Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
1.63 MB
2013-02-06 14:18:48
 Népszabadság 2013 02 05 030sz 16old - Teljesen kötetlenül.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
689
3632
Rövid leírás | Teljes leírás (4.75 KB)

Népszabadság 2013. február 5. 30. szám 16. oldal - Teljesen kötetlenül

Közkönyvtár Egy meglepő amerikai ötlet: a papír nélküli bibliotéka
Teljesen kötetlenül
Bárkay Tamás
Régóta szakmai vita tárgya: hány és milyen dokumentumot tartsanak a közkönyvtárak? A honi - mondjuk így - klasszikus irányzat képviselői szerint a könyvtár annál jobb, minél több könyvet őriz, gyűjt, selejtezni lehetőleg ritkán és keveset ildomos. Az elektronikus gyűjtemény az e szellemben irányított bibliotékákban általában és viszonylag kisebb, nem épül bele az állomány egészébe. A másik, magát legszívesebben használóközpontúnak nevező iskola képviselői ezzel szemben azt vallják: a használói igény dönt az elektronikus, illetve a nyomtatott dokumentumok arányáról. Az eszmény a „nullanövekedésű", avagy „kicsi, de izmos" könyvtár, amelynek szerzeményezési és apasztási volumene nagyjából azonos. A minap felszállt hír szerint van egy harmadik irány is. Igaz, egyelőre legalábbis, jó messze.
Miszerint: BiblioTech fantázianéven nyár végén, de legkésőbb őszszel különös nyilvános könyvtár nyílik a texasi San Antonióban. A könyvtár koncepciója bár nem egyedülálló, mégis formabontó, a BiblioTech-ben ugyanis egyáltalán nem találkozhatnak majd nyomtatott könyvekkel a látogatók. A beszámoló szerint Bexar megye minden lakosa regisztrálhat majd, és igénybe veheti az intézmény szolgáltatásait. Az ötlet Nelson Wolff Bexar megyei bíró fejéből pattant ki, szerinte a BiblioTech elsősorban kiegészítő szerepet tölthet be a tradicionális könyvtárrendszer mellett. Nem a városi könyvtár lecserélése, hanem annak fejlesztése a szándékuk, az volt a céljuk, hogy olcsó, eredményes módját találják meg az olvasásnak és tanulásnak - nyilatkozta az ötletgazda (aki egyébként könyvgyűjtő). A könyvtár a terv szerint először 250 000 dollárért vásárol 10 000 címet, melyeket a helyben elérhető 100 e-könyv-olvasóval lehet majd használni - adta közre a Book Patrol című portál hírét a Könyvtár, Információ, Társadalom (KIT) hírlevél.
A kezdeményezés valóban rendhagyó: manapság leginkább a szakkönyvtárak (főleg a technikaiak) elektronizálódnak, a közkönyvtárak 100 százalékos elektronizációja még Nyugaton is merésznek tűnik. A használók többsége továbbra is szeret papírkönyvből olvasgatni, azok is, akik az e-könyveket is használják, ideértve a fiatalokat is. De mit mondanak a texasi vállalkozásról a hazai szakemberek?
A nagykanizsai Halis István Városi Könyvtárat igazgató Czupi Gyula szerint az olyan közkönyvtár, amely csak elektronikusan teszi lehetővé az olvasást, legalább annyira korszerűtlen, mint amelyik csak papíralapon, hiszen így vagy úgy, de automatikusan kiszorítja a közönség egy részét. Mindezzel együtt kíváncsi a folytatásra, mert lehetnek előnyei. A különös bibliotéka a beszámoló alapján nyilvánvalóan az e-könyvek olvasó- és kölcsönzőhelye lesz, így az olvasóknak egészen biztosan nem kell majd sorban állni, előjegyeztetni. A másik erénye, hogy a könyvtárban - legalábbis ez kezd a nemzetközi tendenciává válni - az e-kereskedelemben megszokott gyakorlattal ellentétben az olvasó nemcsak a kiadó által kiragadott részletek alapján dönthet, hogy kíváncsi-e a kiadványra, avagy sem, hanem oda „lapoz", ahová akar.
A szisztéma honosítási esélyeit firtató kérdésünkre Czupi azt mondta: mivel itt láthatóan egy kis könyvtárról van szó, elképzelhetőnek tartaná - a technika rendelkezésre áll feltéve persze, ha találnának neki egy olyan közeget, amelyben az e-olvasás már mindennapos szokássá vált. Egy egyetemi központ vagy a technológia használatában élenjáró iskola, korosztály lehet mondjuk ilyen közeg. A számokat nézve azonban a megoldás nem olcsó, igaz, azt is számításba kell venni, hogy egy tételből csak egyet kell venni, és azt akár száz ember is olvashatja egyszerre.
A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója hasonlóképpen reagált. Fodor Péter szerint is az az igazán modern bibliotéka, amely minden korosztályt, társadalmi réteget ki tud szolgálni, akár papíralapú dokumentumokkal, akár elektronikusan, egyidejűleg - a nagyobb magyar könyvtárak e-olvasókkal is. Az amerikai kezdeményezésről ezzel együtt úgy gondolja, hogy minden olyan elképzelés jó, amely a könyvtári szolgáltatás megújítását szolgálja. Hazai elterjedésének lehetőségéről szólva megjegyezte: a szakmának nyitottnak kell lennie minden újdonságra, a szisztéma jövője a használói igényeken múlik.

Insert failed. Could not insert session data.