Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
20.42 MB
2010-05-25 15:03:22
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
464
4036
Rövid leírás | Teljes leírás (638.61 KB)

Zala 1883 február

Zala megyei és helyi érdekű politikai, közgazdasági és vegyes tartalmú lap


A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

10. Rxnm.

Nagy-Kanizsa 1883. szombaton, február 3-án
X- évfolyam.
• ■ • - 1 " i " > niKWTitó |WM rm* Mut ] piipiifc iMlvtaw. Illat. !
***aeuet ar*a %éw 4m • frt XMi lm N^yOim I H
b hasábéi eetiteor ifjwm t kr~ tömöri hirdetésnél 6
kr. BÖyegdij M kr. Arveriá • egyéb hivatalos hirdetőié-90 hr b%eg£jon falflt 100 méig I Irit Mooml minden aeéért \'/g kr.
- -j || "-1 !\'
aBj^JLix^L
MEGYEI ÉS HELYI ÉRDEKŰ POLITIKAI, KÖZGAZDASÁGI BS. VEGYES-
TABTALÍÍÜ LAP.
Mj. II ■» H— \'■ l\'| II \' \' \' " M szerkesztői iroda* Hova a lap esel- | lemi részét illető közlemények külden-dók Bajza utesa 4. szám.
Hémiouíotle\'n le tekböl 1 felek csak ismert ke-ragadtatnék el.
Kéziratok vii lau nem küldetnek.
Nfllttír: 1 | \' L | 1 11 t I • " petitsora 10 kr.
A Nagy-Kanizsaí váróéi szabadelvű kör, a Zalamegyei ügyvódegylét, a Nagy Kanizsai- és Délzalai takarékpénztárak, Bankegyesület ée
Kereskedelmi bank hivatalos közlönye.
M E tt JÉLC MIK HETIWKIHT KéTSZER:8ZEWDANÜ BZOMBATOW.
Lőttek anntk a béiténék.
(T.) Akar milyea bölcsoek tarifák i» ab orosz dípUnioiiit, most a íörök háború éta legalább, nem igen iűutaiU ki bölcsességét. Egyébiránt a* it igaz, hogy nagyon meg volt akadva. Elmondhatta a török győzelemre, illetőleg arra a győzelemre, itiely a török felett a látszat szerint az Övé volt: hogy még egy ilyen győzelem és vége az orosz hatalomnak.
Ét e*t nagyon jél tudta az orosz nemzet, akár mint azépi tették is a dolgot oda Cenn, oda fenn pedig nagyon jól tudták, hogy a kudarcsot ma#a a nemzet is felismerte. Mert ha ez a kudarez ni nos, a nihilizmus nem ölthetett volna oly mérveket l)e hogy a nemzet némileg csillapítva legyen, meg engedték az orosz sajtónak, hogy a kudarca okozóit, Németországot és Ausztria-Magyarországot fenyegesse, hogy hamajdaza 80,000000 szláv talpra kerekedik, hogy söpri el mindkét birodalmat. Sót hogy a nemzet el is kigyje, és hatalma nagy tágénak tudatában boldog legyen. Hogy figyelje a nihilizmusról egy európai óriás szláv birodalomra, valamennyi izláv nemzetiségnek egyesítésére legyen terelve, hát maga aa állam is . a tüntetőkhöz szegődött, holmi fegy vrrketési tztmiény vesztéssel és más egyéb manőverekkel maga is elakarta hitetni befelé, hogy a számadás négy órája közeledik.
Éi itt hibázta el a dolgot rettentően. Nem tudja ugyan, hogy elé gtdetlen elemeivel mit csinált volna, ha ezt nem csinálja, de aAfeal, hogy ezt csinálta, hát lehet hogy befelé jót tett, ám de a nagy kiabálás, a nagy fegyver csörtetés arra a gondolatra hósta ar illető hatalmakat, hogy ez ugy»n ma még csak szemfényvesztés, ma még ceak tréfa, ám de éppen elégendő arra, hogy megmutassa, merre venné útját ennek a hatalomnak ak-czíója; ha vehetné és merre veszi haj veheti. Bitón y tehát át izénk Ausztria-Magyarországhoz é§ azon véleményének adott kifejezést: vájjon nrm jó lenne-e ennek a deaminusznak le vágni az ő karját, mi slőtt ellenünk emelhetné. És miután Oroszországnak a két szövetséges nagy hatalomnak ezen gondolkozását kineazelte, íudi t ata el az ő bolygó oroszát, Giersf Zsos bolygó diplumacziai útra, mely legkivált az orosz diplomaozia szo káee, — hogy nézne támadásra és kész ezöveteégeeek után, vagy ha az mo sikerülne, legalább a további bélit igyekezték megnyerni.
Hogy aa első asm sikerült, az bisooyee és így most a másodiknak vagyis a béke fenn tartásának lehetőségén fárad ovik Giers uram, és azt meg is fogják igérai neki, ámde ma fogják megtartani. Mert az orosz ent a kikueyorált időt ie láeas fegy ▼érkezésre fogja felhasználni, tudva luJvás, begy a blzal malién aág a kén déeso hatalmak közt oda fejlőéül ma mét, begy abból sem barátság,...

Insert failed. Could not insert session data.