Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
10.51 MB
2010-03-08 15:21:00
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
923
6238
Rövid leírás | Teljes leírás (1.45 MB)

Zalai Közlöny 1934. 247-270. szám november

Zalai Közlöny
Politikai napilap
74. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

^ n wlkj^
74. évfolyam 247. szám
Nagykanizsa, 1034. November 3 szombat
Ara 12
ZALAI KÖZLÖNY
bnkmlMf <f kladóblntal; PS.I 5. Megjelenik minden re||tl, Mtfö kivitelivel
POLITIKAI NAPILAP
Felelős szerkeszti: Barbarlts Lajos
Előllietíll ira : egy 8 pengő 40 Mitél SieikeeaWeígl ía kiadóhivatal! telelőn: 78. ia
& 12 éves Olaszország
Ezen a héten nevezetes évfordulót ünnepelt az uj Olaszország. 12 esi-tetldövel ezelőtt vonultak be Mussolini feketoingesái Rómába s ezzel a történelmi ténnyel Olaszor szág sorsában óriási fordulat állott be. Olaszország, amely az antant oldalán réaztvett a világháborúban és a békeszerződések tárgyalása idején a maga számára jelentékeny előnyöket biztosított, a siker ellenére is a háborút közvetlenül követő években teljes szétzüllés és társadalmi felbomlás állapotába jutott A győztes hadsereg talán a király alkotmányt tisztelő vonakodása miatt, nem volt képes arra, hogy a szocialisták és kommunisták egyre növekvő hatalmát megtörje, gazdasági és társadalmi zűr-zavar lett úrrá az országban s a húszas években lassanként nyílt lázadásokká fajult ez az áldatlan állapot.
Mussolini, aki kalandos és változatos iskolát járt meg s kora fiatalságában a munkás és szociális forradalmár életének minden izgalmát és keserűségét megpróbálta, a háborúból való visszatérése után nagy változáson ment át Rájött arra, hogy a bizonyos oldalról annyira lesajnált nemzeti jelszavaknak, ha azokat igazi és becsületes tartalommal töltik meg, mélységes értelme van s hogy\'az államvezetésben feltétlenül szükséges egy helyesen felfogott tekintélyi elv érvényesülése. Elgondolásai számára azok között keresett bajtársakat, akik a harctér poklában is bajtársai voltak, a leszerelt frontharcosok megszervezéséhez fogott s rövidesen Olaszország megismerte n fascizmus fogalmát s később a hatalmát is.
Mikor 1922 elején igen veszedelmesre fordult a helyzet, Mussolini gondos előkészítés után arra halá-N rozta el magát, hogy ugyanaz év októberében cselekedni fog Október hó 28-án kapták a milíciák a parancsot a bevonulásra s mivel a király ugy érezte, hogy ha kocká zatos is a kísérlet, mégis talán az egyetlen ut arra, hogy Olaszország talpraálljon és méltó helyet foglaljon el az európai nagy nemzetek sorában, nem gördített különösebb akadályokat Mussolini csapatainak bevonulása elé.
A későbbi fejlemények mindenben az uralkodót és a hadsereget igazolták, mert e történelmi bevonulás során Olaszország renaissanceának oly korszaka kezdődött, amely még ma sem ért véget, hanem alkotásaiban egyre gyarapodik.
Természetesen minden uj vállalkozót, merész politikai gondolatoknak minden hirdetőjét eleinte gáncs és kritika kiséri azok részéről, akik Vl|gy a régi rend hivei, vagy ha ujitók is, a reformokat más uton keresik, mint az épen hatalomra jutott párt. Mussolini gánccsal és akadékoskodással nem törődve, a Politikai genie éleslátásával és a politikusban rejlő humanista mér-
Pesti kommunisták szervezték a pécsi földalatti sztrájkot
Az elfogott vörösök vezére Öngyilkos lett a főkapitányságon
Budapest, november 2 A főkapitányság nagy kommunista összeesküvést leplezett le. A rendőrség letartóztatta Horváth Imre telefonszerelöt, Stéger Lajos bádogossegédet és Hoffmann Ottó lakn-tossegédet. A nyomozás folyamán a rendőrség megállapította, hogy ezek hárman készítették elő a Pécs-
bányatelep nagy sztrájkmozgalmát is. Hoffmann Ottó a budapesti fő kapitányságon egy óvatlan pillanatban áttörte az ablakot, kiugrott és a földön elterült. Koponyaalapi törést szenvedett, amelybe később belehalt. Társait most hallgatja kl a rendőrség.
Ujabb nemzetközi bonyodalmak a láthatáron a Saar-vidéki francia katonai i...

Insert failed. Could not insert session data.