Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
9.55 MB
2018-12-06 10:45:13
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
631
1753
Rövid leírás | Teljes leírás (189.4 KB)

1947-48 A Nagykanizsai Piarista Kollégium Évkönyve - a Nagykanizsai Kegyesrendi Róm. Kat. Gimnázium évkönyve

Állami főfelügyeleti hatóság: szombathelyi tankerület
Katolikus iskolai főhatóság: dunántúli kerület
A Nagykanizsai Piarista Kollégium Évkönyve az 1947-48. iskolai évről.
Szerkesztettel: Lukács József gimnáziumi igazgató és Dr. Botár Csaba általános iskolai igazgató
A gimnázium fennállásának 183., az ált. iskola fennállásának 3. évében
Kiadta a kollégium igazgatósága Nagykanizsa, Sugár-út 13. Tel. 257
Felelős kiadó: Dr. Botár Csaba
17131 - Készült: Gyarmati György és Fiai könyvnyomdájában Nagykanizsán

34. oldaltól:
A Nagykanizsai Kegyesrendi Róm. Kat. Gimnázium évkönyve az 1947-48. iskolai évről.
Szerkesztette: Lukács József igazgató
Iskolafenntartó: Nagykanizsa m. város és a magyar kegyestanítórend

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

INTERNÁTUS
A gimnázium fennállásának 183., az áll. iskola fennállásának 3.évében
ftfemi főfelügyelet! hatáság: Katolikus Iskolai Főhatóság: SZOMBATHELYI TANKERÜLET DUNÁNTÚLI KERÜLET
/ -
Kiadta a kollégium igazgatósága Nagykanizsa, Sugár-út 13: Tel. 257
¿sryjUJl, ¿v&f/h fcvrüL

NAGYKANIZSAI
PIARISTA KOLLÉGIUM - / , ¡f ^^
ÉVKÖNYVE
AZ1947-48. ISKOLAI ÉVRŐL.
Szerkesztette:
LUKACS JÓZSEF
gimnáziumi jgazgató
is
DR. BOTÁR CSflBft
általános Iskolai igazgató
f
INTERNÁTUS
Az iskola fennállásának 3. évében.
állami ((¡felügyeleti hatóság: Katolikus Iskolai Főhatóság: SZOMBATHELYI TANKERÜLET DUNÁNTÚLI KERÜLET
NAGYKANIZSAI
KEGYESRENDI RÓM. KIT. ÍLTALÍNOS ISKOLA
ÉVKÖNYVE
AZ 1947-48. ISKOLAI ÉVRŐL.
Szerkesztene:
OR. BOTOR CSABR
igazgató
ISKOLAFENNTARTÓ: A MAGYAR KEGYESTANÍTÚREND
Kiadta az iskola igazgatósága Nagykanizsa, Sugár-út 13. Tel. 2-57.
Felelős kiadó: Dr. Botár Csaba
17131 — Készült: Gyarmati György és Fiai könyvnyomdájában Nagykanizsán
I. Az 1947—48. tanév története.
Szeptember: 1. Alakuló értekezlet. 3—4. Javító- és magánvizsgálatok. 5—6. Beiratkozások. 15. Az iskolai év megnyitása. Ünnepélyes Veni Sancte. Tör vény olvasás. Osztályrendezés. 16. A tanítás kezdete. 25. A tankerületi főigazgató bemutatkozó látogatása. 30. A Diákönkormányzat megalakulása. Arany János ünnepély.
Október: 4. Assisi szent Ferenc napja alkalmával szentmisén voltunk a Ferencrendieknél. 6. Gyászmise az aradi vértanukért. Kegyeletes iskolai ünnepély. 8. Ifjúsági közös szentgyónás és szentáldozás. Iskolai szünet. 11. Utolsó hétköznapi diákmise. 15. Az I. félévi módszeres és díj megállapító értekezlet. 19. Résztvettünk az ifjúsági Mária-napon. 26. Cserkészeink tábori beszámoló előadása. 27. Gr. Batthyány Lajosért, kollégiumunk alapítójáért gyászmise. 30. Takarékossági nap. Megemlékezés a takarékosságról. 31. Fazekas József és Balogh Lajos tanárok távozása.
November: 3. Halottak napja. Gyászmise. Kegyeletes megemlékezés az elhunyt tanárok sírjánál. 4. Igazgatói szünet. 5. Szent Imre napja. Szentmise. 6. Új órarend lép életbe. Szita Imre és dr. Dallos István megkezdték működésüket. Az I. félévi nevelésügyi értekezlet. 7. Megemlékezés az orosz népi forradalom 30. évfordulójáról. 9. Szent Imre ünnepély. 11—18. A VI. a) és VII. a) osztályokban vörheny megbetegedés miatt szünetelt a tanítás. 23. Pat-rocinium ünnepe. Délután ünnepélyes zsolozsma az ifjúság részvételével. 25—27. A tankerületi főigazgató megbízásából Kováts Albert igazgató hivatalos látogatása. 27. Hivatalos látogatást befejező értekezlet. 29. Az I. félévi ellenőrző értekezlet.
December: 4. A BCG oltások megkezdődtek intézetünkben. 6. Magánvizsgálatok. 7. Résztvettünk a közös ifjúsági imaórán. 8. Énekeseink szerepeltek a kápolnánkban rendezett orgonahangversenyen. 12. Szülői értekezlet az összes osztályok számára. 13. Dr. Czakó László tan. s. titkár hivatalos látogatása az alsó tagozatban. Látogatást befejező értekezlet. 14. Az iskola leánytanulóinak színelőadása.
19. Karácsonyi közös szentgyónás. Karácsonyi műsoros előadás.
20. Karácsonyi közös szentáldozás. A karácsonyi szünet kezdete. 25. Vegele Károly tanár halála. 27. Vegele Károly temetése.
4
Január: 18. A karácsonyi szünet utolsó napja. 19. Új órarend lép életbe. Gogl Lajos óraadó tanár távozása intézetünktől. Bucsy Béla és Béres János óraadók megkezdték működésüket. 31. Megemlé-TnSesTalÉoztársaságról. A kollégium farsangi előadása és táncestje.
Február: 3. Szentmise, balázsolás. 9. Az I. félévi osztályozó értekezlet. 11. Hamvazószerda. Szentmise, hamvazkodás. 14. A félévi értesítők kiosztása. 21. Előadás az árvízkárosultak javára. 27. A II. félévi módszeres értekezlet. 28. A kollégium zenekarának hangversenye.
Március: 2. Szentmise, a pápa Őszentségéért. 7. Népi asztali tennisz-verseny iskolánkban. Énekeseink szerepeltek Bisztnczky Tibor hegedűművész hangversenyén. 14. Ifjúságunk részt vett a mezei futóversenyeken. 15. Nemzeti ünnep. Szentmise. Hazafias ünnepség. Ifjúságunk szerepelt és résztvett az ünnepi váltófutáson és a városi ünnepélyen is. Szűcs György IV. o. tanuló temetése. 16. Gyászmise Szűcs Györgyért. 18. Rendfőnök úr névnapja. Iskolai szünet. 18—20. Ifjúsági húsvéti lelkigyakorlatok. 21. Ifjúsági sakkverseny. 25—29. Húsvéti szünet. 30. Új órarend lép életbe. Sólyomvári György óraadó távozása. Deák János megkezdte működését. Április: 4. Felszabadulás ünnepe. Ifjúságunk résztvett a városi ünnepségeken. 5—10. A KTF megbízásából Dr. Szalay Albin, keszthelyi premontrei gimnáziumi igazgató hivatalos látogatása. 7. A II. félévi nevelésügyi és önkormányzati értekezlet. 12. Főigazgatói szünet. Iskolalátogatást befejező értekezlet. 13. A latin nyelv helyett a francia nyelv bevezetése a két V. osztályban. Új órarend lépett életbe. 14—16. Dr. Beöthy József hitoktatásügyi főfelügyelő hivatalos látogatása. 16. Nóvák Frigyes körzeti iskolafelügyelő hivatalos látogatása az alsó tagozatban. Iskolalátogatást befejező értekezlet. Szülői értekezlet az összes osztályok számára. 17. Ifjúságunk résztvett az Úttörő-nap alkalmával rendezett sportversenyeken. 23. Járási pedagógus gyűlés. Iskolai szünet 25. Énekeseink szerepeltek a Bárdos-hangversenyen. 27. A II félévi ellenőrző értekezlet.
Május: 1. A munka ünnepe. Résztvettünk az ünnepi felvonuláson és a sportversenyeken. 6. Az ifjúság első szentáldozása. A résztvevők közös tízóraija. A regőscsoport előadása. 8. Anyák napja alkalmával iskolai ünnepség. 14. Madarak és fák napja alkalmával kivonulás a ligetbe. 15. Résztvettünk a VIII.-os gimnázisták búcsúztatásán. 16. Iskolánk ifjúságának bérmálkozása a rendház kertjében. 26. A VI. a) osztály kirándulása a Balatpnhoz. 28. A VII. a) és VI. b) kirándulása a Balaton környékére. 29. Az V. a) osztály kirándulása a város környékére. 30. Kivonulás az ifjúsággal a Gyermek-napra.
Június: 4—5. Magánvizsgálatok. 5. Az V. b) és VII. b) osztály kirándulása a Balaton mellé. Utolsó tanítási nap. 11. Hittanvizsga. II. félévi osztályozó értekezlet. 12. Évvégi közös szentgyónás. 12—14. Intézeti kirándulás Budapestre és Vácra, a Nemzetközi Vásár alkalmával. 12—15. Évvégi összefoglalások. Rajz- és kézimunkakiállítás. Záróértekezlet. Évzáró ünnepély. 13. Testnevelési bemutató. Évvégi közös szentáldozás. 16. Te Deum, bizonyítványosztás. 16. és 17. Előjegyzések a következő tanévre.
5
Változások a tanári testületben. A VKM. dr. Szeliánszky Ferenc áll. gimn. igazgatót intézetünktől 5853/1946—47. sz. alatt tanári minőségben a győri áll. Révai Miklós gimnáziumhoz osztotta be. A Kegyestanítórend főnöke 970/1947. sz. alatt dr. Buvári András Budapest székesfővárosi polgári isk. tanárt középiskolai státussal rendes tanárnak, Pusofszky Elvira tanítónőt 1091/1947. sz. alatt rendes tanítónak, Gogl Lajos ny. gimn. igazgatót és P. Lengyák -György okleveles tanítót óraadó tanerőknek nevezte ki iskolánkhoz.
Dr. Szeliánszky Ferenc 2 évet töltött intézetünkben. Oktató-, nevelő munkáját lelkiismeretesen és odaadással végezte. Mint kolléga, kedves, közvetlen modorú. Sokat emelt az intézeten pedagógiai és lélektani tudásával, melyet több előadásban alkalmunk volt élvezni. E tekintetben is távozásával nagy veszteség érte intézetünket. Ki* vánjuk, hogy új állomáshelyén a régi lelkesedéssel és lendülettel folytathassa pedagógiai munkáját.
Október 11-én P. Lengyák György megvált intézetünktől és helyette Sólyomvári György okleveles tanító vette át a testnevelési órákat, mint óraadó.
Október 18-án a Kegyestanítórend főnöke 1344/1947. sz. rendeletével Fazekas Józsefet Tatára, Balogh Lajost Budapestre helyezte. Helyükbe jöttek: Szita Imre Vácról és dr. Dallos István Tatáról.
Fazekas József 10 évig működött kollégiumunkban. Mint tanár , pontos, lelkes és lelkiismeretes munkát végzett. Tanítványai a szigorú külső alatt is mindig megérezték meleg atyai szívét. Ragaszkodtak is hozzá és szerették. Különösen fáradhatatlan volt egész ittléte alatt, mint a konviktus prefektusa, majd aligazgatója és mint a növények fő gondozója és szerető istápolója. Ezen a téren szinte pótolhatatlan űrt hagyott maga után. Tanártársainak, tanítványainak szeretete kíséri új munkahelyére.
Balogh Lajos nyolc évig volt kollégiumunk tanára. Pedagógiai egyéniségének, intézkedéseinek indítója az ifjúság szeretete. Ha az ifjúság ügyéről volt szó, nem ismert fáradságot. Ennél nagyobb igyekezettel, buzgalommal legfeljebb csak hivatalos munkáját végezte, mint igazgatóhelyettes. Tanártársainak szeretete, tanitványainak ragaszkodása kiséri őt új állomáshelyére.
A karácsonyi szünetben, december 25-én váratlanul elhunyt Vegele Károly tanártársunk és a más munkakörbe távozó Gogl Lajos helyett a karácsonyi szünet után Bucsy Béla ny. tanár-ezredes és Béres János_ n^^jgazgat^-tajlüó^jiint-óraadók vették át az órákat.
Gogl Lajos itt tartózkodása alatt fiatalos lendülettel és lelkesedéssel segített ki minket munkánkban. Kívánjuk, hogy új beosztásában az Isten áldása kisérje.
Március 30-án Sólyomvári György távozott intézetünkből. Az ő óráit Deák János testnevelési tanár vette át.
Sólyomvári György intézetünkben kezdte működését, öthónapos működése alatt az ifjúság és a tanárikar bizalmát és szeretetét egyaránt kiérdemelte. Isten áldása kisérje további működését.
6
Szűcs György
Mindnyájunkat megdöbbentő szerencsétlenséggel halt meg intézetünk IV. osztályos növendéke Szűcs György Gábor. A játékból halál, az ártatlan gyermekből háborús áldozat. Gránátrobbanás ölte meg. A kollégium valamennyi osztálya kísérte utolsó útjára a vigasztalhatatlan szülők késői örömét és korai bánatát. Osztálytársai mindennap a tanítás előtt imádkoztak érte. Egyik osztálytársa így fejezte be a róla szóló fogalmazást: „Gyurka többet nem. jön iskolába... A helye évvégéig üres marad... Isten nyugtassa!"
II. Hatóságok.
Az intézet fenntartója: A Kegyestanítórend Magyar Rendtartománya. Tartományfőnök: dr. Sík Sándor.
Katolikus Iskolai Főhatóság: Elnöke: Mindszenthy József bíboros hercegprímás, esztergomi érsek.
A hitoktatás püspöki biztosa: Vajay József prépost-plébános. Katolikus Tanügyi Főigazgatóság: Elnökség: Kürti Menyhért dr., elnök-főigazgató, címzetes tankerületi főigazgató. Papp Elemér alelnök-főigazgató.
A dunántúli kerület főigazgatója: Szopek Lóránd dr. Állami főfelügyeleti hatóság : A Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium.
Miniszter: Ortutay Gyula dr. Tankerületi főigazgató: Kovács József.
7
III. A tanári testület névjegyzéke és iskolai munkaköre.
Sorszám A tanár neve, Szolg. év száma Mely osztályokban, mely tárgyakat, heti hány órában tanít? Heti óraszám! Osztályfőnöki Egyéb szolgálati beosztása
alkalmazásának minősége, képesítése (szaktárgyai) összesen ennél az intézetnél
1 Dr. Botár Csaba szerzetes, Igazgató földrajz—természetrajz 11 2 földrajz VII. a) 2, VII. b)2 4 — A gimnáziumban heti 9 órában tanít
2 Román Béla szerzetes, igazgatóh. magyar—latin 19 1 magyar V. b) 6 szabad besz. V. b) 1 7 V. b A tanári könyvtár őre. Gimn. heti 14 ó. tanít. A Diákönkormányzat vezetője
3 Dr. Buvári András világi, r. tanár mennyiségtan—term.-tan 7 1 számolás V. b) 3 3 — Gimnáziumban heti 17 ó. tanít. Segítő-egyesület vezetője
4 Grujber József szerzetes, r. tanár latin—történelem 38 2 történelem V. b) 2, VI. a) 2, VI. b) 2, VII. a) 2 8 — A tört. szertár őre. A gimnáziumban heti 8 ó. tanít
5 Dr. Juhász Miklós szerzetes, r. tanár bittan 5 2 hittan I. 2, II. 2, III. 2, IV. 2, V. a) 2, V. b) 2, VI. b) 2 14 — Hitszónok, a Mária-kongr. vezetője, a regőscsoport vezetője, konv. prefektus. A gimn.-ban heti 6 ó. tanít
6 Nagy Lajos szerzetes, r. tanár magyar—latin 30 3 magyar VII. a) 5, természetrajz V. a) 2, V. b) 2, VI. a) 2, VI. b) 2, ember élete VII. a) 2, VII. b) 2, hittan VI. a) 2 19 —
7 Szita Imre szerzetes, r. tanár mennyiségtan—term.-tan 14 13 1 számolás V. a) 3, szabad besz. V. a) 1 4 V. a A fizikai szert. őre. Kon-vikt. pref. A gimn.-ban heti 16 órában tanít
8 Dr. Bojt Lajos szerzetes, óraadó tanár latin-—történelem 3 latin VII. a) 4, gyorsírás VII. a) 2, VII. b) 2, szabad besz. VII. a) 1 9 VII. a A Diákkaptár vezetője, díjkezelő, konvikt. pref. A gimn.-ban heti 10 ó. tanít y
9 10 Bucsy Béla világi, óraadó tanár mennyiségtan—term.-tan ny. 1 számolás VI. a) 3, VI. b) 3, VII a) 3, VII. b) 3, term.-tan VII. a 3, VII. b) 3 18 —
Dr. Dallos István szerzetes, óraadó tanár földrajz—természetrajz 13 1 földrajz VI. a) 3, VI. b) 3 szabad besz. VI. a) 1 7 VI. a A term. rajzi szert. őre. Konvikt. pref. A gimn.-ban heti 11 ó. tanít

8
Sorsiáin A tanár neve, alkalmazásának minősége, képesítése (szaktárgyai) Szolg év száma Mely osztályokban, mely tárgyakat, heti hány órában tanít? B ts N w CS w •O <u X Osztályfőnökjl Egyéb szolgálati beosztása
összesen ennél az intézetnél
11 Deák János világi, óraadó tanár testnevelés 26 1 testnevelés V. a) 2, V. b) 2, VI. a) 2, VI. b) 2, VII. a) 2, VII. b) 2, sportdélután V. a), b) 2, VI. a), b) 2, VII. a), b) 2 24 — A tornaszertár őre. A Sportkör vezetője
12 Hardt István szerzetes, óraadó tanár latin—francia 12 1 francia V. a) 4, V. b) 4 8 — Konvikt. aligazgató. A gimn.-ban heti 12 órában tanít
13 Horváth István szerzetes, óraadó tanár magyar—latin 13 2 magyar V a) 6, VI. b) 6, VII. b) 5, latin VI. b) 4 szabad besz. VI. b) 1 22 VI. b Az Önképzőkör vezetője. Ifjúsági könyvtár őre
14 Neuberger József szerzetes, óraadó tanár latin—történelem 29 3 latin VI. a) 4, VII. b) 4, történelem VII. b) 2, szabad besz. VII b) 1 11 VII. b A gimnáziumban heti 9 órában tanít
15 Noll József világi, óraadó tanár rajz 38 3 rajz V. a) 2, V. b) 2, VI. a) 2, VI. b) 2, VII. a) 2, VII. b) 2 12 — A rajzszertár őre. A gimn.-ban heti 6 órában tanít
16 Szomolányi József szerzetes, óraadó tanár magyar—latin 34 2 magyar VI. a) 6 6 — A gimn -ban heti 13 órában tanít
17 Dr. Szűcs Imre szerzetes, óraadó tanár hittan 28 1 hittan VII. a) 2, VII. b) 2 4 — Házfőnök. Hitszónok. A konv. igazg. A gimn.-ban heti 10 órában tanít
18 Gazdag István világi, óraadó szaktanító ének 7 2 ének V. a) 2, V. b) 2. VI. a) 2, VI. b) 2, VII. a) 2, VII. b) 2 12 — A közös énekkar vezetője. Kántor. Az ének szert, őre. A gimn.-ban heti 8 órát tanít
19 Csizmadia Ferenc világi, r. tanító 2 2 IV. 25 25 IV. A kisénekkar vezetője. Kántor a diákmiséken
20 Draskovits Éva világi, r. tanító 2 2 I. 19, történelem V. a) 2 21 1. Értekezleti jegyző
21 Pusofszky Elvira világi, r. tanító 1 1 111. 24 24 III. Irodai kisegítő
22 Téglás Anzelma világi, r. tanító 9 2 II. 22 22 II. Irodai kisegítő
23 Béres János világi, óraadó tanító ny. 1 keresk. gyak. V. a) 2, V. b) 2, VI. a) 2, VI. b) 2 8 —

9
Másvallású tanulóink hitoktatói:
Horváth Olivér ág. evang. lelkész. Működ. é. sz. 27., e. i. 3. Pomóthy Dezső ref. lelkész. Működ. é. sz. 13, e. i. 3.
Iskolaorvos:
Dr. Kajtár István.
Iskola-altisztek:
Balázs Ferenc kisegítő altiszt, Bauer Ferenc napibéres takarító.
IV. Könyvtárak, szertárak.
a) Tanári könyvtár. A tanári könyvtár a gimnáziummal közös. Állapotáról és folyó évi gyarapodásáról beszámoló a gimnáziumi részben található. Az általános iskola külön könyvtára részére az elmúlt évben a következő könyveket szereztük be: Ádám Jenő: Módszeres énektanítás, Iskolai Énekgyűjtemény I és II. rész, Baksy: Hogyan tanítsunk az általános iskolában ?, Knoll István: Angliai és dániai úti emlékeim, Elekesné: Magyar tánchagyományok. Megtalálhatók a könyvtárban a Köznevelés kiadványai: Ortutay Gyula: Művelődéspolitikánk alapelvei, a Köznevelés Könyvtára sorozatban, megjelent: Nevelőmunka az általános iskolában, Beszámoló művelődéspolitikánk mai helyzetéről, Tanítás és értelmi fejlődés, Beszámoló művelődéspolitikánk mai helyzetéről II., A Köznevelés Évkönyve című könyvek. Folyóiratok közül a Gyakorlati Pedagógia és a Magyar Nyelvőr járt az intézetnek.
b) Ifjúsági könyvtár. Az ifjúsági könyvtár a gimnáziummal közös. Állapotáról és folyó évi gyarapodásáról beszámoló a gimnáziumi részben található. A külön általános iskolai könyvtár számára az év folyamán a következő beszerzések történtek: Mikszáth: Két koldusdiák. (4"példány), Móra: Kincskereső kis ködmön. (4 példány) Hevesi: Jelki András. (4 példány), Móra: A rab ember fiai. (5 példány), Gárdonyi: Egri csillagok (3 példány), Molnár: A Pál-utcai fiúk. (3 példány), Verne: Két évi vakáció. (3 példány), Defoe: Robinson. (3 példány), Swift: Gulliver. (3 példány), Móra: Dióbél királyfi. (4 példány), Szondy György: Virágország—Bogárország. (4 példány), Zelk Zoltán: Az állatok iskolája, Móra: Mindenki Jánoskája, Sebők Zsigmond: Mackó úr utazásai, Sebők: Mackó úr újabb utazásai, Sebők: Mackó úr szárazon és vizén, Sebők: Utazunk Budapestre.
10
c) Ifjúsági segélykönyvtár. Az általános iskola önálló segélykönyvtára ebben a tanévben alakult meg az idén megjelent tankönyvekkel. A város 330 Forintos adományából vásároltunk és a tanulóknak kiadtunk 97 drb. tankönyvet.
d) Történelmi és földrajzi szertár. A történelmi és földrajzi szertár a gimnáziummal közös. Állapotáról és folyó évi gyarapodásáról beszámoló a gimnáziumi részben.
e) Fizikai szertár. A fizikai szertár a gimnáziummal közös. Állapotáról és folyó évi gyarapodásáról beszámoló a gimnáziumi részben.
f) Természetrajzi és vegytani szertár. A természetrajzi és vegytani szertár a gimnáziummal közös. Állapotáról és folyó évi gyarapodásáról beszámoló a gimnáziumi részben.
g) Rajzszertár. A rajzszertár a gimnáziummal közös. Állapotáról és folyó évi gyarapodásáról beszámoló a gimnáziumi részben.
h) Énekszertár. Az énekszertár a gimnáziummal közös. Állapotáról és folyó évi gyarapodásáról beszámoló a gimnáziumi részben.
i) Tornaszertár. A tornaszertár a gimnáziummal közös. Állapotáról és folyó évi gyarapodásáról beszámoló a gimnáziumi részben.
Az ált. iskola részére az idei tanévben beszereztünk egy db. ping-pong asztalt, 3 <Jb. ping-pong ütőt, 10 db. ping-pong labdát és 1 db. football labdát.
V. Ifjúsági egyesületek.
á) Mária Kongregáció. A Szeplőtelen Fogantatásról nevezett Szent Imre pártfogása alatt álló kisebb kongregáció intézetünk felső tagozatának tanulói mellett a IV.-es gimnázistákat is összefogja.
Az elmúlt év június havában a Prézes résztvett Budapesten az Akció Catolica 1947—48. évi ifjúsági programmjának kidolgozásában. E megbeszélések eredményeképen kongregációnk vállalta azt a szerepet, hogy az A. C. ifjúsági titkárság országos programmjának végrehajtója legyen helyi viszonylatban. Évi munkánk központi gondolata a Boldogasszony Év volt. .Szeptember 16-án Veni Sancte-val kezdtük munkánkat. Ettől kezdve minden hétfőn délután 5 órakor tartottuk rendes gyűléseinket. Az év folyamán 23 gyűlést rendeztünk. Ezeken elhangzott 25 szabadelőadás, 5 villámbeszéd, 7 felolvasás. Ezenkívül 7 szavalat, 7 verseny, 4 ankét, ének és játék tették élénké és élvezetessé a gyűléseket. Jelöltoktatás 5 alkalommal volt. Az évi munka egyik legmaradandóbb eredménye az volt a jövendő katolikus vezetők kiképzése szempontjából, hogy a legkisebbek is lelkesedéssel vállalkoztak szabadelőadásokra és feladatuknak sikerrel meg is feleltek, jóllehet a
11
hallgatóság szigorú bírálónak mutatkozott. Az előadások témája természetszerűleg leginkább a Boldogasszony Évvel volt kapcsolatos. Sor került a Mária-tisztelet dogmatikájára, liturgiájára, a fontosabb kegyhelyek ismertetésére. A felolvasások lelkiolvasmány jellegűek, az ankétok pedig a sajátos diáklelkiélet témaköréből valók voltak. Az eseményeken résztvevő tagjaink beszámolói alapján bekapcsolódtunk az esztendő országos vallási megmozdulásaiba, a budapesti Szent István napi körmenetbe, a szombathelyi székesegyház íelszentelési ünnepségébe, a Nemzeti Mária Kongresszusba. A belső munka mellett kivettük részünket az intézet hitéletének szervezéséből, főleg a Boldogasszony Év közös megnyilvánulásainak rendezéséből. így október 4-én könyörgő ájtatosságok3,t tartottunk a Nemzeti Mária Kongresszus sikeréért, ugyanezen a napon Szent Ferencet, mint az A. C. védőszentjét ünnepeltük\' a ferences plébániatemplomban; okt. 19-én megrendeztük a helyi Ifjúsági Mária Napot; nov. 9-én az intézeti Szent „Imre ünnepélyt, ezzel megindítva a „Tiszta Magyar Ifjúságért" mozgalmat, ugyanekkor templomi gyűjtéssel és emlékkép-árúsítással támogattuk az A. C. ifjúságvédelmi munkáját, dec. 7-én a Jézus Szive plébániatemplomban imaórán vettünk részt együttesen a város egész katolikus ifjúságával, dec. 9-én az egri katolikus egyetem akciójába kapcsolódtunk be templomi gyűjtéssel, valamint résztvettünk a helybeli kongregációk nagygyűlésén, febr. 13—15-én otthont adtunk a központi előadók rendezésében lezajlott vezetőképző tanfolyam számára és kongregációnk legidősebb tagjaival képviseltettük magunkat, a nagyheti szertartások folyamán az asszisztenciát szolgáltattuk, május hónapban mindennap litániát tartottunk tagjaink, a diákság és a hívőközönség részére, ebben a hónapban rendeztük be Otthonufikat és nyitottuk meg könyvtárunkat az intézet ifjúsága előtt, május 23-án a homokkomáromi fiú-ifjúsági zarándoklatba kapcsolódtunk be.
Jelöltjeinket június 5-én délután a litánia keretében avatta fel Vajay József prépost-plébános. Június hó 7-én Te Deummal fejeztük be évi munkánkat
Tisztikar: Prézes: dr. Juhász Miklós hittanár; prefektus: Sebestyén György gimn. IV. ö., asszisztensek: Kaceus Antal gimn. IV. o., Perjés Ottó ált. isk. VI. b) o., titkár: Schöfl József gimn. IV. o. t.
b) Deák Ferenc Önképzőkör. Vezetőtanár: Horváth István. A rendfőnöki rendelet alapján az 1947—48-as tanév II. felében megalakult a nagykanizsai kegyesrendi ált. iskola felső tagozatának önképzőköre.
Az önképzőkör új lendülettel mélyítette tovább az előző év Szavaló-körében megkezdett munkatervet: a lélek finomodását, gazdagodását, tökéletesedését, a tanulók önkéntes szereplése főként a szavalás útján. A biztos és bátor fellépés nem utolsó eszköze az életben az egyéni érvényesülésnek az eszményekért való küzdelemben.
Gyűléseket általában kéthetenként tartott a kör, a műsort gyűlésenként egy-egy osztály állította ki a saját keretein belül. Meg-
12
indult a nemes munkaverseny, hogy melyik osztály lesz a győztes a pontozásban. Az ált. isk. önképzőköre szívesen és szeretettel támogatta az iskolai intézeti ünnepélyek alkalmával a gimn. önképzőkörét, sőt az Anyák-napján a műsort egyedül szolgáltatta. A kör rendes tagjai az ált. VII. a), b) oszt. tanulói, a pártolótagok az V. és VI. a), b) jeles és jó tanulói voltak. A fiúk azt a nagy tanulságot vihették magukkal a jól végzett munkaév befejeztével, hogy csak az a munka lehet eredményes, amelyet nem a kényszerűség, hanem a játékos szeretet diktál, amely ha kísérlet is, de örömteli munka.
A végcél a szociálisabb, demokratikusabb, erkölcsösebb és szelle-\'mileg képzettebb magyar ifjúság!
c) Cserkészet. Intézetünk tanulói a 74. sz. „Törekvés" cserkészcsapat tagjaiként az egyes rajokba beosztva működtek egészen addig, amíg a csapat meg nem szüntette működését. Részletes beszámoló a gimnáziumi részben található.
d) Énekkar. A kollégiumban két énekkar működik. Hogy miért nem női vegyeskar volt az egyik, arra Bárdos Lajos adta meg a feleletet, melyet mi, az énekkarok vezetői is nagyon jól tudtunk: „A legképzettebb nőénekesekből álló vegyeskar sem tudja elérni a gyermekvegyeskarral elérhető hálást." Mindkét vegyeskar részére az általános iskola adta ezt a hatást jelentő szoprán és alt szólamokat.
A két énekkar vasárnaponként külön szerepelt a szentmiséken, hangversenyeken és iskolai ünnepélyeken pedig egyesülve lépett a hallgatóság elé. Az egyesített énekkart Gazdag István kartársam vezényelte, aki az ének-szakoktatást végzi az általános iskola felső tagozatában.
Mindenegyes szereplésünk a vallásos és népies irányú piarista kultúrszellem kisugárzása volt.
December 8-án a kápolnánkban tartott egyházi hangversenyen nyertük meg először a város zenekedvelő közönségének tetszését a nem éppen könnyű énekkari művek lendületes, finom, csiszolt előadásával.
Az általános iskola rendezésében tartott karácsonyi előadáson a legszebb karácsonyi énekek szép előadásával ragadtuk hallgatóinkat a közeledő szent ünnep hangulatába. A március 7-én tartott Bisztriczky-est nem kevesebb sikert hozott énekkarosaink szerepléseinek. A mindnyájunk legnagyobb élményét jelentő „Bárdos-nap"-! szereplés 120 tagu egyesített kollégiumi énekkarunk egyik legszebb sikere volt. Fegyelmezett viselkedés, ragyogó csillogású hang, finom előadás. Végül az Anyák-napi házi szereplésről is megemlékezem, melyen az általános iskola alsó négy osztályából összeállított kis énekkar is szerepelt.
A teljesítmény és az elért siker természetesen csak a legteljesebb harmonikus együttműködéssel volt lehetséges, amely a két énekkar és vezetői között meg is volt. Munkánk nem a sikerhajhászás, hanem a vallásos, népies szellem szolgálata volt.
13
A szép teljesítmény elérésében bennünket segítő igazgató uraknak, Gazdag István kartársamnak és minden énekesünknek ezúton is köszönetemet fejezem ki. Csizmadia Ferenc.
e) Diákkaptár. Vezető: Dr. Bojt Lajos. A Diákkaptár idei működése igen nehézkes volt. Ennek egyik oka a megfelelő központi irányítás elmaradása. A Diákkaptár-újságból alig jutott el hozzánk évelején egy-egy szám. így a munka inkább egyéni keretekben folyik. Számos tanulónk foglalkozik házinyultenyésztéssel, bélyeggyűjtéssel és növénygyűjtéssel. Nehéz az értékesítés kérdése is. Ennek a megfelelő szervezettsége nincs meg. Több helyi diák-kaptári megbeszélésen vettünk részt az iskolai évben is. A mozgalom tavasszal az Úttörőmozgalommal került kapcsolatba.
f) Diákönkormányzat. A Diákönkormányzat szeptember 30-án alakult meg iskolánkban. A választásokon összekötő tanárnak Román Béla tanárt, ifjúsági vezetőnek az ált. iskola VII. osztályából Bencze László és Zobor Ervin tanulókat választották meg. A Diákönkormányzat széleskörű munkatervében az általános iskola felsőbb osztályos növendékei számos alkalommal tanújelét adták, hogy milyen határtalanul nagy örömmel és kedvvel vesznek részt az iskola közösségi életében. Nagyon jelentős eredményt értek el tanulóink a ruha és élelmiszer gyűjtési akció keretében. A karácsonyi ünnepek előtt szép számmal gyűjtöttek meleg alsó- és felsőruhákat. Áldozatkészségüknek gyönyörű példája az is, hogy szegény és arra rászoruló diáktársaiknak több alkalommal megjavíttatták cipőiket, vagy újat vásároltak.
Vas György gimn. VII. o. t. vezetésével a magyar tánc és népi kultúra művelése terén értek el nagyon szép eredményeket az általános iskola felső tagozatának növendékei. Az év folyamán impozáns táncbemutatókon (Ballada-est, Mikulás-est stb.) csodálhatta a város közönsége tudásukat és az ősi népi művészettel szemben tanúsított csodálatos érzéküket.
g) Sportkör. A sportkör igazolási száma: 816. A sportkör elnöke: Dr. Botár Csaba igazgató. A sportkör vezető tanára: Deák János tn. tanár. Ifjúsági elnök: Bencze László VII. o. t. Működő szakosztályok: torna, atlétika, sportszerű játékok, úszó, asztali tennisz. Torna: Szakosztályelnök: Bálits Kálmán VII. a) o. t. Atlétika: Szakosztályelnök: Bodnár Béla VII. b. o. t. Szereplés: Az Úttörő stafétán első helyezés. Az Úttörő verseny 100 m. síkfutásban 1. Bodnár Béla VII. b) o. t. A kegyeleti stafétában 1. és 3. hely. Kosárlabda: Szakosztályelnök: Csorba Sándor VII. a) o. t. A házi bajnokságot ősszel a VII. b) o., tavasszal a VII. a) o. nyerte. Labdarúgás: Szakosztályelnök: Vass Ottó VII. b) o. t. A házibajnokságot a VII. b) oszt. nyerte. Úszás: Szakosztályelnök: Dérfalvi Imre VI. b) o. t. Asztali tennisz: Szakosztályelnök: Huszti György VII. a) o. t. A nagykanizsai népi bajnokságban 1. Huszti György VII. a) o. t. 2. Zsiga József VII. a) o. t. 3. id. Szabó József VII. a) o. t.
Az évvégi testnevelési bemutató és sportversenyek az iskolai év korábbi befejezése miatt elmaradtak.
VI. A tanulók érdemsorozata.
Rövidítések: gkat. = görögkatolikus, ref. = református, ág. ev. = evangélikus, ism. = ismétlő, i. = internátusi, ö. d. = ösztöndíjas, nk. = népikollégista, fm. = felmentve.
A kitűnő (színjeles) tanuló neve kövér betűkkel, a jeles rendűeké pedig dűlt (kurziv) betűkkel van kiemelve.
I. osztály. Osztályvezető : Draskovits Éva
T a ntárgyak d
A tanuló neve, «D B XJ a> 4-1 a>
vallása, ismétlő-e? % X OD a> a> (4
internátusban lakik? Beszélgeti 05 CD 0> S d N §D
ti CüD aj S ...... Hittan Olvásái XD \'CŐ PH © a <03 N tz> a> d « a> a "SS s E-t I ■a a a) tó
Agócs Attila 1 1 í 1 2 1 1 1 1 \'2
Bakó Gábor 1 1 í 2 1 2 l 1 2 1
Bakó Tibor 2 2 í 2 2 1 1 2 2
Bányai János I. 2 2 2 2 2 2 l 2 1
5 Bányai János 11. gkat. 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1
Báron Péter 1 1 1 . 1 1 1 1 1 1
Bereczki Ferenc ref. 1 1 1 2 2 1 1 1 2 2
Bérezés Dezső 2 3 2 3 2 3 1 3 2
Bujdosó József 2 3 3 3 2 3 1 3 2
10 Buzási Ferenc 1 1 2 1 1 1 l 1 1
Csóti Jenő 1 1 1. 1 1 1 l 1 1 1
Dömő Miklós 1 2 1 2 2 2 l 1 2 2
Fáth Imre 2 2 1 2 2 3 1 2 2
Hajdú Gyula 2 1 i: 2 2 1 1 1 2 2
15 Halász Béla ref. 2 1 2 2 2 1 l 2 2
Harasztos László 2 1 1 2 2 2 l 1 2 2
Hársfai Vilmos 1 1 2 1 2 1 1 2 1
Holló Attila 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Horváth Ferenc 1 1 1 1 1 2 1 1 1 2
20 Jós Ferenc 1 1 2 2 1 1 l 1 2 1
Juhász Károly 1 1 1 2 1 2 1 1 2 1
Kovács Ferenc 3 2 2 3 2 2 1 3 2
Kövesdi István 1 2 2 2 1 2 l 2 1
Lúgos Attila 2 1 1 1 1 1 l 1 1 1
25 Máté László 1 2 2 2 2 3 1 1 2 3
Mochnács Miklós gkat. 1 1 1 1 1 1 l 1 1 1
Németh Ferenc 2 3 2 3 2 3 1 3 3
Németh Károly 3 2 3 3 3 3 3 3
Orbán Nándor 1 1 1 1 2 ? 1 1 2 2
30 Papp Lajos 3 2 1 2 2 2 1 2 1
Poór Ferenc 1 2 1 2 1 2 l 1 2 1
Popovics Lajos 1 2 1 2 1 1 1 1 2 1
Puha Lajos 1 1 1 2 1 2 1 1 2 1
15
Kimaradt: Szigeti Ede, Szigeti Tamás.
Összesen: 43.
II. osztály.
Osztályvezető: Téglás Anzelma
Tantárgyak >> a
A tanuló neve, M o a a D !— a>
vallása, ismétlő-e? ■ GG »0) ar OÍ 0) a h 0>
internátusban lakik? CS be CS S Hittan 0) bc S N 00 <D « Olvasás a> ^ .00 *> \' «3 Z Számolás Rajzolás Ének "ÖS > a> ö w H 3 5 S s OD •o fi a> tó
Adlovits Imre 1 1 í 1 1 1 1 1 2 1 1 1
Balogh József 2 1 i 1 2 1 2 2 2 1 2 1
Bernáth Zoltán 1 2 2 2 2 3 2 2 2 2 2
Besskó Csaba 1 2 2 2 2 2 2 2 1 1 2 1
5 Bittera Zoltán 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Bojtor Józseí 2 1 1 2 1 2 2 1 2 1 2 2
Borza Árpád 2 1 2 3 2 3 1 2 2 3 3
Brandalik Tihamér 1 2 1 1 2 2 2 1 1 1 2 1
Buchberger "József 1 2 1 2 2 2 3 1 1 1 2 2
10 Büki László 2 1 1 1 2 2 1 2 1 1 2 2
Csizmazia Tibor 2 2 2 2 3 3 3 2 1 3 2
Deményi József 1 2 1 1 1 2 3 2 1 1 2 2
Dómján Lajos 1 2 2 2 2 2 3 2 2 2 2
Fierpász Emil 2 2 2 1 3 2 2 2 1 1 2 1
15 Fodor András 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Hortobágyi József 1 1 1 1 2 1 1 1 1 i 1 1
Horváth Csaba 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1
Kalmár Zoltán ág. ev. 1 1 1 1 2 1 2 1 1 1 2 2
• A tanuló neve, vallása, ismétlő-e? internátusban lakik? Magaviselet 0 a £ S T a co «D 0) bX) 53 N co (O CQ n t co MÜ > 5 á r co F- IS 1 Számolás ^ 1 a k M V a « Testnevelés Ált. tanúim, eredmény | Rendszeretet
Steininger Frigyes 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1
35 Szélesy Tibor 1 2 2 2 1 1 1 1 2 1
Takács Mihály 1 1 1 2 2 1 2 1 2 1
Tamás László 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Tarsoly Ferenc 1 l 1 2 3 3 3 2 3 3
Varga Mihály 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
40 Varga Miklós " 1 1 2 2 1 1 1 1 2 2
Zalai Ferenc 1 1 1 2 1 2 1 1 2 1
16
Tantárgyak >> a
A tanuló neve, o • a T3 0) -4-a a»
vallása, ismétlő-e? — "33 y 00 <1 a CO a SH <D
internátusban lakik? es bc cS 1 bf N CO ■S m eö ;> ÍS CO V 3 0 1 BQ O H M a> > 1 3 a « N M Ö 0)
s £ 01 CQ S Sh >» 55 N W \'E? OS a •w ai EH «
Kisdéri Antal 2 1 1 1 1 1 \' 1 1 1 1 1 1
20 Kurucz Lajos 2 3 3 3 3 3 2 3 .3 2 3 3
Makáry György 1 1 1 1 2 i 1 1 1 1 1 1
Mátyás Elemér 2 3 2 2 3 3 1 2 2 1 3 2
Nagy Csaba 2 2 2 2 2 2 3 1 1 1 2 2
Nagy Károly 2 1 1 1 3 2 1 2 1 1 2 2
25 Nemes Zoltán 2 2 1 1 2 2 2 1 1 1 2 2
Németh Gyula 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3
Németh János 1 2 2 1 1 1 2 1 2 1 2 2
Óvári Zoltán 1 2 2 2 2 2 2 1 2 2 2 2
Patus Sándor 2 2 2 1 2 2 2 2 2 2 2 2
30 Pápai Ottó 1 2 2 2 2 3 3 1 2 2 3 2
Polgár Tibor 2 1 2 1 2 3 3 2 2 1 3 2
Salamon Lajos 2 2 2 2 2 3 3 2 2 2 3 2
Stand László 2 1 1 1 2 2 2 1 1 1 2 2
Szabó Domonkos 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1
35 Szabó György 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1
Takács Tamás 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Tamás László 2 2 2 1 1 2 3 2 2 1 2 2
Tóth Miklós 1 2 1 1 2 2 2 2 1 1 2 \'1
Tüchert Antal 1 1 2 2 2 2 1 1 1 1 2 1
40 Vass Gyula 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3
Viola László 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1
Kimaradt: Levius Dezső, Nyerki László.
Összesen: 43.
III. osztály.
Osztályvezető: Pusofszky Elvira
A tanuló neve, vallása, ismétlő-e? internátusban lakik? Magaviselet 1 S Beszélgetés T a 00 \'SS Cß ca > O n t «03 pH á r co M5J N 03 a "3 bD o fe Nyelvi Ismeret | n 1 Számolás p 1 k 00 O N cd Ének Testnevelés Ált. tanúim, eredmény | Rendszeretet
Balázs Miklós 2 2 1 2 2 2 2 2 2 i 1 2 2
Bános Csaba 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Beke Árpád 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Bencze Attila ág. ev. 1 1 1 2 1 2 2 2 1 2 1 2 1
lt
T a n t á r g y a k a
A tanuló neve, ® a T3 <V 0>
vallása, ismétlő-e? "S jn é <x> ű te © tH
internátusban lakik? > a ÖC CS s Hittan bo N 00 V Cd\' Olvasás £ 1 0 03 bfí ■ o (X. \' Ö CB 0) £ Számolás Rajzolás Ének Testneveié a 3 a N tű ■a a 0> M
5 Berentés János ref. 1 í 1 1 1 1 1 1 1 1 í 1 1
Boros Károly . 1 1 1 1 2 1 2 1 2 2 í 2 1
Czotter Béla 2 3 2 3 3 2 3 3 2 2 2 3 3
Csordás József 2 2 1 2 2 2 2 2 2 2 1 2 2
Dérfalvi István 2 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 2 1
10 Dömötör Miklós 1 1 1 1 1 2 2 2 1 1 1 2 1
Hajdú Sándor 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1
Horváth József 1 2 2 2 2 3 3 3 3 3 2 3 2
Janda Iván 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Kenedi István 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
15 Kovács László 2 2 1 3 3 2 3 3 3 2 2 3 3
Krímmel János 1 1 2 2 3 2 3 3 2 2 2 3 2
Major József 2 2 1 2 2 2 2 2 2 2 1 2 1
Németli István 1 2 1 2 1 1 2 2 1 2 1 2 1
Sánta János 2 3 3 3 2 3 3 3 2 2 2 3 2
20 Sebestyén László 1 1 í 1 2 2 2 2 1 2 1 2 1
Stankovics Ferenc 1 2 1 2 2 2 2 2 1 1 1 2 1
Szűcs Károly 2 2 2 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3
Werhár István 2 3 2 3 2 3 3 3 2 1 1 3 3
Wilhelm László 1 1 1 1 1 2 2 2 1 1 1 2 1
Öí ?sze isei a: 24.
IV. osztály. Osztályvezető: Csizmadia Ferenc
T a n t á r g v a k ■ a ■
A tanuló neve, ® "S o) a>
vallása, ismétlő-e? ÍO \' 00 ■eö — <u a 00 ■q © a\' t^ ®
internátusban lakik? \'> 08 bí cS a Hittan % jsa n «3 0> » Olvasás oj >cö n , é a ra M o 6* ]> >5 Í5 Számolás Rajzolás Ének "S > V a ^ o) E-i 3 a a , N Cfi "O a © «
Balogh István 2 3 2 2 2 2 3 2 3 2 1 3 2
Bata Tamás 1 1 2 1 1 1 2 1 2 2 1 2 1
Bánlaky Pál 1 1 1 1 2 1 1 1 1 2 1 1 1
Bede Imre 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1
5 Birgány Lajos ref. 1 2 2 1 1 1 3 2 2 2 1 2 2
Bojtor Zoltán 2 1 2 1 1 1 2 1 2 2 1 2 2
Büki Géza 2 1 2 1 2 2 1 1 2 1 1 2 1
Döme Péter 1 1 1 1 3 2 2 1 2 1 1 2 1
18
Tantárgyak >>
A tanuló neve, -4-» 0 a 1 ®
vallása, ismétlő-e? "ö> 09 09 2 O) V aS C-t
internátusban lakik? cS 60 ai S Hittan <3 % N co a> « W Olvasás 09 •ti C-. >ti N ti a ti be o to a tn \'S 0) >> Számolás Rajzolás Ének •2> "aj > a) fl 09 V H 6 o a cd ® N 03 T3 a OJ Pí
Ernyei Zoltán 1 1 2 1 2 2 2 2 2 2 fm 2 1
10 Fatér János 2 2 3 1 2 2 3 2 -3 2 1 3 1
Fekete László 2 2 1 1 2 1 2 2 2 1 1 2 2
Fodor László 1 1 1 1 2 2 1 1 2 1 1 2 1
Gerentsér Imre 1 1 I 1 2 1 1 1 2 1 1 2 1
Golenszky Ferenc 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 fm 1 1
15 Hortobágyi István 3 3 3 2 3 2 3 2 3 2 1 3 3
Joós László 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1
Kékes Péter 2 2 2 2. 3 3 3 3 3 2 2 3 2
Klebelsberg Alán 2 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 2 2
Koch György 1 3 1 2 1 2 2 2 2 2 1 2 1
20 Kovács István 2 3 2 2 2 2 3 2 3 2 1 3 1
Kovács Sándor 2 1 1 1 2 1 1 1 2 1 1 2 1
Kézdi Balázs 1 1 1 1 2 1 1 1 2 1 1 2 2
Kordics Miklós 2 3 2 2 2 2 2 2 2 1 1 2 1
Kövest Gyula 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1
25 Lukácsi Ferenc 1 1 3 1 3 2 3 2 3 2 1 3 2
Mankovits István 2 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 2 2
Mátyás Zoltán 3 3 3 3 4 3 4 3 3 2 1 4 3
Molnár Tibor 2 1 1 2 2 1 2 2 2 1 1 2 1
Morvái Bálint 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
30 Nagy Miklós 2 1 1 1 2 1 1 1 2 1 1 2 2
Németh Ferenc 1 2 2 2 2 2 2 2 3 1 1 2 2
Pataki Béla 2 3 3 3 3 3 3 3 3 1 1 3 2
Pápai István 1 2 3 3 2 2 3 2 2 2 1 3 1
Perjés Kornél 1 1 1 1 2 1 2 1 2 1 1 2 1
35 Porubszky István 1 1 1 1 2 1 1 1 1 2 1 1 1
Pőcze Tibor 1 1 1 2 1 1 2 2 2 2 1 2 1
Rázga Tamás 1 1. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Soós János 1 1 1 1 2 1 2 1 2 2 1 2 1
Takács Kálmán 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1
40 Tamás János 1 1 1 1 2 2 2 2 2 1 1 2 1
Tauchin Ferenc 1 2 2 2 2 2 2 1 2 1, 2 1
Török Tibor 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1
Vámos József 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1
Meghalt: Szűcs György.
Összesen: 44.
19 ■
V. a) osztály. Osztályfőnök: Szita Imre
Tantárgyak >> ■ ö
A tanuló neve, -t-> © M ec «(D B ■a 0) "5 ©
vallása, ismétlő-e? a> g es Í3 ■5 © . a Fh ©
internátusban lakik? "> e8 M cá a £ P-I eö >» tUD © ® a «T s-i 2 0) N 00 S ■Js © a VSÖ ca vs3 O N t> © o co bí •M a> <D t- ü c cö G 3 a a N. X •a fi ©
S ¡5 cd S :0 EH iO En <u Eh n m £ a « © Eh « £ tó
Alpár György 1 1 1 2 1 1 í 1 1 1 1 2 1 1
Andrasek Ernő 1 2 1 2 2 2 2 2 1 2 1 2 2 1
Beke Lőrinc -2 3 3 3 3 3 3 1 3 2 3 3 3 3
Beluszky Pál 1 1 1 1 1 1 1 1 2 2 1 1 1 1
5 Besskó Attila 2 3 3 3 3 3 3 2 2 1 2 3 3 3
Bondor József 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1
Bősze Zoltán ref. 2 3 4 3 3 3 4 3 2 fm 2 4 4 3
Cserjés Károly 1 1 1 2 1 1 1 1 1 fm 1 2 1 1
Csizmeg István 1 1 1 2 1 2 1 2 1 2 1 1 2 1
10 Czinki János 1 2 3 3 2 3 3 3 2 2 2 3 3 2
Filák Lajos 1 2 1 1 2 2 2 2 1 2 1 2 2 2
Gerencsér János 1 2 3. 2 2 3 3 3 2 fm 1 3 3 2
Hadi Ferenc 3 3 4 4 3 3 4 3 3 3 3 4 4 3
Hobár György 1 1 3 2 2 3 3 3 1 2 2 2 3 2
15 Horváth Ferenc 1 1 2 1 2 2 2 3 2 2 2 3 2 2
Horváth György 2 1 2 2 2 3 2 2 1 2 2 3 2 2
Horváth László 1 2 2 3 3 3 2 2 3 2 2 3 3 2
Hosznyák József 1 2 3 3 3 3 3 2 2 2 2 3 3 2
Illés László 2 2 3 2 2 2 3 1 2 2 1 3 3 2
20 Imrei Sándor 1 1 3 2 1 2 2 3 2 2 1 2 3 1
Inkovics Gyula nk. 2 1 4 2 3 3 4 3 3 3 3 4 4 4
Jakab János 2 3 3 3 3 3 4 3 3 2 2 3 4 3
Jakabfi Rudolf 1 1 2 2 2 3 2 2 3 1 2 1 2 1
Józan György i. 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1
25 Karádi Győző i. 2 2 3 2 3 3 3 2 3 3 1 3 3 2
Karbuczky György i. 1 1 2 1 1 2 2 2 1 1 1 1 2 2
Keglovics József 1 2 3 3 3 3 4 3 3 3 3 4 4 3
Keszler József 1 1 2 1 1 2 2 2 1 2 1 2 2 1
Knausz György 1 1 1 2 3 1 3 2 2 3 1 3 3 2
30 Kovács Ferenc 2 2 3 3 3 3 3 3 1 2 2 3 3 3
Kovács Kázmér i. 2 2 3 2 3 2 3 3 2 2 1 3 3 2
Kőfalvi Csaba 2 3 2 2 3 3 3 3 1 3 2 3 3 3
Molnár János 1 1 1 .1 2 1 2 2 1 1 1 2 2 2
Nékli László 2 3 3 3 3 3 3 2 3 3 2 3 3 3
35 Németh Sándor i. 1 1 1 1 2 1 1 1 2 1 1 1 1 2
Papp Géza 1 1 1 1 2 1 2 2 2 1 1 2 2 1
Pál Ferenc ref. 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 2
Pörneczi András i. 1 1 1 1 2 í 1 1 1 2 1 1 1 2
Sasvári József 2 2 3 3 2 3 3 3 2 3 2 3 3 3
40 Schmidt László i. 1 1 2 2 2 3 2 2 2 2 1 2 2 1
20
A tanuló neve, vallása, ismétlő-e? internátusban lakik? Magaviselet a. « X Magyar Történelem HI SO I Földrajz I Természetrajz *** I i r vi o S -oá N CO g BO N \'eî « V a X V a « Testnevelés I Keresk. gyak. Francia Ált. tanúim, eredmény | Rendszeretet
Simon Ottó 3 2 2 3 3 3 3 3 3 2 1 4 3 3
\' Staudt István i. 1 2 2 3 2 2 2 2 3 .2 1 3 2 1
Szakácsits László 3 3 4 \'4 4 3 3 3 2 ím 3 4 4 3
Takács Valér ág. ev. 1 1 2 2 3 3 2 2 2 2 2 3 3 1
45 Tatai Viktorin 1 1 1 1 2 2 1 2 2 2 2 1 2 1
Tomasics István 1 2 3 3 3 3 3 3 2 2 2 4 3 2
Tóth Imre i. 1 2 2 2 2 2 2 2 2 1 1 1 2 2
Tóth Zoltán 1 2 1 1 2 2 2 2 2 1 1 2 2 1
Török József i. 1 2 2 2 3 1 3 2 3 1 1 3 3 2
50 Vannay János 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2
Vellák János 1 1 3 3 3 3 3 3 3 3 1 3 3 2
Wuscher Béla 3 3 3 3 3 3 3 3 2 2 2 3 3 3
Kimaradt: Halász Géza.
Összesen: 53.
V. b) osztály. Osztályfőnök: Román Béla
T antárgyak ■ a
A tanuló neve, 2 S TS O 0)
vallása, ismétlő-e? a> K a \'a M ■s a CD o
internátusban lakik? aj j. "03 N QJ s: Oi en CO .«CO > üo «J- ja "a M CC
ÖC cS S Hittan a M a S a ¡O . E" az s fe •O a h CD H O S N CO O c? (33 Ének Oí a </2 0» H — i» © CD « o a 3 SH fe a ■< G © tó
Babér Rubányi László 2 2 2 1 2 2 3 2 2 1 2 3 2 2
Bakonyi Sándor 1 2 2 1 2 2 3 1 2 2 1 2 2 2
Bedenek György 1 3 3 2 3 3 3 1 2 3 2 3 3 2
Bolf József 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 2 1 1
5 Borsányi Zoltán 2 2 2 1 2 3 2 3 2 2 1 3 3 2
Czimmermann István 1 3 3 3 3 • 3 4 2 2 3 3 4 4 3
Egyed Zoltán 1 2 2 1 2 2 3 1 1 2 2 3 2 2
Farkas József ism. 1 1 2 1 2 2 3 2 2 1 1 1 2 2
Feszt Béla 2 2 3 1 3 3 3 2 1 1 2 3 3 2
10 Fodor Miklós 1 1 1 1 2 2 2 2 1 2 2 1 2 2
Gazdag István 1 1 1 1 1 1 1 1 i 1 1 1 1 1
Gerócs Attila 1 2 3 1 3 3 4 3 2 2 2 4 4 2
Göncz Zoltán 1 3 3 1 3 3 2 2 2 1 1 3 3 2
Gyulai Miklós 1 2 1 1 1 1 2 2 1 1 2 2 2 2
15 Hajas Vilmos 1 1 2 1 2 2 2 3 1 2 1 3 2 2
21
T a n t á r g y a k >> a
A tanuló neve, >0) a © <D
vallása, ismétlő-e? — 02 a \'cd tH GO ¿á oj >> © a "a c © !h 0>
internátusban lakik? "> cs fc-a © © ö \'«f oj n co 03 o oo •k > . © tc M .2 N X ■o
bc cs a s> 60 ttt e-. 2 a \' IM a •íö "o ¿6 © a to v t-i \'j c c<3 a \' o>
S K I :0 EH, fa © Eh n W S? tó a « © 0> w £ tó
Heckenberger István 1 3 3 2 3 3 3 3 2 2 2 3 3 2
Héder Márton 1 2 3 1 3 3 3 2 2 1 2 3 3 2
Horváth György 1 1 2 2 2 2 2 3 2 2 1 3 2 2
Horváth Jenő 1 3 4 3 3 3 4 3 3 2 3 4 4 2
20 Horváth József ism. 1 2 3 2 3 3 3 1 2 3 2 3 3 2
Horváth László 1 2 2 2 2 2 1 2 1 2 1 3 2 1
Karvalic\'s Sándor 1 2 2 1 2 2 2 3 2 2 2 3 2 2
Kasza Levente 1 1 1 1 1 2 2 2 2 1 1 2 2 2
Kelemen Tibor 2 3 3 2 3 3 4 3 2 1 3 4 4 2
25 Kiss Boldizsár 2 3 3 1 2 1 3 3 2 1 3 2 3 3
Kulcsár Lajos 1 2 2 2 2 1 2 3 2 2 2 3 2 2
Madár Miklós 2 3 2 3 3 3 3 2 1 1 2 3 3 2
Műik András ág. ev. 1 2 2 2 1 2 1 2 2 2 1 3 2 2
Papp József ref. 1 2 2 2 3 2 2 1 2 ím 1 3 2 2
30 Fái József 1 1 1 1 2 2 3 2 2 fm 2 2 2 1
Pfeiffer Adolf ág. ev. nk. 1 2 3 1 3 3 3 3 2 3 2 4 3 1
Romhányi László 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Rónási Jenő 1 2 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 2
Rozs Imre nk. 1 2 2 2 3 3 3 3 2 2 1 3 3 1
35. Rózsás Ferenc 1 1 1 1 2 2 1 2 1 2 1 2 2 1
Sákovics György 2 3 4 2 3 3 4 3 2 1 2 4 4 2
Somogyi Zoltán 1 1 3 1 3 3 3 2 2 2 1 3 3 2
Szabó József 2 2 3 2 2 3 2 3 1 1 3 3 3 3
Szabó László 1 1 1 1 1 1 2 2 2 2 2 2 2 1
40 Szittár József 2 1 3 1 3 1 2 2 2 1 1 3 3 2
Tolnai József 1 2 2 2 3 2 3 3 2 2 2 3 3 2
Tomasics József 2 2 3 2 3 3 3 3 3 1 1 3 3 3
Tóth András 1 1 1 1 2 2 2 3 2 1 1 1 2 1
Tóth Lajos 1 1 1 1 2 1 2 1 1 1 1 2 2 2
45 Tőke Jenő 1 2 2 1 2 3 2 1 1 1 1 3 2 2
Varga Antal ism. 2 3 3 2 3 3 3 3 2 2 3 3 3 2
Varga László 1 3 3 2 3 3 3 3 2 2 2 3 3 2
Varga Tibor ref. 1 2 3 1 2 2 3 3 2 2 2 3 3 2
Varga Zoltán 1 1 2 1 2 2 2 2 1 2 1 2 2 2
50 Végh József ref. 1 1 3 1 3 3 2 3 2 3 1 3 3 2
Virovécz György 1 2 2 1 2 2 3 3 1 1 1 3 3 2
Wirth Árpád 1 2 3 1 3 2 3 3 2 2 2 3 3 2
Összesen: 52.
22
VI. a) osztály. Osztályfőnök: Dr. Dallos István
A tanuló neve, v vallása, ismétlő-e? internátusban lakik? Magaviselet Hittan Magyar Történelem H i a n N "3 \' Sí 2 fe Természetrajz "J i r to Ö a •cS N OG Rajzolás ^ y a M 0) a ■W k cc "3 i> œ H ¡B ai E-i Keresk. gyak. Latin Áit.tanulm.eredm.j Rendszeretet
Antaücs Tibor i. 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1" 1 1 1 1
Bálits Kálmán 2 3 3 3 3 2 1 2 1 2 3 3 2
Bánhidi László i. 1 1 1 1 1 1 1 í 1 1 1 1 1 1
Bányai Józseí 1 3 2 3 3 2 3 2 1 1 4 4 3
5 Berkes Béla i 1 1 2 2 2 1 3 2 2 1 1 2 2 2
Bogdán Gábor 1 1 1 \' 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1
Bozzai István ref. 3 4 3 3 3 3 3 4 2 3 4 4 3
Csetényi Miklós ág. ev. 1 2 2 1 2 r 2 3 2 3 1 2 2 3
Csordás Ottó 1 1 3 1 3 2 3 3 3 3 1 3 3 2
10 Darvas Ferenc 1 1 2 3 3 3 3 1 2 \'ím 2 3 3 2
Dénes Béla 1 1 2 1 2 1 3 1 1 2 1 2 2 2
Dömötör László 1 1 2 2 2 1 3 2 1 1 2 2 2 1
Farkas László i. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Fendler Kornél 1 1 1 í 2 1 1 1 2 1 1 1 1 1
15 Fiskovics Gyula i. 1 1 3 1 3 2 2 2 2 1 1 3 3 3
Fridrich Kornél i. 1 1 2 2 2 2 3 2 1 2 1 2 2 1
Garzó Józseí 1 1 2 1 2 2 3 2 2 1 2 1 2 2
Gerencsér Mihály 2 1 1 2 2 2 2 2 2 1 3 2 3
Halmos István i. 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1
20 Hörcsöki Ferenc 1 1 1 1 1 I 1 1 i 1 1 1 1 1
Kamper István 2 1 2 2 3 3 3 3 2 1 2 2 3 3
Kisfaludy Árpád 2 2 3 1 3 3 3 3 2 2 2 .3 3 2
Koltai József 2 3 3 3 3 3 3 3 3 2 2 4 4 3
Kövesi Károly 1 1 3 1 1 2 3 3 1 1 3 3 3 2
25 Kremsner István ö. d. 1 1 2 2 2 2 2 2 1 1 2 2 2 1
Lelkó Attila 1 3 1 3 1 3 2 2 1 3 3 3 4
Lugosi Jenő 1 3 3 1 3 3 3 3 3 ím 3 4 4 3
Martincsevics László i 1 1 2 1 1 1 2 1 1 1 1 2 2 1
Maidon György nk. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1
30 Molnár József 1 1 2 1 3 2 3 3 2 1 1 3 3 2
Nagy Alajos i. 1 1 2 1 1 1 2 2 2 1 1 2 2 2
Németh Ferenc i. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Németh László 1 1 3 2 3 3 3 2 2 1 2 3 3 2
Ormos László 1 1 2 1 1 1 2 2 2 1 1 2 2 1
35 Plichta Lóránt 1 2 1 3 2 3 3 3 2 2 4 4 3
Pressing Ferenc i. 1 1 2 1 1 1 2 2 2 1 1 3 2 2
Révész Ferenc nk. 1 2 3 2 3 3 3 3 3 1 1 3 3 2
Rinfel Imre nk. 2 2 2 2 3 2 3 3 3 1 1 3 3 2
Schneemann Fer. ág. év. 2 2 3 1 3 3 3 3 2 1 1 3 3 2
40 Somogyi Gyula 1 2 2 1 3 3 3 3 2 2 2 3 3 2
23
Tantárgyak a
A tanuló neve, vallása, ismétlő-e? internátusban lakik? S \'S yi d Cd cS a 0) a> a \'5" N \'c? h 0> tSJ 00 •a> co 23 "o CO ;cS CO •o > aj M cS >> bc M T3 <p h © á "5 -.J D O h 0) N
03 tu 03 5 >> M cd PH :0 2 io a t. a> a •cS N O N \'5* M 0> a H IZÎ « 00 a> h a> 03 CÖ ■o a a>
S s s H fe H 02 « •W E-i « 1-3 ai
Szabadkai Miklós 1 1 1 1 1 1 1 1 1 l 1 1 1 1
Szermek László 2 1 2 1 2 2 1 2 1 2 2 3 2 2
Tóth Ferenc 1 1 2 1 1 1 1 3 1 1 1 2 2 1
Tuboly István 1 1 2 1 2 1 3 2 1 1 1 2 2 2
45 Varga Ferenc 1 1 1 1 2 1 2 2 1 2 2 2 2 1
Varga Kálmán 1 1 2 1 3 1 2 2 1 1 1 2 2 1
Várhelyi József 1 1 2 2 3 3 3 3 2 1 2 2 3 2
Ziegler György 2 1 3 1 2 3 2 3 1 1 2 3 3 3
Összesen : 48.
VI. b) osztály.
Osztályfőnök: Horváth István
A tanuló neve, vallása, ismétlő-e? internátusban lakik? Magaviselet Tantárgyak Ált. tanúim.eredm 1 Rendszeretet |
Hittan Magyar Történelem Földrajz Természetrajz Számolás Rajzolás Ének Testnevelés Keresk. gyak. Latin
Anek József 2 2 3 1 2 3 3 2 3 1 1 a 3 2
Balázs Miklós 1 1 1 1 2 1 1 2 1 1 1 2 2 2
Bánfalvi László 1 1 1 1 1 1 2 2 1 2 1 1 2 1
Dani Antal 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1
5 Deák Iván 2 2 3 3 3 3 3 2 3 fm 3 3 3 2
Dérfalvi Imre 2 2 3 1 1 2 2 2 2 1 1 3 3 2
Farkas Ferenc 1 1 1 1 1 1 1 1 2 2 1 1 1 1
Flórián Sándor 1 1 2 1 2 3 1 1 1 1 2 2 2 1
Futó Zoltán 2 1 3 2 1 2 3 3 2 3 4 1 4 4
10 Gaál Csaba 1 1 1 1 1 1 1 3 1 1 1 2 2 2
Gazda Zoltán 1 1 2 1 2 1 1 2 1 3 1 2 2 2
Gombos Ferenc 1 2 1 1 2 1 2 2 2 3 1 2 2 2
Gyergyák László 2 3 3 1 3 3 3 2 3 1 2 3 3 2
Járosi István ref. 1 1 3 1 2 3 3 3 3 2 2 3 3 2
15 Járosi Márton ref. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1
Kálóczy Mátyás 1 2 2 1 3 2 2 3 2 2 1 3 3 2
Keglovics Ervin 1 1 1 1 2 1 2 2 1 1 1 2 2 1
Keserű Tibor nk. 2 2 2 1 3 2 3 2 3 1 2 2 3 2
Kiss Tibor 2 1 3 1 2 2 3 3 2 1 2 4 4 3
20 Kovács Tibor 2 1 2 1 3 3 3 2 3 1 2 3 3 3
24
Tantárgyak a
A tanuló neve, vallása, ismétlő-e? internátusban lakik? ® 3 02 "> ö ej a "3 e \'cs N \'s* CH ® N X •<D 00 o GQ "3 > aj 03 >> M M ■a a> t* o .a d c ® 3 ta CB N 00
Cg be C3 CS >> bí o3 *x> E* :© EH 2 3 a 0) a •03 N o N "5" a> tí d 00 03 a *H ■ 0> d ^ d d "Ö d 01
§ s § E-i fa EH GQ P5 « E-i « J •< 05
Kriston Árpád ref. 1 1 3 1 3 2 3 2 3 2 2 3 3 3
Lovkó Imre 1 1 1 1 2 1 1 1 1 L 1 1 1 1
Márkus László 2 2 1 1 2 1 2 2 2 1 2 2 2 2
Muczer János 2 1 2 1 1 1 2 2 2 1 1 2 2 2
25 Nagy Árpád 1 1 3 1 2 1 3 2 3 1 1 3 3 2
Németh Ferenc 2 3 3 2 3 3 3 2 3 2 2 4 4 3
Németh Lajos 2 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3
Perjés Ottó 1 1 1 1 1 1 1 1 1 3 1 1 1 1
Póka Viktor 1 3 2 2 3 2 3 3 3 1 1 3 3 2
30 Rázmán Zoltán ref. 2 2 3 1 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3
Rodek Elemér 1 1 3 2 3 2 3 3 3 2 3 2 3 2
Rozs István 1 1 3 2 3 1 2 3 3 3 1 3 3 2
Sipos József 1 3 3 2 3 3 3 2 2 1 2 3 3 3
Söveges Antal 1 2 2 1 1 1 3 2 2 3 1 2 2 2
35 Sümeghy Ede 1 1 1 1 1 2 1 1 2 ím 1 1 1 1
Svélecz György 1 1 2 1 2 2 2 3 3 2 2 2 2 2
Szabó Kornél 1 1 1 1 1 1 2 1 2 3 2 1 2 1
Szoliva János 1 1 3 2 2 3 3 2 2 3 3 1 3 2
Szőke Imre 2 2 2 2 3 2 2 3 3 2 2 3 3 2
40 Tálos József 1 2 2 2 3 3 3 2 2 1 2 3 3 2
Teutsch Frigyes 2 2 3 1 3 2 3 3 2 1 2 4 4 2
Tóth József 1 1 1 1 1 1 2 1 1 3 1 1 1 1
Uzsoki György 1 1 1 1 1 1 1 1 1 ím 1 1 1 1
Varga Albert 2 2 3 2 2 3 3 3 2 3 3 3 3 3
45 Varga Ferenc ág. ev. 1 1 1 1 1 1 2 1 1 ím 1 1 1 1
Votin Mihály 1 1 1 1 1 1 1 2 1 2 1 1 1 1
Zámbó Ferenc 2 2 3 2 2 2 2 3 2 1 3 3 3 3
Zsiga János 1 2 3 1 1 2 3 2 2 1 3 3 3 2
Kimaradt: Neuwirth Béla, Takács László.
Összesen: 50.
VII. a) osztály.
Osztályfőnök
Dr.
Bojt Lajos
T a n t á r g y a k a
A tanuló neve, a © 2Z 99 - © ® ©
vallása, ismétlő-e? internátusban lakik? «3 •FH > cS M 08 ö cS -»-> ti CS >» 60 03 © © ö -4-> r-t :0 N \'cS h 2 o t-i © a V N CD © a -03 SJ cS sS \'N co s \'o \'5° ■M ® B © > ® a ji © oo •cS \'33 o >> B 03 a 3 B CS — ® N C0 •o B ®
s w s EH fc < CO E tó « EH Ü5 tJ tó
Balogh Alajos 2 2 2 1 1 3 2 2 2 2 1 1 3 3 2
Bellér Sándor 1 2 2 1 2 1 3 1 3 3 fm 3 3 3 2
Bencze László 2 2 2 1 2 2 2 2 2 1 1 2 2 2 2
Besskó Tibor 2 2 3 1 2 3 2 1 3 2 1 1 3 3 2
5 Bécsi Lajos ref. 2 2 3 1 1 1 3 2 2 2 2 3 3 3 1
Biba Sándor 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 3 2 2 1
Csorba Sándor i. 2 2 3 1 3 3 2 2 3 3 1 2 2 3 2
Deli Béla 1 2 3 3 3 3 3 2 3 3 2 2 3 3 2
Dómján László 3 3 3 1 3 3 3 3 2 3 fm 3 3 3 2
10 Flumbort Imre 2 3 3 2 3 3 3 3 3 2 3 4 3 4 2
Gerócs Endre 1 2 3 2 2 2 3 2 3 2 fm 3 3 3 2
Györkös János 1 1 1 1 2 1 2 2 1 1 1 2 2 2 1
Halász Béla 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 2 1 1
Hári László 1 1 2 1 1 2 2 1 1 2 1 3 3 3 1
15 Horváth Árpád . i. 1 1 2 1 2 1 2 1 2 1 1 3 2 2 2
Horváth Tibor 1 2 3 3 2 3 2 2 3 3 3 2 2 3 2
Hőkön Gyula nk. 3 2 3 1 1 1 2 2 2 1 2 3 3 3 2
Huszti György i. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 fm 1 1 1 1
Kánnár Tibor 1 1 1 1 2 1 2 1 2 1 2 1 1 2 1
20 Kósa Pál 2 3 3 2 3 3 2 2 3 3 3 3 3 3 2
Kőfalvi Ottó 2 3 2 1 3 3 2 1 3 1 3 3 3 3 1
Kőhalmi Miklós i. 1 2 2 1 2 1 2 1 2 1 3 2 2 2 •2
KremznerSánd. nk. 1 2 2 1 2 2 2 2 3 1 1 2 4 4 2
Kunics István 2 3 3 1 3 3 3 2 2 2 3 3 3 3 2
25 Lonkai Géza 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2
Lőcz Dezső 1 2 3 2 3 2 3 3 3 2 2 3 3 3 2
Nagy Emil. 1 1 2 1 3 1 2 2 3 2 3 2 3 3 1
Nagy György ref. 2 3 3 3 3 2 3 3 2 3 3 3 4 4 2
Nagy József 1 1 2 2 3 1 2 2 3 1 2 2 3 3 1
30 Nagy Tibor 2 2 3 3 3 1 2 2 3 2 3 2 3 3 3
Nagy Tivadár 1 2 3 3 3 3\' 3 2 2 2 1 3 3 3 2
Németh János 2 2 2 1 2 2 2 2 2 1 1 3 3 3 2
Németh Miklós i. 1 1 2 1 1 1 1 1 2 2 1 3 1 2 1
Nyitrai László 2 3 3 2 3 3 3 2 3 3 2 3 3 3 2
35 Papp Péter 2 2 3 t 1 3 2 3 3 3 1 2 3 3 3 2
Páj Gábor 2 2 3 3 3 3 3 3 3 2 fm 3 3 3 2
Polai Antal 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3 3 3 2
Réti Csaba 2 2 2 1 2 2 1 1 1 1 2 3 3 3 2
Schmidt István 1 1 2 1 2 2 2 1 2 1 1 2 2 2 2
26
A tanuló neve, vallása, ismétlő-e? internátusban lakik? Magaviselet Tantárgyak Ált. tanúim. eredm.| Rendszeretet
Hittan Magyar Történelem Földrajz Az ember élete Számolás Fizika Rajzolás Ének Testnevelés Gyorsírás Latin
40 Steinhardt Dénes 2 2 2 1 2 2 2 3 2 2 2 3 2 3 2
id. Szabó József i. 2 2 2 1 2 2 1 1 1 2 .3 2 2 2 2
ifj. Szabó József i. 2 3 3 2 3 3 3 3 3 1 1 3 3 3 2
Szabó Lajos 2 3 3 2 4 3 3 3 3 1 3 4 3\' 4 3
Szerdahelyi Antal i. 2 2 3 1 3 2 2 2 1 2 1 3 3 3 2
45 Sziva István 1 1 1 1 2 1 2 1 2 1 2 1 2 2 1
Taxner Ernő 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 3 2 2 2 2
Tegzes László 1 1 1 2 1 2 2 2 1 2 2 2 2 1
Tornyos Ferenc 1 1 1 1 1 1 9 1 1 1 2 2 2 2 1
Tóth István 1 1 1 1 2 1 2 1 1 1 1 1 2 2 1
50 Varga László i. 2 2 1 2 3 2 2 1 1 fm 2 2 2 2
Vándorfi István i. 1 2 3 2 2 3 3 1 3 3 fm 2 3 3 2
Vit Gábor 1 1 1 1 .1 1 2 1 1 1 2 2 2 2 1
Zsiga József i. 2 2 2 1 2 2 2 2 2 2 3 2 2 2 2
Magántanuló:
Kollarits Zoltán - 1 3 1 2 2 2 2 1 2 2 2 2 2 2
Kimaradt: Szakállos Tibor.
Összesen: 55.
VII. b) osztály.
Osztályfőnök: Neuberger József
Tantárgyak a
A tanuló neve, a ® -4—\' 09 ® s- ® ©
vallása, ismétlő-e? — ® QO _© N \' FH ® 03 Ő a •cS s 0Q "© 00 -cS a ® t*
internátusban lakik? "> cS M cS a 03 h cS >> tm cS *© a "E :0 \'ÍS 2\' 3 ■Q a « s oS •■3 O \'és ® ö (* V c 09 ® Jg s-. o . >> a ts 3 3 CS N 00 ■a a ©
§ s S H fe < 00 E tó ■H E-i Ö J tó
Bányai György 2 3 3 4 2 3 3 3 1 2 1 3 4 4 2
Beke Tibor 3 1 3 3 2 3 3 3 2 2 2 2 3 3 3
Berikő György 2 3 2 3 3 3 3 3 3 2 2 4 3 4 3
Bodnár Béla gkat. 2 2 3 4 4 3 3 3 3 3 1 3 3 4 3
5 Bognár Tivadar 1 2 2 2 2 1 2 2 2 2 3 3 2 2 1
Dézsi Lajos ref. 2 3 3 3 4 3 3 3 3 3 1 3 4 4 3
Fenyves János 3 3 3 3 3 3 3 3 3 1 2 3 3 3 3
Fischer Kálmán 2 2 3 3 3 3 3 3 3 2 1 4 3 4 2
Harsay György 2 2 3 2 1 2 2 3 3 3 3 3 3 3 2
10 Hollósi Alajos 3 3 3 4 3 3 3 3 3 3 3 3 4 4 3
Horváth Győző ism. 2 1 3 4 3 3 2 3 2 4. 3 3 3 4 3
Jáger László 1 1 3 3 3 3 2 2 3 2 3 2 3 3 3
Kelemen Tamás 3 2 3 4 3 3 3 3 3 3 2 4 4 4 3
Kondricz József 1 1 2 2 3 3 3 2 3 3 3 3 2 3 2
15 Kustos László 2 2 2 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3 3- 2
Máté Gyula 2 2 2 2 2 1 2 1 2 1 3 1 2 2 2
Máté Lajos 1 1 2 3 1 2 2 2 2 1 1 2 3 3 2
Mohácsy János ref. 2 1 1 2 2 1 2 1 1 3 1 2 1 2 2
Murányi Lajos 2 2 2 3 2 3 2 3 3 1 2 2 3 3 2
20 Németh György 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Németh János 2 1 3 4 3 3 3 3 3 1 1 3 4 4 3
Németh László 3 2 3 4 3 3 3 3 2 2 2 2 3 4 3
Palotás Antal 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1
Pető Miklós 2 2 1 2 2 2 2 2 2 2 2 2 3 2 2
25 Péri László 2 1 I 1 1 2 2 2 2 1 1 2 1 2 2
Puchmeister György 1 1 1 1 3 2 2 2 2 1 1 2 2 2 1
Pusztay György 2 2 3 3 3 3 2 2 2 2 1 2 3 3 2
Rákóczy István 2 1 2 2 2 1 1 1 1 2 2 2 3 2 2
Ritter Endre 3 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 2 1 2 2
30 Savolász József 2 2 3 3 1 3 1 2 1 3 1 2 3 3- 2
ScheibelhofférM. ism 2 2 3 3 3 3 2 2 3 3 2 3 3 3 3
Schvarcz József 1 2 3 2 3 2 2 2 2 3 3 2 2 3 1
Sebestyén László 1 2 2 2 1 2 2 2 2 2 1 2 2 2 1
Simon Péter 2 2 1 3 2 1 2 1 2 2 3 3 2 3 2
35 Szentmiklósi László 3 2 3 3 3 3 3 3 2 2 3 3 3 3 3
Szepesi Sándor 3 3 3 4 3 3 3 3 3 2 2 4 3 4 3
Szittár Antal 2 3 3 3 2 2 2 2 2 3 2 2 3 3 3
Tóka Pál 2 2 3 4 3 3 2 1 3 2 2 3 3 4 3
Tóth Tibor 2 2 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3 3 3 2
28
A tanuló neve, vallása, ismétlő-e? internátusban lakik? Magaviselet Tantárgyak Ált. tanúim.eredm.| Rendszeretet
Hittan Magyar Történelem Földrajz Az ember élete Számolás Fizika Rajzolás -Ének Testnevelés Gyorsírás Latin
40 Tüchert Lajos 2 2 2 2 2 1 2 1 1 3 2 1 2 2 2
Vass Ottó ism. 3 1 3 4 4 3 3 3 3 3 -1 3 3 4 3
Vörös István ism. 2 1 3 3 3 3 3 2 2 3 ím 3 3 3 2
Zámbó László 1 1 2 3 3 2 1 1 2 3 1 2 3 3 2
Zitta Ottó 1 2 2 1 2 2 2 2 2 2 2 3 2 2 1
45 Zobor Ervin 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 I 1 1 1 2
Zoványi Tibor reí. 3 2 4 4 3 3 3 2 3 1 1 4 3 4 3
Leányok:*
Enge Ilona 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Pál Éva 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Pinke Mária 1 1 3 3 3 3 3 3 2 2 ím 1 4 4 2
50 Simon Magdolna 1 2 2 3 3 2 3 2 3 2 1 1 3 3 1
Timár Ibolya 1 1 1 2 1 1 2 1 2 1 ím 2 2 2 1
Vecsera Mária 1 1 1 2 1 2 2 2 2 1 1 1 2 2 1
Magántanuló:
Nagy András - 1 3 3 2 3 3 2 3 1 ím 3 3 3 2
Kimaradt: Rómann János.
Összesen: 54.
*) Gyorsírás helyett háztartási gvak.-ból osztályozva.
STATISZTIKA. VII. A tanulók száma és fontosabb adatai.
I. II. III. IV. > HH h-H V. a/b) X5 CÖ HH > VII. a/b) V-VII. I-VH.
fiúk fiúk fiú 1. fiú 1. fiú 1.
a) A tanulók számának
alakulása
Beírt nyilvános tanuló Beírt magántanuló ... ... _\'__ Osztályozott nyilvános tanuló... Osztályozott magántanuló ... ... 43 41 43 41 24 24 44 43 154 149 105 104 98 96 101 2 99 2 6 6 304 2 299 2 6 6 458 2 448 2 6 6
Osztályozott összesen 41 41 24 43 149 104 96 101 6 301 6 450 6
Ezek közül ismétlő....... —■ — — — 3 \' — 4 — 7 1 — 7 —
b) Osztályozott tanulók életkora:
1941-ben született 1940-ben 1939-ben 31 10 27 11 13 8 2 1 — 31 37 24 37 15 .4 1 31 37 24 37 63 88 •91 70 17 3 —
\' 1938-ban 26 13 3 1
1937-ben 1936-ban 1935-ben 1934-ben 1933-ban 1932-ben — 48 46 10 1 38 38 14 \' 5 1 42 55 12 2 2 4 48 84 90 70 17 3 2 4 2 4
c) Osztályozott tanulók vallása:
Róm. kat, Gör. kat._____________________ Református \' Ág. evangélikus 37 2 2 39 1 1 22 1 1 42 1 140 3 4 2 95 6 3 87 6 3 95 1 5 6 277 1 17 6 6 417 4 21 8 6
d) Osztályozott tanulók
anyanyelve, nyelvismerete:
Magyar anyanyelvű Német „ Horvát „ ... ~;;; Csak magyarul|beszéí ... ____ Magyarul és németül beszél Magyarul és horvátul beszél ... 40 1 40 1 41 24 43 148 i 148 1 104 95 101 6 300 6 448 1 1 440 5 5 6
41 24 43 103 1 1 92 1 3 97 2 2 6 1 292 4 5 6 6
30
I. II. III. IV. > hH 1—1 V. a/b) VI. a/b) VII. a/b) V-VII. I-VII.
f i ú\'k fiúk fiú 1. fiú 1. fiú 1.
e) Osztályozott tanulók
szülőik foglalkozása szerint:
Középbirtokos és bérlő _ _ _ 1 1 1 _ 3 3 _
Kisbirtokos, napszámos ______ 1 — — 2 3 19 27 11 57 60 _
Egyéb önálló őstermelő ...... 1 . 1 _: 1 3 ._ 1 _ 1 _ 4 _
Gazdasági tisztviselő ......... — __ _ 1 _ 1 _ 1 ._i
Földmivelési napszámos ... 1 — .__ 1 1 1 1 _ 3 _; 4 —
Nagyiparos ... — — — 1 1 1 _ 1 _ 2 _ 3 .—
Kisiparos ... ... . 1 9 1 9 20 23 17 23 1 63 1 83 1
Ipari vagy bányászati tisztv. 2 — _ 2 4 3 _ 4 _ 7 _ 11 —
Ipari v. bányászati segédszemély 4 2 1 1 8 8 7 6 _ 21 _ 29 —
Ipari v. bányászati napszámos 1 — 5 - 6 1 1 1 _ 3 — 9
Nagykereskedő — — — —. _ -- _ 2 _ 2 1_ 2 —
Kiskereskedő 2 3 5 1 11 4 4 6 - 1 14 1 25 1
Kereskedelmi tisztviselő _ 3 1 __ 4 _ _ _ _ _. _ 4 _
Kereskedelmi segédszemély 1 2 1 __ 4 4 -
Közlekedési tisztviselő... —. __ _ 3 3 2 2 3 __ 7 _ 10 _
Közlekedési segédszemély...... 7 4 - 1 3 15 8 9 8 - 25 \' -— 40 -
Köztisztviselő 4 7 3 7 21 8 6 7 _ 21 _ 42 -
Pap, tanár, tanító ... ... ... ... 1 2 1 3 7 6 3 6 2 15 2 22 2
Más értelmiségi 2 2 2 4 10 2 3 7 - 12 _ 22 —
Közhivatali altiszt 2 3 — 1 6 1 1 3 _ 5 __ 11 ___
Katona- v. rendőrtiszt ... ... ... 1 .—. _ 1 2 1 _: 1 1 1 3 1
Katona- v. rendőraltiszt ... ... _ _ _ _ _ 4 ;_ — 4 _ 4 • _
Nyugdíjas köztisztviselő ... ... 2 1 1 4 4 4 4 1 12 1 16 1
Nyugdíjas altiszt ________ 1 — -r- 2 3 1 2 — - 3 _ 6 —
Napszámos .. 2 — 1 1 4 2 4 3 _ 9 _ 13 —
Házicseléd 1 _ - _ 1 1- _ ,_ _ 1 _ 2 __
Egyéb foglalkozású .. 4 3 1 — 8 4 2 3 — 9 — 17 —
f) Osztályozott tanulók
szülőik lakhelye szerint :
Az iskola székhelyén lakik 40 41 24 39 144 63 54 59 5 176 5 320 5
A vármegyében lakik ... ... ...\' — — _ .4 4 31 34 30 1 95 1 99 1
Csanád vm. lakik ... ... ... ... — — \'_ _ — 1 _ ,_ 1- 1 —
Pest vm. lakik .— — _ _ -_. _ _ 1 _ 1 _ 1 —
Somogy vm. lakik ..... 1 —\' _i _ 1 9 8 9 __ 26 27 ■ —
Budapesten „ ... ... ... _ — — _ — — — 1 — _ 1 _ 1 —
Sopronban „ — i— — _ — - — 1 __ 1 — 1 —
Székesfehérváron lakik_________ — — — — — — — 1 — 1 — 1 —
g) Osztályozott tanulók
közül bejárók:
1. Gyalog:
Bagolasánc községből 1 _ _ _ _ _ _ 1 _ 1 _ 2 —
Palin —. — ,_ __: _ 1 \'_ — _ 1 _ 1 —
SomogySztmiklós „ ... ... — — — — — 1 1 — 2 — 2 —
2. Vonaton:
Bajcsa községből ... ... — _ _\' _ _ 1 1 _ __ 2 _ 2 —
Balatonmária „ ... ... — — — — — — — 1 — 1 — 1 —
I. II. III. IV. > HH V. a/b) I VI. a/b)| VII. a/b) v-vri. I-VII.
- fiúk fiúk fiú 1. fiú 1. fiú 1.
Felsörajk községből ... ... Qelsesziget „ ... ... Kiskomárom „ ... ... Komárváros „ ... Korpavár „ Murakeresztur „ ... ... Sávoly „ ... ... Ujnéppuszta „ ... ... Újudvar „ ... ... Zalaszentjakab „ ... ... Zalaszentmihály „ ... ... — — — — -- 1 1 1 1 1 1 2 1 2 1 1 1 1 1 2 1 1 3 2 1 1 — 5 1 l 5 1 4 2 1 3 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 ! f 5 1 1 5 1 4 2 1 3 2 2 1 1 1 II i II II 1
. 3. Kerékpáron: Palin községből ... Szepetnek „ ... ... 2 1 1 1 — 3 2 — 3 2 —
4. Autóbuszon: Galambok községből ... ... Nagyrécse „ ... ... Zalasárszeg „ ... ... Összesen ... ... 1 — — — 1 2 1 17 2 1 1 14 1 16 — 5 2 1 47 — 5 2 1 48 —
h) Osztályozott tanulók lakás szerint:
Szülőinél lakik ... ... ... Kosztadónál lakik Internátusban lakik 41 41 24 40 3 146 3 81 11 10 2 63 20 10 3 84 4 11 2 5 1 228 35 31 7 5 1 374 38 31 7 5 1
Népi-kollégiumban lakik ______ —~N —\' — — — — — —
i) Osztályozott tanulók óramulasztásai:
A heti óraszámnál kevesebbet mulasztott tanulók száma ... Igazoltan mulasztott órák száma Igazolatlanul mulaszt, órák száma 12 2359 28 1024 40 14 1315 23 1530 1 77 6228 41 65 3632 31 52 2063 13 35 4155 75 — 152 9850 119 — 229 16078 160 v —
j) Osztályozott tanulók általános előmenetele:
Kitűnő rendű Jeles rendű ...... - Jó rendű............. Elégséges rendű......... Elégtelen 1—2 tárgyból ...... Elégtelen több tárgyból 6 6 23 ö 5 6 21 9 5 1 11 7 2 9 22 8 1 18 22 77 30 1 4 8 36 45 9 2 9 12 28 38 9 3 2 30 47 16 2 2 2 1 1 16 22 96 130 34 4 2 2 1 1 34 44 173 160 35 4 2 2 1 1
k) Osztályozott tanulók közül rendkívüli tárgyat tanul:
Latin nyelvet Német társalgást ..... Angol „* Összesen ... ... 34 34 3 1 4 10 4 14 — 34 13 5 52 34 13 5 52 —
VIII. Tanulmányi eredmény.
Számolás és mérés...... Rajzolás ............. Latin nyelv ............ Keresk. gyak., gyorsírás... H-it- és erkölcstan ... ... Magyar nyelv és irodalom Beszélgetés ....... Olvasás _____ írás ... ... Fogalmazás . ... Nyelvi ismeretek.. ... ... Történelem ...... Föld- és néprajz...... ... Az ember élete ... ... Természetrajz ......... 2 u rtj Dl 7> tt> Tantárgyak
1 1 £ to — to 1 to to 1 1 1 1 1 1 - U Ol 1 J jeles o Osztályok. — Nyilvános és magántanulók száma. — Érdemjegyek.
1 1 w 3 M S to jó
1 1 » O M 1 W U elégséges
1 1 1 1 ..... 1 1 II elégtelen
to — 1 tO -4 1 1 I I 1 W = ö föl g ¡3 jeles t—i i-1 T-» O
- 1 5> w 1 1 1 1 1 — to — — 1 — — 1 1 1 1 1 oo oo to o> 1 -j -j jó
1 oo = o <t oo 1 to elégséges
1 1 1 1 1 1 II 1 1 1 elégtelen
03 00 -q to tO — 00 1 őo 3» jeles t-H t—1 tO HH " O
00 to O — ¡— 00 Ol 1 00 to jó
1 00 -J -4 4*- ^ Ol — 1 00 1 elégséges
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 II elégtelen
1 K 1 1 1 1 SS öí = g g 1 g jeles HH < oo ■ O
1 to 1 00 O) I 1 1 I — >— to — >- 1 — 1 1 1 1 01010)0— 1 -4 W jó
1 .tO 00 to oo oi oo o> 1 -j to elégséges
1 1 1 1 1 II - 1 - 1 II II elégtelen
to 1 o oí r — to 00 1 1 1 1 -J Ol 4*. jeies V. a) o. 52
I to — 1 to O) «— I to — 4^ 1 O tO öo oo S jó
1 S 8 to 1 to — OJ 1 O Ol oo to » elégséges
1 1 Ol to to II II 1 elégtelen
O Ol 00 -J 1 to 1 11 1 = =3 £: jeles V. b) o. 52
5 5 to 1 to — — 1 — a> 1 f 1 1 SS g = jó
I to to 1 Ol to N ^ 1 1 1 1 ti: | elégséges
1 \' 1 O! II II II II to 1 1 elégtelen
t c c O — — o to oo to to 1 — 00 to 1 -a to 1 1 1 1 » \'U u 1 1 1 1 O 00 0J1 jeles VI. a) o. 48
J) 4s- -J O) iÓ 1 - - 1 1 1 1 K 00 = jó
4 — — to b. -J 00 00 — | to 1 O Ol to to to elégséges
Ol 1 1 1 1 M 1 II 1 - 1 1 elégtelen
.fc. 4>- ~ >— to I — 00 — 1 Ol 1 i l i =3 g a jeles VI. b) o. 48
C a - — to 01 o to Ol _t c £ 1 IS — 1 1 1 1 Í.5 5 jó
to — to O O Ol to tó 1 -J to 1 1 1 1 g J elégséges
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 elégtelen
1 ( — to oo oo o> o to oo o — -a I I 1 1 — 55 jeles VII. a) o. 53+1
o to w to 3 O tO O to Ol to to 1 1 1 I to to 1 1 1 1 00 O) 4^ jó
0 to to — — 01 to to 00 o 5 8 oo 1 I I 1 8 O * elégséges
to to 1 1 - 1 MI M II elégtelen
í D 00 O tO E " " oo — tO — 1 1 1 1 oo oo oo jeles VII. b)o. 52+1
- — to to — o to — to to w to to 1 w oo jó
o to to to to => -4 tO tO © to to to to -J to 1 1 1 1 £ 5 elégséges
1 = II II - II elégtelen
32
> 3á
IX. Iskolai felszerelések értéke.
Tételek Gyarapodás Állomány
Vétel Ajándék Érték w • Darab Érték
darab forint f forint f
Bútorok ............... 64 _ 11192 _ 89 17536 _
Házi és irodai felszerelés 26 — 776 88 30 852 88
Tanári könyvtár ...... 17 — 263 10 18 287 10
Ifjúsági könyvtár ...... 46 — 870 90 46 870 90
Szemléltető eszközök ... — — — — 2 270 —
Segélykönyvtár......... — 97 330 — 97 330 —
Tornaszertár ......... 3 — 350 3 350 —
Összesen: 156 97 13782 88 285 20496 88
X. Az iskola népessége 1920—21. tanévtől.
A felső tagozatra vonatkozó régebbi adatok a gimnáziumi részbeit találhatók meg.
Tanév O s ztályozott tan u 1 ó k
I. II. III. IV. V. VI. VII. I—VII.
fiú fiú fiú fiú fiú fiú leány fiú leány fiú leány
1945—46. — — : — — 91 — — — — 91 —
1946—47. 38 11 23\' 26 98 101 2 — — \' 297 2
1947—48. 41 41 24 43 104 96 — 101 6 450 6
34
i
XI. Az iskola épületének méretei.
Az iskola felső tagozata a giipnáziummal közös épületben van, a gimnázium használatra átengedett helyiségéiben. Az udvart is közösen használjuk a gimnáziummal. Ezekre vonatkozó adatok a gimnáziumi részben találhatók. Az alsó tagozat külön épületben van. Ennek adatai a következők: Földszinten: igazgatói iroda 17 m2, két tanterem 57 m2. Emeleten: egy tanterem 57 m2, egy tanterem 40 m2.
XII. Az iskolát igénybevevő internátusok.
Az iskolát igénybevevő internátusok ismertetése a gimnáziumi részben található.
XIII. A következő iskolai évre vonatkozó tájékoztató.
V. K. M. rendelet értelmében az 1948—49-iki iskolai évre szóló beíratások szeptember hó 1. és 2. napján lesznek. Az intézet régi tanulói a bizonyítvánnyal jelentkeznek. Új tanuló felvételéhez a következő okmányok szükségesek. 1. Születési anyakönyvi kivonat. 2. Újraoltási bizonyítvány. 3. Iskolai bizonyítvány előző tanulmányairól.
Az V. osztályba iratkozó tanulók szülői a felvételnél nyilatkoznak, hogy gyermekük melyik élő idegen nyelv tanulását és melyik gyakorlatokat választják, valamint, hogy a latint, mint rendkívüli tárgyat óhajtják-e tanulni?
i A VII. osztályba iratkozók arról nyilatkoznak, hogy kereskedelmi gyakorlatokat vagy gyorsírást szeretnének-e tanulni. Az igazgató a nagyszünidőben szerdán 10—11-ig fogad. Az iskola fegyelmi szabályai a nagyszünidőben is kötelezőek tanulóinkra.--
Tartalomjegyzék.
Oldal
I. Az 1947—48. tanév története ....................3
II. Hatóságok ......................................................................6
III. A tanári testület névjegyzéke ........................7
IV. Könyvtárak, szertárak ...........................9
V. Ifjúsági egyesületek ____________ ______________________________10
VI. A tanulók névjegyzéke és érdemsorozata ____________14
VII. A tanulók száma és fontosabb adatai ............29
VIII. Tanulmányi eredmény ...... ..............................32
IX. Iskolai felszerelések értéke__________________________________________33
X. Az iskola népessége 1920—21. tanévtől __________________33
XI. Az iskola épületének méretei ____________________________________34
XII. Az iskolát igénybevevő internátusok________________________34
XIII. A következő iskolai évre vonatkozó tájékoztató 34
INTERNÁTUS
Állami föfelügyeleti hatóság: Katolikus Iskolai Főhatóság: SZOMBATHELYI TANKERÜLET DUNÁNTÚLI KERÜLET
NAGYKANIZSAI
XEGYESRENDI RÓM. KII. GIMNÁZIUM
ÉVKÖNYVE
AZ 1947-48. ISKOLAI ÉVRŐL.
\\
Szerkesztette:
LUKACS JÓZSEF
igazgató

Az iskola fennállásának 183.óvében
Iskolafenntartó:
Nagykanizsa m. város és a magyar kegyestanitórend
Kiadta az iskola igazgatósága Nagykanizsa, Sugár út 13. Tel. 2-57.
V
)
Felelős kiadó: Lukács József 17131 — Készült: Gyarmati György és Fiai köDyvnyomdójáJ)an,Nagykanizsán
I. Iskolánk múltja.
Kanizsa várát 1690-ben foglalta vissza gr. Batthyány Ádám. Már 1558 óta háborgatta a török Kanizsa várának környékét, míg végül 1600-ban elfoglalta a várat. A török uralom alatt szomorú és kultúrában nagyon elmaradt vidék lett Somogy és Zala vármegyékből és ilyen maradt hosszú időn keresztül. Hogy mennyire hiányzott itt a szellemi előrehaladás minden szükséges tényezője, a piarista rendház történetében az első „prae-fectus scolarum et superior Domus" Tsankai Jób e szavakkal írja meg: „Vastissima ista Hungáriáé ora, qua Provincia Saladiensis et illi adiiciens Sümegiensis piocurrit, tota quanta est, publicis scolis destituebatur." Nem volt középiskola, ahova a szülők gyermekeiket küldhették volna a két nagy megyében.
E bajon segítendő, Kanizsa ura: gr. Batthyány Lajos, Magyarország nádora, 1763-ban József fiával, az akkori kalocsai érsekkel, arról tárgyalt, hogy valamelyik szerzetesrendet nyerjék meg a Nagykanizsán létesítendő iskola átvételére. Az érsek Tapolcsányi Gergely piarista rendfőnökhöz fordult és kérte, hogy rendje vegye át ezt az intézetet és erre a célra 10.000 váltó forintot ajánlott fel alapítványul. A rendfőnök el is fogadta az érsek ajánlatát, de Koller Ignác, veszprémi püspök nagyon előrelátóan kevésnek találta ezt az összeget és nem adta beleegyezését az alapításhoz. Csak két év múlva engedett, amikor Mária Terézia, akihez a nádor és * az érsek közbenjárásáért fordult, sürgette meg az ügyet.
így történt azután, hogy 1765-ben, miután az alapító nádor 15.000 forintért megszerezte a Zala vármegye tulajdonát képező katonatiszti lakást rendháznak, Zala vármegye a gimnázium céljaira ideiglenesen átengedett egy kincstári laktanyát és a város az ifjúság használatára az akkor épülő Nep. sz. János templomot adta át, megjelent az első négy piarista Kanizsán.
Az első évben mindjárt 360 tanuló jelentkezett a hat osztályra; hat osztályú volt az intézet egészen 1861-ig. Erős bizonyíték volt ez a fentebb említett hiányérzet mellett. Tanuló volt elég, de a csekély alapítvány kamata, mint ezt a veszprémi püspök nagyon helyesen megítélte, már az évben elégtelen volt a rendtagok és az iskola fenntartására. Nyomorúság és küzdés volt a jó tanárok élete kezdettől, mondhatjuk a legújabb korig. Sok-sok bajuk volt a rozoga épületek fenntartásával és a maguk ellátásával. Ha nem akadt volna Markovics megyei szolgabíró személyében olyan nagy jótevőjük, akiről a ház történetirója így emlékszik meg: „altér quodam modo fundator dici mereatur", már az első évben itt kellett volna
36
hagyniok az új alapítást, ő látta el a házat a szükséges bútorzattal, élelmiszerrel; az intézetnek meg zeneszereket ajándékozott. A ház története sok szomorú panaszt hallat a nyomorúságos és nehezen elviselhető állapotokról. A rendtagok mindezek ellenére buzgón .végezték sokszor lehetetlen körülmények között lelkes munkájukat.
A második évben 478-ra emelkedett a tanulók száma, majd kevesebb lett, de egészen 1780-ig mindig 290-en felül maradt.
A háborús idők, de különösen II. József uralkodása alatt, erős visszaesés mutatkozott, 1788-ban 33-ra szállt alá.
Néhány évig így is maradt; azután lassanként növekede\'tt és 1799-ben ismét 258-ra szökött fel. 1849-től 1860-ig megint apadás állt be; innen kezdve emelkedést látunk; párhuzamos osztályokat kell felállítani, 1919— 1920-ban a magántanulókkal együtt 520 volt a tanulók száma.
A csekély alapítvány, a rend szegénysége semmiféle befektetést, javítást nem engedett meg. így az épületek annyira tönkrementek, hogy a termekbe becsurgott az eső. Paintner Antal főigazgató 1807-ben felajánlotta az intézetet a premontrei rendnek, melynek vagyona visszaadása ellenében két intézetet kellett ugyanis átvennie, de Buday Ágoston csornai prépost, aki személyesen ismerte a viszonyokat, nem volt hajlandó átvenni a szegényes intézetet és inkább Keszthelyt vállalta.
M
1812-ben jelenik meg először Nagykanizsa város, mint az intézettel szemben kötelezettséget vállaló erkölcsi testület. Felállítja az előkészítő osztályt. 1822-ben kötelezi magát a város az iskola és rendház fenntartására és két tanár fizetésére. 1823-ban bővítik a gimnázium épületét és ugyanakkor nagyobbítják meg az ifjúsági templomot.
1849-ig a Thun-féle szervezet értelmében a 29 piarista gimnázium közül 7 felső, 11 alsó gimnázium lesz, 11-et pedig eltörölnek, ezek között a nagykanizsait is. A rendnek nincsen ugyanis elég tagja, az alapítvány pedig már kezdettől fogva elégtelen volt.
A várost bántja ez az intézkedés s 1850. szeptember 19-én rendkívüli közgyűlést tart és küldöttséget meneszt a rendfőnökhöz, hogy határozatát változtassa meg. Az 1850. október 14-én kelt miniszteri rendelet a gimnáziumot ismét megnyitja, de csak 4 osztállyal az eddigi 6 osztály helyett, 5 tanár * vezetésével. A város nem tud ebben megnyugodni. Szeretné inkább 8 osztályra emelni. Pénze azonban nem volt, hogy a követelményeknek megfelelhessen, azért a zalavári bencéseknek ajánlja fel az intézetet. De megismétlődik az 1807-i eset. Thun tudomást vett erről az esetről és felszólítja a bencésrendet, hogy a 8 osztályra kiegészítendő intézet fenntartásához bizonyos összeggel járuljon hozzá. A bencések évi 1000 forintot ajánlanak fel és ezt az összeget ma is fizetik a VKM-nak, ahonnan a város veszi fel.
1866-ban alapították meg a múzeumot és a szertárakat hg. Batthyány Fülöp és a város 215 forintos adományából; majd az első magyar felelős minisztérium vallás- és közoktatásügyi minisztere 1867. évi szeptember hó 18-án kelt 10.421. sz. rendeletével engedélyezte a gimnázium folytatólagos kiegészítését. 1867 októberében teszik le az V. osztály, 1868 április 3-án a déli rész alapkövét. Az alapító herceg 4000 forinttal járult a 4096 forintra
37
csökkent alapítvány kiegészítéséhez. 1869 október 15-én nyílik meg a VI. osztály, amikor már elkészültek a déli oldalon fekvő új tanári lakások, a tornaterem és az északi oldalon levő új rajzterem. 1868 augusztus 20-án a renddel kötött szerződés értelmében a város tulajdonába megy át az egész épülettömb a kerttel együtt és a város kötelezi magát a fenntartására és hét rendi tanár ellátására.
1870—71-ben a VII., 1871—72-ben a VIII. osztály nyílik meg és ebben az évben tartják meg az első érettségi vizsgálatot.
Az épület még mindig nem megfelelő. A város az 1896-i millenáris közgyűlésen kimondja az új intézet építését. Terveket készíttet; az ügy húzódik. Végre 1904-ben úgylátszik dűlőre jut az újjáépítés ügye, mert a rendházat és gimnáziumot átköltöztetik a honvédektől elhagyott Sugár-úti laktanyába. Két évre szólt volna az új helyzet és ezalatt meg kellett volna épülnie az újnak. A két évből 20 esztendő lett az iskolának teljesen alkalmatlan, rendháznak meg éppen nem való épületben.
Végre 1923 október havában harmadszor talált otthonra az intézet kaszárnyában, de ez már szép és megfelelő. A volt Frigyes-laktanya fogadja be a gimnáziumot és a rendházat emberi számítás szerint végleges elhelyezkedéssel. (Erről az 1923—24. évi értesítőben bővebben.) 1928 szeptemberben nyílt meg a gimnáziummal kapcsolatos 50 tanulóra berendezett modern konviktus, amelyet külön ismertetünk.
1934 december 8-án áldotta meg dr. Rott Nándor veszprémi megyéspüspök úr az új ifjúsági templomot, amely boldogult Juk Béla ny. pacsai plébános 5000 P-s hagyatékából, a kegyestanítórend 5000 P-s adományából, Nagykanizsa város 5000 P-s ínségmunkájából,, Nagykanizsa város közönségének, az intézet tanári karának és ifjúságának, a leánylíceum növendékeinek adományaiból és a nagykanizsai kegyesrendi társház hozzájárulásából, Vécsey Barnabás mérnök tervei szerint épült. A főoltárt a Nagykanizsai Piarista Diákszövetség emelte 2800 P értékben. Az új ifjúsági templom 169 éves hiányt szüntetett meg és nemcsak az ifjúságnak, hanem a nagyközönség lelkiszükségletének kielégítésére is szolgál.
1940 október 13-án avatta fel templomunk új orgonáját Zimányi Gyula, a magyar kegyestanítórend főnöke. Az új orgonát az ifjúság, a Piarista Diákszövetség, Nagykanizsa megyei város és közönsége adományából építette a Rieger Ottó orgonagyár Szakolczay-Riegler Ernő orgonaművész, a Zeneművészeti Főiskola tanárának tervei szerint 12.000 P-ért.
Az 1943—44. tanév a háborús viszonyok következtében 5 hónapra zsugorodott össze. 1943 nov. 1-én kezdődött és 1944 ápr. 6-án ért véget.
Az 1944—45. iskolai évben megkezdődött ugyan a tanítás szeptember 9-én, de még ugyanazon a napon lefoglalta az épületet egy visszavonuló német hadi kórház. Csak egy-két szabadon maradt teremben folyt az előadás csökkentett óraszámban délelőtt-délután. Ezt is megszüntette a kultuszminiszteri rendelkezés október 29-én. 1945 április 12-én kezdődött meg újból a rendszeres tanítás a konviktus épületében; délelőtt az intézet tanulói, délután a Notre Dame leánytanulói részére. Mindkét intézetet orosz katonai kórház céljaira foglalták le. Ily keretek között a tanítás zavartalanul folyt július 14-ig. Július 17-től nyári tanfolyam volt a későn jelentkezett tanulók részére.
38
II. 25 év a mostani iskolaépületünkben.
Az alapítástól kezdve már két épület vált alkalmatlanná a folyton fejlődő intézet igényeinek kielégítésére. 1923 szeptember 20-án költözött át a gimnázium a szomszédból mostani épületébe s így az idén 25-ik tanévünket fejeztük be az akkor rendelkezésünkre bocsátott helyiségekben. Azóta is sokat fejlődött az iskola. Párhuzamos osztályok nyíltak. Míg a kezdő évben az összes osztályok az I. emeleten helyezkedtek el, ma már a három emelet is alig tudja a fejlődés szükségleteit kielégíteni. Közben, 1928-ban megnyílt a konviktus, az akkori katonai raktár fölé még egy emeletet húzva, először 10—12 növendékkel, évről-évre gyarapodva a 70-es létszámig. 1934-ben elkészült a kedves ifjúsági kápolna, a mult tanévben meg az általános iskolával és annak új épületével a kollégium legifjabb hajtása bontakozott ki. Mondhatjuk tehát, hogy a 25 év nem siklott el fejünk felett nyomtalanul. Nemcsak a rendház gyümölcsfái nőttek meg és emelkedtek az ég felé, hanem elterebélyesedett az ideplántált iskola is. Nagy eredmény volt, sok fáradsággal és utánjárással járt az épület megszerzése és átalakítása, de az események, a 25 év igazolta, hogy ez az áldozat nem volt hiába. Az évfordulón a kert fáival együtt a mi hálánk is az Ég felé száll a 25 év sok áldásáért és kegyelméért, de szavakkal is kifejezzük kegyeletünket mindazok iránt, akik az új épület biztosításáért fáradoztak. Nagykanizsa városnak és az akkori igazgatónak, Eberhardt Béla főigazgató úrnak.
III. Adatok az 1947—48. iskolai év történetéhez.
Szept. 1. Alakuló értekezlet. 2. Javítóvizsgálatok. 2—4. Felvételi- és magánvizsgálatok.
5. Pótbeírás.
15. Veni Sancte. Évnyítás.
16. Első előadási nap.
25. Kovács József m. b. tanker. főigazgató látogatása. 30. Megemlékezés Arany: Toldijáról.
Okt. 1. Tandíjmegállapító konferencia.
2—4. Állami felügyeleti látogatást végzett Dr. Bariska
Mihály tanker. főigazgatóhelyettes. 4. Az ifjúság résztvett Szent Ferenc, az A. C. védőszentjének tiszteletére rendezett szentmisén a ferencrendiek templomában.
6. Az aradi vértanuk ünnepén szentmise, ünnepély. 8. Éveleji közös szentgyónás és áldozás. Szünet.
15. I. félévi módszeres értekezlet.
19. Ifjúsági csoportok helyi Mária-napja.
43
25—26. Jamboree beszámoló.
Nov. 1. Mindenszentek ünnepén szentmise.
3. Halottak napja. Szentmise. Kivonulás az elhunyt tanárok sírjához, megemlékezés.
9. Szent Imre ünnepély a Mária Kongregáció rendezésében.
18—19. Jámbor Ferenc, szombathelyi állami leánygimn. igazgató állami szakfelügyelői látogatása a mennyiségtan órákon.
28. I. félévi ellenőrző értekezlet.
29. Tánccal egybekötött műsoros est.
November folyamán több sarlachos és egy kanyarós megbetegedés történt. A tisztiorvos a konviktust 8 napra bezárta. A betegeket kórházba szállították. Az előírt fertőtlenítéseket elvégezték.
Dec. 4, 7, 10 és 13 B. C. G. oltások. (4—6. felvételi- és magánvizsgálatok).
7. Résztvettünk az országos ifjúsági engesztelő szentség-imádáson a felső templomban.
8. Templomi hangverseny.
12. Szülői értekezlet.
13—14. A leánytanulók előadják „Hol vagy édesanyám"
c. művet.
21-től január 18-ig karácsonyi szünet.
25.\' Vegele Károly tanár halála.
Jan. 31. Műsoros est. Ifjúsági bál a szülők és öreg diákok bevonásával
31. Megemlékezés a köztársaság kikiáltásáról.
Febr. 1. Az ifjúság küldöttségileg résztvesz a köztársaság kikiáltásának emlékére rendezett városi ünnepélyen.
I, 2. és 8. napjain a VII. osztály előadja Molière: A fösvény c. vígjátékát.
3. Szentmise, Balázs-áldás.
6. I. félém osztályozó értekezlet.
II. Szentmise, hamvazás.
12. I. félévi értesítők kiosztása.
21. Molière: A fösvény c. vígjáték megismétlése a Városi Színházban, az árvízkárosultak javára.
27. II. félévi módszeres értekezlet.
28. Az intézet zenekarának bemutatkozása gazdag műsorral.
Márc. 2. XII. Pius pápa megválasztásának évfordulóján szentmise a Szentatyáért.
7. Művészest Bisztriczky Tibor és Dankó Aladár közreműködésével.
8. Megemlékezés a Magyar Köztársaság elnökéről.
14. Résztvettünk a Jézus Szive templomban a papszentelésen.
15. Intézeti hazafias ünnepély, résztvettünk a városi ünnepélyen is.
18, 19. Ifjúsági lelkigyakorlat.
20. Közös szentgyónás és áldozás.
40
21—29. Húsvéti szünet.
31. A VIII. oszt, II. félévi ellenőrző értekezlete. Érettségi vizsgálatokat előkészítő értekezlet.
Ápr. 3. A tanári testület és a VIII. oszt. röntgenvizsgálata.
4. Résztvettünk a felszabadulás emlékünnepén. \'
5—10. A K. T. F. megbízásából általános iskolalátogatást végzett Dr. Szalay Albin, a keszthelyi premontrei gimnázium igazgatója.
12. Főigazgatói szünet.
23. Járási szakszervezeti gyűlés, az előadások szünetelnek.
25. Az énekkar résztvett Bárdos Lajos közreműködésével rendezett egyházi és világi hangversenyen.
28. II. félévi ellenőrző értekezlet.
Máj. 1. A munka ünnepe. Ifjúságunk résztvesz a város dolgozói által rendezett ünnepségen.
3, 5 és 6-án a Regős csoport Ballada estje.
7. Szülői értekezlet.
8, 9. A VI. a) oszt. tanulói előadják Csiky Gergely: A nagymama c. vígjátékát.
8. Anyák napja.
12. A VIII. oszt. utolsó tanítási napja.
13—15. Hittanvizsga és összefoglalások.
13. A VIII. oszt. II. félévi osztályozó értekezlete.
15. A VIII. oszt. ballagása és búcsúztatása.
23. Ifjúsági zarándoklat Homokkomáromba.
25. Válogató vizsga.
25—26. Vas Károly celldömölki állami gimnáziumi mb. igazgató a tankerületi főigazgató megbízásából szaklátogatást végzett a történelem, gazdaságtan és mindennapi kérdések óráin.
27. Kivonulás Urnapi körmenetre.
Jún. 7—12. Szóbeli érettségi vizsgálatok.
10. Utolsó tanítási nap.
11, 12, 14. Felvételi- és magánvizsgálatok.
11, 12 és 15. Összefoglalások.
12. II. félévi osztályozó értekezlet.
14. Hittanvizsga.
15. Évzáró értekezlet és évzáró ünnepély.
■ 16. Te Deum és a bizonyítványok kiosztása.
41
IV. Halottaink.
Rassovszky Gyula. 1947. január 24-én reggel megcsendült a kórházkápolna lélekharangja. Másféléves lassú betegségből szólította magához az Úr. Az a tanár volt, aki nem birta a tétlenséget. A betegsége is csak azért volt terhes számára, mei^t nyugalomra, pihenésre, tétlenségre kötelezte. Még betegségében is tanítgatott, ha jobban volt. Komolynak tetsző külseje, pattogó hangja mögött mégis meleg, jóságos, segíteni akaró lélek rejtezett. Tanítványai, rendtársai, barátai és tisztelői amikor a friss hóval fedett sirt körülállták, azt a mestert, munkatársat, jóbarátot búcsúztatták el köny-nyes szemmel, akinek csak barátai voltak. Mert aki jobban megismerte, aranyszivet, buzgó papi lelket áldozatrakész jóbarátot lelt morcos, ideges, gyorsmozgású külseje alatt; utolsó tanítványai is ezt látták és ezt siratták a már megroskadó, fáradt tanárukban.
Vegele Károly. Karácsony ünnepének reggelén váratlan elhalálozásának híre megdöbbentette az egész várost és a városon túl volt tanítványai ezreinek a szivét. Vegele Károly tanár úr meghalt. Az az agy szűnt meg működni, mely annyi ezer és ezer agyacskát csiszolt a matematika és a természettudományok tételeivel és törvényeivel, az a sziv szűnt meg dobogni, mely magába zárta sok-sok tanítványának szenvedését, küzdelmét és örömét. A hosszú évek megfeszített szellemi munkája felőrölte testszervezeti energiáit és így életét adta áldozatul nemes hivatásáért. Mert élete a magyar pedagógus áldozatos, apostoli élete volt. Nevelői munkáját nemes és apostoli hivatástudattal végezte. Rajongása szak- , tárgyaiért, lelkiismeretessége, szerénysége, szívélyes barátsága kartársaival szemben, megértő szeretettel párosult szigorúsága tanítványai iránt, mind ebből a hivatástudatból fakadtak. Halálával nagy veszteség érte nemcsak intézetünket, hanem országos viszonylatban is a magyar pedagógiát.
Szeretett családjának fájdalmában osztozik az egész város és számtalan tisztelője. Mindenki ismerte a városban, hiszen pedagógiai pályáját itt kezdte és megszakítás nélkül 38 éven át intézetünknél működött. Reggelenként az iskolába tóduló diáksereg elképzelhetetlen volt a magas, szálegyenes és őszbeborult Vegele tanár úr. nélkül. Az évenként változó tanári testületben ő volt a mult megszakítatlan hordozója és finom mosolygós egyéniségével köztiszteletben álló „Kari bácsija". A város társadalma tisztelettel és hálás szeretettel vette körül, mint akinek legtöbbel tartozik a város ifjúságának nevelése terén.
Most, hogy nincs, most érezzük csak, ki volt ő nekünk nagykanizsaiaknak. Hiányzik az iskolában, hiányzik a tanári szobában, a konferenciákon, hiányzik Nagykanizsán. Gyászoló családját és mindnyájunkat megvigasztal azonban a Szentírás szava: „Qui erudiunt multos in iustitiam, fulgebunt sicut stellae in aeternitatem — akik sokakat oktatnak az igazságra, mint a csillagok ragyognak örökké".
42
Dr. Fodor Aladár 1872—1948. Kiváló szaktudása és vonzó egyénisége miatt vetélkedve hivták közületek, intézetek orvosuknak. Szerteágazó és sokoldalú elfoglaltsága mellett azonban úgy éreztük, családja után elsősorban a mienk volt. Hiszen sok-sok kapocs fűzte hozzánk. Négy évtizeden át volt iskolaorvosunk és egészségtantanárunk és ugyanakkor a rendtagok házi orvosa. Tisztségét nem tekintette hivatalnak, hanem hivatásnak. Túl az iskolaorvosi kötelességen diákjainknak és végzett tanulóinknak atyai jóakarója és pártfogója volt; amilyen mélyen keresztény elveket hirdetett a katedrán, mint egészségtantanár, azokat a maga és szép családja példájával be is mutatta, a tanárok és rendtagok pedig melegszivű jóbarátot találtak benne.
A tanári testület, a kollégium ifjúsága és a város társadalmának hatalmas tömege azzal a tudattal vett búcsút a hosszú, munkás, fáradságos érdemes élet földi nyugovóra helyezett koporsójától, hogy aki szóval és tettel annyi jót művelt embertársai javára, annak az isteni igazságosság a legszebb égi koronát készítette örök jutalmul.
Kollarícs József gimn. VI. o. t. Vidám, örökké derűs lélek, kicsattanó egészség, feszülő életenergiák : ez volt a mi kedves halottunk. Dec. 6-án iskolába menet még nevetve mondja egyik osztálytársának: Látod, én a betegséget csak hírből ismerem! Én még sohasem voltam beteg! S 9 órakor eszméletlenül viszik haza, kezelőorvosa rosszat sejt s tanácsára Pestre kell vinni. A késő éjjeli órák ellenére, összebeszélés nélkül, pusztán szívükra hallgatva ott voltak az osztálytársak az állomáson egytől-egyig s meghatottan búcsúztak el szeretett bajtársuktól. Aggódó szeretettel lestük, vártuk a híreket Pestről. Éppen karácsonyi közös szentgyónásra gyülekeztünk, mikor megjött a lesújtó hír: Józsika meghalt! Nem akartuk elhinni, hogy egy viruló élet ily hirtelen elhervadjon. Úgy éreztük magunkat, mint Szent Ágoston legjobb barátjának elvesztésekor: „Lelkem nem tudott meglenni nélküle s Te, Istenem, elragadtad őt ebből az életből. .. Mily fájdalom borította el sötétségével szivemet: bárhova néztem is, mindenhonnan a halál tekintett vissza rám. Mindenütt őt keresték szemeim s nem adatott vissza nekem. És gyűlöltem mindent, ami nem róla szólt s nem mondhatta többé nekem, „íme mindjárt jönni fcg", mint mikor még élt és távol volt. Boldogtalan voltam s boldogtalan minden lélek, aki a mulandó dolgok rabja ..."
Mi is megsirattuk kedves halottunkat. Nekünk is nagyon hiányzott, hogy reggelenként nem tünt fel vidám mosolygó arca. Nekünk is fájt, hogy helye ott maradt árván gazdátlanul. De hisszük, hogy az Úr meghallgatta imáinkat s megadja neki az élet koronáját. Tiszta lélek volt s a tiszta szívűek meglátják az Istent.
43
V. Hatóságok.
Az intézet fenntartója: Nagykanizsa m. város, polgármester Nagy József. A Magyar Kegyes-tanítórend, tartományfőnöke dr. Sik Sándor.
Katolikus Iskolai Főhatóság, elnöke Mindszenty József bíboros hercegprímás, esztergomi érsek.
A hitoktatás\' püspöki biztosa Beöthy István dr. prelátus-kanonok. Katolikus Tanügyi Főigazgatóság: elnök Kürti Menyhért dr. elnökfőigazgató, c. tankerületi főigazgató; Papp Elemér alelnök főigazgató.
A dunántuli kerület főigazgatója: Szopek Lóránd dr. • Állami főfelügyeletijiatóság: A vallás- és közoktatásügyi minisztérium. Miniszter Ortutay Gyula dr. Tankerületi főigazgató: Kovács József.
VI. Változások a tanári testületben.
A tanári karban a következő változások történtek: Dr. Szeliánszky Ferenc állami gimn. igazgatót a V. K. M. .80.146—1947. V. ü. o. sz. rendeletével a győri állami Révai Miklós gimnáziumhoz helyezte át, Balogh Lajos Budapestre, Fazekas József Tatára nyert beosztást október végén. December 25-én meghalt Vegele Károly világi tanár. Helyükbe jöttek: Dr. Buvári András világi tanár, rendi alkalmazásban, Dallos István dr. Tatáról és Szita Imre Vácról.
)
VII. A tanári testület névjegyzéke és iskolai munkaköre.
Sorszám A tanár neve, alkalmazásának minősége, képesítése (szaktárgyai) Szol s?á c V m V N S. « K év ma N = re i: _ (ÍJ •flj N 5.1 Mely osztályokban, mely tárgyakat, heti hány órában tanít? Heti óraszám jj Osztályfőnök j Egyéb szolgálati beosztása
1 Lukács József Igazgató, szerzetes természettan—mennyiségt. 24 4 mennyiségtan V. 3, VIII 3. 6 — Házi másodfőnök.
2 Szikrai Ferenc igazgatóh., szerzetes magyar—latin 11 10J magyar V. 4, VI1. a), b) 3—3, latin VII. a), b) 3—3, mind. kérd. VII. a) 1. 17 VII. a Igazgatóhelyettes, ifjúsági könyvtár őre. Tanít a leánygimn.-ban heti 4 órát.
3 Dr. Bojt Lajos r. tanár, szerzetes történelem—latin 13 3 történelem VII. a) 3,VI1I.3 gazdaságtan VII a) 1, • VIII. 1, rajz VII. a) 1, VIII. 1. 10 — Konvikt.pref., Diákkaptár vezetője, tandíjkezelő. Tanít az ált. isk.-ban heti 4 órát.
4 Dr. Dallos István*) r. tanár, szerzetes földrajz—természetrajz 13 1 természetrajz IV. a) 3, V. 4 földrajz VII. a), b) 2—2, 11 — Konv. prefektus, a természetrajzi szertár őre. Tanit az ált. isk.-ban heti 7 órát.
5 Hardi István r. tanár, szerzetes latin—francia 12 6 latin VI. a) 3, francia VI. a) 3, VII. a) 3, VIII. 2, mind. kérd. VI a) 1. 12 VI.a Konvikt. aligazgató, francia társáig, vezetője. Tanít az ált. isk.-ban heti 4 órát.
6 Horváth István r. tanár, szerzetes magyar—latin 13 3 Tanít az ált. isk.-ban heti 22 órát. 22 —
7 Dr. Lengyel János r. tanár, szerzetes latin—görög—történelem 34 22 latin IV. b) 4, VIII 3, történelem IV. a), b) 3—3, V. 3, gazd -tan IV. a), b) 1—1, mind. kéid. Vili. 1 19 VIII
8 Neuberger József r. tanár, szerzetes latin—történelem 29 5 történelem VI. a) 3, VII. b) 3, gazd.-tán VI. a) 1, Vll. b) 1, rajz VII. b) 1. 9 — Tanít az ált. isk.-ban heti 11 órát.
9 Noll Józsei r. tanár, világi rajz 38 24 rajz IV. a), b) 2—2, V. 1, VI a) 1. 6 — A rajzszertár őre. Tanít az ált. isk.-ban heti 12 órát.
10 Reisz György r. tanár, szerzetes latin—német 11 11 német V. 5, VII. a), b) 5—5, Vili. 4, mind. kérd. 1. 20 V. Érlekezleti jegyző.

45
fi A tanár neve, Szolg év száma Mely osztályokban, E -« N •■o n to Egyéb szolgálati beosztása
IS N tfi u. o cn alkalmazásának minősége, képesítése (szaktárgyai) összesen ennél az intézetnél mely tárgyakat, heti hány órában tanít? « Á--o X -ra N U o
11 Román Béla r. tanár, szerzetes magyar—latin 19 3 magyar VI a), b) 3—3, VIII. 3, latin V. 4, gazdaságtan VI. b) 1. 14 — Önképzőkör vezetője, tanári könyvtár őre. Tanít az ált. isk.-ban heti 11 órát.
12 Schmidt Mihály r. tanár, szerzetes latin—német—angol 32 5 német IV. a), b) 3—3, VI. a), b) 5-5, angol V. 3, mind. kérd. IV. b) 1. 20 IV. b Az angol társáig vezetője.
13 Solty Jenő r. tanár, világi testnevelés 4 3 testnevelés VI. a), b) 2—2, V. 2, VI. a), b) 2—2, VII. a), b) 2—2, Vili. 2. 16 — Tornaszert, őre, Sportkör vez.-je. Délutáni sportórák száma heti 10 ó Leányt.-k tornaóráinak száma h.2ó.
14 Szomolányi József r. tanár, szerzetes magyar—latin 34 4 magyar IV. a), b) 4—4, latin IV. a) 4, mind. kérd. IV. a) 1. 13 IV. a Tanít az ált. isk.-ban . heti 6 órát.
15 Dr. Szűcs Imre r. tanár, szerzetes hittan 28 8 hittan IV a), b) 2—2, V. 2, VI. a), b) 2—2. 10 — \' Házfőnök. Konv. igazgató, cserkészpar, hitszónok. Tanít az ált. isk.-ban heti 4 órát.
16 Dr. Botár Csaba ált. isk. Igazgató, szerzetes, óraadó földrajz—természetrajz 11 8 természetrajz IV. b) 3, vegytan VI. a), b) 3—3. 9 — Ált." isk. igazgató. Tanít az ált. isk -ban heti 4 órát.
17 Dr. Buvári András óraadó tanár, világi mennyiségtan—term.-tan 6 1 menny.-tan VII.a),b)3—3, fizika VII. a), b) 4—4, bölcselet VIII 2, mind. kérd. VII. b) 1. 17 VII.b Tanít az ált. isk -ban heti 3 órát.
18 Gazdag István " óraadó énekszaktanitó, világi ének 7 2 ének IV. a), b) 1—1, V. 1, VI. a), b) 1—1, VII. a), b) 1—1, VIII. 1. 8 % Az énekkar vezetője, ének- és zeneszertár őre. Tanít az ált. isk.-ban heti 12 órát.
19 Grujber József óraadó tanár, szerzetes latin—történelem 38 20 latin VI. b) 3, történelem VI b) 3, rajz VI. b) 1, mind. kérd. VI. b) 1. 8 VI.b Városi múzeum vezetője, történelmi szertár őre. Tanít az ált. isk.-ban heti 8 órát.
20 Dr. Juhász Miklós óraadó tanár, szerzetes hittan 5 5 hittan VII. a), b) 2—2, VIII. 2. 6 — Mária Kongr. vezetője, konv. pref., hitszónok, cserkésztiszt. Tanít az ált. isk.-ban heti 14 órát.
21 Dr. Kajtár István óraadó tanár, világi egészségtan 3 3 egészségtan IV. a), b) 1—1, VI. a), b) 2—2, VIII. 1. 7 — Körorvos, iskolaorvos.
22 Szita Imre1) óraadó tanár, szerzetes mennyiségtan—term.-tan 14 1 mennyiségtan IV. a), b) 3-3, VI. a), b) 3—3, fizika VII. 4. 16 — Konv. pref., fizikai szertár őre. Tanít az ált. isk.-ban heti 4 órát.
\'I
!) November I-tői.
46
Másvallású tanulóink hitoktatói:
Horváth Olivér evang. lelkész. Működ. é. sz. 27; e. i. 27.
Pomóthy Dezső ref. lelkész. Működ. é. sz. 13; e. i. 8.
Lusztig Istvánné sz. Vajda Jolán, oki. tanítónő. Működ. é. sz. 1.
Iskolaorvos: Dr. Kajtár István körorvos.
Altisztek:
Kocsis László rendes, Balázs Ferenc kisegítő.
VIII. Könyvtárak, szertárak.
Tanári könyvtár. A könyvtár rendezése a nyári hónapokban és az iskolai év íolyamán tovább folyt. A kiválogatás munkája sok időt vett igénybe, mert még mindig akadtak olyan könyvek, amelyek a mai kor igényeinek nem felelnek meg, s ezeket kiselejteztük. Az újabbkori könyvekből nagyon sok hiányzik, amelyek kölcsönképen voltak kinn, de a kölcsönzők névsora elveszett. Könyvállvány hiánya miatt a leltározás még nem történhetett meg. Ebben az évben 17 könyvet szereztünk be 296.— Ft értékben.
Ifjúsági könyvtár. A könyvtár irodalmi része osztálykönyvtárakba van szétosztva s az osztályok szekrényeiben naponta használható. A többi tárgyúak egy könyvtárként szerepelnek. Anyaguk modern irodalmi felfrissítésre vár. A forgalma a „közös" könyvtárnak gyengébb, az osztálykönyvtáraknak nagy volt. A modern szépirodalmi anyagban bőségesebb az Önképzőkör könyvtára. Forgalma nagy volt.
Ifjúsági segélyző könyvtár. A használatból kiment és nagyon lerongálódott könyvek kiselejtezése után a folyó tanév elején maradt 183 db. tankönyvünk. Az előző évi pénztári maradványból és a használati díjakból vásároltunk 6 db. könyvet. A használati díjak maradványát a jövő évi könyvbeszerzésekre fordítjuk. Az állami ösztöndíjasok számára a V. K. M. segélyéből vásároltunk 48 db. könyvet. A jelenlegi használható állomány 237 darab. Az Ifjúsági Segélyző Egyesület a Piarista Diákszövetség feloszlatásával megszűnt.
Történelmi és földrajzi szertár. Új beszerzés nem történt.
Fizikai szertár. Új kapcsolótáblát szereztünk be és az egyenáramot szolgáltató motor-dinamót újra tekercseitettük. A szertár szekrényeit kijavíttattuk és a régi helyükre visszahelyeztük. A megrongálódott eszközök közül sikerült többet használható állapotba hozni. Sok kísérleti eszközt házilag készítettünk. A szertár rendezése megtörtént. Új beszerzés: 2 Bunsen-állvány 8 dióval és 8
47
fogóval 253.08 Ft. Beszerzésekre és javításokra összesen 2473.54 Ft-ot fordítottunk.
Természetrajzi és vegytani szertár. Az állományban gyarapodás nincs. A legszükségesebb vegyszerek beszerzésére 178 Ft 44 fill-t fordítottunk.
Rajzszertár. Új beszerzés nem történt.
Énekszertár. Az énekszertárban az elmúlt tanévben semmi gyarapodás nem történt. A háborús károk következtében beállott hiányt pótolni évről-évre tervszerűen beállított összeggel is csak hosszú idő elmultával lehet. Az elmúlt tanévben a beállított összeget a nehéz gazdisági helyzet miatt előteremteni nem lehetett. A fennmaradt állomány 32 db. Harmónia Sacra, 35 db. népdalgyűjtemény, amely Bárdos Lajos vegyeskari népdalgyűjteményének 4. füzete.
Tornaszertár. Új beszerzés: 2 db. kosárlabda állvány felszerelés 202.90 Ft, 4 db. kosárlabda 667 — Ft, 2 db. football labda 125.30 Ft, 7 pár kosárlabda cipő 420.— Ft, 1 db. versenyserleg 112.— Ft. Összesen: 1527.20 Ft.
Sportkör egyéb kiadásai: Versenyekre való utazásokra útiköltség 399.20 Ft. Szerek javítására és egyéb kiadásokra 78.46 Ft. Összesen: 477.66 Ft.
ft \' IX. Ifjúsági egyesületek.
Mária Kongregáció. A Szeplőtelen fogantatásról nevezett, Szent Imre pártfogása alatt álló nagyobb Kongregáció intézetünk felsős diákjait fogja össze.
Az elmúlt év június havában prézesünk résztvett Budapesten az A. C. 1947—48 évi ifjúsági programmjának kidolgozásában, Tüskés Tibor prefektus pedig július folyamán a gyulai A. C. ifjúsági vezetőképző táboron. E megbeszélések eredményeképen vállalta Kongregációnk azt a szerepet, hogy az A. C országos ifjúsági programmjának végrehajtója legyen helyi viszonylatban. Évi munkánk középponti gondolata a Boldogasszony Év volt. Szept. 16-án Veni Sancte-val kezdtük működésünket. Az év folyamán 11 rendes gyűlést rendeztünk. Az egyes gyűléseken előadások és ankétek formájában feldolgozott fontosabb témacsoportok: katolicizmus és modern világ; a polgári világ megszűnt, a tömegek kora következik: diákönkormányzat; Istenképem; a világ szociális betegsége; ki a magyar? a kongregáció szerepe az ifjúság szervezésében; katolikus folyóiratszemle ; „Mediator Dei" enciklika ismertetése; A Szentírás hitelessége ; a világi apostolokról; realitások felé (a mult világ társadalmának hibái.)
A belső munka mellett kivettük részünket a Piarista Kollégium
48
és bizonyos viszonylatokban az egész város katolikus ifjúsága hitéletének szervezéséből, főleg, a Boldogasszony Év közös megnyilvánulásainak rendezéséből. így okt. 4-én Szent Ferencet, mint az A. C. védőszentjét ünnepeltük a ferences plébániatemplomban, délután pedig könyörgő ájtatosságot tartottunk a Nemzeti Mária Kongresszus sikeréért; okt. 4—6-ig Tüskés Tibor prefektus és Bentzik Ferenc asszisztens kongregációnk képviseletében résztvettek Budapesten a Nemzeti Mária Kongresszuson és az ezzel kapcsolatos ifjúsági megbeszéléseken. Okt. 19-én megrendeztük a helyi Ifjúsági Mária Napot. Ennek előadói voltak: dr. Szappanyos Béla A. C. orsz. ifj. titkára, Görög Lenke KLOSZ titkár, Csekey Nikoletta Dolgozók Nagyasszonya titkárnője, Atlasz Ilona gimn. tanárnő, dr. Szabó György orvos, Tüskés Tibor prefektus. Délelőtt közös szentmise és gyűlés volt, délután pedig csoportonként szervezési kérdésekről tárgyaltunk. Okt. 20-án megindult a Hittudományi Akadémia második évfolyama, amelynek helybeli szervezését kongregációnk, végezte. Nov. 9-én Vannay János, Gazdag István, Enge Lujza és Éva, Malachowszky Éva, Nagy József, Tüskés Tibor, Emődy Attila közreműködésével művészi színvonalú Szent Imre ünnepélyt rendeztünk. Az ünnepi beszédet prézesünk mondotta. Ezzel a Boldogasszony Éve jegyében megindítottuk a „Tiszta magyar ifjúságért" mozgalmat. Ugyanekkor templomi gyűjtéssel és emlékképek árusításával támogattuk az A. C. ifjúságvédelmi munkáját. Dec. elején Kongregáoiónk kiküldötteinek indítványára Városi ifjúsági Bizottság alakult. Budapesten a diákönkormányzat és az ifjúsági egyesületek működéséről szóló megbeszélésen prézesünk vett részt. Dec. 7-én a Jézus Szive plébániatemplomban imaórán vettünk részt testvéri együttesben a város katolikus ifjúságával. Dec. 8-án az egri katolikus egyetem, akciójába kapcsolódtunk be templomi gyűjtéssel. Ez alkalommal prézesünk mondótt szentbeszédet a katolikus egyetem fontosságáról. E napon küldöttségileg vettünk részt a helybeli kongregációk nagygyűlésén, amelynek szónoka Tüskés Tibor prefektus volt. E hónapban az ifjúság és a nagyközönség körében terjesztettük az A. C. kiadványait, az Eglis-féle Szociológiát és a Könözsy-féle bölcseletet. Február 13—15-én otthont adtunk a kongreganista központ rendezésében lezajlott vezetőképző tanfolyamnak, amelynek szervezésében mi is segédkeztünk. Kongreganistáink közül 10-en vettek részt és első helyezést értek el a pontversenyben, plakátújságot szerkesztettek és a taggyűlésen Tüskés Tibor prefektusunk vezette az ankétet. Márc. 14-én az újonnan szentelt veszprémegyházmegyei papok tiszteletére rendezett akadémián képviseltettük magunkat. Tüskés Tibor üdvözlőbeszédet mondott. Május hónapban mindennap litániát tartottunk tagjaink, a diákság és a hívő közönség részére. Ebben a hónapban vettük használatba és nyitottuk meg könyvtárunkat az intézet ifjúsága előtt. Május 23-án a homokkomáromi férfi-ifjúsági zarándoklatba kapcsolódtunk bele. Az ünnepélyes szentmisét prézesünk mondotta, majd a gyűlésen beszélt a világi apostolkodásról. E zarándoklatot megelőzően ápr. 18-án külön is felkerestük kon-gregációs kirándulás keretében a homokkomáromi kegyhelyet.
49
Jelöltjeinket jún. 5-én délután litánia keretében avatta fel Vajay József prépost-plébános. Jún. 7-én Te Deummal fejeztük be évi munkánkat.
Tisztikar: prézes: dr. Juhász Miklós hittanár; prefektus: Tüskés Tibor VIII. o.; asszisztensek: Bentzik Ferenc VIII. o., Haspel Miklós VII. a) o., Ipolyi György VII. b) o.; titkár: Vér Pál VI. a) o.; könyvtáros: Csikely Ágoston VI. b) o.
Terveink: amikor május hónapban elbúcsúztattuk az életbe induló nyolcadikos testvéreinket, akiknek érdeme volt az eredményben gazdag idei esztendő, mindjárt megválasztottuk a következő évi tisztikart, hogy már a nyáron előkészülhessünk a következő évi munkatervre, amelynek az A. C. ezt a célkitűzést adta: „Krisztust akarjuk". Hogy ebbe minél sikeresebben tudjunk belekapcsolódni, többen készülnek tagjaink közül a rendi vezetés alatt tervezett augusztusi veszprémi A. C. vezetői táborra.
Virág Benedek Önképzőkör. Vezetőtanár: Román Béla. Elnök: Szentiványi András VIII. o. t. Főjegyző: Emődy Attila VIII. o. t. Aljegyző: Szentirmai József VII. o. t. Pénztáros: Bentzik Ferenc VIII. o. t. Főkönyvtáros: Tüskés Tibor VIII. o. t. Tagjai: a négy felső osztály tanulói.
A kör ezévi működését a szellemi újjáépítés gondolata és lendülete jellemezte. Megszűnt a kör kizárólagos irodalmi jellege, az irodalmi előadások mellett szép számmal kerültek a kör elé természettudományi (matematika, atomrombolás, radar stb.) világnézeti (különböző világnézetek ismertetése), lélektani (Korunk lelké c. előadás-sorozat) előadások is. A VIII. osztályban irodalmi szakosztály működött, ahol a vezetőtanár útmutatása mellett a tagok egyéni munkát végezhettek.
A szabadságharc 100. évfordulója alkalmával a kör bensőséges lélekkel ünnepelte a szabadság hőseit több előadás, (okt. 6, márc. 15. iskolai és városi ünnepélyen, ahol hat műsorszámot adtunk) zeneszám és jelenet keretében.
Emlékünnepélyeinken megemlékeztünk a magyar irodalom, művészet igazi nagyjairól, akikben az ősi magyarság össztönös és igaz hangja szólal meg. (Arany, Ady, József Attila emlékünnepélyek). Egy-egy összejövetel nemcsak kellemes időtöltést jelentett a tagok számára, hanem a körnek a diákság önképzésére irányuló célkitűzéseit is szolgálta. Ha mint előadó nem is, de hozzászólásával x mindenki közreműködött az együttes munkában. Ezzel a kör tagjai tanúbizonyságát adták érdeklődésüknek és előadóképességüknek.
Az Önképzőkör 1947—48. tanévben 21 pályatételt tűzött ki minden tárgyat felölelően. Beérkezett összesen csak 8 pályamű, 3 a franciából, 3 a fizikából, 1—1 a történelemből és gazdaságtanból. Az arra érdemes pályaműveket a viszonyok szegénysége ellenére is jutalmazni iparkodtunk.
A francia tételre 3 pályázat érkezett be. „Mindhárom igen komoly és értékes munka. Igen könnyedén bánnak az idegen nyelvvel. Szinte az az ember benyomása, hogy francia diákok tollából szár-
50
maznak. Az egyik franciaországi élményeit írja le élvezetesen, a másik József Attila egyéniségét és költészetét ismerteti szép stílusérzékkel és nagy együttérzéssel a költő nehéz sorsa iránt. Valóban alkalmas írás arra, hogy nagy költőnket egy idegennel ne csak megismertesse, de meg is szerettesse. A harmadik Petőfiről rajzol eleven és tartalmas képet. Itt is meglep az élvezetes francia stílus s amellett szerencsésen megcsillannak benne Petőfi páratlan értékei is." Szerzőik: Kovács László, Kreiner Hedvig VIII., Vandra Károly VII. a) o. tanulók. Jutalmuk 20—20 és 15 Ft.
A fizikai tételre szintén 3 pályamű érkezett be. Az egyik jeligéje: „A cél a halál stb....", a másodiké: „Mégis mozog a Föld", a harmadiké: „A természet az Isten képmása". Az első dolgozat a tárggyal való komoly foglalkozásnak és elmélyedésnek eredménye. Történeti sorrendben vázolja az atomelmélet fejlődését. A legújabb eredményekről részletes összefoglalást nyújt. Atomátalakulásokkal és atombombázásokkal világítja meg az atom szerkezetét és az atomenergiát. A gondos rajzok és aprólékos táblázatok csak emelik a dolgozat értékét. Szerzője: Szegvári Andor VIII. o. tanuló, jutalma 30 Ft. A második dolgozat legnagyobb része idézőjel nélkül való egyszerű másolás W. L. Sumner: Haladó tudomány c. könyvéből. Nem fogadható el. A harmadik: szabadon választható fizikai eszköz elkészítése és leírása. Húros-tükrös galvanométer ez. Ügyes elgondolással készült egyszerű eszköz. Az elektromágnes sarkai között elhaladó hosszú húrpár érzékennyé teszi a műszert. Oszcillográfnak is használható. 10 Ft a jutalma. Szerzője: Vandra Károly VII. oszt. tanuló.
A történelmi pályázat nagyon gondos munkában nagyon helyesen mutat rá a Görgey-kérdés lényegére, tárgyalván a témát Görgey egész életén át. Kiemelkednek rövid, a lényeget hangsúlyozó korszerű idézetei, az egyes szereplők és bírálók megjegyzései. Tárgyilagos, nyugodthangú az előadás és olyan stílusú, hogy tetszésünket megnyeri. Igen kellemes olvasmány ez a dolgozat. Jutalma 15 Ft. Szerzője: Vandra Károly VII. a) o. tanuló.
A gazdaságtani pályázat (A munkabér és a munkás viszonya) sok forrásmunka felhasználásával készült. A munkabér és a munkás viszonyát társadalmi és gazdaságtani szempontból, főleg Marx tanításai nyomán vizsgálja. Az őskommunizmusból kiindulva az egész társadalmi fejlődést végigkíséri: majd a gazdasági rendszerek tanítását fejtegeti a munkásbér kérdésével kapcsolatban. Kissé egyoldalú a beállítás. A keresztény szocializmus felfogását e kérdésben nem említi. Gondos munka. Jutalma 20 Ft. Szerzője: Szegvári Andor VIII. o. tanuló.
Regőscsoport. A regőscsoport célkitűzése az, hogy a magyar népi kultúra és hagyománykincs .megismerésével, ápolásával és terjesztésével előmozdítsa falu és város egymásratalálását és így szellemi téren munkálkodjék a demokratikus magyar társadalomért. E cél elérésének eszközei voltak a március—április hónap folyamán szombatonként íendezett „regős-találkák" a magyar szórakozásformák (tánc, ének,, ballada, népijáték) népszerűsítésére és a
51
üiagyar sorskérdések megvitatására. Érre a testvéri együttműködés szellemében iskolánkívüli ifjúságot is meghívtunk. Vezetője Tüskés Tibor volt.
A nagyközönség előtt május 5-én rendezett „Ballada-est"-ünkkel mutatkoztunk be. Három előadásban (két ízben a Városi Színházban, egyszer a tornateremben) a város közönsége gyönyörködhetett Biró Máté, Kőműves Kelemenné balladájában, a Pünkösdölőben, népi táncokban. A komoly művészi élményt jelentő előadás rendezője Szentirmai József VII. o. tanuló volt, a szereplők közül kiemelkedik Makó Ilona VI. b) és Vass György VII. a) o. tanuló alakítása.
A Szabadművelődési Tanács rendezésében előadásra kerülő műsorok alkalmával a regőscsoport tagjai nagyon sokszor szerepeltek szóló- és csoportos tánccal, ezzel is bizonyítva ifjúságunk rajongó lelkesedését a népi kultúráért.
Énekkari beszámoló az 1947—48. tanévről. A piarista kollégium énekkara az elmúlt tanévben bátor léptekkel haladt azon az úton, amelyet az elmúlt évek eredményes munkája után joggal várt tőle Kanizsa zeneileg igényes közönsége.
Az énekkar létszámát tovább növeltük. Eljutottunk a 120-as taglétszámig és sikerült olyan kiegyensúlyozott szólamokat szembe -állítani egymással, amelyeknek puszta megszólaltatása is élményt jelent a hallgató közönség számára.
A 70 szoprán és alt, az 50 tenor és basszus iskolánk legnagyobb közössége, amely tükörképe az ideális demokráciának. Ez a közösség feladatul azt vállalta, hogy másoknak és önmagának gyönyörűséget szerezzen azáltal, hogy komoly zeneműveket betanul és ünnepi műsorként előad.
Ennek a feladatnak az énekkar meg is felelt. A kórus szólamainak megoszlása a következő volt: 40 szoprán, 30 alt, 25 tenor, 25 basszus. Ez az elosztás teljesen kiegyensúlyozott szólamokat eredményezett.
A kórus munkájára fényt vet a három hangverseny, amely nívóban kiemelkedő zenei eseménye volt városunknak.
Sorrendben első a december 8-án a piarista templomban lezajlott egyházi hangverseny volt, amelyen közreműködött a két plébániatemplom egyházi énekkara: a Szent Imre kórus és a Szent Ferenc kórus. Ez a lezajlott egyházi hangversenyek közül a legváltozatosabb műsorú s egyik legjobban sikerült hangversenyek egyike volt.
A piarista kollégium itt öt művel szerepelt, amelyek közül kiemelkedő szám volt: Ismeretlen szerző: Oh adj nekünk békét c. kánonja és Lotti: Kyrié-je. Ez utóbbi szépen felépített polifonikus mű, amely Palesztrina jegyében ragyogtatja a Musica Sacra fölséges hangjait.
A másik jelentős zenei esemény a Bisztriczky—Dankó hangverseny volt, amelyen három világi karművel emelte a piarista kollégium
52
énekkara a műsort. Ezek közül Pacius Finn dala és Bárdos Malomnótája nyerte meg leginkább a közönség tetszését.
A harmadik zenei esemény az ápr. 25-én lezajlott Bárdos-nap volt, amelyen az illusztris zeneszerző és hírneves kórusdirigens végighallgatta városunk Éneklő ifjúságát. Kollégiumunk itt 6, illetve a Bárdos által vezényelt közös számokkal együtt nyolc művel szerepelt, közülük a legkedvesebb az Oh ékes szép virág c. kis motetta előadása volt.
Bárdos maga a piarista kollégium énekkaráról a következő nyilatkozatot tette: „Sokfelé jártam szerte az országban, de ilyen szépen zengő diákénekkarral még nem igen találkoztam, pedig ebbe még Pestet is beleszámítom."
A három fent említett hangversenyen kívül természetesen iskolai \' ünnepélyeinket sem hanyagoltuk el.
Iskolai ünnepélyeink közül nevezetesebb volt a Szent Imre tiszteletére rendezett ünnepély és a márc. 15-i centenáris ünnepély.
24 részben magyar, részben külföldi komponista műve szerepelt az elmúlt év repertoárjában, közöttük nehezebb kontrapunktikus művek is voltak.
Nem volna teljes a beszámoló, ha nem emlékeznénk meg Csizmadia Ferenc kartársról, aki szívvel-lélekkel minden munkában odaadó segítő társ volt.
Sportköri jelentés az 1947—48. tanévben végzett munkáról.
Sportkör igazolási száma: 816. Sportkör elnöke: Lukács József igazgató. Sportkör vezetőtanára: Solty Jenő testnevelő tanár. Ifjúsági elnök: Szentirmai László VIII. o. t.
A sportkör megalakulásakor a következő szakosztályokkal indult: Atlétika, szertorna, kosárlabda, fotball, ökölvívó, úszó, sí, asztali • tennisz, röp-labda.
Atlétika. Szakosztályvezető: Pittner György VIII. o. t. A Diákszövetség (ISK) által rendezett kerületi mezei futóversenyen második helyezés csapatban, harmadik helyezés egyéniben: Vitális Zoltán VI. a). Csapat tagjai: Vitális Zoltán VI. a), Vass György és Szántó Zoltán VII. a), Nyers Béla VII. b), Vigh Károly VI. b) Hetesy Endre VI. a)
A nagykanizsai MAORT által rendezett mezei futóversenyen első helyezés csapatban, első és negyedik helyezés egyéniben. Gyermek kategóriában:, első a csapatban, első és második az egyéniben. A csapat tagjai: Vass György, Szántó Zoltán és Nyers Béla VII. a), Vitális Zoltán VI. a). Egyéniben: I. Vass György VII. a), IV. Szántó Zoltán VII. a). Gyermek csapat: Vass Ottó ált. VII.\' b), Andris György IV. b). Egyéniben: I. Zoványi László, II. Vass Ottó. A „Délnyugati" kerületi pécsi mezei futóversenyen sportkörünk négy tagja vett részt, ahol Vass György VII. a) negyedik, Szántó Zoltán VII. a) kilencedik helyezést ért el.
A nagykanizsai kegyeleti staféta versenyen felnőtt férfi csapatban .
53
harmadik helyezés: Hetesy Endre VI. a), Nyers Béla- VII. b), Vitális Zoltán VI. a), Tóth Ernő és Benkovits István VIII., Szántó Zoltán VII. a), Pittner György VIII., Vass György és Szentirmai József VII. a), Józan István VIII. Ifjúsági férfi csapatban első és harmadik helyezés: Andris György IV. b), Bodnár József IV. a)* Somfai Ferenc, Bencze Károly és Morvay Gyula V., Lukács Emil IV. a), Vass Ottó ált. VII. b), Wéber Béla V., Zoványi László IV. b), Orbán József V. III. helyezett: Lovrencsics János és Soproni Tibor IV. b), Erdélyi Árpád és Strómajer Géza IV. a), Dérfalvi Imre ált. VI. a), Kapoli István és Wágner Ottó IV. a), Magasházi József IV. b), Bodnár Béla ált. VII. a), Büki József IV. a). Női csapatban második helyezés: Deák Ilona, Halász Gabriella, Tóth Anna, Tihanyi Márta, Lontay Ivette és Salamon Éva VII. a), Huszti Mária, Makó Ilona, Tegzes Erzsébet és Németh Magdolna VI. a).
A gimnázium mezei házi futóversenyén kb. 100 versenyző indult. Felsős fiúk versenyén egyéniben: I. Vass György VII. a), II. Vitális Zoltán VI. a), III. Szántó Zoltán VII. a). Csapatban első a VI. osztály: Vitális Zoltán VI. a), Vigh Károly VI. b), Csetneky István és Hetesy Endre VI. a), Hetyev Tivadar VI. b). Alsós\' fiúk versenyén: I. Vass Ottó ált. VII. b). II. Andris György IV. b). III. Zoványi László IV. b). Leányok versenyén: I. Tihanyi Márta, II. Deák Ilona,
III. Tóth Anna VII. a).
A nagykanizsai Maort által rendezett atlétikai versenyen magasugrásban: II. Hetesy Endre VI. a), III. Takács János VI. a). 1000 m. akadályfutásban: I. Szántó Zoltán VII. a), II. Vigh Károly VI. b), III. Okváth Nándor VI. b). 400 m. sikfutás: I. Hetesy Endre VI. a), II. Vitális Zoltán VI. a), III. Szántó Zoltán VII. a). Súlylökésben : I. Dor-mán Ferenc VIII., II. Csikely Ágoston VI. b), III. Soós Péter VI. a). 1500 m. III. Gergye Ottó VIII. Távolugrásban I. Hetesy Endre VI. a). 100 m.: II, Tóth Ernő VIII., III. Pittner György VIII. 4x100 in.: I. Hetesy Endre VI. a), Tóth Ernő VIII., Pittner György VIII., Szentirmai József VII. a).
Úttörők tornaünnepélyén váltóstafétában első lett a gimnázium csapata: Andris György IV. b), Bodnár Miklós IV. a), Bodnár Béla ált. VII. a), Gyertyánági József IV. b), Lukács Emil és Szörényi Béla IV. a), Magasházi József, Strómajer Géza és Zoványi László
IV. b). 100 m.-es síkfutásban: I. Szörényi Béla IV. a), III. Andris Béla IV. b).
Kosárlabda. Szakosztályelnök: Dormán Ferenc VIII. o. t. A Diákszövetség (ISK) által rendezett kerületi középiskolai versenyen harmadik helyezés.
A gimnázium sportköre által alapított „Toldy" vándorserlegért a felsős osztályok játszottak őszi és tavaszi bajnokságon két-két fordulós körmérkőzést.
A környékbeli iskolákkal (zalaegerszegi áll. gimnázium, kaposvári áll. gimnázium, csurgói ref. gimnázium, nagykanizsai kereskedelmi középiskola) játszottunk több barátságos férfi és női mérkőzést győzelemmel és vereséggel.
54
Alsós osztályok részére téli bajnokságot rendeztünk, amely kétfordulós mérkőzéssorozaton hat osztály szerepelt.
Leánykosarazóink a Diákszövetség által rendezett kerületi női középiskolai versenyen második helyezést értek el. Csapat tagjai: Deák Ilona, Halász Gabriella, Tóth Anna, Salamon Éva, Lontay Ivette, Mikula Márta, Reisch Mária VII. o. tanulók, Kránitz Mária VIII. oszt. tanuló.
Legeredményesebb férfi kosárlabdázóink: Dormán Ferenc, Bertalan Sándor, Garzó Kornél és Hollós György VIII., Nyers Béla, Ipolyi György VII. b), Boha László, Szántó Zoltán, Vass György VII. a), Okváth Nándor, Harkány László VI. b), Hetesy Endre VI. a), Fel-földy Arisztid V.
Torna. Szakosztályvezető: Gyeőri László VIII.
Tornászaink május elsején rendezett sportdélutánon szerepeltek
közös tornagyakorlattal és bemutató szergyakorlattal.
A nagykanizsai határvadászok zászlóavatási ünnepségének keretén belül, úgyszintén közös tornagyakorlattal, gúlákkal és bemutató szergyakorlattal szerepeltünk. A csapat tagjai: Szabó Árpád VII. b), Berki Sándor VII. a), Csikely Ágoston, Hetyey Tivadar, Pózvári Miklós, Tóth László VI. b), Morvay Gyula, Orbán József, Háry Károly és Deák Gábor V.
Ökölvívók. Szakosztályvezető: Kósa Sebestyén VII. a). Diákszövetség (ISK) által rendezett országos ökölvívó bajnokságon Csetneky István VI. a) „országos második" helyezés, Lovrencsics János IV. b) „országos harmadik" helyezés.
Fotball. Szakosztályelnök: Benkovics István VIII. o. t. Fotball csapatunk az idén is még felszerelési hiánnyal küzdött és így csak a nagykanizsai mezítlábas bajnokságon vett részt, mely mérkőzéssorozátot meg is nyert 11 csapattal szemben. Csapattagok: Kirschner Béla és Pankasz István VII. b), Vass György VII. a), Bertalan István és Benkovits István VIII., Vitális Zoltán VI. a), Vigh Gábor VI. b), Furó István, Héjjá Lajos, Ruff István, Németh Lajos és Hary Pál V., Okváth Nándor, Péter Rudolf, Harkány László és Szakmáry István VI. b) o. tanulók.
Ping-pongozók. Szakosztályelnök: Nagy József VIII. o. t. Nagykanizsán a gimnáziumban megrendezett népi bajokságon I. Kiss László VI. a), II. Babócsay László VII. a), III. Sótonyi Károly V. Leányoknál: I. Babócsay Márta VII. a), II. Tihanyi Márta VII. a), III. Huszti Mária VI. a) o. t. Nagykanizsai városbajnokság ifjúsági első helyezett: Kiss László VI. a) o. t.
Röpp-labdázók. Szakosztályelnök: Szegvári Andor VIII. o. t. A téli házibajnokságok keretén belül a felsős osztályok részére bajnoki mérkőzéseket írt elő a sportkör vezetősége, melyet végre is hajtottak kétfordulós körmérkőzéssel. A mérkőzést nyerte a nyolcadik osztály csapata. A csapat tagjai: Hollós György, Garzó Kornél, Szegvári Andor, Dormán Ferenc, Papp Tamás és Nagy József.
55
Úszás. Szakosztályelnök: Kovács László VIII. o. t. Úszó csapatunk a nagykanizsai városi strandon tartotta tavaszi tréningjeit és az évvégi házi versenyét. A házi verseny eredményei: 100x200x100 méteres vegyesváltó: Kovács László VIII.—Szegvári Andor VHL—Hetesy Endre VI. a) 6:15*4". (Intézeti rekord). 3x331/3 m. vegyesváltó Garzó Kornél VIII.—Hetesy Endre VI. a)—Papp Tamás VIII. 1\'14". 3x33 1/3 m. vegyesváltó (gyermek) Schrammel Imre— Czulek László—Papp György IV. o. tanulók 1:22\'1". (Intézeti rekord). 66 2/3 m. gyorsúszás: I. Hetesy Endre VI. a), II. Felföldy Arisztid
V., III. Csetneky István IV. a). 66 2/3 m. mellúszás: I. Szegváry Andor VIII., II. Hetesy Endre VI. a). 66 2/3 m. hátúszás: 1. Kovács László VIII., II. Garzó Kornél VIII. 33 i/3^m. gyorsúszás (gyermek): I. Papp György 27\'1" (intézeti rekord). II. Bányai József ált. VI. III. Szermek Ottó IV. b). 33 1/3 m. mellúszás (gyermek): I. Schrammel Imre IV. a) 26\'6" (intézeti rekord). II. Czulek László IV. b). III. Andris György IV. b) 33 1/3 m. (gyermek) hátúszás: I. Dérfalvy Imre ált. VI. 27\'2" (intézeti rekord). II. Kelemen Tamás ált. VIL b) 0. t.
A téli bajnokságok keretén belül a sportkör rendezésében kötél-huzó és függeszkedő csapat, III. egyéni versenyt tartottunk.
Kötélhúzásban első a nyolcadik osztály csapata (Gyertyánági József, Dormán Ferenc, Geróts József, Józan István, Benkovits István és Bertalan István.)
Függeszkedésben egyéniben: I. Nyers Béla VII. b), II. Beledi István
VI. b), III. Tóth József VI. b). Csapatban első a VI. osztály (Beledi István, Tóth József, Takács István, Hetesy Endre).
A június hónapban megrendezett ifjúsági sportnapon intézetünk zenés tornagyakorlattal vett részt 250 tanulóval.
Tornavizsga sajnos az év gyors és -számításon kívül hagyott befejezése miatt elmaradt. Solty Jenő testnevelő tanár
Diákkaptár. Felügyelőtanár: Dr. Bojt Lajos. A Diákkaptár idei működése elég nehézkes volt. A központi irányítás is eléggé elmaradt. A tanulók elfoglaltsága annyira sokoldalú és lekötött, hogy ilyen irányú munkára alig jut idejük. A kisebbek egyéni gyűjtést végeznek és foglalkoznak nyultenyész-téssel és gyógynövénygyűjtéssel. A nagyobbak az iskolaév folyamán, főleg a téli időben, az iskolai ünnepségek alkalmával a ruhatárat kezelték diákkaptári alapon. A helyi Diákkaptár-vezetők több megbeszélésén iskolánk képviselője is megjelent. A mozgalom a legutolsó hónapokban az Úttörőkkel került kapcsolatba. Az Úttörők vezetője Solty Jenő testnevelési tanár. .
Diákrádió. Majdnem minden intézeti ünnepélyen és megmozduláson jelentős szerepe volt a Diákrádiónak. Szórakoztató zenével, hangerősítéssel, hirdetésekkel segítette elő az ünnepélyek sikerét. Tízpercekben zenével szórakoztatta az ifjúságot és az" intézet közérdekű hireit, a sporteseményeket és sporteredményeket közölte hangszórón keresztül az ifjúsággal. Az intézeten kívül is ismételten szép sikerrel működött.
56
Pacsirszky László, Szentiványi András és Tóth Ernő VIII. o. tanulók, a második félévben Czigány Sebestyén, Dezső László, Filipovics László VI. a) oszt. és Ipolyi György VII. b) oszt. tanulónak adták át a munkát. Saját keresetükből, saját munkájukkal új erősítőt építettek.
Diákönkormányzat. Összekötő tanár: Román Béla. Titkos szavazással megválasztott tisztikar: Diákelnök: Szentiványi András VIII. o. t. Főtitkár: Emődy Attila VIII. o. t. Önművelődési előadó: Szentirmai László VIII. o. tanuló. Szociális előadó: Szegvári Andor VIII. o. t. Magyar és népi tánccsoport előadója Vass György VII. a) o. tanuló. Az ifjúság mindig, de különösen az újabb időkben, hiányát érezte egy olyan szervnek, melynek keretein belül nevelői felügyelettel — de nem beleavatkozásai — fejtheti ki tevékenységét és az általa választott vezetőkön keresztül irányíthatja diákéletét.
Intézetünkben e gondolat jegyében végezte a diákönkormányzat széleskörű tevékenységét. Figyelemmel kísérte az intézeti életet minden vonatkozásban és minden megmozdulásban kezdeményező, irányító szerepet vállalt. A több parciálisan működő szervezetet és egyesületet a diákönkormányzat fogta egységes keretbe és biztosította a harmonikus együttműködést.
Kiterjedt ez a munka a fegyelmezéstől elkezdve a szociális megsegítésig. Tízpercekben az őrködést a VIII. és VII. osztály látta el. A kisebb legyeimi ügyeket, kilengéseket a diákönkormányzat saját keretein belül intézte el örvendetes eredménnyel. Az összekötő tanáron keresztül az intézet igazgatójához számos kívánság jutott el és meghallgatásra találva, minden esetben az ifjúság megnyugvására intézte el a diákönkormányzat vezetősége a felmerülő kéréseket. Kapcsolatot teremtettünk és tartottunk fenn a szomszédos intézetek vezetőivel (közös gyűlés), hogy biztosíthassuk az összhangot egységes ifjúsági megmozdulások esetén (ünnepélyek, felvonulások, színház, mozi).
A vezetőség részletes szociális munkatervet dolgozott ki, amely a jövő generációnak is útmutatásul szolgálhat. Közel 1000 forintot fordítottunk szociális megsegítésre. Ruha- és élelmiszerakciót bonyolítottunk le jó eredménnyel az általános tagozatban. A szociális megsegítéshez az anyagi fedezetet önkéntes adományok gyűjtésével szereztük meg. Ezzel is ápolni kívántuk a szociális szellemet és érzéket, hogy intézetünk minden növendéke ezzel is szolgálja a megértés és társadalmi kiegyenlítődés gondolatát.
Adományok és jutalmak. A tanév folyamán intézetünk nagy lépéssel haladt előre az újjáépítésben. Az iskola növendékei által rendezett műsoros és színielőadások jövedelmét mind az iskola céljaira fordítottuk (pianinó, színpad, függöny, kulisszák, vászon- és lécanyag, festék és festés, műhelyanyagok, diáksegélyezés, kirándulási segélyek stb.). •
De mindezt el nem értük volna, ha a szülők és az intézet jóakarói tettekkel és filléreikkel nem támogatták volna terveinket, nemes
,57
céljainkat. Meghatott szívvel mondunk itt e sorokban köszönetet azoknak, akik akár szives készségükkel és szolgálataikkal (Nk. város vezetősége, Szántó Lajos, Gerócs Jenő, Harangozó Lajosné a színpad, ill. függönye elkészítésével), akár adományaikkal (Hári János, Széli János, Jáger Sándor, Ritter Endre) vagy pedig pénzsegéllyel gyarapították ünnepélyeink bevételét és így segítették elő gyarapodásunkat; a sok névtelen adakozón kívül: Golenszky F. 47.60 Ft (a függöny árának 3%-a), dr. Péri J. 40, Fischel E.-né 14, Gyulai J.-né, Farkas E.-né, dr. Prack I., Szomolányi Gy., Ritter E. 10—10 Ft-os hozzájárulással a függöny árához. Szegény tanulók kirándulását útiköltség hozzájárulással elősegítették (kisebb adományokon kívül) dr. Fendler K. és Lencz G. 25—25 Ft, Szomolányi Gy. 65 és 50 "Ft segéllyel.
Az évvégi pénz- és könyvjutalmazásokra — az Önképzőkör pályázatainak jutalmazására is — majdnem 1200 Ft-ot tudtunk fordítani. Ezt a viszonylagosan nagy összeget a tornaterem használati díjaiból, az ifjúsági előadások jövedelem maradványaiból és pénzadományokból: (Golenszky F. 50, Pörneczi J. 35 Ft) és könyvjuttatásokból (Fischel és Ofenbeck könyvkereskedések) állítottuk elő.
Ebből az összegből előmenetel, szorgalom és egyéb kiválóság és buzgóságért 10—20—30—40 Ft pénzjutalomban részesültek: Vörös Lajos IV. a), Magasházi József, Sebestyén György IV. b), Kovács Emil, Tegzes Erzsébet, Makó Ilona, Németh Magda, Csetneki István, Czigány Sebestyén, Dezső László, Filipovics László, Vér Pál VI. a), Kovács Lajos, Plótár Imre, Wirth János VI. b), Vass György, Deák Ilona VII. a), Dénes János, Farkas István, Lukácsy Gyula, Németh Imre, Tillinger József VII. b), Lukács Lajos, Szegvári Andor, Szentiványi András VIII. o. tanulók.
Könyvjutalmat kaptak: Lukács Ottó, Szita József V., Huszti Mária VI. a), Ernszt István VI. b), Boha László, Hortobágyi Ida, Szent-irmai József VII. a), Göndöcs László, Horváth László, Ipolyi György VII. b), Emődy Attila, Enge Lujza, Gyertyánági István, Kovács László, Romhányi Imre, Szentirmai László, Tüskés Tibor VIII. o. tanulók.
58
Magántanulók.
IV. o. Túlnyomóan elégséges: Horváth József* róm. - kat. 1932., Pörneczi István*** róm. kat. 1933.
V. o. Jórendű: Csikely Sándor** róm. kat. 1930. Elégséges rendű: Nagy Béla* róm. kat. 1930. Túlnyomóan elégséges: Vitális Mária* róm. kat. 1930. Egy tárgyból elégtelen: Sabján Imre*** róm. kat. 1930.
VI. o. Túlnyomóan elégséges: Garai Lajos* róm. kat. 1925., Pap Imre** róm. kat. 1911., Zala vári István*** róm. kat. 1921.
VII. o. Jeles rendű: Nagy Rezső*** róm. kat. 1931. Jórendű: Mala1 howszky Éva*** róm. kat. 1928., Musil Ilona* róm. kat. 1930. Vass József** róm. kat. ,1928. Elégséges rendű: Román János*** róm. kat. 1928. Túlnyomóan elégséges: Fuchs Teréz* róm. kat. 1928., Kövér Vince** róm. kat. 1928. Egy tárgyból elégtelen: Kovács László*** róm. kat. 1926.
VIII. o. Elégséges rendű: Párkányi Ferenc** 1924. Két tárgyból elégtelen: Herényi Béla* róm. kat. 1927.
* Szeptemberi
** Decemberi
*** Júniusi
X. A nyilvános tanulók névjegyzéke és érdemjegyei.
Rövidítések: gkat. = görög katolikus, g. kel. = görög keleti, ref. = református, evang. = evangélikus, izr. = izraelita, ism. = ismétlő, i. = internátusi, ö. d. = ösztöndíjas, nk. = népikollégista, fm. = felmentve.
Előmenetel: kitűnő (1), ha a döntő tantárgyakból érdemjegye jeles; jelesíi), ha legfeljebb egy érdemjegye jó s a többi jeles; jó (2), ha legfeljebb egy érdemjegye elégséges s a többi ennél jobb; elégséges (3), ha két vagy több elégséges érdemjegye van; elégtelen (4), ha egy vagy több tárgyból elégtelen érdemjegye van. A kitűnő (színjeles) tanuló neve kövér betűkkel, a jeles rendűeké pedig dűlt (kurzív) betűkkel van kiemelve.
IV. a) osztály. Osztályfőnök: Szomolányi József
Tantárgyak >» a
A tanuló neve, s 6 a •ö o> KM OJ Q)
vallása, ismétlő-e? — a V — > > \'cd CH i Si > 1 a) a a a CH a>
internátusban lakik? \'> aí &£ CÖ a S a\\ a a •O) 00 ■á V >> a a a OJ S "D Z « N vQ) £ •aj t» a Q ttt vQ) N "a) > « a M ■O Cfl N ■M 3 Ö N OQ Ö
§ B s :0 i Ű 3 »3 t-a> H « s I M H « cü cd Eh
Bodnár Miki. g, kat. ism. 2 1 2 3 3 3 3 3 3 3 1 1 3 3 2 V. 4.
Biiky József 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 V. 2.
Donászy Aladár i. 2 1 2 3 3 3 3 3 3 2 2 2 2 3 2 IV. 3.
Erdélyi Árpád i. 1 1 2 2 2 2 3 2 2 1 1 2 1 2 1 X. 3.
5 Flórián Gyula 1 1 3 3 2 3 3 2 2 1 1 1 2 3 2 V. 3.
Göndöcs Miklós 2 2 2 3 3 3 4 3 3 3 1 1 3 4 2 VIII. 4.
Hegedűs József 1 1 1 2 2 1 2 1 1 2 1 1 1 2 1 V. 2.
Kaczeus István nk. 1 1 1 3 2 1 2 2 2 1 3 1 2 2 1 I. 3.
Kapoli István 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 VII. 1.
10 Karay Lajos i. 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 3 1 1 1 1 XI. 2.
Katona László 2 2- 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 2 3 2 III. 4.
Kelemen Ferenc 2 2 2 3 2 2 3 1 2 1 1 1 2 3 2, X. 2.
Kis László 1 1 2 2 2 2 3 2 2 2 2 1 1 2 2 IV. 3.
Komáromi Márton 2 2 3 3 3 3 4 3 3 3 1 1 2 4 2 IV. 4.
15 Kósa István i. 2 2 3 3 3 3 3 3 3 3 2 2 1 3 1 VI. 3.
Kustán József 2 1 2 3 3 3 3 2 2 3 2 1 2 3 2 VI. 3.
Loch Jakab %í. 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 2 1 2 1 1 II. 2.
Lukács Dénes izr. 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 fm 1 1 1 1 XIV. 2.
Lukács Emil i. 2 1 3 3 3 3 4 3 2 2 1 1 2 4 2 IV. 4.
20 Papp György 1 2 2 2 2 2 3 2 3 2 1 1 2 3 2 XV. 3.
Peres?tegi Gyula 2 3 3 3 3 3 4 3 3 3 2 1 3 4 3 III. 4.
Petri Vilmos 2 1 3 2 2 3 4 2 3 2 3 1 4 4 2 XII. 3.
Samu Zoltán nk. 2 2 3 3 3 2 3 3 3 3 2 1 2 3 2 VIII. 3.
Schöfl József 2 2 3 3 3 3 4 3 3 3 1 1 1 4 2 III. 4.
25 Schrammel Imre 2 2 2 ,2 2 2 3 1 2 1 2 1 2 2 2 VI. 3.
Sebestyén György 1 1 2 2 2 2 2 2 2 3 3 2 2 2 1 VIII. 3.
Séner Miklós i. 2 2 3 3 2 3 4 3 3 3 2 1 2 4 2 IV. 4.
Stromajer Géza 2 3 3 3 3 3 4 3 3 2 1 1 2 4 2 X. 4.
Szabó Ferenc 2 1 3 2 3 3 3 3 2 3 3 1 3 3 2 I. 4.
30 Szabó Imre 2 1 2 3 3 2 3 1 2 1 2 1 1 3 2 VI. 3.
\'60
T a n t á r g > a k >> a
A tanuló neve, 15 a c© ä 1 ■3 aj
vallása, ismétlő-e? "öS w OJ >> a i > > o d "Sii > \'3 B 00 12 1 ä 0Í u a>
internátusban lakik? \'> CS a 3 0) © 3 00 SB V a >1 a © N « MD CO oo SD ® s> 9 5l ■OJ 00 s a N m •a ■3
fcc s 3 >, ö0 •OJ ■d S d ■3 a a E d d N 5 00 K m. M © S. B Ö 3
• s ¡3 a :0 Eh o a ij z o H o a s* OS a H M « a •< tó E-i
irsai Szabó Isván 1 1 1 2 2 2 3 2 2 2 fm 1 .1 2 1 XVI1I.2.
Szörényi Antal 2. 2 3 3 3 4 4 3 4 3 1 1 3 4 2 VII. 4.
Tóth Tibor 2 1 3 3 3 3 4 3 3 1 fm 2 2 4 2 III. 3.
Varga Lajos nk. 1 1 2 2 2 2 3 2 2 1 2 1 2 2 1 III. 3.
35 Vágó László 2 2 3 3 3 3 3 3 3 2 2 2 2 3 2 VI. 3.
Vörös Lajos i. 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 I. 2.
Wagner Ottó 2 2 2 3 3 3 4 3 3 2 1 1 2 4 2 I. 4.
Will Hubert i. 1 1 1 1 1 1 2 1 2 2 2 1 2 2 2 X. 3.
Összesen: 38.
IV. b) osztály. Osztályfőnök: Schmidt Mihály
T a n tárgyak >> ö
A tanuló neve, a> á. á «03 a •3 OJ -t-» a> V SH Ol
vallása, ismétlő-e? "3 V a có > > \'S \'5T - t-i d oá bi. > >3 s 00 o d CO O a 3 §
internátusban lakik? "> eS 51 03 S a H SJ © © s 09 ft> a a I >H) 00 •0) > <D VD "V co N OD •a "3
Hittai 60 C3 a t« Í2 -o N M a "S >J « a a E-i d a 0) a N (2 O <L> EH CO bß W Ének a ® tó a 03 H
Andris György 2 1 3 3 3 3 3 3 3 3 1 2 2 3 2 III. 3.
Balassa Iinre 2 1 2 2 2 2 2 2 3 2 1 1 2 2 3 X. III.
Benedek József 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 2 1 1 1 1 XXXIX. 1.
Czulek László 1 2 2 3 3 3 3 2 2 2 1 1 1 3 2 IV. 3.
5 Feiler Lajos evang. 2 1 2 3 3 3 3 2 3 3 2 1 1 3 2 XIII. 4.
Gyertyánági József 1 1 2 2 2 2 3 2 1 2 1 1 1 2 2 III. 3.
Horváth József 2 1 3 3 2 3 3 2 3 3 1 1 2 3 2 IV. 3.
Horváth Marcel 2 2 3 3 3 4 4 3 4 3 1 2 3 4 3 VII. 4.
Kaczeus Antal 1 1 3 3 2 3 3 2 3 2 1 1 1 3 2 V. 3.
10 Kanász Imre nk. 2 1 2 3 2 3 2 2 3 2 2 1 2 3 2 II. 3.
Kenedi Pál 2 1 1 2 1 2 1 1 1 1 2 1 2 2 2 VI. 2.
Kirschner István 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 fm 1 2 1 1 II. 2.
Kopár Antal 2 1 3 3 3 3 3 3 3 3 2 2 3 3 2 VI. 3.
Kopár József 2 2 2 2 2 3 3 2 3 3 2 2 3 3 2 V. 3.
15 Kósa László 2 2 3 3 3 3 4 3 3 3 1 1 2 4 2 V. 4.
Kovács Miklós ref. 1 1 2 2 2 2 2 1 2 2 1 1 1 2 1 I. 3.
Lovrencsics János 2 2 3 3 3 3 3 3 3 3- 1 2 1 3 2 II. 4.
Lukács István nk. 1 1 2 2 2 3 2 2 2 2 2 1 1 2 1 I. 3.
Magasházi József 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 I. 2.
20 Noll Ferenc 2 1 2 2 3 2 2 2 2 1 2 1 1 2 2 I. 3.
Pápa Lajos 1 1 2 2 2 2 2 2 2 3 3 1 2 2 2 LS.
61
Összesen: 29.
V. osztály.
Osztályfőnök: Reisz György
Tantárgyak >> a
A tanuló neve, _0> a > o a vQ) a -a t. Ol
vallása, ismétlő-e? <u >> s > > 4> \'ea fa G 03 00 >41 41 a © SH ®
internátusban lakik? esi u es & Hittan a eö & cd s O) a> cd <41 t-:0 H 41 >1 a a 5 >J >> a X a •41 S5 >» e o ao iá < o> N ta vO> a t« 01 EH <s B g 41 S oo v^l N Oh > 41 £ s £H Ének a — •5 fc) 00 ■o a a> 03 i- Tandíj
Bánlaky László 2 1 1 1 2 2 1 2 1 2 1 2 1 XXX. 2.
Bekő Elemér 2 1 2 1 3 3 — 1 3 2 2 2 3 2 II. 3.
Bencze Károly 2 2 3 3 3 4 — 3 3 3 1 3 4 2 VI. 4.
Bognár Lajos 3 2 3 2 2 3 — 3 4 3 1 3 4 3 VII. 4.
5 Boross Antal 2 2 2 2 2 3 3 2 3 1 2 2 3 2 I. 3.
Böjti Béla 1 1 1 2 2 3 — 2 2 3 2 2 3 2 I. 3.
Csere Sándor 1 1 2 2 2 3 — 2 3 2 1 2 3 2 II. 3.
Deák Gábor ref. 2 1 1 2 3 3 — 2 3 2 1 2 3 2 I. 3.
Dénes Ferenc 1 1 1 1 2 2 — 1 3 1 fm 2 2 1 V. 3.
10 Farkas Elek 4 1 2 2 2 2 3 1 2 2 fm 1 2 2 II. 2.
Felföldy Arisztid g. kat. 1 1 1 2 2 2 — 2 3 2 1 1 2 1 I. 3.
Fendler Károly 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 fm 1 1 2 XVI. 2.
Filipovits László 1 1 1 2 2 1 — 2 3 1 fm 1 2 1 VII. 2.
Fúró István 2 1 2 3 3 3 — 2 3 3 1 1 3 2 VI. 3.
15 Grátz Endre 3 2 2 3 3 3 — 3 3 3 2 3 3 2 VI. 4.
Gyimesi Tibor ev. 2 2 3 2 3 4 — 3 3 3 3 3 4 2 V. 4.
Harangozó Lajos 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 2 1 1 1 I. 2.
Hary Pál 1 2 2 2 3 4 - 3 3 3 1 1 4 2 V. 4.
Hári Károly 2 2 2 3 3 3 - 3 3 3 1 2 3 2 III. 4.
20 Héjjá Lajos i. 1 1 2 2 3 3 - 2 3 3 1 2 3 2 VII. 3.
T a n t á r g y a k >> c
A tanuló neve, £ a s 0 ■3 £ SH -4—» a>
vallása, ismétlő-e? a3 m <D >> a 1 > v 1 bD > >s g 00 •41 § 41 8 CH (V
internátusban lakik? "> c3 a a a 41 41 S 00 >41 & a >» ö o N te •41 M3J CG 00 •41 ® ¡> 41 S "3 a N 00 ■a
CS -2 ec ■41 •a s: a o a a & Ö a C 00 00 ■41 M 0) c v c 00
¡§ £ 1 :0 EH w o j >41 z 41 H a> § 4} ti 01 ÉH w Ö « tó EH
Pichler József 2 2 3 3 3 3 4 2 3 3 3 1 3 4 3 VIII. 4.
Poor Csaba 2 1 3 2 2 3 3 3 3 2 fm 1 2 3 2 VII. 3.
Soproni Tibor evang. 2 2 3 3 3 4 4 3 4 3 2 2 3 4 2 VI. 4.
25 Szermek Ottó 2 1 3 3 3 3 3 2 3 2 1 2 1 3 3 II. 4.
Varga György 2 1 3 3 3 3 3 3 3 3 3 1 3 3 2 IV. 4.
Varga Imre 1 1 2 2 3 2 2 1 2 2 3 1 1 2 2 i: 2.
Zoványi László ref. 2 2 2 2 3 3 \'3 3 3 3 1 1 2 3 2 XXIV. 4.
Kimaradt: Emődy Zoltán.
62
A tanuló neve, vallása, ismétlő-e? internátusban lakik? Magaviselet Tantárgyak Ált. tanúim, eredmény 1 Rendszeretet Tandíj •
Hittan Magyar nyelv Történelem Latin nyelv Német nyelv Angol nyelv Természetrajz Mennyiségtan Rajz- és műv. ism. Testnevelés Ének
Járási István 1 1 1 2 2 2 2 3 1 fin 2 2 2 I. 3.
Joós István 2 2 3 3 3 3 — 3 4 3 1. 2 4 2 IV. 4.
Karafiáth László 2 1 2 1 2 2 2 2 3 2 2 1 2 2 I. 3.
Kenedi Imre 2 1 2 2 2 2 3 1 2 2 2 3 2 2 VI. 3.
25 Király Ferenc 1 l 1 1 1 2 — 1 3 2 1 1 2 1 I. 2.
Kollarics Endre i. 2 1 2 2 2 2 2 2 3 2 2 3 2 1 XIV. 3.
Krasznay Kálmán ev. 2 2 1 3 2 2 2 1 3 2 1 2 3 2 II. 2.
Kurucz István 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 2 1 1 1 VI. 1.
Lencz Mihály 2 3 2 3 2 3 — 2 3 3 2 3 3 3 VI. 4.
30 Lukács Ottó 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 XVI. 1.
Máté Károly 2 1 2 2 2 2 — 2 3 2 3 2 2 2 I. 3.
Morvay Gyula 2 1 1 2 2 2 — 1 3 2 1 1 2 2 VI. 3.
Nagy Tibor 1 1 1 1 2 1 — 1 2 2 2 2 2 1 I 2.
Németh Lajos 2 3 3 3 3 3 — 3 4 3 1 3 4 2 IV. 4.
35 Orbán József 2 1 3 3 3 3 — 3 3 2 1 t 3 2 VIII. 4.
Orth Pál, 3 2 2 3 2 2 — 2 2 3 2 2 3 2 VIII. 3.
Pózvári Árpád 2 2 1 3 3 2 — 2 4 3 1 2 4 1 III. 4.
Radanovics Károly 1 1 1 1 1 1 1 1 3 1 2 1 2 1 I 2.
Reisch Béla 2 1 3 2 2 2 1 1 2 2 2 1 2 2 XII. 3.
40 Rinfel József 1 1 3 2 2 2 — 3 3 2 2 1 3 1 II. 4.
Román László nk. 1 1 2 2 2 3 — 1 3 2 1 1 3 2 I. 2.
Ruff István i. 1 2 3 1 2 3 2 1 3 2 1 2 3 1 III. 3.
Sárdi László 2 2 3 2 2 2 — 2 4 3 3 3 4 2 II. 4.
Schmidt Róbert 2 2 3 3 3 3 — 2 3 3 1 3 3 2 IX. 4.
45 Somfai Ferenc i. 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 I. 2.
Sótonyi Károly i. 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 XVIII.2.
Szabó György i. 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 2 1 1 1 I 2.
Szinetár László g. kat. 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 2 1 1 1 XXV. 2
Szita József 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 I. 1.
50 Szőke József 2 1 2 2 2 2 — 2 3 2 3 2 2 2 I. 2.
Tompek Alajos 2 3 3 3 3 A — 3 3 3 1 3 4 3 VI. 4.
Tóth Szaniszló ism. 1 2 2 3 3 3 — 3 4 2 3 2 4 2 I. 3.
Vit Ferenc 2 1 2 1 2 2 2 1 3 2 fm 1 2 1 I. 2.
Wéber László i. 1 2 2 2 3 3 — 2 3 2 1 1 3 2 III. 4.
Összesen: 54.
VI. a) osztály. Osztályfőnök : Hardi István
Tantárgyak &
A tanuló neve, a 00 a 09 a -a <v t-i OI
vallása, ismétlő-e? a3 « V a 03 PH g > £ a> >> > a 03 ts S 0) a s 0) u 0>
internátusban lakik? "> a <v «8 u >> a ö a <6 00 a 13 N so
bt d S Hittan =3 h M a s a :0 E-t- T3 1 e. P fl "cd J © a z o § £ a >> Q0 o > ■R d H OJ S 00 -CJ N \'o? « V » 0) EH 00 N 05 bo m Ének I •a H 0) tó a c3 H
Czigány Sebestyén i. 1 1 2 2 2 2 3 2 1 1 2 1 2 2 1 IV. 3.
Csepleő István i. 2 2 3 3 3 3 4 — 3 3 3 2 2 2 4 3 VIII. 4.
Csetneki István 2 2 2 3 3 3 3 — 2 1 3 1 1 2 3 3 VI. 4.
Dezső László 1 1 1 2 1 2 3 2 1 1 2 2 1 1 2 1 VI. 2.
5 Elekes Károly 1 1 2 1 1 2 2 —- 1 1 2 2 1 2 2 1 I. 2.
Filipovits László i. 2 2 3 3 2 3 3 — 3 3 3 2 2 2 3 1 X. 4.
Gerencsér Miklós 1 1 1 2 2 2 2 — 1 1 2 lm 1 1 2 1 VI. 2.
Hetesi Endre 2 1 2 3 3 3 4 — 1 3 1 1 2 3 4 2 IV. 4.
Keskeny István 1 1 3 3 2 3 3 — 2 3 3 fm 1 2 3 1 V. 3.
10 Kosaras Gellért i. 2 1 1 2 2 2 2 2 1 1 2 1 1 1 2 1 I. 2.
Kovács Emil ref. 1 1 1 1 1 2 1 — 1 1 1 1 1 2 1 2 I. 2.
Nagy Béla 1 1 2 2 3 2 1 — 1 2 1 2 2 1 2 1 I. 2.
Odor Ernő i. 2 2 3 3 3 3 3 — 2 3 3 3 2 3 3 2 VIII. 4.
Soós Péter i. 1 1 2 2 2 2 2 — 1 1 2 1 2 2 2 1 VI 2.
15 Szabó Lajos 3 2 3 3 3 3 4 —- 2 3 3 fm 2 1 4 4 XV. 3.
Takács János i. 2 1 2 2 2 2 1 — 2 2 2 1 2 2 2 1 VIII. 2.
Tarján Pál 2 2 2 3 3 3 2 — 3 2 2 fm 1 1 3 2 XIII. 3.
Varga Ferenc 1 1 3 3 3 3 3 — 2 3 2 1 2 1 3 1 VII. 3.
Vér Pál i. 1 1 2 2 2 2 2 2 2 3 2 1 2 2 1 I. 3.
20 Vitális Zoltán 3 2 3 3 3 3 3 — 3 2 3 1 2 3 3 4 I. 3.
Wéber Béla 2 2 3 2 2 3 3 — 2 3 2 1 1 1 3 2 VII. 3.
Zala Ervin 1 1 1 1 1 2 1 — 1 1 1 1 1 1 r 1 V. 2.
Leánytanulók:
Bérezés Mária 1 1 2 1 2 3 3 _ 3 3 2 1 1 1 3 • 1 V. 2.
Bognár Irén 1 1 1 2 1 2 3 2 1 3 2 2 1 1 3 1 VII. 3.
25 Farkas Gizplla 1 1 1 2 2 2 2 1 2 2 2 1 1 1 2 1 VIII. 2.
Gockler Lebke ev. 1 1 1 2 2 2 2 2 1 2 2 fm 1 1 2 2 I. 2.
Gombos Bernadette 1 1 1 1 2 2 2 — 1 2 2 2 1 2 2 1 I. 2.
Huszti Mária 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 t 1 1 1 XIV. 1.
Kelemen Judit 2 1 1 2 2 2 2 2 2 3 1 1 1 1 2 2 I. 3.
30 Krassói Éva 1 1 1 1 2 2 2 1 1 2 1 2 1 1 2 1 VIII. 2.
Makó Ilona ref. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 I. 1.
Matics Rózsa 1 1 2 2 2 2 2 2 1 3 2 1 1 1 2 2 X. 2.
Nagy Mária ev. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 IV. 2.
Németh Magdolna 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 I. 1.
35 Papp Mária 1 1 1 2 2 1 1 1 1 2 1 1 1 1 2 1 XV. 2.
Porogi Erzsébet 2 1 2 2 2 2 2 — 2 2 2 1 1 1 2 1 I. 2.
Sallér Ágnes evang. 2 1 2 3 2 2 2 2 2 3 2 1 1 2 3 2 XIV. 3.
Tegzes Erzsébet 1 1 1 1 L 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 I. 1.
Vargha Mária 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 XVIII.l.
40 Vitális Mária 1 1 2 3 3 3 3 — 2 4 3 1 2 1 4 1 I. 3.
Meghalt: Kollarics József. Kimaradt: Hegyi Gyula. «
összesen: 42.
64
VI. b) osztály.
Osztályfőnök: Grujber József
Tantárgyak K»
A tanuló neve, -4—• 1 á 03 <8 a -a a) -»-» O
vallása, ismétlő-e? ÖD 0) a 03 Eh 2 00 T3 £ > 0) 1 > 03 vD d 3 a> a a 1 <D S-i 0)
internátusban lakik? 1 M ca " a-a a a M © a ■QJ s 0/ a .2 >í a a d <a i »0) GO a d a co N O) > o> a & to vQ) 00 N co vU M <u N «5 X3 H <X> ■3 a 03
S E 1 t- G O z © > 0> £ \'§ o E- tuo w a •w ; « E-i
Beledi István 1 1 2 1 2 2 3 2 3 1 1 2 3 2 I. 3.
Bogdán György 1 1 2 1 1 2 3 1 2 1 2 1 2 2 2 VI. 2.
Bondor Antal 1 1 2 1 2 2 2 2 2 1 2 1 1 2 1 III. 3.
Csikely Ágoston i. 1 1 1 2 1 2 2 2 2 1 1 1 1 2 2 I. 2.
5 Csikely Sándor i. 1 1 2 1 1 2 3 2 2 1 2 1 1 2 1 I. 2.
Ernszt István 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 V. 1.
Farkas Antal 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 I. 1.
Harkány László 1 1 1 1 1 1 2 2 2 1 1 1 1 2 1 VI 2.
Hetyei Tivadar ref. 1 1 3 3 2 3 3 3 3 1 1 3 3 2 X. 4.
10 Horváth József 2 3 2 2 2 3 3 3 1 2 3 3 2 IV. 3.
Kiss László 2 3 2 2 3 3 2 3 1 1 1 1 3 3 XIII. 3.
Kovács Lajos 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 l 1 1 1 I. 1.
Lakatos Zoltán 1 1 1 1 1 1 3 1 2 1 1 1 1 2 1 I. 2.
Márton Elek 1 1 2 1 1 1 2 2 3 1 3 1 1 2 2 I. 2.
15 Molnár Árpád 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 I. 1.
Murányi Ernő 1 2 1 2 2 3 2 3 3 1 1 3 3 XI. 3.
Okváth Nándor 1 2 2 1 2 1 2 2 3 1 1 1 2 1 VI. 3.
Péter Rudolf 1 3 1 2 3 3 3 3 2 1 2 3 2 X. 3.
Plótár Imre 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 I. 1.
20 Pózvári Miklós 2 3 3 3 3 3 3 3 1 2 3 2 III. 4.
Rákóczy Ferenc 1 1 2 1 1 2 3 2 2 1 1 1 2 2 2 XI. 2.
Ruttner Pál 1 1 2 1 1 2 2 2 3 1 2 1 1 2 2 I. 2.
Szakmári István 1 1 2 1 1 2 3 2 2 1 1 2 2 2 X. 2.
Takács József 1 1 2 1 1 1 2 1 2 1 1 1 1 2 2 II 2.
25 Tatai Tamás 1 1 2 1 1 1 3 2 1 1 1 1 2 2 2 I. 2.
Tislér István 1 1 2 1 1 1 2 2 2 1 2 1 2 2 2 XIII. 2.
Tóth Iván 1 1 2 2 1 3 3 2 2 2 1 2 3 3 VIII. 3.
Tóth László 1 2 2 1 2 2 3 3 3 1 1 1 1 3 2 V. 3.
Vigh Gábor 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 III. 2.
30 Wirth János 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 V. 1.
Zlatniczky István 3 2 3 2 2 3 3 3 2 2 3 2 3 8 3 VI. 4.
Összesen: 31.
65
VII. a) osztály. Osztályfőnök: Szikrai Ferenc
Á tanuló neve, vallása, ismétlő-e? . internátusban lakik? Magaviselet Tant á r g y a k Ált. tanúim, eredmény | Rendszeretet Tandíj
Hittan Magyar nyelv Történelem Gazd. és társ. ism. Föld- és néprajz Latin nyelv Német nyelv Francia nyelv Természettan Mennyiségtan Rajz- és műv. ism. Testnevelés M OJ fl «
Babocsay László i. 1 2 1 1 1 1 1 2 2 2 1 2 1 2 2 2 XIV. 2.
Berki Sándor i. 2 2 3 2 2 2 3 2 -— 2 3 3 1 2 3 2 VII. 2.
Boha László 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 I. 1.
Erdélyi István i. 1 1 1 1 1 1 2 2 2 2 2 1 1 2 2 2 X. 2.
5 Haspel Miklós 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 X. 2.
Kósa Sebestyén i. 2 2 2 1 1 2 1 2 2 2 2 1 1 2 2 2 IV. 2.
Molnár Tibor 1 1 3 3 3 1 3 3 — 3 4 2 3 4 4 3 V. 4.
Rózsa Imre i. 2 1 2 1 1 1 1 1 1 1 3 2 1 1 2 2 I. 2.
Szántó Zoltán 2 2 2 2 2 2 3 2 — 3 3 2 1 1 3 3 V. 3.
10 Szentirmai József 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 XII. 2.
Vandra Károly 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 I. 1.
Vass György 2 1 2 2 2 1 1 2 3 2 2 2 1 1 2 2 IV. 2.
Leánytanulók:
Babocsay Márta 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 l 1 1 1 1 1 XIV. 1.
Deák Ilona 2 1 1 2 1 1 1 1 2 2 2 2 1 1 2 2 I. 2.
15 Elekes Vilma 1 1 2 2 2 1 3 2 -- 2 2 2 2 2 2 2 I. 3.
Halász Gabriella 1 1 2 2 2 1 3 3 _— 2 3 1 1 1 3 2 I. 3.
Harangozó Éva 2 1 1 2 1 2 2 2 1 1 1 2 1 2 2 2 VI. 2.
Hortobágyi Ida 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 fm 1 1 1 VI. 1.
Horváth Olga 2 2 3 3 2 2 3 3 — 3 2 2 1 2 3 2 VI. 3.
20 Kovács Gizella 2 1 1 1 1 1 2 2 1 1 2 1 1 2 2 2 IV. 2.
Lontay Ivetta 1 1 1 1 1 1 2 2 2 2 2 1 1 1 2 1 V. 3.
Madarász Mária 1 2 3 3 2 3 3 4 — 3 3 2 2 2 4 1 V. 4.
Mikula Márta 2 1 2 2 2 2 3 2 — 1 2 2 1 2 2 2 VIII. 2.
Ország Katalin 2 1 2 2 2 1 2 1 — 2 2 1 2 1 2 2 XI. 3.
25 Reisch Mária 1 1 2 2 2 1 1 2 2 1 2 1 1 1 2 2 XII. 2.
Réti Éva 2 2 3 3 2 2 3 2 _ 1 2 2 2 3 3 2 V. 3.
Salamon Éva 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 2 1 1 I. 2.
Szabó Ilona 1 1 1 1 1 1 1 1 _ 1 1 1 1 1 1 1 III. 2.
Szabó Mária 2 3 3 2 2 2 3 3 _ 3 3 2 2 2 3 3 I. 4.
30 Tihanyi Márta 1 1 2 2 2 1 3 2* — 1 2 1 1 2 2 2 III. 2.
Tóth Anna 2 2 2 2 1 2 3 3 » — 2 2 2 1 1 3 3 XVI. 4.
A.
Kimaradtak: Benkő József, Bornemisza Béla, Perl István.
Összesen: 34.
*Német helyett angolt tanult.
VII. b) osztály.
Osztályfőnök: Dr. Buvári András
Tantárgyak >> a"
A tanuló neve, á w N \'cö - á 00\' > a •8 E 3 — o> h-» •
vallása, ismétlő-e? 03 >» a E p, vO> (3 £ > "3 fl jS ö s to ® a a a S o t. 0)
internátusban lakik? "> 03 bt efl a rj Ö V © a 00 cn *>> a >t a 03 n w «03 «03 «3 \'>» 10 <J © > © n QQ •a -3
1 n i cű s 2 :s eh n a o 2 ío fa _a la >3 © S -© ¡5 a E s Eh a a 03 S N "a « a 00 QJ Eh Ének c a> CŐ a a H
Baj József 2 2 3 3 3 2 3 1 2 3 3 1 1 3 2 IV. 3.
Beledi Ferenc 2 3 3 3 3 2 3 4 4 3 3 1 2 4 2 II. 4.
Dénes János 2 2 3 3 3 2 3 4 3 3 3 1 2 4 2 VI. 4.
Farkas István 1 1 2 2 1 1 2 2 1 1 2 1 2 2 2 I. 2.
5 Göndöcs László 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 VIII. 1.
Grécz Elek 2 2 1 2 2 2 2 3 2 2 2 1 2 2 1 V. 3.
Horváth László 1 1 1 2 2 1 1 1 1 1 2 1 1 2 1 I. 2.
Ipolyi György 1 1 2 2 2 1 1 2 1 2 2 1 1 2 1 i. 2.
Kirschner Béla 2 1 1 2 1 1 1 2 2 2 2 1 3 2 2 V. 2.
10 Knausz József 2 1 2 2 2 1 2 3 3 3 3 2 2 3 2 II. 4.
Kovács Dezső 2 1 1 2 2 1 1* 3 2 1 2 2 1 2 1 VIII. 2.
Kőfalvi János 2 2 2 2 2 2 3 3 2 2 3 3 2 3 3 IV. 3.
Lukácsy Gyula 2 2 3 3 2 2 3 3 3 3 3 2 2 3 2 VI. 4.
Megyeri Ferenc 1 2 2 2 2 1 2 2 1 2 2 fm 2 2 2 V. 3.
15 Muzikár Gyula 3 3 3 3 3 1 3 3« 3 3 3 1 2 3 3 III. 4.
Németh Dezső 2 1 1 1 1 1 1 2 1 2 1 2 2 2 1 I. 2.
Németh Imre 2 1 2 2 2 1 2 3 2 3 2 2 2 3 2 VII. 3.
Nyers Béla 3 3 3 3 3 1 3 4 2 2 3 1 2 4 3 I. 4.
Pankasz István 1 1 3 2 3 1 3 3 3 3 3 1 2 3 3 V. 4.
20 Pálffy András 2 2 3 3 3 1 3 3 2 2 3 3 3 3 3 XIV. 3.
Péter János 1 2 3 3 2 3 3 3 3 3 3 2 2 3 2 III. 4.
Schmidt Egon 1 1 2 1 2 2 3 2 3 3 2 2 2 3 3 IX. 4.
Schultz László evang. 2 1 2 2 2 2 1 1 2 1 2 2 3 2 2 I. 2.
Szabó Árpád evang. 2 1 1 1 3 1 2 2 1 1 2 1 1 2 2 I. 3.
25 Szegedi János ism. 2 2 3 2 3 2 3 3 3 3 3 2 2 3 2 I. 4.
SzilVágyi József 2 1 2 1 2 2 3 3 2 3 2 1 3 3 1 I. 3.
Táttár László 3 3 3 3 3 2 3 3 2 3 3 3 2 3 2 II. 3.
Tillinger József 2 2 3 2 3 2 3 3 2 3 3 1 2 3 2 V. 3.
Varga György 1 3 3 3 3 2 3 3 3 3 3 2 2 3 2 VII. 4.
30 Velner József 2 1 3 3 3 3 3 4 3 3 3 2 2 4 3 IV. 4.
Kimaradt: Magasházi Andor.
Összesen: 31.
*Latin nyelv helyett ábrázoló geometriát tanult.
**Német nyelv helyett angol nyelvet tanult.
VIII. osztály. Osztályfőnök: Dr. Lengyel János
T a n t á r ? y a k >> G
A tanuló neve, ® > "Ö3 ►> 0 oo . > a >0) a ■Ö 3 t- <x>
vallása, ismétlő-e? 4> 00 B SÓ E 2 > > % ö £ fl | be > a a» •OJ 00 tí cö ® a a a CH 0)
internátusban lakik? "> cö a u CD «3 ű <0 <D >, a a * OJ N y. •flí N cg iD to "aj > OI "Sj v<D co N X ■o •3
6C C3 9 10 •d. 3 a <D a a s 72 O a ÍH a e N a 00 09 «03 M « a v CS-eS
S E- s :0 E-i a >4 •© z E £ ío M OJ E-i s \'s? RS V H bfl W ö « P3 EH
Benkóvich István 1 2 2 2 2 3 3 1 2 2 2 1 1 1 3 2 XII. 3.
Bentzík Ferenc 1 1 1 2 1 2 1 1 1 1 1 1 2 •1 2 2 1 XVI. 2.
Bertalan Sándor 2 3 3 3 2 3 3 — 2 3 3 2 1 1 2 3 2 1.4.
Biró Sándor izr. 1 1 1 1 1 2 1 1 1 2 1 2 ím 1 1 2 1 XVI. 2.
5 Dormán Ferenc 2 2 3 2 2 3 3 — 2 3 3 3 1 1 2 3 2 VII. 4.
Emödy Attila 1 1 1 1 1 2 1 í 1 1 1 1 1 1 1 1 1 VI. 2.
Flórián Zoltán 1 1 •2 1 2 2 2 — 1 1 1 2 2 1 1 2 1 V. 2.
Gál Ákos* 1 1 2 3 3 3 2 — 1 2 2 2 1 1 1 3 2 IX. 3.
Garzó Kornél 2 2 3 3 3 3 2 — 2 3 3 2 1 1 1 3 2 V. 3.
10 Geiszl Zoltán 2 2 3 3 3 3 3 — 1 3 3 2 2 2 3 3 2 II. 4.
Gergye Ottó 2 3 3 2 2 3 2 — 2 3 3 3 1 2 2 3 2 V. 3.
Gerócs József 2 3 3 2 3 3 3 — 1 3 3 2 2 2 1 3 2 II. 3.
Gyeőry László 1 1 2 2 2 2 i — 1 1 2 2 1 1 2 2 1 I. 2.
Gyertyánági Istv. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 II. 2.
15 Hollós György 2 2 3 3 3 3 3 — 1 2 3 3 1 1 1 3 2 II. 3.
Horváth János 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 2 2 I. 2.
Horváth Tibor 1 1 2 2 1 2 2 — 1 2 2 1 1 1 1 2 1 VI. 2.
Horváth Zoltán 1 3 3 3 2 3 3 — 1 2 3 2 1 1 3 3 2 IV. 4.
Joó Imre 1 1 2 1 1 2 2 — 1 1 2 2 1 1 1 2 1 XII. 2.
20 Józan István 2 1 2 1 1 3 2 — 1 1 2 1 1 1 2 2 2 VIII. 3.
Kovács László 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 II. 1.
Lukács Lajos i. 1 2 3 3 2 3 3 — 2 3 3 2 1 1 1 3 1 I. 4.
Major Lajos 2 2 1 2 2 2 2 — 1 1 3 2 2 1 1 2 1 I. 2.
, Nádor László 1 2 3 2 2 3 3 — 1 3 3 2 2 1 2 3 1 XI. 3.
25 Nagy József 1 1 2 2 2 3 2 — 2 2 3 2 1 1 1 3 2 II. 4.
Pacsirszky László 2 3 3 3 2 3 3 — 2 3 3 3 fm 1 2 3 2 VI. 4.
Pálffy Vince 1 1 2 2 1 3 3 — 2 2 3 2 1 1 2 3 1 VI. 3.
Páll Miklós ref. 2 1 1 1 1 2 2 1 1 1 2 1 2 1 2 2 1 XIV. 2.
Papp Tamás 2 2 3 3 3 3 3 — 2 3 3 2 1 1 1 3 2 V. 3.
30 Pittner György 1 2 I 2 2 3 3 — 1 2 3 2 1 1 1 3 2 V. 4.
Polai József. 2 3 3 3 3 3 — 2 3 3- 3 1 1 3 2 I. 4.
Romhányi Imre 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 IV. 1.
Szegvári Andor 1 1 1 2 2 3 2 — 1 1 1 2 1 1 1 2 1 IV. 2.
Szentirmai L. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 XII. 1.
35 Szentiványi Andr. 1 1 1 2 2 2 2 — 1 2 2 2 2 1 1 2 1 III. 2.
Torma István 1 2 2 1 1 3 3 — 1 2 2 2 1 1 2 3 2 I. 4.
Tóth Ernő 2 2 1 2 2 3 2 -— 2 3 2 2 1 1 2 3 2 I. 3.
Tüskés Tibor 1 1 1 2 1 2 2 — 1 1 1 1 2 1 1 2 1 VI. 2.
Vaskuti István 2 3 3 2 2 3 3 — 3 3 3 2 1 2 3 2 IV. 3.
40 Vass József 1 2 2 3 3 3 2 — 3 3 3 3 2 1 2 3 1 I. 2.
Zágon József 1 1 3 3 2 3 3 — 1 1 2 3 1 1 2 3 1 I. 3.
*) Német nyelv helyett angol nyelvet tanult.
68
A tanuló neve, vallása, ismétlő-e? internátusban lakik? Magaviselet T a ntárgyak Ált. tanúim, eredmény | Rendszeretet Tandíj
Hittan Magyar nyelv a O) a o t-■■O H Gazd. és társ. ism. Latin nyelv Német nyelv Francia nyelv Bölcsészet Természettan bß «0» ■ V* d d OJ S Rajz és müv. ism. Testnevelés Egészségtan M a> a «
Leánytanulók: *
Bánfalvi Zsuz». 1 1 2 2 2 3 3 _ 1 3 3 2 ím 1 l 3 1 VIII. 4.
Enge Lujza 1 1 1 1 1 2 2 i 1 1 3 1 1 1 l 2 1 I. 2.
Fuchs Teréz 1 1 2 3 2 3 3 — 1 2 2 2 2 r 1 3 1 IV. 3.
45 Gozdán Rozália 1 1 2 2 2 3 2 — 2 2 3 2 2 i 3 3 2 VI. 3.
Kalocsay Erzséb. 1 1 1 1 1 2 1 i 1 1 1 1 fm i 1 1 1 I. 2.
Kránitz Mária 1 2 1 1 2 2 i 1 2 3 1 1 i 1 2 1 III. 2.
Kreiner Hedv. izr. 1 1 1 2 2 2 1 i 1 1 3 2 fm i 1 2 1 I. 2.
Muszil Ilona 1 1 1 1 2 2 2 — 1 1 2 1 fm i 1 2 1 II. 2.
50 Szemes Anna 1 1 1 1 1 2 2 :- 1 2 2 1 fm i 1 2 1 II. 2.
Tislér Mária 1 2 2 2 3 3 3 —•í- 2 3 3 2 fm i 1 3 2 XIII. 4.
Összesen: 51.
*
XI. Érettségi vizsgálat.
Érettségi vizsgálatra jelentkezett 56 tanuló (45 fiú, 11 leány). Ezek közül rendes érettségi vizsgálatot tett: 52 (41 fiú, 11 leány), kiegészítő részleges gimn. érettségi vizsgálatot (német, mennyiségtan és természettanból) 3, javító érettségi vizsgálatot a történelemből 1. Az írásbeli érettségi vizsgálatok május hó 18., 19., 20. és 21. napjain voltak, a szóbeli rész június hó 7., 8., 9., 10., 11. és 12. napjain folyt le.
Az elnöki tisztet a Katolikus Tanügyi Főigazgatóság megbízásából Mayer Móric, a pécsi ciszterci rendi gimnázium igazgatóhelyettese látta el, kormányképviselő Palkó István szombathelyi állami gimnáziumi tanár volt.
Az írásbeli vizsgálatok tételei:
1. Magyar nyelv- és irodalomból: a) Az új Magyarország bölcsője a 48-as költők lantján, b) Üj Magyarország született (A reformországgyűlések és eredményeik). Az irodalmi tételt választotta 50 (40 fiú, 10 leány), a történelmit 1 fiú. Jelesen dolgozott 14 fiú,
3 leány, jól 20 fiú, 7 leány, elégségesen 13 fiú, elégtelenül 1 fiú.
2. Latin nyelv- és irodalomból: M. Tullius Cicero: Pro P. Sestio Oratio, c. 68., 69. Jeles eredményt ért el: 9 fiú, 3 leány, jót: 11 fiú, 3 leány, elégségest: 20 fiú, 4 leány, elégtelent 1 fiú.
3. Német nyelv- és irodalomból: Újjáépítés. Fordítás magyarról németre. 50-en tettek vizsgálatot. Jelesen dolgozott: 13 fiú, 5 leány, jól: 17 fiú, 2 leány, elégségesen: 15 fiú, 3 leány, elégtelenül 5 fiú.
4. Francia nyelv- és irodalomból: A forrás tanítása (Tolsztoj elbeszélése). Fordítás magyarról franciára. 10-en dolgoztak. Jeles:
4 leány, 6 fiú.
5. Angol nyelv- és irodalomból: Kossuth Angliában. (Hóman-Szegfü: Magyar Történet. VII. 280. 1. alapján). A jelentkezett 1 tanuló jó eredménnyel dolgozott.
Egy leánytanuló előző évi írásbeli vizsgálata alapján került szóbeli vizsgálatra.
A szóbeli vizsgálat eredménye: 1. Rendes érettségi vizsgálat.
Kitüntetéssel érett: Bentzik Ferenc, Gyertyánági István, Kalocsay Erzsébet, Romhányi Imre, Szentirmai László. Összesen 5.
Jelesen érett: Emődy Attila, Gyeőry László, Horváth János, Kovács László, Kreiner Hedvig, összesen 5.
Jól érett: Benkovich István, Biró Sándor, Enge Lujza, Flórián Zoltán, Fuchs Teréz, Gál Ákos, Horváth Tibor, Joó Imre, Józan István, Kránitz Mária, Major Lajos, Muszil Ilona, Páli Miklós, Szegvári Andor, Szemes Anna, Szentiványi András, Tóth Ernő, Tüskés Tibor, Vass József. Összesen 19.
70
Érett: Bánfalvi Zsuzsa, Bertalan Sándor, Dormán Ferenc, Garzó Kornél, Gergye Ottó, Geróts József, Gozdán Rozália, Hollós György, Horváth Zoltán, Láng Vilma, Lukács Lajos, Nádor László, Nagy József, Pálffy Vince, Papp Tamás, Pittner György, Polai József, Tislér Mária, Torma István, Vaskuti István, Zágon József. Összesen 21. Javít: Geiszl Zoltán (mennyiségtan), Pacsirszky László (történelem). Összesen 2.
2. Kiegészítő részleges érettségi vizsgálat:
Érett: Dávid Dezső, Lakosi József, Nóvák József. Összesen 3.
Az érettségi vizsgálatot tett tanulók pályaválasztása:
Orvos 10 fiú, 2 leány; mérnök 10 fiú, 2 leány; ipari pálya 5 fiú, 1 leány; jogász 6 fiú; tanár 3 fiú, 1 leány; gazdálkodó 1 fiú; kertész 1 leány; újságíró 1 fiú; háztartás 3 leány; szerzetes 1 fiú; iparművész 1 fiú és még nem határozott 3 fiú.
XII. Az iskola épületének állapota és méretei.
1. Az udvar bé nem épített része: 6676 m2.
2. Gazdasági terület nincs.
3. Az iskolaépület földszintjén 4 terem városi múzeum: 150 ma, iskolaszóiga lakása: 66 m2, házi könyvtár: 70 m2, igazgatói iroda: 85 m2, szülői fogadó két helyisége: 52 m2, leányok szobája: 33 m2, zeneterem: 70 m2, tanterem: 60 m2, tanári két helyisége: 68 m2, regős csoport terme 68 m3.
4. a) I. emelet: 8 tanterem, alapterülete egyenként 72 m2, egy tanterem: 88 m2, tanácsterem 82 m2, Virág Benedek Otthon: 37 m2, Kongregációs terem: 28 m2.
b) II. emelet: nagy rajzterem: 116 m2, kis rajzterem: 59 m2, három tanterem egyenként 76 m2, francia terem: 38 m2, természetrajzi és kémiai szertár egyenként 52 m2, természetrajzi előadó 76 m2. Fizikai szertár 72 m2, műhely szobák 31—31 m2, fizikai előkészítő 14 m2, fizikai előadó 76 m2. Két kis terem (rádiósok és asztalosok) 10—10 m2. (Az I. emeleten az ált. isk. felső osztályai.)
c) Különálló épületben a tornaterem: 278 ma, tornaszertár: 42 ma, könyvtár és tanári szoba: 13 m2, színpad 61 m2, öltöző: 60 m3, zuhanyozó 32 m2.
Az intézet külső sérülést a háború folyamán nem szenvedett, de annál többet a belső berendezésekben. Helyreállításuk folyik.
XIII. STATISZTIKA. 1. A tanulók száma és fontosabb adatai.
"03 VI. a) f— VII. a) VIII. IV-VIII.
> hH l—i i—i i
i—i > fiú 1. > fiú 1. > fiú 1. fiú 1.
a) A tanulók számának alakulása:
Beírt nyilv. tanuló ... fiú—leány Beírt magántanuló ... „ Oszt. nyilv. tanuló ... „ Oszt. magántanuló... „ Osztályozott összesen „ „ Ezek közül ismétlő... „ 38 2 38 2 40 1 29 28 28 54 4 54 4 58 1 24 3 22 3 25 . 18 18 18 31 31 31 15 - 7 12 7 19 ns-S" 19 1 19 1 20 31 1 30 30 1 41 2 41 2 43 10 10 10 263 19 256 18 274 3 47 1 47 1 48
b) Osztályozott nyilvános tanulók életkora:
1934-ben született ........ ... 1933-ban „ ... ...... . . 1932-ben 1931-ben „ ........ 1930-ban „ ........... 1929-ben 1928-ban 1927-ben 16 15 7 11 11 6 20 28 5 1 10 9 2 1 9 5 4 13 11 6 1 7 5 10 6 2 11 14 4 1 16 12 11 2 6 3 1 27 46 64 43 44 18 12 2 9 15 16 5 1
Osztályozott magántanulók életkora:
1933-ban született fiú . 1932-ben „ fiú 1931-ben „ fiú 1930-ban „ fiú 1928-ban „ fiú—leány... 1927-ben 1926-ban 1925-ben 1924-ben 1921-ben» „ 1918-ban 1 1 — 4 1 1 1 ■ — — 1 1 4 1 1 — 1 1 — 1 1 1 5 4 1 1 1 1 1 \\ 1
c) Osztályozott nyilvános tanulók vallása: 4
Róm. kat. ...... Gör. kat............. 36 1 24 49 2 21 14 29 1 12 19 28 39 9 238 4 42
12
IV. a) > 1—H > VI. a) VI. b) VII. a) VII. b) VIII. IV-VIII.
fiú 1. fiú 1. fiú 1. fiú 1.
Református ............... 2 1 1 1 l 1 6 1
Evangélikus ............ ... ... — 2 2 — 3 — _ _ 2 _ _ 6 3
Izraelita __.......... ... ... ... 1 — — -- — — — — — 1 1 2 1
d) Osztályozott nyilvános
tanulók anyanyelve:
Magyar anyanyelvű fiú—leány ... 38 28 54 22 18 31 12 19 30 41 10 256 47
Csak magyarul beszél fiú—leány 35 28 54 22 18 31 6 9 30 37 8 243 35
Magyarul és németül besz. „ 2 — — — _ _ 4 6 _ 3 2 9 8
Magyarul és horvátul „ „ 1 1 _ 1 _ 2 1
Magyarul és franciául „ „ — — — — — — 2 2 - _ _ 2 2
. Magyarul és angolul „ „ 1
e) Osztályozott nyilv. tanulók
szülök foglalkozása szerint:
Kisbirtokos 0—5 holdig ...... 1 6 2 _ 7 1 _ 1 18 _
5-20 „ ------ 4 — 7 3 1 9 — 1 4 7 2 34 4
„ 20-100 „ ------ 2 — 3 1 _ _ 4 _ _ 10 —
Ezek közül „új gazda" ... ... ... 2 — ■ — — — 2 1 _ 1 _ - 6 —
Alkalmi munkás, háztart. alk____ 1 — 1 _ _ _ — _ _ 1 _ 3 _
Ipari munkás, bányászat is ... — 3 — — —: — — 2 3 2 1 8 3
Kisiparos és ipari szakmunkás 9 4 10 3 4 3 3 1 — 8 2 40 7
Nyugd. ker.-i, váll.-i segédszem. — 3 2 — 2 — 1 _ _ 3 — 9 2
Keresk. v. váll.-i segédszemély 2 3 5 2 2 7 — __ 1 1 _ 21 2
Önálló kiskeresk. (árú-bódés is) 5 1 — 2 _ _ _ _ 2 1 _ 11 _.
Köztisztv., pap, tanár, katonatiszt 3 3 14 7 5 1 3 8 4 7 5 42 18
Magántisztviselő...... ......... 2 2 1 1 _ _ 1 2 3 1 11 2
Nagykeresk., nagyvállalk., gyáros 1 1 2 4 —
Szabadfogl. (orvos, ügyvéd stb.) 3 — 3 1 2 — 1 - — 1 — 9 2
Nyugd. magán- és köztisztviselő 2 1 2 2 2 — — 5 7 6 — 20 7
Foglalkozás nélküli, eltartott ... t 1 1 2 — 2 1 — 1 2" — 10 —
Osztályozott magántanulók
foglalkozása:
Köztisztviselő _ _ _ ■_ _. _ 1 _ _ _ 1 _
Szabad foglalkozású — — 2 \'1 — — — — — 1 — 4 —
Eltartott ________ ... .. 2 — 2 2 _ ■ _ 6 1 __ _ _ 12 1
Kisiparos... ... ... ... ........ — — — — \' — — — — — 1 — I —
f) Osztályozott nyilv. tanulók
szülők lakóhelye szerint:
Az iskola székhelyén lakik ... 19 17 30 11 15 11 7 12 18 25 7 138 34
A vármegyében lakik (Zala) ... 14 8 18 7 2 16 1 4 9 9 2 82 8
Somogy vármegyében lakik ... 5 2 5 3 1 4 4 3 2 5 — 30 4
Veszprém „ ......... — 1 — — — — — — — — — 1 .—
Baranya „ 1 1 —
Budapesten __________________ 1 1 —
Vas vármegyében 1 1 —
Pest vármegyében ............ 2 1 2 1
I
73
\'03 VI. a) 3" VII a) r—s VIII. IV-VIII.
> HH 1—1 H
HH > fiú 1. > fiú 1. > fiú 1. fiú 1.
g) Osztályozott nyilvános
tanulók közül bejárók:
Bagolasánc ... ... ______ ... ... — - — —. — _ _ __ _ 1 _ 1 __
Felsörajk ... ... ... ... ... ... ... — - — — 1 1 , — — 1 1 — 3 1
1 j
A
1 9
Palin ________________________ - _ _ _ _ _ _ _ 1 _ 1
Somogysztmiklós — 1 1 1 — 3 _
Szepetnek ... ... ... ........ — 1 1 9 2 —
Újudvar „^.................. — - — — — 2 — — 1 — - 3 —
Zalaszentjakab _______________ —1 - — — — 1 — — — — — 1 —
h) Osztályozott nyilvános
tanulók lakás szerint:
Szüleinél lakik ... ... ... ... ... 22 18 31 11 15 18 6 12 21 30 7 157 34
Kosztadónál lakik ... ... ... ... 3 8 11 3 3 10 1 7 9 10 3 55 13
Internátusban lakik ......... ... 10 2 10 8 — 2 5 — _ - _ 37
Népi-kollégiumban lakik ... ... 3 — 2 — — 1 — — — 1 — 7 —
i) Osztályozott nyilvános
tanulók óramulasztása:
A heti óraszámnál kevesebbet mul. 21 19 20 10 4 20 17 9 15 20 3 142 14
Igazoltan mulasztott órák száma 1838 1177 3336 1072 1100 917 658 837 1349 1227 755 11R74 2637
Igazolatlanul mulaszt, órák száma 5 — — 11 — — — — 1 5 — 22 —
j) Osztályozott nyilvános
tanulók előmenetele:
Kitűnő rendű ... ... ...... ... 1 — 2 _ 4 5 4 2 1 3 _ 16 6
Jeles rendű ...... 5 3 6 2 2 • 2 — 2 _ 2 1 20 5
Jó rendű ... ... ... ... . . 9 8 17 9 8 14 5 10 10 13 5 85 23
Elégséges rendű ... ... ......... 4 3 11 4 1 9 2 3 5 7 3 45 7
Túlnyomóan elégséges.........r 8 10 7 4 2 1 — 1 10 16 1 56 4
Elégtelen 1 tárgyból ......... 10 2 11 3 1 — 1 1 3 — — 30 2
„ 2-4 „ ......... 1 2 4 - —
Osztályozott magántanulók
általános előmenetele:
Jeles rendű ... ........... 1 _
Jó rendű ... ... .............. 3 4 _
Elégséges rendű ... 1 1 2 —
Túlnyomóan elégséges......... 2 — 1 3 — — 2 — — 1 — 9 —
Elégtelen 1 tárgyból ... ... ... 1 1 —
„ 2—4 „ ......... - — — — — — — — — — 1 —
k) Osztályozott tanulók közfii
rendkívüli tárgyat tanult: t
Angol nyelv .... ... ... ... ... ... 2 1 — 5 5 1 5 6 5 4 2 23 13
Ábr. geom. _______________ ... — — — — —-• — — J _ 2 _ 2 1
Francia nyelv ............... — — — — 6 2 — — _ 2 1 4 7
Karének ................ 6 7 11 7 ■ 7 4 — 10 17 _ 69 --
Zene ...... ......... ......... — — 3 — — — — — — 5 — 8 —
2. Felszerelési leltár.
Tekintettel a helyiségekben a beszerelési tárgyak (állvány, szekrény stb.) hiányára — minden adat csak hozzávetőleges lenne. A leltározás folyik.
w
s p
QTQ.
p
<
oc »
5*
o-
CB rt-p
ss
3 p-b
h*
(6
"l ®
3
b
<«5
Egészségtan............ Enek ... ... ... ... ...... Rendszeretet ... ......... Természetrajz ......... Vegytan ............ ... Természettan... ... ... ... Mennyiségtan Rajz- és műv. ismeretek Testnevelés ............ Föld- es néprajz........ Latin nyelv ............ Német nyelv ... ... ... ... Francia nyelv ... ... ... Bölcselet ... ... ... ... ... Magaviselet ... ... ... ... Hittan__________________ Magyar nyelv ... ...... Történelem ......... ... Gazdasági és társad ism. Tantárgyak
— IO Ül tO — | i — oo oi — (o (ooo 1 1 -j 1 1 00 to 1 — — 4* tO — 00 4, 00 Ol jeles i—i ■ <1 •
4*. tO — tO tO tO | 1 tO UISUIMIO^ 1 1 00 1 1 E35I to tO tO to 4, OO W Ol — o jó cr
üito 1 — to W 1 I to O Ol — 1 1 Ol 1 1 8521 oo oo — i to Ül -4 to 1 elégséges 1
1 I I ¡pl col 1 1 1 1 oioo 1 IMII elégtelen <35 Oi o
* angol tO tO 1 OOl 1 — I 1 to Ol 4»- 1 1 Ol 1 "Jtou 1 I to to 00 to 1 — 00 Ol Ol jeles N £
* angol 00— 1 — oo 1 o oo to 1 1 oo ] oo ■— to | 1 * to Ol 1 I to to — to 1 O O ül Ol jó <5 1 << o
*angol 00 o 1 O) Sí to 1 1 — 1 to 5 1 1 W — 00 00 elégséges 1 Ol if, <Z3
1 1 1 |l Oll 1 1 1 1 4,1 1 IMII elégtelen P B << <f P,
OO 4, ül 4, OO to I 00 1 1 CD 00— 1 OO 00 to oi Ol o —1 -4 -4 — jeles <
to to — to to to | to 1 ^-^lO-Ol 1 (Dl 1 ~4 -— 1 oo to o; — — O O O 4, -4 jó P ^ cr B o 11
OlOl 1 — to 1 — 1 41. — 4, 1 — 1 1 00 3 1 — S E 1 oo elégséges 1 1—. p B
tol 1 Ol 3 1 - 1 1 1 1 1 4,1 1 II II 1 elégtelen >— C —« o-PT
*ábr. geom. — to 1 O 1 OO — — to 1 1 tű 00 Ol to 1 1 8 I — — 1 oo to — to OJ to 1 o 4,_r oioto —j oi * jeles <5 00 ts p> B
♦angol 88íl — to to tO I 1 Ol Ol to 00 1 1 to 1 T — to to to to — oo 1 <31 "T — to -J -4 O 00 tO * jó i M o5 P 1
* angol ^ tO Ol 1 1 oó 1 to — — to 1 —(D 00 4*. ül O Ol 00 * elégséges 1 CD M- l-i CD 3 (D crq
1 - 1 to 3 1 -- 1 1 1 1 üli 1 II II 1 elégtelen
tO W ifc. 00 — — IO 1 1 to 00 Ol — Cl o o 1 1 00 — — I 01 to — Ol 1 3 3 3 o oi jeles VIII - <D ?r
♦angol to — — to — — I I to ül OI to 00 <31 Ol 1 1 00 2 1+31 * to to — — — W CO ~4 4*. Ol jó
1«1 1 -J bí 5 1 1 I to to 1 to 1 — to 1 to 3 3 ~4 1 elégséges i
8fm elégtelen
74
4. Az iskola népessége az 1920—21. tanévtől.
75
*) Ált. isk. V. a) és b). — **) Ált isk. VI. a) és b). — "*) Ált. isk. VII. a) és b).
11») )v3sz|a |8ns -W9J9 S8J05(|S — CM CM — (M CM (M CO CO CM CO CO IN CM CM CO CO CO ^ CM CM CM CO CO m
uasazssQ <ooaicMinciinr- — ifiMn[~xicoih--Hin-. ® r- co m oi cm o t~inooino - ocMcoint~ooo<ort\'CMooincococo-<íC>cor-NCMco •^"TcocoTtcoTf^^-^TíiOTf-^rfM\'cocococococO\'^\'^coinioco
■ « _ N Ö 2 S2 —00 00 012 coco com 0110 00 M 1 1 II 1 1 1 1 1
51 ÍM M M :0 oooocoto-i\'CMinmt-totoogaiCTKmnaii^—m — o> c- co cm -a1 cti cm încot^inooaiciocM^fQOcoiOTfCMooiocococD^i\'Ocoœ—-—\'CO •^•TfcocococococOTt\'-í\'-st-\'i\'-^Tt-^\'Tt\'COcococococo-í^\'coin\'íc^
U88 -3ZSSQ ÇDÇOCMCOOOCO^O^-O^^OOM MIMIM 1 2 2 « $
IIIA CM M" CO — CO 1 "<a> CO m O rt r» ta CM 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 12
IIA — m | co | | cornos i>t> cm | | | | | | | | | | coco | o
1 e á n y o : IA co ■<* i co i co co Tf — ta cm ¡ | ¡ | { | j | | | |m-^coco
A t» i co i cmTt ta —cor-co cm | ¡ | | | | | | | | j | NC0 | |
AI 1 - 1 1 1--1 1 II 1 II II 1 II 1 1 II II
•o III -IM— I"1001 II II II II II II 1 II Iii *
p II III— II™ 1 II II II II II II II II . * *
a ni I 1---II - II II II II II II II * * *
a ■sS ■uas -9Z8SQ CO Tf CQ CQ CO < < r-HT-HT-H T—■ T-t T-> CVJ \' CQ \'
bc a S IIIA 1— 1—011 1 1 Io1— 1 - II II— 1 I-*«5™
IIA CO CM CO CM 1 — — 1 1 1 |CMCM — — | | | | | — | CM CM CO CM CO 00
M IA TfcOCO — CM CM CM 1 | | — CO | — | | | | CM — | CO CM (O | CM m CO
"A CM CM CO — CO | — | „ CM CM <N | | —. | CO —■ | —\' CO Tf CO — CM
AI •^|in->ÍCOCM— |—CM| 1 CO — CM— 1 1 — CM 1 CM 1 | — | m CM
III CM t- CO in CO CM CO 1 CO CM 1 CM — CM | in 1 — CM | — 1 | CO CM | CM « *
II CM 00 CM CM in — j CO jCOinCM |rf —— 1 CM — | | CM CM | CO * *
I — tû — TtoocM — coco-^mcM — coco— | ^ — | jCMcocM |co * * *
lias -azssQ m m co — QNTfoot^incNifflOintDi^oicM - ooaocoCMinoococo CMOwcocoaoooaiCTi —cor-rn- co — »tNminnoiTfmoiŒ ta TfcocococococococO\'*}\'-^,\'^\'\'^,\'t"a,\'^,cococococococoT),co\'a\'cocM
IIIA •«•o — — CMco^f — o^oioiTfcocMOOcoooooooooaicoo — ■^■COCMCMCMCMCMCMCOCOCOCMCMCOCMCOCOtCOCOTfCMCMCM — CO-frl"
•o s IIA co »t oc — co ta Tf o,cm tociinmin-^cococo\'i" m ím oontot-oc COCOCMCMCMCMCMCOCOCOCMCOinCMCOCO^COCMTf^fcOCOCMCMCoK-ir\'
a «J M IA oiaicMinaioor^aioor^cMco — ooaicocooocom — cooominaicom CMCMCMCMCMCMCOCOCOCOrf^COCOCOTfCOCM-^COCOCOCMCOCMCOCOin
ai O a •a "A Tf — loint-toot- NOlOinmNinQOlONN - o ci o co
•ai > AI cocot-ooCTimr- — cm ai — tocooocMco-^t^ — — coaioot— ai in r-■iiûœni\'m\'iinoiniMiîinMnMOiûnin^it^^\'i^Goïc
■z III (D\'tOONl0t-t~CMOlO01inin\'tt-00NO01QPß0lt-00«N* cot--<*incoinint\'~coininc~oot~oococoTnnco-3;m-<i\'ini>oo[>* *
II — t~comt- — o-iaocomcMt-ooocooocMaicMQcoO\'ä\'Oco — — * *
I cMt-m — t^^ícooo — inQinai\'tcMcoCTiocot-incoot-cooo t-oococoooait^cot~CT>cioioot~-i>inm\'<i,-<íminco — o co oo — — * * *
— cMco-^mcot^ooaio — cm n t in© t~ oo oí o-h cm co •<* in co t- 00 CMCMCMCMCMCMWCMCMCOCOCOCOCOCOCOCOCOCO-5f^\'"^-^<TfTj>T)iM,-i1 II II II II II II 1 II 1 1 1 II III 1 0 — CMco-^mcqt-oooiQ — CMcorfintot-oociQ — cm co rf m co t-csoioia. oiCTiaioioioiaioiaiaioimoicioioioiaioioiCTioiCT\'. 01
76
XIV. Internátus.
Intézetünk területén van a kétemeletes modern konviktusunk is. A növendékek felügyeletét 5 piarista tanár látja el; tanulmányaikban tőlük nyernek útbaigazítást. Minden este kikérdezik a tanulókat. Ebben az intézeti elöljárókon kívül más tanárok is segítenek. A növendékek száma 67.
XV. Tájékoztató a jövő évre:
Beírások szeptember 1. és 2. napjain.
Javítóvizsgálatokat szeptember 3. napján tartunk.
További tájékoztatót az iskolaév elején a hirdető táblán közöljük.
Az iskola szabályai tanulóinkra a nagyszünidőben is kötelezők.
Tartalomjegyzék.
Oldal
I. Iskolánk múltja... ______ ______ ..______- ------------------35
II. 25 év a mostani iskolaépületünkben ______ ____________38
III. Adatok az 1947—48. iskolai év történetéhez ... 38"v
IV. Halottaink _______________ _________________________________41
V. Hatóságok ...............................................43
VI. Változások a tanári testületben ____________ ... 43
VII. A tanári testület névjegyzéke és isk. munkaköre 44
VIII. Könyvtárak, szertárak ... ...........................46
IX. Ifjúsági egyesületek ...... ... ......... ..................47
X. A nyilvános tanulók névjegyzéke és érdemjegyei 59
XI. Érettségi vizsgálat_________ __________________— 69
XII. Az iskola épületének állapota és méretei ------------70
XIII. Statisztika ......... ... ............ ______ - 71
XIV. Internátus ............... . .........------------76
XV. Tájékoztató a jövő évre...... ................- 76

Insert failed. Could not insert session data.