Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
14.39 MB
2010-02-17 10:22:54
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
703
2799
Rövid leírás | Teljes leírás (415 KB)

Zalai Közlöny 1905. 048-052. szám december

Zalai Közlöny
Hetenkint egyszer, szombaton megjelenő vegyes tartalmú hetilap
44. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:


NAGYKANIZSA, ISOB.
negyvennegyedik évfolyam, 48. azém.
december X.
ZALAI KÖZLÖNY
Megjelenik minden szombaton.
Elfiflietés! árak: Egáizivre 10 korona, félévre 6 korona, negyedévre 2 korona\'60 f. — Egye* axim ára 20 f.
Erősek ós gyengék.
A társadalom éló organizmus, mely a fejlődés törvényeinek van alávetve. A társadalom. mint éló organizmus tehát érez és eszmél; mozog és cselekszik; vágyakat vált ki; egyszóval magában hordja az alakulás összes feltételeit.
A homogén elemekből összealkotott társadalomnak életműködése lassú és osendes. Nem vet felszínre sem uj eszméket, sem oly vágyakat, mo^ek forrongásba hoznák a társadalom alanyainak érzését és gondolkozását. Ellenben a heterogén elemekből tagozott társadalom szervezetében éló ellenlétek, mint a fejlődés teimészetszerü folyamatának feltételei, múlhatatlanul maguk inán vonják az összeütközésnek ama szükségszerűségét, melynek végső célja elvégre nem a rombolás, nem a haroban való kölcsönös megsemmisülés, hanem a: kiegyenlítés.
A társadalom heterogén elemeinek összecsapása és heves mérkőzése tehát nem egyéb, mint az ellentétes érdekeket képviselő tagozatoknak társadalmi egységre való törekvése; vagyis oly eszményi célnak megvalósítása, mely az emberiség boldogulásának alapfeltétele. Az egységre törekvő küzdelemnek o prooesszusa tehát nem más, mint üdvös haladás, közeledés a társadalmi tökély ideálja felé.
De hogy e cél megközelíthető legyen : épen az ütköző pontokon áll elő az államnak és a törvényhozásnak is azon eminens kötelessége, hogy befolyásának egész súlyát latba vetve, irányitólag és szabályozólag munkáljon közre a! haroba szállott ellentétek kiegyenlítésére.
Felelő. iierkeutü l>r. Villányi Henrik
i.aiktulajdono, ét kiadó: lfj. Wnjdlta J ,S „„cf.
SzerkaaitOeég; Nagykanizea, 3uKár-ut 6. azám. Kiadóhivatal áa nyomda: Nagykanizsa, Ifj. Wajdita Józaefnél Deák-tér I. azám. Hirdetések dijazabáa azerlnt. Nyilttér aoronként 40 f.
Nem szorul bizonyításra, hogy a társadalom legszembeszökőbb ellentóteloivel, az úgynevezett társadalmi széttagoltsággal, a városokban találkozunk; azokon a pontokon, hol a vagyoni jólét ós a nyomor, az intellektuális erő és a tudatlanság"; a kultúrember és az elmaradott; a tőketulajdonos és a proletár; szóval: erősek és gjengék; a kiosinyek és a nagyok különvált oscpoi lozatai egymás mellé, helyezetten ugyanazon lovegót szívják és ugyanazon napnak verőfényében töltik el életük folyását.
Azon nagy távolság tehát, mely ugy anyagi, valamint szellemi téren az együttélés szűk keretében megvalósul; az az elszigeteltség, mely a helyi társadalom egyes tagozatait más-más érdekszférába utalja; elég ok arra, hogy a gyenge hadat izenjen az erósebbnek és követelje emberi jogát az egyenlőség nevében.
Az a haro, mely a szooiális téren az egyenlőség nevében, ennek kivívásáért indul, rendszerint túlzásokba osap át: s a tetszotős jelszavak alatt küzdelembe vitt tömeg, fegyelmezetlen hajlamainál fogva, az általa teljesített „munka" egyenértéke fejében közösséget követel az erőstől, a munkaadótól, az egyéni szabadság durva megsértesével.
Az egyenlőség nevébon megindított haro tehát igazságtalan és jogosulatlan. Mert hisz az .egyenlőség* fogalma puszta fantom; mely helyesen szervezett társadalomban megi nem állhat; gyakorlatilag pedig merő lehetetlenség. De mert az emberiesen érző sziv és gondolkodó elme előtt világosan áll azon tudat, hogy a társadalom helyes és célszerű berendezése megköveteli, miszerint az annak
tagozatai közt fennálló nagy ellentétek és távolságok lehetőleg kiegyenlittessenek: az erősnek és vele együtt a közhatalom mindon tényezőjéne...

Insert failed. Could not insert session data.