Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
37.24 MB
2010-02-17 15:10:17
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
1064
4864
Rövid leírás | Teljes leírás (911.22 KB)

Zalai Közlöny 1921 197-221. szám szeptember

Zalai Közlöny
Keresztény politikai napilap
60. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

60-lk évfolyam
Nagykanizsa, 1921. szeptember 1. Cstttörtök
197. szám
ZALAI KÖZLÖNY
KERESZTÉNY POLITIKAI NAPILAP
Surkoutóiíg it kUdóhlv.UI: Pő-ut 13. SX. .. InUrurbint«Ufoa 78. ——
Megjelenik mindig kora roxKcl
FŐSZERKESZTŐ: Dr. HEGEDŰS QYÖROY
■•■niCgy. »»p»U«!6
FELELÓSSZERKESZTÓ:
BODROOKÓZYZOLTÁN
BI6fixoté*l árak.-: Pnlt, évt* 400 K. PéUvre 300 K. N*fry«d. évro 100 K. Egy hóra 35 K. kxyrt ttira ín 3K
A piac
tegnap tele volt élelmiszerekkel. A húsos-bódék oldaláról féloldalakbnn lógtak le a húsok, a zöldségesek előtt minden kosár tele volt főzelékfélékkel, n baromfipiacon gágogtak a libák s csipogtak a csirkék, de a vásárló közönség alig tudott hozzájuk jutni. Nem beszélünk mi itt azokról, akiknek az ár soha nem számított s kosárszámra „ viszik el az élelmiszereket a piacról, hanem azokról, akik vásárló kosarukkal gyakran üresen hagyják cl a piacot, inert nem telik húsra, nem tudják megfizetni a hihetetlenül drága zöldségféléket a akik nem is merik megkérdezni, hogy mi az ára a libának.
Ezeket a társadalom páriáit, ezeket az úgynevezett kiuzsorázollakat figyeltük tegnap a piacon, amikor kétségbeesve látták, hogy az árak ismét felmentek.
A legfontosabb közszükségleti- és élelmi-cikkeknek a drágulása oly szemérmetlen iramban halad ismét, hogy ha ezen nem se-gítenek, gátat nem szabnak neki, a kétségbeesők tábora napról-napra nőni fog.
Ma már nem is részletezzük, hogy mi drágult meg. Nem részletezzük, hogy kiknek drágul, hogy kik nem tudják „regresszálni" magukat, akár a cipőfűzőn is, vagy a cipŐ-kenőcsön, mert ez már annyira elcsépelt, annyira süket fülekre talált a múltban, hogy kevés- a remény, hogy a fülek s a szemek erre kinyíljanak.
Kétségbeejtő, hogy ott tartunk már, hogy a helyzet teljesen elviselhetetlen. A szerencsétlen fogyasztóközönség, azok az üres szatyros vásárlók, azok a kopogószemü anyák és apák állandóan a kormány és a hatóságok intézkedéseiben bíznak s a megváltó, erélyes rendszabályokat senki sem hozza meg.
Hála Isten ma már olt tartunk, hogy a termelés megrakja a piacokat, de ennek a hálaistenkedésnek gátat vet a hozzáférhetetlenség. Ebben az esetben meg jobb volna, ha egyáltalában néni volna, mintsem azt kelljen nézni napról-napra : ha vap, másnak van, nekem soha. Nem akarunk mi piaci forradalomra lázitani, de sokszor megérdemelnék azt is az eladók, hogy a kétségbeesett éhczfck felforgassák áruikat.
Mi azt akarjuk, hogy történjék már egyszer valami, ami a hosszadalmas, pepecselő bírósági eljáráson kivül sürgősen, jog- és igazságszerüleg védelmébe .venné a vásárlóközönséget.
A közönség körében felháborodva beszélnek arról, hogy megvédésük érdekében illetékes körök egy szalmaszálat sem tesznek keresztbe. Euilkalommal azonban rá kell mutatnunk a közönség gyakran teljesen érthetetlen magatartására.
Nemrég például a tejkérdés megoldását követeltük s a közönség tejszükscglctcnek biztosítására fényt vetettünk arr<», hogy hova tűnik és hol drágul a tej, s amikor egységes és erélyes fellépőről lett volna szó, mindenki azt várta, hogy helyette is elintézik majd mások a kérdéses tej-ügyet. \' így a dolog teljesen feledésbe ment s ma sínyli a város összlakossága a lefölözött tejet.
A drágaság ellen azonban a . közönség keveset tud cselekedni, mert enni kell, élelmiszert^ vásárol ni is kell. A közönségnek azt az árat kell megfizetni, amit kérnek a cikkért. Az árak megállapítása és azok betartása soha sem volt olyan szükséges, mint ma, amikor azt tapasztaljuk, hogy „falusi kartellek" s vá-
rosi szolidaritások tömörítik az eladókat egy táborba a vásárlóval szemben Az a sokat hangoztatott szabadverseny, szabadfor...

Insert failed. Could not insert session data.