Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
13.97 MB
2011-02-16 14:09:25
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
725
3790
Rövid leírás | Teljes leírás (299.45 KB)

Zala 1889 május

Politikai és vegyes tartalmú hetilap.

A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

szám.
Nagy-Kani/ia, 1889! május 12-én.
XVI. évfolyam
I *** nna—zn—sr IUlkMlUM|
BaMhttU.v- ét KiAMMiruwlii » » IM MBUNM nmtn tsmK
1
Mttl<uu«nr. KU4óktv*t*l YátmhAs it— |.
Msdn terelek wtk MMrt kawkböl lofadUtoak «!
m KAalrMok vmm* m« kaldobitk. ytt \'ltf—zzz—m_zxr_ m íj
ZALA
Politikai ós vegrjre* tartalmvi Ixétilap.
t I
A Nagy-Kanizsai- és Délzalai kákarékptozt&ák fa a Bankegyesület hivatalos közlönye
¥
X "UX". ZZZ "1 ZZZ
ILÓriUTÉBJ Alii: Kfte évr* , / . / , , 5 ÜL - kfi Filém . , y r . . . ti fo • Négyedévé , . . | , U f
HlffcOak julioyMtB azimltUtsik.
Arvwéil • «uib liivaUdot liirdetminyik 80 kr. kélragriljoB f,|U| 100 uóig I írt, UMlal mindon nfert •fj fél kr.
VyUtUr p*tlUora 10 kr. XBC
Megjelenik Nagy-Kanizsán heten kint egyszer: vasárnap.
Modern ifjúság.1
Kenuiknak ulán legaajnosabb jelembe, mely a mélyebben kutató ste mei flott osskjianiar teltárul a%. — hogy nincs iíjussunk. Abban ni érte lemben nincs melyben mi azt szeretnők látni nőni <én fejlődni, telve azzal az ildeséggel és vidorsággal, az/al az életörömmel és fürgeséggel, mely az ifjú korbot annyira illik, menten attól a világfájdalmat! philiateraégtől, száraz komolyságtól, mely az ifjúsághoz sehogy-sem illijc; a melyhez a ripőkségnek bizonyod neme járul, mely az ifjúságot éppenséggel kiállhatatlanná teszi.
\\ Érdekes lélektani tanulmány volna ak, mely asokat az okokat keresné, melyek miatt kiszáradt az a gyökér, honnan a serdülő gy^rmekifju ideális milsátj, vidorságát, életkedvét, Sürgésé gét* sajivta, mely tulajdonságokat most h\'ábn keresünk nála Fitogtatja, hogy nincs érzelme, melyet elfojtott benne sz értelmi oldal túlságos ápolása; ha-Monlevő, mert önzést lát mindenütt maga körül; az önszeretet felváltotta az igazi lelkesedéit, a könnyen lobbanó lelkesedést melv másnak is meleget kölcsönöz, s mely oly jól illett az ifjúsághoz. A lelkesedést igaz, szellemi és erkölcsi javakért Hiába keresünk nála idealizmust, mely nélkül a szépért és jóért lelkesedni nem lehet; egy most már férfikora delét élŐ generáczió tulajdona ez, mely generatio megői izte magában ezt még ifjúkorából.
Ifjúságiink gondolkodása vén; de nem a tapasztalás vél illesztette meg, ! mert tapasztalásról e korban még * szó sem lehet, hanem keresztül járta a 1 koraéret ts^g szári tó szele. Gyermek-ifjaink, a kikből a jövő generáczió ujukul — játékai, mulatságéi, kedvtelései nem nekik valók. Ok nem talál jak jirümüket oly időtöltésben, mely
lelkük ártatlanságát, és üdeségét ül nrin hervaszt ja; erkölcseik tisztaságát épségben tartja. Legkedvesebb tartózkodási helyük a tüdőt emésztő, injiciált. levegőjű füstös kávéiiát, s csodálaton, görnyedt, háttal, mily komolyan ij t|liioK a, kártyaasztal mellett, elverve idejüket, pünzüket, egészségüket, elvesztve sok szór becsületüket, jellemüket.
Bolond embereknek való dolgoknak tartják a munka iránti szeretetet, a tudomány iránti vágyst. Nem érdé-me< velük bsjródni, hiszen azonnal nem is hoznak hsfznot. De még igy is a könnyebb végét szereti megfogni, s azért keveset ér, a mit teSz, munkája felületes és rossz.
Mi okozza ezt a tespedést a cselekvésben, a sstnyulást a jellemben, az e!k<*rcsosodást az érzelemben ? Mily sok tényezője a haladásnak, az ismeretszerzésnek, a boldogulásnak, a mikről afc előbbi generstiók gyermekei nem is álmodhattak. A társadalom befolyása látható e a családokon, vagy a családi életnek nincs meg többé az a varázsa, hogy Öregnek ifjúnak lelkén egyatánt a legszerencsétlenebb skepszisz homálya borong? A vénség életuntsága jellemzi az ifjúságot. De leányaink is Fok gondolkodni valót sdnsk Azok is, etek is korán tanulják ismerni a külrő életet. Itt meg ...

Insert failed. Could not insert session data.