Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
2.33 MB
2019-04-30 14:58:49
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
498
1598
A Kegyes Tanítórend
Nagy-Kanizsai Gymnásiumának
értesítője.
1865-66
Nagy-Kanizsán,
Nyomtatott Wajdits József Könyvnyomdájában.
1866.

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

-1_ HOl1
A KEGYES TANITOREND
NAGY-KANIZSAI GYMNÁSIUMÁNAK
ÉRTESÍTŐJE
186566.

NAGY-KANIZSÁN,
NYOMATOTT WAJDITS JÓZSEF KÖNYVNYOMDÁJÁBAN.
1866
Gymnasiumunk százados múltjának
EMLÉK-ÜNNEPE.
Ok- és korszerűnek vélem igénytelen „Értesítő"-nk utján e lefolyt 1865/6-ki tanévről szóló rövid tudósításunkat azon mozzanatok vázlatával kezdeni, melyek gymnasiumunk százados múltjának f. é. nov. 5-kén megült emlékünnepén nyilvánultak.
Ha a régészet nyomain a műemlékek s várromok szemlélete az ősök iránt oly kegyeletes érzületre képes villanyozni a késő ivadékot: miért ne volna hasonló horderejű közművelődési csarnokunk százados múltjára az észlelés szellem-szárnyain át-meg át szállanunk ?
A tudatlanság zsarnoki uralma alatt a szabadéivüség magasztos eszméi s az emberiség igaz jóléte meg nem honosodhatnak. Az egyetemes közműveltség nélkülözhetlen előzménye á nemzeti jobblétnek s közboldogságnak.
1765/6-ki tanév nov. 5-kén nyíltak meg először hazánk dicső emlékű nádora, gróf Etattliyányl Lajos által alapított kegyes-rendi gymnasiumunk ajtai.
A lefolyt 1865/6-ki tanév első havával tehát százados müködésöket fejezék be a magyar kegyes-rendi tanárok a nagy-kanizsai gymnasiumban, folyton önfeláldozó tevékenységgel fáradozva az emberiség közjaváért a szellem fejlesztése, az ismeretek általánosítása, a tudományok világának terjesztése s a nemzeti közművelődés megalapítása körül.
E százados működés emlékünnepét tartá gymnasiumunk f. é. nov. 5-kén nagyszámú résztvevő közönség jelenlétében illő diszszel.
Az ünnep a kegyes-rendiek egyházában végzett isteni tisztelettel vette kezdetét, hol a kegyes-rendiek házfőnöke, nt. Berzay Elek ur, az ünnep jelentéséhez mért lélekemelő beszédet mondott az ajtatos hallgatókhoz; a sz. miseáldozat alatt, melyet ftdő Farkas György kis-komáromi esperes s püspöki biztos ur mutatott be teljes egyházi segédlet mellett a Mindenhatónak, a gymnasiumi ifjúság dalköre egyházi énekeket zengett szabatosan, összevágólag, mi a hivek ájtatosságát meghatóan fokozá. A sz. mise-áldozat végén a ftdő püspöki biztos ur kenetteljes bevezetőt mondott azon püspöki áldáshoz, melyet megyénk apostoli buzgalmu Főpásztora, RailOlder János ő nmltga az igazgatóság utján okmányilag küldött. A főpásztori áldást-adó nyilatkozat, melyet a sz. mise alatt segédkező Dolmányos György tanár fölolvasott, következő : „
270 isk.
—söö:— Krisztusban kedves Fiam f
Kedveltséged hozzám intézett leveléből értésemre esett, hogy Nagy-Kanizsán az érdemes kegyes-rendiek vezetése alatt álló gymnasium fennállásának százados emlékünnepélyét f. hó 5-kén tartják meg.
E százados ünnepély alkalmával buzgón kérvén a Mindenhatót, a világosság és kegyelem atyját, hogy szent malasztjával a tanári kar törhetlen buzgalmát megtartani, az ifjúságot a kitartó szorgalomban s isteni félelemben megerősíteni méltóztassék, főpásztori szeretetem egész teljéből adom püspöki s atyai áldásomat mindnyájokra az Atya, Fiu és Szent-Lélek Isten nevében-. Kelt Veszprémben^ November hó 1-én, 1865.
János Püspök s. k."
Ez után az ifjúság az oltári szentséggel megáldatott, s az egyházból a résztvevő közönség minden osztályától követve lengő zászlók vitele mellett a „Zöld fához" czimzett hercegi szálloda nagy termében sereglett össze, hol is a gymnasium igazgatója az intézeti levéltár nyomán az ünnep értelmét kővetkező szónoklattal ismerteié meg:
„Melyen tisztelt gyülekezet! Minthogy a társadalmi lét ölén a tanuló ifjunemzedéknek kettős, u. m. valláserkölcsi és honpolgári irányzatban kell fejlődési mozzanatait intézni; azért gymnasiumunknak ezen örömünnepén az Ursz. hajlékában már teljesítvén vallás- erkölcsi kötelmeinket, onnan ide sereglettünk, hogy, mint édes magyar hazánknak zsenge polgárai, honpolgár1 irányzatban is nyilvánítsuk keblünk szebb érzelmeit. — Zengjen tehát ártatlan ajkaitokról először is nemzeti imánk: „ „Isten, áldmeg a Magyart!"" \')
Göngyölítsd ki gymnasiumunk nemzeti zászlóját, hadd olvassam le ama nagy horderejű igéket, melyeket arany betűkkel lenget felénk: „„Sziv,- ész- 8 erényben légy erős, ne csak karddal csupán!"" Hazánk s nemzetünk reményvirága, tanulóifjúság! Hogy a hazának méltó oszlopaivá növekedjél, vésd eltörülhetlenül szivedbe e nevelészeti alapelveket fennen hirdető szavakat: „„Sziv,- ész- s erényben légy erős, ne csak karddal csupán!"" 2)
Igen, uj korszak, uj teendőkkel virrada reánk! Ha az európai müveit népekkel a közjólét felé párhuzamban haladni, őszintén óhajtunk: ne azt kiáltsuk: „„Adjatok fegyvert, hadd ontsam véremet!"" Hanem azt,hogy: „„Adjatok világosságot, még több világosságot!""
Közjólét és önállósághoz a nemzeteket csak a közművelődés biztos fénye vezérli. Tudomány nélkül ma már anyagi jólét alig képzelhető, anyagi jólét nélkül pedig sem egyes, sem nemzet önállélag nem lehet.
Végig nézve Európa nemzeteinek történelmén, igazolva fogjuk találni a mondottakat,
Ha szebb jövőnket, „„níl után oly buzgó imádság epedez százezrek ajakán,"" megalapítani igazán akarjuk :ugy emelkedjünk a tudományok terén is Európa müveit népeivel egy szinvonalra; mert szebb jövőnk megalapításában fótényező az iskola, mely hivatva van arra, hogy az uj nemzedéknek irányt adjon.
Mégis, hazai közügyeink sorában, fájdalom, alig találunk egyet is, mely oly elavult állapotban volna, s melyre a közönség oly kevés kegyeletet szentelne, mint a közvéleménynek azon mostoha gyermekére, melyet isk\'ilaügyni\'k nevezünk; pedig amaz országos csatornák, melyeknek föladata a tudományt a nemzet minden rétegeibe átszivárogtatni, édes mindnyájunk kegyeletes ügyeimére kiválólag méltók. A népnevelésnek országát oly sokan hívják, de létesítésén oly kevesen fáradoznak!
A tudomány az ismert világ nagvhatalmassága. „„Alapítsunk; mond korunk egyik jeles irója, iskolákat és nem lesz szükségünk börtönökre ; terjeszszük meghonosítva a tudományt, és nélkiiiözhetövé tcszsziik a koldusbotot.""
Nemzetünk az isteni gondviselés folytán uj hazát szerezve, védbástyául ékeié be magát a keleti vadság s a nyugati pol-gáriasodás közé, és kénytelen volt a múltban karddal védeni önállását s az európai műveltséget, és e miatt a szellemi haladás terén nem fejthetett ki kellő tevékenységet. Volt megannyi várunk, de nem voltak tanintézeteink megfelelő létszámban. így Zala-Somogy-megyéknek, melyek hazánk dunántuli kies térségén 215 [~j mfldet hatodfélszázezer lélekkel foglalnak el, volt elég vára, de fensőbb tancsarnoka egyetlenegy sem!
Azonban, bármily homályos is beborult ég alatt a hold nélküli éj, egyes fénysugarak mégis vezérkednek benne; még a kedvesünk sirja fölé emelt kereszt is vet vigasztaló sugárt kesergő keblünkre; erős belviszályok, a tatárjárás, a mohácsi vész stb.
sújtották a Magyart, s mégis......„„megfogyva bár, de törve nem, él nemzet e hazán;"" mert midőn a baj legnagyobb
volt, meg-megjelent nemzetünk védangyala, támasztván nemtőket.
Ily nemtője vala 1763-ban vidékünknek gróf Batthyányi Lajos, hazánk dicső nádora, 3) ki 10,000 frtnyi adományozásával megveté Nagy-Kanizsán a kegyes-rendi gymnasium alapját.
Ámde (ioller Ignác, veszprémi püspök ő nmltga az intézet megnyitásához beleegyezését, az alapitvány csekélysége miatt, megtagadván, 4) csak 1865-ki év nov. 5-én, tehát épen 100 évvel ezelőtt nyittatott meg gymnasiumunk, miután nemes Zalamegye azon épületet, melyet városunkban közköltségen katonai laktanyának állíttatott, a kegyes-rendieknek átengedte, 5) a nemes város pedig az általa építtetett kis templomot adá át imaházul intézetünknek.
Mindjárt az I-ső évben 390 ifjú íratta be magát rendes tanulóul, a következő évben pedig az 500-at meghaladta az ifju-ság száma; mert még ekkor a testvériesség boldogító köteléke nem vala széttépve, a szomszéd kisebb testvérnép, hogy a nagyobb testvér nyelvét, jellegét átszívhassa, szellemi határvárunkba szívesen adá gyermekét, horvát ajkúak képezvén ifjúságunknak nagy részét tanodánkban, kik visszatérvén hazájukba, a testvéri egyesülés szent frigyének megkötésén oly dicső eredménynyel buzgólkodtak.
Igen, szellemi virulásnak indult kora hajnalán gymnasiumunk, bár a tanároknak az alapítvány csekélysége miatt nélkülözések közepett kellett teljesíteni magasztos hivatásuk kötelmeit.
1777-ben dicső emlékű uralkodónőnk, Mária Terézia, a tanárok sanyarú helyzetén segitendő, intézetünknek éven-kinti segélypénzt utalványozván, második alapitójává lőn gymnasiumunknak! Aldassék emléke felséges unokáiban, éljen uralkodó fejedelmünk! Zengjen ajkaitokról a fejedelmi dal: „„Tartsa isten királyunkat!""
Gymnasiumunk 1851-ig, mint 6 osztályú középtanoda, 6 tanárral; 1851-től pedig a jelen évig, mint 4 osztályú gymnasium, szintén 6 tanárral árasztá a közművelődés áldásait.
1) S az ifjúsági dalkör négyes hangokon szivrehatólag zengé a dalt.
2) E diszes nemzeti zászlóval az alapitó ős méltó unokája főméltóságu Batthyányi Fülöp 8 hercegsége ajándékozá meg ezen örömünnep emlékére gymnásiumunkat.
3) E nagy fogyatkozást, szól az intézeti levéltár, midőn országunk egykori nádora s Kanizsának ura nagyméltóságú gróf Batthyányi Lajos sajnosan látná, a közjó előmozdítására szüntelen törekvő nemes hajlamánál fogva eltökéllette, hogy iskolákat fog, még pedig magyar előadási nyelvvel állítani. Ezen szándokát közölte fiával, nagyméltóságú Batthyányi József kalocsai érsekkel, ki a jó atyának üdvös szándokát nemcsak helyeselte, sőt hathatósan elő is mozdította. Kanizsa jeleltetvén ki a tanintézet helyéül, s a szerződés a kegyes-rend főnökével 1763-ban tízezer frt, egy kert, és Sz. Miklós helységéhez közel fekvő rétben, mint alapítványi összegben megköttetett.
4) És valóban, tanúskodik az intézeti levéltár, a bölcs főpap okosan előrelátta, hogy oly csekély összeg kamatja a tanárok ellátására épen nem elegendő, e mellett még sem testületi laklxáz, sem tanodai épület, sem az isteni szolgálat végzésére templom nem létezett.
5) Megjegyzendő, mond az intézeti levéltár, hogy ezen épületért, melyben jelenleg is lakunk, a nemes megyének 1,500 frt kell lakbér fejében fizetni, mely összeg letételére a t. c. Batthyányi-család magát lekötelezte.
Az intézeti leltár szerint Mária Terézia királynénk évenkint fölveendő 300 frtnyi összeget utalványozni kegyeskedett a tanulmány alapból.
Ámbár voltak ezen hazai tanintézetnek is, mint magának a drága honnak, gyászos évei, midőn alig nyújthatott 4U ifjúnak szellemi tápot; \') mégis meghaladja a 20,000-et azok száma, kik e lefolyt század alatt itt nyertek kiképezést, oktatást.
Intézetünk volt növendékei közül nem emiitvén a Somsichokat, Inkeyeket, nem a jelenlevő két követjelöltünkét, Sünieghy Ferenczet és Királyi Pált, csak a nemzet bölcsét, Deák Ferenczet hozom föl, kire nemcsak intézetünk, hanem maga édes magyar hazánk, sőt az egész müveit világ büszke lehet; kire minden igazgató nyugodt öntudattal mutathat tanitványai előtt, mondván: rajta fiúk, utálta !E névre Deák Ferenc, méltán kiálthatod, ifjú nemzedék, szivből fakadt háromszoros „éljen"-edet! 9) Elég, fiuk, ezúttal részetekről; liisz örömünnepélyünk folytatását —■ társasbeszéddel — e teremben edzettebb honfiak óhajtják átvenni ; de mielőtt átengednek e tért, tegyük le a fiui kegyelet és hála adóját a mélyen tisztelt gyülekezet szinq előtt "a haza oltárára, áldva gymnasiumunk dicsőült alapitójának lángkeblu utódát, herceg Batthyányi Fülöpöt, kinek kék- éjs fehérszínű családi lobogója leng előttünk, lebegjen hófürtei felett a derült ég áldása. Áldjuk megyénk és városunk lelkes közönségét) hogy tapasztalt buzgó törekvésük folytán tancsarnokunk nyolc osztályúvá einelkedkessék. 9) .
Végre kérjük nemzetünk hatalmas Istenét, hogy adjon: nak !"" Éljen a haza! Zengjen a haza dicsdala!"
,„szebb jövendőt e hazának, bús napjai inár valá-
Az ünnepnek e szivemelő része után a nevezett szállodában a nemes város által 400 egyénre rendezett társas-ebéd vette kezdetét, mialatt az igazgató következő versezetét olvasá föl:
UIFilli
A Nagy-kanizsai kegyesrendi gymnasium megalapításának századik évfordulati
ÜNNEPÉLYÉRE
ŐSZUTÓ 5-én I860.
„ Minden nagy és szép, melyet az ó világ És e jelen kor müvei közt csudálsz : Bajnok, dicsőség, fényes ország,
A tudomány gyönyörű gyümölcse."
BERZSENY I.
Miért e lelkesült öröm, Ez édes érzemény,
Kinek szedéd füzéredet Szivednek édenén ?
Dicsfényben áll tancsarnokunk; Szerény polgárzata
Létszázadának ünnepén Szent lángra lobbana.
Feléd merengünk, óriás Család-torzs líatthyán,
Nemes virág, nemes gyümölcs Jelez e szép hazán.
Feléd, dicsőült nádorunk Lajos, száll érzetünk;
A mult sugáros rajzaili Merengni üdv nekünk!
Mikép szeresd, önző világ,
A hont? példát ada Zalának ékes téréin Az ország nádora.
A szent szabadság harczain Mint égi fény kivált,
Szeretve hármas kincseit: Isten-, hon- és királyt.
„Sziv-, ész- s erényben légy erős, Ne csak karddal csupán."
E jeligéket lengeté Vezéri zászlaján.
Itt fajtánk létviráginak Üdítő menhelyet,
Edzett kegyes-karok alá Virányiért szervezett.
A honfi hasztalan zokog,
Remél, eped s viraszt; Mig tanmezőnk parlag, kopár, Nem nyerhet ő vigaszt.
Szebb diszletü polgár-babér
Csak ott virul, ahol Tanügy körül a nép szivén Lángbuzgalom honol.
Ott rény, műveltség, lionszerelm,
Ipar, jog frigyre forr, Ott nincs zsarnok bilincs s az ég Nem felleges s komor.
Ledőlt a büszke völgyi vár, Hol, nyerve hüs-babért, Csatákat vivtak őseink, S ontottak drága vért.
Diszlésben áll tancsarnokunk,
S húszezren keltek át Kimért ösvényein, vivén Magukkal üdv tanát.
Nemesb dicsőség küzdtere,
Volt bajnokid során Fennen ragyog Deák Ferenc, Mint rég várt üdvkorány!
őtet, kit a közvélemény Honbölcsnek felkene, Kövesd, oh, ifjú nép, s nem árt Viszály s csáb ingere!
Előtte szent és legbecsesb
A honnak érdeke. Nem érhet oly napot, midőn Az ellene vétene.
Nyerj tőle ihletet, ha majd
Érzelmek harcza dul A béke édein, s az ész Lesülyed álnokul.
Jer, szállj fel iíju nép, te is
Hő érzet-szárnyakon Egek felé, s rebegj imát Ártatlan ajkidon!
Add át füzéredet, miből
Legszebb fény áradoz Ismert becsesb kincsek közül: A hála gyöngye az.
Bár a mező, liget tarolt,
Nincs rajta rózsa-száll: Erényvirág ám kebleden Bájlón virulva áll.
Üdvözlünk, ős-törzs hercege Fülöp, kegylánggal ég Szived, s tettid nyomán maga Reád mosolyg az Ég!
Üdvözlünk, hon- s egyháznagyok
S nemes polgár felek, Kik tanmezőnk virányzatán Oly hőn működtetek!
Virulj, s növeld, tancsarnokunk,
E nemzet ifjait, Hogy elme és erény szilárd Jellemmé forrjon itt!
S emlényfüzérünket fogadd,
Mást, oh, nem hozhatánk! Örökbecsű végcsokra ez:
Légy boldog szent hazánk!
1) A tanuló ifjúság száma, a levéltári jegyzet szerént, 1760-tól 1786-ig annyira növekedők, hogy az 500-at meghaladná; ámde miután II. József császár rendelete következtében a tanulmányokat mind német nyelven előadni kellett, egvszersmind behozatott a tandíj, es szigorúan meghagyatott, hogy a gymnasiumba senki be ne vétessek, hacsak a német nyelvet nem érti, Kanizsán pedig még elemi iskolák nem léteztek, hol az itjak legalább csak németül irui olvasni tanulhattak volna !
Ilyszerii körülményeknél fogva 1851-től 1861-ig szintén apadóban volt tanoncaink létszáma. 8) Itt következtek a szavalások, és minden két szavalás után az intézeti dalárda egy-egy éneket zengedezett négyes hangokban, mig nem
az igazgató, szózatát bezárandó, közbe szólt. ( f . , ,
4) A nemes város ügyszeretettel párosult érdekeltségét s tevékeny buzgalmát eléggé tanúsítja az, miszerint a tanépület éjszaki részét kiepit-tette, s évenkint 300 írttal járul az intézet fentartásához.
II.
Tanár-testület,
Mindnyájan kegyes tanitórendiek.
1 Szám Tanár neve Tantárgyak, melyeket előadott Tanodai osztályok, melyekben előadásokat tartott Hetenkinti előadásainak óra-száma Jegyzés
1 Berzay Elek Hittan 1. 2. 3. 4. 8. Házfőnök és liitelemző.
2 Dolmányos György Latin nyelv Magyar nyelv Történelem Földrajz Történelem ( 4. \\ \\ 3. 16. IY. Osztály főnöke.
3 Illésházy János Latin nyelv Magyar nyelv Német nyelv 5 3. 2. 3. 4. 16. III. Osztály főnöke.
4 Könnye Alajos Mennyiségtan Természetrajz Természettan 3. 4. 3. 4. 4. 10. A gymnasium, s a kis-nagy-kanizsai elemi fő- s altanodák igazgatója.
5 Letlinger Károly Latin nyelv Magyar nyelv Németnyelv Földrajz és Számtan l 1 18. I. Osztály főnöke, ének-és szépirás tanára.
6 Menyhárt Ágoston Latin nyelv Magyar nyelv Földrajz és Számtan * 16. II. Osztály főnöke, szépirás tanára.
in.
Kötelezett tantárgyak:
Tanodai osztály Előadási órák száma hetenkint Összesen.
Hittan Latin nyelv Magyar nyelv Német nyelv Történelem Földrajz Menyi-ségtan Természetrajz Természettan
i. H. III. IY. 2 2 2 2 7 8 6 6 5 4 4 4 2 2 2 2 2 \' 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 20 20 22 22
összesen 8 27 17 8 4 6 8 4 2 84
A tantárgyak osztályonkint a főtanhatóság által kiszabott mérvben s engedélyezett tankönyvek szerint adattak.
Heti szünet: csütörtök egész nap.
IY.
A tanuló ifjúság1 név- és érdemsora.
NEGYEDIK OSZTÁLY.
Névsor Erkölcsi viselet Figyelem Szorgalom Yallástan Latin nyelv Magyar nyelv Német nyelv Történelem Mennyiségtan Természetrajz Természettan Általános sorozat Helyzet szám
Beirt 33 pályatárs között
Baa Fereuc...... péld kellő kellő kit. jó jó els. ? jeles jó jeles jeles I. r. 16.
Baksay Sándor..... Sziaészeti pál vara lepett.
Baranyai Kálmán .... péld kellő kellő jeles .10 J° jó jeles .1° jeles jó I. r. 14.
Bisitzky Ödön..... dics. vál hany jeles els jó jó els els jó els 1. r. 27.
5. Cseszni k József..... törv. vál hany jó els íó els els els jó els I. r. 28.
Fleisch hammer Károly . . péld fesz ejny kit jeles jeles kit jeles jeles jeles jeles jeles 8.
Grész Alajos...... dics. kellő kellő jeles jeles jeles jeles jeles .1° jeles jeles jeles 12.
Grész László...... dics. vál kellő jó jó .1° .1° .1° .1° .1° I. r. 20.
Horváth Pál...... Tanodát változtatott.
10. Keserics Ferenc..... péld fesz erny kit kit kit kit kit kit kit kit kit 2.
Kiss István...... péld fesz erny kit kit kit jeles jeles jeles kit kit kit 4.
Kollay Alajos...... dics fesz kellő kit jeles jeles jeles jeles jeles jeles jó jeles 10.
lvollay Gábor...... dics fesz erny kit kit kit kit jeles jeles kit kit kit 3.
Koronczy János ism. dics vál kellő kit jeles jeles .10 jeles jó jeles jó I. r. 13.
15. Kovács János ism..... dics vál kellő kit els J° els íó els jó els I. r. 26.
Ivozáry László..... péld fesz erny kit jeles jeles jeles jeles jeles kit kit jeles 7.
Nyuli György..... dics kellő kellő kit els jó .1° jeles .1° jeles jó I. r. 19.
Pollák Lajos...... dics fesz erny kit jeles jó jeles jó jeles jeles jeles jó jeles jeles jó jeles 9.
Pollák Pongrác..... dics kellő kellő jeles jó jeles jeles I. r. 15.
20. Posits Mikály..... péld fesz erny kit jeles jeles jeles kit kit kit kit kitűnő 6.
Rátárecz György .... dics kellő kellő jeles J° ló els jó els J° els I. r. 23.
liutich Béla...... dics kellő kellő kit íó jó els jeles els jeles jó I. r. 21.
Sebestyén József ism. . törv vál kellő jeles els jó jó jó jeles kit kit I. r. 18.
Semetke Géza..... dics kellő kellő jeles íó J° els jó els jeles jó I. r. . 22.
25. Seres Béla ...... törv vál hany jeles els J° els els els jo els I. r. 29.
Simán Ferenc..... dics kellő kellő jeles els jó jó els jó els J° els I. r. 25.
Stefán Ignác...... dics kellő kellő jeles jó J° J° J° jeles jó I. r. 17.
Száraz Antal...... dics vál hany els els l\'ó els els els jó els I. r. 30.
Varga János...... dics kellő erny jeles jeles jeles jeles jeles jó jeles jeles jeles "11.
30. Varga Lajos...... dics fesz erny kit kit jeles jeles kit kit kit kit kitűnő 5.
Viosz Béla ...... dics kellő keliő jeles els jó els jó jó jeles jeles I. r. 24.
Wlassics Gyula..... péld fesz erny kit kit kit kit kit kit kit kit kitűnő 1.
Jankovich Elemér . | magán tanuló kit jeles jeles jeles jeles jeles kit jeles
HARMADIK OSZTÁLY.
Névsor Erkölcsi viselet Figyelem | Szorgalom Hittan Latin nyelv Magyar nyelv Német nyelv Földrajz Történelem Mennyiségtan Természetrajz Általános sorozat Helyzetszám
Beirt 33 pályatárs között.
Alleker Lajos...... törv vlá kellő jeles els jeles jó jeles jeles els J6 I. r. 18.
Árvay Lajos...... dics kelő kellő kit jó jeles jó jeles jeles jeles jeles I. r. 10.
Belus Győző...... dics vál kellő jeles jó jó jeles jeles jeles jeles jeles I. r. 12.
Bernritter Pál...... törv vál kellő jeles JÓ jó els els els jó jó I. r. 25.
5. Biba Ferenc...... dics fesz erny kit jeles kit jeles jeles jó jeles jó jó kit jeles jeles 5.
Bölcs Sándor...... dics vál kellő jeles els jó jó els jó I. r. 22.
Csányi Ferenc . . . dics vál kellő jeles els els jó jó els jó I. r. 23.
Dómján József . . ... törv vál kellő jeles els els els jó jó els jó I. r. 29.
Guzvinec István..... dics kellő kellő els els els jó els els els els I. r. 32.
10. Hafner Ede izr..... dics fesz kellő kit jó jó kit jeles jeles els kit kit I. r. 8.
Kalmár Béla ..... törv szór kellő jeles els els els els els jó I. r. 31.
Kándl Sándor..... A tanod« iból kitiltatott durva s erkölcstelen magaviselete miatt.
Keresztury József .... péld fesz erny kit jeles kit jeles kit kit jeles jó kit kit. 3.
Klein Zsigmond izr . dics vál kellő kit els els jeles jó jó jó jó jó I. r. 20.
15. Koprivnyák Károsy .... dics vál kellő jeles els els jó els jó I. r. 26.
Mager Ferenc..... törv kellő kellő jeles els els íó jó jó els jó I. r. 24.
Ollop Rezső izr..... dics kellő kellő kit jó jó kit jeles jó jó jeles jó jeles I. r. 11.
Pap Ferenc...... péld kellő kellő jó els els jó jó jó I. r. 28.
Pigmond János..... törv vál kellő kit els els els els els els jó I. r. 30.
20. Pintér Géza...... dics kellő kellő kit jó jó jeles jeles jeles jeles kit 1. r. 9.
Pirniczer Dávid izr . . . . péld fesz erny kit kit kit kit jeles jeles jeles kit kit. 2.
MÁSODIK OSZTÁLY.
Névsor Erkölcsi viselet Figyeldm Szorgalom Hittan Latin nyelv Magyarnyelv Kémet nyelv Eöldrajz Történelem Mennyiségtan Természetrajz Általános sorozat Helyzet szám
Beirt 33 pályatárs között.
Prikler Károly..... péld fesz erny kit jeles kit kit jeles jeles jeles jeles jeles. 4.
líózsás János...... péld fesz erny kit kit kit kit kit kit kit kit kit. 1.
Rutich János...... törv vál kellő kit eis jó íó jeles jó jeles jó J° jó I. r. 15.
25. Schneggenburger Izidor dics vál kellő jeles els jó els eis jó I. r. 27.
Skublics Arthur..... törv kellő kellő kit els jó íó J° J° jó jeles I. r. 17.
Stir Lajos....... dics kellő kellő jeles jó jeles jó jó jeles jeles jó jeles I. r. 13.
Szász József ...... törv kellő kellő kit jó jeles jó jeles jeles kit kit I. r. 7.
Szukics Vendel..... törv kellő kellő jeles els jó jó jeles kit jó jeles I. r. 14.
30. Terbócz István..... dics kellő kellő jeles els jó jó jó jó jeles I. r. 19.
Tuboly Gyula..... péld kellő erny kit jó jeles jó jeles jeles jó jeles jeles jó kit jeles. 6.
Vucskovics Lajos .... törv vál kellő jeles ,1° ,1° jó jeles I. r. 16.
Zeller József...... törv vál kellő jeles els jó jó jó jó jó jeles I. r. 21.
Névsor Erkölcsi viselet Figyelem Szorgalom Hittan Latin nyelv Magyar nyelv Német nyelv Földrajz Számtan Általános sorozat Helyzeti szám
Beirt 54 pályatárs között
Árvay István ..... törv vál kellő jeles jó jó jó jó jeles I. r. „25.
Balogh Pál...... péld fesz kellő kit kit kit kit kit jeles kitűnő 5.
Benczik Ferenc..... péld fesz erny kit kit kit kit kit kit kitűnő 1.
Berta Ignác...... dics fesz erny kit kit jeles kit kit kit kitűnő 6.
5. Blau Oszkár izr..... dics kellő kellő kit jó jeles kit jeles kit jeles 15.
Bolf Ferenc...... péld kellő kellő kit jeles jeles jeles jeles kit jeles 11.
Csányi János ..... törv szór hany els els els els els els I. r. 49.
Davidovits György . . . Katonává lett.
Derbits József ism. . . . törv vál kellő els jó jó els jó jeles I. r. 29.
10. Dolmányos Ferenc .... törv. kellő kellő els els jó els els .ió I. r. 40.
Fülöp Kázmér..... dics kellő kellő kit jeles jeles .jó jeles jeles jeles 12.
Gecz Ferenc...... péld fesz kellő kit jeles jeles jeles kit jeles jeles 10.
Gudlin József..... törv vál hany els jó els els els jó I. r. 41.
Heine Konrád..... törv vál hany els els els jó els els I. r. 45.
15. Horváth Bódi ism..... törv vál kellő jeles els els jó jó els I. r. 36.
Horváth József..... dics kellő kellő jó jeles jeles jó jó jeles I. r. 20.
Juk József...... dics fesz kellő jeles jeles jeles els jó jeles I. r. 21.
Kercsmár Dénes ágost v. . . törv vál hany kit els els els . els jeles I. r. 34.
Knozovics Ferenc ism. . . . törv kellő kellő jó jeles jó jó jó jó jeles I. r. 24.
20. Knöpfler József izr. . . . dics. fesz kellő kit jeles kit jeles kit jeles 13.
Kollay Alfréd..... k.törv szór hany els els jó els els els I. r. 46.
Kovacsics Andor .... dics kellő kellő jó jó jeles els .jó jeles I. r. 28.
Kőmives Izidor..... péld fesz erny kit kit jeles jeles jeles kit kitűnő 7.
Magyar Lajos..... törv vál kellő jeles els els els els jó I. r. 38.
25. Martek Nándor ism. . . . péld dics fesz erny kit kit kit kit kit kit kitűnő 2.
Mathos Jeromos..... vál kellő ló els els els els els I. r. 43.
Matus István ..... Lopás-véts éy;e mi att a tanodából kitiltatott. 39.
Masznyák Lajos .... dics vál kellő els els jó jó els els I. r.
Mautner Lajos izr..... dics kellő kellő kit jeles jó jeles jó jó Jó 1. r. 19.
30. Nagy János id...... törv vál kellő •els jeles els els jeles I. r. 33.
Nagy János ifj...... Más pályái a tért.
Nagy József...... Más pályára tért. I. r. 37.
Neumann Jakab izr. . . . törv vál kellő kit els els jó els els
Ofner Alajos...... dics kellő kellő jeles jeles jó els els kit I. r. 23.
35. Oszterhueber László dics kellő kellő kit els jó els els els I. r. 35.
Pataky Vince ism..... törv vál kellő jeles jelesj jeles jó jó els jó jó I. r. 26.
Plander József..... dics vál kellő jó els els jó I. r. 32.
Plander Pál...... dics kellő kellő kit jó jeles jeles jó els jeles kit jeles 14.
Palizsánszky Kálmán . . . törv vál kellő jeles jó jó els els I. r. 31.
40. liajky Lajos ism..... törv szőr hany els els els els els I. r. 48.
Salamon Károly .... péld fesz erny kit jeles kit jeles jeles jeles jeles 8. 4.
Schrott József..... dics fesz erny kit kit kit kit kit jeles kitűnő
Sebestyén Lajos..... dics kellő kellő jeles jeles jó jó jeles jeles I. r. 18.
Séllyei Gábor . ... . dics fesz kellő kit jó jeles jó els jó kit I. r. 17.
45. Stefán György..... törv kellő hany jeles jó els jó jeles I. r- 27.
Stern Frigyes..... törv vál hany els els els jó els els I. r. 47.
Stolzer Jakab izr..... péld fesz erny kit kit kit kit kit kit kitűnő 3.
Tandor Ottó...... dics fesz kellő jeles kit jeles jeles jeles kit jeles 9.
Tersánszky Gyula .... törv kellő kellő jeles jó jó els jó els jó I. r. 30.
50. Tsehirtz Károly ism. . . . törv vál hany els els jó els els I. r. 42.
Vangel Adolf...... törv kellő kellő jeles jó jó jeles jó jeles I. r. 22.
Weiss Alfréd izr..... Más pályára tért. 1 L r\' 44
Vertacsnik János .... törv szór hany els jó els els els els
54. Vinter Sándor izr..... dics kellő kellő | kit jeles r jeles jeles jeles ¡1 jeles 16
ELSŐ OSZTÁLY.
Névsor Erkölkölcsi viselet Figyelem Szorgatom Hittan Latin nyelv Magyar nyelv Német nyelv Földrajz Számtan Általános sorozat Helyzet szám
.Beirt 67 pályatárs között.
Bachrach Bezső izr . dics kellő kellő kit jó jó jeles \'jó jó I. r. 22.
Béndekovics Adolf . . dics fesz erny kit kit kit kit kit jeles kitűnő. 3.
Bernritter Miklós dics vált kellő jeles els jó els jeles els I. r. 37.
Bognár István . . . törv szór esek jó elt els els elt els m. r. 55.
5. Bokán József .... Meghalt.
Csonka Jözsef.... dics kellő kellő els jeles jó els jó I. r. 30.
Engel Sándor izr . . . dics vált kellő kit jó jó jó kit . jeles jó I. r. 18.
Fesselhofer József . . ..dics vált kellő jeles els jeles jó Jó I. r. • 32.
Fiala Ferenc .... péld fesz erny kit kit kit kit kit jeles jó kitűnő 4.
10. Filák Ferenc .... dics vált kellő jó els jó els jeles I. r. 36.
Friem Jakabb izr . . Más pálvára tért
Gazsi János .... törv vál kellő kit els jó els jeles jó jó I. r. 24.
Gasparits Balázs ism törv vál kellő jó els els els els I. r. 46.
Glesinger Emil izr . . törv szór hany kit els els .jó els els I. r. 41.
15. Glesinger József izr . . dics vál kellő kit els jó jeles els jó I. r. 31.
Gózony Sándor . . . dics kellő kellő kit jó jó jó kit jó I. r. 20.
Griinbaum Mark. izr. ism. törv kellő hany jó jeles jó jó jó jó I. r. 29.
Hertrum József . . . törv szór hany » tért. jó eln els els els eln m. r. 53.
Horváth Gáspár . . . Más pályán
20. Horváth Imre .... péld fesz erny kit jeles kit jeles kit jeles jeles. 7.
Kanczér Sándor . . . dics szór hany els eln els els eln eln m. r. 56.
Kermán Rudolf . . . dics kellő erny kit jó jeles jeles kit .jó I. r. 15.
Keszerics Pál .... péld kellő erny kit jó jeles jó kit jeles jeles jeles. 13.
Kis Lénárd .... dics kellő kellő els els els jó els I. r. 44.
25. Kollarits Imre . . . törv vált hany els els els els els els I. r. 49.
Kramer József izr . . péld fesz erny kit kit jeles kit jeles jeles jeles. 8. 38.
Krampátits István . . dics vált kellő .jó els jó els jeles els I. r.
Kreszinger Pál ism . dics kellő erny jeles els . jó els jó els I. r. 39.
Kuthy József .... dics kellő kellő kit jeles jeles jó kit jeles jeles. 11.
30. Kuzmics Ferenc . . . dics vált kellő els els els els jó els I. r. 48.
Lendvay József . péld fesz erny kit kit kit kit kit kit kitűnő. 2.
Lengyel Bernát izr . dics kellő kellő kit els jó jeles jó . els I. r. 25.
Lóschert János . \' . Más pályán tert.
Makk János .... dics fesz kellő kit jeles kit jeles jeles jó jeles jeles. 9.
35. Munkácsi Nándor . . dics vál kellő jeles Jó eln els els els m. r. 52.
Molnár Ferenc ism . . dics vált hany els jó els jeles els I. r. 40.
Pais Endre .... törv szór esek jó eln els els els eln m. r. 54.
Pais Géza..... törv vál hany jeles els jó els els els I. r. 42.
Pápai György . . . dics vál kellő els els els els jó els I. r. 47.
40. Páuer Gyula .... dics kellő kellő kit jó jeles jeles jó kit jó I. r. 17.
Perger József .... dics fesz kellő jeles jeles jó jó jeles jó kit jeles jeles. 14.
Plachner Sándor . . . törv szór kellő jeles- els jeles jó I. r. 28.
Püspöky Grácián . . törv kellő kellő els jeles jó jeles jó I. r. 26.
Rathman Boldizsár . dics kellő kellő kit jó jó jó jeles jó I. r. 23.
45. Schweder János . . . dics szór hany jó els jó jó els els I. r. 43.
Simon János .... péld kellő erny tért. kit jó jeles jó kit jeles I. r. 16.
Simon Theofil ism más [lályárí
Smerd Henrik izr péld I fesz 1 erny kit | kit jeles kit jeles kit | kit. 6.
Spieler Jakab izr . . Más pálfára tért.
50. Spur János .... péld fesz erny kit kit kit kit kit kit kitűnő 1.
Szeidl Ágoston . . . törv vált hany els els els els els els I. r. 50.
Szekeres János Kiairtradt.
Szekeres József . dics vált kellő kit | jó \\ jó els jeles Jó | I. r. ! 30.
Sztanezits Károly . . Más Jálvára tért. 51.
55. Tarródy Lajos . . . dics szór kellő els els els els els 1 els I. r.
Tiszay Ferenc péld kellő erny kit jeles jó jeles jeles kit jeles jeles. 10.
Topolits Ferenc . . . Tóth Imre..... dics kellő kellő jeles jó jó jeles els I. r. 27.
péld fesz erny kit kit kit jeles kit jeles kitűnő. 5.
Tripámmer Rudolf . . törv kellő kellő els jó jó jó jó jó I. r. 35.
60. Varga Sándor . . . dics kellő erny jeles ■ jó jeles jó jeles jó 1. r. 21.
Viosz Mihály . . . törv vál kellő jeles j°\' jó els jó els I. r. 34.
Viosz Miklós ... törv szór hany jeles els e\'s els els els I. r. 45.
Vukassovich Tddor . . dics kellő kellő jeles jó jó jeles jó kit I. r. 19.
Welisch Frnő izr . . dics kellő kellő kit jó jeles kit jeles jeles jeles. 12.
65. Gutman Aladár izr . ) Magán tanuló s, még csak az első félévről adtak jeles eredménynyel vizsgálatot,
Gutrnan Lázár izr ) a II.-ik félévi tanulmányokból fölsőbb tanhato\'sá gi engedélylyel később
Lő-w inger József izr . . ) fognak vizsgálat alá vetetni.
A kötelezett tantárgyak mellett rendkívüli órákban még a müéneklés-, rajz-, szép-és gyorsirászatban mertek ntézetünk\' növendékei szakavatott vezetők alatt oktatást.
Y.
A használt rövidítések érteméiiye.
Kit=kitünő ; I. r.=első rendű; II. r.=másodrendü; dics=dicséretes ; péld=példás; törv=törvény szerű ; ktörv= kevésbbé törvényszerű; erny=ernyedetlen; vál=változó; szór=szórakozott; hany=hanyatló; cs=csekély; els=elégsé-ges; eln=elégtelen ; ism=ismétlő; rk= római katholikus; ágo=Fágostai lűtvallásu ; izr=izraelita.
VI.
Ifjúsági létszám.
Népesség Nemzetiség. Vallás. r Erdemsorozat az 11. felében. év Tandijt fizető Tandíjmentes. A múlt tanévi népesség.
Osztály Év elején Év végén. j Magyar. Német. Horváth. Izraelita. Rom. kath. Ágost. hit. Callásu Izraelita Kitűnő. i Jeles. I. rendű. I II. rendű. Yizgálatlan maradt. A tanév II. felében. Év elején. Év végén.
i. 67 59 65 — 2 Az izraeliták magyarokul irratták magukat. 53 — 14 6 8 37 5 3 45 13 61 58
ii. ni. 54 33 49 32 50 31 2 2 2 47 29 1 6 4 7 3 9 3 33 26 — — 41 23 13 9 42 34 40 33
IY. 33 31 33 — — 33 — 6 7 18 — — 22 9 33 31
« Összeg 187 171 179 2 6 — 162 1 24 22 27 114 5 3 140 44 170 162
VII.
A tanintézet bel- s kiilv iszonya.
A tanév okt. elsején a Szent-Lélek segítségül hívásával kezdődött. A beiratások végeztével az iskolai törvények a tanári kar jelenlétében az igazgató által a tanulók előtt felolvastattak, mely alkalommal az ifjú nemzedék erkölcsi magaviseletre, szorgalomra buzdittatott. Kiváló gond fordíttatott a vallásos érzület élesztésére, ápolására. Az előadások imával kezdettek s imával végeztettek. A köz-, vasár- s ünnepnapi ájtatosságok s egyéb sz. gyakorlatok pontosan megtartattak. Ötször részesült e tanéven át az ifjúság az Oltári-szentségben.
A Sz. László-társulatnak kisded fiókját képezvén tanintézetünk, a társulati imák elvégzése mellett iparkodott az ifjúság beadni megtakarított filléreit a kegyelet oltárára.
A hittani nyilvános vizsgálatok egyházmegyénk nmlgu főpásztorának tevékeny erélyű püspöki biztosa, ftdő Farkas György kis-komáromi esperes ur elnöklete alatt tartattak.
Tanintézetünk erényes és szorgalmas szegény tanulók fölsegélésére nem bir egyéb alapitványnyal, mint a Szalay-félével, melynek kamatjából évenkint 5—5 írtjával jutalmaztatik 5 tanuló, ezen évben Baa Ferenc, Prikler Károly, Martek Nándor, Salamon Károly és Munkácsy Nándor részesültek a kegyes alapitó jótékonyságában.
Alapitványilag valóban szegény tanintézetünknek ez évben is akadtak nemes keblű pártfogói, kik a közművelődés érdekében intézeti szertárunkat kegyadományaikkal gyarapítani szíveskedtek, nevezetesen: MártinkOViCS Károly ügyvéd ur értékes zongorát; Schmiding Lipót kis-komáromi gazdatiszt 260 ásványdarabot; dr. Wachtel Dávid ily cimü könyvének „Ungarns Kurorte und Mineral-Quellen" egy példányát ily beismerő sorok kíséretében : „A nagy kanizsai jeles gymnasiümnak, melyben első tudományos kiképzését nyeré 1820—1826. a haiadatos szerző." Horváth PáT veszprém-egyházmegyei növendék-pap 226
szikkasztott növényt; Tersánszky József orvos ur hattyu-lud pár tojását, s 12 darab török, római s magyar ezüst érmet; VehofSÍCS Adolf Pallinból egy élő barlangi pandárt; a tanári kar az „Egri dalnok 30 példányát ; Wajdits és Matolnik helybeli könyvárusok hasznos ifjúsági olvasmányokat s Bálinth Gyula 3 példányt ily cimii fordításából: ,A megszabadított Jeruzsálem. Torquato Tasso után" adományoztak. Hálaköszönet értök!
Kebclbeli ifjúságunk közül is többen szaporiták a vidék virányzatából gyűjtögetett példányok- s terményrajzi egyéb darabokkal tárlatunkat.
A nmlgu m. kir. helytartótanácsnak f. é. jul. 11-éről 55,000 sz. a. kelt magas rendelvényénél fogva e tanév már jul. 17-kén hálaadó isteni tisztelettel bezáratott.
A jövő 1866/7-ki tanévre az eddigi szabály-rendeletek szerint a növendékség összeírása, fölvéti és javitó vizsgálatok szeptember hó három végnapján tartatnak meg.
A nmlgu m. kir. helytartótanács által 1864-dik évi april 24-kén 3727. sz. a. kiadott iskolai törvények hatályánál fogva a tanulónak szállást fogadni, az igazgatóság beleegyezése nélkül, tiltatik.
Könnye Alajos s. k.
igazgató.

Insert failed. Could not insert session data.