Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
11.7 MB
2010-05-21 15:00:14
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
377
1931
Rövid leírás | Teljes leírás (329.23 KB)

Zala 1879 december

Zala megyei érdekű közművelődési, társadalmi és gazdászati hetilap


A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

MeSéNvetal
Fll^\' kftaj»k<wvs*s<t*as Ujvirwltái atcss, 6l|. isim
ttitotttsi árak fyta Itra 5 fri. a frt Nftfjrtd 4m \\ frk 60 kr.
Hkdstieésyak;\'.
<1 hMébo* i^tütor tgjusr 7 kr. többuört liMrU\'mál ft kr. I kr
KyltW jpítitiurn Hl kr.
X
ZALA
9s*ttssrtji ftrsés HM»í u U| iiyHlM rétiét IIUIA kfcU»i4*i;al trHM< i«Mk Cj városira! iWid A18. ti
rM Uijisrl )f*ftVljjl| ftfmiMul «l,
lltrd«UMb«l fel vannak i Klldnlf Mohm fiudapMl r#r«flctl»k ba tát II. n. — A, V. (Iiitt|b«rf \' BimUdimi Hamnal* ui*ul. — A \'jp|i»llk ítéci 0tUb«(ibJu(jll > ti, — W«Im Már Hitt II. Tákov tttMM II. m llnblitHftln J»k»li 4« ftr«tflud*pMt Király «ina U> m I. fm. — IfkMtniléla * VogUr Sím I, WrJilwfcg—i 10.
MEGYEI fcRDEK 0, I
KÓjZM U V ELÖD^SI, TÁRSA DALM I *i« G A ZDÁISZ ATI HETILAP
4 Z{Umn$0f9it Qo*da$(lffi Kgyv*illet, a In.hanlxnal tUxti Áii**vAly%ő H*!ltiétlc**M é* tm wln egulet Ulmtatos IcMöuye
49 szám.
Nagy-Kanrzsa, Szerdí
i cselédü^y javítása.
E szó igénytölennek látszik külső alakjában s mégis oly problémát zár macában,— mely jelentőségre, complieáltságára ég tárgyalásának nehézségére nézve semmi kivinni valót sem hagy fenn.
A gondolt probléma szorosan egybe van nőkre egyrészről a népne-vetéssel, másrészről pedig a társadalmi viszonyokkal, s a kinek shjteime van arról) mily rettentő spliynz leskelődik e szó mögött: társadalmi reform, az könnyen felfogja, hogy mit tesz az, ezen tényezőkkel számolni ; \' mert amily könynytl a tömegre üatnij mikor szenvedélyeit fel költik, oly nehéz benne és közötte a kötelesség fogalmát és czélszeru mívelést terjeszteni.
A cselédQgyet javítani, -! kérdezzétek me^r a nőket, kik kötőkap-czával vagy anélkül, kávéval vagy a nélkül egy csevegő dráeskára ösz-szejőnek, hogyl egymásnak, azokat a fájdalmas dolgokat elpanaszolják, melyek őket cselédjeik miatt érték; kérdezzétek meg e hölgyeket, hogy miképpen vélekednek ők e problémáról, s ők egyhangúlag fogják bizonyítani, hogy óriási feladat az, sőt a nők epy réfke azt fogja állítani, hogy ez lehetetlenség, jmert a cselédek — javitnatlanok.
Mégis szükséges, hogy a fontos tárgyról minélj többször szftljunk s megoldására nézve előadjut véleményünket, A javítás szükségét érzi mindenki, csakhogy igen kevesen lesznek, akik a „mikép"-re nézve tisztában volnának a dologgal, mert az tény, hogy valamint nálunk általá ban keveset foglalkoztak még a cst-lédügy javításával, s az erre ezAlzó ■ ph-/közök sem voltak minden irány- i han <•/.«! hoz vezetők, más szempon i tokát is keli keresni, melyek a bajt. I gyökerestül gyógyítani vannak bi j vatva.
A cseléd kérdés a szellemi erők í oeronomidjának kérdése. Nekünk jó i Uiegbizható cselédeinkre van szükségünk nemcsak a ház jólléte, uyu-| galma, rendje jés kényelme érdeké-!1 ben, hanem azért is, mert az asz-szuny csak az esetbeh némiképpen *
ii. 1879 december 3án>
VI. évfolyam,
szatyad úrnője saját, magasabban ki fejlesztett szellemi erőinek és képős ségéinek, s csak az esetben áll fent szájára a szabadabb, emelkedettebl \'állás a csafádban és a társadalomi ban) ha a háztartás mechanisuiusi. jó cselédek megbizható kezére vai i adva és a házi asszony nem kény telep minden alárendeltebb munki iránt személyesen törődni.
| Tény az, hogy a fiatal nő, hl valóban jó és gondos nevelésben ré| szegült, ismereteit és képességét \'teli • jesen elhanyagolja, mihelyt férjhez I ment.--Nincs többé ideje a tanul mai* I nyomra, az ismereteket- bővítő éu j kedélytképző olvasmányokra \' J|i | egyisb képességek fejlesztésébe regge a konyha és fehérruha veszi igényi j be, délutánt és sokszori az est na | gyobb részét a varróasztalnál tö I ti. j— Eze...

Insert failed. Could not insert session data.