Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
7.96 MB
2019-04-26 16:28:00
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
846
1704
Rövid leírás | Teljes leírás (148.79 KB)

A Nagykanizsai Zsigmondy Vilmos Kőolajbányászati és Mélyfúróipari és a Winkler Lajos Vegyipari Technikum
évkönyve
az 1964-65. iskolai tanévről,
a technikum fennállásának 14. évéről
A tantestület tagjainak közreműködésével összeállította Meixner Béla tanár

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

y
A NAGYKANIZSAI ZSIGMONDY VILMOS KŐOLAJBÁNYÁSZATI ÉS MÉLYFÚRÓIPARI ÉS A WINKLER LAJOS VEGYIPARI TECHNIKUM
ÉVKÖNYVE
AZ 1964-65. ISKOLAI TANÉVRŐL, A TECHNIKUM FENNÁLLÁSÁNAK 14. ÉVÉRŐL
A TANTESTÜLET TAGJAINAK KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL ÖSSZEÁLLÍTOTTA
MEIXNER BÉLA TANÁR
A NAGYKANIZSAI ZSIGMONDY VILMOS KŐOLAJBÁNYÁSZATI ÉS MÉLYFÚRÓIPARI ÉS A WINKLER LAJOS VEGYIPARI TECHNIKUM
ÉVKÖNYVE
AZ 1964-65. ISKOLAI TANÉVRŐL, A TECHNIKUM FENNÁLLÁSÁNAK 14. ÉVÉRŐL
A TANTESTÜLET TAGJAINAK KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL ÖSSZEÁLLÍTOTTA
MEIXNER BÉLA TANÁR

4
V;
c
\\

Felelős kiadó: Pervein Tibor igazgafó
600 példány — A/S alak — 4 (v — 45 H35 Zala Megyei Nyomda V., Nagykanizsai Telepe
Felszabadulásunk 20. évfordulójára
1965-ben felszabadulásunk 20. évfordulója köszöntött ránk. Minden évforduló alkalmával visszapillantunk a megtett útra, az eredményekre, hogy feltegyük a kérdést: megtettünk-e mindent, amit meg kellett tennünk?
A második világháború húsz évvel ezelőtt — utolsó, elkeseredett szakaszába lépett. A fasizmus sokhelyütt már saját területére visszaszorítva kényszerült dühödt, önvédelmi harcára. Hazánk több mint kétharmadát a Szovjet Hadsereg ekkorra már felszabadította. Januárban Magyarország különböző frontjain viszonylag nyugalom volt, de a főváros birtokáért a fő erők csaptak össze. A szovjet csapatok szívós harcot vívtak minden házért, utcáért, háztömbért. Budát február 13-án, majd az egész országot és népét április 4-én szabadították fel a szovjet csapatok. Ez történt húsz évvel ezelőtt.
Nem szívesen emlékezünk vissza a második világháború véres, kavargó képeire. Ezt a háborút — és mindegyiket — a legjobb lenne örökre elfelejteni. De nem szabad! Hogyan is szeretnénk szenvedélyesen .a békét, ha nem gyűlöljük azt a háborút, amely itt ég még legtöbbünk emlékében?
A Szovjetuniónak a fasizmus felett aratott győzelme elhozta számunkra azt a nagy lehetőséget, hogy beléphessünk az emberi haladás, a demokrácia, a szocializmus táborába, visszanyerjük nemzeti önállóságunkat, önbecsülésünket és a világ haladó népeinek megbecsülését. Ezért mondhatjuk nyugodt szívvel: a felszabadulás legnagyobb fordulat népünk történetében.
Az örökség, amellyel köznevelésügyünk 1945-ben útjára indult: a „kultúrfölény" csillogó, nacionalista szólamai mellett 623\' ezer teljes, és ki tudja mennyi félig analfabéta; s egy egészében elavult, elhanyagolt köznevelésügy, amely nemcsak a fejlődés népi demokratikus iránya, követelményei szempontjából az, hanem a polgári fejlődés akkori európai normáihoz mérten is. S ezt az elavult szervezetet a háború romókba sújtotta, személyi, tárgyi javait szétzilálta, szétszórta.
A felszabadulás felragyogó fényében meg kellett teremteni az újat. A lerombolt iskolák helyébe újakat kellett építeni, de a tudásszomj kielégítésére az elmaradottság felszámolására sokszáz újabb iskolát és több az egész nemzetet felemelő, és igényeit kielégítő oktatási apparátusunkat, egyetemet kellett emelnünk. Tanítók és tanárok ezreit kellett nevelni. Ezekhez viszont új oktatási rendszerre is szükségünk volt. Óriási erőre, energiára, de nem kisebb lelkesedésre volt még szükség, hogy mindez megvalósulhasson.
Az új megalkotásában jöttek létre az ipar igényeinek kielégítésére technikumaink is. A mi iskolánk 1951-ben nyitotta meg kapuit, s azóta mind a vegyipar, mind az olajipar részére sok száz technikust neveltünk. Ügy érezzük, ebben a munkában mi is részeseivé váltunk szebb jövőnk
3
formálásának, s...

Insert failed. Could not insert session data.