Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
14.35 MB
2019-01-03 14:50:22
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
669
1563
Rövid leírás | Teljes leírás (197.08 KB)

Értesítő a Kegyes Tanítórendiek vezetése alatt álló nagykanizsai Katholikus Főgimnáziumról az 1913-1914. tanévben.
Közzéteszi: Horváth György igazgató.
Nagykanizsa, 1914.
Az "Elite" Könyvnyomda nyomása.
37706
Tervezte és a klissét készítette: Babics József VI. oszt. tan.

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

A NAGYKANIZSAI
:: ROM. KATH. :: FŐGIMNÁZIUMI
1913-14. ÉVRŐL,
KÖZZÉTESZI: HORVÁTH GYÖRGY
IGAZGATÓ.
Tervezte és a klissét készttette: Babics József VI. oszt. tan,
A nagykanizsai kath. főgimnázium zenekara az 1913—14. tanévben
ÉRTESÍTŐ
A KEGYES TANITÓRENDIEK VEZETÉSE ALATT ÁLLÓ
NAGYKANIZSAI
KATHOLIKUS FŐGIMNÁZIUMRÓL
AZ 1913—1914. TANÉVBEN.
KÖZZÉTESZI: HORVÁTH GYÖRGY
IGAZGATÓ.
NAGYKANIZSA, 1914.
AZ „ELITE" KÖNYVNYOMDA NYOMÁSA.
37706
HALÍb ISTVÁN VÁROS! KÖNYVTÁR
337063
NAGYKAN\'ZC A
Iskolai tudósítások az1913-14 iskolai évről.
i.
Tanári kar.
a) Kötelezett tantárgyak tanárai.
Horváth György, kegyes-tanitórendi pap, a társház főnöke, főgimnáziumi igazgató, rendes tanár, okleveles gyorsíró, tanit 33 év óta; tanította a latin nyelvet a 8. osztályban heti 4 órában.
Balogh Sándor, kegyes-tanitórendi pap, rendes tanár, a 8. osztály főnöke, tanit 21 év óta; tanította a földrajzot a 3. A), a matematikát az 5., 7. és 8., a természettant a 7. és 8., a szépírást az 1. A) és B) osztályban heti 20 órában.
Bentzik Mihály, világi helyettes tanár, a történelmi és filolog. szertár őre, a 3. B) osztály főnöke, tanit 3 év óta; tanította magyar és latin nyelvet a 3. B), a görögpótló irodalmat a 6., a történelmet a 3. A) és B) osztályban heti 19 órában.
Cavalloni Sándor, világi rendes tanár, a 4. osztály főnöke, tanit 4 év óta; tanította a magyar nyelvet az 1. A), a latin nyelvet az 1. A) és 4., a szépírást a 2. A) osztályban heti 18 órában.
Eberhardt Béla, kegyes-tanitórendi pap, rendes tanár, tanit 20 év óta; tanitota a matematikát a 1. A) és B), 3. A) és B) és 6. osztályban heti 18 órában.
Hársing István, kegyes-tanitórendi pap, rendes tanár, az ifj. segélyző-egyesületi könyvtár őre, a 3. A) osztály főnöke, tanit 12 év óta; tanította a magyar nyelvet a 3. A), a latin nyelvet a 3. A) és 7., a történelmet a 4. és 8. osztályban heti 21 órában.
Incze István, kegyes-tanitórendi pap, rendes tanár, a tanács-kozmányi jegyző, a 2. A) osztály főnöke, tanit 26 év óta; tanította a magyar nyelvet a 2. A), a latin nyelvet a 2. A) és 5., a görögpótló irodalmat a 8 osztályban heti 19 órában.
Kováts Antal, kegyes-tanitórendi pap, igazgató helyettes, rendes tanár, a gyakorló iskola vezetője, az ifjúsági nagyobb könyvtár őre, a 6. osztály főnöke, tanit 29 év óta; tanitotta a magyar nyelvet a 7. és 8., a latin nyelvet a 6., a bölcsészetet a 8., a szépírást a 2. B) osztályban heti 15 órában.
4
László József, világi, rendes tornatanár, a tornaszertár őre, a játékdélutánok vezetője, tanit 9 év óta; tanította a tornát és játékot az 1—8. osztályban heti 30 órában.
Lukács József, kegyes-tanitórendi pap, a hittudományok doktora, rendes hittanár, hitszónok, a Mária-kongregáció vezetője, tanit 12 év óta; tanította a vallástant az 1. A) és B), 2. A), 3. A) és B), 4., 5., 6., 7. és 8. osztályban heti 16 órában.
Madarász Pál, kegyes-tanitórendi pap, rendes tanár, tanit 29 év óta; tanította a görög nyelvet az 5 — 8. osztályban heti 19 órában.
Mátyás József, kegyes-tanitórendi pap, rendes tanár, a földrajzi szertár őre, a 7. osztály főnöke, tanit 19 év óta; tanította a földrajzot az 1. A) és B), 2. A) és B), a történelmet az 5., 0. és 7. osztályban heti 21 órában.
Pap János, kegyes-tanitórendi pap, rendes tanár, hitelemző, a természetrajzi és vegytani szertár őre, a gyorsírókor vezetője, az 5. osztály főnöke, tanit 10 év óta; tanította a vallástant,a 2. B), a természetrajzot az 1. A) és B), 2. A) és B). 4., 5. és 6. osztályban heti 19 órában.
Pfeiffer P. Elek, világi, rendes tanár, a rajzszertár őre, tanit 9 év óta; tanította a rajzoló geometriát a 2. A) és B), 3. A) és B), 4, a görögpótló rajzot az 5., 6., 7. és 8. osztályban heti 20 órában.
Sáfrány Károly, kegyes-tanitóredi pap, rendes tanár, tanit 26 év óta; tanította a német nyelvet a 3. A) és B), 4., 5., 6., 7. és 8. osztályban heti 23 órában.
Sztranyovszky Ágoston, világi, helyettes tanár, az 1. B) osztály főnöke, tanit 1 év óta; tanította a magyar nyelvet az 1. B) és 4, a latin nyelvet az 1. B), a görögpótló irodalmat az 5. osztályban heti 18 órában.
Szviezsényi Zoltán, világi, helyettes tanár, a 2. B) osztály főnöke, tanit 2 év óta; tanította a magyar nyelvet a 2. B), 5. és 6 , a latin nyelvet a 2. B), a görögpótló irodalmat a 7. osztályban heti 20 órában.
Vegele Károly, világi, rendes tanár, az 1. A) osztály főnöke, az ifjúsági kisebb könyvtár őre, tanit 5 év óta; tanította a földrajzot a 3. B), a matematikát az 1. A) és B) és 4, a rajzoló geometriát az 1. A) és B) osztályban heti 19 órában.
b) A nem katholikus vallású tanulók hitoktatói.
Halász Jenő, izr. elemi iskolai tanító; tanította az izr. vallástant az 1—5. osztályban heti 10 órában.
Hütter Lajos, ág. ev. lelkész; tanította az ág. ev. vallástant heti 2 órában.
Jankovits Velimir, varasdi gör. kel. lelkész; tanította a gör. kel. vallástant heti 1 órában.
5
Kádár Lajos, ref. lelkész; tanította a ref. vallástant heti 2 órában.
Neumann Ede dr., főrabbi; tanította az izr. vallástant a 6—8. osztályban heti 6 órában.
c) A nem kötelezett tantárgyak tanárai.
Fodor Aladár dr., iskolaorvos, egészségtantanár; tanította az egészségtant a 7. osztályban heti 1 órában.
László József, rendes tanár; tanította a vívást heti 2 órában.
Lukács József, rendes tanár; tanította a műéneket és vezette a zenekart heti 5 órában.
Pap János, rendes tanár; tanította a gyorsírást heti 4 órában.
Pfeiffer P. Elek, rendes rajztanár; tanította a szabadkézi rajzot heti 4 órában.
Treiber Kálmán, m. kir. honvéd százados; vezette a lövésztanfolyamot hetenkint egy délután.
XVII.
Előadott tananyag.
a) A rendes tantárgyakból.
A tananyagot a vallás és közoktatásügyi m. kir. minisztérium 1899. évi 32818. számú rendeletével kiadott tanitási terv. (A gimnázium tanítási terve. Budapest, Lampel) szerint végeztük A tanítási tervhez kapcsolva végzett olvasmányok a következők:
Első A) és B) osztály.
MAGYAR NYELV.
a) Prózai olvasmányok:
Többet ésszel mint erővel. A tizenkét varjú. A kalász eredete. A szomorúfűz. A rest többet fárad. Faeton. Medúza. Orfeus és Euridike. A puszták. A tanya. A puszták fiai. A szüret. Vásár és bucsu az Alföldön. A pünkösdi király. A kaszát vásárló paraszt. Attila jellemzése. Lakoma Attilánál. Etele és Leo pápa. Gyöngyvér és Ildikó. A hún birodalom felbomlása. Árpád a hon-, alapító. Az első magyar király. Magyarországi Szent Erzsébet. Szent László Európa vezére. Az apostol. Kaszálás és aratás.
b) Költői olvasmányok:
János vitéz. Az árvalányhajról. Kőmives Kelemen. Szülőföldem szép határa. Nyalka huszár. Hadnagy uram! Szt. László füve. Honvédtüzér temetése. István öcsémhez.
c) Kötelező olvasmányok:
Béla király névtelen jegyzője. Jóka ördöge. Az első lopás.
d) Könyvnélkül megtanult versek:
A haza. Nyalka huszár. Hadnagy uram! Szülőföldem szép határa. Az Alföld. Szüretünk. István öcsémhez.
LATIN NYELV.
a) Prózai olvasmányok:
Hungaria. Agricola. Aquila. Silva. De Romanorum diis De servis Romanorum. Schola. Ager. Oppidum Leo. Pannónia. De
7
caelo. De animalibus Asiuus et equus. Hic Rhudus, hic salta, Exer-eitus Romanorum. Da Orco.Domus.Dies. De antiquorum Romanorum diis. De Ohoenicibus. De bello Troiano. Diversa studia. De nauta et agricola. De Augusto imperatore Romanorum. Animalia mirabilia. Legio Romana. De mensibus anni. Formicae Inundatio Nili Cor-vus et vulpes. Origó gentis Romanae.
Könyv nélkül megtanult darabok:
Hungaria. Asinus et equus. Hic Rhodus, hic salta. Leo senex.
Második A) és B) osztály.
MAGYAR NYELV.
a) Prózai olvasmányok:
A városi és mezei egér. Az oroszlán, róka és a szamár. A száműzött fülemile. A tolvaj eb. Az asztalos és inasa. A sárga köntös. Lehullott egy csillag. Csókakő. Csák fészke. Kosztolán. Első ábécés könyvem. Kicsi falum, Isten veled. Aranyvirág az iskolában A tatárjárás. A tatárjárás után. Árpádházi boldog Margit életéből. Rozgonyiné. Mátyás megválasztása. Mátyás Bécset vivó haragjában. Mátyás király és a nép. Vág völgye. A székely népről. A borvizes székely. Milyen a magyar iparos. A spártai nevelés. A római királyok kora Menenius. Agrippa meséje.
b) Költői olvasmányok:
Viz, szél és becsület. Noe átka. Az ibolya álmai. Távolból. Diósgyőr. A keresztutról. Hymnus. A Tisza. A puszta télen. Szülőföldemen. Korjolán. A fülemile és a béka. Kenyérkő. A lengyel anya. Hunyadi. Hunyadi halála. Mátyás és a szántó. A szegény asszony könyve. A jó öreg korcsmáros. Az ó torony.
c) Kötelező magánolvasmány:
Féy meséi. Nagy Lajos kora. Hunyadi János. A kenyérmezei diadal. Galeotti Marzio: Mátyás királyról. Beatrix királyné. Büntárgyalás. A Balaton jege. A rianás. Pör a Balatonon. A magyar tenger. Huszár élet. A vámosujfalusi jegyző.
LATIN NYELV.
Prózai olvasmányok:
Descriptio urbis Romae. I—XII. De regibus Romanis I—XXVI De expugnatione Troiae. Apis et columba. Meleager I—II. De veteribus Aegyptiis. Vera felicitas in virtute sita est. Apte dicta Orestes. Utilia vitae praecepta. De Mida. Sententiae.
Könyvnélkül megtanult olvasmányok:
Apis et columba. Néhány sententia.
8
Harmadik A) és B) osztály.
MAGYAR NYELV.
a) Prózai olvasmányok:
Fészek az eresz alatt. Kis csizmák. A szigetvári vértanuk. II. Rákóczi Ferenc szabadságharca. Mária Terézia. Széchenyi István gróf. Tájképi szépségek hazánkban. Az elbujdosás. A római gyermek. Pázmány Péter. Petykó. Deák Ferenc és a kiegyezés. Székely halászok. Melyiket a kilenc közül. A gyerek. A két csonka vitéz. Egy apa levele fiához. Kócsagles. Kötél áztatva jó. A kis szürke ember. A sztrecsnói piros virágok. Periklesz.
b) Költői olvasmányok.
Ki volt nagyobb. Kik voltak a honvédek. Családi kör. Fiamnak. Mikes. Rákóczi Ferenc bucsudala. Egy falusi nótárius budai utazása. Fohászkodás. Dobozy Mihály és hitvese. Harangszó. Esti harangszó. Hozsanna. Éji látogatás Egy régi udvarház. A magyarok istene. Szabadság, dicsőség. Emléklapra. Imakönyvem. Falusi órák. A rab gólya. Árokháti Lőrinc.
c) Kötelező olvasmányok:
Kisfaludy Károly költeményei. Nagyenyedi két fűzfa. Peleskei nótárius. Kisfaludy Károly vig elbeszélései. Kisfaludy Sándor válogatott regéi. Vörösmarty Mihály költeményei.
LATIN NYELV. Prózai olvasmányok:
Brutus az első római konzul. Tarquinius híveinek összeesküvése Rómában. Veji és Tarquini városával viselt háború Porsenna király és a rómaiak. A plebejusok nyomasztó helyzete és a szent hegyre való kivándorlása. Menenius Agrippa. Coriolanus. A Fabiusok nemzetségének pusztulása. L. Quinctius Cincinatus. Rómának a galloktól történt elfoglalása és Camillus.
b) Költői olvasmányok:
De vitiis hominum. De vulpe et uva. Canis per fluvium carnem ferens. Lupus et vulpes iudice simio. Rana rupta et bos. Vacca et capella, ovis et leo. Vulpes et caper. Lupus et gruis. Leo senex aper, taurus et asinus. Vulpes et corvus. Mustela et homo. Milvus et columbae. Muli duo et latrones. Viatores et latro. Lupus et agnus. Cervus ad fontem. Asinus et leo venantes Graculus superbus et pavo. Lupus ad canem. Cervus et boves.
NÉMET NYELV, a) Prózai olvasmányok:
Die Schule. Die Familie. Was die Menschen arbeiten. Die Teile des Körpers. Das Haus. Die Jahreszeiten. Der Garten. Der
9
Rabe und der Fuchs. Der Morgen. Der Wald. Die Sterntaler. Seltsamer Spazierritt. Die Zeit. Die Sonnenstrahlen. Die Elster und ihre Kinder. Der wohltätige Graf.
b) Költői olvasmányok:
Vöglein am Nest. Waldlied. Abendlied. Maiglöckchen und Blümlein. Das Hirtenbiiblein.
Negyedik osztály.
MAGYAR NYELV.
a) Prózai olvasmányok.
A madár családi élete. A fecskék. A királykoronázás. Pesti Heltai, Mikes, Faludy meséiből szemelvények. Mátyás párbaja, A kis árva. A sztrecsnói piros virágok. A kis lombardus őrszem. Neveltetésem. Vörösmarty szülői. Arany János fejlődése. A fót. szüret. Egy apa levelei fiához. Deák Ferenc levele. Horváth Boldizsár levele atyjához. Fiamnak. Mátyás anyja. A vak gyermekek. Írószobám. Mátyás diák.
b) Költői olvasmányok:
Toldi. Az alföld. Erdély. Ősszel a Tátrában. Salamon. Az ősz bajnok. Mátyás anyja. Kerekes Izsák. Zsugori uram. A vándorlegény. István öcsémhez. Arany Jánoshoz. Válasz Petőfi Sándornak. Az elhagyott lak. Temetésre szól az ének. Népdalok. Sírjon, ríjjon a hegedű. Himfy szerelmeiből. A végek dicsérete. A magyarokhoz. A felkölt nemességhez. Osztályrészem. Jövendölés. A gólyához.
c) Kötelező olvasmányok:
Mikes Kelemen levelei. P\'aludi: Téli éjszakák. Toldi estéje. Pázmány Péter élete. Mátyás deák. Hűség próbája.
LATIN NYELV.
J. Caesar: De bello Gallico. I. 1., 10 — 14., 38—54. VI. 11—28. P. Ovidius Naso: Metamorphoseon 1. 1.89—150., 291—415, VII. 611—724. XI. 85—145.
Curtius Rufus : A gordiumi csomó. Sándor betegsége. India lakosai. Sándor halála és jellemzése.
NÉMET NYELV, a) Prózai olvasmányok:
Der Abend. Der Fuchs und der Bock. Sprichwörter und Sprüche. Das Spielzeug der Riesen. Die Geschöpfe der Erde. Das blinde Ross. Iphigenie in Aulis und auf Tauris: Die Auf-
10
Opferung. Die Rache. Die Versöhnung. Dorf und Stadt. Der Drachenkampf. Frau Hütt Der Rattenfänger zu Hameln. Die Sage vom Balaton.
b) Költői olvasmányok:
Die Sonne uud die Tiere. Die Stufenleiter. Landleben. Dem Veterlande. Der Trompeter an der Katzbach.
Ötödik osztály.
MAGYAR NYELV.
a) Iskolai olvasmányok:
Leírások, jellemzések: Eötvös K : A Balaton. Jókai: A Tisza áradása Hermann O.: A magyar halász. Tömörkényi: A beteg bognár. Kemény Zs.: Wesselényi Miklós báró. Csengery A.: Deák Ferenc. Fraknói: Pázmány, mint szónok. Gyulai: Arany és Petőfi. Elbeszélések: Anonymus: Árpád legyőzi Zalánt. Kazinczy: Pályám emlékezete, (részletek). Istvánffy: Szondi halála. Mikszáth: Drégely. Szalay L : Szigetvár ostroma Pauler: Zrinyi a költő. Levelek: Plinius két levele a Vezúv kitöréséről. Kazinczy: levele Berzsenyihez. Arany levele Petőfihez. Szónoki beszédek: Kölcsey: Emlékbeszéd Kazinczy fölött. Eötvös: Emlékbeszéd Körösi Csorna felett. Kossuth: Szeged népéhez és a haderő megajánlása ügyében mondott beszéde. Deák beszéde a felirati javaslatról. Értekezések: Kemény Zsigmond: Vörösmarty hazafias költészete. Gyulai Pál: Arany János Toldi trilógiája. Salamon F.: Daliás idők.
b) Házi olvasmányok:
Arany: Toldi estéje. Tinódi: Budai Ali basa históriája. Szondi két apródja. Arany: Daliás idők.
c) Kötelező olvasmányok:
Kölcsey: Parainesis. Zrinyi: Török áfium. Tinódi énekei. Arany: Toldi estéje. Kempis —Pázmány: Krisztus követéséről. Kossuth beszédeiből szemelvények.
d) írásbeli dolgozatok:
A szüret. Szünidei emlékeim (leirás). Az embertársainknak tartozó figyelemről. Üdvözlő beszéd egy tanár jubileumára. Az utazás célja és haszna. A nagykanizsai vásár. Széchenyi István gróf jelleme. A Parainesis vezető gondolatai. A művészet hivatása.
LATIN NYELV.
a) Prózai olvasmányok:
M. T. Cic. or. De Imp. Cn.. Pompei et pro Archia poéta.
11
b) Költői olvasmányok:
Ovidii Metam. I. 5—88. II. 2—324 Fast. I. 65—285, 539—583. II. 193—254., 385—424., 475—513., 641—685. III. 181—228., 259—398. IV 809—850. V. 423—493.
GÖRÖG NYELV.
Olvasókönyv: 1—33., 35., 37.. 39., 41., 44—45., 47—49., 51—53., 55., 57., 59., 61., 71., 79., 89. számú olvasmányok nagyobb részei.
GÖRÖGPÓTLÓ IRODALOM.
Homeros Iliasa és Odisseiája bő szemelvényekben. Szemelvények Heiodotos történeti művéből. Magyar irodalmi olvasmányok: Tinódi S.: Buda veszéséről és Török Bálint fogságáról. Gyöngyösi I.: Porából megéledett Phoenix avagy Kemény János emlékezete. Arany J.: Buda halála. Heltai Gáspár: II. Lajos király és a mohácsi viadalom. Szemelvények Kemény I. önéletleirásából. Bethlen Gábor. Szalárdi János: A jeneiek veszedelme. Gróf Bethlen Miklós: Zrinyi Miklós halála. Cserei Mihály: A magyarországi bujdosók Erdélyben. Teleki Mihály politikája. Báró Apor Péter Metamorphosisából : A régi Erdélynek köntösiről.
NÉMET NYELV.
a) Prózai olvasmányok:
Mut über Gut. Die Haserjagd. Das seltsame Recept. Sankt Augustin und das Knäblein. Aus dem Leben Karls des Grossen. Das wohlfeile Mittagessen. Der Sommer. Die Erfindung der Uhren. Wie der Wald erwacht. Das ungarische Tiefland. Cäsars Ermordung.
b) Költői olvasmányok:
Lorelei. Auf dem Teich. Die Vögel fliehen. Die Heideschenke. Elisabeths Rosen. Wo?
Hatodik osztály.
MAGYAR NYELV.
a) Iskolai olvasmányok:
Hitregék, mesék, mondák. Naiv és műéposzok. Komikus éposz. Költői elbeszélések. Mahabharata. Desaratha király vétke (Ramajana.) Roland ének. Niebelung ének. Kalevala. Luziada. A megszabadított Jeruzsálem. Divina Commedia. Őrjöngő Lóránt. Tanító mesék. (Phaedrus-Fáy-Vitkovics.) Szemelvények a görög
12
és latin lírikusokból. Középkori lira. A magyar népdal. A kuruc költészet. Kisfaludy Sándor. Csokonai. Berzsenyi. Arany. Tompa. A dráma fejlődése. Arvalányhaj. Rege a tihanyi visszhangról. Mátyás király Gömörben. Szent László király harcai. Hedvig. A hegedű. Szigeti veszedelem Zalán futása (részletek.) Buda halála (részletek). Dorottya. Szép Ilonka. Nép- és műballadák. (Edward. Kádár Kata. Budai Ilona. Zsóri Borcsa. Szép Lenka. Báthori Erzsébet. Tetemre hivás. Ágnes asszony.) Románcok. (Falu végén kurta kocsma. A szegény vándorló legényről. A vén gulyás.) Bánk Bán. Schakespeare: Coriolanus. Molière: Tudós nők. Dumas: Kaméliás hölgy.
b) Házi olvasmányok:
Szigeti veszedelem. Két szomszédvár. Arany balladái. Petőli költeményei. Kisfaludi K.: Kérők. Csalódások.
c) írásbeli dolgozatok:
Szabadon választott monda. A Zrinyiász alapeszméje. A naiv és müéposz. A regény fejlődése. A művészi meglátás a költészetben. Jellemkomikum Kisfaludi Károly vígjátékaiban. Petőfi genre képei. A népdal élete. Bánk bán tragikuma.
LATIN NYELV.
a) Prózai olvasmányok:
Liv. Ab. urbe condita lib. XXI. 1., 2., 4., 28., 32., 33., 34., 35., 36.. 37., XXII. 1—7., 43—50., XXVI. 18.. 19., 42., 44—47.
b) Költői olvasmányok :
Verg. Aen. I. 1—210.. 494—680. II. 9—370., 506—558., 634—804. III. 568—718. IV. 2—30., 54—89., 219—278.
GÖRÖG NYELV.
Olvasókönyv: 1—40. Xen. Mem. I. 4. I. 5. II. 4. Szemelvények a görög lirikus költőkből: 1., 4., 5., 6., 7., 9.,\'33., 35.. 36—38., 49.
GÖRÖGPÓTLÓ IRODALOM.
b) Szemelvények a görög és magyar klasszikus versmértékü lirai költészetből :
Kallinos Tyrtaios. Mimmermos, Solon Xenophanes, Theognis és Jon elégiái. — Keosi Simonides, Archilochos, Samosi Simo-nides, Alkaios, Sappho, Anakreon, Pindaros, Bachylides költeményei. — Sylvester János az „Uj Testamentombo^" irt bevezetése. B. Szabó Dávid: Rádai Gedeon úrhoz. Egy ledőlt diófához. Révai : A lélek halhatatlansága. Rózsavirágon megilletődött szere-
13
tők. Rajnis: Szent István jobb kezéről. Bacsányi: Tűnődés. Dayka: Kesergés. Verseghy: Az irigységhez. Csokonai vitéz Mihály versei. Virágh: Vitézeinkhez. Lantomhoz. Anakreon barátja. Kazinczy versei. Kisfaludy Károly. Vörösmarty Mihály.
b) A görög drámai költészetből:
Aeschylos Oresteriájának I., II. és III. része.
NÉMET NYELV.
a) Prózai olvasmányok:
Der Kluge Sultan. Der treue Knecht. Das Wunderkästchen. Columbus. Der Löwe. Die Ungarn in St. Gallen. Die ungarische Puszta. Rudolf von Habsburg. Der erste Kreuzzug. Schädlichkeit des Alkoholgenusses.
b) Költői olvasmányok;
Die Grenadiere. Das Glück von Edenhall. Die Sonne bringt es auf den Tag. Erlkönig. Der Zauberlehrling. Die Wallfahrt nach Kevlaar.
Hetedik osztály.
MAGYAR NYELV.
a) Iskolai olvasmányok:
Szemelvények a hősmondák köréből. A H. B. és Köny. Gyulafehérvári versek. Königsbergi töredék. Prédikációk. Emlékdal Mátyás halálára. Históriák gúnyok és virágénekek. Szemelvények a prot. kor Íróiból. Tinódi, Ilosvai, Gergei és Balassi költői műveiből. Szemelvények Pázmány, Káldi, Szenczi, Apácai Szelárdi, Rimái, Kohári, Cserei, Bod Péter, Mikes, Faludi, Amadé és Rádai Pál műveiből. Bessenyei, Ányos, Virág, Dugonics, Gva-dányi, P\'azekas, Csokonai. Bacsányi, Kármán, Kazinczy, Kölcsey, Berzsenyi, Kisfaludy S. müveiből.
b) Házi olvasmányok:
Szent Katalin versek legendája. Tinódi históriás énekei. Balassi költeményei. Zrinyi: Szigeti veszedelem. Gyöngyösi, Murányi Vénusz, Poraiból megéledett Phönix. Faludi: Nemes úrfi. Mikes: Törökországi levelek. Gvadányi: Egy falusi nótáriusnak budai utazása. Gaal: A peleskei nótárius. Csokonai: Dorottya. Kazinczy: Pályám emlékezete. Kármán: Fanni hagyományai. Kisfaludi S. regéi. Katona Bánk bánja.
c) írásbeli feladványok:
1. A hun mondakör feldolgozásai későbbi irodalmunkban.
2. Középkori irodalmunk fő ihletője a vallás. (Iskolai.)
3. Pázmány irodalmi nagy hatásának eszközei.
4. Miben mutatkozik Gyöngyösi lirai természete?
14
5. Minő tanácsokat ád Faludi a nemes urfiaknak külföldi utazásaikra ?
6. A keleti kérdés II. Katalintól a berlini kongresszusig.
7. A latin költészet hatása a magyarra a 18. század végéig. (Iskola.)
8. Gvadányi nagy hatásának okai és eszközei.
9. Kisfaludi Sándor regéinek célzatai saját korára.
LATIN NYELV, a) Prózai olvasmányok:
Sallust. Bell. Jug. 5—16., 20—30., 32—40., 43—46., 55—60. fejezetek. Cic. In Verren lib. IV. 1— 19., 32—42., fejezetek. Verg. aen. VI 42—155., 264—332., 384—478., 548—901. verssorok.
GÖRÖG NYELV.
Hom. Odyss. I. 1—305. VI. 1—330. XI. 1—224. Herodotos I. 6., 28—33. I. 131 — 138. II. 35—36., 77—78., 85—88. VI. 109—117. VII. 201—204., 207—213., 216-219. 223—226., 228.
GÖRÖGPÓTLÓ IRODALOM.
a) Történetírás.
Virág B.: Szent István. Kazinczy: Pályám emlékezete. Jászay P.: A mohácsi vész után. Gr. Teleki J.: Hunyadi János jellemrajza. Horváth M.: A pragmatica sanctio története. Szalay László: Magyar néposztályok Szent István idejében. Salamon F.: Török hódoltság Magyarországon. Thukydides: I. K. I —12., 66-79., 140—145. II. IC. 34—54., 59—64. III. K. 37—40., 70-84. VI. K. 2—41. VI. 8—14., 15—18. VII. 10-17., 42—87.
b) Szónoklat:
Eötvös: A szólásszabadságról. A magyar nyelv ügyében. Kossuth: Erdély és az unio. Deák: Felirati javaslat. Húsvéti cikk. Toldy F.: Virág Benedek. Gyulai: Emlékbeszéd Eötvös József felett. Beöthy Zs.: Wesselényi szobránál. Demosthenes 3 olynt-hosi beszéde, 3 philippikája. A békéről. A szónoklat története. Demosthenes. Aeschines és a többi szónokok.
NEMET NYELV.
a) Prózai olvasmányok:
DasNibelungenlied.Uhland: Parcival. AusLessings „Laokoon."
b) Költői olvasmányok:
Goethe: Hermann und Dorothea, I —IV. ének. Schiller: Wilhelm Teli, I. felv. Szemelvények Schiller, Heine, Lenau lírájából.
15
Nyolcadik osztály.
MAGYAR NYELV.
a) Iskolai olvasmányok:
A hitelből. Kisfaludy K -tói. Mohács. Karácsonyéj. Álmatlan király. A sastoll. A bánkódó férj. Fáy-mesék. Vörösmartytól: Salamon. Petike. Szózat. Liszt Ferenchez Hymnus. Jóslat. Fótidal. Idához. A merengőhöz. A kis leány baja. Az élő szobor. Gondolatok a könyvtárban. A vén cigány. Epigrammák. Zalán futásából. Marót bánból részletek. Czuczortól: A falusi kislány Pesten. Népdalok. Garaytól: Báthory Erzsébet. Magyar hölgy. Bajzától: Vezérszó a Kritikai Lapokhoz. Apotheozis. Jóslat. Eötvöstől: Részletek a Karthauziból. Búcsú. Végrendelet. Kemény regényeinek alakjai. Péterfitől. Kossuth: Örökváltság. Szemelvények Petőfi, Arany, Tompa, Tóth Kálmán. Gyulai Pál műveiből. Szemelvények Madách, Vajda, Szabolcska, Endrődi, Ábrányi Emil, Reviczky. Komjáthy, Kiss József, Váradi Antal, Mikszáth, Herczeg és Gárdonyi műveiből.
b) Házi olvasmányok.
Vörösmarty: Csongor és Tünde. Kisfaludy Károly: Csalódások. Czuczor: Botond. Kemény Zsigmond: Zord idő. Gyulai: Emlékbeszédek. Arany: Buda halála. Szigligeti: A csikós. Fenn az ernyő nincsen kas. A trónkereső. Madách: Az ember tragédiája.
c) írásbeli feladványok.
1. Széchenyi reformeszméinek alapja a tiszta erkölcs.
2. Mely tulajdonságok képesítették Kisfaludy Károlyt az irodalmi vezérségre. (Levélalak. Iskolai.)
3 Milyeneknek rajzolja Vörösmarty a honfoglaló magyarokat vallás tekintetében.
4. Kritikai irodalmunk kezdete és Bajza kritikai elvei.
5. Kemény Zsigmond mint kor- és jellemrajzoló. (Szónoki beszéd).
6. Kapcsolatok a párisi februári forradalom, Kossuth március 3-iki beszéde, a bécsi forradalom és március idusa közt.
7. A népiesség termékenyítő ereje a népies nemzeti irodalom korában. (Iskolai).
8. Jókai nevezetesebb regényeinek összeforradása a nemzeti élettel.
LATIN NYELV.
a) Prózai olvasmányok:
Taciti Ann. I. 1 — 10., 72—74. II. 59—61., 69—73. IV. 1—2., 4—9. VI. 20-22., 45—46., 50—51. YII. 66- 69. XIV. 3—10. Histor. I. 1—3., 49—51., III. 84—86. Agr. 1 — 10.
16
b) Költői olvasmányok:
Horatius Carm. I. 1., 2., 3., 4., 7., 11., 22., 34. II. 14., 16., 18. III. 1., 2., 3., 18. IV. 15. Carm. saecul. Satir 1. 1., 8., II. 8., Epod. 2., 7. Epist. I. 1, 4., 20. Ars poet. 1 — 118., 251—274., 295—370.. 408—408., 438—452.
GÖRÖG NYELV.
Homeros Ilias: I. 1—365. 413—641. II. 1—54., 79—154., 278—335., 369—483. VI. 369—529.
Platón: Kriton.
GÖRÖGPÓTLÓ IRODALOM
Platón: Sokrates védekezése. Kriton. Gorgias. Az államból: a) Az állam keletkezése, b) A négy sarkalatos erény, c) A tökéletlen államformák. Aristoteles: Ethikából 1) A boldogságról Az erkölcsi beszámításról. 3) A nagy lélek és a becsvágyó.
NÉMET NYELV.
a) Prózai olvasmányok:
Aus Goethes: „Italienischer Reise." Aus Lessings: „Lao-koon." Aus Goethes: „Wahrheit und Dichtung." Aus Schillers: „Geschichte des Abfalles der Niederlande."
b) Költői olvasmányok:
Goethe: Iphigenie auf Tauris, 1—2 felv. Szemelvények Goethe, Schiller, Heine, Uhland, Lenau, Grillparzer lírájából.
b) A rendkívüli tantárgyakból.
1. Egészségtan.
Hetenkint 1 óra.
Tankönyv: Dr. Fodor József, egészségtan.
Tananyag: Az egészségre befolyással biró legfontosabb körülmények. Az egészség és a betegség és a korai halál jelentősége ugy az egyes emberre, mint a nemzetre. A helyes táplálkozás törvényei, a hiányos és hibás táplálkozás káros következményei. A megromlott, meghamisított ártalmas tápszerek és italok, a nép helyes táplálására és ivóvízzel való ellátására szolgáló legfontosabb közegészségügyi intézkedések. Az alkoholizmus káros következményei, ennek okai és az ez ellen való helyes küzdelem módjai. A lakás egészséges vagy egészségtelen voltának legfőbb tényezői. A test ápolásának szükségességei, a legveszedelmesebb betegségek, a fertőző bajok. Az élet véletlen veszedelme és az ezzel szemben szükséges életmentési eljárások.
17
2. Ének.
a) Kezdők. Heti 1 óra.
A kezdők oktatást nyertek a vonalrendszerben, hangjegy-irásban, azok elnevezésében és időértékében, az ütemben, a hangközökben.
Kézikönyv: Sztojanovits Jenő Apolló hangjegyfüzete, ének-és zeneelmélet.
b) Haladók. Heti 2 óra.
A haladók egyházi és világi darabokat tanultak férfi-, gyermek- és vegyeskarban, az ünnepélyeknek és az egyházi évnek megfelelő alkalmi darabokat, külön adventre, karácsonyra, nagy böjtre, husvétre és pünkösdre. Énekeltek a templomban a szent miséken vasár- és ünnepnapokon. A betanult énekszámok közül említésre különösen méltók: Mettenleiter K. Missa St. Trinitatis zenekarral. Seiler Missa Solemnis zenekarral. Führer K. Ünnepi mise zenekarral. Kempter L Vasárnapi mise zenekarral. Diebold Missa auxilium Christianorum. Hennig S. J. Missa. Kirms Lauda Sión. Seiler A ve Maria. Mozart Ave verum zenekarral. Zangl Missa solemnis zenekarral. Beethoven Szeretet. Magyar népdalok, opera-rcszek és műdalok hangversenyeinken.
3. Gyorsírás.
Kezdők a gyorsírást a Gabelsberger-Markovics-féle rendszer alapján tanulták heti 2 órában. Elvégezték a levelező gyorsírást.
Tankönyv: Vikár Béla: Gyorsírás Gabelsberger elvei szerint. Levelező irás. I. rész.
A haladók heti 2 órában tanulták a vitairást; tankönyvet nem használtunk.
4. Szabadkézi rajz.
Hetenkint 2 óra.
I. fokon. Egyszerűbb diszitményeknek lapminta után való rajlzolása, esetleg egy színnel való kifestése. Tervezés: Megadott kör, négyzet és háromszög alakú területnek a térkitöltése magyar stílusban. Szalag tervezés, ismétlődő motívumokból.
II. fokon. Összetett diszitmények rajzolása lapminta után, azoknak 2 vagy 3 szinnel való kifestése; egyszerűbb gipsz-dom-borművek rajzolása különböző árnyékolási technikák tanulmányozásával. Tervezés: Cementlap, tányér, könyvtábla, szőnyeg, falitapéta és szines ablaktervezés, két vagy három színben, különösen egy födő és transparens szín hangsúlyozásával. Motívum gyűjtések történeti stílusokban.
III. fokon. Különböző használati tárgyaknak természet után való rajzolása, esetleg festése fehér és szines papiroson a távlat törvényeinek figyelembe vételével. Antik gipsz modellek, (fejek, testrészek, aktok) később élő modellek után való fejrajzolás.
________________________________________________ 2
HALiS ISTVÁN VÁROSI KÖNYVTÁR
337063
NAGYKANIZSA
18
Agyag mintázás, gipszöntés és ékfaragás. Tervezés: Plakát, (hangversenyről, iskolai ünnepélyről, tornaversenyről) meghivó, műsor, exlibris, fej- és záróléc tervezés. A sokszorosításhoz szükséges cinkklischék előállítása és cinkográliai sokszorosítás. Elő növényi motívumok utáni domború stilizálás agyagban és a sikerültebb példányoknak gipszöntési sokszorosítása.
5. Zene.
Zenekar. Heti 2 óra.
Zenekarunk ebben a tanévben az elérhető eredmény legszebb sikeréhez ért el. Zenekarunkban fa- (fagott, oboe, klarinét, fuvola) és rézfuvók (corno, tromba, trombon) is működtek. Betanult darabjaink közül az öt ünnepi mise zenekiséretét emeljük ki, a melyet az éneknél is megemlítettünk. Beethoven L. I. Sim-foniáját és Loonore 1. nyitányát művészi sikerrel játszottuk el. Cherubini Lodoiska nyitányát, Haydin G. Simfoniáját (dobütéses), Beethoven Isten dicsőségét, Kőszegi Sándor Mennetto, Air, Sicilienne, Gavotte-ját nagy hatást keltve mutattuk be. A templomban az őszi- és tavaszi hónapokban mindig szerepelt zenekarunk a zenés miséken.
6. Vivás. (Olasz kardvivó-rendszer szerint.)
Hetenkint 2 óra.
A vivás elemei. Vívóterem és felszerelés. A vivókard és annak fogása Alapfogalmak és lábmozdulatok. A felállás, vivó-vonal, tisztelgés, vivóállás, terc-gard és szekon-gard, vivótávolság, az előrelépés, kitörés, hátra-lépés, lépés-roham, ugrás-roham, hátra kitörés, kettős hátra-lépés, hátra-ugrás, az ismételt kitörés, roham és a beugrás.
Alapfogalmak és kardmozdulatok. Felső vonal, alsó vonal, kézállások, rések. Lenditési gyakorlatok a fejre, belső és külső oldalon vágásra, oldal-, mell- és hasvágásra.
Közeledés az ellenfélhez. Invitók, kötések, átmenet, érintkezés.
A vágás. Szögvágás éllel és fokkal.
A szúrás. A vágások és szúrások begyakorlása az ellenfél kötésére, a saját kötésünkre, azok gyors véghezvitele kitöréssel és rohammal.
Az egyszerű védekezés elemei, véghezvitele és összekötése prim, szekond, terc, kvart, kvint és szekszt védésből. Az engedő védések, körvédések, a módosított védések alkalmazása és a kitörés.
A visszavágás. Az ismételt egyszerű támadás
Gyakorlati rész. Gyakorlatok megállapított akciókkal.
Az egyszerű támadások és azok elhárítása. A kitérés, az elővágás, a védés.
19
A pengetámadások. A kötések, az eltolás, a csavarás, az elütés, a lefegyverzés. A pengetámadások elhárítása, kitérés a pengetámadások elől és védekezés.
A cseltámadások. Kötött szuráscselek. Egyszerű, kettős és összetett cseltámadások. Cseltámadások elhárítása, azok lefolyása és az előlük való kitérés. A feltartó szúrások, az elővágás, a cseltámadások védése, visszavágások csellel és ezek elhárítása, ismételt pengetámadások csellel, pengetámadással összekötött cselek és azok elhárítása.
A szúrás pótlása. Passé-cselek.
Áltámadások (második intenció) Védekezés második intencióból.
Közbetámadás csellel és ennek elhárítása. Az ellentámadás
A mérkőzés. A mérkőzésről általában. Szellemi és erkölcsi tényezők a mérkőzésben. Bevezetés a mérkőzésbe.
A mérkőzés szabályai. Az ambó elbírálása.
Mérkőzés szabálytalanul vivó ellenfelekkel, vadul verekedővel, óvatosan verekedővel, szabályosan vívókkal és balkezes ellenféllel. Mérkőzés akadémián. Volt mérkőzés.
Mérkőzés éles karddal. A kardpárbaj szabályairól. A küzdelem.
III.
Gyakorló iskola.
Nagy nekilendüléssel indult meg a jelen tanévben is a gyakorló iskola működése, közben-közben elernyedt a munkakedv, sürgetni kellett a tagokat a munkásságra, hogy gyűlés legyen tartható. Az Írásbeli dolgozatok készítői, meg a szavalattal előállók közt is kevés volt a változatosság, majdnem folyton ugyanazok szerepeltek a műsoron, ami az ifjúság nem nagy dolgozási kedvére vet világot. Mert a meginduláskor bőséges a fogadkozás az iskola támogatására, de a kenyértöréskor kevés a helyt álló működés. Avagy tekintsük csak meg pályázataink eredményét, mily lehangoló az. Amely dolgozat készítéséhez valamicske önállóság, saját lábonjárás kellett volna, ahhoz hozzá sem fogtak, innen a szégyenteljes meddőség. Csak a kész anyag összeszedése csábitja az ifjúságot munkára, mig a magából merítendő gondolatok közlésére nincs vállalkozás. Bizonyos, közös érdekekhez való húzás jelei is mutatkoztak köri életünkben, mely a saját érdekéhez tartozók munkáinak érdemetlen felbecsülésében s a más árnyalathoz szitok működésének lehúzásában találta kedvét. Ezek a jelenségek nem váltak gyakorló iskolánk életének előnyére s azért a sok dicsérettel kitüntetett felolvasás és szavalás nem igaz tükre a jelen évben lefolyt szellemi életnek.
Az alakuló gyűlésen, szeptember 12-én, a vezető tanár ellenőrzése mellett a következőket választották meg tisztviselőknek : Elnök: Horváth Pál 8. o., főjegyző: Vécsey Elemér 8. o., jegyző: Pottyondy József 7. o., birálóbizott-
21
sági elnök: Mikula Szigfrid 8. o., pénztáros: Bosnyák Andor 8. o., ellenőr: Vécsey Barnabás 7. o., könyvtárosok : Simon Gyula, Török József 8. o., Kittiinger István és Sebestyén Gyula 7. o. tanulók.
A rendes tagok száma 68, a rendkívüli (5. 6. osztály) tagoké 73.
A kör összesen 17 ülést tartott, melyek közül kettőt ünnepéllyé avattunk. Megünnepeltük ugyanis március 15-ikét és br. Kemény Zsigmondot, nemzetünk nagy regényiróját születésének 100 éves évfordulója alkalmával. Szigligeti Edének ugyancsak 100 éves születési évfordulóján ünnepi felolvasással hoztuk meg kegyeletünk adóját.
A felolvasott irott munkák száma 21. Ismertetések, értekezések, novellák, fordítások, filozofiai munkák szerepelnek e számban. A szavalatok száma 24. Külön dicséret illeti meg e téren Nagy Győző 8. oszt. tanulót, ki egymaga 6 költeményt szavalt, melyek mindegyikét jegyzőkönyvi dicsérettel fogadták el.
A szabadelőadás terén 7-szer léptek fel a tagok és 5-ször nyerték el a legmagasabb érdemfokot. Tárgyaikat leginkább a társadalmat mozgató eszmék köréből vették. E téren Székely Vilmos 7. oszt. tanulóé a dicséret; de méltó dicséretben részesültek Báron Pál és Supka Ferenc 8. oszt. tanulók is.
Az elnök programmbeszédjében ajánlott ujitás sem maradt eredménytelen. Ez ujitás értelmében a kiválóbb tehetségű körtagok időközönkint festményeket és rajzokat mutattak be s bocsátottak a kör Ítélete alá. Különösen Németh József 8. és Babics József 6. oszt. tanulók gyönyörködtették a kört nem egy szép festményük és rajzuk felmutatásával.
Ünnepi beszéd 4 hangzott el.
Rendes üléseink keretéből méltóan emelkedtek ki diszüléseink. A tanári testület s az ifjúság páratlan érdeklődése mellett ültük meg március 15-ikét és emlékeztünk meg br. Kemény Zsigmondról. Horváth Pál elnök megnyitó beszédei és Vécsey Elemér ünnepi felolvasásai mellett a legjobb előadók és szavalók juttatták sikerhez diszüléseinket.
22
Br. Kemény Zsigmond emlékére tartott ünnepélyünk műsora a következő volt :
1. Elnöki megnyitó. Tartotta: Horváth Pál elnök.
2. Kemény mint ember. Irta és felolvasta : Báron Pál 8. o. t.
3. Ünnepi óda Keményről. Irta és szavalta : Nagy Győző 8. o. t.
4. Kemény szereplő egyéneinek tragikuma. Irta és felolvasta: Supka Ferenc 8. o. t.
5. Párhuzam Elemér és Barnabás jelleme között. Irta és felolvasta: Vécsey Elemér 8. o. t.
Március 15-ikén a következő műsorral igyekezett a kör méltó emléket állítani a nagy napnak és hazafias lelkületéről bizonyságot tenni:
1. Hymnus. Énekelte a főgimn. énekkar.
2. Elnöki megnyitó. Mondta: Horváth Pál elnök.
3. Honffdal. Énekelte a főgimn. énekkar.
4. A vén cigány, Farkas Imrétől. Szavalta : Fülöp György 8. o. t.
5. Március 15. Irta és felolvasta: Vécsey Elemér 8. o. t.
6. Hertelendy induló. Énekelte a főgimn. énekkar.
7. Dal egy szolga népről. Nagy Lajostól. Szavalta: Nagy Győző 8. o. t.
8. Záróbeszéd. Előadta: Supka Ferenc 8. o. t.
9. Szózat. Énekelte a főgimn. énekkar.
Tehetséges szavalóink a 16. ülés keretében megtartott szavalóversenyen versengtek az elsőségért. A bírálóbizottság a megjelent tanári kar számos tagjából alakult. A műsor a következő volt:
1. Kiss József, Jehova. Szavalta: Deutsch Ferenc 7. o. t.
2. Dutka, Szesz. Szavalta: Szabados István 7. o. t.
3. Petőti, Az őrült. Szavalta : Venetianer László 7. o. t.
4. Kozma, A filiszter. Szavalta: Supka Ferenc 8. o. t.
5. Kiss József, Az anyaszív. Szavalta : Hirschmann Gyula 7. o. t.
6. Reviczky, Pán halála. Szavalta : Fülöp György 8- o. t.
7. Arany, Walesi bárdok. Szavalta : Nagy Győző 8. o. t.
8. Kiss József. Ábránd. Szavalta: Bencze Lajos 8. o. t
A bírálóbizottság döntése alapján első jutalomban 20 K.-ban részesült Venetianer László 7. o. t., mig Fülöp György és Nagy Győző 8. o. tanulók 10—Í J kor. második jutalmat kaptak.
Azok számára, akik egyes tudományágakkal behatóbban szeretnek foglalkozni, pályatételeket tüztünk ki, hogy alkalmat adjunk szerzett ismereteiknek Írásban való
23
szabatos és élvezetes közlésére. Az eredmény számbelileg is, tartalmilag is hanyatlást mutat. A gyakorló iskola vezetője a pályamunkák birálóiul Balogh Sándor, Lukács József, Hársing István, Pap János, Pfeifer Elek és dr. Fodor Aladár tanár urakat kérte fel, akik a tisztet készséggel vállalták magukra.
Pályatételeink a tudományok különféle ágaiból a következők voltak :
1. A 16. század költői irodalmának visszhangjai a 19. század költészetében. E tételre egy pályamű sem érkezett.
2. A jelen társadalom alakjai Herczeg Ferenc regényeiben. Szintén megoldatlan maradt.
3. Az érzelmek mibenléte, alakjai és befolyása a gondolkodásra. Gyenge filozófiai készültségre valló, egyetlen pályamű foglalkozik e kérdéssel, melynek meghatározásai nem szabatosak, tárgyalása nem rendszeres, előadása pedig hellyel-közzel homályos. Ami benne jó, az a tankönyv reprodukálása. A jutalmat kiadni nem lehetett.
4. Bálintfia Török János. (Történeti novella.) Feldolgozása vállalkozó nélkül maradt.
5. Az elektromosság gerjesztése dörzsölés és influ-enzia által. Egy pályamű foglalkozik e kérdéssel, mely a tétel lényegét felismerve igyekezett az elektromosság gerjesztésének két módját lehetőleg kimerítően ismertetni. Kár, hogy magyarázatait rajzokkal" nem kisérte. Szerzője Simon Gyula 8. o. t., a gyakorló iskola pénztárából 15 K. jutalomban részesült.
6. A földgázról. E pályatételre két pályamunka érkezett. Az első jeligéje „Kissármás"; ennek szerzője helyesen fogja fel a tárgyat, nagyban kiterjeszkedik a hazai előfordulásokra, ábrákkal teszi érthetővé magyarázatait, ezért jutalomra érdemes. A második „Natura" jeligéjű dolgozat .szintén érdemleges munka, a szerző fáradsággal gyűjtött adatokat sorol fel, de a hazai előfordulásokat csak mintegy felemlíti. Az elsőnek szerzője Vlasits József 7. o. t., ki a Pesti Keresk. Bank adományából 25 K.-t kapott. A Pap János-féle alapítvány 16 K. kamatát a második mű szerzője, Metzger Ferenc 6. o. t. kapta meg.
24
7. A primitív festészet Olaszországban. Egy munka érkezett. Szerzője Fülöp György 8. o. t., ki nem annyira irói tehetségével, mint inkább szorgalmával és a tárgy iránt tanúsított szeretetével vált a dij elnyerésére méltóvá, s azért a Nagykanizsai Takarékpénztár 20 K-ját kapta meg.
8. Bosznia-Hercegovina okkupációja és annexiája. E tétellel ketten próbálkoztak meg. Mindkét dolgozat szerzője igyekezett a rendelkezésére álló kevés forrásmunkát felhasználni. A „Háborús Balkán" jeligéjű dolgozat inkább alkalmazkodik az adott vázlathoz, mig „A szláv egyesülni akar, de nem engedi a magyar" jeligéjű lapokon át fölösleges dolgokat tárgyal. A pályadíjra érdemesebb az első, amelynek szerzője Kaufer iirpád 8. o. t., a Jókai alapból 20-58 K. jutalmat kapott. A második mű szerzője Simon Gyula 8. o. t. 16 K-t kapott az Ebenspanger alapból.
9. Ciceronis „De finibus bonorum et malorum" 1. V. c. XX —XXIII. forditása. A „Diligentia" jeligés egyetlen dolgozat szerzője kellően megérti a latin szöveget s némi zavar leszámításával nemcsak értelmesen, de szépen és magyarán is fordit. Az egy db. cs. és kir. aranyat a Polgári Egylet adományából Horváth Pál 8. o. t. nyerte el.
10. Az alkoholizmus káros következményeiről, különös tekintettel a morálra és a bűncselekményekre. Hárman is versenyeztek e tétel kitűzője dr. Fodor Aladár iskolaorvos részéről felajánlott 20 K. dij ért, melyet a „Légy ember" jeligés dolgozat szerzője vitt el, mint aki rendszeresen s tudományos alapon végzi a tárgyalást, előadásában pedig változatosságra törekszik az értelmesség mellett. Szerzője Simon Gyula 8. o. tanuló.
A „Hony sóit qui mai y pense" jeligés munka szerzője az alkoholnak inkább psichologiai szempontból való káros hatásával foglalkozik, mellőzve a testieket, de jó oldala, hogy az alhoholizmustól való elszoktatás módjait is folsorolja. A harmadik dolgozat jeligéje „Elyos", de inkább szép, cifra szavak halmazából áll, mint a kérdés érdemleges tárgyalásából. A második pályamunka szerzőjének, Berger Egon 7. o. tanulónak a Polgári Egylet adományából egy darab cs. és kir. arany jutott.
25
II. „Van-e harc a vallás és tudás között?" cimü pályatételre egy, „Ignotos fallit, notis est derisiu" jeligés dolgozat érkezett, mely a tárgyat teljes egészében nem meriti ugyan ki, de nagy igyekezettel és törekvéssel lévén megirva, a dijra érdemes. Szerzője Supka Ferenc 8. o. tanuló, ki a Zalamegyei Takarékpénztár 20 K adományában részesült.
A gyakorló iskola vezető tanára e sorokban is háláját fejezi ki az adakozó és biráló uraknak.
XVII.
Markovits-gyorsirókör.
A jelen tanévben a vezetésem alatt álló Markovits-gyorsirókör 14-ik alakuló gyűlését szeptember 20-án tartotta meg. Megnyitó beszédemben utaltam a gyorsirás nagy fontosságára s felhívtam az ifjúságot a gyorsirás terjesztésére és szeretetére. Ezután a tiszviselőket választottuk meg. Elnök: Kaufer Árpád 8. o. t., főjegyző: Székely Vilmos 7. o. t., jegyző: Szabados István 7. o. t., könyvtáros: Vlasits József 7. o. t., pénztáros: Báron Pál 8. o. t., a biráló bizottság elnöke: Ehrenwald Ernő 8. o. t., levelező: Horváth Gyula 8. o. t. lett.
A tagok száma 83 volt.
A kör e tanévben 10 rendes gyűlést tartott. Ünnepi üléseket nem tartottunk, mert inkább gyakorlatilag képeztük magunkat, a szavalatok és színdarabok fáradságos és észt terhelő betanulása helyett. A gyorsirás elméletére és gyakorlatára fektettük a fősúlyt.
Üléseinken két beszéd hangzott el, előadást, illetve felolvasást tartottunk 20-at; és pedig: Báron Pál 1-et, Kaufer Árpád 1-et, Berger Egon 1-et, Kovács Miksa l-et, Lampel Jenő 1-et, Mező Ignác 2-őt, Szabados István 3-at, Szabó János 1-et, Székely Vilmos 4-et, Szigeti József 1-et, Vlasits József 2-őt, Dömötör Lajos 1-et és Frank Sándor 1-et.
Ezek közül jegyzőkönyvi dicséretben részesült 12, jeles fokozattal elfogadtunk 6-ot és elismerésben részesült 2 dolgozat.
Gyorsirási szöveget olvasott át Szabados István és Dömötör Lajos.
27
A biráló-bizottság 14 átirást bírált meg, melyeken a törekvés meglátszott.
Búzgó és szorgalmas munkálkodásunk elismeréseül a kör saját pénztárából Székely Vilmos 7. o. t. 20 koronát, Báron Pál 8. o. t. és Vlasits József 7. o. tanulóknak 15—15 koronát adományozott.
A kör május 29-én helyi versenyt rendezett, 80°—180 fokig. A biráló bizottság a tanári kar bebeléből alakult és egyhangúlag az első dijat 15 koronát: Metzger Ferenc 6. o. t. kapta meg; a második dijat 10 koronát, Strem Ferenc 6. o. t. s a harmadik dijat 5 koronát, Dömötör Lajos 6. o. t. nyerte el.
A kör könyvtára számára Horváth György főgimn. igazgató úr, a kör védnöke a „Gyorsírászati lapok" 1913-14. évfolyamát ajándékozta, melyért a kör hálás köszönetét fejezi ki.
A könyvtár gyarapodott a következő lapokkal: Az írás, Gyorsírászati Lapok, Magyar Gyorsíró Újság, Gyors-irástudomány és Diák Gyorsíró világ.
A kör tagja az Országos Magyar Gyorsiró Egyletnek, az Országos Diák Gyorsiró Szövetségnek és a Gyakorló Gyorsiró Társaságának. A tagsági dijak fejében a folyóiratokat kaptuk.
Pap János
a gyorsírókor vezető tanára.
XVII.
Mária-Kongregáció.
A vallásos szellem ápolására nagyban befolyt a főgimnázium róm. kath. ifjaiból alakult Mária-Kongregáció, a mely szeptember 14-én tartotta alakuló gyűlését Lukács József tanár vezetése alatt. Az előző évi működés méltatása s az újonnan megindult munkálkodás céljának kitűzése után a tisztviselők választását ejtettük meg. Első sorban a prefektust választottuk meg Mikula Szigfried személyében. A választás további folyamán a bizalom még a következőket emelte a tisztviselők sorába: Török Józsefet 8. o. t. (titkár), Horváth Pált 8 o. t., Supka Ferencet 8. o. t. (assistensek), Simon Gyulát 8. o. t., Vla-sits Józsefet 8. o. t., Pottyondy Józsefet 7. o. t., Vlasits Józsefet 7. o. t., Fülöp Józsefet 6. o. t., Metzger Ferencet 6. o. t., Frk Ferencet 5. o t., Ivalamár Józsefet 5. o. t., Huchthausen Lajost 4. o. t., Zsigmond Istvánt 4. o. t. (consultorok); könyvtárossá Szabó Jenő 8. o. t., pénztárossá Hertelendy Zoltán 8. o. t., mig sekrestyéssé Polecz Nándor 8. o. t. lett. Később a betegsége miatt kimaradt Török József titkári teendőit Horváth Pál első assistens végezte.
Célunk a legideálisabb volt: a vallásos buzgóság fejlesztése, a kath. hitvédelmi munkák ismertetése, a hit tényezőinek gyakorlati megvédése, a hittan magyarázása, az erkölcsi élet szabályozása, Magyarország Nagyasszonyának tisztelete, Sz. Imre erényeinek követése és megvalósítása s az igaz alapokon nyugvó, buzgó hazafiság erősítése. A tiszta és igaz életre vállalkoztunk, az Igazság és Élet hívó szavára figyeltünk. A felebaráti szeretetnek az ápolása, egymás tanitása és javítása volt az a cél, amely bennünket a Szeplőtelen Szűz zászlajá alá sorakoztatott. Lelkesedéssel csatlakoztunk Magyarország kath. ifjainak táborához, hogy a gyűlölködés és széthúzás szellemének megtörésén fáradozzunk s a helyett a kölcsönös megértés és szeretet megteremtésén munkálkodjunk. Apraja-nagyja egyforma buzgósággal törekedtünk arra, hogy az élet küzdelmeire biztos erkölcsi alapot szerezzünk.
A kitűzött célt kéthetenkint tartott gyűléseinken valósítottuk meg. A 15 gyűlésnek gazdag és változatos műsora elég
29
bizonyítékkal szolgál arra, hogy nem muló fellobbanás volt elhatározásunk, hanem komoly szándék, a mely férfi életünkre is kisérni fog bennünket. Az igaz kongreganista eszméje hatotta át szivünket és az ünnepélyes felvétel alkalmával (március 25.) egy szívvel és lélekkel ujitottuk meg jó szándékunkat a nyilvánosság előtt, hogy hitünket el nem hagyjuk, hogy hamis jelszavak táborába nem sorakozunk, hanem megmaradunk magyar őseink vallásos és hazafias buzgóságában s attól soha el nem tántorodunk. Hiszen az ilyen pillanatban egy szív és értelem voltunk: az Istennek hatalmát dicsőítő és elismerő emberiség egy ifjú hajtása. Ugyanezen alkalommal tartotta kongregációink tizéves fennállásának emlékünnepét a következő műsorral: 1. Megnyitó beszéd, tartotta Mikula Szigfrid prefektus. 2. „Kongregációnk", irta és felolvasta Vlasits József VII. o. t 3. Reviczky Gyula: „Pán halála", szavalta Fülöp György VIII. o. t. 4. „A kongregáció célja", irta és felolvasta Horváth Pál titkár. 5. „A kongregáció vértanuja", elbeszélés, irta és felolvasta Németh József VIII. o. tan. Az alsó osztályosok egyszerű, a felsőbb osztályosoknak mélyen átérzett szavalatai mindig örömmel töltötték el lelkünket.
Nem maradtunk el sohasem onnan, ha szívünk s lelkünk vonzott, a hol az Út, Igazság és Élet lakik. Vallásos áhítattal kerestük fel a templomot október és május vasárnapjainak délutánjain is, hogy a vett jókért hálálkodjunk az egek Urának.
Könyvtárunk erősen gyarapodott e tanévben.
Szeretettel kell megemlékeznünk Báró Szegedy-Ensch Sán-dorné őméltóságáról, Mezgár Lajos budapesti theologusról és főtiszt. Schultz Gáborról is, akik igaz érdeklődéssel s támogatással segítették egyesületünket.
Halottaink lelki üdvéért sz. mise-áldozatot mutattunk be. A kegyelet folytonosan felújítja előttünk alakjaikat és egyek vagyunk velük lelkileg haláluk után is.
III.
Lövésztanfolyam.
A nagyméltóságú Honvédelmi Miniszter ur és a 20. honvéd gyalogezred parancsnokság közreműködésével a lövésztanfolyam 1913. év október 4-én az intézet 3 felsőbb osztályának 52 növendékéből megalakult.
A kiképzést Treiber Kálmán százados, Komlósi Gyula főhadnagy és 2 honvéd altiszt vezette, az intézet részéről mint felügyelő és bizalmi férfi Cavalloni Sándor főgymnasiumi tanár és tartalékos zászlós működött közre.
A kiképzés szombaton délutánonkint 3 —5 óráig történt az intézet igazgatósága és a 20. honvéd gyalogezred parancsnokság közös egyetértésével megállapított terv szerint.
A kiképzés gyakorlati és elméleti részből állt. Gyakorlati rész: Gyutacs lövés, könnyű-töltény lövés terepen, éles-töltény lövés, puskával való gyakorlatok, szuronyvivás, zártrendü mozzanatok szakaszban, a csoportvivás alapelemei (előgyakorlatok és iskolavivás).
Elméleti rész: A manlicher ismétlő-puska ismertetése, a lövés és célzás szabályai. A géppuska lövegek (gyorstüzelő, tarack, hegyi ágyuk), a lövedékek (gyalogsági töltény, srapnel, gránát) ismertetése.
Hadseregszervezés, védtörvények. Katonai térképek. Általános érdekű előadások.
Ugy a gyakorlati, mint az elméleti oktatásnál elvül szolgál, hogy az ifjak fogékony lelkében a hazaszeretet, a törvények tisztelete, egymás iránti kölcsönös becsülés és szeretet, jó társadalmi modor, tekintély, tisztelet, rend és pontosság iránti érzék, a kötelesség teljesítés, egyetértés, az akareterő és kitartás fej-lesztessék és erősbittessék.
A lövészet egyes nemeinél elért eredmény :
31
1. Gyutacs-lövés. Résztvett 8, 7., 6. osztály II. Élestöltény-lövés. Résztvett 7., 6. osztály
Név | Osztály közös céltábla alakcél Név Osztály Kis és nagy céltábla 20 lövésből elért egységszám j
egység °/o
szám
Barabás Kálmán 8 85 ff Deutsch Ferenc 7 18
Fülöp György 8 92 Doupona József 7 19
Mair Pál 8 79 50 Hirschmann Gyula 7 23
Németh József 8 93 ff Kramer László 7 15
Bencze Lajos 8 69 50 Francsics Lajos 7 16
Sallér István 8 73 ff Pottyondi József 7 21
Deutsch Ferenc 7 97 57 Lampel Jenő 7 24
Doupena József 7 71 69 Szabó János 7 20
Francsics Lajos 7 64 ff Szitár József 7 15
Kramer László 7 64 » Altstádter István 6 28
Lampel Jenő 7 80 64 Biach Sándor 6 21
Magics Jenő 7 ff 70 Bors Lajos 6 25
Szabados István i 56 jj Dömötör Lajos 6 15
Székely Vilmos 7 66 61 Sebestyén Mátyás 6 21
Vécsey Barna 7 ff 53 Vámossy Arnold 6 23
Zalaváry Gyula 7 ry 57 Vlasits Gyula 6 18
Pottyondi József 7 99 60 Wunderlich Antal 6 22
Altstádter István 6 ff 43 Mágics Jenő 7 23
Bettlheim Géza 6 ff 47
Lendvay Sándor 6 ff 44
Nagy Sándor 6 87 40
Sebestyén Mátyás 6 V 43
Weisz László 6 ff 53
Wunderlich Antal 6 n 64
Ezen kimutatás a fenti lövészet nemeknél csak a közepes és ennél jobb eredményt elértek nevét tünteti fel.

III. Versenylövési eredmény.
1. junius 9-én 7. osztály 6. osztály
18 találati °/o 43 alak találat % 15 találati % 42 alak találat %
2. május 30-án 7. osztály 65 találati %
25 alak találati % 6. osztály 65 találati %
31 alak találati %
győző a 7-ik osztály
győző a 6-ik osztály
32
IV. Dijlövés.
A dijlövés junius hó 10-én tartatott meg a katonai lőtéren.
A dijlövészet sorrendje a következő volt: 1. A tanulók lövése 300 lépésre 7 körös céltáblára. 2. Eredmény megállapítás és sorakozó. 3. Ének: Fel fel vitézek a csatára . . . 4. Beszéd, tartotta Horváth György főgymnáziumi igazgató. 4. Ének: Nagy Bercsényi Miklós ... 6. Beszéd, tartotta Treiber Kálmán honvéd százados. 7. Díjkiosztás Őnagysága László Józsefné úrhölgy által. 8. Beszéd, tartotta Székely Vilmos 7. o. tanuló. 9. Hymnus.
A jutalomdijak a következők voltak: 1. Honvédelmi miniszter I ezüst, 5 bronz-érem, 1. sipeki Bálás Bela főispán ur „Munkásság" bronz dísz-szobor, 2. Dr. Hajdú Gyula ügyvéd ur Tera-kotta dísz-szobor, 3. Dr. Hajdú Gyula ügyvéd ur dísz bronz ló-szobor, 4. Pálfy Alajos erdőmester ur dísz toilett készlet, 5. Rosenfeld József ur Bethoven-szobor, 6. Vidor Samuné urnő óra-szobor, 7. Első Magyar Biztosító Társaság tisztikara ezüst tintatartó, 8. Király-Sörfőzde Rt. dísz toilett készlet, 9. Torna-Egylet dísz tintatartó, 10. Honvéd tisztikar ! tula óra. — A pénzadományokból beszerzett tárgyak: 11. Flober, 12. Football, 13. Aranyozott dísz vecker, 14. Aranyozott dísz vecker, 15. Tula dísz vecker, 16. Ezüst dísz vecker, 17. Uti evőkészlet, 18. 1 drb cs. és kir. arany, 19. Tanfolyam ifjúság 3 drb ezüstérem.
Pénzadományok: Dr. Szekeres főorvos ur 15 kor., Stern Sándor 10 kor., Városi tanács 30 kor., Bankegyesület 10 kor., Délzalai Takarékpénztár 10 kor., Néptakarékpénztár 10 kor., Izraelita hitközség 10 kor.
Az első dijat Helf János 6. o. tanuló nyerte. A többi dijat nyert tanulók az eredmény sorrendje szerint a következők: Vécsey Barnabás, Mágics Jenő, Mező Ignác, Kovács Miksa, Dou-pona József 7. o. tanulók, Vlasits Gyula, Sebestyén Mátyás, Weisz László, Fürst László 6. o. tanulók, Pottyondy József, Székely Vilmos, Trankovich Andor 7. o. tanulók, Vámossy Arnold, 6. o. t., Deutsch Ferenc, Vlasits József 7. o. t., Biach Sándor 6. o. t.
A lövészeten megjelent számos városi előkelő úrhölgy, ur, a város vezetőségének, társaságoknak érdeklődő bizottsága, nagyszámban a főgymnázium tanári kara és a honvéd tisztikar.
A szíves adományokért és az érdeklődőknek a dijlövészet ünnepélyességét emelő megjelenéseért hálás köszönetet mond a tanfolyam elöljárósága, a főgymnáziumi igazgatóság és a 20. honvéd gyalogezred parancsnokság.
V. Az összeredmény.
Az összeredmény alapján elért rendfokozatszerii kitüntetések (a 8. osztály kivételével) a következők:
Három gomb selyem sujtással Lampel Jenő, Pottyondy József, Doupona József, Deutsch Ferenc, Mágics Jenő 7. o. tan., Wunderlich Antal 6. o. tanuló.
33
Három gombos kitüntetés : Francsics Lajos, Hirschmann Gyula, Krámer László 7. o. tan. Altstádter István, Sebestyén Mátyás, Weisz László 6. o. tanulók.
Két gombos kitüntetés : Halász Kálmán, Kramer László, Sebestyén Gyula, Szabó János, Székely Vilmos, Szittár József, Vécsey Barnabás, Zalaváry Gyula, Vlasits József 7. o. tanulók, Biach Sándor, Bors Lajos, Dömötör Lajos, Nagy Sándor, Vá-mossy Arnold, Vlasits Gyula 6. o. tanulók. A többi tanuló egy gombos kitüntetésü.
Treiber Kálmán
honvédszázados, a lövésztanfolyam vezetője.
*
A lövésztanfolyamunk ez évben is a helybeli 20. honvéd gyalogezred parancsnokságának főfelügyelete alatt állott. Az ezred parancsnoka méltóságos lovag Sypnievszky György ezredes ur állandóan a legmelegebb érdeklődéssel kisérte ifjaink katonai kiképzését s egyébként is felhasznált minden alkalmat arra, hogy rokonszenvét és jó indulatát kifejezésre juttassa.
Mindezekért a leghálásabb köszönetünket fejezzük ki őméltóságának.
Kedves kötelességünk továbbá e helyen kiemelni Treiber Kálmán honvédszázados és Komlósi Gyula honvédfőhadnagy uraknak nagy ügyszeretét, fáradhatatlan buzgalmát, helyes tapin-tatát, a mellyel nehéz feladatukat végezték. Az ő odaadó, szeretetteljes működésüknek köszönhető az elért eredmény, valamint azon körülmény, hogy ifjaink is állandó lelkesedéssel és szeretettel foglalkoztak a katonai tudománnyal és iparkodtak magvalósitani mindazon nemes elveket, melyeket a tanfolyam vezető Treiber Kálmán százados ur minden alkalommal oly lelkesedéssel és szeretettel tárt eléjük.
Fogadják a tanfolyam vezető tiszt urak lelkes fáradságukért az intézet és a tanuló ifjak háláját és köszönetét.
8
XVII.
Rajzkiállitás.
Rajzkiállitásunk jun. 7-től, jun. 14-ig volt naponként látható. A megnyitás jun. 7-én V2 12 órakor matiné keretében történt. A matiné pontjai a következők voltak:
1. Cherubini: Lodoiska nyitánya. Előadta a főgimn. zenekar
2. Felolvasás a művészetről általában. Irta és felolvasta
Székely Vilmos VII. oszt. tanuló.
3. Haydn: G. Simfónia. Előadta a főgim. zenekar.
4. Kőszegi: Gavotte. Előadta a főgimn. zenekar.
Az előkelő közönség örült az ifjúság fejlett művészi érzékének s abban a meggyőződésben távozott, hogy majd akkor lesz Magyarországnak igazi művészi élete, ha majdan ez a generáció kiviszi az iskolában elsajátitott művészeti tudását az életbe.
Kiállításunk annyiban tért el a megszokott iskolai-kiállitások sablonjától, amennyiben felölelt az előirt iskolai rajzokon kivül iparművészeti tervrajzokat és iparművészeti tárgyakat, dom-borműveket és mellszobrokat, továbbá tekintélyes számban olajfestményeket. A rajzot tehát nemcsak merően grafikai és abstrakt értelemben műveltük, hanem részben gyakorlati célok szemmeltartásával minden didaktikai fogást felhasználtunk, mely alkalmasnak bizonyult a művészeti nevelés szentháromságának: a szinérzék, formaérzék és izlés fejlesztésére.
Hogy részletekről is beszámoljunk, itt megemlítjük tanítványaink nagy színes plakátterveit, melyek ezen kiállításunkra és más aktuálitásokra vonatkoztak. Sokan intenziven foglalkoztak kristálymetszésü fafaragással, persze ornamentális motívumok felhasználásával, fémdomboritással, agyag és plasztilin mintázással, gipszöntéssel. Iparművészeti terveinkben mindig természettanulmány alapjain nyert motívumokból indultunk ki, s igy a tanítványok csakhamar tiszta képet nyertek a decoratio és naturalisztikus hatások mibenlétéről, nemkülönben a diszitő ornamentum keletkezéséről.
A szabadban tett tájkép tanulmányainknál és perspektivikus tanulmány rajzoknál persze az impresszió naturalisztikus visszaadására törekedtünk, kivéve ott, ahol a természeti motívumot sokszorosításra alkalmassá tettük. így foglalkoztunk linóleum és
35
mézermetszéssel, továbbá cinkografiával is. Ez utóbbi produktumainkból közlünk egy mutatót, jelen értesítőnk címlapjának alakjában, melynek ugy a tervrajzát, valamint a cinkkliséjét Babics József VI. oszt. tanuló készítette.
Ezen nagy és változatos programm minden parányával szolgáltuk a művészeti nevelést és még valamit, amit nagyon hangsúlyozni szeretnénk: megszerettettük velük a munkát, kóstolóba adtunk nekik az alkotó munka gyönyöréből. Különösen a mai fiatalságnak van erre — azt hisszük — nagy szüksége.
VIII.
Torna.
Intézetünk ez évben is mindent elkövetett a „mens sana in corpore sano" elv szemmeltartásával, hogy a tanulók ne csak szellemileg erősödjenek, hanem testi ügyességüket és erejüket észszerű testgyakorlatokkal a sport minden ágában fejlesszék és fokozzák.
E téren való örvendetes haladásukat az idén, Keszthelyen volt alkalmuk kimutatni, hol az ottani premontrei főgimnázium rendezett tornaversenyt a megyebeli középiskolák tanuló ifjúsága részére.
Közel száz tagból álló csapat rándult ki az igazgató és öt kisérő tanár vezetésével május 21-én reggel 4 órakor a kies fekvésű balatonparti város felé, hogy annak természeti szépségeit közvetlenül megismerje és a napi programmba vett versenyen részt vegyen. Az elért szép eredmény diákjaink szorgalmas trainingjének bizonyítéka.
A versenyen Vlasits József 8. o., Horváth Gyula 8. o., Halász Kálmán 7. o., Ludovics Károly 5. o. tanulókból álló stafétánk megnyerte a 400 méteres stafétafutást, az egyéni síkfutásban Vlasits József 8. o. t. második, Halász Kálmán 7. o. t. harmadik lett. Első dijat a sulydobásból vitt még Kitlinger István 7. o. t, a diszkoszvetést pedig Horváth Gyula 8. o. t. nyerte meg 28 m. 49 cm.-es dobásával.
A füleslabda mérkőzéseket ugy a zalaegerszegiekkel, mint a keszthelyiekkel szemben 3 : 4 arányában megnyertük, de sajnos a vendéglátó Keszthely a 11 darab érdemdijat indokolatlanul magának tartotta. Az este 9 órakor hazaérkező diákokat nagy közönség ünnepelte a bevonulásnál.
Az intézeti tornaversenyt a tanév folyamán junius hó 14-én tartottuk meg a katonai gyakorlótéren szépszámú érdeklődő közönség jelenlétében, melynek lefolyása a következő volt:
Felvonulás, oszlopokba állás, Hymnus, fabotszabad-gyakorlat, csapattornázás korláton és nyújtón, vivás, sik- és stafétafutás, magas-, távol- és rúdugrás, suly- és diszkoszdobás, kötélhúzás, füles és football mérkőzés, csoportkép, dijak kiosztása, Szózat, elvonulás.
37
VERSENYEREDMÉNYEK:
Síkfutásból.
60 méter
I. n. III.
1. A) o. Hosszú László Kreisler György Slosser András
1. B) „ Tátos István Kiss József Krausz Imre
2. A) „ Hörcsöki György Kramarics Viktor Kiss Ernő
2. B) „ Csütörtök Lajos Lieb Oszkár Bognár Adolf
3. A) „ Sabján László Németh Péter Szépudvary L.
3. B) „ Tóth László Subics Lajos Dávid Jenő
4. oszt. Németh Gyula Dezső József Voivoda Márt.
80 méter.
5. n Ludovics Károly Pap János Freislinger Ág.
6. n Bors Lajos Altstádter István Kemény Antal
100 méter.
7. n Halász Kálmán Szabados István Kramer László
8. n Vlasits József Horváth Gyula Némethy Antal
I.
Horváth Gyula Krámer László Bors Lajos Ludovics Károly
i m. Staféta.
II.
Potyondy József Halász Kálmán Németh Gyula Altstádter István
III.
Fülöp György Vámosi Arn. Mátyás János István D. József
Magasugrás.
4. oszt. Voivoda Márton 140 cm.
5. „ Ludovics Károly 145 cm.
6. „ Biach Sándor 152 cm.
7. „ Kitlinger István 155 cm.
8. „ Horváth Gyula 157 cm.
Hirschler Andor 135 cm. Horváth Sándor 140 cm. Vámosi Arnold 145 cm. Mágics Jenő 147 cm. Fülöp György 152 cm.
Rudugrás.
4. oszt. Zsigmondy István 225 cm.
5. „ Josifovic Sándor 246 cm.
6. g Biach Sándor 248 cm. Kemény Antal 230 cm.
7. „ Krámer László 250 cm. Venetianer László 240 cm.
8. „ Fülöp György 285 cm.
(Faics ügyvéd ur 10 K. aranya.)
38
Távolugrás.
4. oszt. Dezső József 496 cm.
5. „ Ludovics Károly 513 cm.
6. „ Vámosi Arnold 513 cm.
7. „ Halász Kálmán 512 cm.
8. „ Horváth Gyula 575 cm.
(Dr. Bartha 10 I\\ arany.)
Bogáty Ferenc 470 cm. Frk Ferenc 480 cm. Bors Lajos 497 cm. Krámer Kászló 508 cm. Fülöp György 534 cm.
Sulydobás.
4 oszt. Bogáti Ferenc 930 cm.
5 „ Ludovics Károly 870 cm. 6- „ Neumann Ferenc 830 cm.
7. „ Kitlinger István 988 cm.
8. Horváth Gyula 993 cm.
Dezső József 840 cm. Vincze István 330 cm. Vámosi Arnold 810 cm. Völgyi Zoltán 910 cm. Fülöp György 930 cm.
(Dr. Ferenczy György 10 K arany.) Diskosvetés.
1. Kitlinger István 7. o. t.
2. Horváth Gyula 8. o. t. 8. Ludovics Károly 5. o. t. 4. Fülöp György 8. o. t.
28 m. 30 cm.
28 „ 15 „ 25 „ 40 „ 25 „ 30 „
Kötélhúzás.
Győztes csapatok: 1. B), 2. A), 3. A) osztályok.
Vivás.
1. Hirschmann Gyula 7. o. t. (Dísztárgy)
2. Berger Egon 7. o. t. (Riedel 10 K arany)
3. P\'ábián Lajos 5. o. t. (Dísztárgy)
4. Weiss László 6. o. t.
5. Fischer Lajos 5. o. t.
Tornázás.
1. Fülöp György 8. o. t.
2. Potyondy József 7. o. t. (Fischer intéző 10 K arany)
3. Krámer László 7. o. t. (Éhn Dr. 10 K arany)
4. Németh József 8. o. t (Báró Szegedy-Ensch 10 K arany)
5. Némethy János 8. o. t. (Báró Szegedy-Ensch 10 K arany)
6. Venetianer László 7. o. t. (Zerkowitz 10 K arany)
7. Mágics Jenő 7. o. t. (Dísztárgy)
8. Mező Ignác 7. o. t. „
9. Biach Sándor 6. o. t.
10. Goricsanec József 6. o. t. „
11. Kemény Antal 6. o. t. „
12. Bencze Lajos 8. o. t. „
39
Football.
I. csapat győztes:
II. csapat:
Horváth Sándor 5. o. t. Halász Kálmán 7. o. t. Völgyi Zoltán 7. o. t. Barabás Béla 8. o. t. Neumann Ferenc 6. o. t. Fóth László 3. B) o. t. Venetianer László 7. o. t. BiaCh Sándor 6. o. t. Sallér István 8. o. t. Vincze István 5. o. t. Potyondy József 7. o. t.
Szabados István 7. o. t. Horváth Gyula 8. o. t. Szaucsek Géza 5. o. t. Kramer László 7. o. t. Altstádter István 6. o. t. Halász Ferenc 6. o. t. Fülöp György 8. o. t. Dezső József 4. o. t.
Vámosi Arnold 6. o, t. Mező Ignác 7. o. t.
Hirschler Andor 4. o. t.
Füleslabda verseny.
IV. osztály győztes csapata: Bogáty Ferenc, Szvetecz József, Kámár József, Németh Gyula, Rosenberger Béla, Tamás Károly, Rádli Károly, Zsigmondy István, Slosszer László, Voivoda Márton, Tóth Péter, Scbreiber Béla.
III. A), B) combinált csapata: Apáty Árpád, Subics Lajos,\' Dávid Jenő, Szilády Ignác, Szilvái József, Smole Lajos, Singer Imre, Kutor János, Németh Péter, Metzger László, Sabján László Szépudvari László.
Az intézet kiválóbb tornászainak buzdításául, ez évben is bőkezűen kedveskedett nemeslelkii sportbarátaink előkelő gárdája. Dijadományt küldtek 10 koronás aranyban: Dr. Éhn Kálmán orvos ur Csurgóról 1 drb , Dr. Ferency György ügyvéd ur 1 drb., Dr. Bartha József ügyvéd ur 1 drb., Dr. Kreisler József ügyvéd ur 1 drb., Faics Lajos ügyvéd ur 1 drb., báró Szegedy-Ensch Sándor ur 2 drb., Fischer Antal intéző ur 1 drb, Zerkovits Lajos ur 1 drb, Riedl Jenő földbirtokos ur 1 drbot. Dr. Hajdú Gyula ügyvéd ur egy igen szép bronzszoborral jutalmazta a körvivás első helyezettjét. A Tornaegylet 1 drb. ezüst ceruzatartót, értékes töltőtollat, pénztárcát és zsebkést ajándékozott, Prikkel József titkár ur egy ezüst tintatartót küldött, Szekeres Ilonka egy Ízléses írókészletet ezüstből és Szekeres Józsika egy igen helyes dísz-órát ajándékoztak.
Bőkezű adományaikért fogadják leghálásabb köszönetünk nyilvánítását.
Ismételt hálás köszönettel adózunk ez uton is a Tornaegylet agilis vezetőségének, Unger elnökkel, Prikkel titkárral, Dr. Ferency ügyvéddel stb. élén, kik mindent elkövettek a verseny sikere érdekében, úgyszintén a honvéd tisztikarnak, amely a zsűri nehéz tisztjét töltötte be.
IX.
Iskolaorvosi jelentés az 1913/4. tanévről.
Tanuló ifjuságunk egészségi állapota a lefolyt tanévben általában kedvezőnek mondható. A legnagyobb számban könnyebb lefolyású torok- és mandulalobok fordultak elő. A téli és kora tavaszi hónapokban előforduló légzőszervi hurutos megbetegedések is mind enyhe lefolyásúak voltak.
Fertőző betegség 4 esetben volt, ezek is mind enyhe lefolyásúak, teljes gyógyulással végződtek.
Különösebb baleset egy sem fordult elő.
Az iskolai év elején mindazok a tanulók, akik valamely testi fogyatkozásuk miatt a torna és a finomabb kivitelű rajzolás alól felmentésüket kérelmezték, megvizsgáltattak s azok, akiknek egészségi állapota ezt ugy kivánta, a kért felmentést megkapták.
A tanulók törvényszerinti szemvizsgálata két izben megtartatott. Ragályos szembetegség egy tanulónál sem észleltetett.
Az iskola-épület összes helyiségei mindenkor rendben és tisztán tartattak.
A test ápolása, valamint a tisztaság iránt az intézet növendékei fejlett érzéket tanúsítottak.
Az egészségtant a VII. oszt. növendékei heti 1 órában hallgatták.
Dr. Fodor Aladár,
iskolaorvos és egészségtantanár.


X.
Adatok az intézet 1913/14. tanévi történetéhez.
Tanári testület. A tanári testület 14 oki. rendes, 1 rendes hittanár és 3 helyettes tanárból áll. Tanit ezenkívül 5 nem kath. vallástanitó, 1 rendes iskolaorvos, egészségtanár és 1 m. kir. honvédszázados, mint a lövésztanfolyam vezetője. A tanári testület 25 tagból áll, kik közül 11 kegyesrendi pap.
A kegyes-tanitórend kormánya Nádor Béla rendes tanárt 40 évi tanári munkálkodás után nyugalomba helyezte és helyét Madarász Pál rendes tanár foglalta el Vácról. A hiányzó két rendi tanár helyét Bentzik Mihály és Szviezsényi Zoltán világi tanárok töltik be. A kegyes-tanitórend kormánya a város felkérésére Sztranyovszky Ágoston világi tanárt ajánlotta helyettes tanárnak egyévi időtartamra. Egy német rendes tanárra is szükség lett volna, de mivel ilyent nem tudtunk találni, a tanártestület ezen hiányzó tanár óráit helyettesitette.
Az iskolai év lefolyása. A tanulók felvétele julius 1., 2., és 3. továbbá szeptember 1., 2. és 3 napjain történt. A javitó és magánvizsgálatok augusztus 29. és 30-án voltak.
A tanévet ünnepélyes „Veni Sancte"-val szeptember 4-én nyitottuk meg. Istentisztelet után a teljes számmal összegyűlt ifjúság előtt felolvastuk és megmagyaráztuk az iskolai törvényeket. Az előadások szeptember 6-án kezdődtek meg és csakhamar megalakultak a gyakorló-iskola, a gyorsírókor, az ének-és zenekar. A rendkívüli tárgyak tanítása szeptember 12-én vette kezdetét
Valláserkölcsi és fegyelmi állapot. A tanítás mindenkor imádsággal kezdődött és végződött. A róm. kath. ifjúság a téli hónapok kivételével naponkint hallgatott szentmisét, vasárnapon-kint pedig szentbeszédet is. Szentmisével emlékeztünk meg Ő Felségéről névnapján, Erzsébet királynéról halálozási napján, november 19-én és 1. Ferenc királyról, a kegyes-rend jótevőjéről, március 2-án; midőn hazánk nagyjai iránt iskolai ünnepélyen fejeztük ki kegyeletünket minden alkalommal szentmise előzte meg az ünnepélyt.
42
A más vallású ifjak saját lelkészüktől nyertek vallási oktatást és az előirt vallási kötelességeket hittanáruk utasítása szerint végezték.
A fegyelmi szabályokat az év elején minden tanuló, ki először lépett intézetünkbe, kézhez kapta. Az év megnyitása alkalmával az egész ifjúság meghallgatta a tanári kar jelenlétében a fegyelmi szabályok felolvasását, ezenkívül az alsóbb osztályú tanulóknak az osztályfőnökök ismételten felolvasták és megmagyarázták.
Ünnepélyek. Iskolai ünnepélyeink a következők voltak:
1. Ifjtisági hangverseny 1914. január 14-én: 1. Lodoiska Nyitány Cherubinitől. Előadta a főgimn. vonós- és fuvó zenekar. 2. a) Beteg leány, Egressy B.-től ; b) Cigánynők kardala a Tra-viata c. dalműből, Verditől. Énekelte a főgimn. vegyeskar 3 Gavotte, Kőszegi Sándortól. Előadta a főgimn. zenekar. 4. a) A csónakos, Zsasskovvszky K.-től ; b) Vándor föl, Abt F.-től. Énekelte a főgimn vegyeskar. 5. Symphonia, G dur, Haydn Józseftől. Előadta a főgimn. vonós- és fuvó zenekar. 6. Kurucvilágból, szinmű egy felvonásban. Irta: Felix Endre. Rendezte: Báron Pál 8. o. t. Személyek: Jávorka diák, kuruckém, Nagy Győző 8. o. t. Heiszter, labancgenerális, Mikula Szigfrid 8. o. t. Schäfer, labanchadnagy. Székely Vilmos 7. o. t. Balogh, kuruchadnagy, Maii-Pál 8. o. t. Szepi, Heiszter szolgája, Supka-Perenc 8. o. t. Labanc-őrök: Szabados István, Vlasits József, Mátyás János. Berger Egon 7. o. t. Kuruc vitézek : Horváth Gyula, Barabás Kálmán, Polecz Nándor, Németh János 8. o. tanulók. Három cigány: Németh József 8. o. t., Kovács Miksa 7. o. t. és Babics József 6.
0. tanulók.
2. Calasanzi szent József tiszteletére 1914. február hó 2-án:
1. I. Leonore nyitány, Beethoven-től. Előadta a főgimn. vonós-és fuvó zenekar. 2. Dombtetőn. Kreutzertől. Énekelte a főgimn. vegyeskar 3. a) Air, b) Sicilienne. Kőszegi Sándortól. Előadta a főgimn. vonóskar. A. Calasanzi Szt. József iskolájáról, felolvasta Hársing István k. r. tanár. 5. Szeress ! Beethoven-től. Énekelte a főgimn. vegyeskar. 6. Isten dicsősége. Beethoven-től. Énekelte a főgimn. vonás és fuvó zenekar kisérete mellett a főgimnáz. vegyeskar. 7. Calasanzi Szt. József álma. Irta Rátkai-Radics Kálmán. Szavalta Nagy Győző 8. o. t. Zongorán kisérte Supka Ferenc 8. o. t. (saját szerzemériye) élőképpel. Calasanzi Szent József : Bosnyák Andor 8. o. t. Tanítványai : Fábián Gyula í. o. t., Fendler János I. o. t., Harsay László I. o. t., Lányi László 1.
0. t. Vonósnégyes és vegyeskar kísérettel. 8. I. Symphonia. Beethoven-től. Élőadta a fögim. vonós és fuvó zenekar.
3. Az 1848. március 15-ike emlékére 1914. március 15-én.
1. Hymnus, énekelte a főgimn. énekkar. 2. Elnöki megnyitó. Tartotta Horváth Pál 8. o. t. 3. Honfidal. Énekelte a főgimn. énekkar. 4. A vén cigány. Farkas I.-től, szavalta Fülöp József 8. o. t. 5. Március 15. Irta és felolvasta Vécsey Elemér 8. oszt. tan.
43
6. Hertelendy induló. Énekelte a főgimn. énekkar. 7. Dal egy szolganépről Nagy L.-tól, szavalta Nagy Győző 8. oszt. tan. 8. Bezáró beszéd. Tartotta Supka Ferenc 8. oszt. tan. 9. Szózat. Énekelte a főgimn. énekkar.
Hivatalos látogatás. A tanker. kir. főigazgató, nagyságos és főtiszt. Kárpáti Kelemen premontrei kanonok az 1913. október 20—25. napján végezte hivatalos látogatását. Látogatása befejeztével október 25-én a tanári karral tanácskozást tartott, amikor ezen látogatása alkalmával szerzett tapasztalatait közölte a testűlet tagjaival.
Ujabb iskolai alapítványok. Péller Pál veszprémi apátkanonok az 1900. évben 800 koronát tett le alapitvanyul iskolánk tanulói számára azon igerettel, hogy ezt még növelni fogja. Az ifjúság szeretetétől sarkalva Ígéretének megfelelőleg a folyó tanévben ezen régebbi alapítványát 1200 koronával 2000 koronára egészítette\' ki Zimmermann Gusztáv iskolánk növendéke, majd tanára az 1913. év január 19-én rövid betegség után 29 éves korában meghalt. Édesatyja, Zimmermann Gusztáv déli vasúti felügyelő egyetlen fiának emlékét megakarván örökíteni 1913. év augusztus 1-én 400 koronás alapítványt tett iskolánk szegény-sorsú tanulói számára.
Fogadják ezen nemes tettükért az iskola és a tanulók leghálásabb köszönetét.
Örömmel említhetjük meg, hogy az intézet régibb növendékei, midőn ifjúkori barátságuk felelevenítése és mintegy szorosabbá tevése végett hosszabb idő elteltével összegyűlnek, szeretettel keresik fel ama intézetet, ahol alapot nyertek az élet küzdelmeire és további tanulmányaik fejlesztésére. így, ez évben 1913. julius 6-án az intézet volt növendékei közül, kik az 1893. évben tették le az érettségi vizsgálatot, meglátogatták az intézetet : Dr. Burkovits Kálmán orvos Somogyvár, dr. Havas Hugó ügyvéd Nagykanizsa, Kárbuczky Károly plébános Miklósi, Koro-nya Lajos jegyző Alsók, Kripics Lajos vasúti főellenőr Budapest, Mantuano Jenő máv. osztálymérnök Torontálszentmiklós, Páhor Károly postaigazgatósági titkár Pozsony, Stefaics Aladár esperesplébános Somogycsurgó.
A tanári testület társadalmi működése:
Horváth György igazgató, Nagykanizsa város képviselő testületének választott tagja, a nagykanizsai kath. legényegyletnek, az írod. és műv. körnek, a templomépitő bizottságnak elnöke, az áll. elemi és polg. iskolák gondnokságának tagja.
László József tanár, a nagykanizsai tornaegylet művezetője.
Lukács József tanár, a nagykanizsai kath. legényegylet alelnöke, több előadást tartott a kath. legényegyletben korszerű témák cimén.
Pfeifer P. Elek tanár, a ker. jótékony nőegylet titkára. Felolvasást tartott az írod. és műv. körben az ujabb tájképfestészet cimen.
44
A tanévetzáró vizsgálatok. A 8. osztály évvégi vizsgálatait május 8, 11, 13 és 15-én, az 1—7. osztályét pedig junius 16—23. napjain tartottuk. A róm. kath. tanulók vallástani vizsgálatain nagyságos és főtiszt. Csóthi Géza murakereszturi apát, mint püspöki biztos elnökölt. Az érettségi Írásbeli vizsgálatok május 18., 19. és 20.. szóbeliek junius 2—6. napjain voltak Burián János tanker. c. főigazgató, az aradi kir. kath. főgimnázium igazgatójának elnöklete alatt. A magánvizsgálatokat május 8—9. és junius hó 12. és 13. napjain tartottuk.
A tanévet junius 29-én „Te Deum"-al fejeztük be.
XI.
Az intézethez kötött alapítványok törzskönyvi lapjai.
Szaiay József volt keszthelyi plébános jutalomdíjalapitványa.
Az alapítólevél kelt Nagykanizsán, 1914. április 9-én.*
Eredeti tőke, mely az intézet által kézhezvétetett: egy drb 8530. számú, az alapítvány nevére kötményezett 1000 (egyezer) korona névértékű 4°/o-al kamatozó magyar papirjáradék kölcsön-kötvény és a Nagykanizsai takarékpénztár LXVII. számú betéti könyvébe (lapszám 39201, folyószám 40087.) gyümölcsöztetésre elhelyezett 16 (tizenhat) korona és 49 fillér készpénz.
Ha idők folyamán a 16 (tizenhat) korona és 49 fillér takarékpénztári készpénz, mely a kötvényvásárlás után maradt fenn, 100 (egyszáz) koronára felnövekedik, ezen összeg az alapítványhoz csatoltatik és annak részét képezi.
A kamatok minden évben a nagykanizsai kath. főgimnázium egy róm. kath. vallású, jó magaviseletű és szorgalmú tanulója jutalmazására fordítandók.
A jutalom odaítélésének joga az intézet igazgatóját és tanári karát illeti.
• Az alapítványi összeg az igazgató kezelése alatt van.
A kamatokat az intézeti igazgató van jogosítja felvenni a m. kir. adóhivataltól, illetőleg bármely más helyről, ahol az alapítvány gyümölcsözőleg elhelyezve leend.
* A jóváhagyás még nem érkezett le.
46
2.
Tarródy Mihály volt zákányi plébános jutalomdíj alapítványa.
Az alapitó levél kelt Nagykanizsán, 1914. április hó 9-én*
Eredeti tőke, mely az intézet által kézhezvétetett: egy drb 7204. számú, az alapítvány nevére kötményezett, 100 (egyszáz) korona névértékű 4%-kal kamatpzó magyar papirjáradék kölcsön-kötvény és a Nagykanizsai takarékpénztár LXVIII. számú betéti könyvébe (lapszám 39206, folyószám 40082.) gyümölcsözőleg elhelyezett 1 (egy korona) 41 fillér készpénz.
Ha idők folytán az 1 (egy) korona és 41 fillér takarékpénztári betét, mely a kötvényvásárlás után maradt fenn, 100 (egyszáz) koronára felnövekedik, ezen összeg is az alapítványhoz csatoltatik és annak részét képezi.
A kamatok minden évben a nagykanizsai kath. főgimnázium egy róm. kath. vallású, jó magaviseletű és szorgalmas tanulójának adandók.
A jutalom odaítélésének joga az intézet igazgatóját és tanári karát illeti.
A kamatokat az intézeti igazgató van jogosítva felvenni a m. kir. adóhivataltól, illetőleg bármely más helyről, ahol az alapítvány gyümölcsözőleg elhelyezve leend.
Az alapítványi összeg az igazgató kezelése alatt van.
* A jóváhagyás még nem érkezett le.
47
3.
/
Plihál Ferenc volt nagykanizsai kir. közjegyző jutalomdíj
alapítványa.
Az alapítólevél kelt Nagykanizsán, 1914. április 9-én.*
Eredeti tőke, mely az intézet által kézhezvétetett: egy drb. 8537. számú, az alapítvány nevére kötményezett 400 (négyszáz) korona névértékű 4%-kal kamatozó magyar járadékpapir kölcsön kötvény és a nagykanizsai takarékpénztár LXVIII. száma betéti könyvébe (lapszám 39203, folyószám 40089.) gyümölcsöztetésre elhelyezett 6 (hat) korona és 52 fillér készpénz.
Ha idők folytán a 6 (hat) korona és 52 fillér takarékpénztári betét, mely a kötvényvásárlás után maradt fenn, 100 (egyszáz) koronára felnövekedik, ezen összeg is az alapítványhoz csatoltatik és annak részét képezi.
A kamatok minden évben azon tanulónak adandók, ki az érettségi vizsgálaton legszebb feleletet adott a magyar irodalom és történelemből.
A jutalom odaítélése az érettségi vizsgáló bizottságot illeti.
A kamatokat az intézeti igazgató van jogosítva felvenni a m. kir. adóhivataltól, illetőleg bármely más helyről, ahol az alapítványi tőke gyümölcsözőleg elhelyezve leend.
Az alapítványi összeg az igazgató kezelése alatt van.
* A jóváhagyás még nem érkezett le.
48
4.
Pap János kegyesrendi főgimnáziumi igazgató alapítványa.
Az alapítólevél kelt Nagykanizsán, 1914. április 9-én.*
Eredeti tőke, mely az intézet által kézhez vétetett egy drb. 8541. számú, az alapítvány nevére kötményezett, 400 (négyszáz) korona névértékű 4%-kal kamatozó magyar papirjáradék kölcsön kötvény és a Nagykanizsai takarékpénztár LXV1II. számú betéti könyvébe (lapszám 39207, folyószám 40093). gyümölcsöztetésre elhelyezett 14 (tizennégy) korona és 60 fillér készpénz.
Ha idők folytán a 14 (tizennégy) korona és 60 fillér takarékpénztári készpénz, mely a kötvény vásárlás után maradt fenn, 100 (egyszáz) koronára felnövekedik, ezen összeg is az alapítványhoz csatoltatik és annak részét képezi.
Az alapítvány kamatai minden évben a nagykanizsai kath. főgimnázium Gyakorló iskolája (ifj. önképzőkör) vezetősége által kitűzött pályamunka jutalmazására fordítandók.
A jutalom odaítélésének joga a főgimnáziumi Gyakorló iskola vezetőjét és az általa bírálóknak felkért tanári bizottságot illeti.
Á kamatokat az intézeti igazgató van jogosítva felvenni a m. kir. adóhivataltól, illetőleg bármely más helyről, a hol az alapítvány gyümölcsözőleg elhelyezve leend.
Az alapítványi összeg az igazgató kezelése alatt van.
* A jóváhagyás még nem érkezett le.
49
5.
Groszmann Ignác, kegyesrendi tanár emlékére tisztelői által tett jutalomalapitvány.
Az alapítólevél kelt Nagykanizsán, 1914. április 9-én*
Eredeti tőke, mely az intézet által kézhez vétetett: egy drb. 7203. számú, az alapítvány nevére kötményezett, 300 (háromszáz) korona névértékű 4%-kal kamatozó magyar papirjáradék kölcsön-kötvény és a Nagykanizsai Takarékpénztár LXVIII. számú betéti könyvébe (lapszám 39202. folyószám 40038.) győmölcsözőleg elhelyezve 4 (négy) korona és 04 fillér készpénz.
Ha idők folytán a 4 (négy) korona 04 fillér takarékpénztári betét készpénz, mely a kötvényvásárlás után maradt fenn, 100 (egyszáz) koronára felnövekedik, ezen összeg is az alapítványhoz csatoltatik és annak részét képezi.
Az alapítványi vagyon évi kamatait minden évben a nagykanizsai kath. főgimnázium ama tanulója kapja, ki jó magaviselet mellett az ének tanulásában leginkább kitűnik a tanulók közül.
A jutalom odaítélésének joga az énnekkar vezetőjének előterjesztése után az intézet igazgatóját és tanári karát illeti.
Az alapítványi összeg az igazgató kezelése alatt van.
A kamatokat az intézeti igazgató van jogosítva felvenni a m. kir. adóhivataltól, illetőleg bármely más helyről, ahol az alapítvány gyümölcsözőleg elhelyezve leend.
* A jóváhagyás még nem érkezett le.
4*
50
6.
Ifj. Fesselhofer József jutalomdíj alapítványa.
Az alapítólevél kelt Nagykanizsán, 1914. április 9-én.*
Eredeti tőke, mely az intézet által kézbevétetett: egy drb. 8540. számú, az alapítvány nevére kötményezett, 200 (kettőszáz) korona névértékű 4°/o-kal kamatozó magyar papirjáradék kölcsön-kötvény és a Nagykanizsai Takarékpénztár LXV1II. számú betéti könyvébe (lapszám 39208., folyószám 40094.) gyümölcsöztetésre elhelyeztetett 3 (három) korona és 17 készpénz.
Ha idők folytán 3 (három) korona és 17 fillér takarékpénztári készpénz, mely a kötvényvásárlás után maradt fenn, 100 (egyszáz) koronára felnövekedik, ezen összeg is az alapítványhoz csatoltatik és annak részét képezi.
A kamatok minden évben junius 14-én egy, a nagykanizsai kath. főgimnáziumban járó, nagykanizsai róm. kath. vallású, iparos szülőktől származó jómagaviseletü és szorgalmas tanulónak adandók.
A jutalom odaítélésének joga az intézet igazgatóját és tanári karát illeti.
Az alapítványi összeg az igazgató kezelése alatt van.
A kamatokat az intézeti igazgató van jogosítva felvenni a m. kir. adóhivataltól, illetőleg bármely más helyről, ahol az alapítvány gyümölcsözőleg elhelyezve leend.
* A jóváhagyás még nem érkezett le.
51
7.
Ebenspanger Lipót jutalom alapítványa.
Az alapítólevél kelt Nagykanizsán, 1914. április 9-én.*
Eredeti tőke, mely az intézet által kézhezvétetett: egy drb. 8538. számú az alapítvány nevére kötményezett 400 (négyszáz) korona névértékű 4%-kal kamatozó magyar papirjáradék kölcsön kötvény és a Nagykanizsai takarékpénztár LXVIII. számú betéti könyvébe (lapszám 39204, folyószám 40090) gyümölcsöztetésre elhelyezett 6 (hat) korona és 52 fillér készpénz.
Ha idők folytán a 6 (hat) korona és 52 fillér takarékpénztári készpénz, mely a kötvényvásárlás után maradt fenn, 100 (egyszáz) koronára felnövekedik, ezen összeg is az alapítványhoz csatoltatik és annak részét képezi.
A kamatok minden évben a nagykanizsai kath. főgimnázium Gyakorló iskola céljaira fordítandók olyképpen, hogy azokkal a Gyakorló iskola vezetősége által kitűzött pályázati munka jutalmazandó.
A jutalom odaítélésének joga a főgimnáziumi Gyakorló iskola vezetőjét és az általa bírálóknak felkért tanári btzottságot illeti.
Az alapítványi összeg az igazgató kezelése alatt van.
* A jóváhagyás még nem érkezett le.
52
8.
Hirsch Adolf jutalomdíj alapítványa.
Az alapítólevél kelt Nagykanizsán, 1914. április 9-én*
Eredeti tőke, mely az intézet által kézhezvétetett: egy drb. 8539. számú, az alapítvány nevére kötményezett 200 (kettőszáz) korona névértékű 4°/o-kal kamatozó magyar papirjáradék kölcsön kötvény a Nagykanizsai takarékpénztár LXVIII. számú betéti könyvébe (lapszám 39205, folyószám 40091.) gyümölcsö-zőleg elhelyezett 3 (három) korona és 17 fillér készpénz.
Ha idők folytán a 3 (három) korona és 17 fillér takarékpénztári készpénz, mely a kötvényvásárlás után maradt fenn, 100 (egyszáz) koronára felnövekedik, ezen összeg is az alapit-ványhoz csatoltatik és annak részét képezi.
A kamatok minden évben a nagykanizsai kath. főgimázium egy jómagaviseletü és szorgalmas tanulójának jutalmazására fordítandók.
A jutalom odaítélésének joga az intézet igazgatóját és tanári karát illeti.
A kamatokat az intézeti igazgató van jogosítva felvenni a m. kir. adóhivataltól, illetőleg bármely más helyről, ahol az alapítvány gyümölcsözőleg elhelyezve leend.
Az alapítványi összeg az igazgató kezelése alatt van.
* A jóváhagyás még nem érkezett le.
53
9.
Jókai Mór alapitvány.
Az alapitó levél kelt 1894. évi junius 16-án; jóváhagyatott: a vallás- és közoktatásügyi m. kir. minisztériumnak 1896. évi augusztus 19-én 40400. szám alatt kelt rendeletével.
Az eredeti tőke: a Nagykanizsai takarékpénztár r. t. 62. sz. betéti könyvében (lapszám 3632, folyószám 37213.) gyümölcsöz-tetésre elhelyezett 503 (ötszázhárom) korona és 42 flill. készpénz.
Az alapítványi tőke kamatai minden évben a főgimnáziumi tanári kar által kitűzött irodalmi pályamunka jutalmazására fordítandók. E jutalomdíj kiadása abban az esetben elmaradhat, ha a beérkezett munkák között egy sincs olyan, mely a kitűzött műfajnak megfelel. Ez esetben a kiadatlan jutalom a következő iskolai évben egy második pályamunka díjazására fordítandó.
Ezen jutalomdijra csakis a nagykanizsai kath. főgimnázium V—VIII. osztályának nyilvános rendes tanulói nyújthatnak be pályamunkát.
A jutalomdíj odaítélésének joga a tanári karból összeállított biráló bizottságot illeti.
Az alapitvány kamatait a főgimnázium igazgatója jogosult felvenni a Nagykanizsai takarékpénztár r. t. pénztárától.
Az alapítványi összeg a főgimnáziumi igazgató kezelése alatt van.
54
10.
A Nagykanizsai takarékpénztár r. t. 50 éves fennállásának emlékére tett jutalomdíj alapítványa.
Az alapító levél kelt Nagykanizsán, 1896. április 11-én; jóváhagyatott: a vallás- és közoktatásügyi m. kir. minisztériumnak 1896. évi szeptember 18-án 35929. szám alatt kelt rendeletével.
Alapítványi tőke: 2000 (kettőezer) korona, melyet az alapítványt tevő Nagykanizsai takarékpénztár r. t. a betéteknek meg-felelőleg gyümölcsözőleg kezel saját intézetében.
A kamatok minden évben a nagykanizsai kath. főgimnázium egy szegénysorsu, szorgalmas, jómagaviseletü és nagykanizsai illetőségű tanulójának jutalmazására, illetve segélyezésére fordítandók.
A jutalom odaítélésének joga a főgimnázium tanári karát
illeti.
A kamatokat a főgimnáziumi igazgató előterjesztésére az alapitó Nagykanizsai takarékpénztár fizeti ki minden év julius 1-én a jutalmazottnak.
Az alapítványi összeg az alapitó Nagykanizsai takarékpénztár r. t. kezelése alatt van.
55
11.
Gelsei Gutmann Vilmos alapítványa.
Az alapító levél kelt Nagykanizsán, 1896. március 15-én; jóváhagyatott: a vallás- és közoktatásügyi m. kir. minisztériumnak az 1896. évi november 19-én 59419. szám alatt kelt rendeletével.
Eredeti tőke: a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank nagykanizsai fiókjánál (I. számú törzskönyv, 247. sz.) gyümölcsöztetésre elhelyezett 2000 (kettőezer) korona.
Ezen alapítványi tőke évi kamatai minden évben a nagykanizsai kath. főgimnázium egy jómagaviseletü és kiváló szorgalmú tanulójának adandók jutalmul valláskíilömbség nélkül.
A jutalom odaítélésének joga a főgimnázium igazgatóját és tanári karát illeti.
Az alapítványi tőke kamatainak felvevésére a főgimnázium igazgatója jogosult a Pesti magyar kereskedelmi bank nagykanizsai fiókja pénztáránál.
Az alapítvány a főgimnázium igazgatójának kezelébe alatt van.
56
12.
Karczag Béla alapítványa.
Az alapítólevél kelt Nagykanizsán, 1897. év május 7-én; jóváhagyatott: a vallás- és közoktatásügyi m. kir. minisztériumnak az 1898. évi január hó 21-én 2194. sz. alatt kelt rendeletével.
Eredeti tőke, mely az intézet által kézhezvétetett: a Nagykanizsai Bankegyesület r. t. 583. számú betéti könyvére (folyószám 7342., lapszám 308. és 385.) gyümölcsöztetésre elhelyeztetett 400 (négyszáz) korona.
Az alapítvány évi kamatai a nagykanizsai kath. főgimnázium egy szegény, jómagaviseletii és sztírgalmas tanulójának adandók minden évben valláskülömbség nélkül jutalmul.
A jutalom odaítélésének joga az intézet igazgatóját és tanári karát illeti.
A kamatokat az intézet igazgatója van jogosítva felvenni a Nagykanizsai Bankegyesület r. t. pénztárától.
Ezen alapítványi összeg az intézet igazgatójának kezelése alatt van.
57
13.
Karczag István alapítványa.
Az alapitólevél kelt Nagykanizsán 1897. év május hó 7-én; jóváhagyatott: a vallás- és közoktatásügyi m. kir. minisztériumnak az 1898. év január 21-én 2194. szám alatt kelt rendeletével.
Eredeti tőke, mely az intézet által kézhezvétetett: a Nagykanizsai Bankegyesület r. t. 583. számú betéti könyvére (folyószám 7342., lapszám 308. és 385.) gyiimölcsöztetésre elhelyezett 400 (négyszáz) korona.
Az alapítvány évi kamatai a nagykanizsai kath. főgimnázium egy szegény, jómagaviseletíi és szorgalmas tanulójának adandók minden évben valláskülömbség nélkül jutalmul.
A jutalom odaítélésének joga az intézet igazgatóját és tanári karát illeti.
A kamatokat az intézeti igazgató van jogosítva felvenni a Nagy kan izai Bankegyesület r. t. pénztárától.
Ezen alapítványi összeg az intézet igazgatójának kezelése alatt van.
58
14.
Elek Lipót-féle 500 koronás alapítvány.
Az alapítólevél kelt Nagykanizsán, 1901. evi május hó 28-án; jóváhagyatott: a vallás- és közoktatásügyi m. kir. minisztériumnak 1901. évi augusztus hó 1-én 48118 szam alatt kelt rendeletével.
Eredeti tőke: egy drb. 500 (ötszáz) korona névértékű m. kir. 4%-ot kamatozó koronajáradékkötvény.
A kamatokat\' felváltva egyik évben a nagykanizsai felső kereskedelmi iskola, a másik évben a nagykanizsai főgimnázium egyik szegénysorsu, szorgalmas és jómagaviseletü tanulója kapja.
Az alapítvány kamataiban azon tanuló részesül, kit a Nagykanizsai Casino választmánya a nevezett tanintézetek igazgatója által minden év május hónapjában ajánlott három növendék közül kijelöl.
A Nagykanizsai Casino május hó végén vagy junius hó elején tartandó választmányi ülésén alapszabályszerüleg hozandó határozattal kézbesiti az alapítvány kamatait minden évben az illető tanintézetek igazgatóinak.
Az alapítvány a Nagykanizsai Casino kezelése alatt van.
59
15.
„Barátság alapja."
Az alapítólevél kelt Nagykanizsán, 1903. év február 16-án; jóváhagyatott: a vallás- és közoktatásügyi m. kir. minisztériumnak 1903. évi márczius 18-án 16524. sz. alatt kelt rendeletével.
Az eredeti tőke, mely az intézet által kézhevétetett: egy darab 8541. számú, az alapítvány nevére kötményezett, 200 (kettőszáz) korona névértékű 4°/o-kal kamatozó magyar papir-járadék kötvény és a Nagykanizsai Takarékpénztár r. t. XXXXV11I. (lapszám 28423., folyószám 29309.) és LXVIII. számú betéti könyvére gyümölcsözőleg elhelyezett 104 (egyszáznégy) korona és 14 fillér készpénz.
Az alapítvány kamatait a nagykanizsai kath. főgimnázium azon szegénysorsu, VII. vagy VIII. osztályú tanulója kapja jutalmul, ki a hittanból vagy magyar nyelvből és irodalomból kiváló szorgalmat és előmenetelt tanusit, de ugy, hogy egyik évben a hittanból, a másik évben a magyar irodalom tanulásában kifejtett szorgalom jutalmaztassák. A nagykanizsai illetőségű tanuló elsőbbségi igénnyel bir:
Az adományozási jog az intézet tanári karát illeti.
Az alapítvány évi kamatait a főgimnázium igazgatója jogosult felvenni a m. kir. adóhivataltól, illetőleg a Nagykanizsai Takarékpénztár r. t. pénztárától.
Az alapítvány a főgimnázium igazgatóságának kezelése alatt van.
60
16.
Nagykanizsa város által Csengery Antal nevére tett alapítványa.
Az alapitó levél kelt Nagykanizsán, 1902. február 28-án; jóváhagyatott: a vallás- és közoktatásügyi m. kir. minisztériumnak 1904. évi junius hó 5-én 46006. sz. alatt kelt rendeletével.
Alapítványi tőke: 1000 (egyezer) korona.
Nagykanizsa r. t. város házipénztárában 832 korona és 01 fillér kezeltetett Csengery-alap néven. Nagykanizsa r. t. város közgyűlése 94/jkv. 901. sz. a. határozatával elrendelte, hogy ezen összeg mindaddig kamatoztassák, mig kamataival együtt 1000 (egyezer) koronára növekedik. Ezen 832 koronát és 01 fillért Nagykanizsa r. t. város közönsége 1902. évi szept. hó 15-én tartott közgyűlésében 92/jkv. sz. a. határozattal a kamatokkal együtt 1000 (egyezer) koionára növelte.
A kamatok minden évben egy, a nagykanizsai kath. főgimnáziumba járó jómagaviseletii, szorgalmas és nagykanizsai illetőségű tanulónak adandók jutalmul.
Ezen jutalomdíj adományozásának joga Nagykanizsa r. t. város tanácsát illeti; a tanári kar junius első felében három tanulót ajánl a városi tanácsnak, ki ezek közül egynek adományozza a kamatokat.
A kamatokat a városi tanács utalványozása után az igazgató veszi fel Nagykanizsa r. t. város pénztáránál.
Az alapítványt Nagykanizsa rend. t. város kezeli az 1886. évi XXII. t. c. 147. §-a értelmében.
61
17.
Péller Pál veszprémi apátkanonok jutalomdíj alapítványa.
Az alapítólevél kelt Nagykanizsán, 1914. március 6-án.* Eredeti tőke, a Nagykanizsai Takarékpénztár r. t. XXXXVI1I. számú, (lapszám 28207., folyószám 29093.) betéti könyvében gyömölcsözőleg elhelyezett 2000 (kettőezer) korona.
Az alapítvány évi kamatai minden évben a nagykanizsai kath. főgimnázium egy oly V.—VIII. osztályú róm. kath. vallású tanulójának adandók jutalmul, ki példás magaviseletben és vallásos buzgóságban a tanuló ifjúság közül kiválik.
Az alapítványi vagyon kamatai odaítélésének joga a főgimnázium igazgatóját és tanári karát illeti
Az alapítvány évi kamatainak felvételére a Nagykanizsai Takatékpénztár r. t. pénztárától vagy bármely más helyről, ahol az alapítványi tőke gyümölcsözőleg elhelyezve leend, a nagykanizsai kath. főgimnázium igazgatója jogosult.
Az alapítvány a főgimnázium igazgatója kezelése alatt van.
* A jóváhagyás még nem érkezett le.
62
18.
Nagykanizsa város közönsége által létesített Deák Ferenc ösztöndij-alapitvány.
Az alapítvány kelt 1908. év április 1-én; jóváhagyatott: a vallás és közoktatásügyi m. kir. minisztériumnak 1909. év febr. hó 25-én 17025. szám alatt kelt rendeletével.
Eredeti tőke: a Zalavármegyei Gazdasági Takarékpénztár r. t. 2265/232. számú betétkönyvében gyümölcsöztetésre elhelyezett 5000 (ötezer) korona.
Az alapítványi vagyon évi kamata egy a nagykanizsai kath. főgimnázium V—VIII. osztályában járó nagykanizsai születésű és lakós, családi és társadalmi állását vagyoni állapotával mérlegelve segélyezésre jogosult, jeles előmenetelii rendes tanulónak adatik, mint ösztöndij A kamat élvezése mindaddig tart, mig az egyszer élvezetre jogosított a nagykanizsai kath. főgimnáziumban tanul, tehát a VIII. osztály bevégzésével megszűnik.
Az adományozási jog Nagykanizsa város tanácsáé. A városi tanács által kibocsátott előzetes pályázati hirdetmény után a tanári kar az V—VIII. osztályú pályázók közül hármat kijelöl és a városi tanács az ösztöndijat ezek közül egynek adományozza.
Az alapítványt Nagykanizsa r. t város kezeli.
A kamatokat kellőleg bélyegzett nyugtára a tanuló maga veszi fel Nagykanizsa város pénztáránál.
63
19.
Blau Pál jutalomdij-alapitványa.
Az alapitó levél kelt 1905. év szeptember 9-én; jóváhagyatott: a vallás- és közoktatásügyi m. kir. minisztériumnak 1906. évi junius hó 31-én 6650. szám alatt kelt rendeletével.
Eredeti tőke: Nagykanizsa r. t. város letétpénztárában 138/898. tétele alatt elhelyezett 200 (kettőszáz) korona.
A kamatok a nagykanizsai kath. főgimnázium egy jómaga-viseletii tanulójának adandók valláskiilömbség nélkül taneszközök beszerzésére.
Az adományozási jog Nagykanizsa r t. város tanácsát illeti; az intézeti igazgató junius első felében három tanulót terjeszt a városi tanács elé, ki ezek közül egynek adományoza a kamatokat.
A kamatokat a városi tanács utalványozása után az igazgató veszi fel Nagykanizsa r. t. város pénztáránál.
Az alapítványt Nagykanizsa r. t. város letétpénztára kezeli.
64
20.
A Délzalai Takarékpénztár r. t. Nagykanizsán által létesített Eperjesy Sándor iskola-alapítványa.
Az alapítólevél kelt Nagykanizsán, 1910. junius 2-án; jóváhagyatott: a vallás- és közoktatásügyi m. kir. minisztériumnak 1910. évi december 14-én 128353. szám alatt kelt rendeletével.
Az eredeti 10000 (tízezer) korona tőkét az alapító Délzalai Takarékpénztár r. t. II. főkönyvének 273. lapján kezeli. Ezen alapítványi tőkét a Délzalai Takarékpénztár r. t. saját pénztárában visszahagyta és ennélfogva a nevezett takarékpénztár ezzel tartozik mégis oly módon, hogy a tőkét kifizetni nem köteles és csak a 4°/o-os kamatot fizeti ki.
Az alapítványi vagyon 4%-os évi kamatai fele részéből két jutalom adandó felekezeti külömbség nélkül minden év május 31-én vagyis néhai Eperjesy Sándor elhalálozásának évfordulóján, a nagykanizsai kath. főgimnázium két oly szegénysorsu, jó magaviseletű és legalább jó előmeneteli! tanulójának, kik 1. az V—VIII. osztály valamelyikébe járnak, 2. nagykanizsai illetőségűek vagy ilyenek nem létében, 3. zalamegyei, vagy ilyenek nemlétében, 4. bármily illetőségűek.
A jutalomra érdemes tanulók kiválasztása és közöttük a jutalom kiosztása a főginmázium igazgatójára bízatott, mégis olyképen, hogy a jutalmazandók a jutalomban egyenlő arányban részesüljenek.
Az alapítványt maga az alapító Délzalai Takarékpénztár r. t. kezeli.
A Délzalai Takarékpénztár igazgatósága az alapítványi vagyon 4°/o évi kamatainak vagyis 400 koronának fele részét, számszerint 200 koronát évenkint oly időben küldi meg a főgimnázium igazgatóságának, hogy azt minden év május 31-én vagyis néhai Eperjesy Sándor elhalálozása napjának évfordulóján ki lehessen osztani.
65
23.
Lengyel Lajos városi főjegyző jutalomdij-alapitványa.
Az alapító levél kelt Nagykanizsán, 1908. év augusztus hó 24-én; jóváhagyatott: a vallás- és közoktatásügyi m. kir. minisztériumnak 1909. évi október hó 7-én 94525. szám alatt kelt rendeletével.
A 2500 (kettőezerötszáz) korona alapítvány tőkét az alapítványt tevő Nagykanizsa r. t. város kezeli az 1886. évi XXII. t.-c. 147 §-a értelmében.
Az alapítvány évi kamatai jutalomdijul egy, a nagykanizsai kath. főgimnáziumba járó oly fiúgyermeknek adandók, a ki Nagykanizsa r. t. város valamely tisztviselőjének gyermeke és a ki jómagaviseletii és előmenetelii. Ha a városi tisztviselők gyermekei közül megfelelő tanuló nem volna, a jutalomdíj bármely városi alkalmazott érdemes tanuló fiának is ugyanilyen feltételek mellett kiadható.
Az adományozási jog Nagykanizsa r. t. város tanácsát illeti; az intézeti igazgató junius első felében a tanári kar javaslata alapján három tanulót terjeszt a város tanács elé, ki ezek közól egynek adományozza a kamatokat.
A kamatokat a városi tanács utalványozása után a főgimnázium igazgatója veszi fel Nagykanizsa r. t. város pénztáránál.
Az alapítványt Nagykanizsa r. t. város kezeli.
66
24.
Hám József emlékére volt tanítványai által tett jutalomdij-
alapitvány.
Az alapítólevél kelt Nagykanizsán, 1913. év augusztus hó 1-én; jóváhagyatott a vallás- és közoktatásügyi m. kir. minisztériumnak az 1913. évi december hó 18-án 171388/913. VlII/a szám alatt kelt rendelerével.
Eredeti tőke, mely az intézet által kézhezvétetett: a Délzalai takarékpénztár r. t. 26. számú betéti könyvébe (folyószám 22095, lap 472.) gyümölcsöztetésre elhelyezett 220 (kcttőszázhusz) korona.
Ezen alapítvány évi kamatai minden tanév végén oly sze-génysorsu 8-ik osztályú tanuló kapja, ki a magyar irodalomban á legjártasabb.
A jutalom odaítélésének joga a főgimnázium igazgatóját és a magyar irodalom tanárát illeti.
A kamatokat a főgimnázium igazgatója van jogosítva felvenni a Délzalai takarékpénztár r. t. pénztáránál.
Az alapítványi összeg a főgimnáziumi igazgató kezelése alatt van.
67
25.
A nagykanizsai főgimnáziumban 1886-ban érettségi vizsgát tett ifjaknak néhai Hám József kegyesrendi tanár emlékére
tett alapítványa.
Az alapítólevél kelt Nagykanizsán, 1913. május hó 2-án: jóváhagyatott: a vallás- és közoktatásügyi m. kir. minisztériumnak az 1913. év julius hó 1-én 10442. szám alatt kelt rendeletével.
Eredeti tőke, mely az intézet által kézhezvétetett: a Nagykanizsai takarékpénztár LXII. számú betéti könyvében (lapszám 36354, folyószám 37240.) van gyümölcsözőleg elhelyezve, 500 (ötszáz) korona.
Az alapítványi összeg évi kamatai a nagykanizsai kegyesrendi főgimnáziumban érettségi vizsgálatot tett ifjak közül annak adandók jutalmul, ki a magyar nyelv és irodalomból a legszebb feleletet adja
Az alapítvány évi kamatai odaitélésének joga a nagykanizsai kath. főgimnázium mindenkori érettségi vizsgáló bizottságát illeti.
A nagykanizsai kath. főgimnázium igazgatósága jogosult az alapítványi összeg kamatait a Nagykanizsai takarékpénztárból illetőleg bármely más helyről, hol az alapítványi tőke gyümölcsözőleg elhelyezve leend, felvenni.
Az alapítványi összeg a főgimnáziumi igazgató kezelése alatt van.
68
26.
Zimmermann Gusztávnak, Zimmermann Gusztáv nagykanizsai főgimnáziumi tanár emlékére tett alapítványa.
Az alapítólevél kelt Budapesten, 1913. év augusztus hó 1-én; jóváhagyatott: a vallás- és közoktatásügyi m. kir. minisztériumnak 1914. évi január hó 27-én 200024/1913. szám alatt kelt rendeletével.
Eredeti tőke, mely az intézet által kézhezvétetett: a Délzalai takarékpénztár 32. számú betéti könyvre (folyószám 26577, lapszám 277.) gyümölcsözőleg elhelyezett 400 (négyszáz) korona.
Az évi kamatok nagykanizsai kath. főgimnázium tanulói közül azon szegénysorsu vasutas szülők gyermekének adandók jutalmul, ki a német nyelv és irdalomban kiváló előmenetelt tett és pedig elsősorban annak, ki Zimmermann Gusztávnak tanítványa volt.
A jutalom odaítélésének joga a főgimn. tanári kart illeti.
A kamatokat a főgimnázium igazgatója jogosult felvenni a Délzalai takarékpénztár r. t. pénztáránál, illetőleg bármely más helyről, ahol az alapítványi tőke elhelyezve leend.
Az alapítványi összeg a főgimnáziumi igazgató kezelése alatt van.
III.
Jótékonyság.
I. Ösztöndijak.
A lefolyt tanévben a következő tanulók élveztek ösztöndijat;
Lodner Nándor 1. A) oszt. t. a jövedéki bírságalapból \'200 koronát.
Plosszer István 2. B) o. t. a Plosszer-féle alapból 133 kor.
Vlasits László 2. B) o. tan. a Siimeghy Ferenc-féle alapítványból 80 koronát.
Anhoffer József 4. o. t. a zalavármegyei millenniumi alapítványból 400 koronát.
Polednák Jenő 4. o. t. a Plosszer-féle alapból 133 koronát.
Potyondy József 7. o. t. a Nagykanizsa várostól alapított Deák Ferenc alapítványból 225 koronát.
II. Jutalmazott tanulók.
Az intézethez kötött jutalom-alapitványok kamatait a következő tanulók kapták:
Kiváló jómagaviseleteért:
A Péller Pál veszprémi apátkanonok (2000 K) alapítványából 38\'82 korŐnát Fülöp József 6. o. t.
A magyar nyelvből tanúsított szorgalmáért:
A Barátság (300 I<) alapítványból 13\'05 koronát Vécsey Elemér 8. o. t.
Az 1881. évben érettségizett tanulóknak Hám József kegyes-rendi tanár emlékére tett (220 K) alapítványából 16\'98 koronát Báron Pál 8. o. tanuló.
A német nyelv szorgalmas tanulásáért:
Zimmermann Gusztáv volt nagykanizsai kath. főgimnáziumi tanár emlékére tett (400 K) alapitványból 19\'04 koronát Doupona István 6. o. tanuló.
70
A magyar nyelvből adott legszebb érettségi feleletért:
Az 1886. évben érettségizetteknek Hám József kegyesrendi tanár emlékére tett (500 K) alapítványából 25\'30 koronát Heincz Miksa 8. o. tanuló.
Magyar nyelvből, irodalomból és történelemből adott legszebb érettségi feleletért:
A Plihál Ferenc, volt nagykanizsai kir. közjegyző (400 K) alapítványból 16 koronát Szabó Jenő 8. o. tanuló.
Jómagaviseletéért és szorgalmáért:
Szalay József volt keszthelyi plébános (1000 I<) alapítványából 40 koronát Marton László 2. B) o. tanuló.
Gelsei Gutmann Vilmos (2000 K) alapítványából 82 26 koronát Supka Ferenc 8. o. tanuló.
Karczag Béla (400 K) alapítványából 20\'16 koronát Hosszú László 1. A) o. tanuló.
Karczag István (400 K) alapítványából 2015 koronát Miszlai István I. B) o. tanuló.
Ifj. Fesselhofer József (200 K) alapítványából 8 koronát Kumanovics Sándor 1. B) o. tanuló.
Hirsch Adolf (200 K) alapítványából 8. koronát Becht József
2. B) o. tanuló.
Tarródy Mihály (100 K) alapítványából 12 koronát Molnár Géza 1. A) o. tanuló.
Elek Lipót (500 K) alapítványából 20 koronát Smolcz Lajos
3, A) o. tanuló.
Nagykanizsai Takarékpénztár (2000 I<) alapítványából 80 koronát Pécsi Rezső 2. B) o. tanuló.
Kiss József (200 K) alapítványából 10 koronát Hutter Ernő 3. A) o. tanuló.
Nagykanizsa városnak Csengery Antal nevére tett (1000 K) alapítványából 50 koronát Tóth László 3 B) o. t.
A Délzala Takarékpénztárnak Eperjesy Sándor nevére tett (10.000 K) alapítványából 100 — 100 koronát Horváth Pál 8. és Szigeti József 7. o. tanulók.
Blau Pál (200 K) alapítványából 10 koronát Tibolt Zoltán 1. A) o. t.
Nagykanizsa városnak Lengyel Lajos városi főjegyző nevére tett (2500 K) alapítványából 125 koronát Vécsey Elemér 8. oszt. tanuló.
Az éneklésben tanúsított szorgalomért:
Groszmann Ignác kegyesrendi tanár emlékére tett (300 K) alapítványból 12 koronát Banekovich János 5. o. tanuló.
Pályázati munkáért:
Ebenspanger Lipót (400 K) alapítványából 16 koronát Simon Gyula 8. o. tanuló.
Papp János iskolánk volt igazgatójának (400 K) alapítványából 16 koronát Metzger Ferenc 6. o. tanuló.
A Jókai-alapból (503*44 K) 25\'47 kor.-t Kaufer Árpád 8. o. t.
71
Adományok:
Pályázati munkáikért a következő tanulók kaptak jutalmat:
A Polgári Egylet adományából egy-egy drb cs. és kir. aranyat Horváth Pál 8. és Berger Egon 7. o. t.
A Pesti Magyar Kereskedelmi Bank nagykanizsai fiókja 25 K adományát Vlasits Józsei 7. o. t.
A Nagykanizsai Takarékpénztár 20 K adományát Fülöp György 8. o. t.
Á Zalamegyei Gazdasági Takarékpénztár 20 I< adományát Supka Ferenc 8. o. tanuló.
Dr. Fodor Aladár iskolaorvos 20 K adományát Simon Gyula 8. o. tanuló.
A Gyakorló iskola pénztárából 15 K-t Simon Gyula 8. o. t.
A tornászatban tanúsított előmeneteléért dr. Ehn Kálmán Somogyvármegye tb. főorvosa 10 K adományát Krámer László 7. o. t. kapta.
A Néptakarékpénztár 30 I< adományával Dómján Gyula 3. B o. t. szorgalmát jutalmaztuk.
Dr. Miklós Dezső ügyvéd úr 20 K adományával Weiszen-stern József 2. A o. t. jutalmaztatott meg a latin nyelv tanulásában kifejtett szorgalmáért.
Egy ismeretlen 20 K adományát a jó magaviseletű szorgalmas Zsigmond István 4. o. t. érdemelte meg.
Csizmadia Vilma urnő 10—10 K adományával Bory Ottó 4. és Rácz János 5 o. tanulók jutalmaztattak az éneklésben tanúsított szorgalmukért és előmenetelükért.
A Nagykanizsai Takarékpénztár jutalomban részesiti az oly horvátajku tanulókat, kik a magyar nyelv elsajátításában kiváló haladást tettek; ez évben az adományozott 20—20 koronát, Sziládi József 1. A) és Lakics György 2. A) o. tanulók kapták.
A Gyakorló iskola pénztárából a szavalásban tanúsított előhaladásukért Venetíaner László 7. o. t 20 K-t, Fülöp György és Nagy Győző 8. o. tanulók 10—10 K jutalmat kaptak.
Az Orsz. Közegészségi Egyesület Fodor József jutalmát — az „Egészség" folyóirat 1914. és 1915. évfolyamát, valamint az „Egészség"-könyvtár 2 kötetét — Székely Vilmos 7. oszt. tan. nyerte el.
Nagy-Matyasovszky, bencés tanárok könyvadományából (Lelki élet tükre) Mikula Sziegfried, Supka Ferenc 8., Hucht-heusen Lajos és Zsigmond István 4. o. tanulók részesültek.
\\
XIII.
Segélyzö-egyesület.
A segélyző-egyesület Incze István főgimnáziumi tanár felügyelete alatt van. Az egyesület vagyonát az igazgató őrzi.
A segélyző-egyesület könyvtárát Hársing István főgimnáziumi tanár gondozta, ki a tanári kar javaslata szerint osztotta ki a tankönyveket a szegény tanulók között. A lefolyt iskolai évben 81 tanuló kapott használatra 718 drb. könyvet 961 60 K értékben.
A folyó tanévben 118 drb. tankönyvet vettünk 31960 K értékben, ajándékban pedig 28 drbot kaptunk a Franklin Társulattól 61 K értékben.
A segélyző-egyesület bevétele pénzben:
Ifjúsági gyűjtés. I. A) osztály: Fábián Gyula 9\'—, Fendler János 5\'80, Forbát Ármin 2\'—, Francsics Kálmán 3"—, Harsay László 4"20, Kisfaludy Bertalan —\'50, Krausz Sándor P50, Kreuzer Károly —\'30, Lodner Nándor 2\'—, Nagy Kálmán 3\'20, Pisztel Ferenc 3\'40, Preisz István 5\'80, Rácz Zoltán 5\'60, B. Szabó Endre 378, Stolczer Gábor 3"—, Szegheő László r—, Toch Sándor 1 "80. Összesen 55\'88 korona.
I. B) osztály: Balogh Sándor 2\'88, Bella János 7\'40, Csanádi József 2M2, Gross Tibor 4\'30, Griinfeld László 2\'20, Huszits Endre 10"—, Kis József 6"20, Krausz Imre 3\'—, Kudich Isván
2-—, Kumanovich Sándor —\'84, Lányi László 4\'10, Luria Lajos 3\'10, Lopuschánszky Béla 2\'05, Molnár Imre 3\'20, Miszlai István 7*30, Pogány György 4\'20, Sipos József P98, Strem Zsigmond 1\'—, Setler János 2\'50, Tátos István 1\'80, Tausz István 7\'28, Ütő Endre l\'lO, Vogronics János 3"—, Zalaváry József T60. Összesen 85\'15 korona.
II. A) osztály: Bódy István 7"80, Burger István P80, Deák Gedeon 4\'50, Deutsch Ferenc 14\'60, Gaál Géza —\'80, Lakics György 11\'20, Németh László l-—, Pintér István —20, Szalay Dénes 5"—. Összesen 46\'94 korona.
II. B) osztály: Bader Imre 2-50, Berghaus István 2\'—, Bolla Gyula 6\'26, Bognár Adolf 2\'20, Csütörtök Lajos 1"—, Dénes István 5"—, Fischer István 7-90, Goldmann Miklós 5\'30, Hegedűs Károly
3-90, Horényi Pál 2\'14, Kisfaludy György —"50, Kleinfeld István
73
2-10, Koronczi István 3" 10, Kostyák László 2\'—, Kovács Dezső 1"—, Licb Oszkár 2*66, Marvalics Károly 3\'30, Oskó Emil 2-—, Plosszer István 9\'30, Pörcz József 1*64, Rosenberg József —\'90, Stumpf Kálmán 5*—, Szokol László 2*—, Vlasits László 2*04. Összesen 75*84 korona.
III. A osztály: Grób Gyula 2.27, Kohn István 3\'—, Mátay Imre 1*54, Neiger Béla 1\'—, Svastits Pál 1\'50, Tamás Ferenc, —.41, Tóth Gyula 6*20. Összesen 15 94 korona.
III. B) osztály : Dómján Gyula 4 20, Farkas Viktor 4*— Fürst Alajos 2"—. Ladiszlau Viktor 2*30, Mechwart Aladár 20\'— Pammer Lajos 20\'—, Weisz Nándor — 60, Zala György 18*— N. N. 2-10. Összesen 73"20 K.
IV. osztály: Altstádter József 2*40 K, Hirsch Imre 2-20, Hirschler Béla 2\'—, Knortzer György 3\'—, Kripácz Lajos 10\' — , Oltay Guidó 5\'—, Orbán Aladár 3\'20, Rosenberg Béla 2\'—, Sommer Emil 1*74. Összesen 31\'54 K.
V. osztály: Banekovich János 2\'16, Csonták Ferenc 2\'20, Fábián Lajos 12 20, Fischer Lajos 5*30, Ludovich Károly 2\'10, Reich Andor 2 20, Torma István 2—. Összesen 28\'16 K.
VI. osztály: Frank Sándor 7\'40 K.
VIII. osztály: Bosnyák Andor 4\'—, Ehrenwald Ernő 22.— Összesen 26\'— I<.
Az ifjúsági gyűjtés összege: 445\'03 K. Az egyesület céljaira a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank nagykanizsai fiókja 25"— K, Zalamegyei Gazdasági Takarékpénztár 20\'— K, Fest Antal ur (Alsódomboru) 5*— I<, Eberhardt Béla főgimn. tanár ur 18*72 K, N. N. 14*— K-t adományozott, az ifj. hangverseny jövedelméből pedig 266.70 K csatoltatott.
Ruhára kiadatott 934*70 K; ezen összegen 10 télikabát, 27 öltöny, 2 kalap, 6 pár cipő és 9 tornaöltöny vétetett 47 tanulónak.
Az egyesület vagyona.
Álladék az 1912—13. tanév végén.
A Nagykanizsai Takarékpénztár 45. számú betétkönyvében 27464. folyó szám alatt 1913. junius 30-án — — — — — — — A Délzalai Takarékpénztár 151. számú betéti könyvében 11125. folyó szám alatt 1913. január 1-én — — — — — — A Délzalai Takarékpénztár 15. számú betéti könyvében 13108. folyószám alatt 1913. junius 16-án— — — — — — — —
8914*17 kor. 10124*91 kor. 852*55 kor.
összesen 19891*63 kor.
74
Az 1913—14. tanév forgalma.
Bevétel: Ifjúsági gyűjtés — — — — — — 445\'03 kor
Adományok— — — — — — — 8272 „
Könyvek bekötéseért— — — — — 54\'— „
Hangverseny jövedelméből — — — 26670 „
összesen 848"45 kor.
Kiadás: Tankönyvekre — — — — — — 339 60 kor.
Ruhára— — — — — — — — 93470 „
Készpénzben (iskolapénzre) — — — 86\'60 „
Postára— — — — — — — — 1.80 „
összesen 136270 kor.
Az 514\'25 korona tulkiadás kivétetett a Délzalai takarékpénztár 15. számú betétkönyvéből (13108. folyószám) 1914. ju-nius 20-án.
Álladék az 1913—14. tanév végén.
A Nagykanizsai Takarékpénztár 45. számú betéti könyvében 27464. folyó szám alatt 1913. évi december 31-én. — — — — — 9137"02 kor.
A Délza!ai Takarékpénztár 151. számú betéti könyvében 11125. folyó szám alatt 1914. év január 1-én. — — — — — — — 10637\'46 „
A Délzalai Takarékpénztár 15. számú betéti könyvében 13108. folyó szám alatt 1914. junius 20-án. — — — — — — — 385"28 „
összesen 2015976 kor.
XVII.
Könyvtárak.
Tanári könyvtár.
Ajándék : Vall. és közokt. minisztérium : Révai, Nagy Lexikona 7.—9. köt. Zempléni Árpád, Turáni dalok. Fodor Árpád, A madarak és fák napjáról jelentés. III. Ipari pályamutató. Magyarország közoktatásügye 1912. évben. Néptanítók Lapja. Magyar Nyelv. Jó Egészség. Herkules. Nyitrai természettud. egyesület. Chremóczy-Nagy J., A madár. Velier A., Über die Mnemotechnik der Zukunft. Orsn. írod. és közműv. szövetség, A magyar dráma fejlődése. Összesen 11 munka, 14 köt., 117 K értékben.
Vétel : Bliicher, Moderne Technik (3 köt.). Die Wunder der Natúr (4 köt.). Tömörkény István, Egyszerű emberek Kosztolányi Dezső, Modern költők. Andor József, A tanítónő. Cholnoky Viktor, Kaleidoszkóp. Takács Sándor, Régi magyar asszonyok. Ambrus Zoltán, Szinházi esték. Gineverné, Győry Ilona, Angolok. Fieber Henrik, Modern művészet, Torna István, Elet és irodalom. Prohászka Ottokár, Világosság a sötétségben. Kemény Zsigmond, Összes müvei. Lampert, Kleiner Schmetterlingsbuch. Katona Lajos, Irodalmi munkái. Szász Béla, Horatius ódái. Gombos A., Középkori krónikások, Freisingi Ottó krónikája. Gieszvvein Sándor, Világegyetem és a lélek világa. Fischer-Colbrie Ágost, A kereszt császárja Martin Aurél, Szent Pál. Fináczy Ernő, A középkori nevelés története. Kisfaludy Társaság, Nemzeti kincs I. sorozat (6 kötet). Croce-Kis, Esztétika elmélet és történet. Kármán Mór, A nevelés feladatai. Mutschenbacher Gyula, Locke, gondolatok a nevelésről. Koeppel Emil, Byron. Szekfü Gyula, A száműzött Rákóczi. Magyar történelmi emlékek I. oszt. Ökmány-tárak 38. köt. Aragoniai Beatrix magyar királyné életére vonatkozó okiratok 39. köt. Losz István, Ady Endre lirája tükrében. Barta Mór, Etimologiai csevegések. Szinnyey József, Magyar irók élete és munkái 129.—130. fiiz. Tarcai György, Masalino. Tinódi, Életkép. Nemes-Simonyi, Nyelvujitás szótára. Szitnyai, Szellemi erők. Szily, A magyar nyelv szótára. Exlibris. Rózsa, A magyar impresszionista festészet. Bálint, Renaissance. Knockfuss, Exlibris. Kupferstich. Holzschnitt. Frauenschönheit.
76
Folyóiratok : Hittudományi Folyóirat, Magyar Iparművészet, Budapesti Szemle, Földrajzi Közlemények, Irodalomtörténeti Közlemények, Orsz. Középisk. Tanáregyesületi Közlöny, Kath. Szemle, Természettud. Közlöny, Művészet, Magyar Nyelvőr, Magyar Tud. Akad. Almanach 1914. Akadémiai Ertesitő, Katonai nevelés. Századok, Egyetemes Philol. Közlöny, Archaeologiai Értesitő. Összes vétel: 66 munka, 86 kötet, 64574 K értékben; összes szaporodás 77 munka, 100 kötet, 76274 K értékben.
Ifjúsági nagyobb könyvtár.
Ajándék: A főgimnáziumi gyakorló iskolától: Moderne Kunst, Elet, Vasárnapi Újság, Uj Idők, Farkas Pál: A francia forradalom I. k., Magyar Iparművészet, Iskolai ünnepeink. Összesen 6 mű, 9 kötetben, 83 K értékben.
Vétel : Kisfaludy Károly víg elbeszélései 2 pld., Fáy András válogatott meséi 5 pld, Tinódi Sebestyén válogatott históriás énekei 5 pld., Faludi: Három elbeszélés 5 pld., Kazinczy Ferenc levelei 2 pld., Gyöngyösi: Porából megéledett Phönix 2 pld., Zrinyi Miklós: Szigeti veszedelem 5 pld., Kölcsey válogatott szónoki művei 6 pld., Szigligeti Ede: Csikós 6 pld., Arany János: A nagyidai cigányok, Gyulai Pál: Gróf Széchenyi István, mint iró 5 pld,. Deák Ferenc két felirati javaslata 6 pld., Szigligeti: Fenn az ernyő, nincsen kas 5 pld, Arany János válogatott balladái 10 pld., Rákosi Jenő: Aesopus 3 pld., Csokonyai: Dorottya 3 pld., Kölcsey országgyűlési naplója 5 pld., Faludi: Nemes úrfi 5 pld., Balassa: Mondolat 5 pld., Balassa: Felelet a Mondolatra 5 pld., Vörösmarty: Csongor és Tünde 5 pld., Jókai Mór: A jövő század regénye, Egy magyar nábob, A janicsárok végnapjai, És mégis mozog a föld, Az élet komédiásai, Fekete gyémántok, Hétköznapok, Politikai divatok, A fehér rózsa, Napraforgó, A két Trenck, Az aranyember. Jósika: Sziv rejtelmei, Sziklarózsa, Várt leány várat nyer, A zöld vadász, Zólyomi, A csehek Magyarországban, Degré Alajos: Itthon, Verne Gyula: Bonbarnac Claudius, Cascabel Caesar, Kazár Emil: A semmi, ha valamivé lett, Csiky Gergely: Buborékok, Cecil házassága, Móric Pál: A kurta nemesek földjén, Nagy Endre: A birsai vándorforrás, Werner Gyula: A besztercei diákok, Vértesi Arnold: Fölfelé, Szikra: Ugody Lilla, Lengyel Laura: Álmok, Bársony István: A királytigris, Herczeg Ferenc: Az első fecske, Tolnai Lajos: A grófné ura, Andor József: Ijjas Tamás végzete, Bérezik Árpád: Őszi hajtás, Gál Mózes: Rács Márton regénye, Krúdy Gyula: A podolini kisértet, Kvassay Ede: Ahol az ember kezdődik, Benic-kyné, B. Lenke: Itt és a jövő életben, Bartalus: A féltudósok, Gyarmathy: Az uj hajtások, Sienkievicz: Polgár és nemes, Med-veczky: Társadalmi elméletek, Horváth: Zrinyi Ilona, Mikszáth:
77
A jó palócok, Carlyle: Munka és hit, Szigligeti: II. Rákóczy Ferenc fogsága, Dr. Ichlicska F.: Társadalmi kérdés és etika. Dr. Giesswein S.: Társadalmi problémák, Pór Antal: Hunyady János, Dr. Bárány Gerő: Bün és bűnhődés, Babarci Svartzer O.: A gyermek lelki világából, Szigligeti: Szökött katona. Lowik: Doktor Pogány, Gárdonyi: A bor, Csehov: Isten kertje, Hamvay: Az aradi tizenhárom, Br. Eötvös: A karthausi, Ambrus Zoltán: Berzsenyi báró és családja, Szemere György: Dobay-ház, Tanos Pál: Erdőzúgás, Móricz Pál: A kárász uraság kocája, Verne: Cynthia hajótöröttje, Szemere: A Forray-család, Cholnoky: Tam-muz, Br. Kemény: Özvegy és leánya, Tömörkény: Ne engedjük a madarat, Gárdonyi: Hosszú hajú veszedelem, Dickens : Pickwick klub. Herczeg F.: Lélekrablás, A Gyurkovics lányok, Mikszáth: Akli M. története, Kisértet Lublón, A beszélő köntös, Töviskes látogatóban, Benedek: Huszár Anna, Vas Gereben: Parlagi képek, A nemzet napszámosai, Verne: A cetvadászok, Gagyhy Dénes: A Rákóczi-kor elbeszélő költészete, Flammarion: Lumen, Loria: A szociológia feladata, Hermann: Az északi madárhegyek tájáról, Dr. Révész: Állatlélektani tanulmányok. Holub : Istvánffy Miklós históriája, Stein Aurél: Homokba temetett városok, Gróf Festetics: Emberevők között, Schmidt: A drágakövek, Endrei Zalán: A régi magyar költészet remekei, Az uj magyar költészet remekei, Huxley: Elemi élettan, Helmholtz: Népszerű tudományos előadások, Dr Janovics: Csiky G. élete és művei, A magyar dráma iránya, Dr. Lemann: Babona és varázslat, Dr. Ferenczy: Lélekelemzés, Dr. Karácsonyi: Szt. István élete, Szini Károly: A magyar nép dalai és dallamai, Ambrus Zoltán: Színházi esték, Andor József: A tanítónő, Cholnoky Viktor: Kaleidoszkóp, Ta-káts Sándor: Régi magyar asszonyok, Tömörkény: Egyszerű emberek, Fieber Henrik: Modern művészet, Gniverné Győri Ilona: Angolok, Kosztolányi Dezső: Modern költők, Prohászka Ottokár: Világosság a sötétségben, Torna István: Elet és irodalom, Ferenczy Zoltán: A magyar irodalom története, Madách: Az ember tragédiája, Alexander Bernát, Madách: Az ember tragédiája, népszerű kiadás, Gyulai Pál: Varjú István, Magyar könyvtár 180 drb, Olcsó könyvtár 91 drb, Loósz István: Ady lírája tükrében. Összesen 701 drb, 562"20 K értékben.
Ifjúsági kisebb könyvtár.
Vétel: Bársony I., Szabad ég alatt. Daudet A., A kis Izé. Gaál M., Kegyelemkenyér. Gárdonyi G., Az én falum. Jókai M., Kis Dekameron. Kincs I., Rajzok a kurucvilágból, Romok a rom felett. Krúdy Gy., A cirkuszkirály. Latkóczy M., Magyar szentegyházak. Móra F., Rab ember fiai. Nagy S., A latorcavölgyi pap. Prónai A., Uj szavalókönyv. Rákosi J., Kis Kelemen törté-
78
nete. Rákosi V., Kexholmi Mária. Richter—Takács, A görögök és rómaiak játékai. Róth R., Stanley utazásai a fekete földrészen. Sand Gy., A hóember. Sas E., Diadal, Gyárfás vitéz, Kurucok csillaga. Spillmann —\'Tóth, A húron törzsfő esküje, A kalóz rabja. Sziklay J., Tisztító tűzön át, Uj világ. Toma I., A hegyaljai diákok. K. Tóth K., A világlátók. Tóth P., A tűzhely körül, Erdély nagyasszonya. Verne Gy., A Cynthia hajótöröttjei, Az uszó város, Az ostromzáron keresztül. Jonge—Hampelné, Elbeszélések a római világból, Elbeszélések a görög világból. Zemplényiné, Idegenben, Judit néni iskolája. Zászlónk 1 —11. évfolyam. Tóth S., Szöcske kisasszony. Összesen 46 darab 46 kötetben, 181 "10 K értékben.
XVII.
Szertárak.
Történelmi és filologiai szertár.
Vétel: Moccari, Képek a római történethez: 1. Cicero beszédet mond Catilina ellen. 2. Attilius Regulus visszatér a Kar-thagói fogságba. 3. A vak Appius Claudius censor a szenátusban. 4. Curius Dentatus. 5. A gallusok Rómában. Jakobi-Woltze-Schultz, Die Saalburg: 1. 2. Castellum limitis Romani. 3. Porta decumana. Sacellum. Átrium cum porticibus. 4. Limes. Turris limiti tutando destinata. 5. Fabrica. Canobae. Hypocaustum. 6. Mithraeum. Weichardt, Pompei épületeinek rekonstrukciója. 23 drb 10P50 K. Képek a régi Kanizsa várról. Magyarország térképei 1664., 1630., 1680., 1670., 1730. és 1809. évekről. Összesen 37 drb, 191-90 K értékben.
Természetrajzi szertár.
Vétel: A méh ellenségei. Az emberi lakás bogárvilága, különösen a háztartás kártékony bogarai. A kert bogárvilága. A mező kártékony bogarai. Az erdő bogárvilága. A vizek bogárvilága. Össszesen 6 drb, 142 korona értékben.
Földrajzi szertár.
Vétel: Magyarország domborművű falitérképe. 1 drb, 100 K értékben.
Rajzszertár.
16 drb szines reproductio 25\'60 K, 15 drb festőminta 27\'90 K, 9 drb gipszminta 6\'— K, 1 drb vízmedence 13\'80 K, 4 drb képkeret 14-10 K. Összesen 45 drb, 87\'60 K értékben.
Tornaszertár.
Vétel: Permetező, füles labda, diszkós. Összesen 3 darab, 72 K értékben.
80
Ének- és zeneszertár.
Vétel: Kőszegi S.: Gavotte, Air, Sicilienne, Menuetto vezérkönyv és szólamok 24 K. — Haydn: G Symhponia, vezérkönyv és szólamok 1176 K — Henselt: Ave Maria, vezérkönyv és szólamok 4\'56 K. — Bach A.: D moll, kettős hangverseny zenekarra 6"48 K. — Mendelssohn: Tavasz ébredés, nyitány vezérkönyv 7\'68 K. — Wagner R.: Lohengrin előjáték nagy zenekarral és partitura 19\'80 K. — Magyar Árion II vezérkönyv 6 K. — Zangl: Festmesse, partitura és szólamok 17 K. — Müller: Charakterstücke 2\'40 K. — Streichorchester, III. füzet, szólamok 8 28 K. — Schlemüller: Eine frope T82 K. —ABC klarinét tokkal 342 — K. — Reger, Kompositionen 2 kor 40 fill. Összesen 16 drb, 454\'38 K értékben.
XVI.
Rövidítések és jelzések magyarázata.
Ág. ev. = ágostai vallású; Ref. = református; gör. kel. = görögkeleti; izr. = iztaelita; Ism. = ismétlő; ö. d. = ösztöndíjas; f. = felmentett; ahol a név után a kötelezett tárgyakban vallás jelezve nincs, ott római katholikus értendő.
Szám Előmenetel Magaviselet
1 jeles jó
2 jó szabályszerű
3 elégséges kevésbbé szabályszerű
4 elégtelen rossz
6
XVII.
A tanuló ifjúság érdemsorozata.
A rendes és rendkívüli tantárgyakból. ELSŐ A) OSZTÁLY.
Rendes tantárgyak ük. tant.
A tanuló neve | Magaviselet | Vallástan Magyar ny. Latin nyelv Földrajz Term, rajz 1 Számtan Rajz. geoin. ! Szépírás Tornázás Enek Szabadk. r.
Almási Lajos 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Balog Sándor, izr. 1 2 1 2 2 2 2 2 2 1 3 _
Bauer János 1 1 2 2 2 2 2 2 1 2 2 _
Berke Lajos 1 2 3 3 3 2 3 3 3 3 3 _
5 Csemerika Mihály 1 3 3 O O 3 3 4 3 3 2 3 _
Csillag Károly 1 2 3 3 2 3 3 2 2 2 1 2
Dobrin Hugó, izr. ism. 1 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 _
Fábián Gyula 1 1 2 2 2 3 2 2 2 2 1 _
Fendler János 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1
10 Fischl Mátyás, izr. 1 2 1 1 2 3 2 2 2 2 2
Forbát Ármin, izr. 1 1 1 2 2 1 2 2 2 2 3 _
Francsics Kálmán 1 2 3 3 3 1 3 3 3 1 3 _
Franki Ferenc, izr. 1 1 1 1 1 •1 1 1 1 1 1
Gerencsér József 1 2 3 3 2 2 3 3 3 2 2
15 Günser Kálmán, izr. 1 1 2 2 2 1 2 2 2 2 3
Harsay László 1 1 2 2 1 2 2 1 2 0 tj 1 2
Hosszú László 1 1 2 2 2 1 *1 1 1 1 1
Kisfaludi Bertalan 2 2 3 3 3 3 3 3 2 3
Kovács Sándor 1 2 3 2 3 3 2 2 2 2 2 _
20 Krausz Sándor, izr. 1 2 1 1 2 1 1 1 1 2 2
Kreisler György Árp. izr. 1 2 2 2 2 1 2 2 2 1 1 _
Kreuczer Károly, izr. 1 3 4 4 4 4 4 3 4 3 4 _
Lodner Nándor, ö. d. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 -
83
Rendes tantárgyak Rk. tant.
A tanuló neve Magaviselet Vallástan I Magyar ny. | Latin nyelv Földrajz Term, rajz Számtan Rajz. geom. | Szépirás 1 Tornázás 1- | Ének II Szabadk r.
Ludwig Frigyes 1 2 2 2 2 1 2 2 2 2 1 _
25 Molnár Géza 1 1 1 2 2 1 2 2 2 2 1 -
Nagy Kálmán, ism. 2 2 3 3 3 3 2 2 2 2 3 -
Pisztel Ferenc, ág. h. ev. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 -
Práger Béla, izr. 1 3 1 1 3 3 3 3 2 2 3 -
Preisz István, izr. 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 -
30 Rátz Zoltán 1 2 3 2 3 2 3 3 3 2 3 -
Schlosser András 1 4 3 4 3 4 4 3 3 1 4 -
Schwarz Tivadar, izr. 1 2 1 1 3 3 2 2 2 3 3 -
Stolczer Gábor, izr. 1 1 1 1 2 2 1 1 1 3 3 -
B Szabó Endre, reform. 2 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 -
35 Szegheő László 1 3 3 3 3 3 3 3 2 2 3 -
Sziládi József 1 2 2 3 3 3 3 3 3 3 2 -
Tibolt Zoltán 1 2 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1
Toch Sándor, izr. 1 2 2 3 3 3 3 3 2 2 2 -
Ungár József, izr. 1 2 2 2 2 3 2 2 2 3 1 -
40 Varga Ferenc 1 2 3 3 2 3 3 3 2 2 2 -
Zrinyi Elemér 1 3 3 3 2 2 3 3 2 2 3 -
Magántanuló: Elek Pál, izr.
Kimaradt: Khenoszt János, Kóder Béla, ism.
Beíratott: 44.
Vizsgálatot tett: 42.
84
ELSŐ B) OSZTÁLY.
Rendes tantárgyak Rk. tant.
A tanuló neve Magaviselet Vallástan Magyar ny. Latin nyelv Földrajz Term, rajz Számtan Rajz. geom. Szépírás Tornázás Ének Szabadk. r. | Zene
Bella János 1 1 3 2 3 2 3 2 2 2 2
Belső Géza 1 1 4 4 4 4 4 3 2 3 3 - -
Grosz Lajos, izr. Grosz Tibor, izr. 1 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 1
1 2 2 1 2 2 2 2 2 2 2 1
5 Grünfeld László, izr. 1 1 2 2 2 2 2 2 1 2 2 1
Helf Zoltán 1 1 2 2 2 2 2 2 1 2 1 -
Horváth Ferenc 1 2 2 2 2 1 2 2 2 2 2 - -
Huszits Endre 1 3 4 3 3 3 3 3 3 3 3 - -
Josifovic Kornél, gör. kel. 1 3 3 2 2 3 3 3 1 3 - -
10 Kis József 1 4 4 4 4 4 4 4 2 2 4 - -
Kirschner Béla 2 2 2 3 2 3 3 1 3 3 - -
Krausz Imre, izr. 1 3 \'> 2 3 3 3 3 1 1 3 - -
Kudich István 1 2 2 3 3 2 3 3 2 2 3 1 -
Kumanovics Sándor 1 2 1 2 1 2 2 1 1 2 2 - -
15 Lányi László 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 - 1
Lopusánszky Béla 1 2 3 3 3 3 3 3 2 3 2 - -
Luria Lajos, izr. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 - -
Miszlai István 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 - - [
Molnár Imre 1 1 2 2 2 1 1 1 2 2 1 - -
20 Müller Sándor, izr. 1 3 3 3 3 3 3 3 1 2 3 - _
Pogány György, izr. 1 3 2 1 2 3 3 3 1 2 3 2 -
Pottyondy Lajos 1 2 3 <) 3 2 3 3 2 2 3 - -
Sajni József 1 2 3 3 3 3 3 2 2 2 2 - -
Sipos József 3 3 4 4 3 4 4 2 3 4 - -
25 Skergula László 1 2 3 3 3 3 3 3 2 2 2 - -
Somogyi János, izr. 1 2 2 3 3 3 3 3 1 3 3 2 -
Soproni János 1 1 2 2 2 3 3 3 2 3 2 - -
Steiner Lajos, izr. 1 2 2 2 3 2 3 3 3 3 3 - -
Strém Zsigmond, izr. 1 2 2 2 1 2 3 3 2 3 3 - -
30 Stumpf Elemér 2 2 3 3 3 3 3 3 3 2 3 - -
Süle Kálmán 2 3 3 3 4 3 3 3 2 2 3 - -
Szetler János 2 3 4 4 4 3 2 3 2 3 2 - -
Tátos István, ism. 2 1 3 3 3 3 3 2 2 1 2 - -
Ütő András, ref. 1 1 3 2 3 3 3 3 1 2 1 - -
35 Veisz József, izr. ism. 1 3 3 3 3 3 2 2 3 3 3 - -
Vogronics János 1 2 2 3 2 3 2 2 2 3 2 - -
Zalaváry József 1 3 2 2 3 3 2 2 2 2 2 - -
Vizsgálatot nem tett: Csanádi József, Szlamek Ida magántan., Tausz István, izr. — Kimaradt: Eriinger Károly, Heincz Ferenc, Jancsecz Imre, Mülei József. Beíratott: 44. Vizsgál, tett: 37.
MÁSODIK A) OSZTÁLY.
85
1 A tanuló neve Magaviselet Rendes tantárgyak Rk. tant.
| Vallástan Magyar ny. ! Latin nyelv j Földrajz Term, rajz j Számtan 1 Rajz. geom. j Szépírás Tornázás Ének Szabadk. r.
Anek Ferenc 1 2 4 4 3 4 3 4 3 2
Anek József 1 2 4 4 3 3 4 4 3 2 - -
Burger István, izr. 1 2 3 2 3 3 2 3 3 3 - 3
Deák Gedeon 2 2 2 2 2 3 3 4 1 1 - -
5 Deutsch Ferenc, izr. 1 1 1 1 1 1 1 2 2 2 - 3
Fendler Károly 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Ferenczy Gyula 1 2 2 2 2 3 3 3 1 1 2 2
Frey József 1 2 3 3 3 3 3 3 2 1 1 -
Gaál Géza 1 2 4 4 3 3 4 4 3 1 2 -
10 Heincz Henrik, ism. 1 3 3 3 3 3 3 4 2 2 - 3
Hirschler Andor, izr. 1 2 2 3 2 1 2 2 2 3 - 2
Horváth József 1 2 3 3 3 1 3 3 O LJ 2 - -
Hörcsöki György 2 2 4 4 3 4 3 3 3 1 - -
Kiss Elemér 1 2 4 3 3 3 3 2 3 1 - 2
15 Kiss Ernő 2 2 3 2 3 3 3 2 3 2 - 1
Klein Sándor, izr. 1 3 2 3 3 3 3 3 3 2 - 2
Koskán Ferenc 1 2 3 3 2 o 2 3 2 2 - -
Kovács Lajos 1 2 3 3 3 3 3 2 1 2 - -
Kramarits Viktor, ism. 2 3 3 3 3 3 3 4 Q O 2 - 3
20 Lakics György, ág. h. ev. 1 3 2 2 3 3 3 3 2 3 - -
Marton Ferenc 1 1 3 4 3 3 3 3 2 2 - -
Mohi Béla 1 3 2 2 2 3 3 2 2 3 - 2
Molnár József 1 1 3 3 2 3 3 3 3 2 - -
Németh László, ág. h. ev: 1 3 3 4 3 3 4 3 2 3 - -
25 Pintér István 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 - 2
Rosenberg Pál, izr. 1 1 3 3 3 3 2 3 2 3 - -
Rusz Sándor 2 2 3 3 3 3 2 1 3 2 - 1
Schapringer Gyula, izr. 2 2 3 3 3 3 3 2 3 3 - 1
Szalay Dénes 1 1 2 3 1 1 1 2 1 2 - -
30 Székács Sándor 1 1 2 3 2 3 2 2 2 2 - -
Tamás Jenő 1 1 3 3 3 3 3 3 2 2 - 2
Teleki Gusztáv, ism. 1 2 3 3 3 3 3 3 3 1 - 2
Veiszfeld Lipót, izr. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 2 - 2
Vindics Zsigmond, ism. 1 3 3 2 3 3 2 3 3 f. - -
35 Veiszenstern József, izr. 1 2 1 1 3 3 3 3 3 2 1
86
Rendes tantárgyak Rh. lant.
A tanuló neve Magaviselet Vallástan Magyar ny. Latin nyelv Földrajz Term, rajz Számtan Rajz. geom. Szépírás Tornázás Ének 1 Szabadk. r.
Wodinák János, ism. 2 1 3 3 3 3 3 3 3 2 0
Wortmann Pál, izr. 2 3 3 2 3 3 3 3 2 3 - _
Zerkowitz György, izr. 2 2 3 3 3 3 3 4 3 3 - 3
Zubrinitz István 1 2 4 4 3 3 3 3 3 2 2
Magántanuló: Amslberg Margit, izr. Kimaradt: Bódy Gyula, Bódy István, Kuczogi Lajos, Lederer Miklós Beiratott: 44. Vizsgálatot tett: 40.
87
MÁSODIK B) OSZTÁLY.
A tanuló neve | Magaviselet Rendes tantárgyak Hk. tant.
Vallástan Magyar ny. Latin nyelv Földrajz Term, rajz | Számtan j Rajz. geom. 1 Szépírás Tornázás Enek ! Szabadk. r. 1 Zene
Amslberg Jenő, izr. 1 2 3 2 3 2 3 3 3 3 _ _ _
Bader Imre, izr. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 3 - - -
Becht József, ág. h. ev. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 - - -
Berghaus István 2 1 2 3 2 1 3 3 3 1 - - -
5 Bognár Adolf, ism. 2 3 3 3 3 3 3 3 3 1 - - -
Bolf János 1 3 3 4 3 3 3 4 2 1 - - -
Bolla Gyula 1 3 3 3 3 3 4 3 3 2 - - -
Burkovics Gyula 1 2 2 3 3 2 3 2 3 1 1 - -
Csötörtök Lajos, ism. 1 3 2 3 O 3 2 O o 2 1 - - -
10 Dénes István, ág. h. ev. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 - - -
Doupona Dezső 1 3 3 3 2 3 2 3 2 2 - - -
Fischer István, izr. 1 1 3 3 2 3 3 3 2 2 - - -
Goldmann Miklós, izr. 1 2 3 3 2 3 2 3 3 3 - - -
Horényi Pál 2 1 3 3 3 2 4 3 2 2 - - -
15 Kisfaludi György 1 3 3 3 3 3 3 3 3 3 - 2 -
Klein Gyula, izr. 1 3 2 3 2 3 2 3 1 - - - -
Kleinfeld István, izr. 1 1 1 2 1 1 1 2 2 2 - 1 -
Koronczy István 1 1 1 2 1 1 2 2 2 2 - 2 -
Kostyák László 1 1 1 2 2 2 3 2 2 2 - 2 -
20 Kovács Dezső 2 3 3 4 4 4 4 3 2 2 - 2 -
Krámer József, izr. 1 2 2 3 3 3 4 3 3 3 - - -
Lieb Oszkár 2 3 3 3 2 3 2 2 3 1 - 1 -
Lukács József 1 3 3 3 3 3 3 3 3 3 - - -
Marton László 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 - - -
25 Marvalics Kálmán 1 3 3 3 3 3 3 3 2 2 - 2 -
Osskó Emil 1 1 3 3 2 2 2 3 3 3 - 2 -
Pécsi Rezső 1 1 2 1 2 1 1 2 1 1 - - -
Plosszer Lajos, ö. d. 2 1 2 2 1 2 2 2 2 1 2 2 -
Pörcz József 2 3 3 4 3 3 4 3 3 2 - - -
30 Rosenberg József, izr. 1 2 1 2 2 2 2 2 2 1 - 1 -
Salmhofer Jenő, ism. 2 3 3 3 3 3 3 3 2 2 - - -
Sauermann Ferenc 1 1 2 2 1 1 2 1 1 2 - 1 1
Soproni Géza 1 1 3 3 2 3 3 3 3 2 - - -
Spitzer Antal, izr. 1 3 3 3 3 3 3 2 2 2 - - -
35 Stumpf Kálmán 1 3 3 3 3 3 3 4 3 3 - - -
Szabó Károly 2 2 3 3 3 2 3 3 2 1 2
88
A tanuló neve j Magaviselet Rendes tantárgyak ük. lant.
Vallástan ! Magyar ny. | Latin nyelv | Földrajz Term, rajz | Számtan Rajz. geom. j Szépírás Tornázáz Enek Szabad k. r.
Szécsényi István, ism. 2 2 3 3 3 2 3 3 2 1
Szokol László 2 1 3 3 3 i 2 3 2 3
Tóth János 1 1 1 1 1 1 i 1 1 1 1 _
40 Vlasits László ö. d. 1 1 2 2 1 1 3 2 2 2
Magántanuló: Guth Károly, izr.
Kimaradt: Hegedűs Károly, Varga Ferenc ism. Beíratott: 43. Vizsgálatot tett: 41.
HARMADIK A) OSZTÁLY.
89
A tanuló neve. ; Magaviselet Rendes tantárgyak Rendk tant.
Vallástan Magyar ny. Latin ny. Német ny. | Történelem Földrajz Mennyiségi. Rajz geom. j Torna Ének Gyorsírás Szab.-kézi r. Zene
Balaton Dénes, izr. 1 2 3 3 3 3 3 3 2 2 1
Barta Pál, izr. 1 2 2 3 2 2 3 2 2 2 - 1 - -
Dóczi Károly 1 1 2 3 2 2 2 2 2 3 - - - -
Grób Gyula 2 3 4 4 4 3 3 3 3 2 - 3 3 -
5 Harmat Jenő 1 1 3 3 4 3 3 3 3 2 - - 2 -
Horvát István, izr. 2 2 3 4 3 3 2 3 2 2 - - 2 -
Hutter Ernő 1 1 1 2 2 1 1 1 2 1 - - .
Imrey Antal 2 1 3 3 3 2 2 3 3 2 - - -
Kohn István, izr. 2 2 3 3 3 3 2 3 2 2 - 2 2 _
10 Koréin Ferenc, izr. 1 3 o o 3 4 4 4 4 4 2 - -
Korentsy Endre 1 2 3 3 3 3 3 1 3 2 2 - -
Kovács Lajos 1 2 3 3 3 4 3 3 2 f. - - - -
Kutor János 1 1 2 3 2 3 3 2 1 1 - - 1 ■
Mathea Károly 1 1 1 2 1 1 1 2 1 2 1 - 1 _
15 Mátay Imre, ism. 2 2 3 3 3 3 1 3 3 2 - - - -
Metzger László 1 2 3 3 3 3 1 3 3 1 - - -
Mészáros József 2 3 3 3 3 3 2 3 3 2 - 2 -
Neiger Béla 1 1 3 3 2 3 3 3 2 2 1 - 1 -
j Noll Károly 1 2 3 3 3 3 3 3 3 2 - - 2 -
20 Ofenbeck Imre, ism. 2 2 3 3 3 3 3 3 3 2 - 2 _
Ollop Géza, izr. 1 2 2 3 2 3 2 2 2 3 1 1 2 -
Sabján László, ism. 1 1 3 3 3 3 1 2 1 1 1 1
Schapringer Béla, izr. 1 2 3 3 3 4 3 3 3 t\'. - - j
Schless Károly 2 2 3 3 4 3 3 3 3 2 - _
25 Schnell Alfréd, ág. h. ev. 1 2 1 2 1 1 1 1 1 1 - 1 _
Schwarz Elemér, izr. 1 2 3 3 2 2 1 2 3 3 2 3 _
Schweiger István, izr. 1 1 1 2 1 1 2 2 1 2 - 1 1 1
Simon Elek, ism. 1 1 3 3 3 3 3 3 2 2 - 2
Sió István 1 1 3 3 3 3 1 3 2 1 - _ _
30 Smolcz Lajos 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 _
Spiegel Zoltán, izr. 1 3 3 3 3 3 3 4 3 2 - 2
Stern Jenő, izr. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 2 - - 3 _
Svastits Pál 1 2 2 3 3 2 3 3 3 2 _ 2
Szépudvari László 2 1 3 3 3 3 3 2 3 1 - - 2 -
35 Szigetby Aladár 1 1 2 3 2 2 1 2 3 2 - - 2 -
Szőllősy József, ism. 2 1 3 3 3 2 1 2 1 2 ■ ■ 1 -
90
A tanuló neve Magaviselet Rendes tantárgyak Rendk. tani.
Vallástan Magyar ny. Latin ny. Német ny. : Történelem | Földrajz | Mennyiségi. Rajz geom. j Torna | Ének ] G3\'orsirás i Szab.-kézi r. Zene
Tamás Ferenc 1 1 3 3 2 3 2 3 4 2 3
Tamás János 2 1 2 2 2 1 1 1 1 2 - - 1 -
Tóth Gyula 2 1 3 3 3 3 2 3 2 2 1 - - -
40 Veiszfeld Jenő, izr. 1 1 3 3 3 3 3 3 2 2 - - 9 -
Veissfeld Ferenc, izr. 1 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 I
Magántanuló : Geiszl István, ism.
Vizsgálatot nem tett: Fáy Ede, mag. tan. Kimaradt: Németh Péter. Kizáratott: Mátay Gyula.
Beíratott: 45. Vizsgálatot tett 42.
91
HARMADIK B) OSZTÁLY.
A tanuló neve Magaviselet Rendes tantárgyak Rendk. fant.
\' Vallástan Magyar ny. Latin ny. Német ny. Történelem \\ | Földrajz Mennyiségt. Rajz. geom. Torna Enek Gyorsírás Szab.-kézi r. Zene
Androcsecz Ferenc 1 1 1 o 2 2 1 2 2 2 1
Apáti Árpád 1 3 3 3 3 3 3 3 3 - - - -
Ánhoffer Lajos 1 1 1 1 1 1 2 2 2 2 1 - - -
Biba Károly 2 3 4 3 3 3 3 3 2 - - 2 -
5 Dattler Lajos 1 3 3 3 3 3 3 3 3 1 - - - -
Dávid Jenő 1 2 3 3 3 3 3 3 3 1 - - -
Dobó István, izr. 1 2 3 3 3 3 1 3 3 2 - - 1 _
Domián Gyula 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 -
Farkas József 1 3 4 4 4 4 3 3 4 3 - - - -
10 Farkas Viktor 1 2 3 3 2 3 3 3 4 3 - _ - _
Flámisch András,ág h.ev 1 3 4 4 3 3 4 4 3 2 - - - -
Fürst Alajos, izr. ism. 1 3 3 3 3 3 1 3 3 3 - - 3 -
Hirschler Ferenc, izr. 1 3 3 4 3 3 2 3 3 2 - - - -
Kaufer Sándor, izr. 1 2 2 2 3 2 2 1 3 3 - _ - _
15 Kirnbauer Gyula,ág h.ev. 1- 3 3 3 3 3 3 2 3 2 - - - -
Klein András, izr. 1 2 2 9 2 2 1 1 2 2 - 1 1 -
Kleinfeld József, izr. 1 1 2 1 1 1 1 2 . - - 1 _
Kováts Zsigmond 1 1 3 3 3 3 1 3 3 2 - - - -
Ladislau Viktor, izr. 3 3 3 3 3 2 3 3 2 - - 3 -
20 Leirer Jenő 1 l 3 3 3 3 3 3 3 2 1 - - _
Lőke László 1 2 3 3 3 3 2 2 3 2 1 - 2 _
Magyar József 1 3 3 3 3 2 3 3 3 - - - -
Málék Károly 1 2 3 3 3 3 2 2 3 2 - - 2 -
Mechwart Alad., ág. h. ev. 1 1 1 2 1 1 1 3 2 1 - - 1 -
25 Mózes László, izr. 1 2 2 2 2 1 2 3 2 1 - - 2 1
Németh István 1 1 3 3 3 3 2 3 3 2 2 - - _
Ötvös Tibor, izr. 1 2 3 3 3 3 2 3 2 2 1 - 1 -
Pammer Lajos 2 2 4 3 3 3 3 4 3 3 - - 3 -
Pörcz János 2 3 4 4 3 3 2 4 4 2 - - - -
30 Singer Imre, izr. ism. 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 - - - -
Subics Lajos 1 1 2 2 2 2 2 2 2 2 - - - -
Sziládi Ignác 1 2 3 3 2 3 2 3 3 2 - - - -
Szilvái József 1 1 2 3 3 3 3 3 3 2 - - 2 -
Takács József 1 2 3 3 3 3 3 3 3 2 - - - -
35 Tóth László 1 1 2 2 2 2 1 1 1 1
92
A tanuló neve Magaviselet Rendes tantárgyak Henrit tant.
Vallástan Magyar ny. j Latin ny. | Német ny. Történelem Földrajz Mennyiségi. Rajz geom. ; Tornázás Ének Gyorsírás Szab.-kézi r.( Zene
Ütő László, reform. 1 1 3 3 3 3 2 3 2 2 1 2 _
Weisz Nándor, izr. 2 2 3 3 3 3 3 3 3 3 - - 3 -
Wellisch Ernő, izr. 1 3 3 3 3 3 2 3 3 2 - - 3 -
Zala György 1 1 3 2 3 2 3 3 2 2 2
Magántanuló: Fodor Imre, izr. Szegedy-Ensch István báró. Kimaradt: Varga Ödön.
Beíratott: 42. Vizsgálatot tett: 41.
NEGYEDIK OSZTÁLY.
93
A tanuló neve Magaviselet Rendes antárgyak Rendfc. tant.
| Vallástan Magyar ny. ; Latin nyelv i j Német nyelv] Történelem j j Term, rajz 1 Matematika 1 Rajz geom. j Tornázás Ének 1 | Gyorsírás Szab.-kézi r. Zene
Altstádter J., izr. ism. 1 2 3 3 3 3 3 3 3 2 3 J
Anhoffer József 1 12 3 3 3 3 2 2 3 2 1 - - _ j.
Balog Cyörgy, izr. 1 ¡2 3 3 3 1 2 2 3 2 - - - - ¡1
Berényi Dénes 2 1 3 3 3 2 3 3 3 3 - - 2 - 1
f> Blumenschein F.,izr. i. 2 3 3 3 3 2 2 3 3 3 - 3 3 - I
Bogáti F\'erenc ism. 1 2 3 3 4 3 3 3 1 2 - - 1 -
Boros László, á. h. ev. 2 1 3 3 3 2 2 2 3 2 - - - -
Bory Ottó 1 1 3 3 3 3 3 1 3 2 1 - - 1
Bród Andor, izr. 1 1 2 2 2 2 1 2 2 - - 3 1 -
10 Dezső József, ism. 1 2 3 3 3 3 3 3 2 1 - - - -
Farkas György 1 2 2 3 4 3 3 3 2 2 - - 1 -
Fischer Elemér 1 3 3 3 3 3 3 3 2 2 - 2 2 -
Friedrichkeit F., ism. 2 2 3 4 4 4 4 4 3 2 - - - -
Gönczöl János 1 2 3 4 4 3 3 3 3 3 - 2 3 -
15 Hacker Ernő, izr. 1 2 3 3 3 2 3 3 2 3 - - 2 -
Hajdú Dezső 1 1 2 2 2 1 1 1 2 1 - - - -
Hám László, ism. 2 2 3 3 3 3 3 3 2 3 - - 2 -
Hirsch Imre, izr. 2 2 3 3 3 3 3 3 3 2 - - 3 -
Hirschler Andor, izr. 2 2 3 3 3 3 3 2 2 2 - - 2 1
20 Hirschler Béla, izr. 1 3 2 3 3 3 3 3 3 2 - - 3 -
Hirschler Ferenc, izr. 1 2 2 3 3 3 3 3 3 3 - - - -
Huchthausen Lajos 1 1 1 1 2 1 1 1 1 2 - - 1 -
Jabreczky Sándor 2 2 4 4 4 3 3 3 3 2 - - 3 -
Kaszap Nagy D., ref. 1 2 3 2 3 2 3 2 3 3 - - - -
25 Kálecz József 1 2 3 3 3 3 3 3 3 2 - - -
Kánnár József 1 1 3 2 3 3 3 2 2 1 - - -
Kertész Lajos, izr. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 2 - 2 - -
Klopp József 1 2 3 3 3 3 3 2 3 2 1 - - -
Kőbán István 1 3 4 4 4 4 4 4 4 2 - - - -
30 Kohn Ödön, izr. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 - - - -
Kollin Imre, izr. 1 3 2 2 3 2 3 2 2 3 - _ 1 -
Kósa József, ref. 1 1 2 3 3 3 3 2 3 2 - - - -
Kripácz Lajos 2 3 4 4 4 3 4 3 3 2 - - 3 -
Kürschner István, izr. 1 1 2 2 2 1 2 2 2 2 - - - -
35 Maschancker L., izr. 1 3 3 4 4 3 4 4 3 3 - 3 3 -
Megyesi József 1 1 2 2 3 1 3 I 3 2 1 - - -
Muth Ervin, izr. 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 - 1 _ -
94
Rendes tantárgyak Rendk. lant.
A tanuló neve Magaviselet Vallástan Magyar ny. I í Latin nyelv 1 Német nyelv j Történelem Term, rajz j Matematika Rajz geom. Tornázás Enek Gyorsírás i Szab.-kézi r. Zene
Mutschenbacher Edv. 2 2 3 3 3 3 3 3 3 3
Mutschenbacher Imre 1 2 2 2 3 3 3 3 3 3 - - 2 -
40 Muzikár Cyula 2 2 3 3 3 3 3 3 3 3 - - 2 -
Müller Imre, izr. Németh Gyula 1 3 3 4 4 3 3 3 3 2 - - - -
1 2 3 3 4 3 3 3 1 1 - - - -
Noszlopy And., á. h. e. 1 2 3 4 3 3 3 3 3 3 - - 2 -
Oltay Guido 1 3 3 3 2 3 2 3 2 - - 3 -
45 Orbán Aladár 1 2 3 3 3 3 3 2 3 3 - - 2 1
Pálfi Gyula 1 1 2 2 2 1 2 2 2 2 - - 1 -
Piroska Jenő 1 3 3 3 2 3 3 3 3 2 - - - -
Polecz Ferenc 1 3 3 4 4 3 3 4 3 3 - - -
Polednák Jenő 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 - - 1 -
50 Rádli Károly 2 3 4 3 3 3 4 3 1 - - - -
Rátkai József 1 1 3 3 3 3 2 2 2 3 1 - 2 -
Reich Emil, izr. 1 2 2 2 1 2 2 2 2 2 - 1 2 -
Reizner János 1 1 2 2 2 2 1 2 1 2 - - -
Rosenberger Béla, izr. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 1 - - - -
55 Rözge Lajos 1 3 2 4 3 3 3 3 3 2 - - 2 -
Schilhan János 1 1 3 3 2 3 2 1 1 2 - 1 1 1
Schlesinger Istv, izr. 1 3 3 2 2 1 1 2 2 2 - - - -
Schlosser László 1 2 3 3 3 3 3 3 2 2 - - - -
Schreiber Béla 2 3 3 3 3 3 3 2 2 1 - 1 -
60 Sommer Emil izr. 1 1 3 3 3 3 2 3 3 3 - - 3 -
Soproni Ferenc, ism. 1 1 2 3 3 3 2 2 3 3 - - - -
Sós Géza izr. 1 1 2 1 2 1 1 1 2 2 - - 1 -
Spiegel Lajos izr. 1 3 3 4 3 3 3 3 3 2 - - - -
Steiner Ferenc, izr. 1 1 2 2 3 1 1 2 3 3 - - - -
65 Steiner Fülöp, izr. 2 3 3 3 2 2 3 3 3 - 3 - -
Szabady Zoltán 3 3 3 3 2 3 3 3 3 3 - - -
Szvetecz József 1 1 3 3 3 3 2 3 3 2 - - 2 -
Tamás Károly 1 1 2 3 3 2 2 3 3 2 - - - -
Tellemann Károly, izr. 1 3 3 3 3 3 3 4 3 3 2 - - -
70 Tóth József 1 2 3 3 3 3 3 3 3 3 1 1 2 1
Tóth Péter 1 2 3 4 4 3 3 4 2 2 1 - - -
Vojvoda Márton 1 2 3 3 3 3 3 4 3 1 - - - -
Wehofschitz N., á. h. e. 1 2 3 3 3 3 3 4 3 2 - - - -
Weisz András izr. 2 1 1 1 2 1 1 2 2 2 - - 2 -
75 Weisz Zsigmond izr. 2 1 2 3 3 2 1 2 3 - - 1 2 -
Zsigmond István 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 - - 1
Magántanulók : Halász Ferenc ág. hitv. ev., Strem Ernő izr. Kimaradt: Knortzer György. Beíratott: 79. Vizsgálatot tett: 78.
ÖTÖDIK OSZTÁLY.
95
A tanuló neve i Magaviselet ! Rendes tantárgyak Rendk tant.
Vallástan Magyar ny. Latin nyelv I Görög nyelv : Görögp. ir. I Görögp. rajzi Német nyelv Történelem j Term, rajz 1 Mennyiségt. Tornázás 1 Ének 1 Gyorsírás Szab.-kézi r. ] Zene
Ács Béla ism. 2 3 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3
Banekovich János 1 1 2 3 - 3 2 3 3 3 3 3 1 1 - 1
Banelly Ferenc 1 1 2 3 - 2 2 3 1 2 3 1 - - - -
Bettlheim Károly izr. 1 1 2 2 - 2 2 2 1 2 2 f - 2 2 -
5 Bontz Zsolt ref. ism. 2 2 3 4 - 2 3 3 3 3 3 3 2 - -
Csonták Ferenc 1 2 3 4 - 3 2 3 3 3 3 3 - - - -
Fábián Lajos 1 1 1 2 - 1 1 2 1 1 1 2 - 1 1 -
Fischer Lajos izr. 1 1 1 2 - 1 2 2 1 1 2 2 - 1 2 -
Freyslinger Ágoston 1 2 3 3 - 3 1 3 3 3 3 1 1 2 1 1
10 Frk Ferenc 1 2 3 3 - 3 2 3 3 3 2 1 - - - -
Grünfeld Ferenc izr. 1 1 2 2 2 - - 3 2 1 3 3 - - - -
Grünhut Elemér izr. 1 1 1 1 - 1 2 1 2 1 2 2 - 1 - -
Halvax Sándor 2 1 2 3 3 - . 3 3 3 3 2 2 2 - -
Horváth Béla 2 3 2 3 - 3 2 3 3 3 3 2 - - - -
15 Horváth Sándor 2 1 2 3 3 - - 3 3 2 3 1 - 3 - -
Hubay Kálmán 1 1 1 3 - 1 2 3 1 1 3 1 1 - - -
Josifovic Tivad. g. k. 1 1 2 3 - 3 3 2 2 3 3 2 - - - -
Kalamár József 1 1 1 1 1 - - 2 1 1 1 f. - - - -
Kemény Győző 2 3 3 3 3 - - 3 3 3 3 3 - 3 - -
20 Lopusánszky Károly 1 2 3 3 - 3 2 3 3 3 3 3 - - 2 -
Löwenstein Lász. izr. 1 1 2 3 2 - - 1 2 2 2 3 - 1 - -
Ludovics Károly ism. 1 2 1 3 2 - - 3 2 2 3 1 2 1 - -
Markotán Ferenc 1 2 2 3 - 3 3 3 2 3 3 2 - 3 - -
Mezei Dénes 1 2 3 3 - 3 2 3 3 3 3 2 - 2 -
25 Papp János 1 2 2 3 - 2 1 3 2 3 3 1 2 - - -
Petrics Sándor 1 2 2 3 - 3 3 3 2 2 3 3 - 3 - -
Rácz János 2 3 3 4 3 - - 3 3 3 3 2 1 3 - 1
Rácz József ism. 2 3 2 3 - 3 1 3 3 3 3 2 1 - 1 1
Reich Andor izr. 2 1 2 3 - 2 2 1 3 3 2 1 - 1 1 -
30 Strem Géza izr. 2 1 1 1 1 - - 2 1 1 1 2 - 1 - -
Süle Ernő 1 2 3 3 - 3 3 3 3 3 3 2 2 - - -
Szabó István 1 2 2 3 - 2 3 3 2 3 3 2 - - - -
Szaucsek Géza ism. 2 3 3 4 - 3 2 3 3 3 3 1 - -
Szmodits József 1 2 3 3 - 3 2 3 3 3 3 3 •- - -
35 Torma István 1 1 2 3 3 - - 3 1 1 3 2 - - - -
Vincze János ref. 2 3 2 3 - 3 3 3 3 3 3 2 - - -
Vitális Zoltán á. h. e. 1 3 3 4 - 3 2 3 3 3 3 2 - - 2 -
Magántanulók : Fatér Katalin, Kostyák Gábriella, Lendvai Ilka izr., Ötvös Erzsébet izr., Szekeres Ilona, Szmodiss László, Wesch Antal.
Kimaradt: Zavilla Ákos. Beíratott: 45. Vizsgálatott tett: 44.
96
HATODIK OSZTÁLY.
A tanuló neve Magaviselet Rendes tantárgyak Rendk tant.
Vallástan Magyar ny. | Latin nyelv 1 Görög nyel v ! Göröp. irod : Görögp. rajz | Német nyelv Történelem | Term, rajz Mennyiségi. I Tornázás 1 Ének 1 Gyorsírás I Sz;ib.-kézi r. ! Zene
Altstádter István izr. 2 3 2 2 2 3 2 3 2 2 2 2 1
Babics József 1 1 1 3 - 1 1 3 3 2 3 2 - - -
Bajkor Levente ref. 2 1 2 1 2 - - 1 1 1 2 2 1 - _
Bettlheim Géza izr. 1 1 2 3 - 2 3 3 1 2 2 2 - 2 2 -
f> Biach Sándor izr. 2 2 2 2 2 - - 3 2 2 3 1 - - - 1
Bors Lajos 1 1 3 2 - 1 2 3 3 3 3 1 1 - - -
Chinorány Ferenc 1 1 2 3 - 1 3 3 3 3 3 f - - - -
Doupona István 1 1 2 1 1 _ - 2 1 1 1 2 -
Dóczi Imre 1 1 3 2 3 - - 2 2 3 2 3 - - r. -
10 Dömötör Lajos ízr. 1 2 1 1 2 - - 1 2 2 2 2 1 - -
Frank Sándor izr. 2 2 2 1 2 - - 2 2 3 2 3 1 - -
Frk János 1 1 3 3 3 1 3 3 3 3 2 " - -
Fülöp József 1 1 1 1 1 - - 2 1 1 2 1 I - -
Fürst László izr. 1 1 1 2 3 - - 3 1 2 2 3 - 2 - -
15 Goricsanecz József 2 1 3 3 _ 3 1 3 3 3 3 2 1 - - *
Helf János 2 1 3 3 - 2 2 3 3 3 3 2 1 1 1
Kámán Endre 2 1 1 2 3 - - 3 2 1 3 3 - - - -
Kemény Antal 1 2 2 3 - 3 2 3 3 3 4 1 - - 1 1
Klein Imre izr. 1 2 3 3 - 3 2 4 3 3 3 2 - 2 1 -
20 Kondor Ferenc izr. 2 2 2 1 2 _ - 2 2 3 2 3 - - - -
Lendvai Sándor izr. 2 3 2 3 - 3 3 3 3 3 3 3 - 1 - -
Lichtstein Ödön izr. 1 2 2 3 - 2 2 3 2 2 3 2 - 2 1 -
Metzger Ferenc 1 1 1 1 1 - - 1 2 1 3 2 - 1 - -
Nagy Sándor 2 2 3 3 - 3 3 4 3 3 3 2 - 2 - -
25 Neumann Ferenc izr. 1 2 2 1 2 - - 2 1 2 2 2 - - - -
Noszlopy Ottó, á. h. e. 1 2 3 3 - 3 3 3 3 3 3 3 - - 2 -
Sebestyén Mátyás 1 1 1 1 2 - - 2 1 1 2 2 1 - - 1
Strem Ferenc izr. 1 1 1 1 2 - - 1 1 1 1 2 - 1 - -
Szabó Lajos 2 2 3 3 - 1 3 3 3 3 3 f - 1 - -
30 Szálinger Antal 1 2 3 3 - 1 2 3 3 3 3 3 - - - -
Vámosi Arnold 2 2 2 2 - 2 2 3 1 2 3 2 - 1 - -
Vlasits Gyula 2 1 2 3 - 2 2 3 2 2 3 2 - - - -
Weisz László izr. 1 1 1 2 3 - - 1 2 3 3 3 - 2 - -
Wunderlich Antal 1 1 3 3 2 - - 3 2 3 3 2 1 - -
35 Zalai László ág ev. 1 2 3 3 3 2 3 2 1 3 3
¡Magántanulók: Kalmár Irén izr., Széchenyi József gróf Beíratott: 37. Vizsgálatot tett: 37.
97
HETEDIK OSZTÁLY.
Rendes tantárgyak Rendk. tant.
A tanuló neve Magaviselet Vallástan Magyar ny. | Latin nyelv [ Görög nyelv Görögp. irod. Görögp. rajz Német nyelv Történelem 1 Term.-tan. I Matematika Tornázás Enek Gyorsírás I Zene 1 Egészségtan
Berger Egon, izr. 2 2 1 3 _ 2 3 1 1 2 3 2 1 _ 1
Bencze László, izr. 2 3 1 3 - 1 1 3 2 2 2 2 - - 1 1
Deutsch Ferenc 2 3 3 3 - 3 2 3 3 3 4 2 - - - 3
Doupona József 1 1 1 2 - 2 2 2 1 3 3 2 - - -
5 Francsics Lajos 1 3 2 3 - 2 1 3 2 3 3 2 - - - 2
Gyutai István 1 1 3 3 3 - - 3 1 2 3 3 - - - 2
Halász Kálmán, ág.ev. 1 1 1 2 2 - - 3 2 3 3 2 - - - 2
Hirschmann Gy., izr. 1 2 2 3 - 2 2 2 2 2 3 2 - - - 1
Kittiinger István 1 3 2 3 - 2 3 4 3 3 3 2 - - - 3
10 Kovács Miksa, izr. 2 1 3 - 1 3 1 2 2 3 3 - - 1 3
Krámer László, izr. 1 2 2 3 - 1 3 2 1 2 2 1 - - - 2
Lampel Jenő, izr. Lőke Dénes 1 2 1 2 1 - - 1 1 2 2 3 1 - - 1
1 1 t i 2 - 1 1 3 1 1 1 3 - - - 1
Mágics Jenő 3 2 3 - 2 3 3 3 3 3 1 - - - 1
15 Mátyás János 1 2 2 3 - 2 3 3 2 3 3 1 1 - - 1
Mező Ignác, izr. 1 2 1 2 1 - - 1 1 1 1 1 1 - - 1
Pottyondy József ö. d. 1 2 1 2 1 - - 2 1 1 1 1 - - - 1
Rácz Lajos, ref. 1 2 1 3 - 2 3 2 2 3 3 f. - - - 1
Riethmüller Ármin 1 1 2 2 3 - - 2 2 3 3 3 - - - 3
20 Sebestyén Gyula 1 2 2 3 2 - - 2 1 2 2 3 - - 1 2
Simán Endre 1 3 3 3 - 3 3 3 3 3 4 3 - - - 1
Steiner Henrik, izr. 1 1 1 2 - 1 2 1 1 1 1 2 - - - 1
Szabados István, izr. 3 1 2 - 1 3 2 3 2 3 2 - - 1 2
Szabó János 3 2 3 2 ■ - 3 2 2 3 3 - 1 - -
25 Székely Vilmos, izr. 1 2 1 2 - 1 2 2 1 1 2 3 - - - 1
Szigeti József, izr. 1 1 1 1 1 - - 1 1 1 1 2 - - - 1
Szittár József 1 2 2 3 - 9 - > 2 3 2 3 3 2 1 - - 1
Trankovics And., izr. 1 1 1 3 2 - - 2 2 2 3 3 - - - 3
Vécsey Barnabás 1 2 1 3 - 1 2 2 1 2 2 2 - - - 1
30 Vlasits József I 2 1 3 - 2 2 3 3. 2 2 1 - - - 3
Völgyi Sebestyén, izr. 3 1 3 - 2 3 2 2 3 4 2 - - - 2
Weisz Ferenc, izr. 1 1 1 3 - 1 3 3 1 3 3 3 - - - 2
Wenetianer Lász., izr. 1 1 1 1 - 1 2 2 1 1 2 1 - - - -
Zalaváry Gyula 1 2 1 3 - 1 1 3 1 3 3 2 - - - 3
Magántanuló: Berke József, Bontz Sarolta.
Beíratott: 3P>. Vizsgálatot tett: 36.
7
98
NYOLCADIK OSZTÁLY.
A tanuló neve Magaviselet Rendes tantárgyak Rendk. tant,
| Vallástan Magyar ny. 1 Latin nyelv j | Görög nyelv j 1 Görögp. irod.j j Görögp. rajzj j Német ny. | Történelem j Term.-tan Mennyiségi, j | Bölcsészet Tornázás [ ¿nek | Gyorsírás I Szab.-kézí r. 1 Zene
Baa Ferenc 1 1 2 2 1 2 2 1 2 3 1 2
Barabás Kálmán 1 2 1 3 3 - - 2 2 2 3 3 2 1 - - 1
Báron Pál, izr. 1 1 1 1 - 1 2 1 1 1 1 1 2 - - - -
Bencze Lajos, izr. 1 2 1 3 2 3 3 2 2 3 2 1 - - - -
5 Bosnyák Andor 1 2 2 3 - 2 3 2 3 2 3 2 2 - - - -
Dely János 1 1 2 3 - 3 3 3 3 3 3 3 2 1 - - -
Ehrenwald Ernő, izr. 1 1 1 1 - 1 2 1 1 1 1 1 2 - - - -
Fülöp György 1 3 3 3 - 3 2 3 3 2 3 3 1 - - - -
Gáspár Ferenc 1 2 2 3 - 2 1 3 2 2 3 1 2 - - - -
10 Grósz Manó, izr. 1 1 1 1 1 - - 1 1 2 2 1 2 - - - -
Heintz Miksa 1 1 1 1 1 - - 1 1 2 2 1 2 - - - -
Hertelendy Zoltán 1 3 3 3 - 3 3 3 3 3 3 3 2 - - - -
Horváth Dezső 1 3 3 3 - 2 3 3 3 3 3 3 2 1 - - -
Horváth Gyula 1 2 3 3 - 2 2 3 3 3 3 3 2 - - - -
15 Horváth Pál 1 1 1 1 2 - - 1 1 2 2 1 2 1 - - -
Kaufer Árpád, izr. 1 1 1 2 2 - - 1 1 2 2 1 2 - - - -
Kiss József 1 1 2 3 - 2 2 3 3 3 3 3 2 - - - -
Mair Pál 1 1 2 3 - 2 3 3 2 2 3 9 o - - - -
Mikula Sziegfried. 1 1 1 1 2 - - 1 2 1 1 2 í 1 - - 1
25 Nagy Győző, ref 1 3 3 3 - 3 2 3 3 3 3 3 1 - - - -
Németh József 1 3 3 3 - 2 1 3 3 3 3 3 1 1 - - -
Némethy János 1 2 3 3 - 1 3 3 3 3 3 3 1 1 - - -
Paár Ferenc 1 2 2 3 - 1 3 3 3 3 3 3 2 1 - - -
Polecz Nándor 1 2 1 3 - 1 1 3 3 2 2 1 2 1 - - 1
25 Ruszák György 1 1 2 2 - 1 3 2 2 1 1 2 2 - - - -
Sallér István, ág. ev. 1 2 2 3 2 - - 2 1 2 2 1 2 - - - -
Sermán Antal 1 3 3 3 3 - - 3 3 3 3 3 2 - - - -
Simon Gyula 1 1 1 3 3 - - 3 3 2 2 1 2 - - - -
Supka Ferenc 1 1 1 3 - 1 2 3 2 2 3 1 2 - - - 1
30 Szabó Jenő 1 1 1 3 - 1 1 3 2 1 1 1 2 - - - -
Szendrei Károly, ref. 1 2 2 3 - 2 3 3 2 3 3 3 2 - - - 1
Thury Rezső 1 1 2 3 - 1 2 2 2 3 3 3 i. 1 - - 1
Vécsey Elemér, ref. 1 2 1 2 - 1 1 2 1 2 2 1 1 - - - 1
Vlasits József 1 2 2 2 ■ J 1 3 2 2 2 2 1 1 - ■ 1
Magántan.: Bentzik Gizella, Feigl Amália, ág. ev., Káldori Melanie Vizsgálatlan maradt: Kovács Illés, magánt. Beiratott: 37. Vizsgálatot tett: 36.
XVIII.
r
Érettségi vizsgálatok.
Az érettségi vizsgálatok Burián János c. főigazgató, aradi kir. kath. főgimnáziumi igazgató elnöklete alatt folytak le.
A vizsgálatra 36 tanuló jelentkezett.
Az Írásbeli vizsgálatok május 18., 19. és 20-án voltak.
írásbeli tételek:
1. Magyar nyelv: Drámairodalmunk irányzata a 19. században.
2. Latin nyelv: P. Vergil. M., Aeneis X. 1 25. sorai. (Forditás latinból magyarra.)
2. Mennyiségtan: a) A-nak 35370 K-ja, B-nek 17950 K-ja van egy bankban; mennyit vehet ki A minden év végén, hogy 8 év múlva annyi pénze maradjon, ameny-nyire B tőkéje nő, aki évenként 1200 K-t csatol pénzéhez. (%=3,6). b) Egy gömb sugara 10 m., határozzuk meg azon gömbi szelet térfogatát, melynek süvege ugy viszonylik alapjának területéhez, mint 10:7-hez.
A szóbeli vizsgálatok junius 2., 3., 4., 5. és 6. napjain voltak.
Jelesen érettek: Báron Pál, Ehrenwald Ernő, Heincz Miksa, Horváth Pál, Mikula Sziegfried, Szabó Jenő, Vla-sits József.
Jól érettek: Baa Ferenc, Bencze Lajos, Fülöp György, Grosz Manó, Kaufer Árpád, Kis József, Mair Pál, Ruszák György, Sallér István, Simon Gyula, Supka Ferenc, Vécsey Elemér, Feigl Amália.
Érettek: Barabás Kálmán, Bosnyák Andor, Gáspár Ferenc, Horváth Gyula, Nagy Győző, Németh János, Paár Ferenc, Polecz Nándor, Sermán Antal, Szendrey Károly, Thury Rezső, Bentzik Gizella.
XIX.
Tanulók statisztikája.
1. A tanulók számának alakulása az iskoiai év folyamán.
Nyilvános tanulók Magántanulók
Felvétetett Az iskolai év folyamán Az osztalyvizs-gáról elmaradt Junius ill. május hóban osztályvizsgálatot tett Pótló vizsgálatot tett Összesen osztályvizsgát tett Felvétetett Oszt.-vizs-gálatot tett
magán tan. önként kimaradt tanács folytán távozott kizáratott betegség baleset öngyilkosság
következtében meghalt fiu leány fiu leány
1 2 3 4 5 o 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
474 — 17 — 1 1 — — 2 453 — 453 14 12 12 11
2. A felvett és vizsgát tett tanulók száma.
Osztály Felvétetett Oszt.- vizsg tett Oszíály Felvétetett Oszt.- vizsg tett
Nyilvános tanuló magántanuló Nyil-vános tanuló magántanuló Nyilvános tanuló magántanuló Nyil-vános tanuló magántanuló
fiu leány fiu leány fiu leány fiu leány
1 2 3 4 5 6 1 2 3 4 5 6
I. A 43 1 — 41 1 — IV. 77 2 1 » 2 —
I. B 43 — 1 37 — — V. 38 2 5 37 2 5
I. 86 1 1 78 1 —
II. A 43 — 1 39 — 1 VI. 35 1 1 35 1
II. B 42 1 — 40 1 — VII. 34 1 1 34 1
II. 85 1 1 79 1 1 1 1
III. A 43 2 - 41 1 — VIII. 36 2 3 34 > 3
III. B 40 39 2 — I-VIII. 474 14 12 453 12 11
III. 83 4 _ 80 3
101
3. A felvett nyilvános tanulók megbetegedése s az igazgatói és tanárkari
megrovások száma.
Megbetegedések Megrovások
A könnyű A súlyos A fertőző (esetleg járványos) Az igazgatói A tanári
nem fertőző
megbetegedések száma megrovások száma
1 2 3 4 5
876. 21 2 6 —
4. A tanulók megoszlása december 31-én kor és osztály szerint.
| Osztály A nyilvános és a magántanulók együttes létszáma december 31-én A nyilvános és magántanulók együttes létszámából december 31-én
9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. több
évét már betöltötte
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
I. 81 3 50 19 7 2 — —
II. 84 — 14 30 26 12 2 — —
III. 86 — — 7 42 26 9 2
IV. 79 — — — 5 39 17 13 4 1 — — — —
V. 45 21 18 4 — 1 — — 1
VI. 37 — — — — — — 21 9 5 1 1 — —
VII. 36 24 8 4 — — —
VIII. 41 11 15 5 7 3
I-VIII. 489 3 64 56 80 79 49 54 41 25 21 6 7 4
102
5. Az osztályvizsgálatot tett tanulók megoszlása honosság és szülőik (gyámjuk, illetőleg más törvényes gondviselőjük) állandó lakóhelye szerint
Az osztályvizsgálatot tett nyilvános és magántanulók
összes száma közül száma, akiknek szülője (gyámja, illetve más törvényes gondviselője) állandóan
magyar honos volt külföldi honos volt ugyanazon a magyar anyaország más törvényhatóságokban horvát-szla-vonor-szágok-ban külföldön, még pedig
község ben vármegye más községében
magyarországi horvát-szlavon-országi Ausztriában Boszniában
illetőségű lakott
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
476 470 3 3 339 89 40 7 — 1 —
6. Az osztályvizsgálatot tett tanulók megoszlása tőrvényhatóságonkint szülőik, (gyámjuk, illetőleg más törvényes gondviselőjük) magyarországi állandó
lakóhelye szerint.
Törvényhatóság A tanulók száma Törvényhatóság A tanulók száma Törvényhatóság j A tanulók < száma
1 2 1 2 1 2
A) Magyar anyaország: a) Vármegyék: 1. Bács-Bodrog vm. 2. Baranya várm. 3. Fejér vármegye 4. Komárom várm. 5. Nógrád várm. 6. Pest-Pilis-Solt- Kiskun várm. 7. Szabolcs várm. 8. Somogy várm. 0. Sopron várm. 10. Tolna vármegye 1 2 1 1 1 2 1 23 1 2 Áthozat 11. Vas vármegye 12. Zala vármegye 35 3 428 B) Horvát-Szlavon-ország: a) Vármegyék: 2. Pozsega várm. 3. Varazsd várm. 3 3
A) a) együtt 463
b) Városok: 1. Budapest 2. Fiume 3. Pécs 3 1 1 B) a) együtt 6
b) Városok: 1. Zágráb 1
A) b) együtt 5 B) b) együtt 1

Átvitel 35 A) a)+b) együtt 468 B) a)+b) együtt 7 1 Ismétlés: A tanulók száma Magyarországi — — — — — — — — — — 468 Horvát-szlavonországi — — — — — — — — — 7 Magyar birodalmi — — — — — — — — — 475 Boszniai — — — — — — — — — — — — 1 Összesen — 476

103
7. Az osztályvizsgálatot tett tanulók megoszlása szülőik (gyámjuk, illetve más törvényes gondviselőjük) foglalkozása (társadalmi állása) szerint.
Foglalkozás (társadalmi állás) A tanulók száma Foglalkozás (társadalmi állás) A tanulók száma


1 2 1 2
Nagybirtokos és nagybérlő (1000 kat. holdon felül) Középbirtokos és bérlő (100—1000. kat. holddal) Kisbirtokos, kisbérlő (100 kat. holdon alul) Egyéb őstermelő (feles, majoros, kertész, halász) Gazdasági tisztviselő Egyéb gazdasági segédszemély (gazd. cseléd) Földmivelési munkás napszámos Nagyiparos, bánya-nagyvállalkozó Kisiparos, (urod. iparos is) bánya-kisvállalkozó Ipari vagy bányászati tisztviselő Egyéb ipari vagy bányászati segédszemély (előmunkás, segéd, munkás stb.) Nagykei eskedő, közlekedési nagyvállalkozó Kiskereskedő, közlekedési kisvállalkozó Kereskedelmi vagy közlekedési (vasúti, posta stb.) tisztviselő 9 6 28 5 5 12 2 3 74 3 4 18 54 52 Áthozat Egyéb keresk. vagy közlek. segédszemély (altiszt, segéd, szolga stb.) Köztisztviselő (papok, tanárok és tanitók kivétel.) s közhivatalban alk. dijnok Pap, tanár, tanító Másféle értelmiségi (orvos, ügyvéd, közjegyző, gyógyszerész stb.) s ilyeneknél alkalmazott segéd, irnok Közhivatalban alkalmazott vagy másféle értélmiségi altiszt vagy szolga Katonatiszt, honvédtiszt, csendőrtiszt Katonaaltiszt, honvédaltiszt, csendőraltiszt Különböző vagy közelebbről meg nem nevezett foglalkozási ágakban dolgozó napszámos Tőkés, járadékos, háztulajd. Nyugdíjas tisztviselő vagy az értelmiség körébe számitható egyéb nyugdíjas Nyugdíjas altiszt, szolga, vagy munkás Magánzó vagy eltartásos Házi cseléd Árvaházi, szeretetházi tan. 275 64 15 22 20 5 1 5 8 1 13 11 34 2




































Átvitel 275 Mindössze 476
104
8. Az osztályvizsgálatot tett tanulók megoszlása vallás, anyanyelv és nyelvismeret szerint.
Az osztályvizsgálatot tett tanulók összes száma Az osztályvizsgálatot tett tanulók közül
latin görög örmény református ág-hitv. evang. görögkeleti unitárius izraelita babtista
szertartású róni. kath.
vallású volt
1 o 3 4 5 6 7 8 ,\'9 10 11 12
476 294 — — 13 19 2 — 148 — — —
Az osztályvizsgát tett tanulók közül
magyar német tót oláh ruthén horvát szerb olasz vend összesen nem magyar
a nyanyelvü volt
13 14 15 14 17 18 19 20 21 22 23 24
460 6 — — — 10 — — — — — 16
Az osztályviisgálatot tett anyanyelvű tanulók közül
csak magyarul más nyelven is németül lengyelül morvául tótul horvátul szerbül olaszul egyéb hazai nyelven
tudott i s t u d 0 t t
25 26 27 28 29 30 31 32 33 34
372 104 70 1 1 2 41 2 — 1
105
9. Ismétlők, a görög pótló tárgyak tanulói, magaviselet és mulasztások szerint.
Osztály Az osztályvizsgálatot tett
nyilvános és magántanulók közül nyilvános tanulók
közül által
ismétlő volt a görög pótló tárgyakat tanulta magaviseletből egy órát sem csak igazoltan igazolatlanul igazol- iga-
1 2 3 4 tan lanul
osztályzatot kapott mulasztott órák száma
mulasztott
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
I. B. 2 — 37 4 — — 9 32 — 783 —
I. B. 3 — 30 7 — — 11 26 — 530 —
I. 5 — 67 11 — — 20 58 — 1313 —
II. A. 5 29 10 — — 9 30 — 397 —
II. B. 4 — 29 11 — — 15 25 — 551 —
II. 9 — ■ 58 21 — — 24 55 — 948 —
III. A. 6 — 29 12 — — 12 29 — 814 —
III. B. 2 — 30 9 — — 14 25 — 408 —
III. 8 — 59 21 — — 26 54 — 1222 —
IV. 8 — 58 18 — — 18 58 — 1298 —.
V. 5 35 25 12 — — 11 26 — 520 —
VI. 3 20 21 14 — — 5 30 - 699 —
VII. 2 25 26 8 — — 5 29 — 953 —
VIII. — 29 34 — — — 9 25 — 711 —
I-VIII. 35 109 348 105 — — 118 335 — 7664 —
106
10. Az osztályvizsgálaiot tett tanulók előmenetele osztályonkint.
Osztály Az osztályvizsgálatot tett
nyilvános és magántanulók nyilvános tanulók közül
összes száma közül egészségtant éneket gyorsírást szabadk. rajzot vívást zenét lövést
minden egy két több
rendes tantárgyból
kitűnő jeles jó elégs elégtelen
mint rendkívüli tantárgyat legalább elégséges eredménnyel tanulta
osztályzatot kapott
1 2 3 4 5 6 7 8 1 9 10 11 12 13 14 15 16
I. A. 42 — 4 12 23 1 2 — 41 — 4 — — —
I. B. 37 — 3 7 21 2 4 — 37 — 6 — 1 —
I. 79 — 7 19 44 3 6 — 78 — 10 — 1 —
II. A. 40 — 1 1 26 7 2 3 6 — 20 — 1 —
II. A. 41 — 4 7 23 4 2 1 3 — 13 — 1 —
I(. 81 5 8 49 11 4 4 9 — 33 — 2 —
III. A. 42 — 1 5 27 7 —■ 2 — 5 7 29 — 2 —
III. B. 41 — 1 7 26 3 1 3 — 7 2 18 — 1 —
III. 83 2 12 53 10 1 5 — 12 9 47 3
IV. 78 — 1 12 47 7 4 7 — 11 13 38 — 6 —
V. 44 — — 6 33 5 — — — 10 17 9 3 4 —
VI. 37 — — 7 27 3 — — 7 15 6 1 5 16
VII. 36 — 1 7 24 4 — 31 5 1 3 5 4 20
VIII. 38 — — 9 27 1 — 1 — 11 1 — 4 7 10
I-VIII. 476 — 16 80 304 44 9 23 31 143 56 146 13 32 46
XVII.
Az 1914—15. tanévben használandó tankönyvek.
I. osztály.
Zsasskovszky: Ima és énekkönyv. Dr. Szabó Ignác: Magyar nyelvtan, I. r. 3. kiad. 1912. Andor-Szabó: Magyar olvasókönyv, I. r. 2. kiad. 1907. Dávid István: Rövid nyelvtan, 5. kiad. 1910.
„ „ Rövid latin olvasó- és gyakorlókönyv, I. r. 4. k. 1909 Körösi A.: Földrajz, I. r. 9. kiad. 1912. Kozma-Kőrösi: Földrajzi atlasz, 1910. Tőkés Lajos: Természetrajz, I. r. 1905. Huszka J.: Sajzoló geometria, I. r. 3. kiad. 1911. Dr. Suták J.: Számtan, 8. kiad. 1911.
II. osztály.
Zsasskovszky : Ima- és énekkönyv. Titz A: dr.: Ó-szövetségi bibliai történetek, 1911. Andor-Szabó: Magyar nyelvtan, II. r. 2. kiad. 1912. Dávid István: Rövid latin nyelvtan, 5. kiad. 1910.
„ • „ Rövid latin olvasó- és gyakorlókönyv, I. r. 4. k. 1909. Körösi A.: Földrajz, II. r. 7. kiad. 1912. Kozma-Kőrösi: Földrajzi atlasz, 1910. Tőkés Lajos: Természetrajz, II. r. 1906. Dr. Suták I.: Számtan, 8 kiad. 1911. Huszka J.: Rajzoló geometria, II. r. 2. kiad. 1909.
III. osztály.
Zsasskovszky: Ima- és énekkönyv. Titz A. dr.: Uj-szövetségi bibliai történetek, 1912. Dr. Szabó Ignác: Rendszeres magyar nyelvtan, 1905. Andor-Szabó: Magyar olvasókönyv, III. r. 1906. Dávid István: Rövid latin nyelvtan, 5. kiad. 1910.
„ „ Rövid latin olvasó- és gyakorlókönyv II. r. 2. k. 1906.
108
Dávid István: Szemelvények Livius, Ovidius, Phaedrus, Nepos, Caesar és Curtius Rufus műveiből és más költők gnómái-ból, 9. kiad. 1911. Endrei-Szele: Német nyelvkönyv, 8. kiad. 1912. Körösi A,: Földrajz, III. r. 6. kiad. 1911. Kozma-Körösi: Földrajzi atlasz, 1910. Jászai R.: Magyarok története, I. r. 2. kiad. 1912. Kogutowitz: 10 térkép a hazai történethez, 1897. Dr. Vörös C.: Fizikai Földrajz, 2. kiad. 1909. Dr. Suták J.: Számtan, 8. kiad. 1911. Huszka J.: Rajzoló geometria, III—IV. r. 2. ktad. 1911.
IV. osztály.
Zsasskovszky: Ima- és énekkönyv.
Pokorny E.: Kath. szertartástan, 3. kiad. 1894.
Bartha-Prónai: Stilisztika, 3. kiad. 1910.
Lehr A.: Arany János Toldi-ja, 14. kiad. 1912.
Dávid I : Rövid latin nyelvtan, 5 kiad. 1910.
Dávid I.: Rövid latin olvasó- és gyakorlókönyv II. r. 2. k. 1906.
Dávid I.: Szemelvények Liv, Ovid. etc. műveiből 9. kiad. 1911.
Endrei-Szele: Német nyelvkönyv, 8. kiad. 1912.
Jászai R.: Magyarok története, II. r. 2. kiad. 1911.
Kogutowitz: 10 térkép a hazai történelemhez, 1807.
Pintér P.: Növénytan II. kiad. 1911.
Dr. Suták J.: Algebra, I. r. 3. kiad. 1908.
Huszka J.: Rajzoló geometria, III—IV. r. 2. kiadás. 1911.
V. osztály.
Zsasskovszky : Ima- és énekköny. Schütz Antal: Latbolikus hittan, 1911. Bartha-Prónai: Rhetorika, 2. kiad. 1910. Földi-Kardos: Latin nyelvtan, II. r. 1904. Köpesdi J.: Cicero 2 beszédje, 6. kiad. 1907. Cserép J.: Szemelvények Ovidiusból, 3. kiadás. 1911. Csengeri J.: Latin stílusgyakorlatok, III. r. 2. kiadás. 1912. Wagner-Horváth: Római régiségek, 8. kiad. 1910. Dr. Maywald J. Görög nyelvtan, 5. kiad. 1905. Dr. Maywald J.: Görög olvasó- és gyakorlókönyv, I. r. 3. k. 1907. Badics F.: Magyar irodalmi olvasmányok, 1. r. 7. k. 1912. Geréb J.: Szemelvények Herodotosból, 4. kiad. 1911. Csengeri J.: Homeros Iliasa bő szemelvényekben, 4. k. 1912. Gyomlai Gy.: Homeros Odysseiája bő szemelvényekben, 4. kiadás. 1912. Al6recht J.; Német nyelvtan 6. kiad. új lenyomat. 1912. Albrecst J.: Német olvasókönyv. III. r. 3. kiad. 1906.
Gör. P-
109
Szölgyémi J.: Világtörténet, I. r. 3. kiad. 1911.
Jausz: Történelmi atlasz, I. r. 7. kiad. 1901.
Pintér Pál: Állattan, 1902,
Dr. Suták J.: Algebra, I. r. 3. k. 1908.
Dr. Lóky B.: Geometria, I. rész, 2. kiadás, 1912.
VI. osztály.
Zsasskovszky: Ima- és énekkönyv.
Schütz Antal: K\'atbolikus erkölcstan, 1912.
Barta-Prónai: Poétika, 2 kiad. 1910.
Földi-Kardos: Latin nyelvtan, II. rész. 1909.
Kalmár E.: Szemelvények Liv. a római történetből, 1. kiad. 1912.
Wirth Gy.: Szemelvények Verg. Aen.-ból 1904.
Csengeri J.: Latin stilus gyakorlatok, IV. r. 1906.
Wagner-Horváth: Római régiségek, 8. kiadás, 1910.
Dr. Maywald J.: Görög nyelvtan, 5 kiadás, 1910.
Dr. Maywald: Görög olvasókönyv, II. r. 4. kiad. 1905.
Gör. ( Badics F: Magy. irod. olvasmányok, II. r. 6. kiad 1912.
p. \\ Csengeri J.: Aischylos „Oresteiá"-ja, 1894. Albrecht J.: Német nyelvtan, 6. kiad. 1912. Albrecht J.: Német olvasókönyv, IV. kötet. 3. kiad. 1910. Szölgyémi I.: Világtörténet, II. r. 4. kiad. 1912. Pintér P.: Ásványtan, 1903. Jausz: Történeti atlasz, II. r. 2. kiad. 1891. Dr. Suták J.: Algebra, II. r. 2. kiad. 1907. Dr. Lóky B.: Geometria, I. r. 2. kiad. 1912. Lutter N.: Sorszámi táblák, 16. kiad. 1912
VII. osztály.
Zsasskovszky: Ima- és énekkönyv.
Dr. Titz A.: A katholikus egyház története, 2. kiad. 1905.
Prónai A.: A magyar nemzet irodalom története, I. r. 1910.
Hittrich Ö.: Latin nyelvtan, II. r. 3. kiad. 1911.
Wirth Gy.: Szemelvények Verg. Aen.-ből, 1904.
Dr. Incze J.: Cic. in Verr. acc. IV. 1902.
Dr. Csengeri J.: Latin stílusgyakorlatok, V. r. 1908.
Cserép J.: C. Sail. Crispi Jugurtha et Catilina, 1908.
Wagner-Horváth: Római régiségek, 8. kiad. 1910.
Dr. Maywald J.: Görög nyelvtan, 5. kiad. 1905.
Kempf J.: Szemelvények Homeros Odysseiajából, 2. kiad. 1911.
Vietorisz J.: Szemelvények Herodotosból 1904.
Wagner-Horváth: Görög régiségek, 2. kiad. 1911.
I Badics. F.: Magyar irodalmi olvasmányok, III. r. 5. k. 1911. Gör. I Szilassi M.: Szemelvények Thukydidesből, 2. kiad. 1912. p. Incze J : Demosthenes válogatott beszédei, 1903. { Kapossy E.: A görög irodalomtörténete, 1907.
110
Albrecht I.: Német nyelvtan, 6. kiad. 1912.
Albrecht I.: Német olvasókönyv, V. köt. 2. kiad. 1903.
Heinrich G.: Schiller „Wilhelm Tell"-je, 7. kiad 1912.
Schnabel R.: Goethe „Hermann und Dorothea"-ja, 2. kiad. 1909.
Orosz Alajos: Német stílusgyakorlatok, 4. kiad. 1911.
Szölgyémi J.: Világtörténet, III. r. 2. kiad. 1903.
Jausz: Történeti atlasz, III. r. 6. kiad. 1891.
Dr. Vörös C : Fizika, 2. kiad. 1909.
Dr. Suták J.: Algebra, II. 2. kiad. 1907.
Dr. Kóky B.: Geometria, II. r. 1904.
Lutter N.: Sorszámi táblák, 16. kiad. 1912.
Szinnyei I. dr.: A magyar nyelv rendszere, 7. kiad. 1909.
Fodor J. dr.: Egészségtan, 4. kiad. 1911.
VIII. osztály.
Zsasskovszky: Ima- és énekkönyv. Dr. Schütz A.: Katholikus hitvédelem, 2. kiad. 1913. Prónai A.: A magyar nemzeti irodalom története, II. r. 1911. Hittrich Ö.: Latin nyelvtan, II. r. 3. kiad. 1911. Wirth Gy.: Szemelvények Horatiusból, 3. kiad. 1912. Gyomlai Gy.: Szemelvények Tacitusból, 3. kiad. 1911. Molnár S.: Latin stílusgyakorlatok, II. r. 2. kiad. 1908. Wagner-Horváth: Római régiségek, 8. kiad. 1910. Dr. Maywald J.: Görög nyelvtan, 5. kiad. 1905. Kempf J.: Szemelvények Homeros Ilias-ából, 2. kiad. 1911. Simon I.: Szemelvények Platonból, 2. kiad. 1910. Wagner-Horváth: Görög régiségek, 2. kiad. 1911. Gör. ( Alexander B.: Szemelvények Platonból, 5. kiad. 1911. p. I Schüll S.: Görög régiségek, 4. kiad. 1912. Albrecht J.: Német nyelvtan, 6. kiadás. 1912. Albrecht J.: Német olvasókönyv, V. köt. 2. kiad. 1913. Dr Maywald J.: Goethe Iphigenie auf Tauris-a, 2. kiad. 1907. Orosz A.: Német stílusgyakorlatok, 4. kiad. 1911. Jászai R.: Magyarország oknyomozó története, 2. kiad. 1912. Kogutowitz; 10 térkép a házai történethez, 1897. Dr. Vörös C.: Fizika, II. kiadás. 1909. Dr. Suták J.: Algebra, II. r. 2. kiad. 1907. Dr. Lóky B.: Geometria, II. r. 1904. Lutter N.: Sorszámi táblák, 16. kiadás. 1912. Dr. Korniss Gy.: Lélektan és logika, 1911. Márton I.: Latin szövegkönyv, 1912.
A tankönyekből mindig a legújabb kiadásuak szerzendők be.
XXI.
9
Értesítés az 1914—15. tanévre.
A tanulók felvétele az 1914—15. tanévre.
Az intézet valamennyi osztályába julius 1., 2. és 3-ik napján délelőtt 9—11-ig, valamint szeptember 1., 2. és 3-án vétetnek fel a tanulók. Ezen utóbbi időn túl egy hétig csakis azon tanulókat veheti fel az igazgató, kik késésüket elfogadhatólag igazolják. A még később jelentkezők felvételét a tankerületi kir. főigazgatóság engedheti meg az igazgatóság utján benyújtott folyamodvány alapján. Akik a tanév első hónapja után lépnek be, az eddig végzett tananyagból vizsgálatot kötelesek tenni.
Hzon tanulók, kiknek szülői nem riagykanizsdn laknak, a IV. osztályba Daló feloételre csak szeptember hó 3-án jelentkezhetnek.
Ha julius 1., 2. és 3-án felvett tanulók szeptember 5-ig bezárólag az osztályfőnöknél személyesen nem jelentkeznek, nemcsak a belépésre jogosultságukat, hanem a befizetett dijakat is elvesztik.
Előjegyezni a felvételre sem helybeli, sem vidéki tanulót nem lehet; Írásbeli jelentkezésnek helye nincs.
Az I. osztályba csak oly tanuló vehető fel, ki a 9-ik évét már betöltötte, 12 évnél idősebb tanuló felvétele felett a tantestület határoz.
A tanulóknak személyesen, a szülők nagy ezek megbízottja (de nem gyermekek - és tanulók) kíséretében kell a felvételre jelentkezniük.
Magántanulóknak is már a tanév elején kell jelentkezniük.
A beirásra minden tanuló tartozik magával hozni az
112
előző évről szóló bizonyítványt. Az I. osztályba beiratkozok kötelesek magukkal hozni: 1. születési bizonyítványt, 2. a népiskolának legalább a IV. osztályáról szóló Értesítő könyvecskéjét, 3. sikeres himlőoltási bizonyítványt s ha a tanuló 12 éves, az ujraoltásról. A más tanintézetből jövő II—VIII. osztályú tanulók kötelesek bemutatni az összes osztály-bizonyitványokat, a születési bizonyítványt és az ujraoltási igazolványt.
Azon tanuló, ki az elemi iskola elvégzéséről bizonyítványt nem tud felmutatni, azon esetben irható be az I. osztályba, ha a felvételi vizsgálaton kitűnik, hogy elegendő jártassággal bír az elemi iskola IV. osztályának tananyagában, a felvételi vizsgálat tárgyai a magyar nyelv, földrajz, számtan, rajzolás.
A felvételi vizsgálat dija 20 korona, mely a vizsgálatot megelőzőleg fizetendő.
Azon tanulók, kik a közös hadseregbeli vagy honvédhadapródiskolába felvételért folyamodtak, szept. 20-ig, felvételi díjfizetés nélkül látogathatják az előadásokat.
Dijak. Minden tanuló tandíj fejében egész évre 50 koronát, két rendes világi tanár, a rajztanár és a tornatanár nyugdijára 40—40 fillért, összesen 1 Korona 60 fillért tartozik fizetni a városi pénztárba, fl szabályrendelet értelmében a tandij az egész értre egyszerre és pedig a beirás alkalmdoal azonnal befizetendő; azok, kik a tandijat részletekben óhajtják fizetni, ez iránti kéményüket a nárosi tanácsnál a tanén kezdetén, de legkésőbb szeptember 15-ig tartoznak beadni, mert a későbben beadott kémények figyelembe nem oétetnek. — fl tandij elengedéséért a oárosi tanácshoz cimzett kéményeket azonnal a beíráskor kell átodni az igazgatáságnak, mert azon kémények, melyeket nem az igazgatóság utján, nagy amelyeket később adnak be, el fognak utasíttatni, fl tandijelengedést kérő folyamodoányhoz mellékelni kell az előző éoi osztálybizo-nyitoányt, szegénységi, illetőleg mentességi jogcímet igazold bizonyitüányt.
Fizet továbbá minden tanuló a beirás alkalmával 5 korona felvételi dijat, az ének- és zenetanitó tiszteletdijának fedezésére 2 koronát, az Értesítőre 1.50 koronát, az ifjúsági könyvtár cimén 1 koronát. A helybeli izraelita
113
tanulók 4, a vidékiek pedig 8 koronát tartoznak fizetni a hitközségi pénztárba hittan tanításáért.
Jűüitó oizsgálatra bocsáttatnak: oly egy tantárgyból bukott és legalább szabályszerű magaviseletű tanulók, kiket erre a testület Ítélete feljogosít, mely körülmény az iskolai bizonyítványban jelezve van. Azon tanulók, kik javitó vizsgálatot tesznek, kötelesek bizonyítványukat augusztus 20-ig a főgimnáziumi igazgatóságnál benyújtani. A javitó vizsgálatok augusztus 29-én tartatnak.
Aki két tantárgyból — vagy egy tantárgyból, de magaviselete kevésbbé szabályszerű, — kapott elégtelen tanjegyet, egy koronás bélyeggel ellátott és a székesfehérvári tankerület kir. főigazgatóságához címzett folyamodványt adjon be a íőgimnázium igazgatóságához legkésőbb július 3-ig, ezen folyamodványhoz az iskolai bizonyítványt mellékelni kell.
Aki kettőnél több tantárgyból kapott elégtelen tanjegyet, javitó vizsgálatra nem bocsáttatik.
Hz osztály másodszori ismétlése nincs megengedoe.
Pótló oizsgálat. Ha valamely tanuló a vizsgálatokat betegség vagy egyéb fontos ok miatt le nem teheti, vagy megszakítani kénytelen, julius 15-ig folyamodhatik a tanári testülethez a következő tanév kezdetén . tartandó pótlóvizsgálatra való engedélyért. A betegség igazolására iskolaorvosi bizonyítványt kell mellékelni. A pótlóvizsgálat csak teljes vizsgálat lehet, melyért semmi dijat sem kell fizetni. Oly tanuló, ki a vizsgálatot megszakitotta, ezzel nem szerezhet jogot arra, hogy akár ugyanazon, akár más intézetben magánvizsgálatot tehessen.
Az augusztus végén tartandó magánvizsgálatra csak miniszteri engedéllyel bocsátatnak a tanulók, —■ akije erre engedélyt nyertek, az összes megelőző osztály bizonyítványokat és a születési bizonyítványt kötelesek aug. 20-ig az intézet igazgatóságához beküldeni. A magánvizsgálat ideje aug. 29. és 30. napja.
feloételi oizsgálat. Azon tanulók, kik polgári iskolából vagy reáliskolából gimnáziumba akarnak átmenni, felvételi vizsgálatot kötelesek tenni. E vizsgálat az elhagyott és az újonnan választott iskola tantervei közt mutatkozó
8
114
lényeges különbözetre terjed. E tekintetben bővebb felvilágosítást nyújt az igazgatóság.
Felvételi vizsgálatot csak azon intézetben tehet a tanuló, amelyben a jövő tanévben járni szándékozik.
A pótló és felvételi vizsgálat ideje augusztus 30.
Görögpótló tantárgy. Az V. osztályba lépő tanulók szülője, illetőleg gyámja köteles kijelenti, vájjon fia, illetőleg gyámoltja az 1890. évi XXX. t.-c. értelmében a görög nyelvet, avagy az idézett törvénycikk által meghatározott más tantárgyakat fogja-e tanulni.
A görög nyelv tanulmányáról a görögpótló tanulmányokra lépő tanulóknak az átlépésre az engedélyt a szülők vagy helyettese kívánságára — akár a tanév elején, akár a tanév folyamán — törvényszerű felvételi vizsgálat feltételeül tűzése mellett maga a tanári testület adja meg. A folyamodványok a tanári testülethez inté-zendők s az igazgatósághoz nyújtandók be. Ezen felvételi vizsgálat dija 20 korona.
A görögpótló tantárgyak tanulása ajánlatos azon tanulóknak, kik a nyelvekből gyengébb előmenetelt tanúsítanak.
felügyelet. A szülőnek vagy ezek helyetteseinek kötelessége az iskolán kivül a tanulóknak erkölcsös magaviselete felett őrködni.
A középiskolai Rendtartás 12. §-a értelmében azok a szülők vagy gyámok, kik nem laknak az intézet helyén, gyermekeik vagy gyámfiuk felvételekor alkalmas helyettest tartoznak bejelenteni, kire a házi felügyelet és nevelés tekintetében kötelességüket és jogukat átruházzák. A szülők és gyámok e részben minden változást személyesen vagy Írásban tartoznak bejelenteni az igazgatónál, kinek joga és kötelessége ott, hol alapos oknál fogva a gondviselést elégtelennek vagy a befolyást épen károsnak tartja, megkövetelni, hogy e tekintetben célszerű változás történjék.
A szülőket figyelmeztetjük, hogy csak az ezen Értesítőben felsorolt tankönyvek használhatók. Egyáltalában óvakodjanak elrongyolt, piszkos és régibb kiadású könyvek vételétől.
115
Hz intézet kötelékébe tartozó tanulók nemcsak a tanén folyamán, hanem a nagy szünidőben is az intézet fegyelmi hatósága alá tartoznak és az iskolai fegyelmi szabályokat betartani kötelesek.
A vidéki szülőknek szívesen szolgál felvilágosítással az igazgatóság gyermekeik részére szükséges szállás iránt.
Nagykanizsa, 1914. junius 29.
Az igazgatóság.
HAL IS ISTVÁN VÁROSI KÖNYVTA
3 3 7 063
Tartalom.
Lapsz.
I. Tanári kar............3
II. Előadott tananyag.........6
III. Gyakorló iskola..........20
IV. Markovits-gyorsirókör........26
V. Mária-kongregáció . . . ......28
VI. Lövésztanfolyam..........30
VII. Rajzkiállitás............34
VIII. Torna..............36
IX. Iskolaorvosi jelentés az 1913/14. tanévről . 40
X. Adatok az intézet 1913/14. tanévi történ. . 41
XI. Az intézethez kötött alapítványok törzs-
könyvi lapjai...........45
XII. Jótékonyság...........69
XIII. Segélyző-egyesület ......... 72
XIV. Könyvtárak............75
XV. Szertárak..............79
XVI. Rövidítések és jelzések- magyarázata . . 81
XVII. A tanuló ifjúság érdemsorozata .... 82
XVIII. Érettségi vizsgálat ... .....99
XIX. Tanulók statisztikája . . ,.....100
XX. Az 1914/15. tanévben haszn. tankönyvek . 107
XXI. Értesítés a jövő tanévre.......111
Halls István Városi Könyvtár Nagykanizsa
0000003412824

Insert failed. Could not insert session data.