Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
6.06 MB
2017-12-20 10:43:03
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
879
2405
Rövid leírás | Teljes leírás (8.13 KB)

SZILVESZTERI   TROMBITA 
Azoknak, akiknek  a könyvtár mást jelent 

Ki megy  a könyvtárba szilveszterezni? 

Öt éve nem sötét a könyvtár szilveszter éjjelén. A fényeket azonban nem hazajáró lelkek keltik e szokatlan időpontban. Sőt nem is a könyvtárosok maradtak itt egy utolsót túlórázni az évben.

Czupi Gyulát, a könyvtár igazgatóját kérdeztük: 

­ -Miért lehet a könyvtárban szilveszterezni?   ­
-Azt gondolom, hogy a könyvtár mindenkié. Még Szilveszterkor is. Egy olyan  hely, ahol az emberek otthon érezhetik magukat.  

­ -Otthon? Egy könyvtárban csendben illik olvasgatni a könyveket.           Otthon azért mást is csinál az ember…  ­ Mi nemcsak a csendben olvasgatást nyújtjuk az embereknek. Mondok egy példát. Bár a könyvtár 9­kor nyit, de mi már fél  nyolckor beengedjük az embereket. Megkínáljuk őket egy teával, és elolvashatják a lapokat ­ nem ideális program ez otthonra is? 
 
­ -De. Na de mégis? Szilveszterkor könyvtár? Honnan jött az ötlet? 
 -­Szeretem vendégül látni a barátaimat, szeretek együtt ünnepelni velük. Miért lenne  ez alól a szilveszter kivétel? Így hát meghívtam őket arra a helyre, ami nekem is  otthonom ­ a könyvtárba. De nemcsak őket, hanem bárkit, aki úgy gondolja, hogy                           szeretne benézni ilyenkor is hozzánk. És mindenkit barátként fogadtunk. 
 
­ -És zene és buli volt a könyvtárban?  ­
-Zene is volt, buli is volt, meg sok minden más is. Éppen ez volt benne a különleges.  Filmet néztünk, ki­ki kiválasztotta a maga zenéjét, és meghallgattuk, beszélgettünk,  táncoltunk. Az emberek jöttek, mentek, egy nagy éjszakai kultúrkávézó lettünk. A  gyerekek bebarangolták a könyvtárat és kedvükre fogócskázhattak a polcok között,      ­ Miért lehet a könyvtárban szilveszterezni?   Azt gondolom, hogy a könyvtár           mindenkié. Még Szilveszterkor is. Egy olyan  hely, ahol az emberek otthon érezhetik  magukat.              

­  -És az idén?   ­
-Idén is várom minden barátomat, minden olvasónkat, és minden érdeklődőt, jöjjön   bárhonnan is. Most már, akárcsak tavaly, élőzenét is élvezhetünk. Ideális családi program vagyunk, mivel igyekszünk szórakoztatni a gyerekeket. Őket nehéz volna leültetni egy helyben, de nem is ez a célunk. A könyvtár korlátjairól hegymászó felszerelés fog lógni, és ők a levegőbe emelkedhetnek a segítségével ­ ezt nagyon                           szokták szeretni. Kipróbálhatnak hangszereket, és a gólyalábazást.

Miért jött el tavaly szilveszterkor az M1 tévé  Nagykanizsára? 

Tavaly szilveszter éjszakáján az M1 tévé körbenézett, hol lehet valami többet találni,  mint a hagyományos vacsora­zene­tombola­éjféli pezsgő összeállítást. Két ilyen                 helyszínt választottak ki: az egyik Kanizsa volt. 

A tévé műsorvezetője így vezette fel az M1 riportját:  “A középkorban érezhette magát az, aki a könyvtárban várta az új évet. Bornemissza     Tamás éjfél előtt járt a helyszínen.” 

Részlet a riportból:    Bornemissza Tamás: Hosszú évek óta van már Szilveszter munkatársaknak, könyvtárbarátoknak, valamint a meghívottaknak. De most ez egy teljesen egyedi attrakcióval bővült. Középkori szilveszternek lehetnek tanúi azok, akik itt vannak. Először is, mi az, hogy                             egy batyus bál ez a szilveszter, másodszor meg ez nem az a falkirúgós fajta szilveszter…    Czupi Gyula  : Igen, nagyon kulturált közönségünk van, az talán látszik, a zene is nagyszerű.  A batyus meg egy Zalában ismert kifejezés, ez azt jelenti, hogy mindenki hozza magával az enni­ és innivalót. Mi pedig adjuk az épületet, adjuk a programot, egy kedves társunk hozta                               nekünk a zenekart.    Bornemissza Tamás:  Ami a középkoriságot illeti, az egyrészt megnyilvánul a zenében,                       másrészt a gólyalábasok jelenlétében, harmadrészt a...

Insert failed. Could not insert session data.