Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
38.51 MB
2013-05-14 14:59:19
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
1158
4440
Rövid leírás | Teljes leírás (822.73 KB)

Zala 1920. 027-049. szám február

Zala - Politikai napilap
47. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:


XLVII. évfoly
»«-i- L. H.JULat.l
uiruntlsfts is iiuouiitii
NAGYKANIZSA
Sugár-ut 4.
Előfizetési árak :
Wfbw klzfcoz hotdn, vMékft pestal szétküldéssel:
Bfljr fcéra ... 20 JL JUgvsd érre . . 60 ,
ém ... 119 é Bféis ém . : 220 .
Zala Nyoradavállalaf
PÓ-nt 5. az.
^^^ Egye« ftfcám ára :
80 fillér. 1
\\ * * *r
! Hirdetéseket, nyitt-teret és mn^ir j kAzteményekef díjszabás szerint ves* --7 fel a kiadóhivatal. =====
Antal, Ábrahám, Hegedűs Lóránt, Heinrich Ferenc, Perényi Zsigmond, akiknek szaktudására szükség lett volna, kibuktak a választásokon és a nemzetgyűlés — nélkülük — fog összeülni. Most csalfám a kérdés, hogy a többségre jutott kormánypártok — a végsőkig összekuszált bel-viszonyok és külpolitikai helyzet konszolidációja érdekében — képesek lesznek-e a mérséklet politikájára ? A feleletre — melyet a tények fognak majd követni, kíváncsiak vagyunk.
Megjelenik hértö kivételé-vei mindennap korareggel
POLITIKAI NAPILAP

■j najft^r in n" I\' n«j>r>*fii • ~ i^riifiri-^ - - ■ e««r»r««rt6<*<gf ém klnrlóhlvxtplf Ulcfo» 78
FAsierkesztft
KAmunkaláfS ¿s lwp\\uiajdonos
CSILLAG JKNÖ
■ - ■ Tir*--i —i — ■— i ujicrri i i Jjumr
»oow i^U n
A lezajlott választások
eredményének képe már világosan, teljes kibontakozottságábun áll előttünk. A választás közismert eredménye nemcsak a szomorú emlékű bolsevizmusnak, hanem a rendeletileg megkonstruált hirtelen nagyon a túlságba menő demokrata választójognak köszönhető, mely a politikailag nagyrészt még iskolázatlan, az ellenpróba tüzén még keresztül nem ment és a lámpalázas premierrel szavazó nőket, akik az aktiv közélet terén először juttatta szóhoz, választójoghoz juttatta. — (Igaz, hogy a nőknek nincs képvisdl^te az uj nemzetgyűlésben.)
Annak a közjogi emancipációnak, mely a nőket is felvonultatta az alkotmány bástyáira, csak ugy van értelme, ha az nem ugrásszerűié^, hanem fokozatosan történik. Sajnos Magyarországon, melynek derék népét, dacára konzervatív jellemének a jelszavak olcsó mámorába ringatásával könnyen\' le\'net a szélsőségek felé — . rövid- ideig! — sodorni, — a nők választójogának megadása nem történt a fokozatosság egészséges fokainak a betartásával.- ,.
Ifey esett meg, hogy a többségbe jutott pártok — telve heterogén elemekkel — az uj nemzetgyűlésben úgyszólván egyedül, minden ellenzéki kritika nélkül hoznak majd törvényeket.
E ténymegállapításokon mit sem változtat az, líogy Apponyin, Andrássyn, Giessweinon kivül néhány demokrata bekerült a nemzetgyűlésbe, mert ezek csak nevek és legyenek bár az országban és a külföld előtt bármennyire elismert államférfiak : a hátuk mögött nem áll párt és velük szemben pártfegyelemmel biró kormánypártok allanak.
A nemzetgyűlésen nem lesz képviselete a nagyiparnak, a nagytőkének, a kereskedelemnek, a városi kisiparnak és a városi ipari munkásságnak.
Előáll tehát az a paradox helyzet, hogy a szélső jobb oldali \'többség önmaga és az ország közállapotainak konszolidációja érdekében a mérséklet és a higgadt belátás politikáját kell kövesse.
Ezekben az időkben, amikor a szivárványszínű jelszavak uralkodnak, jólesik éreznünk, hogy aggodalmainkban, mely abban gyökeredzik, hogy az összeülő nemzetgyűlést féltjük az egyoldalú politika követésétől, nem állunk egyedül. Rákosi Jenő, a magyar patriatifcmus apostola, akinek . nemzeti érzését és keresztény hitét ma sem fogják lenézni, azt irta lapjában, hogy „a komolyabb pártok és politikusok felsőbbrendű elvi okokból: az
ősi alkotmányhoz és a törvényes jogrendhez való hűségből ne vegyenek részt a választásokon, mert a mai politikai kurzus úgysem az övék, h...

Insert failed. Could not insert session data.