Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
5.79 MB
2018-02-15 12:57:34
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
428
1376
Rövid leírás | Teljes leírás (104.02 KB)

Hiányzik: 21-24. oldal

A Nagykanizsai Áll. Segélyezett Községi Szakirányú Iparos Fiú- és Leánytanonciskola értesítője
az 1930-1931. tanévről.
XLV. évfolyam.
Közli Poredus Antal igazgató
Nagykanizsa, 1931
Gyarmati Könyvnyomda
7395

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

m\\
m
m
i
A NAGYKANIZSAI ÁLL. SEGÉLYEZETT KÖZSÉGI SZAKIRÁNYÚ
IPAROS FIU- ÉS LEÁNYTANONCISKOLA
ÉRTESÍTŐJE
AZ 1930—31. TANÉVRŐL
XLY. ÉVFOLYAM
KÖZLI
POREDUS ANTAL IGAZGATÓ
NAGYKANIZSA, 1931 GYARMATI KÖNYVNYOMDA 7395

A NAGYKANIZSAI ÁLL. SEGÉLYEZETT KÖZSÉGI SZAKIRÁNYÚ
IPAROS FIU- ÉS LEÁNYTANONCISKOLA
ÉRTESÍTŐJE
AZ 1930—31. TANÉVRŐL
XLY. ÉVFOLYAM
KÖZLI POREDUS ANTAL IGAZGATÓ
NAGYKANIZSA, 1031 GYARMATI KÖNYVNYOMDA
7395
Egg??-;. • \' • >
I FEV 9$
BSV 2CH0
i
[
I.
A jövő tanévre vonatkozó tudnivalók.
1931—32. tanévre az összes iparostanoncok, tehát a téli tanfolyambeliek beiratása is szept. 4—7-ig bezárólag a Roz-gonyi-u. uj iskolához csatolt régi gimnáziumi épületben a földszinten, a bejárattól balra levő tanonciskolái rajzteremben (7. számú terem) vasárnap kivételével naponkint 4—7-ig történik.
Beiratásra kitűzött időben köteles minden munkaadó a tanoncát, illetve tanoncait korukra való tekintet nélkül beiratni és szeptember 9-től, illetve a téli tanfolyamban november 1-től kezdve pontosan az iskolába járatni.
A tanév kezdete után felfogadott tanoncot a munkaadó a tanonc tényleges alkalmazásbavételének napjától számított három napon belül a tanonciskolába beiratni és a negyedik naptól a próbaidő tartama alatt is az iskolába járatni köteles. (Szerv. 27. §.) Azon munkaadó, aki tanoncát a beírásra megállapított időben be nem íratja, vagy a kitűzött időben nem küldi pontosan az iskolába, iparkihágást követ el s mint ilyen az 1922. évi XII. t.-c. 128. §. 4. pontja alapján lesz megbüntetve, tanonca pedig sem tanszerdijelengedésben, sem jutalomban nem részesülhet.
A beiratásnal minden tanonc személyesen tartozik megjelenni. A mult tanévben már tanonciskolába járt tanoncok csupán a nyomtatott értesítő könyvecskéjükkel jelentkeznek a beirásra; az uj tanoncok azonban a munkaadójuk, vagy megbizottjának kíséretében jelennek meg és születési anyakönyvi kivonatukat, utolsó iskolai és himlőujraoltási bizonyítványukat, továbbá a tanszerződésük másolatát bemutatni, az évvégi nyomtatott Értesítőre 1 pengőt, könyvtárra 50 fillér és tanszerdijra 12 pengőt megfizetni, vagy a városi tanácshoz intézett és szegénységi bizonyítvánnyal felszerelt tanszerdijelengedés iránti kérvényüket az igazgatónak vagy helyettesének átadni tartoznak. Az uj ipartörvény rendelkezése szerint csak az vehető föl tanoncnak, aki legalább az elemi népiskola negyedik osztályát jó eredménnyel végezte el. Végül felhivatnak azon iparosmesterek, kiknek több tanoncuk van, hogy összes tanoncaikat egyszerre írassák be, mert csak ezesetben lesznek azok úgy beoszthatok, hogy valamennyi tanoncuk ne egy napon legyen elvonva a műhelyből.
Az igazgatóság
II.
Jelentés az 1950—51. tanévről.
iparos fiutanonciskolánk a lefolyt tanévvel fennállásának 45., leánytanonciskolánk 18. tanévét töltötte be.
Tanév kezdete. A tanévet augusztus 31-én tartott értekezlettel kezdtük meg, melyen a tantestület tagjainak a beirásoknál leendő részvételét és a követendő eljárást állapítottuk meg.
Beirás. A tanoncok beirása szeptember 1—6-ig- történt. A beírásra kitűzött időben a fiuknál 346, a leányoknál 108, összesen 454 tanonc iratkozott be, mely létszám a tanév lolyamán a fiuknál 425-re, a leányoknál 129-re, összesen 554-re emelkedett, vagyis a folyó tanévben a tanulók száma ismét 95-tel kevesbedett, mely sajnálatos körülmény természetesen maga után vonta az osztályok számának leépítését is.
Tanitás kezdete. A rendes tanitást szeptember 9-én a tíz hónapos tanfolyamon a fiuknál 9, a leányoknál és téli tanfolyamon 3—3, összesen 15, vagyis 3-mal kevesebb osztállyal kezdtük meg, mint volt a mult tanévben.
Tanítótestület és értekezletei. A tanonciskolánknál a folyó tanévben az igazgatóval együtt 15 közismereti és 9 rajz, összesen 24 tanerő és 4 hitoktató működött. A tanítótestület egészségi állapota a tanév folyamán általában jó volt, amennyiben hosszabb megbetegedés nem fordult elő. Értekezletet összesen hatot tartottunk. A beírások megtörténte után tartott első értekezleten jegyzővé Grastyán István, a fizikai, vegytani és technológiai szertár őrévé Béres János, a könyvtár kezelőjévé pedig Németh Jenő választatott meg.
A tanoncok iskolalátogatása. A tanoncok iskolalátogatása egész éven át megfelelő volt, amennyiben a tanév végén maradt
— 6 —
405 tanuló közül igazolva mulasztott 219 tanonc 7546 órát; igazolatlanul 120 tanonc 1887 órát, de ebből 165 misemulasztás, tehát iskolai mulasztás csak 1622 óra volt. Igazolatlan mulasztás miatt 30 esetben voltunk kénytelenek a mesterek, illetve szülők ellen feljelentéssel élni és pedig 16 esetben egyszer, 6 esetben kétszer, 5 esetben háromszor és 3 esetben négyszer, kik ellen az ipar-kihágási eljárás megindittatván, a városi rendőri büntetőbíróság 23 esetben 117 P pénzbirságban marasztalta el a mulasztásért felelős mestert, illetve szülőt.
Szünetek. A szervezeti szabályzatban megállapított szünnapokon kivül a tanítás a folyó tanévben nem szünetelt.
Valláserkölcsös nevelés és magaviselet. Mint mindig, az elmúlt tanévben is egyik kiváló gondoskodása tárgyát képezte a tanítótestületnek az oktatására bízott iparostanoncok valláserkölcsös nevelése. Nem mulasztott el egyetlen alkalmat sem, hogy fogékony lelkükbe ne csepegtesse mindazon szép és nemes tulajdonságokat és tudnivalókat, melyeknek szem előtt tartása és követése által magukat érdemesekké tehetik felebbvalóik, mestereik és embertársaik mindennél többet érő tiszteletére és megbecsülésére. Római katholikus tanoncaink egész tanéven át minden vasár- és ünnepnapon hitoktatójuk és több kartárs vezetése mellett testületileg vonultak az iskolából a részükre rendesen 9 órakor tartatni szokott szentmisére, mely alatt a tanonciskolái vegyeskar szebbnél-szebb egyházi énekekkel járult hozzá a vallásos áhítat emeléséhez. Ezenkívül a római katholikus tanoncok kivétel nélkül elvégezték a karácsonyi és húsvéti szentgyónást. A más vallású tanoncok, tekintettel csekély számukra, nem testületileg, hanem egyénenkint vettek részt istentiszteleteiken.
Hazafias nevelés. A tanítótestület minden tagja nem mulasztott el egyetlen alkalmat sem, hogy tanítványaink fogékony lelkébe el ne hintse a haza iránti szeretet és ragaszkodás magvait. Megfelelő helyiség hiányában okt. 6-ról és hősi halottaink ünnepéről osztályonkint, a tanítás keretében történt megemlékezés.
Nagyobb, nyilvános ünnepély keretében áldoztunk „Március 15"-ének évfordulója alkalmából. 9 órakor misét hallgattunk, mely után visszavonultunk a Rozgonyi-utcai állami elemi iskola tornatermébe, hol az Ipariskolai Énekkar elénekelvén a Hiszekegyet, Borza Annus III. osztályú tanuló mélyen átérzett, szép beszédben méltatta a nap jelentőségét. Berger Irén és Kövesy Annus III. leány- és Marossy Lajos A) IV. osztályú tanoncok szépen sikerült
— 7 —
alkalmi hazafias szavalatukkal járultak hozzá az ünnepség sikeréhez. A Hymnusz eléneklése után az ünnepély igazgató zárószavaival ért véget.
A hősök emléke iránt tartozó kegyeletnek méltó kifejezése volt az a megkapó szép ünnepség, melyet a tanonciskola B) III. osztályának volt és jelenlegi növendékei rendeztek Beck Tibor és Gréger Sándor nevü volt tanulótársaik hősi halált halt édesatyjuk emlékének. Az ünnepi beszédet Beck Tibor és Wolf Ferenc iparossegédek tartották, Férst Mária, Szakonyi Gizella, Fischer Gyula, Gyenge Jenő és Sasvári Károly tanoncok alkalmi szép költeményeket szavaltak, majd a két hősi halottnak arcképét az ifjak által hozott babérkoszorúval az ünnepségen jelen volt Filó Ferenc és Béres János kartársak koszorúzták meg. Az Öregcserkészek alkalmi zenekara több szépen előadott zeneszámmal emelte az ünnepély fényét.
Fegyelem. A tanitótestületnek a tanulókkal szemben tanúsított szeretetteljes bánásmódja és nevelése mellett iparostanoncaink magaviselete ellen a tanév folyamán egyetlenegyszer sem merült fel komolyabb panasz.
Felügyelőbizottság. A felügyelőbizottság a folyó tanév folyamán összesen tíz ülést tartott. Augusztus 30-án az uj tanév megkezdése előtt tartott ülésében a Szervezet 42. §. rendelkezésének megfelelően a kir. Tanfelügyelő képviseletével megbízott Berény Árpád felügyelőbizottsági tag elnöklése mellett a tanonciskolánál régebben működő és hivatása magaslatán álló tanítótestület tagjait újból, Grastyán István, általános rajztanfolyamot végzett állami elemi iskolai tanitót pedig heti 3 órai általános rajztanitásra újonnan választotta meg. Az üléseinken a felügyelőbizottság a hatóságoktól és a tanítótestület jegyzőkönyvei kapcsán hozzáérkezett előterjesztéseken, megkereséseken és tanszerdijak elengedése iránt benyújtott kérvények elbírálásán kívül a minél eredményesebb tanítás biztosítása érdekében teendő intézkedések megállapításával és azok keresztülvitelével foglalkozott.
Iskolalátogatás. A felügyelőbizottság tagjai, élükön Hoffman Henrik felügyelőbizottsági elnökkel, egész tanéven át szorgalmasan látogatták az előadásokat és minden alkalommal figyelmeztették a tanoncokat pontos megjelenésre, jó magaviseletre és minél nagyobb szorgalomra.
Szakfelügyelői látogatás. Littván Sándor, iparoktatási helyettes főigazgató, szakfelügyelő ur folyó évi április hó 23—25-én
— 8 —
szerencséltette iskolánkat látogatásával. Tanonciskolánknak — sajnos — 45 évi fennállása dacára, még mindig nem lévén önálló saját épülete, hanem a Rozgonyi-utcai állami elemi iskola helyiségeiben kénytelen előadásait tartani, melyek csak délután 4 órától állanak rendelkezésünkre. Szakfelügyelő Űr naponkint reggeltől délután négy óráig az összes rajz- és Írásbeli dolgozatokat nézte át, majd az előadások megkezdésével meglátogatta az azon napokon jelenlevő osztályok előadásait.
Örömmel állapította meg, hogy az iskolalátogatás jó, az iskolában pedig lelkiismeretes munka folyik, ami arról tesz tanúságot, hogy a tanítótestület mindenegyes tagja hivatása magaslatán áll és buzgó odaadással fáradozik tanoncaink nevelésén és tanításán. Megállapítja, hogy a nagykanizsai iparostanonciskola jó kezekben és megfelelő uton halad kitűzött célja felé, miért is köszönetét fejezi ki az igazgatónak a helyes és céltudatos vezetésért, tanítótestületnek pedig odaadó komoly munkásságáért.
Adományok. Förstner Tivadar, m. kir. iparoktatási főigazgató ur folyó tanév folyamán : 1. Urbányi János: A reklám kézikönyve. 6.— P. 2. Szentgyörgyvári Gyenes Lajos: Vezérfonal Iparostanonc-iskolai Faipari Szakrajztanitáslioz. 22 P. 3. Károlyi Szilárd és Müller Pál: Vezérfonal Iparostanonciskolák Építőipari Szakrajz-tanitásához, 22 P cimü munkát küldötte meg tanonciskolánknak, mint a Vallás- és Közoktatásügyi m. kir. Miniszter Ur ajándékát, melyért ezúton is leghálásabb köszönetet mondunk Iparoktatási kir. Főigazgató urnák.
Beszerzések. A folyó tanévi költségvetés 12. tételszám alatt fölvett összegből 3 darab kétajtós rajzszekrény 360 P értékben.
Iparostanonciskolai Cserkészcsapat. Cserkészcsapatunk 1930. nyarán julius 17—31-ig a nagykanizsai 75., 374. Ö. és 375. számú csapatokkal közösen táborozott a Balaton partján, Balatonmáriafürdő és Balatonberény között. A kéthetes táboron dr. Dómján Gyula parancsnok vezetésével 24 cserkész vett részt. Szeptember 7-én mint rendező vett részt a bucsuszentlászlói zarándoklaton, mely után megkezdődött a kiképzés munkája. Egy-két kirándulás volt csak, s a beállott rossz idő máris az Otthon szűk falai közé szorította a cserkészeket. Az őszi ujoncfelvételen 16 fiu kérte a csapatba való felvételét.
Karácsonykor meghitt, családias karácsonyfaünnepélyt rendeztek a cserkészek az iskola rajztermében, húshagyó kedden pedig jelmezesttel búcsúztatták a farsangot.
A kiképzőmunka eredményeként március 22-én 14 cserkészjelölt tette le az ujoncpróbát. Reggel az egész csapat elvégezte a húsvéti közös szent gyónást és áldozást, délután pedig a rajzteremben szülők és jóbarátok nagyszámú közönségének jelenlétében megtörtént az ünnepélyes fogadalomtétel szertartása, majd egy vidám cserkészszindarab előadásával szórakoztatták cserkészeink kedves vendégeiket.
A csapat résztvett a húsvéti feltámadási és urnapi körmeneteken és a Hősök emlékünnepélyén. A szabadbani gyakorlatok a sokáig tartó rossz időjárás miatt csak május végével vették kezdetüket, de a szép idő beálltával annál szorgalmasabban folyik a : munka és előkészület a nyári nagytábor megrendezésére.
Ipariskolai Énekkar. Énekkarunk, mely 1929/30. tanévig oly szépen fejlődött, hogy a Zalamegyei Dalszövetség 1927. és 1928. évi dalosversenyein a vegyeskari dalcsoportokban mindkét évben [ az első dijjal lett kitüntetve, az Irodalmi és Művészeti Kör által [ tartatni szokott magas színvonalú liceális előadásokon pedig az | elnökség felkérésére a nagyközönség általános tetszése és elismerése mellett évenkint többször is közreműködött, az utóbbi két tanévben, előttem ismeretlen okokból annyira hiányosan és rendetlenül vesznek részt az énekórákon, hogy emiatt a nagyközönség előtti nyilvános szereplésre még gondolni sem merünk. Midőn ennek a sajnálatos helyzetnek okai iránt érdeklődtem az énekeli, seknél, azt a sajnálatos és leverő választ kaptam, hogy a mesterek, | jólehet a nagy munkahiány még ma sem szűnt meg, a mesterek nem engedik el tanoncaikat az énekórákra. Hogy mennyiben fedi ez az értesülésem -a valóságot, még nem sikerült megállapítanom, de nem is tételezem fel egyetlen olyan mesterről sem, aki tudatában van az ének szivet-lelket nemesitő hatásáról, hogy tanoncát az [ énekórákról, melyek rendesen a műhelyi munka befejezése után | veszik kezdetüket, visszatartaná. De ha mégis ugy volna, azt hiszem, a felügyelőbizottság meg fogja találni a módját, hogy a tanonciskolái Szervezet erre vonatkozó rendelkezéseinek érvényt tudjon\'szerezni.
Mesteri értekézlet. Igazgató, miután melegen üdvözölte a mesteri értekezleten szép számban megjelent mesternőket és mestereket, előadja, hogy a folyó tanév megkezdése előtt a tanítótestületnek újbóli megválasztása alkalmából tartott felügyelőbizottsági ülésen az a sajnálatos eset történt meg, hogy a bizottságnak egyik uj tagja, akit tanoncának igazolatlan mulasztása miatt a fennálló
— 10 —
törvények rendelkezése értelmében fel kellett jelenteni és a rendőri büntető biróság által azért elmarasztalva lett, retorzióképen nemcsak maga szavazott az igazgató és tanoncának volt tanítója ellen, hanem másik három bizottsági tagot is reávett, ami még sajnálatosabb, hogy ellenünk szavazzanak.
Ezt egyedül annak tulajdonítom, hogy az illető iparosmester nem ismeri a tanoncoktatásra vonatkozó törvényeket és rendeleteket, jólehet azok az általam összeállított és kiadott Ellenőrző-könyvecs-kében, melyet minden tanoncnak az első tanítási napon az osztályfőnökének a szükséges adatok bejegyzése végett átadni, mesterének pedig a tanításokon való megjelenésének ellenőrzése végett heten-kint sajátkezüleg aláírni kell, a második és harmadik oldalon közölve van, csak át kellene olvasni.
Hogy a jövőben egyetlen iparosmester se akadjon, aki a tanoncoktatásra vonatkozó törvényeket nem ismeri, tartottam szükségesnek a mester urakat a mai értekezletre összehivatni, hogy megismertessem velük nemcsak a mesterekre, hanem a tanítótestület tagjaira vonatkozó paragrafusokat is, melyekből láthatják, hogy igazgató és tanító csak a törvény által előirt kötelességét teljesiti, amikor az ismételten igazolatlanul mulasztó tanoncok mestereit kiirja annál is inkább, mert megvan a lehetőség ahhoz, hogy a mesterek ezt elkerülhessék.
Miután ezek után igazgató felolvasta és megmagyarázta a törvénynek a tanoncoktatásra vonatkozó pontjait, Samu Lajos, ipartestületi alelnök és felügyelőbizottsági tag, méltatta a mesteri értekezletnek az iskola és mesterek közti annyira kívánatos jó viszony ápolására kölcsönösen gyakorolt jótékony hatását. Majd köszönetet mondott ugy igazgatónak és tanítótestületnek, kérve, hogy jövőben is tartsanak ilyen tanulságos, a mestereket nagyon érdeklő mesteri értekezleteket.
Tanulmányi kirándulás. A tanév folyamán a bőripari szakrajzosok Pintarics János vezetésével kocsin rándultak Csurgóra az ottani bőrgyár és különböző bőrök készítésének megtekintésére. A rajzpótlósok Horváth József kíséretében március 17-én Zeíkowitz Albert és Fia helybeli bornagykereskedő pincészetét; április 14-én pedig Babics Lajos modern berendezésű húsüzemét tekintették meg, hol Babics Lajos ur a szalámi készítését, husfüstölőt, hütot és jéggyárának berendezését mutatta be. Kedves kötelességünknek teszünk eleget, amikor ugy a csurgói bőrgyár Igazgatóságának, valamint Zerkowitz Albert és Fia cégnek, továbbá Babics Lajos


— 11 —
urnák hálás köszönetünket fejezzük ki a szives fogadtatásért és a szakszerű magyarázatokért.
Évzáró vizsgák. Az öthónapos téli tanfolyamban az évzáró vizsgák március 27-én az összes rajzosztályokban, 28-án pedig a közismereti osztályokban tartattak meg.
A tizhónapos tanfolyamban junius 15—20-ig a következő sorrendben voltak megtartva az évzáró vizsgák: Junius 15-én az összes fiu- és leányosztályokban általános rajzból, „ 16-án III—IV. leány, A) és B) IV. fiúosztályokban, „ 17-én II. leány, A) és B) III. fiúosztályokban, „ 18-án I. leány és A) és B) II. fiúosztályokban, „ 19-én az Elők., A) és B) I. fiúosztályokban közismeretből mindig délután 4 órai kezdettel.
Az évzáró vizsgákon a felügyelőbizottság részéről jelen voltak : Hoffmann Henrik elnök, Kiss Ernő alelnök, Berény Árpád, Kovács Ferenc, Papp Oszkár felügyelőbizottsági tagok. Az Ipartestület elöljárósága részéről: Kiss Ernő elnök, dr. Karczagné Sz. Rózsi, Bagladi Béla, Balogh Boldizsár, Gerő Soma, Pilczer Albert, Varga Lajos, Wágner Jenő, Vértes Antal és Zollner János előljárósági tagok, kik a vizsgákon tapasztalt szép eredményért személyesen, az Ipartestület elnöksége pedig átiratban fejezte ki legnagyobb elismerését.
Rajz- és munkakiállitás. A tanoncok ezévi rajz- és munka-kiállitása junius 6—13-ig volt nyitva a Rozgonyi-utcai uj iskola egyik emeleti nagytermében és a folyosóján. Rajzkiállitáson minden rajzosztály egy-egy teljes tanmenettel vett részt, melyek a folyosó falán kerettel körülszegélyezve voltak kiállítva. A munka-kiállitá\'son a jelentkezett 200 tanonc közül csak 110 tanonc 210 drb. szebbnél-szebb és preciz munkával vett részt.
A kiállítást junius 7-én délelőtt 9 órakor Samu Lajos ipartestületi alelnök és felügyelőbizottsági tag, nagyszámú közönség, Hoffmann Henrik elnökkel az élén a felügyelőbizottság és az ipartestületi elöljáróság majdnem teljes számmal vett részt, egy tartalmas szép beszéddel nyitotta meg. A kiállított munkák meg-birálását Papp Oszkár felügyelőbizottsági tag által megszervezett bírálóbizottság ejtette meg, mely a 110 kiállító tanonc közül 78-nak a munkáját kitűnőnek, 26-ét jelesnek, 6-ét pedig jónak minősítette.
Jutalmazás. A példás magaviseletű és ugy a tanulásban, valamint az iparban kiváló előmenetelt tanúsított tanulók évvégi
— 12 —
jutalmazására a következő jótevőink adakoztak a folyó tanévben:
Nagykanizsa m. város könyvekkel való jutalmazásra 200 P
Ipartestületi elöljáróság ..................... 160 P
Soproni Kereskedelmi és Iparkamara ............ 100 P
Nagykanizsai Bankegyesület és Délzalai Takarékpénztár 50 P
Zalamegyei Gazdasági Takarékpénztár............ 30 P
Néptakarékpénztár ........................ 20 P
Női szabók szakosztálya ..................... 15 P
Bőripari szakosztály ............... ......... 10 P
Összesen 585 P
és Fischel Fülöp Fiai 10 drb. jutalomkönyvet, mely szíves adományokért — mellyel lehetővé tették a tanítótestületnek, hogy tanoncainkat ilymódon is serkenthettük a további kitartó szorgalomra és jó magaviseletre — ugy a magam, valamint a tanítótestület nevében mélyen érzett hálás köszönetet mondok.
Megjutalmaztattak:
A) Közismeretben és szakrajzban tanúsított kiváló előmenetelért és legjobbnak minősített munkáért:
1. Szerecz Júlia I. o. női szabó, Sió Máriánál.
2. Baranyai Mária II. o. női szabó, Pallós Nővéreknél.
3. Drtizsin Izabella II. o. női szabó, Weisz Nővéreknél.
4. Feiler Katalin II. o. női kalapkészitőnő, Roth Lauránál
5. Mayer Ilona II. o. női szabó, Schultz Mihálynénál.
6. Szakonyi Gizella II. o. fehérvarrónő, Horváthné Báder R.-nál
7. Szokol Anna 111. o. női szabó, Bukszné Pollák Irénnél
8. Latin Teréz IV. o. női szabó, Fekete Margitnál.
9. Gáspár József B) 1. o. géplakatos, Weiser Jánosnál.
10. Molnár Ferenc B) 1. o. pincér, Kiss Ernőnél.
11. Domina Zsigmond A) 111. szabó, Baglady Bélánál.
12. Marossy Lajos A) IV. szabó, Papp Józsefnél.
13. Domina Fereyic B) IV. órás Steiner Mórnál
egy-egy darab tízkoronás arannyal, összesen: 13 drb. = 153 70 P.
B) legkiválóbbnak minősített munkáért, az Ipartestület és iparkamara adományából:
1. Fábián Ilona 111. o. fényképész, Fitos Gyulánál.
2. Kiss Mária 11. o. női szabó, Sió Máriánál.
w m w- m ■ - • "s^pr
— 13 —
3. Borza Anna 111. o. női szabó, Pallós Nővéreknél.
4. Lendl Gizella 111. o. női szabó, Pallós Nővéreknél.
5. Tamás Mária IV. o. női szabó, Ritter Magdánál.
6. Bölcsföldy István B) IV. o. aranyműves, Schnitzer és G.-nél.
7. Gaál Imre B) IV. o. aranyműves, Berény Árpádnál.
8. Jetiinek Sándor B) 111. o. aranyműves, Schnitzer és G.-nél.
9. Klüger Endre B) IV. o. aranyműves, Schnitzer és G.-nél.
10. Vida József B) 111. o. asztalos, Muzikár Vincénél.
11. Rády József B) 111. o. bognár, Bazsó Józsefnél.
12. Wetzler Miklós B) 11. o. betűszedő, Gutenberg-nyomdánál.
13. Tánczos Lajos B) IV. o. borbély, Szabó Istvánnál.
14. Pandúr Géza B) 1. o. cukrász, Filipovics Istvánnál.
15. Kiss József B) 11. o. géplakatos, Berger Ferencnél.
16. Kuzsner György B) 11. o. géplakatos, Berger Ferencnél.
17. Nardáy László B) 11. o. könyvkötő, Dlask Józsefnél.
18. Perendy Lajos B) IV. o. könyvkötő, Dlask Józsefnél.
19. Dömötörfy István A) 111. o. sütő, Leicht Gézánál.
20. Rosenberg Béla A) IV. o. sütő, Weisz Lajosnál.
21. Papp Antal A) 11. o. szabó, Liditt Miksa.
22. Mészáros János T. 11. o. üveges, Stern Kálmánnál.
23. Baj György A) 111. o. könyvkötő, Gutenberg-nyomdánál egyenkint tiz-tiz pengővel, összesen: 230 P.
C) Közismeretben és rajzban tanusitott kiváló előmenetelért:
1 Károsi Ilona 1. o. női szabó, Polgár Ilonánál
2 András Anna 11. o. női szabó, Klapper Karolinnál
3 Bödör Anna 11. o. női szabó, Klapper Karolin
4 Magasházi Júlia 11. o. kalapkészitő, Hoffmann Annynál
5 Fenyves Katalin 111. o. női szabó, Polgár Ilonánál
6 Vaska Anna 111. o. fodrásznő, Deutsch Nővéreknél
7 Pint Rozália IV. o. női szabó, Fiala Antalnál
8 Horváth József Elők o hentes, Németh Lajosnál
9 Klein István Elők. o. borbély, Oparnicza Miklósnál
10 Vlaszák Géza Elők. o. sütő, Brecska Románnál
11 Szenta István A) 1. o. cipész, Pásztor Zsigmondnál
12 Szmodics László A) 1. a szabó, Kozsnyák Jánosnál
13 Varga István A) 1. o. szabó, Erdei Ferencnél
14 Krámszky József B) I. o. rézműves, Samu Józsefnél
15 Gruttó János A) 11. o. köteles, Garzó Józsefnél
— 14 —
16 Szvoboda Lajos B) 11. o. sütő, Márkus Károlynál
17 Klaniczay Endre A) 111. o. cukrász, Makoviczky Gyulánál
18 Janzsa József B) 111. o. géplakatos, Weiser Jánosnál
19 Péter Gyula A) IV. o. csizmadia, Ács Istvánnál
20 Balog György T. 1. o. szobafestő, Horváth Györgynél
21 Tóth Vendel T. 1. o. bádogos, Gróza Jánosnál
22 Ifcsics Antal T. 11. o. ács, Mózsi Józsefnél
23 Nóvák Ignác T. 111. o. szobafestő, Sattler Oszkárnál
24 Czuppon Ferenc T. IV. o. kőműves, Tóber Jánosnál
25 Horváth Sándor T. IV. o. kőműves, Kármán és Fazekasnál
26 Sneff József T) IV. o. bádogos, vizv.-sz., Wastell Károlynál
27 Vajda József T) IV. o. kőműves, Bedenek Józsefnél
Egyenkint egy-egy szak-, illetőleg szépirodalmi könyvvel,
összesen 27 drb. 200 pengő értékben
Azaz ki lett osztva 13 drb. tízkoronás arany...... 153.70 P
23 „ tizpengős............ 230.— P
27 „ könyv ... ......... 200.— P
Összesen 583.70 P
a fennmaradt 130 P pedig bennhagyatott a betétkönyvben a jövő tanévi jutalmazások céljára.
A jutalmak, kitüntető- és dicsérő oklevelek folyó évi junius hó 21-én délután 3 és fél órakor tartott évzáró-ünnepély keretében lettek kiosztva a jutalmazottaknak és kitüntetetteknek, melyen a felügyelőbizottság tagjai Hoffmann Henrik elnökkel, az Ipartestület elöljárósága pedig Kiss Ernő elnök és Samu Lajos alelnök vezetésével testületileg vettek részt. Szép számmal voltak jelen ezeken kivül a mesterek és szülők is.
Az évzáró ünnepélyt az Ipariskolai Énekkar a „Hiszekegy" eléneklésével nyitotta meg, mely után az igazgató üdvözölte az évzáró ünnepélyen megjelent felügyelőbizottság és Ipartestületi elöljáróság elnökeit és tagjait, majd ugy a maga, valamint a tanítótestület nevében hálás köszönetet mondott ugy a felügyelőbizottságnak, mint az Ipartestület elöljáróságának, különösen azok érdemes elnökeinek azért az odaadó meleg támogatást, amelyben a tanítótestületet a tanév folyamán mindig részesíteni szívesek voltak. Kérve őket, hogy ezt a jóleső szíves támogatásukat tartsák meg a jövőben is a tanoncoktatás iránt.
Nagykanizsa, 1931. junius 21-én.
Poredus Antal
igazgató
III. Felügyelet
A felügyeletet a vallás- és közoktatásügyi miniszter egy kir. országos főigazgató által gyakorolja.
A kir. tanfelügyelő felügyeleti joga továbbra is érvényben van.
A helyi felügyeletet az elsőfoka iparhatóság, az ipariskolai felügyelő-bizottság és az ipartestület elöljárósága gyakorolja.
Iparoktatási kir. főigazgató:
A vallás- és közokt. minisztérium részéről: Förstner Tivadar.
Kir. Tanfelügyelőség:
Vezető kir. tanfelügyelő: Vitéz dr. Barnabás Isiván.
Segédtanfelügyelők: Paizs György, dr. Medve István és dr. Békefi József.
Szakfelügyelő:
Littván Sándor, Iparoktatási igazgató.
Iparhatóság:
Polgármester: Dr. Krátky István.
Főjegyző: Dr. Hegyi Lajos.
Tanácsosok: Dr. Novai Imre, Dr. Prack István, Szőnyi Sándor.
Jegyző: Dr. Pottyondy József.
Felügyelő-bizottság:
Elnök: Hoffmann Henrik. Alelnök: Kiss Ernő. Jegyző: Brauner Lajos. Bizottsági tagok: Berény Árpád, Bojtor József, dr. Hegyi Lajos, Kertész Béla, Kovács Ferenc, Papp Oszkár, Samu Lajos, Székely Lajos és Poredus Antal ipariskolai igazgató.
Ipartestületi elöljáróság:
Kiss Ernő elnök, Bazsó József jegyző, Dr. Hegyi Lajos iparbiztos, Dr. Hajdú Gyula ipt. ügyész, Samu Lajos alelnök, Kertész Béla alelnök, Pilczer Albert pénztárnok, Zollner János ellenőr, Fatér Mihály, Perényi Andor, és Schnitzer Géza számvizsgáló biz. tagok, Babits Imre, Bagladi Béla, Balogh Boldizsár, Baticza József, Bazsó József, Belső János, Bojtor József, Cseh Lajos. Dukász Ferenc, Gerő Soma, Hoffmann Henrik, Iványi József, Kollaries Géza, Kováts Ferenc, Makoviczky Gyula, Mágics János, Metz János, Muzikár Vince. Nováth György, Ofenbeck Vilmos, Papp Oszkár, Péczely József, Rátkay László, Szabados Rózsi, Tibolt Lajos, Varga Nándor, Vékásy Károly, Vértes Antal, Weiser János Wollák Jenő előljárósági tagok.
IV. Tanítótestület.
1. Igazgató: Poredus Antal, ny. áll. el. isk. igazgató, az „Iparostanonciskolai Tanítók és Tanárok Országos Egyesülete" elnöki tanácsának tagja, az intézetnél működik 36 éve, 32 év óta mint igazgató.
2. Ács József, áll. el. isk. tanitó, tanította a B) I. osztályban a közismereti tárgyakat heti 5 órában. Működési éveinek száma 23.
3. Béres János, áll. el. isk. tanitó, a fizikai, vegytani és technológiai szertár őre, tanította a B) III. osztályban a közismereti tárgyakat heti 5 órában. Működési éveinek száma 11.
4. Brauner Lajos, ny. áll. el. isk. igazgató, helyettes igazgató, a tanítótestület képviselője a felügyelőbizottságban, felügyelőbizottsági jegyző, tanította az A) II. osztályban a közism. tárgyakat heti 5 órában. Működési éveinek száma 11.
5. Cseh Joákim, áll. el. isk. tanitó, tanította a téli I. osztályában a közismereti tárgyakat heti 5, illetve 10 órában. Működési éveinek száma 12.
6. Cseténé Müller Erzsébet, oki. tanítónő, tanította az 1. és 11. leányosztályban az ált. rajzot, heti 3—3, a 111—IV. leányosztályban szakrajzot, technológiát és közismeretet heti 9, összesen 15 órában. Működési éveinek száma 8.
7. özv. Dreven Lajosné, oki. tanítónő, tanította az 1. leányosztályban a közismereti tárgyakat heti 5 órában. Működési éveinek száma 12 és fél.
8. Filó Ferenc, 11. körzeti áll. el. isk. igazgatója, tanította a B) 11. osztályban a közismereti tárgyakat heti 5 órában. Működési éveinek száma 1 és fél.
9. Grastyán István, áll. el. isk. tanitó, tantestületi jegyző, tanította az A) 1. osztályban az ált. rajzot heti 3 órában. Működési éveinek száma 1.
10. Horváth József, áll. el. isk. tanitó, tanította a téli 11.
r
K
— 17 —
■ osztályban és a rajzpótló osztályban a közismereti tárgyakat heti 8, illetve 13 órában. Működési éveinek száma 11.
11. Ketting Ferenc, áll. polgári isk. rajztanár, tanította a fémipari és vegyesipari szakrajzot és technológiát heti 4—4, összesn
|i 8 órában. Működési éveinek száma 13.
12. Litvay Endre, áll. el. isk. tanitó, tanította az Előkészítő | osztályban a közismereti tárgyakat heti 8 órában. Működési éveinek I száma 22 és fél.
13. Németh Jenő, áll. el. isk. tanitó, az énekkar felszerelésének őre, tanította a téli 111—IV. osztályban a közismereti tárgyakat heti
I 5, illetve 10 és az éneket heti 4, összesen 9, illetve 14 órában. | Működési éveinek száma a közismeretnél 5, az énekkar vezetésénél 1.
14. Németh Mihály, ny. áll. polg. isk. rajztanár és igazgató, tanította a faipari szakrajzot és technológiát heti 3 órában. Műkö-
| dési éveinek száma 31.
15. Nováczky Gizella, oki. tanítónő, tanította a 11. leány -| osztályban a közismereti tárgyakat heti 5 órában. Működési éveinek | száma 5 és fél.
16. Ortutay Gyula, áll. el. isk. tanitó, tanította a A) 1. osz-I tályban a közismereti tárgyakat heti 5 órában. Működési éveinek : száma 10 és fél.
17. Óváry József, áll. el. isk. tanitó, tanította a téli I. osz-í tályban az ált. rajzot heti 3, illetve 6 órában. Működési éveinek I száma 5.
18. Pintarics János, bőripari továbbképző tanfolyamot és f technológiát végzett cipészmester, tanította a 111. és IV. osztályú
bőripari szakrajzot és technológiát heti 7 órában folyó évi április I l-ig. Iskolánknál működött 5 és fél évig.
19. Plander Boldizsár, áll. el. isk. tanitó, tanította az A) 111. I és A) IV. osztályokban a közismereti tárgyakat heti 5 és 4, összesen I 9 órában. Működési éveinek száma 9.
20. Pollák István, áll. el. isk. tanitó, tanította a B) IV. osz-| tályban a közismereti tárgyakat heti 4 órában. Működési éveinek jj száma 7.
21. Sörlei Jenő-, szabóipari továbbképző tanfolyamot végzett l szabómester, tanította a szabóipari szakrajzot és technológiát heti i 3 órában. Működési éveinek száma 7.
22. Székely Nándor, ny. városi főmérnök, tanította az építőipari szakrajzot és technológiát heti 4, illetve 8 órában. Működési
; éveinek száma 3.
— 18 —
23. Tibolt Boldizsár, ny. áll. el. isk. tanitó, tanította B) 11. és téli 11. osztályokban az ált. rajzot heti 3—3, illetve 9 órában. Működési éveinek száma 30.
24. Torday János, ny. áll. isk. tanitó, tanította a B) 1. és B) 11. osztályokban az általános rajzot heti 3—3, összesen 6 órában. Működési éveinek száma 10.
25. Városy Sándor, bőripari továbbképző tanfolyamot végzett cipészmester, mint helyettes, tanította f. évi április 20-tól a 111. és IV. osztályú bőripari szakrajzot és technológiát heti 3—4, összesen 7 órában.
Hitoktatók.
1. Ardai Simon, ny. izr. tanitó, tanította az összes izraelita vallású fiu- és leánytanoncokat nemenkint külön-külön összevonva heti 1—1, összesen 2 órában az izr. hittant. Működési éveinek száma 11.
2. Horváth Olivér, ág. ev. lelkész, tanította az összes ág. ev. vallású fiu- és leánytanoncokat vallástanra heti 1 órában. Működési éveinek száma ezen iskolánál 10.
3. Kádár Lajos, református lelkész, tanította az összes református fiu- és leánytanoncokat összevonva heti 1 órában hit- és erkölcstanra. Működési éveinek száma 28.
4. P. Vados Pál, Szentferencrendi áldozár, tanította az összes osztályokban a róm. kat. hit- és erkölcstant heti 1—1 órában, összesen 15, illetve 18 órában. Működési éveinek száma 1.
Iskolaszolga: Ácsman János.
V.
Minősítési osztályzat.
Magaviseletből: Előmenetelből:
1 = példás jeles
2 = jó jó
3 = megfelelő elégséges
4 =. kevésbé megfel. elégtelen
írás és rajzm. külalak. szép rendes tűrhető rendetlen
Rövidítések jelentése:
bt. = beteg mh. = meghalt fsz. = felszabadult fm. = felmentve km. = kimaradt elk. = elköltözött
kit. = kitűnő jel. = jeles szkr. = szakrajz I. o. r. — I. osztályú rajz II. o. r. = II. r. p. = rajzpótlós
*-gal jelöltek késői beiratkozás miatt, a
**-gal jelöltek pedig sok mulasztás miatt osztályozhatók nem voltak.
VI.
Az iparostanonciskola 1930—31. tanévi költségvetése.
I. Bevétel.
1. Államsegély .................................... —.— P
2. Az 1884. évi XVII. t.-c. valamint az 1922. évi XII. t.-c.
alapján befolyó ipari engedélydijak és pénzbüntetések és pénzbírságokból ................. 2.200.— „
3. Tanszerdijakból ................................. 3.120.— „
.4. Egyéb bevételekből és téritményékből ..................10.— „
Összesen 5330.— P
II. Kiadás.
AJ Személyi kiadásokra.
1. Igazgató, tanítók és hitoktatók fizetésére ..................19.122.40 P
2. Felügyelőbizottsági jegyző tiszteletdijára ..................300.— „
3. Iskolaszolga fizetésére ......................................................840.— „
4. 1 hónapnál továbbtartó helyettesítések díjazására... 150.— „
5. Iparisk. Tanítók és Tanárok Orsz. Egyesülete gyűlései
alkalmával útiköltségre ... ............... ... 50.— „
Összes személyi kiadások 20.462.40 P
B) Dologi kiadásokra.
6. Könyv- és Írószerekre .,,..................................................900.— P
7. Rajzszerekre ........................................................................520.— „
8. Nyomtatványokra ..................................................................250.— „
9. Könyvekkel való jutalmazásokra ....................................200.— „
10. Szakfolyóiratokra ..................................................................80.— „
11. Fűtésre ....................................................................................500.— „
12. yillanyvilágitásra.................. ...............................655.85 „
13. Állandó fölszerelésekre, illetve berendezésekre............600.— „
14. Tisztogatási eszközökre és portalanító olajra ............100.— „
15. Bútorzat és taneszközök karbantartására........................100.— „
16. Telefon előfizetési dijra ..................... ............144.— „
Összes dologi kiadásokra 4049.85 P
Személyi és dologi kiadásokra összesen 24.512.25 P
— 25 —
Egész évi tanfolyam.
I. leányosztály.
Osztályfőnök: özv. Dreven Lajosné.
A t a n o n fi Általános Mulasztott órák
osztályzata száma
\'ji c igazo-
foglalkozása mesterének neve "> i. É c/l latlan
neve R) M ro E 0. rajz N :0 ¿A CD N c/3 cn :© közis. istent.
Csáki Ilona női szabó Kuttner Olga km
Cseke Rozália » Pallos Nővérek km
Csüdör Anna n Hergovics Teréz — — - - — km
Faics Margit fehérvarrónö Horváthné B.Rózsi 1 2 2 9 3 —
5 Farkas Mária n Holzer Lászlóné 1 3 3 29 — 2
Fitzkó Elvira női szabó Vágner Ferencné 1 3 2 30 27 —
Frühwirth Ilona if Polgár Ilona 1 2 1 12 — —
Garzol Katalin fodrásznő Szabó István 1 2 3 6 — —
Gyergyák Jolán fehérvarrónő Horváthné B. Rózsi 1 3 2 3 3 —
10 Hardy Edit 9 özv. Krausz J.-né 1 2 3 — — —
Horváth Anna női szabó Varga-Rotter 1 3 4 18 — —
Horváth Erzsébet Fekete Margit 1 2 3 18 — —
id. Horváth Mária n Bukszné Pollák J. 1 3 3 42 9 —
ifj. Horváth Mária jt Drimók Irma 1 3 3 39 12 —
15 Jerzsa Mária n Nincs helyben 1 1 2 15 — -—
Kálovics Erzsébet tiizőnő Csákányi Károly 1 2 1 3 — —
Károsi Ilona női szabó Polgár Ilona 1 1 1 9 — —
Kerka Rozália Holzer Lászlóné 1 3 2 6 — —
Klausz Erzsébet fehérvarrónő Török Mária 1 2 2 22 — 4
20 Kovács Anna kalapk.-nő Kuttner Irén 1 3 3 9 — —
Mejer Sarolta női szabó Pallos Nőverek 1 3 3 27 — —
Németh Mária Róth Szidónia 1 3 3 105 6 —
Plander Teréz n Kisfaludiné Schl.O. 1 3 2 3 3 —
Poszák Karolin n Vágner Ferencné 1 1 2 21 — —
25 -Riebner Regina n Róth Szidónia — -— — — — —
Ritscher Margit n Vass Nővérek 1 3 3 45 — —
Rotschild Piroska w Wortmann Júlia 1 3 3 75 12 —
Szerecz Júlia Sió Mária 1 1 1 33 — —
Toczky Karolin n Vass Nővérek 1 4 4 3 — —
30 Tóth Mária n Marvalics Riza 1 1 2 3 — —
Varga Júlia n Klapper Karolin 1 3 3 18 6 —
"Vaska Mária n Drimók Irma — — — — — —
Vaspöri Mária Drimók Irma 2 4 3 39 6 —
Viola Anna n Kovács Antal 1 4 4 54 — —
35 Wortmann Edit n Wortmann Júlia 1 3 2 159 12 —

— 26 —
III. leányosztály.
Osztályfőnök: Nováczky Gizella.
A t a n o n c Általános osztályzata Mulasztott órák száma
\' cn c igazo-
foglalkozása mesterének neve "> ii. E U cn latlan
neve cö M ed 0. N :0 a) N CO « \'N c
£ rajz t/l O :0 M 1
András Anna női szabó Klapper Karolin 1 1 1 9
Baján Rozália » Pallos Nővérek 1 2 2 48 - —
Baranyai Mária n Pallos Nővérek 1 1 1 15 - —
Bedekovics Anna n Drimók Irma 2 4 4 73 6 1
5 Bődör Anna n Klapper Karolin 1 1 1 12 — —
Bunics Mária n Hergovics Teréz 1 2 1 24 — —
Czindrich Rozália n Kaufer Erzsébet 1 2 2 9 — —
Csapó Erzsébet fodrásznő Szabó István 2 3 3 9 — —
Druzsin Izabella női szabó F. Weisz Nővérek 1 1 1 42 — —
10 Dull Izabella n Ritter Magda 1 2 2 31 6 1
Farantai Rozália fodrásznő özv. Hahn B.-né 1 3 3 45 — —
Feiler Katalin kalapk.-nő Roth Laura 1 1 1 57 — —
**Fleischner Ilona házileány Nincs helyben — — — 252 — —
Frk Mária női szabó Sió Mária 1 2 2 36 — —
15 Gajdon Anna » B. Pollák Irén 1 2 2 21 — —
Gerócs Margit n Marvalics Riza 1 2 2 6 — —
Hirschl Rozália » Kuttner Olga — — — — — fsz
Hitter Mária » Hitter Qyörgyné 1 3 2 39 — —
Horváth Katalin n Polgár Ilona 1 2 2 15 — —
20 Horváth Rozália tiizőnő Parragi György — -— — — — km
Jakab Mária női szabó Pallós Nővérek 1 3 3 30 3 1
Károlyi Ilona » Kuttner Olga 1 2 2 18 — —
Keszericz Anna fehérvarrónő özv. Krausz J.-né — — — — — km
Kiss Ilona tiizőnő özv. Koller N.-né 2 3 2 23 — 2
25 Kiss Mária női szabó Sió Mária 1 2 2 33 ;-- —
Kovács Anna » Wortmann Julia 1 3 3 24 - —
Kovács Margit fodrásznő Szabó István fsz
Krállics Anna fényképész Halász Sándor km
Magasházi Júlia kalapk.-nő Hoffmann Anny 1 1 1 27 — —
30 Magyar Etelka női szabó F. Weisz Nővérek 2 4 3 18 - —
Majer Ilona » Ritter Magda 1 1 1 9 - —
Mátyás Mária n B. Pollák Irén 1 3 2 45 - —
Mejer Anna n Schultz Mihályné km
Németh Mária fodrásznő özv. Hahn Barnáné 1 4 4 84 6 —
35 Páros Jolán női szabó Sió Mária km
Punger Anna » Csitke Ferencné 1 2 1 39 — —
Rózsás Rózsa fodrásznő Deutsch Nővérek 1 2 2 45 — 3
— 27 —
A tanonc Általános osztályzata Mulasztott órák száma

neve foglalkozása mesterének neve magavis, H. 0. rajz e N o (U tu <D N (Z> Cfl igazolatlan
.2 *N :0 n aj
:0
Sabján Ilona női szabó Kaufer Erzsébet 1 2 2 9
Stummer Mária tüzőnő Billik Ferenc fsz
40 *Szabó Sarolta női szabó K. Schlesinger 0. -
Szakonyi Gizella fehérvarrónő H.-né Bader Rózsi 1 1 1 36 - -
Vajda Magdolna női szabó Wortmann Julia 1 2 3 78 —- -
Vojkovics Olga kalapk.-nő Kuttner Irén fsz
Vukics Erzsébet női szabó Ritter Magda 1 3 3 21 3 3
45 Weisz Katalin fehérvarrónő özv. Krausz J.-né — — — — — km
Zadravecz Mária női szabó G.-né Báron Mici fsz
— 28 —
III. leányosztály.
Osztályfőnök: Cseténé Müller Erzsébet.
A tanonc Általános osztályzata Mulasztott órák száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. szakrajz közism. összesen igazolatlan
.2 M :0 X istent.
Benke Mária női szabó Drimók Irma fsz
Berger Irén n Dr. Karczagné 1 3 1 38 - —
Biró Ilona n Schultz Mihályné fsz
Borza Anna n Pallós Nővérek 1 2 2 41 — 2
5 Bazsinovics Ilona n Csitke István 1 3 3 15 2 —
Császár Aranka fehérvarrónö H.-né Bader Rózsi — — — — — fsz
Döme Ezsébet női szabó Sió Mária — — — — — fsz
Farkas Katalin hölgyfodrász özv. Hahn Barnáné 1 3 2 53 14 —
Fábián Ilona fényképész Fitos Gyula 1 1 2 57 31 —
10 Fenyves Katalin női szabó Polgár Ilona 1 1 1 25 — —
Gál Erzsébet » Sió Mária — — — — — fsz
Gutmann Margit fehérvarrónő Török Mária 1 3 2 50 — —
Heffer Erzsébet női szabó Heffer Karolin 1 3 3 10 — —
Kamondy Margit n Pallós Nővérek 1 3 3 9 — —
15 Kövesi Anna tüzőnő Hoffmann Antal — — — — — fsz
Lendl Gizella női szabó Pallós Nővérek 1 2 2 22 — —
Polgár Anna » Kovács Antal — — — — — fsz
Schiller Katalin n Vass Anna 1 3 2 18 4 —
Szabó Magda n Ritter Magda — — — — — fsz
20 Szélig Júlia » Fekete Margit 1 4 4 34 4 3
Szokol Anna n Bukszné Pollák I. 1 1 1 21 — —
id. Tóth Margit » Kovács Antal fsz
ifj. Tóth Margit n Varga-Rotter fsz
Tóth Mária n Fiala Antal — — — — — fsz
25 Vajda Ilona n Rabinek Jolán fsz
Vaska Anna hölgyfodrász Deutsch Nővérek 1 1 1 57 5 —
Vámosy Eleonóra női szabó Sió Mária fsz
Weisz Rózsa n Frankné Weisz M. — — —* — —- km
— 29 —
III. leányosztály.
Osztályfőnök: Cseténé Müller Erzsébet.
A t a n o n c Általános osztályzata Mulasztott órák száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. szakrajz közism. összesen igazolatlan
közis. istent.
Balázs Teréz női szabó Sió Mária 1 2 2 26 5 1
Bencze Anna n Klapper Karolin fsz
Büki Anna Csitke István 1 3 3 20 5 —
Dendyuk Antalné V Dendyuk Antal 1 1 fm — =— —
5 Gazdag Anna n Varga-Rotter 1 2 2 5 — —
Gyöngy Teréz n Polgár Ilona — — — — — fsz
Kádár Irén Ritter Irma 1 1 fm 12 — —
Kárpáti Erzsébet kalapk.-nő Kohn Olga — — — — — fsz
Kósa Gyuláné női szabó Kósa Gyula 1 1 fm 4 — —
10 Latin Teréz Fekete Margit 1 1 1 22 — —
Ligeti Erzsébet kalapk.-nő Brónyay Lajosné 1 2 2 27 — —
Magyar Mária női szabó Polgár Ilona fsz
Neu Lili Wortmann Júlia fsz
Persovits Irma kalapk.-nő Hoffmann Anna fsz
15 Pint Rozália női szabó Fiala Antal 1 1 1 17 — —
Plander Teréz droguista Teutsch Gusztáv — — — — — fm
Schlögl Erzsébet Teutsch Gusztáv fm
Tamás Mária női szabó Ritter Magda 1 1 2 6 — —
Tobik Paula a Polgár Ilona fsz
20 Váry Mária > J özv. Baumann F.-né fsz
— 30 —
Fiúosztályok.
Előkészítő osztály.
Osztályfőnök: Litvay Endre.
A t a n o n c Általános osztályzata Mulasztott órák száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. közism. összesen igazolatlan
.2 \'n © istent.
Babati Károly sütő Leicht Géza 3 2 6 2
Balázs Ferenc f} Frommer Pál — — — - km
Bicsak János csizmadia Nagy Antal 1 2 3 - —
*Czimmerman Gy. cipész Németh István — — — - —
5 Cser Józseí jt Czimmerman Istv. 1 2 9 - —
Fuksics Józseí a Horváth Mihály 2 39 18 2
Gerencsér Béla csizmadia Kovács Ferenc 1 2 43 — —
Gerócs László asztalos Lukácsi Gyula 1 4 6 — —
Gödinek Lajos cipész Németh Ferenc 1 3 — — —
10 Gombos Ferenc sütő Fischer István — — — — fm
Hoffmann Sándor szűcs Lőbl Béla 1 3 17 2 —
Hollánder Károly molnár vitéz Végh Dániel — — — — km
Horváth Ferenc cipész Pahócsa József 1 2 6 6 —
Horváth Imre kéményseprő Fata István 1 4 15 3 —
15 Horváth Józseí hentes Németh Lajos 1 1 9 — —
Huszics József borbély Weisz Viktor 1 3 6 — —
Kálmán Ferenc cipész Androsek Ernő 1 3 21 — —
Kiss György » Benedek József 1 2 — — —
Kiss József műszerész Feiler Ferenc — — — — fsz
20 Klein István borbély Oparnicza Miklós 1 1 4 — —
Kovács Ferenc sütő Fischer István 2 17 9 1
*Májker János cipész Németh Károly — — — — —
Molnár Imre n Szarjas Ferenc — — — — fsz
Müller Rudolf asztalos Czoffer József 1 3 15 — —
25 Nagy István szabó Pollák Gyula 1 3 7 — —
Orbán Nándor géplakatos Pléh István 4 52 21 —
Panka Sándor cipész Andris János 1 4 1 — —
Sáfrán Miklós szabó Krausz József 3 — — —
Sási József cipész Varga Ferenc 1 4 6 — —
30 Simon István sütő Cseh Lajos — — •— — fm
Sipos József kárpitos Gerő Soma 1 3 24 — —
Szabó István asztalos Gábor Imre 1 4 12 — —
-Tuboly József cipész Schmidt Gyula — — — —
Vinczek Antal 4 ti Blum Oszkár 2 58 28 4
35 Vlaszák Géza sütő Brecska Román 1 1 9 —
Wolf József asztalos Dukász Ferenc 1 3 36 6 —
— 31 —
A) I. osztály.
Osztályfőnök: Ortutay Gyula.
A tanonc Általános osztályzata Mulasztott órák száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. I. o. rajz II. o. rajz közism. összesen igazolatlan
« \'N •O istent.
Baranyai Ferenc szabó Baranyai Viktor 1 3 3
Baumann Gyula borbély Vida János 1 3 — 3 18 — —
Bogatin János cipész Varga Ferenc 1 2 — 3 21 — —
Borbély György borbély Zapletál Simon 1 — 4 3 60 3 2
5 Böjti József szabó Mágics János km
Bukovecz Béla Lőwi Vilmos 1 2 — 1 12 — —
Deutsch Gy. szkr. borbély Fodor József 1 — 3 3 13 — —
Domokos József csizmadia Kovács János — — — — — — km
Fatér József borbély Horváth Gyula 2 4 — 4 46 27 1
10 Garai József n Keszei Ferenc 1 2 — 1 — — —
Gerencsér Károly cipész Papp Oszkár km
Herczeg István borbély Farantai Géza 1 2 — 1 9 — —
Herczeg Károly » Wágner Jenő 1 — 2 3 39 — 3
Hollánder I. szkr. szabó Krausz József 1 — 3 3 20 3 4
15 Horváth Antal Németh P. Pál 1 3 — 2 — _ —
Horváth Ferenc cipész Horváth Mihály 1 3 — 4 — — —
Illés István csizmadia Farkas József 1 n.o. — 3 — — —
id. Kálovics Gy. cipész Kelemen József km
ifj. Kálovics Gy. szabó Antal István 1 3 — 3 9 — 3
20 Kálovics József cipész Kelemen József fm
Kocsis Ferenc szabó Csonkás József 1 3 — 3 21 9 —
Kulcs Mihály cipész Furmen Imre 1 3 — 4 22 3 l
Lóránt Ferenc borbély Szabó István 1 2 — 2 12 — —
Nemes Ferenc cipész Schmidt Gyula 1 2 — 3 12 — —
25 Papp József szkr. szabó Klein Rezső 1 — 2 4 9 — —
Premecz György borbély Horváth Károly 2 n.o, — 4 39 27 —
Radanovics Gy. szabó Lőwi Vilmos 1 3 — 4 12 — —
Radics József csizmadia Németh István km
Riebner Sándor borbély Halász Ödön 1 2 — 3 10 4 —
30 Roth Bernát szkr. cipőfelsőrk. Furmen Imre 2 — 3 4 7 — —
Sárecz Gyula szabó Joós István 1 3 — 2 15 — 6
Sipos Ferenc csizmadia Ács István fsz
Stern Jenő borbély Weltner Jenő km
Szenta István cipész Pásztor Zsigmond 1 1 — 1 11 — —
35 Szita István n Bencze Sándor 1 n.o. — 4 12 — —
Szmodics L. magyar szabó Kozsnyák János 1 1 — 1 9 — —
Takács János cipész Tillinger József 2 3 — 4 9 — —
— 32 —
A tanonc Általános osztályzata Mulasztott órák száma
neve foglalkozása mesterének neve [magavis. I. o. rajz II. o. rajz \\ közism. | összesen igazolatlan
oá N :0 istent.
Tislér Antal cipész Androsek Ernő 1 3 4 5
Tófej István szkr. 19 Miltényi S. és Fia l 3 3 3 - —\'
40 Tóth Ferenc csizmadia Kovács Antal 1 3 — 3 9 - —
Varasdi Ferenc n Polgár János 1 1 — 1 9 —" —
Varga Ferenc borbély Weisz Viktor 1 3 — 3 33 6 —
id. Varga Gy. szkr. cipész Sárdi Lajos 1 — 3 4 9 — —
ifj. Varga György „ Haszon Ferenc 1 1 — 2 4 — —
45 Varga István szabó Erdei Ferenc 1 1 — 1 — — —
Varga József cipész Pintér Ferenc 1 2 — 4 12 — —
Vellák István borbély Zapletál Simon 1 2 — 3 20 — —
Vécsey Vilmos csizmadia Bedekovics József 1 n.o. — 4 6 — —
Winkler D. szkr. szűcs Löbl Béla 1 2 3 27 9
B) I. osztály.
Osztályfőnök: Ács József
A tanonc Általános osztályzata Mulasztott órák száma
foglalkozása mesterének neve cö > \'ra* _N \'tö1 E e u 10 igazolatlan
neve bJD M E ö © \'N o ¿t N cn CO :0 közis. istent.
Bacsics Ferenc Bagonyai Lajos Balogh István Benkő József 5 Berger Sándor Bogár József Bognár József Cseh Lajos Dézsi Lajos 10 Domina János Engelmann József Frk Ferenc Gansberger József Gáspár József 15 Gervein Géza sütő hent. és mész géplakatos kosárfonó mészáros sütő asztalos sütő pincér kéményseprő sütő hent. és mész. borbély géplakatos sütő Nagy Béla Petrics Gyula Pléh István Illés József Spiegel Viktor Fischer Ferenc Paulin József Cseh Lajos Hoffer Viktor Rátkai László Weisz Lajos Frk Ferenc Fodor József Weiser János Fischer Benő 1 1 2 4 1 1 3 2 1 4 2 1 4 3 2 3 1 3 3 3 1 2 1 2 4l 3 2 2 2 3 3 2 2 2 3 1 24 27 97 19 41 10 14 19 7 48 6 9 6 7 1 10 1 fsz 1 km fsz
— 33 —
A tanonc Általános osztályzata Mulasztott órák száma
foglalkozása mesterének neve n "> N 2* "¡7 i c CD en igazolatlan
neve rt öfl cd E o ö \'N :0 o N tfí W O .52 \'n tO istent.
Hancz István kárpitos Vörös Imre 2 3 3 8
Hermann László autószerelő Pléh István 3 — 4 3 76 17 2
Hirtz János mérlegkész. Frank József 2 2 — 2 12 1 1
Horváth János asztalos Czoffer József 1 2 — 2 — — —
20 Illés Lajos hent. és mész. Petrics Gyula 2 3 — 3 15 7 1
Kápolna Lajos kádár Kaufman Antal fm
Kiss István kaptafakész. Németh Lőrinc — km
"Klapper Győző rézműves Pichler József — — — — — — —
Kohn György villanyszer. Quittner Arthur 4 4 — 4 28 4 —
25 Kovács Lajos szabó Lung Ádám km
Kőváry Flórián villanyszerelő Weinberger Lajos — km
Krámszki József rézműves Samu József 1 — 1 1 10 — —
Leich Antal géplakatos Szegő László km
Lovretics Lajos asztalos Balogh Károly km
30 Lőwinger Zoltán sütő Fischer Benő 1 1 — 2 18 15 —
Molnár Ferenc pincér sütő Kiss Ernő 1 1 — 1 3 — —
Nagy Ferenc Gárdonyi Jenő 1 1 — 2 15 — —
id. Németh György csizmadia Nováczky Lajos 2 2 — 3 — — —
ifj. Németh György férfiszabó Klein Dezső km
35 Nyakó Sándor pincér Deutsch Lajos 1 2 — 2 52 — —
Pandúr Géza cukrász Filipovics István 1 — 2 2 57 — 2
Plichta István villanyszerelő Weinberger Lajos km
-\'Ritscher József pincér Ritscher Mór — — — — — —
Sájer Lajos hent. és mész. Tarabó József 2 3 — 3 76 33 1
40 Schmidt István cipész Furmen Imre 1 4 — 4 12 — —
Szabó János hent. és mész. Petrics János 1 4 — 4 69 16 1
Szabó Zoltán pincér Nagy Lajos 1 — 4 4 34 —
Szántó György szabó Bagladi Béla 3 4 4 — — —
Szokol Ferenc műszerész Brandl Gyula 2 2 3 24 12 6
45 Szollár Ferenc asztalos Török István — fm
*Tóth István cipész Salamon József —
Varga István lakatos Tanczenberger L. 1 1 3 21 9
*Varga József szabó Megyimorecz Tamás —
Vidovics Vilmos kovács Horváth Ferenc 2 1 3 9

50 Ziegler Ferenc hent. és mész. ifj. Ziegler György 1 2 2 6
— 34 —
A) IL osztály.
Osztályfőnök: Brauner Lajos.
A tanonc Általános osztályzata Mulasztott órák száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. I. o. rajz II. o. rajz közism. összesen igazolatlan
S2 s :0 ■M istent.
Bánáti István kalapos Gyenes és Vida 1 2 3 6
Bella Károly szkr. szabó Bróz János bt
Bem Ferenc borbély Bem Gyula 1 — 3 3 15 - —
Boha János szkr. cipész Magyar Lajos 3 — 3 3 17 3 1
5 Bődör János szkr. szabó Kiss István 1 — 2 2 3 — —
Buday János borbély Vincze Gyula 1 — 2 2 — — —
Dani István cipész Bagó Sándor fsz
Dani Péter cipőfelsőrk. özv. Koller N.-né fsz
Erményi I. szkr. cipész Argent János 1 — 3 3 — — —
10 Fekete L. szkr. borbély Kollarits Géza 1 — 3 2 — — —
Fülöp József cipész Vadász Gyula — — — — 17 — km
Gódor József borbély Bród Ignác 1 — 3 3 — —
Gruttó János köteles Garzó József 1 — 1 1 9 — —
Hikádi István borbély Kálovits János 1 3 — 3 42 3 2
15 Horváth M. szkr. szabó Sörlei László 2 — 1 3 — — —
Hóbor K. szkr. cipész Miltényi S. és Fia 3 — 3 4 6 — —
Illés János szkr. » Perger Árpád 1 — 3 2 7 — —
Kertész V. szkr. » Schlesinger Ignác 2 — 3 2 7 — —
Kirchknopf Gyula borbély Kirchknopf Ernő 1 — 1 2 3 — —
20 Lenkovics Ferenc cipész Haszon Ferenc — — — — — — fsz
Mandelbaum S. borbély Schweitzer László 1 3 — 3 31 5 —
Nováczky I. szkr. cipész Papp Oszkár 2 — 2 3 4 — —
Nóvák D. szkr. szabó Farkas Ferenc 1 — 1 1 15 — —
Papp Antal szkr. n Liditt Miksa 1 — 2 2 13 — —
25 Párta János szkr, cipész Miltényi S. és Fia 1 — 3 2 9 6 —
Perger László szkr, szabó Ritter Testvérek 3 — 2 3 24 — —
Pókecz József szkr, cipész Sáry György 1 3 — 2 — — —
Rácz Béla borbély Kálovits János 3 — — 3 19 3 1
Schorsch Károly szíjgyártó Koronya Gyula fsz
30 Szalai János szkr. szabó Cziboly Ferenc 2 3 2 — —
Szelk János cipész Sáry György 1 3 2 3 — —
Tóth István szkr, szabó Papp József 1 2 1 12 3 —
Varga Gyula borbély Folkmayer Antal 2 i. 4 41 3 3
— 35 —
B) IV. osztály.
Osztályfőnök: Pollák István.
A tanonc Általános osztályzata Mulasztott órák száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. II. o. rajz szakrajz ! közism. összesen igazolatlan
\'Ñ :0 istent.
Antalics József látszerész Juszt László és Gy. km
Bárány József kárpitos Székely Vilmos 1 2 — 2 39 12 —
Benczik József asztalos Lukácsy Gyula 1 — 2 2 — — —
*Bernecker Ernő látszerész Juszt László és Gy. — — — — 9 9 —
5 Csarankó Mihály lakatos Hahn Károly 3 — 1 2 19 7 —
Csiszár István rp. lient. és mész Kárlovics György 1 3 — 3 38 9 4
Felde István villanyszer. Kahn és Quittner 2 — 3 3 45 21 —
**Filipovics János autószerelő Pléh István — — — — 111 91 —
Furmen Elemér lakatos Hahn Lajos 3 — 1 2 21 6 3
10 Gervein József rp. sütő Fischer Benő 1 3 — 3 17 8 —
Gödinek Károly villanyszer. Weinberger Lajos 1 3 — 3 37 19 —
Herbay István asztalos Gábor Imre 1 — 2 3 6 — —
Hermann József órás, ékszer. Steiner Mór 1 — 2 2 24 15 —
Ihász Ferenc rp. hent. és mész. Babka József 1 2 — 3 12 — —
15 Karlovics Gy. rp. » Kárlovics György 1 1 — 2 32 11 6
Kaszás György rp. sütő Rosenthal Adolf 2 4 — 4 16 10 —
Keglovics A. rp. » Steinauer János fm
Kiss József géplakatos Berger Jenő 1 — 2 1 22 — —
*Kovács Ferenc vizvez. szer. Czvetkó Gyula — — — — 30 6 —
20 id. Kovács J. rp. hent. és mész. Sipos József 1 2 — 3 25 — —
ifj. Kovács János asztalos Dukász Ferenc 1 2 — 4 23 11 2
Kuzsner György géplakatos Berger Jenő 1 1 — 2 9 — —
László Jenő asztalos Szekeres Dezső 1 2 — 3 6 3 —
Marton J. 1. o. rajz géplakatos Báron Ferenc 2 2 — 4 6 — —
25 Mihalecz Károly lakatos Hahn Károly 1 — 2 2 — — —
Molnár István géplakatos Simon György 1 1 — 2 16 — —
Nadrai László könyvkötő Dlask József 1 — 2 2 6 — —
Nagy Géza rp. hent. és mész. Szabó Lajos fsz
Németh József asztalos Muzikár Vince 2 — 1 2 6 6 —
30 Niczinger Ferenc vaseszterg. Szegő László 1 — 3 4 18 3 —
Papp Lajos műszerész Donáth Ferenc 1 2 — 2 5 — 2
Pintér Ferenc asztalos Dukász Ferenc 2 1 — 3 14 3 1
Pizvor Géza géplakatos Frank és Társa 1 1 — 3 15 — —
Rattmann István asztalos Gábor József 1 — 2 3 21 18 —
— 36 —
A tanonc Általános osztályzata Mulasztott órák száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. II. o. rajz szakrajz közism. | összesen igazolatlan
uí \'n :0 istent.

35 Rein Kálmán rp. hent és mész. Rein Andor km
Reithoffer Gy. rp. Petrics Gyula 2 2 — 2 9 - —
Rodek István lakatos Márkus József 1 — 2 3 6 - —
**Sárecz Károly műszerész Feiler Ferenc — — — — 117 111 —
Stand József géplakatos Weiser J. C. 1 2 — 3 6 - —
40 Strukla Ferenc asztalos Torma Pál 2 2 — 3 90 69 —
Szegő György géplakatos Pléh István fsz
Szertics Lajos Báron Ferenc 2 2 — 3 33 18 -—
Szvoboda Lajos rp. sütő Márkus Károlyné 1 1 — 1 7 6 1
Táncsics László asztalos Táncsics József fsz
45 Tiderle Sándor kocsifény. Bazsó József 1 3 — 3 10 6 —
"Tóth Pál villanyszer. Mihalecz és Farkas
Varga Dezső rp. hent. és mész. Lackenbacher R. fsz
Vass József rp. sütő Hromacsek Vince 1 3 — 3 19 6 4
Vaspöri Lajos kárpitos Pilczer Albert 2 2 — 4 19 — —
50 Wetzler Miklós betűszedő Gutenberg nyomda 1 — 2 1 — — —
Zadravecz László műszerész Sáfrán Károly 2 4 4 33 9
Zakócs István kovács Simon Lajos fsz
— 37 —
A) III. osztály.
Osztályfőnök: Plander Boldizsár.
A tanonc Általános osztályzata Mulasztott órák száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. szakrajz közisin. összesen igazolatlan
in N :0 istent.
Baj György könyvkötő Ofenbeck Vilmos 1 2 2 9
Benkő Lajos cipész Németh Károly 1 2 3 14 - 2
Csöndör Dezső csizmadia Szternát József fsz
Dávid József cipész Horváth Mihály 1 3 3 18 - 2
5 Domina Zs. szabó Bagladi Béla 1 1 1 — - —
Dömötörfi I. rp, sütő Leicht Géza 1 2 2 8 - —
Fábics Ferenc rp, pincér Petrics Ferenc 2 2 2 5 — 2
Fekete József szabó Bagladi Béla 1 2 3 6 - —
Fummer Sándor cipész Blum Oszkár — — — — - bt
10 Furmann Imre szabó Kiss István 1 2 2 — - —
Gombos Jenő n Megyimorecz Tam. 1 2 3 15 - —
Hancz György n Joós István fsz
Háry Ferenc sütő Weisz Lajos fsz
Horváth Ferenc cipész Magyar József km
15 Horváth György csizmadia Papp István fsz
Horváth Péter szabó Huisz József 1 2 3 16 - —
Jakab Béla cipész Schmidt Gyula fsz
Klaniczay E. cukrász Makoviczky Gyula 1 1 1 — - —
Kovács János csizmadia Polgár János 1 3 4 — - —
20 Králics György borbély Tóth Lajos fsz
Mihalovics Ferenc szabó Bagladi Béla 1 1 3 — - —
Milavecz István kötő-szövő Ideál fsz
Nagy István szabó Lőwy Vilmos — — — — - fsz
Németh Mihály borbély Kollarits Géza 1 2 3 13 3 4
25 Plander Antal n Horváth Károly — — — — — fsz
Pliha Ernő rp. pincér Wollák Jenő 1 2 3 27 — 2
Rezneki Kálmán szabó Szepessy Dániel 1 2 1 25 — —
Rosenberger M. sütő Tompek Adolf fsz
Stróbl György cipész Blum Oszkár — — — — — fsz
30 Szabó István szabó Bőhm József bt
Szalay László kalapos Szalay János fsz
Szigeti József szabó Antal István fsz
Vass István cipész Andris István fsz
Vokoun József tt Leidl István fsz
35 Wéber Lajos szabó Bagladi Béla 1 2 2 9 — —
Wolf István csizmadia Bedekovics József fsz
Zsiga László pincér Garay Testvérek fm

— 38 —
B) IV. osztály.
Osztályfőnök: Pollák István.
A tanonc Általános osztályzata Mulasztott órák száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis". szakrajz közism. összesen igazolatlan
tn "N :o JX istent.
Blumenschein L. vaseszterg. Weiser J. C. fsz
Czapári Gyula géplakatos Pléh István — — 1 — fsz
Csáki István n Weiser J. C. 1 1 3 -
Csányi József műszerész Sáfrán Károly 1 3 3 49 - -
5 Dobri János II. o. rajz asztalos Tüskés József 1 1 3 11 -
Dolmányos József n Lukácsy Gyula — — —\' — - fsz
Forgács István géplakatos Báron Ferenc — — — — — fsz
Gyergyák József asztalos Torma Pál 1 2 3 27 3 —
Hikádi László bognár Bojtor József — — — — — fsz
10 id. Horváth József asztalos ifj. Farkas János — — — — — fsz
ifj. Horváth József műszerész Sáfrán Károly 1 2 3 38 6 2
Janzsa József lakatos Weiser J. C. 1 1 1 15 — —
Jelenek Sándor aranyműves Schnitzer és Göndör 1 2 2 43 — —
Jerzsa Imre fegyvermüves Borbás Mihály 2 1 2 16 — —
15 Kenyeres István órás Zsoldos Gyula 2 2 2 10 — —
Kocsis Rudolf lakatos Vojkovics István 1 2 3 25 — —
Kuzma János asztalos Dukász Ferenc — — — — — fsz
Lovrek József géplakatos Brüll Zsigmond 1 2 1 28 8 —
Müller István bognár Bojtor József — — — 18 — fsz
20 Nagy József lakatos Hahn Károly 1 2 2 12 —
Németh József villanyszer. Kahn és Quittner — — — — — fsz
Németh Károly lakatos Hahn Károly — — — — — km
Pataky Sándor » Rabinek S. és Fia 1 1 16 — —
Pimpár István rézműves Mendlovics I. és M. 1 4 3 14 4 1
25 Pintér József asztalos Koó Kálmán — — —- — — fsz
Placskó Pál lakatos Czvetkó Mátyás 1 2 2 19 — —
Rádi József bognár Bazsó József 1 2 3 9 — —
Sasvári Károly géplakatos Berger I. Jenő 1 3 2 26 — •—
Soós János villanyszer. Haffner János 1 2 2 30 — —
30 Stagl István kárpitos Székely Vilmos — — — — — fsz
SchleinigD.ll.o. rajz asztalos Mayer György 1 2 2 24 6 —
Takács Antal rézműves Pichler József — — — — fsz
Tancsits Gyula asztalos Tüskés József 1 2 2 27 6 —
Tálosi Ferenc rézműves Mendlovics I. és M. 1 3 2 4 —
35 Tóth István asztalos Dukász Ferenc — — — — fsz
Varga Kálmán géplakatos Báron Ferenc 1 4 3 54 15 —
Vida József II, o. raji asztalos Muzikár Vince 1 2 1 12 -
— 39 —
J
A) IV. osztály.
Osztályfőnök: Plander Boldizsár.
A tanonc Általános osztályzata Mulasztott órák száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. szakrajz közism. összesen igazolatlan
N :0 istent
Androsek György cipész Bencze Sándor 1 1 3 9
Babati József tt Joó János 6 fsz
Bauer József szabó Szmerk Mátyás 1 2 1 - —
Csöndör Kálmán kárpitos Székely Vilmos 1 1 2 10 - —
5 Flumbort Lajos szabó Németh P. Pál 1 3 1 9 - —
Fülöp Sándor cipész Kelemen József km
Gazdag Zsigmond » Pintarics Márton 1 1 3 — - —
Gyenge Jenő rp. pincér Kosztolicz Géza 1 1 2 12 - —
Gyergyák János szabó Skerlák János — — — — - fsz
10 Kalmár Péter sütő Kalmár Istvánné — — — — - fsz
Kardos József cipész Halász Imre — — — — - fsz
Kelemen Richárd sütő Kluger József fsz
id. Kiss Ferenc cipő f. r. kész. Parragi György fsz
ifj. Kiss Ferenc szabó Skerlák János fsz
15 Marosy Lajos >y Papp József 1 1 1 15 - —
Molnár Imre cipész Varga Ferenc ísz
Molnár István Németh Ferenc fsz
Orbán Ferenc szabó Baksa József 1 1 1 9 - —
Péter Gyula csizmadia Acs István 1 1 1 16 - —
20 Rácz István szabó Huisz József fsz
Rácz József )i Laski Jenő — — — — - fsz
Rosenberger B. rp, sütő Weisz Lajos 1 2 1 5 - —
Rudics József cipész Steiner Fülöp fsz
Senkó Ferenc sütő Hromacsek Vince fsz
25 Skobrics Pál cipész Androsek Ernő fsz
Szántó Tibor borbély Kálovics János fsz
Takács János cipész Bilik Ferenc fsz
Tóth Béla csizmadia Farkas József fsz
Tóth Ferenc szabó Tibola József 1 2 2 6 — —
30 Zadravecz György kárpitos Gerő Soma 1 2 1 8
— 40 —
B) IV. osztály.
Osztályfőnök: Pollák István.
A t a n o n c Általános osztályzata Mulasztott órák száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. szakrajz közism. összesen igazolatlan
ú N O- M istent.
Andor István asztalos Török István fsz
Baumgarten E. villanyszerelő Weinberger Lajos 1 1 2 10 - —
Bézsenyi Gyula nyomdász Gyarmati György 2 2 2 38 12 3
Biró Simon asztalos Pálfi Sándor fm
5 Bölcsföldi István aranyműves Schnitzer és Göndör 1 2 fm — — —
Brand János órás Rabinek Dezső 2 2 1 13 — —
Domina Ferenc Steiner Mór 1 1 1 4 — —
Dómján László asztalos Martincsevics I. fsz
Erdélyi József lakatos Ujlaky és Hahn fsz
10 Gál Imre aranyműves Berény I. és Fia 1 2 1 — — —
Gócza Antal lakatos Czvetkó Mátyás fsz
Harangozó László n Czvetkó Mátyás fsz
Hegedűs István asztalos Szekeres Dezső fsz
Henne József elektr. gépi. Szegő László 1 2 fm — — —
15 Horváth Gyula lakatos Tanczenberger L. fsz
Horváth Lajos műszerész Donáth Ferenc 1 2 2 21 — —
Jordanics Antal lakatos Ujlaky és Hahn fsz
Klausz István géplakatos Weiser János fsz
Klüger Endre aranyműves Schnitzer és Göndör 1 2 fm — — —
20 Kőbán Ferenc borbély Kozinczky Dezső 1 2 3 36 —
Kocsis György asztalos Fender István fsz
Kövesi Gyula Martincsevics Imre fsz
Márkus László lakatos Ujlaky és Hahn — — — — — fsz
Oparnicza Gyula » Baron Ferenc 1 1 fm — — —
25Perendy József géplakatos Perendy és Buváry — — — — — fsz
Perendy Lajos könyvkötő Dlaszk József 1 2 1 4 — —
Plesznyivi István géplakatos Weiser János — — — — — fsz
Pléh Lajos Pléh István fsz
Pőcz Gyula fegyverműv. Borbás Mihály 1 2 2 14 — —
30 Prager József hent., mész. Práger Ferenc fm
Stróbl Ferenc asztalos Budai János — — — — — fsz
Szieger Ottó villanyszer Mihalecz és Farkas fsz
Szúnyog Lajos géplakatos Báron Ferenc fsz
Tánczos Lajos fodrász Szabó István 1 2 1 — — —
35 Török Lajos lakatos Hahn Károly fsz
Vékásy Gyula órás Vékásy Károly fsz
— 41 —
Téli tanfolyam.
I. osztály.
Osztályfőnök: Cseh Joakim.
A tanonc Általános osztályzata Mulasztott órák száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. I. o. rajz közism. összesen igazolatlan
közis. istent.
Balogh György szobafestő Horváth György 1 1 1 22
\'••"Farkas Antal n Gerócs István — —: — 141 138 3
"••""Göndöcs István kőmives Horváth és Vas —
Gregorán István szobafestő Reisz Béla 1 1 2 6 — —
5 Hancz János » Németh József 1 2 2 33 — —
id. Horváth J. II. 0, r. » Meskó József 1 3 3 42 — —
ifj. Horváth József n Antalics Ignác km
Kovács József szkr. kőmives Kránicz István 1 2 3 6 — —
Kulcsár József bádogos Baksa János 2 — 4 83 — 2
10 Magasházi Sándor szobafestő Magasházi Sándor 2 3 4 39 15 3
Major György kőmives Nemes György 1 2 2 14 — 2
Németh István szobafestő Czoczek Imre 2 2 4 14 — 2
Sneff Ferenc kőmives Bedenek József 1 1 2 33 — —
Stróbl Lajos II. o. r. szobafestő Metz János 2 4 3 150 147 3
15 Sziládi János kőmives Bolf Ferenc 1 1 2 10 — —
Szlámek József szobafestő Falézer Jakab km
"""Takács József kőmives Horváth és Vas — — — — — —
Tóth Vendel bádogos Gróza János 1 1 1 9 — —
Vugrincsics L. szkr. kőmives Kertész Béla 1 1 2 27 — —
20 Vukics Lajos szobefestő Fiiszár János 1 i 2 2
— 42 —
II. osztály.
Osztályfőnök: Horváth József.
A t a n o n c Általános osztályzata Mulasztott órák száma
-x c igazo-
foglalkozása mesterének neve \'¡y i A latlan
neve C3 M ni ö \'n •o D M t/5 •SS *i3 "c 4)
E — X :o o to
Dervalics László kőmives Nemes György 1 3 3 24
Fehér Gyula szobafestő Reisz Béla 1 1 3 15 - —
Gerócs László n Vámosi Jenő 1 3 2 60 - —
Grácz Ferenc kőmives Kalmár Zoltán 2 2 3 72 21 —
5 Horváth Ferenc » Kertész Béla fsz
Ifcsics Antal szkr. ács Mózsi József 1 1 1 18 — —
Miilei László kőmives Fülöp György 1 3 3 3 — —
Modrovics József szobafestő Vámosi Jenő 2 2 3 54 18 —
Nagy László kőmives Kalmár Zoltán 2 1 2 72 18 —
10 Odrovics Boldizs. ács Gozdán József fsz
Plander György szobafestő Németh László 1 1 2 9 — —
Samu József szkr. kőmives Kertész Béla 2 1 3 78 18 —
Szobolics Ferenc n Horváth Béla 2 2 3 3 — —
Takács Lajos kötő-szövő Ideál kötő-szövő 1 3 3 6 — —
15 Tislerics László ács Czindrics Lajos km
Tomasits György szobafestő Fiiszár János 1 2 3 12 — —
Tomasits István kőmives Gerócs György 1 1 3 24 — —
Tóth György szkr. szobafestő Falczer Jakab 2 2 2 18 — —
Varga Károly kőmives Szuknay Lajos 2 2 2 60 6
— 43 —
III. osztály.
Osztályfőnök: Németh Jenő.
A t a n o n c Általános osztályzata Mulasztott órák száma
neve foglalkozása mesterének neve ! magavis. szakrajz közism. összesen igazolatlan
tn *N :0 JA istent.
Dani Ferenc kömives Schuhel Károly 178 bt
Farkas Józseí ács Gozdán József 1 1 2 9 - —
Gödinek Ferenc kömives Horváth M. Péler 1 1 3 3 - —
Horváth József szobafestő Falczer Jakab 1 1 3 45 — —
5 Kálovics Ferenc kömives Kertész Béla 1 1 3 62 - —
Kuzma László n Kertész Béla 1 1 2 6 - —
Kütsön Imre szobafestő Meskó József — mh
Mészáros János üveges Stern J. Kálmán 1 2 2 18 - —
Molnár Ferenc kömives Kalmár Zoltán fsz
10 Németh Ferenc ács Németh Lajos 1 1 3 \'6 — —
Nóvák Ignác szobafestő Sattler Oszkár 1 1 1 — - —
Parti József bádogos Baksa János 2 1 3 19 9 4
-Péter János szobafestő Németh István —
Sebők István „ Szakácsics Károly 2 1 3 47 3 5
A) IV. osztály.
Osztályfőnök: Németh Jenő.
A tanonc Általános osztályzata Mulasztott órák száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. szakrajz közism. összesen igazolatlan
« *N O C V a
Czindrich Károly szobafestő Czoczek Imre fsz
Czuppon Ferenc kömives Tóber János 1 1 1 — - -
Fekete Ferenc Kalmár Zoltán 1 1 fm — - -
Filó Gyula kályhás Tóth József — — — — - isz
5 Horváth Lajos kömives Fatér Mihály 1 2 fm 1/4 - —
Horváth Sándor Kármán és Fazekas 1 1 1 — - —
Király István szobafestő Gerócs István fsz
Kőnig Ágoston kömives Sárecz Ferenc 1 1 fm — — —
Sneff József bád.s vizv.sz. Wastell Károly 1 1 1 3 - —
10 Tiszai György kömives Kalmár Zoltán fsz
Vajda József n Bedenek József 1 1 1 — - —
Varga Ferenc It Ziegler László 1 1 fm 48 - —
VII. Munkakiállitás.
A k i á 1 1 i t ó párost a n 0 n c A biráló bizottság osztályzata
neve foglalkozása osztály tanonc- mesterének neve kiállított munkájának
éveinek száma megnevezése darabok száma
Plánder Teréz droguista IV. 11/3 Teutsch Gusztáv 3 üveg kölni, 2 doboz pouder stb. 11 kitűnő
Schlögl Erzsébet n IV. 11/3 Teutsch Gusztáv 1 üveg hajszesz, 2 tégely crém stb. 11 kitűnő
Hardy Edith fehérvarrónö I. 2/3 Krausz Józsefné selyemkombiné 1 kitűnő
Szakonyi Gizella II. 11/2 H. Báder Rózsi 1 kombiné, 1 férfi ing, 1 pólyav. kitűnő
5 Gutmann Margit III. 1 Török Mária kombiné 1 kitűnő
Fábián Ilona fényképész III. 23/4 Fitos Gyula 2 tájkép, 1 kabinet térdkép kitűnő
Rózsás Rózsa fodrásznö II. 2Va Deutsch Nővérek ondolált babafej 1 kitűnő
Feiler Katalin kalapk.-nő II. 11/2 Róth Laura fehér szalmakalap 1 kitűnő
Ritscher Margit női szabó I. 13/4 Vass Nővérek mosóselyem-ruha r kitűnő
10 Szerecz Júlia I. 3/4 Sió Mária bemberg ruha 1 kitűnő
András Anna II. 3/4 Klapper Karolin sötétkék krepdesin ruha 1 kitűnő
Bődör Anna » II. 3/4 Klapper Karolin 1y tt » 1 kitűnő
Bunics Mária n „ 11/4 Hergovics Teréz fekete krepdesin r. 1 jó
Bedekovics Anna n a 1/2 Drimók Irma piros crepella ruha 1 kitűnő
15 Druzsin Bella 3/4 T. Weisz Nővérek georgette r. 1 kitűnő
Frk Mária it 3/4 Sió Mária sötétkék krepdesin r. 1 kitűnő
Kiss Mária ■ " 11/2 Sió Mária világoskék krepdesin r. kitűnő
Mátyás Mária Majer Ilona 13/4 B. Pollák Irén sötétkék szövetruha 1 kitűnő
tt „ 3/4 Ritter Magda sötétkék krepdesin r. 1 kitűnő
20 Borza Anna 3/4 Pallós Nővérek kompié 1 kitűnő
Heffer Erzsébet l 3 Heffer Karolin bemberg-ruha 1 kitűnő
Komondy Margit }j f> 2\'/2 Pallós Nővérek 11 1 jeles
Lendl Gizella „ 3/4 Pallós Nővérek i> 1 kitűnő
Szélig Júlia n „ 3 Fekete Margit ti 1 jeles
25 Szokol Anna " » 11/3 B. Pollák Irén sötétkék szövet-kosztüm 1 kitűnő
44
A k 1 á 1 1 i t ó i párost a n 0 n c A biráló bizottság osztályzata
neve foglalkozása osztály tanonc- mesterének neve kiállított munkájának
éveinek megnevezése darabok
száma száma
Schiller Katalin III. Va Vass Nővérek buret-ruha 1 kitűnő
Balázs Teréz yi >» 1V2 Sió Mária bemberg-ruha kitűnő
Latin Teréz n IV. 11/2 Fekete Margit buret-komplé 1 kitűnő
Tamás Mária n jy 13/4 Ritter Magda georgett-ruha kitűnő
30 Baranyay Mária li. H/S Pallós Nővérek krepdesin ruha 1 kitűnő
Gajdon Anna » ff 11/4 Buksz JózseSné bemberg-ruha 1 kitűnő
Vukics Erzsébet n ff 3/4 Ritter Magda a 1 kitűnő
Horváth Mária I. 2 B. Pollák Irén krepdesin ruha kitűnő
Büki Anna n IV. 13/4 Csiike István bemberg-ruha 1 jeles ,
35 Kiss Ilona tüzőnő II. 2 özv. Koller Nánd.-né női barna pántos felsőrész jeles
Gaál Imre aranyműves B) IV. IV2 Berény J. és Fia gyürük, tük és filigranmunkák 13 kitűnő
Jelinek Sándor n B) 111. ff 23/4 Schnitzer és Göndör a a r a bros, gyürük es nyakék 11 kitűnő
Bölcsföldi István n 23/4 Schnitzer és Göndör kitűnő
Klüger Endre ff 2\'/4 Schnitzer és Göndör bros, gyürük, nyakék és függő 10 kitűnő
40 Herbay István asztalos B) II. 21/2 Gábor Imre doboz 1 jeles
Kovács János n 11/2 Dukász Ferenc könyvállvány 1 kitűnő
Pintér Ferenc n ff 23/4 Dukász Ferenc asztal 1 jeles
Schleinig Dezső n B) III. 11/2 Mayer György 11 1 kitűnő
Szabó István n Elökész. 2\'/2 Gábor Imre kazetta, cseresznyefából jó
45 Wolf József » a 21/4 Dukász Ferenc virágállvány 1 jó
Vida József n B) 111. 21\'2 Muzikár Vince fali szekrény, keményfából 1 kitűnő
Németh József n B) 11. 3 Muzikár Vince vizespad 1 kitűnő
Rádi József bognár B) 111. 3/4 Bazsó József első és hátsó saroglya kitűnő
Wetzler Miklós betűszedő B) 11. 2 Gutenberg-nyomda számla szedése 1 kitűnő
50 Borbély György borbély A) 1. 11/2 Zapletál Simon két águ hajfonat,baba paróka bet. jeles
Varga Gyula )) A) 11. 21/2 Folkmeyer Antal háromágú hajfonat 1 kitűnő
Mandelbaum Sándor a A) 11. 13/4 Schveitzer László a a 1 n. 0.
Tánczos Lajos B) IV. 4 Szabó István a 11 1 kitűnő
Andrasek György cipész Elők. Bencze Sándor egy pár férfi cipő kitűnő
45
A k i á 1 i t ó iparost a n 0 n c A bíráló bizottság osztályzata
foglalkozása osztály tanonc- mesterének neve kiállított munkájának
neve éveinek megnevezése darabok
szama száma
55 Czer József cipész Elők. 2Vs Czimmerman István egy pár gyermekcipő 1 jeles
Párta János n A) 11. 2 Miltényi S. és Fia egy pár férfi cipő 1 kitűnő
Pókecz József » 11 2 Sáry György egy pár férfi box cipő 1 jeles
Szelk János 11 IVa Sáry György egy pár box gyermekcipő - 1 jeles
Benkő Lajos n A) 111. 3 Németh Károly egy pár női házicipő 1 kitűnő
60 Dávid József 11 3 Horváth Mihály • egy pár férfi félcipő 1 kitűnő
Fuksics József jj Elők. l»/2 Horváth Mihály egy pár box férficipő 28-as 1 jeles
Pandúr Géza cukrász B)l. 1 Filipovics István Hunyadvára ostyából 1 kílünő
Kovács János csizmadia A) 111. 21/2 Polgár János egy pár box csizma 1 jeles
Gáspár József géplakatos B) 1. IV2 Weiser János menetvágó 1 kitűnő
65 Vidovics Vilma n B)"ll. 2 Horváth Ferenc nittelő kalapács 1 jeles
Kiss József n 1 Berger Ferenc csavarkulcs kitűnő
Kuzsner György jf 11 1^2 Berger Ferenc párhuzamjelző 1 kitűnő
Pizvor Géza » 11 2V4 Frank és Társa gardánycsukló 1 kitűnő "
Stand József n 11 11,2 Weiser János lemezvágó olló 1 kitűnő
70 Sasvár Károly » A) 111. 11/2 Berger J. Jenő vasfürészkeret 1 jeles
Perendy József n B) IV. 23/4 Perendy és Buváry hengerfurógép-csapágy 1 kitűnő
Káríovics Gyula hent. és mész. B) 11. 1/2 Karlovics György különböző hentesáru kitűnő
Bánáti István kalapos A) 11. 31/12 Gyenes és Vida 1 férfi és 1 női kalap kitűnő
Hanz István kárpitos B) 1. 3/4 Vörös Imre heverő 1 jeles
75 Tiderle Sándor kocsifény. B) 11. 2 Bazsó József kocsifényezés kitűnő
Nadrai László könyvkötő B) 11. 1/2 Dlask József félbőrkötés 1 kitűnő
Baj György „ A) 111. 13/4 Ofenbeck Vilmos fél vászon könyvkötés . 1 kitűnő
Perendy Lajos „ B) IV. 1/4 Dlask József félvászonkötés 1 kitűnő
Varga István lakatos B) 1. 21/2 Tancenberger Lajos kettős sütőkészlet 1 jeles
80 Csarankó Mihály » B) 11. 3/4 Hahn Károly tüzhelyelő, asztaltüzhely 2 jeles
Pataki Sándor » B) 111 13/4 Rabinek S. és Fia fürészpor-kályha 1 jeles
Pőcz Gyula Hermann József műszerész B) IV. l\'/3 Borbás Mihály csavarkulcs és billentyű 2 jeles
órás B) 11. 1/4 Steiner Mór óra alkatrészek 5 kitűnő
46
A k i á 1 1 i t ó iparost a n 0 n c j A bíráló bizottság osztály-" zata
neve foglalkozása osztály tanoncéveinek száma mesterének neve kiállított munkájának
megnevezése darabok száma
Kenyeres István órás B) 111. 2 Zsoldos Gyula 1 1 felli. tengely 1 zsebóra tisztítás 3 jó
85 Brand János n B) IV. 13/4 Rabinek Dezső óraalkatrészek 5 jeles
Domina Ferenc ff l\'/2 Steiner Mór óraalkatrészek 7 kitűnő
Dézsi Lajos pincér B) 1. 2 Hoffer Viktor 6 személyes disztábla terítés 1 kitűnő
Molnár Ferenc 1 Kiss Ernő 4 személyes disztábla terítés 1 kitűnő
Babati Károly sütő Élők. 3/4 Leich Géza fonottas és szív 2 kitűnő
90 Kovács Ferenc n ff 11/2 Fischer István fonottas, 2 drb. cs. zsemlye 3 kitűnő
Lővinger Zoltán n B)l. 1 Fischer Benő mákos és sima böflő 2 jó
Gervein József B) 11. 13/4 Fischer Benő fonottas 1 kitűnő
Kaszás György í ff 13/4 Rosenthál Adolf fonottas 1 jeles
Dömötörfi István A) 111. 1 Leich Géza fonott kalács kitűnő
95 Rosenberg Béla yf A) IV. 13/4 Weisz Lajos fonottas 1 kitűnő
Papp József szabó A) 1. 13/4 Klein Dezső barna nadrág 1 kitűnő
Papp Antal n A) 11. }• 41/2 Liditt Miksa egy zakó 1 kitűnő
Nóvák Dezső n 11/4 Farkas Ferenc egy nadrág 1 jeles
Horváth Mihály n ff 4 Sörlei László egy csíkos nadrág 1 jeles
100 Tóth István n ff 11/2 Papp József egy nadrág jeles
Perger László ff ff IV2 Ritter Testvérek egy barna mellény n. 0.
Bauer József ff A) IV. 3i/a Szmerk Mátyás egy nadrág és egy mellény jó
Flumbort Lajos ff ff 3 Németh P. Pál egy pasztell-nadrág 1 jeles
Orbán Ferenc ff ff 13/4 Baksa József egy nadrág 1 kitűnő
105 Domina Zsigmond A) IV. 31/4 Bagladi Béla egy zakó kabát 2-ik próbáig 1 kitűnő
Fekete József » ff 23/4 Bagladi Béla egy zakó kabát 2-ik próbáig 1 jó
Gombos Jenő „ ff 31/4 Megyimórecz Tam. egy mellény kitűnő
Mihalovics Ferenc ff ff 21/2 Bagladi Béla egy zakó 1-ső próbáig 1 kitűnő
Horváth Péter ff ff 3V4 Huisz József egy nadrág 1 kitűnő
110 Marossy Lajos A) IV. H/2 Papp |ózsef egy nadrág 1 kitűnő
Winkler Dezső SZŰCS A)l. 23/4 Löbl Béla női bunda kipróbálásra 1 kitűnő
Hoffniann Sándor n Élők. 3 Löbl Béla női bunda jeles
Mészáros János üveges T. 111. 21/2 Stern Kálmán képkeret 1 kitűnő
■ 47
— 48 —
VIII, Statisztikai kimutatás a beirt iparostanoncok iskolai elöképzett-
Az összes beirt iparostanoncok közül C8 a
cö a -cö N X M O o ö o ö g az ipari pályára lépésük előtt -aí N CO
X
elemi polgári gimn keresk. tanoncisk. felső keresk. "Só •o O ü 0 o a cd
>i II 111 IV V VI Vll • I. II. 111. IV I. II. 111. IV I. 1- 11. szaktanf. +J Ol — •0) a s =0 SÍ ft -a) *o e eS i a d ■0) > > •m d cS EH
•tö N 03 O \'3 < osztályt végeztek •cS c a |3 •o \'3 cí E-i «3 0> N CO 1» O
Elők. \' 36 3 6 16 6 5 _ 36 33
A) I. 49 — 1 5 7 33 — 2 l 49 42
B) I. 50 —■ — 8 12 19 — 6 5 50 40
Téli 1. 1. 1. 20 35 — 1 3 5 4 5 10 20 1 1 1 1 2 1 20 35 18 32!
A) 11. 33 — — 2 9 18 -3 ■ 1 33 28
B) 11. 52 — — 5 13 14 — 1 — 2 16 ■ l — _ _ — — — — — 52 45
Téli 11. 19 — — 5 4 8 — — — — 2 i_ — — — — — — — — —1 19 16
II. 1. 46 — — 3 4 14 — 2 5 6 12 46 35
A) III. 37 — — 5 7 18 — — 1 — 2 1 — 1 1 — 1 — — — — 37\' 20
B) III. 37 — — 4 7 7 1 — 2 1 13- 1 — 1 — — — — — 37 23
T. III. 14 — — 5 4 5 _ 14 12
III. 1. 28 — — 4 4 8 — 2 1 3 2 — — — — — — 4 — — 28 14
A) IV. 30 —\' — 2 5 9 — — 1 — 11 — l — — — 1 — — — j 30 13
B) IV. 36 — — — 2 6 — — 2 — 21 _ l — — _ 1 — 1 2 _ 36 16
T. IV. 12 — — 1 3 2 — — 2 — 4 — — — — — — — — — 12 8
IV. 1. 20 — — — 1 1 — — — — 12 — — — — — — 5 1 1 20 10
\' Összeszen m >n co 00 CO c- t- ® fcr o> CM 2 CM CM <N oo o> CM w <- CM CM - o CM -[ m in 1
— 49 —
ségéről és a tanév végén maradt tanoncok tanítási eredményeiről,
A tanév végén maradt tanoncok tanulási eredménye
magaviseletből általános rajzból szakrajzból közismeretből
>o bcjS •p o be íj -a; 0 btS ■a 0 X -M MÜ •a> 0
— \'"Sí £ N O) o SPN 03 CB > O £ !§ to 53 ifi ű X ¡3 •a \'5 2 N •5 0 a -OS \'S 0 2 N Q) 0 >>■3 a>N > 0 =3 = 2 8 so 03 cc \'g 3 I S N 0 0 >>« e 1 tí I
[ példás ;0 1 megfelelő S •O > a> ¿í Szerv. 20. S-a i felmentve \' összesen jeles <0 elégséges 1 elégtelen Rj 35 > O é s 5 S - c ¡0 =1 00 "ri Szerv. 20. S-a i felmentve I Rajzpótló 00 "3 •0 I elégséges I elégtelen Szerv. 20. §-a e felmentve I összesen jeles -0 I elégséges I elégtelen ot ce > O é s 1« ¡O «J 2 Szerv. 20. S-a a felmentve Szerv. 24. S-a i felmentve összesen
22 4 1 — 3 3 33 1 3 9 9 6 3 3 _ 33
37 4 — — 1 — 42 5 10 13 2 5 — — 2 5 — — — 42 7 4 17 13 1 — — 42
18 10 3 3 4 2 40 9 10 8 7 4 2 40 3 13 12 6 4 2 — 40
,11 4 — — 3 — 18 5 4 2 1 1 — — 1 1 — — 3 — 18 2 7 3 3 3 — — 18
29 1 — — 2 — 32 5 7 15 3 2 32 4 10 13 3 2 — — 32
18 5 4 — 1 — 28: 2 2 6 1 — — — 2 5 9 — 1 — 28 3 11 11 2 1 — — 28
27 10 2 — 5 1 45 4 9 -2 1 5 1 9 3 9 2 — — — 45 3 13 17 6 5 1 — 45
9 7 — — — — 16 4 5 4 — — — 2 1 — — — — 16 1 5 10 — — — — 16
29 4 — — 2 — 3öj 8 14 8 3 2 — — — 35 10 14 7 2 2 — — 35
16 1 — — 2 1 20 — — — — — 3 3 9 2 — 2 1 20 3 5 8 1 2 1 20
j21 ! 8 2 — — — 23 1 2 — — — — 3 12 3 1 1 — 23 5 10 8 — — — — 23
2 2 12 14 9 1 2 12 14 1 4 3 6 12 14
14 — — — — — — —: — — _ 4 2 7 1 — 6 3 1 — _
12 — — — 1 13 — — — — — — 2 7 3 — — — 1 13 7 3 2 — — 1 — 13
12 o 1 — — — 2 16 8 10 — — — — — — 3 11 1 3 — — — 2 16 8 10 5 4 1 — — 1 5 16 8 10
10 — — — — — — — — — — — 6 — — — — 2 4 1 — — 2 1
r <o 8 o co CM SOfr 01 1 3:8 1 « 00 CT> 00 8 8 8 CM O) * CM CO £ _ CM 00 CM ej CM CM - 0 S Tf
— 50 —
IX, A tanév végén jelen volt tanoncok megoszlása kor, honosság és szülők állandó
A t a n é V V é g é n
k ö Z ü 1 száma, "akiknek szülői vagy törv. képv. állandóan megoszlása törlőik állandó
X X o Zalavármegye más községében c 3-st Cfl -CJ i 5 J2 5 a) várme-
aS s •íS s 09 EB 41 c c c c c c 1912-ben e c c c c C G > co 0 c P M « s 03 E £ 0 0 03 .tí fejt OJ >. SJO aj P C OJ 0)
— 53 X 1 X a> •Q l 5> X 1 (O 2 X 1 m 2 x; i s ¿3 1 co s X i s £3 i © 5 ■O 1 ® 2 X s X 1 X3 J. X l X ■C 1- « g2 0J ■O 0) E \' cű Cfl .¿¿-03 §2 T: u CO ^ N •rt i: u NsO 0 ^^ M CJ É H ■ca > t/3 •0J h/0 CJ > 3 •O Vasvármegye 03 >. M HJ c
s w N 1, te U 1 t t c 1 akik -aj \'57 cn
O O s y ts e l 1 2 3 4 5 CQ X O.
Elők. 33 — 6 6 3 7 4 1 2 _ 1 _ 2I33 20 8. 5 _ — _ 1 —
A) I. 42 1 6 12 10 7 5 1 42 24 12 6
B) I. 40 — 810 7 5 2 6 2 40 20 14 6 — — 1 1 —
Téli I. 18 3 2 1 3 3 3 1 1 — — 1 _ — — 18 17 1
I. 1. 32 1 8 12 1 4 1 1 3 1 32 29 2 1
A) II. 28 — 1 8 7 6 2 2 2 2£S 21 4 3
B) II. 45 6 9 12 8 3 o 1 45 32 • 7 « 1

Téli II. 16 — — — 3 3 2 3 1 2 1 — 1 — 16 16 — — — — — —
II. 1. 35 — 4 9 7,12 1 1 1 35 31 1 3
A) III. 20 — — - 211 3 1 1 1 — — — 1 — 20 13 4 3 1
B) III. 23 — — — 4 6 8 3 2 23 18 31 2 — — — — — —
T. III. 12 — — 1 2 3 1 2 1 — — — 2 — 12 12 — — — — — — — —
III. 1. A) IV. 14 13 3 6j3 fi |14 13 14 11
3 4 1 1 1

B) IV. 16 4 1 6 1 1 1 1 1 16 12 2 2

T. IV. IV. 1. 8 10 1 4 3 1 1 1 1 8 10 7 1
— — 1 2 r 1 — 1 1 10
összeszen 1 P* 00 cm 3 •T a> oo 8 L ;cm lO cm = co - m - (O ! 1! ifi ft P 8 m co i r 11 - - cm
— 51 —
lakóhelye törvényhatóságonkint és szülőik, III, törv, gondviselőjük foglalkozása szerint
j e 1 e n V o 1 t t a n u 1 Ó k
hatóságonkint szü lakóhelye szerint megoszlása szülőik, illetőleg más törvényes gondviselőjük foglalkozása szerint
gyék b) Törvényhatósági városi -o CO o B B o N N CO ft >® B V •o n o ■o *ö3 CO (O SU ■a (iapsz.1 CO 3 *s JV cn B 10 CO c re .o -X re ÖJ5 >> 00 re >
Kisbirtokos, kisbér ra re
| Souiogyvármegye | Zalavármegye Tanulók száma együtt Budapest Tanulók száma együtt összesen CA c. B C «T o O i— 2 CO 2 | Egyéb őstermelő -CU Sí o> CO T3 N C3 BJ5 -O >> M w Földm., munkás, n | Kisiparos T3 SU M QJ CO \'iM « a J3 -a> ÖJD w | Ipari napszámos Kiskeresk., kisváll N — c "33 •o V -M CO CU 5- o Egyéb keresk. vagy kö segédszemély Keresk. munkás v. \'5. CO ® CU -o a N ■<0 I > N MZ 5 wi •s= 03 lő > £n ca w -O \'¿2 "W RJ le \'S« Katona- v. esendői Különböző foglalkozási dolgozó napszámos Nyugdíjas altiszt, szóig napszámos Magánzó, eltartást Házi cseléd Összesen
4 28! 33 — — 33 10 _ _ 3 3 10 5 33
6 36; 42 — — 42 7 4 2 4 2 11 1 1 — — 3 — 1 — 5 1 _ _ 42
4 34; 40 — — 40 — — — 14 11 2 — 1 1 1 5 1 1 — 1 _ — 2 40
18 18 — — 12 3 — — 4 4 — — — — — — _ 2 — _ _ 1 1 18
_ 31 31 1 1 32 _ _ _ — 8 5 3 1 2 1 5 — _ 2 5 — 32
3 25 28 — — 28 _ _ 2 4 8 1 — — — — 2 3 — 7 1 _ _ 28
5 39 45 — — 45 1 — — 4 13 12 1 1 — — 1 — 7 — 1 2 2 __ 45
— 16 16 — — 16 4 3 — — — 2 1 — — — 3 — — — :_ 2 _ 1 _ 16
1 32 33 2 2 35 — — — 2 14 — — — 4 — — 8 1 2 1 3 _ 35
2 17 20 — — 20 2 5 — — 2 —- 1 3 1 — ■— — 3 1 — 2 _ — 20
2 21 23 _ _ 23 3 fi 10 2 1 1 1 23 12
— 12 12 — — 12 — — — 3 3 — 2 _ _ 2 _ 1 _ _
— 14 14 — — 14 _ — — — 3 1 — 1 — 1 1 1 2 — — 3 1 _ 14
— 12 13 — — 13 1 3 — — — — 1 1 1 — — — — 4 1 — 1 _ _ 13
2 14 16 — — 16 — — — — — 9 — — 2 1 — — 1 — — — 2 1 — 16
1 7 8 2 _ 8
— 10 10 4 1 1 1 2 — 10
8 S CO 1 co eo i 00 cn oo - B5 o 00 a> o CO 00 CN o <£> t- w a oo 00 00 CM
52
X. Statisztikai kimutatás a tanév végén maradt iparos- m
2
(S l-l w OJ N C/3 >\' N =o
tanév végén ma tanoncok száma eo <u > ■s £ s ni N t/J -0) JSÍ N CO 0J =o £ ■a) J3 CA O l-i •«B N tO c
>> 53 -M N ¡» Cfl re N *o km tu N cn -O ifi o M O T3 n -4> EuO O ■a =o T3 0) N cn :3 u* to c Öfl XJ N c/3 -O a. \'QJ •o CA <U o o. N cfi •M .5 ■a C0 E i 1 M £ | Fényképész =o c N r. -W — cfl O ra _c3 a. •S Si \'s -<U E 1 C/D a> c <D X, N CO -a; o. 1 Kalapos s- -cd Kályhás 1 Kárpitos
o < < < < -«I ca CQ CQ m ;CQ ,b u U CJ ü-, tt. OjX ÜS
Elők. 33 _ 4 212 ? 1 1 1
A) I. 42 ■ 12 13 1 — 4 1 i
B) I. 40 o 1 1 0 1 1 7 1 lj

Téli 1. 18 1
1.1. 32 5 1 1
A) II. 28 _ —■ 9 9 _ — — — _ — i!— —
B) II. Téli II. 45 16 0 1 1 1 7- 1 i 0
° 1 ■ i
II. 1. 35 1 4 1 2 i
A) III. 20 1 3 1 1 i
i
B) III. 23 1 5 1 í 4 i i
Téli 111. 12 2 1 1 • i
III. 1. 14 1 1 2 i
A) 1Y. 13 ■ o - 1 i i 2
B) IV. 16 3 1 _ 2 _ i _ 2 1 — —■ ■J
Téli IV. 8 1 ■ i
IV. 1. 10 1 ! 1
Összesen 1 © ca cm - - t- cm 5 - cm o) cm © cm 1 te
- 53 —
tanoncok létszámának iparág szerinti megoszlásáról.
Kéményseprő Kocsifényező Kovács Könyvkötő Köteles Kötő-szövő Kőmives Lakatos Látszerész Magyar szabó Mérlegkészitő Molnár 1 Műszerész | Női szabó | Nyomdász Órás | Pincér 1 Rézműves 1 Sütő Szabó | Szobafestő m o :S N Cfl Tüzőnő Üveges | Vasesztergályos I Villanyszerelő Nincs helyben Összesen
1 — — 1 1 — — — — — — 6 1 10 — 1 1 — — — JU 11 33 42
1 — 1 — _ 8 1 _ 1 — 1 23 — — 5 2 6 2 8 — 1 — — • i n i 40 18 32 28 45 16 35 20 23 12 14 13 16 8 10
1 1 1 4 1 3 1 8 1 3
1 8 g
— — _ — — — — 26 — 3 -- 1 Q — 1 — _ j
■ s, 0 1 o 0 1 1
_ _ 1 4 _ - 1 10 1 1 1 6 4 — : 1 j ! 1 1
7 8
CM « - m - - r- CM o M — - - t- t- <o - ■«t <y> - 1 OS \'«2 00 CM CM - • - S t
I, Statisztikai kimutatás a tanoncok létszámának alakulása, vallása, anyanyelve szerint és az igazolt és igazolatlan mulasztásokról.
A tanoncok létszámának alakulása a tanév folyamán ■a ca A tanév végén maradt létszámból
beiratkozott félsz ca B « vallás szerint anyanyelv ti m u 1 a s z t 0 t t
Osztály E -<U c u >> e •"S -Sl szerint igazolva igazolatlanul összesen
_cu <5 > \'¡a . o tn •ű n o ¿t > o ¿i 2 c V ca 01 tsí ca n o cb >> c ca v- ca >> M ca £ cl) ■c ca b/3 cb •c o» :0 n £ 5 ¿t aj cb •c m 4) £ c cu 00 <u n ca ca :0 ca -cd > > 8 ku r: s ° ca •c "cb ■5 V) 3 KB E 5 u > cu oi> kb « ■03 cb N c o ca cl) N ca ca íO i* cb >. 0J3 ca E c tu ca cu N ca ca :0 > ^ -o) c/3 .2 2 < = u c o c cb >> c -cb 0- 53 1-i •o >> n -cb cj c o c w >. e -cb o-•15 -o c -cb 5 ca £ «5 £> O) o c o c cb c •cb c>--1a Ím ■o ■ e. ■ca j=
Elők. A) 1. B) I. Téli I. I. 1. A) 11. B) 11. Téli 11. II. 1. A) III. B) 111. T. III. III. 1. A) IV. B) IV. T. IV. IV. 1. 21 35 30 18 29 29 34 19 43 37 35 13 26 30 34 11 20 15 14 20 2 6 4 18 3 2 1 2 2 1 36 49 50 20 35 33 52 19 46 37 37 14 28 30 36 12 20 2 1 2 4 5 2 5 16 13 1 13 16 20 4 10 1 6 8 2 3 2 1 6 1 .1 1 1 1 _ 1 3 7 10 2 3 5 7 3 11 17 14 2 14 17 20 4 10 33 42 40 18 32 28 45 16 35 20 23 12 14 13 16 8 10 30 35 31 18 28 26 43 16 33 19 23 12 11 11 12 8 8 1 3 1 1 2 1 3 1 1 1 2 3 6 4 1 1 2 3 1 3 33 42 40 18 32 28 45 16 35 20 23 12 14 13 16 8 10 33 42 40 18 32 28 45 16 35 20 23 12 14 13 16 8 10 33 42 40 18 32 28 45 16 35 20 23 12 14 13 16 8 10 33 42 40 18 32 28 45 16 35 20 23 12 14 13 16 8 10 17 23 18 9 18 14 13 11 27 7 16 10 7 11 8 3 7 420 473 711 313 750 270 478 447 1247 150 450 369 385 105 125 225 128 9 12 12 6 11 7 27 5 7 5 7 1 7 2 2 102 111 147 175 105 33 516 81 35 15 68 307, 65 16 11 9 20 16 13 6 7 23 11 12 8 31 5 3 1 26 35 30 15 29 21 40 16 34 12 23 11 14 11 10 3 9 522 584 858 488 855 303 994 528 1282 165 518 676 450 105 141 225 139
Összesen 1 8 in m 2! co oo - - Ü m 5 3 co oo r- CD CM in o -a- 1 8 a> cm o CM SS í- ■O 2 o 00 co cm co 00 oo
54
TARTALOM:
Oldal
I. A jövő tanévre vonatkozó tudnivalók ............. ...... 3
II. Jelentés az 1930—31. tanévről ........................ 5
III. Felügyelet .......................................... 15
IV. Tanítótestület ... .................................... 16
V. Minősítési osztályzat ................................. 19
VI. Az iparostanonciskola 1930—31. tanévi költségvetése ... 20
VII. Munkakiállitás ...................................... 44
"Vili. Statisztikai kimutatás a beirt iparostanoncok iskolai előképzettségéről és a tanév végén maradt tanoncok tanitási eredményéről ........................... 48
IX. A tanév végén jelen volt tanoncok megoszlása kor, honosság és szülőik állandó lakóhelye, törvényhatóságonkint és szülőik, ill. törv. gondviselőjük foglalkozása szerint 50
X. Statisztikai kimutatás a tanév végén maradt iparostanoncok
létszámának iparág szerinti megoszlásáról ......... 52
XI. Statisztikai kimutatás a tanoncok létszámának alakulása,
vallása, anyanyelve szerint és az igazolt és igazolatlan mulasztásokról ................................. 54

Insert failed. Could not insert session data.