Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
7.64 MB
2019-04-26 16:23:50
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
502
1590
Rövid leírás | Teljes leírás (132.94 KB)

A Nagykanizsai Zsigmondy Vilmos Kőolajbányászati és Mélyfúróipari és a Winkler Lajos Vegyipari Technikum
évkönyve
az 1963-64. iskolai tanévről,
a technikum fennállásának 13. évéről
A tantestület tagjainak közreműködésével összeállította Meixner Béla tanár

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

jL/ f
Á NAGYKANIZSAI ZSIGMONDY VILMOS KŐOLAJBÁNYÁSZATI ÉS MÉLYFÚRÓIPARI ÉS A WINKLER LAJOS VEGYIPARI TECHNIKUM *
ÉVKÖNYVE
AZ 1963—64 ISKOLAI TANÉVRŐL, A TECHNIKUM FENNÁLLÁSÁNAK 13. ÉVÉRŐL
A TANTESTÜLET TAGJAINAK KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL ÖSSZEÁLLÍTOTTA
MEIXNER BÉLA TANÁR
A NAGYKANIZSAI ZSIGMONDY VILMOS KŐOLAJBÁNYÁSZATI ÉS MÉLYFÚRÓIPARI ÉS A WINKLER LAJOS VEGYIPARI TECHNIKUM
EVKÖNYVE
AZ 1963—64 ISKOLAI TANÉVRŐL, A TECHNIKUM FENNÁLLÁSÁNAK 13. ÉVÉRŐL
A TANTESTÜLET TAGJAINAK KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL ÖSSZEÁLLÍTOTTA
MEIXNER BÉLA TANÁR
F. k. Pervein Tibor igazgató — 64-4646 Nyomda, Nagykanizsa
Az igazgató köszöntése az olvasónak
Iskolánk fennállásának 13. évében készült Évkönyvet tartja kezében az olvasó. A kibontakozó kép tükre annák a munkának, melyet a szocializmus építésének bonyolult és sokrétű folyamatában iskolánk nevelőtestülete és a Kommunista Ifjúsági Szövetség végez a két technikum tanulói körében.
A szakmai képzés, a világnézeti nevelés és az általános műveltség alapjainak lerakása látszólag különálló terület, mégis egységet képez; együttes hatóerőként a művelt, szocialista szakember kiformálását szolgálja.
Az Évkönyv betekintést nyújt a felnőtt-oktatás munkájába is. A rohamosan fejlődő vegyipar és olajipar szakemberszükséglete évről évre nagyobb feladat elé állítja iskolánkat. A rendeskorú tanulók mellett egyre többen népesítik be a levelező tagozat évfolyamait is. Tisztelet ezeknek a dolgozó embereknek, akik felelősségteljes munkájuk mellett kitartóan képzik magukat, hogy a szakmai elméleti tudás és humán műveltség megszerzése útján munkakörükben eredményesebben dolgozhassanak tovább.
Iskolánk fiatal oktatási intézmény. Együtt nőtt és fejlődött szocialista iparunkkal. Jóleső érzéssel mondhatjuk el, hogy az a 700 technikus, akiket iskolánk képzett és nevelt tisztességgel, az üzemek teljes megelégedésére végzi munkáját.
A tudás erőt és biztonságot ad, s erősödő szocialista társadalmunk további fejlődése nem képzelhető el másképp csak úgy, ha mind többen jutnak el ennek az erőt és biztonságot adó tudásnak a birtokába.
Iskolánk ezt a nagyszerű céla szolgálta és szolgálja a jövőben is.
3
Winkler emlékünnepségek
A vegyészi hivatásra, a tudomány tiszteletére való nevelés egyik fontos tényezőjének tartjuk az iskola névadója — WINKLER LAJOS — emlékének ápolását, és tudományos munkásságának az ifjúsággal való megismertetését.
Már az elmúlt tanévben felhívtuk a vegyészhallgatók figyelmét az iskola névadója születésének 100. évfordulójára. Figyelemmel kísértettük az ifjúsággal a szaklapokban, a napi sajtóban ezzel kapcsolatban megjelent közleményeket, s előkészítettük a hangulatot egy intézeti Winkler-cente-náriumi ünnepség megrendezéséhez. Tanulóink felvették a kapcsolatot Winkler Lajos egyik kiváló tanítványával, dr. Schulek Elemér professzor úrral, aki tanulóinkat rendkívüli szívélyesen, barátságosan fogadta, s az ünnepségek idejére az iskola rendelkezésére bocsátotta a tulajdonában levő eredti Winkler-feljegyzéseket, vizsgálati jegyzőkönyveket. Közvetítésével teremtettünk személyes kapcsolatot dr. Végh Antal professzor úrral és Winkler Lajos özvegyével, akiktől több Winkler-emléket kaptunk, özvegy Winklerné ezek közül többet, pl. egy eredeti Winkler-tölcsért, egy Winkler által használt nedvességmérőt, egy plakettet, amellyel annak idején gyógyszerészhallgatói ajándékozták meg, stb. véglegesen az iskolának engedett át. Ezzel egy Winkler-emlékgyüjte-mény alapjait sikerült megteremteni. Az előkészületek közben kialakult az emlékünnepély műsora, rendje.
Az ünnepségek első részében, november 9-én, Tóth József ve-gvészmérnök, a Kőolajipari Tröszt Kutatólaboratóriumának osztályvezetője .A fizikai adszorpció alkalmazása az analitikai kémiában" című és B ő d y Zoltán volt tanítványunk, egyetemi tanársegéd „Az anyagforgalom fejlődése az ókortól napjainkig" című előadását hallgatta meg az ifjúság és a vendégek.
Ugyanekkor megnyitottuk a laboratórium épületét teljesen megtöltő kiállításunkat, amelynek legértékesebb és legszebb része volt a Winkler-emléktárgyakát bemutató terem. Winkler Laios sajátkezű feljegyzései, tudományos munkásságának eredeti dokumentumai nagy hatással voltak az ifjúságra és a vendégekre is. A laboratórium többi helyiségeiben elsősorban a szülőknek, az iskola iránt érdeklődőknek, a város közönségének akartunk betekintést nyújtani az iskolában folyó laboratóriumi gyakorlati munkáról, s a szakmai képzés egyéb területeiről. Bemutattuk a tanulók felszerelését, munkáiát, korszerű műszereinket. A kiállítást nagyon sokan nézték meg, s eredményesnek mondhatjuk azért, mert sokan ekkor „fedezték fel" a nagykanizsai Winkler Laios Vegvipari Technikumot, az abban folyó szakmai munkát. Megismerték a szülők és a közönség az iskola egyre fejlődő felszerelését, s ekkor vált bennük tudatossá, hogy milyen nagy anvasi áldozatokat hoz társadalmunk az ifjúság korszerű szakmai képzése érdekében.
Az ünnepségek legfontosabb mozzanata mafa az emlékünnepély volt, amelyet reprezentatív környezetben, a Városi Művelődési Házban tartottunk meg. Winkler Lajos tudományos érdemeit, pedagógiai munkásságát,
4
vonzó egyéniségét volt tanítványa, dr. Szebellédy Lászlóné Gaál J ó z s a dr., a Vízügyi Tudományos Kutató Intézet főmérnöke méltatta. Bármennyire igyekeztünk is a tanulók figyelmét Winkler Lajos munkásságára irányítani, az ifjúság ezt a méltatást hallva értette meg igazán, hogy Winkler Lajos milyen nagy tekintélyt vívott ki magának a tudósvilágban, s milyen elévülhetetlen érdemei vannak egyes analitikai eljárások kidolgozásában. Az emlékbeszéd elhangzása után a vegyésztanulók kultúrműsorral hódoltak Winkler emlékének.
Külön örömet jelentett számunkra, hogy az ünnepségekre szép számmal megjöttek régi tanítványaink is, és a velünk kapcsolatban álló üzemek képviselői is. A közönség soraiban Winkler-tanítvány gyógyszerészeket is láttunk, akiket néhai professzoruk emléke iránti tisztelet hozott a mi ünnepségünkre.
Az ünnepségek elősegítették annak a törekvésünknek a megvalósítását, hogy Winkler Lajos emlékezetének ápolása, tudományos munkásságának ismerete iskolánkban hagyománnyá váljon, s az iskola növendékei osztályról osztályra, nemzedékről nemzedékre nevelődjenek Winklerre emlékezve, jó szakemberekké.
Küronya István
labor-főnök
5
Az iskolafejlesztés problémái és távlatai
Iskolánk két tagozata, a Kőolaj bányászati és Mélyfúróipari Technikum, valamint a Vegyipari Technikum 1951-ben kezdte meg működését.
Az első években az olajipari tagozat 1 osztállyal, a vegyipari tagozat 2 osztállyal iskolázott be tanulókat, 1954-ben mindkét tagozaton 1—1 osztály került felvételre, 1955-ben az egy olajos osztály mellett a vegyipari tagozatra már nem vettünk fel tanulókat. Teljesen érthetetlen okokból ez a szünet 4 évig tartott. 1959-től kezdve ismét vettünk fel vegyipari tanulókat az I. osztályba. 1961-től ez a szám már kétszeresére emelkedett. Az olajipari technikumba felvett tanulókat 1957-től két osztályba soroltuk be.
A kőolajipari középkáderek képzése — úgy látszott —, ilyen ütemben elegendőnek mutatkozik. A nagyalföldi feltárások azonban olyen nagy mértékű fejlődéshez vezettek, hogy az új tanévre már 3 olajbányász osztályt iskoláztunk be.
A vegyipari ágazat fejlődéséhez szükséges szakemberek képzését az ország 7 vegyipari technikuma oldja meg.
Az oktatás jól felszerelt technikumokban folyik, megfelelő szakemberek irányításával.
Az ország egyetlen kőolajbányászati technikuma több nehézséggel küzd. A beiskolázás területének részbeni áttolódása a Nagyalföldre, a kollégiumi férőhelyek számának szaporítását teszi szükségessé. Ennek végrehajtása a város egyetlen fiúkollégiumában nem oldható meg. Átmenetileg az alföldi tanulók egy részét az átalakítás után az iskola új épületében — volt Űttörőházban — helyezzük el. A jövőre nézve az Országos Kőolaj -és Gázipari Tröszt a technikum részére önálló kollégiumot kíván biztosítani. Erre a beköltözési lehetőség reménye azonban csak az 1965. tanévkezdésre mutatkozik. Éppen ez a nehézség lehetetlenné teszi sok más — de feltétlenül jogosultnak látszó kérés teljesítését. Kollégiumi férőhelyek tekintetében a leányoknál sem jobb a helyzet. Évenként 15—20 igényből csak hatot-hetet tudunk kielégíteni.
Nehézségekkel küzd az iskola a szaktanár ellátást illetően. A jelenlegi létszám mellett minden tanár maximális mértékben túl van terhelve.
Az elmúlt tanévben nem tudta az iskola — elsősorban az olajipari tanulókkal — a tanítástervekben lefektetett mértékben az olajüzemekben végzendő gyakorlatokat lefolytatni. Ennek oka az volt, hogy az Autóközlekedési Vállalat, sokszor lemondta autóbusz-rendelésünket. Az iskolának saját autóbuszt kell szereznie! Erre a lépéseket az iskola igazgatósága megtette. Nagy segítséget várunk ebben a kérdésben és az Országos Kőolaj-és Gázipari Tröszttől.
A vegyipari tanulók szakmai munkájának gyakorlatibbá tétele érdekeben egy technológiai kisüzem megépítését tűztük ki célul. Erre — e pillanatban úgy néz ki — nem kerülhet sor, más építkezések miatt. Megvalósításáról azonban nem mondunk le. A kisüzem berendezéseinek egy részét az iskola tanárai, patronázs alapon, több vegyipari gyárból már be is szerezték. . , , ...._!.! I \' . 1 \'
6
Az átalakításra kerülő épületben új fizikai-kémia előadótermet is létesítünk. A tanterem hiánya miatt megszüntetett kémiai előadó így ismét megkezdheti működését, fizikai résszel bővülve. Szakirányú képzésünk színvonalának fejlesztése ezt halaszthatatlanul szükségessé is teszi.
A fejlődésre való törekvésünk kifejezője lesz az új tanévben a rajzterem létesítése is. A tanulók itt egyedi rajzasztalok mellett végezhetik majd feladataiknak az elkészítését.
Az új berendezések, létesítmények csak úgy tölthetik be szerepüket bosszú éveken át, ha az azokat használó tanulók megkímélik, vigyáznak azok épségére.
A tanműhely új műhelyrészekkel, új gépekkel bővül. Tervbe vettük a forgácsoló műhely fejlesztését, új hegesztőműhely létesítését is. Reméljük. a megvalósítás nem várattat sokáig magára.
Szólnom kell az Űttörőház — számunkra C-épület — mögött építendő üvegfalas, kb. 300 személy befogadására szolgáló aula építéséről is. Ennek megvalósításával megoldódik a klubdélutánok, kisebb iskolai rendezvények, tartásának helyiség-problémája. Ezen túlmenően a C-épületben elhelyezett tanulóknak nyújt mozgási lehetőséget a rossz időjárás beköszöntésével, amikor a folyosón vagy osztálytermekben nem tartózkodhatnak a szűk hely miatt.
Kulturáltabb környezetet kívánunk biztosítani a tanulóknak az udvar parkosításával. Festett díszpadokat rendeltünk, amelyeket az udvar különböző részein fogunk elhelyezni.
Ezeken túlmenően megoldjuk az iskola könyvtár elhelyezési gondjait is. Kb. 3000 kötetet kitevő könyvtárunkat is az új épületben kívánjuk méltóképpen elhelyezni.
A technikum gondjainak leküzdésében elsősorban az Országos Kőolaj-és Gázipari Tröszt és ennek üzemei voltak segítségünkre.
A szükséges fejlődés biztosítására azonban a városi és megyei szervek több és konkrét segítségére számítunk.
Pervein Tibor
igazgató
9
A gyakorlati szakmai képzés az olajipari technikumban
■ i
A Kőolaj bányászati és Mélyfúróipari Technikum alig másfél évtizedes múltra tekinthet vissza. Ilyen speciális technikusképzés országunkban csak Nagykanizsán, Európában csak néhány, összesen 9 technikumban van. Gyakorlati tapasztalatszerzésre így nagyon kis lehetőség van, amiből következik, hogy a szakmaképzés módszerei is csak kialakulóban vannak. Jelenleg a gyakorlati szakmai képzésnek két fő területe van.
1. Lakatos- és forgácsológépek szerszámainak megismerésére törekszünk, majd a szerszámokkal és gépekkel alapműveleteket végzünk. Célunk az, hogy a tanulók olyan jártasságot szerezzenek, amelynek birtokában önállóan tudják a szerszámaikat kiválasztani, használni, tudnak illeszteni és mérni. Megismertetjük a hegesztési módokat némi gyakorlatszerzés biztosításával. A gyakorlatszerzés módjai:
a) hengeres anyagból pontozó reszelés, szögletes anyagból kalapács reszelés.
összetett feladathoz:
b) iratnyomtató készítés, fémfűrészkeret készítés, körzőkészítés;
c) forgácsolással hengeres felületek esztergályozása, tűszelep alkatrészeinek készítése, közben menetvágás, marógépen sík felületek marása, stb.
2. A másik terület az iskola szakjellegének kidomborítása, a szaktárgyaknak a gyakorlattal való összekapcsolására szolgál. Ezen belül megismertetjük a tanulóinkkal:
a) a kőolajtermelés szerszámait, műszereit és a termelés technológiáját;
c) a kőolajfúrás és termelés gépeit és berendezéseit.
A gyakorlati szakmai képzés második részének megvalósítása elé mindig sok akadály gördült. Ilyen akadály például a fúrási és termelési gépek és berendezések bemutatása, mert az iskola ezekkel nem rendelkezik, így azokat az üzemben kell megtekinteni. A nehézség abból adódik, hogy autóbusz híján nem tudunk az üzemekbe kijutni, vagy az egyes technológiai műveleteket nem tudjuk megtekinteni, mert azt nem akkor végzik, amikor módunk volna a berendezéshez elmenni. A szerszámok bemutatása és megismerése már jobb, mert a szemléltető eszközök készítésében — az üzemeken kívül — az iskolai gyakorlati foglalkozás sokat segít.
összefoglalva megállapítható, hogy a gyakorlati szakmai képzés két területe közül az, melynél a kézügyesség fejlesztésére, a szerszámok használatára és az alapfogások elsajátítására törekszünk, kielégítő.
A másik terület feldolgozásának sikere az iskola és az üzem jó kapcsolatán kívül más rajtunk kívülálló tényezőknek is függvénye.
Szorosan a szakmai képzéshez tartozik az iskola és az üzem kapcsolata. Az elmondottakból következik, hogy jó szakmai képzés csak az üzemek teljes segítségével érhető el. Az iskolát a hiányzó felszerelésekkel ellátni rövid időn belül nem lehet, mert értéke
8
több millió forint beruházást igényel. A zalai kőolajipari vállalatok az iskolát sajátjuknak tekintik, így kisebb méretű és költségű szerszámokkal fokozatosan ellátják, a méreteiben és költségeiben nagyobb berendezések megtekintéséhez pedig minden segítséget megadnak. Egyes alkalmakkor rendelkezésünkre állnak pl. a Dunántúli Kőolaj fúrási Üzem szerelőműhelyei, a bázakerettyei mélyszivattyú műhely, vagy az üzemek megfelelő műszaki szakemberei. Az iskola műhely-munkaközössége azokról a ritka szerszámokról, vagy egyes technológiai folyamatokról az üzemek segítségével rövid szakmai filmet készít, melynek megtekintése időhöz kötött. Reméljük, ezen erőfeszítéseink is sikerrel járnak, és a gyakorlati, szakma\', képzés még magasabb színvonalt érhet el.
Szabó Géza
műhelyfőnök
i
9
A gyakorlati szakmai képzés a vegyipari technikumban
A technikumi tanuló befejezvén technikumi tanulmányait, nem érettségi, hanem képesítő vizsgát tesz. Nem érettségi bizonyítványt kap, hanem oklevelet, okleveles vegyésztechnikus lesz. E megkülönböztetés egyéb középiskolában végzettektől arra utal, hogy az iskolában végzett fiatalok képesítést nyernek bizonyos munkakörök betöltésére. Ez természetesen következik a technikumok rendeltetéséből.
Az előbbiekből következik, hogy a technikumokban kétirányú oktatás folyik: elméleti és gyakorlati. Az elméleti tárgyak közül némelyek az általános műveltség megadását célozzák, mások (matematika, kémia, fizika, rajz) alapozó tárgyak, melyek elsajátítása után taníthatjuk a szorosabb ertelemben vett műszaki tárgyakat (kémiai technológia, vegyipari géptan, fizikai kémia, automatizálás).
Végzett technikusaink rohamosan fejlődő vegyiparunkban kétféle munkaterületen hasznosíthatják tudásukat: üzemi vegyészként, vagy laboratóriumokban. Utóbbi inkább a nők területe, de vannak példák arra is, hogy vegyésznők kitűnően látnak el művezetői, üzemvezetői munkakört. Hogy feladatuknak megfelelhessenek, alaposan fel kell készülniük. Tudásukat gyakorlati téren a készség fokán kell elsajátítaniuk, ami azt jelenti, hogy nem kísérletezgetnek, hanem kísérleteznek; nem betanításra váró segédmunkaerők, hanem teljes biztonsággal, gyorsan és határozottan bekapcsolódnak a termelés folyamatába, rövidebb helyi tapasztalat után annak irányításába.
Az ilyen típusú vegyésztechnikus képzése nem egyszerű feladat. A cél érdekében a négy év folyamán a következő területeken folyik gyakorlati oktatás: laboratóriumban, nyári termelési gyakorlatokon, szakmai dolgozatok íratásával, üzemlátogatások alkalmával, kiállítások rendezésével, szakkörökön.
A gyakorlati oktatás gerincét a laboratóriumi gyakorlatok képezik. Az érvényben levő tanterv szerint az első osztályban 11, másodikban 12, harmadikban 13, negyedikben 11 óra hetenként.
Az első osztályban el kell sajátítani a tanulóknak minden laboratóriumi munka alapját, a súlymérést, egyelőre táramérlegen, tehát 0,01 g pontossággal.
Ezután következik néhány alapművelet tanítása, mint térfogat-, fajsúly-, hőmérsékletmérés. Ezekkel kapcsolatos a rendkívül fontos oldatkészítés és az ahhoz tartozó számítások. Majd rátérnek a szervetlen készítmények előállítására. Ez azt jelenti, hogy néhány vegyszert készítenek a tanulók, vagy tisztítanak, kicsi méretekben azt művelik, amit az üzemek nagyban. Hálás és produktív anyag, az eredmény kész termék! Munka
10
közben sok fogalmat sajátítanak el a tanulók (pl. oldás, lecsapás, bepárlás, kristályosítás, szűrés, keverés, szárítás, olvadáspont, forráspont), melyek egy életen át elkísérik a vegyészt. — A tanév második felében minőségi elemzés a tananyag. Közel 30 kationt és fele annyi aniont kell a tanév végén nemcsak kimutatni, hanem egymástól elválasztva minőségileg meghatározni. Ez azt jelenti, hogy ha egy oldatban vagy por kever ékben ólom, réz, ón, vas, nikkel, alumínium, kalcium van kloridhoz vagy szulfáthoz kötve, ezeket szét kell választani, kimutatni, bizonyítani kell, hogy azok valóban jelen vannak. Nem kis feladat.
Az első osztályos gyakorlat jelentősége, hogy a tanuló megszokja a laboratóriumok légkörét, alapvető kézügyességet szerez, fogalmakat asszimilál, vegyészi öntudata alapot nyer, kialakul vagy megerősödik szakmaszeretete.
A második osztályban már mennyiségileg kell mindazt meghatározni, amit az első osztályban csak kimutattak a tanulók. Nagy pontossággal, ezért már analitikai mérlegen mérnek, tehát 0,0001 g pontossággal. A tananyag első részét a súlyszerinti elemzés (gravimetria), második részét a térfogatos analizis (titrimetria) képezi. Ezek a vizsgálatok má" azonosak az üzemi, kutatólaboratóriumi mérésekkel, életszernek, felelősségteljesek. — A tanévi munka jelentősége abban áll, hogy a tanulók elsajátítják a nagypontosságú mérési módszereket, a klasszikus tisztaságot gondolkodásban és kivitelben.
Aha rmadik osztályban más képet mutat a laboratórium. Az egyik félévben — miután a II. osztályban szerves kémiai alapot nyertek a tanulók — vérbeli vegyészmunka következik. Már komoly ügyességet igényel az üvegkészülékek összeszerelése, a szerves preparatív munka elvég-zese. Eredménye: a desztillációk, kristályosítások eredményeként szerves alapanyagok, gyógyszeralapanyagok, festékek, műanyagok, mosószerek kerülnek a gyűjtőedényekbe, természetesen a termelési százalék pontos feltüntetésével. A munka bár laboratóriumi, határozottan üzemi atmoszfé-rájú. A másik félévben elemzési munka folyik, de sokszor készülékkel, műszerrel. Ez a munka már a legszorosabban összefügg az élettel. Vízelemzés, szén-, bauxit-, acél-, ércanalízis, kőolajtermékek minősítése, gázanalitika a fontosabb fejezetei ennek a félévnek. — A harmadik osztályos laboratóriumi gyakorlatok jelentősége abban áll, hogy a tanuló lépést tesz az önállóan végzett munka felé. Irányítás és ellenőrzés alatt áll, de a munka nagy részét teljesen önmaga, esetleg kijelölt társával végzi.
A negyedik osztályban részben szerves analitika, klasszikus módszerekkel, részben műszeres analitika a tananyag. A feladatok nagy részét az elektrokémiai vizsgálatok képezik. Talán itt hivatkozhatunk arra, hogy mely módszerrel folyik az oktatás. Az egyes vizsgálatok először elméleti órán kerülnek megtárgyalásra. Az alapelv megértése után kerülhet sor a vizsgálat kivitelének ismertetésére. Táblára, füzetbe kerül az elv rajza (kapcsolási rajz), majd következik a készülék, műszer összeállítása, illetve üzembe helyezése, a munka fázisai, számítások. Mindez ismétlődik később, de most már saját maga szereli össze a tanuló mérési rendszerét. Az első összeállításban a kapcsolási rajz realizálódik, minden pont jól követhető. A második összeállítás már a legmodernebb elektronikus műszer, amilyet üzemi munkahelyén talál a végzett vegyésztechnikus. A negyedik osztályos tananyag bővül, változik leggyorsabban, hiszen a technika rohamosan fejlődik és mi nem maradhatunk el. Hogy nem mar a-
11
ciunk el, az éppen az ősszel rendezett kiállításon volt látható, s igen örvendetes, hogy sok szülő tekintette meg. A kiállítás a négy éven át tanított laboratóriumi gyakorlatok keresztmetszetét mutatta, természetesen inkább típusvizsgálatokkal.
A műszaki élet követelményeinek megfelelően fejlődünk. De meg kell jegyeznünk, hogy a tanterv csak részben, a tankönyv egyáltalán nem fejlődött. Modern tankönyv már nem jelenhet meg, pl. a pH-mérés, pola-rográfia, nagy frekvenciális titrálás, dielektrometria teljes mellőzésével.
A gyakorlati oktatás más területeiről ez évkönyvben más helyütt lesz szó. Itt még csak három témát említünk meg. Az egyik a szakkör-szerűen működő műhelygyakorlatok. A tapasztalat, az üzemek, sőt a tanulók igénye vezettette be velünk. Az üzemi vegyésztechnikus nem nélkülözheti az alapvető szerszámok, és műveletek ismeretét gépészeti vonalon sem, hiszen gépek között él, dolgozik, melyeknél üzemzavar állhat elő és sürgős, szakszerű beavatkozást igényel. — A második téma a vegyi kisüzem létesítése, mely eddig hely és épület hiányában nem valósulhatott meg. Reméljük, nem várat sokáig magára és a részben meglevő felszerelésünket üzemeltethetjük. — A harmadik téma ugyancsak szorosan a gyakorlati oktatáshoz tartozik. Ebben a tanévben került sor a méréstechnika, szabályozástechnika, automatizálás tanításának bevezetésére. Előttünk álló feladat: az automatika elemek beszerzése, a legegyszerűbb szabályozási körök elkészítése, hogy a tananyag lépést tartson a legmodernebb gyakorlattal. 1 : ¡ 5»!
Az előbbiek képezik a gyakorlati szakmai képzés gerincét. Az egyéb területeken végzett oktató munka szervesen kiegészíti a vázoltakat. így a nagy célt — a jól képzett, sokoldalú technikus képzést — igyekszünk ideális mértékben elérni.
Tapolczay Miklós
tanár
12
Levelező oktatás helyzete és jövője
Pártunk VIII. kongresszusa foglalkozott a művelődéspolitikai irányelvekkel is, és több ízben hangsúlyozta a felnőttoktatás kibontakozásának szükségességét.
Mi a helyzet technikumunk felnőttoktatásában? Lássuk először a beiskolázási létszámot az évek során.
Technikumunkban is látjuk azt — az országosan tapasztalható — jelenséget, hogy évről évre növekszik a levelező oktatásban résztvevők száma. Ha egy pillantást vetünk a beiskolázási statisztikára, azt látjuk, hogy a kőolajbányász tagozaton az elmúlt évek során fellendülés volt. Jelen tanévben azonban megtorpanás tapasztalható. Azzal magyarázható, hogy a beiskolázás súlypontja az Alföldre tolódik át. Az alföldi szétszórtság azonban a beiskolázási létszámot erősen korlátozza.
A Vegyipari Technikumon a létszám-fejlődés töretlen. Ez a pálya iránti érdeklődést és a jobb tanulmányi lehetőségeket mutatja.
A létszám-fejlődés mellett beszámolhatunk minőségi fejlődésről is. A kép azonban csak akkor teljes, ha az eredmények mögött a tartalmat is nézzük.
Kezdetben az eredmény gyengébb tartalmat jelentett. A követelmények fokozása jelenti a minőségi fejlődést, nem pedig az osztályzatok számszerinti alakulása.
A fejlődést jelenti továbbá, hogy a jelen tanév\' a kőolájbányászati tagozaton átmeneti év. A jövő évtől kezdve új óraterv és tematika szerint folyik a tanítás. Változás főleg a gyakorlatok tematikájában történik. Az eddig 4 éven át tanított laboratóriumi gyakorlat 2 évre lett összevonva, megfelelő tananyagcsökkentés után. A III. és IV. osztályokban a gyakorlatok anyagát a jövőben a szaktárgyi üzemi gyakorlatok fogják képezni. Több tárgy összevonásával a tantárgyak számát csökkentettük. Ezzel párhuzamosan a tananyagcsökkentést végrehajtottuk.
Az újszerű gyakorlatok bevezetésével a2 a cél, hogy az olajbányászat speciálisan egy-egy területén dolgozó tanulói a kőolajiparral kapcsolatos gyakorlati ismereteket is szerezhessenek.
A technikus-képzés színvonalának emelkedését jelzi az új tankönyvek megjelenése, amelyek a kőolajbánvászat fejlődését figyelembevéve, a legkorszerűbb ismeretanvagot nyújtják.
A jövőben további korszerű, a fejlődés ütemének megfelelő tankönyvek fognak készülni azokból a tantárgyakból, amelyek össze lettek vonva.
A VegyiDari Technikum levelező tagozata 4 évvel ezelőtt indult. Jelen (tanév az első iskolánkban, amely útjára bocsát vegyész technikusokat. Az
1960/61 1961/62 1962/63 1963/64
olajbányász 122 130 164 146
vegyész
35 51 90 108
13
óratervekben, tematikákban az előző évhez képest nincs változás. Egyedüli változás a vegyipari géptan tananyagcsökkentése és a IV. osztályban az automatika tantárgy bevezetése.
A levelező oktatás nem mentes azonban a problémáktól. A problémák főleg a tanulással kapcsolatosak, de a munkahellyel kapcsolatban is találunk nehézségeket.
Hátráltatja a fejlődést, hogy vannak olyan tanulók, akik a beszámolók közben egyáltalán nem járnak konzultációkra, felkészülésük kampányszerű. Kötelezettségeiknek nem megfelelő módon, határidőn túl, a végső pillanatban tesznek eleget.
A probléma részben a tanuló hanyagságából, részben a munkahely nem megfelelő álláspontra helyezkedéséből fakad.
Ahol az üzemek törődnek továbbtanuló dolgozóikkal, ott a tanulók helyzete is könnyebb, jobban eleget tudnak tenni kötelezettségeiknek, ós t&iiulmányi eredményeik is jobbak.
A levelező tagozat igényli az üzemek támogatását továbbtanuló dol-gc /óival szemben; a tagozat és üzem szoros kapcsolata sokat tehet ezen a téren.
Az összefogás sokat lendíthet a technikus-képzés minőségi javulásán. Jobb technikus magasabb színvonalú munkavégzést jelent, s ez az üzem tervteliesítése szempontjából nem közömbös.
Tehát a törődés végső soron az üzemeknek kamatozik.
A jövő ebből a szempontból is biztatónak ígérkezik.
Cserfalvi József
tagozatvezető
14
Szakmai háziverseny
Zsigmondy Vilmos; Kőolajbányászati és Mélyfúróipari Technikum
A Kőolajbányászati Technikum minden évben a NIM Oktatási Osztályának határozata értelmében szakmai háziversenyt rendez. Az elmúlt években a házi versenyen csak negyedik osztályos tanulók vettek részt. Ebbvín az évben a negyedik osztályosok mellett harmadik osztályosok is részt vettek a versenyben, külön témával.
A feladat megoldásához hat óra áll a tanulók rendelkezésére. A három legjobb dolgozatot a NIM Oktatási Osztálya pénzjutalomban részesíti.
I. díj: 400 Ft
II. díj: 300 „
III. díj: 200 „
A harmadik osztályosok feladata:
Meghatározandó a nyomásemelkedési görbe adatai alapján: a kút környékének effektív olaj áteresztőképessége, a kút környékének gáthatás nagysága A feladat megoldása a technikum tényleges anyagánál többet kívánt. A versenyben részt vett 11 tanuló közül egy tanuló — Nováczky Anna III/b. osztályos —, végzett dicsérendő munkát. A feladat puszta megoldását minden tanuló elvégezte — apróbb hibákkal —, tehát nem marasztalható el senki sem, azonban szép, kerek, hibátlan csak Nováczky Anna dolgozata volt.
Negyedik osztályosok feladata: A különleges kútképzések alkalmazásának jelentősége, kútszerkezetek. Szintén 11 tanuló vett részt a versenyben, az eredmény kielégítő volt olyannyira, hogy a verseny harmadik helyezettjének kiválasztása problémát okozott olyan szempontból, hogy bármelyik dolgozat díjazható lett volna, így a harmadik díjnál a kiállítás alapján döntöttem Kumánovics György IV/b. osztályos tanuló dolgozata mellett.
A legjobban sikerült dolgozat Ösz Árpád IV/a. osztályos tanulóé. Nováczky Anna dolgozatát azért javasoltam csak a harmadik helyre, mivel nem lehetett a két osztálynak külön díjazási csoportosítást készíteni. Bár a reális elbírálás ezt kívánta volna meg. A helyezési sorrend: I- díj: ősz Árpád IV/a _
II- díj: Nováczky Anna III/b III- díj: Kumánovics György IV/b Könyvjutalomban részesültek: Tóth Éva Ill/a Mille Károly Ill/a Marancsics Béla III/b Bajnóczy Ferenc III/b Trömböczky Sándor IV/a Doszpoth Csaba IV/a Böde Géza IV/b Panyi Gyula IV/b
Jánossy Klára
tanár
15
A képesítő szakdolgozatok témáinak jellemzése
Winkler Lajos Vegyipari Technikum tanulóinak képesítő szakdolgozatai:
Intézetünkben két évvel ezelőtt vezettük be — más vegyipari technikumok tapasztalatai alapján — a képesítő szakdolgozatok Íratását. A képesítő szakdolgozat témáját valamely üzem jelöli ki, s lehetővé teszi, hogy a kijelölt témán a képesítő vizsga előtt álló tanuló az üzemi témavezető irányításával önállóan dolgozzon. Ezzel lehetőséget kívánunk adni arra, hogy az üzemek segítségével a tanulók az iskolai tanulmányok során megismert vizsgálati módszereket valamely konkrét cél elérése érdekében alkalmazzák a megszerzett elméleti ismeretek felhasználásával. A tanult vizsgálati módszerek, az elméleti ismeretek gyakorlatban való alkalmazásán kívül a szakdolgozat lehetőséget nyújt a témaadó üzem munkájának tüzetesebb megismerésére, az üzem munkájába való bekapcsolódásra, szükségessé teszi a vonatkozó szakirodalom önálló tanulmányozását, tehát mindenképpen serkenti a tanulók aktivitását, s feltétlenül megkönnyíti az iskolából az üzembe való átmenetet. A témák kijelölésében már sok kezdeti hibát kiküszöböltünk. A kidolgozandó témák már nem általános jellegűek, hanem egy-egy részletkérdés, valamely technológiai mozzanat, vagy valmely anyagi tulajdonság konkrét következményét, valamely vizsgálati módszer alkalmazhatóságát egy adott területen kívánják tisztázni. Fejlődés mutatkozik a szakdolgozatok értékelésében, elemzésében is, ezekben is hangsúlyozottabban érvényesülnek az üzem szempontjai. A szakdolgozatok Íratásakor komoly nehézséget jelent a megfelelő időbeosztás kialakítása, annak a szempontnak az érvényesítése, hogy a szakdolgozat-íróknak legyen elegendő idejük az üzemben a szükséges vizsgálatok folyamatos elvégzésére, de lehetőleg minél kevesebbet hiányozzanak az iskolai laboratóriumi gyakorlatokról. Ennek érdekében felhasználtuk a téli szünetet, de ez sem volt kifogástalan megoldás, mert a téli szünetre eső munkaszüneti napok szinte lehetetlenné tették a folyamatos üzemi munkát. A következő tanévben más időbeosztással kell kísérleteznünk. A szakdolgozatokról az alábbi kimutatás nyújt tájékoztatást:
16
/
Témaadó üzem A szakdolgozat címe Témavezető A kidolgozó jelölt neve
Zalai Kőolajipari Vállalat, Zalaegerszeg Desztillált és fúvatott bitumenek penetrációs indexének változása a lágyuláspont függvényében Kele Sándor vegyészmérnök Pais László
Bitumen töréspontjának csökkentése fuvatással, katalizátorral, adalékokkal és keveréssel Lugasi Béla vegyészmérnök Tóth Ferenc
Bitumenek homogenizálása keveréssel, különös tekintettel a mechanikus keverők alkalmazására Borsos Imre vegyészmérnök Vértes Georgina
A nagylengyeli gázolajoknál a fajsúly, dermedéspont és törésmutató közötti összefüggések vizsgálata Kele Sándor vegyészmérnök Wölfer Vera
REANAL Finomvegyszergyár P. a. mangánkarbonát előállítása Karácsony József vegyészmérnök Rácz Erzsébet
Spektrofotometriás vizsgálatok jelentősége a biokémiai termékek vizsgálatánál és gyártásánál Baán Irón vegyészmérnök Szalay Mária
Az ioncserélők analitikai alkalmazása Varsányi Lászlóné Mátai Mariann
Nagykanizsai Üveggyár Uvegkeverékek olvasztási veszteségeinek vizsgálata Kálóczfay László vegyész «Bakos József
Hőlökési szilárdság függése az üveg összetételétől Kálóczfay László vegyész Borsányi Miklós
Kőolajipari Tröszt Kutató Laboratóriuma Apotenciometrikus titrálások alkalmazhatósága mélyvizek vizsgálatánál Molnár Jenő vegyészmérnök Ferencz Lajos
Széndioxid-szénhidrogén rendszerek egyensúlyi viszonyainak tanulmányozása Tóth József vegyészmérnök Takács Sándor
Óbudai Gázgyár Gázkromatográfia Schlenker Emil vegyészmérnök Kálovics Ferenc
A kigázositás elméleti kérdéseinek vizsgálata modell-kísérletek alapján Kovács Tamás vegyészmérnök Baranyai Lajos
Pécsi Kokszművek Kamragáz fejlesztési gázok vizsgálata Kis Jakab Zoltán vegyészmérnök Lantos Sára
Kismennyiségű kénhidrogén meghatározása városi gázban Vodl Emma vegyész- \' mérnök Szakonyi János
Gyógyszeripari Kutató Intézet Sztreptomicin lebontás Stverteczky Györgyné vegyészmérnök Tegyei Dóra
Szombathelyi Pamutipar A nátriumhipokloritos fehérítésnél használt hipoklorit ideális koncentrációjának meghatározása Gerencsér Ferenc vegyészmérnök Posch Péter
Egyesült Izzó Izzólámpábúrák belső festéséhez használatos nitrolakk tartalmú festékszuszpenziók száradási sebességének vizsgálata Kun Istvánná vegyészmérn Altai Zsuzsa
Zsigtnondy Vilmos Kőolaj bányászati és Mélyfúróipari Technikum Tanulóink képesítő szakdolgozatai
A NIM Oktatási Osztályának javaslatára az 1960/6l-es tanévben vezettük be technikumunkba a szakdolgozatok Íratását a IV. osztályos tanulóink számára.
A dolgozatok Íratása több célt szolgál. Először is a dolgozatok képet adnak arról, hogy tanulóink az iskolában kapott elméleti tudásuk alapján mennyire képesek önálló munkára, felkészültségüknek megfelelő üzemi problémák megoldására. A dolgozatokkal azt is vizsgálni kívánjuk, hogy az üzemekben töltött! néhány hét, mennyiben segíti elő és mélyíti el a tanulók elméleti felkészültségét az egyes szaktárgyakból, mennyire fejleszti a tanulói aktivitást.
írt szakdolgozatot. Az első évet kivéve tehát a IV. osztályos tanulók 40 százaléka írt szakdolgozatot, ez nem meghatározott, kikötött arány, csupán véletlen.
Az első évben kizárólag jó- és jelesrendű tanulók írhattak szakdolgozatot. A későbbiekben már közepesrendű tanulók is kaptak! témát, és a tapasztalat az, hogy ők is becsületes munkát végeztek. A feladatot szinte kifogástalanul megoldották. Ez is azt bizonyítja, hogy a gyakorlati munkában nemcsak az úgyneveztt „jó tanulók" állják meg a helyüket, hanem a közepesrendűek is. Természetesen csak akkor, ha a közepesrendűség nem a hanyagság következménye.
A tanulók kiválasztása részben önkéntes jelentkezés, részben kiválasztás alapján történt. A kiválasztás olyan értelmű volt, hogy a jelentkezők közül csak azok írhattak szakdolgozatot, akik szaktárgyakból legalább közepes eredményt elértek, és a múlt évi átlageredményük a 3,2-t meghaladta.
A tanulók a témához rövid „irányító" vázlatot kaptak a szaktanártól. Az üzemekben szakemberek irányítása mellett dolgoztak, akik aztán a kész dolgozatot átnézve, véleményezték olyan szempontból, hogy mennyire önálló munka eredménye, milyen volt a tanuló munkához való viszonya.
A dolgozatok végleges elbírálását a szaktanár végzi, aki főleg olyan szempontból bírálja a dolgozatot, hogy a technikumi anyagon túlmenően mennyit adott a tanuló a feladat megoldásában. Mennyi gyakorlati adatot használt, illetve az üzemi tapasztalatokat milyen mértékben hasznosítja. Természetesen figyelembe veszi az üzemtől kapott véleményt is.
Amennyiben a szakdolgozatra kapott érdemjegy legalább közepes, a tanuló felmentést kap a gyakorlati kénesítőről. Az oklevélben a gyakorlati képesítő jegyeként a szakdolgozat érdemjegye szerepel.
A gyakorlati képesítő alól való felmentés azért is indokolt, mivel a szakdolgozat írása még az (ténvleges1» iskolaévre esik, vagyis a tanulónak külön időt biztosítani annak elkészítésére nem tudunk, tehát többlet megterhelést jelent számára.
Az ez évi tapasztalatok is azt bizonyítják, hogy tanulóink a rájuk bí-
Az 1960/6l-es tanévben 14 tanuló (20%)
1961/62-es „ 25 „ (40%)
1962/63-as „ 19 „ (40%)
1863/64-es „ 23 „ (40%)
18
zott feladatokat lelkiismeretesen végzik el. Minden egyes dolgozat komoly munka eredménye. A lehető legnagyobb részletességgel dolgozták ki a kapott témát. A dolgozatok nagy része nem kimondottan elméleti fejtegetés, hanem megállapításaikat számításokkal, üzemi adatokkal, diagramokkal bizonyítják és teszik szemléletessé mondanivalójukat.
Az üzemektől kapott véleményekben dicsérik tanulóink szorgalmát, munkához való viszonyukat, hozzállásukat.
A jó dolgozatok közül is ki kell emelni néhány tanuló dolgozatát
Csete Jenő IV/a: „Időszakos termeltetés módszerei segédgázas kutaknál". 1
A tanuló szakmai dolgozatát nagy körültekintéssel és alapossággal dolgozta ki. A szakdolgozat a segédgázas termelés elvi tárgyalása után részletesen tárgyalja az időszakos termeltetés alapeseteit, ezen alapesetek műszer- és automatika-megoldásait. A dolgozat logikai felépítése és rendszerezése nagyon jó.
A tanuló a témában a technikumi tananyagnál jártasabb, megállapításai helyesek és következetesek. Ábraanyaga gazdag és a dolgozat egészébe jól illeszkedik A munka alapos és sokoldalú.
Csonka Erzsébet IV/a. „Hőmérsékletszelvényezés a fúrási technológiában, valamint a már termelésbe állított kvtakon".
A munka a hőmérséklet mérésének szép, nrecíz összefoglalását adja. Dicséretet érdemel az a sok munka, mely a dolgozat összeállítását megelőzte. A tanuló nagyon sok irodalmat tanulmányozott át, melyek- jelentős elméleti fejtegetéseket tartalmaznak és ezeket ügyesen, közérthető szövegben rögzítette. Ezenkívül a mérések elvégzésében és kiértékelésében is részt vett, mely eredményeket a dolgozatában közöl. Dicsérendő a munka azért is, mert a technikum anyaga mindössze néhány oldalas ebből a témából, tehát valóban csak a szorosan vett alap volt meg a téma kidolgozásához.
Czoma Csaba IV\'b. „Fúrási erőgépek energiaátvitele hidrodinamikus nyomatékváltók segítségével. A hidrodinamikus nyomatékváltók előnyei és hátrányai a mecb^nikíi" erőátviteli rendszerrel szemben".
A tanuló olyan témát dolgozott fel, melyről a szakirodalom is csak néhány soros ismertetést ad. A feladat megoldását üzemi tanulmányozás, adatgyűjtés előzte meg. A téma bonyolultsága — az elven kívül —, meghaladja az iskolai tananyagot. Szépen rendszerezte a különböző nyomatékváltó típusokat, és helyesen választotta ki, és jelleggörbével igazolta az eddig ismert legjobb típusokat.
Az üzem is dicsérőleg nyilatkozik a tanuló munkájáról, szorgalmáról.
Mátrabérci Katalin — Viola Tamás IV/a. „Lovászi 5000 m-es fúrás geoműszaki terve".
A feladat nehéz és összetett, amit a tanulók képzettségükhöz mérten nagyon szépen oldottak meg. Segítségül sok irodalmat és fúrási szakemberek tapasztalatát vették igénybe.
Az alábbiakban felsorolom a szakdolgozatot írt tanulók neveit, a kapott témát és a kapott érdemjegyet:
Mélyfúrás: ,
Mihály Péter IV/a. Az irányított ferdefúrás technológiája a Nagyalföldön (jó 4).
Hohl József IV/a. A fúrókötél munkája (jó 4).
Horváth György IV/b. Gázkitörések elleni védekezés a Nagyalföldön (jeles 5). \'
19
Kőolajtermelés:
Benkóczy Péter IV/a. A talpkörüli zóna tisztításának továbbfejlesztése (jeles 5).
Béres Ilona IV/a. Nívómérés módszerei és alkalmazási területei (jó 4).
Jász Klára IV/a. A leművelési rendszer ellenőrzésének megfigyelése, és a figyelési mérőmódszerek. A megoldásra váró feladatok. (Nagylengyel.) (jeles 5.)
Ősz Árpád IV/a. A réteg ideiglenes kizárására szolgáló szerkezetek és alkalmazhatóságuk kritikai vizsgálata (jeles 5).
Rezsek Aranka IV/a. Termelési adatszolgáltatás, és az adatszolgáltatással kapcsolatos mérő és értékelő tevékenység tökéletesítése a budafai mezőben (jó 4).
Szekeres Anna IV/a. A korszerű kiszorítási mechanizmusok alkalmazásának lehetőségei a lovászi és budafai mezőkben (jeles 5).
Trömböczky Sándor IV/a. Az emulzíóbontás és a paraffintalanítás problémái a demjéni mezőben (jeles 5).
Bíró György IV/b. A távvezeték építésének hazánkban alkalmazott technológiája (jeles 5).
Ferenczy László IV/b. A mélyszivattyús kutak üzemmenetének ellenőrzése Nagylengyelben (jeles 5).
Jász Péter IV/\'b. A nagylengyeli és barabásszegi olaj kezelésének és szivattyúzhatóságának, víztelenítésének problémái (jó 4).
Kigyós József IV/b. A hajdúszoboszlói földgáz termelése és előkészítése távvezetéki szállításra (jeles 5).
Nagy József IV/b. Búvárdugattyús rendszer beállítása és üzeme (jó 4).
Plander Péter IV/b. Nyomásemelkedési görbe felvétele, a mérési adatok felhasználási területe (jó 4).
Jánossy Klára
tanár
20
A képesítő vizsgák dolgozattémái
A Winkler Lajos Vegyipari Technikum kémia írásbeli képesítő tétele: Alifás karbonsavak általános jellemzése, előállítása és felhasználása. A kol-laid állapot jellemzése. Diszperz rendszerek felosztása.
A jelölteknek a szerves kémia egy jól áttekinthető területéről és a kolloid-rendszerekkel kapcsolatos fizikai-kémiai ismereteikről kellettl beszámolniuk. A jelöltek témaismerete megfelelő, a dolgozatok általános jó tulajdonságai a rendszerezettség és a szabatos fogalmazásra törekvés. Eredmények:
jeles 8
jó 12 közepes 8 elégséges 7 elégtelen 2
Kémiai technológiából az írásbeli képesítő vizsgatétel „Szervetlen növényvédőszerek" címmel a növényvédőszerek jellemzését és előállításuk technológiájának ismertetését tűzte a jelöltek elé. A téma a szervetlen kémiai technológiának nem éppen a legmutatósabb fejezete, nem ad alkalmat pl. tetszetős folyamatábrák rajzolására, képesítő dolgozatként való kitűzését azonban indokolja a növényvédőszerek nagy gazdasági jelentősége. A jelöltek általában a témát a tanultak alapján kimerítették, jól jellemezték a szervetlen növény védőszereket felhasználásuk, hatás-mechanizmusuk alapján, és ismertették előállításuk technológiáját is.
Eredmények:
jeles 11
jó 10
közepes 9 elégséges 6 elégtelen 1
A Kőolaj bányászati és Mélyfúróipari Technikum kőolaj- és földgáztermelés és szállítás írásbeli képesítő tételei:
„A" csoport:
1. Folyamatos segédgázas rezsimmel termelő kút beindításához szükséges indítószelepek helyének, és a szelepek felszíni töltőnyomásának meghatározása.
2- A nyomásemelkedési görbe alkalmazása a gyakorlatban.
„B" csoport:
1. A felszálló kút termelőcsövének méretezése, valamint a felszálláshoz szükséges G. F. V. meghatározása.
2. A savazásnál használt adalékanyagok és azok szerepe.
Általános tapasztalat: a méretezési feladat mindkét csoportban, de különösen a ,,B" csoportban, jól sikerült. A jelöltek — kis százalékot kivéve —, szinte hibátlanul készítették el a feladatot, a megfelelő és szükséges kísérőszöveggel. Az „A" csoport második tételének kidolgozása már nehe-
21
zebben ment. Ennek magyarázatát abban látom, hogy a második tétel kidolgozásnál a termelés több területét kellett a jelöltnek behatóan ismerni, illetve összekapcsolni. A kidolgozás nem annyira rossznak, mint széteső-nek mondható.
A „B" csoportnál a második tétel kidolgozása is jól sikerült, a jelöltek a témát a tanultak alapján kimerítették.
Az összesített eredmény: IV/a osztály IV/b osztály
jeles (5) 7 jelölt 7 jelölt
jó (4) 7 „ 7 „
közepes (3) 11 „ 8 „
elégséges (2) 6 „ 7 „
elégtelen (1) — „ 1 „
31 jelölt 30 jelölt Az osztály átlaga: IV/a osztály 3,48 IV/b osztály 3,40
Mélyfúrás írásbeli képesítő írásbeli dolgozatairól: az írásbelin résztvevőknek két-két feladatot kellett megoldani: az „A" csoportnak a fúrócső megszorulási helyének megállapítását az elhelyező folyadék mennyiségének kiszámítását, valamint a fúrószár igénybevételeit kellett leírnia.
A „B" csoport példája egy cementdugó elhelyezéséről, valamint a fúrási turbináról szólt.
Mindkét csoport első feladatának kidolgozásánál sajnos, sok elemi hibával találkozunk annak ellenére, hogy majdnem teljesen hasonló példát több esetben oldottak meg az órákon. A példa megoldáson kívüli szöveges rész azonban mindkét csoportban képességeikhez mérten jól sikerült.
A dolgozatok közül nagyon szép kivitelű és hibátlan dolgozat
Szekeres Anna IV/a,
Rein Gábor IV/b osztályos tanuló dolgozata. Az összesített eredmény: IV/a osztály IV/b osztály
jeles (5) 4 jelölt 5 jelölt
jó__- (4) 7 „ 10 \' „
közepes (3) 7 „ 6 „
elégséges (2) 11 „ 6 „
elégtelen (1) 2 „ 2 „
31 jelölt 30 jelölt
Az osztály átlaga IV/a osztály 3.00 IV/b osztály: 3,34
22
A nappali tagozat hallgatóinak osztályok szerinti eredményei: I/a. osztály Osztályfőnök: Biró Ferenc
A tanuló neve Magatartás Magyar Orosz Történelem Matematika Fizika Kémia i Testnevelés Ábr. geometria Ásv.- és kőzettan Műhelygyakorlat Laborgyakorlat ! 1 Tanulmányi 1 átlag
Baracsi László k i m a r a d t
Bátor Lajos 3 2 1 2 1 1 2 4 2 2 3 1 1,0
Békési János 4 2 2 2 2 3 3 5 2 3 4 2 2,5
Borbíró Ferenc 5 3 3 4 3 4 4 5 2 3 4 3 3,4
5. Bödei Sándor 4 3 2 4 2 4 3 5 3 4 3 2 3,2
B. Varga János 4 3 3 4 2 3 4 3 2 3 3 3 3,0
Farkas Sándor 4 2 2 2 2 2 2 3 2 2 3 2 2,2
Hajdú Lajos 4 3 3 4 4 4 4 5 3 4 4 4 3,8
Hersits László 4 3 2 3 2 2 3 5 2 2 4 3 2.5
10. Héjjas Lajos 4 3 2 3 2 2 3 5 2 2 \'4 3 3,0
Horváth Ferenc 5 4 4 4 4 5 4 4 4 4 4 4 4,1
Horváth Gizella 5 4 4 4 4 5 4 4 3 5 4 3 4,1
Ivanics Géza 4 3 3 3 1 2 2 3 2 3 3 2 1,0
Kalmár Tibor 3 3 2 3 1 2 2 3 2 2 3 2 1,0
15. Kandár Ilona 5 4 3 2 2 3 3 3 3 3 3 3 2.9
Kiss Árpád 4 3 2 3 2 2 3 3 2 2 3 2 2,3
Kiss József 3 2 2 2 1 3 3 3 3 3 3 2 1,0
Kisfürjesi Mária 5 5 4 3 3 4 4 3 3 4 4 4 3,7
Kovács József 5 3 4 4 3 3 5 4 3 4 3 3 3,5
20. Kunecz Lajos 4 3 2 3 1 3 3 3 3 3 2 2 1,0
Nagy Anna 5 3 3 4 2 4 4 4 3 4 4 3 3,4
Nagy Mária 5 4 2 2 2 3 3 4 2 4 4 3 3,0
Pápai Gyula 5 4 4 4 3 3 3 5 3 4 4 2 3,5
Petényi Béla 3 3 3 2 1 2 2 4 2 3 3 2 1,0
25. Polákovics István 3 2 1 3 1 2 2 3 2 3 i 2 2 1,0
Sárdi Péter 3 3 2 3 2 2 2 3 3 3 2 3 2,5
Spanczér György 5 2 4 2 3 3 3 4 4 4 5 2 3,3
Stolle András 3 2 2 2 1 2 2 4 1 2 2 2 1,0
Szabó Teréz 5 4 3 2 2 4 3 3 3 4 4 4 3,3
30. Szász György 3 2 2 2 2 3 3 3 3 3 4 2, 2,6
Szenes József 4 2 2 4 2 2 2 4 2 3 3 3 2,6
Tóth László 4 3 3 3 2 3 3 4 3 4 4 3 3,2
Varga Lajos 4 3 3 3 3 4 3 3 3 4 4 3 3,3
Zakó Teréz nem osztályozhato
23
l/\'b. osztály Osztályfőnök: Horváth László
A tanuló neve Magatartás Magyar Orosz Történelem Matematika Fizika Kémia Ábr. geometria Testnevelés Ásv.- és kőzettan Lab. gyakorlat Műh. gyakorlat Tanulmányi átlag
Balogh András k i m a r a d t
Boncz András 5 5 4 3 4 5 4 4 4 5 4 3 4,1
Császár Péter 5 5 4 4 3 5 4 3 fm 4 4 4 4,0
Csigó Gábor 2 2 2 2 3 2 2 2 5 2 2 4 2,5
5. Csizinszki István 5 2 2 3 2 2 3 2 5 3 2 4 2,7
Dinda Balázs 4 3 2 3 2 3 3 3 4 3 3 3 2,9
Dobrossy Ferenc 5 2 2 3 2 3 2 « 0 2 3 2 4 2,5
Erdélyi János 5 3 3 4 3 3 3 2 4 5 3 4 3,4
Fuisz László 5 3 2 3 2 2 3 3 3 3 3 3 2,7
10 Horváth Ferenc 5 3 4 3 4 3 4 4 3 3 3 2 3,3
Horváth István k i m a r a d t
Horváth János 3 3 2 2 2 4 3 3 5 3 2 3 2,9
Imre Erzsébet 2 3 2 2 1 2 2 2 4 3 2 4 1,0
Iváncsics Lajos 5 3 3 4 2 3 4 4 5 4 3 4 3,5
15. Kenderesi József k i m a r a d t
Kovács Imre 4 2 2 3 2 2 3 3 3 2 2 3 2,5
Marton Éva 5 4 3 3 3 3 3 4 4 3 4 4 3,5
Miholcsek István 4 3 2 2 2 2 3 2 3 3 2 4 2,5
Nemes László 5 4 4 4 4 5 5 4 4 5 4 4 4,4
20. Németh Mária 5 5 3 4 2 5 4 4 3 4 4 3 3,7
Patkós Gyula 5 3 2 3 2 3 3 2 5 3 3 3 2,9
Plander. Ilona 4 3 2 2 2 2 2 2 2 2 2 3 2,2
Rövid Kálmán 5 4 3 4 4 4 4 4 3 4 3 5 3,8
Sashalmi Mária 3 4 3 3 2 3 3 2 3 3 2 3 2,3
25. Seiler György 5 4 4 4 2 2 3 3 4 3 2 3 3,1
Sin Zoltán k i m a r a d t
Solymos Erzsébet 5 4 3 4 3 4 4 4 4 4 4 4 3,8
Sörlei Tibor 5 2 3 3 2 3 3 3 fm 4 2 4 2,9
Stepán György 4 2 1 3 2 2 2 2 4 2 2 2 1,0
30. Szak Gábor 5 2 2 3 2 3 2 2 4 3 2 3 2,5
Szász Mária 5 4 3 4 3 3 3 4 3 3 4 4 3,5
Szekeres Sándor 5 3 3 3 2 2 3 2 fm 3 2 3 2,6
Szuja Mihály 4 2 2 2 1 2 3 2 4 3 2 4 1,0
Tóth Zoltán 5 2 2 3 2 3 3 2 3 4 3 5 2,9
Török István 3 3 3 4 1 3 3 2 3 4 4 4 1,0
24
I/\'c. osztály
Osztályfőnök: Kiss Gizella
A tanuló neve Magatartás Magyar Orosz Történelem Matematika Fizika Kémia Szabadkézi rajz Testnevelés Munkaegészségt. Lab. gyakorlat Tanulmányi átlag
Baki Mária 5 4 3 4 3 3 5 3 4 4 4 3,7
Buda István 5 4 3 3 3 4 4 4 4 5 3 3,7
Csatos Zsuzsanna 5 5 4 3 3 4 3 4 4 4 3 3,7
Csetei János 5 4 2 3 3 4 3 4 3 4 3 3,3
5. Domokos Sándor 5 4 2 3 2 4 3 4 4 4 3 3,3
Dudás György Antal 5 4 3 3 3 4 3 2 3 4 3 3,2
Fehér Lajos László 5 4 3 4 4 4 4 4 fm 4 4 4,1
Ferincz János 5 4 4 4 2 4 3 3 3 5 3 3,5
Gaál János Sándor 5 5 3 5 3 5 4 4 3 5 4 4,1
10, Halmos Ágnes Klára 5 3 2 3 2 4 2 2 3 4 2 2,7
Herczeg Margit 5 5 4- 4 3 4 5 4 3 4 4 4
Jakab Márta 5 4 3 3 3 5 3 3 5 4 3 3,0
Kandler László József 4 4 2 4 2 4 3 3 3 3 3 3,1
Kállai Sándor 5 4 3 4 3 4 4 4 4 4- 4 3,8
15. Kálóczi János 5 5 4 4 3 3 4 4 4 4 4 3,9
Kiss László Sándor 5 5 4 4 4 4 5 4 4 5 5 4,4
Kozári Miklós 4 3 3 3 1 2 1 3 3 3 1 1
Légrádi Katalin 5 5 4 4 4 4 4 5 4 3 4 4,3
Magyar István 5 4 4 3 3 4 4 4 3 5 3 3,7
20. Mazzag Pál 5 5 5 4 5 5 5 4 5 5 4 4,7
Pais István 5 4 2 4 3 4 3 3 4 4 3 3,4
Paál Ágnes 4 4 3 2 1 2 1 2 3 2 1 1
Pál Judit 4 4 2 3 2 3 3 4 5 3 2 3,1
Pervein Mária 4 4 3 2 2 3 2 4 4 3 2 2,9
25. Péter Andrea 5 5 5 4 5 4 5 5 5 4 5 4,7
Pintér Árpád 4 4 3 3 3 5 4 3 3 5 3 3,6
Pusztai Péter 4 4 3 4 3 4 3 4 fm 4 3 3,5
Serman Erzsébet 5 5 5 4 3 5 4 4 5 5 4 4,4
Söjtör Sándor 5 4 3 4 2 3 3 5 5 4 2 3,5
30, Szabó András 5 4 3 4 4 4 3 5 3 4 3 3,7
Szabó Gizella 5 4 4 5 4 4 3 5 4 4 3 4
Szántó Jolán 5 4 3 3 2 4 2 3 3 4 2 3
Székely Anna 4 5 3 4 3 4 3 2 fm 5 4 3,7
Takács Erzsébet 4 4 2 2 1 2 1 2 3 3 1 1
35. Tóth Mária 5 4 4 4 3 4 4 3 4 4 4 3,8
Tőke István 4 4 4 4 4 5 4 4 3 4 3 3,9
Zabb Csaba 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
25
t/d. osztály
Osztályfőnök: Koncz István
A tanuló neve Magatartás j Magyar Orosz Történelem Matematika Fizika Kémia Szabadkézi rajz Testnevelés Munkaegészségt. Lab. gyakorlat Tanulmányi átlag
Agg János 5 4 3 4 5 5 5 4 4 5 5 4,4
Bedenek Sándor 5 4 4 4 5 5 4 3 4 4 4 4,1
Berta Anikó 5 4 4 4 4 3 4 5 fm 4 4 4,0
Gazdag Géza 5 5 4 4 4 5 5 4 5 4 4 4,4
5. Godina Zsuzsanna 5 4 3 4 3 3 3 3 3 4 3 3,3
Hajmási Zoltán 5 3 3 3 3 3 3 3 3 4 3 3,1
Hegedűs Anna 5 4 4 4 4 5 4 3 4 5 4 4,1
Heim László 5 4 3 3 3 3 3 4 5 4 3 3,5
Horváth Mária 5 4 5 3 3 4 3 4 fm 3 2 3,1
20. Jáki István 5 5 4 5 5 5 4 4 3 5 5 4,5
Kapornaki Judit 5 4 4 4 4 4 4 4 5 4 4 4,1
Katona Csaba 4 4 3 3 5 5 3 3 3 4 4 3,7
Kenese Mária 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
Kiss Mária 5 5 5 4 4 4 3 4 4 4 3 4,0
15. Kocsis Tibor 5 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4
Kovácsovics Erzsébet 4 5 3 3 4 4 3 4 5 4 3 3,3
Mátrabérci Zoltán 4 4 3 4 4 4 3 3 5 5 3 3,8
Megyeri Dénes 2 3 2 3 3 3 3 4 5 3 3 3,2
Molnár Nándor 3 2 3 3 3 2 2 3 4 3 2 2,7
20. Monok György 2 4 3 4 3 3 4 4 3 5 3 3,ö
Nagy László 3 3 2 3 3 3 3 2 5 3 3 3,0
Pánovics István 5 4 3 4 5 5 5 4 4 4 4 4,2
Rácz Szilvia 5 4 4 4 4 4 4 3 fm 4 3 3,8
Rohs Györgyi 5 5 2 2 4 4 3 4 fm 4 2 3,3
25- Szabó László 5 4 5 4 5 4 5 4 3 5 3 4,2
Szakács Ilona 5 4 3 4 4 4 3 3 5 4 4 3,8
Szalai Irén 5 4 3 3 4 5 3 4 4 3 3 3,6
Szanos Jenő 5 5 4 4 4 4 5 3 4 4 5 4,2
Szennai Ferenc 3 3 2 2 2 2 2 2 4 3 2 2,4
30. Takó Ilona 5 5 5 5 5 5 4 5 5 4 4 4,7
Tapolczay Tibor 5 5 4 4 4 5 4 4 4 5 4 4,3
Tábori Judit 5 5 3 4 5 5 4 4 3 5 4 4,2
Tóth István 5 4 4 5 5 5 5 3 4 4 4 4,3
Vanics Károly 5 3 3 4 3 3 2 4 3 4 3 3,2
35. Varga Margit 5 4 3 4 4 5 3 3 4 5 2 3,7
Vaskó Margit 5 5 3 4 5 5 4 4 4 5 4 4,3
Wolf István 5 2 2 2 3 2 2 2 2 3 2 2,2
26
íl/a. osztály
Osztályfőnök: Alpár György
A tanuló neve Magatartás Magyar Orosz Történelem Matematika Fizika ¡Kémia Mérőszámos Testnevelés Munkaegészségt. Mechanika Földtan Olajtermelés Gépelemek Labor. gyak. Műhelygyak. Tanulmányi átlag
Angyalosi Mária 5 3 2 2 2 3 2 3 4 3 2 2 2 2 3 4 2,6
Angyal Pál 5 5 4 5 3 5 5 4 4 5 4 4 5 4 4 3 4,3
Aradi Mária 5 4 3 2 3 3 3 2 fm 4 3 3 3 2 3 4 3
Áib Anna Mária 5 4 3 3 3 3 4 4 fm 3 2 4 4 3 3 4 3,4
5. Bogdán Mária 5 5 5 4 4 4 4 4 4 4 4 5 4 3 5 4 4,2
Farkas József 4 2 2 2 1 2 2 3 3 3 2 2 2 2 2 3 1
Hajdú László 5 5 5 5 3 4 3 4 3 5 4 3 3 3 4 4 3,0
Horváth Ottó 5 3 3 2 2 2 2 4 3 3 2 3 3 2 2 5 2,7
Hosszú József 5 4 3 5 2 2 4 4 2 4 3 3 4 3 4 4 3,4
10. Káplár János 4 4 3 5 3 3 4 4 3 4 2 3 3 3 2 4 3,3
Kemény János 4 2 2 4 3 3 4 3 5 3 3 3 3 3 2 3 3
Kiss Mária 5 5 3 4 3 3 2 4 5 3 2 3 3 3 4 4 3,4
Koszow Imre 5 2 2 2 2 2 2 5 5 3 2 2 2 2 3 3 2,6
Kovács György 5 3 3 2 2 3 3 3 4 4 2 3 3 3 3 4 3
15. Kovács János 5 3 2 3 2 3 2 3 3 3 2 2 3 3 2 3 2,6
Kovács László 5 3 3 2 2 3 2 3 3 3 2 2 3 3 2 3 2,6
Kósa Miklós 4 3 2 2 1 2 2 2 3 4 1 2 2 2 2 2 1
Kürthy Zsolt 5 2 3 4 2 2 2 4 4 3 2 3 3 3 2 5 2,9
Magyar Imre 5 3 2 4 2 2 2 3 4 3 2 2 3 3 2 4 2,7
20. Mátrai Károly 5 3 3 3 2 3 2 3 4 4 2 2 3 3 4 5 3
Perger Imre 4 2 3 2 1 2 1 2 0 t-t 3 2 2 2 2 2 5 1
Scháttler Viktória 5 2 2 3 2 2 2 3 3 3 2 2 2 2 2 5 2,5
Solti Károly 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
Szász Sándor 5 4 4 4 4 4 5 5 3 3 4 4 3 4 4 4 3,9
25 Takács Julianna 5 4 4 3 2 4 4 4 4 4 2 3 4 3 4 4 3,5
Tompa Ferenc 4 4 3 4 2 2 2 4 2 3 2 2 2 2 3 3 2,7
Tóth László 5 5 4 5 4 5 4 4 3 4 3 5 3 3 3 4 3,9
Végvári Kálmán 5 5 4 5 5 5 5 5 4 5 5 5 5 5 5 5 4,8
Vukics Mária 5 4 3 4 2 3 2 3 fm 3 2 3 2 2 2 4 2,3
27
ö/b. osztály Osztályfőnök: Szomjas Éva
A tanuló neve Magatartás Magyar Orosz Történelem. Matematika Fizika Kémia Ábrázoló geom. Testnevelés Munkaegészségt. Olajterm. Gépelemek Mechanika Őslénytan Labor. gyak. Mûhelygyak. Tanulmányi átlag
Bacsics Mária 4 3 3 2 2 3 3 3 3 3 2 2 2 3 3 2 2,7
Ballun György 5 5 4 5 3 4 5 4 2 5 5 4 4 4 4 4 4,1
Bodó István 4 3 2 3 2 2 2 2 4 3 3 2 2 3 2 2 2,5
Bruckner Lajos 5 5 4 5 3 5 4 3 5 5 4 4 3 5 4 4 4,2
5. Csányi László 4 3 3 2 2 3 2 2 5 2 3 3 2 4 2 3 2,7
Fucskó Ferenc 4 2 2 2 2 2 2 2 4 2 3 2 2 2 2 4 2,3
Gombor István 5 3 3 5 3 4 3 3 4 3 3 2 3 3 4 4 3,3
Gyimes Gyula 5 3 2 3 2 3 3 3 5 2 4 3 3 3 3 4 3,1
Gyulai József 4 4 2 3 2 2 2 2 3 3 3 3 2 2 2 4 2,6
10. Gyürüsy Attila 4 4 3 4 2 3 3 2 4 2 2 3 2 3 2 3 2,8
Hegyi Zoltán 4 4 2 4 2 4 4 3 3 3 4 3 3 4 2 3 3,3
Héjjá Anna 4 3 1 4 1 3 4 2 2 3 3 3 2 3 2 3 1
Hofstadter József 5 5 5 5 3 5 5 4 4 5 4 5 4 5 5 5 4,6
Horváth Antal 5 5 3 5 4 5 4 3 5 4 4 4 4 4 4 4 4,1
15. Janó Teréz 5 4 3 4 2 3 3 2 fm 4 2 3 2 3 3 2 2,3
Kajtár Zoltán 5 4 .3 4 2 3 4 2 3 4 3 3 2 3 2 4 3,1
Koczka Pál 5 4 3 5 3 3 4 2 2 5 4 3 4 5 3 3 3,5
Kovács Ágnes 4 3 2 3 2 3 2 2 3 2 2 2 2 2 2 3 2,3
Kovács Imre 4 3 2 4 2 3 3 2 2 4 3 4 3 3 2 3 2,9
20. Rábavölgyi Lajos 5 4 3 4 2 3 3 2 5 3 3 2 2 3 2 4 3
Rácz Gábor 5 4 3 5 2 5 5 3 3 3 4 4 4 4 4 3 3,7
Simon- Sándor 5 4 2 5 3 3 5 3 \'3 4 4 3 2 4 3 4 3,5
Sneff Gizella 5 4 5 5 4 5 4 4 5 4 3 3 4 5 4 5 4,3
Soós Kálmán 5 3 3 3 2 3 3 3 2 3 3 3 3 3 3 4 2,0
25. Sólyom László 5 4 4 5 2 5 5 2 4 3 4 4 3 4 3 4 3,7
Tófeji Éva 5 5 4 5 3 4 3 2 5 3 3 4 4 3 3 3 3,6
Vaskó Éva 4 3 2 3 2 3 2 2 3 3 2 2 2 2 2 3 2,4
Vass László 5 4 2 4 3 4 5 4 3 4 4 5 3 4 3 4 3,7
Winkler János 4 4 2 4 2 3 2 3 4 3 3 2 2 2 3 3 2,8
Kimaradt: Kovács János, Laky Zsuzsanna, Petres György
28
II/c. osztály
Osztályfőnök: Tapolczay Miklós
A tanuló neve Magatartás Magyar Orosz Történelem Matematika Fizika Szerves kémia Testnevelés Vegyip. géptan Szervetlen kém. technológia Lab. gyak. Tanulmányi átlag
Ágh Mária 5 4 4 5 4 5 4 3 4 5 3 4,1
Balla János 4 3 2 4 4 3 4 3 3 4 3 3,3
Barabás Judit 4 4 4 4 3 4 3 fm 3 3 3 3,4
Burján László 5 2 2 3 2 3 2 4 2 2 2 2,4
5. Büki Margit 2 3 4 3 2 4 2 fm 3 4 3 3,1
Cserfalvi József 5 3 4 5 4 5 4 4 4 3 4 4
Csik Irén 5 3 4 4 2 3 2 4 2 3 2 2,9
Csizmadia Beatrix 5 3 4 3 2 3 2 4 3 4 2 3
Csőregi Erzsébst 5 3 4 4 3 3 3 4 4 4 4 3,6
10. Dányádi József 5 4 4 4 4 5 3 fm 4 5 5 4,2
Dömők János 4 3 3 3 2 3 3 4 3 4 3 3,1
Gyímesi László 5 5 3 5 3 2 3 2 4 4 3 3,4
Egerszegi Viktória 5 5 5 4 5 4 5 5 4 5 4 4,6
Fülöp Éva 5 5 5 4 4 5 4 5 4 5 5 4,6
15. Horváth Géza 5 3 3 2 2 2 2 5 2 2 2 2,5
Horváth Irén 4 3 4 4 2 2 2 5 3 2 2 2,9
Ifcsics Márta 5 5 5 5 3 4 5 fm 5 5 5 4,7
Jordanics Katalin 5 5 5 5 4 5 5 4 5 5 4 4,7
Kiss Ferenc 4 3 3 4 2 4 3 4 3 4 4 3,4
20. Küronya Pál 5 4 5 5 4 5 4 5 5 5 5 4,7
Lékai István 4 4 4 4 3 4 4 5 4 5 4 4,1
Nagy Ferenc 5 3 3 4 3 4 3 3 P, 3 3 3,2
Molnár József 5 4 4 5 4 4 4 fm 5 5 5 4,4
Pintér Júlia 5 4 4 5 2 3 3 5 3 4 3 3,6
25. Porteleki Ilona 5 5 5 5 4 5 5 4 4 4 4 4,5
Szabó József 4 3 3 4 2 2 3 3 3 3 2 2,8
Szittár László 5 4 4 5 3 4 3 5 3 3 3 3,7
Tonk Emil 4 4 3 4 3 3 2 5 3 4 3 3,4
Tóth Endre 5 4 3 4 4 5 5 3 4 5 5 4,2
30. Tóth Ferenc 4 3 3 3 3 3 2 5 3 3 2 3
Túri Zsolt 5 3 3 4 3 4 3 4 4 4 4 3,6
Virág Ágnes 4 3 3 3 4 2 2 3 4 2 2 2,8
Zala Péter 4 4 2 4 2 4 4 5 4 4 3 3.6
Kimaradt: Ferenczy Gizella
29
Il/d. osztály
Osztályfőnök: Kuti Éva
A tanuló neve Magatartás Magyar Orosz Történelem Matematika Fizika Szerv, kémia. Testnevelés Szervetlen kém. technológia Vegyipari géptan Lab. gyak. Tanulmányi átlag
Bajor Katalin 5 5 4 4 3 5 4 fm 4 4 4 4,1
Balogh Mária 5 4 3 3 3 4 3 5 3 3 2 3,3
Both Mária 5 4 3 2 2 2 2 fm 3 3 2 2,6
Cserjés Magdolna 5 5 5 5 3 4 4 4 5 4 4 4,3
5. Fábián Anna 5 5 5 5 4 5 5 4 4 4 4 4,5
Gaál Zoltán 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
Gerbely Ferenc 5 5 4 5 4 5 4 fm 4 5 4 4,4
Hajdú Katalin 5 5 4 5 4 4 2 fm 3 3 2 3,6
Horváth József 5 3 3 4 4 3 3 2 3 4 3 3,2
10. Horváth Margit 5 5 4 5 3 4 3 5 4 4 3 4
Horváth Zsolt 5 4 5 5 4 4 3 5 4 4 2 4
Kalocsai Péter 5 3 2 4 3 3 3 3 4 4 3 3,2
Kálmán Károly 4 3 3 3 3 3 2 4 3 3 2 2,9
Kígyóssy László 5 5 4 5 3 5 3 4 5 3 3 4
15. Kiss Viktor 4 3 2 3 3 3 2 4 3 3 2 2,8
Liplin Júlia 5 5 5 5 3 4 4 4 3 3 3 3,9
Mátrai György 5 4 3 5 3 4 5 3 4 4 3 3,8
Menegáti József 5 5 4 5 4 4 4 4 4 4 4 4,2
Párta László . 5 5 5 5 4 5 4 5 5 4 4 4,6
20. Pervein Tibor 5 4 4 4 4 4 4 5 4 5 4 4,2
Péntek Zsuzsa 5 5 4 4 4 5 4 5 5 3 3 4,2
Plandef Ágota 5 5 4 4 3 5 4 5 4 3 4 4,1
Soós Tibor 5 4 5 5 4 5 5 4 5 5 4 4,6"
Solymos László 5 4 3 4 4 4 3 4 3 4 3 3,6
25. Szabó Ágota 5 5 5 5 4 5 3 5 5 4 4 4,5
Szányi Gyula 5 4 3 4 3 4 3 4 3 4 4 3.6
Takács József 5 5 5 5 4 5 5 5 5 4 4 4,7
Takács Tibor 5 5 4 4 4 5 5 5 5 5 5 4,7
Tóth Gyula 5 5 4 4 4 5 4 4 5 4 4 4,3
30. Tóth István 5 2 3 2 3 3 2 fm 3 3 2 2.6
Töreki Sándor 5 4 3 5 3 3 3 3 3 5 3 3,5
Varga Júlia 5 5 4 5 4 5 4 3 5 5 4 4,4
Wolf Ernő 3 2 2 4 O /•■ 2 2 3 2 1 2 1
Zábráki Judit 5 5 3 5 2 3 2 fm 2 3 2 3,3
30
Ill/a. osztály
Osztályfőnök: Matus István
A tanuló neve Magatartás Magyar Orosz Történelem Matematika Szakrajz Testnevelés Teleptan Geodézia Olajtermelés Mélyfúrás Elektrotechnika Géptan Labor. gyak. Műhelygyak. Tanulmányi átlag
Andris Kálmán 4 2 2 3 2 2 3 3 3 3 2 2 3 3 3 2 fi
Bende Margit 5 4 4 3 4 5 5 5 5 4 5 4 5 5 4 4,4
Boncz Barnabás 3 3 2 3 2 2 3 3 4 3 3 3 2 2 3 2,7
Borsos Gyula 3 3 2 2 2 3 4 4 3 3 4 3 4 2 3 3
5. Fenyves Ferenc 4 O ¿t 1 2 2 2 4 2 2 2 2 2 1 2 2 1
Hajdú Ferenc 4 3 2 3 2 3 4 3 3 2 3 3 4 3 5 3,7
Hegedűs György 5 3 2 3 2 3 5 3 3 3 3 3 3 3 4 3,7
Horváth Ferenc 4 1 1 2 1 2 4 2 2 2 2 2 2 2 3 1
Horváth László 4 3 2 3 1 2 3 2 2 2 3 1 2 2 3 1
10. Horváth Mátyás 5 4 5 4 4 5 3 4 4 4 4 4 5 3 5 4,1
Horváth Sándor 4 2 1 2 1 3 3 3 4 3 2 2 4 3 4 1
Keszler János 4 2 1 2 1 1 2 2 3 2 2 2 1 2 3 1
Kovács Tibor 4 2 1 2 1 3 2 3 2 2 2 2 2 2 3 1
Kovács Zoltán 4 3 2 2 2 2 3 3 3 3 3 3 5 3 4 2,9
15. Magyar László 5 3 2 2 2 4 4 3 3 3 2 2 2 2 3 2.6
Mészáros József 5 4 2 3 2 3 4 3 2 4 4 3 2 3 2 2,9
Mile Károly 3 3 3 3 2 3 3 3 2 3 3 2 3 2 4 2,3
Munkácsi Katalin 5 4 3 2 2 3 3 3 3 4 3 2 3 3 2 2,9
Musitz László 5 5 5 5 4 5 4 5 5 5 5 4 5 4 5 4,7
20. Orbán Ilona 5 4 5 4 3 5 fm 5 5 4 5 5 5 4 4 4.5
Palkó József 4 2 2 2 2 2 3 2 2 2 2 3 3 2 2 2,2
Pelle János 4 3 2 3 3 2 3 3 3 4 3 3 3 4 4 3,1
Rudalics György 5 2 2 3 2 3 2 3 2 2 2 3 3 2 4 2.5
Silló Katalin 4 2 3 2 2 3 5 3 2 4 3 3 2 2 2 2,7
25; Solti Klára 5 5 5 5 4 5 fm 5 5 5 5 5 5 5 5 4,9
Sólyom Judit 5 3 3 2 2 3 fm 3 3 3 2 2 2 2 3 2,5
Stern Vera 5 4 4 3 3 4 4 4 4 4 4 3 3 3 4 3.6
Szabadkai Zoltán 4 2 3 3 2 3 3 3 3 2 3 3 4 4 5 3,1
Takács Miklós 5 4 4 5 4 5 4 5 4 5 5 4 5 4 5 4,5
30. Tóth Éva 5 5 5 4 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 4.9
Tóth Júlia 3 3 4 4 2 2 fm 3 2 3 3 2 3 2 3 2,8
Trke Mária 5 3 3 3 3 3 4 4 3 4 4 4 4 4 3 3.5
Varcfa Mária 5 3 2 4 2 3 4 4 3 4 4 3 3 3 4 3,3
Vollák Erzsébet 4 2 3 2 2 4 fm 3 3 3 3 2 3 2 3 9 7
35. Vörös János 5 3 2 2 2 3 4 3 3 3 3 4 5 2 5 3,1
31
Ill/b. osztály
Osztályfőnök: Háncs Lajosné
A tanuló neve Magatartás Magyar Orosz Történelem Matematika Szakrajz Testnevelés Teleptan Geodézia Olajtermelés Mélyfúrás Elektrotechnika Géptan Labor. gyak. Műhelygyak. Tanulmányi átlag
Bajnóczi Ferenc 5 4 2 5 3 3 3 3 4 4 4 4 2 4 4 3,5
Bakonyi Zoltán 5 2 2 2 2 3 fm 3 3 2 4 3 3 4 5 2,9
Bécsi Endre 4 2 2 2 2 4 4 3 3 2 2 2 2 2 4 2,5
Béda Ferenc 5 2 2 2 2 3 5 2 2 3 3 3 4 2 3 2,7
5. Bors Éva 5 3 3 2 2 5 fm 4 2 3 3 3 3 3 5 3,1
Buda Mária 5 5 5 2 3 4 4 4 4 5 5 4 5 5 5 4,2
Czigola Gyula 5 3 3 2 2 4 2 3 3 3 2 2 2 3 5 2,7
Csiha Gyula 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
Csizmadia Gábor 5 4 3 3 2 3 4 3 4 3 4 3 4 3 4 3,3
10. Csuti Anna 5 5 4 4 3 3 fm 4 3 5 5 3 5 3 4 3,3
Fehér Zsuzsanna 5 4 3 3 4 5 4 4 4 4 5 5 5 5 5 4,2
Fekete Erzsébet 5 4 4 4 4 4 fm 4 4 4 4 5 5 5 5 4,6
Ferenc Károly 5 3 2 3 2 4 4 3 2 3 4 2 2 3 4 3
Gyivicsán Pál 4 3 2 2 1 3 3 2 3 2 3 2 3 2 3 1.
15. Kell Mária 5 4 4 3 2 4 3 4 3 4 4 2 3 3 4 3,4
Kolontári Jolán 5 5 4 5 3 3 fm 5 4 4 3 5 4 5 5 4,2
Kósi József 5 3 3 3 2 4 4 4 3 4 4 3 4 4 4 3,5
Kriska László 5 3 3 3 2 4 fm 4 3 3 3 4 4 4 5 3,4
Lengyák András 5 2 2 2 2 4 4 2 2 2 2 2 4 3 4 2,6
20. Marancsics Béla 5 4 3 3 3 4 fm 4 3 4 4 3 3 3 5 3,5
Németh Zoltán 5 3 3 4 2 3 5 3 3 3 4 4 3 4 4 3,4
Neumayer József 5 4 3 4 3 5 4 5 5 4 4 3 3 5 4 4
Nováczky Anna 5 5 5 5 4 5 fm 5 5 5 5 5 5 5 5 4,9
Ötvös Tibor 4 3 2 2 2 3 5 4 3 3 3 2 3 3 4 3
25. Paizs Gyula 4 5 4 5 3 4 3 5 4 5 5 5 5 5 5 4,5
Pataki József 2 2 2 3 2 3 4 3 3 2 2 2 2 3 4 2,6 3
Pillér Judit 3 3 3 2 2 3 4 3 3 2 3 3 4 3 5
Somlai Nándor 5 2 3 2 2 4 3 3 3 3 4 4 4 3 5 3,2
Szakonv Márta 5 5 5 3 3 4 5 4 5 4 4 3 4 5 4 4,1
30. Tolnai Klára 5 4 4 2 3 4 5 3 3 3 3 3 3 3 4 3,2
Tóth Lajos 5 4 4 4 3 5 5 4 3 3 4 4 4 5 5 4
Tóth Piroska 5 5 4 3 4 5 4 4 4 4 4 5 5 5 5 4,3
Vajda Tibor 4 3 2 2 1 3 4 2 2 2 2 2 3 2 4 1
Varga József 5 3 3 3 4 3 4 3 4 3 3 3 3 2 4 3,2
35. Végh Teréz 4 3 3 2 1 3 3 3 2 3 3 2 2 2 3 1
32
III/c. osztály
Osztályfőnök: Meixner Béla
A tanuló neve Magatartás Magyar Orosz Történelem Matematika Testnevelés Fizikai-kémia Szerves techn. Szervetlen techn. Vegyipari géptan Elektrotechnika Laborgyak. Tanulmányi átlag
Bajor Mária 5 4 4 5 3 4 4 4 5 4 3 4 4
Barta György 5 4 5 5 5 4 5 4 4 4 5 3 4,4
Biharvári Erzsébet 5 5 5 5 4 fm 4 5 5 5 4 5 4,7
Csőgör János 4 2 3 3 2 5 2 3 2 3 2 2 2,6
5. Farkas László 4 4 4 4 2 5 3 3 2 4 3 3 3,4
Ferenczy Zsuzsanna 5 5 5 5 4 fm 5 5 4 5 5 5 4,6
Fleischmann Gábor 5 5 4 5 5 4 5 5 4 5 5 5 4,7
Fodor Anikó 5 3 4 3 2 4 3 3 3 4 3 3 3,2
Hermán Ágota 5 4 4 4 2 4 2 3 4 3 3 2 3,2
10. Horváth Ibolya Magda. 4 3 2 2 2 5 3 2 2 3 3 2 2.6
Horváth Ibolya Klára 5 4 5 5 3 fm 4 4 4 3 4 4 4
Horváth László 4 3 2 2 2 fm 3 2 2 3 3 2 2.4
Horváth Márton 3 2 3 2 2 5 3 2 2 3 2 3 2,6
Jankó Kálmán 5 5 5 5 5 fm 5 5 5 5 5 5 5
15. Joanelli Tibor 5 4 4 4 5 4 5 5 5 5 4 4 4,4
Kertai Sándor 5 4 4 4 4 fm 5 4 5 4 4 4 4 2
Kocsis István 4 2 3 3 2 5 2 2 3 3 2 2 2,6
Kovács Lajos 3 2 3 2 2 3 2 2 2 3 3 2 2.4
Kuhár László 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
20. Mátai Dezső 5 4 4 4 5 5 4 4 4 4 5 4 4,3
Menegáti József 5 5 5 5 4 5 5 5 5 5 4 5 4,8
Nagy Béla 4 2 2 3 2 3 3 2 2 3 2 2 2,4
Németh László 5 3 4 4 2 3 3 3 3 3 3 3 3,2
Patsch Katalin 5 3 4 4 3 4 3 3 3 4 3 3 3.4
25. Rédei István 5 4 4 5 4 4 4 4 4 4 4 4 4,1
Sey Piroska 4 2 2 2 2 fm 2 2 2 2 2 2 2
Soós Ferenc 5 2 3 4 2 4 2 3 3 3 3 3 2.9
Söjtör Erzsébet 5 3 4 3 2 4 2 3 3 3 2 2 2,8
Szollár Tibor 5 3 2 3 2 5 4 4 3 4 4 3 3,4
30. Szőke János 4 2 2 3 2 4 3 2 2 3 2 2 2,4
Tarr Ervin 5 2 4 3 2 5 3 2 3 2 2 2 2,7
Vajda Sándor 4 2 2 3 2 2 2 2 2 3 2 2 2,4
Virág Ágota 5 4 5 4 3 fm 3 3 4 4 3 4 3,7
33
Ill/d. osztály Osztályfőnök: Rácz Oszkárné
A tanuló neve Magatartás Magyar Orosz Történelem Matematika Testnevelés Fizikai-kémia Szerves techn. Szervetlen techn. Vegyip. géptan Elektrotechnika Laborgyak. Tanulmányi átlag
Bátor Margit 5 4 3 3 3 fm 3 3 3 4 2 4 3,2
Czömpöly Aranka 5 3 4 4 3 4 3 3 4 4 4 3 3,5
Csík László 4 3 3 4 2 4 2 3 4 4 2 3 3,1
Elekes Magdolna 5 3 5 3 3 4 2 3 3 3 3 3 3,2
5. Farkas Márta 5 5 5 5 4 4 5 5 5 5 4 5 4,7
Farkas Klára 5 3 4 3 3 4 3 3 3 4 3 3 3,3
Gaál István 4 4 3 3 2 4 3 3 3 3 2 2 2,9
Hajdú Félix 5 2 2 3 2 4 3 2 2 4 2 2 2,5
Handra Teréz 5 3 3 3 2 4 2 3 3 3 3 2 2,8
10. Horváth Márta 5 5 4 4 3 4 3 4 4 4 3 3 3,7
Illés Mária 5 4 4 4 4 5 4 4 4 4 4 4 4,1
Kesztler Attila 5 4 3 3 2 3 2 2 2 3 2 2 2,5
Kulics Lajos 5 4 4 4 3 4 3 3 3 4 4 3 3,5
Molnár Tibor 5 3 3 3 3 5 4 3 4 5 4 3 3,6
15.Monok Annamária 5 4 5 3 4 fm 4 4 4 4 4 4 4
Nagy Gyula 5 3 5 4 4 4 3 3 3 4 3 3 3,5
Németh Ildikó 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
Németh Katalin 5 4 3 3 3 5 3 3 3 4 3 3 3,4
Nóvák Béla 4 5 4 5 5 4 4 4 3 5 4 2 4,1
20. Odor Antal 3 4 2 2 1 3 2 2 1 2 2 1 1
Rózsa Ferenc 5 5 5 4 5 4 5 5 5 5 5 5 4,8
Rudolf Sándor 5 4 4 4 5 3 5 3 4 4 4 4 4
Szabó József 4 3 4 3 2 4 3 3 3 4 3 2 3,1
Szabó Katalin 5 5 5 5 4 5 5 4 4 4 4 4 4,5
25. Varga Gyula ism. 5 2 2 2 4 5 3 3 4 4 3 3 3,2
Vándor Péter 5 4 4 3 3 3 3 3 3 4 4 3 3,4
Virág Anna 5 5 5 4 4 5 4 5 4 4 4 4 4.4
Kimaradt: Szerepi Ferenc Kizárva: Simon István, Striez János
34
IV/a. osztály Osztályfőnök: Balogh Alajos
A tanuló neve Magatartás Magyar Orosz Történelem Matematika Szakrajz Testnevelés Munkaegészségt. Ü zemgazdaságt. Szakgéptan Olajtermelés Mélyfúrás ¡Laborgyak. Műhelygyak. Tanulmányi átlag
Baksa Kálmán 5 3 2 3 2 2 5 4 4 3 3 4 3 4 3,2
Baranyai László 4 3 2 2 2 3 5 4 3 4 4 4 3 4 3.3
Benkóczy Péter 5 4 4 4 4 5 5 3 4 3 4 5 3 4 4
Béres Ilona 5 4 3 4 4 4 5 4 4 4 4 5 4 4 4,1
5. Birkás Mária 5 3 3 4 2 4 5 4 3 3 3 4 3 4 3,5
Czinki Csaba 5 3 2 4 3 5 5 4 4 4 4 5 5 5 4,1
Csete Jenő 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
Csonka Erzsébet 5 5 5 5 4 5 5 5 5 5 5 5 5 5 4,9
Doszpoth Csaba 5 4 2 4 3 5 4 4 4 4 4 4 4 5 3,9
10. Handra Erzsébet 4 3 3 3 2 3 4 O O 3 2 3 3 3 3 2,9
Hercsik József 5 2 2 2 2 2 5 3 2 2 2 3 2 4 2,5 3
Jánossy Zsófia 5 2 2 4 2 4 5 3 3 2 3 3 2 4
Jász Klára 5 4 5 5 4 5 5 5 5 5 5 5 5 5 4,8
Kemény Judit 5 3 4 4 2 2 fm 3 4 3 2 4 3 4 3,3
15. Kulics Sándor 5 4 3 4 2 3 4 4 3 3 3 4 3 4 3,4
Mátrabérczi Katalin 5 5 5 5 5 4 5 5 5 4 4 5 5 5 4,8
Mihály Péter 4 3 2 3 2 3 5 4 3 3 3 5 3 4 3,3
Mózes Erika 5 3 3 3 2 3 5 4 3 2 2 3 3 3 3
Ösz Árpád 5 5 5 5 4 5 5 5 5 5 5 5 4 5 4,8
20. Pénzes József 4 2 2 3 2 2 4 4 3 2 2 3 3 4 2,8
Rezsek Aranka 5 4 5 5 5 4 fm 5 5 4 4 4 5 4 4,5
Rétfalvi Árpád 4 3 2 3 2 3 5 3 3 2 2 3 2 3 2,8
Rozner Lajos 5 3 5 3 3 3 5 3 4 2 3 3 3 4 3,4
Sipos József 5 2 2 4 2 3 4 3 3 3 3 3 3 4 3
25. Szekeres Anna 5 5 5 5 4 5 5 5 5 5 5 5 5 5 4,9
TrömbŐczky Sándor 5 4 4 4 4 5 4 5 4 4 5 5 4 4 4,3
Unger József 5 3 2 4 2 3 4 4 4 4 3 3 3 4 3,3
Varga Erzsébet 5 2 3 3 2 2 fm 4 4 2 3 3 3 3 2,8
Varga István 5 3 3 3 2 4 4 3 3 4 2 3 2 4 3,1
30. Varga József 5 3 2 3 3 4 4 4 5 4 4 3 3 4 3,5
Viola György 4 4 4 4 3 3 5 3 4 4 4 4 4 4 3,9
35
IV/b. osztály
Osztályfőnök: Kocsi Tibor
A tanuló neve Magatartás Magyar Történelem Orosz Matematika Szakrajz Géptan Üzemgazd. Olajtermelés Mélyfúrás Munkaegészségt. Testnevelés Műhelygyak. Laborgyak. Tanulmányi átlag
Bauer Sándor 5 4 4 4 4 5 4 5 4 4 4 4 5 5 4,3
Bíró György 5 3 3 4 3 4 4 4 3 4 4 5 5 5 3,9
Böde Géza 4 3 4 2 4 4 3 5 3 4 4 fm 4 4 3.7
Csizmazia József v4 2 3 3 2 3 2 4 2 2 3 fm 4 3 2,8
5. Czoma Csaba 5 4 4 3 5 4 4 4 4 4 4 5 5 3 4,1
Dani Zoltán 5 4 5 3 4 4 4 4 4 4 4 4 5 4 4,1
Dolmányos Ferenc 5 3 4 4 4 4 4 5 4 4 4 4 4 4 4
Fejér István 5 3 3 3 2 3 3 3 2 3 3 fm 4 3 2,9
Ferenczy László 5 4 5 4 4 4 3 5 5 5 4 5 4 4 4,3
10. Hamberger László 5 3 3 3 2 4 2 4 3 3 3 4 4 4 3,2
Hohl József 5 3 4 3 3 4 4 4 3 4 4 4 5 4 3,8
Horváth Géza 5 2 3 2 2 4 3 3 2 3 3 4 5 3 3
Horváth György 4 4 4 2 2 4 5 4 3 5 5 4 5 4 3.9
Jász Péter 5 4 5 3 3 4 3 4 3 5 5 4 4 3 3,9
15. Jeney Gyula 5 2 4 2 2 3 3 3 3 3 3 4 4 3 3
Józsi Mihály 5 4 4 3 3 3 2 3 4 4 4 5 3 4 3,5
Kígyós József 5 3 4 2 2 3 3 3 3 4 3 4 4 3 3,2
Kolontári József 5 2 3 2 2 3 2 3 3 3 4 5 4 4 3,1
Kumánovics György 5 4 4 3 4 5 3 3 5 4 5 4 4 4 4
20. Nagy József Csaba 5 2 3 2 3 4 4 3 3 4 3 4 4 3 3,2
Panyi Gyula 5 3 3 3 3 5 4 4 4 5 4 4 5 4 3,9 1
Páli György 5 3 3 3 2 3 2 3 2 3 3 4 3 2 2,8
Plander Péter 5 3 4 3 3 2 3 4 3 4 4 5 4 2 3,4
Rein Gábor 5 5 5 5 4 4 5 5 5 5 5 fm 4 4 4,7
25. Szerdahelyi István 5 3 4 3 2 4 2 4 • 2 3 4 4 4 2 3,2
Tibol Miklós 3 2 3 2 2 2 2 3 3 3 4 3 3 2 2,6
Tóth Bálint 4 2 2 3 3 3 2 3 3 3 3 4 4 3 2.9
Üthegyi János 5 4 3 3 2 3 3 4 3 3 3 4 4 3 3,2
Vajda Lajos 4 3 5 3 2 3 3 4 3 4 3 4 3 4 3,4
30. Veisz József 4 3 2 2 3 4 3 4 3 3 3 4 4 3 3,2
36

IV/c. osztály
Osztályfőnök: Bene József né
A tanuló neve Magatartás Magyar Orosz Történelem Matematika Fizikai kémia Testnevelés Szerves k. t. Szervetlen k. t. Vegyipari géptan Automatika Üzemgazd. Labor. gyak. Tanulmányi átlag
Altai Zsuzsanna 5 \'4 3 4 3 4 5 3 4 5 5 4 3 3,9
Arany János 4 3 3 3 2 3 fm 3 3 3 4 4 2 3
Bakos József 5 5 4 5 5 5 5 5 5 5 4 5 5 4,8
Baranyai Lajos 5 4 4 5 4 5 5 4 5 5 5 5 4 4,6
5. Béli István 4 3 2 3 2 3 4 3 3 4 4 4 2 3
Béli Tamás „ 4 2 2 2 2 2 5 2 2 4 4 2 2 2,7
Boha Imre 5 4 5 5 3 5 4 5 5 5 5 5 3 4,5
Bohuss Árpád 5 5 3 4 3 5 4 5 4 5 5 4 4 4,3
Borsányi Miklós 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
10. Chrapek Edit 5 3 3 3 3 3 fm 4 5 4 4 5 3 3,6
Csiszár Zoltán 4 3 3 4 2 2 5 3 3 4 3 3 2 3
Egyed Mária 5 3 3 3 3 3 fm 3 3 3 2 4 2 2,9
Endrédi Dezső 4 2 3 3 2 2 4 3 3 3 3 2 2 2,7
Ferencz Lajos 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
15. Gosztonyi József 5 \'3 3 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 4,7
Herczeg László 4 3 3 4 2 3 5 3 4 4 3 3 2 3,3
Kálovics Ferenc 5 4 4 5 5 5 4 4 5 4 3 5 4 4,3
Kulcsár Ilona 5 4 5 4 4 3 fm 3 4 4 3 4 3 3,7
Lantos Sarolta 5 4 4 4 3 4 5 4 4 5 4 4 2 3,9
20. Mátai Marianna 5 4 5 5 5 5 5 5 5 5 5 4 4 4,8
Mészégető József 3 3 5 4 2 3 4 3 3 4 3 4 3 3,5
Nánási Katalin 5 4 3 4 3 3 4 3 4 4 3 4 2 3,5
Németh Gyula 5 3 2 4 4 4 4 3 5 5 5 4 4 3,9
Némethy János 5 3 3 3 2 2 fm 2 2 4 4 3 2 2,7
25. Pais László 5 3 3 3 4 4 5 4 4 4 4 3 4 3,8
Posch Péter 5 4 4 5 5 5 5 5 5 5 5 5 4 4,8
Rácz Erzsébet 5 5 5 4 4 5 5 5 5 5 5 5 4 4,8
Szalai Mária 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
Szakonyi János 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
30. Szélles Edit 5 4 4 4 3 4 5 4 5 4 3 4 3 3,9
Takács Sarolta 5 4 4 4 3 3 4 3 4 4 4 5 3 3,8
Takács Sándor 5 4 5 5 3 3 5 4 5 4 5 5 4 4,3
Tegyey Dorottya 5 5 5 5 4 5 5 5 5 5 5 5 5 4,9
Tiborcz Ilona 5 4 2 4 4 3 4 4 4 4 3 3 2 3,4
35. Tóth Ferenc 5 5 5 5 5 5 fm 5 5 5 5 5 5 5
Vértes Georgina 5 4 5 5 4 4 5 4 5 5 5 5 4 4,6
Wölfer Vera 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 4 4,9
Kimaradt: Rössler Mária
37
í. osztály A levelező tagozat hallgatóinak osztályok szerinti eredményei:
A hallgató neve Magyar Történelem Matematika Fizika Ábr. geometria Munkaegészségt. Kémia Ásv.- kőzettan Labor. gyak. Tanulmányi átlag
Antal Árpád — törölve
Balogh János — tanulmányi szabadságot kapott
Bátor Vilmos — tanulmányi halasztást kért
Bedö Lajos — törölve
5. Belányi György — kimaradt
Bécsy Kálmán É É 4 2 3 4 3 2 3 3
Boa Márton 4 4 4 5 4 4 4 4 4 4,1
Csényi Miklós — törölve
Ferencz Nándor — kimaradt
10. Göncz György — tanulmányi halasztást kapott
Heitmár Nándor 2 3 2 2 2 3 1 2 3 1
Horváth Jenő — törölve
Horváth Zsigmond É É 4 2 3 3 3 2 3 2,8
Jancsó József — törölve
15. Józsa József — törölve
Kiss Ferenc — törölve
Klema Ádám \\ 2 2 2 2 1 2 2 2 2 1
Kollár Ferenc — kimaradt
Kondákor Imre — kimaradt
20. Kummer László — kimaradt
Kuru Lstván 3 4 2 2 2 3 2 3 4 2,7
Kustán József 2 2 2 2 2 3 2 2 3 2,2
Lakatos Ernő 4 4 2 2 3 3 4 2 4 3,1
Ludvig Ferenc — törölve
25. Major József 4 5 3 2 4 3 3 2 4 3,3
Németh László — törölve
Paksi István — törölve
Pesti Sándor 2 2 2 2 2 2 2 2 3 2,1
Pintér István — törölve
30. Róber István 2 3 2 2 3 3 3 3 2 2,5
Rőth Lajos 3 4 2 3 3 3 2 3 3 2,8
Sörlei Tibor 3 4 3 3 4 3 4 3 3 3,3
Suba Pál — törölve
Szabó József — törölve
35. Szűcs Mihály — törölve
Tóth Ferenc I. — törölve
Tóth Ferenc II. É É 5 3 3 4 4 3 3 3,5
Tóth György 1 4 2 2 2 3 2 3 2 1
Tóth Lajos — törölve
40- Tóth Tibor 3 2 2 2 2 3 4 3 4 2,7
Varga Béla — törölve É
Varga László É 3 2 2 2 2 2 2 2,1
Végh Ferenc — törölve
Vincze Imre 3 3 4 3 2 4 4 2 4 3,2
45. Zalatnai István 3 4 2 4 4 2 4 2 2 3
38
II. osztály
A hallgató neve Magyar Történelem Matematika Fizika Mérősz. ábr. Munkaegészségt. Mechanika Gépelemek Kémia Kőolajb. alapism. Föld-, őslénytan Labor. gyak. Tanulmányi átlag
Apró János 3 3 3 2 3 4 2 3 5 3 2 5 3,1
Apró Jánosné 3 1 2 2 2 3 2 2 3 3 2 4 1
Bazsó László 4 5 5 4 3 4 3 3 5 4 5 4 4
Bányai Tibor 2 5 2 4 4 3 3 4 3 3 4 3 3,3
5. Berki Dezső 2 4 2 2 3 2 3 3 3 2 3 2 2,5
Bödök Árpád fm fm 1 1 3 3 2 2 3 2 2 3 1
Bősze József 3 5 4 5 4 2 4 5 5 5 4 4 4,1
Czeglédi Imre 2 2 2 2 1 2 1 2 k 1 2 2 2 1
Etyekfalvy Ferenc fm fm 3 3 3 4 3 2 3 3 3 3 3
10. Farkas János 3 3 2 2 4 2 2 2 2 3 2 2 2,4
Földi László — kimaradt
Garai Imre — kimaradt
Hegyi Ferencné — kimaradt
Herbai György 3 5 5 3 4 3 3 3 4 4 3 4 3,6
15.Hetesi György 3 4 4 2 4 3 3 3 2 2 3 2 2,3
Horváth Gyula 3 4 3 2 4 2 2 2 3 3 3 2 2,7
Horváth László — törölve
Kalmár József — törölve
Kádár György fm fm 2 3 2 4 3 3 3 3 3 2 2,8
20. Kernács Kálmán fm fm 3 2 2 3 2 2 4 1 3 4 1
Kovács Zoltán 2 2 2 2 3 2 2 2 2 3 3 2 2,2
Kozma Lóránt — kimaradt
Kósa Elek — tanúim, halasztást kért
Krisztek György — kimaradt
25. Lukács János — kimaradt
Nagy Ferenc 3 2 4 2 3 3 2 2 2 2 1 2 1
Nagy György 2 5 2 2 4 2 4 3 3 3 3 3 3
Papp Antal fm fm 4 2 3 3 2 2 2 2 2 2 2,4
Parkánczky Dezső — kimaradt
30. Percsy Erzsébet — kimaradt
Polán József — kimaradt
Pölöskei Kálmán 2 5 2 2 1 3 1 2 3 2 4 3 1
Rezsőfi Antal fm fm 4 4 5 4 4 4 5 5 5 4 4,5
Rózsahegyi János 1 2 1 2 3 2 1 2 2 2 2 1 1
35- Somfai Attiláné 3 2 2 2 2 2 3 3 2 3 2 4 2,5
Szalai János 2 2 1 1 2 3 1 1 2 1 2 1 1
Takács Valér 3 4 2 3 4 2 3 4 2 2 2 2 2
Tóth István 2 3 2 2 3 2 3 3 3 4 2 2 2,5
Zimonyi János — törölve
39
III. osztály
A hallgató neve Magyar Történelem Matematika Szakrajz Géptan Elektrotechnika Geod., geofiz. Mélyfúrás Kőolaj termelés Teleptan Labor. gyak. Tanulmányi átlag
Bajusz János — tanúim, halasztást kért
Balogh Kálmán 4 4 2 3 4 4 3 5 3 3 4 3,5
Bethlen József 3 5 2 3 2 3 5 4 4 3 5 3,5
Bicsák Ferenc 2 3 1 2 "3 2 2 2 2 2 2 1 \'
5. Boczkó Gyula 3 4 3 2 4 4 3 5 5 2 3 3,4
Borsos Géza 2 3 1 2 2 2 2 2 2 2 2 1
Czeczó Elek 2 2 1 2 2 2 2 3 1 2 2 1
Eperjesi Ferenc — techn. tanulmányait nem folytathatja
Farkas Károly 3 3 3 3 4 4 3 5 3 4 4 3,5
10. Farsang István 2 3 2 2 3 2 2 2 2 2 3 2,2
Gál István fm L fm 4 2 2 3 4 3 3 4 4 3,2
Gyivicsán Pál 2 2 2 3 3 2 3 3 3 3 2 2,5
Hermán Jenő 2 3 1 2 2 1 2 3 3 2 2 1
Hermán József 2 3 3 2 4 3 4 4 3 4 3 3,1
15. Horváth Lajos 2 3 1 2 2 1 2 4 2 2 3 1
Horváth Zoltán 3 2 2 3 1 2 2 4 2 2 3 1
Huber József — tanúim, halasztást kapott
Hunyadi János fm fm 4 3 4 4 5 5 4 4 4 4,1
Kádár János fm fm 3 2 3 3 4 3 3 2 2 2,7
20. Kiss István 2 3 2 3 2 2 2 3 3 3 3 2,5
Kovács Mátyás 4 4 3 3 3 2 3 2 3 3 5 3,1
Kozári Ferenc 2 3 2 2 1 2 2 2 3 2 2 1
Kulik István fm L fm 4 2 3 4 3 5 5 4 5 3,8
Lakos Sándor 2 2 2 3 4 4 4 3 4 5 3 3,2
25. Lázár Mária fm 1 fm 3 4 2 2 3 3 4 3 4 3,1
Lógár József 3 5 4 4 4 4 3 5 3 2 4 3,6
Mihalicz László 2 3 1 2 1 2 2 4 3 2 2 1
Nagy Lászlóné 2 3 1 2 2 2 2 2 2 3 2 1
Németh Jenő 2 4 2 2 2 2 3 2 3 3 3 2,5
30. Németh László 4 5 4 3 3 3 4 5 4 4 3 3,3
Punger László 2 5 1 2 2 4 4 4 3 4 4 1
Sárdi Gyula 4 4 5 4 5 5 5 5 5 5 4 4,6
Szabó Iván fm . fm 1 1, 2 2 4 3 3 2 2 1
Tarján Ernő 2 3 2 3 3 3 4 4 2 4 4 3
35. Tóth Ferenc 2 2 2 2 2 2 2 2 3 2 4 2,4
Verasztó Sándor fm . fm 3 1 2 2 2 2 2 2 3 1
40
IV. osztály
A hallgató neve Magyar Történelem Matematika Szakrajz Géptan Mélyfúrás Kőolajtermelés Üzemgazd. Labor. gyak. Tanulmányi átlag
Bácsi Péter 4 5 2 3 3 3 3 4 2 3,2
Benkes Zoltán 4 4 3 3 3 5 4 4 5 3,9
Berger Istvánné fm fm 5 4 5 5 5 5 4 4,7
Békési József 3 2 3 2 3 3 3 5 2 2,9
5. Böröcz György 4 4 4 3 4 4 4 5 3 3,9
Csizmadia Antal 4 4 3 4 4 5 4 4 4 4
Darabos Pál 3 3 2 3 3 3 4 4 3 3,1
Dómján Károly 4 3 3 3 3 3 4 4 3 3,3
Halmai Emil 4 4 2 2 2 2 2 3 3 2,7
10. Kató Béla fm fm 3 3 4 4 4 4 3 O ß «5,0
Kiss Ilona fm fm 5 2 3 4 4 4 4 3,7
Konkoly Gyula 5 5 4 4 4 4 5 5 5 4,6
Kuba Jenőné 3 3 3 4 3 2 4 3 4 3,2
László Ibolya 3 3 2 2 2 2 3 3 2 2,4
15. Major József fm fm 5 4 4 5 5 5 5 4,7
Márföldi Éva fm fm 3 3 3 3 3 3 3 3
Nóvák Lajos I. 3 4 3 3 3 4 4 4 4 3,6
Nóvák Lajos II. fm fm 4 4 4 4 3 3 4 3,7
Nóvák Ottó 4 4 4 5 4 4 4 4 4 4,1
20. Pataky Zoltán 5 5 4 4 5 5 4 5 5 4,7
Rumpf Pál 4 5 3 4 5 4 3 5 3 4
Sali Imre 2 4 2 3 2 3 3 3 2 2,7
Sebesi László 5 5 4 4 3 4 5 5 5 4,4
Szedleczki Gyula 4 5 4 3 4 3 3 4 3 3,7
25. Tábori László fm fm 3 3 4 3 3 3 4 3,3
Tóth Lajos 3 4 4 4 4 5 3 4 3 3,8
H. Tóth Mihály fm fm 3 4 3 3 3 3 2 3
Vass Gyula 4 5 4 4 5 4 4 4 4 4,2
41
I. osztály
VEGYIPARI TECHNIKUM
A hallgató neve Magyar Történelem Matematika Fizika Kémia Munkaeg.-tan Ipari rajz Labor. gyak. Tanulmányi átlag
Antal István — kimaradt
Ángyán Mária É É 5 4 2 4 2 3 3,5
Badács István 4 2 4 3 2 2 1 2 1
Baky Judit É É 5 4 2 4 2 2 3,1
5- Bakonyi Julianna 3 2 2 2 1 2 2 1 1
Bartók Sándor — kimaradt
Bodonyi Jánosné — tanulmányi halasztást kapott
Bors Elemér — kimaradt
Bőhm Miklós 3 2 4 3 3 3 2 3 2,8
10. Czigány Dezsőné 3 3 1 2 1 2 1 1 1
Fodor Mária 1 1 1 1 1 2 1 1 1
Gálos Béláné 4 4 3 2 1 3 2 1 1
Hegedűs János 2 2 2 2 1 2 1 2 1
Herendi István — kimaradt
15. Hochrein Paula — kimaradt
Horváth Tiborné É É 5 4 3 4 2 4 3,6
Kiss Ilona 1 1 1 2 1 2 1 1 1
Kovács József — kimaradt
Kovácsházi Sándor 2 2 2 3 1 3 1 2 1
20. Lehmann Antalné — vizsgahalasztást kapott
Lovrencsics Mária 5 4 3 4 2 4 1 2 1
Mikes Ferencné — kimaradt
Milotta Sándor — kimaradt
dr. Molnár Ervinné É É 5 4 2 5 2 2 3,3
25. Mosonyi Jenő É É 3 4 2 3 2 2 2,6
Mostbacher Hermann É É 5 5 4 4 2 4 4
Müller Károly — katona
Omacht József 4 4 3 3 3 3 2 3 3,1
Pataki Jenő É É 4 3 3 3 2 2 2,8
30. Pernecker Éva É É 2 3 1 3 2 1 1
Péter Józsefné É É 3 3 2 4 2 3 2,8
Stadler Ferenc — katona
Szabó Károlyné — kimaradt
Szabó Leventéné É É 2 4 1 3 1 1 1
35. Szekeres Lajos É É 4 3 2 4 3 2 3
Szelthafner Györgyné É É 4 5 5 3 2 5 3,6
Szűcs Lászlóné É É 4 5 3 4 3 4 3,8
Tatár Zoltán É É 5 5 4 4 3 4 4,1
Teszárik Zoltánné É É 3 4 2 3 2 2 2,6
40. Timár Katalin É É 4 4 3 4 2 3 3,3
Tiszótzki Melinda — vizsgahalasztást kapott
Tóth Irén — kimaradt
Verbovecz István — kimaradt
Végh Józsefné — kimaradt
45. Welzer Miklós — kimaradt
42
ti. osztály
A hallgató neve Magyar Történelem Matematika Fizika Kémia Szervetlen k. t. Géptan Labor. gyak. Tanulmányi átlag
Ádám Zsuzsanna 3 2 1 1 2 2 2 2 1
Bakos Erzsébet fm fm 4 4 4 3 4 4 3,8
Békési Ferencné — vizsgahalasztást kapott
Bocskor Zsuzsanna fm fm 4 5 4 4 3 2 3,6
5. Budavári Árpád 2 3 1 1 1 1 3 1
Budavári Margit 3 2 2 3 1 3 2 3 1
Csirke Lászlóné 3 4 2 2 1 3 2 3 1
Csóka Zoltánné fm fm 4 3 3 3 3 2 3
Dómján István — tanulmányi halasztást kért
10. Farkas Tibor 1 3 2 2 1 2 3 3 1
Fábián Miklós — kimaradt
Göncz Ferenc fm fm 2 2 2 2 3 2 2,1
Hajnal Sándor 1 3 1 2 1 1 2 1 1
Horváth Károlyné fm fm 5 5 2 4- 4 5 4,1
15. Lakos Erzsébet fm fm 4 5 2 4 4 2 3,5
Madarász Mária fm fm 5 5 1 4 4 4 1
Miskolczi László 1 3 2 3 2 2 3 3 1
Osváth Imre fm fm 5 3 3 3 4 5 3,8
Papp Sándorné —• tanulmányi halasztást kapott
20. Szabó Sándorné fm fm 4 4 4 5 4 3 4
Szántó János — tanúim, halasztást kapott
Széli Annamária fm fm 4 3 3 4 3 3 3,3
Újvári Csaba 4 4 3 4 2 2 2 2 2,8
Ulrich Ferencné 4 5 3 4 4 5 3 4 4
25. Varga Béla — tanúim, halasztást kapott
Varga Gyula — vizsgahalasztást kapott
43
III. osztály
A hallgató neve Magyar Történelem Matematika Elektrotechnika Fizikai kémia Szerves kém. t. Szervetlen k. t. Géptan Labor. gyak. Tanulmányi átlag
Balogh Georgina — törölve
Bán Ilona fm fm 2 3 1 1 2 1 2 1
Bognár Lajos 2 3 1 2 2 3 2 2 2 1
Botkai Gyula fm fm 1 3 2 3 3 3 2 1
5. Ehr Mária fm fm 3 2 2 3 2 2 2 2,2
Grünvald Mátyás 4 3 3 2 2 3 2 3 2 2,5
Hengl János fm fm 4 2 4 4 3 4 3 3,4
Jureczky Ferencné fm fm 1 2 2 2 1 2 4 1
Kelemen Ilona 3 5 1 3 4 2 2 2 3 1
10, Kádár Imréné 2 2 1 1 1 1 1 2 2 1
Kerekes Margit fm fm 1 1 2 2 1 1 1 1
Koós Zsigmond — techn. tanulmányait nem folytathatja
Lampert Márta fm fm 5 3 5 2 3 2 4 3,4
Lórántffy Péter 2 3 2 2 1 3 4 3 2 1
15. dr.Ludván Sándorné — kimaradt
Osvald Irén 3 4 2 4 3 2 2 3 5 3,1
Péter Kálmán 2 4 1 4 2 2 2 2 3 1
Polohn Istvánná fm fm 3 4 4 4 2 3 4 3,4
Takács Sándorné 2 4 1 2 2 1 1 1 2 1
20. Temesi Imréné fm fm 3 4 3 2 2 3 2 2,7
Varga Istvánné — osztályvizsgán nem jelent meg
44
IV. osztály
A hallgató neve Magyar Történelem Matematika Szerves k. t. j Szervetlen k. t. 1 Fizikai kémia j Géptan Uzemgazd. Labor. gyak. í Tanulmányi 1 átlag
Ács Imre 3 2 3 3 2 4 3 3 3 2,8
Ágoston Pál fm fm 3 5 4 3 4 4 2 3,5
Csikós László 3 4 2 2 3 3 3 3 4 3
Czanik István fm fm 2 3 2 2 4 4 3 2,6
5. Fehér László 4 5 3 4 4 5 3 4 3 3,8
Horváth Béla 2 2 3 2 3 4 3 3 4 2,8
Kiss János 3 4 2 3 3 2 3 3 2 2,6
Klesch Katalin fm fm 2 2 2 3 3 2 3 2,4
Lengyel Béla 2 3 2 2 2 2 3 4 2 2,4
10. Lengyel László fm fm 2 3 4 3 3 4 2 3
Nászai Ildikó fm fm 5 4 4 5 4 4 4 4,2
Szabó Béla 3 4 2 2 2 3 2 4 2 2,6
Szabó József 3 4 2 2 2 2 3 3 2 2,5
Szabolcs Józsefné 3 2 2 1 2 1 2 3 2 1
15. Tornyos Józsefné fm fm 2 1 2 1 2 2 2 1
Horváth József — tanul, halasztást kapott
45
A képesítő vizsga eredményei
LEVELEZŐ TAGOZAT
Kőolaj bányászati és Mélyfúróipari Technikum
1. Bácsi Péter közepes
2. Benkes Zoltán közepes
3. Berger Istvánné jó
4. Békési József megfelelt
5. Böröcz György jó
6. Csizmadia Antal közepes
7. Darabos Pál megfelelt
8. Dómján Károly közepes
9. Halmai Emil közepes
10. Kató Béla közepes
11. Kiss Ilona jeles
12. Konkoly Gyula jó
13. Kuba Jenőné közepes
14. László Ibolya megfelelt
15. Major József közepes Ifi. Márföldi Éva jó
17- Nóvák Lajos I. közepes 18 Nóvák Lajos II. jó
19. Nóvák Ottó jó
20. Pataky Zoltán jeles
21. Rumpf Pál jó
22. Sali Imre megfelelt
23. Sebesi László jeles
24. Szedleczky Gyula jó
25. Tábori László jó
26. Tóth Lajos jó \'
27. H. Tóth Mihály közepes 23. Vass Gyula jeles
Vegyipari Technikum
1. Ács Imre megfelelt
2. Ágoston Pál közepes
3. Csikós László közepes
4. Czanik István megfelelt
5- Fehér László nem felelt meg
6. Horváth Béla nem felelt meg
7. Kiss János nem felelt meg
8. Klesch Katalin megfelelt
9. Lengyel Béla nem felelt meg
10. Lengyel László nem felelt meg
11. Nászai Ildikó közepes
12. Szabó Béla nem felelt meg
13. Szabó József nem felelt meg
46
\\
Az 1963—64-es tanév tanári testület
. a A tanár neve, beosztása, képesítése Szolgálati éve Kitüntetése Milyen tárgyakat tanít E
fe a »* összesen ennnil az intézetnÉI Hü
1 PERVEIN TIBOR igazgató olaj mérnök 21 11 A nehézipar kiváló dolgozója gépelemek műhelygyakorlatok 14
2 MEIXNER BÉLANÉ igazgatóhelyettes tanár 3 13 Az oktatásügy kiváló dolgozója szerves kémiai technológia laboratóriumi gyakorlatok 30
3 ALPAR GYÖRGY technikus tanár 7 2 műhelygyakorlatok ábrázoló geometria vegyipari géptan automatika 36
4 BALOGH ALAJOS technikus tanár 13 _3 vegyipari géptan műhelygyakorlatok 41
5 BANGÓ ZOLTÁN gépészmérnök 12 6 géptan elektrotechnika műhelygyakorlatok 30
6 BENE JÓZSEFNÉ tanár 11 11 laboratóriumi gyakorlatok 25
7 BIRÖ FERENC tanár 11 11 orosz 31
8 CSERFALVI JÓZSEF tagozatvezető tanár 27 11 A nehézipar kiváló dolgozója kémia laboratóriumi gyakorlatok 25
9 GAYER MIHALYNÉ technikus tanár 7 1 laboratóriumi gyakorlatok 38
10 HÁNCS LAJOSNÉ technikus tanár 9 4 laboratóriumi gyakorlatok 38
11 HORVÁTH LASZLO gyógyszerész 5 1 laboratóriumi gyakorlatok 33
12 INKOVICS LÁSZLÓ technikus tanár 7 2 laboratóriumi gyakorlatok 33
13 JANOSSY KLÁRA olaj mérnök 8 5 olajtermelés mélyfúrás / 26
14 KISS GIZELLA tanár 17 13 magyar nyelv-és irodalomtörténelem 30
15 KOCSI TIBOR tanár 8 4 kémia ásványtan földtan teleptan geodézia 31
16 KOLLMANN PAL tanár 11 11 testnevelés 38
47
Sorszám A tanár neve, beosztása, képesítése Szolgálati éve 1 ennél az Oaszesen, jntezetnÉI Kitüntetése Milyen tárgyakat tanít Ü
17 KONCZ ISTVÁN vegyészmérnök 1 1 szervetlen kémiai technológia fizikai-kémia szerves kémiai technológia laboratóriumi gyakorlatok 31
18 .KUTI ÉVA tanár 2 2 matematika fizika 30
19 KÜRONYA STVAN laborfönök tanár 33 13 Az oktatásügy kiváló dolgozója szevetlen kémiai technológia laboratóriumi gyakorlatok 28
20 MATUS ISTVÁN tanár 7 3 - matematika ábrázoló geometria 28
21 MEIXNER BÉLA tanár 12 12 magyar nyelv- és árodalomtörténelem 28
22 Dr. PINTÉR DÉNES tanár 53 13 A közoktatás kiváló dolgozója matematika fizika 24
23 RADICS ANDRÁS technikus tanár 7 3 laboratóriumi gyakorlatok 35
24 RACZ OSZKARNÉ technikus tanár 11 11 laboratóriumi gyakorlatok 38
25 SZABÖ GÉZA műhelyfőnök gépészmérnök 7 4 géptan elektrotechnika műhelygyakorlatok 26
26 SZOMJAS ÉVA tanár 2 2 kémia laboratóriumi gyakorlatok 31
27 TAPOLCZAY MIKLÖS technikus tanár 19 12 A nehézipar kiváló dolgozója szevetlen kémiai technológia laboratóriumi gyakorlatok 42
48
Óraadó tanárok
Tanár neve Tanított tágyak
BARABÁS LASZLÖ bányamérnök MÉLYFÜRAS
FRAZON ISTVÁN gépészmérnök # VEGYIPARI GÉPTAN
HARKÁNY LASZLÖ tanár MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM
HAROMSZÉKI FERENC művezető MŰHELYGYAKORLATOK
KELEMEN LASZLÖ művezető MŰHELYGYAKORLATOK
KOVÁCS GERGELYNÉ tanár MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM
MOLNÁR JENŐ vegyészmérnök LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK
NÉMETH LASZLÖ kollégiumi igazgató MUNKAEGÉSZSÉGTAN
PATAKI GYULA gépészmérnök SZAKRAJZ
PATAKI JÓZSEF gépészmérnök SZAKRAJZ
TONK VILMOS főkönyvelő ÜZEMGAZDASÁGTAN
TÖTH JÓZSEF vegyészmérnök LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK
49
A Kőolajbányászati Technikum statisztikai adatai
I- Létszámalakulás:
Beiratkozott 261 tanuló
Ebből leány 67
Tanév folyamán kimaradt 7 „
kizárva — „
Év végi létszám 254 „
Ebből leány 66 „
II. A tanulók lakhely szerinti megoszlása:
Helybeli 116 tanuló Szálláson elhelyezett 44 „ Kollégiumban lakó 65 „ Ebből leány 10 Bejáró 29 „
III. Szociális juttatások:
Társadalmi ösztöndíjas 40 tanuló
Tanulószobát használó 22 „
Menzás 37 „
Externátusi elhelyezett 10 „
Állami gondozott — „
IV. Rendkívüli tantárgyat tanuló:
Német nyelv 3 tanuló
V. Tanulmányi eredmény szerinti megoszlás:
5-ös átlagú tanuló 2
4,7—4,9 „ „ 12
Elégtelen „ 25
Nem osztályozott „ 1
50
A Vegyipari Technikum statisztikai adatai
I. Létszámalakulás:
Beiratkozott 243 tanuló
Ebből leány 100
Tanév folyamán kimaradt 3 „
kizárva 2 „
Év végi létszám 238 „
Ebből leány 98
II. A tanulók lakhely szerinti megoszlása:
Helybeli 123 tanuló Szálláson elhelyezett 33 „ Kollégiumban lakó 65 „ Ebbőí leány 32 Bejáró 17 „
III. Szociális juttatások:
Társadalmi ösztöndíjas 6 tanuló
Tanulószobát használó 12 „
Menzás 44 „
Externátusi elhelyezett 5 „
Állami gondozott 3 „
IV. Rendkívüli tantárgyat tanuló:
Német nyelv 38 tanuló
V. Tanulmányi eredmény szerinti megoszlás:
5-ös átlagú tanuló 11 4,7—5 „ „ 20
Elégtelen „ 5

Könyvjutalmak
52
Kőolaj bányászati Technikum
I/a
Nagy Mária y Vöröskereszt-, légó-munka
Horváth Ferenc KISZ munka
Hajdú Lajos sportmunka
I/b
Boncz András KISZ munka
Tóth Zoltán KISZ munka
Solymos Erzsébet KISZ és közösségi munka
Németh Mária KISZ és közösségi munka
Rövid Kálmán műhelymunka
I/c
Mazzag Pál tanulmányi eredmény
Székely Anna vöröskeresztes munka, labor munkaverseny
Péter Andrea tanulmányi eredmény, KISZ munka Zabb Csaba - tanulmányi eredmény, KISZ munka,
labor munkaverseny
Jakab Márta labor munkaverseny
Tóth Mária labor munkaverseny
Tőke István labor munkaverseny
I/d
Kenese Mária tanulmányi eredmény, labor munkaverseny
Takó Ilona tanulmányi eredmény
Rosh Györgyi vöröskeresztes munka
Gazdag Géza KISZ munka
Katona Csaba KISZ munka, labor munkaverseny
Szakács János sportmunka
Kapornaki Judit labor munkaverseny
Jáki István labor munkaverseny
Heim László labor munkaverseny
Hegedűs Anna labor munkaverseny
Il/a
Solti Károly -tanulmányi eredmény
Végvári Kálmán tanulmányi eredmény
Tóth László KISZ munka
Bogdán Mária KISZ munka
Il/b
Hofstádter József tanulmányi eredmény
Ballun György KISZ munka
Rába völgyi Lajos KISZ munka
Sólyom László KISZ munka
Tófejű Éva KISZ munka
Il/d
Gaál Zoltán tanulmányi eredmény
Takács Tibor tanulmányi eredmény
Takács József tanulmányi eredmény
Bajor Katalin KISZ munka
Varga Júlia KISZ munka
Szabó Ágota KISZ munka
Both Mária * KISZ munka, labor munkaverseny
Fábián Anna fotó munka
Pervein Tibor fotó munka
Liplin Júlia labor munkaverseny
Cserjés Magdolna labor munkaverseny
Horváth Margit labor munkaverseny
Péntek Zsuzsa labor munkaverseny
Zábráki Júlia labor munkaverseny
II/c
Jordanics Katalin tanulmányi eredmény
Ifcsics Márta tanulmányi eredmény
Küronya Pál tanulmányi eredmény, sportmunka
Fülöp Éva KISZ munka
Porteleki Ilona KISZ munka
Molnár József KISZ munka, labor munkaverseny
Szittár László sportmunka
Dömök János labor munkaverseny
Tóth Ferenc labor munkaverseny
Túri Zsolt labor munkaverseny
Barabás Judit fotó munka
Ill/a
Tóth Éva tanulmányi eredmény
Musitz László tanulmányi eredmény
Solti Klára tanulmányi eredmény, KISZ munka
Orbán Ilona vöröskeresztes munka
Ill/b
Csiha Gyula tanulmányi eredmény
Nováczky Anna tanulmányi eredmény
Tolnai Klára KISZ- és sportmunka
III/c
Jankó Kálmán tanulmányi eredmény
Kuhár László tanulmányi eredmény
Biharvári Erzsébet tanulmányi eredmény
Fleischmann Gábor tanulmányi eredmény
Menegáti István tanulmányi eredmény
Ill/d
Farkas Márta tanulmányi eredmény
Németh Ildikó tanulmányi eredmény
Rózsa Ferenc tanulmányi eredmény, társ. munka
Kulics Lajos KISZ munka
53
Rudolf Sándor KISZ munka
Szabó Katalin kultúrmunka
Keszler Attila kultúrmunka
Vándor Péter kultúr-, társadalmi, vöröskeresztes
munka
Virágh Mária KISZ munka
IV/\'a
Csete Jenő tanulmányi eredmény
Csonka Erzsébet tanulmányi eredmény
Jász Klára tanulmányi eredmény
Mátrabérczi Katalin tanulmányi eredmény
ösz Árpád tanulmányi eredmény
Szekeres Anna tanulmányi eredmény
IV/b
Ferenczy László KISZ munka
Kumánovics György KISZ munka
Panyi Gyula KISZ munka
Rein Gábor tanulmányi eredmény
IV/\'c
Tóth Ferenc tanulmányi eredmény
Wölfer Vera tanulmányi eredmény
Szalai Mária tanulmányi eredmény
Mátai Marianna tanulmányi eredmény
Gosztonyi János tanulmányi eredmény
Bakos Ferenc tanulmányi eredmény
Borsányi Miklós tanulmányi eredmény
Tegyey Dorottya tanulmányi eredmény, sportmunka
Szakonyi János tanulmányi eredmény, társ. munka ,
Rácz Erzsébet tanulmányi eredmény, KISZ munka
Ferencz Lajos tanulmányi eredmény, KISZ munka
Posch Péter tanulmányi eredmény, KISZ munka1
54
A Kállay Éva KISZ. szervezet évi munkája
A szervezet taglétszáma 475 fő, az iskola tanuló ifjúságának 95,4 százaléka. A KISZ tagok száma azonban ennél több, mert a bejáró tanulóink egy részét a falusi szervezetekhez igazolták. Az elmúlt évhez viszonyítva bizonyos emelkedést értünk el, ami annak az erdménye, hogy az I. osztályos tanulók nagy százaléka KISZ tagként jött az iskolába.
Az iskola vezetősége: Solti Károly titkár Lékai István szervező titkár Buda Mária gazdasági felelős Solti Klára ISZM felelős Fleischmann Gábor kultúrfelelős Musitz László tanulmányi felelős Tarr Ervin sportfelelős Bende Margit jegyző Hegedűs György agit. prop. felelős Bajor Mária kollégiumi összekötő Menegáti József kollégiumi összekötő
Az osztályalapszervezetek — szám szerint 15 — a tavalyi tapasztalatok alapján működtek. Alapszervezeti gyűléseken közösségi szervezeti problémák kerültek megtárgyalásra, ahol a tagok őszintén nyilvánították véleményüket az egyes kérdésekben. Az összejövetelek napirendjén értékes külpolitikai előadások és viták is szerepeltek, amelyekbe bekapcsolódtak az osztályfőnökök is, mint az alapszervezetek KISZ tanácsadó tanárai. Ezekről az eseményekről, a viták eredményességéről az alapszervezetek által rendszeresen vezetett jegyzőkönyvek tanúskodnak. Jól beleilleszkedtek KISZ szervezetünk munkájába az I. osztályosok alapszervezetei. Tagjaik már az általános iskolában megismerkedtek a szervezeti szabályzattal. A bejáró tanulókat az idén is megbízó levelekkel láttuk el, s így falusi KISZ szervezetekben tevékenykedtek.
Az „Ifjúság a szocializmusért" mozgalom lebonyolítása képezte egész évi munkánk gerincét. A mozgalomban résztvettek száma 476-ra emelkedett a tavalyi 444-el szemben. Ez 7,2 százalékos létszám emelkedést jelent. Felsőbb osztályos próbacsoportvezetők irányították a nyolc elsős próbacsoport munkáját, így az ő tapasztalataik hozzájárultak a kezdő csoportok tevékenykedésének iskolai szintre való emeléséhez. A (összesen) 30 próbacsoport nagy része a várakozásnak megfelelően jó munkát végzett. Iskolánkban a mozgalmat a csúcsvezetőség irányította, a problémák megoldásában nagy segítséget nyújtott a KB által kiadott Módszertani Útmutató. A csoportok egész évre szóló terembeosztásával biztosítottuk a torlódás elkerülését. A foglalkozások idejét úgy sikerült összhangba hozni, hogy heti két alkalommal tartották meg azokat. így biztosítani tudtuk a rendszeres ellenőrzést. A foglalkozások előkészítését évfolyamonként az iskolai pártszervezet tagjai végezték. Az idén is immár hagyományossá váló túra keretében bonyolítottuk le V. hó 19-én a próbázást. Reggel a
55
IV. osztályosok kezdték a próbázást, akik már 7 órakor jndultak az első állomás felé. Utánuk 5 percenként következtek a többi próbázok. Az egyes csoportok a veztőségi tagok által készített térképek alapján járták végig az állomásokat, melyek a városszéli erdőben voltak elhelyezve. A tíz állomáson politikai, tudományos, technikai, kulturális, sport, valamint szervezeti kérdésekre válaszoltak a próbázok.
Az állomásvezetők véleményei alapján az alábbiakat mondhatjuk el a próbázok felkészültségéről. A feltett politikai kérdésekre általában jól válaszoltak a tanulók. Az előző évekhez képest jobban látták az események okait, mozgató rugóit. Kiemelhető a Fekete Erzsébet által vezetett I/a osztályos Galilei nevű csoport, ill. az I/b o. városi csoportjának kritikán aluli szereplése. A kulturális kérdések nem voltak nehezek. A próbacsoportok felkészültsége ezen a téren jó. A néhány alacsonyabb pontszám a fegyelmezetlen viselkedés eredménye. A szervezeti kérdésekkel kapcsolatos válaszok általában kielégítőek voltak. Ugyanezt mondhatjuk el a sportállomáson adott válaszokra. Hiányosság itt az I. és II. éveseknél az, hogy a Kilián Testnevelési Mozgalmat egyesek nem ismerik eléggé. A véleményeket összegezve azt mondhatjuk, hogy tanulóink felkészültségéről, általános műveltségéről kapott kép jó. Jártasak a kulturális, politikai, technikai, szervezeti kérdésekben és ez az egész évi rendszeres foglalkozások eredménye. A rendszere? évi munkának köszönhető, hogy az idén is sikerrel tettünk eleget a követelményeknek. Legmagasabb pontszámot a következő csoportok érték el:
IV/b Balogh Ádám csoportja, Ferenczy László vezetésével (96 pont).
III/b Zrínyi Miklós csoportja, Szakony Márta vezetésével (96 pont).
I/c Madame Curie csoportja, Szabó Ágnes vezetésével (95 pont).
Elismerés illeti ezeknek a csoportoknak a vezetőit, akik áldozatos munka árán értek el ilyen jó eredményeket.
Itt mondunk köszönetet a tanári kar tagjainak, akik részvételükkel nagy segítséget nyújtottak a KISZ szervezetnek a túra sikeres, eredményes lebonyolításában. Az ISZM-ben elért jó eredményeinkért a KISZ KB-a dicsérő oklevéllel tüntette ki szervezetünket és elismerésül tangóharmonikával ajándékozott meg bennünket. Az oklevél és az ajándék átadása rövid kultúrműsor keretében történt. Az ajándékot és az oklevelet Gaál Róbert elvtárs, a KISZ Városi Végrehajtó Bizottságának titkára adta át. Ő tolmácsolta a KB elismerését. Ez a dicséret arra ösztönöz, hogy a jövőben még jobb munkát végezzünk. Minden erőnket megfeszítve azon leszünk, hogy továbbra is az elért szinten tartsuk, illetve a szint fölé emeljük eredményeinket. Reméljük, hogy ez sikerülni fog. A tanulmányi eredmények év-végi alakulásáról a beszámoló összeállításakor még nem álltak rendelkezésünkre számszerű adatok.
A Vegyipari Technikumban a félévi tanulmányi átlag 3,5 volt, a Kőolaj bányászati Technikumban 2.9. A legmagasabb színvonalat elért osztály a IV/\'c volt, átlaguk 3,9. Jó eredményeket ért el a IV/a és IV/b osztály, ők a tavalyi évvégi osztályátlagukat több tizeddel emelték. A végző osztályok ilyen jó szereplése nagyon megnyugtató jel a képesítő vizsgák előtt. Sajnos, nem ilyen jó a helyzet az I. osztályokban. Különösen az I/\'a és I/b osztály félévi eredménye nagyon rossz. Mindennél jobban mutatják ezt a számot az I/a 2,1 és I/b 2,4 eredménye. Az I/a osztályban 16, a párhuzamos olajos osztályban 11 tanuló átlaga volt egyes. Ezeken az eredményeken megpróbáltunk javítani, ennek érdekében utasítottuk az alapszervezeteket, hogy megfelelő módszerekkel tegyenek lépéseket elsősorban a bukás
56
kiküszöbölésére, illetőleg a nagyon alacsony érdemjegyek emelésére. Az osztályokban a KISZ szervezetek megszervezték a tanulói korrepetálást, tanulópárokat bíztak meg. Megkértük tanárainkat is, hogy külön korrepetálásokon nyújtsanak segítséget a gyengéknek. Legjobban bevált módszerünk a tanulói korrepetálás lényege, hogy egy, valamelyik tárgyból kiváló tanuló összejövetel keretében elmondja a nehezen érthető anyagot, segít a gyengébbeknek a tanultakban felmerülő problémák megoldásában.
Néhány esetben a tanulópár módszer is eredményre vezetett, hisz a megbízott jobb képességű tanulók készséggel segítettek társuknak. Bár előreláthatólag a fent említett első osztályokban az év végére is várható bukás, reméljük, hogy a félévhez képest mégis sikerül eredményeiket javítanunk. A többi osztályokban is mindent megtettünk az átlagok emelése érdekében és reméljük, ez meg is látszik az éwégi bizonyítványokon.
Iskolánkban az elmúlt évekhez hasonlóan több szakkör működött havi 4 órában, illetve a sport szakkör 16—16 órában, külön lányoknak és fiúknak, több sportágban. Matematika szakkörön részben a tananyaggal kapcsolatos példákat oldottak meg a tanulók, másrészt az egyetemi felvételi vizsgák példaanyagából végeztek műveleteket. Érdekességként az elmúlt evek képesítő vizsgatételeit is feldolgozták. Az elektrotechnikai szakkörök foglalkozásain főleg gyakorlati vonatkozású problémákkal foglalkoztak. Transzformátort méreteztek, villanymotort, oszcillográfot készítettek. Elméleti vonatkozásban példákat oldottak meg. A fotó-szakkör népszerű, látogatott volt. Két kirándulást szerveztek, ahol a szabad természetről készítettek felvételeket. Nagy számban készültek felvételek ünnepségeken is. A vegyigépészeti szakkör a II. és III. osztályokban működött. Alapvető szorszámokkal, az autogén- és villany hegeszt és elemeivel, a forgácsolás eszközeivel, gépeivel ismerkedtek meg a tanulók és számos hasznos eszközt készítettek a laboratóriumok számára.
Kulturális téren az 1963/64-es évben is értünk el eredményeket. Sajnos, ebben az évben nem rendezték meg a Helikoni Ünnepségeket, egyébként a kultúrmunkánk gerince ennek a felkészülése jegyében foly volna. Egyik legfontosabb feladatunk a József Attila olvasómozgalom megszervezése volt. Közel háromszázan jelentkeztek. Az év folyamán többször vettek részt az ISZM csoportok közös könyvtárlátogatáson. Ez is nagyban elősegítette, hogy a különböző könyvtárak tagjai sorába iskolánkból is még sokan iratkoztak be. Ezzel szemben kevesen látogatják az iskolai szakmai és szépirodalmi könyvtárat. A tanévben az osztályok közösen látogatták a tárlatokat (Zala megyei Képzőművészeti Kiállítás, a XX. század képzőművészete, Szemeixyei kiállítás), a Múzeum kiállításait 1848-as emlékkiállítás, Maszkok és álarcok, Zrínyi emlékkiállítás), közös mozilátogatáson vettünk részt, valamint színházban voltunk. (Vád és varázslat, Mária főhadnagy, Stuart Mária). A tanulók körében nagy sikert aratott a filmszeminárium. Kéthetenként szombaton közös táncdélutánokat rendeztünk, amelyeken mindig más és más osztály tagjai szórakoztatták rövid műsorral diáktársaikat. Szimfonikus zenekarunk és leánykórusunk az idén is sok tapsot kapott.
Három tanulónk a „Ki miben tudós" versenyének megyei döntőjére jutott tovább: Fleischmann Gábor, Barta György, Szerepi Ferenc.
A Ságvári Endre Kulturális Seregszemlén jól szereplt a KISZ szervezetünk háziversenyén győztes 5 tagú csapat. A városi döntőn I. helyezést értek el és ezzel továbbjutottak a megyei versenyre.
A győztes csapat tagjai:
57
CseteJeno Fleischmann Gábor Tóth László Tonk Emil Tóth István
Iskolánkban az idén is megrendeztük az osztályok közötti dekorációs versenyt. Az év folyamán a havi értékelések alapján legjobban a Il/\'a osztály szerepelt. Hatszor érték el a maximális pontszámot, ami annyit jelent, hogy osztályuk dekorációja, tisztasága, órák közti fegyelme kifogástalan volt.
Dicséretes a II/c osztály teljesítménye is, amely az előkelő második helyet szerezte meg ötszöri elsőségével. A Ill/b osztály harmadik, az I/c, Il/d, Ill/a a negyedik, az I/d, IV/c ötödik, valamint az I/a, ib, IV/a, IV/b osztály a hatodik helyet szerezte meg négyszeri, háromszori, kétszeri, illetőleg egyszeri kiváló teljesítménnyel. Ennek a nemes vetélkedésnek nagy jelentősége van a tiszta, rendes, fegyelmezett és otthonos osztály kialakításában. Az első helyezést elért osztályokat az iskola ingyen mozi-és színházjegyekkel jutalmazta.
Egy-két osztály kivételével az egész iskola az ország különböző részein tanulmányi kiránduláson vett részt. A szervezésben dicséretes munkát végeztek az egyes osztály-alapszervezetek vezetőségei.
Az alábbi osztályok voltak tanulmányi kiránduláson: (a zárójelben levő számok a kirándulási napok számát, illetőleg az egy főre eső költséget jelentik).
I/b Balatonfelvidék (1, 67,90 Ft)
I/d Balatongyörök (1, 20,— Ft)
Il/a Balatonfelvidék (1, 67,90 Ft)
Il/b Veszprém—Győr—Sopron (4, 250,— Ft)
II/c Pécs—Mecsek (4, 170,— FÍ)
Il/d Pécs—Mecsek (3, 144,— Ft)
Ill/a Dunakanyar—Börzsöny (5, 220,— Ft)
Ill/b Dunakanyar—Bakony—Balatonfüred (4, 204, —Ft)
III/c Eger—Aggtelek—Miskolc (5, 240,— Ft)
III d Eger—Miskolc—Aggtelek (4, 200 — Ft)
IV/a Budapest—Börzsöny (4, 150,— Ft)
IV/b Budapest—Börzsöny (4, 104,— Ft)
IV/c Miskolc—Eger—Aggtelek (4, 260— Ft)
KISZ szervezetünk tagjai szépen teljesítették, sőt túlteljesítették a társadalmi munka 20 órás követelményét. Legjobban a IV/b osztály dolgozott, akik ebben az évben 1600 munkaórát teljesítettek. Több ízben segítettük ki a nagykanizsai szövetkezeteket, vagon kirakásban segédkeztünk, városrendezési munkákban vettünk részt. 2800 forint értékben vasat gyűjtöttünk. A felsoroltakon kívül az iskolában adódtak munkaalkalmak. Annak ellenére, hogy mindenki egyhónapos nyári üzemi gyakorlaton vesz részt, dicséretes annak a 62 tanulónak a vállalása, akik augusztusban a nyári önkéntes munkatáborba jelentkeztek. A Lenti-i talajjavításra elsősorban a Il/b, I/a és II/c osztályok tanulói azok, akik igen szép számmal jelentkeztek, és ez öntudatuknak egyik szép bizonyítéka. A leányok Gó-gánfán lesznek építőtáborban.
A KISZ alapszervezetek nagy szerepet vállaltak az osztályokban a helyes közösségi szellem, az egészséges fiú-leánykapcsolat kialakításában.
58
segítséget nyújtottak az osztályfőnöküknek a közösség összefogásában, a jó fegyelem kialakításában.
Az elmúlt évben tartott félévi iskolagyűlésünkön megtörtént a negyedikes csúcsvezetőségi tagok lemondása, illetőleg az új vezetőségi tagok megválasztása. Az itt felsorolt eredmények a régi vezetőség kiváló munkáját dicsérik, ök alapozták meg, tapasztalataikat átadva, a mi munkánkat. Ezt a munkát elismerve, Takáts Sándor volt csúcstitkár a KISZ Központi Bizottságától kimagasló munkája elismeréséül aranykoszorús KISZ-jelvényt kapott.
Az évi sporteseményeket áttekintve, megállapíthatjuk, hogy az előző évekhez viszonyítva, emelkedett az iskolai sport színvonal. Ezt bizonyítják , a különböző sportágakban a sportszerű küzdelmek, érdekes mérkőzések, továbbá iskolánk tanulóinak az egyes sportágak iránti fokozott érdeklődése. Az iskola tanulói közül legtöbben a kézilabda játékokba kapcsolódtak be, de jelentős számban vettek részt egyéb sportágakban is. A kézilabda bajnokságot az előző évekhez hasonlóan, ebben a tanévben is megrendeztük. A bajnokságba kivétel nélkül minden osztály benevezett. Az ősz folyamán kiírt bajnokság rendszere kieséses volt. Nagy küzdelem alakult ki főleg a negyedik osztályok csapatai között. A kézilabda iránti érdeklődést bizonyítja az a tény, hogy egy-egy mérkőzésen majdnem az egész iskola szurkolt a pályán. Végül is nagy küzdelem során a bajnoki címet a IV/c osztály csapata nyerte.
A győztes csapat tagjai/
Béli Tamás Borsányi Miklós
Szakonyi János Takáts Sándor
Ferencz Lajos Poós Péter
Csiszár Zoltán
A kiesett csapatok részére a tavasz folyamán kiírtuk a „kiesettek bajnokságát". Az ősz folyamán kiesett csapatok mérték, illetve mérik össze erejüket. A bajnokság küzdelmei még folyamatban vannak. Megszervezéséért dicséret illeti Rábavölgyi Lajos Il/b osztályos tanulót. A bajnokság fordulói között barátságos mérkőzések, illetve edző mérkőzések tarkították a sportéletet. Minden osztályban ISZP között is megrendezték a bajnokságot. Ezenkívül megrendezésre került az iskolánkban már hagyományossá vált „Megyünk—maradunk" mérkőzés, amikor a távozó negyedikesek mérik össze erejüket, illetve tudásukat. A két csapat nagy küzdelmet vívott egymással, s végül a technikásabb negyedikesek nyerték meg a mérkőzést. Megállapíthatjuk, hogy a „Maradunk" csapat sem maradt el a távozó csapattól. Ezt bizonyítja, hogy 7:3-ra vezettek az első félidőben. A ,,Megyünk-\' csapat tagjai:
Ősz Árpád IV/a Benkóczy Péter IV/a Jenei Gyula IV/b Józsi Mihály IV/b
A „Maradunk" csapat tagjai: Szitár László II/c Rédei István III/c Farkas László III/c Tarr Ervin III/c
Iskolánkban a kosárlabda volt a másik népszerű sportág. Az előző évekhez hasonlóan, ebben az évben is megrendeztük a bajnokságot. A baj-
Czoma Csaba IV/b Béli Tamás IV/c Csiszár Zoltán IV/c Ferencz Lajos IV/c
Mile Károly Ill/a Rába völgyi Lajos Il/b Bécsi Endre IÍI/b
59
noki küzdelmekben, a kézilabdához hasonlóan, minden osztály belekapcsolódott. A bajnokságot körmérkőzéses rendszerben bonyolítottuk le. A mérkőzések színvonala az előző évekhez képest emelkedett.
A hosszan elhúzódó bajnokság győztese a IV/c osztály csapata lett. A többi helyezés még nem ismeretes. Iskolánk válogatott csapata is részt vett, illetőleg részt vesz a középiskolások megyei bajnokságában, ahol a mérkőzések még folynak. Reméljük, hogy fiú, illetve leány csapatunk méltóképpen megállja a helyét. Jelenleg mindkét csapatunk a harmadik helyen áll a felnőtt bajnokságban 12 csapat közül. Dicséret illeti a csapattagokat hatalmas lelkesedésükért és küzdeni akarásukért. Czoma, Ferenczy, Csiszár jó és eredményes játékára a megyei válogatott szempontjából is felfigyeltek. Különösen örvendetes leány csapatunk jó szereplése, ez egyben meglepetés is, hiszen az elmúlt évben győzelem nélkül volt a csapat, ez évben pedig csak két felnőtt csapattól szenvedett vereséget, legyőzve minden többi ellenfelét.
A válogatot keret tagjai: Leányok:
Szekeres Anna IV/a Plánder Ágota Il/b
Jánossy Zsófia IV/a Schermann Erzsébet I/c
Birkás Mária IV/a Péter Andrea I/c
Béres Ilona IV/a Tóth Mária I/c
Csonka Erzsébet IV/a Szabó Ágnes Il/d
Lantos Sarolta IV/c Kiss Mária Il/a
Tolnai Klára Ill/b Horváth Mária Il/d Mátai Mariann IV/c
Fiúk:
Czoma Csaba IV/b Söjtör János I/c
Ferenczy László IV/b Nagy László I/d
Csőgör János III/c Békési József I/a
Kocsis István III/c Hajdú László I/a
Csiszár Zoltán IV/c Tonk Emil II/c
Mátai Dezső III/c Kiss László II/c
Farkas László III/c Párta László Il/d
Gazdag Géza I/d Takács Tibor Il/d
Atlétikában megrendeztük az iskola-bajnokságot, amelyen kialakítottuk a megyei atlétikai bajnokságon résztvevő csapatunkat. Iskolánkban két ,,könnyű"sportág: az asztalitenisz és a sakk. Az előbbiben megrendezésre került a bajnokság. A bajnokságba 14 versenyző nevezett be. Az egyesületiek bajnokságát Baranyai László, míg az egyesületen kívüliek bajnokságát Horváth Ferenc nyerte, összesített eredmény alapján
1. Baranyai Lajos IV/c 3. Pais László IV/c
2. Horváth Ferenc Ill/d
Sakkban ugyan nem rendeztünk bajnokságot, de sakk-csapatunk tudását fejlesztette dr. Pintér Dénes tanár úr áldozatkész munkája. A sakkcsapat tagjai:
Kuhár László III/c Németh Gyula IV/c
Tóth Ferenc IV/c
Labdarúgásban beneveztünk a városi bajnokságba, amelynek küzdel-
60
mei ezután kezdődnek meg. Labdarúgóinknak sok sikert kívánunk további szereplésükhöz.
A Kilián Testnevelési Mozgalomban résztvevők száma ebben az évben 250 fő, ez az iskola tanulóinak 60 százaléka. A teljesítés a tavalyihoz képest sokat javult. Bizonyítja, hogy kb. 35 vas-, 20 bronz-, 4 ezüstjelvényt adtunk át az utóbbi hetekben. A Megyei Sportosztály megállapításai szerint az idén is az első helyen állunk a megyében a sportmunka terén. Ez köszönhető a megértő és kollektív vezetésnek.
Végül itt szeretnék köszönetet mondani a tanári karnak azért az odaadó munkáért, mellyel egész évben segítették KISZ szervezetünket.
Solti Károly
KISZ titkár
61
A Szülői Munkaközösség és az iskola kapcsolata
Szülői munkaközösségünk és iskolánk kapcsolata igen jó és tartalmilag sokat fejlődött. Segíti az iskolát iskolapolitikai feladatai végrehajtásában, és a nevelő munkában is komoly segítséget ad.
Szülői munkaközösségünk munkaterv alapján dolgozik. E munkatervet az igazgató és a szülői munkaközösség elnöke készíti el, amit a választmánnyal ismertet, igazodva az iskola céljaihoz és sajátos helyzetéhez.
Az osztály szülői munkaközösségének külön elkészített munkaterve van. Az osztályfőnök tevékenysége rendkívül fontos az osztály szülői munkaközösség irányításában, mert ő határozza meg az osztály nevelési feladatait. Az osztály szülői munkaközösség elnöke figyelemmel kíséri az osztályba járó tanulók családjában végbe menő jelentősebb eseményeket, ő tolmácsolja a szülők javaslatait, észrevételeit az osztályfőnöknek.
A rend és tisztaság igényét kialakítjuk tanulóinkban. Gondot fordítunk az esztétikai nevelésre is. A tantermeket a szülők igyekeznek kellemessé, széppé tenni, hogy tanulóink azt második otthonuknak tekintsék Az osztály rendiének, tisztaságának, a tanulók öltözködésének, felszerelésének, a saját pohár, törülköző, szappannal való ellátásának, az osztálynaplók borítóval való ellátását állandó feladatnak tekintjük azokat ellenőrizzük.
Szülői munkaközösségünk fő feladata a tanulók iskolán kívüli magatartását, szórakozását ellenőrizni, tapasztalatainkról beszámolunk az iskolában és segítünk a tapasztalt hibák kijavításában. Családlátogatást végzünk az osztályfőnökkel együtt. A látogatás alkalmával megismerkedünk a tanulók családi helyzetével, a család pedagógiai beállítottságával, ha kell, felvilágosító munkát végzünk és arra törekszünk, hogy a családi nevelés együtt haladjon az iskoláéval és minden szülő megismerje a szocialista nevelés cél iáit.
A szálláson lakó tanulókat többször iá meglátogatjuk. Ha a tanuló tanulási lehetősége nincs biztosítva, úgy igyekszünk részére más helye* keresni. A vonattal, autóbusszal bejáró tanulók érkezését, indulását esetenként ellenőrizzük. Kulturált magatartást mindenkor megkívánunk tanulóinktól.
Nagy fontosságot tulajdonítunk a tanulók közösségi magatartásának, valamint a társadalmi munkában való részvételének. Segítjük az osztály KISZ munkáját.
Szülői értekezleteinken —90 százalékban megielentek a szülők, örvendetes jelenség, hogv az édesapák igen na«v számban vesznek részt az értekezleteken. Szülői értekezleteink igen jók, viták és javaslatok hangzanak el.
Tekintettel arra, hogy iskolánkban sok a vidéki tanuló, így a tanév folyamán a vidéki szülőknek megfelelő időpontban, vonatinduláshoz igazodva tartunk szülői értekezletet.
Iskolai rendez vén veinkhez a szülői munkaközösség sok segítséget ad, hogy az mind erkölcsileg, mind anvagilag sikeres legyen.
Igen komoly segítséget ad a szülői munkaközösség az iskolának a nyári üzemi gyakorlaton levő tanulók ellenőrzésében. Gyakorlati helyükön meg-
62
látogatják a tanulókat, érdeklődnek magatartásuk felől és szükség esetében intézkedést tesznek.
Az iskola és a szülői munkaközösség törekszik a szülők pedagógiai kultúrájának az emelésére. Ezt a célt szolgálja a nőtanács által rendezett Szülők Iskolája, Szülők Akadémiája sorozatok is.
Szülői munkaközösségünk a nőtanáccsal igen szoros kapcsolatban áll. A nőtanács összehívja a szülői munkaközösség elnökejt, osztályelnökei, tájékoztatókat, előadásokat tart, hogy valóban a mozgalom irányító képviselői és a pedagógusok nevelő társai legyenek az iskolában.
Iskola és szülői munkaközösségünk egységes, összehangolt munkájával úgy érezzük, eredményesen és jól dolgozunk.
Orbán Ferencné
SZMK elnök
Tájékoztató az 1964/65-ös tanévre
Beíratások: Az I. osztályok részére június 18-án, délelőtt 8—12 és délután 2—5-ig tartjuk.
A kötelező nyári termelési gyakorlatot végzett tanulók legalább elégséges gyakorlati jegy birtokában válnak a felsőbb osztályok tanulóivá.
A sikeres javító vizsgát tett tanulók beírását a vizsgák befejezése után fogadjuk el.
Az egy-két tárgyból bukott tanulóknak a javító vizsgára — tanulmányi értesítőjük mellékelésével — augusztus 15-ig kell kérésüket az igazgatói irodában leadni.
A javító vizsgákat augusztus 31-én, reggel 8 órától tartjuk meg.
Az ünnepélyes tanévnyitó szeptember 1-én, reggel 9 órakor lesz.
Az ünnepélyes tanévnyitó után órarendet hirdetünk, majd az osztályrendezést végezzük el.
Szeptember 2-től órarend szerinti tanítás.
Tankönyveit mindenki az iskolában szerezheti be szeptember első napjaiban. A tankönyvek árának kimutatását a tanévnyitó napján az iskola hirdetőtábláján a tanulók megtekinthetik.
A füzeteket már korábban is meg lehet vásárolni az előre összeállított egységcsomagok alakjában, a Vöröshadsereg úti papírboltban.
A diáksapka beszerzése és viselése minden tanulóra nézve kötelező.
A tanulók az iskolában csak sötétszínű munkaköpenyben jelenhetnek meg. Gyakorlati foglalkozásokra munkaruhát az iskola ad.
Ünnepi öltözet:
leányoknál sötétkék szoknya, fehér blúz, egységesen hímzett gallérral és kézelővel;
fiúknak sötétkék öltöny.
A tanulói szabályzat a nyári szünetben is érvényben van!
Az igazgatóság július 2-án és 17-én, augusztus 1-én és 17-én, délelőtt 10—12 óra között tart ügyeletes szolgálatot.
/ V 63
"CU fSCORltíf\'
Beiskolázás
A Kőolaj bányászati és Mélyfúróipari Technikumba felvételre jelentkezett 157 tanuló, ebből 32 leány. Felvételre került 91 tanuló, ebből 16 leány.
Felvételi vizsgát tettek a tanulók magyar nyelvből, amelynek keretében tollbamondásra írták meg dolgozatukat. Matematikából írásbeli és szóbeli vizsga volt. Anyaga az általános iskolai tananyag volt.
Szabadkézi rajz vizsga során a tanulók mértani testekről készítettek szemléletes képet.
A Vegyipari Technikumba felvételre jelentkezett 254 tanuló, ebbői leány 155. Felvételre került 67 tanuló, ebből 24 leány.
A felvételi vizsga anyaga fentiek szerint magyar nyelv és matematika, valamint kémia volt.
A fenti létszámokban a fellebbezések során felvett tanulók is bent vannak.
A Kőolajbányászati és Mélyfúróipari Technikumba 3 osztályt, a Vegyipari Technikumba 2 osztályt iskoláztunk be.
Tájékoztató
az 1964—65-ös tanév kezdési rendjéről
Mindkét technikum levelező tagozatára jelentkezhetnek azok a vállalati dolgozók, akik 18. életévüket betöltötték, az általános iskola nyolc osztályát, vagy ezzel egyenértékű iskolát elvégezték, és a technikum jellegének megfelelő szakmai gyakorlattal rendelkeznek. Az érettségivel, vagy technikumi oklevéllel rendelkezők a II. osztályba jelentkezhetnek, de sikeres különbözeti vizsgát kell tenni azokból a tantárgyakból, amelyeket a gimnáziumban, vagy más jellegű technikumban nem tanultak.
Bővebb tájékoztatást a Nehézipari Értesítő 1964. május 28-i számában közzétett 6033/1964. NIM. tájékoztatóban találunk, de részletes felvilágosítással szolgál a levelező tagofcat is.
A jelentkezési határidő június! 30. A jelentkezés elfogadásáról és a felvételi vizsga időpontjáról, valamint a jelentkezés elutasításáról — indokolással — július első felében kapnak értesítést az érdekeltek.
A felvételi vizsgákat augusztus végén, illetve szeptember elején tartjuk. Ugyancsak ebben az időben tartjuk a javító- és pótló vizsgákat.
A javító- és pótló vizsga anyaga azonos a rendes időben tartott osztályvizsga anyagával. A felvételi vizsgák anyagát a behívással egyidőben juttatjuk el a jelentkezőhöz.
Felvételi vizsgát kell tenni a Kőolaibányáez tagozaton magyar, matematika és rajz tantárgyakból, a Vegyész tagozaton magyarból és matematikából.
A vizsga díja 30.— Ft, amelyet illetékbélyegben kell leróni.
A javító- és pótló vizsgák díja tantárgyanként 10.— Ft, amelyet ugyancsak illetékbélyegben kell leróni.
Beiratkozás szeptember 9-én, délután 2—7-ig.
A konzultációs foglalkozások szeptember 16-át magába foglaló héttel kezdődnek.
Á vizsgákkal, beiratkozással és tanévkezdéssel kapcsolatban mindenki, időben megfelelő értesítést kap.
64

Insert failed. Could not insert session data.