Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
5.75 MB
2018-09-25 16:09:26
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
350
1111
Rövid leírás | Teljes leírás (130.75 KB)

A Nagykanizsai Gróf Zrínyi Miklós M. Kir. Állami Polgári Fiúiskola
értesítője
az 1935-1936. tanévről.
Az iskola fennállásának 64. éve.
Szerkesztette: Bittera Béla igazgató
Gutenberg és Délzalai Nyomda Nagykanizsa
68358

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

Csonka Magyarország — nem ország.
Egész Magyarország — mennyország.
A NAGYKANIZSAI GROF ZRÍNYI MIKLÓS M. KIR. ÁLLAMI
POLGÁRI FIÚISKOLA
É RTE S ÍTŐJ E
AZ 1935-1936. TANÉVRŐL.
AZ ISKOLA FENNÁLLÁSÁNAK 64. ÉVE.
SZERKESZTETTE :
BITTERA BÉLA
IGAZGATÓ
GUTENBERG ÉS DÉLZALAI NYOMDA NAGYKANIZSA
68358
Csonka Magyarország — nem ország.
Egész Magyarország — mennyország.
A NAGYKANIZSAI GRÓF ZRÍNYI MIKLÓS M. KIR. ÁLLAMI
POLGÁRI FIÚISKOLA
ÉRTESÍTŐJE
ÁZ 1935-1936. TANÉVRŐL.
AZ ISKOLA FENNÁLLÁSÁNAK 64. ÉVE.
SZERKESZTETTE :
BITTERA BÉLA
IGAZGATÓ
GUTENBERG ÉS DÉLZALAI NYOMDA NAGYKANIZSA
68358
Városunk jelképes irredenta szobra.

I
•2" »fcVX
[Híyjg
f ^jTgos\'pe^^
2010
I. Az iskolai év története.
Iskolánk az 1935/36. iskolai évvel a 64. tanévét fejezte be. Mégpedig a fejlődés jegyében, mert a nm. V. K. M. Úr a tanév elején megengedte iskolánk I. osztályának háromszoros párhuzamosítását, így elérte iskolánk az egykori legmagasabb osztályszámot. 9 osztálya volt az iskolának az 1924—25. tanévtől kezdve 6 éven át. Az osztályszaporítás nyomán nemcsak az I. osztályok létszámának, hanem — a tantermek méreteihez viszonyítva — a felsőbb osztályok tanulóinak elhelyezése is kielégítően megoldatott. Nagy kár, hogy iskolánk, a mult tanévben tapasztalt nagyfokú további tanulói érdeklődés esetén — az osztályok számának emelésében nyilvánuló — fejlődéséhez; épületünk jelenlegi adottságaiban, lehetőség nincs.
A nm. V. K. M. Úr, az 1935. évi VI. t.-c. vonatkozó rendelkezéseinek életbeléptetése során, az új Tankerületi Királyi Főigazgatóságok hatáskörét, f. évi június 1-én kezdődő hatállyal, a polgári iskolákra is kiterjeszti. Tanügyi igazgatásunk változásának küszöbén tiszteletteljes hálával tölti el lelkünket eddigi Főigazgatóságunk mindenkor tapasztalt, a polgári iskolát fejlesztő, jóakaratú irányítása; egyben bizakodással és reményteljes szívvel tekintünk iskolafajunknak — az uj igazgatási rendszerben való — további fejlődése elé is.
Iskolánk a Szombathelyi Tankerületi Királyi Főigazgatósághoz tartozik.
1. Az Iskolai év kezdete, javító-, felvételi- és tantervkülönbözeti vizsgálatok. Az egész évi munkarendet körvonalazó alakuló értekezlet szeptember hó 5-én tartatott meg. A tantervkülönbözeti és javitóvizsgálatok szeptember hó 5. és 6-án tartattak. A javítóvizsgálatokon 48 tanuló vett részt, közülük felsőbb osztályba léphetett 44 tanuló, osztályismétlésre utasíttatott 4 tanuló. Felvételi és tantervkülönbözeti vizsgálattal a tanév folyamán 20 tanuló iratkozott be.
2. A beíratások 1935. évi június hó 18. és 19-én, a pótbeíratások pedig szeptember hó 7-én tartattak. Beiratkozott: 423 tanuló. (Átlépett tőlünk 2, hozzánk egy tanuló. Kimaradt 19 tanuló. A tanévvégi létszám 403.)
3. A tanév megnyitása. A tanév ünnepélyes megnyitása szeptember hó 9-én történt. A tanulók a tanári kar vezetése mellett, részt vettek a vallásfelekezetük szerinti istentiszteleteken. Az évnyitó ünnepély zászlókultusz céljait szolgáló része, a vonatkozó rendelet értelmében — értesítőnk más helyén közölt műsorral — városunk „Országzászló"-ja előtt folyt le. Az ünnepély után tanulóink az iskolába vonultak, hol az iskola házi fegyelmi szabályzata ismertettetett. A rendes tanítás szeptember hó 10-én kezdődött és zavartalanul folyt egész tanéven át.
4. A tandíj- és díjkedvezmény, az érvényben levő rendeletek alapján, az alábbi összeállítás szerint állapíttatott meg:
Teljes díjat fizet az I. félévben 161 tanuló, a II. félévben 222 tanuló. 1. fokú kedv. részesült „ 138 „ „ 105 „
2 14 7
» » a » » » 1 n
3. „ „ „ „ 80 „ „ 66 „
4- n » i> » 1 » n »
Díjmentességben „ „ 25 „ „ 15 „
4
5. Egyes tantárgyak alóli felmentés. A Rendtartási Szabályzat vonatkozó pontja alapján a testgyakorlat alól felmentetett 25 tanuló, a <rájz finomabb kivitele alól 1 tanuló. Részleges felmentés nem volt.
6. A tanári testület személyi változásai, a) Kinevezés. A veszprémi Püspök Úr Őnagyméltósága az egyházmegyéje területén levő polgári iskolák hitoktatói főbiztosává dr. Beöthy István apátkanonokot nevezte ki.
b) Alkalmazás. A nm. V. K. M. Úr, 1935. évi október hó 22-én kelt 53.192/1935. V. 2. ü. o. sz. rendeletével Köcsky Kálmán tanárt iskolánkhoz óradíjas h. tanárúi alkalmazta.
c) Nyugdíjazás. A nm. V. K. M. Úr 13.774/1935. eln. sz. rendelete Hajas Eszter tanárt 1935. évi október hó 1-ével véglegesen nyugalomba helyezte.
d) A nm. V. K. M. Úr 1935. évi július hó 12-én kelt 49.500/1935. V. 2. sz. rendeletével Szudey Géza tanár részleges irodai beosztását az 1935/36. tanévre is érvényben hagyta.
e) Szabadságolások. A tanév folyamán 2 tanár volt családi ügyben 5—5 napi szabadságon a Kir. Főigazgatóság engedélye alapján. A tanártestület tagjainak egészségi állapota örvendetesen kedvező volt, így nagyobb tanári mulasztás egészségi okokból sem történt.
7. Az iskola nevelési és tanulmányi ügyei, a) Tanártestületi értekezletek. Módszeres megbeszélések. A rendes havi értekezletek a szabályszerű időben és számban, az előírt tárgysorozattal megtartattak. A tanév folyamán 6 rendkívüli tanári értekezlet volt, melyeken részben a magánvizsgálatok készíttettek elő, részben a tandíj-fizetés és díjkedvezmények tárgyában határozott a tanártestület.
Az 2935. évi október hó 28-án tartott I. módszeres értekezleten Deák István tanár tartott értekezést „Cselekvő földrajz" címmel. Ezen az értekezleten ismertette Szudey Géza tanár a meteorológiai megfigyelések iskolánkban való megszervezésével kapcsolatos — a IV. osztályos tanulók bevonásával végzett — munkáját. Ugyanezen értekezleten, ugyancsak Szudey Géza tanár ismertette a nm. V. K. M. Úr részéről — a polgári fiúiskolák mezőgazdasági gyakorlóóráinak felhasználásra — kiadott „Útmutatás"-t s annak kapcsán előterjesztette — helyi körülményeinkkel alátámasztott — a mezőgazdasági gyakorlóórák helyett bevezetendő „Kirándulási délután"-ok osztályonkénti tervezetét, melyet a nm. V. K. M. Úr 1936. évi május hó 15-én kelt 42.610/1936. V. -2. sz. rendeletével jóvá is hagyott. Az I. módszeres értekezleten ismerteti Vánkos Jenő, az ifj. könyvtár kezelő tanára, a könyvtár használatának módját. Az 1936. évi február hó 28-án tartott II. módszeres értekezleten Ketting Ferenc tanár tartott „Énekoktatasunk hibái" címmel felolvasást. Ugyanezen értekezleten Szudey Géza tanár a tanmenet-nyomtatvány 2. rovatával: „Kapcsolat a többi tantárggyal" való vonatkozásban tett gyakorlati indítványt. (Tantárgykapcsolati adatgyűjtő bevezetése).
A havi rendes gyűléseken — a nevelés és oktatás állandóan időszerű kérdései mellett — több módszeres tanulmány hangzott el, így a december hó 17-én tartott december havi rendes gyűlésen Szudey Géza tanár „A tanár ellenőrző, osztályozó munkája és a számonkérés" cím alatt tartott módszeres megbeszélést, minek nyomán a tanártestület az írásbeli számonkérés szükséghez mért bevezetését elhatározta, egyben az osztálykönyvi bejegyzések körében elvi megállapításokat szögezett le. (Egyöntetű jelzések alkalmazása, a tanulói gyűjtemények, megfigyelések, kísérletek stb. területén kifejtett tanulói munka v. nemtörődömség elbirálásának jelzése, stb., stb.) Az osztályozás és ellenőrzés
5
kérdésével kapcsolatban igazgató éppen az egyöntetű és következetes eljárás biztosítására több gyakorlati dologra hívta fel a tanártestület figyelmét. A május hó 30-án tartott május havi gyűlésen Vánkos Jenő tanár: „A népközösségi gondolat pedagógiai következményei" cím alatt tartott értekezést. Szudey Géza tanár az ország összes polg. iskolai „Értesítő"-inek nevelésről beszámoló sorait ismertető „Mit tesz a polgári iskola a nevelés érdekében" c. tanulmányát olvassa fel, melynek nyomán iskolánk nevelő munkájának egy s más területén vagy a régi eljárását elevenítette fel a tanártestület, vagy a hallott példák nyomán eddigi nevelői törekvéseit újabb tervekkel mélyíthette el. Ugyancsak a májusi értekezleten adta elő Deák István tanár, cserkészparancsnok a cserkész nevelés köréből vett — a polgári iskolai cserkészcsapat teljes kiépítését célzó — a tanártestület mint szervező testület által elfogadott indítványát, mely szerint a polg. iskolát végzett cserkészek továbbra is a polgári iskolai cserkészcsapat kötelékében maradnak. (A leventeképzésről gondoskodás történik.) A terv megvalósításával a cserkész is, a cserkészcsapat is jól jár és az iskola is, mert tanítványainak legalább egy részét tovább — éppen a legszükségesebb időszakban — szárnyai alatt tarthatja.
b) A tanártestület munkája a tanítás és a gyakorlati nevelés érdekében. A cselekvés szellemének oktató munkánkban való mind szélesebb körű térhódítása a gyakorlatiasságot szolgálja. A gyakorlati életbe vezető utakat keresi a tanártestület: 1. a tanítási anyag rendezése és egymásutánjában „az időszerűség" elvének mind nagyobb teret hódító mérlegelésével pl. az abesszíniai háborúra való tekintettel ezen tanévben Európa földrajza Olaszországgal, az idegen világrészek földrajza Afrikával kezdetett; 2. a tantárgyankint rendszeresített „munkafüzetek" alkalmazásával; a jelen tanévvel úgyszólván minden tantárgy keretében általánossá vált — a szemléltetést alátámasztó, a tanulói tevékenykedést eredményesen tápláló — képgyűjtéssel; 4. a IV. oszt. tanulókkal végeztetett meteorológiai megfigyeltetésekkel és a megfigyelési adatok feldolgozásával; 5. az ásványtan-vegytan oktatása során a tanmenetileg rendszeresített „munkaórák"-kai; 6. a helyi vonatkozások nevelő-oktatói hasznosításával, pl. a kirándulások szerves beillesztése az egyes tantárgyak, tantárgycsoportok anyagába; stb.
Az iskola hagyományos, jó szelleme — a tanártestület békés, együttes munkájával — a tanulók magatartását illetőleg, a feltétlen udvariasságra és előzékenységre való nevelésben felfrissítést nyert.
A kölcsönös tanári óralátogatások a cselekvés szellemétől áthatott egyöntetű nevelő-oktató munkának hathatós támogatói. A tanártestület a helyettesítési órák betudásával — a kölcsönös óralátogatási kötelességének — az óralátogatási napló bejegyzései szerint eleget tett.
c) Vallás-erkölcsi nevelés. Iskolánk hitoktatói kara a vallási és hitbuzgalmi gyakorlatok lelkiismeretes, pontos érvényesítésével a leghathatósabb tényezője iskolánk valláserkölcsi nevelői munkájának.
A róm. kat. tanulók vasár- és ünnepnapokon tanáraik vezetése mellett rendesen megjelentek a részükre tartott szentmiséken, ahol valláserkölcsi oktatásban is részesültek. A kötelező évi négyszeri szent-gyónás és áldozáson kivül a tanulók jó része hetenkint, a többi pedig havonta járult a szentségekhez. Nagyon szépen sikerült a tanulók húsvéti lelkigyakorlata, melyet február 29, március 1. és 2-án az országos hírű gyermekpedagógus P. Olasz Péter jézustársasági atya tartott, aki e munkája közben — felekezetkülönbség nélkül — a szülőknek is tartott egy előadást a gyermek nevelés vallás-erkölcsi vonatkozásairól.
6
A ref. tanulóknak az év elején és végén külön vall ás-erkölcsi buzdításban volt részük. Az istentiszteletekre való eljárás, a szent Úr-vacsorával való élés szigorúan kötelező volt. Két ízben látogatták meg a tanulókat az Egyetemes Konvent ifjúsági lelkészei: novemberben és februárban. Februárig minden vasárnap, istentisztelet után, külön összejövetel tartatott, hol pontosan megállapított munkaterv szerint neveltettek a növendékek istenfélelemre és hazaszeretetre.
Az ev. tanulók minden vasár- és ünnepnap résztvettek, az egyházközség híveivel együtt, a rendes istentiszteleteken. A megkonfirmáltak együttesen Urvacsorához járultak advent I. vasárnapján és pünkösd II. ünnepén. Minden második szombaton délután a középiskolások evang. Diákszövetség összejövetelein vettek részt a tanulók és ott a hitoktató lelkész vezetésével a valláserkölcsi és hazafias érzés és gondolatvilág fejlesztésében részesültek.
Az izr. hitoktatásnak nem pusztán ismeretszerzés volt a célja, hanem a tanítással mindenütt együtt járt a nevelés is, mikoris a vallási és hazafiúi erényeket a jövő nemzedék életébe átviszi, hogy a gyermekben a nemzet jövőjét és az ősök vallásának folytatását biztosítsa.
A hitoktatás célja: a kiegyensúlyozott lelkű ember kitermelése, aki az Isten előtt való egyenlőség gondolatából kiindulva, embertársaival összhangban akar és tud élni.
A vallásos gyakorlat elsajátítására vezető nevelő munkát már a gyermek zsenge korában kezdi a hitoktató, hogy a gyermekek öntudatosan vehessenek részt a vallásos érzést erősítő szertartásokon és így részesévé váljanak a vallási közösségnek. Ez a rendeltetése a „Kovásztalan kenyerek ünnepe" alkalmával rendezett vallásos estnek, továbbá a „Templomfelavatás ünnepe" idején megtartott vallásos ünnepi estnek, melyeken az ünnepi szertartásokat az ifjúság maga végzi.
Az iskolai vallásos nevelés hatásos segítő eszköze az ifjúság „Vallásos köré"-ben kifejtett ifjúsági önképző munka és a „Hitoktatási szülői értekezletek".
A tanártestület oktató munkája során minden vallási és erkölcsi vonatkozást hasznosít a nevelés elmélyítésére; élete minden mozzanatában pedig nemes példaadással támogatja a vallásos nevelés célkitűzéseit.
Tantermeink falán évtizedek óta feszület függ, jelképeként a krisztusi, a keresztényi erényeknek.
d) Hazafias nevelésünk külső megnyilatkozásai a zászlótisztelet mellett a tantermeink falán elhelyezett trianoni keresztek és „porszem plakettek" köré csoportosíthatók. Hazafias nevelésünkben olykor szerepet kap hazánk ritka értéke, városunk egyik dísze: a jelképes irredenta szobor is, melyet városunk szülötte: az idegenbe szakadt Schless István emeltetett.
Az évnyitó ünnepély zászlókultuszt szolgáló része — városunk közép és középfokú iskolai tanulóinak bevonásával — az „Országzászló" előtti tisztelgő elvonulás, legméltóbb bevezetője a tanév nevelő munkájának. Tanulóink — ha az időjárás kedvezett — többször és főként hazafias ünnepélyeink után, intézetünk udvarán tisztelgő elvonulást tartottak az ezen célra beszerzett iskolai zászló előtt. Az első zászlótisztelgés nov. hó 16-án a 12 órai tízpercet követő negyedórában, kis ünnepély keretében tartatott meg. Az ünnepélyen Vánkos Jenő tanár mondott beszédet, melyben a zászlókultusz lényege és történelmi háttere, továbbá a magyar nemzeti lobogó színeinek jelentése állíttatott a tanulók elé. Majd a „Hiszekegy" elmondása után a tanulók a nemzeti
zászló előtt díszelvonulást tartottak. A zászló előtti tisztelgő elvonulások a tanártestület jelenlétében folytak le. Tanulóinktól ez évben is megkívántuk az „Országzászló" köszöntését.
Nevelő-oktató munkánk során a tanulók érdeklődése, a magyar értékek és nevezetességekkel, továbbá a magyar ipar és termelés vívmányaival kapcsolatban — a nemzeti öntudat művelését és az irredentizmust szolgálván — tüzetes irányításban részesült.
e) „Anyák napja". A családi nevelés örök értékeinek forrása: az anyai szív fáradhatatlan, minden lemondásra kész, türelmi próbákban nemesedett szeretete, példaként lebegett előttünk nevelő munkánkban. Május hó 20-án, az Ifjúsági Vöröskereszt rendezésében, ünnepéllyel adóztunk az Anyák tiszteletének.
f) A növény- és állatvédelem nevelő visszahatásait, értesítőnk más helyén közölt műsor keretében szintén hasznosítottuk léleknemesítő munkánkban.
g) A takarékosságra való nevelés iskolánk régi módszere (Az osztályfőnökök összegyűjtik a tanulók megtakarított filléreit és azokat időnkint, átadják az igazgatónak, ki azt időről-időre takarékpénztárba helyezi) szerint folyt. Az évi takarékosság összege 347.77 P. Takarékoskodott: 190 tanuló. Tanulóink a megtakarított filléreiket főként a tanulmányi utazás költségeinek fedezésére használták fel. A megtakarított összeget igazgató az osztályfőnökök és — a tanulói ellenőrzőkönyv utján kért — szülői ellenjegyzésekkel fizeti vissza. Az osztályfőnökök buzdították a tanulókat, hogy a tanév végén igazgatótól átvett tanévi gyűjtési összegeiket kamatozásra a takarékpénztári betétkönyvecskéken helyezzék el.
h) Az alkohol romboló hatása. Az osztályfők és az egészségtan, vegytan, természetrajz tanárok minden arra alkalmas tanítási egységnél nevelőleg igyekeztek hasznosítani az alkohol káros hatását.
gy) A testnevelés eredményességét a nm. V. K. M. Űr rendelete alapján a III. és IV. osztályokban bevezetett harmadik testnevelési óra, a nm. V. K. M. Úr által adományozott 5 drb. különböző MOTESz-rendszerű versenytornaeszköz igen hatékonyan alátámasztotta. A ren-szeres testnevelési munka alapján elért eredménynek beszédes bizonyítékai a testnevelési tanár által — közel egy évtized óta — pontosan vezetett test- és — az egyes tornaszereken és testgyakorlási ágakban eszközölt — erőmérési adatok. A testnevelés részleteit illetőleg a sportköri beszámolóra hivatkozunk.
k) Az utcai közlekedés rendje. Az I. osztályok növendékei a a tanév első testnevelési óráin egy-egy — a városban eszközölt séta keretében gyakorlatilag szerezték meg a közlekedés szabályait rögzítő ismereteket. A folyosókon és a lépcsőházban a tízpercek alatti közlekedés zavartalanságát biztosítandó, gyakorlatban foganatosíttattak a közlekedés szabályai. Tanulóink — alkalmilag — a helyes utcai magatartásra is kioktattattak.
i) Tanulóink figyelme a gyógyfürdők és üdülőhelyek s az azokkal kapcsolatos idegenforgalmunk (cserevonatok) nemzetgazdasági jelentőségére. továbbá az idegenekkel való udvarias bánásmódra alkalmas úton felhívatott.
j) Gyümölcsfogyasztásunk és gyümölcstermelésünk előmozdítása. A szöllő- és a hazai termésű gyümölcsfogyasztás egészségi és nemzetgazdasági jelentőségére a tanulók figyelme minden kínálkozó alkalommal felhívatott. A gyümölcstermelésünkkel kapcsolatban gyakorlati vonatkozások is helyet kaptak alkalomszerűen nevelő-oktató munkánk-
8
ban: tanulóink szerves tényezői a cserebogárírtásnak; városunk polgármesterének felhívására megfelelő felvilágosítást kaptak a gyümölcsfák bemeszelésének helytelensége körében, stb.
k) Iskolánk oktató munkája az országos „Tanterv és Utasítás" szerint folyt.
I) Tantárgyfelosztás. A tanév eleji személyi változások miatt november elejéig ideiglenes, azután a tanév végéig végleges tantárgy és órarendi beosztás szerint történt a tanítás. Iskolánk oktató munkájának zavartalansága ebben is tükröződik.
ly) Tanmenet. Iskolánk tanmeneteinek érvénye a mult tanév végével lejárt, így azok a tanév folyamán — a munkaiskola szellemében — újra elkészíttettek és jóvá is hagyattak. A magyar nyelvi, német nyelvi, történelmi, közgazdaságtani stb. tanmenetek dicséretet kaptak. A kir. Főigazgató Úr iskolánk ásvány-vegytani óravázlatos, illusztrált tanmenetét elismerő, messze kimagasló kitüntetésben részesítette. A tanmenetek szerinti tananyag minden tantárgyban elvégeztetett.
m) Az ifjúsági könyvtár használata iskolánk régi módszere szerint történik: a kötelező olvasmányokat az osztályfőnökök és szaktanárok kezelik, a kötelező olvasmányként fel nem vett könyvállomány az ifj. könyvtár kezelő tanárának közvetítése útján cserél olvasót a tanulók között. Az olvasandó művek kiválasztását — az osztályonként kifüggesztett jegyzék alapján — hetenkint eszközölhették a tanulók.
n) A meteorológia megfigyelést IV. osztályaink növendékei (naponkint 1—1 tanuló felváltva) végzik. Az adatokat (hőmérsékleti minimum és maximum, légnyomás, stb.) a tanulók reggel 8 órakor olvassák le az osztály egyik legjobb tanulójának jelenlétében, aki — a megfigyelési eredményt, hogy azt az iskola összes növendékei hasznosíthassák — az iskolai épület minden tanuló által járható részén elhelyezett táblácskára feljegyzi. A naponkénti adatok, a megfigyelést végző tanulók által, az egyik folyosó részen táblára helyezett íveken, azonnal grafikus feldolgozást nyernek. (A tanulók a megkezdett légnyomási, csapadék stb. görbéket a napi adatok szerint tovább vezetik.)
Városunk területének november 1-től, május 31-ig való csapadékviszonyait, a megfigyelési eredmények alapján, az alábbi táblázatban foglalhatjuk össze:
Hónap Összes csapadék Legtöbb csapadék Legkevesebb csapadék Napi közép mennyiség Csapadékos nap Eső alakban Hó alakban Havaseső alakban Dara alakban Ködszemergés alakjában Legmagasabb hóréteg cm. Legalacsonyabb hóréteg cm. A hóréteg magassága összesen cm.
November ... ... ... 69-6 19-— 04 2-32 8 7 1
December ...... ... 127 1 25- - 1-2 4-10 16 8 8 — — — 17 1 45
Január ... ... ... ... 79-3 20-3 0-4 2-55 13 10 — 2 1 — _ — —
Február... ... . ... 91-2 25-7 0-8 3-13 16 13 2 1 — — 1 1 1
Március... ... 49-4 30\'— 04 1-59 9 9
Április ... ... ... ... 41-2 31-2 0-2 1-37 7 7
Május ............ 169*1 68-7 0\'6 5-55 16 16
ny) Rendkívüli tárgyak. A nm. V. K. M. Úr megengedte a gyorsírás rendkívüli tantárgykénti tanítását. A tanítás anyaga az egységes
9
magyar gyorsírás I. része: a fogalmazási gyorsírás volt. A tanfolyamot heti 2 órában Köcsky Kálmán tanár vezette. A tanulók, a kevés óraszám ellenére is, az előírt elméleti és gyakorlati anyagot nagy érdeklődés mellett, szép eredménnyel sajátították el. A rendkívüli tárgyat tanuló növendékek osztályonkénti eloszlását értesítőnk statisztikai része tartalmazza.
o) Tanfolyamok. A KISOK szervezésében iskolánkban a mult nyáron úszótanfolyam volt. A tanfolyam szeptember 5-én ért véget. Szeptember 8-án, dr. Fadgyas Miklós MUSZ kiküldött jelenlétében, úszóbemutató tartatott. Az úszótanfolyamon résztvevő 30 tanuló a bemutatón mind megúszta az 50 m-es távolságot, így mindegyik megkapta „az úszóérmet".
ó) Filmoktatás. A V. K. M. Oktatófilm Kirendeltségének meghatalmazása alapján az elsötétítő- és vetítőberendezések elkészíttettek, illetőleg a .Telefongyár R.-T. által leszállíttattak. A gép — a Telefongyár R.-T. részéről eszközlendő — átadása még nem történt meg. A tanév folyamán lezajlott komoly előkészületek után remélhetjük, hogy — az annyira nélkülözött — filmoktatásunk a jövő tanévben megindul.
Itt kell megemlékeznünk Szudey Géza tanár ásványtan-vegytan tanmeneti anyagelrendezésébe szervesen beillesztett 8—10 vetítettképes előadásáról, Vánkos Jenő tanár: „Angol-magyar diplomáciai és kultú-rális kapcsolatok" címmel, ugyancsak a IV. osztályok tanulóínak részére tartott vetítettképes előadásáról, végül Kiss Olga és Szudeyné Rátz Mária tanárok a III. oszt. történelmi anyagával kapcsolatban 1—1 vetítettképes előadásáról.
ö) Zeneoktatásban iskolánk 4 tanulója részesült és pedig 3 tanuló városunk zeneiskolájában, 1 tanuló pedig a zeneiskola kötelékén kívül működő okleveles zenetanártól.
ő) A hírszolgálati berendezések ismertetésére Bogdán József postatiszt iskolánk III. és IV. osztályú tanulói részére 1935. évi október hó 19-én propaganda előadást tartott.
p) A tanulók magaviselete és tanulmányi előmenetele általában jó, amint arról a vonatkozó statisztikai rész tanúskodik. A munkaiskola szelleme szerinti — „a munkaközösségiben és „erkölcsi életközösség"-ben kibontakozó — cselekvési lehetőség, továbbá a munkaiskolái szempontok szerinti számonkérési mód, általában kedvező irányt ad tanulóink erkölcsi és szellemi fejlődésének.
r) A korrepetálás, ill. házi korrepetálás 43 tanuló esetében 16 állástalan tanitó némi keresethez való juttatásával oldatott meg. A tanulmányi előmenetel szakszerű házi ellenőrzésének szükségessége esetén igen kívánatos a szülők részéről az igazgatónál való előzetes érdeklődés.
s) A szülői ház meglátogatása. Az iskolánkívüli tüzetes szülői felügyelet nem minden tanulónál jut — kivánt mértékben — érvényre, minek úgy a magaviselet, mint a tanulmányi előmenetel vonatkozásaiban az iskola célkitűzéseivel nem egyeztethető következményei vannak. E körülmény mindig szóbakerült úgy az osztályfőnököknek — a tanulók otthonában eszközölt — látogatásai, mint a szülői értekezletek és az azokat követő bizalmas — az osztályfőnök és szülő közötti — megbeszélések alkalmával. A tanártestület — a szülői ház és az iskola együttműködésének ezen fontos területén — a tőle telhető legtöbbet adja, mikor — a jövő tanévtől kezdve — újra bevezeti a „munka-könyv-rendszer"-t. A munkakönyvi — a szaktanárok által időről-időre
10
eszközöltetett — bejegyzések nyomán a szülők és szállásadók a legbiztosabban tájékozódást nyerhetnek majd gyermekeik otthon végzendő munkájáról.
sz) Szülői értekezletek. A tanártestület az előírt szülői értekezleteket — a szülők igen széleskörű érdeklődése mellett — az I. és II. félévi ellenőrző és az I. félévi osztályozó tanári gyűléseket követő napokban tartotta meg. Az I. szülői értekezlet 1935. évi november 30-án volt. Előadást Vánkos Jenő tanár tartott „A tanulók munkarendje" címmel. Ezen értekezleten igazgató az iskola és a szülői ház együttműködésének néhány időszerű kérdésére: az iskolánkívüli szülői felügyelet ; a rossz társaság, az ellenőrizetlen zsebpénz veszedelme; a mozik engedély nélküli látogatása, stb. hívta fel a szülők figyelmét. A február hó 14-én tartott II. szülői értekezleten Szudeyné Rátz Mária tanár „A környezettanulmány szülőket érdeklő szempontjai" tárgykörben értekezett. Igazgató ezen értekezleten a tandíjrészletek pontos befizetésére, illetőleg a tandíjfizetés elmulasztásával kapcsolatos távolmaradásból fakadó óramulasztás káros voltára emlékeztette a szülőket. A III. szülői értekezlet májús hó 2-án\'Gazdag Ferenc, püspöki tanácsos, róm. kat. önálló hitoktató „A családi élet és az erkölcsi nevelés" c. előadásával tartatott meg.
A szülői értekezleteket követő, iskolánk régebbi szokását fenntartó — az osztályfőnök és szülő közötti bizalmas — megbeszélések igen eredményesen hasznosíthatók úgy az erkölcsi nevelés, mint az osztálykönyvi tanulói jellemzések területén.
t) A tanulók szállásviszonya a körülményekhez mérten kedvező volt. Beszállásolt tanulók száma: 31 tanuló, kik főként rokoni körben nyertek elhelyezést. Ez alkalommal is felhívatnak a vidéki szülők, hogy — gyermekeiknek idegeneknél való elszállásolása esetén — a szállás lekötése előtt igazgató tanácsát kérjék ki.
ty) Bejáró tanulóink. Vonaton 60, autóbuszon 8, kerékpáron 4, gyalog 6 tanulónk járt be. A vonaton bejáró tanulók részére a vonat indúlásáig való tartózkodásra az egyik tanterem, a vasútállomáson való várakozásra pedig a II. oszt. váróterem egyik része megjelöltetett. A tanulók vasútállomási ellenőzése teljességének biztosítására, az ál-másfőnökség — igazgató kérésére — egy szabad pályaudvari belépőjegyet bocsátott iskolánk rendelkezésére, így módjában volt a tanártestületnek — a vonatok érkezése és indulása közben is — ellenőrizni a vasúton bejáró tanulókat.
u) Ifjúsági folyóiratok. Tanulóink közül a „Szív" újságot 35, az „Ifjú Polgárok Lapjá"-t 90, a „Vasárnapi Könyv"-et 25, az „Ifjúsági Vöröskereszt"-et 14, a „Magyar Cserkész"-t 35 tanuló járatta az év folyamán.
ü) Versenyek. Iskolánk köreinek és egyesületeinek beszámolóiban ismertetett szavaló-, kegyeleti staféta, stb. versenyeken kívül, meg kell még emlékeznünk az ásványtan-vegytani „törekvés-verseny"-ről és a testnevelés körében az erőmérési és ügyességi adatok alapján megindított versenyről.
1. Az ásvány tan-vegytanban tanmenetileg érvényesített, kérdőíves „törekvés-verseny" voltaképp adatgyűjtés a tanulói érdeklődés feltárása, a tanítás anyagának az osztályszellem igényeihez való alkalmazása, a tanulói közösségnek az oktatás középpontjába való helyezése, stb. irányban megindult módszeres tanulmányhoz; adatgyűjtés továbbá a tanmenetkészítéshez és esetleges gyermektanulmányhoz.
11
2. Az egyes tornaszereken és testgyakorlási ágakban eszközölt erőmérés és ügyességi gyakorlatok jelen tanévi I. és II. félévi — a versenyszerűség elve alapján összesített — pontozási adatait az alábbi táblázat tartalmazza:
Osztály I. a. I. b. I. c. II. a. II. b. III. a. III. b. IV. a. IV b.
Félév......... 1. 11. 1. 11. 1. 11. 1. 11. 1. 11. 1. 11. 1. 11. 1. 11. 1. 11.
Létszám ... ... 42 42 40 37 33 38 49 48 44 43 51 49 50 46 47 45 42 41
Összesen szerzett pontok száma ....... 713 859 860 1059 848 914 933 1223 917 1003 771 938 996 1119 1006 1203 992 1246
A pont szám tanulói átlaga ............ 16\'9 201 21-5 28*6 22\'0 24-0 19*0 25-5 20\'8 23\'3 15\'1 191 19\'9 24\'3 21\'4 261 236 30\'3
v) Pályázatok. Iskolánk tanulói az „Ifjú Polgárok Lapja" által II. Rákóczi Ferenc halálának 200 éves évfordulója emlékére hirdetett pályázatokon résztvettek. A pályázatok eredménye a következő:
„Az irodalmi pályázat"-on Heri János és Levik József IV. oszt. tanulók 30—30; Gerencsér Gyula IV. oszt. és Kovács József III. oszt. tan. 26—26; Farkas Endre, Horváth Imre, Kelemen Sándor, Szász József IV. oszt. és Keszei Ferenc II. oszt. tan. 25—25; Büki István IV. oszt. tan. 24; Ritecz Sándor IV. oszt., Antal Sándor III. oszt. és Király Jenő II. oszt tan. 22—22 ponttal dicséretben részesültek.
„A helyesírási verseny"-en Heri János, Szász József IV. oszt. tan. 20—20; Horváth Imre, Levik József IV. oszt. tan., Mátray Károly II. oszt. tan. 15—15; Büki István, Kelemen Sándor és Ritecz Sándor IV. oszt. tan. 10-10 pontot szereztek.
„A földrajzi pályázat"-on — az iskolánkban folyó meteorológiai megfigyelések ellenőrzéséért — Szász József IV. a. oszt. tan. 50 pontot kapott.
„Az ásványtan-vegytani pályázat" keretében Heri János, Kelemen Sándor, Kollarits Lajos, Komondy Gyula, Komondy Lajos IV. oszt. tanulók szereztek 50—50 pontot iskolánknak.
A pályázatok jutalmát: az emlékérmet 100 pontszámmal Heri János IV. a. oszt. tanuló kapta.
zl Tanulóink iskolánkívüli szereplése. Iskolánk vegyeskara Ketting Ferenc tanár vezénylete mellett ez évben is szép sikerrel szerepelt a „Zrínyi" Irodalmi és Művészeti Kör február hó 23-i liceális előadásán.
A IV. osztályok növendékei közül Heri János, Kelemen Sándor, Komondy Gyula, Komondy Lajos, Levik József és Szász József tanulóknak ásványtan-vegytani dolgozatai, kísérleti eszközismertetései, rajzai jelentek meg az „Ifjú Polgárok Lapja" „Ásványtan-vegytani rovatá"-n.
zs) A tanári testület társadalmi működése. Iskolánk minden tanára tagja az Orsz. Polgáriskolai Tanáregyesületnek; és a helybeli „Zrínyi" Irodalmi és Művészeti Körnek. Bittera Béla igazgató a Credo Egylet világi alelnöke, az Irodalmi és Művészeti Kör választmányi tagja, a Polgári Egylet, a Városi Közművelődési Tanács stb., stb. tagja. Deák István tanár a helybeli cserkészcsapatok Parancsnoki Tanácsának elnöke, a III. Cserkészkerület Intézőbizottságának tagja, ellenőrző- és vezetőtisztje, az O. P. 1. T. E. Zalamegyei Körének, a Credo Egyletnek választmányi tagja, a „Zrínyi" Irodalmi és Művészeti Kör igazgatótanácsának tagja, a Polgári Egylet tagja. Fritz Celesztin tanár a Szociális Misszió Társulat, a Keresztény Nőegylet tagja, Horváth Béla tanár
12
a Kir. Magyar Természettudományi Társulat tagja. Nagykanizsai Zrínyi Torna Egylet tornaszakosztályának vezetője. A Magyar Országos Torna Szövetség Délnyugati Kerületének intézőbizottsági tagja. Kerezsy Géza tanár a MOVE nagykanizsai csoportjának alelnöke. Ketting Ferenc tanár a Zrínyi Irodalmi és Művészeti Kör énekkarának karnagya, az Ipartestületi Dalárda karnagya. A Magyar Dalos Egyesületek Országos Szövetsége Művészi Bizottságának tagja. A Zalamegyei Népművelési Bizottság, a városi felsőkereskedelmi iskola és a városi ovoda Felügyelő Bizottságának tagja. Városi képviselőtestületi és vármegyei törvényhatósági bizottsági tag, stb. Kiss Olga tanár a MANSz tagja, a Szanatórium Egyesület, a Szociális Misszió Társulat, az Úrasszonyok Kongregációjának, a „Zrínyi" Irodalmi és Művészeti Kör választmányi tagja, a veszprémi egyházmegye Actio Catolica szervezetének kinevezett tagja, egyháztanácstag. Köcsky Kálmán tanár a Credo Egylet, „Zrínyi" Torna Egylet tagja. Murai Alajos tanár a Muraközi Szövetség tagja. Özv. dr. Pólyáné Kocsis Olga tanár a Keresztény Nőegylet, a Keresztény Tisztviselőnők, a MANSz, a KANSz, a Kissvábhegyi Iskolaegyesület tagja. Szudey Géza tanár a Credo Egylet választmányi tagja, a Magyar Görögkatolikusok Országos Szövetsége, a Vasvári Pál Kör „Régi Gárdájá"-nak, a Közszolgálati Alkalmazottak Nemzeti Szövetségének, a Magyar Gyermektanulmányi és Gyakorlati Lélektani Társaságának tagja, a „Zrínyi" Irodalmi és Művészeti Kör meghívott tagja. Szudeyné Rátz Mária tanár a „Zrínyi" Irodalmi és Művészeti Kör meghívott tagja, az Országos Stefánia Szövetség tagja Vánkos Jenő tanár az O. P. I. T. E. Zalamegyei Körének titkára, a helybeli evangélikus egyház presbi-tere, az evangélikus egyház vegyeskarának vezetője és Ifj. Egyesületének világi elnöke.
x) A tanári testület iskolánkívüli és irodalmi munkássága. Deák István tanár az 0. P. I. T. E. Zalamegyei Körének gyűlésén „A magyar nyelv tanítása a cselekő iskola szellemében" c. aíatt előadást tartott, a cserkész szülői értekezleten „Mit ad a cserkészet a családnak, mit kap a cserkészet a családtól" cím alatt tartott előadást iskolánk cserkészei szüleinek. Horváth Béla tanár a „Zrínyi" Torna Egylet tornaszakosztályában végzett oktató munkát. Kerezsy Géza tanár a Levente Egyesület egyik korosztályának egy alkalommal előadást tartott. A Szoc. Miss. Leány klubjában „A divat fejlődése" címmel tartott előadást. Ketting Ferenc tanár a kisgazdák és gyümölcstermelők részére „A gyümölcsös ápolása és védelme" c. tárgykörben 8—10 előadást tartott. Kiss Olga tanár az Úrasszonyok Kongregációjában „A kongre-gánista és a szeretet parancsa" címmel tartott előadást. Köcsky Kálmán tanár a Kat. Leánykongregáció egyik kultur délutánjának műsorán énekszámaival szerepelt. Szudey Géza tanár a Kat. Legényegyletben 4 vetítettképes előadást, a Levente Egyesület egy korosztálya részére egy ismeretterjesztő előadást tartott. A Kat. Leánykongregáció V. kultur-délutánján „A családi nevelés fontossága az egyén és közösség szempontjából" címmel tartott felolvasást. Az Orsz. Polgáriskolai Tanáregyesület Pedagógiai Bizottságában „Az ásványtan—vegytani tanmenet munkaiskolái jellegzetességei" cím alatt, az Ó. P. I. T. E. Zalamegyei Körének gyűlésén pedig „Munkaiskola a természetrajzi oktatásban" címmel értekezett. Tanáregyesületi Közlönyeinkben „Koncentráció az ásványtan-vegytani oktatásban", „Ásványtan-vegytani számonkérés a munkaiskola szellemében", „Hazánk polgári iskolai tanulóinak földrajzi eloszlása" cím alatt jelentek meg tanulmányai. Az Ifjú Polgárok Lapjában „A Föld szilárd kérgének és az élők világának ásványtan-vegytani
13
kapcsolatai" c. tárgykörben sorozatos ismeretterjesztő olvasmányai jelentek meg. Vánkos Jenő tanár sorozatos vetítettképes előadást tartott az Ev. Ifj. Egyesületben. Egy alkalommal előadást tartott a Levente Egyesület egyik korosztályába tartozó ifjaknak. Az Ev. Nőegylet tagjai részére „Angol-magyar diplomáciai és kulturális kapcsolatok" címen tartott vetítettképes előadást.
Horváth Béla tanár résztvett a tápiósülyi — a harmadik testnevelési óra ellátásával kapcsolatos — tanfolyamon.
Felettes hatóságunk engedélyével Ketting Ferenc tanár a helybeli iparostanonciskolában, Kerezsy Géza tanár pedig a Notre Dame leány-liceumban tanítottak heti néhány órában.
8. Tanulmányi kirándulások. A tanítás anyagának gyakorlati elmélyítése, városunk és környékének — a tanulmányi utazás esetében, hazánk egy részének — megismerése érdekében a következő kirándulások illesztettek be nevelő-oktató munkánkba:
a) Szaktárgyi kirándulások:
Ta itárgy Osztály A kirándulás
ideje helye célja vezető tanára kisérő tanára
Magyar nyelv 111. a. május 8. irredenta szobor* a XV. irásb. dolg. elökészitése Szudeyné Szudey G.
Földrajz 1. a. I b. IV. a. szept. 20. szept. 21. május 8. a város határa irredenta szobor* tájékozódás a szabadban, távbecslés, távolságmérés, stb. irredenta nevelési vonatkozások gyűjtése Deák J. Szudeyné Szudey G. Szudeyné
Természetrajz 1. b. 11. a. 1. a. c. 11. a. szept. 2>. szept. 17. május 18. május 23. május 22. a város határa az őszi növényzet tanulmányozása a tavaszi növényteny. megfigyelése Fritz C. özv. dr. Pólyáné Fritz C. -
Ásványtan-vegytan IV. a. b. jan. 8. márc. 17. ápr. 28. május 8. május 25. jun. 2. szikvízgyár fazekasműhely szeszfinomító ecetgyár szappanüzem kékfestőüzem óraelőkészítés, szemlé-letgyüjtés a tanult anyag alkalmazásának megfigy. óraelőkészítés, szemlélet gyűjtés Szudey G. Köcsky K. Deák J. Vánkos J. Vánkos J. Köcsky K. Vánkos J.
Egészségtan** IV. a. jan. 16. ápr. 25. a postapalota közp. fűtési berend: a kórh. üzemek előzetes megfigyeltetés Szudey G. Vánkos J.
Mezőgazdaságtan I. a. IV. a. b. márc. 16. ápr. 27. városi kertészet, méhészet melegágyi megfigyelések, tavaszi muukák megfigyelése Fritz C. Köcsky K. -
*Az irredenta szoborhoz vezetett kirándulásról a helyi sajtó igen szépen emlékezett meg. **A vegytani és egészségtani kirándulások a közgazdaságtanban is hasznosittattak.
b) Tanulmányi utazás.
Iskolánk 67 növendéke Deák István, Murai Alajos és Vánkos Jenő tanárok kíséretével május hó 10, 11, 12-én tanulmányi tanulmányi utazáson vett részt. Útirány: Nagykanizsa, Szombathely, Pápa, Győr, Győrből hajóval Budapest és Székesfehérváron át vissza Nagykanizsa.
x*±
A kirándulás tanulmányok és új ismeretek nyújtásában nagyon gazdag volt. Különösen bővelkedett földrajzi vonatkozású dolgokban, ez várható is volt, hisz a fél Dunántúlon tettünk egy nagy körútazást. Az útvonalon végig a kísérő tanárok szakok szerint fűzték a látottakhoz ismertetéseiket.
De fontos volt a kirándulás a hazafias nevelés, az irredentizmus szempontjából is, mert hisz útunk legnagyobb része a cseh határ mellett: a nemzetközi Dunán vitt, bőven volt alkalmunk, hogy felhívjuk a növendékek figyelmét óriási veszteségeinkre itt a hely színén, a trianoni határ mentén. Növendékeink lelkében felgyülemlett elkeseredést azonban felváltotta a gyönyör, a boldogság érzése, amikor kezdett feltűnni a kivilágított Budapest panorámája. Budapesti tartózkodásunk alatt megtekintettük az árumintavásárt, az állatkertet, Budapest főbb útvonalainak nevezetességeit.
Testileg talán fáradtan, de tudásban, új ismeretekben gyarapodva, a harmadik nap este érkeztünk haza Nagykanizsára.
Horváth Béla a kirándulás vezető-tanára.
9. Az Iskola ifjúsági egyesületeinek működése. Egyesületeink és köreink munkásságát, melyben iskolánk gyakorlati irányú nevelése is tükröződik, az alábbiakban vázoljuk.
a) „Gróf Zrínyi Miklós" önképzőkör. Az önképzőkör tagjai a III. és IV. osztály tanulói voltak, az alsóbb osztályok tanulói közül pedig azok jelenhettek meg a Kör gyűlésein, akiket a magyar nyelv tanárai erre kijelöltek. A tanári testület a Kör tanárelnöki tisztségét Murai Alajos tanárra bizta. A Kör első gyűlését 1935. szeptember 15-én tartotta, melyen megválasztották a tisztviselőket. A megtartott szavazás eredményeként az ifjúsági elnök lett: Hegedűs István IV. b) osztály tanuló; jegyzők: Péter Ferenc IV. a) és Kelemen Sándor IV. b) oszt. tanuló; könyvtárosok: Szász József IV. a) és Kóka László III. b) oszt. tanuló.
Az önművelődésre az ifjúsági könyvtár szolgált. A tagok közül többen járatták a „Vasárnapi Könyv"-et. A Kör üléseit három hetenként tartotta. 13 ülést tartott, 1 emlékünnepélyt. 3 felolvasás, 39 szavalat hangzott el és 1 munkát nyújtottak be a tagok bírálatra. A Kör rendezte szép sikerrel az iskola hivatalos ünnepélyeit is.
Tekintettel arra a nagy érdeklődésre, amelyet a Kör tagjai a fényképezés és a bélyeggyűjtés iránt tanúsítottak, a Kör vezetősége ilyen osztályok megalakítását tartotta szükségesnek. A fényképészeti osztályt Horváth Béla tanár vezette. Üléseiken főleg a fényképezés gyakorlati elsajátítására törekedtek. A bélyeggyüjtési osztály vezetését pedig Deák István tanár vállalta.
A helybeli Zrínyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör meghívására a Kör jobb szavalói résztvettek az említett Kör által megrendezett szavalóversenyen, melyen Hegedűs István IV. b) oszt. tanuló a 2. díjat nyerte. (Középisk. alsó tagozata versenyén.)
A Kör utolsó ülését 1936. június 17-én tartotta, amelyen a vezetőtanár az iskolából kilépő tanulókat buzdította, hogy ezután is törődjenek önművelődésükkel úgy a maguk, mint a feltámadását váró
csonka Hazánk javára. ,, . ., .
■ Murai Alajos tanárelnok.
b) Cserkészet. Intézetünk cserkészcsapata sok jóakarattal és bátor nekilendüléssel fogott hozzá ezévi célkitűzéseinek megvalósításához.
Július hó másodikán teljes felkészültséggel indultunk Bakonyba.
15
A bakonybéli apátság jóságából a Gerence-patak vadregényes völgyében ütöttük fel táborunkat. Magasztos, lélekbékítő csend honolt a százados fenyőfák birodalmában, csak az ősrégi apátsági templom imárahívó hangja kondult bele néha a természet békés csendjébe. Tábortüzes esték meghitt fényénél áhítattal hallgatták a fiúk Bakonybél legendás életű hercegének, Szent Imrének történetét. Hálás szívvel köszönjük meg az apátságnak ezt a feledhetetlen éiményű táborozást.
A tanítási év megkezdésével a csapat életében is megindultak a rendszeres munkálatok. A fiúk legfőbb igyekezete a jótettek gyakorlására irányult.
December 22-én sikerült szeretetünnepet rendeztek. A vendégkoszorú éhező, rongyos kis magyar testvérkék soraiból verődött össze. A krisztusi szeretet melege élt a gyermekszívekben ezen a délutánon és a cserkészlélek számtalan, elrejtett kedvessége virágzott ki, hogy örömet szerezzenek azoknak, akiknek gondtalan, napsugaras tavaszát az élet zordonsága elrabolta.
A csapat résztvett az országos kémjátékban és jólvégzett munkájáért elismerő dicséretben részesült. A kémjáték munkálatait kedvessé tette Brenner Tóbiás kerületi elnök váratlan megjelenése.
Április 22-én 25 fiú tett cserkészfogadalmat a homokkomáromi kegytemplom előtt, mely alkalommal Bándi Pál plébános intézett lendületes beszédet a boldogságtól ragyogó fiúkhoz.
A csapat évi munkájáért 410 jutalompontot kapott, hogy a jövőben még fokozottabban teljesítse hivatását és hűséges katonája legyen továbbra is a liliomos zászlónak.
Júliusban a kiesfekvésű Csapiba megyünk táborozni. A táborozás költségeinek egy részét az ifjúság által készített tombolatárgyak jövedelméből fedezzük.
Köszönetet mondunk Nagykanizsa m. város nemesszívű Vezetőségének és társadalmának messzemenő támogatásáért, amivel lehetővé tették a cserkészi deáknak gyakorlati téren való megvalósulását.
Deák István parancsnok.
c) Ifjúsági Vörös Kereszt. A csoport tagjainak száma 25 volt. Decemberben betlehemes játékot rendezett, melynek jövedelmét 13\'31 P-t a Szoc. Missio Társulatnak adta, a szegények karácsonyfájára. Megrendezte az anyák napját. Külföldi levelezés céljából 2 albumot készített. Munkadélutánjait a munkaterv szellemében tartotta. Ifjúsági elnök Heri János IV. a) oszt. tan. volt. Vánkos Jenő tanárelnök.
d) Segélykönyvtár. A könyvtár álladéka a tanév folyamán 7 kötet vásárolt és 150 kötet tanulói ajándékkönyvvel gyarapodott. Selejtez-tetett 11 kötet. A könyvtár tanév végi álladéka: 800 könyv. Könyveink csekély kivétellel kemény táblás kötésben vannak.
A könyvtár használata — a segélyezés mellett — a nevelés ügyét is szolgálja, mert könyvek használatát és gondozását célzó, többszöri ellenőrzés nyomán az illető tanulók felelősségérzete kibontakozik, fejlődik. A nevelői cél érdekében kifejtett törekvéseinket a jövőben intézményesíteni fogjuk.
Az Ifj. Segélyalap tanévvégi egyenlege: 240\'30 P.
A tanév folyamán 180 tanuló, a létszám 44 °/o-a részesült könyvhasználati segélyben.
A könyvek a nyári szünetben — mint a mult tanév végén, úgy ez idén is — szabályszerűen fertőtleníttetnek.
Szudey Géza a könyvtár kezelő tanára
16
e) Sportkör. A sportkör neve: Zrínyi Sportkör. Kerület: Székesfehérvár; csoport: Keszthely. A sportkör igazolási száma: 225. Megalakulás ideje: 1925. A sportkör tiszteletbeli elnöke: Bittera Béla igazgató. A sportkör vezető tanára: Horváth Béla. Lakáscíme: Nagykanizsa, Teleky u. 28. A sportkör vezető tanára testnevelési tanár-e? Igen. Az intézet tanulóinak teljes létszáma: 426. Testgyakorlás alól felmentettek száma: 25. A sportkörben működő tagok száma korosztályonként : I. korosztály: 19; II. korosztály: 51; III. korosztály: 59; összesen: 129. A korosztályok sportköri foglalkozásának heti óraszáma: 4. Működő szakosztályok: játék, torna, atlétika, télisport. Az intézet tornatermének nagysága: 159 m2. Padozata: hajópadló. Játékra kevésbé alkalmas udvara 647 m2. Ideiglenes játékterünk nagysága: 1900 m2, körül 135 m.-es futópályával, 2 ugrópályával. A sportkör tagjai hetenként egyszer szombat d. u. a „Zrínyi" sportpályán gyakorolnak. A városban fedett uszoda nincs, csak nyári strandfürdő. A jelen tanévet megelőző nyár folyamán a Központ által rendezett úszótanfolyamon 30 tanuló vett részt. Ebből mind a 30 tanuló megtanult úszni. Az összes úszni tudó tanulók száma: 106. Télisportok űzésére van alkalom, (korcsolya, ródli, si). Sportkörünk 2 ízben rendezett házi atlétikai versenyt. Kisok versenyen nem vettünk részt. Társadalmi egyesületekhez sportköri tagokat nem adtunk ki.
Sportkör vagyonának múlt évi maradványa ... P 223.14 A jelen tanévben testnevelési járulékból befolyt
részesedés ..................... ............„ 300.96
A jelen tanévben befolyt egyéb bevételek összege „ 45.19
Összesen ... P 569.29
A sportkör jelen tanévi összes kiadása ...... „ 296,22
Maradvány ... P 273.07
A sportkör működésére vonatkozó egyéb feljegyzések: Sportkörünk egy csapattal résztvett Nagykanizsa m. város testnevelési vezetősége által 1935. okt. 6-án rendezett kegyeleti staféta futó-versenyen. A csapat korosztályában első lett.
A 70 éves jubileumát ünneplő Nagykanizsai Torna Egylet ezen évforduló alkalmából az összes helybeli iskolák bevonásával közös tornaünnepélyt rendezett. Ezen tornaünnepélyen a közös szabadgyakorlatokban, ugrószekrény-gyakorlatokban és staféta futásban szerepeltek tanúlóink.
A tanév folyamán az osztályok alsó és felső csoportra osztva egymás közt két fordulós, — egy őszi és egy tavaszi — fotball bajnokságokat játszottak le.
Az év végén megtartott házi atlétikai verseny a következő eredménnyel zárult:
II. korosztály (12—14 évesek): 60 m. síkfutás: 1. Tóth József IV. b. 8.3 mp. 2. Horváth Lajos III. b. 3. Schlegl László IV. b. Magasugrás: 1. Tóth Ferenc II. a. 135 cm., 2. Horváth Lajos III. b., 3. Tóth János IV. b. Távolugrás helyből: 1. Tóth József IV.b. 237 cm., 2. Tóth János IV. b., 3., Siftár István II. a. Távolugrás rohammal: 1. Horváth Lajos III. b. 481 cm., 2. Tóth József IV. b., 3. Schlegl László IV. b. Súlylökés 3 kg -os golyóval: 1. Tóth József IV. b. 9.79 m., 2. Horváth Lajos III. b., 3. Tóth Ferenc II. a. Osztályok közti 4x60 m. staféta: 1. I. b. o. Takács, Alföldi, Tánczos, Wollák 37.8 mp., 2. II. b., 3. II. a. o. csapata.
III. korosztály. (15—16 évesek) 80. m. síkfutás: 1. Antal Jenő
17
IV. b. 10.6. mp., 2. Péter Ferenc IV. a., 3. Bratkovics Jenő IV. b. 200 mérteres síkfutás. 1. Brankovics Jenő IV. b. o. 30"4. mp.
2. Pintér FerencIV. a. 3. Antal Jenő IV. b. 400 m. síkfutás: 1. Anlauf Péter IV. b. 1 p. 6 4 mp., 2. Balog Béla IV. b., 3. Kovács József III. a, Magasugrás: 1. Bratkovics Jenő IV. b. 147-5 cm., 2. Dencs György IV. a.
3. Szűcs László III b. Távolugrás helyből: 1. Bratkovics Jenő IV. b. 237 cm., 2. Antal Jenő IV. b., 3. Péter Ferenc IV. a. Távolugrás, rohammal: 1. Bratkovics Jenő IV. b. 515 cm., 2. Szász József IV. a., 3. Péter Ferenc IV. a. Súlylökés 5 kg.-os golyóval: 1. Balogh Béla IV. b. 10-41 m., 2. Bratkovics Jenő IV. b. 3. Dencs György IV. a. Diszkoszvetés: 1. Balogh Béla IV. b. 3217 m., 2. Szász József IV. a., 3. Péter Ferenc IV. a. Gerelyhajítás: 1. Szász József IV. a. 2934.,
2. Balogh Béla IV, b., 3. Horváth László III. b. Osztályok közti 4x80 m. staféta: 1. Antal Jenő IV. b. o., Tóth József, Balog Béla, Bratkovics Jenő 43.8 mp., 2. IV a. o., 3. III. b. o. csapata.
Horváth Béla, tanár elnök.
10. Iskolai ünnepélyek. Az évnyitó, a hazafias és évzáró ünnepélyek előtt, valamint a Kormányzó Úrunk Őfőméltósága neve és születése napján tanulóink a felekezetük szerint illetékes templomokban istentiszteleteket hallgattak. A hazafias és valláserkölcsi érzés ápolására a tanév folyamán a következő ünnepélyek tartattak:
Évnyitó ünnepély az „Országzászló" előtt. (Szept. 9.) 1. „Hiszekegy", énekli az ifjúság. 2. Beszéd: Szakáll Gyula reálgimn. tanár.
3. Barbarits L.: „Zrínyi unokák zászlója alatt" c. költeményét szavalta: Harsányi Miklós felsőkeresk. isk. tanuló. 4. Himnusz, énekli az ifjúság.
Október 6. 1. Papp-Váryné—Dohnányi: „Hiszekegy", énekli a vegyeskar. 2. Szegedi László: „Eltiportak", szavalja: Matyasits Klára IV. a) oszt. tan. 3. Szathmáry István: „Tizenhárom", szavalja: Hegedűs István IV. b) oszt. tan. 4. Jaj de búsan ..., énekli a vegyeskar. 5. A nap jelentőségét méltatja: Kollarits Lajos IV. b) oszt. tan. 6. Harsányi Kálmán: „Tizenhárom" c. költeményét szavalják: Német Margit és Léder Mária IV. b) oszt tanulók. 7. Szózat, énekli a vegyeskar.
Március 15. 1. Szózat, énekli a vegyeskar. 2. Theisz József: „A szabadságról" c. költeményét szavalja: Hegedűs István IV. b) oszt. tan. 3. A nap jelentőségét méltatja: Ruttner Vilma IV. a) oszt. tan.
4. Szathmáry István: „Márciusi ének" c. költeményét szavalja: Nemes Erzsébet IV. a) oszt. tan. 5. Petőfi—Parti: „Talpra magyar", előadja: a vegyeskar. 6. Petőfi S.: „Magyarok Istene" c. költeményét előadja: Csizmadia Ferenc III. b) oszt. tan. 7. „Hiszekegy", énekli: a vegyeskar.
„Madarak és fák napja." (Május 12.) 1. Himnusz, énekli az ifjúság. 2. Horváth S.: „Az éneklő madarak", szavalja Lusztig Sándor II. a) oszt. tanuló. 3. Beszédet mond: Fritz Celesztin tanár. 4. Szózat, énekli: az ifjúság.
, „Anyák napja." (Május 20-án az Ifj. Vörös Kereszt rendezésében.) 1. Édesanyám is volt nékem... népdal, közös ének. 2. Petőfi S.: „Az árva leányka", szavalja: Lusztig Sándor II. a) oszt. tan. 3. Feleki S.: „Ha van anyád még", szavalja: Csete Sándor I. c. oszt. tan. 4. Havas I.: „Anyámnak", szavalja: Kövesi Kálmán I. b) oszt. tan. 5. Vértesy Gy.: „Kiket szerettünk", szavalja: Gáspár Endre II. b) oszt. tan. 6. Havas I.: „Tulipános öreg láda", szavalja: Viola Sándor II. b) oszt.tan. 7. Beszédet mond és a fogadalmat előmondja: Horváth Imre IV. b) oszt. tanuló. 8. Pósa L.-né: „Anyámnak", szavalja: Csizmadia Ferenc III. b) oszt. tan. 9. Szabolcska M..: „Édesanyámnak", szavalja: Kóka László III. b)
J.U
oszt. tan. 10. Váradi A.: „A tanú", szavalja: Kollarits Lajos IV. b) oszt. tan. 11. Mi füstölög ott a sikon... népdal, közös ének.
„Hősök ünnepe." 1. „Hiszekegy", énekli: a vegyeskar. 2. Csaba Jenő: „A hősi szoborhoz", szavalja: Hegedűs Istrán IV. b) oszt tan. 3. Farkas Imre: „Valahol messze", szavalja: Golenszky Ilona III. a) oszt. tan. 4. Beszédet mond: Kerezsy Géza tanár. 5. Fügedy Sándor: Hősök dala, előadja: a vegyeskar. 6. Móra Ferenc: „Hősökemlékére", szavalja: Somlai Magda IV. b) oszt. tan. 7. Gyóni Géza: „Csak egy éjszakára", szavalja: Kollarits Lajos IV. b) oszt. tan. 8. Szózat, énekli: a vegyeskar.
Záróünnepély (június 25-én). 1. Dohnányi: „Hiszekegy", előadja: a vegyeskar. 2. Sajó Sándor: „Vagyunk még magyarok", szavalja: Hegedűs István IV. b) oszt. tan. 3. Bárdos: Népdalok, előadja: a vegyeskar. 4. Sajó Sándor: „Trianon", szavalja: Balogh György IV. a) oszt. tan. 5. Fügedy: Diadalének, előadja: a vegyeskar. 6. Búcsúbeszédet mond: Szász József IV. a) oszt. tan. 7. Igazgató záróbeszéde, jutalom- és pályadíjosztás. 8. Egressy: Szózat, előadja: a vegyeskar.
Ünnepélyeinket a leányiskolával közös rendezésben tartottuk meg. A két iskola tanulóiból alakított, mintegy 250 tagú vegyeskart Kettíng Ferenc tanár vezényelte.
E helyen emlékezünk meg azokról az előadásokról, amelyeket a szaktanárok, illetőleg az osztályfőnökök évfordulók, vagy más — a nevelés érdekében hasznosítható — alkalmakkor tartottak. Megemlékezések hangzottak el osztályonkint: a Pázmány Péter Tudomány Egyetem 300 éves fennállása, a finn-ugor rokonság, a „Magyar Hét", az „Egészség hete", a takarékosság, Liszt Ferenc emlékezete, a lima-novi csata, Trianon, stb.-hez fűződő eseményekkel kapcsolatban.
11. Tanulóink egészségi állapota, óramulasztása. A tanulók egészségi állapota általában kielégítő volt, így az óramulasztás adatai is aránylag kedvezőnek mondhatók. Egy hónapnál nagyobb — egyfolytában való — mulasztása volt 7 tanulónak, egyetlen egy órát sem mulasztott 56 tanuló.
Növendékeink egészségügyi felügyeletét ebben az évben is dr. Goda Lipót tiszti főorvos látta el. A tanév alatt két ízben tartott szemvizsgálat kedvező eredménnyel zárult, amennyiben trachomás elváltozás nem találtatott. Járványos megbetegedés nem történt.
Dr. Goda Lipót tiszti főorvos úrnak szíves fáradozásaiért köszönetünket fejezzük ki, egyben — nyugalomba vonulása alkalmából — Isten áldását kérjük további életére és munkájára.
12. Hivatalos iskolalátogatás. Vitéz dr. Tárczay-Felicides Román min. tan. c. felr. orsz. testnevelési főfelügyelő Úr, 1936. évi jún. 1-én — alkalomszerüleg — az évek óta húzódó tornatermi öltöző ügyével kapcsolatban iskolánk tornatermét megtekintette.
Borbély József min. számv. főtanácsos 1935. évi jún. hó 26—27-én megvizsgálta iskolánk pénz- és vagyonkezelését, azokat teljesen rendben találta.
Kiss István esperes-plébános a tanév folyamán több izben ellenőrizte iskolánk róm. kat. hitoktatását.
13. Iskolánk jótevői, a) Példás magaviseletű és jeles előmene-telű tanulóink jutalmazására a következő pénz- és könyvadományok érkeztek: a Dunántuli Gazdasági Szeszgyárosok Szeszfinomító R.-T.-tól 15 P, a Zalamegyei Gazdasági Takarékpénztártól 15 P, a Nagykanizsai Takarékpénztártól 10 P, a „10 éves találkozókétól 16 P; Fischel cégtől 5 kötet, Schless cégtől 5 kötet, Mayer cégtől 3 kötet jutalomkönyv.
19
b) A köszönet és hála hangján kell — a nemes szívű adakozók jósága mellett — megemlékeznünk arról a szíves megértésről és előzékenységről is, amit városunk hivatalainak, telepeinek és cégeinek vezetőitől tanulmányi kirándulásaink során ez évben is tapasztaltunk.
14. Az iskola jótékonysága. Iskolánknak a jótékonykodás jegyében folyó nevelési törekvései gyakorlati megnyilatkozást főként a Szoc. Misszió helyi csoportjának áldásos, nemes célkitűzéseit támogató, alább felsorolt, tényleges tanulói munkákban kaptak: — az ínségesek gyámolítását segítendő — tanulóink saját körükben 206 használt ruhadarabot gyűjtöttek össze, Kiss Olga tanár vezetése mellett; a tanulók által önként — az iskola céljaira — felajánlott mult tanévi kézimunkák — cserkésztombolai hasznosítás után fennmaradó része — a Misszió karácsonyi ajándékainak céljára átadattak; ugyancsak e karácsonyi ajándékozás szolgálatában buzgólkodott iskolánk Ifj. Vörös Kereszt Csoportja a játéktárgyak készítése és a betlehemi játék nyomán befolyt pár pengős adomány felajánlása útján is. A segíteni, másoknak örömet szerezni akaró tanulói szívjóság ragyogó bizonyítéka még cserkészcsapatunknak a „szeretet ünnepélye" rendezésével adott szép példája is.
A tanártestület a nyári hónapokban 7*50 P-t, a téli hónapokban 15 P-t; évente összesen: 135 P-t ajánl fel közösen városunk inség-akciója javára.
A tanártestület 7 tagja részese volt az Úrasszonyok Kongregációja ebédeltetési csoportjának.
15. A tanulók segélyezése, a) Élelmezés. Az Úrasszonyok Kongregációja októbertől márciusig 5 tanulónknak adott ebédet. A tanártestület több tagja hetenkint egyszer-egyszer l-l tanulót ebédeltet.
b) Ruházat. Az Úrasszonyok Kongregációja 4 tanulónknak új mellényt, cipőt és harisnyát adományozott. A Szoc. Missziótól 2 tanuló cipőt, 1 tanuló télikabátot kapott. Az izraelita tanulók közül a rászorultak az izr. hitközségtől cipő-, az Izr. Nőegylettől pedig ruhasegélyben részesültek.
c) Iskolánk, a törvényes keretek között nyújtható díjkedvezmény mellett, az ifj. segély könyvtár könyvállományának útján segélyezi rászorult tanulóit.
16. Magánvizsgálat. Karácsonykor 1 tanuló, a tanév végén 6 tanuló tett magánvizsgálatot. Az első vizsgálaton igazgató, a másodikon Zsuppán József felügyelő-igazgató elnökölt.
17. A tanév befejezése, a) Összefoglalások: június 13-án hittanvizsga ; 15., 16., 17., 19. és 20-án általános összefoglalás; 14-én tornavizsga. Az összefoglalások alatt rajz- és kézimunkakiállításunk az érdeklődők előtt nyitva állt.
b) A bizonyítvány ill. tanulmányi értesítő és a nyomtatott iskolai értesítők kiosztása június hó 25-én — hálaadó istentisztelet után — tartott évzáró ünnepélyen történt meg.
c) Jutalmazásra, értesítőnk előbbi pontjában részletezett 56 P pénz, 13 kötet és a „Hősök Emlékdíjá"-ból beszerzett 1 kötet jutalomkönyv állott rendelkezésre.
Pénzjutalom. 10—10 pengőt kaptak: Heri János és Levik József IV. a, Horváth Imre IV. b, id. Kovács József III. a oszt. tanulók. 8—8 pengő jutalomban részesült: Kőbán Gyula I. a és Takács János I. c oszt. tanulók.
20
Könyvjutalom. Példás magaviselet és jeles tanulmányi előmenetelért : Gerencsér Gyula, Szász József IV. a ; Kelemen Sáudor, Kollarits Lajos IV. b.; Tóth Károly és Takács János III. a.; Dancs Ferenc és Kóka László III. b.; Spiegel István II. a.; Ács Rudolf, Kovács Ferenc és Szabó Gyula I. b. oszt. tanulók. Önképzőköri munkájáért Hegedűs István IV. b. oszt. tan. kapott könyvjutalmat. A „Hősök Emlékdíjá"-ból vásárolt köuyvet Tóth József IV. b. oszt. tanuló kapta.
Az Ifjú polgárok Lapja pályázatainak díjai a „Dicséret"-ek és a jutalom — értesítőnk egyik előbbi pontjában nyújtott beszámolónk alapján — szintén kiadatott.
18. Iskolai találkozó.A tanév végén az 1925/26. isk. évben végzett növendékek rendeztek 10 éves találkozót. Bittera Béla igazgató, Deák István, Ketting Ferenc és Vánkos Jenő tanárok és 31 volt tanítvány jelent meg a találkozón. Biltera Béla igazgató és a volt tanítványok nevében Tóth József oki. tanító üdvözölte a megjelenteket. A „Találkozók" jutalmazás céljára 16 P-t adtak össze.
Mindenkor szeretettel várjuk volt tanítványainkat.
21
1!. A tanári testület és munkaköre.
Sorszám Név, alkalmazásának minősége, képesítése Szolgálati éve Mely tárgyakat, mely osztályokban és heti hány órában tanitott ? Heti óraszám Jegyzet
összesen ennél az iskolánál?
1 Bittera Béla igazgató mennyiségi., természettud. 39 1920 IX. 1. számtan-mértan IV. a, IV. b. 6 Bútorzat és felszerelís, továbbá tanári könyvtár őre.
2 Deák István rendes tanár nyelv-, történettud. 20 1919 X. 12 magyar I. b, III. b,lV. a. földrajz 1. b. kézimunka I. b. !. c., IV. a., IV. b. ének li a, 22 1. b) o. főnöke, cserkészparancsnok.
3 Frltz Celesztin rendes tanár mennyiségt., termés7ettud. 24 1932 1. 1. 1927 IX. 1. 1919 111. 24. számt -mért. I. b, I c, II. a, term.-rajz I. c, 11 a természettan 111. b. mezőgazdaságtan I. a. 22 11. a) o. főnöke, term.-rajzi és mennyiségtani szertar őre.
4 Kerezsy Géza rendes tanár földrajz, term.-rajz (középisk.) 9 földrajz II. a, 111. a,b. természetrajz I. b, 11. b. egészségtan IV. b. mezőgazd.-tan II. a, b. 111. a, b, kézimunka III. a, b. 22 111. b) o. főnöke, a földrajzi és kézimunka szertár őre.
5 Kettlng Ferenc rendes tanár rajz, ének 28 rajz I. a, b, c, II. b, III. a, b, IV. a b, karének 24 Rajzszertár őre, karének vezetője.
6 Kiss Olga rendes tanár nyelv-, történettud., német 19 1925 IX. 1. német I. b, c, II. a, III. a. IV. b. történelem II. b, IV. b, 20 IV. b) o. főnöke, a történelmi szertár őre.
7 Murai Alajos rendes tanár nyelv-, történettud. 29 1919 X. 9. magyar I. a, II. b. IV. b. földrajz I. c, II. b.IV. b. kézimunka II. b. ének I. a, 22 11. b) o. főnöke, az önképzőkör tanárelnöke.
8 Özv. Dr. Pnlyáné Kocsíss Olga rendes tanár mennyiségt., természettud. 19 1933 X. 1. számtan-mértan I. a, II. b, III a-b. természettan III a. term.-rajz I. a, 22 I. a) o. főnöke, a természettani szertár őre.
9 Szudey Géza rendes tanár földr., termr., vegytan, kézimunka 11 1933 IX. 1. földrajz IV. a, ásványt.-vegyt. IV. a, b. egészségtan IV. a, 10 Az ifj. segélykönyvtár és a vegyt. szert. őre. Állandó irodai beosztás.
10 Szudeyné Rátz Mária rendes tanár nyelv-, történettudomány 13 1933 IX. í. 1922 1. 1. magyar II. a, III. a. földrajz I. a. történelem III. a, b, IV. a, 20 111. a) o. főnöke, tanártestületi jegyző.
11 Vánkos Jenő rendes tanár nyelv-, történettud. 26 német I.b, 11. b, 111. b,lV.a. történelem II. a. közgazd.-tan IV. a, IV. b. ének 1. b, II. a, IV. a-b, 22 IV. a) o. főnöke, az ifj. könyvtár kezelője, a Vör. Ker. vezetőtanára. Díjkezelő.
12 Horváth Béla helyettes tanár Iöldrajz, term.-rajz, vegyt., torna 8 1928 IX. 26. torna 1. a, b. II. a, b, III, a, b, IV. a. b. 24 A tornaszertár őre, a sportkör vezető tanára.
13 Köcsky Kálmán óradíjas h. tanár nyelv, történettudom. 1 1935 XI. 3. magyar I- c. gazdaságlan I. b-c. IV. a-b. ének I, c, III. a-b. rajz II. a. torna I, c. kézimunka I. a, II. a. 22 1. c) o. főnöke, a gyorsírási tanfolyam vezetője.
14 Gazdag Ferenc püspöki tan., önálló hitoktató róm. kat. hittan 18
15 Győr Sándor ref. s. lelkész ref. hittan 2
16 Horváth Olivér evang. lelkész evang. hittan 4
17 Dr. László István izr. s. lelkész. izr. hittan 4
22
Intézetünk nyugalomban élő igazgatói, tanárai és azok lakása: Németh Mihály Nagykanizsa, Somogyi Imre Nagykanizsa, Hajas Eszter Budapest, Jelinek Márk Nagykanizsa, Sauermann Mihály Rákospalota.
I. oszt. altiszt: Pajor József II. oszt. altiszt: Német István.
III. Szertárak gyarapodása.
Szertáraink és könyvtáraink gyarapodásáról az alábbiakban számolunk be.
I. Bútorok: 1 drb. könyvtárszekrény, 5 drb. ablakra elsötétítő készülék,
1 drb. vetítő asztal kettős lappal, fiókkal, 3 drb. fali tábla a meteorológiai megfigyelésekhez.
II. Házi és irodai felszerelés: 1 drb. Nemzeti zászló, 1 drb. Polg. Iskolai Útmutató Pótfüzete.
III. a) Természetrajzi tanszerek : 1 drb. terrarium, 1 drb „Amit a kátyáról tudni kell" c. kép.
III. b) Termszéettani tanszerek: 1 — 1 drb. esőmérő, minimum-maximum hőmérő, széliránymutató.
III. c) Földrajz-történelmi tanszerek: 1 drb. Graecia történelmi fali térkép, 2 drb. homokasztal-tálca.
III. e) Rajztanítási tanszerek: 10 drb. nagyméretű mértani test a perspektíva tanításához.
III. f) Tornatanítási tanszerek: Ajándék: 1 — 1 drb. MOTESz. rendszerű versenynyújtó, versenykorlát, tornaló, gyürühínta és ötrészes dobbantódeszka.
IV._ Tanári könyvtár, a) Pedagógiai művek. Vétel : 1 drb. Polgári Iskolai Útmutató Pótfüzet. Ajándék : Weszelyi Ödön : A korszerű nevelés alapelvei. b) Magyarnyelvi és irodalmi művek. Vétel : Helders-Szentnémedy : Világháború 1938-ban, Szász Károly: A világirodalom eposzai (2 kötet). Ajándék : Emődy László : Petőfi-tanulmányek. c) Történelmi müvek. Vétel : Geréb : Rómaiak története, Gyomlay : Görögök története, Csuday : Renaissance, Vécsey: A magyarság története, d) Földrajzi művek. Vétel: Kendoff: Földrajzi munkanapló, Iván : Balatonfüred környéke és a Balaton. 5 drb. Balog-féle szemléltető kép. e) Mennyiségtani művek. Vétel: Statisztikai Zsebkönyv IV. évf. f) Ének. Vétel: Turul Daloskönyv I„ Molnár: Gyermekkórus. Ajándék : Liszt Ferenc élete és művészi pályája diap. sorozat 3 drb. hanglemezzel, g) Testgyakorlat. Ajándék : Ivankovics K. : A magyar testnevelés felődése és szervezete, h) Vegyes művek. Vétel : Havas I. : Egy évtized a polgári iskolai küzdelmek élén, Közszállítási Szabályzat. Révay: Nagy Lexikon XXI. pótkötete, két sorozat (4—4 drb) fali kép a német nyelv tanításához, Petróczy : Légvédelmi képeskáté, Dr. Lukács Gy. : Művelődés történet, Magyarország Tiszti Cím- és Névtára. Ajándék : Sik S. : Magyar Cserkészvezetők könyve II. k. Ferenczy F. : Magyaros ifjúsági ruhák, Szabó I. : A repülőgép modellek készítése, i) Folyóiratok. Vétel : Cselekvés Iskolája, Magyar Nyelv, Magyar Kórus, Ifjú Polgárok Lapja.
V. Ifjúsági könyvtár. Könyvek: Vétel: Arany L.: Magyar népmese gyűjtemény, Méhes Gyula dr. : Kémiai kísérletek 10 kötet, Dickens: A kis Dorrit
2 kötet, Jókai Mór: A Magyar nép élce, Rákosi Viktor: Rejtett zugok és Őszi termés; Endrődi S.: A magy. költ. kincsesháza és Kurucnóták; Gyóni G. : Versek, Mécs László : Rabszolgák énekelnek, Vörösmarty M. : Zalán
23
futása 10 kötet, Tordai-Ányos: Rózsakert-szavalókönyv, Huszár Károly: Ma-gyarország-Lengyelország. Folyóiratok. Magyar külpolitika, Búvár, Növényvédelem.
VI. Sportkör. Eszközök szerek. Futósín-szerkezet, 2 drb. kos-szarv a gyürühinta felfüggesztéséhez, 12 m. zsinór csattal, football belső gummi, íűzőtű, 11 m. zsinór, sport síp, 3-as chrómbőr football belső gummival, 24 szeles chrómbőr football belső gummival, 6 drb. svéd gerely, Veress-féle irányzó készülék. Könyvek, folyóiratok. Homonnai: Vizipoló, Barcza: Lőoktatási elmélet, Kerezsy: Az athletika célgimnasztikája, Dr. Mannusick: Hogyan footballozzunk, Dr. Mező: Olimpiai kalauz; Magyar Torna I. évf., Ifjúsági Testnevelés XX. évf.
A leltári gyarapodásban ajándékként felvett anyagot a nm. V. K. M. Úr ajándékozta, a Liszt diap. sorozat és hanglemez kivételével, mely a Magy. Nemzeti Muzeum Közgyüjteményekismeretterjesztő Irodájának ajándéka.

IV. A tanulók osztályonkénti névsora és érdemsorozata.
I. A) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Özv. dr. Pólyáné Kocsiss Olga.
A tanuló neve és vallása Magaviselet Hittan Magyar nyelv | Német nyelv Földrajz Mennyiségtan !| Természetrajz 1 Mezőgazdaságt. ;| Ének Rajz Testgyakorlás !| Kézimunka Irásb.dolg. külső alakja | Ált. osztályzat || Díjkedvezm. |
Bagladi József rk. 1 2 3 3 3 3 2 3 3 3 3 3 3 3 __
Bakos Ferenc ref. 1 1 3 3 2 3 3 3 2 2 3 3 3 3 1 f
Balázs Ferenc rk. 2 3 3 3 4 3 2 3 3 4 3 2 3 4 —
Bársony Zoltán Dániel rk. 2 2 3 3 4 3 3 2 2 2 2 2 2 4 —
5 Both Ferenc rk. 1 1 2 2 1 2 1 1 1 2 2 2 2 2 3 f
Dérfalvi Sándor rk. 3 1 3 3 3 3 3 3 2 3 2 3 3 3 —
Fischer József izr. 1 1 2 2 1 2 1 2 2 3 3 3 2 2 1 f
Fülöp József rk. 1 2 2 3 3 3 2 3 2 1 ím 2 2 3 —
Hauptvogel Ferenc rk. 1 1 3 3 3 3 1 2 2 2 1 2 2 3 1 f
10 Horváth Gyula rk. 2 2 3 3 2 2 1 3 2 3 3 3 3 3 —
Horváth Kálmán ev. 1 1 2 2 1 2 1 1 2 2 1 1 2 2 2 f
Jakab József Ferenc rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 4 2 3 3 4 —
Jakab László rk. 1 2 2 2 2 3 2 2 2 2 3 1 2 2 1 f
Juhász József Kálmán ref. 1 1 2 2 2 2 1 1 2 2 1 1 2 2 3 f
15 Kálovits József rk. 1 2 3 3 3 2 1 2 2 .2 3 3 2 3 1 f
Kárász István rk. 2 2 3 2 3 3 2 2 2 2 1 3 3 3 1 f
Kárász Gyula rk. 1 3 3 3 3 3 1 2 2 3 3 3 3 3 —
Kerekes József rk. 2 2 2 3 2 3 2 1 2 1 3 2 2 2 3 f
Kiss János rk. 1 2 3 3 2 2 2 1 1 2 3 2 2 2 1 f
20 Kluger Tibor izr. 1 2 2 2 3 3 4 2 2 2 1 1 2 4 1 f
Kőbán Gyula rk. 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 2 1 1 1 dm
Kovács Béla rk. 1 2 3 3 3 3 1 1 3 4 3 3 2 4 —
Kósa Károly rk. 1 2 2 3 2 2 2 2 2 3 3 2 2 2 3 f
Kökényes Árpád rk. 2 2 3 3 3 3 2 2 3 3 1 3 3 3 —
25 Kövesi György rk. 1 2 3 3 3 2 1 3 2 2 3 3 2 3 1 f
Krénusz László rk. 1 2 2 2 1 2 1 2 1 2 1 1 2 2 3 f
Magassy Lászíó Zoltán Rudolf rk. 1 2 3 3 3 3 3 2 1 3 3 3 2 3 1 f
Mihályi József rk. 1 2 2 2 2 2 2 2 2 3 3 3 2 2 —
Miholcsek László rk. 2 2 2 3 2 2 2 2 2 3 3 2 2 2 —
30 Mikó Sándor rk. 1 1 2 3 2 2 1 2 2 2 1 2 2 2 2 f
Molnár József rk. 1 3 3 4 3 3 2 3 3 4 3 3 3 4 —
Schuszter Gyula György rk. 1 3 3 3 3 3 2 3 2 2 3 3 3 3 —
Spiegel György izr. 2 2 3 3 3 3 2 2 3 3 3 3 3 3 —
Süle Kálmán rk. 2 3 3 4 3 3 2 3 3 2 3 3 3 4 —
35 Szabó László ref. 1 2 3 3 3 3 3 3 3 2 fm 2 3 3 —
25
A tanuló neve és vallása Magaviselet | Hittan Magyar nyelv Német nyelv Földrajz Mennyiségtan || Természetrajz Mezőgazdasági. | Ének Rajz Testgyakorlás Kézimunka Irásb. dolg. külső alakja | 1 Ált. osztályzat Dljkedvezm.
Szigeti Ferenc rk. 1 3 3 3 3 3 2 2 3 3 1 3 3 3
Tamedler András ev. 1 1 2 1 2 1 1 1 1 2 3 1 2 2 —
Varga László rk. 3 2 3 3 3 3 3 2 2 2 3 3 3 3 1 f
Vass István Ottó rk. 1 2 3 3 3 2 2 2 1 2 3 3 2 3 1 f
40 Végvári György rk. 1 3 3 3 2 2 2 2 2 3 3 3 2 3 —
Vincze János rk. 2 2 3 3 3 3 3 2 2 3 3 3 3 3 —
Vida Lajos János rk. 1 2 3 3 4 3 3 2 2 3 3 3 3 4 1 f
Vojnovics József rk. 2 2 3 2 3 2 1 2 3 2 2 2 3 —
Zuics Ferenc rk. 1 2 3 4 3 3 2 2 3 3 2 3 3 4 —
Magántanulók:
Agócs Dániel rk. — 2 3 3 3 3 2 2 — 2 — ím 1 3 —
Nagy Lajos rk. — 2 3 3 3 2 3 2 — 3 — ím 2 8 —
Pál János ev. — 1 2 1 2 1 1 1 3 3 3 2 2 2 —
I. B) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Deák István.
Aigner Ferenc rk. Alföldi József János rk. Ács Rudolf Ferenc rk. Baki Győző rk. 5 Béli István rk. Bem Tibor rk. Csatlós Ferenc rk. Erdős József rk. ism. Fender Gyula rk. 10 Genetheim Ferenc rk. Gyula János rk. Hanke József rk. Henrik Imre rk. Horváth Boldizsár rk. 15 Horváth János rk. Horváth László ev. Hüveli Árpád rk. Keszthelyi Lajos rk. Kis Miklós rk. 20 Kovács Ferenc rk. Köves Kálmán rk. Mohácsi Jenő Lajos rk. Molnár József rk. Muszil József rk. 25 Neumann Pál izr. Ötvös Tibor rk. 1 1 1 2 1 1 1 2 1 2 2 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 2 2 2 2 2 1 2 2 2 1 1 3 1 2 3 3 1 1 1 2 1 1 1 3 2 1 3 2 2 2 4 2 2 3 3 3 1 3 2 3 3 3 1 2 2 2 2 2 2 3 3 2 3 2 2 2 3 2 3 3 3 3 2 4 2 4 3 3 1 \\ 3 3 2 2 3 3 1 3 2 2 1 3 2 2 2 3 4 1 4 1 3 4 4 1 1 2 1 2 2 2 3 3 1 3 3 3 2 4 2 2 2 3 3 2 4 2 2 4 3 1 2 2 2 3 2 2 3 2 1 3 2 2 2 2 2 3 3 3 3 1 3 2 2 3 2 1 1 2 2 2 2 1 3 1 1 2 3 3 1 3 2 2 3 3 2 1 4 2 3 3 2 1 1 2 2 1 2 2 2 2 1 1 1 1 2 3 l 1 1 2 2 1 3 2 2 3 3 1 1 2 2 2 2 2 3 2 2 4 3 2 1 2 2 2 2 2 3 2 3 2 2 2 2 2 3 3 1 3 1 2 ím i 2 2 2 3 2 2 ím 3 2 3 l 1 2 2 1 1 3 1 ím 3 3 2 2 3 3 2 1 3 2 2 1 3 2 2 2 3 3 1 3 2 3 2 3 1 2 2 2 2 2 2 3 2 2 3 2 2 2 3 2 2 2 3 3 2 3 3 3 2 3 2 2 3 3 2 2 3 3 3 1 4 3 2 2 4 2 2 3 3 4 2 4 2 4 4 4 1 2 3 2 2 1 f 3 f 3 f 3 f 2 f 3 f 1 f dm 3 f 3 f 1 f dm 3 f 1 f 3 f 2 f 3 f 3 f
26
A tanuló neve és vallása Magaviselet Hittan Magyar nyelv Német nyelv Földrajz Számtan, mért. j| 1 Természetrajz Mezőgazdasági I Ének Rajz Testgyakorlás Kézimunka Irásb. dílg. külső alakjai | Ált. osztályzat | Díjkedvezm.
Palotai Ferenc rk. 2 2 2 3 3 2 2 3 1 2 2 1 2 3 1 f
Papp István Ferenc rk. 1 3 2 3 3 3 2 2 2 3 2 3 3 3 1 f
Polaí László rk. 1 2 2 3 3 3 2 3 2 3 2 2 2 3 —
30 Simon László Károly rk. 1 2 2 2 2 2 2 2 2 2 3 2 2 2 3 f
Szabó Gyula rk. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 2 1 1 1 dm
Szertics József rk. 1 1 3 3 2 2 2 2 1 2 2 2 3 2 1 f
Szolnoki Gyula rk., ism. 2 3 3 3 4 3 3 3 2 2 3 3 3 4 —
Takács Jenő Kálmán rk. 2 3 3 3 4 3 3 4 3 2 1 3 2 4 —
35 Tánczos Sándor rk. 2 2 2 3 2 2 2 3 2 2 2 2 2 2 1 f
Törő Imre rk. 1 1 2 3 3 3 2 3 1 2 2 1 3 3 1 f
Vas József rk. 1 3 3 3 2 3 3 3 3 3 3 3 2 3 —
Varga Lajos rk. 2 3 4 3 4 3 3 3 2 3 1 3 3 4 —
Várfalvi László Mátyás rk.. isin. 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 1 1 2 2 —
40 Wollák György izr., ism. 3 3 3 3 3 3 3 3 2 4 1 3 4 4 —
Kimaradt: Pintér Béla, Varga Lá szl ó.
I. C) OSZTÁLY
Osztályfőnök Köcsky Kálmán.
Ács Géza rk. Bakonyi László Antal ev. Buxbaum József rk. Csete Sándor rk. 5 Dickman Tibor izr. Dóczi László rk. Farkas Zoltán rk. Gáspár István rk. Hornai Antal rk. 10 Horváth László rk. Horváth László rk. Kolarics Lajos rk. Korcsmár István ev. Kőhalmi Ferenc rk. 15 Major József rk. Molnár Mihály rk. Mujzer László rk. Nagy Tibor Ottó rk. Németh Jenő rk. 20 Németh József rk. Pálfalvi János rk. Pintér László ref. Riebner Károly izr. Simon László rk. 25 Sipos Ferenc rk. 2 1 2 1 2 1 3 1 1 2 2 1 1 2 2 3 1 2 2 2 2 1 1 1 1 3 2 2 1 3 2 3 2 2 2 2 2 2 2 2 1 1 2 3 3 2 1 1 2 3 3 3 2 2 3 2 3 1 3 4 1 3 1 3 3 3 1 1 4 3 4 3 1 4 4 3 3 2 3 3 2 3 2 3 4 2 3 3 3 3 2 2 2 4 3 3 3 3 3 4 2 4 3 3 3 2 3 2 3 4 2 3 2 4 3 3 2 2 4 3 4 2 2 3 4 3 3 2 3 3 2 3 2 3 4 2 3 2 3 3 2 2 1 4 3 3 3 2 2 4 2 3 2 2 3 l 3 2 3 4 1 3 1 3 2 2 1 2 3 3 3 2 1 3 3 3 3 3 2 3 1 3 1 3 4 1 3 1 4 2 2 1 1 3 3 3 2 1 4 4 2 2 2 3 1 1 2 1 3 3 1 3 1 3 3 3 2 2 3 3 3 2 1 3 3 3 3 2 2 3 2 3 2 3 3 2 3 3 2 2 3 2 2 4 2 3 2 2 2 3 2 3 3 3 3 2 2 1 3 1 2 2 2 3 2 3 1 2 2 1 1 3 1 2 3 3 1 2 2 3 2 3 1 3 3 3 3 2 2 2 3 3 2 3 3 1 2 3 2 3 3 3 2 2 3 2 2 1 3 3 2 3 2 3 1 2 2 2 3 2 3 3 2 1 3 3 4 2 3 3 2 3 2 3 4 2 3 2 4 3 3 2 2 4 3 4 3 2 4 4 3 f 3 f 2 f 3 f 1 f 1 f 1 f 3 f 1 f 13 f 3 f 1 f
27
A tanuló neve és vallása Magaviselet Hittan Magyar nyelv | Német nyelv Földrajz Számtan, mért. | Természetrajz Mezőgazdaságt. | Ének Rajz Testgyakorlás Kézimunka Irásb. dolg. kD ső alakja I Ált. osztályzat Díjkedvezm.
Stieger Lajos ev. 3 3 3 3 2 3 2 3 2 3 2 3 2 3
Szabó István rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 3 1 3 3 3 —
Szvoboda Ferenc rk. 1 2 3 3 3 3 2 3 2 3 3 2 3 3 —
Takács János rk. 1 1 1 2 1 1 1 1 1 2 1 1 2 1 3 f
30 Tálosi Gyula rk. 1 2 2 2 2 2 1 1 1 2 2 2 2 2 3 f
Temesvári Péter rk. 1 2 4 3 4 3 3 3 3 2 fm 2 3 4 —
Toplek Sándor rk. 1 1 3 3 2 1 1 1 2 2 2 2 2 2 3 f
Tuboly Dezső rk. 2 3 4 4 4 4 3 3 3 2 ím 3 3 4 —
Udvari Jenő rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 3 1 2 2 3 —
35 Varga László rk. 1 3 4 3 4 4 3 4 3 3 fm 2 3 4 —
Zalán József rk. 2 3 4 4 4 4 3 3 2 3 1 3 3 4 —
Zentai Lajos rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 3 —
Kimaradtak: Fenyvesi Ferenc, Kovács Dezső András, Szakácsits János.
II. A) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Fritz Celesztine.
A tanuló neve és vallása Magaviselet Hittan Magyar nyelv Német nyelv Történelem Földrajz Számtan, mért. | Természetrajz Mezőgazdaságt. | Ének Rajz Testgyakorlás Kézimunka Irásh.dolg. külső a\'akja; Ált. osztályzat Díjkedvezm.
Bagonyai Antal rk. 1 1 3 3 3 3 3 2 1 2 2 3 2 3 3
Baksa József rk. 1 2 3 3 3 3 3 3 2 2 J 2 3 3 3 —
Bálint Ferenc Ignác rk. 1 2 3 3 2 2 2 1 2 2 2 3 2 3 2 1 f
Berecz József rk. 1 2 3 3 3 2 3 2 2 2 3 2 2 3 3 _
5 Csutorás György rk. 2 2 2 3 3 2 3 2 2 2 2 1 3 3 3 —
Detrich Oszkár ev. 1 2 1 2 2 1 1 1 1 2 3 1 3 2 2 3 f
Deutsch József izr. 1 2 2 2 2 2 2 2 1 2 2 2 2 2 2 3 f
Domina István rk. 1 3 3 3 3 2 3 2 2 2 2 3 3 1 3 1 f
Farkas László Antal rk. 1 2 3 3 3 2 3 2 2 1 3 3 2 3 3 1 f
10 Farkas Sándor rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3 3 3 —
Fischer Ferenc izr. 1 1 2 2 1 1 1 1 1 2 2 fm 1 3 2 3 f
Friss József rk. 1 3 4 4 3 3 3 3 2 3 3 i 3 3 4 —
Ganzberger László rk. 2 2 3 3 3 3 3 2 2 1 3 2 3 3 3 —
Gergő József rk. 1 2 3 3 3 2 3 3 2 2 3 2 2 3 3 —
15 Guta István rk. 3 3 3 3 3 2 3 2 2 2 3 1 2 3 3 —
Gyöngy Lajos rk. 1 2 3 3 2 2 3 3 2 2 2 3 3 3 3 1 f
Hegyi József rk. 1 3 3 3 3 2 3 3 3 2 3 3 3 3 3 —
Horváth György rk., ism. 1 3 3 3 3 2 3 2 3 3 1 1 2 3 3 —
Horváth László rk., ism. 2 3 4 3 3 3 4 3 1 2 2 3 3 3 4 _
20 Huszár János rk. 1 2 2 3 2 2 2 2 2 2 2 1 2 3 2 1 f
28
A tanuló neve és vallása j Magaviselet || Hittan Magyar nyelv l| Német nyelv j Történelem : Földrajz Számtan, mért. l| 1 Természetrajz |l Mezőgazdasági. 1 Ének Rajz i Testgyakorlás Kézimunka Irásb.Mg. hű ;5 alakja Ált. osztályzat Díjkedvezm.
Jakab István rk. 1 2 3 3 2 2 3 2 2 1 2 2 3 3 3 1 f
Kassai Boldizsár rk. 2 3 3 3 2 2 3 2 3 2 1 3 3 3 3 —
Keszei Ferenc rk. 1 1 1 2 1 1 2 1 1 1 2 1 2 2 2 3 f
Király Jenő rk. 1 1 2 3 1 1 2 1 1 3 3 3 3 3 3 —
25 Kollár Lajos Zoltán rk. 2 3 3 4 2 2 3 2 2 2 3 3 3 3 4 1 f
Ladeczky Jenő rk. 1 2 2 3 2 1 3 2 1 1 2 3 1 3 2 3 f
Lusztig Sándor izr. 1 1 2 2 2 2 2 2 1 1 1 fm 1 2 2 3 f
Mátrai Károly István rk. 1 2 1 2 2 1 1 1 1 1 2 2 2 1 2 dm
Modrovics István rk. 2 2 3 3 3 3 3 3 3 1 3 fm 3 3 3 —
30 Németh Ferenc János rk. 3 3 3 3 3 2 3 3 2 3 2 3 3 3 3 1 f
Németh László rk. 2 3 3 3 2 2 3 2 2 2 3 2 4 3 4 —
Paragi Ferenc rk. 1 3 3 3 3 2 3 2 2 3 2 v2 3 3 3 —
Polai Dezső rk. 1 2 2 2 1 2 2 1 2 3 2 3 3 2 2 dm
Sági József rk. 1 3 3 3 3 2 3 2 2 2 3 3 3 3 3 1 f
35 Siftár István rk. 1 2 3 3 3 1 3 2 3 2 3 1 3 3 3 1 f
Simon István rk. 2 2 3 3 3 3 3 3 3 1 3 1 3 3 3 —
Spiegel István izr. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 2 3 1 2 1 3 f
Szabó László ref. 2 1 3 3 2 2 3 2 2 2 4 3 3 3 4 1 f
Szabó László rk. 1 1 2 3 2 1 1 2 1 2 2 2 3 3 2 1 f
40 Szabó Sándor rk. 2 3 3 3 3 2 3 3 3 2 3 3 3 2 3 —
Szalay Pál rk. 2 2 3 3 3 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 —
Takács László rk. 1 3 3 3 3 3 4 2 3 2 3 3 3 3 4 —
Tihanyi Emil Károly rk. 2 3 4 3 3 3 4 3 3 2 2 1 3 3 4 —
Tihanyi Lajos rk. 2 2 4 3 3 3 3 2 3 2 4 3 3 3 4 —
45 Tóth Antal Zoltán rk. 3 2 2 3 2 2 3 2 2 2 2 3 3 2 3 1 f
Tóth Ferenc rk., ism. 2 1 3 3 3 1 3 2 2 3 2 1 3 3 3 —
Tóth György rk. 1 1 1 2 2 2 2 1 2 2 2 2 2 2 2 3 f
Tőke Antal rk. 1 1 2 2 2 2 2 2 2 3 2 2 3 2 2 3 f
Városy Lajos rk. 3 1 3 3 2 2 3 2 2 2 3 3 3 3 3 —
50 Zsebe József rk. 1 1 3 3 2 2 3 3 3 2 3 3 3 3 3 —
Magántanulók:
Agócs Dániel rk. — 2 3 3 3 3 a 2 2 —: 3 — fm 2 3 —
Weisz Imre izr. — 1 2 2 1 1 2 2 2 3 3 3 1 2 2 —
Kimaradt: Kulcsár József, Németh György.
II. B) OSZTÁLY.
Osztályfőnök : Murai Lajos.
Berger Frigyes János rk. Boncz Ferenc ev. Botkai Gyula rk. Bőrőcz József Andor rk. 5 Csányi Sándor rk. 1 2 1 2 2 1 2 2 2 3 2 3 3 3 3 2 3 3 4 3 2 2 2 3 3 2 3 3 3 3 3 3 2 3 3 1 2 2 3 3 2 2 1 2 2 1 2 2 2 3 3 3 2 2 3 3 fm 3 3 3 2 3 2 2 3 2 2 2 3 3 2 3 3 4 3 _
A tanuló neve és vallása Magaviselet | Hittan Magyar nyelv Német nyelv Történelem Földrajz Számtan, mért. || Természetrajz | Mezőgazdasági. | | Ének Rajz Testgyakorlás Kézimunka Erásb. dóig. k .lso alakja Ált. osztályzat Díjkedvezm.
Csizmadia Ottó rk. 1 2 2 2 2 1 2 1 1 1 2 2 1 2 2 3 f
Dolmányos István rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 —
Étsy Ferenc Károly rk. 3 3 3 3 4 3 1 2 3 1 fm 2 2 4 —
Fenyvesi József rk. 2 2 3 3 3 2 3 2 2 2 3 3 3 3 3 1 f
10 Gáspár Endre László rk. 2 2 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 3 2 3 —
Gócza Károly rk. 2 3 3 4 3 3 3 3 2 3 3 3 3 2 4 —
Göntér György rk. 2 1 3 2 1 1 2 1 1 1 o 2 1 2 2 3 f
Hajgató Sándor rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 2 2 3 2 2 3 1 f
Hodics János rk. 1 1 2 2 2 3 3 1 .1 2 2 2 2 2 2 3 f
15 Horváth Győző rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 3 1 3 2 2 3 3 —
Horváth József rk. 1 3 3 3 3 3 3 2 2 2 2 3 1 2 3 —
Horváth Sándor rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 2 2 2 3 2 2 3 —
Kardos József rk. 1 3 3 3 3 3 3 2 2 3 2 3 3 2 3 —
Kálovics Sándor rk. 2 3 3 3 3 3 3 2 2 2 3 3 2 2 3 —
20 Keszey László József rk. 3 3 2 3 3 2 2 2 2 2 2 1 2 3 3 1 f
Kökényes Antal rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 4 1 3 2 4 —
Kovács József rk., ism. 2 3 3 3 3 2 3 3 3 2 3 1 3 2 3 —
Köves Tibor rk. 1 2 2 2 1 2 3 1 2 2 3 fm 1 1 2 3 f
Krampek Sándor rk. 1 2 3 3 2 2 3 2 2 1 3 3 2 2 3 1 f
25 Kukola István rk. 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 1 2 3 3 —
Lehel József rk. 1 3 3 3 3 3 3 2 2 2 3 3 3 2 3 —
Mihalovich János József rk. 1 2 3 4 3 4 3 2 2 2 3 3 3 2 4 —
Nagy Endre Pál rk. 2 3 3 4 3 3 4 2 3 3 3 3 2 3 4 —
Németh Zoltán rk. 2 3 3 4 3 3 3 3 2 3 3 1 2 2 4 • —
30 Papp Nándor rk. 1 1 3 3 3 3 3 2 2 1 2 2 3 2 3 —
Pethő Dezső rk. 2 2 3 3 2 3 3 1 1 2 3 3 2 2 3 —
Pirbus Géza rk. 2 1 3 2 1 2 2 1 2 1 2 3 1 2 3 f
Radák Jázsef rk. 2 3 3 4 3 3 3 3 3 2 4 2 3 3 4 —
Rajnai Lajos rk. 1 2 2 2 1 1 2 2 2 2 1 1 1 1 2 3 f
35 Sipos Sándor rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 2 2 3 1 f
Somogyi Ervin János rk. 1 3 3 2 3 3 3 3 3 1 3 3 2 1 3 —
Szabó László József rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 fm 2 2 3 —
Szaller Béla rk. 2 3 3 3 2 3 3 2 2 2 3 3 2 2 3 —
Szarjas István rk. 2 2 3 2 2 2 3 2 2 1 2 1 2 3 2 3 f
40 Szegedi András rk. 2 3 3 4 3 3 3 2 2 3 3 3 3 3 4 —
Szendrő Sándor Ferenc rk. 1 2 3 2 1 1 3 1 2 2 2 1 1 2 2 3 f
Szentiványi Győző ev. 1 2 3 3 2 3 2 1 1 2 2 3 1 2 3 3 f
Varga Ferenc rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 —
Varga József rk. 2 3 3 3 3 3 3 2 2 2 2 2 1 2 3 1 f
45 Viola Sándor rk. 1 2 2 3 2 2 3 3 2 1 3 3 2 2 3 1 f
Weisz József izr. 1 2 3 2 3 2 3 3 3 2 2 3 2 2 3 1 f
Winkler József rk. 1 2 3 3 3 3 3 3 3 1 2 3 2 2 3 1 f
Kimaradt: Halász László, Hollósi József.
30
III. A) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Szudeyné Rátz Mária.
A tanuló neve és vallása Magaviselet j Hittan Magyar nyelv | Német nyelv Történelem Földrajz Számtan, mért. Természettan Mezőgazdaságt. Ének Rajz Testgyakorlás Kézimunka Gyorsírás Irásb.dofg. külső alakja Ált. osztályzat | Díjkedvezm.
Alföldi László rk. 1 2 3 3 3 3 3 3 2 3 2 1 3 3 3
Andriedes József rk. 1 2 1 3 1 2 1 1 2 2 2 1 3 2 2 2 3 f
Antal Sándor rk. 1 2 2 2 1 1 2 2 1 2 3 2 2 — 2 2 —
Bakos Imre ref. 1 1 3 3 3 3 3 3 2 3 3 3 2 — 4 3 1 f
5 Bakos László ref. 1 1 3 3 3 3 3 3 2 2 2 3 2 — 3 3 1 f
Beke János József rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 2 3 2 3 3 — 3 3 1 f
Bertalan József rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 2 3 2 3 3 — 3 3 —
Boros István rk. 1 3 3 3 2 2 3 3 1 3 1 3 3 — 1 3 1 f
Csács Ferenc rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 2 3 2 3 2 3 3 3 1 f
10 Csere Imre Zoltán ref. 1 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 3 2 — 3 3 —
Érces János rk. 1 1 2 2 2 2 2 2 1 2 2 fm 1 2 2 2 3 f
Érces Károly rk. 1 1 2 2 2 1 2 2 1 2 2 3 2 2 2 2 3 f
Gyöngy Géza rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 3 2 — 3 3 —
Havasi Andor izr. 2 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3 — 3 3 —
15 Horváth István rk. 1 1 3 3 2 3 3 3 1 2 2 3 1 — 3 3 1 f
Huszár Zoltán rk. 2 1 3 3 3 3 3 3 2 4 3 3 2 — 3 3 —
Kollarics Béla János rk. 1 1 2 3 1 1 1 1 1 1 2 2 1 — 3 2 —
Kovács József rk. 2 2 4 4 3 3 3 3 2 2 3 1 2 — 4 4 1 f
Kovács József rk. 1 1 1 2 1 1 1 1 1 2 1 2 2 — 2 1 dm
20 Kovács Lajos rk. 1 2 3 3 3 3 3 3 2 1 2 2 2 — 3 3 1 f
Körmendi Zoltán Ferenc rk. 1 1 2 3 2 2 2 1 1 2 2 3 2 — 2 2 3 f
Krénusz Ferenc rk. 1 2 2 2 2 1 2 2 1 2 2 1 1 — 2 2 3 f
László Imre Attila rk. 2 1 2 2 2 3 2 1 1 3 2 3 3 — 2 2 3 f
Lucz Lajos rk. 1 2 2 2 2 3 3 3 1 2 2 3 2 — 2 3 1 f
25 Major Ferenc rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 2 3 2 3 2 — 3 3 1 f
Nagy Béla rk. 1 3 4 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 — 4 4 —
Németh Ernő rk. 2 2 3 3 3 3 3 3 1 3 3 2 3 — 3 3 —
Novath István rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 1 2 — 3 3 —
Ötvös Géza rk. 2 2 3 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3 — 3 3 —
30 Pénzes Ferenc rk. 1 3 3 3 3 3 1 1 2 3 2 3 2 — 3 3 1 f
Rácz Imre rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 2 3 2 3 2 — 3 3 1 f
Rosenfeld Andor izr. 1 1 3 3 3 3 3 3 2 3 3 3 2 — 4 3! —
Sági József rk 1 2 3 3 2 2 2 2 2 2 2 1 1 3 2 2 1 f
Sárdi Ferenc rk. 1 2 3 3 3 2 3 3 2 3 3 3 2 — 3 3 —
35 Sörlei Tibor ev. 2 2 3 3 3 3 3 3 2 3 3 fm 3 — 3 3 -—
Stéger László rk. 1 2 3 3 3 3 3 2 2 4 3 fm 3 — 3 3 —
Szabó Antal rk. 1 2 3 3 3 3 3 3 1 3 1 2 2 — 3 3 1 f
Szabó József rk. 1 1 2 3 2 3 2 3 1 3 2 3 2 3 1 3 —
Szántó István József rk. 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 3 2 2 — 2 2 3 f
40 Szemes István János rk. 1 2 3 3 3 2 3 2 ! 3 3 3 1 — 3 3 1 f
Szöllősi János rk. 1 1 2 2 1 1 1 1 1 1 2 2 1 1 2 2 2 f
Takács János rk. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 — 1 1 dm
Tóth Károly Géza rk. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 2 2 — 2 »1 dm
31
A tanuló neve és vallása Magaviselet | Hittan Magyar nyelv Német nyelv Történelem Földrajz Számtan, mért. | Természettan Mezőgazdaságt. | Ének Rajz Testgyakorlás | Kézimunka Gyorsírás Irásb. olg. külső alakja 1 Ált. osztályzat Díjkedvezm.
Tölgyes Endre rk. 1 2 3 3 2 3 3 2 3 3 2 3 2 2 3
45 Varga János ev. 1 2 3 3 3 3 3 3 1 3 3 3 2 — 2 3 —
Vaskuti József rk. 1 1 3 3 3 3 3 3 2 3 2 3 3 — 3 3 _
Weinausz Ferenc rk. 2 1 3 3 3 3 3 3 2 3 2 2 2 — 1 3 —
Weisz Sándor izr. 1 2 3 3 3 3 3 3 2 3 3 3 2 3 3 3 1 f
Wellisch Ernő izr. 1 2 3 3 3 3 2 2 2 3 3 3 3 3 3 3
Kimaradt: Illés József, Kelemen István, Sasvári József.
III. B) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Kerezsy Géza.
Andri István rk. 2 3 2 3 3 3 3 3 2 3 2 , 3 _ 2 3
Baksa Béla rk. 2 3 3 2 2 3 3 3 3 2 3 3 3 3 3 —
Bálint Pál rk. 1 3 3 4 3 4 3 3 2 3 3 3 3 3 4 1 f
Blagojevity Károly gör. kel. 2 3 3 3 4 4 3 3 3 4 3 3 3 3 4 —
5 Böröndy Tibor rk. 2 2 3 3 3 3 3 2 3 2 2 fm 1 — 2 3 1 f
Büki László rk. 1 2 2 •2 2 2 2 2 2 2 1 i 1 — 3 2 3 f
Csicsor István rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3 — 3 3 —
Csillag Rólánd izr. 2 2 3 2 2 2 2 2 2 3 3 3 2 3 3 2 —
Csizmadia Ferenc rk. 1 2 2 3 2 1 3 2 2 3 2 z 2 — 2 2 3 f
10 Csótár Károly ev. 2 3 3 4 3 3 3 3 2 3 3 3 3 — 3 4 —
Dancs Ferenc rk. 1 1 1 2 1 1 2 • 1 1 2 1 1 1 — 2 1 3 f
Deutsch István izr. 2 2 3 3 3 3 3 3 2 3 3 3 2 2 3 3 3 1 f
Gyemi Illés rk. 1 1 2 3 2 2 3 2 2 3 2 3 3 —
Horváth János rk. 2 3 3 2 2 2 3 3 2 2 2 1 2 — 3 3 dm
15 Horváth Lajos rk. 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 2 1 2 — 3 3 —
Horváth László rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 3 4 2 2 2 -— 2 3 —
Kassal László rk. 1 3 2 3 3 3 3 3 2 4 3 2 3 — 3 3 _
Kiss József rk. 1 3 2 3 3 2 3 2 2 3 2 1 2 — 2 3 1 f
Kovács István Lajos rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 3 2 — 3 3 —
20 Kóka László rk. 1 1 2 2 1 1 1 1 1 1 1 2 1 — 2 1 3 f
Mayerhofer Miklós rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 2 3 — 3 3 1 f
Mátay Antal Imre rk. 2 3 3 3 4 4 4 3 2 3 4 2 3 — 2 4 —
Molnár László rk. 1 3 4 4 4 3 4 4 2 3 3 3 3 — 3 4 —
Nagy János rk. 2 3 2 3 3 3 2 2 2 2 1 3 2 — 3 3 1 f
25 Nádai Lajos rk. 1 3 3 3 3 3 2 3 3 3 2 2 3 — 3 3 -
Németh Antal rk. 2 3 4 4 4 3 4 4 3 3 4 2 4 — 3 4 -
Németh József rk. 2 2 2 3 3 3 2 3 3 3 2 1 2 _ 2 3 1 f
Németh Zsigmond rk. 1 2 2 3 3 2 3 2 2 3 3 3 2 -— 3 3 1 f
Palkó József rk. 2 3 4 3 4 3 4 3 2 3 4 3 3 — 3 4 _
30 Péntek Ferenc rk. 1 2 3 2 3 3 2 2 2 2 2 2 2 — 2 3 1 f
Péter Ferenc rk. 1 2 2 3 2 1 2 2 1 3 2 2 2 2 2 2 -
Pongrác Lóránt rk. 2 2 3 3 2 3 3 2 1 2 3 3 2 — 3 3 -
32
A tanuló neve és vallása Magaviselet Hittan Magyar nyelv Német nyelv Történelem j Földrajz Számtan, mért. || Természettan Mezőgazdaságt. | ! Enek Rajz Testgyakorlás Kézimunka Gyorsírás |l Irásb.dolg. külső alakja Ált. osztályzat J| Díjkedvezm.
Rózsa Sándor rk. 2 2 3 3 2 2 3 2 1 3 3 3 3 3 3 3 1 f
Steinitz Gyula rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 2 2 Z3 3 3 3 3 — 3 3 1 f
35 Szegvári Károly Lajos rk. 2 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 — 3 3 1 f
Stipic Károly rk. 2 2 3 3 3 3 3 3 2 3 4 3 1 — 3 4 —
Szűcs László rk. 2 2 3 3 3 3 3 3 2 3 2 1 3 — 3 3 —
Tiszai László rk. 1 1 1 1 1 1 2 2 1 3 2 3 2 — 1 2 3 f
Törő László rk. 1 2 3 3 3 4 3 3 1 3 3 2 3 — 3 4 _
40 Udvari László rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 2 3 2 3 3 — 3 3 _
Vass Jenő Pál rk. 2 2 2 3 3 2 2 2 2 3 2 3 2 — 2 2 1 f
Várfalvi Gyula rk. 1 2 2 1 3 3 3 2 2 3 3 3 3 3 2 3 —
Várfalvi János István rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 2 4 3 3 3 3 3 3 —
Vincze József rk. 1 2 2 3 3 2 3 2 2 2 3 2 1 — 2 3 1 f
45 Völler András Károly rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 2 4 2 2 2 3 2 3 —
Windisch György rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 3 2 — 3 3 1 f
Wortmann Dezső izr. 2 1 2 1 2 2 2 2 1 1 3 3 3 1 2 2 3 f
Kimaradt: Bödör József, Fenyves József, Mihálecz József, Nemann Jakab, Milhofer István.
IV. A) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Vánkos Jenő.
A tanuló neve és vallása. | Magaviselet Hittan Magyar nyelv i | Német nyelv | Történelem Földrajz Számtan, mért. Ásvány- és vegytan ! Egészségtan ! Közgazdaságt. | Mezőgazdaságt. | Ének ! Rajz Testgyakorlás | Kézimunka | Gyorsírás Irásb.dolg. külső alakjai Ált. osztályzat Díjkedvezm.
Anlauf Péter rk. 1 3 2 3 3 3 3 3 3 3 2 2 2 1 1 2 2 3 1 f
Balázs János rk. 2 3 3 3 4 3 4 4 4 3 3 2 2 8 2 _ 3 4
Balog György rk. 2 3 3 3 3 3 4 ■) 3 3 3 3 4 3 3 — 3 4 —
Bogáthy József rk. 1 1 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 — 3 3 —
5 Budai László rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 2 2 1 3 3 —
Czindrics Jenő tk. 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 2 3 — 3 3 1 f
Csizmadia Viktor rk. 1 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 1 3 2 3 1 f
Csóri István rk. 1 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 — 3 3 —
Deák József rk. 2 1 2 3 2 3 3 3 3 3 2 3 3 2 3 — 2 3 1 f
10 Dencs György rk. 2 2 3 3 3 3 3 3 3 2 3 2 4 1 2 — 3 4 —
Felker János rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 2 3 1 2 — 3 3 1 f
Gárdonyi Tibor izr. 2 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 1 - 3 3 —
Gerencsér Gyula rk. 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 2 1 1 1 1 2 1 1 dm
Gödörházi Lajos rk., ism. 1 2 2 2 2 2 2 1 2 2 2 2 2 2 2 — 2 2 —
15 Grünbaum József izr. 2 2 3 3 3 3 3 3 2 2 3 3 2 3 3 3 3 1 f
Grünfeld József izr. 1 2 3 3 2 3 3 2 3 2 2 3 3 3 2 — 3 3 1 f
Heri János rk. 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 2 1 — 1 1 dm

33
A tanuló neve és vallása 1 Magaviselet Hittan Magyar nyelv || 1 Német nyelv Történelem Földrajz 1 Számtan, mért. Ásvány- és vegytan Egészségtan Közgazdaságt. Mezőgazdaságt. | Ének Rajz Testgyakorlás | Kézimunka Gyorsírás Irásb.dolg. külső alahia | Ált. osztályzat Díjkedvezm.
Holczer Richárd izr. 2 2 3 3 3 4 3 3 3 3 3 3 3 2 3 2 4 1 f
Horváth Ferenc rk. 2 3 3 4 3 3 3 3 2 3 3 3 2 2 2 — 3 4 —
20 Horváth István ev. 1 1 1 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 3 1 — 2 2 3 f
Keszey Sándor rk, 2 3 3 3 3 3 4 3 3 3 4 3 2 3 3 — 2 4 —
Kocsis István rk., ism. 2 3 2 3 3 3 3 3 3 3 3 2 2 2 2 — 3 3 —
Krug József rk. 2 3 3 3 3 3 4 3 3 3 3 3 2 1 3 -— 3 4 —
Kúszik István rk. 1 2 3 3 2 3 3 2 2 2 3 2 2 3 3 — 3 3 1 f
25 Lepesi Kálmán rk. 1 2 3 3 2 2 2 2 2 2 2 1 2 3 2 1 3 2 —
Levik József rk. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 — 2 1 dm
Mándics Bálint rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 3 2 3 3 —
Meiszterics János rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 2 2 2 3 3 1 f
Molnár Kálmán rk. 2 3 3 4 4 3 4 3 3 3 3 3 4 1 2 — 3 4 —
30 Neusinger Ferenc rk. 1 3 3 3 3 3 3 4 3 3 3 2 3 2 3 — 3 4 —
Pénzes Lajos rk. 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 1 2 2 — 2 2 3 f
Péter Ferenc rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 1 1 2 — 2 3 —
Quittner Miklós izr. 2 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 — 3 3 —
Ribner Sándor izr. 2 2 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 2 1 — 3 3 1 f
35 Sárecz Ferenc rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 2 3 _ 3 3 —
Stern György izr., ism. 3 1 2 3 2 2 3 2 2 2 1 3 4 1 2 — 3 4 —
Szattler András izr. 1 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 1 3 — 3 3 —
Szász József rk. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 3 f
Szolnoki Géza rk., ism. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 1 — 3 3 —
40 Vajda Károly rk. 1 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 1 2 2 1 2 2 3 f
Virovecz János rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 1 3 3 3 3 —
Völler Sándor rk. 1 2 2 3 3 3 3 3 3 2 3 2 2 2 1 3 3 3 —
Zadravecz László rk. 1 2 3 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 1 1 1 2 2 3 f
Zábráki Jenő rk. 2 2 2 3 3 3 3 3 3 3 2 1 2 2 1 — 2 3 1 f
Magántanulók: •
Számely István - 2 3 3 2 3 3 3 3 2 2 — 3 fm — 3 3 —
Szilágyi Gyula ism. - 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 — 3 3 —
Kimaradt: Bor Lajos, Polcz István, Tóth Lajos.
IV. B) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Kiss Olga.
Antal Jenő rk. 1 3 4 3 3 3 4 3 3 3 3 3 3 1 3 _ 2 4 _
Ács József László rk. 1 2 3 3 3 3 3 2 2 3 3 2 2 fm 2 2 3 1 f
Ács Nándor rk. 1 2 3 3 2 3 2 3 2 2 2 2 2 2 3 — 2 3 —
Bak László József rk. 1 3 3 3 3 3 3 4 2 3 4 3 2 3 2 — 3 4 —
5 Balogh Béla rk., ism. 1 1 2 2 1 2 2 1 1 2 2 2 2 1 1 2 2 —
Balogh József rk. 2 3 3 3 3 3 3 2 2 3 4 2 2 1 3 — 2 4 —
Barmos Gyula rk. 2 2 3 3 3 3 4 4 3 3 3 3 3 3 3 — 3 4 —
Beleznay Lajos rk. 1 2 2 3 2 3 3 3 1 2 3 2 3 fm 2 3 3 3 —
34
A tanuló neve és vallása | Magaviselet ; Hittan | Magyar nyelv | Német nyelv | Történelem | Földrajz 1 Számtan, mért. Ásvány- és vegytan Egészségtan Közgazdaságt. Mezőgazdasági. | Ének 1 Rajz Testgyakorlás Kézimunka Gyorsírás Irásb.dolg. külső alakja Ált. osztályzat Díjkedvezm.
Bratkovics Jenő rk., ism. 1 2 3 3 3 3 2 2 1 2 3 2 2 1 3 1 3 3
10 Büki István rk. 1 2 2 2 1 2 2 2 2 2 2 2 1 2 1 _ 2 2 3 f
Döme János rk. 2 2 3 3 3 3 2 3 2 2 3 2 2 1 2 _ 3 3 1 f
Farkas Endre rk. 1 2 2 2 2 2 2 2 1 2 2 1 1 1 1 1 2 3 f
Ferencz József Gyula rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 2 2 3 3 2 1 2 2 3 —
Gödinek József rk. 1 3 3 3 3 3 4 4 2 3 3 3 3 3 3 3 4 3 _
15 Hegedűs István rk. 1 3 2 3 3 3 3 3 2 3 3 2 2 3 2 — 2 1 f
Hegedűs József rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3 3 3 — 2 3 _
Horváth Gyula rk. 1 2 2 2 2 3 2 2 1 2 2 1 3 ím 1 2 2 2 3 f
Horváth Imre Ferenc rk. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 dm
Horváth János rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 2 3 2 2 3 2 3 3 3
20 Kelemen Sándor György rk. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 dm
Kisgergely Péter rk. 1 2 2 3 2 2 2 2 2 3 2 2 2 1 2 2 2 3 f
Kiss László rk. 1 3 3 3 3 3 2 3 2 3 3 2 2 2 3 — 2 3, 1 f
Kollarics Lajos rk. 1 1 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 — 2 11 _
Komondi Lajos rk. 1 1 2 2 1 2 2 1 1 2 1 2 1 2 1 — 1 2 3 f
25 Komondy Gyula rk. 2 2 3 3 3 3 3 3 2 2 3 2 2 3 1 3 3 1 f
Kovacsics László rk. 1 2 2 2 2 3 3 3 2 2 3 2 2 1 2 2 2 3 1 f
Kovács Gyula rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 2 1 3 2 — 3 3 1 f
Kövesi István rk. 2 2 3 3 2 3 3 3 2 3 3 3 2 3 2 —_ 2 3 1 í
Mayerhoffer László rk. 2 1 3 3 2 2 2 3 1 2 2 2 2 3 2 2 3 1 f
30 Márkus Jenő rk. 2 3 3 3 3 3 4 3 2 3 4 3 3 3 2 3 4 —
Pecsits László rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 1 1 3 — 3 3 1 f
Pintér János Endre rk. 2 1 2 2 1 2 2 2 1 1 2 2 3 2 3 3 2 1 f
Pongrácz Endre rk. 1 2 3 3 2 3 3 3 2 2 2 3 3 3 3 — 3 3 —
Pós Jenő rk. 2 2 2 3 3 3 3 3 3 3 3 2 2 ím 3 3 3 1 f
35 Rajcs József rk. 1 2 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 3 1 2 3 3 1 f
Ritecz Sándor ág. ev. 2 2 3 4 3 3 3 3 3 3 3 2 4 2 3 3 4 —
Schlégl László rk. 1 2 3 3 3 3 2 3 2 2 2 2 3 1 2 3 3 —
Seres László rk., ism. 2 3 3 3 2 3 3 2 2 2 3 2 2 3 3 1 3 3 —
Simon Károly rk. 1 2 3 3 3 3 3 3 2 2 3 2 2 fm 2 2 3 1 f
40 Szabó Ferenc rk. 1 1 2 2 1 2 2 1 1 1 1 I 1 2 1 1 2 2 2 f
Tánczos László rk. 1 2 3 3 3 3 3 3 2 3 3 2 2 3 3 3 3 —
Tóth János rk 1 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3 1 3 3 3 —
Tóth József rk. 1 2 3 3 3 2 3 3 2 2 2 3 2 1 1 — 3 3 1 f
Turkoly Miklós rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 1 1 2 3 —
45 Újvári József rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 2 3 M 1 2 3 1 f
Kimaradt: Molnár Gyula.
-
35
¥. A tanulókra vonatkozó főbb statisztikai adatok.
A—H) A tanulók osztályonként összesített adatai.
Oszt í 1 y o k Összesen
0 i m I. II. III. IV.
a) b) c a) b) a) b) a) b)
A A tanulók számának alakulása Beirt nyilvános tanulók ......... Beirt magántanulók ... ... ...... Osztályozott nyilvános tanulók Osztályozott magántanulók ...... Osztályoztatott összesen ......... 44 3 44 3 47 42 40 40 40 37 37 52 4 50 2 52 49 47 47 52 1 49 49 52 47 47 46 1 44 2 46 46 45 45 423 10 403 7 410
B A tanulók kormegoszlása 1925. évben született ........... 1924. „ 1923. „ „ ............ 1922. „ „ ............ 1921. „ „ ............ 1920. „ „ ............ 1919. „ „ ............ 1918 „ v. korábban ......... 13 18 9 5 2 12 20 6 1 1 12 17 4 3 1 17 22 10 1 1 1 16 12 16 2 1 11 19 17 2 12 16 14 4 1 7 15 17 5 2 11 19 10 5 37 88 76 88 70 35 11 5
C A tanulók anyanyelve Magyar ......... ... ......... Horvát ..................... 47 40 37 52 47 49 46 1 46 45 409 1
D A tanulók vallása Róm. kat...................... Gör. kel. ... .................. Református .................. Evángélikus .................. Izraelita ..................... 38 3 3 3 37 1 2 31 1 3 2 45 1 1 5 44 2 1 40 *3 2 4 42 1 1 3 36 2 8 44 1 357 1 8 16 28
E i— A szülők foglalkozása Középbirtokos és bérlő ......... Kisbirtokos, kisbérlő ............ Egyéb önálló őstermelő ......... Egyéb gazdasági segédszemély Kisiparos..................... Ipari tisztviselő ............... Egyéb ipari segédszemély......... Ipari napszámos ............... Kiskereskedő.................. Kereskedelmi tisztviselő ......... Egyéb keresk. segédszemély ...... Közlekedési tisztviselő ......... Közi. kisvállalkozó ............ Egyéb közlekedési segédszemély ... Közlekedésnél napszámos.......... Köztisztviselő.................. Pap, tanár, tanitó............... Másféle értelmiség ............ Közhivatali altiszt, szolga ...... Katona (csendőr-rendőr) altiszt Nyugdíjas köztisztviselő ......... Egyéb nyugdíjas tisztviselő ...... Nyugdíjas altiszt, szolga ......... Különböző napszámos............ Tőkés, járadékos, háztulajeonos ... Házi cseléd .................. Egyéb és ismeretlen foglalkozású ... 3 14 3 1 1 10 1 2 4 2 3 3 3 7 2 1 2 1 12 1 1 7 2 1 3 9 2 1 2 11 1 4 3 1 2 3 12 5 5 1 10 2 1 6 2 1 1 1 4 1 2 13 1 9 5 8 1 3 5 2 11 1 5 9 3 4 1 5 3 1 2 4 1 2 6 8 6 2 4 8 1 1 1 4 1 1 13 4 1 2 4 1 4 1 2 6 1 1 2 1 í 5 1 1 9 1 2 1 2 6 2 3 27 2 10 93 1 24 1 22 1 6 11 1 68 2 2 1 4 31 25. 6 8 38, 6 1 7 9
ini
C i m Osztályok Összesen
I. II. III. IV.
a) b) 0 a) b) a) b) a) b)
F A szülők lakóhelye Az iskola székhelyén............ A vármegye egyéb községében\'1 ... Más megyében: Fehér vm............. Hajdú vm............. Jász-Nagykun-Szolnok vm. Nógrád vm............. Pest P. S. Kiskun vm. Somogy vm.......... Tolna vm.**........... Vas vm............. Jugoszláv megszállott területen ... II - 1 -10 1 II 30 7 3 25 7 1 4 gt- | , - | | | | 29 9 8 1 1 1 -tol 1 II - obi 39 5 3 31 5 1 1 7 1 1 1 1 — Ilii -JÍS 293 64 2 1 2 1 3 41 1 1 1
G Óra-mulasztások Igazolt óramulasztások száma...... 1320 9191 1299 1272 1319 1192 1449 999 11.959
Igazolatlan óramulasztások száma... 27 3 — 5| 19 11 5 46 2!
H Rendkívüli tárgy Gyorsírás..................... — — — — — 10 7 9 34
1
* Becsehely, Fityeháza, Komárváros, Lazsnak, Pötréte, Sormás, Szepezd, Újudvar, Virághegy, Zalaszentiván és Zalaszentmihályon 1—1; Alsórajk, Magyar-szerdahelv, Palin, Pola, Ujnéppuszta, Zalaszentjakabo\'n 2—2; Felsőrajk, Galambok, Nagyrécsén 3—3; Gelse, Kiskomárom, Murakereszturon 4—4; Letenyén 5.
** Berzence, Légrád. Surdon 1—1; Bagolasánc, Hahót, Somogyszentmiklóson 2—2; Gyékényesen 10; Zákányon 13 olyan szülő lakik, akinek gyermeke — mint bejáró tanuló — látogatja iskolánkat.
I—J) A nyilvános tanulók tanulmányi eredménye, magaviselete és díjkedvezménye.
Osztályok 1. a) 1. b) 1. c) II. a) II b) III. a) III. b) IV. a) IV. b) Összesen
A tantárgyakból kapott éröemjeovek jeles jó | elégs. 1 elégt. 1 jeles || jó elégs. || 1 elégt. I1 \' jeles l jó ] elégs. elégt. ! jeles jó ; elégs. | elégt. jeles ió elégs. | elégt. | jeles | 1 jó . elégs. elégt. ! jeles í jó elégs. elégt. jeles jó elégs. elégt. jeles elégs. elégt.
I) Tanulmányi eredmény, magaviselet Vallástan............... Magyar nyelv............ Német nyelv ........r ... Történelem ............ Földrajz _......... ...... Számtan—mértan......... Természetrajz............ Vegytan ............... Természettan............ Egészségtan ............ Közgazdaságtan ......... Mezőgazdaságtan...... ... Ének.................. Rajz .................. 10 1 2 5 2 14 26 14 9 13 15 20 8 29 30 23 27 9 3 3 1 15 4 2 8 3 6 16 20 13 14 17 21 9 14 23 11 17 13 2 2 7 3 7 7 1 1 8 17 4 9 12 10 10 13 17 23 14 20 18 9 5 10 6 1 13 5 1 5 10 5 9 21 11 9 19 29 9 26 16 30 38 26 11 33 15 4 2 3 5 5 4 10 17 7 11 10 10 7 17 25 40 29 32 31 39 20 7 2 1 18 5 2 8 9 8 10 19 10 9 11 7 9 9 12 32 37 30 33 32 30 2 1 4 2 3 3 5 2 i 19 15 7 10 10 10 21 24 27 33 29 28 31 22 3 4 5 4 4 9 6 6 4 4 4 2 5 10 12 7 10 7 8 8 28 26 31 28 32 29 29 2 ■ 1 5 2 8 2 2 8 3 3 6 21 13 9 10 9 14 9 16 29 33 27 33 24 27 1 1 4 3
— — - - 4 i\\ 10 11 14 18 19 29 29 25 20 15 1 12 5 26 19 12 25 21 7 21 25 14 14 — . . -
9 6 3 23 27 20 12 11 17 4 8 14 3 14 20 24 16 6 11 2 2 10 8 4 11 18 18 18 18 5 1 12 9 3 26 31 23 12 10 22 2 6 11 1 27 25 18 14 11 26 2 20 5 5 26 13 24 3 29 20 2 8 1 4 31 10 19 8 32 20 4 4 6 6 1 4 5 6 9
Testgyakorlás............ 9 7 26 2 lm 10 17 10 3 lm 10 14 10 3 tm 11 12 24 3 lm 8 7 28 4 ím 6 11 29 3 lm 8 13 25 1 lm 16 14 14 - 17 9 14 5 lm
Kézimunka ............ 7 18 19 — 8 18 14 — 4 15 18 — 4 12 33 1 9 23 15 — 8 26 15 — 6 18 22 1 13 17 14 — 13 15 17 -
Általános osztályzat Altalános jeles ... jó elégs.... 1 tárgyból elégt. 2 ^ » ii több „ „ 1 13 21 7 2 3 15 11 6 4 1 1 10 15 1 4 6 1 13 28 4 4 9 29 6 3 3 11 33 1 1 2 6 30 3 1 5 4 5 25 6 2 2 3 8 27 1 6 18 90 219 35 27 14
Magaviselet Példás ......... Jó ............ Tűrhető......... 31 11 2 28 11 1 20 14 3 32 14 4 22 22 3 37 12 20 26 1 20 24 29 1 16 239 150 14
J) Díjkedvezmény Teljes dijat fizet ......... 1 f. díjkedvezményt nyeri ......... 2 f ^ 11 » ......... 3 f- „ » ......... 4 f. „ „ ......... Teljes díjmentes ......... 23 13 2 5 1 15 9 2 \' 11 3 21 6 1 9 26 13 9 2 29 9 9 27 11 1 7 3 25 15 1 1 24 12 5 3 21 16 1 5 2 211 104 7 66 15
¿8
K) Az iskola felszerelésére vonatkozó kimutatás.
Leltári sorszám A vagyontárgyak csoport szerinti megnevezése 5 íanév folyamán történt gyarapodás A tanévi gyarapodás ériéke íz oldalt íelliintetett vaoyon-tárovak, szertárak slb.
vétel ajándék laoévvéBi állomány értéke
drh, kötet, füzet P f P f
AJ Az iskolai felszerelés nyilvántartása:
1. Bútorok.................. 10 — 290 — 447 9103 60
11. Házi és irodai felszerelés 2 — 36 40 184 3348 98
111. A Természetrajzi tanszerek...... 2 — 40 — 785 2108 08
111. B Természettani tanszerek...... 3 - - 51 — 234 4398 80
111. C Földrajzi és történelmi tanszerek ... ......... 3 — 54 - 124 1198 99
111. D Szám-mértani tanszerek ...... — — — — 23 66 70
111. E Rajztanítási tanszerek ...... 10 — 60 184 497 75
111. F Tornatanítási tanszerek ...... — 5 1572 - 243 4478 40
111. G Vegytani tanszerek ......... — — — - 158 421 81
IV. Tanári könyvtár............ 39 10 341 50 1412 10392 90
VIII. Kézimunkaoktatási tanszerek — — — 163 585 06
Összesen: 69 15 2444 90 3957 36601 07
V. Külön nyilvántartás: Ifjásági könyvtár......... 35 — 241 80 1031 2889 38
VI. Önképzőköri könyvtár ...... — — — — 212 676 80
VII. Sportköri felszerelés...... ___ 24 — 156 87 313 2587 17

39
Az iskola benépesülésének visszatekintő táblázata.
Tanév I. oszt 11. oszt. III. oszt. IV. oszt. Összesen
a b c magántanuló a b c magántanuló a b c magántanuló a b c magántanuló nyilvános tanuló magántanuló együtt
1920-21 64 39 — 25 37 35 — 45 34 34 — 24 38 39 — 20 320 114 434
1921—22 58 64 — 38 49 54 46 — 20 30 30 — 10 33 33 — 23 343 91 434
1922—23 56 60 — 24 53 — 33 46 40 —, 12 31 31 — 6 371 75 446
1923—24 60 56 — 20 57 55 — 19 57 45 — 10 35 32 — 13 397 62 459
1924—25 40 31 49 29 54 50 — 17 45 46 — 15 57 39 _ 6 411 67 478
1925-26 49 48 — 17 41 44 40 18 49 46 — 15 40 41 — 6 398 56 454
1926—27 36 37 — 27 55 55 — 30 41 43 41 12 47 41 — 6 396 75 471
1927—28 52 — — 24 40 29 27 41 — 25 23 12 39 38 35 24 44 42 41 11 15 372 84 456
1928—29 27 29 — 26 29 — 42 41 — 19 34 34 35 300 83 383
1929—30 29 28 27 15 27 — 31 26 — 10 36 38 _ 12 269 49 318
1930-31 37 38 37 32 15 49 53 46 54 — 5 6 52 42 — — 10 30 28 — 14 317 44 361
1931—32 36 36 7 45 — 3 45 — 1 3 343 17 360
1932-33 40 49 — 4 46 48 47 39 48 — 5 3 46 50 48 50 — 4 40 41 — 357 16 373
1933—34 55 52 — 2 — 2 38 40 — 3 372 10 382
1934—35 52 50 — 2 51 — 2 40 48 — 2 39 49 — 2 377 8 3&5
1935—36 44 40 37 3 50 47 — 2 49 47 — — 44 45 — 2 403 7 410
1
i
40
VI. A jövö iskolai évre vonatkozó értesítés.
A nyári szünet alatt az iskola igazgatósága hivatalos órát szerdán és pénteken 9 — 11-ig tart.
a) A jövő tanév megnyitása.
A beiria\'tásokal junius 26. és 27)én taxijuk. ILt is figye 1 mezíetc[m lazokjal, a helybelieket, akik gyermekeiket az I. osztályba óhajtják beiratni, hogy a fenti napokon feltétlen jelentkezzenek, mert a szeptembe\'r 7-én tai tandó beiratások alkalmával már csak férőhelyhez képest veszünk f növendékeket.
Szeptember 4-én tartjuk a pótló-, felvételi- és tant\'-\'rvkülönhözieti, szép 5-én ajavi 1 óvizsgál.atokata melyekre július 15-ig keli jelent kezni az igazgatónál.,
A tanév ünnepélyes megnyitása szeptember 9-én 8 órakor lesz, melyre minden tanuló köteles megjelenni.
A rendes tanitás szeptember 10-én fog kezdődni.
b) Fizetendő díjak és kedvezmények.
Beíráskor minden tanuló felvételi dij cimén 2 50 P-t, egyéb járulékok cinién 1.70 P-t, tehát összesen 4.20 P-t fizet.
Ezen dijakon felül az I. osztályba iratkozó tanulók | ami i mányi értepitöi (index) ára fejében 70 f, filmdíj Qimién 1.40 P ÍJ., i/eháí összesen 2.10 Prtft a többi osztályok növendékei pedig filmdij cimén a jelen tanévi la.iiflij ajknak 3 ¡százalékát kötelesek a behatáskor befizetni.
Tandij: A tandij és fenntartási dii együttes összege évi 40 P.
Tandíjkedvezmény: Megfelelő magaviseletű és előmenetelü szegény tanulók ráutaltságukhoz mérten kedvezményben részesülhetnek éspedig jeles tanulók teljes mentességben, vagy csak évi 8 P, jó tanulók évi 16 P, illetve 24 P, elégséges osztályzatuak 32 P kedvezményes dij fizetésére kaphatnak kedvezményt.
Tantervkülönbözeti vizsgálattal felvett tanuló is részesülhet díjkedvezményben.
Dijkedvezményben, illetőleg mentességben iskolánk az alábbi százalék-fokozat keretei között részesítheti tanulóit :
Teljes dijat (40 P) fizet a tanulóknak legalább 20°/0-a
1. fokozatú díjkedvezményt (32 P) nyerhet a tanulók 30 „
2. „ „ (24 P) „ „ „ 20 „
3. „ „ (16 P) „ „ „ 10 „
4. „ „ (8 P) „ „ „ 10 „
Díjmentességet nyerhet a tanulóknak legfeljebb 10 „
A díjkedvezményt szabályszerű (bélyegmentes) jolyamodási nyomtatványon kell szeptember 15-ig kérni.
A tandij befizetése. Ugy a teljes, mint a kedvezményes tandijat a tanulók nyolc egyenlő részletben (október-május hónapok 5. napjáig) tartoznak az iskolában kapott postatakarékpénztári befizető lapok utján befizetni (tehát nem az igazgatónál.) Azt a tanulót, aki diját az egyes esedékességekkor — egyszeri záros határidőhöz kötött figyelmeztetés dacára — nem fizette be, az igazgató a tanulók közül haladéktalanul törölni köteles.
Hadiárvák és hadigyámoltak, ha jeles vagy legalább jó tanulmányi elömenetelüek, sem felvételi dijat, sem egyéb járulékot, sem tandijat nem fizetnek, a.járulék fizetése alól a hadiéival: és hadigyámoltak ái| afában mentesek. Igén^jogosultságulsjat az 1933 évi \'VTI. ! <:■\' értelmében beiraiáskior» igazolni tartoznak.
41
c) Tantervkülönbözeti vizsgálat.
Azok a tanulók, akik az elemi isk. V. vagy VI. osztályának sikeres elvégzése után a polgári iskola II. (esetleg III.) osztályában, avagy a gimnázium, reáliskola vagy reálgimnázium alsóbb osztályából a polgári iskola megfelelő felsőbb osztályába óhajtanak átlépni, tantervkülönbözeti vizsgálatot tartoznak tenni. Ezen vizsgálat engedélyezéséért julius 15-e előtt kell folyamodni, melyre nézve az igazgató az érdeklődőknek felvilágosítást ad. Vizsgadíj 20 P.
Tantervkülönbözeti vizsgálat tárgya és anyaga a polgári fiúiskolába
való átlépés esetén.
Az iskola és osztály, amelyikből át kiván lépni a tanuló A polgári iskola melyik osztályába Vizsgázik a polgári fiúiskolában
Elemi iskola v.-vi. 11. Magyar Német Számt.-mértan 1. oszt. tananyagából
VI. 111. Magyar Német Számt.-mértan Történelem I. és 11. oszt. tananyagából II. o. tananyagából
Gimnázium 1. 11. Német 1 1 o tan-\\ Nriirómr óo állattan • I^S™ vitágéészbeli emlősök. Madarak (házisiárnyasok kivé-iNOveny- es aiiduan . tc|étel) Balllki lé|atW[_ ha|ak
11. 111. Német Történelem Mezőgazdasági, l Kézimunka 11. o. tananyaga 1. és 11. oszt. tananyaga
111. IV. Magyar Német Ének Történelem Mezőgazdasági. Kézimunka 111 o. tananyaga 11. o. tananyaga . 1., 11,111. 0. tananyaga
Reálgimnázium, vagy reáliskola 1. 11. Mezőgazdasági. í 1. oszt. tan. Kézimunka / anyagából NTrwórw óo állattan • Idegen világrészben emlősök. Madarak (házi szárnyasok kivé-JNoveny es anattan. telével). Hüllők, kétéltűek, halak.
11. Ai. Történelem Mezőgazdasági. Kézimunka 11. o. tan.-ból 1, 11. o. tananyagából
111. IV. Magyar Ének Történelem Mezőgazdaságt. Kézimunka 111. oszt. I tananyagából 11. o. tananyagából 1, 11., 111. 0. tananyagából

42
d) Tájékoztató a magántanulóknak.
Magánvizsgálat karácsonykor és a tanév végén van ; szeptember első napjaiban is tartunk, de akkor kizárólag azok részére^ akik tanulmányaibaI — mint rendes tanulók — kívánj á k folytatini.
; MlagánvizsgiáMi engedélyért Tankerületi Királyi Főigazgatóság, Szombathely, kell folyf\'ajmjodnji és a kérvényt, 1 pengő 50 f|i.l!l,ér kárV!én<yk|ez|eliéisií dij készpénz lefizetése mellett, az iskola igazgatójánál kell benyújtani, még pedig június 15-|ikíe, október 1 -jé., vajgy április lv\'jé előtt. A \'később érkiezö[, vagy közvetlenül ia kir. főigazgató IMiíaz bienyujlolt kérvény|eik tárgyalás nélkül visszaadatnak.
A lí évnél idősebb, vagy az elemi isk. VI. osztályát sikerrel végzett magántanulók a kir. főigazgató Úrtól engedélyt nyerhetnek arra, hogy a polg-isk. I. oszt. tantárgyaiból sikerrel letett magánvizsgálat után nyomban vizsgálatot tehessenek a II. osztályról is.
A tanköteles korban levő tanulóknál a 2 P okmánybélyeggel ellátott folyamodvány mellékletei :
a} a tanuló születési anyakönyvi kivonata,
b) legutolsó iskolai bizonyítvány (ha a tanuló ismétlő, akkor az előző osztály bizonyítványa is),
c) a lakóhely elöljárósága által kiállított, hív. iktatószámmal ellátott bizonyítvány arról, hogy a tanuló mióta lakik a községben, a tanulónak szülei (gyámja) mivel foglalkoznak, s a gyermek szülői gondozás alatt áll, nyilvános tanintézetbe nem jár,
a) ha a tanulásban megszakítás van, igazolandó, hogy ezen idő alatt a gyermek mivel foglalkozott.
A 15 évesnél idősebb folyamodó mellékeljen :
a) születési anyakönyvi kivonatot,
b) legutóbbi iskolai bizonyítványt,
c) elölj árósági bizonyítványt lakóhelyéről, illetőleg arról, hogy legalább hat hónapja lakik a községben, ahonnan folyamodik,
a) szabályszerűen kiállított bizonyítványt arról, hogy az iskola elhagyása óta a folyamodvány beadásáig hol és mivel foglalkozott, mi a jelenlegi foglalkozása,
e) hatósági bizonyítványt erkölcsi magaviseletéről.
Ha a kérvény mellett szegénységi bizonyítvány van, akkor az bélyeg-mentes, de ha csak vagyontalansági bizonyítvány csatoltatnék, akkor niem-csaií s kérvényre kell 2 pengős okmánybélyeg, hanem az összes mellékletek is a szabályszerű bélyeggel látandók el. (A különben bélyegmentes okn ányokra 30 filléres mellékleti bélyeg ragasztandó.)
A közhivatalokban alkalmazott folyamodók kérvényeiket csak felettes hatóságuk utján juttathatják az iskola igazgatójához.
Az államvasuti alkalmazottak az üzletvezetöség hozzájárulásával folyamodhatnak, kérvényeiket szintén az igazgatósághoz kell beadni.
Ha a folyamodó más megyei, akkor hatóságilag azt is igazolni kell, hogy lakóhelye a megyebeli polgári iskolától messzebb fekszik, vagy az nehezen közelíthető meg.
A vizsgálat Írásbeli és szóbeli. Az írásbeli a szóbeli vizsgálat előtt rendszerint 4—5 nappal, két délelőtt tar tátik. A\'z a magántanuló, akinek kettőnél több Írásbeli dolgozata elégtelen, szóbeli vizsgálat nélkül osztályismétlésre utasittatik.
Ha a magántanulónak javitóvizsgálatot kell tenni, ebbeli szándékát a tanári testülethez intézett kérvényben terjeszti elő, még pedig a vizsgálat után 30 napon belül. Ezen beadványhoz kell mellékelni az iskolai bizonyít-^
43
vanyát is. A javitóvizsgálat rendes körülmények között a legközelebbi magánvizsgálat alkalmával (karácsonykor vagy a tanév végén) tartatik meg.
A vizsgadíj 106 P 70 fillér, mely az írásbeli vizsgálat megkezdése előtt lefizetendő.
Különösen jegyezzék meg a magántanulók a következőket:
A magántanuló lelkészétől hozott bizonyítvánnyal tartozik igazolni, hogy vallási kötelmeinek eleget tett.
Minden magántanuló köteles az írásbeli vizsgálat megkezdess előtt szabályszerű kimutatási beadni a magyar nyelvből és német nyelvből feldolgozott olvasmányokról ós könyv nélkül megtanult "költeményekről- Külön fél ivén Izgyenatmagijar nyelvi és külön féli ivén a német nyelvi kimutatás. Ha a kimutatás nem megfelelő, illetőleg nem kielégítő, akkor a tanuló nem tehet magánvizsgálatot.
Az előirt követelmény a következő :
/■ A magyar nyelvből.
Az I. és II. osztályos magántanulóktól megkövetelendő a tankönyvben levó különböző olvasmányok közül legalább 25-nek a tartalma, melyet röviden és szabatosan kell elmondani.
Könyv nélkül, legalább 12 költeményt, köztük a Himnusz és a Szózat is.
A III. osztályosok tanuljanak meg a stilisztikából legalább 15 olvasmányt és a Toldi tartalmát egészen. Ezen kivül Jókaitól: A nagyeinyiedii két fűzfa, Kedves atyafiak, Kisfaludy Károlytól: Mátyás diák, Mikszáthtól: A ¡néhai bárányka, A \'kis csizmák, A ló. bárányka és a nyuf.
eCönyv nélkül legalább 12 költemény, köztük legyen a Toldi I. és IV. éneke, Himnusz, Szózat, Nemezeti dal.
A IV. osztályosoknak elő van irva 10 -12 különböző fajú olvasmány tartalma és 16 18 különböző fajú költemény könyv nélkül.
11. A német nyelvből fel kell dolgozni minden egyes osztályban lehetőleg ugyanazokat a gyakorlatokat és olvasmányokat, amelyeket a rendes tanulók is feldolgoznak. Könyv nélkül meg kell tanulni az I. és II. osztályban 3-4 verset, a III- és IV. osztályban 5 verset.
///. Megjegyzendő még : Nemcsak a szabadkézi, hanem a mértani rajzból is kell készülni. A diszitő irás is gyakorlandó. A 15 évnél nem idősebb tanulók minden tantárgyból kötelesek vizsgázni, az ének elméleti része is követelendő tőlük. — Kézimunka alól csak a 18. életévet betöltöttek menthetők fel. A leventekötelesek tornából is vizsgáznak. A IV. osztályosok a könyvvitelt az üzleteseményeknek megfelelő nyomtatványon gyakorolják. Fontos a helyesírás.
e) Tanfolyamok.
Iskolánkban a gyorsírás, mint rendkívüli tárgy felvétetik. 11(1. és IV. oszt. jó tanuló, elömianietielü tanulóink e tárgy tanulásária is vállalkozhatnak. A tanfolyam dija havi 0.80 P. ► .
f) Felmentésekre vonatkozó tájékoztatások.
a) A rendes tanulót a testi fogyatkozás miatt a testgyakorlás, rajz finomabb kivitele és az ének technikai része alól, hatósági orvosi bizonyítvány alapján szept. hó 5-jg történt írásbeli kérelemre ; szemmel látható hibás tanulókat az említett tárgyak alól ,pusztán a szülő szóbeli kérésére, felmentheti az igazgató- A felmentésiek érvényessége 1—1 tanévre szól.
b) Magánvizsgálaton a tanköteleskoru tanulóknál csupán a rajznak gyakorlati részéből és a tornából lehet, testi hiba okából felmentésnek helye, mit hatósági orvosi bizonyítvánnyal kell igazolni.
44
A 15 évet betöltött tanulók énekből és testgyakorlásból nem kötelesek vizsgázni.
A kézimunkából a vizsgálat alól a 18. évet betöltött tanulókat az iskola igazgatója szóbeli kérelem alapján felmentheti.
g) A vonattal bejáró tanulók figyelmébe !
Középfokú iskolák vasúton bejáró tanulóinak utazás közben tanusi-tott magaviselete ellen igen sokszor jogos panasz merült fel- Abból a célból, hogy ezeknek a tanulóknak erkölcsi épsége megóvassék és magaviseletük ne lehessen a felnőtt utasok szemében megbotránkoztató, a vasúton bejáró tanulók ügyében a vallás- és közoktatásügyi Miniszter Ur szigorú rendeletet adott ki, amelyből szükségesnek tartom a következőkét közölni :
1. A vonattal való beutazás olyan nagy feladat elé állítja a tanulót, hogy annak káros következményei tagadhatatlanok. Egészségi ,erkölcsi és tanulmányi szempontból egyaránt káros hatással van ez a tanulóra, azért csak azok vegyék igénybe a vonattal való beutazást, akik másként sehogy sem gondoskodhatnának az iskoláztatásról.
2. A vasúton való bejárásra csak jó magaviseletű tanulók nyerhetnek engedélyt az igazgatótól. Ezek is csak akkor, ha az otthonról való távollét nern haladja meg a 9 órát. Ennél hosszabb ideig tartó távollétre a kir. Főigazgató Ur adhat engedélyt-
3. A bejáró tanulók a pályaudvartól az iskoláig és vissza zárt sorokban tartoznak menni az iskola szigorú előírása szerint és az erre kirendelt tanuló vezetése alatt.
4. A bejáró tanulók köbelesek a vasút igazgatósága részéről rendelkezésre bocsátott »tanulókocsiban« vagy »tanulószakaszbam« utazni. Ha valamely vonatnál csak III. oszt. tanulókocsi vagy szakasz van, kötelesek ebben helyet foglalni, — még abban az esetben is, ha módjukban volna magasabb kocsiosztályt igénybe venni. — Más kocsiban a tanuló csak akkor foglalhat helyet, ha szülője vagy más felnőtt hozzátartozója kíséretében utazik.
5. A tanulókocsiban a dohányzás, kártyázás, vagy más szerencsejáték, a kocsik és berendezési tárgyainak rongálása, bepiszkitása, étel-és egyéb hulladékok elszórása, a folyosókon való tartózkodás, futkározás. Valamint a mozgásban lévő vonatról való leugrás vagy arra való felugrás szigorúan tilos.
6. A fentiek betartására az igazgató által kirendelt felügyelő tanuló őrködik, akinek kötelessége az ellenszegülő tanulót az iskola igazgatójánál feljelenteni. Az olyan tainulótól, aki ellen harmadízben érkezik megokolt panasz, a »tanuló-igazlolványt« meg kell vonni. Az ilyen tanulót szülei kötelesek a városban rendes szálláson elhelyezni, vagy pedig az iskolából kivenni.
7- Ha valamely tanuló nem utaznék a kijelölt tanulókocsiban, akkor a vonatkísérő kalauz joga és kötelessége őt erre felszólítani, szükség esetiéh tanuló-igazolványának elkobzásával a legközelebbi állomás főnökénél — a fegyelmi eljárás megindítása végett — bejelenteni.
h)\\ Segélykönyvtár.
A segélykönyvtári igények a rendes tanítás első napjaiban az osztályfőnököknél bejelentendők.
VII. Következő tanévi tankönyvjegyzék.
I. osztály.
Vallástanok: Róm. kath.: Nagyobb katekizmus.
„ „ Jézusom, örömöm. Imakönyv. Ref.: Farkas B.: Az ó- és újszövetségi kijelentés.
Evang.: Bereczky S.: Jézus élete és tanítása.
Dr. Luther M. kiskátéja. Izr.: Gömöri Ármin: A Zsidók története.
Héber bibliai olvasmányok. I. rész. Gyulai-Gyurjács: Magyar olvasókönyv a polgári isk. I. oszt. számára.
Magyar nyelvtan „ „ „ „
Magyar helyesírás szabályai a Magyar Tudományos Akad. kiadványa. Sághelyi-Koszó: Deutsches Leben I. Karl-Prochaska: Földrajz I. Cholnoky: Polgári iskolai földrajzi atlasz I. Stéger-Tix: Számtan és mértan I. Greguss P.: Az állatok és növények életmódja I. Jaszovszky-Barna: Mezőgazdasági és ipari ismeretek I. Tiboldi J.: Módszeres énekiskola I.
II. osztály.
Vallástanok: Róm. kath.: Dr. Pokorny: Bibliai történetek.
,, „ Jézusom, örömöm. Imakönyv. Ref. Mint az L osztályban.
Ág. h.. ev.: Mint az L osztályban. Izr.: Mint az I. osztályban.
Gyulai-Gyurjács: Magyar olvasókönyv II.
„ „ Magyar nyelvtan II. Sághelyi-Koszó: Deutsches Leben II. Havas-Lóránd: Történelem a polgári isk. II. oszt. számára. Barthos-Kurucz: Történelmi atlasz I. Karl-Prochaska: Földrajz II. Cholnoky: Polgári iskolai földrajzi atlasz. Stéger-Tix: Számtan és mértan. II. Greguss: Az állatok és növények életmódja II. Jaszovszky-Barna-Horn: Mezőgazdasági és ipari ismeretek. II. Tiboldi: Módszeres énekiskola II. Magyar helyesírás szabályai. Hivatalos kiadás.
lil. osztály.
Vallástanok: Róm. kath.: Dr. Aubermann: Szertartástan.
„ „ Jézusom, örömöm. Imakönyv. Ref. Dr. Patay P.: Keresztyén egyháztörténet.
Evang.: Bereczky S.: A keresztyén egyház rövid tört. Izr.: Bernstein B.: Zsidó vallástan.
Héber bibliai olvasmányok. I. rész.
Gyulai-Gyurjács: Stilisztika és olvasókönyv. Magyar helyesírás szabályai. Hivatalos kiadás. Lehr: Arany Toldija. Lux-Altai: Haus und Schule III.
Havas-Lóránd: Történelem a polgári isk. III. oszt. számára.
Barthos-Kurucz: Történelmi atlasz II.
Karl-Prochaska: Földrajz III.
Cholnoky: Polgári iskolai földrajzi atlasz.
Stéger-Tix: Mennyiségtan a polg. isk. III. oszt. számára.
Kedves-Magyar: Kísérleti fizika.
Jaszovszky-Barna-Horn: Mezőgazdasági ipari ismeretek III.
Tiboldi: Módszeres énektan III.
Nemes Z., Dr. Radnai B.: Egységes gyorsírás.
IV. osztály.
Vallástanok: Róm. kath.: Dr. Aubermann: Egyháztörténelem.
„ „ Varga: Jézusom, örömöm. Imakönyv. Ref.: Pataky: Mint a III. osztályban. Evang.: Mint a III. osztályban. Izr.: Mint a III. osztályban.
Gyulai-Gyurjács: Költészettan a polgári fiúisk. IV. oszt. számára. Lux-Altai: Haus und Schule IV. Havas-Lóránd: Történelem a IV. osztály számára. Barthos-Kurucz: Történelmi atlasz. Karl-Prochaska: Földrajz IV. Cholnoky: Polgári iskolai földrajzi atlasz. Stéger-Tix: Mennyiségtan IV. Jaszovszky Miklós: Ásványtan és vegytan.
Vitos-Jaszovszky: Élet- és egészségtani ismeretek a polg. fiúisk. IV.
Kádár-Maróthy: Közgazdaságtan.
Jaszovszky-Barna-Horn: Mezőgazdasági ipari ism. IV.
Tiboldi: Módszeres énekiskola IV.
Magyar helyesírás szabályai. Hivatalos kiadás.
Nemes Z., Dr. Radnai B.: Egységes gyorsírás.

Insert failed. Could not insert session data.