Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
5.93 MB
2018-02-15 15:00:11
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
562
2377
Rövid leírás | Teljes leírás (93.77 KB)

A Nagykanizsai Zsigmondy Vilmos Kőolajbányászati és Mélyfúróipari és a Winkler Lajos Vegyipari Technikum
évkönyve
az 1962-63. iskolai tanévről,
a technikum fennállásának 12. évéről
A tantestület tagjainak közreműködésével összeállította Szabó Géza műhelyfőnök

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

A NAGYKANIZSAI ZSIGMONDY VILMOS KŐOLAJ BÁNYÁSZATI ÉS MÉLYFŰRélPARI ÉS A WINKLER LAJOS VEGYIPARI TECHNIKUM
\\ * i , 1
ÉVKÖNYVE
AZ 1962-63 ISKOLAI TANÉVRŐL, A TECHNIKUM FENNÁLLÁSÁNAK 12. évéről

A TANTESTÜLET TAGJAINAK KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL ÖSSZEÁLLÍTOTTA SZABÓ GÉZA MÜHELYFŐNÖK
A NAGYKANIZSAI ZSIGMONDY VILMOS KŐOLAJBÁNYÁSZATI ÉS;MELYFŰRÓIPARI ÉS A WINKLER LAJOS VEGYIPARI TECHNIKUM ~~
ÉVKÖNYVE
AZ 1962—63 ISKOLAI TANÉVRŐL, A TECHNIKUM FENNÁLLÁSÁNAK 12. évéről

«
A TANTESTÜLET TAGJAINAK KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL ÖSSZEÁLLÍTOTTA SZABÓ GÉZA MÜHELYFÖNÖK
F. k.: Bíró Ferenc — 63-889 Nyomda, Nagykanizsa
A nehézipar fejlődése és a technikusigény
A mindenkori iskolai évkönyvek olvasói elsősorban az iskola jelenlegi tanulói, a szülők, s — ha kezükbe kerül — az iskola jövendő tanulói sorából kerülnek ki.
Gyakran tapasztaljuk, hogy az említett három olvasótábor mennyire tájékozatlan arról, hogy a tanuló, aki átlépte az iskola küszöbét, és kezd gyökeret ereszteni egy ipari ágazatban, tulajdonképpen hová is került, világ- és országos viszonylatban hol a helye s milyen kilátásai vannak a jövőre? Ügy véljük, nem árt, ha némi tájékoztatást nyújtunk a szülőknek, kik bizalommal felénk fordultak és gyermekük jövőjét részben reánk bízták. Hasznos lehet e néhány sor a hivatásukra készülő, vagy pályaválasztás előtt álló fiataloknak, kik nemcsak tájékozódást, de erőt is meríthetnek belőle, felfedezvén önnön fontosságukat, szerepüket az ipari élet hatalmas mozgásában.
Iskolánkban, közös igazgatás alatt, egy kőolajbányászati és mélyfúróipari, valamint egy vegyipari technikum működik. Aki megkezdi nálunk tanulmányait, rendszerint egy életre eljegyzi magát a nehéziparral.
A nehézipar elnevezés alatt eredetileg a szén- és vasércbányászatot, vaskohászatot és acélgyártást értették. Később — az ipar fejlődésével — a fogalom kibővült és ide sorolták a bányászatot (beleértve a kőolaj bányászatot is), valamint a kohászatot, villamosenergia termelést, gépipart, vegyipart és építőanyagipart. Az ipar további fejlődésével az tovább differenciálódott, felfogásbeli különbségek is kialakultak. így az egyes országok ipari struktúrájának megfelelően az ipar legfelsőbb vezetői, irányítói csoportosítják az ipart megfelelő ágakra.
Magyarországon m a a nehéziparhoz tartozónak tekintik a bányászatot, a vas-, acél- és fémgyártást, a villamosenergiaipart, az építőanyagipart, a vegyipart és a gumi- és műanyagipart.
Ez a megkülönböztetés indokolt. Ugyanis, míg a nehézipar elsősorban termelőeszközöket állít elő, a könnyűipar inkább fogyasztási cikkek gyártásával foglalkozik. Azonban a nehézipar is egyre fokozódó mértékben állít elő fogyasztási cikkeket is.
A nehézipar fejlesztése minden iparosítás elsődleges szempontja, mert csak a nehézipar gyorsütemű fejlődése biztosíthatja a többi iparág fejlődését. Nem véletlen, hogy a magyar nehézipar termelése 1949 és 1960 között megnégyszereződött, míg a könnyűiparé megháromszorozódott.
A közelmúltban fejezte be 2000 szakember népgazdaságunk 2 0 éves távlati tervének kidolgozását. Eszerint 1980-ig az ipari termelés legalább ötszörösére emelkedik. Egy gyakorlott technikus „kiképzési" ideje 10—15 év. A műszaki szakember-képzés tehát szükségszerűen a távlati tervek csoportjába tartozik s e távlatba már technikus jelöltjeink tudását, szakképzettségét is belekalkulálták.
A második ötéves terv (1961—1965) közelebbről érint bennünket. Benne az ipar 48—50 százalékos növekedését irányozták elő, ebben elsősorban a nehéziparét. A tervidőszakban a termelékenységnek 32—33 százalékkal kell növekednie. Ez a növekedés nemcsak a rekonstrukciós tervek végrehajtásával, hanem a közép- és felsővezetés minőségének javulásával, tehát az egyre jobban képzett technikus-réteggel valósítható meg.
3
Tanulóinkat és a szülőket elsősorban a nehézipar két ága, a k ő o 1 a j -termelés és avegyipar érinti és érdekli. — Gyakran halljuk a kérdést szülők részéről: hol helyezkedhetnek el technikusi oklevelet nyert gyermekeink?
Feleletünk röviden: 1965-re kőolajból 2,2 millió tonnát, földgázból legalább 1800 millió m3-t kell termelnünk. A három energiahordozó (szén, kőolaj, földgáz) közül világviszonylatban, de hazai viszonylatban is a kőolaj és földgáz felhasználás terén jelentkezik legnagyobb fejlődés, ötéves tervünk földgáztermelési terve példátlan nagy ütemű, az értékesített földgázmennyiség a megelőző időszakéhoz képest tizenötszörösére nő. Könnyű elképzelni, hogy milyen munkaerő-igény jelentkezik a kőolajfúrás, kőolajtermelés ás távvezetéképítés, üzembentartás tekintetében. Ha még ehhez hozzávesszük a víz-, szén- és érckutatás fúrásait is, a jövő "kőolajbányász-és mélyfúróipari technikusa nagy bizakodással tekinthet életpályája felé.
A vegyipar fejlődése 75 százalékkal haladja meg ötéves tervünk végére az 1960. évi termelést, tehát továbbra is gyorsabban fejlődik az ipar átlagánál. így is a vegyipar fejlődésének csak kezdetén vagyunk, hiszen dolgozóinak létszéma az ipar összes dolgozóihoz viszonyítva kb. 4 százalék, de termelési értéke kb. 6 százalékát adja az összes ipari termelésnek. — Ezen évkönyv terjedelme miatt itt lehetetlen közölni a vegyiparnak akárcsak a legfontosabb mutatóit is. Ehelyett hadd soroljuk fel a legfontosabb hazai vegyipari üzemeket, melyekben már végzett és még végzendő vegyészeink dolgoznak, illetve dolgozni fognak. Így az ország térképén nyugatról, keletre: Mosonmagyaróvári Timföldgyár, Zalai Kőolajipari Vállalat, Ajkai Timföldgyár és Alumíniumkohó, Péti Nitrogénművek, Inotai Alumíniumkohó, Almásfüzitői Timföldgyár, Szőnyi Kőolaj lepárló, Lábatlani Cementgyár, Dorogi Szénfeldolgozó, Veszprém megyei Festékgyár (Medicolor), Pécsi Kokszművek, Magyar Viscosagyár Nyergesújfalu, Dunai Vasmű vegyi üzemei, Budapesti Vegyiművek, Egyesült Vegyiművek Budapesten; ugyancsak Budapesten a Chinoin Gyógyszervegyészeti Gyár, Kőbányai Műanyaggyár, Egyesült Gyógyszergyár, Óbudai Gázgyár, Ruggvantaáru-gyár; kőolajlepárló Csepelen és Százhalombattán, Dunai Cementmű, Tiszamenti Vegyiművek Szolnok, Borsodi Vegyikombinát, Berentei Vegyiművek, Tiszai Vegyi Kombinát.
A felsoroltakon kívül természetesen még sok kisebb üzem, valamint számos kutatóintézet nyújt működési lehetőséget a jövő vegyésztechnikusa számára. Fenti üzemek nagyrésze bővítés alatt áll, a nagy kombinátok pedig újabb és újabb termékek gyártását kezdik meg. Tervbe vették további új nagy vegyiüzemek létesítését is.
Közismert, hogy üzemeink technikus-ellátottsága a fejlett ipari államokéhoz képest elmaradt. 1961-ben hazánkban 7300 technikus végzett az összes nappali, esti és levelező tagozaton. Ebből a vegyésztechnikusok száma becslés szerint kb. 400-ra tehető. Kőolajbányász-tech-nikus képzés csak iskolánkban folyik, évente negyvenen-ötvenen kapnak oklevelet. Ezek a számok azt jelentik, hogy öt év alatt kb. harmincszor annyi technikust képeztünk, mint a háborút megelőző öt év átlagában. A kereső technikusok száma hazai viszonylatban mintegy 60 ezer.
Látható, hogy a fejlődés szép, de még mindig nem elég. Szinte hetente keresik fel iskolánk mindkét technikumát a vállalatok képviselői, hogy technikusigényüket kielégítsék s a legtöbb estben üres kézzel kénytelenek távozni. Újabban szerződések ajánlásával, illetve kötésével igyekeznek biztosítani a hiányzó technikusokat.
4
Reméljük, e rövid írás érzékelteti, hogy tanulóink előtt milyen nagyszerű perspektíva áll. Elsősorban a tanárokon, tanulókon, szülőkön múlik, hogy jól képzett, a munkát szerető, becsületes technikusok kerüljenek az ipar vérkeringésébe, s ott gyümölcsöztetve tudásuk legjavát, hasznára váljanak önmaguknak, a társadalomnak; hogy részt vegyenek abban a folyamatban, mely a magyar nép életszínvonalát soha nem látott magasra emeli.
Tapolczay Miklós
5
AZ 1962-63-AS TANÉV TANÁRI TESTÜLET
Tanár neve:
PERVEIK TIBOR igazgató,
„A nehézipar kiváló dolgozója"
MEIXNER BÉLÁNÉ igazgatóhelyettes, „Az oktatásügy kiváló dolgozója"
SZABÓ GÉZA műhelyfőnök, gépészmérnök
KÜRONYA ISTVÁN laborfőnök,
„Az oktatásügy kiváló dolgozója"
ALPÁR GYÖRGY technikus tanár
BALOGH ALAJOS technikus tanár
Tanított tárgyak:
/
műhelygyakorlatok
szerves kémia, laborgyak.
elektrotechnika,
szakgéptan,
műhelygyakorlatok
technológia, laborgyak.
szabadkézi rajz, ábrázoló geometria, műhelygyakorlatok
BANGÓ ZOLTÁN gépészmérnök
BENE JÓZSEFNÉ r. tanár
BIRÓ FERENC r. tanár
CSERFALVI JÓZSEF r. tanár
„A nehézipar kiváló dolgozója"
HÁNCS LAJOSNÉ technikus tanár INKOVICS LÁSZLÓ technikus tanár JÁNOSSY KLÁRA olajmérnök
KISS GIZELLA r. tanár
KOCSI TIBOR r. tanár
mechanika, gépelemek, elektrotechnika, szakgéptan, műhelygyakorlatok
fizikai kémia, kémia, laboratóriumi gyakorlatok
orosz nyelv és irodalom
szervetlen kémia, kőolajbányászat kémiája, laboratóriumi gyakorlatok
laboratóriumi gyakorlatok
laboratóriumi gyakorlatok
olajtermelés, mélyfúrás, üzemgazdaságtan
magyar nyelv és irodalom, történelem
ásvány- és kőzettan, föld-és őslénytan, teleptan, földmértan
Tanár neve:
Tanított tárgyak:
KUTI ÉVA r. tanár KOLLMANN PÁL r. tanár MATUS ISTVÁN r. tanár
Dr. MÁTZ LÁSZLÓNÉ vegyészmérnök
MEIXNER BÉLA r. tanár
Dr. PINTÉR DÉNES r. tanár címzetes igazgató,
„A közoktatásügy kiváló dolgozója" RADICS ANDRÁS technikus tanár RÁCZ OSZKÁRNÉ technikus tanár SZOMJAS ÉVA r. tanár
TAPOLCZAY MIKLÓS technikus tanár „A nehézipar kiváló dolgozója"
matematika, fizika
testnevelés
matematika, fizika ábrázoló geometria
technológia, laborgyakorlatok, üzemgazdaságtan
magyar nyelv és irodalom, történelem
matematika, fizika
laboratóriumi gyakorlatok
laboratóriumi gyakorlatok
kémia, technológia, fizika, laboratóriumi gyakorlatok
laboratóriumi gyakorlatok
Óraadó tanárok:
BARABÁS LÁSZLÓ bányamérnök GILICZ BÉLA olajmérnök GAYER LÁSZLÓNÉ vegyésztechnikus HÁROMSZÉKI FERENC művezető KELEMEN LÁSZLÓ művezető LÖRINCZ JÁNOS olajmérnök MOLNÁR JENŐ vegyészmérnök NÉMETH LÁSZLÓ koll. igazgató NÉMETH LÁSZLÓNÉ vegyésztechnikus PATAKI JÓZSEF gépészmérnök PATAKI GYULA gépészmérnök TORNYOS FERENC gépészmérnök TÓTH JÓZSEF vegyészmérnök
mélyfúrás mélyfúrás
laboratóriumi gyakorlatok műhelygyakorlatok műhelygyakorlatok mélyfúrás
laboratóriumi gyakorlatok
munkaegészségtan
laboratóriumi gyakorlatok
szakrajz
szakrajz
vegyipari géptan laboratóriumi gyakorlatok
7
Osztályaink
I/a. osztály Osztályfőnök: Alpár György
A tanuló neve Magatartás Magy. ny. és írod. I N 8 5-1 O Történelem Matematika Fizika Kémia Szabadkézi raíz 1 Ábr. geometria Testnevelés Asv. és Kőzettan I Labor. gyak. ra o X cd Ö >r a3 gj =3 s Ált. tan. eredm.
1. Angyalosi Mária 4 3 1 2 2 4 2 3 3 4 3 2 3 1,0
Angyal Pál 5 3 4 4 3 4 4 4 3 2 4 3 3 3,4
Aradi Mária 5 4 4 4 3 3 4 4 4 5 4 3 4 3,8
Áib Anna 4 4 3 3 3 4 4 3 4 fm 5 4 4 3,5
5. Bogdán Mária 5 5 5 3 4 5 5 4 4 3 4 4 4 4,2
Farkas József 5 3 3 2 2 3 2 4 2 3 3 2 4 2,8
Hajdú László 5 4 5 4 4 4 3 4 4 3 4 4 4 3,9
Horváth Ottó 4 3 3 3 2 3 2 3 3 5 3 2 4 3,0
Hosszú József 4 4 3 3 2 4 3 3 3 fm 5 3 4 3,3
10. Koszow István 4 3 3 3 3 3 2 3 3 5 3 2 4 3,1
Káplár János 4 4 3 4 3 4 5 3 3 3 3 8 4 3,5
Kiss Mária 5 4 3 3 3 4 3 4 3 5 4 3 5 3,7
Kósa Miklós 4 3 2 3 3 2 3 2 2 4 4 2 3 2,8
Kovács György 5 4 4 3 2 3 3 3 3 4 3 3 4 3,3
15. Kovács János 5 2 2 2 4 3 2 2 3 3 3 2 3 2,6
Kovács László 5 3 3 3 3 3 3 3 3 3 4 4 3 3,2
Kürthy Zsolt 5 2 2 3 2 3 3 4 3 4 4 4 5 3,6
Magyar Imre 5 3 3 4 2 2 3 3 3 4 3 3 4 3,3
Mátrai Károly 4 3 3 3 3 4 3 2 3 5 3 3 5 3,3
20. Molnár János 4 3 2 2 1 2 1 3 3 fm 5 2 3 1,0
Pengler Imre János 4 3 2 2 2 2 2 2 2 2 3 2 4 2,3
Solti Károly 5 5 5 5 5 5 "5 5 5 5 5 5 5 5,0
Schátler Viktória 5 3 3 2 2 3 2 4 4 3 3 2 3 2,8
Szász György 4 2 1 3 1 2 2 1 3 2 3 2 4 1,0
25. Szász \'Sándor László 5 4 3 4 4 4 4 4 4 3 4 5 4 3,9*
Takács Julianna 5 4 3 3 4 4 4 2 2 4 4 3 4 3,5
Takó Ilona 4 3 3 3 2 2 2 3 1 3 2 1 4 1,0
Tompa Ferenc 5 4 2 3 2 3 3 4 3 3 4 2 4 3,1
Tóth László 5 4 3 3 3 2 3 3 3 4 4 2 4 3,2
30. Végvári Kálmán 5 4 3 5 5 5 5 3 5 4 5 4 5 4,4
Virág Tamás k i m a r a d t
Vukics Mária 5 3 3 3 2 3 4 3 3 fm 4 2 4 2,8
«
I/b. osztály Osztályfőnök: Szomjas Éva
A tanuló neve Magatartás Magy. ny. és irod. | Orosz Történelem Matematika Fizika Kémia Szabadkézi rajz 1 Ábr. geometria Testnevelés Ásv. és kőzettan 1 Labor. gyak. Műhelygyakorlat 1 Ált. tan. eredm.
1. Ács Kurucz Sándor k i tn a r a d t
Ballun György 5 3 4 3 3 5 4 4 4 3 5 4 4 3,8
Bacsics Mária 4 3 3 2 2 3 3 3 2 4 3 3 4 2,9
Bodó István 4 2 2 3 1 2 2 3 2 5 3 2 5 1,0
5. Bruckner Lajos 5 5 4 4 5 5 5 5 5 5 5 5 4 4,7
Csányi László 5 2 4 2 2 3 2 3 3 5 3 3 4 3,0
Fucskó Ferenc 5 2 3 2 3 3 4 3 3 4 4 4 5 3,3
Gyimes Gyula 4 3 2 3 2 3 3 4 3 5 4 3 5 3,3
Gombos István 5 4 3 3 3 5 4 3 4 4 4 4 4 3,8
10. Gyulai József 5 3 3 2 2 4 3 3 3 3 4 2 4 3,0
Gyűrűs Attila 5 3 3 3 2 3 3 2 5 4 3 4 3,1
Héjjá Anna 5 3 3 3 2 4 3 4 3 3 4 4 4 3,3
Hofstádter József 4 3 2 3 2 3 3 3 2 3 4 2 4 2,8
Hegyi Zoltán 5 4 4 4 3 5 5 4 4 4 5 5 5 4,3
15. Horváth Antal 5 4 4 3 3 5 4 5 4 5 5 3 5 4,2
Janó Teréz 5 4 4 2 2 4 4 3 4 4 4 4 3 3,5
Kaj tár Zoltán 5 3 4 3 2 4 "4 3 3 3 4 3 4 3,3
Kenderesi József 4 1 1 1 1 2 1 3 2 4 3 2 5 1,0
Koczka Pál 5 4 4 4 3 4 4 3 4 3 4 5 3 3,8
20. Kovács Ágnes 5 3 3 3 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3,2
Kovács Imre 5 3 3 3 2 3 3 3 2 2 3 2 4 2,8
Laki Zsuzsanna 5 3 2 2 2 3 2 3 2 4 3 2 4 2,7
Nemes Attila 4 3 3 2 2 2 3 3 3 3 3 2 3 2,8
Petres György 5 4 3 4 2 4 3 3 3 4 4 3 4 3,4
25. Rábavölgyi Lajos 4 4 3 3 2 2 2 3 2 5 4 3 4 3,1
Rácz Gábor 5 4 3 3 3 4 5 3 4 4 5 3 4 3,8
Simon Sándor 5 4 2 4 3 4 4 4 3 j 4 3 4 3.5
Sneff Gizella 5 5 5 3 4 5 5 5 5 5 5 5 5 4,7
Sólyom László 5 4 4 4 3 4 4 3 2 5 4 2 4 3,6
30. Soós Kálmán 5 4 4 4 3 4 3 3 3 4 4 4 4 3,7
Tófejű Éva 5 5 5 3 4 4 4 4 3 5 3 3 4 3,9
Vaskó Éva 4 3 3 2 2 2 2 3 2 3 2 2 4 2,5
Vas László 5 4 3 3 3 4 4 4 4 3 4 3 5 3,7
Winkle\'r János 5 2 2 2 3 3 2 3 3 4 4 2 4 4,7
I/c. osztály Osztályfőnök: MÁCZ LÁSZLÓNÉ
A tanuló neve Magatartás •a o u 3 c oc to 2 Orosz Történelem Matematika Fizika Kémia Szabadkézi rajz 1 Testnevelés M •11 N -SE tuo s to M c 2 Labor. gyak. Alt. tan. eredm.
1 1. Ágh Mária 5 4 4 4 4 4 4 3 3 5 4 3,9
Balla János 4 3 3 3 4 4 4 3 3 4 3 3,4
Barabás Judit 5 5 4 4 3 5 3 4 4 5 4 4,1
Burján László 5 3 3 3 3 3 2 3 4 4 2 3,0
5. Cserfalvi József 5 4 4 3 4 5 4 4 5 4 3 4,0
Csizmadia Beatrix 5 4 3 3 3 4 2 4 5 3 2 3,3
Csőregi Erzsébet 5 4 4 3 3 4 4 4 4 4 3 3,3
Dányádi József 5 5 4 4 5 5 5 5 fm 5 5 4,8
Dömők János 5 4 3 3 3 4 3 4 3 4 3 3,4
10. Egerszegi Viktória 5 5 5 4 5 5 5 4 fm 4 5 4,7
Fülöp Éva 5 5 5 4 5 5 5 4 5 4 4 4,6«
Gálhidi Julianna 5 4 5 4 3 4 3 4 4 4 3 3,8
Gyimesi László 4 5 5 5 5 5 5 3 3 4 3 4,3
Horváth Géza 4 4 2 2 1 4 2 4 4 3 2 1,0
15. Horváth Irén 5 5 4 3 3 4 2 4 5 4 2 3,6
Ifcsics Márta 5 5 5 5 4 5 4 4 fm 5 4 4,6
Jordanics Katalin 5 5 5 4 4 5 4 4 3 5 4 4,3
Kiss Ferenc 5 3 4 4 4 5 4 4 3 4 3 3,8
Küronya Pál 5 5 5 5 5 5 4 4 5 5 5 4,8
20. Lékay István 5 5 5 4 4 4 4 4 5 4 4 4,3
Molnár József 5 5 4 4 5 5 4 5 4 5 4 4,5
Nagy Ferenc 5 4 3 3 4 5 3 4 3 4 4 3,7
Pintér Julianna 5 4 4 4 3 3 4 4 4 4 4 3,8
Porteleki Ilona 5 5 5 4 4 4 4 4 5 4 4 4,3
25. Szabó József 5 4 3 3 3 5 4 4 2 3 3 3,5
Szittár László 5 4 4 4 3 4 3 4 5 4 3 3,8
Tonk Emil 5 4 4 3 2 4 3 3 4 3 3 3,3
Tóth Endre 5 3 3 4 5 4 5 2 3 2 4 4,0
Tóth Ferenc 5 3 3 2 3 3 3 3 5 3 2 3,0
30. Tóth Tibor 4 1 1 1 2 3 2 3 3 2 2 1,0
Túri Zsolt 5 4 4 3 4 4 4 4 5 4 3 3,9
Virág Ágnes 5 4 4 3 4 4 3 4 3 3 3 3,5
Zala Péter 5 4 4 4 4 5 5 5 5 5 4 4,5
Csík Irén 5 4 4 2 2 3 2 2 4 3 3 2,8
I/d. osztály Osztályfőnök: KUTI ÉVA
A tanuló neve Magatartás Magy. ny. és írod. 1 Orosz Történelem Matematika Fizika Kémia Szabadkézi rajz 1 Testnevelés OB cfl N Ti -<1> W tu a a. a ¡3 Labor. gyak. Ált. tan. eredm.
1. Bajor Katalin 5 5 3 3 4 4 3 4 3 5 4 3,8
Balogh Mária 5 5 3 3 4 4 4 3 5 4 2 3,7
Both Mária 5 3 4 3 2 3 2 3 4 3 2 2,9
Cserjés Magdolna 5 4 4 3 3 4 3 3 4 4 4 3,6
5. Fábián Anna 5 5 5 5 4 4 4 4 4 5 4 4,4
Gaál Zoltán 5 5 5 5 5 5 5 4 4 5 4 4,7
Gerbely Ferenc 5 4 4 5 4 5 5 4 ím 5 4 4,4
Hajdú Katalin 5 5 5 4 3 4 3 3 5 5 3 4,0
Horváth Margit 5 4 3 4 4 4 3 3 5 3 3 3,6
10. Horváth Zsolt 5 4 5 5 5 5 4 4 5 4 4 4,5
Kalocsai Péter 5 3 2 4 4 4 3 3 3 3 4 3,3
Kálmán Károly 5 4 3 3 3 3 3 3 4 4 3 3,3
Kigyóssy László 5 5 4 4 3 4 4 3 4 5 3 3,9
Kiss Viktor 5 2 3 5 2 4 3 3 4 3 3 2,9
15. Liplin Júlia 5 5 5 3 4 4 4 3 3 5 4 4,0
Mátrai György 5 3 3 4 4 4 4 4 4 5 3 3,8
Menegáti József 5 4 4 4 4 4 4 4 4 5 4 4.1
Párta László 5 4 5 4 4 5 4 4 5 5 3 4,3
Pervein Tibor 5 5 4 4 5 5 4 4 4 5 4 4,4
20. Péntek Zsuzsanna 5 4 4 4 3 5 4 4 5 4 3 4,0
Plander Ágota 5 4 3 4 4 4 4 3 5 4 3 3,8
Sólymos László 5 4 2 3 4 4 4 3 5 4 3 3,6
Soós Tibor 5 4 5 5 5 5 5 5 5 5 4 4,8
Szabó Ágota 5 5 5 4 5 5 5 4 5 5 4 4,7
25. Szányi Gyula 5 4 3 3 3 4 3 3 5 4 3 3,5
Takács József 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5,0
Takács, Tibor 4 3 4 4 4 4 4 5 5 4 4 4,1
Tóth Gyula 5 4 4 3 4 5 4 4 4 4 4 4,0
Tóth István 5 3 2 2 3 4 2 3 fm 3 2 2,7
30. Töreki Sándor 2 4 4 3 3 4 3 4 3 3 3 3,4
Varga Júlia 5 5 4 4 4 5 5 3 3 5 4 4,2
Wolf Ernő 4 2 2 3 3 2 2 2 3 3 2 2,4
Zábraki Judit 5 4 4 4 3 4 2 4 fm 4 2 3,4
Herke Mária k i m a r a d t
11
H/a. osztály Osztályfőnök: Matus István
A tanuló neve Magatartás T3 C i >> (3 Û C0 Orosz Történelem Matematika Fizika Kémia Testnevelés Mérőszámos ábr. | Olaj-, gáz-, vízt. Gépelemek Mechanika Őslénytan Labor. gyak. Műhelygyakorlat I Ált. tan. eredm.
1. Andris Kálmán 5 8 4 3 3 3 3 3 3 3 2 2 3 2 4 2,9
Bende Margit 5 4 5 4 4 4 4 5 4 4 4 4 4 4 4 4,1
Boncz Barnabás 4 3 2 4 3 3 3 4 2 3 3 2 4 2 2 2,9
Borsos Gyula 4 3 2 3 3 3 3 4 3 3 3 2 4 2 4 3,0
5. Fenyves Ferenc 3 2 3 3 2 3 3 4 2 2 2 2 3 2 3 2,5
Hegedűs György 5 4 3 4 2 3 3 4 3 3 3 2 3 3 3 3,1
Horváth Ferenc 4 2 2 3 1 2 2 5 2 2 2 1 2 2 3 1,0
Horváth László 4 3 2 4 2 2 2 4 2 2 2 1 2 2 3 1,0
Horváth Mátyás 5 4 5 4 4 4 5 4 3 3 4 3 3 4 5 3,9
10. Horváth Sándor 5 4 2 3 2 4 4 4 3 3 2 2 3 3 4 3,1
Kemény János 4 2 2 4 2 2 2 5 2 3 1 1 2 2 2 1,0
Keszler János 4 2 2 2 2 2 2 3 2 2 2 1 2 2 4 1,0
Kovács Tibor 4 3 2 3 2 3 4 3 2 3 2 2 3 3 3 2,7
Kovács László 5 3 2 4 2 3 3 3 3 3 3 2 3 3 3 2,9
15. Magyar László 4 3 2 3 2 3 2 4 2 2 2 2 3 3 3 2,6
Mészáros József 5 4 3 4 4 4 3 4 3 4 2 3 4 3 4 3,5
Mile Károly 4 3 4 3 2 2 3 4 2 3 2 2 3 3 3 2,8
Munkácsi Katalin 5 4 4 3 2 4 3 5 3 4 3 3 3 4 4 3,5
Musitz László 5 5 5 5 4 5 5 4 5 4 5 5 5 4 5 4,7
20. Orbán Ilona 5 5 5 5 4 5 5 fm 5 4 5 5 5 5 5 4,8
Palkó József 4 2 3 2 2 2 2 3 2 2 2 2 2 2 3 2,2
Pelle János 5 3 2 4 4 4 3 3 3 3 4 3 3 2 4 3,2
Rudalics György 4 3 3 4 2 3 2 3 3 3 2 1 3 3 3 1,0
Silló Katalin 5 4 4 4 3 4 3 5 4 4 4 4 3 3 4 3,8
25. Solti Klára 5 5 5 5 5 5 5 ím 5 5 5 5 5 5 5 5,0
Sólyom Judit 4 4 3 2 2 3 2 lm 2 2 2 2 2 3 4 2.5
Stern Veronika 5 4 4 ,4 3 4 4 4 3 4 4 3 4 3 3 3,6
Takács Miklós 5 5 4 5 4 4 5 4 4 4 5 5 4 4 4 4,4
Tóth Éva 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 4 4,9
30. Tóth Júlia 4 3 5 3 2 3 2 3 2 3 x3 2 3 3 3 2,9
Tőke Mária 4 4 5 4 2 3 3 4 3 4 3 2 4 3 3 3,4
Varga Mária 5 4 4 4 3 4 3 4 3 3 3 2 3 3 5 3,4
Vollák Erzsébet 4 3 2 3 2 3 2 fm 2 2 2 2 3 2 3 2,4
Vörös János 5 2 3 3 3 3 2 3 3 3 3 2 2 2 3 2.6
12
Il/b. osztály Osztályfőnök: Háncs Lajosné
A tanuló neve Magatartás Magy. ny. és irod. | Orosz Történelem Matematika Fizika Kémia Ábrázoló Testnevelés Föld- és őslénytan| Mechanika Gépelemek Olajtermelés Labor. gyak. Műhelygyakorlat | Ált. tan. eredm.
1. Bajnóczi Ferenc 5 4 2 5 3 4 5 4 3 3 2 2 4 3 5 3,5
Bakonyi Zoltán 5 3 3 3 2 3 3 3 3 3 2 2 3 2 4 2,8
Bécsi Endre 3 3 2 2 3 3 2 3 5 2 2 2 2 2 4 2,6
Béla Ferenc 5 3 2 3 2 3 2 2 5 3 2 3 2 2 4 2,7
5. Bors Éva 5 4 4 3 2 3 3 3 ím 3 3 3 3 3 4 3,2
Buda Mária 5 5 5 5 4 4 4 4 ím 4 4 5 5 5 4 4,5
Czigola Gyula 5 3 o Li 3 3 3 2 3 3 3 2 2 3 2 4 2,7
Csiha Gyula 5 5 5 5 5 5 5 5 5 e, 5 5 5 5 5 5,0
Csizmadia Gábor 5 3 2 4 3 3 4 3 3 4 2 3 3 3 4 3,1
10. Csúti Anna- 5 5 5 5 4 4 4 4 lm 3 3 4 4 4 4 4,2
Fehér Zsuzsanna 5 5 4 4 5 4 4 5 4 4 4 4 4 4 4 4,2
Fekete Erzsébet 5 4 5 5 4 5 5 5 ím 4 5 5 5 5 4 4,7
Ferencz Károly 5 3 3 4 3 3 2 3 4 3 3 3 3 2 4 3,0
Gyivicsán Pál 4 2 4 2 2 3 3 3 4 3 2 2 2 2 5 2,8
15. Kell Mária 5 5 4 5 3 4 3 3 3 3 3 3 3 3 4 3,5
Kolontári Jolán 5 4 4 5 4 5 4 5 4 5 4 4 4 5 4 4,4
Kósi József 5 4 4 5 3 4 4 3 4 4 3 3 3 3 5 3,7
Kovács János 4 2 2 2 1 2 1 1 4 2 1 1 2 1 3 1,0
Kriska László 4 3 4 4 3 4 4 3 4 3 2 \'4 3 3 4 3,4
20. Lengyák András 4 2 2 2 2 2 2 3 3 2 1 1 2 2 4 1,0
Marancsics Béla 5 3 3 4 4 3 4 3 3 3 3 3 3 3 4 3,3
Németh Zoltán 4 3 3 5 3 3 4 3 5 3 2 2 3 3 4 3,3
Neumayer József 5 3 3 5 3 4 4 3 3 4 3 3 4 4 5 3,6
Nováczky Anna 5 5 5 5 5 5 5 5 4 5 5 5 4 4 5 4,8
25. Ötvös Tibor ism. 4 3 3 3 3 3 3 3 4 3 2 2 2 2 3 2,8
Paizs Gyula 5 4 4 5 4 4 4 5 3 4 5 5 4 5 4 4,3
Pillér. Judit 4 3 2 3 2 3 2 2 3 2 2 2 3 2 4 2,5
Somlai Nándor 5 3 5 3 2 3 4 3 3 2 3 3 3 3 4 3,0
Szakony Márta 5 5 5 5 4 5 5 4 4 4 5 4 4 4 5 4,5
30. Tolnay \'Klára 5 4 4 4 3 4 4 4 5 3 3 3 3 3 4 3,6
Tóth Lajos 5 4 4 5 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 5 4,1
Tóth Piroska 5 5 4 5 4 4 4 5 3 4 4 4 4 4 4 4,1
Vajda Tibor 4 3 2 3 1 3 2 2 4 2 1 2 3 2 4 1,0
Varga József 5 3 3 2 3 3 2 3 4 2 3 3 3 3 4 2,9
25. Végh Teréz 4 3 3 4 2 2 4 3 4 4 2 2 3 2 4 3,0
13
II/c. osztály Osztályfőnök: Meixner Béla
A tanuló neve Magatartás Magy. ny. és írod. 1 Orosz Történelem Matematika Fizika Szerves kémia Testnevelés Szevetlen k. t. Vegyipari géptan 1 Labor. gyak. Ált. tan. eredm.
1. Bajor Mária 5 4 4 5 4 4 4 4 5 4 4 4,2
Barta György 5 4 5 5 5 5 4 , 5 5 5 4 4,7
Biharvári Erzsébet 5 5 5 5 4 5 5 4 5 5 5 4,8
Csőgör János 5 3 2 4 3 3 3 5 3 4 3 3,3
5. Farkas László 5 3 3 5 2 3 3 5 3 3 3 3,3
Ferenczy Gizella 3 3 1 2 2 2 3 lm 1 1 1 1,0
Ferenczy Zsuzsanna 5 5 5 5 5 5 5 ím 5 5 5 5,0
Fleischmann Gábor 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5,0
Fodor Anna 5 4 4 4 4 3 2 4 3L 4 3 3,5
10. Hermán Ágota 5 4 4 4 3 4 3 4 4 4 4 3,8
Horváth Ibolya Klára 5 4 4 5 4 4 4 4 4 4 4 4,1
Horváth Ibolya Magdolna 5 3 4 3 2 3 3 4 3 4 2 3,1
Horváth László 5 3 2 3 3 3 3 4 3 3 3 3,0
Horváth Márton 4 3 4 3 3 3 3 5 3 3 3 3,3
15. Jankó Kálmán 5 5 5 5 5 5 3 ím 5 5 5 5,0
Joanelli Tibor 5 4 4 5 5 4 4 3 4 5 5 4,3
Kertai Sándor 5 5 5 5 4 5 5 fm 5 4 & 4,7
Kocsis István 5 3 3 4 3 2 3 5 3 3 3 3,2
Kovács Lajos 5 3 3 3 3 2 3 5 2 3 2 2,9
20. Kuhár László 5 5 5 5 5 5 3 5 5 5 5 5,0
Mátai Dezső 5 4 4 5 f> 5 5 4 5 4 5 4,6
Menegáti István 5 5 5 5 5 5 5 lm 5 5 5,(J
Nagy Béla 4 2 2 4 3 2 2 3 2 2 2 2,4
Németh László 5 3 4 5 3 4 3 3 3 4 3 3,5
25. Patsch Katalin 5 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4,0
Rédei István 5 4 4 5 4 5 5 5 5 4 5 4,6
Sey Piroska 4 3 2 3 2 2 2 4 2 2 2 2,4
Soós Ferenc 5 3 3 4 4 3 3 4 3 3 3 3,3
Söjtör Erzsébet 5 3 4 4 4 3 3 4 4 3 3 3,5
30. Szollár Tibor 5 3 3 4 2 3 3 lm 3 4 4 3,2
Szőke János 5 3 3 4 3 3 2 4 2 3 2 2,9
Tarr Ervin 5 2 3 2 2 3 2 4 3 3 3 2,7
Vajda Sándor 4 3 2 4 2 2 3 3 3 2 2 2,6
Virág Ágota 5 4 5 4 4 4 4 ím 4 4 4 4,1
14
Il/d. osztály Osztályfőnök: Rácz Oszkárné
A tanuló neve Migatartás Ma\'íy. ny. és irod. | N Xfi £ 0 Történelem | Ma\'ematika 1 Fizika Sz( rves kémia w ■0) "ÖJ > g Si E-i | Szí vetlen k. t. c d •!->. 9-cm d a h cl> > La\'jor. gyak. S "3 0) u 0) c d ÍH ><
1. Bátor Margit 5 3 4 4 3 3 3 4 4 3 3 3,4
Czömpöly Aranka 5 4 5 4 4 4 3 4 4 4 4 4,0
Csík László 5 4 3 5 2 4 2 5 4 4 4 3,7
Elekes Magdolna 5 4 3 4 4 3 2 3 4 4 3 3,4
5. Farkas Klára 5 4 4 4 4 4 3 4 4 4 4 3,9
Farkas Márta 5 5 5 5 4 5 4 4 5 4 4 4,5
Gaál István 5 3 3 4 4 2 4 3 3 2 3,0
Hajdú Félix 4 2 2 3 2 2 2 2 3 2 2 2,2
Handra Teréz 5 2 3 3 2 3 2 4 2 2 2 2,5
10. Horváth József 4 2 1 2 3 2 2 3 3 2 2 1,0
Horváth Márta 5 5 5 5 4 5 4 4 4 4 3 4,3
Illés Mária 5 4 5 5 4 4 3 5 4 4 4 4,2
Kesztler Attila 5 4 2 4 3 3 3 3 3 3 3 3,1
Kulics Lajos 5 4 3 5 3 4 3 4 3 4 3 3,6
15. Molnár Tibor 5 3 3 4 4 4 4 5 4 4 4 3,9
Monok Anna 5 5 4 5 4 5 4 lm 5 4 4 4,4
Nagy Gyula 4 4 4 4 3 4 3 4 4 3 3 3,6
Németh Ildikó 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5,0
Németh Katalin 5 4 4 4 3 4 3 5 3 3 4 3,7
20. Nóvák Béla 5 4 3 5 5 5 5 5 5 5 4 4,6
Odor Antal 4 3 3 3 2 3 2 4 2 3 3 2,8
Rózsa Ferenc 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5,0
„ Rudolf Sándor 5 4 4 5 5 5 5 4 4 4 5 4,5
Stricz János 4 2 1 2 2 2 2 3 2 2 2 1,0
25. Szabó József 4 3 2 4 3 3 3 3 2 2 2 2,7
Szabó Katalin 5 5 5 5 5 5 3 5 4 4 4 4,5
Szerepi Ferenc 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5,0
Vándor Péter 5 4 3 4 3 4 3 3 3 4 4 3,5
Virág Anna 5 5 5 5 4 5 4 5 5 5 4 4,7
15
SÍI a osztály Osztályfőnök: Balogh Alajos
A tanuló neve Magatartás Magy. ny. ésirod. 1 Orosz Történelem Matematika Szakrajz Testnevelés as £ \'5 o 4) o (-< <D s Alt. géptan Teleptan ■S N ><u ■a c 01 ü Olajtermelés Mélyfúrás Labor gyak. Műhelygyakorlat f Ált. tan. eredm.
1. Alexandroff Gábor 2 2 2 2 2 2 3 1 1 2 2 2 2 2 1 1,0
Baksa Kálmán 5 2 2 3 2 3 3 2 3 o u ° o 9 Q " 5 -
Baranyai László 4 2 2 3 2 3 5 2 2 3 3 "3 4 2 4 2,9
Benkóczy Péter 5 2 3 4 3 4 5 3 3 4 4 3 4 3 4 3,5
5. Béres Ilona — 4 4 4 4 4 3 5 4 5 5 5 4 4 4 4 4,2
Birkás Mária 5 2 3 3 2 4 5 2 3 3 3 3 3 2 4 3,0
Czinki Csaba 5 2 2 3 3 3 5 3 5 3 5 3 4 3 3 3,3
Csete Jenő 5 5 5 5 5 4 5 5 5 5 5 5 5 5 5 4,9
Csonka Erzsébet 5 4 4 4 4 4 5 5 5 5 5 5 5 4 5 4,6
10. Doszpoth Csaba 5 4 3 4 3 4 4 3 4 4 4 3 4 3 5 3,7
Handra Erzsébet 4 2 3 2 2 2 3 1 2 2 2 2 2 2 3 1,0
Heresik József 5 2 2 3 2 2 4 2 4 3 3 2 3 2 4 2,6
Jánossy Zsófia 5 2 2 2 i 3 5 2 2 3 2 3 3 3 3 2,7
Jász Klára 5 4 5 4 4 4 3 4 4 4 4 5 4 5 4 4,1
15. Kemény Jutka 5 3 3 2 2 2 lm 2 3 2 3 3 3 2 3 2,5
Kovács Béla k i z á r V a
Kulics Sándor 5 2 3 2 2 3 3 3 3 3 3 2 2 3 3 2,7
Mátrabérczy Katalin 5 4 5 5 4 4 5 4 4 4 5 4 5 5 5 4,5
Mihály Péter 5 3 2 2 2 3 4 3 2 3 4 3 5 3 4 3,1
20. Mózes Erika 4 2 2 2 2 3 5 2 2 2 2 2 3 2 3 2,4
Ösz Árpád 5 4 4 4 4 4 3 5 5 4 5 4 5 5 5 4,4
Pataki József 3 2 2 2 1 2 3 1 1 2 2 2 2 2 3 1,0
Pénzes Jó»sef 4 2 3 2 2 3 3 2 n 0 2 3 2 3 3 3 2,6
Rezsek Mária 5 3 5 4 5 4 fm 4 5 4 5 4 4 4 4 4,3
25. Rétfalvi Árpád 4 2 2 2 2 3 5 2 1 2 3 2 3 2 3 1,0
Rozner Lajos 5 3 3 3 4 3 5 3 4 3 4 3 3 3 4 3,4
Simon Éva k i z á r V a
Sipos József 5 2 2 3 2 2 3 2 3 2 3 2 2 3 4 2,5
Szekeres Anna 5 4 5 5 4 4 5 4 5 5 5 4 5 5 5 4,6
30. Szentendrei Györgyi k i z á r V a
Trömbőczky Sándor 5 4 3 4 4 5 4 3 5 4 5 4 4 4 4 4,1
Unger József 3 2 3 2 1 2 3 1 2 3 3 2 2 2 3 1,0
Varga Erzsébet 4 2 3 2 2 2 fm 2 2 2 2 2 2 2 3 2,2
Varga István 5 2 2 2 2 2 3 2 2 3 4 2 2 2 3 2,4
35. Varga József 5 2 2 2 3 3 4 2 3 2 4 2 2 3 3 2,6
Viola György 5 4 4 3 3 3 5 3 4 3 4 3 4 3 3 3,5
16
Ill/b osztály__Osztályfőnök: Kocsi Tibor
A tanuló neve Magatartás Magy. ny. és irod. 1 Orosz Történelem Matematika Szakrajz Testnevelés Teleptan Geodézia Olaj-, gáz, víztermi Mélyfúrás Elektrotechnika I Géptan Labor. gyak. Műhelygyak. Ált. tan. eredm.
l.Bauer Sándor 5 4 4 3 4 4 4 4 4 4 4 3 3 4 4 3,8
Bíró György 4 3 3 3 2 3 5 3 3 3 3 4 3 3 4 3,2
Böde Géza 4 4 3 4 4 4 fm 4 4 4 4 4 3 4 4 3,8
Csizmadia József 5 3 2 3 2 3 fm 3 2 3 3 2 2 2 3 2,5
5. Czoma Csaba 5 3 3 4 4 4 5 4 5 4 4 4 5 4 4 4,1
Dani Zoltán 5 4 2 4 4 4 4 4 4 3 4 4 4 3 3 3,6
Dolmányos Ferenc 5 3 4 3 3 4 3 4 4 4 4 3 4 3 4 3,6
Fejér István 4 2 3 2 2 3 fm 2 2 2 2 3 3 2 4 2,5
Ferinzy László 5 3 3 4 3 4 5 5 4 4 4 4 4 4 4 3,9
10. Hajdú Ferenc 4 2 2 2 1 3 3 2 2 2 2 1 2 2 3 1,0
Hamberger László 2 3 3 3 3 4 5 2 3 3 2 2 3 2 4 3,0
Hohl József 5 3 3 3 2 3 5 3 3 4 4 3 4 3 4 3,3
Horváth Géza 5 2 2 2 2 3 3 3 3 2 2 2 2 3 3 2,4
Horváth György 5 3 3 4 2 4 4 3 4 3 3 3 3 3 4 3,3
15. Jász Péter 5 4 4 5 3 4 4 4 5 4 4 4 4 4 4 4,1
Jeney Gyula 4 2 2 2 2 3 3 2 3 2 2 2 3 3 4 2,5
Józsi Mihály 5 3 3 3 3 3 5 4 4 3 3 2 2 3 4 3,2
Kigyós József 5 3 2 3 3 4 3 3 4 3 3 4 4 4 4 3,3
Kolontári József 5 2 3 2 2 2 p 2 3 2 3 2 2 2 3 2,5
20. Kumánovits György 5 4 3 4 3 4 4 4 4 4 5 3 4 3 4 3,8
Nagy József 5 2 3 2 2 4 4 3 3 3 3 2 4 3 4 3,0
Panyi Gyula 5 2 3 3 2 4 3 4 4 3 5 3 3 3 4 3,3
Páli György 5 2 2 3 2 3 4 2 3 2 3 2 2 2 4 2,6
Plander Péter 5 3 2 3 2 3 5 3 3 3 4 3 3 3 3 3,1
25. Punger László k i m a r a d t
Rein Gábor 5 5 5 5 4 4 lm 5 5 5 5 5 5 4 4 4,7
Szabadkai Zoltán 4 2 3 2 2 2 2 2 2 2 2 1 1 2 3 1,0
Szerdahelyi István 4 3 3 3 1 3 4 2 3 2 2 2 2 3 3 1,0
Tibol Miklós 4 3 3 2 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 4 2,9
Tóth Bálint 4 2 2 2 1 3 3 2 4 2 2 3 2 3 2 1,0
Urhegyi János 5 3 2 2 2 2 3 3 3 2 2 2 2 2 3 2,4
Vajda Ferenc k i m a r a d t
Vajda Lajos 5 2 2 4 3 3 3 3 3 3 4 2 2 3 3 2,8
Weisz József 5 4 3 3 2 3 3 3 4 3 3 3 3 3 3 3,1
17
III/c. osztály Osztályfőnök: Bene József né
A tanuló neve Magatartás ■d 0 S-i 1 c >. oo ffl, s Orosz Történelem Matematika Elektrotechnika I Szerves k. techn. 1 Szerv. kém. techn.| Fizikai-kémia 1 Géptan Labor gyak. Testnevelés Ált. tan. eredm.
1. Altai Zsuzsanna 5 4 3 3 3 3 3 4 4 4 4 4 3,5
Arany János 4 3 3 3 2 2 2 2 3 2 3 ím 2,3
Bakos József ■ 5 4 4 4 5 5 5 4 5 5 4 3 4,4
Baranyai Lajos 5 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 5 4,1
5. Béli István 5 2 4 4 2 2 2 3 2 3 3 3 2,7
Béli Tamás 3 2 3 2 2 2 2 2 1 2 2 4 1,0
Boha Imre 5 4 5 5 4 4 3 4 4 4 2 2 3,6
Bohuss Árpád 4 4 4 4 3 3 4 4 5 4 3 2 3,6
Borsányi Miklós 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 4 5 4,9
10. Chrapek Edit 5 3 4 3 3 4 3 3 4 4 3 4 3,5
Csiszár Zoltán 5 4 4 4 2 3 2 3 3 3 3 5 3,3
Egyed Mária 4 2 2 2 2 2 2 2 3 2 2 lm 2,1
Endrédi Dezső 3 1 2 3 2 3 2 2 2 3 2 4 1,0
Ferenc Lajos 5 5 4 5 5 5 5 5 5 5 4 5 4,8
15. Gosztonyi József 5 4 2 4 4 4 5 3 5 4 4 2 3,7
Herczegh László 4 3 3 4 3 3 3 2 3 3 2 5 3,1
Kálovics Ferenc 5 4 4 4 4 4 4 4 4 4 3 4 3,9
Kulcsár Ilona 5 4 5 4 4 4 3 4 4 4 3 fro 3,9
Kiss Győző 3 1 1 1 2 1 1 1 2 3 1 4 1,0
20. Lantos Sarolta 5 4 5 4 3 4 3 3 4 4 3 5 3,8
Mátai Marianna 5 4 5 5 5 4 5 4 5 5 4 5 4,6
Mészégető József £ 3 3 3 3 3 3 3 4 3 2 3 3,0
Nánási Katalin 5 3 4 3 3 3 2 3 3 3 3 3 3,0
Németh Gyula 5 3 3 3 3 3 3 4 4 4 3 3 3,3
25. Némethy János 3 2 2 3 2 2 3 2 2 3 2 fm 2,3
Pais László 5 3 4 3 3 4 3 5 3 4 4 3 3,5
Posch Péter 5 4 4 5 5 4 5 5 5 5 4 3 4,5
Rácz Erzsébet 5 4 5 4 5 4 4 4 5 4 5 4 4,4
Röszler Mária 5 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 3 2,1
30. Simon István 4 3 3 2 2 2 2 1 2 2 1 3 1,0
Szalai Mária 5 5 5 5 5 5 5 4 5 5 5 5 4,9
Szakonyi János 5 5 5 5 5 4 5 4 5 5 4 5 4,7
Szélles Edit 5 4 5 4 3 4 3 4 3 3 2 5 3,6
Takács Sándor 5 4 5 5 4 3 4 4 4 4 4 5 4,2
35. Takács Sarolta 5 3 3 3 3 2 3 3 3 3 3 4 3,0
Tegyei Dorottya 5 5 4 5 4 4 4 4 5 5 4 5 4,5
Tiborc Ilona 3 4 4 3 3 2 3 2 4 3 2 3 3,0
Tóth Ferenc 5 5 4 4 5 5 5 5 5 5 4 fm 4,7
Varga Gyula 4 2 1 2 2 1 2 2 3 a 1 4 1,0
40. Vértes Georgina 5 3 4 4 4 4 4 4 4 4 4 5 4,0
Wölfer Vera 5 5 5 5 3 5 4 4 5 4 3 fm 4,3|
18
IV/a osztály
Oszátlyfőnök: Bangó Zoltán
A tanuló neve Magatartás Magy. ny. és irod. 1 Orosz Történelem Matematika Szakrajz Testnevelés Munkaeeészégt. Géptan Mélyfúrás Olaj-, gáz, vízterml Üzemgazdaságtan 1 Labor. gyak. Műhelygyakorlat | Ált. tan. eredm.
1. Bakó Csaba 5 3 3 3 2 3 5 3 2 3 3 3 3 4
Balogh Péter 4 2 2 2 2 3 5 3 2 2 2 3 2 3 2,5
Baranyai Zoltán 5 3 5 4 3 4 5 4 3 4 4 5 4 4 4,0
Bíró Zoltán 5 4 4 5 5 5 lm 4 5 5 5 5 5 5 4,7
5. Dukai Ferenc 4 2 2 2 2 3 4 3 2 3 3 3 3 4 2,8
Fejér Attila 4 3 3 4 3 3 5 4 4 4 3 4 3 4 3,6
Felker József 4 4 4 4 2 3 fm 4 3 5 4 4 3 4 3,5
Gorontai József 4 3 2 5 3 3 fm 4 3 3 4 3 3 \'4 3,3
Gyenese István 5 3 4 4 3 3 4 4 4 4 4 4 4 4 3,8
10. Haász György 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 t 5 5 5,0
Halász Sándor^ 5 4 3 5 3 3 4 5 5 5 5 4 4 4 4,2
Horváth János 4 2 2 3 2 3 5 4 2 3 2 3 3 3 2,8
Horváth Tibor 5 5 4 5 3 3 5 5 3 4 4 4 3 5 4,1
Lakatos Péter 5 2 2 3 3 4 4 4 3 4 3 3 3 4 3,2
15. Lékai Gusztáv 5 5 5 5 4 5 5 5 5 5 5 5 4 5 4,8
Mátai Imre 5 4 4 4 4 5 5 5 4 5 4 4 4 4 4,3
Párta János 5 2 4 4 4 3 4 4 4 5 4 5 4 4 3,9
Pozsgai János 5 4 5 5 4 5 5 5 5 5 5 ó 5 5 4,8
Silló Elemér 5 4 5 5 5 4 5 4 5 5 5 5 5 5 4,8
20. Spilák Lajos 5 3 4 3 2 3 5 3 2 3 2 3 3 3 3,0
Szuhnay Lajos 4 2 2 2 2 2 4 3 2 2 2 3 2 3 2,4
Tanczenberger Sándor 5 4 5 5 5 4 5 5 5 5 5 5 5 5 4,8
Tóth János 4 2 2 3 2 3 4 3 3 3 2 3 3 4 2,8
Varga Imre 5 3 4 4 4 3 5 5 4 5 4 5 3 5 4,2
25. Varga Zoltán 5 4 5 5 4 5 lm 5 5 5 5 5 5 5 4,8
Vécsi Károly 5 3 4 4 3 3 4 4 4 4 4 4 4 4 3,81
19
IV/b osztály__Osztályfőnök: Jánossy Klára
A tanuló neve Magatartás Magy. ny. és irod. 1 Orosz Történelem Matematika Szakrajz Testnevelés Munkaegészségt. | Géptan Mélyfúrás Olaj-, gáz-, vízt. | Üzemgazdaságtan | Labor. gyak. Műhelygyak. Ált. tan. eredm.
1. Bognár Vilmos 5 3 5 4 3 2 5 4 3 4 4 4 3 3 3,6
Bolla Attila 5 3 3 4 3 4 5 3 3 3 3 3 2 5 3,4
Bukovics Jenő 5 3 3 3 4 4 4 3 3 3 5 4 3 4 3,5
Czoma Péter 5 4 4 4 4 4 5 4 4 4 4 4 4 4 4,1
5. Fodor István 5 3 3 4 2 3 5 3 3 4 3 3 3 4 3,3
Gyurcsák Attila 4 3 3 3 3 3 fm 3 3 4 3 4 3 5 3,4
Iker Endre 4 3 3 4 3 3 ím 3 2 3 3 3 3 4 3,1
Jós Péter 5 3 5 4 4 4 5 4 4 3 4 4 5 5 4,2
Kővári László 5 3 2 4 3 3 4 3 3 3 3 3 3 4 3,2
10. Lenkovics László 5 3 4 4 3 5 5 3 3 3 3 4 4 4 3,7
Nagy Géza 5 2 2 2 3 4 4 3 2 3 2 3 2 3 2,7
Nagy Károly 4 2 2 3 3 3 4 3 2 3 3 3 3 3 2,8
Németh Gyula 4 3 4 4 4 3 5 4 4 4 4 4 4 4 3,9
Németh Pál 5 3 3 4 5 3 4 4 5 4 4 5 4 4 4,0
15. Nóvák Ferenc 4 4 2 3 2 3 4 3 2 3 2 3 2 3 2,8
Patkó Ernő 5 4 5 5 4 5 ím 5 5 5 5 5 4 5 4,8
Péntek László 4 4 3 4 3 4 5 4 4 4 4 5 4 5 4,\'
Stricz Károly 4 2 3 3 2 3 5 2 2 3 2 3 2 3 2,7
Szabó Attila 5 3 2 3 2 2 5 3 2 3 3 3 3 3 2,8
20. Szabó István 5 4 4 4 4 4 5 4 4 5 5 4 4 5 4,3
Szabó Péter 5 3 3 4 2 3 4 4 4 3 5 5 3 4 3,6
Tóth Ferenc 4 3 2 3 2 2 4 2 2 3 2 3 2 3 2,5
Tulok János 4 2 2 3 3 4 5 2 3 3 2 3 3 3 2,9
Zieger Vilmos 5 4 4 5 4 4 5 4 4 4 4 5 4 4 4,2
20
IV/c osztály * Osztályfőnök: Meixner Béláné
A tanuló neve \'CO u CO to M CO Magy. ny. és irod. j Orosz nyelv Töténelem c0 £ aj 6 V CO Testnevelés Fizikai kémia Szervetl. kém. t. | Szerv. kém. tecbn.j Vegyipari géptan | Üzemgazdaságtan j Labor. gyak. Ált. tan. eredm.
1. Bende Klára 5 3 3 4 4 4 4 4 3 3 3 3 3,4
Borszéki János 4 4 5 4 5 4 4 4 4 4 4 3 4,1
Burján Zsuzsanna 5 5 4 5 4 5 5 5 5 4 5 4 4,6
Cserfalvi Tamás 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5,0
5. Cséka Éva 5 4 4 3 4 5 4 4 3 4 4 3 3,8
Csondor István 5 2 3 2 2 4 2 2 2 3 2 2 2,3
Fehér Valéria 5 4 4 4 5 m 5 5 4 5 5 4 4,5
Gaál Miklós 5 4 5 5 3 5 5 5 4 5 4 4 4,5
Gyimesi Árpád 5 3 3 4 4 4 3 4 4 4 5 3 3,7
10. Hajdú István 4 2 2 2 2 5 2 2 2 2 2 2 2,3
Horváth László 5 4 4 4 4 5 4 4 4 4 5 3 4,1
Iglódi Imre 5 3 2 3 3 5 3 4 3 2 3 2 3,0
Keller Ferenc 5 3 2 4 3 4 3 4 3 .4 3 3 3,3
Király Mária 5 4 3 4 4 4 3 3 3 4 4 3 3,5
15. Küronya István 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5,0
Loós Csaba 5 4 3 4 3 5 3 4 3 4 3 2 3,5
Matics Zoltán 5 3 4 3 3 4 4 3 3 4 4 3 3,5
Molnár Ferenc 5 3 2 3 2 3 3 3 3 3 3 2,9
Molnár Kálmán 5 3 4 5 3 5 4 4 5 5 5 4 4,3
20. Nagy Iván 5 3 3 3 3 5 2 2 2 4 2 2 2,8
Palkovics Ferenc 5 4 2 2 3 4 3 3 3 4 2 2 2,9
Percze Ágnes 5 3 4 3 4 5 3 3 3 4 5 3 3,9
Péterdi Viktória 5 5 5 5 5 5 5 ,5 5 5 5 5 5,0
Pongrátz Piroska 5 3 4 4 3 5 4 3 3 3 4 3 3,5
25. Pölöskei István 5 3 3 4 3 5 4 3 2 4 3 3 3,4
Punger János 5 2 2 3 2 5 3 3 3 3 3 2 2,8
Richtarich József 4 3 3 4 4 5 3 4 4 4 4 4 3,8
Skóza Sándor 5 3 3 3 3 5 3 3 2 3 2 2 2,9
Somlai Gábor 5 4 4 5 4 5 5 5 5 5 5 5 4,7
30. Szabó Veronika 5 5 5 4 3 fm 3 4 3 3 3 2 3.5
Szakonyi Klára 5 3 4 4 4 5 3 4 4 4 5 3 3,9
Tér László 5 3 4 3 3 5 4 3 3 5 3 4 3,6
Wenczl György 5 3 3 3 4 - 5 4 3 3 3 3 3 3,4
21

Statisztikai adatok
Az 1962—63. tanévre vonatkozó adatok
A „Zsigmondy Vilmos" Kőolaj bányászati és Mélyfúróipari Technikum létszámalakulása:
Beiratkozott 256 tanuló
Kimaradt 4 „
Kizárt 4 „
Évvégi létszám 248 „
Tanulmányi eredmény:
Kitűnő
Jeles
Elégtelen
4 tanuló 1,6%
14
23
5,6% 9,2%
Az iskola tanulmányi átlaga az év végén: 3,28.
Diákszociális juttatások és egyéb adatok:
Kollégiumban- lakó tanulók létszáma az év végén Tanulószobát használt Társadalmi ösztöndíjban részesült Magánháznál elhelyezett Vidékről bejáró Az iskola igazolt hiányzási óraszáma: 8257 óra
nem igazolt hiányzási óraszám 100 óra Egy tanulóra eső igazolt hiányzási átlag: 33,29 óra Egy tanulóra eső nem igazolt hiányzási átlag: 0,48 óra
Magatartási eredmények:
Példás Jó
165 tanuló 66 % 77 „ 30,8%
Kifogásolható Tűrhető
Szakkörök:
Irodalmi szakkörben dolgozott
Matematika „ „
Olajtermelés „ „
Géptan „ „
Ásványtan „ „ Fotó Sport
78 fő 13 „ 39 „ 31 „ 29 „
1,6% 0,8%
17 tanuló 25 „
18 " „ 18 „ 15 „ 14 „ 60 „ 12 ,.
22
Egyetemi felvételre jelentkezett tanulók:
Műszaki Egyetem: 1
Olaj mérnöki kar 8, gépészmérnöki kar 2, vegyészmérnöki kar 2 tanuló Eötvös Lóránd Tudomány Egyetem:
Vegyész szak 1, geológus szak 1 tanuló József Attila Tud. Egyetem:
Vegyész szak 1 tanuló Felsőfokú Kohászati Technikum 3 tanuló Felsőfokú Távközlési Technikum 2 tanuló Felsőfokú Vegyigépészeti Technikum 4 tanuló
Előző években végzettek közül Műszaki Egyetem: Olaj mérnöki kar 3, Vegyészmérnöki kar 1 tanuló Tudomány Egyetem mat.-fiz. szak 1 tanuló
Egyetemi felvételre jelntkezett összesen 30 tanuló, Felsőfokú technikumi felvételre jelentkezett 9 tanuló.
Képesítő vizsgára jelentkezett tanulók:
IV/a osztály: Bakó Géza Baranyai Zoltán Dukai Ferenc Felker József Gyenese István Halász Sándor Horváth Tibor Lékai Gusztáv Párta János Silló Elemér Szuknai Lajos Tóth János Varga Zoltán
IV/b osztály: Bognár Vilmos Bukovics Jenő Fodor István Tamás Iker Endre Kővári László Nagy Géza Németh Pál György Nóvák Ferenc Péntek László István Szabó Antal Attila Szabó Péter Tulok János
Balogh Péter Biró Zoltán Fejér Attila Gorontai József Haász György Horváth János Lakatos Péter Mátai Imre Pozsgai János Spilák Lajos Tanczenberger Sándor Varga Imre Vécsi Károly
Bolla Attila Czoma Péter Gyurcsák Attila János Jós Péter Lenkovics László Nagy Károly József Németh Gyula Patkó Ernő Stritz Károly Szabó István Tóth Ferenc Zieger Vilmos
„Winkler Lajos" Vegyipari Technikum
Létszámalakulás:
Beiratkozott Kimaradt Éwégi létszám
205 tanuló 1 „ 204 „
23
Tanulmányi eredmény:
Kitűnő 12 tanuló 5,85%
Jeles 4,71 átlag felett 15 „ 5,85% Elégtelen 10 „ 4,87%
Diákszociális juttatások és egyéb adatok
Kollégiumban lakó tanulók száma év végén 56 fő
Társadalmi ösztöndíjban részesült 1
Tanulószobát használt 20 ,
Magánháznál elhelyezett 32
Állami gondozott 2
Vidékről bejáró 7
Az iskola igazolt hiányzási óraszáma 5521 óra nem igazolt hiányzási átlag 166 „ Egy főre eső igazolt hiányzási átlag 26,93 „ nem igazolt hiányzási átlag 0,56 „
Magatartási érdemjegyek
Példás 173 tanuló Jó 24 „\\ Kifogásolható 1 „ Tűrhető 6 ,,
Képesítőre jelentkezett tanulók
IV/c osztály:
Bende Klára Borszéki János
Burján Zsuzsa Cserfalvi Tamás
Cséka Éva Csondor István
Fehér Valéria Gál Miklós
Gyimesi Árpád Hajdú István
Horváth László Iglódi József
Keller Ferenc Király Mária
Küronya István Loós Csaba
Matics Zoltán Szollár Ferenc
Molnár Kálmán Nagy Emőd Palkovics Ferenc Percze Ágnes
Péterdi Viktória Pongrátz Piroska
Pölöskei István Punger László
Richtarik József Skóza Sándor
Somlai Gábor Szabó Veronika
Szakonyi Klára Tér László Wenczl György
A tanulók jutalmazása az 1962—63 tanévben
„Kitűnő tanuló" érdeméremmel és oklevéllel tüntette ki a NIM Sze-
osztályos tanulókat.
A középiskolai szakmai házi tanulmányi versenyben helyezést nyert tanulókat a NIM pénzjutalomban részesítette:
I. Tanczenberger Sándor IV/a 300 Ft
Kiváló tanulmányi eredményért: I/a osztály: Solti Károly I/b osztály: Bruckner Lajos, Sneff Gizella
I/c osztály: Küronya Pál (jeles), Dányádi József (jeles), Egerszegi Viktória (jeles), Nagy Ferenc
I/d osztály: Takács József (kitűnő), Soós Tibor, Szabó Ágota, Gaál Zoltán
Il/a osztály: Solti Klára (kitűnő), Tóth Éva (jeles), Orbán Ilona (jeles), Musitz László (jeles)
Il/b osztály: Csiha Gyula (kitűnő), Novátzky Anna (jeles), Fekete Erzsébet (jeles), Buda Mária, Szakony Márta
II/cosztály: Kuhár László (kitűnő), Jankó Kálmán (kitűnő), Menegáti István (kitűnő), Fleischmann Gábor (kitűnő), Ferenczy Zsuzsa (kitűnő)* Barta György (jeles), Biharvári Erzsébet (jeles), Kertai István (jeles)
Il/d osztály: Németh Ildikó (kitűnő), Rózsa Ferenc (kitűnő), Szerepi Ferenc (kitűnő), Virág Mária (jeles) IlI/a osztály: Csete Jenő (jeles) Ill/b oszlajy: Jász Péter
III/c osztály: Borsányi Miklós (jeles), Ferencz Lajos (jeles), Szakonyi János (jeles), Szalai Mária (jeles), Tóth Ferenc (jeles)
IV/a osztály: Haász György (kitűnő), Biró Zoltán (jeles), Lékai Gusztáv (jeles), Pozsgai János (jeles), Silló Elemér (jeles), Tanczenberger Sándor (jeles), Varga Zoltán (jeles)
IV/b osztály: Patkó Ernő (jeles) IV/c osztály: Somlai Gábor (jeles) Jó szakköri munkáért: Matematika szakkör:
Cserfalvi Tamás IV/c, Fehér Valéria IV/c, Mátrabérci Katalin Ill/a, Sneff Gizella I/b Olajtermelési szakkör:
Rezsek Aranka Ill/a, Halász Sándor IV/a Orosz szakkör:
Solti Klára Il/a, Egerszegi Viktória I/c, Rácz Erzsébet III c Önképzőkör: m
Szabó Vera IV/c, Mátrabérczi Katalin Ill/a, Szakonyi János III/\'c, Fleischmann Gábor II/c
mélyzeti és Oktatási Főosztálya: Cserfalvi Tamás IV/c Haász György IV/a
Péterdi Viktória IV/c Küronya István IV/c
II. Haász György III. Németh Pál
IV/a 200 „ IV/b 100 „
25
Fotószakkör:
Silló Elemér IV/a, Kovács Zoltán Il/a, Szakonyi Klára IV/\'c. : Kiváló sportmunkáért:
Spilák Lajos IV/\'a, Kuhár László II/c (sakk-bajnok)
Műhely- és laboratóriumi munkaversenyben elért eredményeikért:
Joanelli Tibor II/c Menegáti István II/c Kertai Sándor II/c Szőke János II/c Horváth Márton II/c Hermann Ágota II/c Horváth Márta Il\'d Handra Teréz Il/d Kesztler Attila Il/d Farkas Klára Il/d Németh Katalin Il/d Czömpöly Aranka II/ Mátrabérczi Katalin Ill/a Mihály Péter Ill/a Mózes Erika Ill/a ösz Árpád Ill/a Pénzes József Ill/a Rezsek Mária Ill/\'a Rozner Lajos Ill/a Szekeres Ánna Ill/a
Helikoni Ünnepségek résztvevőinek:
Takáts Sándor III/c Borsányi Miklós III/c Altai Zsuzsa III/\'c Fleischmiann Gábor II/c Kigyóssy József I/c Kecztler Attila Il/d Tiborcz Ilona III/c Hermann Ágota II/c Szabó Katalin Il/\'d Fülöp Éva Il/d Sneff Gizella Ifb Burján Zsuzsanna IV/\'c Biharvári Erzsébet II/c Silló Elemér IV/a Borszéki János IV/c Bohuss Árpád III/c Rózsa Ferenc Il/d Horváth Ibolya II/c Németh Katalin Il/d Kálovics Ferenc III/c Vándor Péter II/d Hosszú József I/a Ősz Árpád Ill/a Tóth Éva Il/b
Szittár László I/c Tóth Endre I c Tonk Emil I/c Küronya Pál I/\'c Lékai István I/c Nagy Ferenc I/c Fábián Anna I d Balogh Mária I/d Bajor Katalin I/d Gerbely Ferenc I/d Soós Tibor I/d Menegáti József I/d Mátrai Károly I á Kürthy Zsolt I/a Magyar Imre I/a Molnár János I/a Perger Imre I/\'a Scháttler Viktória I/a Végvári Kálmán I/a Hajdú László I/\'a
tanulmányírásért
hegedű j átéká ért
szavalatáért
szavalatáért
szavalatáért
zongora j átékáér t
énekszámáért
énekszámáért
az iskola kamarazenekarában végzett kiváló teljesítményükért
26
A kémiai háziverseny legjobb dolgozataiért:
Gaál Zoltán I/d Szabó Ágota I/d Dányádi József I/c Fülöp Éva I/c Fleischmann Gábor II/c
Az olajtermelés háziverseny legjobb dolgozataiért: ^
Németh Pál IV/b Pozsgai János IV a
A kémiai tanulmányi versenyben elért jó eredményeikért:
Cserfalvi Tamás IV/c Küronya István IV/c Péferdi Viktória IV/c
Jó szakdolgozatukért:
Péntek László IV/b Szabó István IV/b Biró Zoltán IV/a Lékai Gusztáv IV/\'a
Kiváló KISZ- és társadalmi munkájukért:
Tenyei Dorottya III/c Borsányi Miklós III/c Férencz Lajos III/c
Nóvák Ferenc IV/b Cserfalvi Tamás IV/c Péterdi Viktória IV/\'c Küronya István IV/c
Tonk Emil I/c Rózsa Ferenc Il/d Rudolf Sándor Il/d
Doszpoth Csaba Ill/a Szerepi Ferenc Il/d
Csonka Erzsébet Ill/a Ösz Árpád Ill/a Bauer Sándor Ill/\'b Biró György Ill/b Czorna Csaba Ill/b Kumánovics György Ill/\'b Rein Gábor III/b
jó közösségi munkájáért műszaki könyvtár, olvasómozgalom fejlesztése terén végzett jó munkájukért
szépirodalmi könyvtár, olvasómozgalom fejlesztése terén végzett jó munkájukért
kiváló KISZ munkáért
Vöröskereszt-munkában elért
Takács Júlia I/a Solti Károly l/a Vaskó Éva \'l/b Bruckner Lajos I/c Eger szegi Viktória I/c Küronya Pál I/c Kalocsai Péter I/d Szabó Ágota I/d Tóth Éva Il/a Kovács Zoltán II/a Bors Éva Il/b
eredményeikért:
Pillér Judit II/c Bartha György II/c Szollár Tibor II/c Németh Katalin Il/d Szerepi Ferenc Il/d Viola György 111,/a Csonka Erzsébet Ill/a Rein Gábor III/b Szerdahelyi István III/b Kálovics Ferenc III/c Vértes Györgyi III/c
*
27
Zsigmondy Vilmos Kőolaj bányászati és Mélyfúróipari Technikum
IV. osztályos tanulóinak képesítő szakdolgozatai
A szakdolgozatok írását az 1960—61-es tanévben vezettük be technikumunkban a IV. osztályos tanulóink számára. A bevezetés a NIM Oktatási Osztályának javaslatára történt.
A dolgozatok íratásának célja elsőorban az, hogy a tanulók már az iskolai év alatt is közelebb kerüljenek az üzemekhez, továbbá mintegy felmérjük azt, hogy mennyire képesek önálló munkára, felkészültségüknek megfelelő üzemi problémák megoldására.
A dolgozatok íratásával azt is vizsgálni kívánjuk, hogy áz üzemekben töltött néhány hét mennyiben segíti elő és mélyíti el a tanulók elméleti felkészülését az egyes szaktárgyakból, mennyire fejleszti a tanulói aktivitást.
Az 1960/61-es tanévben 14 tanuló (20%) 1961/62-es tanévben 25 tanuló (40%) 1962/63-as tanévben 19 tanuló (40%) írt szakdolgozatot.
Az első évben kizárólag jeles- és jórendű tanulók kaptak csak feladatot. A múlt tanévben és áz idén is már közepesrendű tanulók is kaptak, természetesen azok, akik a közepesrendűséget becsületes munkával szerezték meg. A múlt évi tapasztalat azt bizonyítja, hogy a közepesrendű tanulók is képesek önálló munkára, sőt kimondottan szépen oldották meg feladatukat. Ezt az észrevételt az idei tapasztalat csak alátámasztotta.
A tanulók kiválasztása részben önkéntes jelentkezés, részben kiválasztás alapján történt. Az önkéntes jelentkezők közül a szaktanár kiválasztotta azokat, akiket az eddigi munkájuk alapján érdemesnek tartott e munka elvégzésére. A kiválasztott tanulóknak szaktárgyakból közepesnél rosszabb jegyük nem lehet.
A tanulók a kapott témához rövid „irányító" vázlatot kaptak a szaktanártól. Az üzemekben a tanulók szakember irányítása alatt dolgoznak, akj a kész dolgozatot átnézi és véleményezi olyan szempontból, hogy a megoldás mennyire önálló munka eredménye, mennyi segítséget.igényelt a tanuló a téma kidolgozásához. A végleges elbírálást a szaktanár végzi, aki főleg olyan szempontból bírálja a dolgozatot, hogy a technikumi anyagon túlmenően mennyit adott a tanuló a feladat megoldásánál, mennyi gyakorlati adatot használt, illetve az üzemi tapasztalatokat mennyire hasznosította. Természetesen figyelembe veszi az üzemtől kapott véleményt is.
A témát már a téli szünet előtt megkapják a tanulók, így a téli szünet egyrészét már az üzemekben töltik, majd a tanítási idő alatt minden hónap egy műhely—labor, napját fordíthatják a feladat kidolgozására. A beadási határidő a tavaszi szünet után következő első hét, tehát még a tavaszi szünet is rendelkezésünkre áll.
Amint azt már az előzőekben írtam, az elbírálás az üzemi szakember és a szaktanár együttes feladata. A szakdolgozatot írt tanuló mentesül a szakmai (gyakorlati) képesítő alól, amennyiben a szakdolgozatára kapott
28
érdemjegy legalább közepes. A gyakorlati képesítő jegyeként a szakdolgozat jegye szerepel az oklevélen.
Az ez évi tapasztalatok: a tanulók lelkiismeretes, komoly munkát végeztek. A lehető legnagyobb részletességgel dolgozták ki a kapott témát és a feladatnak, a követelményeknek megfelelően, üzemi adatokat használtak. A tanulók ismeretköre bővült, szakmaszeretetük elmélyült.
Az önálló munkát bizonyítják az üzemektől kapott vélemények, melyekben minden tanuló szorgalmát dicsérik.
Az iskola e helyen is köszönetét fejezi ki azoknak az üzemeknek, melyek tanulóink foglalkoztatására módot adtak. Külön köszönettel tartozunk a vezetőknek, mérnököknek, műszaki szakembereknek, akik tanulóinkkal személyesen is és nagy odaadással foglalkoztak.
Az alábbiakban felsoroljuk a beadott dolgozatok szerzőit és témáit.
Olajtermelési témát nyolc tanuló írt.
IV/a osztályból négy tanuló: Biró Zoltán:
Hazai olaj mezőinkben alkalmazott rétegnyomás- és hőmérséklet-mérés műszerei és azok javítása.
Lékai Gusztáv:
Hozamnövelés cseppfolyós propán-bután benyomással.
Halász Sándor:
A rétegenergia alakulását figyelő és szabályozó módszerek a nagy lengyeli. olaj mezőben.
Gorontai József:
Termelő kutak karbantartása,
IV b osztályból négy tanuló: Szabó István:
Termelő kutakon végzett rétegeizárási módszerek.
Czoma Péter:
A métyszivattyús kutak üzemmenetének ellenőrzése.
Zieger Vilmos:
A termelt folyadék mérése és szállítása a nagylen-gyeli olaj mezőben.
Kővári László:
Hazai olaj mezőinkben alkalmazott rétegkezelési eljárások kútkiképzési problémái. Mélyfúrási témát írt kilenc tanuló.
IV/a osztályból négy tanuló. Bakó Csaba:
5500 m-es lyuk béléscső és cementezési terve Nagylengyelben.
Fejér Attila: \'
Irányított ferdefúrás.
Felker József:
Fúrás előkészítő munkálatainak kisgépesítése.
Lakatos Péter:
2300 m-es lyuk optimális fúrási rendszerének megtervezése Nagylengyelben.
IV/b osztályból öt tanuló. Bognár Vilmos:
U8—3 öblítőszivattyú hengerbetét programja.
29
Nagy Károly:
Értékelje ki a nagylengyeli fúrási mezőben végrehajtott kísérletsorozatot, melynek során új fogazású görgős fúrókat, valmint módosított turbina típusokat alkalmaztak.
Nóvák Ferenc:
3PN—645M Triplex öblítőszivattyú hengerbetétprogramja.
Péntek László:
„PM" rendszerű görgősfúrók jellemző adatai és gyártástechnológiája-
Szabó Péter:
A nagylengyeli 5500 m-es fúrás béléscsőterve, elce-mentezése. Gazdasági kiértékelés.
Géptani témát írt két tanuló.
Silló Elemér (IV/a):
Egy fúróberendezés energiamérlegének elkészítése.
Jós Péter (IV/b):
Iszapszivattyú karbantartása és javításának technológiája.
Kiemelkedően jó dolgozatok:
Bíró Zoltán (IV/a) Szabó István (IV/b)
Nóvák Ferenc (IV/b) • Lékai Gusztáv (IV/a)
Péntek László (IV/b)
Nagykanizsa, 1963, június 7.
Jánossy Klára
30
A Winkler Lajos Vegyipari Technikum
IV. osztályos tanulóinak képesítő szakdolgozatai
A folyó tanévben 13 tanulónk készített szakdolgozatot az alábbi üze-ineknél a következő témákból:
Témaadó: Országos Kőolaj- és Gázipari Tröszt Kutató Laboratóriuma., Nagykanizsa.
Téma: l.A gázkromatográfia elvén alpuló gázelemzési módszerek, különös tekintettel a gáz-szilárd kromatográfiára. Kidolgozta: Fehér Valéria.
Dolgozatának legfontosabb része a földgázok argontartalmának meghatározására vonatkozó irodalmi adatok alapján a kromatográfiás eljárás helyi viszonyokra való alkalmazhatóságának bizonyítása. Ez önálló munkát kívánt meg, ezt a munkát a tanuló eredményesen meg is oldotta.
2. Gázkromatográfiás módszerek, különös tekintettel a gáz-folyadék kromatográfiára.
Kidolgozta: Burján Zsuzsa.
Munkája elvi vonatkozásban nem nyújtott újat, de a gáz-folyadék kromatográfia metodikájának tanulmányozása céljából sok vizsgálatot végzett, ennek eredményeképpen sok értékes adattal járult hozzá az üzem munkájához, pl. a különböző kolonnák hatásosságának kivizsgálása és a forrpont-retenciós idő összefüggésének megállapítása érdemel említést.
3. A lángfotometria alkalmazása a mélyvizek elemzésénél. Kidolgozta: Cserfalvi Tamás.
A lángfotométer összeálitásával, üzembeállításával és a nátriumionok meghatározását zavaró körülmények kivizsgálásával nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a laboratóriumnak a nátriumtartalom direkt meghatározásával kapcsolatos problémái megoldódjanak. Munkájának újat jelentő eredménye, hogy a kalciumionnal kapcsolatos vizsgálatai felhasználhatók lesznek arra, hogy a komplexometriás vizsgálat használhatatlansága esetén, amely bizonyos mélyvizeknél előfordul, az eddigi gravimetriás meghatározás helyett lángfotometriás módszerrel kíséreljék meg a kalciumtartalom meghatározását. Munkáját kiváló technikai készséggel és kezdeményező kedvvel végezte.
4. Rétegvizek vas-, ammónium- és szulfátion-tartalmának meghatározása fotometriás módszerekkel.
Kidolgozta: Küronya István.
Szakdolgozatával hozzájárult a vízelemzések időtartamának lerövidítéséhez, megpróbálkozott a szulfátion jodometriás meghatározásának fotometriás módszerré való átalakításával. Ez a meghatározás kellő ellenőrzés után esetleg önálló módszerként is alkalmazható lesz.
31
Témaadó: Kőbányai Műanyaggyár, Budapest.
Téma: 5. Speciális típusú fenoplaszt présporok műszeres vizsgálata. Kidolgozta: Király Mária.
A dolgozat új problémát nem vet fel, nem is volt feladata, azonban az összehasonlító vizsgálatok eredményeit az üzem felhasz-hatja a termékek szabványosításánál, illetve a minőségellenőrző munkában, valamint az anyagok felhasználási körülményeinek körültekintőbb megítélésében.
Témaadó: Nagykanizsai Sörgyár, Nagykanizsa.
Téma: 6. Sörgyári vízelőkészítés.
Kidolgozta: Borszéki János.
A téma általános jellegénél fogva nem Jette lehetővé valamely részletkérdés alaposabb tanulmányozását. A tanuló szempontjából hasznos volt a munka, mert megismerkedett a víz felhasználásának konkrét sörgyári problémáival, az üzem szempontjából is figyelmet érdemel az a megállapítása, hogy az ioncserélő vízlágyító nincsen kifogástalan állapotban. 7. A sörcefrekészítés kémiai folyamatai, főzőházi nyeredék. Kidolgozta: Keller Ferenc.
Ez a téma is igen nagy területet ölel fel, amin a jelölt szorgalmasan dolgozott is. Nagyon sok vizsgálati adatot gyűjtött össze a cukortartalom változásával, a fehérjetartalom, habtartósság, főzőházi hozammal kapcsolatban, elmélyed a sörcefrekészítés irodalmában és gyakorlatában. Kísérleti adatait a cefrekészítés technológiájának jobb ellenőrzésére tudják felhasználni.
Témaadó: Kőolajipari Vállalat, Zalaegerszeg.
Téma: 8. A Zalai Kőolajipari Vállalat atmoszférikus és vacuum-üzemének anyag- és energiamérlege. Kidolgozta: Somlai Gábor.
A vállalat által korábban készített és csak előzetes számításokra felépült anyag- és energiamérleggel szemben olyan mérleget kellett készítenie, amely az üzemet működés közben vizsgálja, a gyakorlatra épül fel, s pontosan tükrözi az ¿izem működését. Ennek a feladatnak a meglodásához nagyon sok irodalmi adatot (fajhő értékek stb.) gyűjtött össze és laboratóriumi vizsgálatokat végzett, A dolgozatban feltüntetett adatok, számítások megbízhatók, az üzem technológiai osztálya által felhasználhatók. 9. A nagylengyeli és barabásszegi nyersolajok kéntartalmának megoszlása az egyes párlatokban. Kidolgozta: Horváth László.
A feladat megoldásához nagyszámú laboratóriumi vizsgálatot végzett el. Ezeknek az eredményeit kénmérlegben foglalta ösz-sze. Az adatokat az üzem felhasználhatja a kétféle nyersolaj keverési -arányának megállapítására abból a szempontból, hogy a kéntartalom ne haladja meg a szabványban előírt mennyiséget. Az adatokból következtetéseket vonhatnak le a korrózióra vonatkozóan is.
Témaadó: Gyógyszeripari Kutatóintézet, Budapest. Téma: 10. Neomcyn bázis és sóinak előállítása. Kidolgozta: Péterdi Viktória.
Feladat volt a neomycin tartalmú fermentből a neomycin bázis
32
gazdaságos kinyerésének, majd a bázisból különféle sók laboratóriumi előállításának kidolgozása. Ez a munka a Gyógyszeripari Kutatóintézet programjának egy része, amelynek elvégzésére Pétérdi Viktória kiválóan alkalmasnak bizonyult. Elkövetett hibái ellenére is hasznos munkát végzett a Kutatóintézet számára, a saját számára pedig egy teljesen új munkaterület megismerését jelentette. Témaadó: Nagykanizsai Üveggyár.
Téma: 11. Az üveg hőtágulási együtthatójának és lágyuláspontjának függése az összetételtől. Kidolgozta: Pölöskey István.
Munkája legfontosabb megállapításai, hogy azonos szilicium-dioxid tartalom mellett az alkálitartalom fordítva arányos a lágyulásponttal. Olyan következtetést is levont, hogy a dilatációváltozás érzékenyebb mutatója az összetételváltozásnak, mint a lágyuláspont változása, s még biztosabban lehet támaszkodni a két adat egybevetésére.
12. Az üveg kémiai összetételváltozásának hatása a hőtágulási együttható és az elektromos vezetőképesség mértékére, és e két fizikai tulajdonság közötti esetleges összefüggések feltárása. Kidolgozta: Cséka Éva.
Ez a téma is nagyon nagy területet ölel fel irodalomban és gyakorlatban egyaránt. A témával kapcsolatban nagyon sok és pontos mérést végzett, a vezetőképességgel kapcsolatban végzett vizsgálatainak az eredményei adott esetben az Üveggyár gyakorlati munkájában is felhasználhatók lesznek.
Témaadó: Fővárosi Gázművek, Óbudai Gázgyár. Téma: 13. Kéntelenítő masszák vizsgálata. Kidolgozta: Iglódi Imre.
A dolgozat címe nem felel meg á tartalomnak, mert a címből a kéntelenítő masszák vizsgálatának a tárgyalására kell következtetni, ezzel szemben a dolgozat határozottan a fluidpörk kéntelenítő masszaként való használhatóságával foglalkozik. A végzett vizsgálatok elsősorban arra voltak alkalmasak, hogy a vállalat egy szálítmány műbizonylatát elkészíthesse. A probléma újszerű, nagyon ió alkalmat adott a tanulónak egy újítás, találmány bevezetésének technikájába való bekapcsolódásra.
összefoglalva: A témák — kevés kivételtől eltekintve — lehetőséget adtak a jelölteknek arra, hogy az iskolában tanultakat felhasználva, egy-egy konkrét feladat megoldásán önállóan dolgozzanak. Ez alkalommal látják be végérvényesen azt, hogy az a laboratóriumi gyakorlati munka, amelyet az iskolában végeznek, nem öncélú, az ott szerzett isnfereteb csupán eszközként szolgálnak bizonyos feladatok megoldásához. A munka során több dolgozatban használható, további kidolgozásra érdemes ötleteket vetnek fel. Nagy eredménynek kell tekintenünk azt is, hogy e munka során olyan műszereket ismertek meg és sajátították el kezelésüket, amelyekkel az iskola nem rendelkezik, és nem is célja az iskolának ezek beszerzése (pl. lángfotométer). Ugyancsak nagy nyereségnek kell tekintenünk azt is, hogy a tanulók a mindennapi üzemi élet. problémáiba kapcsolódhattak be, iskolai tanulmányaik élettel telítődtek.
Küronya István
laborfőnök

33
A. Helikoni ünnepségekről
Iskolánk tanulóifjúsága immár ötödször vett részt a május harmadik hetében tartandó, lelkesen ápolt hagyománnyá vált a keszthelyi Helikoni Ünnepségeken.
öt év rövid idő. Ám kulturális erdmértyekben, élményekben, emlékekben, s nem utolsósorban dicsőségben gazdag öt esztendő ez iskolánk és tanulóink életében.
Az 1959—1963-as évek Helikoni Ünnepségeire viszatekinteni nem art, ha iskolánk kulturális életének fejlesztése útján előre akarunk lépni.
1959-ben Merk János és Dobány László szavalatáért dicsérő oklevelet,
1960-ban Koltai Attila szavalatáért I. díjat, énekkarunk II. díjat, Merk János szavalatáért dicsérő oklevelt,
1961-ben énekkarunk ezüst szintet, Dobány László szólóénekéért ezüst szintet, Dombos János és Szakonyi János hegedűjáte-káért ezüst szintet, Koltai Attila és Rétfalvi László szavalatáért dicsérő oklevelet,
1962-ben vonószenekarunk arany szintet, Kesztler Attila hegedűjátékáért ezüst szintet; Burján Zsuzsanna szólóénekéért ezüst szintet, Takáts Sándor tanulmányáért ezüst szintet, Szakony Márta szólóénekéért bronz szintet, Horváth László hegedűjátékáért bronz szintet, Lékai Gusztáv szavaltáért dicsérő oklevelet kapott.
Az 1963-as Helikoni Ünnepségekre nagy becsvággyal készültek fel tanulóink. Az eddig elért eredmények serkentették, a még sikeresebb szereplés vágya lelkesítette őket az évi előkészületek során. Az iskolában folyó kulturális munka minden ágából a legtehetségesebbeket jelölte KlSZ-szer-veztünk erre a nagy kulturális szemlére. A megyei selejtezőn versenyzőink jól megállták a helyüket a tavaszi szünet okozta felkészülési kiesés ellenére is.
Az 1963. Helikoni Ünnepségeken 94 középiskola (68 gimnázium, 26 technikum) mintegy 3800 tanulója vett részt. Iskolánkat 24 tagú küldöttség képviselte. Keszthely városa, ifjúsága és a Helikoni Rendezőbizottság nagy szeretettel fogadott bennünket, mint régi ismerőseit. Az előző évek izgalmas és színvonalas versenyeinek színhelyén, ahová annyi emlék, öröm, apró csalódás és dicsőség kötötte diákjaink szívét, megindult a versenyzés. A magasabb követelményszintek, a zsűrizés szigorúsága jellemezték a versenyeket. Örömmel mondhatjuk, hogy tanulóink megállták a helyüket, és szép sikert értek el.
Vonószenkarunk ezüst szintet, Kesztler Attila szólóhegedűben ezüst szintet, Tiborcz Ilona versmondásban ezüst szintet, Burján Zsuzsanna és Sneff Gizella szólóénekben ezüst szintet, Takáts Sándor, Borsányi Miklós, Fleischmann Gábor, Kígyóssy József tanulmányaikért ezüst szintet, Hermán Ágota és Szabó Katalin versmondásban bronz szintet értek el, Fülöp Éva zongorajátékát dicsérő oklevéllel jutalmazta a zsűri.
34
A résztvevő 26 technikum közt — bár arany szintet egyetlen versenyzőnk sem ért el — iskolánk szerepelt legjobban, és így a legeredményesebb technikum részére alapított vándorserleg birtokosa lett.
1959-ben 14., 1960-ban 9., 1961-ben 7., 1962-ben 4., 1963-ban 1. helyezésünk mutatja, hogy tanulóifjúságunk megértette a Helikon Kulturális Szemle nagy nevelő hatásának jelentőségét,, s megszerette a vetélkedésnek ezt a nemes, érzelmeket alakító formáját, mely a szocialista ember mély és tudatos önműűveléséhez nyújt felbecsülhetetlen lehetőséget. Feladatunk, hogy az 1963-as „Ezüst-Helikon" eredményeit és tanulságait megállapítva és levonva, úgy tűzzük ki a kulturális munka irányát és útját, hogy a következő évben még sikeresebb szerepléssel, bizonyíthassuk be, hogy iskolánkban igényes, sokoldalú és a művészeteket lelkesen ápoló kulturális élet folyik, a szocialista kultúra ápolása és kiterjesztése érdekében.
Meixner Béla
a kulturális munka vezetésével megbízott tanár
35
A Kállai Éva KISZ-szervezet évi munkája
KISZ-tagok száma 435, az iskola tanulóinak 95,3 százaléka.
A taglétszám az évi folyamatos, rendszeres tagfelvétellel, valamint az új elsősök átigazolásával emelkedett ilyen magas szintre. A KlSZ-szer-vezetbe való belépés, a létszám alakulása tulajdonképpen annak köszönhető, hogy szervezetünk évek óta kitűnő munkát végez, a fiatalok örömmel látogatják a rendszeres, színvonalas foglalkozásokat. Az elsősök már. az általános iskola VIII. osztályában megismerték a KISZ célkitűzéseit, programját, így a nevelő munkánkat nagyban segítették. A bejáró falusi fiatalokat az összeírás után megbízólevéllel láttuk el, amelynek értelmében saját falujában végzett a fiatal társadalmi munkát. Segítettek az úttörőcsapatnál, a termelőszövetkezetben, és a falusi KISZ-szervezetekben.
A tavaly létrehozott osztályalapszervezetek beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, eredményes munkát végeztek. A 14 alapszervezet tagjai őszintébben tárták fel problémáikat. A gyűlések, összejövetelek színesek, élvezetesek voltak. Bátrabban vitatkoztak minden felvetett kérdésen. Az eredményes munkát tükrözik a jegyzőkönyvek, jelentések.
KISZ-szervezetünk munkájának gerincét az ISZM-foglalkozások előkészítése, lebonyolítása jelentette. A mozgalomba 444-en jelentkeztek, ez 97,3 százalék, örvendetes, hogy KISZ-en kívüliek is nagy számban vettek részt a foglalkozásokon. 28 csoport működött ez évben. Az eddigi tapasztalatok alapján az elsős csoportok élére idősebb KISZ-tagok kerültek, akik elsősorban szélesebb látókörük, tekintélyük alapján eredményes munkát végeztek. A foglalkozások előkészítését a csúcsveztőség vezette. Az előkészítéshez kitűnő segítségnek bizonyult a KB által kiadott módszertani útmutató. A teremprobléma ez évben is hátráltatta a téli hónapokban munkánkat, de sikerrel hoztuk összhangba a foglalkozások időpontját. Volt olyan nap, hogy öt-hat csoport tartott foglalkozást délutánonként.
Sikerült elkerülni a „hatodik" óra látszatát. A csoportvezetők tekintélyüket nem „tanár urasan" tartották fenn, hanem igyekeztek merevségüket levetkőzni. Bátran kezdeményeztek a Szülői Munkaközösséggel karöltve. az előadók meghívásában. A tanárok ilyenkor félretették hivatalos mávultukat és közvetlen hangnemben beszélgettek a tanulókat érintő kérdésekről. Egészséges szellem alakult ki a tanár és diák kapcsolatáról.
Az ISZM próbacsoportoknak köszönhető a helyes közösségi szellem • megszilárdulása:
A tavalyi tapasztalatok alapján szerveztük meg április 28-án a próbafoglalkozások záró túra verseny ét. A Turisztikai Szakkör készítette elő az útvonalat és vázolta fel a térképeket. Tíz állomáson kellett bizonyítani az évközben végzett munkát. Az állomások vezetői tanárok és a csúcsvezetőség tagjai voltak. Minden dicsérő szónál többet mond a végeredmény. Hárman végeztek az első helyen, holtversenyben, ketten a másodikon, illetve négyen a harmadikon. A legjobb csoportok:
IV/a Sziklai János csoport (vezeti Halász Sándor) Ill/a Damjanich János csoport (vezeti: Rezsek Aranka) Ill/b Frankéi Leó csoport (vezeti: Biró György) Vándorzászlót, igazgatói dicséretet és ingyen mozijegyet kaptak a túrán
36
végzett jó munkájukért. A többi helyezést elért csoportok is hasonló jutalomban részesültek.
A legfontosabb munkában, a tanulásban, a KISZ-szervezet azt kívánta a tanulóktól, hogy mindenki tanuljon a képességeinek megfelelően. A gyengébb tanulókat segítették KISZ megbízatásként a jó tanulók, s ezen kívül módjukban volt igénybe venni a korrepetálásokat.
Több háziverseny is lebonyolításra került az év folyamán, így matematika, szavalás, hangszerszólók, különböző szakmai versenyek. Az osztályok közötti komplex-versenyt teljes egészében nem tudtuk megszervezni, mert néhány osztálynak nem volt állandó helye; s így kiestek az értékelésből (dekoráció, tisztaság).
Már szeptember elején megkezdődött az iskolában az aktív kulturális élet. A legfőbb feladat az ISZM-mozgalom kulturális követelményének teljesítése, a Kulturális Szemlére való felkészülés, az iskola által rendezett bálra, valamint a Keszthelyi Helikoni Ünnepségre való felkészülés volt. Ezeknek a feladatoknak a jegyében indult meg a felkészülés. Megkezdődtek az irodalmi színpad foglalkozásaira a jelentkezések. Az olvasómozgalomba 250-en jelentkeztek. Az újjászervezett József Attila Olvasómozgalom jobban elősegíti a tanulók olvasottságát, általános műveltségének fejlődését. Megindultak az énekkar és kamarazenekar próbái. Bekapcsolódtunk a város kulturális életébe és munkájába is. A tanulók résztvettek a városban rendezett „Ki mit tud?" versenyeken, s több-kevesebb sikerrel szerepeltek. A februári iskolabál kitűnően sikerült. A Kulturális Szemle versenyein jó eredményeket értünk el. árom tanuló műsorát a zsűri aranyfokozattal jutalmazta. A Helikoni versenyen kitűnő eredményt értünk el. Huszonhat technikum közül az első helyet jelentő vándorserleggel tértünk haza.
A szabadidő helyes kihasználásának jegyében folytak a közös mozi-, színház-, múzeum-, tárlatlátogatások, a klubdélutánok. Örömmel láttuk; hogy a tanulóifjúság ötletes, igényes kis műsorokkal tette kellemesebbé a táncdélutánokat.
Az általános viselkedéssel meg voltunk elégedve. A kisebb fegyelmezetlenséget vétett tanulókat az osztályalapszervezetek okosan, mérlegelve a helyzetet, maguk között ítélték el, ezzel megakadályozva a nagyobb fegyelmezetlenségeket. Ennek ellenére történt néhány szomorú, a jövőre nézve tanulságot eset, amely után a vétséget elkövetett tanulónak el kellett hagynia az iskolát.
Az úttörőcsapatok munkáját KISZ-es ifjúvezetők segítették. A kapcsolat az úttörőkkel még nem a legjobb, ezen jövőre mindenképpen segíteni kell. Már meg is kezdtük a munkát, amelynek keretéji belül 67 úttörőt vettünk fel KISZ-tagnak. A kilenc ifivezető mindent megtett annak érdekében, hogy a VlII-as úttörők elsajátítsák a KISZ-élet legfontosabb problémáit, követelményeit.
A kollégiumokkal a kapcsolat nagyon jó. A kollégiumokban folyó nevelőmunka KISZ-szervezetünket, annak munkáját nagyban segítette. A kollégiumban lakó KISZ-tagok a középiskolai KÍSZ-munka bázisát képezték. Taggyűléseken, vezetőségi üléseken vizsgáltuk meg a kollégiumi KISZ-munka problémáit és összhangba hoztuk az iskolai KISZ-szervezet célkitűzéseit, terveit, a Diáktanács munkatervét.
A KISZ-vezetők az év folyamán több továbbképző tanfolyamon vettek részt, s az ott tanultakat, tapasztalakat az iskolában hasznosították. A KISZ KB határozatait, irányelveit taggyűléseken, osztályfőnöki órákon vitatták meg.
37
A nyári önkéntes munkatáborokban 30-an vettek részt. A leánybrigád Kutasról az első helyet jelentő vándor zászlóval tért haza. Ezért a szép teljesítményért igazgatói dicséretet kaptak. A csúcsvezetőség jól végzett munkájukért a dicséretet a tagsági könyvbe jegyezte be. A fiúk is szép eredmjényt értek el annak ellenére, hogy nem teljes brigáddal dolgoztak. A 11. hely így értékesnek mondható.
Az év eljén vállaltuk, hogy takarékosság terén elérjük az egy főre eső 100 forintos átlagot. Szubjektív és objektív akadályok miatt azt tökéletesen nem sikerült teljesíteni, az egy főre eső átlag így csak 98 forint. Tá\'rsadalmi munkaórák száma 10 087 óra Egy főre eső átlag 22,8 óra
A társadalmi munkát túlnyomórészt az iskola csinosításában, osztályok dekorálásában és a rendkívüli tél okozta hóakadályok eltakarításában végeztük el. Ezen kívül dolgoztunk a távol- és magasugró pálya építésén. Az NVTE kérésére tanulóink egy része segített felépíteni az egyesület pályáját. A kollégiumi tanulók sokat dolgoztak a kollégium javára. Egy kis brigád az év elején sampion-gomba tenyésztésébe kezdett.
A sportkövetelményt a Sportkör által készített munkaterv alapján mindenki teljesíteni tudta. A próbacsoportok sportmunkáját élénk munka jellemezte. A négy szakosztály a minőségi munka mellett nagy gondot fordított a tömegsportra is. Jellemző erre az, hogy a házi kosárlabda bajnokság kb. 150 fiatalnak nyújtott sportolási lehetőséget. (Bővebbet a sportmunkáról az iskolai sportkör részletes munkájának ismertetésében kaphatunk.)
Az évi eredményes munka oka az volt, hogy a nevelők segítették minden kérdésben a tanulókat, önzetlenül, a szabadidő rovására. Dicséret illeti a fiatalokat azért, hogy az iskola KISZ-munkáját mindenütt csak az elsők között emlegették.
Takáts Sándor
KISZ csúcstitkár
38
Az iskolai sportkör 1963 évi sportmunkája
Az évi sportmérleget nézegetve, nyugodtan megállapíthatjuk, hogy iskolánkban a sportmunka színvonala évről évre emelkedik. Ezt bizonyítják a különböző sportágakban vívott sportszerű küzdelmek, érdekes mérkőzések, továbbá iskolánk tanulóinak az egyes sportágak iránti fokozott érdeklődése. Ügy hiszem, nem túlzok, amikor kijelentem azt, hogy iskolánk tanulói legaktívabban a kézilabda küzdelmekbe kapcsolódtak be, de jelentős számban vettek részt a kosárlabda, atlétika, asztalitenisz és a sakk sportágakban megrendezett versenyeken is.
A kézilabda bajnokságot az előző évekhez hasonlóan, az 1962—63. oktatási évben is megrendeztük, még pedig az oktatási év első negyedévében. A bajnokságra benevezett csapatokat kategóriákra osztottuk be. Az első kategóriába a leányok, a másodikba az első osztályosok és a harmadikba a II., III. és a IV. osztályosok csapatai kerültek.
A bajnokság lebonyolítási rendszere minden kategóriában különböző volt. A leányoknál és az elsősöknél körmérkőzések, míg a II., III. és IV. osztályosoknál kiesési rendszer keretében folytak le a küzdelmek. A házibajnokság éppen e sportág irányában tanúsított nagy érdeklődés miatt a várt színvonalat hozta. Az erdmények azt mutatják, hogy az osztályok között szoros küzdelmek alakultak ki. Meglepően jól szerepeltek iskolánk legfiatalabb sportolói, az elsősök. A mindvégig sportszerű vetélkedésnek végül is a győztesei a IV/c. osztály kézilabda csapatának tagjai lettek. A győztes csapat tagjai voltak:
Skóza Sándor Küronya István
Molnár Kálmán Borszéki János
Nagy Iván Richtarik József
Somlai Gábor ;
A csapatra és minden egyes tagjára jellemző, hogy a küzdelmekben mindvégig sportszerű és korszerű játékukkal jó példát mutattak a fiatalabb sportolóinknak.
Az első osztályosok kézilabda bajnokságát nagy fölénnyel az I/b. osztály csapata nyerte, összeszokottságuk, csapatmunkájuk azt igazolta, hogy a kézilabdázás alapjait jól sajátították el már az általános iskolában. Nem kellett szégyenkezniük azonban a többi osztályoknak sem, mert csapataik mélt.képpen képviselték osztályukat és szoros küzdelmek alakultak ki a csapatok között.
A leányoknál a bajnok a 111,/a. osztály csapat lett. A győztes csapat tagjai:
Jánossy Zsófia Béres Ilona----
Mózes Erika Birkás Mária
Szekeres Mária Simon Éva
Jól szerepeltek azonban a többi osztályok leány csapatai is.
Iskolánk válogatott kézilabda csapata részt vett az ez évi április 4-én megrendezett villámtornán, ahol a nagykanizsai középiskolák és a nagykanizsai járás általános iskoláinak legjobb csapatai vettek részt. Iskolánk
39
csapata ezen a tornán lelkes, sportszerű játékával kivívta magának az első helyet. Ennek a győztes csapatnak tagjai voltak:
Béli Tamás III/c. osztály Balogh Péter IV/a. osztály
Szakonyi János III/c. osztály Nagy Iván IV/c. osztály
Ferenc Lajos III/c. osztály Molnár Kálmán IV/c osztály
Csiszár Zoltán III/c. osztály Rábavölgyi Lajos I/b. osztály
Ezért a szép erdményért dicséret illeti a csapat minden tagját. Csapatunk tagjai helytállásukkal megőrizték iskolánk jó hírnevét.
Iskolánkban a kosárlabda volt a másik népszerű sportág. Az előző évhez hasonlóan, ebben az évben is megrendeztük a házibajnokságot. A bajnoki küzdelmekben iskolánk valamennyi osztályának csapatai résztvettek. A bajnokságot körmérkőzéses rendszerben bonyolítottuk le. Az elsőosztályosok egy közös csapatot indítottak. A mérkőzések színvonala az előző évhez viszonyítva emelkedett. Általában minden mérkőzésre jellemző volt a lekesedés. Említést érdemel, hogy a küzdelmeket végig szurkoló tanulók közül mind többen kedvelték meg ezt a sportágat. Nagyon sok mérkőzésen lehettek tanúi e sportág szurkolói a sportszerű küzdelmeknek. A hosszan elhúzódó bajnokságnak végül is a IV/c. osztály lett a győztese, de rajtuk kívül még kitűnően szereplt a II/c. osztály csapata is. A bajnokcsapat tagjai:
Borszéki János Nagy Iván Somlai Gábor Küronya István Richtarik József
A második helyezést elért csapat tagjai:
Rédei István Kocsis István
Csőgör János Mátai Dezső
Kuhár László Farkas László
Szollár Tibor
Iskolánk válogatott csapata is részt vesz a középiskolások bajnokságában, ahol a kupamérkőzések még folynak. Reméljük, hogy iskolánk sportolói méltóképpen megállják helyüket.
A kosárlabda válogatott csapat tagjai:
Czoma Csaba Horváth János Czoma Péter
Csőgör János Somlai Gábor Borszéki János
Csiszár Zoltán Hool József Rábavölgyi Lajos
Wenczl György Ferenczi László Richtarik József
Atlétikában iskolabajnokságot nem írtunk ki. Versenyen kívül az atléta-sportot kedvelő fiataljaink rendszeresen edzettek. Atlétáink nyilvános szereplése ez évben április 4-én, hazánk felszabadulásának évfordulójára megrendezett emlékversenyen vettek részt. Kitűnő hajrával elsőnek szakították át a célszalagot.
A győztes csapat tagjai voltak:
Péntek Zsuzsanna Hajdú Katalin
Németh Katalin Béres Ilona
Lantos Sarolta Horváth Ottó
Kolontári József Kocsis István
Rédei István Molnár Kálmán Rozner Lajos
40
Iskolánk két „könnyű" sportága az asztalitenisz és a sakk. Mindkét sportágban megrendeztük az iskolabajnokságot. Asztaliteniszben szoros küzdelem alakult ki a tavalyi bajnok Farkas László és az ez évi bajnok Baranyai Lajos között. Baranyai hosszú küzdelem után szerezte meg a bajnoki címet.
A sakkra ugyanez elmondható. Itt végül is a tehtséges sakkozó: Kuhár László lett iskolánk ez évi bajnoka. Sakkozóink szerepeltek még a Zala megyei csapatbajnokságon és a középiskolás bajnokságon is. A megyei bajnokságon a negyedik, a középiskolás bajnokságon is. A megyei bajnokságon pedig a második helyet szerezték meg. Mindkét eredményük az egy égként is erős mezőnyben kitűnőnek mondható.
Sakkcsapatunk tagjai:
Kuhár László II/c. osztály Bolla Attila IV/b osztály Tóth Ferenc III/c. osztály Németh Gyula III/c. osztály
«
Sakkcsapatunk tagjainak a versenyeken való sikeres szerepléséhez nagy mértékben hozzájárult dr. Pintér Dénes tanár úr áldozatkész munkája, amelyért őt külön dicséret illeti meg.
A Kilián Testnevelési Mozgalomban résztvevők száma ebben az évben a múlt évi 150 főről 320 főre emelkedett. Ez az iskola tanulóinak 75 százaléka. A tagság toborzása terén a Il/d osztály kiváló teljesítményt végzett, mivel az osztály tanulói közül huszonheten léptek be a Kiliánmozgalomba.
A megyei sportosztály megállapítása szerint iskolánk a megyében első helyezést ért el.
Befejezésül megállapíthatjuk, hogy az 1962—63-as tanévben a tanulás mellett a sport területén is több kiváló teljesítményt értünk el és ezzel megteremtettük az alapot ahhoz, hogy az elkövetkezendő időkben az eddiginél is virágzóbb, felemelkedőbb legyen iskolánk sportélete.
Nagykanizsa, 1963, június 7.
Tarr Ervin
ifj. sportelnök
41
Levelező tagozat
1954 óta a Kőolajbányászati és Mélyfúróipari Technikum,
1960 óta a Vegyipari Technikum mellett is működik levelező tagozat.
Tagozatvezető: Cserfalvi József.
Tanártestület: azonos a nappali tagozat tanártestületével. E tanévben Szolnokon és Pécsett hoztunk létre konzultációs központokat. E központokban az ipari üzemekben dolgozó mérnökök és technikusok alkották az oktató személyzetet.
Az 1962—63-as tanév munkarendje
Felvételi vizsgák:
Felvételi vizsgát tartottunk Nagykanizsán a Kőolajbányászati és a Vegyipari Technikum levelező tagozata részére,
Szolnokon a Kőolajbányászati Technikum levelező tagozata számára. Jelentkezett
a Kőolajbányász tagozatra: 88 dolgozó. Ebből Nagykanizsán vizsgát tett: 38 „ megfelelt: 38
Szolnokon vizsgát tett: 36 „ „ 33
a Vegyi tagozatra: 56 dolgozó
vizsgát tett: 49 „ megfelelt: 47
Beiratkozás:
Kőolaj bányász tagozatra: Vegyipari tagozatra:
I. osztály 71 tanuló (2 osztály) I. osztály 47 tanuló (2 osztály) II. „ 42 „ II. „ 24 „
HL „ 35 „ III. „ 20 „
IV. „ 16 „ összesen: 91 tanuló
összesen: 161 tanuló iratkozott be.
Konzultációk, beszámolók, gyakorlati foglalkozások A konzultációs foglalkozások a tanév elején összeállított órarend szerint folytak. Foglalkozásokat tartottunk minden szerdán délután. A szolnoki konzultációs központban ugyancsak szerdai napon tartottak konzultá-tációs foglalkozásokat. Pécsett csütörtökön és pénteken a helyi adottságoknak megfelelően.
A konzultációk látogatottsága általában jó.
E tanévben is három beszámolót tartottunk, kivéve a IV. osztályt, ahol csak két beszámoló volt. A beszámolókon adnak számot arról, hogy egy-egy időszakban mennyire sajátították el az ismeretanyagot. A III. és IV. osztályok szép felkészültséget mutattak. A kezdeti nehézségeken már túl vannak, a szakmai tárgyak vannak túlsúlyban, amelyeket a gyakorlatból már elég jól ismernek. Az I. és II. osztályokban az alapozás folyik. Ez a legnehezebb általában, hisz jobbára olyan emberekről van szó, akik az általános iskolát 15—20 évvel ezelőtt végezték. Tanulmányi okokból adódóan az I. osztályokban van nagyobb mérvű lemorzsolódás.
A kötelező laboratóriumi gyakorlati foglalkozásokat a Kőolajbányász tagozaton szerdai napokon bonyolítottuk le. A vegyészek gyakorlatait évenként három alkalommal tartottuk 4—4 napon át a téli, tavaszi szünetben és a nappali tagozat tanév befejezése után, júniusban.
. 42
Osztály- és képesítő vizsgák
Osztályvizsgára jelentkezett;
Kőolaj bányász tagozaton Vegyész tagozaton
I. osztály 34 tanuló I. osztály 26 tanuló
II. „ 35 „ II. „ 19 „
III. „ 31 „ III. „ 17 .,
IV. „ 16 összesen: 62 tanuló összesen: 116 tanuló
Képesítő vizsgára jelentkezett 16 olajbányász tanuló.
A Vegyipari Technikum levelező tagozatán e tanévben még nincs képesítőző tanuló.
Levelező tagozatok tanulóinak névsora:
Kőolajbányászati és Mélyfúróipari Technikumi
I. osztály: Apró János, Bazsó László, Bányai Tibor, Bátor Vilmos, Berki Dezső, Bödök Árpád, Bősze József, Czeglédi Imre, Etyekfalvy Ferenc, Farkas János, Földi László, Garai Imre, Hegyi Ferencné, Herbai György, Hetesi György, Horváth Gyula, Horváth László, Kádár György, Klema Ádám, Kovács Zoltán, Kozma Lóránt, Krisztek György, Lukács János, Nagy Ferenc, Nagy György, Papp Antal, Percsy Erzsébet, Pölöskei Kálmán, Rezsőfi Antal, Rózsahegyi János, Somfai Attiláné, Szalay János, Takács Valér, Tóth István.
I. osztály: Apró Jánosné, Bajusz János, Balogh Kálmán, Bánfi László, Betlen József, Bicsák Ferenc, Boczkó József, Borsos Géza, Cécó Elek, Farkas Károly, Farsang István, Gál István, Gyivicsán Pál, Hermán Jenő, Hermán József, Horváth Lajos, Horváth Zoltán, Huber József, Hunyadi János, Kalmár József, Kádár János, Kiss István, Kovács Mátyás, Kozári Ferenc, Kulik István, Lakos Sándoí, Mihalicz László, Nagy Lászlóné, Németh Jenő, Sárdi Gyula, Szabó Iván, Tóth Ferenc, Verasztó Sándor, Németh László.
III. osztály: Bácsi Péter, Benkes Zoltán, Berger Istvánné, Békési József, Bogdán Dezső, Böröcz György, Csizmadia Antal, Darabos Pál, Dómján Károly, Eperjesi Ferenc, Halmai Emil, Iványi László, Kató Béla, Kiss Ilona, Konkoly Gyula, Kuba Jenőné, László Ibolya, Major József, Márföldi Éva, Nóvák Lajos I., Nóvák Lajos II., Nóvák Ottó, Pataky Zoltán, Rumpf Pál, Sali Imre, Sebesi László, Szedleczky Gyula, Tábori László, Tóth Lajos, H. Tóth Mihály, Vass Gyula.
IV. osztály: Cseh László, Csobánci Károly, Dén Jenő, Dobó József, Férhezly Károly, Héja Lajos, Horváth Jenő, Kiss László, Kovács János, Megyeri Ferenc, Melles László, Petróczi Lajos, Somorjai Antal, Szentes Ferenc, Takács István, Tálosi Lajos.
Vegyipari Technikum
I. osztály: Bakos Erzsébet, Békési Ferencné, Bocskor Zsuzsanna, Budavári Margit, Csirke Lászlóné, Csóka Zoltánné, Dómján István, Farkas Tibor. Fábián Miklós, Göncz Ferenc, Hajnal Sándor, Hegedűs János, Kor-vicska Antal, Kovácsházi Sándor, Lakos Erzsébet, Mikes Ferencné, Osváth Imre, Strazsek Lilla, Szabó Sándorné, Szántó János, Széli Annamária, Tóth Irén, Trümmer Sándorné, Újvári Csaba, Ulrich Ferencné, Varga Béla.
II. osztály: Ádám Zsuzsanna, Balogh Georgina, Bán Ilona, Bognár Lajos, Botkai Gyula, Ehr Mária, Hengl János, Jureczky Ferencné, Kelemen Ilona, Kerekes Margit, Kiss Erzsébet, Lampert Márta, Lórántffy Péter, dr. Ludván Sándorné, Osvald Irén, Péter Kálmán, Polohn Istvánné, Te-mesi Imréné, Takács Sándorné.
43
III. osztály: Ács Imre, Ágoston Pál, Csikós László, Czanik István, Fehér László, Harmat Istvánné, Horváth Béla, Kiss János, Klesch Katalin, Lengyel Béla, Lengyel László, Nászai Ildikó, Szabó Béla, Szabó József, Szabolcs József né, Szekér Erzsébet, Varga Istvánné.
Tájékoztató az 1963/64. évre
Az 1963—64. tanévre szóló beíratások június 20-án lesznek. Az üzemi gyakorlatot végzett és sikeres javítóvizsgát tett tanulók beírása 1963 augusztus 31-én történik. Az egy-két tárgyból bukott tanulóknak a javító vizsgára tanulmányi értesítőjük beadásával augusztus 15-ig kell az igazgatói irodában jelentkezniök. A javító vizsgák augusztus 30-án lesznek. A tanév ünnepélyes megnyitása szeptember 2-án, délelőtt 9.órakor lesz, utána órarend-hirdetés, majd az osztályrendezést végezzük el. Szeptember 3-tól órarend szerinti rendes tanítás.
A diáksapka beszerzése és viselése minden tanulóra nézve kötelező\'
A tanulók az iskolában csak munkaköpenyben jelenhetnek meg. Ünnepi öltözet: leányoknak sötétkék szoknya, fehér blúz, a meghatározott díszítéssel, a fiúknak sötétkék öltöny.
Tankönyvét mindenki az iskolában szerezheti be szeptember első napjaiban, füzeteit azonban papírkereskedésben már korábban is megveheti az előre öszeállított egység csomagok alapjában.
A TANULÓI SZABÁLYZAT A NYÁRI SZÜNETBEN IS ÉRVÉNYBEN VAN!
Az igazgatóság a nyári szünetben, július 2-án, július 17-én, augusztus 2-án és 17-én, délelőtt 10 és 12 óra között tart ügyeletes szolgálatot.
44

Insert failed. Could not insert session data.