Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
17.55 MB
2010-02-17 09:19:11
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
826
3203
Rövid leírás | Teljes leírás (282 KB)

Zalai Közlöny 1904. 045-048. szám november

Zalai Közlöny
Hetenkint egyszer, szombaton megjelenő vegyes tartalmú hetilap
43. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

NteYUIHZM, 1904. november hó 5-én

ElöflMtllk* úri
fJ ént . . . • •
Eyyon Kim » OH. HIRDETÉSE* 6 hóiból |,elltlork«o 14, lt,«.mind«« loviMii torért 10 Sll
HT1 LTTFR 6 E N
petit norenkcut HO fillérért véM-* Lek íe1.
XLIII. évfolyam.
A l»p szellemi rétiét Illető minden körlomény a felelős azerkesitö nevére, anyagi rétxt illeti kö%-leaiényelc pedif n kiadó nevére cimietten X&yjkanlzsára bérmentve lótézéoaStc.
HélUfntetleik levelek nem íogad-utaak el.
Kézirat vissza nem küldetik.
1
___ A Dagykat,iisai .Ipar-Testület,\' a „nagykanizsai Takarékpénztár részvénytársaság,\' a .Kotori takarékpénztár
é é U asíg," nagykanizsai és a galamboki önkéntes tűzoltó egylet," a .nagykanizsai kisdednevelő egyesület.\' a .nagykanizsai tanitéi jirfakör.\' a .nagykanizsai keresztény játékon, \'ZZ - n kaniJai izr jótékony nőegylet," „szegények tápintézete,\' , .katonai hadastyi»egylet.- a „soproo, kereskedelmi ^iparkamara,- nagykanizsai külválasztmányának hivatalos lapja.
HETÉN KI NT EGYSZER, SZOMBATON ME&JELENQ TARSADALM1 HETILAP.
Közeleg a tél. Már vége a szüretnek, már kopaszodnak a iák é6 már fagyosat lehel a szél, mely röviddel ezelőtt enyhitSen hűsített.
Orvosi szemponthói ezen symptomái a télnek közömbösek. Ebból a szempontbél az a fontos, hogyha közeleg a tél, közelegnek a járgányok. A járvány épp oiy alkotórésze a télnek, mint a hó, miként a tavasziak a zöld virulás. A tél ellensége » kisdedeknek, mert közülük szedi áldozatait A. növények gyenge vetéseit védi, az emberekéit megöli. Lapunk anyakönyvi rovata szomorú statisztikája a gyermekhalandóságnak tél idején. Természetes, a felnőttek sem mindnyájan menekülnek a tél influenzás kísérete elől. Az iskolákat nem C9npán-a tanulók, hanem gyakran a tanárok betegsége miatt kell bezárni és a hivatalokban a személyzet létszáma ritkán teljes-a fehér évszakban.
Tehát jön a tél I És Kanizsán ismét kettővel megszaporodott az orvosok száma, vele együtt M-an vannak. Közöttük néhány kocsin jár, néhány nem is jár, mert nincs hova. De az első klasszisnak gyorsvonat is elkelne, a második pedig akár ne is töltené az idejét Kanizsán 1 Ilyen aránytalanságok vannak ime az orvosok helyzetei között is, pedig egyre panaszkoduok, hogy kevesen vannak az egyetemen. Nem is helyes a léteit mereven ugy állítani fel, hogy az orvosok száma csekély. Orvos van elég, csak uincsenek helyesen elosztva a helyeégek közt. A városokban zsúfolva vannak, falvakra pedig alig jut. S itt fészkel a baj. Azt hisszük, hogyha az orvosokat
négyszög kiléméterenkiot, s a népesség -vatamely egysége szerint osztanék fel, akkor nem panaszkodhatnánk Magyarországon orvoshiányról. De az bizonyos, hogy intelligens, sokat tanult emberek, akik középiskolai tanulmányaik megkezdésétől kezdve egész a diploma megszerzéséig, tehát 13 esztepdón által városban éltek, s a városi élet nyújtotta előnyöket megszokva azokhoz, mint életszükségletekhez ragaszkodnak, nem szívesen hagyják el azokat, hogy azután egész életüket intelligens emberektől, a megszokott ezerszinü élettől távol valamely göcseji falu elhagyott zugában éljék le. A falusi életet csak az kedvelheti, akit a föld birtoka köt hozzá. Minden emberre varázslatos hatással van a föld. Egy darab térség, melyről azt mondhatni, ez enyém! Ha bankóim vannak, akkor tulajdonképpen még semmim sincsen, csak eszközöm van, amivel minderit szerezhetek. De a bankó nem kelti fel bennem birtoklás érzetét, a hatalom azt az érzetét, mely kél bennem annak meggondolására, hogy ebből az egyetlen egy közös anyaföldből egy rész az enyém, ahonnan mindenki mást kitilthatok. Akit a föld kőt a faluhoz, abbéi vál...

Insert failed. Could not insert session data.