Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
7.64 MB
2019-04-26 16:23:50
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
502
1588
Rövid leírás | Teljes leírás (132.94 KB)

A Nagykanizsai Zsigmondy Vilmos Kőolajbányászati és Mélyfúróipari és a Winkler Lajos Vegyipari Technikum
évkönyve
az 1963-64. iskolai tanévről,
a technikum fennállásának 13. évéről
A tantestület tagjainak közreműködésével összeállította Meixner Béla tanár

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

jL/ f
Á NAGYKANIZSAI ZSIGMONDY VILMOS KŐOLAJBÁNYÁSZATI ÉS MÉLYFÚRÓIPARI ÉS A WINKLER LAJOS VEGYIPARI TECHNIKUM *
ÉVKÖNYVE
AZ 1963—64 ISKOLAI TANÉVRŐL, A TECHNIKUM FENNÁLLÁSÁNAK 13. ÉVÉRŐL
A TANTESTÜLET TAGJAINAK KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL ÖSSZEÁLLÍTOTTA
MEIXNER BÉLA TANÁR
A NAGYKANIZSAI ZSIGMONDY VILMOS KŐOLAJBÁNYÁSZATI ÉS MÉLYFÚRÓIPARI ÉS A WINKLER LAJOS VEGYIPARI TECHNIKUM
EVKÖNYVE
AZ 1963—64 ISKOLAI TANÉVRŐL, A TECHNIKUM FENNÁLLÁSÁNAK 13. ÉVÉRŐL
A TANTESTÜLET TAGJAINAK KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL ÖSSZEÁLLÍTOTTA
MEIXNER BÉLA TANÁR
F. k. Pervein Tibor igazgató — 64-4646 Nyomda, Nagykanizsa
Az igazgató köszöntése az olvasónak
Iskolánk fennállásának 13. évében készült Évkönyvet tartja kezében az olvasó. A kibontakozó kép tükre annák a munkának, melyet a szocializmus építésének bonyolult és sokrétű folyamatában iskolánk nevelőtestülete és a Kommunista Ifjúsági Szövetség végez a két technikum tanulói körében.
A szakmai képzés, a világnézeti nevelés és az általános műveltség alapjainak lerakása látszólag különálló terület, mégis egységet képez; együttes hatóerőként a művelt, szocialista szakember kiformálását szolgálja.
Az Évkönyv betekintést nyújt a felnőtt-oktatás munkájába is. A rohamosan fejlődő vegyipar és olajipar szakemberszükséglete évről évre nagyobb feladat elé állítja iskolánkat. A rendeskorú tanulók mellett egyre többen népesítik be a levelező tagozat évfolyamait is. Tisztelet ezeknek a dolgozó embereknek, akik felelősségteljes munkájuk mellett kitartóan képzik magukat, hogy a szakmai elméleti tudás és humán műveltség megszerzése útján munkakörükben eredményesebben dolgozhassanak tovább.
Iskolánk fiatal oktatási intézmény. Együtt nőtt és fejlődött szocialista iparunkkal. Jóleső érzéssel mondhatjuk el, hogy az a 700 technikus, akiket iskolánk képzett és nevelt tisztességgel, az üzemek teljes megelégedésére végzi munkáját.
A tudás erőt és biztonságot ad, s erősödő szocialista társadalmunk további fejlődése nem képzelhető el másképp csak úgy, ha mind többen jutnak el ennek az erőt és biztonságot adó tudásnak a birtokába.
Iskolánk ezt a nagyszerű céla szolgálta és szolgálja a jövőben is.
3
Winkler emlékünnepségek
A vegyészi hivatásra, a tudomány tiszteletére való nevelés egyik fontos tényezőjének tartjuk az iskola névadója — WINKLER LAJOS — emlékének ápolását, és tudományos munkásságának az ifjúsággal való megismertetését.
Már az elmúlt tanévben felhívtuk a vegyészhallgatók figyelmét az iskola névadója születésének 100. évfordulójára. Figyelemmel kísértettük az ifjúsággal a szaklapokban, a napi sajtóban ezzel kapcsolatban megjelent közleményeket, s előkészítettük a hangulatot egy intézeti Winkler-cente-náriumi ünnepség megrendezéséhez. Tanulóink felvették a kapcsolatot Winkler Lajos egyik kiváló tanítványával, dr. Schulek Elemér professzor úrral, aki tanulóinkat rendkívüli szívélyesen, barátságosan fogadta, s az ünnepségek idejére az iskola rendelkezésére bocsátotta a tulajdonában levő eredti Winkler-feljegyzéseket, vizsgálati jegyzőkönyveket. Közvetítésével teremtettünk személyes kapcsolatot dr. Végh Antal professzor úrral és Winkler Lajos özvegyével, akiktől több Winkler-emléket kaptunk, özvegy Winklerné ezek közül többet, pl. egy eredeti Winkler-tölcsért, egy Winkler által használt nedvességmérőt, egy plakettet, amellyel annak idején gyógyszerészhallgatói ajándékozták meg, stb. véglegesen az iskolának engedett át. Ezzel egy Winkler-emlékgyüjte-mény alapjait sikerült megteremteni. Az előkészületek k...

Insert failed. Could not insert session data.