Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
21.89 MB
2010-05-25 14:27:44
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
554
4899
Rövid leírás | Teljes leírás (694.34 KB)

Zala 1882 július

Zala megyei érdekű közművelődési, társadalmi és gazdászati lap


A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

Nagy-Kanizsa, 1882. szombaton, julius l-én.
IX. évfolyam.
V
Riadok Iratai M FaloP könyvkor* kadéee. l)|ván*háa etesa Bi3
fttmettm Arak • tfgéee éfiM m. Fél éff 4 fti. Negyedévre t Irt
Hír-letmenyek b hasábot jfceUlaor sgysao 1 kr. «\'*bbezöri IMétésnéj 5 kr. lié Iy«f4<j. 10 kr.
«rerlc«e*tdl iroda. DÉlttUÍ UkwékL___
tár éjrtlot 10. ta. U/irWyi^. Hova a lap oatJleau réttét ifjetff sáelemények knldeodők.
IMrmeniecJon levelek atak mmmi ktaekMI fofi^utMk el j Kéűttok vim dm kikleUwk.
r § i I \' i II \' 1 ?\'" I \' J I I f\'i i l! I i I f I •
MEGYEI 4H HELYI ÉRDEKŰI POLITIKAI éh KÓZGAZpASÁGI LAP
Hytlttér: Petitiers 10 kr.
MEGJELENIK HETEAKWT KÉT8ZEA 8ZER0AN (FÉL IVEK ÉS SZOMBATON (EfiESZ IVEM.)
Lapunk t. olvasó közönségéhez.
A küzdiulo uj félév Alkalmával tisztelettel fordulunk öJv ásóinkhoz, bogy lapunk megindításával a közjó nlőfnoadiMaára irányzott axerény török vé«linket, szellemi ée anyagi pártolásukkal támogatni ét előfizetésül kot megújítani méltóztaseanak.
A „Zala" annyiban előnyben van a megyében meg jelenti, de a legtöbb vidéki lap felett, hogy politikai tartalmánál fogva jogosítva van politikai kérdések tárgyalására és ineg-vitalásárit, a iay 1 apunkban köavut-lenül nyilatkozhatunk az orstág kormányzati Ügyei felett • közvetlenül ítélhetjük meg azok helyes vagy helytelen voltát.
Eljárásunk és elveink ismerete* aek; függetlenek vagyunk mioden irányban, megmondhatjuk minden körülmények kü/ött as igazságot. Fe-Iftte állunk a pártoknak s mindenkor a higgadt mérséklet utján baladunk.
Feladatunk legfontosabb része, küzdelmes munkálkodásunk legfőbb ereje tyia irányul, bogy a törvényhatósági éi helyhatósági ügyekben a szorgalmas, a helyes éa lelkiismeretes vezetés inegh"Qo*ittassék, az ok* szerű gazdáiködiis érvényesítessék la a pajtáskodáa, a corruptio kiirtaasék. Ki o nagy do nemes munkában se-gitségünkre kíván lenni, az lárt karokkal várt vendége lesz lapunknak!
A „Zala11 e 1 <5 f i z e t A s L á r a : Kgész évre . . . L , . . 8 frt. Fél érre . ... V- ... 4 írt
Negyed évre......2 írt
| Az előfizetési pénzek legczélsve-rüftben postautalvány nyal eszkO/Ol-hetők.
Az előzefési pénzek a „Zala" kiadóhivatalához küldendők.
^Tisztelettel
.N.-Kanizsán június hó 20.
A Zala szerkesztősége it kiadóhivatala.
Az uj parlamentek.
(T.—sx.) Jó est meggondolni 1 Egy égi tünemény például egészen kivésxl a laikus embert sodrából, mig az, aki a tünemény okát tudja, gyönyörködik Ijeutio, Vannak hóilÜíJctek, melyek kétségbe ejtik a laikust, mig sz orvos egész nyugodtan azt Doudjt rá : ez semmi. Pár nap alatt •lmulik. Gazdaságban, kertészetben es mindenütt, ahol alakulási proczeszus megy végbe, fordnlnpk eló esetek és jelenségek, melyeket az ahoz nem érté nem | képes megfejteni magának, mig a szakérté tudja, hogy mi történik éi tátja a fcjpAdént türelemmel.
llát ig> vagyunk a társadalmi és a társadalomban fejlődő politikai jelenségekkel Is, bog) azok, a kik a fej ifid és proczcsszussait nem ismerik, a társadalom és politika tüneteit s tzok természetét nem tanulmányozzák, — sok dolgot nem képesek felfogni és megfejteni. Például:
Tény az, bogy a társadalomnak semmi fele politikai előny nem adatott míg, nem küzdelem, lia nem oly döntő diadal nélkül, mely a balalmasokat a társadalommal szemben oly helyzetbe bottá, bogy azok a társadalom követe* léts inek nem; bírtak, illetőleg nem vol-tak képesek tovább Is ellentállni.
Az alkotmányok például tömérdek enroerí vérbe kerültek. A régi Róma alkotmányt után úgyszólván évezredeken át küzdött a, társadalom az egyes hatal-masokk.il, bogy a milliók érvényt .bírjanak szerez...

Insert failed. Could not insert session data.