Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
2.2 MB
2013-07-19 13:17:17
 Zalai Hírlap 2013 07 19 167sz 08old - A mini mentők világában.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
644
3254
Rövid leírás | Teljes leírás (4.38 KB)

Zalai Hírlap 2013. július 19. 167. szám 8. oldal - A mini mentők világában

A cikk internetes változata a következő link alatt tekinthető meg:
http://zaol.hu/loero/a-mini-mentok-vilagaban-1553058


A mini mentők világában

HOBBY Gyermekkorában rendőrautókat gyűjtött, főleg az Alfa Romeókat
Nagykutas- Akár az igazi mentőautó, tetején villogó fényhíd, oldalán az ismert feliratok, fényvisszaverő fóliák. Csak sokkal kisebb. Játéknak tűnik, de komoly munka eredményét szemlélhetem.
Horváth József türelmét, nyugodt kezét dicséri az apró Volkswagen Craftver, amely a mentőszolgálat esetkocsiját formázza élethűen.
- Mindig szerettem az autókat, gyerekkoromban főleg a rendőrségi járműveket gyűjtöttem, a végén 100-120 matchboxom volt. Az 1.43-as arányú Alfa Romeók tették ki a zömét - idézte a kezdetet a 34 éves nagykutasi szilikátipari mérnök, akit munkája Nagykanizsához köt.
- Aztán mire felnőttem, lassan elkoptak, elajándékoztam, unokaöcsémék kapták meg. Öt-hat évvel ezelőtt fogtam bele újra, de most a mentőautókra koncentrálok. Ezeket kevesebben gyűjtik, talán amiatt, hogy mindig baj esetén bukkannak fel és ezért talán valami negatív érzelem kapcsolódik hozzájuk. De engem éppen ez fogott meg, hogy ők azok, akik segítenek. Úgy gondoltam, hogy elkészítem a nálunk használt mentők modelljét - utalt az indulásra.
Az alapot, magát a járművet általában boltokban, aukciókon szerezi be. Az aprólékos feladat innen következik. Színre kell fújni kasznit, elkészíteni rá a matricákat, feliratokat, a díszítéseket, a világítást. Türelem és biztos kéz kell ehhez.
- A festéket színkód alapján kevertetem ki. Ez például 1016-os kódú, az úgynevezett eurósárga, ilyenek az új rohammentők. Szerencsére már szórópalackba csomagolva is hozzá lehet jutni, csak nagyon figyelni kell a fújásra, mert könnyen megfolyik a festék. A világítás, a fényhíd saját gyártás. Ez a legproblémásabb, ehhez szét bontom teljesen a modellt, több helyen megfúrom, s úgy építem be. Sajnos sziréna már nem fért bele - mutatta az egy hónapi munkával született Craftert.
- A feliratokat, matricákat számítógépen szerkesztem és speciális lézernyomtatóhoz való fóliára kerülnek. A neten szerencsére szinte minden információ megtalálható, és egy
budapesti barátom, Németh József is sok információt megoszt velem. Ő a mentőszolgálatnál dolgozik, már ezer darabos a gyűjteménye - tette hozzá. - Sokat segített Tanai János, a nagykanizsai mentőállomás vezetője és Klaszán Sándor is. A régi járművekről fotókat, dokumentumokat adtak - magyarázta.
Horváth József ugyanis egy nap beállított hozzájuk,
ajándékba vitt nekik egy modell Ford Transit rohamkocsit. Akkor jött az ötlet, hogy a kanizsai mentőállomás 60. évfordulója alkalmából állítsa ki az autóit. Kéttucatnyi modell a nagykanizsai Halis könyvtárban látható az év végig.
- Két modellt tervezek elkészíteni, egyik a koraszülött-mentőautó, ezt megígértem az egerszegieknek, illetve a pickupra épített dobozos gyerekmentőt, ilyeneket Pesten használnak - árulta el.
Arany Gábor
arany.gabor@zalaihirlap.hu
TÖBB ÉVTIZED JÁRMŰVEI
A félszázdarabos flottában megtalálni a veteránokat is, a lengyel Nysa két típusát, az 59-es és az 521-es jelűt. Két keletnémet márkát, a Barkast, ennek eredetijéből egyetlen működött az országban és a Roburt, ami rohammentőként szolgált.
Látható a terepekre való és katonai változatban is alkalmazott szovjetunióbeli UAZ, valamint a Lat-vija, valamint a cseh Skoda. Az újabbak közül eddig nem sikerült a Toyota Hiaceból „legyártani" a mentőváltozatot. Nincs piacon az alapmodell.
Fotó: Arany, Szakony
A járművet boltokban, aukciókon szerezi be, a világítás saját gyártású
további képek, információk

zaol.hu

Zalai Hírlap Online
Horváth József maga építi be a megkülönböztető fényeket (nagy képen). Mini mentők a kanizsai kiállításon (jobbra fent). Helyére kerül az apró címer (lent jobbra).

Insert failed. Could not insert session data.