Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
5.12 MB
2010-03-09 15:17:42
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
665
2300
Rövid leírás | Teljes leírás (139.25 KB)

Zalai Közlöny 1917. 070-074. szám november

Zalai Közlöny
Megjelenik hetenkint kétszer
56. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

tó ik évfolyam
NAGYKANIZSA. 1917. November 3. Szombat
70 szAni
fiaerkosatőaéK éa kiadóhivatal Deáktér 1. T.laton i l«a. - HtrdaUsak dljasabia aaartnt.
Foatarka.ílű:
Kemény Láazló
F.l.lo. ■■•rhaailA:
Erö» Sándor
Aíkét, akik közolt nem egy ismert: l is jébarátot 1*1-ÍWBWMI&ZAB EZREDÜNK hadi muzeumot. tunk. A muzeuiu nagyjában «;zt foglalja magában iöil!*\' Rl>Pilolt- A mu«e»«nról érdakes néhány Katalógus mindig ujabb kincsekkel s emlékkel bfivQl siót ftjtennnk Tartalma ugyanis oly gazdag, „ váronunk legérdekesebb látnivalója lenr. idővel. Hu hogy Önkéntelenül is meglepődik mindnt, aki ablan j,,^ marepet is betfllt inajd Örök dokumentuma széttekint. A háború kezdeti- óta folyton gynjtik az \\m annak, hogy vitéz ezredünk merre s mily mé-ónlekes relikviákat. BugscW_Aladár etredpartmesnok, retben vett részt s dúló rlágháború vértes harcaiban.
mióta az ezred élén áll, nagy (lgyszeretetinl gyűjteti - --—
mindazt, ami az ezrednek világháborús szereplésére vonatkozik, üveges szekrényben foglalnak helyet a szokoli templom monstranciái, kelyhei, miseruhái, amelyek nagyértéket képviselnek. HmoiiIó keretben van a kézi gránát gynjtemény, amely érdekes látvá-
További öldűklós vagy megegyezés ?
nyofsságot nyújt. A külftnbözó kéziratok gyűjteménye a röpiratoké, ellenségeink harcmodoráról mindenkor bestédes emlékekként maradnak lenn. Orosz és oImsz gépfegyver is jutott a hadügyminisztérium engedelmével a húszasok múzeumába Mind azokból valók,
Megjelenik hetenkint kétsaer
Bl«fl»«U»i Bfr irt* 10 kor, félta* »
koron*, n«ry»a4vr« 3 koron* SO MIM. -
-------
fejüket. M4{ha a bölcsek bölcsei is Ultiének le a zöld asztal mellé, azt mégsem észelhelnék ki, miként óvják meg az erA-szakkal leremtett békét erőszak állal való megzavarás ellen.
Az erőszak révén elérendő béke előfeltétele az igazán tökéletes katonai győzelem, az ellenséges seregek megsemmisítése vagy legalább minden további hajviselésre képtelenné tétele volna, az ellenséget annyira kellene legyőzni, hogy ellentállóképessége teljesen megtörne és sehonnan, semmiféle segítségre többé ne számithasson.
Bármily valószínűtlen is — tegyük
Az elkövetkezendő béke kialakulásáról eltérők n vélemények. A háború lángján hovitett szenvedélyességgcl tárgyalják különösen azt a kérdést, vájjon megegyezés
alapján jőj|ön-e létre a béke, vagy pedig fel, hogy ezt két-három cíztawtó után, amelyeket u ellenséges frontokon vitéz. húszasaink | rákényszcrilsék azt az ellenségre ! amennyi okvetlenül \'(ellene honi. el tud-
zsákmányolink A gránát gyűjtemény igen hatásos i f^ire j8 kellene voltaképpen kényszori- nók érni. Akkor tehát dlktálhatnók a bé-csoportoslUsban njatatja tje az ellenségre ágyútűz j (enj Rz ^^„^get ^inő biztosítékokat kel-: két. Hatalmat gyakorolhatnánk ellenségeink "" \' *"\'\' \' , •-\'■- |e|)e ,őle sze,eznUnki hogy ezentúl soha-i fölött. De létezik-e higgadtan gondolkozó
sem bolygathassa meg n békél? Melyik ember, aki biznék abba), hogy képesek védőbástyánk válnék fj)esle$essé, melyiket j lennénk azt a rengeteg fáradtságot és köft-kcllcne újból o-nelnl? A diplomatáknak és séger etvlsetnl, m=Iy«-B teüyflíOttBtfln ará-
kOlönbözó mérető gránátjai, amo\'yek vitéz húszasainkra állásaim hullottak s vas burokjnk fel nem robbant, üonibák, fegyvererek merednek a néző felé. Markú főhadnagy ecsetje alól kikertllt s hadtestparancsnok és az\'GzmtpaAncsnuk képe. 8 etek a fal\' ékességei Meltéjftk kerül roiyjd Sobamselmla altábornagy, hadosztályparancsnok és Sypniewsky tábornok, dandár-parancsnok képe. 8fcépek és tanulságosak az orosz fronton meglestett huszas állások képei. Meghaló sz arcképsorozat, amely a húszas-ezred elesett tiszlj:i-nek emlékéi ilrölili meg. K*jó érzéssel, szemléltük —^Ttmt-------m-ir-r-iniri i—nr-jr—
Haöi tapasztalatok.
Irta: Pongrácz Jenő.
VI.
A honvéd általában. HONVÉD ÁLL egy magyar, horvát, vagy tót parasztból, egy ismétlő puskából, néhány töltényből és egy gyalogsági ásóból. Némelyek az öltözködés nyomát is mutatják. Beszél magyarul, horvátul, vagy tótul a szerint, hogy milyen a fajtája.
A honvéd kész utász, hidász, árkász, építész, lövész, vegyész, orvos, hadbíró, bombavető, aknarakó és harcos; szóval a honvéd az univer-sális ember ideája.
A honvédség tagja lehet minden magyar honos, aki századik évét be nem töltötte, ha még agyon nem lőtték. A harctéren eltemetett egyének azonban exhumálás után, honvéd miniszteri engedéllyel újból állományba vehetők Siketnémák és elborult elméjűek a pergőtüzben mint figyelők különlegesen alkalmazhatók.
A honvédnek nem parancsol az ..... se,
csak minden halandó, neki tehát minden tilos, a harctéren azonban meg van engedve, hogy elessék.
Vallásuk különböző, azonban mindnyájan ogyet imádnak, a gyomrukat.
Egyébként társas életet él, egyenként még orosz fogságba jutáskor sem fordul elő.
politikusoknak ugyancsak sokat kellene törni a fejüket, hogy mily módon biztosítsák az olyan béke tartósságát, melyet fegyvereink győzelmével szereznünk.
Azt hisszük, hasztalan törnék rajta a
tott fölényünk tartósságának biztosítása megkövetel? Minő mérhetetlen hatalom kellene nhhoz, hogy legyőzött ellenségünk százmillióiban a bosszú és gyűlölség érzelmeit féken tarthassuk?
A honvéd kiképzése harcossá.
Nem is hinné az ember, hogy milyen fogékony a honvéd az elszántságra én a kiképzésre.
Bevonulása után három-négy napig teljesen magára hagyatik a laktanya udvarán, [nyilván azért, hogy önállóságra tegyen pzert. A negyedik-ötödik napon végre bemutatják és századba osztják. Ettől a naptól fogva a honvéd automatikusan közeledik az elszántsághoz, mert a sok felszerelés, leszerelés, kivonulás, bevonulás, orvosi vizsga, tisztogatás, kihallgatás, szolgálat stb. stb. hatása alatt már egy hét múlva lehet hallani, hogy inkább kimegy a harctérre, de ő annyit nem hagyja magát hurgatni. Nemsokára elérkezik a várva-várt indulás ideje. Ilyenkor feltétlenül felönt a garatra, s mikor négy nap múlva negyvened magával kivaggonirozzák a „G" kocsiból s megtudja, hoj?y esetleg esőben, még ötven kilométert le kell lépnie, hangosan káromolva követeli halálát, szóval egy elszánt és vitéz harcos lett.
Orosz rajtaütés.
B.-énr keresztül nyomultunk előre. A muszkákat csakhamar elüztük és az ezred alkonyat után az országúton menetoszlopba alakult. A vonat felzárkózott, az ezredparancsnok a konyhákat is emlegette, tehát mindenki örömmel mesélt az ütközetről.
Egyszerre csak az úttól jobbra egy kis
magaslatról váratlanul gyalogsági tüzet kaptunk és ezzel egyidejűleg erős dübörgés volt hallható Az árokba" I Hangzottak a parancsok. Én E. G. szaktársammal gyorsan az árokba dobtam magamat, a bakák azonban állva maradtak és csendet piszejjetve figyelték a dübörgést, s mikor kétségtelenül megállapították, hogy a konyhák dübörögnek vissza „Szerbusz konyha, nem lesz megint vacsora" kiabálták, de a tüzelés nem érdekelte egyiket sem.
A töltény pótlás. A J. melletti csatatéren történt: A San vizén pontonokon átkeltünk és beástuk magunkat, azonban viradatkor újból előre kellett törni, hogy az utánunk jövő csapatoknak helyet adjunk. Az oroszok hihetetlenül erős gyalogsági tüzelést fejtettek ki és bizony elég sok halottunk volt, de az előre törés mégis sikerült.
Mikor már újból beástuk és biztonságba éreztük magunkat, megdöbbenve vettem észre, hogy szakaszomból K. M. honvéd felugrik, az árkot elhagyva visszafelé szalad, mintegy harminc lépésre lefekszik egy halott mellé s annak hátibőröndjét bontogatja. Bár magamban elitéltem a vakmerő embert, mikor ép bőrrel visszakerült, mégis megdicsértem. Látjátok, igy kell a töltényt pótolni, az elesettektől el kell venni. Derék ember vagy K., aztán mennyit találtál nála. Mind meg volt neki jelentem alássan, tudtam, hogy meg nem ette, mert az este vett
ZALAI K Ö !í I. Ö N T
NOVEMBÜR S.
Aki a megegyezés békéjét tanácsolja, az nemcsak a legemberségesebbel és a legpraktikusabbat tanácsolja, de tanácsolja az amúgy is okvetlenül bekövetkezőt. Kcr-desjs csak az, vájjon ez gyorsan, vagy még csak további hosszadalmas kínszenvedés után fog-e bekövetkezni.
Nálunk már régen hirdetik nemcsak a népek, hanem államférflaink is, hogy a béke csak megegyezés utján jöhet létre. A német nép is már régebben Így gondolkozik. Csak vezérei közt eltérők a nézetek.
Apróságok a királyról.
Kuk érdek* apróságot tartalmú az » "éeaben megjelent könyv, .mely a királyi család életét írja meg Anekdoták, kedves apróságok Ultik meg tezl a könyvet, ameljból;\'náhány«t alább kMlOnk.:
An.ikorIKiroly király még lóherccg volt, nagyon mérette, lm az asztalnál fesztelenség uralkodott. Egy alkalommal egyik vezérkari tiszt Main érkezett at ebédhez, mert nagyon sok volt » dolga. A liosszu raantalnál már nem volt hely, c»k egy hely volt Diaiad épen a lóherceg mellett.
Khéd közben a fiherceg szivesen ;Üwzélt el vidám adomákat. Így többek között elbeszélte azt i«,
A kérdés azonban, mi módon segíthetik elő hoj[). w ,n,|„mmal látogatást telt egyí.kolera-kór-legjobban a békekötést, közöttük nem is hilballi „ betegekkel bestédbe elegyed, tt ós egyikkel-
Károly József föliemeg mosolyogva szólt az ezre-
döfthdi • .
_ Kzredes nr, itt «n az én feleltetem. Nekem, nem önnek kell vigyázz-ban állni.
Kgy automobil kirándulás alkalmijai a fóheiceg, aki akkor ka|iitány volt ós liatal felesége, Nadvnrna galíciai kis községbe órkeitek. Az autót az uteu hagyták, betértek egy kis i«idó korosmába A korw-mirosni miután vendégeit kiszolgálta, leolt vendégeihez és elmondta, hógy fia a kolomeai ezredben szolgál. Éppen ma akart neki öt koronát küldeni, de talán a .szakaszvezető" ur lenne olyan szives a pénzt a ltunak elvinni.
— Nagyon szívesen, felelte a . szakaszvezető -ur. Megteszem, ha megbízik bennem.
Amikor az egyszeri! zsidóasszony a belsó »o-
________ .. _ bálsll előhozta az ötkoronást. csomagot is hozott és
nnnvira az elvek, mint inkább n személyek másikkal kezet is fogoil. Amikor távozni akart, elébe |.mpgVíl.i,, „ katonát, hogy ha már az ur oly szíves
» l............. ____ ..11 ill.vtl alAtid iiu ínrv i . ■ • • • _ i -I - lfaliAi
harca.
Bármint legyen is:
történendők lo- szólt
állt egy szanitée, mereven ott állott elítto ós igyj^t H|viiini, vinné el n csőmig jfehiriteintlt is. -«■■ 1 - fel már én tagom\'elintézni, szólt »
- Császári ós királyi fensóg, alázatosan kórem, j fj||<,reegi,sszony
\' ne tessék most az ujját « szájal* dugni f
gikus bekövetkezése a háború folytatásához való ragaszkodás által változási nem csak halasztást szenvedhet. A győzelem békéje lohetellen, mert ha ki is küzdenők, j0\'bban fentartani nem tudjuk. Össze kellene
kadnunk az adósságok, a katonai\' kiadá- vonatja egyik állomáson la percig
, . U . .. u. . ...i .iXminnliHi. «7nl kös ojliagyts kocsyát, beszelgrlell az nllomálfónfikkel sok terhe alatt, ha a ml előnyünkre s ol- ^ J^UnaJcsnokkal. e«, a háborúban meg-gáló uj világrendet hatalmi eszközökre
akarnók alapítani. — A győzők nagyon úszóit puinMÓrtintjáhei; hamar észrevennék, — hogy majdnem _ Azt hiszem, Itt lehet újságokat kapni, könnyebb a háborúban, mint a győzelem volna néhányai beszerezni, kitartásában. - Milyen lapokat parancsol fensóg?
Kolomeábau a lóherceg migához hlvalta a ka-
Az asztalnál természetesen alivbjl nevették «z ta,|ln „, „„jjj odlözletét, odaállít « esoma-
ilyeil élményeken, do i»ags az elbeszéli nevetett leg- ^ M M ^..„„it, mely időközben a főhercegi
Amikor a trónörökös az olasz harctérre utazott álll A IrónOrö-
pár zsebeiben szopeu kamalozott.
HETEDIKSZER.
Babonás emberek szerencsés számnak tartják a
rokkant főhadnaggyal. Beszélgetés közben mellékewn ; ^^ Vannak, akik éppen -magyar szerencsewáni-
nak mondják. Hétfejn Sárkányról, a hetedik wwren-
jo.
Amilyent kapni lehet Amikor tv vópat indulni kezdett
Ez ai egész üikthány, hzóU
A harotéről . .
Súlyos gránát tömeg hűlt a vitéz húszasok tisxt három budapesti én három bécsi állására. Már jó időn át tartott a gránát eső s tott át a főhercegnek, imitt-amott a rohamozó oroszok is mutatkoztak az
állásaink elÖU Nyugaton várja a két öreg népfelkelő t"**- . . „„. ...------------------------------....
* történendőket s gondolataik talán övéiknél voltak; - Legalább megőmzflk a pirítást, J\'W*««jgöU „em volt n4|unk nagyobb a pénzb&ég, búcsúzón s onnan tértek vistea a veszélyes jelénbe, R ^herceg • »oha buzditóbb a nemes és hasznos tőkebefektetésre mikor áz egyik at ismert húszas honvédról szólal Amikor a főherceget alezredessé léptették elő, j VR,Ó a|kaloni- társadalmi osztályok jutottak a meg I — Bizony, komám, jövőre alighanem alulról. bemutatkozott ezredénél Az ezredes az uralkodóbb háború alatt vagyonhoz óí a legszélesebb rétegeken •• • •• \' ■ tagját az előirámerft tisztelgő állásban •n-A-aii* I. . ... ......... • •
«»éjéről szól a magyar népmese, Hét vezérrel szerezték meg a hazát eleink.
De minden kabalánál többet mond a józan .\' számítás, midőn a hetedik magyar hadikölcsön fóke-a parancsor- ri|)tij „IBnuj|,al elütik, hatás nélkOl a
újságot ")\'UJ-1 fw|m^elt németek fényes ^Idája, akik hetedik {alkalommal tizenkétezer milliónyi hadikölcsönt je-a paranwőr- | ^ nmra«jliatunk el hetedikszer saját ko-
Kbbi hat hadikölcsönönk nagyszert! eredménye mö-
szagoljuk ax ibolyát ilyenkor.
nyolc hatos árát, volt a válasz elképedésemre. A vitéz tölténypótló nyolífhatos ára kenyérért szaladt a legnagyobb géppuska tűzben az elesetthez.
Ez a K. egyébként igen szolgálatkész és becsOlete* Karcoa volt. Mikor harmadnapra a tüzelés nérhileg alább hagyott és B. alezredes ur elrendelte a halottak hátravitelét, K. önként vállalkozott és egymaga az éj folyamén hat halottat cipelt hátra. Derék magatartását egy da rabka sült hússal jutalmaztam. Kéaőbb jelentették, hogy K.-tól hat darab erszényt éai hat darab borotvát loptak el.
Sárga alma, piros alma.
Mikor 14-ben R.-tól el kellett lógni, az volt ám még csak valami. Még szegény H. alezredes ur is megjegyezte, hogy Zalán futása ehhez képest Kismiska volt. A bakák azt kérdezték egymástól, hogy mi lesz itt tulajdonképpen. Éjjel menet, nappal menet, se étkezés, se dohány, csak menet és létszám. Ez mégis csak borzasztói még ilyet nem is hallottak, mondogatták. Én mesterlövő vagyok, vágott közbe K. L. szakaszvezető, s még lövész dijat sem fizetnek az em bernek, a mindenit.
Denique honvéd és közös, tüzér és dragonyos, ágyú és tarack, kocsi, ló és autó, biciklisták és vá£tS marhák stb. stb. mind egymáson keresztül kasul hömpölyögtek a feltört országúton visszafelé és óh végzet, mindez zuhogó
ndvözölte j ,M ntywertré vált az állami járadékkOtvények vásárlása. Mindenki tudja, hogy kötelessége nem másokhoz mérten, hanem csupán saját anyagi helyt«téhez képest minden erejével támogatni a hadikOlesön sorsdöntő ügyét ós -abban is bizonyos minden ember, hogy majd rá jár a rud azokra, akik a háború foly-
méltó nemzeti célnak
Még többről van szó. Békrt ^óhajtunk és re mélánk, de a iánk erőszakolt háborút .oly dicső k()z delem és oly sok véres áldozat után lehetetleu befejeznünk bálázó békével. Cják tisztességes békével elégedhetünk meg mi, csak ilyet hagyhatunk utódainkra.
esőben, amely huszonkét nap hiján negyven napig tartott.
Ilyen tragikus körülmények között kalimpáltunk állva, alva, félig halva, amikor hirtelen
egy ut kanyarulatnál egy airga almákkal tek ^^ ^ galíciai faluban leltük másunkat. Az agyongyó- J \' 1\' °
tört emberek hirtelen meglellek varázsolva, pü-."\'»d»"> ""» ^^ »
lanat múlva mint fürge majmok ugráltak át a palánkokon éa nyargaltak az almafdkra, ahonnan jóllakva, vigyorogva, szaladtak beosztásukba, őrömmel tárgyalták a sikerült rohamot, de a folytonos menetelés és eső folytán megint a szen\'
vedós lett az o«tályrí«. A kimerOléa annyira t.tartáa kell , a kitartáshoz az nj had.-
eröt vett rajtuk, hogy már nem la mertem őket kölM0" \'"\'H «ll",r,\'■
bátoritani éa látszólag belenyugodtam (valóban E«\'mt » hét magyar-hadiköleetln jobban ij«sze
azonban kardomra gondoltam) azon elhatározá- lu » töró ellenvet a mesék hélfejo sár-
sukra. hogy a nem messze levö kis magaalatig k""**"*! i «g> >\'édj« meg, olyan szilárdul, adja ál
még el mennek, de azután kidőlnek. hazánkat boldogabb jövendőnek, ahogy a hót vezér
Keserves pór száz lépés, és elérjük a kis »\'eg»>erezte. Legyen e< a hadiktlesOn az a szereu-
magaslatot, azonban vele együtt egy kis galíciai ah k«lt<,ik 8í«rmck, aki uiegtaláljn ós elhozza ne-
falut is, tele piros allékkal. Sógor milyen alma ? klluk » legnagyobb kincset : a megérdemelt, nekünk Jobb jobb, mint a sárgn kiált nz egyik fa tete-jéről vigyorogya egy huszár? Én Uiamfia! .Az én Ugyongyölőrt honvédéin! kenyértarisznyáiból rögtön a sárba repülnek a sárga almák és pont
A gyufa lemét drágább lett. Szomorú feladat, hogy minden héten más-más ról-pontrn megismétlődik uz eíőbbeni alma ro- Szükségleti cikk drágulásáról kell hirt adnunk. I#g-ham, mindössze annyi eltéréssel, hogy egyszer a ulíll,b a cukor várható drágulásáról adtunk hirf, most huszár is igazat mondott. meg a gyula jön ft fekete liBZlára. A gytlfaáruzitó
(folytatása küvetkciik.) ! 1 ngyauis körlevólben értesilette a nagy\'kereskeilé-
kel, hogy a gyufa nagybani elailáji árát százdars-, bonként 3 K 80 fillérról 4 k Hü fillérre emeli fel.
NOVKMBKR 3.
ZALAI K 0 Z i. 0 N T
3
A főgimnázium gyászünnepe.
Nov. 1. ós 2: főgimnáziumunk megható Uá^uiu gyászünnepet rendezőit. Mind a három Qiinep kerete in essze kimagaslik n közönséges iskolai ünnepek át-Iagából. Az elsőt az elhunyt piarUla tanárok h íjánál tartották, hol Huchauseu lajos tartott emlékbeszédet, Síuolcz I*jos pedig szavalt Az énekkar három gyászdal elének lésével emelte a mégha\'ó gyászünnep szin-tiyát. A másodikban az elhunyt hősök sírjánál áldozott a hősök kegy Hintés emlékezetének. Az énekkar Himnusz, 8zózat" b két alkalma gyászdala között Ii<>dner Nándor 5 o l megható szavalata 3 Mutter Ernő 7. o. t. közvetlen^szavakból összerótt szép emlékbeszéde adták az eszmei tartalmat Az ünnepen az egész város társadalma részt vet*. A harmadik ünnep a városháza dísztermében pénteken délelőtt féltizenegykor impozáns keretben folyt le. Az iljúság és a tanügy barátai megtöltötték a termet, ahol pont-ban íéltixenegykor felharsant a fógimn énekkar (gyütUse, amely megnyitóul\' a Himnuszt (énekelt*. Schwarz Kornél 3. o t. szavalata után Mosonyi Hzen telt lufitok darabját énekelte ^abuzolnt biztonsággal az ének kar/-ameh xúiw^Kováts Aulai piarista tanár tartotta meg remek Kzép emlékbeszédjét. A hatalmas beszéd, amely egyúttal korkép is volt — abból a szomorú valótágból indul ki. hogy Európa és Ázsia warazföldi és tengeri csatatereiről kell képzeletünk-nek ö«-zeadni az ellett hősök emlékét. Kiemeli, hogy a hősök twncsak vért és értikis életet áldozlak s ezért érdemök határtalan Bizonyltja a.-lán, hogy az elesettek a kötelesség ós a becsillel hősei s ebből származtatja le az élők kötelességét a holtak iránt, mely szintén kettős. Kgyrészt nein szabad engedni; hogy eddigi harcaik eredménye tönkre jusson, más-részt, hogy emlékűknek belsól-gis, külsőleg is állandónak kell lennie. A dicsőült lelkekhez intézett hu-Célzóval záródik a remek sztp emlékbeszéd. A nagy figyelemmel s osztatlan teUzóssel fogadott czavak mán a híres Saul oratórium egy hatszólamu gyászdalt következett, amelyre Hajdú Dezső 8. o. t művészileg kidolgozott szavalata nyújtott gyönyörűséget Krre Ima a hazáért cimfl nyolcszólámú kar következett Meliul József és testvérei o. oratóriumából, amely után Bród Andor 8. o. t. szavalata emelte az ünnepi hangulatot. Ezután Webertől a Kard dall, m^jd a Szózatot énekelte az intézet éueksara. Az önkéntes adomáityokliől 210 K gyűlt be á hősök sirjáíiak gondozására.

/I hósök ünnepe a felsőkereskedelmi és a polgái i iskolákban.
A felső kereskedelmi iskolában nov \'2 án megható ünnep keretében áldoztak a hősök emlékének.! Domány Ármin tanár tartolt alkalmi felolvasást,: Dr Villányi Henrik \'{igazgató pedig szeretettelteljes szavakkal emlékezet megfáz intézet hősi*halált halt növendékeiről. Az énekkar a Himnuszt és a Szózatot énekelte.
A polgári iskolában Jelinek Márk tanár tartott nép alkalmi beszédet, amelyen kivűl szavalatok és. énekek tették értékessé aj megemlékezés" Kegyel tes ünnepét.
A helybeli izr. elemi iskola r évi november hó 2-án d. e. 10 órakor csengeri uti iskolahelyiségében a hősi halált halt magyar vitézek "emlékére gyá«z-ünnepélyt tartott, melyre városunk érdeklődő közönségét szívesen látta vendégűl£a* tantestület. Az ünnepély műsora a következő volt: Hymnus, ünnepi beszéd az iskola igazgatójától. ; Szavaltak :f Horsetzky Anna, Weinbarger Erzsi, Steiner Oszkár 3 o. t,
Székely J.ivia, Kéry Stefánia, Blankenberg Vilmos, Grosz István és I^edofszky Istlán 4 o. t. Az ünnepély utolsó pontja a Szózat volt.
A hadifogolytartó gaadákhoz.
A cs. és kir Hadügyminiszter ur folyó évi augusztus hó 30 án 41.000 abt. 10/kgf szám alatt kelt intézkedésével az érdekelt kormány hatóságok meghallgatása után a hadifoglyoknak fizetendő irrin-kabér pótlék tekintetében folyó évi novemberjhó 1-tól kezdődő hatállyal a következő szabályokat léptette életbe a mezőgazdaságban foglalkoztatott hadifoglyok után fizetendő legkisebb munka bér pótlék napi 30 fillérben állapittatik meg, ipari (bánya ós kohó) üza-mekben, közlekedési vállalatoknál és általában minden nem m- zőgazdasági üzemben pedig 50 fillérben tekintet nélkül arra, hogy a munkaadó magán egyén község, állam vagy törvényhatóságé, a munkaadónak nincs joga ezt a bér minimumot leszállítani vagy beszüntetni. A munkaadó a bérminimumnál nagyobb\' Igaz, rendkívüli volt. de kevesen is gyűltek df f""\'"1 » ^^Ijriiik azzal, a korlátozás-össze a képviselik, azok is legtöbben unottan, álmo- ■Ü0^L1(J nRPonkinl 25 korüná,,A, san hallgatták a különböző lassú galopban ügető «lő I " bftdll0«0,y »«» kézhez, ha
; terjesztéseket ft llRdlf,,Kul> 10 "»P ttlaU ™ koronánál keresett
Meglehet azonban vele mindenki elégedve. "\'"\'l Ugy * ll,uukaa,,6 8 löbblöUsl a ^iíogoly ja-
Adományok az árva templomnak.
üngseh Aladdrué úrnő a felsőtemplomnak beszerzendő miseruhára 20 Koronát adott. A neuies-í lelkű úrasszony adományát rendeltetési helyére juttattuk.
Gyászistentisztelet.
A Nagykanizsai Emberbarát Temetkezési Egye-jsűlet elhunyt tagjainak lelki üdveért e hó 6-án, kedden reggel 8 órakor a felső templomban gyászmisét | szolgáltat.
Városi közgyűlés.
Tisztviselők, kéményseprők, helyszerzőnők mindmind megkapták amit óhajtottak. O-mk (Jjváry (léza <1 ■ battirozott a kéményseprők dijának felemelése ellen, azonban leszavazták társai s így a kéményseprők
vára írni s távozásakor az illetéke* táborba átutalni köteles. A hadifogoly azonban ebből az összegbe megengedett dolgokat vásárolhat s ezek a költségek letétéből fedezendók. Az a munkaadó aki a bérpótlék megkapták az 50 százalékos tarifaemelést, hogy mos- szabályszerűen ig-zolni nem
tohábban bánt el a tanács az ipariskolai tanítók ón^** kezes életbeléptének napjáiót kezdve
dijának felemelésével: nekik mk\'3r,>ávalékos e, ne-1JT J*"\' fog köteleztetni, ame-
lést javasoít, amit a képviselőtestület m,g is szava-1 k\' f^1 \'M^ln. nem tudja Ebből a célból zott azonban, ha a kéményseprők megérdemelték az!^ W \'g A « *»
50 százalékos emelést azért, mert egy évben 18 szer j T ur. >»>«>\' «hol lehet-
benéznek a kéménybe, mert. tisztem nem igen szok-fe\'\'^.^.nány bőr ták akkor ugyanolyan arányban az i(tariskohii tanítók is megérdemelték volna
Oakhogy perszel Kzó/zótójnk nem akadt, tárgysorozatban is- oda hátratiUzitották a kémónysep-
fizeltissék, amely esetben azonban szintén ilem lehet a hadifogoly napi járuléka 30 illetve 50 fillérnél kevesebb. Mely munkaadó folyó évi október hó lö-óig nem jel.ntl ki, hogy a hagifoglyokat ily feltétel mel-
-u- -o ti i . i i ! let válblni nem hiylandó oly iá tekintetik, hogy a
rok, uelyszerzőnók es zsibárusok mögé, hogy anná ■ . ...... . . / \' ftJ
r a n „, , , „., „ • , ., berszabast kötelezően elfogadta, rövidebben e bánhassanak velók. Meir is karnak a *
rövidebben elbánhassanak vetok. Meg is kapták-többletet, annyit, hogy két év alatt csináltathatnak belőle egy pár fejelés -csizmát. Node nekik ez is elég. Igy gondolkozik a bölcs tauics s a jó vároni képviselők.
Felhívás.
Felhivatnak az ösxzes hagifoglyokat foglalkoztató munkaadók, hogy hadifoglyaikkal együU a foglyok összeírása és orvosi -megvizsgálása céljából f. évi ! november hó 4-én délután 2 órakor Nagykauizsán a Emlékezzünk 1 várodiáz udvarán okvetleu jelenjenek meg.
* r i. u m i in \' Figyelmeztetent\' a munkaadókat, amennvibeu
A^ feketeszarnyu Halál suhogva száll ma « ezen felhivásomnak nem tesznek elegei, felelőségre löld felett. Szelíd mezőkön- és vad sziklaormokon /lesznek vonva és a hadifoglyok a meg u«m jelenő tengerek vizein és^hósivatagokou a haldoklók és .munkaadóktól el lesznek véve. szenvedők segélyk rése sikolt fel. Véres sebek és Nagykanizsán, 1917 évi november hó 1. szörnyű fájdalmak szaggatják milliók testét és ezek , Deutech hadnagy
között sok ezer tüdő vészes hós. j fogoly ügyeletes tiszt.
Fiatal, gyönyörű testek aggá sorvaszt a ret- . .ül v
MM k6r. bálor, liős ftrWAípTn^í *h„»k«: A "^ti.itvíselök b.s.er.í.1 caoportja
formál. Meg Leli mentenünk 6ket! A nagy ildoz«tl«l | Meghall, míg mielSU ílt volnn. Megalakult a KWlilWU, amit úrtflnk lioitak, milyen kicsiny a mi koraiiny felhiíi^ra liraduk, próbilkoilak
áldoaatalnnk. N.Ml4ny Iliiéi-oaak, ameiyet gyígyitiisukra ^ «rtll<Mtck i» a IlilotUágl tagok, awnbali a magas gonctoi*»nkra adunk. j <*ÓI>4I beigért korininytámogaUsból nem leit semmi
Mementól rnt Telünk ti óni etmúltj A siomorti- 18 W Mok k«l\'«< elhatiroiták, hogy a leg-
IDzek milyen bólogatnak a temetSk hantjai lílott 1 ki,I»l»bb kíigyoléat hivnak Oane, leteatik mandátu-Halottak napján m kor kiiariudokotunk a kirokhoi.! "lu"\'\' mert "9mi"«k. támogatást nem nyer-mély megaláikod4<o«l gondoljunk az élik stenvedó- í k\'k\' M "Pl""1 r"lolr\'il rossiakarattal a
seire. a indóv.awek lassú haldoklási™. Ks a halni- ""mUMdöinséggel lalálkoztak, ami méltán elkeaerit-lak koszorúiba fonjunk kc-vesóbbet egy virignillal s he\'le mindnyáját
o virág értékél ajándékozzuk oda a tndSvésieaek meg- Valiban szomorú jelenség az, hogy é,ipen a
mentésére • lisitíiseISi karnak kell a háború legnehezebb részét
\' Emlékező, meghatott szirlt emberek, ti boldog""™1\'1 " cs"k "\'erl "kkor ~ 4M»" »kkor egészségesek, ne dobjátok léire a linzzilok az ogve- ,l"iko1\' s"í\'leili k(l|e"« ™jt, «\'nikor rongyait beta-snlel által küldött befizeti la|»t Az az adomány, k»l\'S,llli kelleno a fazekába télire, »alamit teremteni, amit rájegyezlek, halódé életek megmenlóje lebtt!! *kkor ni"1,8 »kk°r nincs jóakarója.
Az Isten_ irgalma teremtményeinek jóságában Cs,k (l"l«0Ilík. m\'nl !»"»» azért az éhbérért,
gyökerezik. Gondoljatok erre t» gondoljatok a halálra ! m"\'-v Me" W h»lés*gi mészáros is egyet mosolyog, ■József Hr. SuMcrim, Egyesület . ^ \' ftyOl reá egyet, mit bá^a,
H„IVUI. IV. s«t.,tc 2. h" í\'""\' h,ln,k 8 fWn«k \'» me«- 11\'« neki á
tisztviselő esak égy rossz, amely nélkül most Is — Adak ózzunk b Vörös Kereszt könnyen ellehetnénk. Egyletnek. Szegény tisztviselők I
7. 4 L » I KOiLÖNY
novembbr 3
Adakozzunk a Kadsegilpönak. BBT IM «|";,áz" NÉVJEGYEK
Adakozzunk a háború rokkantjainak és Lj) iL<-11 Lj. 1 0811 H„ mm léli
"kádjaiknak.
Irodalom.
— A pápaválasatáa jogtörténete és téieleu jog*. Irta: Lukács JóiseJ, fógiiun. tanár. A vaskos munka a pápaválasztás történeti fejlódéaével foglalkozik, amíg a/, jolen alakjához éri Mindenkinek érdekes és tanulsága* olvasmány, amely mig egyrészről azlgoruan tudományos, másrészről könnyei! stílusával élvezetes olvasmány. A világtörténelem e jelentós mozzanatának ismerele minden kulturember tudásának szükséges része. A mii ára 4 korona. — Kapható [fj. Wajdits József könyvkereskedésében, Nagykanizsán.
— Uj Idők A «llá|{biliaru laghibb króuiUaH, iritabau in kipbsu u Oi Idők. A mi érdeken esemény a uógy íitágrési harctéréin törUuik, att mind •lénk tárja Inától népségi képekben firdekauég, uiAvéui nívóval és elókeló iiléa jellemzi Herceg Kereue helilapiét, u D| Idóket. melynek miadei. aainu aktuális köalaraétiyeibeit, elbeszéléneibeu ée regényeiben ia egyaránt a stépirodalom ápolója — Klófizetési át a negyedévre 6 korona. Kiadóhivatal, Rwl»p«et, VI. Andráaaj-nt 16. sí
— A „Vaaárnapl Újság" minden wutma gazdag tartalommal jelenik meg. A „Vaaárnapi llj-iág- eiófizstéai ára negyedévre ót korona, .,, Világkrónikáival együtt bzl korona. Megrendelbtló a „Vasárnapi Ujaág\' kizdóblvaUlában (Bndapeat, IV., Bgyetem-nloa 4.). UgyaniU megrendelbeló a .Ké-pea Néplap", a legolsaóbb ujiig a magyar nép mtárnára, félévre H korona 40 fillér.
— Ab „fttet" szépirodalmi éa infivéaieti heti-lapot (azerkeezli Andor Józaef) gazdag Urtalom, ér-dekea ée aktuális képek egészítik ki. A kitthió lapol melegen ajánljuk olvasóink figyelmébe Hierkeaztóség én kiadóhivatal: Budapest, I. Febérvári-ut 15/c. — KMÍitetéei ár félévre 10 kor. Hutatványszámol készséggel küld a kiadóbival.
— Magyar Sslnpad. Budapest egyelleu színházi és zenei uapilap|a, az Kréuyi Nándor szerkesztésében inegieleuó Magyar Siiupad teljesen n| formában, pnmpáa aktuális mAvészi rajzokkal, országos novQ kiváló Irók kózreniAkódésével jelenik meg szeptember elseje óta éa napról-napra a színház, zene varléte ée mozi világából váló érdekes kóileményekea. friss híreken ós pikáns pletykákon kivOl külön foglalkozik a vidék szinbázi és inóvészl birelvel Is. Eddigi számaiba Herceg Ferene, Uolttár Perese, Nagy Kudre, Porzsolt Kálmán és mások Írtak oikkeket, betsó munkatársai a toljbi kóit Harsány! iaolt, Bu|tkay fljórgy ós Oserua Andor. Nagy Ködre saját rajzaival tarkított cikksorozatot kezdett benne a vidéki azinbázi furcsaságokról. .Jönnek a színészek I4 óimmal és szeptember 15.én kezdte kózólni a lap Krúdy Gyula .Bukfenc* cíiqQ színházi regényét, amelynek mindeu folytatását Uajor Henrik rsjzolómfivéez illusztrációjs ditziii A Magyar Színpad előfizetési ára ogy érsdra 28 kor., egy hónapra 8 kor. A kiadóhivatal Bulapest, Vili, Itökk Szilárd-ntca 18. Kívánatra egy hétig ingyen
\' küld muUtványszárnot.
Nagykanizsán, Erzsébet-tér Szarvas-Szálloda
újonnan átalakított modern nagytermében mindig a legújabb, legszebb és legérdekesebb mítsorra talál a közönség. Mindenik előadása a kifiematografia legelsörendtt és legújabb alkotásaiból van összeállítva. Szebb és érdekesebb s tanulságosabb műsort a fővárosi mozgószinházakban sem lehet látni s a helyárak olyan olcsók, hogy még a legszegényebb ember is megnézheti. A .BERLIN" színház agilis igazgatója mindig a legújabb és legválogatottabb moziműsort mutatja be. — Nem sajnál sem fáradtságot, sem költséget, hogy a t. közönségnek az előadásokat minél kellemesebbé és élvezetesebbé tegye. - A .BERLIN" tnozgószinház látogatását min denkinek a legmelegebben ajánljuk. A zenét egy elsőrendű kiváló szalon zenekar szolgáltatja. Minden nap tartatik előadás. A m tisztelt közönség szíves pártfogását és az előadáson vítló pontos megjelenését tisztelettel kéri Az igazgatóság.
Szeretetadomáuyokat a frontra szállít a Hadsegélyzö Hivatal Átvételi Különítménye : Budapest, VI., Váci-utca 38. Adakozzunk az elesett hősök özvegyei és árvái javára 1 — Hadsegélyzö Hivatal főpénztára, Képviselőház.
Adakozzunk a vak katonák részére
is intelligens magyar uri közönség
napilapja a
BUDAPESTI HÍRLAP
Harminchatóves rendOlotlen ós vAltoiatw programiuja
A magyarságért Kit állja é» tartja & küld érette idegen áramlatoknak minden rohamával szemközt.
Programmolkkel egységes politikai gondolat emelkedett megnyilatkozásai.
TAroaolkkel. regóuyel irodalmi értékűek é» szórakoztatók.
Tudósításai frissek, kimeritók ós megbízhatók.
Saorkeaztóaóbeu Ízléses, komoly ó« gondos. A BUDAPESTI HIRLAP-nak, mely juliu
addig MÉB nim létizitt nagy választékban Jutányos áron kéiiiUitaih
Ifj. Vajdits József
könyvnyomd AJ ában.
Vidéki megrendelőnek azonnaljellntéatetnek
A világháború
minden mozzanatáról bő,
eredeti, megbízható, kimerítő
értesülésekkel, térképekkel, magyarázatokkal szolgál az
AZ ÚJSÁG
POLITIKAI NAPILAP
olvasóinak.
ELŐFIZETÉSI A»(:
Kgias tm .... 38 koroaa.
rtléni.....t» „
H.Jyadévra .... » K. 50 I,
in u»m ... i i. jó i. "
Megrendelőül cím : AZ UJSAG KIADÓHIVATALA Budupext, VII., Rákóoai ut 64. »ám
Darabos barna szenet, Por- és daraszenet, Meszet
ajánl azonnali szállításra
Berg-stein Pál
SZOMBATHELY.
Interurbán\' telefon 355. rzn^ . , . , . _______ , — Egy Irodlstanő, ki kereskedelmi
\'" *1 r,lelfal i,ro; iskolát jó eredménnyel végezte s a ma-
38 korona. iélevre 19 korona, DHgyedévre 9 korona. . J . . < , . . ,,
i 3u flllír I |0\'ar es " német levelezesben teljesen
azonnal felvétetik
50 lillér, egy hónapra 3 korona 30 fillér
A kiadóhivatal eirae: Budapest, VIII, lMkk-Sxllírd-u. 4. ai.
kerületjártas azonnal felvétetik Ifj József könykereskedésében. —
Wajdits

F,A/DJTS
KÖN TV—, PA Pl ÉS IRÓSZE^KBRESKEDKSE
Dús raktár legújabb divatú levélpapírokban
- és névjegyekben _________
Nyomtatványok Ízléses kivitelben jutányos árban — gyorsan készíttetnek. . . ..
Tanintézetek részére szükséges cikkek dús raktára
Jegyzői és egyébb közigazgatási nyomtatványuk ---— nagy raktára. -
Nyomatott a laptulajdouos Ifj. Wajdits-József kOnyínyoradájábiin. Nagykanizsán
\'fi ik évfolyam
NAGYKANIZSA. I917. November 9. PÉNTEK
71 szAm
ZALAI KÖZLÖNY
Sterkeeatőség én kiadóhivatal Deáktér 1
Toltfon : ISO. - Hlrd«té«h dljMfcbia martat.

Kemény László
Ül
Falaid* »ierh«»«io:
JSiöb Sándor
Megjelenik hotenkint kótsser. Elttfl*»U*l ára; Efy érré 10 kor, félévr* ft korona, n.gy.dévr® 2 korosa »0 flll*r. — Egy., nxkxa ára la fillér.
A szegénység veszekszik.
A házas- és a közélet közt sok a rokon vonós.
Ha kutatjuk az okokat, melyektől a házasélet boldogsága függ, ugy láthatjuk, hogy legalább is egyéni tulajdonságok azok, melyek befolyásukat érvényesilik. De van C)iy másik körülmény is, mely a házasélet boldogságáru nézve nem cickelyebb fontossággal bir.
A házaiok közli nézeteltérések, veszekedések nagy részének kútforrása a szegénység. Ahol nem is több, csok o mindennapi kenyér biztps, ott sokkal rilkább a civakodás, mint az élettel keservesen küszködő házastársai; közt: a szegénység veszekszik.
Ma a szegénység veszekedése nem húzódik meg szük családi körben. A háború okozta, hogy kilépőit onnan a nagy nyilvánosságba, a közéletbe, ahonnan kiszorította előkelő elődjét: a tisztességes vitatkozás\'.
A hosszú háború szükséget teremteti. Az Ínség Európaszeile felütötte hydrafejét. A nélkülözés orgiákat ül. A szenvedők el-
kedvctlenednek, boszutokká válnak, a tü-jségcsi hűségünkéi. Folyt és folyik még ma rés némaságot itt is, Ott is megszakítja az is palakokban a drága magyar vér és clel-igazialan vádaskodás, mely nem a rendki- j niez.ük az igész közös ármádiát; s ami vüli viszonyokat, hanem az együtt sínylődő,élelmiszeri csuk nélkülözhetünk, hogy ma-embertárs,ik gyarlóság*-, okolja a bajokéit, gunk r.e vesszünk éhhalálon, azt mind át-Ráriehczedett a ludat iiz emberekre, hogy küldjük a Lajtán, az álcscmpészcttről nem nem áll halalmukban a viszonyokat meg\\is szólva. Belátjuk, hogy ez mind Ausz-válloztulni és ha kénytelen kelletlen meg Hitt élelmezésére tényleg kevés. De adha-
is adják magukat soraiknak, mégis néha önkéntelenül kilör belllük a jajszó — s ki csodálkozhatik az\'oh, hogy a panaszok közé vádak is vegyülnek? Hiszen a vádak
lunk-c többel, amikor nekünk is alig von ? Zsirt, szalonnál, sertéshúst követelnek tőlünk rettenetes fenyegetésekkel, mi meg örülünk, ha zsir helyeit nagy nehezen és
közt vannak bizonyár* alaposak is és ala- i nagy ritkán egy kis margarinhoz jutha-pos váduk ellen nem is volna kifogásunk, \\ tunk. Nem adhatunk többet, mint amennyit ha ujabban nem kapóit volna lábra oly | tényleg adunk. Mégis — a szegénység ve-yádaskodási düh, mely minden válogatás szeksssik.
nélkül nekiront bűnösnek, ártatlannak. j De nemcsak Ausztriában. Itthon is Ausztriával m sorban harcolunk a: alig múlik el nap, hogy valakit meg ne \' sok, bennünket elpysztitanl akaró végett|támadnának, mog ne vádolnának. Hová háboiuba indultunk. Még élénken etr.lók- lett az igazságszolgáltatásnak az az elvo, szünk .a bécsi lapoknak a háború első nap- melyet békében mindig tiszteletben tartótjaiban közölt Cikkely, melyeknek cimc; tunk, hogy inkább kilencvenkilenc bűnöst •\'.Oívöziet Budapestnek* volt. Bezzeg akkor,\'futni engedtünk, minisem hogy egy állatamikor a jóllét napjaiban fegyvert ragad- lant elítéljünk 1
tunk a közös cíl erdekében, klfogyhatat- A vád rohamosan fut, meg nem áll. lanok voltak az osztrákok megdic lérésünk- Közéletünk oszlopainál sem, olyanoknál ben. Azóta sohasem szegtük meg szövet- sem, kikhez még a gyar.u árnyéka sem
f)ÍCcííósócjo$ Gjffiatinséij íja/ox un,
IRifvmdrmsgjpt Jiapdujdaak mnyilhii Idlogaliha alkatmdra. lila: Zombory Gyula."
HozolI Isten körünkbe drága Föur, Leveli kalappal várluk jöttödet, Bizalommal fogadott uj megyéd S hódolattal itt mi — tégedet. A szép Zalának fiat tudjuk benned, E magyar Sveicznak érdemdús fiát, Kit kormányunk bölcs tapintatával, Missióba klilde ide ál. ■ ■ A .Királyhágó" erdős \\ hegyvidéke S neclárl szűrő „Ér" hnenle néz reád, Munkádra vár s én gyözŐdlen tudom, Hogy babér lesz, mii távozáskor "ád . ■. Kii smaragdszin Balatonunk szele Megérinteti, csak tetterős lehel —
•örilmml UtlUJU Mi\'i «inU*Mt MiHU »«• Umínytí, mtrl Múlalimtky /mpJ» lir a mi bustkttígánk /.», ItvéH 6 Zi\'avbutiíyi flt.
Zalamegye ezer példát adott (Sorolhatnék egy hosszú sor nevet) Kii határán lul vitt hivatása, Mind-mind dicsőjtve tért meg haza, Kikre mitldörök büszke leli megyéje^ S büszke jeles fiára a Haza. Az Ég kísérjen magasztos utadon Drága Főúr; vedd liódolalunk. Számíts reánk-, békében, viharban Hivscgesen mi Veled vagyunk.
Margitta, 1917. oki 25. "
Haói tapasztalatok.
Irta: Pongrácz Jenő.
Az irány. Megint a gyomor. Hiába
honvéd Istene
a gyomra.
Mikor T.-t feladtuk, ami zászlóaljunk masírozott a városon" keresztül legutóbb. Nem volt tehát csoda, hogy a B. M. .dobosunk tiz Koronáért annyi almáslepényt kapott, hogy alig fért cl dobján. És mi történt a lepénnyel? B. egy álló helyében megette.
Később, ütközet alkalmával B.-t tarkón lőtték. Sebe elég súlyos lehetett, mert halott hal-
ványan ffimolygott hozzám r.z árokba, hog/ sebssüiését éa távozását jelentse. Mély részvéttel bocsájtottam útjára. A segélyhelyről azonban ámulatomra visszajött. Miért küldtek vissza, kérdeztem ijedten. Nem küldték vissza, jelentem alássan, ciak -magamtól jöttem vissza megkérdezni, hogy nem lehetne-e T. felé venni az irányt. Nemi Qu\\ mi\'rt szeretnél T, felé menni? Ott jó almás lepényt lehet kapni, volt a válasz és B. szomorúan" távozott.
A részvét. Az 1914. évi gigászi küzdelem javában tartott, 21 napig vívtuk a San melletti csatát. A hangulat elég rózsátlan, de azért a helyzet elég tövises volt. Minduzonáltal nagy örömünk lett, mikor három B. különítmény cimén J.-re vittek bennünket nSgy kilométerre a tüzvonaltól.
Jó alvások, jó felvételezés, mozgókonyha, rum, tea, sajt, bor stb. ez kell a honvédnek.
A jó hangulatot azonban megzavarta egy szomorú incidens. A hadosztálybiróság halálra Ítélte I. L. 12. gyalogezredbeli ŐrvezetŐt és az itélát végrehajtásával a B. különítményt bizta mej. A kivégzéshez az egész különítmény kivonult. D. főhadnagy felolvasta a rövid és rideg ítéletet. A szerencsétlen bűne az volt, hogy éjjel a tűzvonalból hátra siőkött egy faluba.
Közben megérkezett P.-ből a hadosztály papja fehér ingben, kezében feszülettel, előállt a hat lövész, miután őrvezetői csillagait lemetszet-
zalai linóm
NOTKMHftR n.
terhet. Mindenkit gyanúsítanak, már azórt is, hogy így egyik-másik bllnőst kiugrat-lássák a bokorból.
Ezt nem szabad folytatni. Szenved alatta a közélet tisztusága. Az idő mos-tohasága nem lehet ok arra, hogy ártatlanokat gyanúsítsanak, ami csak arra jó, hogy a most annyira szükséges egyetértést megbomlassza.
Ni.\' veszekedjék tovább a szegénységi No gyanusitsunk, no vádoljunk, mig vádjaink igazáról teljes meggyőződést nem szerjztünk! Csak ha a bizonyítékokhoz kétség nem férhet, vádoljunk és vágjunk oda keményen — a bíró ítélkezzek, a társadalom pedig büntessen közmegvetés-sel!
Hosszú böjt olasz hadifogságban.
Nemcsak n tengeri vihar, de a hadiíogság is megtanítja az embert imádkozni Kit látjuk Hajki István tüzérliadnagy leveléből, aki a 10 isonzói offenzívában kerfllt otW hadifogságba Nagykanizsán lakó szüleinek küldött\' levelében igy ir a hoswubőjt megümieplóséről: „Ma este ért véget a nagyböjt. Ahogy lehetséges volt, mi is megünnepeltük. Nagybajt előestéjén nagyszert! vacsora volt. Templomnak úgy ürei helyiséget rendeztünk be. A templomot lehetőleg ngy n-iiduztük be, hogy az mennél ünne-piesebb legyen. A falakra konzervdobozokból készült gyertyatartókat helyeztünk el. A szószéket egy teri-lórid bevont éjjeli-trcekrény helyettesítette. lmakOny-\\«>ket a római kath. hitközségtől kaptunk. Nagyon megható volt az ünnep. Prédikáció is volt. Az ünnepi szónoklatot egy ügyvéd bajtársunk tartotta, ki igazán fényesen töltötte be szerepét. Könnyeket csalt ki szemeinkből, oly meghatóan ünnepien volt.
Az ünnep kimeneletekor ujra jó vacsora várt bennünket.
.. . « , 1 .. . , nemzetnek mint a mieink, mely szárazon, vizén,
A legigazabb Duntetes nyárb»n, télben megállja a helyét exer ellenséggel
árdrágító iparosokra és kereskedőkre, ha «*embe»
az lenne az
I . . , b v kifolyt tengernv vér nyomán a bóké* munka a meg-
. Vicéitek >>« nmi»yi,m megfeszített .rfvel
I Lr kZk^üOk,»i.U»k . ......állóreu*»k ■ M-sMnket »l^Jut
det, de segíteni nem tildunk magunkon. Érmük, \' JW— » 1
annak kirolról, . >talom *** \'•>\'»• ki"!"\' J ! tT1*. T*!"..**?: indulni, hogy egyszer már vége lényen
Nem ml kezdtük Ök agyarkodtak ellenünk. I)t>
lian,
Jegyezzünk tehát majdan minditytijan. elóml !
gonoszság, a zsarolás grasszálására. Kz ugyanis inin-: _ „
dig ujabb formál keres az érréuyusüléíre Ezért kel-1 TÍSZtU]Ít3S7 7
lene valami radikális esiJíOzliilz nyúlni, inert itt" más . nem hozta meg a kíván, .iker, 8 azután azok a ™ -,«™ghan falu, lio a küz»<g tisztiéi,-bbezések, o»k arravalók, hogy a még kiró., bün- "«* »« k " ™ « tetőseket is elengedjék. |»e - l.a egyezer ott látja a! ^ W \'»\'»!"«"«» \'4I». "\'"»
végsó büntetést, amely Hiegfoiztja a további zsarolás » töuiJBlllOl........
\'lehetíségétfl, a törvénytelen gazdagodta forrásától,, Nem tudjn uu ok. „ midjségw várakozás-
t • tífi \' i: . .. i. ,„.. i, .,.„1..— na ,nak s időnkint való reszleges tiHZlujitásnak. Dfl seinmi-
törvenyes címétől, nem hiszem, hogy komolyra no/4 .... 7 . .......
vegye a dolgot . buci it ne mondjon embertelen zsa- kíP »» "W
roláaának. Ha a legdrígtfeb tulajdont, az emberi éle- k\'k»PJ»»»k * "\'•ok«l » "r-
•tel lehet s kell is rekvirálni, Iliiért ne lehetne „t1 tott jelöltekkel betöllsek.
megcselekedni az élelmi eikkekkel - még ha e nagy KOzludomásu dolog, hogy a kezel jóvíben a
ti,kéé is - hogy a .......luntalan előforduló anomá- 8 ttmimwK állásokat szándékozik a váró,
liák megszűnjenek mind az ipar, mint a kereskede- ^\'O11™\'\' ■"•\'í™ "\'leblltek imnt tudjuk ...ár kéznél
is vaunak. Természetesen telivér jogász eiubtrek. akik mint ta|)aAztaltuk nem igen izzadnak meg a munkában. Azért van a tolbi gyakorlott hivatalnok, dolgozzanak ók.
N-eu. hisszük azonban, hogy a vármegvo aMs-Ott vannak, feltartóztathatta haladnak elére az palija megengedje e részletezést
Kívánatos, mM kötelességszerű, hogy elreiidelju az általános liszhyitást s kapjon a város végre egy olyan ti.zlikurt, amely mtmkabiró rzorgaltnas és dolgozni kívánó egyénekliól álljon, ne legyenek egyes dalról, nem fugeilve egy lapottat sem H elfoglslt, i,,,^,, re^ortok felelósségtelen dijnokokra vajy gyer eigázott területból \' iniekleállykákra liizva továbbra is a n^ leg;\'eii ...»
Ma a háború negyedik\' esztendejében, amikor j,|\'rw Nagj kaiiiz«a \'vi\'rosa "a Duiíálltlí váro-
ellenfeleink azt hitték, hogy (eljoien clgyeilgltllünk, uktcaiiiyoU gunytárgya mely a váriuegyéüek
niogiiiiitaltuk B meglógjuk mulatni, ha megfogyva \\ „„llgy j, rai„d,ukor mostoha gyermeke vólt, ktllü-is, de meg nem lorve élQnk.íélni akarunk s élni „osen p^ijg , legutóbbi évek során fogunk mert élnünk kell, élihez joga van egy olyan i Igen is legyen inegl — Kapják meg jiitalinu-
leni terén
ELŐRE!
álnok, a hit»zcgö szövetséges ftldjéu, mely remeg, retteg, lut s rohan a léMemlöl rémülten vUsza-vissza féltve rongy életét.
Ott vannak vitézeink a frontokon minden öl-
ték, bekötötték a deliquens szemeit, sirja mellé állították s a pap hangos imába kezdett az aktus megható, a részvét általános volt. Többen meg-jegyezték, hogy mégsem járja, hogy a saját vérünket is mi végezzük ki, úgyis eléggé megrostál bennünket a muszku, s bir mindnyájan helyeselték, hogy az időközben őrvezetővé kinevezett s még csillaggal nem rendelkező T. P. ott a helyszínén felvarrni igyekezett az elitélt csillagait, az ítéletet az összes bakák tulszigorunak tartották.
Hogy, hogy nem, kö vetlenül a kivégzés előtt valahonnan előkerült egy nagy fekete kutya, s az ima alatt egyenesen az elítélthez húzott s tőle egy lépésnyire a vasúti töltés oldalán lefeküdt.
Ettől a pillanattól kezdve a .bakák érdeklődésének központja a fe!<ete eb lett. Gyorsan tovább adták, vigyázni a fekete kutyára, hogy mekkorán ugrik majd n lövésektől. A kard lesuhant, a fegyverek eldördültek, I. L. véresen arcra bukott, a bakák pedig eloszolva hangosan röhögtek, hogy három méternél nagyobbat ugrott az a tetves kutya. A kivégzettről nem beszélt egyik sem.
Egy másik részvét.
Hiába volt minden erőlködés, az orosz rémségesen jött előre, p;rsze 14-ben. A harcok igen hevesen folytak, sok sebesüléssel.
Yolt a s/.ázadnál egy M. nevü honvéd, aki minden jajgató sebesültre ráordított, hogy ne jajgasson, mert meghallják — ugy mond — muszkák.
Egyszer óriási jajveszéklés és egyidejűleg fedezék rengető kacagás volt hallható.
M. jajgatott (könyökön lőtték), a század pedig röhögött.
A honvéd és az akadály.
A honvéd büszke gyalogos mivoltára. Tudja, hogy békében ő volt a lenézett fegyvernem, a háború ót* azonban a gyalogosé a babér. Ahol szerét teheti, ennek kifejezést is ad.
A tüzérséget áltálában nem sokra becsüli, még az ellenséget érthető okokból némileg respektálja, de a sajátunkat nem. Ha tüzérségünk lődöz, lekicsinyelve mondja, hogy a tüzérséget e3zi megint a fene, s ha néha néhány ágyunk elvesztéséről értesül, nem fogja fel a dolgot tragikusan — ugy is minket lő, meg úgyis minket lőtt — és napirendre tér az egész dolog felett.
A lovasságot meg egyenesen lenézi. Egyszer felderítés alkalmával réten mentünk keresztül. A rétet sok kisebb nagyobb patak szelte át. Persze a nagyobb baka átugrotta a nagyobb patakot is, a kisebb termetű honvéd sokszor még a kisebb patakba is bcléfordult.
Szakaszomban volt egy Franci nevü őrvezető. Családi nevére nem emlékszem az egész század csak Franczinak hívta. Meni kéményseprő segéd volt, szegény később, mint szakaszvezető esett el.
Történt, hogy ez a Franci rosszul „vette" a patakot és a szó szoros értelmében fülig a patakba esett. Ugy húzták ki, óriási derültség mellett az emberek. Ebben a pillanatban jött oda egy huszár
é s incselkedve lóhátról szólt Franczinak, hogy miért vesz novemberben hideg fürdőt, még meg-hütheti magát.Jegyezd meg magadnak, te tetves huszár, hogy a gyalogságnak nincs akadály, — válaszolt büsíkén Franci és szó nélkül tűrte a hideg fürdőt.
* Szép harcok.
1915. őszén a Hlnterlandban találkoztam P. S. öreg népfelővel, aki igen derék harcosom volt. Lelkendezve szalutált és én is melegen érdeklődtem hogyléte iránt, miközben jelentette, hogy. K. felett megint meglőtték az oroszok.
Oszt milyen harcok járnak arra K. fölött, kéédeztem.
Oh kérem alázatosan, arra igen szép harcok járnak, nem olyan ronda harcok, mint a San vize mellett.
Hogy-hogy, kérdeztem újból.
H4t tetszik tudni, szépen mentünk azokban a gyönyörű szép rozs táblákban.
Gyalog? — kérdeztem rava3zul.
Sőt c3akis gyalog, az oroszok is c*ak szépen jöttek gyalog és mikor 15—20 lépisnyire észrevettük egymást, akkor megálltunk és szépen állva lődöztünk egymásra, de volt is mind a két részről annyi halott, hogy az borzasztó.
Hát ez bizony szép lehetett S., feleltem, s ott hagytam a szerencsétlent.
(Folytatása kővotketik.)
NOVKMBKH 9.
ZALAI KÖZLÖNY
kat, lépjenek elő a háború alatt kétszeres munkát i Az erre vonatkoió kórvényeket a soproni hadi-\' végző tisztviselők érdemök szerint. Ne Álljanak fii- rokkant munkaközvetítő irodához\' kell irányítani. Rop-bök a kvalifikációval dobálózó, de gyakorlatlan h ron; Ötvös utca 11. szám. dolgozni nem -kívánó ambíciók, a munkakerülők
lézengők pedig pusztuljanak, keressenek maguknak jobb barát egy. másik eldorádót, hol már rógon el- j temették a munkát s istenné avatták a henyélést ésj semmittevést.
HIRSK.
ROSENTHAL JAKABRÓL,
illetve az önzetlen jószívűségéről Írunk ismét. Ha a kapzsi ós kufár uzsorásokat többször ostorozzuk go-j noszságukért, miért ne emlegethók tisztelettel, elismerő dicsérettel azok nevét, akik oly kevesen van-1 nak manap, a kik jót tesznek, önzetlenek, jószivflek A iMdrroklwnt_mnalwko»«tii« htnMl. meg f.!At5 ki, ,l4nmk „ ölltói ,„ngprfl| „ , kill „^
M Mg. M 1-éi\' nmgkwdHte mUodMt, uMlg »L,„e|,lu,s B,,llM|,.e oll)lllöl „k„,. \'ÍVhit orom.....I
Soproni hadirokkant munkaközvetitö működése.
több rokkant nyert már elhelyezést, forgatnia egyre növekszik.
Ujabban a következő rokkantak várnak elhelyezésre: Egy 30 éves, nőtlen, elemi iskolai végzett-
hivatal Pg)-1 fordulunk Uosenthal Jakab jó\'zive felé s annak bőkezűsége felé, mert ő, mint-a Menekülteket Gyámolító Bizottság jelenti nekünk \'— 25 kg. kőszenet alott ajándékba a fagyoskodó menekülteknek. Álljon
ségű hentes st^d portási állásba óhajtana jutni; ju ft {M t,m|,.gütÓH0 dic^reikéiit s találjon minél Imi karja amputált, bal szemére vak. Négy közép.s- • taimiM krtVt.lörw u0SL.llt|ia| jhUI, önzetlensége s
kölni (gimnázium) és 2 éves textilipari\' tanfolyamot ^„^g, végzett kellő intelligenciával hiró 30 éves, nős, két gyermek atyja hasonló szakmánál könyvelői állást óhajt, Ital lába a fekvő harmadban amputált M>|
nála sokkal gazdagabbak sorában ! Adomány Bugsch Aladárnó úrnő 10 K-t juttatott
százalék.) Egy nőtlen 29 éVes VI. elemi és II. pol-zánk, hogy a*t a fögiimiáziirn nov. 2 iki gyászüniie-gári iskolát végzett asztalossegéd hasonló szakmában! pélyen belépő díj gyanánt a főgimnáziumi húszas; mindegyik egy teljes befejezett regényt fog tártai -
Betörés.
Uogenrieder József bagolai bérházába betörtek egyik éjjel A betörők egyenruhás idegen elemek voltak,akik miután néhány liter nj borral könnyítettek a vaskos hordók tartalmán s a ló bor mellé krumplit ím sütöttek, jókedvvel mogelégülve távoztak a Iwgo-lai dombokról.
A burgonya rekvirálás*.
A Budapesti? Közlöny legi:jabb száma közölte a közélelmezési hivatal vezető miniszterének rendeletéi a burgonyaké-aletek rekvirálásáról. A rekvirálást község-genkéiíként hatósági kiküldöttek az Országos Burgonya KöiVetitő Iroda megbízóijával fogják ] végeztetni. A rekvirálás november B-án veszi kezdetét
Legjobb Könyvek cimmel Az Érdekes Újság\' kiadásában egy .iy és rendkívül olcsó regény-orozat indul, melynek első száma: Móricz Zdgmond .Bováry ur" ciinű pompás regénye már megjelent, 04 kéthasábosan szideit tömör oldalon, Végh Gusztáv művészi rajzú színes boritékával. Móricz Zsigmond regényének s a Legjobb Könyvek minden egyes simának ára csak 40 fillér. A Legjobb Könyvekből kéthetenként minden második h t keddjén egy-egy uj siám jelenik meg
(valamely asztalos vagy bútorgyárban) keres alkal- rokkant alaphoz utaljuk. Ugyanén utazást; balkarja csak korlátoltan mozog. Egy 32 Réne úrhölgy 5 K. küldött. A 16 éve* nőtlen, csendőrségi szakiskolát és III. ipari tan-; helyére utaltuk, folyamot végzett volt kereskedő, egy rendőrbiztosi j \'agy hasonló állást keres; belső betegsége: idült
céh a Bugsch Ku rendeltetési
Vaskoronarend. A király 8kvór l)ezsőv 20-ik
honvédgyalogez*
veselob, vese nyomás. Egy nőtlen, 30 éves VI elemi ^nagynak n badidiszitményes III-ad o,/.lályn
iskolát végzeit fóldmivelési napszámos, udvar lel- j vaskoronarendet adományozta a kardokkal.
ügyelő óhajtana lenni valamely urad doniban; Imi lába amputált. Iroda szolgai állást keres egy nőtlen,; 23 éves VI. elemi iskolát végzett löldinivelési nap
Dr
Házasság. Rothschild Béla ügyvéd tüzérhadnagy
számos ; fejlövéssel. Ejiy nőtlen elemi iskolai vég\'.elt-11 hó 6 án házas ágot k jtütt Ltrár Margit urliölgygyel.
zetlségü ács segéd, l>al láb uj fagyással, valamely gyárán keresne alkalmazást. Kgy nőtlen, 21 éve.-Ví. elemi iskolai végzeftségü kőműves segéd, meg. felelő szakmában Írnoki illetőleg paliéri állást keres: jobb keze amputált Erdöőri alkalmazást keres egy nős, 30 éves iskolai végzettséggel hiró P.ldmivelési napszámos; balkeze sérüli 2 ujja ha-ziiálhatallan éjjeli őri, vagy portási állást, keres egy nős, VI elemi iskolát végzett cserepező: bal alsó karja béna l\'oslai levélkihordói állást óhajtana elnyerni egy nőtlen, 23 évei VI. elemi iskolát végzett földmives, kinek balkeze béna. Irodai alkalmazást avagy kereskedésben eladónak, ajánlkozik, egy 27 éves nőtlen IV. elemi és II. polgári iskolát végzett szobafestő és mázoló, ki haslövés és jobbkézcsukló sérülés folytán vált rok-kaullá. Urasági inas illetve szolga óhajtana lenni egy elemi iskolai végzettségű IDIdmives, nőtlen, 22 éves, bulkarjáii három lőtt seb (begyógyulva), ballábszárán meggyógyult törés 60 százalékos rokkantsággal. Gazda-tágban munkásfelügyelői keres egy nős 6 el.
isk. végzett iöldmives. kinek bal keze és bal csuklóban merev.
Eljegyzés. Jauda Béla vasúti IisztvfeeR\' eljegyezi- 6fó Jó-: zsel helybeli takarékpén/.lári hivatalnok kedves és bájos leányát Mancikát.
Halalozás.
Habár olt nyugszik a Ujai sirkerl hantjai alatt, nem ismeretlen előttünk, régi kedves jó barátunk hunyt el Sáreo Ignác bajai adópénztárös személyében, kit e ,hó 6-án helyezlek az ottani közönség uagy lészvéte melleit örök nyugalomra.
Itt született, itt zengett bölcsője, itt élte ifjúsága legédesebb napjait, ilt végezte főgimnáziumi tanulmányait s itl kezdette meg adóhivatali működését is.
Mint hivatalnok a pontosság s kollegialitás mintaképe, mint einbor a lugszeretetreméltóbb, kit mindenki szeretett s aki szeretetreméltó modorával mindenkit lebilincselt.
Nemes le ke, korán elköltözött az élők sorából, honnét csak óriási szenvedések árán válhatott meg. Áldott lelkű nején kívül benne Bauekovich
a hadirokkant munkaközvetítő hivatal ezúton ! ja||0h unokftlivérét, Horváth István v. adóellenőr pe-is kéri a kamara területén lévő vállalatokat, hogy i jjg ^gorát gy^zolja.
minden muukaalkalmat telefouice (telefonszám 459.) vagy írásban jelentsenek be annak a közlésével, hogy igében a a/óbanlevő üres állás mennyi ideig lartatik fenn j rokkantak részére.
Egyúttal közöljük azt is, hogy a M. Á V.j
Legyen könnyű a hant neki, nyugodjék csen-
Az anyák élolmiszer adagjai
A kormány elrendelte, hogy az anyák a terhesség 6-ik hónapjától kezdve a szoptatás ll-ik honapjáig minden élelmiszerből a rendes fejadagon felül még 20°/0-ot kapjanak Az ilyenek azon felül minden közszükségleti cikk kiosztásánál előnyben réssositeudőli.
Nugy erdőógóe Szlavóniában
A Viiikovci járásban lévő l\'usztora nevű erdőben nagy tűz ütött ki, mely négyszáz hold tölgy.\'át emésztett meg. A tüzet kitörése után c«k órák mulva vették émm. A közigazgatási tisztviselők vezetésével a vidék lakossága csak uagy fáradsággal tudta a további kárnak elejét venni. A kárt szenvedett erdő a bródi közbirtokosság tulajdona.
November 15-én lőp életben az uj vasúti díjszabás.
Az államvasutak felemelt tarifája november 16-én éjjel lép életbe. November 14-ről 15-re forduló éjjelen, pont 12 órakor elvesztik érvényüket if régi vasuli jegyek és csak azokat lehet tovább használni, amelyek éjjel 12 órakor az utasok birtokában vannak. A Máv. egyelőre felhasználja a régi kéregjegyeket éi ha a készlet elfogyott, kezdik meg az uj j»gyek kiadását. Addig pótjegyek kiadásával szedik be a felemelt dijakat
Az Érdekes Újság kitűzött • célját, hogy tudniillik minél aktuálisabb legyen, egy életrevaló újítással még jobban me£ fogji ezután közelíteni. Nem a rákövetkező héten, hanem még ugyanazon a héten fog a legaktuálisabb képekkel megjelenni. Az Érdekes Újság kiadóhivatala ezúton is értesi\'j olvasóit, hogy sz emiitett okból ezután Az Érdekei Újság már a hét végén megjelenik.
Szerkesztői üzenetek.
- TÖBBEKNEK Tárcáink mind folylalóla
Rekvirálják az orgonasfpokat. A hivatalos lap közli Szurmay Sándor báró igazgatósága a soproni hadirokkant munkaközvetítő honvédelmi mluisUer rendeletét, amely az ónból, £o&im vilit húszas ezredünk szerepléséről szólnak körletébe tartozó azon rokkantak részére, kik élbolyé- vagy ónötvözetból készült ötszea külső orgonasipokat a vUághábotúb,m s azokat közvetlen tapasztalatból zés és tárgyalás céljából lakó, vagy állandó tartózko- rekviráltnak jelenti ki Külső sípok alatt ozokat az itták jelestollil munkatársaink, akik az események-dási Imlyükról a munkaközvetítőhöz ós vissza utazni orgonasipokat kell érteni, amelyek az orgona külső bői derekasan ki is vették részükei, mint Pongrác akarnak, egyszeri utazwra é< 60 Km-nél nagyobb felületén, kívülről láthatóan vannak felszerelve Olyan hadnagy is.
távolságra, teljesen ingyenes III osz\'ályu menet jn- orgonák sipjai, mely orgonáknak különös történetQ, — Z. Gy. Margilla. — Hálás köszönet s
kópzőmflvéiieti vagy zeneművészeti becsük van, k üdvözlet Örvendünk hangjának. Hiába, az öreg rekvirálás alól kivehetők. Az orgonasíp átvételi árát katona fegyvere jobban fog! Minden kívánsága kilónként 16 koronában állapítja meg a rendelet. szerint lesz. Várjuk!
gyet áll. Állásba menő rokkantak részére pi fenti távolsági feltétel mellett féláru III oszt. egyet kapuak.
dig ienet-
7, A I. A 1 KOÍLONT
NOV\'EMBRR 9
Adakozzunk a Hadsególyzönek.
Adakozzunk a háború rokkantjainak és családjaiknak
sziniiáz- NÉVJEGYEK
Nagykanizsán, Erzsébet-tér Szarvas-Szálloda
újonnan átalakított modern nagytermében mindig a legújabb, legszebb és legérdekesebb műsorra talál a kflzOnség. Mindenik előadása a kinematografia legelsörendü és legu;abb alkotásaiból van összeállítva Szebb és érdekesebb s tanulságosabb műsort a fővárosi mozgószinházakban sem lehet látni s a helyárak olyan olcsók, hogy még a legszegényebb ember is megnézheti A .DliRUN" szinház agilis igazgatója mindig a legújabb és legválogatottabb moziműsort mutatja be. — sem költséget, I
addig mag mm litizill mg) választékban Jutányos áron kitilltilaik
Ifj. Wajdits József
könyvnyomdájában
Vidéki megrendelőnek aaonnal ellntóatetnek
Irodalom.
— A pápaválasztás jogtörténete és tételen joga. Ina: Lukács József, fóyiiiui. tanár. A vaskos munka a pápaválasztás történeti MAdéuWnl foglalkozik, amíg az jelen alakjához árt. Mindönkinek érdokos ós tanulságos olvasmány, nmoly míg ogynwzrél szigorúan tudományos, uiiarésxrAI koiniye.l stílusával élvozoles olvasmány. A világtórtó-uolem o jelentés mozzanatának ismerete uiinden kulturember tudásának szükséges része. A mű ára 4 korona. — Kapható Ifj. Wajdits Jóxaof könyvkereskedésében, Nagykanizsán
— Uj ídök A viNIxMtioru lenliJlilj króaikáhii. uAaban óm képi>en as Ui Mók A mi érdeke* eae- Nem sajnál sem fáradtságot, inén; a négy világrész harctéréin tírtóiiik. azl miiel i |,ogy a t. közönségnek az előadásokat minél .lénk téri. Ie.l6i «zép»égO kéj,«kh,u firdek.™;*. kellemesebbé és élvezetesebbé tegye. - A műveim nívóra ea elfikeló izlóa jellemzi Ilereeu - , ■ ,, ... ,, ■ Korene lietilapiél, m U| Idóket. Ilynek niiadei, .BF.RLIN- mozgószinház látogatását mm aiéraa akMIia Uslainiujralbau, «lbe»iélé»BÍüen é» denkmek a legmelegebben ajánljuk. A zenet r»Kénj»lljen ia agyarám a alapirodalom Ápolója —jegy elsőrendű kiváló szalon zenekar szol-1 gyarázatokkill szolgál az Klófíiatéaj éia uogyailóvra 5 korona Kiadóhivalal,! gáltatja. Minden nap tartatik előadás.""A m > Radspwt, TI. AndráMj-ut 10. az v tisztelt közönség szíves pártfogását és az elő-, A 7 TT T <3 A T4-
— A „Vaaárnapl Ujsag- minden aióma ,d4son v..tó ,„,, ,;,.|en2,it tisztelettel \' U d P -ÍX VJT gazdag tartalommal jelenik meg A ,Va»érn«|.i IJj- val° P""\'™ megjelenését tisztelettel,
aig" elórizetéai éra riegjedé«re öl korona, „Viliig. kén Az Igazgatóság
liróiiiké--vnl cgyOlt lial korona. Megrendelheló a ........----1
.Vaaéruapi Uiaág- kiadóhivataléban (Budapest, IV.,; S/eretetadumáiyokat a frontra szál- olvasóinak. Kgjetein.uiM 4). Ugyanitt megrendeli,»is a .Ke- ,|t „ Hadsegélyző Hivatal Átvételi KUIÖ-
A világháború
minden mozzanatáról bő, r eredeti, meg-bizható, kimerítő
értesülésekkel, térképekkel, ma-
POLITIKA! NAPILAP
pea Nóplap", a legolcsóbb uj*ái< számára, félévre \'2 korona 40 fHlór
— Ass .Élet" >z>\'<piro<lalini óm iiiöv<!8ZmIí 1 • •• Ii-lapot (szerkeszti Andor József) K»zdax tartalom, úr-dekes óm aktuális kópi-k i-góazitik ki. A kitünó lapol melegen ajánljuk olvasóink flmelinóbe. ÖzerkesztSsóg óh kiadóhivatal: budapnst, I. KehórvAri ut 16/c. — Klófizetéai ár félévre 10 koi. Mutatványszámot kóst-sópgel küld a kimlóliívnl.
— Magyar Szinpad. Budapest enyeilen [\' xzinházi én zenei napilapia, az Erényi Nándor uerkesttósóben uirgiflunö Mhüj ar Szinpad teljesen
sj formában, pompás aktuális művészi rajzokkal, i lllinillPATI IIIV1I 1 fl
sorwágos nmü kiváló íiók köireihűkddÓH.-vol jelenik! K II I U H f S HIKE AH
meg 6ieplt\'inber els.jo óla ós uapról-Diipra aUUUMI laUII II 1 SÍ Km H I
Htiuliái, zene \\ nriéle ós mozi világából való órdu- If . .... ,„, , ...
ki*H közlemé.i)ek..n friss I, r«ken ó* pikáns HarralnoMUvesrendületlen 6* változatos prográuimja
nitménye: Budapest, VI., Váci-utca 38, Adakozzunk az elesett hősök özvegyei: ch árvái javára I — Hadsegélyző Hivatal főpénztáca, Képviselőház. Adakozzunk á vak katonák részére.
Az intelligens magyar uri közönség
napilapja a
ELŐFIZETÉSI ÁRAK: Efféay évre f ... 38 korona. Fólóvro . .. .. 10 „ Nagyedévr* .... 9 K. 50 f. Efcy hónapra ... 3 K. 30 f.
Mogrendeléui üim : AZ UJ8ÁO KIADÓHIVATALA BudüpeKt. VII.. Rákóosl ufc 64 eaám
kákon k \'vül külön fozl.ilkotik a vidék xzinliázi Óh művészi hireivi\'l 18. lidtligi bzámaiba Hhicojí Ferenc, Molnár Ktfrónc, Na«y Ktidro, Porzsolt Kálmáu és inástik Írtak cikkeket, l.e.isó inunk tlárani u löbbi közt Hiirsányi /.Rttll, Uu|tkay (iyör^y óm Os-tijii Andor. Na^y Kudr.« Haját rajzaival inrkiiott cikksn rozalot köz-tett benne a vidéki Hiinbéiü furC\'íaMájjok. ról. .Jönnek a tuinóazek l4 cimmel ós szep\'ember 15-én kezdte közölni a lap Krúdy Gyula „Hukfeiic" cimü Hzinházi regényét, amelynek minden folytatását Major Hinrik raj/.olóművéaz illusztrációja diaili A Magyar 8zinpad előfizetési Ara egy évadra 23 kj
A raagyardágért Ezt állja és tartja és küzd j
Darabos barna szenet, Por- és daraszenet, Meszet .
ajánl azonnali azállitásra
Bergstein Pál
SZOMBATHELY.
____Interurbán tr-!efnn 355. ______
K«v irodlst.inő. I<l kereskedelmi
érfttu idusén nraitilntokiiult minden 1\'rtiiwiuAval j-rt-m. küzt.
Progi-Hinmcilckei e^mlgcu politikai gondo-1 lat mnulktidt-lt ini\'gnyitatkoi&wi.
T.iro\'icikkoi regé lyel irodalmi {rtúkOrk fa\' stórnkoztnlók. ^
Tutíóaltáuiii frÍHHfilí, kimeritek ón mpffliiz-
liatók.
Sierkesztéüóben izlfaefl, komoly fa gondon
A BUDAPESTI HÍRLAP mik........ jnliil- .... ,
9 k\'". elwjfael ilj ulJIIwtfat nyit dSfizelfai 4rn: ejfaz ó«ro11 1 i-. Á 1 ■ 1
Kgy lióji.p-a 3 k.ir K kiadóhivatal Ilulapol. VÍII.I38 korona fólóvro Hl korona, na\'yrdóvru 9 korona iskülat Jrt eiediuennyel ve^eíte s u ma-Rakk jiiltrj Utói 18. Kiváiair.i -ny lióii^ iiifiy.ti 50 lillér, «gy hónapra 3 korona 3i ailór Kyiir és u német levelelésben teljesen kuld mataivinyazimot. . A kiadóhivatal címe: Budftpoat, VIII, kirnlut\'jártas azonnal felvétetik Ifj Wajdits ______ZZZZZ„ | Uokk-Szllárd-U. 4. íz József kOnykereskedésében. -
= Jff frpjjs fppspf =
KÖNYY-, PAPI F^— ÉS IRÜSZE^KKRESKEOÉSE
Oús raktár legújabb divatú levélpapírokban = és névjegyekben Nyomtatványok Ízléses kivitelben jutányos árbar gyorsan készíttetnek.
Tanintézetek részére szükséges cikkek
■-— dús raktára ■ "_______—
Jegyzői és egyebb közigazgatási nyomtatvány,-\'< nagy raktára.
Nyouiatütt a UpluUjilono* Ifj ffajdiu József
Itö iyfayo ndijiban,
<j6 ik évfolyam
NAGYKANIZSA. 1^17. November 17. SZOMBAT
• • ÜT
72 m
; \'.oi kH^/.iow^v óm ktaclóhívutiil DHiiktér 1. » ulolon : )gu. - H»r4«tén«k dljixftbaa •xvrlnt.
Fö»í«rke»/to :
Kemény Li»xló
F«inlux «x«rh«i«<
Ejrös liaudor
Dr. Márfy Mantuano Reziö kinevezése.
A hivatalos lap közli, hojíy n király dr. Márfy Mantuano|Rez<ó miniszteri osztálytanácsos szakfidó-sitónak a min. tanácsosi cinn-t és jellegűt díjmentesen adományozta. Ar uj méltóságos ur városunk szülötte; Ik néhai Mantiuiíio József kéményiepró mesternek és középiskoláit U Nagykaiiiz-áu végezte — Végtelen szorgalma, kitartása, mellyel ac össtes európai nyelveket elsajátította, szerény fellépése, finom urimodora csikhamar ismertté tették a keresk. minisztériumban Javakorban — 49 éves — éri a mostani\' magas kitOntetés.
A hetedik hadikölcsön.
Nagy szövetségesünk, Némotország hetedik hu-likölcsöncnek a sikerén bószan-kodik most minden ententebeli ellenségünk, mint a német teherbírás és a rendületlen német győzelmi akarat bámulatos ujibb bizonyítékán. Csaknem e sorokkal egyidejűleg u hetedik magyar hadikölcsönre való felhivási.; jyqgjelfnl s általa adva van az allkulom, ho;y mi is a németekhez hasonló példává! igazoljuk vállozatlun régi mivoltunkat. Valamint unnak bebizonyítására azt is, hogy miután ellenségeink
Magjetenik hotauklnt kétaaer.
«ta*Mrtal ara i Err *»r. 10 kor, Ultin • korona, nagyadévra 2 korona 50 ntiar. -Kiyaa asam ára 13 Ollér.
jfákényszerltenek, anyagi erőnkön és a nemiét áldozatkészségen továbbra sem fog
Annyival is inkább, inert hisz látnivaló, hogy ellenségeink bejső meghasonlása
múlni hadseregünk zavartalan ellátású és I éppen most vívja legclkeseredetcbb tusiját, hogy igaz ügyünk védalmére ma éppen1A folytonos kudarc:, moly valósságai üldözi olyan szilárd az elszántságunk, mint volt | fegyvereiket s az en.észtő Ínség, mely
ereank erőszakolt háborúnak akár a legelején.
Nincs bjnne seillnil kjtség, hogy a magyar njinzet érteti- felhívásra is ttgyun-aznn egyértelműséggel és lelkesedéssel fog , felelni, mint aminővel már eddig hatszor ejtette csodálatba a világot s izgatta meg ellenségeinkben a mi gyöngeségünkre és a maguk végső győzoltlmre alapított számításait. Ellenkezőleg, válumennyi számításba jöhető körülmény szinte kejusskedik arról, hogy a ránk való eií ujabb upellállásnak minden előzőnél is mjg nugvobb lesz a sikere. Hisa«n u legutolsó hatiikülcsön óta minden lércil„ hudierédmónyekben éppúgy.
frontjaink mögött nz egységot már régen megbontotta, versenyre kelve fokozza a békevágyai és sokszorozza meg azoknak u tömogét, akik a céltalanná vált vérontás-nuk vé ;et akurnak vetni. S. mmi képtelenség ninosen tehát abban a föltevésben, hogyha a németeké után a mi hadiköicsönünk sikeréből is ugyan arról u rendületlen elszántságról győződnek meg ellenségeink, mint aminővel retlenheteilen csatavonalain-ko-i ismerkedtek meg hogy akkor a győzelmi kilátástalanság ellenségeink között véglegesen a béke hiveit segíti túlsúlyra. Legyen igy, vagy ugy, de egy bi-
I mint a háború íulyos gazdasági kövclkez- zonyos. Az hogy ennek a hadikölcsönnek
; menyeinek lebirásábun, még a réginél is az eredménye mindenképpen döntő. Ezt
I kuyügözőbben kerokoditünk ellenségeink- vessük mélyen a lelkünkbe valamennyien, nek fölébe, Rj.« MSuBWj^SiíL\'\' « végső j nehogy t .40ntffi jellegét iflagatqitisurflk
! diadalnak belőle Ígérkező bizonysága uj egyetlen pillanatra is bizonytalanná tch;s~se~
lelkesedésre és iokkal fokoza"ubb áldozat---\'■------
| készségre kell, hogy serkentsen édes mind- — Adakozzunk a VOrűS Kereszt
| nyájunknt. Egyletnek.
Haditapasztalatok.
Irta: Pongrácz Jenő.
vili.
A tisztaság.
B. történt. Az egész ezred erdőben volt, csak a 7. század nem. Nekik a b. tisztítást kellett megszállva tartaniok. A bakák érthető irigységgel nézték az erdőben levő századokat, mert a muszkák a tisztáson veselátó nélkül is beláttak veséinkbe. Többször hallottam ilyenféle sóhajt: A roszseb ette volna meg az apját is annak, aki kiirtotta erről a helyről az erdőt.
Egyszer a zászlóalj parancsnok megszólította B. M. 7. századbeli honvédet, mert nem volt tisztán megmosakodva. Ejnye te ember, nem szégyenled magadat, hát te nem tudod mi az a tisztaság?! Dehogy is nem tudom, százados urnák jelentem alázatosan, hiszen már egy féléve, hogy itt vagyok ezen a b. tisztaságon, válaszolt B. M. méltatlankodva.
A figyelő.
Annyi bizonyos, hogy a figyelő szolgálat a mi védelmi állásunkban páratlan volt. Az embereknek szinte vérükké vált a fegyelmezett figyelés. Ha a figyelőt ellenőrizték, az nem nézett se jobbra, se balra, hanem jelentette, hogy ő figyel.
Egyszer • felvezető altiszt jelenti, hogy az egyik figyelőt nem lehet a melegedőben felkelteni
a felváltáshoz. Nyomban a helyszínére mentem, s meghatalmaztam Sz. tizedest, hogy erélyesen is
ébresztgetheti, F. honvéd a.....magának,
keljen fel, mert tüstént agyonvágom, rivalt a szu-nyndó bakára Sz. F. R. honvéd alázatosan jelentem, tovább figyelek, válaszolt álmában F. és tovább aludt a jó meleg fedezékben.
A honvéd és az egyház.
A honvéd mód felett vallásos és el nem | mulasztja, hogy eme jámbor érzületének kifejezést ne adjon.
Roham előtt hányja mngára a kere3ztet, roham ut$n: „Az anyjuk.......azért
még sem tudtak agyonlőni."
A fiatalság.
Nem is hinné az ember, hogy a korosabb honvédek milyen elnézőek és engedékenyek a fiatalok iránt.
A s. erdőben fakivágás alkalmával gyakran hallottam, amint mondogatták az öregek egymásnak: „Ne bántsuk ezt a szép, kis fiatal fát, had nőjjön meg."
A hála.
1915. tavaszán egy honvéd jön hozzám, s alázatosan megköszöni, hogy megmentettem életét, mert ő — úgymond - a M, P, Hamarjában nem emlékeztem esetére, de mikor elmesélte, hogy ő volt az, akit egy pocsolyából kihozattam, mindjárt eszembe jutott.
Szegény gyerek a j. csatatéren súlyos comblövést szenvedett\'^ egy pocsol/ábp esett. Solcáíg jajgatott, de az árokba hozatni nem Jehetett, mivelhogy sem mi, sem az nroszok nem respektáltuk az igét, mely szerint aki kővel dob, azt kenyérrel keli visszadobni.
Bármennyire sajnáltuk, szegény M. P. estefelé elcsendesedett. A M. P. is hideg lett már, jegyezték meg egynéhányan, s d volt parentálva.
Viradattkor azonban, mikor tábori látcsövemmel nézegettem a mögöttünk levő csatateret, megállapítottam, hogy M. P. még mindig meleg, mert morog. Utolsó szivaromat tűztem ki jutalmul annak, aki Pistát elevenen, vagy holtan a lövészárokba hozza. Az ajánlatnak meg lett az eredménye, és M. P., F. honvéd jóvoltából megmenekült.
Ezen előzmények után kutya kötelességemnek tartottam Pista részére C. alezredes úrtól 5 napi szabadságot kieszközölni.
Este 10 órakor lakásomon kopognak. Ki lett volna más, mint M. P. Eljött, hogy megköszönje szivességemet. Milyen buta, de becsületes gondoltam magamban, miközben előrukkolt abbeli kérelmével, hogy magyaráznám meg neki, Balatonfüredre miként juthatna el. Ezt is megcselekedtem s most már igyekeztem udvariasan kitessékelni, Pista azonban csak hálálkodott, de nem távozott. És mi lett a vége ? Egészen prózai dolog. M. P. megvágott 6 Korona erejéig, mert nem volt útiköltsége.
A L A 1 K ö 7, L Ö N T
NOVRMRftli 17.
Dr. Mutschanbachar Edvin előadása.
l\'l
\'nltuinit Tolum\'uraikor »gT v.lnki ntpná-. december H-ig bezárólag teljed. Aláírási heljekol
moa, "\' ;; \'"V „0,1 szenét .egta, le- f»*"k "<""l"\'lni » T"? r""!\' ^^lí*
mo«t Uig»aoH uogj ni^y » k|. lliv,lll|l)k, „ postatakar4kp4mtir és annak bozvanA.
dlUtffb ŰZ \' « tobta? W*" M*.....-W* «-"! ^MMoV. valamint sz
fogódott a"Sjmtmm » -*> """! £
Az » lelkesedés, a.....Ilyel néhány Ilit eíótt a mflreletéiiei. A ki pedig* dohAnyn(And«Skot ft-l^dnlolU, A aitilelat uagysdtit.
patromure érdekében Dr. MuUohenlMcher Kdvin tör ,,„nak teljes életében pipa vagy szivar nem volt a sx*já A kibocsátásra kerülő «"/» kal kamatozó jára-
■ „em bili; egyszóval nem dohányzó. dekkölcsön kötvényei 50, 100, 1000, 5000 m IliOlin
A dohánv kiárusítás a munkásság részére koronás cimleteklion, nz 67,%-kal kamatozó járatlék-
\' ...... ir|||MÍ kf)i,.sö„ kötvényei pedig 100, lOOn, soofl és 10001)
vényszéki biró szabad előadásából kicsendüli, hagyta nyugodni a nemeslelkű bírót, sót inkább arra sarkalta, hogy az
**« » - ^; -"t-s- :: ,A;rssiawia-
SHIKHIln, IlUfli iu ognv up^j nuvavinu ......... .—oj -----
mozgalmat indilson. Mintegy tií nap előtt Keltbe- a nappali ór*kb.n bonyolódik le nagy üggyel-hiyial; i„„......... ..líi.Hi.1 E™„ « Város intelligens társa- hat érakor záréra « » munkásság zöme /,7 uratsei
dalin, kivétel nélkül megjelent 8 a szép eltolás
hat órakor hagyhatja i
/Is alAirtlsi dr.
. , , . ,„.,. Hó „„Hl.. A ll°/.,kal kamatozó járodékkölcsön kötvény ki-„mnkabelyet Tehát a inunk,Vs .osztály, ^^ fc voll8|iipwl 97 K ,3 f rel van «imitv».
nyomán mozgalom indult meg, hogy a fontos ügyet aki dolgozik, az nem juthat dohányhoz, a lézengik- U nm( lM tBlillleU„|, |,ogy „ járadékkOlvéliy ka
minél iobban felkarolják A szép sikerről a készt--\'nek, no meg a lógós: alakoknak pedig annyi jut, j7„alnzása esak 1018 február elsején maii keletét,
helvi lanok értesítése „Imaija, hogy Mutschenb.cl.er: hogy kerül Mértedéire is. Ugylátszik, ,Juslili»-a jegyzést,"d 1018. január \' 31-ig járó kamatok az neiyi lapon enesaese iiiuiaij.., »w <.......... ___________ _ ____ .,,, „„,„ ,„„ . mj|„|ennek „ aláírási ária Im vannak sxáinltva, a kötvény aláírási
ára minden 100 korona névértékért a következő összegben vau megállapítva,
1. arra HZ eselre, ha az aláíráskor befizettetik i november 15 tói december l-ig zala-/bezárólag történő aláírás esetén 96 K 10 fillér;
b) az 1917. évi december l-ét követó lilében 1917 évi december 14-éig bezárólag történő aláírás esetén 96 K 3i I.;
aláirt
biró szavai mily nagy lelkesedést, keltettek. A múlt hóten istenasszonya a háború áldoznia lelt » |fl0 ^ „égikért
hasonló sikerrel tartott el8.dást Csáktornyán, nmalyröl megljrditj. üli diadalát os grassx.il az igazságtalan-, ______...........f<n.„„„
levelezőnk azt Írja; - .hatása a mély tudással . ság. Kanizsán a dohány inanipnláció is már annyira, éraó szívvel megtartott előadásnak nem maradhat\'el. olhgult, hogy kevés néhápy tialikiist kiveve, ki t"-j egész ellenérték
_______,__hetne cserélni » Irallkyigut néhány rászoruló hadi ,») az 1917. évi nor
öxv,gy vagy liadi rokkant javára V.irjuk egerszegi pénzügyigazgatóság iutézkedését, mert vau-l -Inak bőven iuforinácíóiiik, hogy Kanizsán inelyik lett iszap, szeny, aljasságok gombái virágzásnak in- traüktistéí jogosan el lelletnu venni n trafikjogot, j |m pedig az alább ismertetendő kedveznie
dúltak s ezeket a háborús évek mind felszínre vetet- m,.rt niár nz is liiábavillónak bizonyult, hogy Jiéuz- nyes trészletekben történW fizetési módozat vétetik Mk és ülik orgiáit egyes tár adalmi osztály zsebeiből,, ngyór van odaállítva, alnikor a dohányárusitás folyo- igényim, m •IMrátl határidő egész tartamira szóló-
matba van léve _SkorP16- ®Az járadékkölcsön kOUény.kilmeaitisi
1 II. „.__„__ 1..J;LSI«a«ii 4t« 1917. Jec t-én 91 K S6 I Klihez képpst.
7-lK magyar nadlKOICSOn. t «rni ,iz esetre, ha az akiiékor az aláirt
A lio.sszau ellmxójló háború továbl.i nagy pénz- ^^^ „^ ^ ^^
Üzérkedés a dohánnyal.!\'
A föld keruks^gón évszAzatlok t\\la Osszegyalom-
Nem elég. ha egy tekercs cérna 26 korona, mely a kereskedőnek"\' 2 kor. 50 flllórjébe kerül, liánéin kezdődik az uzsoráskodó a dohánnyal is. A
traflkusok nem ánwitjAk ki a nekik kiutal dohányt, ^ ...................... ___________
hanem cserebere kereskedelem tárgya lesz, n do- 0gyj köveU-lmínyeket támasztván ni nllumhntaloinniul
hányjOvedéki szabályok l.gnagyobb kijátszására. A gzeinben, a hadi sztlkségletfk zavartalan ellátása cél-
[mraszt egy liter vizes tejárt 1 koronát érte kár 8 el jából nj ImdikOleeOu kll>oc-«álái« vált bzOksógnssó A
is kell menni a vevőnek, ha hz mindjárt KisUiiix.su badvUelÓH költrógelnelj fedezésé,h a pénzftgymi.«i«ter
, , « .1 • i iiiiiiot i,u ezutta 0%-ka kamatozó adómentes járadékkölcsön u" n , »
végén van, d« akkor is csak ugy juthat l.ozzá, ha k,tv.nV(.k;ji nUmH ^ ^ kHinR|Joa6 tt(ló(il,.ntwt y ........... »
^jándókképen néhány pakli dohányt vagy wivart hoz jt\\,a(tékk<»le>;Oii köivéuyeket bocsát nyilvános alánéra,
magával. Elki-zdődött a hadd el hadd, rejtegetik a a pénzügyminiszter tehát ez alkulommal U köivetle-
s egyéb nttl fordul a közönséghez, ráadás: Az aldirds tartama és az aláírási helyik, ht aláírás időtartam
brthetti tik: a) az 1917. évi nnv. 15-től dec. történő nláirós esetén ül K 25 f ;
h) nz 1917. évi (lü.ceinber l ét . követő időben 1917 évi dec 14-éig liezArőlug történő aláírás esc-
dohányt azért, hogy a protekciósok tejhez élelmiszerhez juwsanak drága pénzért ós t dohány és szivar.
A hadnagy tragédiája.
Hol volt, hol nem volt, Volhyniábnn, B. tul, az üveggyárakon innen, volt egy tartalékos hadnagy mint századparancsnok. Egy tisztáson állt elhagyatva, egy század honvéddel.
Amilyen kicsiny volt a termete, olyan nagy a lelkülete. Régente főgimnáziumi tanár volt, de a mozgósításkor beállott katonának, mert — azt mondja — muszáj volt.
Egyébként igen jó katona és igen jó parancsnok.
Történt, hogy tiszti megbeszélésről jött haza a tisztásra. Nyomban összehívta szakaszpararics-\' nokait és ő is megbeszélést tartott. Hát urak, itt mindenekelőtt az állást leplezni kell. Persze itt egy kiemelt állásról van szó. — ugyebár — s kérdőleg nézett egyik öreg szakaszparancanokárn, akinek Isten kegyelméből megengedtetett, hogy már az 1914. évi csatákat is végig harcolhatta. Igen, különösen az ellenséges nehéz gránátok okoznak nehézséget, a nehézségi törvény alapján, volt a válasz.
A tanár század parancsnok látszólag elkomorodott, de még mindig kathedrai eloqucntiával folytatta, s mindenekelőtt stylszerü leleplezés ajánlását kérte.
Szomorú fűzfa, adta a tanácsot na öreg alantos.
A profeszor elérzékenyült és berekesztette ar ülést.
Később kijőve fedezékéből B. romjain kesergett: .Istenem, mi lesz ebből a szegény B.-ból" —
2 lm pedig a kwlve/méiiyes, részletekben történő fizetés\'\' módozat vétetik igénybe, a-*, aláírási idö egész tartamára 92 K 25 I.
Részletfiztlt\'si kedvezmény. ..............................A* fcsethen, ha a 6%-op, valamint 57,%-os já-
ion /iiíftiiii\'me ic ,ai radékköloaöure uláirt összeg 10» koronát uie^ nem
1917. november lo-to , , , .... ,, , , , . ., n
halad, az alairás alkalmával az nlálrt összeg egosz
r> , .i • / j. ellHnértéke bofisetendó. A 100 K-át meghaladó alá-
Ez a IragikM. mrgjegyzAi r.nnyirn racgrraidr ir4„ok,íil olienben a belizol« részlete\'.-lien is telje-tette a profw«ort, hogy ettf.l u perctől fogva ncn- 8Í(|,pM Kz őseiben az aláírás alkalmával nz aláirt
kivel nem biliéit, Dzcretett hsavédeitííi cl mm összeg lO^/o-ft bixtositékképen leteendő és\'pedig kés-z-bucouzott, végrendeletet ae.Ti (ainált, hon?m két pénzben vagy megleleló értékpapírokban A részletek órával e szomorú eaet után 0 lövo\'.ü ísniítld piai- H\'g « következőkép lizetendók ^
toíyát éa környezete szeme láttára — elküldte ftreg sznknszparnncsnokánnk, ö mnga pedig — hazament, betegen.
A vc/entjszó. il. mögött építettünk melegedőket. A melegedők,^ hosszú fatörzsekből készültek, a fatörzsek pedig nlnocsaras erdőkből kerültök ki. A nngyobb törzsek kicipeliése mincig egy altiszt íelügyelete alatt történt, hogy szerencsétlenségnek eleje, vé-tessóx.
Egyszer egy hatalmas fenyőt döntöttek le embereim. A fenyő óriási recsegéssel zuhant -iá, 3 mindenki meg volt lepve nagyságától.
a jegyzeit összeg ellenértékének
25"/, \'a logkésóhh 1918. január 9-ig, 2S\'/„ ii . 191H január 29-ig, 25°/„.a „ 1918 február 16-ig. S5*/,.a . 1918. fehriiár H8-ig. Az utolsó befi\'elés alkalmával az aláírási hely a letett hiztositékot elsaámoljn, iliéléleg visszaadja. . iColyUUjuk.)
Az ornzágOH tehórnomü gyüjtéu fuvardíj kedvezmónye.
A hadsereg fehérnemű szükségletének ellátására megindított országos gyűjtő akció mind halai-masabb arányokat ölt. Serényi Béla gról kereskedelem-
Én nz évgyűrűk utón 100 évre becsültem, de l"ini""pr <Hjineiit«. vasúti náUHást engedélyozelt 3. F. zalatárnokí parasli kész volt letenni 0 fdes- n vlJÍI" 4lluinfe"król lllldapestre. Ezeket a csomag-
okat azon buti a hivatkozott miniszteri rendelkezés
küt arrn, hogy ezelőtt 140 ciziendővel már mm húzta volna ki gyökerestül mig aí egész 41. had- értelmében csukákkor fogadják el díjmentes szál osztély teljes létszámban se;n. Á f.i tehi; kétsíj- llu » klMgi előliáróság, vagy iskolaigazgatósig
teienüi nngy volt és nehéz, ugy hagy 33 embír Minden fuvarlevél a tartalom-bevallási rovat
majdnem megszakadt ointtn ér egyik a másik nél- 11 következő jelzéssel kell ellátni: Az országú küi még lépni sem tudott s a káromkodások in.lo- f"\'\'érnem" eredménye
koitnk voltak.
Mikor n lerakodó helybe:; érkeztek, n kis.\'iri altiszt, kinek sapkájából ezen vnddú.i vidéken
A gabna átvevő bizottság.
Ács József városi tanácsos halősági kiküldöttel élén már megkezdette a belvárosbán működését. A
mókusfarok elengedi,életlen valn, megpillantva a\' ví „ \',,e*"™M,\'! " ""árosba" működését. A közelben Í.1I6 dandár vezérkari tis\'.tet, a izokl™ l"."*1.1 t*"*1™ ™",b"" kÍknld0íUk
„hé ru!t!;" helyett „Vigyixs. Cl álij-"-t vjzé;lyj| Hogy milyen eszme cser.1!; fejlődtek ki
Sóhajtott
Zalavármegye nagy temetője, hangzott n vezényszóból, azt nem iTiondom el. háttérből az ismerős baszus hang. (Po/yioiásj kJvotkctik )
még mindig nem vette kezdetit az átvétel, hol valószínűleg sok baja akml a li\'zottságitak, dacára, hogy "*en az augusztus 1-15 kizötti idő alatt jogosan \' fel-használt mennyiség a termésből leírható De sokat eltek meg az állatok, ami már kihágást jelent.
NOVÜMBKtf \'17.
I 1 L i ! I ö Z I. Ö lí T
hzbkk.\'
A Pfaifer Markó tárlatról.
Deccijiber 8An nyílik "meK a városháza tanácstermében egy igen érdekes kiállítás. Pfeifer Elek és Markó I^ojos ukadóm iíVt végzqft festőművészek ós középiskolai tanárok legújabb műveiből. A két liatah jeles mű VÓ8Z-ember, kiket, a fővárosi * niAvó^z körökben n.ár nagyon jól ismernek legjava nlkoAwai fognak iit Kerepelni. összesen vegy mo darai) lest-móny, rf^jz ós jnetszet.
Ezen művészeti -eseményt még érdekesebbé teszi az a körülmény, hojiy á 20 iih honvedek hadi-múzeuma" is itt kerül bemutatásra. Több vitriiiában ellielyezell liadi ereklye, löveg, töri4n*1mi nevezetességű nyomtatványok slb. lesz itt művészi elrendezésben látható. A tárlat alkalmával egy-Ktit inatinó én művészeti előadás is lesz A llatal jeles művészek képei eladásra is kornlnek, a jövedelem részben a rokkant alap javáia magy.
A Hadsegelyzö estje.
Nap)\'\' arányit előkészülettel készlll a helybeli Hadaegélynő nov.; ií4.iki>>,tjó.\'ü ; est egyike lesz ii legszebb látványosságnak, amely vuhiiiikui váró htjukban volt. A szép táncok mellett iiiűviíhxí szintáju Zene is őfrzinte gyíbiyörtlségben fogja részesit-ni n hallgatóságot A. nagy est Jövedelme ;ktvloitáink kara-csonyi szerelet adományának céljára szolgál. A nagy műélvezettel kecegtetö est ir.int nemcsak városunk-Imii, lianem vármegyénkben is igen nagy érdeklődé, mutatkozik; s ez kétségtelenül biztosítja az erkSliwi siker melklt^az anyagit is
Tleztolgő küldöttség
iniVult ;ször<):íü dSután vár.wiin\'í:ol tlj püs.fCküuk íldvóxliiséra Vetzprémbe. A küldöttséget a közgyűlés delegálta. A nyolo tvgn küldöttséget Ur. Sáliján Gyula polgármester vezette Őméltósága előtt váró\'-attnk küldöttsége csütörtökön tisz\'eleg\'. Krós a reményünk, hogy "j tfüspökünket hamarosan üdvözölhetjük városunklian e tisztelgés után.
Egyjletórt vlrágBzál.
Katónak hívták. Kicsi volt még az Isten adta, csak (Hédik éves, de oly kedven, hogy mindenki kedvelte. Megtetszett az Urnák is a elvitte magához az angyalok seregé\' e a\'.háuatos \'szülék és lestvérek nagy flljdalmár.v. Atyja Németh Mihály polg isk rajztanár siratja benne legkedvesebb ■ gyWüiekét, ismerői pedig kedvencüket, kinek emléke élni log lelkekben.
Halálosáé.
l\'ickej Ferenc; nyugalmazott posta- és távírda felügyeli folyó hó 13-án; reggel 7 órakor életének 74:i(t, boldog házasságának 33-ik évében váratlanul elhunyt. Temetése, csülörtoköu délután ment végbe, a nagyközönség részvéte kis\'-rte o-jólelktl öreg árat utolsó Htjára.
Koszünetbyilvánitóe
líálás\'.kös/ünetüiike! nyilvánítjuk Kolin Sándor paesai kereskedő urnák, ki a Hadsegciyzi estélyére, a terem\' (Illése céljára, aO \' t] ? szenet ndományojo\'.t Hadsegédé.\'
Hadlkűlosönjegyaések a postánál.
A nagykanizsai postahivatalok , lönükségc ezúton közli, hogy "a; hetedik hadikölesöure jegyzé-ek a köz ponti postahivatalban (az emeleten lévő postalaUrék pénztári helyiségben) eszközölhetők.
Árpa szemet is drága szénártisitásnál Mi tudjuk, hogy a viaszatalált mullLor a sörben egyik munkatársunk. Érdé- il4» itl napirenden vau s ide ia példa atatuáláa kell, kes az idők szellemére ez az árp szem. Régente a \'\'W " tfvhiytelenség megszűnjék, borban talált szőlőszemet az ember. S akkor Fok Elveszik aa orosz foglyokat, mindenféle anekdota keringet, erről Biztosra vették, A mUnká8hiány folytán a mi-hogy az a bor. amelynek valódiságát kellett bizouyi- nis2ter r(i!l()eletére mindazon\'orosz hadi.oglyuk, kik
ümia ama bizonyos szőllőszemnek, nem tőkén ter-
nem mezőgazdaságban vagy 1 szakmunkában vaunak
mett Hiszen az.egyszeti korcsmám, a pucérokban 1 „„,.,„„„, „ KaIri,Vk,ó| megvonandék s mezSgtuda
L117II áll lil Inelntl ...... I . ....XI".,-.....„I...1 « ...
kéznél is tartott egy csomagban szőlószejueket Zel\' érveli borának eredetisége, jósága mellett Most l>or rengeteg terem. S jó bor is van el-\'-g. A sör cserélt f-zerepf-t tehát e tekintetben a borral Most a sör rokonságát kell bizonyítani az árpával. Ennek u geneolojjiünak törvényesltéstru szolgál az árpa szem, De uramfiu, mi le-z velllnk,-hu ezentúl a sör hit le
munkára utalandók s csak mint ilyenek használandók.
Vasárinp d, u. 3 órakor pedig valamennyien a városházhoz orvosi vizsgálatra kQldendók. Fo#oly-
í tosoM minden fioháilw egy arpaszem járul ? Talon •
■ 11 ■ ■ • ,, , . ...... ! vasutakn
Kkkor mégis jolm volna arpabol csinálni a sört,-mert . ;. . i < • . . .... nősen el
A vasutrtolvajláaok ellen
Az utóbbi idJben gyakran előfordult hogy, a lm és a |iostán egyes szállítmányokat, knlön-Iflmiszer- és ruházati szálitmáuyok.it megdézs-niálták. Serényi Béla gróf kereskedelemflgyi miniszter most szigorú Intézkedéseket tett, hogy az ilyen e sí tek előfordulása a jövőben megakadályoztassék Szabad lesz dohányt termelni.
...... . . , Mint a Kfjérmegvei Napló irja: a pénztlgyi
ottnk jótékony áfával ... \'•„-., . • ,
miniszter a jövő evben megengedi, hogy minden
akkor
lyenképeu is reiíg^ií\'g^árpa (fogy el csuk- azúrt, hof»y -vahwnik\'épen is gondolja a fogyasztó, igazi árpnlevet iszik Az az árpa szem tehát a szuygeráló amelynek feledtetnie kell a nini sör rosíza-AgU.
ROSENTHAL ÍAKABRÓL a mult számunkban irtunk.\'
szemlén a köz hálaadóját !)•? Imiinkbe — sajnos ... „, , ,,.,„...,.
..... . , ,\\ i gazda tíz négyszögöl ternleten, a raját céljaira dohányt
r- nagy sujtóluba csnuott be. hs pedig uz truik. ,l|(Hl|1 8S|1|| ,
hogy Bosenthal Jakab ur 2ir ■ kg kőszenet i\'.domá-1 \'
nyozoit a m-ueknlleknek .Dz^ most kötvIeRségszerflen | AZ EST
i.juk le, Irovy 25 métermázsa kős/.en i adott 23 u«i- haditudóeitásal olasz győzelmeinkről
a .......................közftl /\\z ndo nány nagysiga Abban az órában, amikor megindult diadalmas
megérdemli s ;.z adakozó önzeil. nségo megérdemli n „ffenzivAnk az ola.nz ellenség ellen; Az Est intézke-
múltkori hibánk jóvátételét. A .lett, hogy a kiterjedt harctér ininden pontjáról kn-
OrBzágoa fómüaazeiras lesz. íliaditudósitó kftldjön jelentést győzelmes seregeink
.... , , . ... , ■ . ,„ .. elórenyomulásáróf Hat helyről ontották távirataikat
A f\'-.v.irosbnii mar vege fele közeledik a fem- , . .. ■
.... .A* Iwt haditildositor ós így természetesen Az Est
össz-iras e* ezt most országszerte is v-gi>bajijuk a .........., , ,. -...i
■ .. • • • . ■ .,V0aü , " , 1UI7 tájékoztatta a leggyoi-Nibban é« legkimeritobben az honvédelrui mimsztejium 19339 oln. 20. b. 1917. ....... , , .. , .-,, .
... . .... i, ; olvasoközousoget ai olasz harctor eseményeiről Az
szamu rendelete alapjan, amely a háztartásoknan, „ . ,,,,„.
, ,, , . . ... . . .. . ,.„ .. ,, .. Estnek e megszelvezi-tt haílitudósitoi kara jo mun-tlzletekbeivós ipari válluUtoknal található fomtárgy-,, , " • t ■
, i/_... k:it vogzett us veraenyzHt Az Est hatalmas. kfllluldi kawletek |»onlos ö-wz».\'iri\\s it .nuutHli el. Kölön lem- . ,..,....., , ■ .
. . ,, . • , , .. , liaditndos;toi karával, .uiui-ly. u*y*MW«k alaposao tár
iVs^zeirolappkat\' k»-ll kit\'ílteiue; mnnlen háztartás, min-..... , „ , . ... .. . ■ ... , ...
, .....\'r, . b , , , »,,i„l. /.o jekoztfttia Az Est olvasóit arról a lestyto hangulat-
ról, melye-, győzelmeink az ellenséges országokban
deli ipari ói kereskedelmi üzem tulajdonosának ós minden háziúrnak Az öwzeirólapokat pontosan ós lelkiismeretesen kitöltve 8 napon belül kell visszajuttatni az illetékes városi- hatóságnak, annál is inkább, mert a kormány a féinösszeirás lelkiismeretes teljesi-tósót. büntető intéfckydésékkel biztosítja. E\'.ek a büntető intézkedések a btí|elentett fémtárgyak beszolgáltatására is kiterjednek Itt as utolsó alkalom arra
keltettek.
Szerkesztői üzenet.
— H S. Nem mindenben üti meg verse a mértéket. Bem tartalmilag, sem alakilag. Már jobbat hogy azok a késedehuezók. akik eddig bármily oV- j ÍH knplu|lk abl(ó| für|.á,W|. Odv I ból kifolyólag még iiüin adták be önként hadilóra-1 . N Ax og-M ver^bH, egy 8lr,\\fH
tárgyaikat, most beszolgáltassák azokat a hiyutans j0bl»,.de ez U o«k ngy félig meddig. Közöljük itt:
hadifémbeváltóhelyeknél. N\'einos^k a ktjsoüelir.es- be-
QondoUtom Hcxiid té^ed Lalk«mb«n sztralrned ébred. 8zemalmb« könny axlvirog, Mikor némán ccandban járok.
szolgáltatás, hanem a fémkésaletek hiányos bevallása, | elhallgatása vagy élrejtóie is súlyos bajok ós kelte- j | illetlenségek okozójává válhaf, mert fémrazziákat fog-1 nak tartani és a lehető legerélyesebben fogjak ellen-! Gyönyörködjék ebben, ha minden áron nyom^ őrizni, hogy beszolgáltatta-e mindenki£arra kötelezett, tAtAsl>atk szeretné látni versét. Próbáljon egyszerűi)* fémtárgyait. j l)tín irni_
Óok\' keHuraetlenségtől óvia meg msgát tehát TÖ1WEKNEK. Tárcáink vitéz lmsta>
miudehki, aki a még rövid ideig tarló önkéntes fém- sai„króí killÖH kiadásban is meg fognak jelenni befzolfíállalás ideje alatt bea.lj» az igénybevett fém- > h pedig „Ms:i jUustráci&val. A nagy papir-készleteket a lőszergyártás céljaira. hiáti^ fájdalommal érezzük mi is S ez sok min-
Hamis mórleg. deul \'Megmagyaráz.
Mindig erősebb a panasz, hogy
, >., DCDI IM" nagymozgő színházban min
sok esetben nem potito.i a fa es széukereskedőknel. IVDLI1LII1 ......
szón mérleg
dennap tartat ik előadás csodaszó j
Hogy meggyőződjék a közönség, pontosan megkapta e műsorral. A zenét egy elsőrendű kiváló szalon zene
a megrendelt mennyiséget, leghelyesebb, .ha a város- kar. szolgáltatja — Minden 3-ik nap uj,remek műsor
házán utána méreti Tegnap is megtörtént, hogy a —--:-•-
16 métermázsa kőszén helyett, amelyet egy ismerő- A Népkonyha i süuk megrendelt, mind eii méter mázsából 14 kg Hétfőn nyílik meg Erzsébet napján a Nép-hiányzott Most még elhallgatjuk a szénkerwkedő konyha, hol ezer és ezer szegény iskolás gyermek \' nevét, de egyszersniint felhívjuk rendőrségünk llsyel- kap ingyen ebédet Felkérjük a nemesszirO adakozómét a hibás szénmérlegekre Talán néha nem ártana kat, hogy e humánus intézményt támogassák péuzzel i utána nézni, hogy is kezelik a mérleget az. amúgy és élelemmel.
4
7, A L A I KÖÍLÖNT
NOVKWBBH 17
MEGHÍVÓ.
.—---
t. részvényesei tisztelettel meghivatnak az 1917. évi november hó 24-én délután 4 órakor Nagykanizsán, A PESTI MAGYAR KERESKEDELMI BANK nagykanizsai fiókintézetének helyiségébep. megtartandó
XXVc évi rendes közgyűlésre.
——----—---- c.
NAPIREND;
1. Az igazgatóság és a fclügyolő-blzoltság jelontése.
2. A zárszámadások előterjesztése, a mérleg megállapítása, a tiszta jövedelem hovaíorditása és a kifizetendő osztalék megállapítása, valamint az iguzgatóság és a felUgyelő-bizótléág részére adandó fekiientvény iránti határozathozatal.
3. Az alapszabályok 20. §-ának módosítása.
4. Igazgatósági választások az alapszabályok 20. §-a értelmében.
5. A felügyelő-bizottságnak egy évre való megválasztása.
Nagykanizsa, 1817. november 12. ,
AZ IGAZGATÓSÁG.
Azon t. róbzvónyesek, kik szavazati jogrkat gyakorolni óhajtják, szíveskedjenek részvényeiket szelvényeikkel együtt az alapszabályok 18. §-a értelmében legalább 3 nappal a közgyűlés előtt A PESTI MAGYAR KERESKEDELMI BANK főpénztáránál Budapesten, vágy ezen bank nagykanizsai flókin-tézetének pénztáránál téritvény ellenében letenni, mely utóbbi helyen a felügyelő bizottság állal megvizsgált ós helybenhagyott mérleg, valamint az igazgatósig és a felügyelő-bizottság jelentései nyolo nappal a közgyűlés előtt j\\ t. részvényeseknek betekinthetés végett rendelkezésére állanak.
Mérleg-Számla Teher
K / K / K
Sörgyári telepek és berendezések ■ Ingatlanok......... Pénztári készletek...... Értékpapírtárca....... Áruk ós anyagok ...... 187.4510 272000 43048 1397250 1-59866 26 77 68 Részvénytőke....... Tartalékalapok: Rendes turlalékalap*..... Értékcsökkenési alap 1000000 Folyó évi gyarapítás 150000 400000 1150000 - 3000000 —
Adósok.......... 2184091 81 Adótartalék........ Ingatlan tartalék....... 200000 50000 _ 1800000
Fel nem veti osztalékok .... Hitelezők......... \' 1437 586674 45 588111 45
Nyereség áthozni múlt évről . ... 1916—1917. évi nyereség . . . 39133 503522 18" 89 542656 07
í
5930707 52 | 5930767 52
i 11 i 1
*Az igazgatósági indítvány elfogadása állni a rendes tartalékalap 450000 koronára fog omWkodni.
Nagykanizsa, 1917. szeptember 30.
Nyomatott ^aptul.jdonoa Ifj. wiydits Jóísef Mnyvayoiadijibaa, Ntgyit.tíiMiB.
• 6 jk évfolyam
NAGYKANIZSA. 1917 November 19 Hétfó
73 szAm
ZALAI KÖZLÖNY
ti terkesztöaég óh kiadóhivatal Deáktér 1
TuUfon : 1SS. - Hird«U»«k dljuabá* •■•rint.
F0«xtrk«txl0:
Kemény Lá>zli j
F.l.lű. .s.rka.itA:
Erői Sándor
Megjelenik betenklnt kétezer.
Bt&fli.téal ti* Egy ért• 10 kor, féléTr* » korona, n.ry.dévro a korona 50 fillér. — Hám ára 11 fillér.
A Nagykanizsaiak tisztelgése.
A Veszprémi Hírlap igen érdekesen Írja le városunk küldöttségének tisztelgését az ttj püspök előtt:
Nagykanizsa város küldöttsége elhozta az ősi egyházmegye legnagyobb városának hódoló üdvözletét. A küldöttségben, melyet dr. Sabján Gyula polgármester vezeteti, részt vettek: P. Börzsoy Tivadar plébános, Horváth György főgimnáziumi igazgató, dr. Szekeres József kórházi igazgató főorvosi Eperjesy Gábor földbirtokos, lialvax Frigyes kamarai alelnök és Halász József erdőmester. A polgármester üdvözlő beszédében rövid jellemzéssel rámutatván Nagykanizsa hitéleti és kulturális jelentőségére és jövő törekvéseire, a város közönségé nevében kérte Oméltóságát, hogy ezen nemes iparkodásukban engedje érezniük és
mogatásáL Az ősi egyházmegye legnagyobb városa hódol ma Méltóságod előtt, — mondotta — hogy Föpas/.toru előtt tanúságot legyen hithűségéről, a megyéspüspök iránt érző ragaszkodásáról és ama hő óhajáról, hogy Méltóságodat mielőbb falai közölt üdvözölhesse és köszönihesse.
Őméltósága válaszában biztosította a városi, hogy szive összes híveiért, következőleg u kanizsaiakéri ís dobog. Meghalja a város ragaszkodása, hogy a nagy egyházmegye legszéléről siettek őt felkeresni es meghatja az a ludat, hogy a legtöbb katholikus hívőt számláló város nemes küldöttséget fogadhatja. Különösen jól esett szivének a polgármester ama kijelentése, hogy hitéleti és kulturális tekintetben a város nemcsak kér, de tudja és ismeri is kó telességél, melyet lelkesedéssel magáénak vall, s ez örómnul, reménységgel lól.i el a jövőre nizve, hogy a kanizsaiakban szem és hazafias kötelességtudásuk magaslatán álló híveket és munkatársakat köszönthet
A tisztelgés után nagy llgyelem.njl érdeklődön (l.iijlinsúg.i a n kanizsai viszonyok iráni, majd ebéJ-n vendégül lait.i a küldő.tség tagjait, kik elragadtatva a Főpásztor leereszkedő szivjóságálól és városunk érdekességeitől, a legjobb benyomásokkal eltelve villék el u kanizsaiaknak a megyéspüspök ur üdvözletét."
8 K 4-8 sorig 8 K. többi sor 4 K belépójegy 2 K. Jegyük Koliu L. Ujon eíg kereskedésíiben ós az estrly kezdete rlótt a pállltárnál válthatók. Az ajtók a programni egyes pontjai alalt zárva maradnak Vége a tánciskolának. Alayersberg Frlda, Adorjánná a szembalnn
MlUKKn
üj püspökünk Nagykanizsán.
Mint hozzánk közel álló körből jelentik, uj püspökünk városunk tisztelgését még c hónapban viszonozza. Ismerve On.óltúlága apostoli buzgal- ™"ar""\'\' \'inckoszorncskával l.je.te l,e az
mát, ez alkalommal valószínűleg nálunk is sze, t ,d« SK1V"L A l*\'"»«"íub<*\'» » «■.»"«
beszédet ós misét tart, hogy látogatása a lelkek <™I">"\'"IV>1 l4""tu" \'»\' Mondanánk ,« ISlöslege. v i ágában annnl maradandóbb „vomot hagvjon *>» Adorjáni,.. a-Stta, is. megelégedetten hagyja el
i égában annál maradandóbb ny
Föispánónk szerepe.
városunkat a/, erkölcíi siker nyomában járó anyagi haszon miatt, amelyet joggal érdemelt meg. 8 a
. Tudósilónk Írja,. hogy a zalaegerszegi uri-\' Unctaiifolyam után még tart a gyermekábrándok
nők Mária Kongregációja Bosnyák Gézáné őméltósága védőségc alatt Árpádháii Szent Erzsébet tiszteletére nagy ünnepet rendtz. Az ünnep fényes műsora elé Zulacgcrsyogen nhgy érdeklődésiéi néz az egész társadalom annál ijt inkább, inert az az első nagyobb szabású, jelentősebb kullur esemény csak főispánunk fenkölt lelkű felesége kapcsolatos.
A szociális Mlsszlk-Társulat
tiszta korszaka, inig ezt is elsöpri minden Öröm fájdalom törlője — az Idó
Ffeiffer-Markó kiállítás.
Amint a mult számunkban jeleztük 1\'feilTer lSlek, főgimn. kiváló tehetségű tanára h Markó rajztanár főhadnagy dcc elején a városház tanács-nevével termében kiállítást rendeznek festményeikből. A : kiállítás városunk életében- nevezetes momentum | lesz. Mindkét izmos, tehetséges mflvészlélck nagy-
.ísgykanizsai Szervezete, melyw-k működő tagjai r. j8zámu s vn,óban ér,ékc8 l<épgyüjteménynyel vesz kalit, nék, pártol.) tagjai azo..l*n férfiak é< más val rós/t \' «tty műélvezetté
Tásuak Is Teliéinél* — f ííé föáiTd. u. 0 órakor! kecwRteti közönségünket. A TtfmtttAs jövedelme larija az alakuló közgyűlést megelőző összejövetelét a h,izns honvW ^kantjaink alapját nagyobbítja. A Szent Fereiierendi zárda fogadó terméken.
Ez alkalommal Dr. Miitscheiíbacher Kdvvin kir. törvényszéki hiró a Szociális Misszió-Társulat lényegéről, hivatásáról és a nők által végezhető társadalmi munka osztályozásánál követendő vezérelvekről előadást tart és a Szervezet vezetősége ez utón kéri az ügy iránt érdeklődő neiuesszivU hölgyeket és ura kat, hogy az összejövetelen minél számosabban megjelenni szíveskedj "ii ek.
Hadsegélyzö est. Szoinltaton. Í4én tí órakor lesz a Polgári Egylet nagytermében a Hadsegélyzö ez é/adi odja. A gazdag műsor minden kényos Igénynek megfelel. Debütál Welta Jolán operaénekesnő lleltai kisasszony fellépési elé a legnagyobb érdeklődéssel néz társadalmunk. Parádés száma lesz az estnek Záborszky Zoltán bankfónök, IVsch-k ás Dr Lukács piarista tanár -ongora hármasa Kényes élvezetet nyújt majd a szép ballet Nem csekély mértékben érdekli Kossák és Peschek duettje közönségünket. Még sjk szépet , mondhatnánk már elöljáróba a szombati estről, de
Kiállítással kapcsolatban egyszer — vagy kétszer művészi matiné is> lesz s az ilyenformán a művészetek más ágát is bemutatja keretében, hogy annál tökéletesebbé tegye a látogatok gyönyörködtetését.
Hadsegélyeatf olvasójelek.
Kedves és hasznos dologgal lepte meg a iladsegélyező Hivatal a magyar olvasó közönséget: a háború kiemelkedőbb epizódjaival illusztrált olvasójelekel adott ki Az illusztrációkat: Heyer Artúr, Juszko Béla. Eder Gyila, Helhing Kerenez, Dudits Andor és Tornai Gyula festőművészek rajzolták. Az olvasójelek nemcsak mint az olvasás hasznos és nélkülözhetetlen eszközei bírnak értékkel, de mtlvészi nívójuknál fogva maradandó becsű háborús dokumentumok is. Az olvasójelek, melyeket a Hadstgélyező Hivatal az árvák és özvegyek javára darabonkint 20 lillérért árusít, kapható1/ agy a Hadsegélyező Hivatalnál V Akadémia-utca 17. valamint az ország valamennyi jobb papír- és könyvkereskedéseiben üj térnyerés Olaezorszában.
nem akarunk eleje vágni az előzetes kritikával az esti Olasz harctér. A Fellrétől délre emelkedő liogy-
nagy sikerének. Az bizonyos, hogy ez az est is inóltó j vidóken Krausz tábornok csapatai heves és az éjszakái*
lesz a Hadsegélyzö estjeinek gazdag ós szép sike- i9 belenyúló küzdelemmel elfoglalták Quero falut
léhez I ős a Monté Comellát. Az ellenség több mint 1000
Különben a követkvzo meghívó jelent meg. fog|)ol h(kgyott VijM kJMWt A gikff|
A nagykanizsai Hadaegélyző Estélye tegnap további terűletnyeréssel kibővítettünk, főként A nagykanizsai Had-egélyző harctéren kflzdó!ft bevált bosznia -hercegovinai Ü. gyalogezred és a katonák ás helybeli sebesültek \' Kar ics.myi szeretet-1 némvl rohamosztagok elszánt rajtaütésének köszönhető, mlományára a Polgári Kg) let nagytermében 1917 Galliótól északkeletre ismét több olasz támadás om-évi november hó 514-én szombaton estélyi rendez loU véresen össze.
amelyre Zalavármegye hazafias és áldozatkész társadal- Az olasz katonai szakértők szerint az asiagói mát meghívja » Hads«gélyz\'» vezetősége. fensikon levő magaslati állásokat leltétlenül tartani Az estély kezdete este H órakor. Helyárak : kell, mert ezek a legutolsó védlemre alkalmas állások, emeleti páholy 40 K. oldalülés 10 K. 1-3 sorig; -:
1
1. A L * 1 KOíLCSY
NOVEMBRR lí.
meghívó.
---ofM!«e----
A Dél-zalai takarékpénztár részvénytársaság-^^^^^ Nagykanizsán.
\' 1917. évi december hó 2-án délelőtt 11 órakor-—
sejüz neLYisé6éBeiN
Rendkívüli Közgyűlést
tart, melyre a t. réezvényeaehet az alapszabályok értelmében tíoztelettel meghívja
AZ IGAZGATÓSÁG.
]Nagyhanízeán, 11917. november 15-én.
--z-*>«ea(PSNöS»í»---
E KŐZGYÖIvéö X:^R6T80R0ZHi:H :
1. Igazgatósági javaslat a társulati részvénytőkének felemelése iránt és ezzel kapcsolatban az alapszabályok 1. jj-ának megfelelő módositása.
A 7 ik manvar hariiknlrsiin .kibmj»i(á»ra k"n|» t£ru\'>nfi"|i>nfliri«w\'k o.;i- ^„oiia,, > jug>u-it öszegr» történő i»n»n» céljaim
l-ia lliayjal IldUIHUIböUll. jsira _ öu,s[,|„.l,-,|„g , kikötölt idék épségben lar- szolgáló köle-ó,lök nlin u fél kívánságára a minden-II. melleit — lelj™ Összegükben igénybe vehetik. kori hivatalin rnllólnsiálllitai.isi kuuullúb helyett évi
A befizetési elismervinyek kiállítása is a végleges Alok, akik a lefizetésekre pénlinlél-li hetétjll- 6%-os államié kamatláb billositlatik.
címletek kiadása. ket kívánják igénybe venni, annál az intézetnél vagy Az nláirók kívánságára a kibocsátandó kiHvúny-A befizetés alkalmával az aliáró (él az aláírási cégnél, illetve nnnak az intézetnek vagy cégnek köz- eket 11 tgelvények beváltásával megbízóit hivatalos helytől pénztél pénztári elismervényt ka|i. amely a léi veliléaével tartoznak jegyezni, amelynél a belét el beváltóhelyek 1919. jiin\'lla 8l)-ig költségűié,,lesen kívánságára 1918. január SO-lől kezdve a In klr »ln helyezve fogják .....gőrlml fa kezelni,
pénzOgy minisztérium részéről kiállítóit ideiglenes elis k\'titOllteges kedvezmia^ a hetedik liadikOlcsOnm\'l "—----
mervényro fog kicseréltetni, Amennyiben eddig az a kibocsátásra kerülő 6",Vos, valau int 5\'/,»/.- Mlndect megér 11 sikeres békekötés, időpontig a végleges címletek kiadhatók nem lesz- „s jár.xt -kkoloőa koivényekifehasziiálhalók Iminek a melyhez csuk ugy -jnlhalunk el, ha önbizalmunkat nek. A végleges címletek kiadására nézve, illetve n törvényhozás részéről előreláthatólag már a közel jo inegőriive, ellenei,ikvt\'liilndoniilt legyőzve, mint eddig.
fél kívánatára kiadón ideiglínea elismervényeknek a I vJl..... leendő intízkedéaek alapján kivetendő hadi-, í» hősiesen, halárainkat minden gaz ellenség ellen
nyereségadó llietfaére. megvédelmezzük.
A hadínyereségadé fizetésénél a kötvények — A lelorgott hosszú időn kerettzlfll megmutattuk
Hgyehiumel arrn. hogy hl aláírási ár luegálloüilásá-\' ell nőinknek, hogy szárazon, vizeli, télben, nyárban nál a lolyó kamatok is számításba vétettek s ligye-! ,,0|,,n, hóban, fagyl an. livalarban nlyképeu meg-k-mrael, hogy az aláírási helyek ötven fillér julalé-1 álljuk („ lyflnkel: uemklllónben itthon is.
kot szoktak a feleknek megtéríteni, - minden llll> ílllih, .......... f>jM|a megismerkedett
korona névérték utáu a voltakápeui ki\' ocsatási ár,; immár ökleink súlyával, honvédőink bátorságával a a esetleges kívánságukat a ]«gyzé». alkalmával a-. Alá ; u,hlt . 6-,0-os járadekkölosőu kötvénynél K W.l* - nemlét odaadó nemes OnMlI tolásával
^ \'T rÍTl\'"\' zTl"; r f, = ,?6 " "I " 6V.V.-0- járadékkölcsön ...... sikerült a frontokon legyőzni. de „en,
kifejezhetik. tly Kiváus g hiányába,, a jegylelt 1 0t,é„y„él ped,g K 91.* 6» f 90 K 76 I „ikerül, a kiéhezte,és se,.......... "a gyaláialn. Uoyd
get . legnagyobb címletekben fogják Szolgait......... Ki„„,ásba vétetni. ^ agyában fogan,zott meg örd£ mődoa
A kölestla felmondása. Kílcrtlwyujtás kedvezményei kamatláb melleit a 8 nem is fog sikerlllui. Bátorságunk, kilartá-
A. ni. kir. pénzügyminisztérium a kiboesá- kibocsátandó kílvinyekre. j sunk nem fog lohodiii. Otl lioillnk a frontokon » olt
tandő H\'/.-os, valamint i\'/*l,-m járadékkölMöure A kibocsálando Uuények........ Usztrák-inagyar\' l«wOnk mindnyájai, a hetedik I,a,likolesöu jegyzésnél
vonatkozólag fen\'artja magának az, a jogol, hogy W,,k fa a m. kir lladikl,les.u,|.„izl,\\r a kAívéinek- bovy ,i éz harcosainknak meg legyen niimleuók
előre könéleendó három havi elixel.-s le........... „rk kézizálogul lekiilése ...............................melleit a -zllkségok vau így és kérik el mihamar
mellett, a kölcsönt egészben vagy részi..... névé,lék- „évvrlék ;,",»,,-áig. a .....................hivalalos váhéleszi- » \'\'ékére » így láthatjuk szerelteljeiukel u,ielóbb
ben visszafizethesse. Azonban az esetleges felmondás milolási kan.....álam „vujlanak .olcsönl, itthon, kikolt a fronton verik az anlaut bugái-iát
^T^T\'lI "f "ZT"\' \' » l\'ivalalos válléleszá •«««- ruláaba.
T ............ \' " \'"i\'"!1\'"\' knuiatlálion ............ náluk ..........Ifogad----
megelőző előre nem törlénhetik. haló érék,........... ........... ha ........................ BERLIN" ealnhá.bi.n min
Betitek fdhanHálása. igazoltso , jelen lelhivás alapján aláirt összegekbe ". , " deniiap tarlatik előadás csodasiép
A beléli öilellel foglalkozó intézeteknél s más fizetésére szolgál A inéivékell ki........... kedvemé Ur Tl .\'V"\'"" "JaJraldn kiváló szalon lene
ily cégeknél 1914 éviauguszt...... I. elél............nyél,,....................... ily kolesonók is része- " ~ Minden 3-lk nap uj .remek inÚMr
könyvre elhelyezett, egyébként a moratórium lelohló sitinek.
rendeletben logl.lt korlátozások alá cső betétek „ A fenti belizelfai lutárhtők alatt f„ly«,„„
végleges ktttvónyt\'kro való kioaerélésre uózve idejekorán hirdetmény utján íog a felliivAs jköuétótntni. A végleges kötvények kiadása költségűién!osen ugyan azon a helyen fog mpgtörténni, ahol a pénztári el-ismervények, illetve a iérk\'vá"a^rft kiadott ideiglenes elismervények kiadattak
Az aláíró felek a cimlet bosztásra irányuló
Jegyezzen mindenki a hetedik magyar hadikölcsönre.
Nyomatott a UpluUjdoao- Ifj Wajdiu köuyvayo.ndijibaa. Nagykaai^ia.
«j6 ik évfolyam
NAGYKANIZSA. Í91I November 23. PÉNTEK
74 szám
Siarkeniitőaég é» kiadóhivatal Dniiktér 1 Telefon i 1Í2. — Hlrdtt.au. dtjsaabás asarlnt
FOiiark... lö :
Kemény Láazló
S.lelö. ai.rk.atlO:
Erős Sándor
Megjelenik hetenklnt Icétaier.
Elom.U.l ára: Kgry arra 10 kar, félévra > korona, nagyedérra a korona 80 Olltr, — E«yaa aaám ára 19 HtUr.
újjáalakulás, mely a békebarátok nyilván- híggal állt elő, moly csak osztatlan elltmeráal kelt-való győzelmének, lekinthető, eloszlalhalja brt remeljok. hngy a jövőben a burgonya- éa Mérhetetlen sulyu és horderejű cs;iné- a bizalmatlanságot. A kil.ítás arra, hogy a Min\'11414\' terín uieg akar éstmeg (og lepni ben-
nüiikit valami sikerült intézkedéssel, mely a mostani
Nagy idők helyett békét.
Bs ■ni ? Ob nálnnk ez lelesleges Nálunk níln-ma tnlinak tagadhatatlan békehajlandósága pá-\'denrc « legjobb tapasz a jegyfűtet, mely meggyógyit
nyek folynak le, — a frontokon ép ugy, háború furiáját elüzzift, sohasem volt nu-mint az országok bensőjében. Az cscmé- gyobb, mint most, amikor a központi ha nyek tömege\' zavarbaejtően zudul élőkre és lehetetlenné teszi njkik, kifür- tosul az ellenséges haderők tagadhatlan | mindent, készni azt a pontot, amelyről a történhetők; gyengülésével. Iránytadó férfiúink feladata célját és irányát áttekinthetnék. Az egész megtalálni és kimondani a megfeleljen j emberiséget meglátogató megrázkódtatások,erőteljes ördögűző formulát.
és felforgatások, meg az óriási lehetőségek -—---■—
után Ítélve, melyeket a jelenkor méhében H&tÖSágÍ CÍp8SZIllÜhflly KaSSÁtl.
bájolón segíteni fog.
hordoz, ez nz idő bizonyára megérdemli a „nagy", sőt a „legnagyobb" jelzőt, amely-\' 02 K egy uj férfi cipő, 12 K rgy pár ről a történelem tud. talpalás.
Amennyire büszkék is tán sokan a . , .................,
- A beköszöntött esnaya esős iW.i Idővel sok sze-
most élők közül a nagy időkre, épp oly gí„y embernek, liivatalnoknak its családapának vált szives készsé\'gel cserélnénk fel azokat ki-(borússá az area a gondtól: honnan szerzek inagnm
sebbekre, S különösen nz a legforróbb, aj"»k vagy csaláil........ cipói télire a mostani lelv-
Icgnltalánosabb óhajtás, hojy a forrás, amelyből a nagy események fakadnak, — a háború,. — végre clszikkadiot). Mindenek felelt, minden magas cs kevé bé mágus
Itétlen tinik mellett? Mint sz isteni
HIBKK.
Nagy bOnök.
udviselés érkezett Kassa váró
Sukféki alkslum adódik arra, hogy valaki ma-n»p hazafias kötelességének áldanák. 8 különösen hangzik, hogy a nehéz idők e feltorlódó körülményei nemcsak nem tanították mag az embereket arra, liojiy mi a kötelességük, hanem nz ;önzée annyim ra jsvi\'i tette az emberek najiy részét, hogy némelyek önfeláldozó kotelességteljesitésével szemben ezrek| tétlensége áll. Szomorú jelenség. 8 ez nemzeti küzdelmünk ragyogó törtéuelénelinének a sötét oldala. Kré-nyek nmgaszlos fenségével szemben a bűnök soka-
politika febtt áll a háború befejezése utáni epekedés. Végtelen, zabolázhatlun nyugn-lomruvágyás vett erőt u fáradttá hajszolt emberiségen. S n legdicsőbb, a legérdekesebb hírek is elhalványulnak, ha , nem csillan ki belőlük a közeli béke reménysugara.
Ilyen vigaszt — ugy látszik — nz oroszországi forrongásokból lehet meríteni Bár ki jut is hatalomra a nagy orosz bi-rodalombau, az orosz nép szenvedélyes békekövetclését cl nem fojthutjn. Van okunk remélni, hogy nz oroszoknak hódi ásókról és hadikárpótlásokról len,ondó békehajlandósága visszhangra talál u középeurópai hatalmak liányudó köreiben. Semmi sem szói amellett; hogy a vezető álla::iférll.iink ebben a tekintetben korábban nyilvánított véleményeiket megváltoztattok volna. Ma W ugy, mint nzelőtt, nincs sem politikai, sem diplomáciai, aeni bármilyjn más akadály, mely megmásíthatná készségünket úrra, hogy mindenkit kiclcgilő, senkit meg nem alázó békét kössünk.
E készségünk lehetne uz nz ideális pot, mely köré a hadnlviselő népek békére irányuló törekvései sorakozhatnának. Rajiunk nem mull, hogy n megegyezés késik; leginkább nz liuztn halasztotta a háború végét, hogy ellenfeleink békekészségünk őszinteségében kételkedtek. Most azonban a német birodalomban végbemenő politikai
hatóságának intézkedita, mely hatósági cipészmóhelyt • séga, amelyek napról-napra elhatalmasodnak. Unottá lólosiuai és amely. 1 hó ISl.éis már meg is L-e?,ltnj„ r,i..Lit^ i„»,il. éli-tltnkut. H% niam orrimág Izemét. j ellenük. A jobbak panasza, a gyötrődő lelkek sóhaja
Kassa városa türviSuyhalótiga mér régebben mind eine bűnök eredménye. Kapzsiság minden 14-l\'oglnlkozoli ezicl iiz üggyel és meghízta liozsics Jenó ron. Ez a kalóila, amely szorongat mindenünnen. — városi főszámvevő!, hogy tanulmányozza nz oiszágban1 Folytonosan benne élttnk s nincs hatalom, amely inár luiikMi\'nben levó hatósági cipíszmilhelyek szer-, bennünket szipolyozó körmei közül kiragadna. Mintha vezését ltozsics Jenő fószáruvevő teljes ambícióval ,„a n |HImtí a fóhatalom, amely a törvények fölött vette kezébe az ügyet éi n tanulmányozás mán a áll s megmosolyog minden intézkedést, ha az ellene laokózponltal érintkezésbe lépve, innyi bórt tudott irányul A tisztesség és becsület pedig nyomorogva szerezni, hogy sok ezer einber eipószükségletét lehel számlálja, mije van ínég, amit a rút önzés el nem kielégíteni. ragadott tflle. 8 várja, ma fehérneműn vész el, hol-
A tanács az uj cipók, fcjeléaek és talpaiások\' n,p , jótékonysági részvénytársaságok nyerészkedése
árát a következőleg ill»|iitotln meg: mis dolgomtól foszt meg s mindezt a hazafiúi köte-
lesség égisze alatt 8 nekik a hazatlui kötelességük? Éreztetni a honfiakkal, hogy háború van i itthon .szenvedni, tűrni kell. Ezt a lehetetlen állapotot kellene megszüntetni s még életünket is szívesebben állnék hőseink a haza oltárára.
Huazaaaink.
Mint mindig, ugy most is számottevő gyöngye ! küzdő hadseregünknek a mi húszas ezredünk. Most ! kaptunk egy lapot a dicső ezred torzsétól. Ebből tud-veheti, de elsősorban a hadiárvák és özvegyek, —\'juk meg, hogy a digo leverésében ugyancsak de-rokkautak, hadisegélyesek és azok családtagjai, to- rekasan állja helyét a mi honvéd ezredünk. Piavenil vábbá jótékony iiilézmények, városi alkalmazottak, néz most farkasszemet a dicső zalai ezred az olasz-inuukások, kisiparosok és kiskereskedők, a szegényebb. szál s csak alkaloura vár, hogy rátámadjon a hit-
1 ■B
■o -is t
S £ t-
Férficipö 4:1 számig . 62 32 12
Kérfleipő 4:t. számtól felj. 60 34 14
Női cipó..... 60 30 11
Gyermekcipő 25— 30-ig 39 18 50 7-60
Gyermekcipő 81 36-ig 49 20 9(10
Férficsizma .... — — 14
A hatósági cipészinüllelyt mindenki igénybe
sorsu niagánalkalinnzottak és R7.ok családtagjai. Ezek családtagjaiknak niegfi\'Wócn évi igazolványt kapnak. Minden családtagnak né>ry havonként egy pár talps-
IAsra\'4és éi isiké.....gv pár cipőre van igénye..........
az igazolványon cselenként bejegyeznek. Elveszett
utalványt ......... körűimén) <-k között sem pótolnak
ujjal.
Ai anyag beszolgáltatása esetén liárki igénybe veheti a hatósági üzemet és nz elkészítési Arakra vo-naikozőiag egy más tarifa rendelkelik.
Igazán örülünk, hogy s hatóság végro oly do-
szegó ellenségre s átvesse mostani állásán. Ezzel az-utén he is vonulnak a mienk Velencébe, amely sóvárgó vágyuk netovábbja húszasainknak, hogy a viz hátán épült város korzóján minél délcegebben mutatkozzék be a magyar erő Érdekes bakáink beszéde most, s ezt hamarosan tárearovatunkban közöljük — a mely azokról a tervezgetésekról szól. hogy ia fognak élni Velencében
Jegyezzen mindenki a hetedik magyar hadikűlcsönre.
ZALAI KÖZLÖNY
NOVRMBftR <8.
TÖRT HEGEDŰ HANQJAI.
(ASSZONYOMNAK1)
gunkért folyik a küzdelem
A UadsególyzŐ estje.
Jó volna/ szép fejed, he vállamra tennéd, S elmondanád halkan, hogy szived a régi. Álmodnám a mesét koldns királyfiról, Ki a boldogságát kél szemedben nézi.
Istenem! Ilisz igy is vége volna egyszer Álomnak, kacajnak, csillogó mesének. Istenem ! Hisz igy is boldogtalanságról — Vagy halálról —• szólna végén csak az ének.
Most, mikor az ajkad elveszett már nékem, Most tilnik csak szépnek mosolygó kék szemed! Magam elé nézve bús mesébe kezdek: „ ... Volt... hol nem volt régen .. . elmnll. .
{Isten veled!...." KONCZ PISTA
A püspök a Legényegylethez.
A város küldöttségével együtt csütörtökön u kanizsai legényegylet elnöksége is a püspök elé járult, akit ni\'nt fővédnököt Horváth György főgimnáziumi igazgutó elnök, üdvötölt. Az egyházfejede-lem erre az üdvözlésre is meghatottan válaszolt s azon óhajának hdott .kifejezést, hogy a Legényegylet mielőbb sikeres fejlődésnek induljon.
A Dél-zalai takarékpénztár rendkiviili. közgyűlése. A Dél-zalai takarékpénztár részvénytársaság Nagykanizsán 1917. évi decembei hó 2-án délelőtt 11 ómkor saját helyiségében rendkívüli közgyűlést | „^metsző operál katonaruhában. Valószínűleg ezek tart, melyre a t. részvényeseket az alapszabályok értelmében tisztelettel meghívja Az igazgatóság.
regnek kér hadvezetőségünk. Boross Ferenc tóhad- tesek betörtek Tóth József rédicsi gazda házába « „agy fejtette ki kedd este a mozgalom fontosságát a onnan négyezer korona készpénzt, egy négyezer ko-polgármester elnöklete alatt összeült ülésen. Adnunk! rónáról szóló h*dikölcsön-kötvényt és egy takarék-kell tehát. Fölöslegünket oda kell vinnünk, ahol a könyvet vittek el. A tettesek az ablakot kifeszítették fehérnemű váltás nem mis némelykor, mint az egész * azon át jutottak a szobába, hol senki sem tartóz-tisztálkodás, amelyet végezhet * hadban >vó hadse- kodottt. A mi\'ik szobiban alvó\'Jiázbeliek csak regreg népe. Áz egyéni nézetek sokféleségét léire kell1 gel vették észre a betörést s nyomban jelentették az most tennünk s az önzetlenség szép áldozatokéul kell esetet »z alsólendvai csendőrségnek, amely azonnal odavinnünk fölös fehérnemünket, ahol ami biztonsá- hozzáfogott a vakmerő tettes kinyomoziaához.
A tettek beszélnek.
Már a rómaiak azt vallották: „Minden Demos-
Szombaton este pont 8 órakor lesz a lladse-; thenosnél szebben beszél a tett." Az események lán-gélyző estje, amelynek jövedelme katonáink és sebe- j colata, a háború eddigi sikerei a magunk rétiéről, sültjeink karácsonyi szeretetadományát szolgálja. Az fényes tanúságtétele! annak, hogy hőseink nemcsak est* magas szintáiu mrtvépzeste lesz, amelynek min- szavakban, de tettekben is beigazolták, hogy ezért a den száma megérdemli az osztatlan dicséretet és el-1 földért, ezért a mindent felérő ősi birtokért minde-ismerést. A próbákon is igaz gyönyörűség már a je- nünket, még életűnket is fel kell áldoznunk semhogy lenlét. Annál nagyobb meglepetés éri a közönséget, ezen más gázoljon, vessen, arasíon s szentségteleamikor minden erodeli színpompájában mutatkozik intse meg ezen hantokat, melyeket ezer év óta oly I be. Az estnek, különben már nem kell reklám. A sok honftvér ázla\'.olt s a melyek alatt ősapáink jegyek legnagypbb része már elkelt, ugy, hogy a hantjai nyugoeznak s a hová bennünket tettnek amitrendezőség még néhány Por ujabb hely beállítására, koron eltemetnek.
kényszerült a nagy kereslet miatt Több meglepetés is éri akkor a közönséget ii ^rograíniuszániok alatt, amelyek művészi szintájára való tekintettel az egyes számok alatt az ajtót zárva tartják. Közönségünknek . tehát föltétlenül pontosnak kell lennie, ha nem akar egy-száni élvezetétől elesni.
Vigyázni kell a piaoon.
\' A piacon alig múlik el nap zsebmeUtzés nélkül, amelyet valószínűleg \'katonaszökevények követnek el. Az állomási zsubmetszésm-l elcsípett katpna bevallotta, hogy Nagykanizsán jelenleg négy notórius!
Mint a költő mondja:
,A nagy világon kívül nlncaan dámodra hely, Áldjon vagy verjen aora ke*© Hl élned a halnod kall.\'
- Ez termi 11)6*5 a kenyeret számunkra, azt hullatta verejtékkel a x/ántóvetó arca s itt leszen csendes "békés nyugvásunk ha majd\'kötelességünket, földi hivatásunkat befejezvén ismét visszatérünk.
Cselekedjünk, áldozzunk fel mindent amit kíván a haza tőlünk
Jegyezzünk a VII. hadikölosönre annyit, amit
csak nélkülözhetünk; igy segítünk igazán a békébe/, közelebb jutni mindeneket, kik olt a frontokon epedve
Nagykanizsán, 1917. november 15 én A közgyűlés tárgysorozata:
egyike Iflielett, aki aterdán a pi.eon dr. Villányi A,"VÍ,J« övé.ket h k Wk.» nyuK.lmu uUbtoit.
\'Henrit..* nrnueny ridikOlját a Mrnijakril oly Bgye- * ef-ndea-esaládi Wkfa életet,
jtenvágla I., hogy Villánylná .okéig nem vette CMeke^jOnk, dolgosunk . jegyenOi.k » VII
I. Igugalóaági ^ ,„jr cwk , ridlW| WMI TOron((rtj. kr- WftOlcaSiir. mindnyáj....
Jegyezzünk hadikölcsönt. Haili-
j«v»»l«l . UrnulAli riSstvcSnylikének feleinelhe iránt > „)(,,.„ All,ik„r » v,kmeriS tolvajlist éairevelte, M euel kapcsolatban az alaptiabályok 1 fának H l0|1Ajn,k híre-hamva te volt.
megfelelő módosítása.
Pfeilfer-Markó kiállítás
A I\'feifler-Markó kiállításon dee. 8-án Gyulai i
pMateM parancsnok tartja . megnyitót. tay ciii. A Bíoelállt Mlwtií egyenlet tea.....lyi
főhadnagy pedig a húszasok hadi muzeumának tartalmát ismerteti.
Jótékonyság.
Herceg Festetlch Tasziló ós neje Őfőméltósága ! ujabban 3000 koronát adományoztak keszthelyi jóté-
j szervezete, az Irigyéi! tej és vele kapcsosatos egyéb (jótékony céh akció, valamint a hadiárvák és özve- j j^02011 gyek részére a keszthelyi ipari és gazd hitelszövet
Sohrantz Ödön előléptetése.
A király Schrantz Ödön őrnagyot, a nagykanl-1 k,\'8et 1000—1000 koronával részesültek zsai 20. honvéd pótzászlóalj volt kiváló parancsnokát j \'"ányból. alezredessé léptette elő. Schrantz Ödön a legutóbb a San-Gabriellen harcolt
kölcsönt jegyezni hazafias kötelesség.
Legújabb hir a háborúról.
A Monté Melettától nyugatra ellentámadással viasza vertünk olasz támadásokat. A Brenta éa a Piave 1. császárvadászozred és würtembergiek ro-Monte Fontaim Seccit és a Montana Seccin 200 alpinit
Előléptetett tényleges tisztek.
A Rendeleti Közlöny jelenti, hogy Dömös Gyula, • eW|S j"1
liammnl elfoglalták adV1 Spinucciát. A elfogtunk.
TT . , , i Keleten és Albániában ninos újság.
Veszprém-megye káposzta ellátára. A veB,,rkar fönöke
Veszprém-megye 31 waggon káposztát kap az Olasz harcvonal: A Brenta és a Piave között Elehnezési r. t. utján. KbbŐI veezpréin virosának i« tiroli esi«Úrradiszok ós würtemhergi csapatok ro-
Vadászy István, Zsilinszky Sándor főhadnagyok századossá, Sanwéber József, Ferönozy 8ándor, Osoltkó I Kálmán, Horváth Károly, Bodiczky Jenő és Bíró Zoltán főhadnagyokká lépnek elő. Kun Sándor gazdá- ■ szati tiszt százados lett.
hammal elfoglalták a Monté Fontaim Secca Monté Spinuccia csúcsát
Ludendorff, első ffasillfcmester. A berni konferencia.
Lehetőleg fával pótoijuk a szenet
Az országos szénbizyltság értésitette a \'polgár-\' mestert, hogy nincs kilátás arra, hogy a szén-
-zükséglet mind n iránybau kielégíthető legyen. Te- Bern, nov 22 Ma érkezett ide Huszár Károly
hát a közönségnek azon kell lenni, hogy fával pó- mHp)Rr umággyülésí képviselő, akit Csernoch János tolják a hiányzó szenet, továbbá, hogy u meglevő és |,ere«gprimáa bízott meg, hogy képviselje a konfe-érkezendó szénnel « lehető legtakarékosabban bánja- renuián. A hereegprimást a németalföldi bizottság mik Elsősorban a kórházak látandók el, azután pe- |liv„ meg ft konferenciára.
hatása, amikor a toronyórák megbízhatatlansága mi-: dig a szegényebb néposztályokai kell ácsorgás nélkül , --
att a gyermekek tömegesen jönnek rendetlenül az » legné külözhetetleiiebb mennyiségben ménhez jut- A nöi "á"lóa,Jakat foszlatják
iskolába. Ideje lene, ha toronyóránk járására rend- tatni. Felhatalmazza a pnlgármeKtert, hogy az ipari Zürich, nov. 22 A rZüricher Zeitung" egy őrségünk fordítana gondot s mindannyiszor az orák i üzemek, a katonaság, csendőrség és vasutak kivételé- 01 ora jelentés szerint a hadvezetőség, — szomszédos
vei. bárkitől zár alá vehesse szén-, brikett- é< koksz- cs8l>attestekkel való ellenségeskedések miatt — kény-k és/Iniét és azt a szén eloszló bizottságnak kiülni- vo" R zászlóaljakat más frontszaka^zi-a át-
Toronyóráink.
Régi panasz már, hogy toronyóráink megbízhatatlanok Reggelenkén érzik ennek különösen a
gondozóit megbüntetné, valahányszor azok kötelességüket pontatlanul végzik.
Fehérneműt a hadseregnek.
Akik.értünk vérüket s ifjú életűket áldozzák, azokról temmi kftrOlmonyfk kezelt kpiii Kialttd meg-
hassa A tulajdonos |>HrMe megf.\'leló kártíritói. kap. hnly«nl. A nli tnsilóaljakat fel akarják osilatni. Nagy betörée Rédlcaun
HFRIIN" n"«ymnzxó .elnháabHn min
irntdí™ vak....... latoré,,, lopá, "," „7^ A V» t.\'^".\'í ." T<,""\'P
feledkeznénk. S ,no« a Had, ^ a „tdte-„rtánt Rádie. k.«g„e„ Wdig m% it.nercen L

Insert failed. Could not insert session data.