Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
5.99 MB
2018-06-26 14:34:00
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
329
1027
Rövid leírás | Teljes leírás (105.6 KB)

A Nagykanizsai Városi Kereskedelmi Középiskola, az iskolával kapcsolatos Dolgozók Kereskedelmi Középiskolája és a Női Kereskedelmi Szakiskola
évkönyve
az 1946-1947. iskolai évről.
az intézet fennállásának 90. évében
Közzétette:
Dr. Borsa Béla
igazgató.
Nagykanizsa, 1947.
Kiadta az intézet igazgatósága.

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

A NAGYKANIZSAI VÁROSI KERESKEDELMI KÖZÉPISKOLA,
AZ ISKOLÁVAL KAPCSOLATOS
DOLGOZÓK KERESKEDELMI KÖZÉPISKOLÁM
ÉS A
NŐI KERESKEDELMI SZAKISKOLA
ÉVKÖNYVE
AZ 1946—47. ISKOLAI ÉVRŐL.
ÁZ INTÉZET FENNÁLLÁSÁNAK 90. ÉVÉBEN. KÖZZÉTETTE: DR. BORSA BÉLA IGAZGATÓ.
NAGYKANIZSA — 194 7. KIADTA AZ INTÉZET IGAZGATÓSÁGA.
REV 98

BÜÍ
A NAGYKANIZSAI VÁROSI KERESKEDELMI KÖZÉPISKOLA,
AZ ISKOLÁVAL KAPCSOLATOS
DOLGOZÓJk,«*^ KERESKEDELMI KÖZÉPISKOLÁJA
NŐI KERESKEDELMI SZAKISKOLA
ÉVKÖNYVE
AZ 1946 47. ISKOLAI ÉVRŐL.
AZ INTÉZET FENNÁLLÁSÁNAK 90. ÉVÉBEN.
KÖZZÉTETTE: DR. BORSA BÉLA IGAZGATÓ.
NAGYKANIZSA — 194 7. KIADTA AZ INTÉZET IGAZGATÓSÁGA.

REV9g]
^ev^oto
St.S9 közgazdasági K.-T, Nagyka>>iz§a nyomdája A nyomdáéit feiel: Zalay Károly.
Felelős kiadó : Dr Borsa Béla igazgató.
3
A kereskedelmi középiskola múltja.
Kilencven év.
A nagykanizsai kereskedelmi iskola ebben a tanévben ünnepli fennállásának kilencvenedik évét. Kilencven év egy intézet életében olyan nagy idő, bogy érdemes hajszás életünkben egy pillanatra meg-állanunk, és íme, már történelemmé vált kilenc évtizedének állomásait röviden rögzítenünk.
Az elindulás éve 1831. Akkor nyílt meg a háromosztályos izraelita fiúnépiskola. Ott már 1842-ben kereskedelmi szaktárgyakat: kereskedelmi levelezést, könyvvitelt és kereskedelmi számtant is tanítottak. Ugyanabban az évben (1842) Lőw Lipót főrabbi sürgetésére az izraelita hitközség önálló iskolaépületet is emelt (ma Csengery-út 10. szám). Az lett később a kereskedelmi iskola hajléka 1944. április 26-ig. 1843-ban a fiúiskolát negyedik osztállyal bővítették ki és abban a tanulókat határozott módszerrel készítették elő a kereskedői pályára. Nagykanizsa rohamos gazdasági fejlődésével lépést akart tartani a kereskedőképzés is, ezért 1857-ben az izraelita hitközség elöljárósága a már nyolcosztályúvá fejlesztett elemi iskolára kétosztályos, magánjellegű reáliskolát épített. Ez lett a középfokú kereskedelmi szakoktatás alapja. Reáliskolának nevezték ugyan, de tulajdonképen kereskedelmi szakiskola volt, mert tantervében az általános műveltségi tárgyakon kívül kereskedelmi szaktárgyak (kereskedelmi számtan, kereskedelmi levelezés, könyvvitel, kereskedelmi névtan, váltóismeret) is helyet foglaltak. Tanterve nem különbözött a német-osztrák reál-kereskedelmi iskolákétól, és alkalmas volt arra, hogy kiváló kereskedelmi szakembereket neveljen. Onnan került ki a mult század második felének számos pénzügyi tekintélye ; többek közt a Fiumei Hitelbank igazgatója, a budapesti Giro- és Pénztáregylet vezérigazgatója, a bécsi Unionbank helyettes igazgatója, a milanói Societa Bancaria Italiana vezérigazgatója.
Az elért eredmények Eichberg Adolf főelemi iskolai tanító szervező munkásságát dicsérik, aki 1860-ban a kereskedelmi iskola igazgatója lett. Kegyelettel emlékezünk reá és munkatársaira: Bun Samu, Goldschmidt Dávid, Kellert Lajos és Wilhelm József tanárokra. Abban az időben fáradoztak ők a kereskedelmi szakoktatás megalapozásán, amikor hazánk ifjúsága még idegenkedett a kereskedelmi pályáktól.
A tőlük lerakott alapokon fejlesztette tovább az iskolát Bun Sámuel, aki 1868-ban Eichberg utóda lett. ő készítette elő és vitte keresztül a Trefort-féle iskolarendszer szellemének megfelelő iskolaszervezeti átalakítást. Az izraelita hitközség elöljárósága 1889. március 22-én határozta el, — a VKM pedig 1889. dec. 31-én 36.549. sz. a. kelt rendeletével hagyta jóvá, — hogy a kétévfolyamú kereskedelmi iskolát háromosztályú középkereskedelmi iskolává alakítja át. Ez a rendelet vezette be az iskola történetének második korszakát. A középkerés-kedelmi iskola első osztálya 1891. szeptember 1-én nyílt meg és 1899-ig a Zrínyi Miklós-utca 33. sz. épület első emeletén működött, 1899-ben pedig a Csengery-út 10. sz. épületbe költözött. 1893. január 24-én kelt 1876. sz. VKM rendelettel nyilvánossági jogot kapott, az
4
1893—94. iskolai évben megtarthatta első érettségi vizsgálatát is. 1895. óta felső kereskedelmi iskola a neve.
Az első világháború közepén az iskola vezetését dr. Villányi Henrik (1916—27.) vette át. Körültekintő, értékes egyénisége a leg-vészesebb időkben is biztosítani tudta a tanítás folytonosságát. 1920-ban a háromosztályos felső kereskedelmi iskolákat a VKM 160.500/1019. b.-12. sz. rendelete négyévfolyamú felső kereskedelmi iskolává változtatta.
1927. július 1-én Balog Dávid személyében nemes gondolkodású, kiváló szakember lett a nyugalomba vonult dr. Villányi Henrik utóda. Az ő igazgatósága idején élte át az iskola fennállása óta a legnagyobb válságot. Tanulólétszáma évről-évre csökkent, a mélyponton, 1933. szeptemberben 4 évfolyamba mindössze 96 tanuló iratkozott be. Az izraelita hitközség az iskola fenntartásával járó terheket tovább nem tudta vállalni, de a 76 év óta fennálló intézményét a köz számára meg akarta menteni, ezért az 1932. november 19-i közgyűlése egyhangú határozattal az iskolát Nagykanizsa megyei városnak ajánlotta fel. A városi közgyűlés 1933. március 3-án határozta el, hogy az iskolát városi kezelésbe veszi. Határozatát Zala vármegye kisgyűlése 1933. május 9-én jóváhagyta, a belügyminiszter pedig 1933. augusztus 5-én kelt 79.767/1933. V. sz. rendeletével az iskola átvételéhez szükséges engedélyt megadta. Az 1933—34. iskolai évet tehát az intézet városi kezelésben nyitotta meg. Ezzel az évvel kezdődik az iskola történetének harmadik korszaka.
A város jó gazdának bizonyult. Mindent megtett, hogy a hanyatlás tüneteit megszüntesse és a fejlődés alapfeltételeit megteremtse. A környék községi elöljáróságai révén a lakosság figyelmét felhívta iskolánkra, megalkotta az iskola szervezeti szabályzatát, az üres állásokat betöltötte, elegendő személyi és dologi ellátmányról gondoskodott. Az iskola tanári testülete is elkövetett mindent, hogy munkájával az iskola jó hírnevét öregbítse, a tanulmányi eredményt fokozza. Törekvéseit siker koronázta. Az iskoia látogatottsága évről-évre fokozódott, és íme, városi jeliegének 14. évében az osztályok száma az átvétel évéhez viszonyítva kétszeresére, a tanulólétszám pedig több mint háromszorosára emelkedett. A fejlődés azonban akadályokban is bővelkedett. Az 1940—41. iskolai év második felében az 1939. évi IV. t.-c. rendelkezései alapján az iskola igazgatójának és négy tanárának el kellett hagynia állását. Az igazgatást három évre a tanári testület legöregebb és legtapasztaltabb tagja, Surányi Gyula vette át, de a tanárok pótlásáról az országos tanárhiány miatt csak részben lehetett gondoskodni. A honvédelmi intézkedések is gyakran érintették az iskola életét. Épületét több esetben is katonai célokra foglalták le, a tanítás pedig idegenben: a piarista gimnáziumban, a városi zeneiskolában, a városháza nagy tanácstermében és magánházakban szétosztva folyt. Felszerelése azonban nagyrészt elpusztult, tanárai katonai szolgálatra vonultak be, Holló János kartársunk hősi halált halt, az iskolai évet is az 1944. október 26-án megjelent 9.700/1944. VKM. sz. rendelettel félbe kellett szakítani.
1945. április 14-én az orosz városparancsnokság kívánságára ismét megnyíltak a nagykanizsai iskolák. A kereskedelmi középiskolának a Ferenc-rend adott otthont. A rendház folyosóin, kertjében és udvarán folyt a tanítás és a Fehér teremben voltak az érettségi vizsgálatok. Tanárok és tanítványok az iskola iránt érzett önfeláldozó szeretetüknek számos szép példáját adták azokban a hetekben. Nekik
5
lehet köszönni, hogy tanszerek és bútorok nélkül, a földön ülve, a háborús izgalmaktól megviselve rendszeresen tanítottak és tanultak; így segítették előkészíteni a nyugalom és béke idejét.
Az iskola fennállásának történetében sorsdöntőén fontos volt 1945. év nyara. Akkor engedélyezte az 1945. évi augusztus hó 18-án kelt 36.935/1945. IV. ü. o. sz. Nagykanizsa város polgármesteréhez intézett belügyminiszteri rendelet a leánytagozat létesítését. Ugyanakkor a vallás- és közoktatásügyi miniszter 37.000/1945. sz. r. (Köznevelés 1945. évi 4. szám 18.1.) 11. pontja megengedte, hogy a jómagaviseletii és megfelelő előmenetelü leánytanulók a lakóhelyükön működő általános-, közép- és középfokú fiúiskolákban — ha helyben ugyanolyan fajú leányiskola nincs — rendes tanulóként beiratkozhatnak. A rendeletek alapján 78 rendes leánytanuló iratkozott be iskolánkba, és a 209 beiratkozott fiúnövendékkel együtt 287-re emelte az 1945/46. iskolai évben beírt tanulók létszámát. Innen számíthatjuk az iskola történetének negyedik korszakát.
Az új iskolai évet a nagykanizsai izraelita hitközséggel kötött szerződés alapján a Zrínyi Miklós-utca 33. sz. épületben nyitottuk meg. Ugyanott tehát, ahol iskolánk 1892—1899-ig működött. (A szerződést a városi, 1945. évi 82. közgyűlés 1945. december 31-éh 22.514/1945. sz. a. fogadta el, a vármegyei kisgyűlés 1946. június 5 én 4211/1946. sz. a. hagyta jóvá.)
Az 1946—47. iskolai évben még egy tagozattal, a felnőtt dolgozók kereskedelmi középiskolájával bővült intézetünk. Az önhibájukon kívül iskolái képzésben nem részesült felnőtt dolgozók középfokú iskolai és középiskolai tanulmányairól az ideiglenes nemzeti kormány 11.130/1945. M. E. sz. r. (Köznevelés 1945. évf. 11. szám 14. 1.) intézkedik. A helybeli dolgozók is nagy érdeklődést tánusítottak az új iskolatípus iránt; több mint százan kérték felvételüket az I. osztályba. Az Intézetünket fenntartó város újabb terheket vállalt népünk műveltségének emelése érdekében, amikor a dolgozók kereskedelmi középiskolájának megnyitására kért és kapott engedélyt a kereskedelem-és szövetkezetügyi minisztériumtól. (Áz engedély kelte: 1946. június 7., száma: 24.150/1. 4./1946.)
A dolgozók kereskedelmi középiskolájának fejlesztésében részt vesz a Magyar Amerikai Olajipari Rt. is; viseli ugyanis az 1947. nyári tanévben megnyílt új I. osztály fenntartásának a költségeit.
Továbbfejlődik az iskolánkkal kapcsolatos női kereskedelmi szakiskola is. (Engedélyezésének száma: 79.907/1906. szeptember 27., továbbá az 1946. június hó 12-én kelt 4474/1916. sz. főigazgatói rendelet 622-0-45/1929. VKM. és az 52.041/1935. V. 2. ü. o. VKM. sz. r.)
Az iskola fejlődésének tetőfokát ebben az iskolai évben érte el: 11 osztállyal (kereskedelmi középiskola: 8, dolgozók tagozata: 2, női kereskedelmi szakiskola: 1 osztály), és 21 tanárral működik. (A beiratkozott tanulók száma: 313 -f 66 + 21 = 400.
A tanári testület még nem teljes. Sok az óraadó tanár, több rendes tanári állás pedig betöltésre vár. Az épület is kicsi a középiskola és a szakiskola összes osztályának befogadására, ezért a kereskedelmi középiskola két osztályának tanítása délutáni órákban folyik.
Sok nehézséggel kell még megküzdenünk, de érezzük, hogy a fejlődés alapfeltételeit biztosítottuk, és reményekkel tekinthetünk az
egyszázados évfordulótól elválasztó utolsó évtized felé.
* * *
6
A kereskedelmi szakoktatás eddigi főigazgatói : dr. Sásdy Schack Béla (1889—1913), Kirchner Béla (1913—1923), dr. Trautmann Henrik (1923-1926), Kritza István (1926-1928), dr. Szakáll Zsigmond (1928-1936), dr. Liber Béla (1936—1941), dr. Simon László (1941-1945), dr. Sulyok Kálmán (1945-46), dr. Vincze Frigyes (1946—).
Iskolánk eddigi igazgatói: Eichberg Adolf (1857—83), Bun Samu (1883—1916), Villányi Henrik (1916—27), Balog Dávid (1927-40) Surányi Gyula (1940—1943), dr. Borsa Béla (1943—).
Iskolánknál eddig működött rendes és helyettes tanárok: Abádi Jakab (1925—40), Balog Dávid (1902-27), Beke Ferenc (1932—), dr. Borsa Béla (1933-43), Dévényi József (1936—), Domány Ármin (1899—1932), Elek Mór (1910-22), Holló János (1937—45), Kárpáti Manó (1892—99), Kósa Lajos (1940—), Koronczay Lászlóné Major Gizella (1945—46), Kiironya István (1940—), Licsák József (1945—), Markovits Dávid (1900—10), Marosi Géza (1922—41), Meződy Jánosné Brónyai Anna (1945—), Molnár Sándor (1946—), Nádor Simon (1920—41), Somosi Vilmos (1892—1901), Surányi Gyula (1923-40), dr. Szabó Lajos (1922—23), dr. Szűcs Lászlóné László Gabriella (1945—), Vidor Salamon (1891—97), dr. Villányi Henrik (1896—1916).
Iskolánknál eddig működött óraadó tanárok: Balla Mózes (1896), Bencze László (1922—23), dr. Béres Sándorné Radó llse (1945—46), Biba Sándorné Horváth Mária (1941). dr. Bittera Zoltán (1940), dr. Daka Mihályné Mészáros Auguszta (1941—), Deák János (1942—43), dr. Desseő Mihály (1942-43), Farkas József (1920), Farkas Judit (1946—47), Gadányi Miksa (1941-44), Gáspár István (1943—45), Gestetner Jenő (1919), dr. Halász Pál (1920—23),) Hévizi János (1891), Hoffmann Mór (1891-92), ifj. dr. Horváth József (1943—45), Iváncsits Mária (1945—), Ivankovits Ferenc (1940—41), Jellinek Márk (1914-18), Kalcsok Leó (1894 -98), Karcag Rezső (1924). özv. Kalocsay Ferencné dr. Magyar Erzsébet (1943—44), dr. Kappa Elek (1944), Kertész József (1914—18), Kerecsényi Erzsébet (1944—45), Kozár Ferenc (1891 ~ 93), Krámer Lajos (1916-31), dr. Kováts Anna (1944—45, 1946—), dr. Koltai Miklósné Bertin Margit (1946—47), László Vilmos (1915-19), Lázár Artúr (1932-37), dr. Lengyel János (1941), Mácska Lajos (1891—92), Molnár Antal (1943—44), Müller Vilmos (1899), Németh János (1943-) dr. Neumann Henrik (1928-40), dr. Ney Hugó (1921-22), Niessner Viktor (1922—31), Perger József (1898), dr. Pillér Ernő (1946—), dr. Pintér Dénes (1946—), Poór János (1893—95), Rácz Lajos (1914—18), Rácz Alajos (1942-43), dr. Rosenberg Mór (1893-1931). Santora Mihály (1940), Schultz Ernő (1898), dr. Schwarz Adolf (1892-95), Somlai Magda (1945-46), dr. Sörlei József (1946—). Surányi Gyula (1943—44). dr. Szabó István (1924-27), Szikrai Ferenc (1941), Szőllősi Arnold (1901), Szőnyi László (1940), Telegdi Bernát (1932—33), dr. Tardos László (1943-44), dr. Varga Lászlóné Szandtner Margit (1944—45), Vegele Károly (1924—25, 1941—42), Vermes Aladár (1927—41), dr. Vida Tibor (1945-46), dr. Varasdy
László (1941—42), dr. Vörös Cyril (1897—98), Wery Hugó (1917—18).
• * * *
Benépesedési adataink 1894-től maradtak fenn. Beiratkozott 4347 tanuló, érettségi vizsgálatot tett: 1677 tanuló.
Ebben az évben pünkösd vasárnapján a 60, 25, 20 és 10 évvel ezelőtt végzettek találkozóra gyűltek össze.
7
Igazgatói jelentés az 1946—47. Iskolai évről.
I. Az iskolai év ügyrendje.
Az 1946—47. iskolaév ügyrendjét a magyar kereskedelem- és szövetkezetügyi miniszter úr 20.672/1946. I. 4. sz. rendelete szabályozta.
Pontosabb események a következők voltak:
Július 15—16—17-én és augusztus 29—30—31-én beiratások, 28-29-én javité-,pótló- és különbözeti vizsgálatok; 29-én alakuló értekezlet. Szeptember 1-én az iskolai év ünnepélyes megnyitása; 2-án a tanítás megkezdése; 13-án mintatanítás a mindennapi kérdések köréből (Beke Ferenc, 111/A osztályban); 23-án az I. félévi módszeres, valamint nevelési tárgyú értekezlet, (előadó: Beke Ferenc); 26—27-én általános iskolai kirándulás városunk környékére. Október 9—10—11-én és 21-én valamint november 30-án a Magyar Pedagógusok Szabad Szakszervezetének átképző tanfolyamai a helybeli és vidéki nevelők részére; 13-án közös szülői értekezlet; 16—17—18-án dr. Szondi László tanulmányi felügyelő látogatása; 19—20-án Szent Margit ereklyéinek ünneplése. November 4-én takarékossági nap; 18—19-én mintatanítások (dr. Borsa Béla német, III/A, Kósa Lajos: Közgazdaságtan IV/B, Licsák József: német III/B, dr. Pillér Ernő: magyar I/B); 24-én I. félévi ellenőrző és a dolgozók kereskedelmi középiskolájának I. félévi osztályozó értekezlete. December 1-én a leánytanulók szüleinek értekezlete; 11-én rendkívüli tanári értekezlet a mindennapi kérdések tanításával kapcsolatban. Január 12-én első műsoros délután az Iparoskörben; 16-án I. félévi osztályozó értekezlet. Február 2-án második műsoros délután az Iparos-körben ; 9-én a kereskedelmi középiskolai és a női kereskedelmi szakiskolai II. félévi módszeres, valamint gazdasági tárgyú (előadó: Farkas Judit), továbbá a dolgozók kereskedelmi középiskolájának II. félévi osztályozó értekezlete; 11-én a dolgozók kereskedelmi középiskolájának záró és alakuló értekezlete; .12—13—14-én beiratás a dolgozók kereskedelmi középiskolája nyári tanévére; 15-én a dolgozók kereskedelmi középiskolája nyári tanévének ünnepélyes megnyitása; 24—25-én Pa-taky Lajos városi képviselő, felügyelő bizottsági tag látogatása. Március 26—27—28-án lelkigyakorlatok (a fiúkét Gellért József polgári fiúiskolái hittanár, a leányokét Ther József leányliceumi hittanár vezette); 29- én dr. Sörlei József iskolaorvos előadása a tuberkolózisról. Április 27-én II. félévi ellenőrző értekezlet. Május 7-én összefoglaló a IV. osztályokban ; 8-án kezdődtek osztályvizsgák a IV. osztályokban; 15-én a IV. osztályok osztályozó értekezlete: 16—17—19—20-ánérettségi írásbeli dolgozatok; május 23—26-án angol ipari kiállítás a kereskedelmi középiskola, a Koksz és az Ipartestület rendezésében; május 27-én értekezlet az Írásbeli vizsgálatok lefolyásáról és a dolgozatok eredményéről, I. félévi osztályozó értekezlet a dolgozók kereskedelmi középiskolájában. Június 8—12-én a szakiskola vizsgadolgozatai; 14-én a tanítás utolsó napja a kereskedelmi középiskolában; tanévvégi vizsga a szakiskolában; 16—17—18—19 én a ÍV A osztály érettségi szóbeli vizsgája, 19-én 20—21—23-án a IV/B osztály érettségi szóbeli vizsgája; május 17—24-én I., II., III. osztályban osztályvizsgálatok. Június 24-én évvégi osztályozó értekezlet. Június 29-én Te Deum, bizonyítványosztás, záró értekezlet
8
1. Ase iskola külső rendje.
Épület és bútorzat. Az iskolaépület a mostani viszonyok között sem elégíti ki a szükségleteket, mert a gépírótermen kivül mindössze hat tanterme van, de sem tornaterme, sem a bejáró tanulók részére napközi otthona nincs. Folyosói is aránylag keskenyek, elegendők azonban arra, hogy rossz idő esetén a tízperces szünetekben a leánytanulókat falai közé fogadják, a fiútanulók pedig a boltíves kapualjban tartózkodhatnak. A tantermek szellőztetését tehát zavartalanul végre lehet hajtani. — Az épületnek ugyan kiküszöbölhetetlen hiányai vannak, mégis sokkal alkalmasabb a nevelés céljaira, mint a régi, Csengery-utcai iskolaépület. Tantermei megfelelőek, tágasak, világosak, frissen festettek, télen gázzal kellemesen fűtöttek, pormentesek, tiszták.
Ebben az iskolai évben kereken 5000 forintot költöttünk írógépek, padok, táblák és fogasok beszerzésére, illetve a meglevők kijavítására-A legszükségesebb bútorokkal és felszerelési tárgyakkal már elláttuk az iskolát, az elkövetkező években azonban még sok mindent kell pótolnunk. Főképpen írógépekre, térképekre, osztályszekrényekre, székekre és hulladékkosarakra van szükségünk. Nagy a hiány a természettani és az áruismereti szertár állományában is. Régi szertári felszerelésünk teljesen megsemmisült, a legszükségesebb kémiai szereket dr. Gráf László tanár úr, a MAORT vegyészeti osztályának vezetője ajándékozta intézetünknek. Nemes cselekedetéért hálás köszönetet monduak.
Virágdísz, magyar címer, nemzeti nagyjaink képei, osztálykirakatok, állandó szemléltetésre szolgáló szekrények sem hiányozhatnak a jövő évben iskolánkból.
2. Az iskola belső rendje.
A) Hatóságok.
Az intézet fenntartója Nagykanizsa megyei város.
A fenntartó részéről illetékes hatóság az iskola felügyelő bizottsága.
Elnöke: Varga József polgármester.
Előadója: dr. Borsa Béla igazgató.
Jegyzője: Küronya István keresk. középisk. tanár,
Tagjai: Bóri Ferenc magántisztviselő,
dr. Eichner Árpád bankigazgató,
Husz József az Ipartestület elnöke,
Pataki Ferenc gazdálkodó,
Siklósi János MAORT tisztviselő,
Tóth József a KOKSZ elnöke.
Vass Imre nyug. rendőrtisztviselő.
Tanulmányi tekintetben iskolánk a magyar kereskedelem- és szö-vetkezetügyi minisztérium vezetése alatt áll.
9
Miniszter: Rónai Sándor.
A kereskedelmi szakoktatási szakosztály felülvizsgálója: Pehr Sándor miniszteri osztálytanácsos.
A szakosztály vezetője: Jobb Ferenc állami keresk. középiskolai igazgató.
Kereskedelmi szakoktatási főigazgató: dr. Vincze Frigyes egyetemi magántanár.
A tanári testület 21 tagból áll. Ezek közül 1 igazgató, 5 rendes tanár, 1 testnevelő tanár, 2 óraadó irásoktató, 5 főfoglalkozású óraadó tanár, 2 más intézetből való óraadó tanár, 4 óraadó hitoktató, 1 egészségtanár, iskolaorvos.
Személyi változások. Dr. Bánáss László veszprémi megyéspüspök úr a hitoktatást Gyarmathy Elemér hittanárra bízta. Az egészségtanórák ellátását dr. Sörley József orvos vállalta. Koronezay Lász-lóné Major Gizella A) szakos áll. tanárt a kereskedelem- és szövetkezetügyi miniszter úr Zalaegerszegre helyezte át. Eltávozott Somlai Magda A) szakos alapvizsgás tanárjelölt óa. tanár is.
Az osztályok szaporodása a következő óraadó tanárok alkalmazását tette szükségessé: Farkas Judit, dr. Koltay Miklósné Bertin Margit, dr. Kováts Anna, dr. Pillér Ernő.
Beke Ferenc r. tanár a VII. fiz. osztályba lépett elő (24.749/1947. K. Sz. M. sz. r.).
Kósa Lajos r. tanár, igazgatóhelyettes a IX./l. fiz. osztályból a VI1I./3. fizetési osztályba lépett elő.
Küronya István r. tanárt a kereskedelmi szakoktatási főigazgató úr az 1838/1945-46. sz. rendeletével az 1946-47. isk. évre általános tanulmányi felügyelettel bízta meg.
10
1
B) Tanár» testület.
j Sorszám A tanár neve képesítése, alkalmazásának minősége Szolgálali éve Mely tárgyakat, J iök
! összesen ennél 8Z intézetnél mely osztályban, heti hány órában tanított Heti őr; szám Osztályfői Jegyzet
1 Dr. Borsa Béla oki. középisk. és keresk. isk. magyar-német sz. r. tanár, igazgató 14 14 n: IV/B-5, 1: IV/B-3 11: Dt I.-3, Dny I.—3, Dny II.-3 in: Dt I.-3, Dny I.-3,Dny IT.-3 8 (Dt-6) (Dny-12) A sport és segítőegyesület elnöke, tandíjkezelő
2 Beke Ferenc oki. keresk. középiskolai A/sz. rendes tanár, oki. gépirástanitó 15 15 k: II/B-2, III/A-3, IV/B-3 g.i: HI/A-4s 1II/B-4 gy: III/A-2, II1/B-2 mk: III/A-1 1: Dt 1.-2, Dny 1.-2, Dny II.-2 k: Dny I.-2 21 (DI-2) Dny-6) m/A Dny 1. A segítőegyesület és gyorsírókor vezetője
3 Dr. Daka Mihályné Mészáros Auguszta oki. középisk. és keresk. isk. B/sz. óa. tanár 8 G mk: I1I/B-1 sz: 1II/B-4, IV/A-3,1/A-6, IV/B-3 sz: Dny 1.-4 17 (Dny: 4) Ill/B
4 Farkas Judit C/szakos szakvizsg. tan. jelölt, óraadó tanár 1 1 k. i.: I/A-3, l/B-3 gy: I/A-2, l/B-2, II/A-2 gj: 1I/A-2, Il/B-2 16 —
5 Gyarmathy Elemér óraadó rkat. hittanár 3 1 h: I/A-IV/B: 16 h: Dt l-l, Dny I.-1L: 2 16 (Dl-1) (Dny-2) — A kongregáció vezetője
6 Halász József óraadó izr. hitoktató 11 2 h: H/A-IV/B-2 2 —
7 Ivánesits Mária gépírásoktató, óraadó tanár 12 2 g: 1I1/B-2, Dt 1.-4 Dny I.-2 2 (Dl-4) (Dny-2) —
8 Dr. Koltay Miklósné Bertin Margit gépfrásoktató óraadó tanár 1 1 I A-3, l/B-3, 1I/A-6, Il/B-6, III/A-3 21 —
9 Kósa Lajos oki. ker. középiskolai A/sz. r. tanár 10 7 k: II/A-2, I1I/B-3, IV/A-3, Dt I.-2, Dny 11.-2 gy: II/B-2 gj: IV/A-5, IV/B-5, mk: IV/A-1 21 (öl: 2) Dny:2) IML Értekezleti jegyző, igazgatóh.
10 Dr. Kováts Anna történelem, földrajz sz. oki. gimn. tanár 2 2 t: I/A-IV/B-16, Dt 1-2 I/B-4. Dny I.-II.-4, f: 20 (Dl:2) (Dny:4) Dt 1. Dny II. A történelmi szertár őre.
11 Klirouya István oki. keresk. középiskolai C/sz. r. tanár 13 8 f: I/A-4, II/A.-II/B-12, Dt I-Dny 1.-I1.-8 v: III/A-III/B-6, IV/A-iVB:6 mk: IV/B-1. 23 CDI:3) (Dny: 6) ÍV/B Ált. tanúim, fel. ügy. földr.,-áru-ismert.,-vegytani szrt. őre
11
Sorszám | A tanár neve képesítése, alkalmazásának minősége ! •• <" líl I összesen 3 1 i ennél az = £ j ! intézetnél = 1 Mely tárgyakat, mely osztályban, heti hány órában tanított Heti óra- II1 szám í Osztályfőnök 1 Jegyzet
12 Horváth Olivér úa. evang. hitokt. h: l-IV-2 2 —
13 Licsák József oki. német-francia sz. r. tanár 3 2 n : H/A, II/B, 1II/B, IV/A-20 1 : IV/A-3 mk: II/A-1 24 II/A A diákkaptár vezetője
14 Mezödy Jánosné Brönyai Anna oki. számtan-fizika sz. r tanár 12 2 sz : I/B-6,11 A-4,11 B-4, III/A-4, Dt 1-4, Dny 11-4 mk: l/B-1 19 (01: 4) (Dny:4) 1/B
15 Molnár Sándor oki. testnevelési r. tanár 5 2 tn : 1-1V-16 mk: I\'A-l 17 l/A A sportkörvezetője, sportközi szrt. őre
16 Németh János o 1. énektanltó, óa. tanár 14 3 é : I/B, III/A, III/B-3 3 — Az ifjúsági énekkar vezetője
¡17 dr. Pillér Ernő oki. gimn. magyar-német he. gimn. 6a. tanár 1 1 m : l/A-3, l/B-3 n : I./A-5,1 B-5. 1II/A-5 21 — Az önképzőkör fiú tagozatának vezetője, ifj. kvt. őre
18 dr. Pintér Dénes oki. gimn. számtan-tizika sz. úa. tanár 35 1 tt: Il/A, H/B-4 Dny 11-2 4 (Dny:2) — Természettani szrt. őre
19 Pomothy Dezső óa. ref. bitoktató 7 7 h: I/IV-2 2 —
20 dr. Söriey József iskolaorvos, egészségtanát1 óa. tanár 1 1 e: l/A, l/B-2 2 — Iskolaorvos
21 dr. Szűcs Lászlóné László Gabriella oki gimn. magyar-német sz. r. tanár 8 4 m: ¡l/A, II/B, III/A, 1II/B, IV/A, 1V/B-18 mk: 1 l/B-1 19 II/B Az önképzőkör leánytagozatának vez; tan. kvt. őr
Irodai alkalmazott: Nagy Lívia. Iskolaaltiszt: Horváth István.
Rövidítések :
Hittan: h, magyar nyelv és irod.: m, történelem: t, földrajz és áruism.: í, német nyelv és levelezés: n, számtan: sz., természettan: tt, egészségtan: e, gazdasági és jogi ism. gj, testnevelés: tn, könyvvitel: k, gyorsírás: gy, gépírás: g, kereskedelmi levelezés: 1, mindennapi kérdések: mk, kereskedelmi ismeretek: ki.
Dolgozók téli iskolaéve: Dt, dolgozók nyári iskolaéve: Dny.
12
3„ Otet® és neveli munka.
AJ \'Festi nevelés és iskolai egészségügy.
A testnevelés tornaterem hiányában szép időben szabadtéri testedző játékokra korlátozódott. Az iskolai testnevelés célját a testi egészség megóvásában láttuk és igyekeztünk elméleti oktatással is az egészségtan és a testnevelési órákon az egészség védelmének szükségességét növendékeinkben tudatossá tenni.
Egészségi állapot. Az elmúlt iskolai év folyamán célunk volt érdeklődést kelteni a tanulóinkban egészségük, szervezetük és azok betegségei, valamint a testápolás iránt. Az első osztályokban hetenkint, a magasabb osztályokban pedig havonként tartott egészségtani előadásokban ismertettük — igen sokszor a tanulók kívánságának megfelelően — általában és részleteiben az emberi szervezetet, a tápanyagokat, a vitaminokat, a hormonokat, a heveny és idült fertőző betegségeket, az ellenük való egyéni és hatósági védekezési módokat. Az elméleti tanításon kiviil minden alkalmat megragadtunk arra, hogy mind a szülőket, mind a tanulókat felhívjuk és figyelmeztessük arra, hogy az iskola olyan gyülekezőhely, ahová a város és a környező falvak minden részéből járnak tanulók és igen alkalmas járványos betegségek behurcolására és terjesztésére. Talán ennek a járványoktól és fertőző betegségektől való félelemnek köszönhető, hogy a városban vörheny, kanyaró, járványos fültőmirigygyulladás sok riadalmat okozott és iskolák bezárását okozta, de iskolánkban ezek a betegségek vagy egyáltalában nem, f ültőmirigy lob pedig csak szórványosan, 3 esetben, egészen enyhe f< rmában fordult elő.
Itt mondunk köszönetet Kiss József dr. tüdőgondozóintézeti vezetőorvos urnák, aki sok gümőkórra gyanús tanulónkat vizsgálta meg a legnagyobb körültekintéssel és mindenben készséggel volt segítségünkre.
A gümős fertőzésekre való hajlamosságot elősegítő körülmény, hogy tanulóink igen nagy része nem éri el a kellő súlyt korához képest. A fiutanulók között a kellő súly alatt van 45%, a leányoknál pedig 53%.
Az idült fertőző betegségek közül az egyiptomi szembetegség, a trachoma egyetlen esetben sem fordult elő iskolánkban.
Tanulóink fogazata igen elhanyagolt állapotban van. Csupán 20 %-ban találtunk ép, illetőleg teljesen helyreállított fogazatot. Ez a körülmény igen elszomorító kilátásokat ad a jövőre.
Nagyon célszerű lenne, ha a szülők gyermekeik fogazatát a nyári szünet aiatt teljesen rendbehozatnák, hogy a jövő iskolaévben ezzel is fokozódnék iskolánk egészségkultúrája.
A tanulók ruházata és testi tisztasága sem kielégítő. Kérjük a szülőket, hogy szorgalmazzák a minél gyakoribb fehérneműváltást és ellenőrizzék, hogy gyermekeik gondosan tisztogassák ruházatukat.
A fiutanulók egy része már háborút járt, sokszor helytelenül felvilágosított fiatalember. Igyekeztünk helyes irányba terelni gondolt kozásukat, nem elvont kérdések tárgyalásával, hanem az életből vet-példák megismertetésével.
Kitűzött célunkat, az egészséges életre nevelést, reméljük, megközelítettük. Óhajtjuk, hogy a következő iskolai év folyamán ismét előbbre haladjunk egészségkultúránk növelésében.
13
ffj. Szellemi nevelés. a) Tanításterv.
A 62.500/1940. V. 2. VKM. sz rendelettel kiadott tanításterv, valamint az ezt módosító 33.641/1946. I. 4. KSzM. sz. r. (625 1946. augusztus 29.) és a 35.422 1946. I. 4. KSzM. sz. (652 1946. szept. 5.) rendelet utasítása szerint íolyt a tanítás. A végrehajtott változások a következők: 1.) Minden tanuló csak egy idegen nyelvet tanul. 2.) Az 1.11. III. osztályban a számtan két részre vált: kereskedelmi számtanra és mennyiségtanra (heti 2—2 órában). 3.) Az egészségtani ismereteket a IV. osztály helyett az I. osztályban kell tárgyalni. 4.) A kereskedelmi ismeretek óraszáma az L osztályban heti 2 óra helyett 3 óra. 5) Új tantárgy a II. és a 11!. osztályban a közgazdaságtan, a IV. osztályban pedig a jogi ismeretek. 6.) A jogi ismeretek II. osztályos anyaga a HL osztályban, a III. osztályos anyaga a IV. osztályban kerül tárgyalásra. 7.) A gépírás heti óraszáma az I. osztályban eggyel csökken, a II. osztályban pedig eggyel emelkedik.
Az előírt tananyagot minden osztályban a kellő időben elvégeztük.
Különös gondunk volt arra, hogy egységes didaktikai és metho-dikai eljárást honosítsunk meg iskolánkban. Egymás órait gyakran látogattuk, majd pedig — mint a leghatásosabb eszközt — megvalósítottuk a mintatanítások rendszerét. A mintatanítások eredményeit a módszeres értekezleteken beszéltük meg, s ahol módszertani, előadás-beli vagy más jobbítás volt kívánatos, iparkodtunk bevezetni. Sűrű megbeszélés tárgya volt értekezleteken és értekezleteken kívül a tanítás mentől konkrétabb, mentől érzékelhetőbb módja, mert a kézzel-foghatóság hiánya — úgy láttuk — sok tanulónál elesettséget, kifáradási hoz létre, az pedig egyre nagyobb elernyedéssel jár.
A tanulóifjúság többsége megértette a tanári testület célkitűzéseit és nem szolgalelkűséggel félelemből, hanem erkölcsi engedelmességgel szabad elhatározásból követte azokat. De vannak még, akik ki-kirúgnak a hámból, az önlegyőzés eshetőségeit nyugtalan szenvedélyességük testet-lelket megőrlő hatásai rontják; nemes, emberséges, okos minden megalázkodástó! ment erkölcsi fegyelmezettség helyett gyermekiesen naiv peturkodás: az igazság félreismerése, hősködő hangoskodás, semmi önismeret és emberismeret nyilatkozik meg bennük.
Néhány zabolátlan, lelke mélyén zűrzavarral küzdő gyermekünk mellett azonban szép számmal akadnak olyan tanítványaink is, akiknek jelleme épületes, jó példa ifjúnak — öregnek egyaránt. Az önnevelés eszköze volt a Il./a. és IV./b. osztályokban tanév elején kisérletképen megvalósított önkormányzat. A tanulók szabad választással megválasztották az önkormányzat elnökét, fegyelmi, tanulmányi, mulasztásügyi és szociális bizottságokat alakítottak, s ezek keretén belül igyekeztek diákéletük kérdéseit megoldani.
Az iskola új légkörének kialakításához hozzájárulnak a vegyes osztályok is. Immár második évben kellett vállalnunk a serdülő korban lévő fiúk és leányok egyiittnevelésével járó felelősséget. Legfontosabb feladatnak tartottuk a valláserkölcsi szilárdság fokozását, az akarat állandó edzését és gyakorlását.
Növendékeink vezetésében a szülőktől sok segítséget nem kaptunk; sőt, különösen leánytanulóink szülei gyakran nehezítették az iskola munkáját. — Őszinteséggel leginkább csak látogatásaink alkalmával otthonukban találkoztunk ; a jövőben gyakrabban kell tehát környezettanulmányt végeznünk.
14
b) Ifjúsági egyesületek működése.
Az Ifjúsági Segítőegyesület. Segítőegyesületünk kellő anyagi eszközök hiányában nemes hivatását alig teljesítheti. Működésünk ezért csak tankönyvek kölcsönadására szorítkozik. Bevételünk csupán a tanulók tagsági díjaiból volt, ezt teljes egészében tankönyvek vásárlására fordítottuk; 99 drb tankönyvet szereztünk be.
A Deák Ferenc Önképzőkör 1946. szeptember 20-án alakult meg 54-szer. A tisztikar tagjai: Tanárelnök: tlr. Pillér Ernő; ifjúsági elnök,: Szemes György IV.-A o. t.; ifjúsági alelnök. Horváth Ferenc III. A o. t.; főjegyző: Szekszárdi Dezső IV./A o. t.; titkár: Vargha Endre III./A o. t.; főkönyvtáros: Boros Gábor ÍV.\'A o. t.; könyvtárosok: Baj György III./A o. t.; Varga Ottó IIL/A o. t.; Gaál Béla ÍV./A o. t.; Kuba Endre IV./A o. t. A teljes 10 hónapot felölelő tanévben az önképzőkör a megszokott békebeli keretben fejthette ki ismét működését. Az év folyamán 1 alakuló, 9 rendes és 1 záróülés volt. Okt. 6-án kegyeletes díszgyűlést rendeztek aradi vértanúink emlékére; márc. 15-én pedig a márciusi ifjak szellemében indultak neki az 1947—48-as jubiláris évnek. Megalakították a 48-as bizottságokat; a város hivatalos ünnepélyén szerepelt szavalókórusával. A magyar köztársaság megalakulásának második évfordulójáról és Tildy Zoltán köztársasági elnök névünnepéről ugyancsak díszgyűlés keretében emlékeztek meg.
Az önképzőkör jellegének megfelelően kettős tevékenységet fejtett ki: általános műveltséget és szakismereteket adott. Ezért önképzőkörünk nemcsak egyoldalúan irodalmi vonalon működött, hanem a kereskedelmi ismeretek, a közgazdaságtan, az áruismeret és a fizika-kémia körébe tartozó előadásokat is tűzött műsorra. Az 1940/1946-47. főig. sz. leirat szellemében ismertettük a demokrácia feladatát áz ország újjáépítésében és ankétszerű megbeszélések keretében tisztáztuk ezzel kapcsolatos teendőinket. Az emiitett főigazgatói leiratban közzétett országos pályázaton („Demokratikus törekvések a magyar történelemben") több tagunk vett részt. A szakosztálygyűlések biztosították a teheiségek több irányú kibontakozását. Az alábbi szakosztályok működtok:
Irodalmi szakosztály. Tanárelnök: dr. Pillér Ernő. Ifjúsági elnök: Szemes György IV./A o. t. Az előadások tárgyukat nagyrészt az újabb magyar irodalom tárgyköréből merítették. Szavalóink a modern magyar líra fémjelzett alkotásaival — főként Ady, Kosztolányi, J\'zsef Attila — verseivel léptek porondra. Szavalóversenyünkön mind a kötelező (Vajda János: Őszi tájék), mind pedig a szabadon választott versek előadásában Szekszárdy Dezső IV./A o. t. bizonyult a legkivá-lóbbnak. Az évi műsorból különösen kiemelkedett Szabó János 1V./B o. t. világirodalmi előadássorozata (Dante, Shakespeare, Goethe). A Mik-száth-centennáriumról és a százéves Toldiról is megemlékeztünk gyűléseinken. A szakosztály tagjai lelkesedéssel kapcsolódtak be a Pécsett működő Dunáníuli Tudományos Intézet munkakörébe. Dél-Zala és Göcsej népmesekincsének megörökítésére vállalkoztak és 22 népmesét, mondát, anekdotát jegyeztek fel megközelítő fonetikus hűséggel. Az így összegyűjtött anyagot az említett tudományos intézet rendelkezésére bocsátottuk. A nyár folyamán a gyűjtőmunka kiszélesítése, újabb népi „mesefák" felkutatása tovább folyik.
Levelező szakosztály. Tanárelnök: dr. Pillér Ernő. Ifjúsági elnök: Horváth Lajos IV./B o. t. Már a tanév elején sikerüli megteremtenünk a kapcsolatot a Kopenhágában, dr. Sven Knudsen vezetése alatt mű-
15
ködő nemzetközi diáklevelező-központtal. Tanulóink 149 külföldi címmel leveleznek a következő országokban: Anglia: 40, Argentina: 1, Ausztria :
1, Belgium: 6, Dánia: 24, Dél-Afrika: 1, Finnország: 16, Franciaország:
2, Hollandia: 15, Izland: 2, Jugoszlávia: 3, Norvégia: 11, Oroszorsz.: 3, Svájc: 4, Svédország: 10, U.S. A.: 10.
Sakk-Szakosztály. Tanárelnök; dr. Pintér Dénes, ifjúsági elnök: Pandúr Károly IV/A o. t. A szakosztály ebben az évben is élénk tevékenységet fejtett ki. A november hó folyamán megtartott háziverseny alkalmával Laposa Imre III./B o. t. lett az intézeti sakk-bajnok; a városi sakkversenyen ugyancsak ő második helyezést ért el.
Kanizsai Dorottya Önképzőkör. A nagykanizsai városi kereskedelmi középiskola leánytagozatának ebben az iskolai évben alakult meg először az önképzőköre. Az alakuló gyűlést 1946. szeptember 20-án tartotta. A tisztikar tagjai: Tanárelnök: dr. Szűcs Lászlóné, ifjúsági elnök: Keskeny Aranka IV.¡B o. t., alelnök: Samu Márta III./Bo.t., főjegyző: Kis Péter Irén IV./B o. t., titkár: Gombos IldikóJ1I.IB o. t., főkönyvtáros: Csere Ibolya IV.¡B o. t.,\'könyvtárosok: Áts Erzsébet, Czimmerrnann Éva III./B o. t. Hegedűs Magda, Horváth Margit II./B. o. t.
Az önképzőkör az év folyamán tartott 1 alakuló, 8 rendes és 1 záró gyűlést; a díszgyűléseket az önképzőkör fiútagozatával együtt rendezte. A gyűléseken főként irodalmi és közgazdasági vonatkozású előadások, felolvasások hangzottak el. Nagy sikert aratott 2 farsangi vidám estünk, amelynek tiszta bevételét az iskolai szertárak és felszerelések kiegészítésére fordítottuk.
Gyorsírókör. Tanárelnök: Beke Ferenc. Körünk a gyorsírástanítás eredményének biztosítása, valamint a gyorsírás iránti érdeklődésnek a tanulókban való felkeltése s fokozása céljából ebben az évben ismegalakult.
Rendes tagul jelentkezett 31 tanuló. A tagok kezdők és haladók csoportjába osztva, Horváth Imre és Szemes György IV. oszt. tanulók vezetésével hetenként egy-eg£ órában gyakoroltak. A rendes gyakorló órákon kívül kéthavonként házi versenyt is rendeztünk. A megtartott versenyek alapján a következő eredményt érték el a versenyzők: haladók közül 1. Künzel Magda (szakisk.), 2.-Strém Julianna, (szakisk.) 3. Skodnik Aranka (111. b. oszt.), kezdők közül: 1. Horváth Ferenc (111-a. oszt.), 2. Gyöngy Miklós (II. oszt.) 3. Fáth Lajos (111-a. oszt.)
Sportkör. A nagykanizsai városi kereskedelmi középiskola sportköre (827. sz.) 1946. szeptember 12-én alakult újjá. Tiszteletbeli elnöke: dr. Borsa Béla igazgató, vezetőtanára • Molnár Sándor. A felmentett tanulók száma: 14. A sportköri foglalkozás heti óraszáma: 4 óra. Működő szakosztályok: (fiúk) labdarúgás,,atlétika, kosárlabda, asztalitenisz ; (leányok); kosárlabda, asztalitenisz, korcsolya. Az intézetnek sem tornaterme, sem játékra alkalmas udvara nincs. A tanulók a Nagykanizsai Vasutas Torna Egylet és a MAORT sporttelepen gyakorolnak. Eredmények : helybeli Sáska Barátság Sport Egylet ellen 11:2; Lovászi II. csapata ellen 3:1; csurgói gimnázium ellen 4:2 arányú győzelmek. Április 5-én, a felszabadulás évfordulóján váltófutásban vettünk részt, második helyezést érttink el. Május 8-án Csurgón a helybeli gimnázium labdarugócsapatát 4:2 arányban győztük le. 25-26-án a Budapesten megrendezett Országos Középiskolai Atlétikai Bajnokságon Kollmann Pál II./A oszt. tanuló 100 m. síkfutásban második helyezést ért el nehéz küzdelemben. A június 8-án megrendezett Középiskolai Országos Birkózó Bajnokságban Sasvári István II./B o. tanuló országos bajnokságot nyert a pehelysúly-
16
ban, Haszon János I./A o. tanuló 2. helyezést ért el a középsúlyban, Kakrik Vendel II./B o. tanuló 5. helyezést a váltósúlyban.
Örvendetes gyarapodás történt a sportkör felszerelésében. A labdarugó csapatunk cipő kivételével teljes felszerelést és két labdát kapott.
Diákkaptár. Diákkaptárunk tagjai legszebben az elmúlt nyáron működtek, amikor a 3199/1942— 43. főig. sz. r. szellemében 34 tanuló kapott munkát és összesen 5.110 forintot, 23 5 q gabonát, 2 malacot, 10 kg dohányt, 1 pár cipőt és 1 q lekvárt keresett. A legtöbb tanuló apja gazdaságában, vagy műhelyében dolgozott; munka nélkül, munkaalkalom hiányában kevés tanuló töltötte a nyarat. Nagyobb részük a mezőgazdaságban, kisebb részük az iparban és a kereskedelemben vállalt munkát. Tavasszal nagy erővel indult meg a selyemhernyó tenyésztése.
Kongregáció. 1946. októberében harmadízben alakult meg. Tanárelnök: Gyarmathy Elemér, ifjúsági elnök: Kollarics Angéla IV./B
0. t,, Boros Gábor ÍVJA o. t.
Összesen 8 gyűlést tartottunk. Beosztás: ének, a vezető előadása, jófeltétel, szavalat, felolvasás, megvitatások, tervek, ima. Más kongregáció összejövetelén részt vettünk öt alkalommal, 1 leJkinapot tartottunk, szavalóversenyt jutalmazással; belekapcsolódtunk az októberi Szent-Margit ünnepségekbe és minden egyházközségi lelkipásztori megmozdulásnál segítettünk.
Énekkar. Az énekkar vezetője: Ném,eth János karnagy. Az iskola vegyeskara 72 leány- és 53 fiútanulóból áll. Közreműködött az 1946 47. iskolai év megnyitó ünnepélyén, október 6-i gyászünnepéiyen, november 19-én az alsóvárosi templomban megtartott egyházzenei hangversenyen, az iskola farsangi ünnepélyén, a március 15-i nemzeti ünnepen, az úrnapi körmenetben, valamint az 1946/47. iskolai év évzáró ünnepélyén.
•lutalmak:
1. A műsoros délután bevételéből: Mátés Katalin II./B. oszt. tanuló 48 Ft, Süle Kálmán III./A. oszt. tanuló 18 Ft, Skodnik Aranka III./B. oszt. tanuló 24 Ft, Mojzer Gyula IVJA. oszt. tanuló 24 Ft, Szalay Alajos 1V./B oszt. tanuló 24 Ft. Összesen 138 Ft.
2. A Kiskanizsai Olvasókör adományából (Pataky Lajos városi képviselő úr gyűjtése): Harmath Mária I./B. oszt. tanuló 48 Ft, Tandori Antal I./B. oszt. tanuló 18 Ft, Mojzer Gyula IV./A oszt. tanuló 4 Ft. Összesen: 70 Ft.
3. Gyarmathy Elemér hittanár úr adományából: Pózvári Ilona III./B. oszt. tan. 20 Ft, Skodnik Aranka III./B. oszt. tan. 58 Ft. Összesen: 78 Ft.
4. A Hungária Könyvkiadóvállalat igazgatójának adományából: Bernát Tivadar III/A. oszt. tanuló 60 Ft.
5. Az I./B. osztály adományából: Harmath Mária I./B. oszt. tanuló 48 Ft, Tandori Antal I./B. oszt. tanuló 72 Ft. Összesen: 120 Ft.
6. A 20 évvel ezelőtt érettségizettek adományából: Varga Margit
1./B., Hajdú Zsuzsanna II./B és Petelei Jenő II./B. oszt. tanulók\'40—40 Ft, összesen 120 Ft.
7. A kereskedelem- és szövetkezetügyi miniszter úr 200—200 forintos ösztöndiját Mezei István I./B. és Czinki loire II./B. oszt. tatfuló kapta.
8. A Fischel-könyvkereskedés és a Schless Testvérek könyvkereskedés könyvjutalmát: Haracsi Irén I./B., Matyók Péter III./A., Szekszárdi Dezső ÍV./A. és Szabó János IV./B. oszt. tanulók kapták.
Fogadják a nemesszívű adományozók az ifjúságunk iránt tanúsított jóindulatukért ezen a helyen is köszönetünket.
0
17
I/a. OSZTÁLY.
Beiratkozott: 43.
Osztályfőnök: Molnár Sándor.
Magaviselet Tantárgyak Ált. tanulmányi eredm. Rendszeretet Tandíj
A tanuló neve i 1 ! Hittan Magyar nyelv és irod. Történelem Gazdasági földrajz Német nyelv és 1 evei. Számtan Mennyiségtan Egészségtan Gazdasági ismeretek | Gyorsírás Gépírás Testgyakorlás
Balázs Imre 2 3 3 2 3 4 3 3 2 2 3 3 2 4 3
, Balázs József 2 1 2 3 3 2 2 3 1 2 2 1 2 3 1
Balogh Tibor 1 1 2 2 2 2 2 2 2 1 1 1 1 2 1 lll.f.
Bekő Géza 2 1 2 2 2 3 2 3 2 2 3 1 2 3 1 lll.f.
5 Biskopies Márton 2 2 2 3 2 2 3 3 1 2 2 1 1 3 2
Buzási József 2 3 3 3 4 4 3 3 2 3 4 2 2 4 3 »
Dávidovics Sándor 2 2 3 3 3 3 3 3 2 2 3 1 1 3 2
Dézsenyi Zoltán 2 2 3 2 3 4 3 3 1 2 3 1 1 4 2
Dómján László 1 1 1 1 1 2 1 2 1 1 1 1 1 2 1 11. f.
10 Fogaras János 2 2 2 1 1 2 2 2 1 1 2 3 1 2 1
Gönczöl János 2 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 2 3 3 2
Hajdú József 2 2 3 3 4 4 3 4 2 3 3 3 1 4 3
Haszon János W> Lu 2 3 3 3 3 3 3 1 3 2 3 1 3 2
Hegyi Pá] 2 2 3 3 2 3 3 2 1 1 3 2 1 3 2 IV. f.
15 Hencz Ferenc 2 1 3 3 3 3 3 3 1 2 3 2 1 3 1
Horváth György 2 2 3 3 3 3 3 3 2 2 3 2 1 3 2
id. Horváth István 2 i-j 1 3 2 2 2 3 3 1 1 3 3 2 3 1 IV. f.
ifj. Horváth István 2 2 3 3 3 3 3 4 2 3 3 3 1 4 2
Kardos Imre 2 1 1 1 1 2 2 1 1 1 2 1 1 2 1 lll.f.
; 20 Keglovics Ottó 2 1 2 1 2 2 2 2 1 1 1 1 1 2 1
Kovács József 2 2 8 3 3 3 2 3 2 2 2 2 1 3 2
Málék József 2 1 3 2 3 3 Ci ö 2 1 2 3 1 2 3 1 Tm.
Márkus János 2 1 2 3 2 8 3 2 2 2 2 1 2 3 1
Márton István 2 1 3 2 2 3 3 2 2 2 2 2 2 3 1 IV. f.
25 Mohácsi Lajos 2 2 3 3 3 3 3 2 2 2 3 3 1 3 2
Mosdósi János 2 1 2 1 2 2 2 2 1 1 2 2 1 2 1 lll.f.
Nagypataki Imre 2 1 2 1 1 2 2 2 1 1 2 2 1 2 1
Nemecz József 1 1 3 1 2 3 3 4 1 1 3 3 2 4 2
Németh László 2 1 3 2 2 2 2 3 1 1 3 3 1 3 2
30 Ötvös Gyula 2 3 3 2 2 3 3 4 2 3 2 3 1 4 2
Pápai Jenő 1 1 1 2 3 2 3 3 1 1 2 2 2 3 1
Rózsás György 2 2 3 3 3 3 3 3 2 3 2 3 1 3 2
Sándor László 2 1 1 1 2 2 2 1 1 1 3 2 1 2 1 lll.f.
Schwarcz Dezső 2 1 2 1 1 2 1 1 1 1 1 2 1 2 1
18
A tanuló neve Magaviselet Hittan Magyar nyelv és irod.: Történelem -j Gazdasági földrajz ^ IS Néuiet nyelv és level. ^ ! Számtan ^ | Mennyiségtan ™ Egészségtan ¡^ Gazdasági ismeretek * rt Gyorsírás Gépírás Testgyakorlás Alt. tanulmányi eredm. í Rendszeretet j Tandíj
35 Szegvári László 2 2 3 2 3 3 3 3 2 2 3 1 2 3 12 ¡2
Szollár László 1 2 2 2 1 2 2 2 1 2 2 2 1 11). f.
Tóth József 2 1 2 1 2 2 2 2 1 2 1 2 1 2 SÍ 111. fj
Tóth Lajos 2 2 3 2 3 3 3 3 * 2 3 3 2 3 ! 2
Varga Miklós 2 3 3 2 4 3 4 4 2 2 4 3 1 4 3
40 Vass Iván 2 2 3 2 2 3 3 3 1 3 3 2 2 3 2
Viola István 2 2 2 3 3 3 2 2 1 3 2 2 1 3 1
Kimaradtak: Horváth László, Nicziuger János.
®
19
l/h. OSZTÁLY.
Beiratkozott: 4.°>. Osztályfőnök: Meződy Jánosné Brónyai Anna.
A tanuló neve Magaviselet Tantárgyak Ált. tanulmányi eredm. Rendszeretet Tandíj
Hittan Magyar fog. és irod. Történe\'em Földrajz Német nyelv és level. Számtan i Mennyiségtan Egészségtan Gazdasági ismeretek Gyorsírás Gépírás Ének Testgyakorlás
Ács Gizella 1 1 3 2 2 3 3 3 1 3 3 2 1 2 3 2
Ágoston Mária 1 2 3 3 3 3 3 2 1 2 3 3 1 2 3 2
Bakos Zoltán 2 2 3 3 3 2 3 2 1 3 3 2 1 3 3 Tm.
Balogh Ilona 2 1 2 2 3 3 3 4 1 3 3 1 1 2 4 2 lll.f.
Bide József 1 1 2 1 1 2 2 1 1 2 2 2 2 2 2 lll.f.
Bocsák Edith 1 1 2 3 2 3 2 2 1 2 1 2 1 1 3 2 lll.f..
Bognár Ilona 2 1 2 3 3 2 3 3 1 3 2 2 2 3 2 lll.f.
Böröcz Irén 2 2 2 2 2 2 2 2 1 2 2 1 1 1 2 1
Büky Éva 1 1 2 1 1 2 2 1 1 2 1 2 1 1 2 1 lll.f.
Cseh Klára 1 1 2 1 1 3 3 O o 1 2 2 3 1 1 3 2 Tm.
Csuka Gyula 1 1 3 2 2 3 2 2 2 1 3 3 1 3 3
Devecseri József 2 2 3 3 3 4 4 3 2 3 3 3 1 2 4 3
Farkas Emma 2 2 3 4 3 4 3 3 3 3 4 3 3 4 3
Fatér László í 2 3 2 1 2 1 1 2 2 2 2 1 2 2
Hajdú Margit 1 1 2 1 1 2 2 2 1 1 2 1 1 2 2 1 lll.f.
Haracsi Irén 1 1 1 1 1 1 1 2 l 1 1 1 1 1 1 11. f.
Harmatb Mária 1 1 2 2 1 3 2 2 1 2 2 2 1 fm 2 2 Tm.
Kudlik Márta 1 1 2 1 1 3 2 1 1 1 2 2 1 1 2 1 lll.f.
Kulcsár Margit 1 2 3 2 2 2 3 3 2 2 3 3 1 3 3 2 lll.f.
Láng Katalin 1 3 3 3 3 3 2 2 2 3 3 3 1 1 3 2
Lukács Tibor 2 2 2 3 Q O 2 3 3 2 3 3 3 1 3 3
Major Árpád 1 1 3 2 2 3 3 3 2 3 3 3 1 3 3 lll.f.
Mezei István 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 lll.f.
Nagy László 2 1 2 1 1 2 2 1 1 1 1 2 3 2 2 11. f.
Papp István ism. 2 2 3 2 3 3 3 3 2 3 3 3 1 3 3
Pintér Éva 2 2 3 3 4 4 3 3 3 4 3 3 1 3 4 3
Radics Klára 1 2 3 3 2 3 3 3 2 3 3 3 3 3 2
Sárdi Margit 2 2 3 4 3 3 3 3 1 3 4 1 1 2 4 2
Simon Anna 1 1 2 2 2 3 3 3 3 3 3 1 1 •3 2 IV. f.
Simon Teréz 1 1 1 2 1 2 2 2 1 1 2 3 1 1 2 1 lll.f.
Szerecz László 1 1 2 2 2 2 1 2 1 2 2 1 2 2 1 lll.f.
Széli Emma 2 2 3 4 3 4 4 3 1 4 4 3 1 2 4 3
Sziva Ferenc 2 2 3 1 2 3 3 2 2 3 3 1 2 3 2 IV. f.
Tandori Antal 2 2 3 3 3 3 2 3 1 3 3 3 2 3 3 IV. f.
Turzó Katalin 1 1 2 1 2 2 2 2 2 1 2 2 2 2 2 lll.f.
Varga Magdolna 1 1 2 2 2 3 3 3 1 3 3 3 1 2 3 2
Varga Margit 1 1 2 1 1 2 2 1 1 2 2 2 2 2 1 lll.f.
Varga Mária 2 1 2 3 2 3 4 3 1 2 3 3 1 2 4 2
Kimaradtak: Fordán Ilona. Horváth Rózsa. Kovács Margit, Szeles János. Osztályozatlan: Sinkovits Eleonóra.
20
II/a. OSZTÁLY.
Beiratkozott : 41. Osztályfőnök : Licsák József.
A tanuló neve t ! Magaviselet Tantárgyak Ált, tanulmányi eredm. ¡ ! Rendszeretet Tar, díj
Hittan ¡ Magyar nyel v és irod. Történelem Gazdasági földrajz Német nyelv és level. Mennyiségtan Számtan Természettani ismer. Gazdasági és jogi ism. i Könyvvitel • Gyorsírás Gépírás i Testgyakorlás
Balogh József 1 1 2 2 2 3 2 1 3 2 3 3 1 2 3 2 III. f.
Bizzer József 1 2 3 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3 2 3 2
Bojtor Tibor 2 2 3 3 3 4 4 4 3 3 3 4 3 2 4 3
Boros Ferenc ism. 3 2 2 3 3 3 3 3 2 2 3 4 3 1 4 3 ■
5 Böröcz György 2 2 2 3 2 3 2 2 2 1 3 2 1 2 3 2 III. í.
Csákányi János 2 2 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 2 1 3 2
Egres Ernő 2 2 3 3 2 3 3 3 3 3 3 4 2 1 4 3
Gáti József 3 2 3 3 3 3 4 4 3 2 3 3 3 1 4 3
Gerencsér László 1 1 2 1 1 2 2 2 2 2 3 2 t 1 2 1 III. f.
10 Gyöngy Miklós 2 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 III. f.
Gyuriga Károly 1 1 1 2 1 2 2 2 2 2 3 2 1 1 2 1 IV. f.
Hegedűs József 2 1 1 1 1 2 1 1 1 1 2 2 1 2 2 1 III. f.
Hohl István 1 1 1 1 2 1 2 2 2 1 2 2 1 1 2 1 III. f.
Horváth István 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 II. fj
15 Horváth Zoltán 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 III. fj
Hosszú László 2 1 1 2 1 3 3 2 1 2 3 3 1 2 3 1 III. fi
Kálóczfai László 2 1 2 2 2 1 2 2 1 2 3 1 1 2 2 1 Tm.
Kollmann Pál 2 ! 2 2 3 3 3 3 3 2 3 3 2 1 3 2
Kósi Andor 2 2 2 2 1 3 2 2 2 2 3 1 1 1 3 2
i 20 Markó Géza ism. 3 2 3 3 3 3 3 3 2 3 3 1 2 2 ? 1 3
Murányi István 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 II. f.
Németh György 2 2 3 3 2 3 2 2 3 2 3 o L, 2 2 3 2
Németh István 2 2 3 3 3 4 2 2 2 2 4 2 3 2 4 3 j
Őri László 2 1 2 2 2 3 3 3 2 3 3 4 3 2 4 o O 1
25 Pápai Ferenc 2 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 2 3 2 1
Perkó József 2 1 2 2 2 2 3 2 1 2 2 2 2 2 2 2 III. f.j
Pfeiffer Elemér 2 1 2 2 2 2 2 2 2 2 3 2 1 2 2 2
Pozsegovics Béla 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 2 1 1 III. fJ
Róka István 2 1 2 1 1 2 2 2 2 1 2 2 2 1 2 2 III. f.|
30 Sclilndlperger János 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 II. f.
Szabó Ferenc 1 1 2 2 1 2 2 2 1 2 2 3 2 í 2 1 III. í.
Szakmári József 2 1 3 3 2 3 3 2 1 2 1 3 2 2 3 1
Szegedi György 2 2 3 3 3 4 4 4 4 3 4 4 3 2 4 3
Takács László 2 2 3 3 3 4 3 3 2 2 3 3 3 1 4 3
35 Tihanyi István 1 1 2 2 1 2 1 2 2 2 3 2 1 1 2 1
Tóth Ferenc 2 1 2 1 1 2 2 1 1 2 2 3 1 1 \'2 2 III. í.
Tóth György 2 2 3 .1 3 4 3 3 3 2 4 3 1 1 4 3 1 1
Vancsura Lipót 2 1 2 1 3 3 3 3 2 1 3 2 3 1 3 3 1
Végh Ferenc 1 1 1 1 2 2 1 2 1 1 1 2 2 1 2 1 III. ¡V
Kimaradt : Nagy Tibor. — Osztályozatlan: Molnár János.
21
ir/b. OSZTÁLY.
Beiratkozott: 41. Osztályfőnök : dr. Szűcs Lászlóné László Gabriella.
A tanuló neve ; Magaviselet Tantárgyak Alt. tanulmányi eredm. Rendszeretet Tandíj
Hittan Magyarnyelv és irod. ! Történelem : Gazdasági földrajz i Német nyelv és level. Mennyiségtan ; Számtan Természettani ismer. ¡Gazdasági és j ogi ism. Könyvvitel l Gyorsírás Gépírás Testgyakorlás Ének !
Balassa írén 1 1 3 2 9 3 2 2 2 3 3 3 2 1 1 3 2
Balassa Erzsébet 1 2 2 3 3 3 2 2 3 3 3 3 2 1 1 3 2
Balog Anna 2 2 3 4 3 4 4 4 3 3 3 4 1 2 1 4 2
Bogdán Dezső 1 2 3 2 3 o ö 3 3 3 3 3 3 3 1 3 2
5 Bognár László 1 1 i 1 1 1 2 1 1 1 1 1 3 1 1 2 1
Böröcz Lajos 2 2 3 3 3 4 4 4 3 3 4 4 3 1 4 3
Czinki Imre 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 111. f.
Feiler Edith i 1 1 2 2 3 3 2 3 3 2 3 3 2 1 1 3 2
Galambos László 2 1 3 3 3 4 3 3 3 2 *"» O 4 2 1 4 2
10 Gerócs Anna 1 1 2 2 3 3 3 2 3 2 2 2 2 2 1 3 í IV. f.
Hajdú Zsuzsanna 1 1 2 1 1 2 2 2 1 2 2 3 2 1 1 2 1 111. f.
Hegedűs Magdolna 1 1 í 1 3 3 3 3 2 1 3 3 1 2 1 3 1
Honfi József 1 1 2 1 2 2 2 2 1 1 2 2 1 1 1 2 2 111. f.
Horváth Éva i2 1 3 3 3 3 4 3 3 3 3 3 3 2 1 4 2
15 Horváth János 1 1 1 1 2 2 2 2 1 1 1 1 1 1 2 1 111. f.
Horváth Margit 1 it 1 í 2 2 2 2 1 1 2 3 2 fm 1 2 2 111. f.
Iványi Miklós 1 ¡1 2 2 3 3 2 3 3 2 2 3 2 2 1 3 3
Kalmár József 2 I2 3 2 3 4 3 3 3 3 3 4 3 í 4 3
Kalmár Zsuzsanna 2 \'3 2 3 3 4 3 n 0 2 3 3 4 2 1 1 4 3
20 Kakrik Vendel ism. 1 1 2 2 3 3 3 2 2 2 2 2 2 1 1 3 3
Kánnár Emma 1 1 1 2 3 3 2 3 2 2 2 3 2 2 1 3 1
Kárász Mihály 1 1 2 2 2 3 2 2 1 3 3 3 2 1 3 2 IV. f.
Klemm Ida 2 1 2 2 2 3 2 3 2 3 i» o 4 3 2 1 4 3
Kovács Ernő 2 3 2 1 3 3 2 1 2 3 1 3 3 2! 3 3
25 Kovács Klára 1 1 2 1 2 3 3 2 2 3 3 3 1 2 1 3 2 Tm.
Kövesdi Ilona 2 2 3 2 3 4 3 3 3 3 3 4 3 2 1 4 2
Mátés Katalin 1 1 2 3 3 2 3 3 2 2 3 3 3 1 1 3 2
Mitskó Marietta 1 1 2 2 2 3 3 2 2 3 3 3 2 2 1 3 1
Molnár Dezső 2 2 3 3 3 3 3 3 2 3 3 4 3 1 4 3
! 30 Németh Anna 2 1 2 3 4 1 2 3 3 3 3 3 1 1 4 2
Petelei Jenő 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 3 1 1 1 2 2 Tm.
Sasvári Sándor 1 2 2 3 3 3 2 2 2 3 3 3 2 1 3 2
Simon Erzsébet 2 1 3 3 3 4 3 3 3 3 3 4 3 2 1 4 2
Tálos Erzsébet 1 2 3 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3 2 1 3 3
35 Török Mária 1 1 2 1 1 2 2 2 2 1 2 3 2 fm 1 2 2 111. f.
Trombitás Imre 1 2 2 2 1 3 2 1 1 1 2 2 1 2 2 2 IV. f.
Varga Mária 1 1 1 1 1 2 1 2 1 1 2 2 2 1 1 2 1 111. f.
Wentzely Dénes 2 1 2 2 2 3 3 3 2 3 3 3 1 1 1 3 2
Kimaradtak: Lovász Anna, Pintarles Zsuzsanna, Varga Valéria.
IIl/a OSZTÁLY.
Beiratkozott: 40.
Osztályfőnök : Be ke Ferenc.
Tantárgyak 1
A tanuló neve Magaviselet i Hittan Magyar fog. és irod. ! Történelem Vegytan Német nyelv és level. Mennyiségtan ! Számtan Közgazdaságtan Jogi ismeretek Könyvvitel Gyorsírás Gépírás 1 Testgyakorlás Ált. tanulmányi ered. Rendszeretet Ének [ Tandíj
Ágh Ferenc 1 2 3 2 3 3 3 2 2 2 2 2 2 2 3 1 3 1
Bagyarik József 1 2 3 3 3 3 2 3 3 3 2 3 2 2 1 3 2
Baj György 1 1 2 1 1 3 1 1 1 1 1 2 2 2 2 1
Baranyai Kornél 2 2 3 3 3 4 3 3 3 3 3 3 2 2 4 1 3
5 Bernát Tivadar 1 1 2 2 2 2 2 1 2 1 2 2 2 2 2 jl lll.f.!
Bolf László 1 2 3 3 3 3 2 3 2 2 2 2 2 2 3 3 1
Böröczi József 3 3 2 1 2 3 3 3 3 3 2 1 1 2 3 3 1 ív. f.!
Bujdosó Sándor 2 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 1 3 ¡2
Csifó Tibor 1 1 3 3 2 3 3 2 2 2 3 3 3 1 3 2 1
10 Fáth Lajos 1 2 3 2 3 3 3 3 3 3 3 2 1 1 3 2 1 Tin)
Fekete István 2 3 3 3 3 4 3 3 3 3 4 3 3 o 4 3 1
Gazdag Ferenc 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 il. f.
Gáti Ferenc 3 3 3 4 4 3 4 4 3 314 4 3 2 li 4 3 ¡i
Hegedűs Ferenc 2 3 3 3 3 4 4 4 3 3 3 4 3 2 4 3
15 Horváth Ferenc 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Tm,
id. Horváth László 2 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 .1 3 2
ifj. Horváth László 1 2 3 3 3 3 o ü 3 O O 3 3 3 1 1 3 2 1
Horváth Zoltán 1 2 3 2 2 3 3 3 2 2 3 3 2 1 3 13 1
Kis János 1 1 2 2 2 3 1 1 2 1 2 2 1 2 2 1 1
20 Matyók Péter 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 11 1 11. f.j
Odor Zoltán 2 1 3 3 3 3 3 3 3 3 4 4 1 1 •4 2
Pétervári Ottó ism. 3 3 3 3 3 4 3 3 3 3 4 3 3 -< l 4 3 1 I
Pint Aladár ism. 3 2 3 3 3 3 4 4 2 2 3 3 3 2 4 3 I
Poór Károly 2 1 O u 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 1 2 2 1 Tm.
25 Purgel János 1 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 2 3 2 j
Ruff Gyula 1 1 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 1
Süle Antal 2 1 2 2 2 3 3 3 2 2 3 3 2 fm 3 2 1 III. f.;
Szabó Ottó 2 2 3 2 2 3 2 3 3 2 3 3 2 2 3 13
Szak Géza 1 2 3 3 3 3 2 3 2 2 2 2 3 2 3 3
30 Szanyi Ernő 1 1 2 2 3 3 3 3 3 3 3 3 1 1 3 3 j
Szanyi Lajos 2 2 3 4 4 4 2 2 3 3 3 3 3 fm 4 ! 3 1
Szélig Ferenc 2 1 2 2 3 3 2 2 2 2 3 3 2 í 3 2 IV. f.!
Szörcsök Sándor 1 1 T 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Till:
Tordasi Ferenc 1 2 2 2 2 o O 2 Q 2 2 2 2 1 1 2 2 1
35 Varga Endre 11 2 2 2 1 3 3 3 2 2 3 3 3 1 3 I2 1
Varga Károly 3 2 3 2 3 3 2 2 3 2 3 3 1 1 3 2
Varga Ottó 1 1 2 31 3 3 2 2 2 2 2 2 1 1 3 1 1 Tm.
Volráb Gyula 1 1 2 2 2 3 3 3 3 3 3 3 3 1 3 3 1
Zadravecz György 2 3 3 3 4 4 3 4 3 3 3 3 3 2 4 3 I
40 Zentai József 2 2 3 3 4 3 4 4 3 3 3 4 2 1 4 2 Tm.
ÍH/b. OSZTÁLY.
Beiratkozott: 27. Osztályfőnök : Dr. Daka Mihályné Mészáros Auguszta.
A tanuló neve Magaviselet Hittan i Magyar fog. és irod. 1 Történelem Földrajz Német nyelv és level. » Számtan ; Mennyiségtan Közgazdaságtan L* Jogi ismeretek kj Könyvvitel p Gyorsírás j Gépírás i Éuek Testgyakorlás Ált. tanulmányi eredm. Rendszeretet Tandíj
— Áts Erzsébet 3 2 2 1 1 2 1 2 1 1 1 1 1 1 1 2 3 lll.f.
Bencze Irén ism. 2 3 3 2 3 4 3 3 3 3 4 3 3 2 4 2
il Czimmermann Éva 3 2 3 3 2 3 3 4 3 2 4 3 2 1 2 4 2
Gombos Ildikó 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 Tm.
5 Grózner Mária 1 1 2 2 2 3 2 2 1 2 2 1 2 1 2 2 2 lll.f.
Kincses Lajos 2 2 3 o O 2 4 3 3 2 1 3 3 3 2 4 2 I
Kövesi Mária 1 1 2 1 2 3 2 2 1 1 3 1 1 1 1 3 1 lll.f.
Laposa Imre 2 2 3 2 3 4 3 3 3 3 3 3 1 1 4 3 •
Laposa László 3 3 3 3\' 3 4 3 3 3 3 4 3 2 2 4 3
i 10 Lágler Anna 1 2 3 3 2 3 3 2 3 2 3 3 2 1 2 3 2
Lógár Mária 1 1 1 1 1 2 2 2 1 1 2 3 1 1 1 2 1
Markó Piroska 1 1 1 1 1 2 2 2 1 1 1 3 1 1 1 2 1
Németh József 1 2 2 2 2 3 3 3 2 2 2 3 2 2 3 2
Németh Márta 1 1 2 2 2 3 2 2 1 1 2 1 2 1 1 2 2 IV. f.
15 Pózvári Ilona 1 2 3 2 2 3 3 3 2 3 1 3 3 1 2 3 3
Saári Mária 1 1 2 2 2 2 2 2 2 1 2 2 1 1 1 2 2
1 Samu Márta 3 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 2 lll.fj
Simon Lenke 1 1 2 1 2 2 1 2 1 1 3 2 2 1 1 2 1
Skodnik Aranka 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 2 1 2 1 1 2 2 11. f.
! 20 Szélig Ilona 1 2 2 2 2 3 2 2 2 1 2 2 1 1 fm 2 2 lll.f.
Takács József 2 2 3 2 3 3 3 3 2 2 4 3 3 2 4 3
1 Tóth Mária 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Tm.
Varga Antal 2 3 3 3 3 4 3 3 3 3 4 3 3 fm 4 3
Virág Róza 1 1 2 1 1 3 1 2 1 1 2 1 1 1 fm 2 2 lll.f.
25 Zadravecz Margit 1 1 2 1 1 2 2 2 1 2 3 2 1 1 2 2 2
Kimaradtak: Madai Béla, Szepesi Róza.
Osztályozatlan: Farkas Eszter.
24
IV/a. OSZTÁLY.
Beiratkozott: 40. Osztályfőnök: Kósa Lajos.
1 A tanuló neve Magaviselet Tan t á r g y a k Ált. tanulmányi eredm. | | Rendszeretet ! Tandíj
Hittan Magyar fog. és irod. Történelem Földrajz áruismeret Német Számtan Egészségtan Közgazdaságtan Könyvvitel ! Jos Levelezés Ének Testgyakorlás
Bagonyai Sándor 1! 1 3 3 3 3 2 2 2 2 2 3 fm 3 2 IV.Ï.
Baj István 1 1 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3 1 3 3
Bakonyi Imre 1 2 3 3 3 3 3 2 3 8 8 2 1 1 3 1
Banga Ferenc 1 2 3 3 3 3 3 2 3 3 8 8 1 3 3
5 Bódog Miklós 1 1 2 2 2 3 3 2 3 3 3 2 1 1 3 2
Boros Gábor 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 fin 1 1 Tm.
Borsos József 1 1 3 3 3 2 3 2 3 3 3 2 1 1 3 3
Börczi Mihály 1 1 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3 I\'m 3 3
Fischl Jenő 1 1 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3 1 3 3
10 Furó József 1 2 3 3 Î? 3 3 2 3 3 3 3 1 1 3 3
Hanke Vilmos 1 1 2 2 2 1 2 1 2 2 2 1 1 1 2 1 lll.f.
Horváth Gyula 1 1 2 2 3 3 2 0 L-t 3 3 3 2 1 3 1 lll.f.
Kálovics József 1 2 3 3 3 3 3 2 2 3 3 3 1 3 2
Kovács Antal 2 1 2 2 2 3 2 1 2 2 2 2 1 1 2 2 lll.f.
15 Kőszegi István 2 2 2 2 3 3 3 2 3 3 3 2 1 1 3 2
Kuba Endre 1 1 2 2 2 3 2 1 2 1 2 2 1 1 2 1 lll.f.
Lancsák Jenő 1 2 3 3 3 3 3 2 3 3 3 n ö 1 3 2
Laurenesik László 9 A4 2 2 2 2 3 3 2 2 3 3 3 1 1 3 3
Lengyel Antal 1 2 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3 1 1 3 3
20 Mihályi György 1 1 3 3 3 3 2 2 3 3 3 2 1 3 2
Mojzer Gyula 1 1 3 3 3 3 3 2 3 3 3 2 1 1 3 1
Moór Bálint 2 1 2 2 3 3 2 2 3 3 3 2 1 3 3
Németh József 1 1 3 3 3 3 3 2 3 3 8 2 fm 3 2
Nóvák János 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
25 Oparnicza László 1 2 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3 1 1 3 3
Pandúr Károly 1 1 2 2 1 3 1 1 2 2 2 1 1 1 2 1
Perkó József 1 2 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3 1 3 3
Peszlen László 2 1 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3 1 1 3 3
Serfőző Lajos 1 1 2 2 1 2 2 1 1 3 2 2 1 1 2 2 lll.f.
80 Simon Antal 1 1 3 2 3 3 3 2 3 3 3 3 1 1 3 3
Szabó László 1 2 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3 1 1 3 2
Szekszárdi Dezső 1 1 2 1 1 3 2 1 2 2 2 2 1 1 2 1 IV.f.
Szemes György .1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 fm 1 1 Tm.
Szendrő László 2 2 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3 1 1 3 3
35 Szomolányi Ferenc 1 2 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3 1 3 2
Takács István 1 2 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3 1 1 3 2
Tóth József 1 1 3 3 3 8 2 2 3 3 3 2 1 3 2 ii
Tóth Lajos 1 1 2 2 2 3 1 1 2 2 2 2 1 2 1 lll.f.
Vajda Tibor 1 1 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3 1 3 2
40 Zentai János 1 1 2 2 2 3 2 2 3 2 3 2 1 1 3| 1 ii. f.l!
25
ÍV/b. OSZTÁLY.
Beiratkozott: 37. Osztályfőnök: Küronya István.
1 | Magaviselet- 1 Tantárgyak Alt. tanúim, eredm. Rendszeretet Tandíj
1 II A tanuló neve | Hittan í Magyar Történelem Földrajz áruismeret i Német Számtan Egészségtan Közgazdaságtan Könyvvitel Jogi ismeretek Levelezés Ének Testnevelés
Ausch Klára í 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 fm 1 2 Tm.
Benkő Ákos 1 1 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3 1 1 3 2
Buvári László 1 1 3 3 3 3 3 2 3 3 3 2 1 1 3 3
Csatár Margit 1 1 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3 1 1 3 2 Tm.
5 Csere Gizella 1 2 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3 1 1 3 1
Csordás István 1 1 3 3 2 3 2 2 2 3 2 3 1 1 3 2 1
Dávid Dezső 1 1 2 1 1 2 1 1 2 2 1 1 2 1 !
Fagyas Ernő 1 1 3 3 3 2 3 2 3 Q O 3 2 1 3 3
Gaál Béla 1 1 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3 1 1 3 3
10 Garai Lajos 1 1 3 3 2 3 2 2 3 3 3 3 1 3 2
Gaál Erzsébet 1 1 3 3 3 1 1 2 3 2 2 1 1 3 1 in.fi
Gáspár Jenő 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1
Horváth Imre 1 1 3 2 2 3 2 2 3 3 3 2 1 1 3 1
Horváth Lajos 1 2 2 2 1 2 1 2 2 1 1 1 2 2 lll.f.
15 Illés Zoltán í 1 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3 1 1 3 2
Istiván Ferenc 1 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3 1 1 3 2
Keskeny Aranka 1 1 2 2 2 2 1 1 1 2 2 2 1 1 2 1 lll.f.
Kiss László 1 1 3 2 3 3 3 2 3 3 3 2 1 3 3 Tm.
Kis Péter Irén 11 3 3 3 3 2 2 3 2 3 2 1 1 3 1
20 Kocsis Teréz 1 1 3 o 0 3 2 3 2 3 3 3 2 1 1 3 2
Kollarics Angéla 1 1 2 1 2 2 1 1 1 2 2 2 1 1 2 1
Lakosi József 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Tm.
Lovrek Károly 1 1 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3 1 3 2 Tm.\'
Lutor László 1 1 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3 1 1 3 2
25 Májer Sándor 1 1 1 2 1 •} ív* 1 1 2 2 2 1 1 2 1
Miilei József 1 1 2 3 3 9 Ld 2 2 3 3 3 2 1 3 2
Németh Alojzia 1 1 3 3 3 3 2 2 3 3 3 3 1 1 3 1
Németh Ferenc 1 1 2 3 3 2 2 2 2 3 3 3 1 1 3 2 IV.f.
Pavlicz Lajos 1 1 1 2 2 1 1 1 1 2 2 1 2 2 lll.f.
30 Péter János \' 1 1 3 3 3 3 2 2 3 3 3 3 fm 3 2
Szabó János 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Tm.
Szaiai Aiajos 1 1 2 2 2 2 3 2 3 3 3 2 1 1 3 1 IV.fJ
Takács György 1 1 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3 1 3 2
Tuboly Dezső 1 1 3 3 3 3 2 2 3 3 3 2 1 3 2
35 Varga Ilona Piroska 1 1 2 2 2 2 1 1 2 2 2 2 1 1 2 1 Tm.
Várfalvi Mátyás 1 1 2 2 2 3 2 2 3 3 3 2 fm 3 1 IV.f.
Kimaradt: Nádor Anna.
26
D. í. OSZTÁLY.
Beiratkozott: 35. Osztályfőnök: Dr. Kováts Anna.
A tanuló neve i Magaviselet Tantárgyak Ált. tanulmányi eredm. i| I Rendszeretet
Hittan , Magyar nyelv és irod. Történelem Gazdasági földrajz Német nyelv és level. Számtan Mennyiségtan Könyvvitel Gépírás Kereskedelmi lev.
1 Balassa László 1 2 1 2 2 2 1 2 1 2 2 1
Bander László í 1 2 2 2 1 1 1 1 1 2 2 1
Csanádi Antal 1 1 2 1 2 3 1 1 2 2 2 2 Íj
Csanádi Ferenc 1 3 2 3 3 2 3 2 2 3 3 2
5 Cserjés Károly 1 2 2 2 2 2 1 3 2 2 2 2 1
Csóka János 1 1 2 1 2 3 2 1 2 1 2 2 2 1
Dlask József 1 2 2 2 2 2 2 2 1 2 2 2
Dravecz László 1 3 1 1 2 2 2 3 2 3 3 i2
Erdélyi Gyula 1 1 2 1 2 2 2 2 3 1 2 2 12 i
10 Flumbort József 1 1 3 2 1 3 2 1 3 1 2 3 2
Gábor Gusztáv Jenő 1 1 1 1 1 2 2 2 1 2 2 1 !
Horváth Mária 1 2 3 3 2 3 3 3 1 2 3 1
Kallai István 1 1 2 1 2 3 1 1 1 1 1 2 1
Karsai István 1 1 2 1 1 2 1 1 1 1 1 2 i 1
15 Kálovics Ferenc 1 3 1 1 3 2 2 1 1 2 3 l 9
Kápolnás Zoltán József 1 3 1 1 2 1 1 1 1 2 2 1 1 11
Laki Dezső István 1 2 1 1 2 1 1 1 1 1 2 U
Mayerhofer Miklós n 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1
Mihalics Imre I 1 2 1 3 2 3 3 2 2 2 3 2
20 Páli László 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 2 2 í
Pécsi Lajos 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Pétervári Lajos 1 2 2 2 2 2 2 2 1 2 2 1
Sülé Kálmán 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2
Szávai György 1 1 2 1 1 3 1 1 1 1 2 2 2
25 Szentmihályi Ilona 1 1 2 2 2 2 2 2 1 1 1 2 1
Szépligeti József 1 1 3 2 3 3 3 2 3 2 3 3 2
Kimaradtak: Dolmányos Antal, Dolmányos József, Gál László, Hornai Antal, Horváth József, Jakab Ferenc, Perlaky Gabriella, Radics Dezső, Viola Teréz.
27
Érettségi vizsgálatok.
Érettségi vizsgálatra jelentkezett a IV./A—B osztályban 77 teljes és 1 javító vizsgázó.
Á jelöltek írásbeli dolgozataikat május 16—17—19—20-án készítették. A szóbeli vizsgálatok a IV./A. osztályban június 16—17—18—19, a IV./B. osztályban pedig június 19—20—21—23-án folytak. A szóbeli vizsgálaton a IV./A osztályban dr. Szentandrási Mihály keresk. középiskolai igazgató, a IV./B osztályban dr. Dévay László kereskedelem-és szövetkezet ügyi miniszteri titkár elnökölt; a vallás- és közoktatásügyi minisztérium pedig érettségi biztosi minőségben Jámbor Ferenc szombathelyi áll. leánygimnáziumi igazgatót küldte ki.
A kereskedelmi szakoktatási főigazgató úr az érettségi írásbeli vizsgálatokra a következő tételeket tűzte ki:
1. Magyar fogalmi azás.
1. Hogyan tükröződik a magyar élet a XIX. és XX. század magyar regényirodalmában ?
2. A parasztság munkája és életformája.
3. Polgárság és munkásság helyzete a XIX. század végén.
Eredmény: 3—6 jeles, 13—9 jó, 16—14 elégséges, 8—8 elégtelen
2. Német nyelv és levelezés.
Képviselet.
a) Ajánlatkérés külföldi képviselőtől, b) Külföldi képviselő ajánlata. c) Megbízás.
A Magyar Amerikai Olajipari Rt. Igazgatósága, Nagykanizsa.
Jan Hubert, Prága.
a) 1947. április 15. Nagykanizsa ír Prágának. Egyik Nagykanizsán élő rokonától értesült, hogy elvállalná Nagykanizsa képviseletét és egy bizományi lerakat vezetését. Nagykanizsa már régen elhatározta, hogy Prágában képviseletet létesít, több céggel tárgyalt is már, vég leges megállapodásra azonban ezideig nem jutott. Ezért szívesen fogadná feltételeinek közlését.
b) 1947. május 10. Prága válaszol. A felajánlott képviseletet szívesen elvállalná. Az ottani nagyobb vevőkkel már érintkezésbe lépett. Az érdeklődés a magyar olajtermékek iránt igen nagy. Az árakat 5 % jutalékkal számítsák, és legyenek tekintettel arra, hogy az ottani vevők fuvarozási okmányok ellenében 3% pénztári engedmény levonásával fizetnek. Mielőtt ajánlattételre szólították fel, bizonyára megtudták, hogy az ottani piacon igen jól be van vezetve.
c) 1947. június 1. Nagykanizsa megbízza Prágát képviseletével. Feltételei: a megbízott átengedi üzlethelyiségét; az árakat a megbízó állapítja meg; a napi bevételek hetenként egy tételben befizetendők a Csehszlovák Iparbankhoz a MAORT folyószámlájára; az eladások két hóra történhetnek, és róluk külön árujegy (der Empfangsschein) állítandó ki; a hitelre történő eladásokért 1 °/0 jótállási díj illeti meg. Ehhez a levelükhöz csatolják árjegyzéküket is. Az árakat kívánságára 3 % pénztári engedmény és 5 % jutalék figyelembevételével számították.
Eredmény: 2—5 jeles, 3—8 jó, 20—22 elégséges, 15—2 elégtelen
28
3. S/,ámí;>n.
1. Hány forint 100 kg áru ára, ha az egységár 28/5 pr. crot; 1 crot = 509 kg, 1 £ = 29-06 Ft?
2. Valamely közkereseti társaság évi vesztesége 264075Ft; menynyit kell levonni mindegyik tag tőkéjéből, ha A 18.000\'—, B 12.000 — és C 5.000 forintot fektetett az üzletbe és a veszteséget a betétekkel arányosan osztják meg?
3. Vétel: Btto 1328 kg. Ta 8%. Súlypótlás 2% á 46\'20 $ pr. % kg. Rabatt 12 %. Skontó 2xk %. Költségek: átvétel, mázsálás, jelzés 4 20 é-Hajóhoz szállítás és berakás 9 20 $. A tengeren való szállítás díja á 7\'80 $ pr. °/oo ke. nrimage 10%, biztosítás 600\'— $ ra á Vi %. Aikuszdíj Vs%, kisebb kiadás 2 60 $. Jutalék 2°/>. Hány $ a bizományos követelése kp. ben?
4. Leszámítás napja: máj. 22. A váltók névértékei: 1325\'46 Ft, lej. jún. 18.; 936 — Ft, lej. júl. 4.; 2526 85 Ft, lej. júl. 25.; 493620 Ft, lej. aug. 12.; 1816 95 Ft, lej. aug. 20. 13 % diszkont, 1 % jutalék.
Hány forintot ér az 5 váltó készpénzben?
Hány % a valódi kamatláb (n helyére a középlejáratnak megfelelő adatot írjuk).
5. Hány g színarany van egy 22 g súlyú 4 sz. (550 ezred) finomságú aranyláncban?
6. Néptakarékpénztár Rt. Nagykanizsa folyószámlát állít ki Ritter András részére: T. 3185\'40 Ft, lej. jan. 27., 2650\'— Ft lej. márc. 27., 1815\'— Ft lej. júl. 17. K. 2975 — Ft lej. dee. 31., 3000\'- Ft lej. febr. 1., 2745\'60 Ft lej. júl. 7. Zárás: jún. 30-án retrográd módon. Kamat márc. 15-ig 13 %, azontúl 12 «/„. 20 % kamatilleték, 9 02 % kincstári illeték. Költség 5 Ft filléres kiegyenlítéssel.
7. Elhelyezünk ma 1.500\'— Ft t. A 4-ik év végén kiveszünk 1.000 Ft t. A 6-ik év végén beteszünk 2.000 Ft-t. Hány Ft a követeié-
, síink a 10 ik év végén, ha a kamatláb 3% félévi utólagos?
8. Egy apa leánya születése napján és azután minden születésnapján 500\'— forintot helyez a takarékba, ahol az 4Vz ®/0 előleges kamatlábbal kamatozik. Utoljára a leány 23 ik születésnapján fizeti be az apa az 500\'— forintot. Mennyije lesz a leánynak 24 éves korára ?
Eredmény: 2— jeles, 7—12 jó, 24—24 elégséges, 7—6 elégtelen.
4. Könyvvitel.
Takarék- és hitelszövetkezet elszámolása.
A Nagykanizsai Takarék- és Hitelszövetkezet, Nagykanizsa, nyers-mérlege 1946. december 31-én a következő adatokat tartalmazza az egyenleg rovatban:
1. Üzletrésztőke 400.000.- Ft, 2. Tartaléktőke 80.000.— Ft. 3. Pénztár 85.420.— Ft. 4. Magyar Nemzeti Bank 42.540. Ft, 5. Folyószámla 280.725.— Ft. 6. Váltó 154,200.- Ft, 7. Elfogadvány 54.000.— Ft, 8. Lombardadósok 85.300.— Ft, 9. Jelzálogadósok 61.430.- Ft, 10. Értékpapír 26.470.- Ft, 11. Takarékbetét 174.250.- Ft, 12. Berendezés 12.000.— Ft, 13. Üzletrészjegyzők 6.400.— Ft, 14. Felmondott üzletrészek 8.300.— Ft, 15. 1945. évi eredmény 2.340.- Ft, 16. Lombardkamat 11.245.50 Ft, 17. Értékpapírkamat 6.715.40 Ft, 18. Váltókamat 14.328.50 Ft, 19. Jelzálogkamat 6.835.60 Ft, 20. Kamat 24.276.- Ft, 21. Takarékbetétkamat 15.415.20 Ft, 22. Jutalék 15.934.50 Ft, 23. Költség 5.415.30 Ft, 24. Személyzetfizetés 8.560.— Ft, 25. Adó- és illeték 14.350.— Ft.
/
29
Mérlegadatok: adósok összes tartozása 354.238.— Ft, hitelezők összes követelése 73.513.— Ft, értékpapírok 38.374.— Ft, berendezés avulása 10%, előre felvett lombardkamat 1.635.20 Ft, előre felvett jelzálogkamat 1.028.60 Ft, váltódiszkont 2.165.30 Ft, értékpapírkamat 2.156.— Ft.
2-án. Farkas Géza elhelyez 16.000. — Ft és Hajdú Kálmán 14.000.— Ft takarékbetétet.
5-én. Balázs Imrétől, Zalaegerszeg, érkezik 2 db váltó leszámításra: 15.000.— Ft, lej. febr. 10., E) Szabó Jenő, Keszthely; 10.000.— Ft, lej. márc. 10., E) Fehér József, Szombathely. Kamatláb 13%. A javára mutatkozó összegből 20.000.— Ft-ot a Faipari Rt.-nak, hb., kifizetünk, a többit számlája javára írjuk.
8-án. Kovács Elemérnek, hb., 80.000.— Ft értékű ingatlanára az előzetesen lefolyt szóbeli megegyezés alapján 30.000.— Ft jelzálogkölcsönt adunk. Levonunk 2.100.— Ft kamatot, 225.— Ft jutalékot, 600.— Ft illetéket és 210.— Ft költséget. Az összeget a Magyar Nemzeti Bankra szóló csekkel folyósítjuk. (Csekk).
10-én. 65 tag 84 üzletrészt jegyez. Befizetés 84 üzletrész után 20. üzletrészként (1 üzletrész 50.— Ft).
13-án. Viszontleszámíttatunk zsírószámlánk javára a Magyar Nemzeti Banknál 2 db váltót 40.000.— Ft, lej. márc. 1., 30.000.— Ft, lej. febr. 20., kamatláb 7%.
15-én. Visszafizetünk 80 db felmondott üzletrészt.
17-én. A közgyűlés a nyereség következő felosztását határozza el: osztalék 5% az üzletrésztőke után, 15.000.— Ft. tartalékalapra, 8.000.— Ft tisztviselői jutalmakra, 1.000.— Ft adományokra fordítandó, a többi felosztatlan marad.
18-án. Visszafizetünk Gombosi Pálnak, hb., 17.520.— Ft takarékbetét 356.— Ft kamattal.
20-án. 48 tag felmond 60 üzletrészt.
21 én. Beváltjuk a ma esedékes 8.000.— Ft-ról szóló elfogadvá-nyunkat.
23-án. Befizetés 120 db üzletrész után 30.— Ft üzletrészenként.
24-én. Kifizetünk 7.350.— Ft osztalékot, továbbá kifizetjük a tisztviselői jutalmakra megszavazott összeget.
25-én. 30 tag 50 üzletrészt jegyez. Befizetés 20.— Ft üzletrészenként.
28 án. Pintér Sándornak, hb.. meghosszabbítjuk a ma lejáró 20.000.—
Ft n. é. váltóját 3 hóra. Fizet 5.000.— Ft-ot törlesztés fejében, kamatláb 13%. (Váitó).
Elkészítendő a zárókimutatás, elszámolandók a megnyitótételek és a január havi üzletesemények a hitelnaplóban és a pénztárkönyvben, kiállítandó a 8-i csekk és a 28-iki váltó.
Eredmény: 2—3 jeles, 6—8 jó, 27—17 elégséges, 5—9 elégtelen.
5. Kereskedelmi levelezés.
Kifogásolás.
a) a Megrendelés teljesítése, b) Kifogásolás, c) Engedmény.
Kovács János konzervgyára, Nagykanizsa.
Csere István kereskedő, Gelse. a) 1947. április 15. Nagykanizsa küld Gelsének vasúton, gyorsáruként K. J. K. jelű 526/32. számú két zsák, bruttó 71 kilogramm aszalt
30
szilvát. Csatolja a számlát és kéri, hogy annak összegét, 581— Ft-t, a mellékelt postatakarékpénztári befizetőlap felhasználásával egyenlítse ki.
b) 1947. április 21. Gelse ír Nagykanizsának. A két zsák aszaltszilvát megkapta. Az áru megvizsgálásánál azt tapasztalta, hogy minősége nem egyezik a mintával, amely 75-ös, elsőrendű minőségű. A küldeményben sok az apró szem, átlagban 80-as és kissé füstös izű. Az árut csak abban az esetben tarthatja meg, ha a számla összegéből 10\'Vo engedményt kap.
c) 1947. április 28. Nagykanizsa sajnálkozását fejezi ki. A nagy forgalom és a készletek korlátozottsága miatt fordulhatott elő, hogy a kívántnál gyengébb minőségű szilvát szállítottak. Hosszú üzleti összeköttetésük alatt eddig még nem adott okot kifogásra. A kért 10°/0-os engedményt megadja, további megrendeléseket vár.
Eredmény: 7—10 jeles, 18 -19 jó, 13—8 elégséges, 2— elégtelen.
31
KIMUTATÁS
az érettségi vizsgálatot tett tanulók személyi adatairól érettségi vizsgálati eredményükről és pályaválasztásukról
IV. B. osztály
A 1 e 1 ö 1 t
születésének helye éve osztályzatai ■
ii e v e ; Magyar ny. és írod. I Történelem j Földr. és áruism. ! Német ny. és irod. 1 Számtan | Gazd. és jogi ism. | Könyvvitel | Leveiezés minősítése pályaválasztása
Ausch Klára Nagykanizsa 1928 1 1 1 1 1 1 1 i Kitűnően felelt meg vegyész
Benkő Ákos Nagykanizsa 1926 3 3 3 3 3 3 4 3 Nem felelt meg, szeptemberben javít tisztviselő
Buvári László Nagykanizsa 1927 3 3 3 3 4 3 3 2 Nem telelt meg, szeptemberben javít tisztviselő
Csatár Margit Nagyrécse 1926 2 3 3 3 3 3 3 2 Megfelelt tisztviselő
5 Csere Ibolya Galambok 1927 3 2 3 3 3 3 3 2 Megfelelt varrónő
Csordás István Sormás 1928 2 2 2 2 2 2 3 2 Jól felelt meg földműves
Dávid Dezső Hahót 1928 2 1 1 2 2 2 2 1 Jól felelt meg tisztviselő
Fagyas Ernő Miháld 1924 3 3 3 2 3 3 3 2 Megfelelt földműves
Gaál Béla Ózd 1928 3 3 2 3 3 3 3 2 Megfelelt vegyész
10 Gál Erzsébet Nagykanizsa 1929 3 2 3 1 2 2 2 2 Megfelelt tisztviselő
Garai Lajos Pusztakovácsi 1926 3 3 3 3 3 3 3 3 Megfelelt pap
Garzó Károly Nagykanizsa 1928 3 Megfelelt tisztviselő
Gáspár Jenő Nagyhorváti 1927 1 1 1 1 2 1 1 1 Jelesen felelt meg gyümölcsker
Horváth Imre. Pat 1927 2 1 2 2 3 3 3 2 Megfelelt pap
15 Horváth Lajos Komárváros 1927 2 1 1 1 2 2 1 1 jól felelt meg tanár
Illés Zoltán Csömödér 1926 3 3 3 4 3 3 4 3 Nem telelt meg, szeptemberben javít fogtechnikus
Istiván Ferenc Hahót 1925 3 3 3 3 3 3 3 3 Megfelelt hizlaldás
Keskeny Aranka Nagykanizsa 1928 1 2 2 2 3 2 2 1 Jól felelt meg tisztviselő
Kiss László Komárváros 1927 3 3 2 2 2 3 3 2 Megfelelt rajztanár
20 Kis Péter Irén Keszthely Iharosberény 1928 3 3 2 3 3 3 3 1 Megfelelt tisztviselő
Kocsis Teréz 1929 1 2 3 2 3 3 3 2 Megfelelt tisztviselő
Kollarics Angéla Nagybakónak 1925 2 1 2 2 2 2 2 1 Jól felelt meg varrónő
Lakosi József Fityeháza 1928 1 1 1 1 1 1 1 1 Kitüntetéssel felelt meg gépészmérn.
Lovrek Károly Fityeháza 1927 3 2 3 2 3 3 3 3 Megfelelt földműves
25 Lutor László Balatonberény 1926 3 3 3 3 3 3 3 3 Megfelelt földműves
Majer Sándor Felsőzsitva 1926 1 1 2 1 2 2 2 1 Jól felelt meg földműves
Miilei József Nagykanizsa 1926 3 3 3 3 3 3 2 2 Megfelelt tisztviselő
Németh Alojzia Nagykanizsa 1928 2 3 3 3 2 3 3 2 Megfelelt testn. tanár
Németh Ferenc Nagykanizsa 1928 2 1 2 2 2 2 3 1 Jól felelt meg kereskedő
30 Pavlicz Lajos Murakeresztur 1928 2 1 2 1 2 2 2 2 Jól felelt meg pap
Péter János Szőkedencs 1928 3 3 3 3 3 3 3 2 Megfelelt földműves
Szabó János Somogyszentmikíós 1927 1 1 1 1 1 1 1 1 Jelesen felelt meg tanár
Szalai Lajos Nagykanizsa 1929 1 2 2 1 3 3 3 2 Megfelelt zenész
Takács György Fityeháza 1927 kereskedő
35 Tuboly Dezső Nagybakónak 1926 2 3 3 3 3 2 3 2 Megfelelt kereskedő
Varga Piroska Zalaújlak 1925 1 2 3 2 2 2 2 2 Jól felelt meg tisztviselő
Várfalvi Mátyás Bagolasánc 1929 2 2 2 2 2 2 3 2 Jól felelt meg tisztviselő
Zentai Lajos Nagykanizsa 1924 3 3 3 3 3 3 3 3 Megfelelt tisztviselő
Teljes érettségi vizsg. jelentkezett 37 jelölt (100°/o). Kitüntetéssel felelt meg 2 jelült (5°/u). Jelesen felelt meg 2 jelölt (5°/o)). Jól felelt meg 10 jelölt (27°/»). Megfelelelt 19 jelölt (52°/o). Megfelelt összesen 33 jelölt (8!)"/n). Szept. 1 tárgyból javít 2 (5°/o). Szept. 2 tárgyból jamt 1 (3°/o). 1 év múlva teljes éretts. vizsg. megismét. 1 (3°/*). Nem felelt meg összesen 4 (ll°/o).
I
KIMUTATÁS
az érettségi vizsgálatot tett tanulók személyi adatairól, érettségi vizsgálati eredményükről és pályaválasztásukról
IV. A osztály
A j e 1 ö 1 t
...... osztályzatai 1
szuletésenek helye ! éve ! I 1 ____________1_______!
1 neve Magyar, nv. és írod I löriénelem i Földr. és árui»m. Német ny. és level.j i Számlán Gazd. és jogi isin. 1 Kfnyvvite! Levelezés ntiuősitése * 1 pályaválasztása ______
Bagonyai Sándori Baj István Nagykanizsa 1928 ! 3 2 3 3 3 3 3 2 Megfelelt kereskedő
Nagykanizsa 1926 : 3 4 3 3 3 4 O o 3 Nem fel. meg, szept. javít pap
Bakonyi Imre Samoríszeniinikíós 1927 3 3 3 i) 3 3 3 3 Megfelelt jegyző
Banga Ferenc Heresznye 1926 | — — — — — - — Nem fel. meg, 1 év múlva telj. éretts. vizsg. mégis. kereskedő
5 Bódog Miklós Nagykanizsa 1928 4 2 2 3 3 4 3 2 Nem fel. meg, szept. javit kereskedő
Boros Gábor Alsórajk 1925 1 1 í 1 1 1 1 1 1 Kitüntetéssel feleli meg tanár
Borsos József Surd 1928 3 3 1 2 3 3 8 2 Megfelelt kereskedő
Börczi Mihály Horvátkút 1927 - - - — — — _ Nem lel. meg, 1 év múlva telj. éretts. vizsg. megls. földműves
Fischl Jenő Szepetnek 1927 — — kereskedő
10 Furó József Pat 1927 — — — — — — — — vasutas
Hanke Vilmos Szentgotthárd 1926 3 3 3 2 3 3 3 2 Megfelelt tisztviselő
Horváth Gyula Nagykanizsa 1928 3 3 3 3 3 3 3 2 » tisztviselő
Kálovics József Nagykanizsa 1929 4 3 4 3 3 3 3 2 Nem felelt meg, szeptemberben javít kereskedő
Kovács Antal Nagykanizsa 1929 2 2 2 3 2 2 2 2 Jól felelt meg gépészmérn.
15 Kőszegi István Nagykanizsa 1928 3 3 2 3 3 3 3 2 Megfelelt kereskedő
Kuba Endre Celldömölk 1928 2 2 1 3 2 2 2 2 Jól felelt meg elektrotech.
Lancsák Jenő Nagykanizsa 1927 3 3 2 4 3 3 4 2 Nem felelt mei>, szeptemberben javít kereskedő
Laurencsik László Nagykanizsa 1927 3 3 2 4 2 3 3 3 iparos
Lengyel Antal Balatonberény 1927 4 2 3 4 3 3 3 3 jt fakereskedő
20 Mihályi György Nagykanizsa 1927 3 3 3 3 3 3 3 2 Megfelelt tisztviselő
Mojzer Gyula Keszthely 1927 3 3 3 3 3 3 3 2 Megfelelt vasutas
Moór Bálint Szepetnek 1929 3 3 3 2 3 3 3 2 Megfelelt kereskedő
Németh József Nemesvid 1927 2 3 3 3 3 3 3 2 Megfelelt bányainérn.
Nóvák József Sand 1926 1 1 1 1 1 1 1 1 Kitüntetéssel felelt meg tisztviselő
25 Opernica László Nagykanizsa 1926 3 3 3 3 3 3 3 r> Megfelelt ker. tenger.
Pandúr Károly Barcs 1928 2 2 2 3 2 o 2 1 Jól felelt meg építészmér.
Perkó József Nagykanizsa 1928 3 3 3 3 3 3 3 3 Megfelelt kereskedő
Peszlen László Fonyód 1928 3 3 3 3 4 3 4 3 Nem felelt meg szem-temberben javít motorszerel.
Serfőző Lajos Pusztamonostor 1929 2 1 2 2 2 1 3 2 Jól felelt meg vasutas
30 Simon Antal Nagykanizsa 1929 2 2 2 3 3 3 3 3 Megfelelt iparos jegyző
Szabó László Keszthely 1928 3 3 3 3 3 3 3 2 Megfelelt
Szekszárdi Dezső ; Lovászi 1926 2 1 1 3 3 2 3 2 Megfelelt iparos
Szemes György Nagykanizsa 1927 1 2 1 2 2 1 2 1 Jól felelt meg tisztviselő
Szendrő László Baíatonmária 1929 3 3 3 3 3 3 3 3 Megfelelt gépész
35 Szomolányi Fer. Nagykanizsa 1928 - - - - - - - Nem fel. meg, 1 év múlva teljesréretts. vizs. megio. tisztviselő
Takács István Nagykanizsa 1928 3 3 3 3 4 3 3 3 Nem felelt meg, szeptemberben javll kereskedő
Tóth József Nagykanizsa 1928 3 3 3 3 3 3 3 2 Megfelelt tisztviselő
Tóth Lajos Soniogyudvarliely 1925 2 2 2 2 2 2 2 1 Jól felelt meg tisztviselő
Vajda Tibor Nagykanizsa 1928 3 3 3 3 3 3 3 2 Megfelelt tisztviselő
40 Zentai János : Nagykanizsa 1927 3 2 3 3 3 3 3 3 Megfelelt tisztviselő
Teljes éretlséqi vizsg. jelentkezett 40 jelölt (100°/o(. Kitüntetéssel telelt meg 2 jelölt (5°/o). Jól felelt meg 6 jelölt (l5°/o). Megfelelt 19 jelölt (48°/o). Megfelelt összesen 27 jelöli (68°/o). Szeptemberben 7 tárgyból javít 1 jelölt (3°/o). Szeptemberben 2 tárgyból javít 7 (17°/o). 1 év múlva teljes éretts. vizsg. megism. 5 jelölt (12*/oJ. Nem felelt meg összesen 13 jelölt (32°/o).
V. Statisztika.
1. Tanulmányi eredmény
Tárgyak I Q s z I á 1 v o k Tanuiók száma. Érdemjegyek. i. a
./A o. 41 I .\'R o. 38 II. A o. 39 II. Bo. 38 III. A o. 40 III. B o. 25 IV./A o. 40 IV. B o. 36 Do\'g. 1.1. o. 26 Mai keres szakisko 20
| jeles jó 1 elégséges elégtelen I jeles ió elégséges elégtelen jeles ló . elégséges elégtelen jeles Jó elégséges elégtelen jeles jó elégséges i elégtelen j jeles jó elégséges \' elégtelen | jeles ió elégséges elégtelen jeles jó elégséges elégtelen 1 jeles jó elégséges elégtelen | jeles jó..... elégséges elégtelen I
Magaviselet ............ 5\'36 23 15 _ _ 10 26 3 21\'17 21 14 5 16 5 4 34 6 35 1 22 4 20
Hittan .................. 19 18 4 — 22 15 ll- 24 15 — — 26:16 2 — 16 18 6 — 12 10 3 — 26 14 — — 35 1 — .— 26 — — — 18 2 — —
Magyar nyelv és irod....... 4 13 24 — 2 19 17 — 11 14 14 — 8 17 13 — 4 12 24 — 6 10 9 — 3 13 24 — 6 9 21 — 3 17 6 — 2 4 14 —
Történelem............... 9 16 16 — 11 13 11 3 13 13 13 — 12 15 10 1 6 14 18 2 11 9 5 — 4 13 23 — 7 8 21 — 17 8 1 — 3 6 11 „
Földrajz és árúismeret ...... 6 15 17 3 12 13|12 1 15 12 12 — 7 9 22 — 6 10 20 4 9 11 5 — 6 7 27 — 6 10 20 — 12 9 5 — 6 3 10 1
Német nyelv és level....... — 16 21 4 2il4]18 4 6 1216 5 1 8 21 8 4 2 28 6 4 6110 5 4 2 34 — 6 11 19 — 6 12 8 — —- — — -
Számtan ............... 2 14 24 1 414117 3 9 16Í11 3 5 14 18 1 7 8 20 5 7 8 10 — 5 11 24 — 11 11 14 — 11 12 3 — — 5 15 —
Mennyiségtan ............ 3114 19 5 7 13 17 1 9 13 14 3 5 16 13 4 6Í11I19 4 3 13 8 1 — — — — — — — — 15 8 3 — — — —
Természettani ismeretek — — — — — — — — 14 15 9 1 10 15 13
Egészségi ismeretek ...... 23 18 — - 25 10 3 — — — — — — — — — — — — — — — — 10 30 — — 11 25 — — — — — — — — — —
Közgazdaságtan ......... 14 18 9 — 8 12 15 3 12 20 7 — 10 8 20 — 5 14 21 — 13 6 6 — 4 9 27 6 7 23 — — — — — 4 5 10 1
Jogi ismeretek ... ... ...... — — — - — — — — — — — — — — — - T i 14 19 — 14 6 5 — 3 8 29 — 5 8 23 — — — — — - — — —
Könyvvitel............... — — — — — — — — 5 8 23 3 5|10 22 1 5 1021 4 5 9 6 5 4 7 29 5 8 23 — 12 8 6 — 1 2 16 1
Gyorsírás .............. 5 15 19 2 5 12 19 2 8 15 11 5 6 22 9 5 10 21 i 9 4 12 — — — — — — — - - — —■ — - 4 2 14 —
Gépírás............... ... 12 15 14 — 9 12 17 — 19 10 10 — 10 17 11 — 13 15:12 — 12 8 5 — — — — — — — — — 19 7 — — 2 13 4 1
Kereskedelmi levelezés...... — — — — — — — — — — — — — - — — — — — — — — — 5 16:19 — 8 14114 — 7 16 3 — 1 3 14 2
Testnevelés............... 26 15 — — 17 16 41 lm 22 17 — — 22 14 2 \'m 21 17 2 íffl 11 11 3 ím 35 ím. 5 31 fm. 5 — — — — 910 1 —
Ének .................. — — — — — — — 10 — — — 26 — — - 17 — — 17 - — 21 — — 19 - — — — — — — 12 — — —
Rendszeretet ............ 19 18 4 — 9 19 ¿0 — 16:12 11 — 9 10 9 — 815 17 — 613 6 — 12 14jl4 — 15 17j 4 — 14 12 — 4,16 —
2. ÁLTALÁNOS
(Zárójelben .1 leánynttven
C í m l/A 1B
Tanulók száma Beirt ........................./ Osztályozott..................... 43 41 14, (29) 43 13, (25) 38
1932-ben született ............... 1931-ben „ ............... 1930-ban „ ............... 1929-ben „ ............... 1928-ban „ ............... 1927-ben „ ............... 1926-ban „ ............... 1925-ben „ ............... 1924-ben „ ............... 1923-1902 „ ............... 6 12 14 8 1 3, (11) 14 2, (6) 8 fi, (?) 13 1, (1) 2 - 1
Anyanyelve Magyar ........................ Horvát ........................ 39 2 13, (25) 38
Szüleinek* foglalkozása Ipari munkás .................. Kisiparos .................... Kisbirtokos ..................... Ipari tisztviselő.................. Nagykereskedő .................. Kiskereskedő .................. Közlekedési tisztviselő ............ Pap, tanár, tanító ............... Másféle értelmiségi ............... Közhiv. alk., altiszt ............... Katona, altiszt .................. Nyugdíjas köztisztv................ Magánzó ..................... 10 4 9 1 3 9 1 1 3 2, (4) 6 2, (5) 7 2, (3) 5 2, (2) 4 1, - 1 1, - 1 - ^6) S ~ (1) 1 3, (2) 5 - (2) 2
Szüleinek** állandó lakhelye Nagykanizsai .................. Zala megyei .................. Somogy megyei.................. Vas megyei..................... Pest megyei..................... Sopron megyei .................. 26 12 3 3, (20) 23 5, (2) 7 5, (2) 7 - (1) 1
1 Bejárók Zaia megyéből: Újudvar .................. Letenye .................. Nagyrécse.................. Zalaszentjakab............... Gelse ..................... Szepetnek.................. Mura keresztúr................ Palin ..................... Somogy megyéből: Somogyszentmiklós ......... Balatonmária ................ Sávoly .................. Komárváros ............... Gyékényes ............... 1 2 1 2, ( -) 2 2, (-) 2 - (1) 1 1, (-) 1 2, ( ) 2 2, (-) 2 1, (-) 1
Óramulasztás Igazolt ........................ Igazolatlan ..................... - -
Előmenetel Kitűnő ........................ Jeles ........................ Jó ........................... Elégséges ..................... Egy tárgyból elégtelen 1 ......... Két „ „ ............ Több „ „ ............ 11 22 5 0 12 17 2 2 3
Tandíjkedvezmények « Teljes mentes .................. II. f. tandíjkedv................ III. „ „ .............. IV. „ ,. ............... 1 1 7 1, (1) 2 1, (1) 2 5, (10) 15 2, (1) 3
*. ** A dolgozóknál saját foglalkozás és lakhely.
35
ADATOK
dékekre vonatkozó adatok.)
IF/A TI/K IIT/A III/B IV A IVB összesen D. I. Szakisk
41 39 17, (24) 41 17, (21) 38 40 40 7, 6, (21) 28 (19) 25 40 40 26, (11) 37 26, (10) 36 228, (85) 313 222, (75j 297 35 26 21 20
101ag\'nnH ! i i 1, (5 3, (8J 8, (5 3, (3 2, ( 6 11 13 6 2 1 12 16 8 3 1, 4, 1, (10) 10 (3) 4 (3) 7 (3) 3 (-) 1 6 14 12 6 2 2, 8, 8, 6, 1, 1, (2) 4 (4) 12 (1) 9 (1) 7 (2) 3 (-) 1 9, (11) 20 24, (11) 35 35, (25) 60 48, (11) 59 52, (10) 62 33, (4) 37 17, (1) 18 3, (2) 5 1, (-) 1 3 6 17 4 8 6 1 1 1
39 17, (21) 38 40 6, (19) 25 40 26, (10) 36 - 220, 2, (75) 295 (-) 2 26 20
6 11 12 2 T 3 1 3 1, (- 2, (7 5, (1 - ?2 1, (1 1, (2 - (1 2, (1) 2, (1 3, (3 - (1) 1 9 6 2 2 3 1 3 3 6 1 10 9 2 1 1 4 7 6 2, 3, 1, (1) 1 (7) 9 (2) 5 (1) 1 (2) 3 (0 1 (2) 2 (3) 3 5 3 6 2 6 1 10 5 2 3, 13, 1, 3, 9 ~\'J 2, 2, (2) 5 (2) 15 (-) 1 (2) 5 (2) 2 (-) 2 (1) 1 (-) 2 (1) 3 24, (5) 29 37, (21) 58 59, (8) 67 5, (-1 5 1, (2 3 18, (6) 24 13, (4) 17 2, (4) 6 8, (1) 9 18, (10) 28 1, (2) 3 20, (8) 28 16, (4) 20 1 1 4 10 9 1 2 5 5 1 2 5
17 14 7 1 6, (17) 23 8, (2) 10 3, (2) 5 22 9 9 1, 4, 1, (13 Í4, (1 (1 14 8 2 22 7 9 1 7, 11, 8, (4) 11 (6) 17 (-■) 8 104, (54) 158 70, (14) 84 45, (5) 50 2, (1) 3 26 13 «> 2
— — — 1 — 1, (-) 1 — —
— — — — (1) 1 1, (-) 1 3, (1) 4 — —
2 2, (-) 2 1 1 1, (--) 1 1 1 1, 4, (-) (-} 1 4 2, 3, 4, 7, 2, (-) 2 ( ) 3 (- 4 (1) 8 (-) 2 — 1
— — 2 1, (-) 1 1 1, 9 (-) (-) 1 2 3, 2, 3, 4, 3, (- (-] (- H i- 3 2 3 4 3 — 1
1852 68 2027 1 2169 49 - 2157 40 — _ 895 1423
1 5 12 12 4 3 2 1 9 17 4 5 2 4 5 21 1 4 5 1 2 11 4 3 4 3 7 30 3 1 7 25 12 11 74 148 19 18 15 1 2 16 7 1 2 14 3
2 3 14 1 1, (1) 3, (4) 2, (1) 2 3 6 2 2 — (3) (1] (4 (3] 3 1 3 3 2 2 6 3, 3, > (3) (3) (2) 6 6 2 16, (8) 24 9, (2) 11 40, (21) 61 5, (7) 12 — 4 2
36
/
/
3. Iskolai felszerelések értéke.
Tételek Gyarapodás Állomány
Vétel AiMél Érték Darab Érték
darab Ft f Ft f
1. Bútorok ............... 24 j ! 2150 150 5047 M.....- 40
2. Házi- és irodai felszerelés ... — — _ 10 712
3. Ifjiísági könyvtár......... 62 12 348 20 1188 9704 48
4. Tanári könyvtár ......... — , 7 70 — 27» 2835
5. Tört. és földrajzi szertár ... — — — — 7 137 -
6. Vegytani szertár ......... 15 144 — 31 182 —
7. Gépírói felszerelés......... 3 1100 — 10 3200 __•
8. Sportköri felszerelés ...... 20 42 672 03 62 227.2 23
Összesen 109 76 ! 4484 23 1737 24150 11
4. Visszatekintő kimutatás az iskola osztályozott tanulóinak
számáról.
Tanév Rendes tanuló Magántanuló Heniles- és magántanulók száma összesen
I. II. III. IV. összesen I. II. III. IV. összesen :
é v f o ! y a m é v ï o yam
1920—21 21 27 40 35 | , 123 * 3 2 5 128
1923..... 22 35 20 31 38 124 — 1 — 2 3 127
1922—23 39 33 22 27 121 6 3 — T 1(1 331
1923—24 46 36 35 23 140 2 2 3 — 7 147
1924—25 46 44 32 31 153 4 2 2 — 8 161
1925—26 46 38 40 28 152 2 __ — *t 154
1926—27 44 39 28 40 151 3 1 1 1 6 357
1927—28 48 39 35 26 148 1 2 3 1 7 155
1928-29 50 39 37 35 161 — 1 1 2 4 165
1929-30 36 42 35 29 142 — — 1 1 2 144
1930—31 28 33 46 30 137 — — — — 137
1931—32 28 30 31 42 131 131
1932—33 15 26 28 26 95 — — — — — 95
1933—34 39 13 23 26 101 — — — — 101
1934-35 44 37 15 20 336 — — — — ■ — 116
1935—36 38 45 31 11 125 — —. — — — 125
1936—37 43 34 48 25 150 — .... — — .... 150
1937- 38 60 43 31 45 179 — — — — 179
1938- 39 40 45 39 27 153 — — — 151
1939—40 39 42 41 32 154 — — 154
1940-41 82 37 41 35 195 — — — — 195
1941—42 84 61 23 36 204 — — — — — 204
1942—43 39 60 46 37 162 — — — — — 162
3943-44 89 41 60 45 235 — _ — — — 235
1944—45 29 43 20 25 117 — — — — — 117
1945-46 85 66 79 37 267 — — — — — 267
1946- 47 79 77 65 76 297 297
37
iMői kereskedelmi szakiskola.
1. Igazgatói jelentés az 1946/47. iskolai évről.
A kereskedelem- és szövetkezetügyi miniszter úr a 34.632/1946. sz. rendeletével következőképpen módosította a női kereskedelmi szaktanfolyam részére a 162—65—13/1931. VKM. sz. rendelettel kiadott Szervezet és Tajntásterv egyes rendelkezéseit: 1.) A fiú, illetőleg női kereskedelmi szaktanfolyam helyett ezentúl, „fiú kereskedelmi szakiskola", illetőleg „női kereskedelmi szakiskola", ott pedig ahol koedukált tanítás folyik, „kereskedelmi szakiskola" elnevezést kell használni — 2.) A magyar nyelvet és a történelmet az 1. és II. osztályban heti 2—2 órában kell tanítani. (91/1946.)
Ez a rendelet határkő a kereskedelmi szakoktatás fejlődésének történetében, mert az iskolából kikerülő szellemi munkásoknak gazdagabb útravalót ad, mint amilyet a szaktanfolyam adott.
A női kereskedelmi szakiskola felettes hatósága, szorgalmi ideje és a jövő iskolai évre vonatkozó rendelkezései ugyanazok, mint a kereskedelmi középiskoláé. A statisztikai kimutatások is közösek.
TANTÁRGYFELOSZTÁS az 1946 47. iskolai évben
I. osztály
! S! U, ¡-A o «>! | A tanár neve ¡1 II 1 Minősége Szaktárgyai !j T£y*if" l! . I ! Heti órasz. Egyéb tisztségek
- !1 1 ji Borsa Béla igazgató || D) szakcsop. m : 2 2
2 Beke Ferenc óa. tanár A) szakcsop. 1:2 sz. i. :1 3
3 P. Csontos Márton óa. tanár rk. hitoktató h: 1 1
4 rir. Daka Mihályné Mészáros Auguszta r. tanár B) szakcsop. sz: 3 3
5 Farkas Judit óa. tanár C) szakcsop. k. i: 2 f. :2 4
6 íváncsits Mária óa. tanár gépírástanító gy :5 g:10 m. k: 1 16 Osztályfőnök
7 Kósa Lajos óa. tanár A) szakcsop. kv: 3 3
8 dr. Kováts Anna 1 óa. tanár tört., földrajz f: 2 2
9 Molnár Sándor óa. tanár 1 ■ testnevelés tn: ÍJ 1
38
Tanulók érdemsorozata.
I. OSZTÁLY
Beiratkozott: 21.
Osztályfőnök: Ivancsits Mária.
Osztályozatlan: Borpataki Anna.
Tan tárgyak
A tanuló neve » Magaviselet Hittan Magyar nyelv Történelem Földrajz és árúism. Levelezés Könyvvitel Számtan ! Keresk. ism. Gyorsírás Gépírás | Szépírás Testgyakorlás : Karének Alt. tanulmányi eredi ! Rendszeretet
Anda Katalin Balázs Gizella Brokés Éva Dömötör Margit 5 Gerócs Erzsébet Grünwald Magdolna Hajdinás Rozália 7 Horváth Emilia Horváth Margit 10 Horváth Mária Kálcsics Julianna Kósek Katalin Künzel Magdolna Paur Teréz 15 Polai Magdolna Sajtos Ida Simon Anna Strém Julianna Szatai Márta 20 Vojkovics Ilona ! 1 1 1 1 1 : 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 3 3 2 2 3 2 3 3 3 3 3 3 1 3 3 3 3 1 3 2 3 2 2 2 3 1 3 3 2 3 3 3 1 3 3 2 3 1 2 3 3 2 3 3 3 1 2 3 3 2 1 4 1 1 3 1 3 1 3 3 3 3 2 3 4 2 3 3 4 3 3 3 2 3 3 3 3 1 3 3 3 3 3 3 4 2 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 3 1 3 3 3 3 2 3 3 2 3 3 3 3 3 3 2 3 3 2 3 2 3 3 3 3 3 2 2 2 3 3 1 3 1 4 1 2 3 3 3 1 2 3 3 2 3 3 1 1 3 3 3 3 3 3 1 2 3 3 3 1 3 3 3 2 3 2 2 2 2 2 4 2 2 2 1 2 3 3 2 í 2 2 2 1 2 2 2 2 2 3 3 2 2 2 1 2 2 2 2 1 1 2 2 2 1 2 3 2 2 1 1 1 2 2 1 1 1 1 2 1 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 3 3 3 3 4 2 3 3 4 3 3 4 2 3 3 3 3 1 3 3 2 1 2 1 2 2 2 2 2! 2 2 2 ; 1. 2 2 2 2 1 2 2
39
Tudnivalók a jövő iskolai évre.
A jövő 1947/48. iskolai évre a beírások június 30-án, július 1-én, augusztus 29-én és 30-án lesznek. Az első beíra\'tási napokon csak azokat a fiukat és leányokat lehet felvenni a kereskedelmi középiskola I. osztályába, akik a gimnázium IV. osztályát javítás és ismétlés nélkül végezték, s azokat, akiknek a polgári iskola végbizonyítványában legalább annyi jeles és jó osztályzat van, mint elégséges.
Az 1. osztályba azok vehetők fel, akik a hazai gimnázium vagy polgári iskola IV. osztályát elvégezték és 1944. szeptember 15-én még nem töltötték be 18. életévüket.
A beiratkozáskor a tanuló személyesen jelenjék meg, az első ízben iratkozó tanuló szülőjével vagy nagykorú hozzátartozójával és születési anyakönyvi kivonatát, újraoltási bizonyítványát és iskolai bizonyítványát mutassa be.
Minden tanuló 10 Ft felvételi díjat fizet. Ennek fizetése alól senkit sem lehet felmenteni. Az évi tandíj 240.— forint (a szakiskolában 190 Ft). A tandíjat havi részletekben is lehet fizetni, de mindenkor előre a hó 5-ig. A beírt tanulónak az egész évi tandíjat meg kell fizetnie akkor is, ha évközben bármely okból kimarad. Bármely címen az iskola pénztárába befizetett összeget visszatéríteni nem lehet.
Tandíjmentességért 1947. szeptember 15-ig lehet folyamodni. Az igazgatóság útján beadott és az iskola felügyelő-bizottságához intézett kérvényekhez az iskolai bizonyítványt és 6 hónapnál nem régibb keletű vagyontalansági bizonyítványt kell mellékelni. A megadott kedvezmény csak egy félévre szól. Első osztályú tanuló az I. félévben tandíjkedvezményt nem kaphat.
Az 1937/38. iskolai évben bevezetett diáksapka viselése az intézet összes növendékeire kötelező.
Vasúton csak az a tanuló járhat be, aki otthonától legfeljebb 9 órát van távol. Az igazgató ilyen esetben is csak úgy adja meg az engedélyt, ha a tanuló viselete teljesen kifogástalan és tanulmányi előmenetele megfelelő. Az engedély elnyeréséért beadott kérvényben a tanuló szülője nevezzen meg egy megbízható kanizsai lakost, akinél gyermeke szükség esetén (vonatkorlátozások, rossz időjárás, lelkigyakorlatok, kötelező iskolai ünnepélyek stb.) szállást nyerhet. Ha a bejáró tanulónak akár viselete, akár tanulmányi előmenetele ellen jogos kifogást lehet emelni, az igazgató a megadott kedvezményt bármikor visszavonhatja.
Minden vidéki tanuló a beíráskor szállását az igazgatónál jelentse be. A szállásadók a szülők helyettesei, a tanulók erkölcse, egészsége és szorgalma felett őrködnek. Ezért vidéki tanulóink csak olyan szállást foglalhatnak el, amelyet az igazgató tudomásul vesz. Az igazgató fenntartja magának azt a jogot, hogy az engedélyt tanév közben is megvonhassa, ha a szállásadó ellen jogos panasz merül fel. Lakásváltozást csak az igazgató hozzájárulásával lehet eszközölni.
A javító-, pótló- és különbözeti vizsgálatok napja augusztus 28. A vizsgálatra jelentkező tanulók szándékukat augusztus 25-ig az igazgatónál írásban jelentsék be.
Az igazgató hivatalos órái a nagyszünidőben minden kedden és pénteken 9—11-ig.
Tartalomjegyzék.
Oldal
Kereskedelmi középiskola múltja....................................3
Igazgatói jelentés az 1946—47. iskolai évrői ..................7
Tanári testület ............................................................10
Oktató és nevelő munka................................................12
Jutalmak........................................................................16
Tanulók érdemsorozata ................................................17
Érettségi vizsgálatok......................................................27
Statisztikai táblázatok ................................................33
Női kereskedelmi szakiskola ..........................................37
Tantárgyfelosztás ......................................................37
Tanulók érdemsorozata ................................................38
Tudnivalók a jövő iskolai évre ....................................39
2639

Insert failed. Could not insert session data.