Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
10.36 MB
2010-02-19 13:38:36
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
722
2282
Rövid leírás | Teljes leírás (227 KB)

Zalai Közlöny 1913. 083-090. szám november

Zalai Közlöny
Megjelenik hétfőn és csütörtökön
52. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

Nagykanizsa. 1913 november 3
5a-ilt évfolyam. 83
Héttő
Mulilinlt hillöa •> ciiltrllkin.
£l0rt«alé«l Arak: K,jí.. «v>« 10 hftrona, félévre 6 korona. N«ur«d*«« 2 korona 60 Ali. — Egyaa a*am ára 10 Ali.
Felelj* /.erkejttő;
KÁROLY GYULA
Fősxerkcsttó:
KEMÉNY LÁSZLÓ
Szirkuztiséi ét kladéhlvatal Icák-tér 1
rala\'on : 112. — Hirdetések dljaiabáa atarlnl.
Építsünk egy vásárcsarnokot.
Menjünk végig egyszer egy szerdai lielivásár alkalmival a piacon. Nézzük meg alt a sokaságot, amely a/, egész piaoot betölti és akkor arra a meggyőződésre kell jutnunk, bogy jelenlegi viszonyokhoz számítva piacterünk szak.
Hiszen mindnyájan tudjak, hogy Nagykanizsát jórészben Klskanizaának nevezett hatodik éa hetedik kerület élelmezi a zöldség-ueinüek dolgában. Hetivásárok alkalmával azonban betódul a környék népe, a szomszédos falvak asszonnyai. Mindenik a fején hozza terebélyes kosarát. Mikor azután ezek in az elárusiték közé ölnek. — akkor a rendőrség összes ügyes és elismerést érdemlő intézkedései dacára a tultömött piauon nagy a rendetlenség.
Ha az elárusitás szerveive volna, ugy hogy a termelők áruikat egy kereskedőnek bizományba adnák, aki álványokon helyezné el az eladandó dolgokat, akkor megmaradna
az elárusító azemélyek által elfoglalt hely és igy a vevő közönségnek kevésbbé kellene szorongania.
Amig azonban az eladás ily módon szervezve nem lesz, addig más módszerekhez kell fordulnunk, hogy a bajon segíthessünk. Az első gondolat az lenne, hogy mig az uj kószinház felépül, (erre kell egy év század,) a osoporthái lebontása által nyert teret is kapcsoljuk hozzá alkalmas feltöltéssel a piaotérhez, miáltal a mészárosok és hentesek bódéi jóval északabbra volnának elhelyezhetők és ama sátorok, melyek most a csoportház irányába vezető ut mentén vannak, szintén valami alkalmas elhelyezést nyerhetnének.
Ennél a gondolatnál azonban sokkal szerenosésebb volna, legalább a mi véleményünk szerint egy vásárcsarnok építése. A postával szemben fekvő katonakórház már meg nem felel többé rendeltetésének. Épites-sen annak a helyén és a mögötte lévő nagy telken akár a város, akár valamely élelmes vallalkozó egy vásárusamokot. En hiszem.
hogy ez a vállalkozás üzletileg Is jövedelmező volna. A csarnok falai mellett a hentesek és mészárosok zárható fülkéi volnának elhelyezhetők, közepén pedig a zöldségplao. Én azt hiszem, hogy ez volna a legszerencsésebb megoldás.
Jegyzetek a hétről.
Az ember gyarló.
Irla: Nadaay Gusztáv.
Tévednek, akik azt hiszik, hogy itt valami érdekes bölosészeti fejtegetés következik; mert bizony osak a mindennapi életből elesett egyszerűbb esetet irok le mindnyájunk okulására. *
Hogy ki vagyok, mi vagyok ? Az mellékes a jelen esetben, csak annyit kell. hogy magámról mondjak, hogy tagja vagyok a...........i kaszinónak, ahová délutáni órákban fel szoktam járni, bogy csendes olvasgatással szórakozzam.
Elmulasztott csókok.^
Beh gyönyörű is busz b»m korunkban a világ I Mintha caak egészen ériünk lenue teremtve, nekünk dalol a madár, neküuk nyit a virág. Mámorodé teszi a lelkünket az ifjúság, mely előtt még a legvalószínűbb rossz is lehetetlen.
Csak néhány nap kötött már a kedves alföldi városhoz, hol csaknem hét éret töltöttem. Ha ez a pár nap elröpül, ki tudja, jövök-e még ide? Az élet magéval ragad s az iskola, a széles utcák, az öreg toronyal együtt mind, mind caak emlék marad; ha egyszer viszont látom őket, más hangon szólnak hozzám, nem lesznek többé a [réglek. Vagy talán csak mi véltozánk mag, kik«U^lakuuk?
Hej. köt még eugem ide más is a hátralevő pár napon kivül I A ki egyszer azt a sötét szemet látU, rabja...

Insert failed. Could not insert session data.