Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
19.19 MB
2010-05-25 15:45:25
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
579
7877
Rövid leírás | Teljes leírás (601.53 KB)

Zala 1883 július

Zala megyei és helyi érdekű politikai, közgazdasági és vegyes tartalmú lap


A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

53. szám.
Nagy-Kanizsa, 1688. azerdán, julius 4-éa
X. évfolyam.
**émi%m i HMM nn» kim
knilill i. U*ea
******\\m mk i %éM ém 8 IK Mttyedém I ftt
k buihii MIÜMT Hyiw 7 krT >llb>H hirdetáaaál 6 löv lUlyegdij m kr, ! Arvaréei a egyék birataloe kirdetmé-ifik IU kr. UUyagdiion felöl 100 aeéig ; I Irt, Mndi s£dea sóért % kr.
ZpJÉAl
MEGYEI ÉS HELYI ÉRDEKŰ POLITIKAI, KÖZGAZDASÁGI ÉS VEGYES-
TARTALMÚ LAP.
Seerfceeztöt iroda. ttofi a tsp széttárni rMt Illető klMf<k koldaa dlk Hajaa uteaa 4. mim.
llármeoteUaa levelek fMk ismeri ka-Bekből fogad tataak el.
Káairatok tísm* jsem klldeteek.
Wf Iliién p a ti t e o r a 16 kr.
Jf
A Nagy-Kanimi városi iinbadolvü kör, & Znlnmegyel üg^étjtógylet, d Nigy Kanlosl- és DéUalai tsksrékpáuxtártk, Bwksgyasülst és
Kereskedelmi bank hivatalos közlönye. Ml IIILKRIK MKTIMIN* itTláflf: IZIMAIl Él SZOMBATON
Nagy-Kanizsa város tanÜQye
M IMi-M. laBévbsa.
v. - (H. Mj Városunk tanügye u utolsó érékben fokozatosan halad, • a várul maga tanügyi fejlesztéséi Hunytra szivén hordja, hogy ebbéli törekvéseiért a legmelegebb elismerést érdekli. Esen elicmeréeaek adott Ifiíejezéii Qönczy Pál miniszteri ln-N tíióims ixr ai elmúlt tavasseal, mikor 4iitór$Ö».i tanügyet illető útjában városisnkat is áriát vén, a polgárt, községi nép. és leányiskolát, valamint as lsr. tanodát is moglátogalta, iif
kóláink berendezését .-megesem léi te, • ások ssellemi vezetéséről magának tudomást szerzett. \' Habár esak rö vid ideje volt e hivatalos Játogatá-»sokrs, a gyakorlott t^nférilu a rövid \'látogatás daoiára is meggyőződött zrróf, hogy Kanosán aa iskolák mind látogatottság, mjnd vezetés és gondoséi tekintetében a kor ssin vonalán állanak, • ebbeli meggyőződésének nem is kéeett aa iskolsisék előli i* méleit kifejezést adni.
Ai iskolák beíejestlvsl nem szoktuk egy évben sem elmulasztani tan-ügyi statístikánk egybeállítását, hogy tanúságot tegyünk azon élénk érdek* lédéiről, melylyel most már a szQ« lék is kegdik belátni gyermekeik iskoláztatásának fontosságát.
Tényleg már is annyi gyermek jár iskolába, hogy minduntalan ré-Szint az iskolstermek szaporításáról, részint uj tani lét állomások rendszeresítéséről kell gondolkodni. Ea nagyon természetesen folytonosan l#r-hsli a rárós pénztárát p ba Összehasonlítjuk azon összeget, melyet a vá-
ros még tiaeaöt ét előtt A tanügyre 1 költött avval, a mi most rendet taa-Ogyl budgeijél képezi, a különbség valóban meglepő tanuliágokra enged következtetni.
Csak ai alsó iparoktatás tekintetében nem tétettek még meg a kellő intézkedések, a mi különben már nem fog sokáig magára váratni, mert ezen oktatás végleges rendelése li muihslatlanná vált
As iskolakötelezettségnek megvannak a maga nagy slőaysi, a menynyiben a jogegyenlőségből kifolyólag a legszegényebb lakóinak gyirmikél ii az ismeretek minimumában akarja részesíteni, máskép azonban az ii-kolaköteleaettilg sokszor elvlielhe-tetlss terheket ró as iskolát fenntartó községekre, fslekesetskie, les-t Illetek re itb.
A föltétlen iskolakötelezettség tehát megkívánná a tandíj teljes el-törlíeét. Correctivum gyanánt, — mert aa iskola fenntartása ugy még nehezebb volna — ezekéiy tandijt szednek, mely esekély tandíj daczára a tanulók nagyobb részének fel kell mentetni a fizetés alól, és így iskoláink nzgyon ii igénybe veszik városunk áldosalkészzégét.
A következőkben éllitjuk össze izkoláink állapotát aa elmúlt tanévben.
A főgymnáaíumba 384 tanuló iralott. be, aa év végén maradt 816,
A polgári Iskolába az utolsó évben beiratkozott 107 tzsuló; maradt aa év végével 92.
A köneégi leány- éz fiúosztályokat valamint as ismét...

Insert failed. Could not insert session data.