselésétől menti fel a hitközséget, hanem megszabadítja - immár elkerülhetetlen ujabb áldozatoktól is. Nevezetesen a kereskedelmi iskolai igazgatóra a polgári iskola éa öletni igazgatása kezd elviselhetlen terhes munkává válni, mert azt a két dolgot egy ember, aki amellett taoitani kénytelen, el nem végezheti rendesen. A fenntartó testület kényszerítve leuue tehát mégis egy uj tanerőt is alkalmazni, 8 igy az •évi deficitet még iukább növelni. Az pedig nem fizeti ki magát: csökkeoő tanulószám mBllett szaporodó tanőri létszám.
Van a zsidó hitközségnek sokkal Jlát-hatóbb misRziót teljesítő iskolája, melynek fejlesztésére erejét reá fordíthatja, mint az ingó polgári iskola, mely — mihelyt az állami polgári bét osztályúvá fog nőni, még avéltabbá lesz, ez az iskola pedig a kereskedelmi. A polgári iskola pusztulása mindenekelőtt belyet fog CBinálni a kereskedelminek, amely akkor talán nem lesz kénytelen olyan helyiségekben szorongani, mint manapság. Lesz rá pénz, hogy ezt az iskolát jobban ellássák taneszközökkel, tanerőkkel és fizetéssel.
(»1.)
A vándorló iparművészet.
Az első etáció: Szeged, ez a színmagyar alföldi metropolis. Görögös kul-
túrpalotájának homlokán egy etó diBzeleg: A közművelődésnek.
Nos, ez a szó Itt nem flres, cifrálkodó frázia. Mert mióta e palota áll, nem éppen csakhogy megvan, hanem igazán betölti szerepét, s komolyan fogja fel azt a jelentős szót,\' a mit & homlokára írtak. Evenkint kétszer mütárlat nyílik meg termeiben, a .grand\'art* számára. Most meg a magyar iparművészet alkotásai kaptak benne otthont, hogy a szegedi közöoaég ismeretséget kössön velük.
Legyen ez az ismeretség nem ideig-, óráig tartó, muló, hanem állandó és benső. Ne ceak a mai alkalommal élvezett légyen iparművészetünk magyaros vendégfogadást hanem továbbra is veri jen mélységes mély gyökeret, hogy kifejthesse valójában a maga hivatását. Mert azok a műipari tárgyak, mik vidékre indulnak, fontos szerepre hivatvák. A finom ízlést kell népszerüBiteniök, a művészet lebelletőt kell bsvlnniök az otthon falai közé. Hozzájárulnak ahoz, hogy a magjar társadalom aesztbotiku-sabb tartalmat kapjon.
Szeged az elaő állomás, * kell, hogy sorban következzék a többi város is. Iparművészetünk egyik feladatát képezi tehát, hogy kilépjen a fővárosból s vidékre induljon, vándorútra. Meglátogatja a magyarság gócpontjait, hogy meguyer-je őket a művészet szeretetének ifja még egészen, de munkásainak karja erőtől és ambíciótól duzzad. Fejlődő, hajlítható, vajúdó állapotban leledzik,,s hot>y kijegecesedjék, megizmosodjék, ebhez a vidéki magyar társadalom részvétele éa öaztöozése ia azükaégoa.
Pártolnia kell iparművészetűnket, hogy munkáaai főltűrt ingujjal éB lelkesedéssel dolgozzanak a nemzeti művészet jegyében: -Ho«y nzOnet nélkül lankadatlan munkakedv éa ernyedetlen akaraterővel keressék a magyar stílust. Mert ezt egy művész sem találhatja ki pusztán — önmagából. Ha a közszellem magyar, ba a társadalom miaden tulajdonságában magyar sajátosságok uralkodnak 8 ezek hatást Gyakorolnak az iparművészek lelkére. mintegy megtermékenyítve azt — ekkor ütött ti az óra, mit érdemea feljegyezni. Mert ez a magyar stílus születése.
Magáról az akcióról, mely az iparművészeiét vidékre viszi, ugyanazt mondhatjuk, mint a vidéki műtárlatok rendezéséről. Szükséges és hasznos. Kettős érdek diktálja ezt: művészeti és társadalmi.
Egyfelől: megnőne a művásárlók serege, ami fontos, mert enélkül nincs nagyarányú éa virágzó műipar. Evenkint még mindig aránylag sok pénzt adunk a külföldnek, mü-.pari tárgyakra, ügy volna rendjén, hogy ez legalább nagy-részben itthon maradna. Ez t vásárló közöuségeo múlik. De nem egyedül rajtuk, hanem az iparművéazekon ie. A publikum még uem tett le előítéletéről.
Nos, ezért kell megmutatni néki a magyar iparművészet elsőrangú alkotásait, hogy lássa és megszokja, hogy nemcsak külföldön terem minden ezép éa jó. Viszont tervelőinknek b múiparosainknak oda kell törekedniök, hogy olyan dolgot alkossanak, mi a külföldivel szemben becsülettel, esetleg győzelemmel megállja a sarat. *
Fontos továbbá a műipar vándorutja azért is, hogy iparművészeink e a vidéki közönség között, ilymódon egy összekötő kapocs jön létre. A vidéki magyar társadalom is beleszól majd az iparművészet fejlődése irányába. TervelŐink nem negligálhatják a vidéki publikumot. Ha benső összefüggés fog köztük kifejlődni, ez csak a legjobbat eredményezheti. Azt t i, hogy bizton kifejlődnek & nemzeti vonások. Míg ha iparművé-szetünk egyes-egyedül a fővárosra szorítkozik b izolálja magát, ha tervelőink csupán a fővárosi publikum elő viszik ideáikat, — ez eaetleg károkat Bzülhet. Tokintvo t. L, hogy a mi Budapestünk karaktere még nem tisztára magyar b nem ment a kozmopolita vonásoktól.
A másik szempont pedig, a társadalmi, ez sz iparművészet szociálízáló erejében leli magyarázatát. Az iparművészet demokratikus művészet. Bár gyönyörű „objet d\'ari\'-okkal, dísztárgyakkal látja el a szalónokat, ma az a kifejezett célja, hogy a lakás hétköznapiságába derűt, művészeti hangulatot vjgyen. Hogy szószólója legyen a finom Ízlésnek.
Az iparművészet a kultura egyik virága, s a magyar társadalomnak szüksége van rája. Mert ez faji erősödést jelent. A mBgyar fajnak mindenképen eredetinek kell maradnia a kultnrájábRn, mert csak igy tarthatja fenn szupremáciáját Egészséges és pezsgő kulturával kell birnia melylyel felszívhatja az itt lakó idegen elemeket s tiszteletre gerjeszti az ellen-ségeBkedőket. Bo kell látnunk, hogy a népek virtusa ma a kuIturában rejlik.
Legyenek tehát a vidéki városok őrzői a magyaros szellemnek, gócpontjai a magyar kulturának. Éljenek pezsgő életet h munkálkodjanak a kultura jegyé-beo. Fogadják spontán szeretettől, ba az iparművészet vándorutj.lban odaér, falaik hözá. Hisz ebből nem Bzármazhatik más, mint: haszon és öröm.
Dömötör Isi i án
Szezonképek.
A iicgínység terjedése. — A jitélonjrsAgl baxfir. — A ficginyilgjri javatlat. — Gyógystcr a jxegénj-*ég ellen. — Harmadik virosl orroi.
Ószbo csayarodik a természet. Hideg eső szitál és a talaj nyirkosodik. A vagyonosabb osztály vigau dúdolja:
Hideg, hideg van ott kinn, Arról nem tehetek: Nem I* lörödöm véle, Stob&m elég meleg.
eitani akarná szeretetét, abban a hosaz&s tekintetben.
— Hogy érzed magad anyám? — Jobban.
Édes anyám, azép anyám .. . Ea az ifjú a párnák közé rejtette a fejit. Azután hosszas éa félelmetes csend következelt, amely csüggeteggé, bátortalanná tette.
Szólj valamit, anyám. A beteg tagadólag intett a fejével, behunyta szemét éa fejét fáradtan rázogatta. Folyton abban a gyötrelmet gerjesztő álomban volt elme-rölve, melyben az arc megmerevedett, a szempillák félig nyitva voltak, a azáj elgörbült, a fej jobbra billent, mert a bal tüdeje egészen elpusztult
_Anyám ... — suttogá a fiu halkan.
És a beteg, ahogy fölébredt, megtartotta arca merevségét és szemei ia oly meredtek, oly Üvegesek voltak mint az imént — Anyám, szólj hozzám, mondd ...
Midőn néha éazrevette, hogy oly roagába-zárkozottan, a messzeségbe tévedt lélekkel, azzal a magasztos közömbösséggel, mely ugy tűnteti föl a beteget, mintha elméje eUzakadt volna a mulandó földi dolgoktól, azzal az önxetlerséggel, mely a haldoklót egy másvilági lakónak tűnteti fól, mintha már ott lebegne a rnagaB űrben, egy láthatatlan hajszálou csŰRgve, kétségbe-eeetteo, zavarodotUn kiáltotta nevét, épp ugy, mint valaha a megváltó bihatta Lázárt; — Anyám, anyám l
Az anya élt még. Megfogták egymás kezét Pietró halkan azólt hozzá, mint
a gyermek, behízelgő hangou, azt hajtogatva neki, hogy szereti, imádja, bálványozza, hogy az ő aranyos egyetlen anyja.
Éaaz anya hallgatta őt, szinte föléledve attól a ezerelmetea hangtól, könnyebben lélegzett, a keze nem égett többé. A homlokán nem érzett fagyos verejtéket. De midőn fia szavai mélyében öntudatlan megjelent az öntudatlanul kiejtett végzetes kérdés, mldőu az a tétovázó, de kérlelhetetlen fmoodd* visszatért a fiu ajkára. Midőn az égő és egyre növekvő kíváncsiság kirítt minden szavából, akkor a beteg asszony vÍBszahanyátlolt párnáira, szemét behunyta, fejét elfordította, mintha alkalmai helyet keresne, ahol békében meghalhatna. Ha a fiu elvakultan, kétségbeesetten az önzés vagy a szeretet ösztönétől\'űzve amellett a .mondd* szó mellett maradt, sötét Bóhaj tört ki a roncsolt kebelből, mely a haldokló éB kétségbeesett lélek aóbaja volt A fiu lesújtva és meghunyászkodva hallgatott £1 e között az anya és fiu között, kik imádták egymást, e között az anya között, aki mert ozeretett, uem akart meghalni éa e között a fiu között, ki szeretetből nem hagyta anyját meghalni, liz álló napig néma és szörnyű harc folyt. A nagy, hatalmas, kegyetlen titok feuyegeiőleg állt kőztük, mely arra birta a fiút, hogy dadogva boruljon az anyja lábaihoz, miközben ez a balálttua makaca némaaágába merült Kegyetlen kétségbeesett harc volt ez, amelyben az emberi
lélek, teljea szendoségébon, teljes ezörnyü-aégében megnyilatkozott, amelybeu a Bzerolot ödzób és az ödzős Bzeretet volt I
A szobában a gyertya vékonyka lángja lobogott Az utcáról egy kintorna hangja hallatszott be, mely egy mazurka vidám akkordjaival fölrezgelt. A beteg íelnyitá szemét
—- Minek fújtad el a gyertyát Pietró?
— Szent latén, nem látja már a világosságot I Meghal tehát, nyöszörgött vérző szívvel. Ea ekkor az ágy mellé roskadva, életének véghetetlen fájdalmába merülve, eltévedve a közeli egyedülvalóságban, kiállva, sírva, haját tépve, zokogva, kitört ajakán a kérdés, melyet sobaaom mert kiejteni:
— Egyetlen, szép anyám, mondd megl Ó én jó anyám, szivem, aranyos anyám, mondd megl Csupán csak téged foglak szeretni, téged imádni moodd megl Az isten szerelméért, könyörülj fiadon mondd megl Ha szeretsz még, mondd meg. Anyám, anyám, mondd meg édes apám nevét.
A beteg asszony a fiu arcába meresztette üveges szemét, felnyitotta száját, hogy lélegzetet vegyen.
— Nem, mondta a haldoklók zavart éa tompa hangján. Azután fejét elfordította, hosszú, élos, BzivezaggatÓ kiáltásba tört ki. Egy másodpercig nem lélegzett, tévetegen nyúlt ujjaival a takaróhoz, mélyen fellélegzett éa meghalt:
De a kenyérkérő tömegnek szava túlharsogja az éneket. Válságos időket élűnk. A t&ke minden vállalkozástól visszavonult, óvatossá lett és hiába jártatja körül a munkás ember szemeit, nem talál támpontot, melybe belekapaszkodhatnék. Ilyen auspiciuraok közt jönnek hozzánk a színészek, akik köztünk uéháuy hétig meg akarnak élni, sőt azt ia megígérték, hogy az ínségesek számára előadást fognak rondezní. Vájjon, luk lesznek az ínségesek? A színészek-e, vagy a lakósság egy jó része?
Mig a színeszek beköltöznek hozzánk. Vidorné, a Jót. Nóegylet érdemes elnöknője kiköltözködik lakásából, bbgy hajlékot adjon egy jótékonysági bazárnak. A szegények iránti lelkesedós láza adta neki be az eszmét és ba a szegények majd megpillantják az áruk sokaságát, ha észlolni fogják a közönség áldozatkészségét, ők is lelkesedve fognak felkiáltani: „Mindez érottünk van, legyünk rá érderaeBekl"
Nincs szebb feladata a nSnek, mint könnyeket felszárítani. A könnyek; melyek évszázadok óta folytak, megtöltenék a Balaton medrét, do minthogy a jótékony egyletek könnyszáritással foglalkoznak, a kőnQ\'yek tava kiapad néha, mint a Fertő tava, melyet idővel termőfölddé fognak átalakítani. Vajha a szegények könnyeit is sikerülne igy felszárítani, vajha minden hullatott könny megtermékenyítené a jótékonyság talaját, hogy belőle uj élet fakadna.
A szegényügy orvoslása társadalmi tft^n ivszázad óta az egyesületek gondjainak tárgya, a városházán a szegényügy kérdését még mindig tárgyalják, rnég pedig ez idő szerint a szabályzat elsőbbségét.
Eperjessy Sándor az utolsó közgyűlésén előáll egy javaslattal, mire a szegényügyi bizottság ogy tagja kijelenti, hogy javaslat már van, a tanácsnak van tudomása róla, de tanulmányozni nem tanulmányozta a javaslatot senki. Valamint a szegény ügy az elsőbbséggel, ugy járt egy szellemes adomázó a hallgatósággal.
„Vigyázzanaku, mondja a szellemes adomázó az asztaltársaságnak, hol szívesen látták, ,mondok egy jó adomát." — „Várjon", szakítja félbe a vetélytárs, „mondok én még jobbat." Az adoma persze mindkét részről elmaradt Éppen igy jártak a mi szegényeink is. Évtizedek óta vajúdik az ügy. Végre előáll a városnak egy vezetó férfia a régen vári javaslattal.
„Állj!" szakítja félbe a vetélytárs, .nekem jobb javaslatom van" — és a szegények még jobban lesznek szegények a jobb javaslat dacára ia.
A szegény Lázár még akkor eo örülhet, ha kelten veszekednek, ö ismét csak az egyesülelek jótékonyságára fog szorulni, mig a közjótékony6ág tovább javasol.
A szegényeink tehát a télen még koplalhatnak ós fagyoskodhatnak. A koplalás ellen jó gyógyszer az ingyenes népkonyha, a fagy ellen jó szer a hóval való dörzsölés. De mit fognak csinálni a szegények, ha az idén a tél véletlenül enyhe lesz és bó nem esik? A pa\'uperizmus terjedésével okvetetleu szükséges, hogy a szegények részére is egy uj városi orvosi állás rendszereaittessék, mert két orvo3 már a szegényeket nem győzi.
A harmadik orvos ciraéról lehetne még vitatkozni. Városi orvos? Ez nem lehet titulusa, mert rendőrorvosi szolgálatot nem fog tenni. Talán roegfelelno az a cím, melyet minapiban egy szegény polgár öntudatlanul adott egjik orvosunknak: N. N. szegény orvos urnák,
Helyben.
HÍREK.
— Helyreigazítás. A .Zalai Közlöny" október hó 17-én mogjolont számában jóbiezemű tévedésből Taboly Viktor v. képviselő ajkára adtuk azt a beszédet, melyet tulajdonképpen dr. Dick József városi képviselő tartott Tuboly Viktor v. képviselő jónak látta ezért a tévedésért a .Zalai Közlöny" riporterét nyilvánosan fenyegetni: Beismerjük, hogy alaposan tévedtünk, midőn Tuboly Viktor
v. képviselő urat képesnek tartottuk arra, hogy a város közgyűlésén olyan talpraesett beszédet mondjon el, mint dr. Dick Jóiaei A >Za,$l köíiöq,« riporterjo.
— Cukorgyár Zákányban, A zákányi cukorgyár felállítása a megvalósítás Btadiu-
mába lépett A gyér financirozása befejezett dolog. A répa termelésére a zala-és somogymegyei birtokos tekintélyes része kötelezte magát. A vállalat élén gróf Zichy Ödön áll, a részvéDyek nagy részét azonban francia éa balga cégek vették át A cukorgyár cukortermékoinek Horvátország és Szlavóniában, valamint a Balkán-félsziget államaiban fogják elárusítani. A vállalat kereskedelmi intézője Weis8 Báador, a trieszti rizsbánt^Ió gyár volt kerenk. intézője.
— Eljegyzés. Kende Artúr bornagykereskedő Aradon eljegyezte Fischer Irén urleáoyt, Fischer Ignác helybeli kereskedő leányát.
— Halálozások, özv. Nyuli Györgyné, szül. Tuboly Szidónia életének 02. évében f. hő 20-án Nagykanizsán elhunyt. A boldogultban dr. Tuboly Gyula megyei ügyész nővérét és dr. Fábián Zsigmondné édes anyját gyászolja.
Rada István kőmives-mestor élote 63-ik évében f. bó 16-án hosszantartó ozenvedés után Budapesten elhunyt Rada litván mint építőmester Nagykanizsán működött.
— Ax írod. és Mór. Kör. Az Irodalmi és Művészeti Kör irodalmi szakosztálya Horváth György főgimnáziumi igazgató elnöklete alatt I. hő 20-án ülést tartott, melyben elhatároztatott, hogy a kör még f. é. december hóban két felolvasást tart éa ezeket a felolvasásokat február éa március havában folytatja. A felolvasások a tagok részére ingyenesek lesznek, akik nem tagjai a körnek, 40 fillér belépti díjat fizetnek. A felolvasásokat ének éa szavalat előzi meg. Elfogadta az irodalmi szakosztály dr. Neu-maon Ede azon índitváhyát is, hogy irodalmi munkákra pályadij tűzessék ki. A dijra azonban csak a kör tagjai pályázhatnak.
— Feloszló Iskola. Az ixr. hitközség iskolai szakosztálya a hitközség által fentartott polgári iskola feloszlatását hozta javaslatba, mert ez a tanintézet évek óta a hitközségnek évenkint 7000 kor. deficitet okozoLt és a tanulók száma pedig évről-évro apadt.
— Vesutl előmunkálati ongedMy. Weiaz Oszkár mérnök szombathelyi lakós kérelmére a Keszthely—Balstoa-Sxent-Györgyi h. é. vasút Keszthely álfomáíá-tól Hévie fürdőig vezetendő ^keskeny vágányu fiőzmozdonyu vasútvonalra, valamint az előbbi vonalból fóÉbzthely vároB belterületén az Andráaay-téren kiágazó és a Balaton partjáig vezetendő lóvasutra meghosszabbított előmunkálati engedély érvényét a lejárattól számítandó további egy éY tartamára a kereskedelemügyi minisztor meghosszabbította.
— Iskola bezárás. Sármelléken a fellépett kanyaró járvány miatt az ottani iskolákat bezárták.
— Halálos végű verekedés. Orbán György szeut-kereazturi juhász bojtár a korcsmában nagy legény szokott lenni. A minap ia a korcsmában összeverekedett több legénynyel, de ezek ugy elverték, hogy rögtön szörnyet halt.
— öngylIkosBág. Farkas József zala-Bzent-gróti járási szolgabírói hivatalszolga öngyilkossági szándékból fejbe lőtte magát.
— Nyomdászok pere. Woíbz L. és F. nyomdatulajdonosok polgári pert indítottak Fiachl Fülöp ellen azabadalom-bitorláa címén. A dolog története a következő: Kovács Pál légrádi körjegyző njfajta adókönyvecskéket szerkesztett, melyeket praktikus voltutinál fogva a zalamegyei körjegyzők köre általános használatra elfogadott Euoek alapján Kovács körjegyző Weisz L. és F. cégnél megrendelte a könyvecskéket,.melyekből a cég a fennálló szükségletre való tekintettel nyomatott ÖOOOO példányt közsé-genkict 500 példányt számítva. Azonban a könyvek csak nem akartak kelni. A tizedrészükön sem tudott tulsdni a cég. Okát keresvén ennek, reájött, hogy Fischl Fülöp nyomdája hasonló könyvecskéket készít b a körjegyzők nagyrészt nála vásárolják be szükségleteiket. Weisz L. és F. cég ennek álapján keresetet indított Fischl Fülöp ellen a helybeli törvényszéknél b a keresetben Fiscblt kártérítésre kötelezni s as adókönyveket tőle elkobozni kéri.
— 8ylvesxteri mnlatsag. A casinó ligalomrendező bizottsága Ebenspanger León elnöklete alatt f. hó 24-én gyűlést tartott és elhatározta hogy Sylvesz-ter este egy nagy műsoros estélyt rendez.
„Hennebergselyem"
lelett, fehér h nloci 65 kr-tól U Irt. 6S kr-lg niUre.klit, litni, .Iniotl, kockliof, mloUiotl, dftmustok Itb. (ca 240 kOlömtoiö micGiégben 1$ lOCO liictjea rljiokbu ilb. Mtnj.moLj-leljem «5 kr.-lól 14 frt. 85 kr.|9.-loaltrtl miniiiolt 66 kr.-tól S frl 66 kr. Siliem-Jln.litok li , 1< . «6 . BilHeljim 60 . 1. , 66 .
U -biulr. njUoUüt 3 fit. 66 kr. <3 . 16 . |S.lrei> (rontdlack BO . 7.66. mítereakéot port6 kfiluífmoolejca — Miotik i.onn.l küldetnek, kettői leiélportá 6«*Jcbl.
HENNEBERG G., seiremnároi, Zürichben c. * w. ^...im.*
Melléklet a .Zalai KdzlBny\' 1901, évi oki hó 26-lkl 43-lk számához.
XL ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY
1901. OKTÓBER 26 án.
— Megyei bizottsági tagok Tálajz-
tiisn. A folyó hó 21-éo megejtett bizott-sSgi tagok választása alkalmával megvá* laszttattak: zalaegerszegi választó kerületben: Udrardy Ignác, Sznpita Antal, Kovács László, Kroaetz István, Zalaegerszeg. Alaó*Domborul vál. ker: Slihác János, id. Stofica István, A.-Domború. K<jlori vál. ker: Lisziák Lajos, Kele György, Kotor. Perlaki vál. kor.: Zala Józaef, Glarina AndráB, Perlak. Alsó-Lendvai vál. ker.: Vida János Csente, Tivadár Ferenc, Volper Pál, A.-Lenda. Nkanizaai L vál. kerűletbea: Oezterhuber Láaxló, Knortzer György, Nkanizsa, n-kanizsai II, vál. kerületben: Sallér Lajos, Dr. ltotuchild Samu, Nkanizsa. Kiskomáromi vál. ker.: Kafka LáBzló, Fereocy Jáoos, átugel József, Marton József, Kiskomárom. Paliai vál, ker: Boraos Péter, Eszteregnye, Tóth Antal Nagy-Bakónak, Derkovica Józaef Szepetnek, Száotó Gábor Laogviz.
— Laska? Tivadar ügyábea a vizsgálat oly széles mederben folyik, hogy az Qgy a novemberi eaküdtszéki Ülésszakban a vizsgálat befejezetleoEége miatt nem fog tárgyalásra kerülni. Véber Károly vizsgálóbíró folyó hó 24 én orvosi kísérettel kiszállt Keszthelyre, e ott exhumál-tatta Labkay apjának holttestét a a hullarészokot prepórálva felküldte az országos vegyésznek. A vizsgálat ugyanis kiderítette azt, hogy midőn az öreg Laskay meghalt, folesége azt mondta volna fiának, a terhelt Laakaynak: ,Ugyia te mérgezted meg apádat 1"
— Slkknszlö zálogosok. A Berger ffiln zálogház pangása azomoru végű akkordban nyert befejeződést. A tulajdonost Berger Károlyt és üzletvezetőjét Friedenthnl Lipótot a hét folyamán a u rendőrség letartóztatta éa átadta ókel az ügyészségnek. Egy idő óta sorra érkeztek a feljelentések a rendőrséghez. Berger és társa a zálogtárgyakat alzálogba adták, a a zálogtulajdonosoknak azokat nem tudlák kiszolgáltatni, mikor kérték őket. így sok szegény embernek drága holmija veszett el Bergoréknél, akik most a fogházban várják a vizsgálatot, s bűnhődésüket. Holmijaik között 37 zálogbárcát találtak, melyekkel 500 tárgy van alzálogba adva. Minthogy az üzletben könyvet már régtÓI fogva nem vezettek, nagyon bonyodalmas dolog I03Z kideríteni, hogy a tárgyak kiknek tulajdonát képezik, de különben is éri veszteség az adósokat, mert a zálogosok nagyobb összegeket veitek a tárgyakra, mint amekkorákat ők adlak. A tárgyak nagyrészt az állami éa a terézvárosi zálogházbao.Budapesten, a Guttmann György és Rosenberg Bernát helybeli zálogosoknál vannak elhelyezve. A kir. ügyészség hivatala n napokban valóságos búcsújáró helye volt azoknak, kik elveszettnek vélt értékeiket igyekeznek megmeatetii a bukástól.
— Ismét elgázolta. Nemes József téglavető fia a Petőfi-utcában a kocsiúton játszott, mikor arra döcögött egy bordókkal megrakott kocsi. A kocsis nem vette éBzre a gyereket éa az Bem figyelt a kocsira és így eBett meg, hogy a nehéz szekér keresztülment a játszó gyermeken és annak két lábát eltörte. Itövid két hónapon belül oz a negyedik elgázoláu Kanizsán.
— Hadkötelesek jelentkezése. Nagykanizsa város területén tartózkodó és a legközelebbi ujoncállitásra megjelenni tartozó hadkötelesek felhivatnak, miszerint f. óvi ootember havában összeírás végett a városi tanács katoaai ügyosztályában munkakőoyvvel, igazolványnyal vagy illetőségi bizonyitványnyal jelentkezzenek. A jelentkezési kötelezettségnek, valamint általában a védtör-vényböl eredő kötelezettségeknek elmulasztása ezen felbiváanak vagy a véd-, törvényben megszabott kötelezettségeknek oemtudása által ki nem menthotö, és a vádtörvéay 35. szakasza értelmében tii koronától kétszáz koronáig terjedő pénzbüntetéssel bflntateobó.
— A hegedű. A rendőraég a kővetkező kérelemmel fordul a nagyközön-
séghez : ,8zuari Lajcsi néven általánosan ismert Pepita Lijoa oevü zenész folyó 20. éa 21-ike közti éjjel a Táros területén elveazitette a hegedűjét. Minthogy nevezettnek e hegedű összes vagyonát képezte, s caak ennek Begélyével tudta magát koldulás nélkül fentirtaoi, kéretik a becsületes megtaláló, hogy az el-veazott hegqdUt az alulirt hivatalnak adja át" Soha-soha ilyen szomorú rendőri hirdetményi I A véletlen kegyetlenségének bizonyítéka a szegény Lajcsi esete, azé a véletlené, mely a főnyereményt Rotbcshildnak juttatja, s mely Szuszi Lajcsitől elveszi a hegedűjét. Az a hegedű bizonyára nem volt Btradi-vanus, sőt valósziuű, bogy a basa repedt volt, és megelégedett két húrral is, mindazonáltal kl kételkednék abban bogy tulajdonosa igazán megsiratja azt az ogyetlen jószágát annál is inkább, mert as eltörött hegedűre voaatkotólag ád uiyan vigasztalást a népdal la, mondván: „Ha eltörölt, majd megreperálom," do váljon létezik-e orvosság az ellen, ha nem eltörik, de elveszik a hegedű. Ntgjj; ezen csupán a becsületes-megtaláló aegifyet, miként azt a rendőrség is igen helyesen jegyzi meg.
— M. Dnkes hirdetési Irodája Bécsben nagy birlap árjegyzékének uj kiadását adta ki, mely ép most jelent meg. A terjedolmoB mű maga legnagyobb gonddal lett szerkesztve, a legmegbízhatóbb felvilágosításokat nyújtja a dijjak etb. felől a világ ismert lapjairól, melyek a hirdetéseknél számba jöhetnek, köztük a kül- és belföld szaklapjainak kimerítő átnézete, melyekkel fenti cég, mely már 30 év óta fennáll, s a szakma legjobbjaihoz tartozik, nzoros üzleti összeköttetés-, ben van. Az uj jegyzék, mely a bel- és külföldi napi és heti sajtót magában öleli, egy értékes segítőnek egy. megbízható tauácsadóoak tekinthető mindazok részére, kik hirdetéseket igénybe veszik. A bir-dotő könyv kiállítása, moly érdoklödöknek ingyen küldetik meg, nagyon ízléses.
— Uj conservgyár. Moütanáig a conBervek legnagyobb részét hazánkon kivül szereztük be. A msgaa magyar kormány megbízta az ismert conservgyár r.-t. ezelőtt Ringler. József fiai céget Bozenben, hogy Magyarországban és pedig a gyümölcs gazdag Kecskeméten nagy gyárat conservált gyümölcsök és főzelékek előállítására létesítsen. Ezen gyár, mely ez év májusábau hozatott üzembe, egyszerűen van építve és modernül berendezve. A gyártás az anyagyár methoduna szerint leaz űzve, mely ügyes előmonká-sokat küldött, bogy a magyar személyzetet begyakorolja. Miután Kecskemét kitűnő gyümölcsöt és főzeléket hoz piacra, igy természetes, hogy az uj gyár készítményei ifi minden igényeknek megfelel. Az uj gyár Első Kecskeméti Conservgyár cimet viseli és ajánljuk olvasóinknak legjobban.
— rtlvataluok kereBletik szervező és üzletszerző kéréaséggel egy elsőrangú életbiztositositó társaság Zala-megyei főügynökeégének vezetésére fix fizetéa és jutalék mellett. Nőtlen, biztosíték vagy elfogadható kezesekkel rendelkező jelentkezők kéretnek ajánlataikat a referenciák megnevezése mellett .Független Életpálya* jelige alatt Pick Géza hirdetési irodájához Budapesten V. József-tér 12. beküldeni.
A Meosmer tea
manapság a hangadó márka. A kitűnő keverékek kedveltaége finomabb körökben óriási. Messmer teája a hozzáértők miodennapi reggelije és családról családra
tovább ajáaltatik. Mintacsomagok 100 grammonként 1,1.25, 1.00 és 2 koronáért Strem ós Klolnnél Nagykanizsán.
Nagybagolai hegyben egy igen jó karban levő lúgossal kerített szőlő szabad kézből eladatik. Bővebbet a tulajdonosnál Királyi Pál-utca 67. sz alatt.
ANYAKÖNYVI HÍREK.
Születések:
— Oktaber 18—25.ig _
Horváth Mári cseléd: Mari. Uic Fereoc téglagyári égető: hslvaaiQle-tett.
Szerdahelyi Gjörgy reidmiveat Qyérgy. Boroayai Józaef kömivea: Antal. Florvith György Itömives: Jáooa. Német latváo napszámos: Mari Baoekorích Jáuos taoitó: Viktória. Bartol Fereac falmliveB: Ferenc. Liazk Gyula téglás: Jáooa. Horváth Józeof kefeiStó : Aooa. Sió Józaef könyveié: Teréz. Bvef László földmives: litván. Supper Pál kalauz: Ferenc.. Kovács Franciska házvezető: Urzse.
Halálozások:
— Október 18—25-ig. — Valérián István rk. 4 éves: diftetitisz. Cieke Ferencoé Horváth Anna rk. 14
éves: IQdögamökór. Ö2V. Nyuli Györgyié, Tuboly Szidónia
rk. 62 éves: haahártya gtlmókár. Cairkovits Károly ev. rel. 22 éves: tfldó-gvulladás.
Toboly Jánna rk. aaztalos-segéd 23 éves:
tQdógflmökór. Radica József ifj. rk. 13 hónapos: bálburul
Házasságot kötöttek.
Október 18-25-ig. Heffsr Gyula szabó — Németh Máriával. Lim Alfréd szállodás — Ogulinból Hart-mano Malvinnal.
SxtrkMriOátff : Dr. rulUnvi Brnrik, ielcISi a.erkeaitf. Kiaii: Jfj. Wa>dlts Jirttf. ._i_
Nyilttór
Az e rovat alatt közlőitekért cem válla) felolőaaégcl a Bxcrkeaxtíaég.
.MARGIT"
GYÓGYFORRÁS.
Kertilfjrras-tclsp (BEREG-MEGTE)
A budapesti m kir. egyetem regyeíenjzéae szerint kérés azabad szénsavat, ellenben sok acénsataa nátriumot éa lithiumot tartalmas. Ezen tulajdonsájai axok. melyek a hasonló össxetételQ vizek fOlé emelik. KifOnö bat&au a légutak s tflilő hnratos állapotainál, kQlöDÖien ha a köpet neheien axakad fel ; 1Qdíré«eseknél még akkor is, ha vérkö-pések van, a „Margit-víz". megbecsQlhe-tctlcn axolg&tntokai toax Iceiés aaabad síéu-aavánál fogva Kiváló batiit látni tőle a gyomor éa belek hnrntos állapotainál főleg azon esetekben, hol a lölCa mcnoyi,-aégbea kípí5döU att oka a roais eméax-téanek.
A bugysavas sók lerakodását akadályozván, becies szolgalatot tesz továbbá a hólyag hnrntos bAmalmaioál, a kő- és Itomok-képzódáa eseteiben, miért ia a bodapestl é« bécsi egyetem orvostanára!, mint az orvosvllA? egyéb clíkelósfegoi a legsaive-eebbi n baiznilják, tlőcyt adeak a „Margit"-\\forrisnak a hozzábasonló OsszetétolQ Kyégy-izek fólötu
MINT ivóvíz
kiváló óvdazornek bizonyult Járványos bo-tegségek Idejön, főleg typhos ellen.
Mint boniz íIUIílos kcdrellsépk örfepj.
FŐRAKTÁRJ
ÉDESKUrY L. BUDAPESTEN.
ca. és kir. ndv axállitó.
— ÁsrdnyTfz-nagykoreakcdS. -
Kapható minden Qyógyizertárbaa, fűszer-kereskedssben veadégllban.
Yege, húgyhólyag, hugydara és a kösrrénybántalmak ellen, továbbá a légiö és emésst6sl szervek hurutOB bántalmainál, orvosi tekintélyek által a Lltblon-rorrás
SALVATOR
■ikerrel rendelve leax. Ungyhajtó hatáaul
Kellenes izil ••• | Kőnojen tmésillietö
Kapható áiványvixkereikedösekben és
gyágyaxortárakbaa. A Salvator-forráa igaxgatósága Eperjeaon
VEGYES.
— Biztos gyógy hatás. Mindazok, kik rosix emísx\'.ea vajy székrekedés következtében fel-favódáaban, sxomlásbu), főfájásban, étvágyhiánv, rafy egyéb bajokban ucaredaek.a valódi „Moll félfráoldiitz porok" haaxnálaU által biatos gyógyulást érnek el. Egy dobox ára 2 kor. Sxét-kOldós naponta utánvéttel Moll A. gvógysxeréax ca. éa k. adv. axállltótól, Béca, L tachlauben 9. A vidéki gyógyszertárakban határozottan Moll A. készítmény kérendő ax 6 gyári jslvé-nyóvcl éa aláírására!.
HIRDETÉSEK.
Arany éremmel kitüntetve Párisi Tllágklillitáa 1900. Kapható mioden falragaszokról
felismerhető üzletben. Doboza 10, 10 éa 80 fillér.
Mérsékelt árban eladó tObb ezer darab szépen fejlődött kitűnő fajú gyümölcsfa, továbbá díszfák, cserjék ős ; különféle tűlevelűek í JANII A SiüHOlY \\
[ mű és kereskedelmi kertész fa-! iskola tulajdonos
Nagykanizsa.
Telep Bátori-ntca 22. sz., üzlethelyiség 8ugár-ut. Sürgönyeim: Janda Nagykanizsa.
3043/tk. 901. Árverést hirdetmény.
A letenyei kir. jbiróság miot tlkvi. hatóság közhírré teszi, hogy a kir. kincstárnak, Kodela József erdósfaí lakós elleni 144 kor. 40 fill. tőke ebból 139 kor. CC fill. után. 1900. óvi április hó G tói járó 6*/0 kamatai. 15 kor. 90 fill. végrehajtási, 12 kor. 80 fill. előbbi, 10 kor. 30 fill. előbbi, 12 kor. 30 fill. ezuttali költségek iránti végrehajtási ügyében, a nagykanizsai kir. törvényszék (a letenyei kir. jbiróság) területén fekvó, Erdósfa községi 36. sz. tkvben A f 40. hrsz. alatt felvett ingatlanon és rajta épült 27. népsorsz. ház 990 kor. kikiáltási. árban Erdősfa község biró házánál igox. évi november hó n. napján d. e. io órakor megtartandó nyilvános árverésen eladatni fog. i
Ezen árverés által a fenti tlcvken c 2. sorsz. 280,tkv. 901. iktsz. alatt Nórák Dorottya özv. Tersztenyák Györgynó javára bekeblezett kiköttnény ós szolgalmijóg nem érintetik.
Kikiáltási ár a föntebb kitett becaár. 1 Árverezni kívánók tartoznak a becsár 10°|u-át készpénzben vagy óvadékkópes papírban a kiküldött kezéhez letenni.
Kelt Lötenyén, a kir. járásbíróság mint telekkönyvi hatóságnál, 1901. évi szept. hó 27. napján.
MIÉRT
van annyi utánzat?
MERT
s.-ralHI EIIEIIIittCI-lili LINÓLEUM padló-zománc
a túrv bej. „Vailarai" ilá|l|,|;al la,lakb ia laftartiaat) paka
"tiki........
..Ilil.it ia kaaihakatirataak
taaáialáaára. Bai"9y\'"1
Vid;.jy
At!ÍMB!lÍdl«t-I<lt Lisolentn pidlczomiac
i„ ára alatt ttaii). ra lláraá, káaalala-laa azip (iajajalklr it afartitaá, l.tta-lalakaa .itill litll. ■ atkalltlaa Sagy eltctj.dt.ezenet lógva kalfnbiíöK..On-hanziatu nevek at.it erteklelcoullnulo\' Lat hoínitc rjrg.tom-
t>«, mt.it t. kérj..
• Init llzirilai aaak Elaiaatiltar-
tála
.v^sjovaa.\' „nituia pi dió-zománcot",
a lörv. bej. „lailara," véjjegygret.
Eliinilidtír Tistiink
lakk- áa Intik,rára.
KJVPHATÓ : N.gYkaninán: N.u fi Kt.tn, Strern ia Kt.ln cSg.knál.
M E G H I V Ó.
„Nemet-Szt-Miklós is Vidéke kereszt, fogyasztási szövetkezet"
RENDKÍVÜLI közgyűlést
art november hó 3-án d. a 1 órakor a kSzaégi népiskola tantermében, meljra > z5vstkezet tagjait tisztelettel meghívja.
Tárgysorozat!
Elnókrílaaztáa.
Az igazgatósán.
A PALLAS
LIII
kész!
\' -■ Megjelent 16 díszes félbőrkötésü kötetben;
a teljes mű ára 90 Irt. — Díszes falt állvány hozzá csomagolással együtt Í1 frt.
A magyar lélek mindennapi ionyere a PALLAS NAQY LEXIKONA; el nem lehet nélküle senki, áfcs,
Kapható:
j — ----- -
Kell: a gazdagnak, szegénynek, tudósnak, tudatlannak.
fj, Wajdits József konjvkereskcdésében Nagy-KanIztón, esetleg havi 8 koronás rászetfbstiira isi

«
XL. ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY
1901. OKTÓBER 12 én.
Zongorák
CHMEL J. és FIA
cs. ds kir. udvari i0ng0ragjár0B0k, Budapest, Gizella-tér Haas-palota. Alapíttatott 1835-ben. WW Legrégibb s legnagyobb longora-ós bnrraonlom-telep haiánlbau.
A rilíi leeJotb zoBiorti és barnoniDiaJai eiíeiHli léjíMOi, nlnt:
KSacudoiTer, BeclisUIn, Sclihlmnyer, Kaps, KSnlscli, Este;, lVlrth slb.
valamint kitűnő saját gyártmány.
Jutányos árak, szolid fciBZolgálás.
^ft Árjegyzék kívánatra ingyenl
Öli jajt Köhögés, rokedtaég én elnyiilkiaodáa ellon gyore él blzloa hatásnak Éljen!
Bgpr mellnaszlillál (p^l j.
az étvágyat nem rontják és IcitUnfi Izüek.
/i^\\ Doboza 1 kor. és 2 kor.
Pröbadoboz 50 fillér.
Fő- éa iiétkoldéii raktári
Megfojt ez az átkozott köhögés t „NÁDOR" GYÓGYSZERTÁR Budapest, VI., Váci-kárul 17. Egger mellpaBztlIla csainamar me£arb£7i\'tctt.
Kapható Nagykanizsán: Beltis Lajos, Priger Béla, Beik Gyula és Csáktornyán: Pető Jenő* gyógyszertárakban.
«"» .-li; «> 5 -
S llilflj » = lll!i I
"T3 S St3 -1 8.Í
Nyavalyatörés.
El oebézkórban, gCrcaökben éa más ideitea állapotokban nemed, kérjen eiek-rfll brochurát Ingyen és bérmentve kapható Schwaceo Apotbeke, Frankfurt alMain állal.
HÁZIASSZONYOK FIGYELMÉBE
te Amin Fiai
BUDAPEST
atearlngyertya-és szappangyár
ajánlják kilQDfi minőségű
I-aó rendú
LIMA staaringyertya <p
II-od rendű
„GLÓRIA" ÍVertya ^^
valamint
Szin8zappan-, Lina-, Elain1, Eschweger- és mázolószap pangyártmányaikat
JOBB ÉS OLCSÓBB. MINT AZ OSZTRÁK GYÁRTMÁNY
Férfiak ingyen, kapnak.
olyan uj tatólminyu orrosigot, mely. ax elrcsttcú erőt újra meghoixa, Ptóbocaarosgot s egy nii oldalas könyvet pos|6n, jól becicmagolva. [ingyen kapjik mindaxok a kik Érte Írnak. Ez \'a\' 1ckI>4-niulalraméltóbb csodaorvois&g, mely megmentett etreket. a kik fiatalkori kih&gárak folytán uccui bajokban, sxIfilKbeu, valamint elrcsxitett (tlriicrü-licn ixenvednck. Ex okból t-lhali.-oxta ax Ünttxet, hogy egy ingyen oxvosigot magyarizó kAnyvvcl egyUtt mindenkinek ingyen küld. Exxct a híuior-vostiggal a baj ottlion gyógyítható, 8 \'mindazok a kik a fiatalkori klhigA-sukbúl viármanó némi bajokban, szellemi elgyöngQ lésben, vagy krónikm bajokban szenvednek, otthon gyógylthaijik magukat. Ex a gyógyiixer kötvetollenill mokra a izcr-vekre hat, a hol a megc\'rösöijés szük.séjje* c»odi-lato* etedmtnynyel gyógyítja az érek *^ta latin betegségeket, öieg, fiatal egyarint irhát Slale Medical Initilutnak ai alant jels*tt cimre, a honnan a csomagul (OgtOn elküldik. Ai ini&xet leginkább axokal akarj* megnic&itfci, a kik kezelés céljából ax otthonukat n\'cm hagyhatják cl. A próbacsomag megmutatja^ Hogy miljr kómiycn Ugy6gylt hatók cbb(il a rettenetes bajiig otthon. Ax intéiet kivételt actn tesz,\'Mindenkiirhát érette bárhonnan magyarul, mtre titoktartás melleit postafordultával egy ingyen csomag oivoissSgot ka[> magyarizó könyvvel egyiílt.\' írjon meg ma. A csomag ojy síépen be van csomagolva, hi»gy n tartalmit icnki sem fogja megtudni. A lcvelőt Így kell cimc/ni: State McJiciJ lüstiLute, 17] Elektron HulUling, Fort Wayne, In|l. Ámerjka
A levelek mindig b<5nnentfc»itend3k.
Hagyj övedelem,
magas jutalék
kínálkozik mindenkinek, aki egy elsőrangú budapeBti réazvénytároaságképviBe-letét, a törvény értelmében megengedett sorsjegyek részletfizetésre való eladdnára elvállalja. Lovolok: ,Nngy jövedelem" cirore, Eckstein Berrnít hirdetési Iroda Budapest, Y., Fflrdó utca 4. tra.
GLÓBUS TISZTÍTÓ KIVONAT
A LEGJOBB FÉMTISZTITÓ SZER.
Doboionklat 10, IS, éa 30 Ol\'érérl minden íalrigaaitól ieliimerhflö uxletlian líaphiiű
Minden kísérlet tariisbasmaiaMereilraísz
Feltaláló él egyedoil gyárai:
Friit Sckli jio.lHiemeselIschli, lti(rig ind ígér.
M E GJH IVÓ.
A folyó igoi-év november hó 15-én délelőtt 11 órakor tartandó
RENDKÍVÜLI közgyűlésre
a .Bánokazentgyőrgy éa Vidéke ker.esztény fogyasztási Szövetkezet" összes részvényesei czennol a legnagyobb tisztelettel meghivatnak. A közgyűlés Bánokszentgyőr-gyön a szövetkezet helyiségében lessz megtartva.
Tárgyi
Elnökválasztás.
Bánokazeutgyörgy 1601-év október hó 24-én
Az Elnökség.
Világkiállítás Pária 1900. ,Őrand Prix.*
Védjegy törvényesen óvva.
vuasiürü orosi tararán t&eat K. & 0. Popoff testvérek
cégtől Moszkvában.
ca. és királyi udvari szállítók. Legfinomabb mirka. ■ IZI Legfinomabb márka. Iroda: Bocs, VU|2, BreHegaaaa ».
DéUilb&n minden szakbavágó finnmtibh (leletben eredeti csomagokbaa kapható.
gí\'pcTár, uí- f\'s íemőnlíile. ÍÖ KITCSTETES.
a Duna | mellett
elrállal teljes malom berendezéseket, álalakitáioktt, minden rendszer és terjedelemben gyárt és izállit:
ágyak, perselyek.8ell«T ! é» gyQrOkenés rendiseteket.
Heigertzíkekel minden nzgyiágbanésminSiég-ben, tómórCotés 6b por-celláa hengerekkel.
Francia malomköveket legjobb minőségben éa maJomjáratokat, gabo-na-oistálvozó bengero-ket és ícjkopUtókat iáját rendsserQeket.
Kaakalyválaizti, Eure-" ka. Tararek, lliztke-
Gtzdsiágl malmok kézi és járgáoj hajtásra. Turbinák ét tixikere-kek, keret, kör e» ml lagfQrésxek, fagyalnló és csiuolőgépek kőtö-lökkel íb suró-gépek mindecnemQ érc éa kova, bazalt, méizkfi. chá- , motte él gipiz részére. Mladsnféle azBrkc éa fimBatis saját éa Ida-oen modellek éa rajzok , szerint.
verő gépek, dara él gőz tisxtJtógépck, elovato-rok és asállitó aigák, tranizmisslók, tengely-
TSmorSutésfirostélyok sth.
Legolcabbb ároktőm Jrfaryzik ingyen bérmentve/
gy Uengerrovátkolások leggyorsabban és olcaóbbao, száílitáa jótállás mellett
LEGKEDVEZŐBB FIZETÉSI FELTÉTELEK.
Heogorrovátkoló éa kfluörűlö-gópek, villanya-világítási telepek.
Tervazetak, kÍUiégv«t6a«k éa praktikus taaáoaak gyarsan éa laayf-. Vczérképviselőség éa raktár a magyar korona országai részére Dénes B.-nél ■ Budapest, VL Vád körnt 81.
XL. ÉVFOLYAM.
.ZALAI KÖZtÖNT
1901. OKTÓBER 26-án.
Mindazoknak, ícllc a gyomor meghUtése, vagy lultcrhcléac, ro«»r, ncbcíen emisithelS, nagyon meleg, vagy hideg étetek élveiete állal, vagy rendetlen életmód következtében jtyoworbctegséget, mint
Gyomorhurut, gyomorgörcs. Gyomorfájdalom, nehéz emésztés, vagy nyálkásodást kaptak, ajánlunk-
egy kitünú házitzcrt, melynek ktlUnö hatása m&r ivek úta ki van pröbilv*. Ex a
Hubert Ullrich\' félő növény bor. ,
|| Ezen növénybor kitűnő, gyógyhatásúnak talált füvekből, jó borral van készítve és |
crósill, éleire kelti az ember emésztő szervezetet. — A növénybor megakadi-II lyozza az emésztési zavarokai és előmozdítja az egészséges vér ujjáképzödését. |
A növény bort idejeVorSn hairnMra, gyomorhetegiégeic még a csirájukban elfőj -latnak. Symptomák mint: Füíijij, felböfögés, gyomorégés, (elíuvódii, rosszullét hányással, melyek chronikus (idős) gyomorbetegségekné! oly gyakran elüfotdulnak elmúlnak néhányszori i»4s után. y
ís ci,nclt kellemetlen következménye!, mint »iorul4», kélika, sxiy-
OitCKrCKCUCb ,\'nl,oKA«. álmatlanság, valamint sértolutiiv a májban, epében és a nr.gy Z.iigcr-étben (Arany-ér bántalmak) a növényLor Utal jjyortan megszüntetnek. ^ Ittvénybor megszünteti az eniészthetlenséget és könnyű székdléj által eltávolíttatnak a\'1 gyomoiliúl és belekből alkalmatlan részek.
Sovány,halovány kinézés, vérszegénység,elerőtlenedés,
legtöbbször a rossz emésztés következményei, hiányos vérképződéi ís a máj beteges állapotáé, f.tvlgyliíánynil, idege\'. bágyadtáig és roiix kcdélyhanguhl, további főfájások, álmatlan éjjelek következtében ily egyének lassan egcsien elpusztulnak. I0S~ Növénybor az elgyöngillt életerőnek uj lUktelést ad. Növénybor fokozra az étvágyai, az
emésztést é> táplálkozást előmozdítja, eliSscgtli az anyagnetét, gyorsítja, a vérképződéit, megnyugtatja a földúlt idegeket és életkedvet *zerez. Számtalan clhmcrés és hálauyllvi-iiitás igazulják ezt.
Sövénvbor kapható 3 és 4 kotonáért a Nagykanizsai, Újudvart, Kis-Kotnárooii> Csákányi, Nemcs-Vidi, TajisOnyi, lJOhönyel, N\'agy-ll.ijomt, KetsU-áegesdi, Csuigúb Iterzciiczel, (Jólai, I.égri.li, AUó-l>omborui, Kotorii, Mura-Csányi, Ritkái, Poiltnreut. S/rlnic»ai, Alsó-l.endvai, Pákai, Uaksai, Novai, Baki, I\'ölöskci, I\'acsal, Alsó-Rajti, Nagy Radai, Kétltclyi, Morczalii, Kaposvári, Nagy-Atidi, Tarányi, Virjei, St.-Ceorgeni» Kalinovaci, Novlgraitl, Kaproncal, i\'crlakl, Csáktornyái. Vaiazsdl ub. gy6gylár«kl>an és ftlMcríUlctekhen, é* ax onliis magyar uinnarrhia Irgtölib gyógytárában.
A kanizsai gyógylárak 3 és több üveg ttívénybor rendelésníl eredeti árak mellett küldik azé: mindenüvé a monarchiában.
Utánzásoktól óvntik.
Kérjenek csakis
—"^A Hubert Ullrich\' féle nvénybort. ffi!*\'—^ /
Ki TR0P0N- SÜTEMÉNYEK
a logizletotobbek és a legtáplálébbak.
ÍTROPON-CAKES(Biseuits)
(igen ióizQ teasütemény, nagy fehénsye tartalmánál fogra nagyon tápláló.
TROPON.KÉTSZERSÜLT
Itáplálóbb a köönséges kétszersültnél. Tej, káré, bor mellé a legjobb satemény egétxtö-gcic-k éa betegek számára.
TR0P0 KARLSBAD1-
T/tíTOTUD OfYí T* "irUlan és azért I\\H.l OZi£i KŐÜL! igen könnyen eméxsihető tüteraény gyöngegyomru&k számára,
TROPON-DIABETIKÜS-
rTQyr QTTT T elenyészőc«kély Hí I OZjIL OUJLI liszt-tartalma és nagy íehérnyetartalma miatt a cukorbaJoBok legjobb tápláléka.
Minden gyógyszertárban kaphatók. Útbaigazítást ad: Dr. RSdír 4a Tárta, lr. Ltszl6 Frigyes, oszt. magy. Tropon- 6a Budapest, VI.. Gyár-n 7. tápliizt.gyárai
Klo»tírneabarfl-B6o».
eai
Kukorica-morzsoiók
kéz- és eiöhajiásra, egyszerű és kettős szerkezettel, szelolövel és nzelelő nélkül Gabona-rosták, Konkolyozók (trieurök);
kézi kezelésre való Széna- és szalmasajtók
íekvően vagy kocsira szerelve, Szecskavágók, szabadalmazott keoőgyörüs görgő csapágyakkal, igen könnyű járással, körülbelül 40 százalék erő megtakarítás mellett. Répa- és burgonyavágók, Darálók, Takarmány-fQllesztők.
Szállítható takarék-fözö-üstök takarmány Btb. részére
jomincozolt vagy zonáno nélküli bctétűstékkel. nyugvó helyréin vagy szállítható, marht-takarminy éa burgonya főzésére éa fOlletitésére, számos mező- és bázigudttAgl célokra etc. tovább* Cséplőgépek, járgányok, acélekék, hengerek, boronák.
„AGRICOLA* sor-vetőgópek (tolókerék szerkezettel)
ruiudenuemtt vetemény azámára, váltókerekok nélkül dombon avagy eikon alkalmazható.
Önműködő, szabadalmazott permetező készülékek, a tormáncs cs szegecs kiirtására és a gyümölcsfát megkárosító rovarok pusztítására, és a peronospora kiirtására legnjabb szerkezetben készítenek éo szállítanak
MAYFARTH PH. és Társa
cs. és kir. líiz. szab. gazdasági gépgyárnk, vasöntődéle és vashámormCvelí.
in72 Bécs II/,, Taborstrasse 71. a5n "■""*■*»
KitCuUtTC több miat (50 arany, esDit ti broni Éremmel, as ölíie, maróbb kiálliliiokon Iténletc, irjegyték él síimo, elbimerS tevéi ingyen. — KtptiieI5k é, Tiaiool elhruiUök kere,cetnek
104*1. czv. szdra. ~ 10 0L
Székesfejérvári m kir.állami méntelep parancsnokig
Áiicjtési hirdetmény.
A folyó év augusztus hó 27-éu megtartott ajánlati versenytárgyalás a Bi. kir. földimrclésQgyi miuiszterium által jóvá nem hagyatott, ennélfogva a székesfejérvári íj] kir. állauii méntelep ezékcsfcjórvári, bábolnai, nyitrai, nagyatádi és palini osztályaiban elhelyezett katonai.legénység és ménállomány részére 19Ó1. december hé 1-étöl, 1902. október hó végéig szükaéglendS kenyér, zab, széna, alom- és ágyszalma, tűzifa és kóolaf biztosítása iránt a székesfejérvári ra kir. állami méntelep parancsnokság számvívó irodájában 1901. évi november hó 4 én délelőtt 9 órakor ujabb zárt ajánlatok tárgyalása fog megtartatni.
A közelebbi szállítási feltételek a székesfejérvári <n. kir. állami méntelep számvivó irodájában megtudhatók, a hol a szállítási feltételek füzete is betekinthető, és a liounan az árlejtési hirdetmény kívánatra megkQldetni fog.
Az érdeklődök ennélfogva erről azou felhívással értesíttetnek, miként az erre ronatkozó ajánlataikat a kitűzött határidőig annál is inkább nyújtsák be, mivel a később érkezettek figyelmen kívül hagyatnak.
Kelt Siékesfcjérrár, 1901. október hó 16-áo.
Szétefejérrái ni. kir. állami iéIéii pararatói
Jd és olcsó órák, 3
évi jóltálUaaal privát rovőkoek
KONRÁD JÁNOS
iragyára
arany, ezDit ét ékszer árak szállító-háza BRÖX tCschorszáj) Jó nickcl-rem-éra trt 8.75. V&lődi ezüit-renj.-óra frt 6.80. Valódi esllst láac frt. 1. 20.
Nickel ébresztő óra írt 1 95. Cégem a cs. és k. birodalmi cimcrrcl Tan kitüntetve, ncámtalan arany, erOst kiállítási érem valamint ezernyi elismert-lére! van birtokomba. Nagy képes árjegyzéket logjen éabérm.
GYÜMÖLCS-, FŐZELÉK- ÉS HUSCQHSERWÁKftT,
aszalt főzeléket ajánl a legjobb minőségben az
„ELSŐ KECSKEMÉTI COHSERVOYÁR"
KECSKEMÉTEN. ÁRJEGYZÉK INGYEN ÉS BÉRMENTVE.
ACETYLEN
KLEMM ÉS NOWÁK KOLOZSVÁRT
oly acctylen kéizQlékct scálliUnak. mely minden kívánalomnak megfelel. Ezzel minden hiányt nwgazdntettek j,
Robbanásblztoneág,
Antomatlkas és gazdaságos gázfojlrsztés, Elérhetetlen tiszta éa gyors utántöltés, Solid kivitel és Agy8zerQ kezelés.
Saját szabadalmak Európa és Amerika legnagyobb államaiban. Ajánlják magukat továbbá Acetylea telepek lét^sitésere minden kivitelben éB nBgysagban
(Prospektusok, el ismerő-iratok, költségtervezetek iogyen ét bérmentve.) Elsőrendű Carbid foljtocotan a napi árakért
■ BzállitUtik.
Fémnyomdai munkák i-org^.
-1- rajzok vigy minták szerint gyorsan éa olcsón elkészíttetnek.
Az fnatallatlohbnn jártas, tisztességes képtlselók kerentetnek.


sas
SiS
ú
JF.OTZÉ.KE az
50,000 nyereménínet.
Legnagyobb nyeremény a Ingazerencaéscbb esetben:
1.000,000 korona.
Korona
1 Jnlata QJOOUOO

co

Ö
M <P
-í—>
§ <I>
s
rt 9
rO N

£3 -o>

• Bű
aS
cS -CJ
^

aj

I njtr i 1 . .
Z 1 1 1 3 1 3 1
7
a si
67
8
l 489 ves 1388
oo
81700 3900 4900 BO SMO 2SKKO
400000 200000
90000
§oon» 70000 OOOOO 400®Ö 30000 2SOOO
soooo
1SOOO ÍOOOO 5000 3000 2000 lOOO 500 300 SOO 1TO ISO
ioe go
40
50,000 ^£13.161,000
Kiváló sxerencse TÖItÖK-iiél
Nagyon sokan siorencsések lettek általunk. Öt és fái millió koronánál többet nyertek nálunk nagyrabecslllt vevőink.
At egész világ legeiéljdnsibb sorsjátéka a mi m. kir. Bzab. osztályBorojátékunfc, mely nemeokára újból kezdetét veBti.
100,000 sorsjegy 50,000 f
PÉNZNV\'EEEMÉSYNYEI, eorsoitalik ki, tebát ai összes .sorsjegyek fele nyer a mellékelt Borsoiási jegyzék kimutatása szerint.
6 bóoip alatt összesen Tizenhárom millió 1CO.OOO koronát, egv batslmaa öwzegct sorsoloak ki. A^ egész vállalat \'állami felBg)clel alatt áll.
As I-efi osztály eredeti sor^jegjeluek tervszer! betétjel a kővetkezők:
egy nyolcad Cl,) frt —.76 vagyis 1-60 korona egy negyed (\',) , 1.50 . 3.— . egy fél (\',) . 3.- . 6.- . egy egész (\',) , G.— , 12.— .
A sorsjegyeket utánvéttel vsey a pénz beküldése ellenében ktüdjuk\' síét. Hivatalos tervezel díjtalanul. Megrendeléseket kérdek azonnal, de legkésőbb
f. év november hó 5-ig
bizalommal hozzánk küldeni.
Törik A. ég Tsa.
-B A » H II A 1
Budapest,
Haiáit imíom lilaii asztairsorsjálÉr aziete-
Fóárndánk ositálysorsjiték osztályai:
1. Váci körút 4.
2. lHur.euiu-k5rut IS.
3. Krzsébet-körut 84.
RcJeisioái Ígriatniió. TÖF(Cj<K fA. és bankháza Budapest.
Kérek részemre .
hivataléi tervezettel egyOtt küldeni. Az össieget_ korona összegben {
li _
L oszt. m. kir. szab. OBztályBOrcjáték eredöti Horsjegyet al
A nenlehió tórlcDdő.
atánTételeinl kéroni postaatsüványnyai kQldAm mellékelem bankjegyekben (béljegekben.)
EJ i
o\\
0
R1 M J ?2
P?

XL. ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY
1901. OKTÓBER 12 én.
SZABADALMAZOTT DRÓTÜVEG.
Legjobb és legmodernebb üvege:ö anyig viJlgo? teiüielnek És ulütil-sblakoViialc vasúti liuVúliíuakuil, világöí udvaroknak, Ri,>h4«iicn<dc, rnkl4rhS«aknak, verímc\'.Aknnk. mindenféle ttU lii/ins és emellett vIligofsáRi>t áteresztő, xirlhelylségnck, jelia-tibliknak *lb. »tb. Késiittetik ca. 4—W mínéter vattagiájjban, egész a\'5 méter terjedelemben. Eloajll: Legnagyobb löriisl Mitonsig, cl uciii ért cllcnMl.5 képesség, lüiliixtot Igen nagy fokig, kiiünö vílAjjossí^i iiarc. it£t, l^nnyO tiiztilh.nAs, vnsszerketet megtakarítás stb. stb.
Legjobb crcdniénynycl é> najy terjedelemben a legtöbb állami íj magin épületeknél basrnilva van. Suk vasulnil bel- és külföldön köleleziileg hawniltatlk.
ÓVO TOKOK DRÓrOVEQBŐL
vl&állománytartökn&l, loconxultvoknil ét göiknjAnoknil.
se?- Űvagkemónyönlés-padlózat-lemezok Járható tatözstciek
meghatározott nagy»4gokl.ati, siuia vagy mlulAxolt Idlllcttc), fíl éa egést fahérben, drótbeléttel éi iiilkUl.
Üv■ o (Ilőillndllj él iriirorálkál tétllk fél vagy egész fehérben, drótbeléttel vagy nilliül, \'cgkQlönfélébb alakúk ét nagyságokban.
Aktlen-Gosellschaft fflr Glasindustrle vorm. Friedr. Siemens.
Neusatil bil Elbagtn (Böhnin.) Toiibbl gyárlmáayok: Min.lcanemll üvegek, Uvtgzirók, öntött, disz- is dombor-Uveg, (szatiáilalniuiuU IKcgU-tUV) stb.
Mosási-gépgyár
KRAUSS & COMP., Bécs,
XVIII., Wihrliifler SQrtal 63.
Legnagyobb és legidősebb gyár ezen szakmában AUiZtrIa-Magyarorsjúgban elvállal teljes mosóln-tázatok berendezését it siAllit jrttillva kitllnö kivitelben
nDOOODlOOQOOOOOCXXSODnOOOlOOOOgqOOOCODOODDOOOO &

Z.K. "/„ 901.
MOLL SEIDUTZ POR
vódjogyöt éfl
Csak akkor valódiak, ha mlndogyik dobon M
aliirAeót tüntotl fel. A Moll A.-félő Seldlltz-porok tartós gyágyhatiaa a legmakacsabb gyomor- éa al-teolbánlaloak, gyomorgflrca és gyomorhér, rögzfltt székrekedés, in*j bántalom, vér talalii, aranyér és a legkrtl\'VnbözSbb nil betegségek ellen, e jeles háziszernek évtiiedík óta mindig nagyobb elterjedéit szerzcit. — Ara egy lepeosólolt ere-dati doboznak 2 kor
Hamisítás ok törvényileg fen y i 11 a t n 9 k.
Goz-mosó gépeket
elleniért legjobb rendixertle-ket, kézi- és críí hajtásra a8 frttól 2000 frtlg.
Központ futókat (Csntrifugsn)
cjés: zajtalanul" működöket kéz vagy erohajtisra l40 frttól felfelé.
Legjobb Wring-gápoket
(ruha kicsavaró gépeket) nilmlen nagyságban l I frttól felfelé.
Ruha forgatókat
legjobbnak bizonyult srérkczclilt 24 fittül felfelé.
6776/tk. 901.
Árverési hirdetmény.
A nagykanizsai kir. tszék tkvi osztálya rószéról közhirrá tátftlik, hogy Verbovec Ferenc nagykanizsai lakós végrehajtatnak Varga Makár László végrehajtást szenvedő kiskanizsai lakós elleni 100 kor. tőke, ennek 1897. évi május hó 28. napjától járó 7\'io kamatai, 1 kor. 60 öli. bátr. per, 16 kor. 50 fill. ós II kor. előbbi árverÓ3 kérelmi ós a raóg felmerülendő költségek iránti ügyében a fentnevezett kir. törvényszék területéhoz tartozó a nagykanizsai 6404. bz. tkvbon felvett A 3022|b hrsz. cserfői szőlőnek Varga Makár Lásílő nevén álló 776 koro-
I MOLL-FELE FRANCIA]
BORSZESZ ES SO
Vasaló gépeket
85 frttól felfeíé.
Kimerítő képes árjsgyiékek az 5ss:es mosási gépekről kívánatra Ir.gyenésbfirniciilve.
nára becsült fele része a Nagykanizsai Takarékpénztár utóajánlata folytán
1901. évi november hó 19-ik napján d. e. 10 órakor
ezen tkvi hatóság hivatalos húlyiségében hivatalból megtartandó nyilvános árverésen eladatni fog.
Kikiáltási ár 230 kojr. utóajánlati összeg.
Árverezni kívánók tartoznak a becsár 10°|u-át készpénzben vagy óvadókképes papirban a kiküldött kezéhez lötenni.
Kelt Nagykanizsán, a kir. tvíizék mint telekkönyvi hatóságnál, 1901. évi szept-hó 12. napján.
-----.
□ogdoocgqocooocooo 0000000a oooaooaooaoooooaa
L"-—______- —- k i.\'
ipiashajló labdacsat)
melyok már évek óta jóknak bizonyultak éshirneves ! orvosoktól, mint kSnnj fl 1 haahajtó feloldó Bter ajánl tat tatnak^
az emésztést nem zavarják és teljesen ártalmatlanok. Cukrozott minősé-
Epy 15 pflnlát tartalmazó doboz 30, egy tekercs, tehát 120 pllulát tartaimaz, csak f
ha mindegyik Qveg MOI.L A. védjegyét innleti tel „A. Mell" felirata rfnozattHl van zárva. A Moll-Téle ezetcaen mint fá|dalomosiilapit6 bed3rza5léi( azer
Csak akkor valódi,
fraaozla borszesz éa aé w
köszvény, rauz és a mcghQléa egyéb követkeiményeinil legismerotesebb nópuer. — Egy inozott eredell Qveg ára I kor 90 flll.
moll Gyermek szappanja,
Legfinomabb, legújabb módszer nerint kéizitek gyermek 6b hölgy izappan a bír okezerfl ápolására gyernekek és felalttek réizére.
Ara tíaraboaklnt — 40 flll. Őt darab I kor. 80 flll. Minden darab gyirmek-szappan Moll A. védjegyével van ellátva.
Főszétküldós: Moll A. gyógyszerész, cs. és kir. udvari szállító által,
Bécs: Tuchlauben 9. hz.
Vidéki mogrocdelések naponta poataniinrét mellett teljesíttetnek.
A raktárakban tessék határozottan MOLL A. aláírásával és Védjegyével ellátott készítményeket kérni. Raktár: Nagy-Kanizsán Rosenfeld Adolf 88 Fia.
Jliorcsövek
[ jótállással keményedés, lyukscsosodái és törékenység ellen.
t MMlii] & GÉM
y ca. és kir. udv. Bzállilók. Bécs llodapeet
] í, Schottenring 5. VI. Andrássy-ut 20
I Minden plncésietl eszköz, szlvattjnk stb. kellékek.
i Minták és árjepyiékekiogyen éi bérmentve.
Szép és kellemes
iQOooaaooao utioQOcaaoooaocQaaaoacoacQaűoooü0
oltbouuak ledz, b& a
CS.ÉsKIR.
#HEIM H
ffesfia-Aóly/iá^^
Heim féle folylonégö-szabályozó. szclló\'zo kályhák TOBBM/JfT65. OOO HASZA/AAA T3AM
Utánzatoktól óva intünk
MEIDINGER-OFEN ^ H.HEIM ^
utalással az itt állá védjegyre
jTu lyío/i éf/ó\\ s ker/t cfcr//óA
KÖZPONTI FIÍTÉSEK
MINDEN RENDSZERBEN,
MIMBEN TÜZELŐ ANYAGA/AK FÜSTME/VrfS TÜ/ECESSSÍ. EGY KANDALLÓ TÖBB HELYISÉGET FÜGGETLENÜL BEFUTHEt.
Sze/fazfefés£ öere/idezéseA,
MINDENNEMŰ SZÁRÍTÓ BERENDEZÉSEK. NÖVÉNYHÁZ I FŰTÉSEK.
leffyoóórefere/7C//áA. - fivsoe/usoAés/röffséffvetéseA ingyen és bérmenfre.
BUDAPEST, THONETUDVAR
Eredetiben kaphatók -r„ bécs,obér-oöblino.
CSAklS^ARUNKBAN BÉpS, I. KOHLMARKT 7.
VAGY FIÓKJAINKBAN.
PRAGA, H YBER NERC. 7.
- FjQgfjer éi Baecklog-félo
liTnft
borost} dnolaj-padozat-mázt
padozatok, épOletek ét balorok feltétére használjuk.
Ezen padozat-máz ugy minőséRre, szépségre, mit tnrlóupágra nézve páratlan a maga nemében b bárki állal a dobozon olvasható használati utasítás szerint könnyen alkalmazható.
KUáróisgoa raktár: FESSEL II OFERJÖZSEF cégnél
Nagykanizsán.
KÉRJÜNK
gíllc követker-tében mdg gyftrmekek Alt»l ig arive^en bevétetnek.
moly 8 dobozt, kor."Í! k. 45 f. előlegei beküldésénél
egy tekercs bérmeotve szállíttatik. * D
Nenitöln F. üsabajtó Uhdaesait. Cnik akkor Q
zalédi. ha minden dobói hátulján a mi tőríé- Ct
ityileií bejegyzőit .Szent Lipót\' védiejíyOokkel tan ellátva Q
fdrös fekelo njotnással. A mi tírtényilet védett doborsink 5
g~ I^K3a>itasitáiiÍDk éa csomagolásainkon PHILIPP\'S NEUSTEIN g
I^S^RI APOTHEKER iláiráaoak kell lenni. Ü
NEUSTEIM FÜLÖP- . g
.Ssent-Í.Ipötlin,. pimiett 2. K. "/„ Ö
WIKX. 1., riaakramuM S. 8
Q lUklij N«gJ-K«nii,iu: BH,D« I.AJOS «■ REIK OtllI.A gyégylieréliakaél. V
laoDaaDODaoaaaooaaDoaoaaaaaaaoooanaaaoDaooDao
rendkívüli szerencse
1 ISI főárudájában,
abul eddig több mint
ÖT MILLIÓ
koronát fizetlek ki, köxötte
600,000 komát a M6. számra 600,000 Koronát a 28118. számra
tpn
Nem kel! gazdagnak lenni, hogy egy sorsjegyet vásároljunk B^T
SZERENCSE-NAPTÁR.
O
Suchard
GRAND FRIX
Paris isoo.
JuDir Ptirnír Márcxlos Április ttijna jQllDJ JDIIBS ÁBgIBlt. Steplemb Október loreiib. Dtetak.
J S7MO 2 WM 1 2 48817 780SS 1 2 28711 2«H7 1 78744 H24JO 2 570Í7 Míífl 1 2 68444 ám 1 2 18730 <3611 2 67088 46706 1*17 14211 i 184SS H2S70 : aoaoo Í8866 2|STW
4 28701 4 T8JÍ3 4 467 i* 4 67SIO 4 «*)7 4 KWU 4 E7884 4 öl 46-4 npftKS i\' 41811 4.1Í2S imo 4 18460
0 00SB7 e 67*10 0 237B7 e ftXH7 6 483SJ 6 78724 S 00618 8 85426 a eisao e IS4SS e 67DOO fl 78001
0 n&N 8 »7W 8 481(4 8 670*4 8 28781 8 7S06I 8 65070 8 MOt 8 48207 8 8 67X68 8 9UOH
10 <XW74 10 IS41I 10 flMKn 10 84207 10 r»i6 10 6S40C. 10 67íK!!< 10 ÍSflUi 10 7KK4 10 78840 10 83066 0 ooe;.%
12 06474 12 78SK 12 457« 12 84230 12 950211 12 67WW 12 I42WI 12 414IIK 12 7M07 12 18441 12 45346 2 2S04tl
14 4676S 16 14 15 <mto MftaS) 14 15 ftittil ts7W 14 15 433Í7 W4I0 14 15 SW05 +574S 14 15 SS67J 4-VOO 14 15 iwoa HÍM 14 fóMIU 14 NSIftJ 14 1 <171 14 acwHfl 4 :wn
17 eoeoo 17 67síu 17 1S400 10 17 736W H2I3I 10 Í70»XI Í37*t m 17 S42SA MftVJ III 17 11170 8M03 jfl cort-fi ixöll ir. 17 OHM H240I lil 17 14188 46713 Irt 17 7»Mfl fiUl46 8 066HÍ 7 18449
19 87MÖ 10 16S4U iy 67S17 1U IS774 w SÜtxí 10 11144 16 06014 IP K24H4 19 67*W 19 96(A6 e ot«4fl
21 6TW0 21 USttí i\\ 21 ot-sra 457S0 gl ~M;O 21 00670 2Í 71747 21 78711 21 &M48 21 80687 l 2S714
23 «<aí 24 OOOW 23 24 9MI 0147-1 n 14101 Ű >4 «aa Í-OM \'.\'3 34 434 .\'1 ITíOvl 2) 5i«7S 7MRHI 23 14240 23 24 KTVSS 23 28716 23 00674 23 67064 írva
28 287US 20 4C8tó 20 t< 7-JK! 20 maii) » SWT4 tó8l! 23 mio 1 tiltó 25 2t! ÍS67.K l*»415 28 X4224 25 ai OOWJ5 82112 25 20 78076 80400 2ft 26 K2301 26«1 40442
28 OMSO 28 S06J4 28 iHMrí wetxi 28 Í7ÍWJ SS IWÍiöS 28 NS8« 28 SS40U 28 7H082 28 28768 28 78064 t»-.4iU
50 78680 31 48767 •• 30 Sl | 7 aas » 78MI 1 íMir maii áí| 48440 :tn 3:1 fiftV 30 31 | IS421 30 2f<80 30 31 | 18440 28Í17 30 68416 3 872SB 11894
{fiikor van a születésnapom? ható. Csak non legrosszabb esetben kOldök biionló Hlcdeoki ut a oimol Tiairolja, ubbIj rílítltnoi i bité- nti Mdletésnspján fel un Jafjtnt. Exti jxí-mokból nemojik egís: lortjegy, de\'/», "A \'/» U kii-siioot, ba 1 kért tian mtr ti volna adTL
Az I. osztályú sorsjegyek ára: egy nyolcad Cl,) —,75 frt vagy 1.50 Megy negyed (*!,) 1.50. frt vagy 3.— k. egy fél (\\,) 3 - , - 6.— „ | egy egész (>j,) 6.- , p ra.— , Eredeii sorajegjeket mánvéitel vagy a betéiösszeg elöxeU-s bckitliléíü cilenében küldök. Minden rendeléatex a hivatalos terret iogrtn meltöklem. A hiratalos nyer^méoyjegyiíkct huaái után azonnal kaldOm. 8xiveikcdjék aiegieoaeléseít azonnal, de legkdiSbb
W f. évi november hó 3-ig "M
alólirt izerencsét fóelárusitöboz juttatni.
BIHARI EDE
BUDAPEST, Városház-utca 14. szám.
—B Itt lerágandó! BMM————
T. Bihari Ede urnák Budapest,
Szíveskedjék a magyar kir. szab. oaztálysorBjáték_
_L osztályo-
st eredeti sorsjegyét a hivatalos tervezettel hozzám juttatni.
A betétösszeg_kor. iotá"«et"i«- ) A nen, kivárnál
postantalványon kdldöra. ) Bsirtsakedjék törölni.
iil
Nyomatott Ifj. TTíjdita József könyvnyomdájában Nagy-Kaniiaán.

Insert failed. Could not insert session data.