Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
6.43 MB
2019-07-23 09:56:29
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
584
1510
Rövid leírás | Teljes leírás (140.22 KB)

A nagykanizsai Landler Jenő Gimnázium
Évkönyve
az 1960-61. iskolai évről
A tantestület tagjainak közreműködésével összeállította Csernay László igazgató "kiváló tanár"


A következő szöveg az évkönyvből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:


A NAGYKANIZSAI LANDLER JENŐ GIMNÁZIUM
É V KÖNYVE
AZ 1960/61-ES ISKOLAI ÉVRŐL
A TANTESTÜLET TAGJAINAK KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL ÖSSZEÁLLÍTOTTA
CSERNAY LÁSZLÓ
IGAZGATÓ, „KIVÁLÓ TANÁR"
A NAGYKANIZSAI LANDLER JENŐ!GIMNÁZIUM
ÉVKÖNYVE
AZ 1960/61-ES ISKOLAI ÉVRŐL
A TANTESTÜLET TAGJAINAK KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL ÖSSZEÁLLÍTOTTA
CSERNAY LÁSZLÓ
IGAZGATÓ, „KIVÁLÓ TANÁR"
Tartalomj egyzék
1. Az 1960/61-es iskolai év története (Csernay László)............3. oldal
2. A tanári testület névsora és iskolai munkaköre
(Horváth Béla) ................................................8. „
3. A tanárok társadalmi munkája (Debreczeni Attiláné) ... 13. „
4. KISZ élet (Debreczeni Attiláné) ....................................14. „
5. Kulturális élet (Csernay László) ... ............ ... 18. „
6. Gyakorlati foglalkozás (Márkus Ferenc ........................21. „
7. Sportélet (Dr. Fekete Ivánné és Szántó Zoltán) ............24. „
8. A tanulók társadalmi munkája (Csernay László) ............26. „
9. Szakkörök (Dr. Ördög Ferenc) ....................................28. „
10. A tanulók névsora, magatartása és ált. tanúim, eredménye 31. „
11. Érettségi vizsgák (Dr. Ördög Ferenc)......... ... ... 40. „
12. Kitüntetések, jutalmazások (Csernay László) ..................43. „
13. Az iskola felszerelése és annak értéke (Horváth Béla) ... 45. „
14. Statisztika (Horváth Béla) ....................................46. „
15. Az iskola benépesülése az államosítás óta (Horváth Béla) 47. „
16. A felnőttek oktatása (Csernay László)..............................48. „
17. Tájékoztató az 1961/62-es tanévre (Csernay László) ... 51. „
Az 1960/6l-es iskolai év története
1. A tanítás menete. Alakuló értekezletünket két részben tartottuk meg. Augusztus 24-én beszámolt az igazgató a tantestület és a tanulóifjúság nyári munkájáról, bemutatta a tantárgyfelosztást és az iskolai mellék-leendők elosztási tervezetét. Miután ezeket a tantestület elfogadta, az igazgató részletesen ismertette a Művelődésügyi Minisztérium tanévnyitó utasítását és módszertani leveleit, majd szétosztotta tanulmányozás céljából az osztályfőnöki órák vezetésével és az egyes szaktárgyak tanításával kapcsolatos irányelveket. A kiosztott anyag gondos tanulmányozása után augusztus 27-én beszélte meg a tantestület a kapott feladatok megoldása érdekében követendő eljárásokat, és elkészítette az intézet nevelési tervének vázlatát.
Augusztus 29-én tartottuk meg a javító vizsgákat. A javító vizsgára jogosult 60 tanuló közül 52 jelent meg, sikerrel vizsgázott 45, míg 7 tanulót készületlensége miatt az osztály megismétlésére utasított a tantestület.
A javító vizsgán sikerrel szerepelt tanulók és az Iskolai Társadalmi Bizottság által pótlólag felvett I. osztályos tanulók beírása augusztus 30-án és 31-én történt meg. Szeptember 1-én nyitottuk meg ünnepélyes külsőségek között az új tanévet, és 2-án Ilku Pál miniszterhelyettes elvtárs tanévnyitó és iránymutató rádióbeszédének közös meghallgatása után megkezdtük az órarendszerinti iskolai munkát. A tanév a Rendtartás és a tanévnyitó utasítás előírásainak megfelelően semmitől sem zavartatva folyt le, az előírt értekezleteket megtartottuk, és azok tapasztalatait szülői értekezleteken is megbeszéltük.
A tanévnyitó utasításben előírt minimális óraszámot mindent osztályban és minden tantárgynál elértük. Így a IV. osztályok év végi összefoglalóit május 9-én és 10-én, az I—III. osztályokét pedig június 12-én és 13-án megtartottuk, és június 20-án az évzáró ünnepély után kiosztottuk a bizonyítványokat.
2. Személyi változások. Az 1960/61. tanév is hozott változást a tantestület összetételében. A változások oka úgyszólván kizárólag Nagykanizsa lakáshelyzetében keresendő. A lakástalanság nem teszi vonzóvá a tanárházaspárok előtt a nagykanizsai gimnáziumot, és ha kényszerhelyzetből el is fogadják az ide történt beosztást, egy—két évnél tovább nem bírják ki, és elkívánkoznak innen. így került el a mult nyáron Lőrinczy Attila és felesége Székesfehérvárra, Skandera Lajos és felesége Kaposvárra, Kocsi Tibor kartárs pedig szintén saját kérelmére a helybeli Kőolajbányászati és Mélyfúróipari Technikumhoz nyert áthelyezést. Az eltávozott kartársak helyett a Megyei Művelődésügyi Osztály jóvoltából megfelelő pótlást kaptunk. A Megyei Művelődésügyi Osztály 1960. június 1-én kelt 19396-15-25/1960. sz. rendeletével Bálint Ferencné matematikai-fizi-ka, július 2-án kelt 19396-15-31/1960. sz. rendeletével Bálint Ferenc ugyancsak matematika-fizika szakos, augusztus 24-én kelt 19396-15-42/1960. sz. rendeletével Iváncsits Jánosné magyar-német, augusztus 27-én kelt 19396-15-39/1960. sz. rendeletével Alexander József orosz, augusztus 27-én kelt
4
19396-15-51/1960.sz. rendeletével Harkány László magyar szakos kartásat helyezte intézetünkhöz, végül augusztus 23-án kelt 20162-1/1960. sz. rendeletével Sági László történelem szakos kartársat osztotta be iskolánkhoz. Az idekerült kartásakon kívül bekapcsolódott az iskola munkájába Nagy Emil matematika-kémia szakos kartárs, a Zrínyi Miklós fiúkollégium új főhivatású nevelő tanára is, aki több osztály kémia óráinak ellátásán kívül nagy hozzáértéssel kezeli az intézet kifogástalanul működő 100 wattos erősítő berendezését is. Örömmel és szeretettel fogadtuk a tantestület új tagjait, akik hamar beilleszkedtek az iskolai közösségbe és lelkesedéssel igyekeznek a régi gárdával együtt közreműködni a szocialista oktató-nevelő munkában.
3. Hivatalos látogatások. Legfelsőbb tanügyi hatóságunk, a Művelődésügyi Minisztérium részéről több ízben kaptunk ebben a tanévben közvetlen segítséget. November 16-án Széchy Andrásné, a M. M. Középiskolai Főosztályának főelőadója és Szvétek Sándor, a Központi Pedagógiai Tudományos Intézet munkatársa; november 29-30-án dr.Körmöczy László, a KPTI idegen nyelvi tanszékének adjunktusa ; február 21-én dr. Farkas Márton, KPTI történelmi tanszékének docense; február 22-én dr. Krammer Jenő, a KPTI idegen nyelvi tanszékének adjunktusa végzett intézetünkben hivatalos látogatást.
Megyei ellenőrző hatóságunk részéről Kiss Gyula megyei művelődésügyi osztályvezető, Németh József osztályvezető helyettes, népművelési csoportvezető, Baranyai Sándor osztályvezető helyettes, iskolai csoportvezető elvtársak, valamint Kékesy Antal megyei középiskolai tanulmányi felügyelő, Bogár László, Buzi Gábor, Göndöcs István, Kóbor Vilmos, Kovács Lajos, Raffai Imre, Sípos Imre és Sümegi Béla megyei középiskolai szakfelügyelő kartársak számos alkalommal keresték fel intézetünket, látogatták a tanítási órákat, és tapasztalataikat az érdekelt szaktanárokkal megbeszélve igyekeztek az intézetünkben folyó oktató-nevelő munka minőségét javítani. A január, február és március hónapokban lefolyt szakfelügyelői brigádlátogatás tapasztalatait és a belőlük következő feladatokat pedig az április 26-án ebből a célból tartott tantestületi értekezleten a művelődésügyi osztályvezető elvtárs megbízásából Kovács Lajos magyar nyelvi szakfelügyelő kartárs ismertette a tantestület előtt.
A tanév második felében az érettségi utáni továbbtanulás ügyében az Agráregyetem, a Kertészeti és Szőlészeti Főiskola, a pécsi Orvostudományi Egyetem, a pécsi Pedagógiai Főiskola, a soproni óvónőképző Intézet, a veszprémi Vegyipari Egyetem és a budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának képviselői, valamint az Egyesített Fegyvernemi Főiskolába való toborzás céljából a helybeli Honvéd Kiegészítő Parancsnokság megbízottai több ízben is felkeresték iskolánkat és tájékoztató előadásokat tartottak tanulóink részére a helyes pályaválasztás elősegítése érdekében.
4. Ünnepélyek, megemlékezések. A Rendtartásban és a Tanévnyitó Utasításban előírt ünnepélyeket és megemlékezéseket mind megtartottuk. Az iskolának azonban — sajnos — nem áll rendelkezésére, sőt a városban sincs olyan méretű terem, amelyben 900 főt meghaladó tanulóifjúságunkat el tudnánk egyszerre helyezni, nem is beszélve az ünnepély fogalmához szorosan kapcsolodó vendégekről. Ezért közös iskolai ünnepélyt csak korán ősszel és a tavasz beálltával tudunk tartani az iskola erre a célra nagyon alkalmas, megfelelő méretű udvarán, illetve sportpályáján. A hűvösebb idő beálltával beszorulunk az épületbe, és ettől kezdve csak osztá-
5
lyonként tudjuk a megemlékezéseket megtartani, vagy pedig nagyon jól működő 100 wattos erősítő berendezésünk felhasználásával közvetítjük a tantermekben felszerelt hangszórókon keresztül az ünnepi megemlékezéseket, szavalatokat és magnetofon szalagra felvett énekkari ill. zenekari számokat.
Szeptember 1-én a Városi Pártbizottság, a Városi Tanács és a Városi KISZ Bizottság képviselőinek, valamint számos helybeli és vidéki szülőnek a jelenlétében tartottuk meg tanévnyitó ünnepélyünket. Ezen az igazgató a gimnáziumba most első ízben belépő mintegy 300 főnyi ifjú gárda, az I. osztályosok üdvözlése után ismertette az intézet névadójának, Landler Jenő elvtársnak az életét, és követendő példaképül állította az intézet minden régi és új tanulója elé.
Szeptember 29-én a Néphadsereg Napja alkalmából osztályonként tartottunk megemlékezést.
Október 1-én Varga Géza tanár a Kínai Népköztársaság megalakulásának 11. évfordulójáról tartott megemlékezését közvetítettük tanulóinknak.
Október 6 -án Szalay Istvánné tanárnő emlékezett meg az aradi vértanúkról.
November. 5-én az ötödik tanítási órában házi stúdiónkból közvetítettük a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 43. évfordulója alkalmából rendezett ünnepélyünket. Ennek műsora a következő volt: 1. Szovjet Himnusz (hanglemezről). 2. Ady Endrének A Hadak Űtja c. versét Miklósy Gyula III/C. oszt. tanuló mondta el. 3. Az intézet vonós zenekara Temesy Ifjúsági indulóját adta elő Szalay Sándor zeneiskolai tanár vezénylésével, 4. Ünnepi beszédet mondott Csernay László igazgató. 5. Az intézet vonós zenekara a Vörös Csepel c. indulót adta elő Szalay Sándor zeneiskolai tanár vezénylésével. 6. Nyikoláj Kazakov Októberi dal c. versét Hóbor Gizella II/E. oszt. tanuló mondta el. 7. Internacionálé (hanglemezről).
November 21-én a KMP megalakulásának 42. évfordulójáról emlékeztünk meg.
Február 11-én tartottuk a IV-esek szokásos szalagavató ünnepélyét. A szalagavató beszédet az igazgató tartotta.
Március 14-én az 1848. március 15-i forradalom és az 1848/49-es magyar szabadságharc emlékére stúdiónkból közvetítettünk rövid ünnepélyt. Az ünnepély során Debreczeni Attiláné igazgatóhelyettes emlékezett meg a 113 évvel ezelőtt történt eseményekről, Husz Marianna I/E. oszt. tanuló Petőfi Sándor Feltámadott a tenger c. versét, Császár Géza IV/A. oszt. tanuló pedig a Nemzeti dalt szavalta el. Az iskolai ünnepély után az egész tanulóifjúság részt vett a Városi KISZ Bizottság által a Deák téren rendezett ünnepélyen.
Március 21-én a Tanácsköztársaság kikiáltásának 42. évfordulója alkalmából a városi társadalmi szervek megkoszorúzták Landler Jenő elvtársnak, intézetünk névadójának épületünk utcai falába beépített domborművű portréját. Ezzel kapcsoltuk össze ünnepélyünket, melyet hangszórókon közvetítettünk az osztályoknak. Ünnepélyünk műsora: 1. Himnusz (hanglemezről). 2. Ady Endrének A Hadak Üt ja c. versét Szalay Júlia III/B. oszt. tanuló mondta el. 3. Az ünnepi beszédet Szalay István tanár mondta. 4. Ismeretlen költő Forradalmi ének c. versét Császár Géza IV/A. oszt. tanuló szavalta el. 5. Internacionálé (hanglemezről).
Április 1-én, szép tavaszi napon már intézetünk udvarán tarthattuk meg hazánk felszabadulásának 16. évfordulója alkalmából rendezett ünne-
6
pélyünket. Ennek műsora a következő volt: 1. Magyar és Szovjet Himnusz (hanglemezről). 2. Devecseri Gábor A béke katonái c. versét Szabó Emőke III/B. oszt. tanuló szavalta. 3. Ünnepi beszédet Béli József tanár mondott.
4. Behár Békés baráti kézfogás és Rótta A felszabadulás dala c. zenemüveket a gimnázium vonós zenekara adta elő Szalay Sándor zeneiskolai tanár vezénylésével. 5. Iszakovszkij Egy vörös katona sírjánál c. versét orosz nyelven szavalta el Boda György II/G. oszt. tanuló. 6. Április 4-ről szóljon az' ének és Dal a felszabadulásról c. dalokat a gimnázium énekkara adta elő Ágh Attila III/A. oszt. tanuló vezénylésével. 7. Ady Endre Üj tavaszi seregszemle c. versét Miklósy Gyula III/C. oszt. tanuló szavalta. 8, Internacionálé (hanglemezről).
Április 22-én Lenin elvtárs születésének 91. évfordulója alkalmából az alábbi műsorral közvetítettünk megemlékezést: 1. Majakovszkij Beszélgetés Lenin elvtárssal c. költeményét Hamvas Éva I/G. oszt. tanuló mondta el. 2. Megemlékezést tartott Sági László tanár. 3. Gereblyés Endre Lenin c. versét Hoppál Katalin II/F. oszt. tanuló mondta el. 4. Gorkij Leninről szóló írásából részleteket olvasott fel Iváncsits Jánosné tanár.
5. Internacionálé (hanglemezről). A műsorszámokat Husz Marianna I/E. oszt. tanuló konferálta be.
Április 29-én az alábbi műsorral tartottuk a munlja ünnepének tiszteletére rendezett ünnepélyünket: 1. Juhász Gyula A munka c. versét Polgár József I/A. oszt. tanuló mondta el. 2. Ünnepi beszédet Morvay Gyula tanár mondott. 3. Mozgalmi dalokat játszott a zenekar Szalay Sándor zeneiskolai tanár vezénylésével. 4. Várkonyi Nagy Béla Májusi óda c. versét Gáspár Emma IV/E. oszt. tanuló szavalta. 5. A népi tánccsoport sárpilisi leány táncot mutatott be. 6. Internacionálé (hanglemezről). A műsorszámokat Hoppál Katalin II/F. oszt. tanuló konferálta be.
Május 11-én zajlott le a gimnázium ezévi IV. osztályainak ünnepélyes búcsúzása számos szülő és több ezer főnyi érdeklődő jelenlétében. A búcsúzó negyedikeseknek Csernay László igazgató adott útravalót. Az itt macadó tanulók nevében Ágh Attila III/A. oszt. tanuló szólt a búcsúzókhoz, az utóbbiak nevében pedig Landi Anna IV/E. oszt. tanuló búcsúzott a tanári testülettől, a fiatalabb tanulótársaktól és második otthonuktól, az alma matertől. Az ünnepély után az érettségizők, a „ballagok" igazgatójuk, osztályfőnökeik és nagyszámú szülő kíséretében a Magyar Szocialista Munkáspárt városi székháza elé vonultak. Ott Császár Géza IV/A. oszt. tanuló mondott diáktársai nevében köszönetet a munkások pártjának azért a szerető gondoskodásért, amelyet a magyar ifjúság boldog jövője érdekében kifejt. A városi Pártbizottság nevében Újvári Sándor agit. prop. titkár intézett rövid iránymutató beszédeit a ballagókhoz. A pártszékháztól a Szabadság térre vonultak a ballagok, és ott az Internaciónálé elének-lésével és virágaiknak a szovjet emlékmű talapzatára való lerakásával adtak kifejezést a felszabadító szovjet hősök iránti hálás kegyeletüknek.
Június 20-án volt az 1960/61. tanév ünnepélyes bezárása. Záróbeszédében Csarnay László igazgató kiértékelte a tanévben végzett munkát, átnyújtotta a „Kitűnő tanuló" oklevelet és érdemérmet a minisztérium által kitüntetett tanulóknak, továbbá pénz- és könyvjutalmakat osztott ki az arra érdemes tanulóknak. A jutalmazások részletezése Évkönyvünk más helyén olvasható.
5. Kirándulások. Az egy—két órás biológiai kirándulásokat és helvi üzemi látogatásokat nem említve az intézet tanulói az alábbiakban felsorolt egy vagy több napos kirándulásokon vettek részt a tanév folyamán:
7
a) A III/C. osztály Zsoldos Ferenc osztályfőnök vezetésével, Balla Mária és Széli Rozália tanárok kíséretével szeptember 17—19. napjain Kőszeg—Sopron—Veszprém városokat és azok környékét látogatta meg 38 tanuló részvételével.
b) A II/A. osztály Dávidovics Sándor osztályfőnök vezetésével és Búzás István tanár kíséretével Budapest—Vác—Visegrád környékére rándult ki október 15-étől 19-éig 30 tanuló részvételével.
c) A II/D. osztály Pálfi Magdolna osztályfőnök vezetésével, Navra-csics Ilona és dr. Szűcs Lászlóné tanárok kíséretével október 17-étől 19-éig Szombathely—Kőszeg—Sopron—Pápa—Tapolca városok környékére rándult ki.
d) A II/G. osztály Harkány László osztályfőnök vezetésével, Pogány Andorné és Szántó Zoltán tanárok kíséretével május 13-ától 17-éig Szombathely— Kőszeg— Sopron— Győr— Nagyvázsony—Veszprém—Tapolca— Hévíz útvonalat járta be 36 tanuló részvételével.
e) A III/F. osztály Balla Mária osztályfőnök vezetésével, Navracsics Ilona és Pálfi Magdolna tanárok kíséretével május 14-étől 17-éig 33 tanulóval Sopron—Győr—Veszprém környékét látogatta meg.
f) Az I/F. és II/C. osztályok BálintFerencné és dr. Ördög Ferencné osztályfőnökök vezetésével, Harmath Mária tanár kíséretével május 17-én Keszthely—Hévíz—Tapolca—Szigligetre rándult ki 46 tanuló részvételével.
g) A II/B. osztály Németh János osztályfőnök vezetésével, Németh Jánosné tanár kíséretével május 15-étől 17-éig Keszthely — Badacsony - — Tihany— Balatonfüred— Veszprém— Aj ka—Herend—Sümeg útvon al ra rándult ki 25 tanuló részvételével.
h) Az I/G. osztály Varga Géza osztályfőnök vezetésével, Pálfi Magdolna tanár kíséretével május 30-án Keszthely—Hévíz—Tapolca— környékére rándult ki 40 tanuló részvételével.
6. Az iskola és a kollégiumok kapcsolata kifogástalan, és a közöttük lévő viszonyt a hatáskör kölcsönös tiszteletbentartása jellemzi. A kollégiumi és iskolai délutáni elfoglaltságokat úgy egyeztetik össze, hogy a kollégiumi tanulók a kötelező egyéni tanulásról ne hiányozzanak. A kollégiumok igazgatói figyelemmel kísérik a tanulók tanulmányi helyzetét, az ellenőrző és osztályozó értekezleteken részt vesznek. A gimnázium igazgatója a lehetőség szerint megjelenik a kollégiumok rendezvényein. A jó kapcsolat tükröződik a tanulmányi eredményben is, amennyiben a kollégiumi tanulók tanulmányi átlaga messze felülmúlja az iskolai átlagot. (Iskolai: 2,95, kollégiumi 3,47). A leánykollégium igazgatója és mindkét kollégium főhivatású nevelői tanítanak a gimnáziumban is.
8
2. A tanári testület névsora és iskolai munkaköre
Sorszám A tanár neve, alkamazá8ának minősége, szaktárgyai Szolg évek fl «0 i o álati zárna N « « B „ o S o-S o — Mely tantárgyakat, mely osztályokban tanitott? S •g 8 «o B ■M s 3 % S w o Egyéb iskolai elfoglaltsága
1. Csernay László igazgató, matematika, fizika 40 13 matematika: 4e 3 - A levelező-tagozat vezetője.
2. Debreczeni Attiláné Gábor Márta ig. helyettes, történelem, földrajz 11 3 történelem: 3e, 4c, 4e 14 3e Az osztályfőnöki munkaközösség veze tője. KISZ szervező. Az eseménynapló vezetője.
3. Horváth Béla ig. helyettes, biológia, kémia 35 12 kémia: 3a, 3d, 3f 7 — A kémiai szertár őre. A zeneszertár őre. A kémiai munkaközösség és a kémiai szakkör vezetője.
4 Alexander József tanár, orosz 10 1 orosz: lb, lf, lf, gyak. foglalkozás felügyelet: lb 21 — Az orosz nyelvi munkaközösség vezetője.
5 Balla Mária tanár, matematika, fizika 4 4 matematika: 3c, 4c, fizika: 2a, 3c, 3f, gyak. foglalkozás felügyelet: 2a 25 3f A matematikai szertár őre. Tanulószobai felügyelet.
6. Bálint Ferenc tanár, matematika, fizika 8 1 matematika: lb, 1 c, ábr. geometria: 2b, ipari rajz: la, lb, gyak. fogl. felügy.: lb 25 lb A könyvkötő szakkör vezetője. KISZ segítő tanár.
7. Bálint Ferencné Pupek Zsuzsanna tanár, matemtika, fizika 6 1 matematika : le, lf, lg, fizika: 2e, gyak. fogl. felügy.: lf 23 lf A tánccsoport felügyelője.
8. Béli József tanár, történelem 6 6 történelem: la, 2c, 3a, 3d, 4a, 4b, 4d művészettörténetem: 4c, 4d, 4e 31 3a A tanári könyvtár őre.
9. Biskopics Márton tanár, orosz 9 9 orosz: la, 2a, 3c, 4a, gyak. foglalkozás felügyelet: la 24 la A bejáró tanulók ellenőre. Tannló-szobai felügyelet.
10. Dr. Bittera Zoltánné Csik Stefánia tanár, orosz, német, francia 12 7 orosz: 3b, 4d, német: 3b, 4d, francia: la, lc, 2c 24 3b A segélykönyvtár őre. Tankönyvfelelős.
11. Dr. Buvári Andrásné Mindszenty Mária tanár, matematika, fizika 4 4 matematika: 2f, 4b, fizika: 3f, 4b 21 4b A matematikai szakkör vezetője. Statisztikus.
12. Búzás István tanár, matematika, fizika 2 2 matematika: la, 2e, 2g, fizika: 2c, 2d, 3a 22 - Statisztikus
9
a «« ü u o A tanár neve, alkalmazásának minősége, szaktárgyai Szolgálati évek száma Mely tantárgyakat, mely osztályokban tanított? Heti óraszám M tO a ^ N Ő Egyéb iskolai elfoglaltsága
a 0) V N o ennél az iskolánál
13. Dávidovics Sándor tanár, földrajz, geológia 6 2 fölgrajz: 2a, 2b, 2c, 2d, 2g, történelem: 2a, 2b, gyak. fogl. felügy.: 2a 30 2a A bejáró tanulók ellenőre. A földrajzi szakkör vezetője. Tanulószobai felügy.
14. Dr. Fekete Ivánné Radó Edit tanár, testneve'és 19 7 testnevelés : ld, le, If, lg, 2b, 2d, 2f, 2g, 3b, ?c, 3e, 3f, 4b, 4c, 4e 28 - A leány sportkör vezetője.
15. Gulyás Mihály tanár, matematika, fizika 5 5 matematika: 2b. 2c, fizika: 3d, 4d, elektrotechnikai gyak.: 4a 21 - A fizikai szertár őre. A rádiószakkör vezetője.
16. Harkány László tanár, magyar 7 4 magyar: 2a, 2b, 2g, 3d, 3f 24 H Kultúrfelelős. Tanulószobai felügy.
17. fváncsits Jánosné Pillér Irén tanár, magyar 12 1 magyar: 1b, lc, le, lg 20 lc Kultúrfelelős
18. Kocsi Tiborné Jancsó Etelka tanár, földrajz, geológia 6 3 földrajz: lb, le, lf, 2e. 2f, Üb, 3e, hf gyak. fogl. felügy.: le 28 le A földrajzi sz»rtár őre.
19. Kugler Sándorné Kovács Györgyi tanár, matematika, fizika 30 30 fizika: 2f, 4e,* kémia: 2a, 2c, 2d, 2e, 2f, 3b, 3e 26 2f A fizikai szakkör vezetője. Órarend készítő.
20. Matus István tanár, matematika, fizika 4 4 matematika : 3a, 3e, 4d fizika: 2b ábr. geometria : 3a, 4b lélektan-logika- 4a, 4b, 4c, 4d, 4e 2S - Tanulószobai felügy. Éoekkari felügyetet.
21. Márkus Ferenc tanár, « magyar 6 6 latin: lf, 2e, 2f, 2g, 3c, 3d, 3e 23 3d Énekkari felügyelet.
22. Mészáros Kálmánné Jerome Hilda tanár, orosz, német, francia 13 13 orosz: le, 2f, 3a német: lb, 2b, 8a francia: 2a 21 ' - Értekezlet! jegyző. SZM. összekötő.
23. Morvay Gyula tanár, orosz 32 4 • orosz: lc, le, 2b, 8e, 4b, 4c 82 4 Dekoráció felelős.
24. Navracsics Ilona tanár, matematika, fizika 5 6 matematika: ld, 2d, 3b, 3d fizika: 2g, 3b 25 ld Tanulószobai felügy. Az iskola] Vöröskereszt vezetője. Balesetbiztosítási felelős
25. Németh János tanár, biológia, kémia 5 5 biológia: ld, 2b, 2c, 2d, 4a, ad kémia: lb, 2b gyak. fogl. felügy.: 2b 28 2b A biológia szertár őre. Oktatófilm felelős. KISZ segítő tanár.
10
a «8 N U o cn A tanár neve, alkalmazásának minősége, szaktárgyai Szolgálati évek száma Mely tantárgyakat, mely osztályokban tanított? Heti óraszám M c a <0 J5* 1 m o Egyéb iskolai elfoglaltsága
a 4) i c ennél az iskolánál
26. Németh Jánosné Veres Etelka tanár, biológia, kémia 4 4 biológia: 1b, le, lg, 2e, 2g, 3b, 3, 3f, 4b, 4c kémia: lg 29 4c Sajtó és folyóirat felelős.
27 Dr. Ördög Ferenc tanár, magyar S 4 magyar: la, 2d, 4b, 4d 20 4d Az önképzőkör vez.-je. Iskolai faliújság felelős.
28. Dr. Ördög Ferencné Dómján Júlia tanár, magyar 5 2 magyar: 2c, 2f 3e gyak. foglalkozás felügyelet: 2c 2» 2c Az ifjúsági könyvtár Őre.
29 Pálfi Magdolna tanár, latin, történelem 4 4 latin: le, lg, 3f, 4c, 4d, 4e történelem: 2d 26 2d KISZ segitő tanás. Tanulószobai felügy.
30. Pogány Andorné Demkó Tatyjána tanár, orosz 2 2 orosz: lb, ld, lf, lg, 2d, 2g, 3f 23 —
31. Sági László tanár, történelem 1 1 történelem : lb, 1c, ld, le, lf, 2e, 2f, 2g 22 — Tanulószobai felügyelet.
32. Sorosi Miklós tanár, matematika, fizika 4 9 4 matematika: 2a, 3f, 4a fizika: 4a, 4c ábr. geometria: 2 24 - Az iskolai sakkcsoport vezetője.
33. Szalay István tanár, magyar, történelem 4 4 magyar: ld lf, 4a, 4c 20 4a A tanulószoba vezetője. Fűtési felelős.
34. Szalay Istvánné Táncsics Anna tanár, magyar, történelem 4 4 magyar: 2e, 3b, 3c, 4e 22 2e Kultúrfelalős. Tanulószobai felügyelet.
35. Szántó Zoltán tanár, testnevelés 7 4 testnevelés : Ja, 3b, lg, 2a, 2b, 2g, 3a, 3c, 3d, 4a, 4d 26 - A testnevelési szertár őre. A fiú 8 portkör vezetője.
36. Dr. Szűcs Lászlóné László Gabriella tanár, magyar, orosz, német 22 13 * orosz: 2c, 2e, 3d, 4e német: ld, 2d, 4a 24 4e Takarékossági felelős.
37. Varga Géza tanár, földrajz 5 4 földrajz: la, lc, ld, lg, 3a, 3c történelem: lg, 3b, 3f 25 lg A történelmi szertár őre. Tanulószobai felügyelet.
38. Zsoldos Ferenc tanár, földrajz 5 5 - - Az egész második félévben pártiskolán volt.
11
Sorszám A tanár neve, alkalmazásának minősége, szaktárgyai Szol| évek a a S i 00 O álati zárna OS fl —i S-S 8« Mely tantárgyakat, mely osztályokban tanított? Heti óraszám 3 a >o N Ő Egyéb iskolai elfoglaltsága
39. Grédics Gyula óraadó tanár, testnevelés 2 testnevelés: lc, 2c, 2e 6 -
40. Harmath Mária . óraadó tanár, biológia 2 biológia: la, le, lf, 2a, 2f 10
41. Ketting Ferenc óraadó tanár, rajz 7 ipari rajz: le, lf műszaki rajz: I—IV. o. 12
42. Kocsi Tibor óraadó tanár, földrajz, geológia 4 földrajz: 3d 2 ' -
43. Gazdag István óraadó tanár, ének 6 ének: lo, ld, le, lf, lg, 2e, 2f, 2g karének: 1—4. 10
44. Mészáros Ferenc ^raadó tanár, magyar 2 magyar: 3a, 3c 11 3c A fotó szakkör vezetője.
45. Nagy Emil óraadó tanár kémia 1 kémia: la, lc, ld 10 — Az iskolai hangerősítő kezelője.
46. Németh Zsuzsanna óraadó tanár, biológia, kémia 7 kémia: le, lf, 2g, 3c 8 —
47. Széli Rozália óraadó tanár, biológia, kémia 4 biológia: 3a, 3c, 3e, 4e 12 - A biológiai szakkör vezetője.
48. Benkő László óraadó, fémipar 1 gyakorlati foglalkozás: lb 2 -
49. Csepregi Sándor óraadó, mezőgazd. gyak. 1 gyakorlati foglalkozás: le, lf 4 -
50. Felde János óraadó, motortekercselés 1 gyakorlati foglalkozás: la 2 -
51. Gaál József óraadó, 1 gyakorlati foglalkozás: 2b 2 -
12
A tanár neve, alkalmazásának minősége, szaktárgyai Szolgálati évek száma Mely tantárgyakat, mely osztályokban tanított ? a N M o tí
Sorszám összesen ennél az Iskolánál <a 4) w to N w o Egyéb iskolai elfoglaltsága
52. Kárász Gyula óraadó, autójavító 1 gyakorlati foglalkozás: la 2 -
53. Láng Ferenc óraadó fémipar 1 gyakorlati foglalkozás: lb, 2a 4 - -
54. Németh András óraadó, fémipar 3 gyakorlati foglalkozás: la 6 -
55. Németh Ernő óraadó, fémipar 2 gyakorlati foglalkozás: 3a 4 -
56. Sommer József óraadó, fémipar 1 gyakorlati foglalkozás: 2a 2 -
57. Szabó László óraadó, mezőgazd. gyak. 2 gyakorlati foglalkozás: 2c 2 -
58. Vokoun József óraadó, fémipar 1 »gyakorlati foglalkozás: la 2 -
Irodai alkalmazottak:
Török Ferencné Mankovits Erzsébet gondnok
Pichler Erzsébet
adminisztrátor
Technikai dolgozók:
Kisegítő I.: Horváth János
Kisegítő II.: Beke Mária,
Horváth Jánosné Róth Mária, Káplár Lajosné Rozgonyi Erzsébet, Szabó Jánosné Ádám Mária, Tóth Istvánné Kardos Júlia
13
3. A tanárok társadalmi munkája
Alexander József: MSZMP tag. A munkásőrség tagja. Az isk. szakszervezeti bizottság gazdasági felelőse.
Bálint Ferenc: MSZMP tag. A városi Pártbizottság aktivistája. Pártoktatási ellenőr.
Bálint Ferencné: MSZMP tag. Pártcsoport bizalmi.
Biskopics Márton: Az MHS tagja.
Dr. Bittera Zoltánné: A TIT nyelvi szakosztályának tagja. A Nőta-nács idegen nyelvű fordítója.
Csernay László: MSZMP tag.
Debreczeni Attiláné: MSZMP tag. A Pedagógus alapszervezet vezetőségi tagja. A Városi Pártbizottság propagandistája. A Városi KISZ V. B. tagja. A Megyei KISZ Bizottság tagja. A Megyei DST tagja.
Gulyás Mihály: A TIT városi fizikai szakosztályának vezetője.
Harkány László: A Hazafias Népfront aktivistája.
Horváth Béla: A TIT tagja Légó vezető.
Kugler Sándorné: A TIT tagja.
Matus István: MSZMP tag. A munkásőrség tagja. Az iskolai szakszervezeti bizottság elnöke.
Mészáros Kálmánné: A Szülői Munkaközösség összekötője.
Morvay Gyula: MSZMP tag. Szépirodalmi munkái a Zalai Hírlapban és más folyóiratokban láttak napvilágot.
Navracsics Ilona: A TIT tagja.
Németh János: MSZMP tag. Pártcsoport bizalmi.
Dr. Ördög Ferenc: A Városi KISZ Bizottság aktivistája. Könyvankétvezető.
Dr. ördög Ferencné: A Városi KISZ Bizottság aktivistája. Könyv-ankétvezető.
Pálfi Magdolna: MSZMP tagjelölt. A Városi KISZ Bizottság tagja. Az iskoJai szakszervezeti bizottság tagja.
Sorosi Miklós: A Pedagógus KISZ Szervezet titkára. Az iskolai szaksz. bizottság tagja.
Szántó Zoltán: A DST tagja.
Dr. Szűcs Lászlóné: A Nőtanács aktivistája.
Varga Géza: MSZMP tag.
Zsoldos Ferenc: MSZMP tag. A Városi Pártbizottság propagandistája.
14
4. KISZ élet
Az iskolai KISZ szervezet munkája tervszerűen, munkaterv alapján folyt. A KISZ szervezet munkatervének összeállításánál szem előtt tartottuk az intézet nevelési tervét, a Kommunista Ifjúsági Szövetség középiskolai szervezeteinek feladatait tartalmazó útmutatót, feldolgoztuk a munkatervben a nyári KISZ táborban kapott nevelési és módszertani tanácsokat. Ennek alapján fő feladataink voltak:
1. Az iskola szocialista nevelőmunkájának segítése.
2. A sokoldalú KISZ élet megteremtése.
3. A szervezeti feladatok pontos teljesítése.
4. A KISZ kongresszus határozatainak megvalósítása.
A feladatokat az egész év folyamán kellett megvalósítani folyamatosan, mégis elkerülhetetlen volt az, hogy alkalmanként egy—egy fő feladat megvalósítása kerüljön előtérbe.
A tanév elején az első feladat volt az I. osztályos volt úttörővezető tanulóink ünnepélyes tagfelvétele. A felvett új tagokkal a taglétszám kb. 220 fő lett. A tagság ünnepélyes keretek között felajánlást vállalt a KISZ kongresszus tiszteletére. A felajánlás pontjai voltak:
a) A szocialista osztály cím megszervezéséért verseny indítása.
b) Ateista kör megszervezése.
c) Szavalóverseny meghirdetése és lebonyolítása.
d) Az intézet tisztaságának biztosítása (önkiszolgálás megszervezése).
e) A tanulmányi és fegyelmi helyzet megerősítése.
A felajánlásokat teljesítettük. Október hó folyamán került sor a szavalóverseny megrendezésére. Az I—II. osztályosok versenyében 48 tanuló indult, közülük az első négy helyezettet könyvjutalomban részesítettük. A III—IV. osztályosok versenyében 36-an indultak. Az első három helyezettet könyvjutalomban, a 4., 5. és 6. helyezettet dicséretben részesítettük.
Az ateista kör 78 taggal megalakult. Vezetője Csigó József III/D. osztályos tanuló lett. A tanév folyamán 6 előadás hangzott el a kör keretében részben tanárok részben külső, meghívott előadók bevonásával. Az ateista kör előadásainak témái voltak: Vallási ünnepek az ókori Görögországban és Rómában. Az ünnepek eredete. A vallás keletkezése. A biblia valódisága. Babona, jóslás, varázslat. Az egyház szerepe a történelem folyamán. Az előadások után az anyaggal kapcsolatban vagy kérdést tettek fel a tanulók, vagy vita következett.
Október 1-én jelent meg az iskolai KISZ szervezet és az intézet igazgatóságának közös felhívása a Szocialista osztály címért folyó versenybe való bekapcsolódásra. A verseny pontjai a következők voltak:
1. Az osztály tanulmányi átlaga a félévi osztályozó értekezlet alkalmával nem süllyed az előző tanév átlaga alá. A tanév végére az osztály átlaga a a félévihez viszonyítva 0,10-es emelkedést mutat a jelenlegi II., III. és IV. osztályoknál. Az I. osztályok félév után kapcsolódnak be ennek a verseny-
15
feltételnek a teljesítésébe úgy, hogy a félévi átlagot a tanév végére minimálisan 0,2-del emelik. A tanév elején összevont osztályoknál a jelenlegi állapotnak megfelelő új átlagot kell megállapítani.
2. Az osztály magatartása olyan, hogy másodfokúnál súlyosabb fegyelmi büntetést senki sem kap.
3. Az osztály magatartása ünnepélyeken, felvonulásokon példamutató, az órák közötti szünetekben és a sorakozásnál nincs ellene kifogás.
4. Az osztály politikai öntudatát az bizonyítja, hogy a tanulónak legalább 40 %-a a tanév végéig KISZ tag lesz.
5. Az egy tanulóra eső hiányzási átlag kevesebb lesz az illető osztály heti kötelező óraszámánál. Igazolatlan hiányzás nem lesz.
6. Az osztály tanulói a tanév folyamán fejenként legalább 20 óra társadalmi munkát végeznek.
7. Az osztály bekapcsolódik a dekorációs versenybe. Ünnepi dekorációt kell készíteni november 7-re, március 15-re, április 4-re és május l-re. Az ünnepi dekorációnak legalább két nappal az ünnep előtt készen kell lennie.
8. Az osztály bekapcsolódik a takarékossági mozgalomba. Félévig el kell érni az egy tanulóra eső 40 forintos, tanév végéig a 70 forintos átlagot.
9. Hulladékgyűjtésből az egy tanulóra eső átlag félévig 8 Ft, év végéig pedig 15 Ft lesz.
A verseny a tanév végéig, illetve a IV. osztályoknál a ballagásig tart. A követelmények elbírálására bizottság alakult. A dekorációs verseny bíráló bizottságának tagjai Matus István és Pogány Andorné tanárok, Ker-. tész Judit IV/C., Rejtő György IV/D., Nagyváradi Ildikó IIIF., Somlai Kondrád II/G. és Hoppál Katalin II/F. osztályos tanulók voltak.
A verseny pontjainak teljesítését az év végi osztályzó értekezlet után bizottság bírália el. Tagjai Debreczeni Attiláné igazgatóhelyettes, Németh János és Pálfi Magdolna tanárok, Németh Mária III/F. és Grutt.ó István IV/D. oszt. tanulók voltak.
A „Szocialista osztály" címet elnyert osztály vándorzászlót és 200 Ft pénzjutalmat kap.
A verseny feltételeit ebben a tanévben csak a III/C. osztály teljesítette. A vándorzászlót az évzáró ünnepélyen megkapták, a pénzjutalmat szeptember 1-én kapiák meg.
Valamennyi osztály vállalta az önkiszolgálás megszervezését: a folyosói és udvari felügyeletet.
A KISZ kongresszusa előtt kellett lebonyolítani a vezetőségválasztást. Szép1 ember második felében az öt alapszervezet választotta meg a vezetőségét. Alapszervezeti titkárok lettek: Skoda Mária, Gráf Éva IV/E., Illés György TV/A., Gruttó István IV/D. és Balogh Ilona IV C. osztályos tanulók. Szeptember 29-én volt az iskolai KISZ szervezet vezetőségének megválasztása. Az iskolai KISZ szervezet titkára Landi Anna IV/E. osztályos tanuló lett. A választás ünnepélves keretek között, az intézet igazgatója, Tóth László elvtárs a KISZ Megyei Bizottságának kiküldötte és az iskolai KISZ segítő tanárok jelenlétében folyt le. A KISZ Városi Bizottságinak küldöttértekezletére intézetünk szervezetéből 4 tanuló ment küldöttnek, a Megyei KISZ Bizottság küldöttértekezletén Debreczeni Attiláné igazgatóhelyettes és Landi Anna iskolai KISZ titkár vettok részt.
A KISZ szervezet egyik legfőbb feladatának tekintette a tanulmányi eredmé^v emelését. Ennek érdeVéb^n létrejött a szervezett korrepetálás. Osztályonként tanulópárok alakultak, egy tanuló vezetésével meg-
16
szerveződött osztályonként a szakkorrepetálás, és a pedagógus KISZ szervezet is szervezett tanári korrepetálást. A tanév első felében a korrepetálás eredményeként a KISZ tagoknak 0,9 %-a volt elégtelen tanulmányi eredményű és ez a százalék a tanév végére 0,4 %-ra; csökkent.
Az erkölcsi—politikai nevelést segítette elő a KISZ Akadémia előadássorozata. Novembertől kezdve minden hónapban volt egy előadás amelyet az osztályfőnökök tartottak. A KISZ Akadémia előadásain 880 tanuló vett részt. Csak azok nem látogatták az előadásokat, akik a bejárási nehézségek miatt nem tudtak a kezdés idejére beérkezni.
Az elmúlt évekhez hasonlóan ebben a tanévben is megszerveztük a Kilián és az Ifjú Kommunista próbákat. A Kilián próbára jelenkeztek azok a tanulók, akik sikeres próbázás után felvételüket szerették volna kérni a szervezetbe. 10 csoportban kb. 180 tanuló járt az előkészítő foglalkozásokra, az ünnepélyes próbázásra február 20-án került sor.
Hat próbacsoportban kb. 160 tanuló vett részt Ifjú Kommunista próbán. A próbázást ünnepélyes keretek között február 8-án bonyolítottuk le, jelen volt a próbázáson az intézet igazgatója és a segítő tanárok. A sikeres próbázás után szellemi totó következett, amelynek győztesei könyvjutalomban részesültek.
A KISZ kongresszus referátumát, a hozzászólásokat és a határozatot minden KISZ csoport és alapszervezet részletesen megvitatta. A kongresszus határozata alapján készült el az iskolai KISZ szervezet második félévi munkaterve. A munkaterv középpontjában az Ifjúság a szocializmusért mozgalom megszervezése és feladatainak teljesítése áll. A mozgalomba 718 tanuló kapcsolódott be, feladatait teljesítették a tanulók. A jelvények ünnepélyes kiosztására tanévzáró ünnepélyen került sor. A mozgalom 4 főfeladatát a tanulók fél év alatt tudták teljesíteni. Ennek oka az volt, hogy a tanév folyamán annyi társadalmi munkát végeztek a mezőgazdaságban, hogy mégegyszerese volt az előírtnak — 39000 munkaórát dolgoztak — a tanulási feladatot a KISZ Akadémia illetve Ateista kör keretén belül tejesítették. A Kilián mozgalomban teljesítették a sportfeladatokat és az iskola kultúrcsoportjaiban a kultúrfeladatokat. Az énekkar, zenekar, szavaló, színjátszó és tánccsoport körülbelül 300 tanulót foglalkoztatott rendszeresen. Az önképzőkör, a faliújságokat és KISZ naplót szerkesztő bizottság és a dekorációs csoportok adtak lehetőséget a kultúrális feladatok teljesítésére.
Az intézet KISZ szervezetének ebben az évben kiszélesedtek a kapcsolatai az üzemi KISZ szervezetekkel. A tanév folyamán több alkalommal közös programot állított össze — klubdélutánt, szellemi vetélkedést, psortversenyt — az intézet KISZ szervezete a Finommechanikai Vállalattal, a Sörgyárral, a Gépgyárral és a Vegyesipari Javító Vállalattal. A következő tanévben a mezőgazdasági szövetkezetekkel is baráti kapcsolatot szeretnénk kiépíteni.
Április 27-én került sor a Ságvári Endre kultúrális fesztivál lebonyolítására. Intézetünk három szavalattal, két hangszer szólóval, a zenekar számaival, a tánccsoporttal és a szín játszócsoporttal készült a versenyre. Hangszerszólistáink, a zenekar, a szavalók és a szín játszócsoport továbbjutottak a városi döntőbe is.
A József Attila olvasómozgalomba 310 tanuló kapcsolódott be. A jelvények kiosztására a tanév végén került sor.
A KISZ szervezet védnökséget vállalt a pedagógusképzés felett. Inté-
17
zetünk IV. osztályos tanulói közül 16 kapott megbízólevelet. Ezek a pedagógusjelöltek vállalták, hogy tanári ill. tanítói oklevelük megszerzése után hazajönnek megyénkbe, és részt vesznek a fiatalok szocialista nevelésében.
Áprilisban kezdődött meg a nyári önkéntes építőtáborokba való jelen-kezés. 1960 nyarán 160 fiútanuló földmunka végzésére jelentkezett Pölös-kére az állami gazdaságba, 29 leánytanuló pedig a balatonbogiári állami gazdaságban dolgozott. 1961 nyarán 120 fiútanuló a Hanságba megy Bálint Ferenc tanár kíséretével lecsapolási munka végzésére, 90 leánytanuló pedig Bálint Ferencné tanár vezetésével a balatonbogiári állami gazdaságban fog gyümölcsöt szedni. Az építőtáboron kívül a KISZ turista szakosztály is táborozni fog a Balaton mellett Dávidovics Sándor tanár vezetésével.
Az iskola KISZ szervezetének életéről a tanév folyamán napló készült, amely szövegben és képekben örökítette meg a szervezet évi munkáját. A napló vezetője Gráf Éva IV/E. oszt. tanuló volt.
A KiSZ szervezet ünnepi dekorációval és ünnepélyes taggyűlésekkel emlékezett meg a munkásmozgalom történetének nagy évfordulóiról: november 7-ről, március 15-ről és 21-ről, április 4-ről és május X-ről A május 1-i taggyűlés után kapta meg az intézet KISZ szervezete munkája eredményeképpen a KISZ Központi Bizottságának jutalomzászlóját.
A KISZ szervezet IV. osztályos vezetőségi tagjai 1961 áprilisban lemondtak funkciójukról., Helyüket az alsóbb évfolyamok KISZ tagjai foglalták el. Az intézet KISZ szervezetének titkára Párta Ilona III/E. oszt. tanuló lett, alapszervezeti titkárok pedig: Miklósy Gyula III/C., Csigó József III/D., Somlai Konrád II/G., Szabó Erzsébet II C. és Kuti Jenő II A. oszt. tanulók lettek.
Május 27-én az általános iskolák VIII. osztályos tanulói közül azok, akik intézetünkben fogják tanulmányaikat folytatni, felvételt nyertek az intézet KISZ szervezetébe. A felvett új tagokkal a taglétszám meghaladta a 40Ó-főt. A következő tanév első feladata a további decentralizáció, aminek eredménye öt újabb alapszervezet létrehozása lesz. Ezzel intézetünk KISZ szervezete a megye legnagyobb középiskolai KISZ szervezetévé válik.
18
5. Kulturális élet
A gimnázium tanári testülete arra törekedett, hogy a gondjainkra bízott tanulóifjúságnak a materialista szellemű nevelésen és a tantervileg előírt tananyag megtanításán kívül alkalmat adjon önálló kulturális munka végzésére, egyes művészeti ágak elsajátítására és művelésére, hogy ezzel maguknak is, szereplésükkel pedig tanulótársaiknak és szüleiknek is gyönyörűséget szerezzenek. Éppen ezért már az alakuló "értekezleten az iskolai mellékteendők szétosztása során megalakult az intézet kultúr-brigádja. Ennek tagjai Debreczeni Attiláné nevelési igazgatóhelyettes, Harkány László, Iváncsics Jánosné, Nagy Emil és Szalay Istvánné tanáiok lettek. A kultúrbigád feladata az volt. hogy az iskola önként jelenkező tanulóiból különböző kultúrcsoportokat alakítson, és — természetesen a tantestület többi tagjainak segítségét is igénybe véve — öntevékenyen megtervezze, előkészítse, és rendezze a soron következő ünnepélyeket, s a város hozzánk forduló társadalmi szerveit is ellássa megfelelő műsorszámokkal.
Mindjárt a tanév elején megalakult az ifjúsági vegyeskar Gazdag István énektanár vezetésével, 32 fiú és 48 leány résztvevővel, az intézet vonós zenekara Szalay Sándor zeneiskolai tanár vezetésével, 7 fiú és 12 leány résztvevővel, az iskola népi tánccsoportja Horváth Jenő táncoktató vezetésével, 12 taggal, összeszedtük a szívesen és jól szavaló tanulókat, és megalakítottuk a színjátszó csoportot. Az énekkar, zenekar és a tánccsoport rendszeres hetenkénti foglalkozásokon készült szerepléseire. A szavalók kiválogatása céljából szavalóversenyt rendeztünk, mégpedig október 7-én az I—II. osztályos, október 10-én pedig a III—IV. osztályos tanulók részvételével. Az előbbin 48 az utóbbin 36 tanuló vett részt. A bíráló bizottság a következő helyezési sorrendet állapította meg. Az alsó osztályos csoportban első helyezett Hoppál Katalin II/F.. második Gyur-rsák Mária II/E., harmadik Hamvas Éva I/G., negyedik Husz Marianna I/E. oszt. tanuló lett. A felső osztályos csoportban első Szabó Emőke III/B., második Miklósy Gyula III/C., harmadik pedig Szalay Júlia III/B. oszt. tanuló lett.
A kultúrcsoportok adták az évkönyvünk más helyén felsorolt ünnepélyeink műsorszámait. Ezenkívül azonban több ízben előfordult, hogy a város társadalmi szerveinek a megbízásából ill. felkérésére adtunk műsorszámokat vagy teljes kultúrműsort.
November 12-én a Honvéd Kiegészítő Parancsnokság kérésére a Városi Művelődési Házban adtunk a bevonuló újoncok fogadásával kapcsolatban műsort. Ez az alábbi számokból állott: 1. Az intézet vonós zenekara Temessy Ifjúsági indulóját és Eisler—Hidas Vörös Csepel c. művét adta elő. 2. Ady Endre A Hadak Útja c. versét Miklósy Gyula III/C. oszt. tanuló szavalta. 3. Rimszkij—Korzakov Hindu dal c. szerzeményét hegedűn Som lai Konrád II. G. oszt. tanuló adta elő Tardos Zoltán II. G. oszt. tanuló zongorakíséretevei. 4. Várnai Zseni Utazás c. versét Skoda Mária IV/E. oszt. tanuló mondta el. 5. Dunajevszkij Szabad szél c. dalát Császár Géza IV/A. oszt. tanuló énekelte, zongorán kísérte Ivánkovits Ferencné zeneiskolai tanár. 6. A párnatánc c. népitáncot bemutatta a tánccsoport.
19
Február 12-én a Munkásőrség fennállásának negyedik évfordulója alkalmából adott ünnepi műsort intézetünk a Városi Művelődési Ház színháztermében. Ennek műsora a következő volt: 1. Szilágyi György Köszöntő c. versét Hoppál Katalin II/F. oszt. tanuló mondta el. 2. Ünnepi beszédet Vukits László elvtárs, az MSZMP Városi Végrehajtó Bizottságának titkára mondott. 3. Az ünnepély résztvevőit köszöntötte, és a további műsorszámokat rövid ismertető szöveggel bekonferálta Balázs Judit IV.E. oszt. tanuló. 4. A gimnázium énekkarának műsorszámai: Patasits: Jókedvű dal. Bánhalmi: Dal a jövőről, Hajdú: Én, néked szép hazám (kánon). 5. Musz-szergszkij Gopak e. szerzeményét zongorán Tardos Zoltán II/G. oszt. tanuló adta elő. 6. Dalmatovszkij Munkásőrség c. versét Husz Marianna I/E. cszt. tanuló szavalta. 7. Az iskola vonós zenekarának számai: Behár Előljárunk a harcban és Kommunista ifjúsági induló c. művei és Kókai Kis verbunkos c. műve. 8. Bordal. Részlet Erkel—Katona Bánk bán c. operájából. Énekelte Császár Géza IV/A. oszt. tanuló Laski Mária zeneiskolai tanár kíséretével. Betanította Ivánkovics Ferencné zeneiskolai tanár. 9. Rubinstein Szférák zenéje c. vonós négyesét Hegedűs Csaba, Ivánkovits Ferenc, Somlai Konrád és Vass Gyula tanulók adták elő. 10. Szilágyi György Munkásőrdal c. versét Miklósy Gyula III. C. oszt. tanuló szavalta 11. Raff Cavatina c. művét hegedűn előadta Hegedűs Csaba I/G. osz* t»nuló, zongorán kísérte Laski Mária zeneiskolai tanár. 12. A tánccsopoi sárpilisi leánytáncot mutatott be.
A városi és járási Honvéd Kiegészítő Parancsnokság kérésére április 29-én a katonai szolgálatból végleg kilépő veteránokat búcsúztató ünnepélyen adtunk szórakoztató műsort. Ugyanaznap délután a 16 évesek személyi igazolványának kiosztását szintén a gimnázium kultúresoportjainak műsorszámai tették színesebbé.
A Ságvári kultúrális seregszemle hatodik városi bemutatóján a gimnázium az alábbi műsorszámokkal vett részt: 1. Szabó Lőrinc Májusi orgonaszag c. versét Nyári Éva II/F. oszt. tanuló szavalta el. 2. Mészöly Tibor Dunántúli rapszódia c egyfelvonásos drámáját a színjátszó csoport tagai adták elő Harkány László tanár rendezésében. 3. Szabó Lőrinc Lóci óriás lesz c. versét Hamvas Éva I/G. oszt. tanuló mondta el.
Május 20-án tartottuk ezévi iskolanapunkat, melynek keretében délelőtt 11 órai kezdettel és délután 5 óra 30 perces kezdettel kétórás tartalmas kultúrműsorral kedveskedtünk a Városi Művelődési Ház hatalmas színháztermét zsúfolásig megtöltő tanulóinknak, illetve a délutáni mérsékelt számú közönségnek. Délután 3 órától 5 óráig pedig sportversenyek és bemutatók voltak a gimnázium udvarán lévő kézilabda és kosárlabdapályán.
A műsor a következő volt:
1. A vendégeket köszöntötte és a műsort bevezette Husz Marianna I/E. oszt. tanuló.
2. Raff Kavatina című szerzeményét hegedűn Hegedűs Csaba I/G. oszt. tanuló adta elő.
3.A Kőműves Kelemen című népballadát Gyurcsák Mária II/E. oszt. tanuló mondta el.
4. Kókai Kisverbunkos és Sugár Bölcsődal című zeneszámokat a gimnázium zenekara adta elő Szalay Sándor zeneiskolai tanár vezénylésével.
5. Schubert Szerelmi dal és Elindultam szép hazámból c. dalokat énekelte Csapási Mária IV/B. oszt. tanuló, zongorán kísérte Laski Mária zeneiskolai tanár. Betanította Ivánkovits Ferencné zeneiskolai tanár.
20
6. Czuczor Gergely A falusi kis leány Pesten c. versét Szabó Emőke III/B. oszt. tanuló mondta el.
7. Sárpilisi leánytáncot mutatott be a leány tánccsoport Dárdai Erzsébet IV/E. oszt. tanuló zongorakísértével.
8. Liszt Petőfi és Bartók Tréfa c. szerzeményeit zongorán Tardos Zoltán II/G. oszt. tanuló adta elő.
9. Erkel Bánk bán c. operájából a Bordalt Császár Géza TV/A. oszt. tanuló énekelte Laski Mária tanár zongorakíséretével.
10. Üveges táncot mutatott be a leánykollégium tánccsoportja, Zongorán Ambrus Angéla I/E. oszt. tanuló kísérte.
11. Swendsen Románc és Dvorák Szonatina c. zeneműveket hegedűn Ivánkovits Ferenc II/A. oszt. tanuló adta elő.
12. A Zrínyi Miklós fiúkollégium énekkara Novikov Szállj, te büszke ének, Widmann Májusban, Székely Endre Volgai hajóvontatók dala és a Bunkócska c. dalokat adta elő Ágh Attila III/A. oszt. tanuló vezénylésével.
13. Mészöly Tibor Dunántúli rapszódia c. egyfelvonásos drámáját a gimnázium színjátszócsoportja adta elő Harkány László tanár rendezésében.
A darab szereplői a következők voltak:
Dr. Hegyi Bálint, orvos ............... Ágh Attila III/A. o. t.
Éva, a felesége ........................... Szabó Emőke III/B. o. t.
Kerekes Géza, szovjet tiszt ........... Szabó Ferenc II/A. o. t.
Vera, szovjet távírász leány ......... Tóth Ágnes III/E. o. t.
Schultze SS őrnagy, városparancsnok Magyar Miklós III/A. o. t.
Gerencsér bácsi ........................... Csányi Jenő II/B. o. t.
Kórházi nővér ............................. Kishalmi Márta I/E. o. t.
Róka József II/A. o. t. bb katonak .................................Szabó József n/A Q t
Az intézet kultúrgárdája mint az előző években, úgy az idén is ké-szü t*a keszthelyi Helikoni versenyekre. Eleinte úgy terveztük, hogy nagy létszámú csoporttal, teljes ének és zenekarral, valamint a megengedett legnagyobb létszámú szóló versenyzővel indulunk, a nagy költség miatt azonban le kellett szállítanunk az igényeket, és csak a húsz tagú zenekarral, két szóló hangszeressel, egy szóló énekessel és két szavalóval indultunk összesen hat műsorszámmal. Tanulóink a várakozásnak megfelelően kiválóan szerepeltek, és a bíráló bizottság hat számunk közül ötöt talált helyezésre érdemesnek. Aranyfokozattal jutalmazta a zenekar számait, melyeket Szalay Sándor betanításában és vezénylésével adott elő. Ugyancsak arany fokozattal jutalmazta mindkét szóló hangszeresünket: Ivánkovits Ferencet hegedűszólójáért és Tardos Zoltánt zongoraszámáért. Aranyfokozatot kapott Csapási Mária is énekszólójáért, míg bronzfokozattal jutalmazták Szabó Emőke szavalatát. Zenekarunk még abban a kitüntetésben is részesült, hogy a bíráló bizottság kijelölése alapján kísérte az egyesített énekkarok ünnepi díszhangversenyét. Büszkék vagyunk tanulóinkra, és reméljük, hogy jövőre még komolyabb előkészülés után az idéinél is sikeresebben szerepelnek tehetséges és szorgalmas tanulóink.
A gimnázium énekkara részt vett a június 11-én Nagykanizsán rendezett megyei dalostalálkozón, és Gazdag István énektanár vezénylésével előadott számaiért oklevelet kapott.
Az intézetünkben folyó élénk kultúrmunkáról tanúskodik az Ady Endre önképzőkörben folyó munka is, amelyről az önképzőkör vezető tanára, dr. Ördög Ferenc Évkönyvünk más helyén számol be.
21
6. Gyakorlati foglalkozás
A gyakorlati oktatás korszerű, az általános műveltség szerves részét alkotó műszaki ismereteket közvetít. A gyakorlati képzés minden tantárgyra támaszkodik, leginkább azonban a természettudományos tárgyakra.
Intézetünkben a gyakorlati foglalkozás a sokirányúság mellett szak-nai ismeretek nyújtására törekszik. A képzés célja az iskola és élet összekapcsolása, az elmélet és gyakorlat szintézise. Tanulóink a foglalkozások során megismerik a termelőmunkát, a mezőgazdasági és ipari nagyüzemek, valammt a szövetkezetek életét és szorgalmas dolgozóit.
A gyakorlati foglalkozás feladata, — a többi tantárggyal együtt — hogy munkára alkalmas, a közösségért áldozatot hozó, felelősségteljes közösségi embert neveljen.
A jól szervezett gyakorlati foglalkozás megszeretteti a fizikai munkát.
Minél inkább belemélyednek tanulóink a termelő munkába, annál inkább igyekeznek tudásuk gyarapítására, szakmai és műveltségi ismereteik tökéletesítésere.
A jól irányított gyakorlati foglalkozás erkölcsileg, értelmileg és testileg képessé teszi tanulóinkat arra, hogy tanulmányaik befejezése, esetleg rövid szakmai képzés után művelt, képzett szakmunkásként állják meg helyüket a termelésben. *
Tanulóink gyakorlati foglakoztatása nem ebben a tanévben kezdődött. Évekkel ezelőtt szakköri feladat volt megkedveltetni diákjainkkal a két-kézi munkát. Az önként jelenkezettek a foglalkozások szorgalmas látogatói voltak. Év végén ügyes vizsgamunkát készítettek. Vizsgadarabjaikat táblára szerelve intézetünk folyosóján helyeztük el.
1959-ben intézetünk egyik helyiségét műhellyé alakítottuk át. Ebben a műhelyben indult meg tanulóink órarend szerinti foglalkoztatása. Bár a műhely felszerelése szerény volt, a tanulók érdeklődése, lelkes igyekezete pótolta a hiányosságokat. A műhelyünkben szervezett munkába csak néhány osztály kapcsolódhatott be.
Az iskolareform keretében valósult meg az 1959/60-as tanévben az 5+1-es oktatási rendszer. Abban a tanévben egy reál leány osztály járt mezőgazdasági gyakorlatra a nagykanizsai Vörös Csillag tsz-be. Az 1960/61-es tanítási évben az 5+1-es rendszer általánosabbá válásának lehettünk szemtanúi. Iskolánkban a gyakorlati foglalkozás az 1960/61-es tanévben a következőkép alakult. Hét osztáÍvunk 5+1-es rendszerben tanult: I. A., I. B„ I. E., I. F., II. A., II. B. és 11. C. Két osztály, a III. A. és IV. A. részére pedig heti 2 órás foglalkozást rendeztünk az intézet műhelyében, illetve a fizikum helyiségében.
Részletezzük egy kissé, mivel foglalkoznak ezek az osztályok!
Az I. A. reáltagozatú fiúosztály két csoportra bontva végezte foglalkozásait. Az egyik csoport (19 tanuló) Biskopics Márton osztályfőnök kísé-
22
retében a Finommechanikai Vállalatnál tanulta a választott szakma alapismereteit. Foglalkozásuk megoszlása a következő volt: az autójavító részlegben 5 tanuló,
a motor javítóban 3 „
a motortekercselőben 6 „
a géplakatos részlegben pedig 5 tanuló tanult és dolgozott. A tanulók meghatározott elméleti program szerint ismerkedtek meg szakmájukkal. Gyakorlati foglalkozásuk egybeesett az üzem munkájával.
Az osztály másik csoportja (20 tanuló) az intézet tanműhelyében végezte gyakorlatait Németh András oki. technikus, szakoktató irányításával. Ez a csoport is 2 órás elméleti foglalkoztatás után látott hozzá a gyakorlati munkához. A nyújtással, hajlítással, fúrással, menetvágással, derékszögek reszelésével, csavarhúzók készítésével ismerkedtek meg. A tanév során az iskola műhelye, tantermei, szertárái részére is sok hasznos tárgyat készítettek, így 30 db. ruhaakasztót, a kémiai szertár részére 19 db. háromlábú állványt, a műhely részére 20 db. szerszámtartót, valamint a kovácsműhelyhez füstelszívót készítettek és sok javítási munkát végeztek. Foglalkozási napjuk: kedd volt.
Az I. B. reáltagozatú fiúosztály is két csoportban, két helyen végzte gyakorlatait. Az egyik, húsz főből álló csoport Alexander József tanár kíséretében a Dunántúli Kőolajipari Gépgyárba járt. Az osztály másik része, 18 tanuló pedig Bálint Ferenc osztályfőnök kíséretében a MÁV Fűtőházban tanulta a lakatosság alapjait. A két órás elméletet négy órás gyakorlati munka követte. A munka a Művelődésügyi Minisztériumtól kiadott tanmenet szerint haladt. Kezdetben reszelni, fűrészelni, később vágóval bánni, lemezt nyírni, nyújtani, hajlítani, majd fúrni, csavarmenetet vágni tanultak. A tanulók mestereik irányításával szép vizsgadarabokat, lombfűrészt, kalapácsot készítettek.
Foglalkozási napjuk: csütörtökéit.
Az I. E. és I. F. humán tagozatú leány osztályok az előbbi kettőtől eltérően a nagyüzemi mezőgazdálkodással ismerkedtek meg. A tanév elejétől a Mezőgazdasági Technikum palini tangazdaságában dolgoztak- Az elméleti oktatást Csepregi Sándor mezőgazdasági mérnök, a Mezőgazdasági Technikum tanára végezte. Az I. E. osztályt szombatonként Kocsi Tiborné, az I. F. osztályt pedig minden hét péntekjén Bálint Ferencné osztályfőnök kísérte a foglalkozásokra.
A II. A. reáltagozatú fiúosztály egyik fele, 15 tanuló Dávidovics Sándor osztályfőnök kíséretében a Dunántúli Kőolajipari Gépgyár tanműhelyében végezte gyakorlatait. Vasesztergályozást tanultak. Alapos elméleti bevezetés után, melyet Szommer József, a tanműhely vezetője szokott tartani, négy órán keresztül gyakorolták az elméleti órán hallottakat. A mindennapi életben hasznosítható tárgyakat készítettek. Megismerkedtek különféle forgácsoló gépekkel, melyeknek kitűnő ismerőivé váltak.
Az osztály 15 főből álló másik csoportja Balla Mária tanárnő kíséretében a MÁV Fűtőházba járt. Lakatos szakmát tanultak Láng Ferenc műszaki tiszt és Szabó Károly szakoktató vezetésével. Egyszerű műveleteket, a szakma legfontosabb fogásait tanulták el. Foglalkozási napjuk: kedd volt.
A reáltagozatú vegyes II. B. osztály a Vegyesipari és Javító Vállalat műhelyeiben végezte gyakorlatát Németh János osztályfőnök kíséretében, két csoportban. Az egyik csoport bútorasztalos, a másik kárpitos szakmát tanult. Foglalkozásonként 2 óra elméletet hallgattak. Előadójuk Gál Jó-
23
zsef művezető volt. Ezután 4 óra gyakorlati munka következett. A tanulók ekkor szakmunkások mellett dolgoztak. Szívesen vettek részt ezeken a foglalkozásokon. Az üzem dolgozói is mindent elkövettek, hogy a tanulóknak az üzemben eltöltött ideje hasznos és kellemes legyen.
Foglalkozási napjuk: szombat volt.
A reáltagozatú II. C. leányosztály 27 tanulója ebben a tanévben is a Vörös Csillag tsz-be ;'árt mezőgazdasági gyakorlatra. A tanulók minden h1-kalommal 2 óra elméleti és 4 óra gyakorlati foglalkozásban részesültek. A idén már szakosított oktatás folyt: a baromfitenyésztéssel ismerkedtek. A foglalkozásokat Szabó László agromérnök-tanár a Vörös Csillag tsz. főagro-nómusa vezette. Kísérő tanár dr. Ördög Ferencné, az osztály főnöke volt.
Foglalkozási napjuk: hétfő volt.
A reáltagozatú III. A. fiúosztály teljes létszámban intézetünk tanműhelyében végezte gyakorlatát Németh Ernő technikus, szakoktató vezetésével hétfőn a délelőtti tanításhoz csatlakozva. Az előírt elméleti és gyakorlati anyag elsajátítása mellett az iskola részére készítettek közhasznú tárgyakat. A műhely részére 14 db. fémfűrészkeretet, hegyeskörzőket, a tantermekhez pedig kulcsokat csináltak.
A reáltagozatú IV. A. fiúosztály a gyakorlati foglalkozás keretében elektrotechnikai foglalkozáson vett részt. Az elektrotechnika elméleti, fogalmaival, másrészt gyakorlati fogásokkal, szerelési feladatokkal és gyengeáramú alapmérőeszközökkel ismerkedtek meg. A foglalkozásokon a tanú" lók aktívan vettek részt. Sikeres vizsgamunkát készítettek (fotocellás erősítőt, akusztikus visszacsatolt készüléket, hangfrekvenciás oszcillátort). A foglalkozások vezetője Gulyás Mihály tanár volt.
Foglalkozási napjuk: csütörtök volt.
Az 1961/62-es tanítási évben az iskolareform előírása alapján a meglévő 5+1-es osztályaink mellé felsorakoznak az új első osztályok. Ezeket az osztályokat is a városi adottságoknak megfelelően a mezőgazdaságba és különféle ipari üzemekbe osztjuk szét. Újdonságot jelent, hogy az egyik osztály a kórházban részesül egészségügyi képzésben.
A gyakorlati foglalkozásokon kiváló eredményt elért tanulók névsora:
Az I.-A-ból Berta István, Gerencsér Attila, Hajdú László, Lukács László, Meiszter Imre, Miksó Béla, Molnár Ferenc, Péterfi László és Sze-ver József;
az I.-B-ből Antal Péter és Makkai Károly;
az I.-E-ből Ambrus Angéla, Étsy Eleonóra, Hágner Katalin és Vörös Mária;
az I.-F-ből Joó Márta, Magura Gizella, Stiller Ágnes és Tóth Izabella;
a II.-A-ból Simon Lajos, Tóth Bence és Tóth László;
a II.-B-ből Kovács Antal és Tulezi Ilona;
a Il.-C-ből.pedig Kuzma Erzsébet, Németh Anna, Rajkó Margit, Simon Margit, Szoliva Ibolya és Varga Klára.
24

7. Sportélet
Iskolánk sportéletének irányítói ebben a tanévben azt tűzték ki főcélul, hogy az iskola tanulóit minél nagyobb számban bevonják a rendszeres sportolásba. A tömegek mozgatása mellett azonban a minőségi munkára is súlyt helyeztünk. Az edzések folyamatosságát három testnevelési tanár; dr. Fekete Ivánné és Szántó Zoltán intézeti törzstagok, továbbá Grédics Gyula kollégiumi főhivatású nevelő, óraadó tanár biztosítja. A nagy tanulólétszámhoz képest a sportra egyébként alkalmas udvarunk kicsiny, tornatermünk sem elég tágas, így komoly eredmények elérése mind a tanulóktól, mind a testnevelőktől nagy feladatot kívánt meg.
Atlétáink a kora tavaszi városi mezei futóversenyen való részvétellel indították meg versenysorozatukat. Ezen Czigány Gabriella és Szabó Margit III. B. oszt. tanulók értek el eredményt. A legnagyobb tömeg az osztályok közötti négy napos áprilisi városi középiskolai bajnokságon indult. Ezen a versenyen iskolánkból 18 osztály 234 tanulója vett részt. A verj senyszámok között 100 méteres futás, távol- és magasugrás, valamint súlylökés szerepelt. Minden első helyezést a mi leányaink hoztak haza. Bajnok lett az I. E., II. F., III. F. és a IV. E. osztály.
A megyei atlétikai bajnokságon 47 tanulónk vett részt. Bajnokságot nyert a 4-szer 100 méteres váltócsapat, melynek tagjai: Lélek Sándor IV. B., Kiss Ernő I. B., Szűcs István III. A. és Tóth József III. A. oszt. tanulók voltak. Egyéni számokban is hoztunk haza aranyérmeket, mégpedig Lélek Sándor IV. D. oszt. tanuló 100 méteren elért 11,9 mp-es, Béres Sándor magasugrásban elért 175 cm-es, távolugrásban elért 6,01 m-es, hármasugrásban elért 12,01 m-es, gerelyhajításban elért 43,09 m-es eredményével. Első helyezett lett a fiú távolugró és gerely csapat. A leányok az összetett csapatversenyen elért harmadik helyezéssel tértek haza.
Kézilabda szakosztályunk megnyerte a városi bajnokságot. A leányok-Horváth Edit II. E., Solty Klára I. C., Ruszka Erzsébet III. F., Fischer Mária I. F., Jerausek Júlia III. B., Bekő Mária III. E., Szalay Ibolya III. F. és Zelles Ilona II. B. oszt. tanulók Zalaegerszegen második helyezést értek el. A fiúk csapata harmadik lett.
Kosárlabdázóink részt vettek a szövetségi bajnokságban. A középiskolai bajnokságon mind a leány-, mind a fiúcsapat második helyezést ért el. Legeredményeseb kosarasaink Benkő Mária III. E., Jerausek Júlia III. B., Szélles Ilona II. D., Tátrai Anna III. F., Szalay Ibolya III. F., Szabó Kornélia II. D., Hágner Katalin I. F., Gyergyói Anna Mária I. F., Gruttó István IV. D., Simon József IV. D., Balaskó Tibor IV. D., Egyed Gyula III. A., Daka Miklós III. D., Nagy Péter III. D., Lékai András III. D., Béres Sándor II. G. és Kassai István II. G. oszt. tanulók.
Egész éven át barátságos mérkőzéseket rendeztünk a helybeli közép-Iskolánkból 4 tanuló: Simon József IV. D., Béres Sándor II. G., Kassai István II. G. és Bekő Mária III. E. oszt. tanulók a megyei Ifjúsági válogatottal részt vettek egy ausztriai (Eisenstadt) túrán, majd a viszavágón a zalaegerszegi mérkőzésen.
25
Leány tornacsapatunk részt vett a zalaegerszegi megyei bajnokságon, ahol Kárpáti Andrea III. B., Solty Klára I. C. és Szokol Teréz III. E. oszt. tanulók nyertek első helyezést. Csapatunk a zalaegerszegi megyei középiskolai és a pécsi területi középiskolai versenyen is szépen szerepelt. A csapat tagjai Gráf Éva IV. E., Solty Klára I. C., Sipos Lujza II. C., Lázár Ágnes I. G., Szokol Teréz III. E. és Kárpáti Andrea III. B., oszt. tanulók.
Sakk szakosztályunk Sorosi Miklós tanár vezetésével a megyei szövetségi és középiskolai bajnokságban is részt vett egy csapattal. Tagjai Sziva Antal IV. A., Fris Ferenc IV. A., Ivánkavics Ferenc II. A., Traub Sándor IV. A. és Sándor Gábor I. B. oszt. tanulók.
Asztali teniszezőink Zsohár Gizella IV. E., Horváth Rózsa II. D., Tóth Izabella I. F., Bánáti József II. A., Horváth Ferenc IV. D. és Kuhár József III. D. oszt. tanulók eredményesen szerepeltek a középiskolai versenyeken.
Iskolánk úszói a Vasút színeiben versenyeznek.
Vívóink szintén a helybeli Vasutas Sportkör vívó szakosztályában működnek. Középiskolai versenyen Keszthelyen, Pécsen és Békéscsabán indultak. Jól szerepelt Radics Anna IV. E. oszt. tanuló.
A Kilián mozgalomban 225 tanulónk vesz részt, közülük 170-en már megszerezték az MHS jelvényt.
Ebben az évben a nagyszámú házi kézi- és kosárlabda versenyeket már diákbírók vezették le. A Városi TSB által rendezett atlétikai bírói tanfolyamon négy tanulónk szerzett bírói képesítést: Jerausek Júlia III. B., Gudlin Ágnes II. G., Kárpáti Andrea III. B. és Bekő Mária III. E. oszt. tanulók.
A nyári sportvezető képző táborban 8 tanulónk nyert kiképzést.
Sportolóink a balatonbogiári nyári táborban külön brigádban dolgoznak.
14 tanulónk falujában vállalta a nyári Úttörő sportmunka segítését.
26
8. A tanulók társadalmi munkája
Évkönyvünk más helyén a politechnikai oktatással és a KISZ szervezet munkájával kapcsolatban rámutattunk arra, hogy tanulóinknak a fizikai munkához való viszonya jó, szívesen végeznek, ha arra alkalom nyílik, fizikai munkát is.
1960 nyarán 118 fiú- és 29 leánytanulónk vett részt KISZ önkéntes középiskolai építő táborokban. A fiúk a Varga Gábor táborban, a pölöskei állami gazdaság területén ástak levezető csatornát, a leányok pedig a balatonbogiári Kállai Éva táborban gyümölcsszedéssel foglalkoztak. Tanulóink jó munkájáról tanúskodik az a 3 szép jutalomzászló, melyeket a KISZ Központi Bizottság ajándékozott kimagasló eredményt felmutató brigádjainak. A csatornaásásnál az előírt norma 2 köbméter föld kidobása volt, és a mi első helyezett brigádunk, az idei IV. D. osztály tanulóiból álló brigád 4,62 köbméter, második helyezett brigádunk pedig, amely az 1960-ban érettségizett diákjainkból állott, 4,24 köbméter fejenkénti átlagot ért el.
A Művelődésügyi Minisztérium 1960/61-es tanévnyitó utasítása október hónapban 5 tanítás nélküli munkanapot rendelt el. Ezt az időt iskolánk tanulóifjúsága tanárainak vezetése mellett csaknem teljes egészében a nehéz helyzetben lévő helybeli termelőszövetkezetek megsegítése érdekében társadalmi munkára használta fel. Ezeken a napokon a helybeli tsz-ek, valamint a palini tangazdaság és a palini tsz. kukorica- és répatáblái nagykanizsai gimnázistákkal voltak tele, akik az alább felsorolt munkákat végezték el.
A Sáska-Petőfi tsz-ben 14,5 kat. holdról kiszedték a burgonyát, 4 kat. holdról a sárgarépát, 5 kat. holdról a vörös répát, 3 kat. holdról a cukorrépát.
A Vörös Csillag tsz.-ben 3 kat. holdról kiszedték a burgonyát, és 500 métermázsa kukoricát góréba raktak be.
A palini tsz.-ben kiszedtek 200 métermázsa burgonyát, és leszedtek 2 métermázsa babot.
A palani tangazdaságban 14 kat. holdról letörték a kukoricát.
A most következő nyári szünetben fiútanulóink egy 120 főből álló csoportja a Hanságban, leánytanulóinknak egy 110 főből álló csoportja pedig a balatonbogiári állami gazdaságban végez két—két hetes hasznos társadalmi munkát. Eredményeinkről a jövő évi évkönyvben számolunk be.
Ezeken a szervezett munkákon kivül még számos tanulónk dolgozott a múlt nyáron is, a tanév alatt is, és dolgozik a nyári nagyszünetben is, hogy iskolai kiadásainak egy részét levegyék szüleik válláról, vagy pedig abból a célból, hogy a jövő tanévi tanulmányi kirándulások, ill. nyári táborozások költségeit fizikai munkájukkal előteremtsék.
Ezt a célt szolgálta az iskolánkban már évek óta rendszeresen folyó takarékossági verseny is, amelybe minden osztály bekapcsolódott, és a tanév alatt összesen 89 170 Ft-ot fordítottak takarékbélyeg vásárlására Ezzel a komoly összeggel ismét elsők lettünk a helybeli középiskolák ta-
27
karékossági versenyében. Intézeti egy főre eső átlagunk 98 Ft 42 f. Legszebb eredményt ért el az I. E. osztály 221 forintos átlagával, második a III. E. osztály 174 forintos és harmadik a II. B. osztály 160 forintos átlagával. A 100 forintos egy főre eső átlagot 11 osztály haladta túl. Leggyengébb eredményt mutatott fel a IV.-B. osztály, melynek egy főre eső átlaga mindössze 30 Ft-ot tett ki.
A hulladékgyűjtésben az I. B. osztály kivételével valamennyi osztály részt vett. Ha nem is volt mindegyik osztály eredménye kiemelkedő, de legalább megmutatták, hogy ezt a közösség érdekében végzett, nemzetgazdasági szempontból is fontos munkát magukévá tették, és a maguk módja szerint kisebb—nagyobb gyűjtési eredménnyel járultak hozzá ahhoz, hogy intézetünk ne valljon szégyent a város iskoláinak versenyében. A gyűjtésben első helyen áll a II. E. osztály 4125 Ft 40 f értékű gyűjtésével 212 Ft 33 f-es egy főre eső átlagával, második helyezett a III. C. osztály 2045 Ft 90 f-es gyűjtésével, 53 Ft 84 f-es és harmadik az I. F. osztály 1050 Ft 10 f-es értékű gyűjtésével, 25 Ft egy főre eső átlagával. A vándorzászló jogos tulajdonosa tehát továbbra is a II. E. osztály.
Tanulóink maguk kezdeményezték a nagy nevelő hatású önkiszolgálás bevezetését is. A tanév alatt kezdődött meg öreg épületünk teljes felújítása. Ennek során minden helyiségünk a régi padlódeszkák vakpadlóként való felhasználásával új parkettát kapott. Tanulóink nagy lelkesedéssel vállalkoztak tantermük padlójának időnként történő karbantartásra pasztázására és fényesítésére. Sőt egyes osztályok még szőnyeget is terítettek a tantermen végig, hogy az minél rendesebb és szebb legyen.
28
9. Szakkörök
Iskolánkban ebben a tanévben a Megyei Művelődésügyi Osztály engedélye alapján a sportkörön kívül kilenc szakkör, mégpedig magyar irodalmi önképzőkör, matematikai, fizikai, biológiai, kémiai, földrajzi, rádiós, foto és könyvkötő szakkör működött. A sportkörben folyó munkát és annak eredményeit évkönyvünk más helyén ismertetjük, a többi szakkörről pedig az alábbiakban számolunk be.
Irodalmi önképzőkör. A magyar irodalmi önképzőkör Dr. Ördög Ferenc tanárelnök vezetésével szeptember hónapban 34 taggal alakult meg. A tagság az alakuló ülésen diákelnökké Szabó Csaba IV. D oszt. tanulót, titkárrá Szabó Nándor IV. D oszt. tanulót, jegyzővé pedig Mayr Endre
III. D oszt. tanulót választotta meg. Az önképzőkör céljául azt tűzte ki, hogy fejlessze az általános műveltséget, az előadó- és vitakészséget, és lehetőséget adjon a tanulók önálló irodalmi alkotásainak a bemutatására. Az üléseket kéthetenként vasárnap délelőtt szabályszerű formák között tartották.
A tanév folyamán 25 előadás és ugyanannyi szavalat hangzott el. Qt előadó — Tóth Éva IV. C, Lehota János, Székács György, Szente Attila
IV. D és Miklósy Gyula III.C oszt. tanulók — alapos felkészültségről, fejlett irodalmi és képzőművészeti érzékről tettek tanúságot. Az előadások főként a XIX. és a XX. század világirodalmából, illetőleg a mai magyar irodalomból hangzottak el.
Az önképzőkör az idén vette fel Ady Endre nevét, és 1960. november 27-én tartott ünnepi ülését névadója emlékének szentelte. Az ünnepi névadó ülésen a tagságon és tanárelnökön kívül Csernay László igazgató, Ivánkovits Ferencné zeneiskolai tanár, Harkány László, Iváncsits Jánosné, Morvay Gyula és Zsoldos Ferenc tanárok is jelen voltak. A műsor a következő volt:
1. Ady Endre Góg és Magóg c. versét Miklósy Gyula III. C oszt. tanuló szavalta.
2. A Tűzcsiholója. Horányi Barna IV. D. oszt. tanuló előadása Ady forradalmi költészetéről.
3. Reinitz—Ady: Őrizem a szemed és Nézz Drágám kincseimre c. dalokat Vörös Györgyi IV. B oszt. tanuló énekelte Ivánkovits Ferencné zeneiskolai tanár zongorakíséretével.
4. Léda és Csinszka. Székács György IV. D. oszt. tanuló előadása Ady szerelmi költészetéről.
5. Ady Endre Magyar jakobinus dala c. versét Hoppál Katalin II. F oszt tanuló szavalta.
6. Az elhangzott költeményt Szenohradszky Mária IV. C oszt. tanuló elemezte.
7. A publicista Ady. Szente Attila IV. D oszt. tanuló előadása Ady újságírói működéséről.
Az önképzőkör tagjaiból alakította meg dr. Ördög Ferenc tanárelnök az iskolai faliújság szekesztőbizottságat, amely egész tanévben át friss,
29
változatos és aktuális cikkekkel látta el az iskola tetszetős kivitelű faliújságját.
Matematikai szakkör. A matematikai szakkört a folyó tanévben az
I. és II. osztályok önként jelenkező 12 tanulójából alakította meg dr. Bu-vári Andrásné vezető tanár. A matematikai szakkör céljául az órákon tanult anyagnak nehezebb feladatokon való gyakorlását, valamint azt tűzték ki, hogy bekapcsolódnak a Középiskolai Matematikai Lapok feladatmegoldó versenyébe. A foglalkozásokon szerepeltek még az oszthatósági kérdések, a diophantosi egyenletek és az egyenlőtlenségek. A szakköri foglalkozások élénkítésére néha egy—egy tréfás logikai feladatot is megoldottak. Dicséretre méltóan szerepeltek Gáspár Zoltán I. B, Kugler Katalin, Hegedűs Csaba és Sörlei Zsuzsanna I. G, valamint Üst Vilmos
II. B oszt. tanulpk.
Fiíikai szakkör. A szakkörben Kugler Sándorné szakkörvezető tanár irányításával 20 tanuló dolgozott. A szakköri összejöveteleken a tagok feladatmegoldásokkal foglalkoztak, és időszerű fizikai kérdésekről tartottak előadásokat. Itt végezték el a pályázatokkal kapcsolatos méréseket is. Egy nyilvános ülést tartott a szakkör. Ezen Szabó Csaba IV. D oszt. tanuló az űrhajózás biológiai problémáiról és a hajtóanyagról tartott előadást Szathmóry Katalin IV E oszt. tanuló pedig hangtani feladatokat oldott meg. A tagok részt veitek a Középiskolai Matematikai Lapok által hirdetett fizikai feladatmegoldó versenyen, ill. az ugyanott hirdetett pályázatokon. Különösen Székács György IV. D oszt. tanuló munkálkodott nagy lelkesedéssel, s több alkalommal dicséretet is kapott. A szakkör tagjai részt vettek a középiskolai tanulmányi versenyen, hárman bekerültek az országos döntőbe is.
Biológiai szakkör. A szakkör vezetője Széli Rozália tanár volt, irányítása alatt 20 tanuló vett részt a munkában. A foglalkozások során az I. osztályosok. növényélettani kísérleteket végeztek, amelyek a tápanyagfelvétellel, a légzéssel és a csirázással voltak kapcsolatban. A II. osztályosok pedig a típusállatok szervezetének felépítésével és életműködésével foglalkoztak. Férgek, ízeltlábúak, puhatestűek, halak, kétéltűek, hüllők, madarak boncolásakor az elméleti tudást elmélyítették, és gyakorlativá tették. A szakköri foglalkozásokon Juhász Gábor, Szollár István, Éberling Dezső I. G, Hoppál Katalin és Tolfcai Judit II. F oszt. tanulók dicséretméltóan buzgólkodtak.
Kémiai szakkör. A szakkör 20 taggal indult meg Horváth Béla igazga-ga+óhelyettes vezetése alatt. A tanév folyamán a tagok a kémiai ismereteket szélesebb alapokra helyezték, a kísérletekben vajó jártasságot fokozták, és bizonyos politechnikai ismereteket is elsajátítottak. A haladók a minőségi vegyelemzés, az elektrokémia, a fémek s azok vegyületeinek vizsgálata területén végeztek gyakorlatokat. Ezenkívül a szertári anyag rendezésében nyújtottak segítséget. Kiemelkedő szorgalmukkal kitűntek: Tálosi Péter III. Á. Ambrus Árpád III. C, Halasi Pál III. 'C, Patsch Ferenc
III. D és Lőczy Judit III. F oszt. tanulók.
Földrajzi szakkör. Az iskola legnépesebb, 27 tagú szakkörének vezetője Dávidovics Sándor tanár volt. A foglalkozásokon főleg előadások hangzottak el. Ezeket a világföldrajz, a természetföldrajz és a meteorológia köréből tartották. Nagy érdeklődés előzte meg a negyedik foglalkozást, amelyen Tóth László II. A. oszt. tanuló beszámolt a gézaházi túravezető tanfolyamon szerzett tapasztalatokról. Botkai Gyula II. B. és Gaál Győző II. G. oszt. tanulók különösen jó munkát végeztek. A tagok megismerkéd-
30
tek a kiskanizsai meteorológiai állomáson a működésben lévő legkorszerűbb műszerekkel. Többször mentek kirándulni, hogy elméleti tudásukhoz gyakorlati készséget szerezzenek.
Rádiós szakkör. A szakkör tagjainak száma 17, vezető tanára pedig Gulyás Mihály tanár volt. Az előző évekhez képest fejlődést jelent, hogy nemcsak egyszerű vevőkészüléket építettek a szakkör tagjai, hanem megismerkedtek a rendszeres Morse—oktatás keretében az amatőr rádiósnyelv ABC-jével is. Az év során három egyenes vevő, egy szupervevő, csőbúgó és amatőr szignálgenerátor készült tanulói munkával.
Fotó szakkör. A fotó szakkör vezetője az I. félévben Zsoldos Ferenc, az ő távozása után a II. félévben Mészáros Ferenc tanár volt. Tagjainak száma 17 volt. A kezdők az alapfogalmakkal ismerkedtek meg, a haladók már önállóan dolgoztak. Maguk készítették a szükséges oldatokat, és felvételeiket is önállóan dolgozták ki. A szakkör faliújságján képekben számoltak be az iskolai muiTkáról (politechnikai oktatás, szavalási verseny) és az iskolai ünnepélyekről (évfordulók, ballagás stb.). Jó munkát végeztek Bagladi Béla, Balaskó Tibor, Zadravecz György IV. D és Barabás András I. B oszt. tanulók.
Könyvkötő szakkör. A könyvkötő szakkör vezetője Bálint Ferenc tanár, tagjainak száma 15 volt. A foglalkozások gyakorlati jellegűek voltak. A szakkör vezetője elmagyarázta a munka elvégzésének módját, és ezután közvetlenül az elkészítéshez fogtak a tanulók. A vezető tanár megkívánta az ízléses, Szép kivitelt és a pontosságot. Ez eleinte sok, később egyre kevesebb rontott munkadarabot eredményezett. A szakkör célját elérte, a tagok megkedvelték a könyvkötést, és otthon is foglalkoztak vele. Egyik—másik tanuló otthon kezdetleges eszközökkel is szép munkadarabokat készített. A szakkör tagjai már elég jól tudtak könyvet fűzni és borítani, képeket kasírozni. Távolabbi terveink közé tartozik az iskolai könyvtárak fűzött könyveinek a szakkör tagjaival való beköttetése.
31
10. A tanulók névsora, magatartása és általános tanulmányi eredménye
A tanuló neve után álló betű a magatartást jelzi: p=példás (5), j=jó (4), k=kifogásolható (3), t=tűrhető (2).
1. A. reál, fiú, 5+1 Osztályfőnök: Biskopics Márton
Kitűnő: —
Jeles: 1 tanuló, 2,56% : Molnár Ferenc p.
Jó: 6 tanuló, 15,39% : Fodor Zsolt p, Garzol Jenő p, Gerencsér Attila p, Mayr György p, Molnár László j, Polgár János p.
Közepes: 16 tanuló, 41,02% : Ács Gyula j, Balázs Ferenc p, Berta István j, Fejes Lajos p, Furmen László j, Gyenese Endre p, Hajdú László j, Kalocsai Ferenc j, Kápolnás Mihály j, Lukács László j, Miksó Béla p, Németh Dániel j, Paál István j, Péterfi László p, Plánder Antal j, Vörös Dezső p.
Elégséges: 7 tanuló, 17,95% : Baranyai Gyula p, Meiszter Imre p, Nagy József j, Ózdi Sándor j, Szever József j, Szőnyegi Ferenc j, Tamás Antal j.
Elégtelen: 1—2 tárgyból 4 tanuló, 10,26% : Kálovics László i, Magyar József j, Tarnóczky András j, Vajda Antal j.
Elégtelen: több tárgyból 5 tanuló, 12,82% : Juhász Tibor k, Neményi Béla j, Perger Béla j, Sör lei Imre j, Timár Ferenc j.
Kimaradt 8 tanuló: Bedő József, Ferenc József, Horváth Géza, Horváth János, Király Jenő, Kiskovács Péter, Révész József, Szalai Ottó.
I. B. reál, fiú, 5+1 Osztályfőnök: Bálint Ferenc
Kitűnő: 1 tanuló, 2,63% : Gáspár József p.
Jeles: 3 tanuló, 7,89% : Antal Péter p, Barabás András p, Kosaras Csaba p.
Jó: 4 tanuló, 10,52% : Kiss Ernő p, Leiner József p, Makay Károly p, Soós István p.
Közepes: 9 tanuló, 23,68% : Háli Gyula j, Kalmár János j, Kriska László j, Markó Sándor j, Németh Zsolt j, Pölöskei György p, Sándor Gábor j, Szabó Ferenc j, Szányi Gábor j.
Elégséges: 15 tanuló, 39,47% : Bénák József p, Farkas József t, Farkas László k,"Fáczán János j, Horváth István j, Király László j, Kovács Ferenc j, Lakatos Ferenc j, Nagy István j, Nyitrai Zoltán p, Pernecz László j, Rudalics György j, Soós László j, Szerdahelyi László j, Zakics János j..
Elégtelen: 1—2 tárgyból 2 tanuló, 5,26% : Felde István k, Szarka Gyula j.
Elégtelen: több tárgyból 4 tanuló, 10,52% : Belső Béla t, Kövesi László t, Maion Tibor t, Takács István j.
Kimaradt 10 tanuló: Boross Károly, Drkosch Sándor, Kobrusz Károly, Kovács Zoltán, Matics Lajos, Órás László, Soós Lajos, Tóth István, Zadravecz János, Zorga Péter.
32
I. C. reál, leány Osztályfőnök: Iváncsits Jánosné
Kitűnő: 1 tanuló, 2,5% : Peczkó Márta p.
Jeles: 2 tanuló, 5% : Grabant Mária p, Solty Klára p.
Jó: 8 tanuló, 20% : Balogh Zsuzsanna j, Benkő Magdolna p, Magyar Mária p, Mlinarics Erzsébet p, Silló Aranka p, Szakai Klára p, Varga Éva p, Walter Éva j.
Közepes: 11 tanuló, 27,5% : Bebők Erzsébet p, D. Bebők Erzsébet p, Csordás Mária p, Kiglics Erzsébet p, László Ibolya p, Maráczi Ilona p, Rádi Mária j, Szabó Etelka j, Várhelyi Éva j, Vigh Ilona j, Zsoldos Gizella p. %
Elégséges: 11 tanuló, 27,5% : Haba Ágnes j, Imrei Mária j, Magyar Irén j, Miksó Erzsébet j, Molnár Zsuzsanna j, Simon Zsuzsanna j, Szoko-lai Klára j, Takács Magdolna j, Tóth Edit j, Tóth Margit j, Tulok Irén j.
Elégtelen: 1—2 tárgyból 4 tanuló, 10% : Agócs Judit j, Szabó Ilona j, Takács Gizella j, Zsiga Mária j.
Elégtelen: több tárgyból 3 tanuló, 7,5% : Kukor Erzsébet i, Mikola Anna j, Sulyok Márta j.
Kimaradt 10 tanuló: Bali Mária, Bicsák Ilona, Boda Ilona, Fercsák Mária, Horváth Mária, Molnár Ilona, Pap Irén. Szabó Éva, Szalavics Mária, Szombati Piroska.
I. D. reál, leány Osztályfőnök: Navracsics Ilona
Kitűnő: —
Jeles: —
Jó: 8 tanuló, 19,51% : Fekete Zsuzsanna j, Gyurkó Borbála p, Hajas Teréz p, Hóbor Katalin p, Horváth Ilona p, Horváth Julianna p, Tálosi Irén p, Varga Anna p.
Közepes: 15 tanuló, 36,58% : Bazsó Ibolya p, Berta Ágnes j, Fehér Erzsébet p, Hajdú Apollónia p, Hegedűs Márta p, Palotás Mária p, Papp Éva p, Papp Mária j, Prélecz Katalin p, Prigli Mária j, Szabó Rózsa p, Takács Mária j, Üst Margit p, Zsupek Ilona p.
Elégséges: 15 tanuló, 36,58% : Ambrus Magdolna p, Baranyai Ágnes j, Csaba Anna j, Császár Margit p, Harangozó Zita j, Hoppál Ilona j, Keglovics Mária j, Lencz Ágota j, Magyar Rózsa j, Papp Cecilia j, Paál Mária j, Pálfi Mária j, Pápai Mária j, Pödör Rózsa j, Takács Éva p.
Elégtelen: 1—2 tárgyból 1 tanuló, 2,43% : Csikós Erzsébet j.
Elégtelen: több tárgyból 2 tanuló, 4,87% : Horváth Rozália j, Papp Erzsébet j.
Kimaradt 7 tanuló: Csalódi Ilona, Farics Mária, Halász Irén, Horváth Edit, Horváth Margit, Pandúr Magdolna, Szabó Márta.
I. E humán, leány 5+1 Osztályfőnök: Kocsi Tiborné
Kitűnő: —
Jeles: 6 tanuló, 14,28% : Ambrus Angéla p. Brezovszky Ágnes p, Csaba Zsuzsanna p, Kőrös Györgyi p. Melcsoch Judit p, Vörös Mária p.
Jó: 11 tanuló, 26,19% : Gráf Márta p, Hágner Katalin p, Herczegh Katalin p, Husz Marianna j, Kishalmi Márta p, Kovács Erzsébet p, Me-ződi Kinga j, Péter Katalin j, Solti Klára j. Szélig Márta p, Tóth Márta j.
Közepes: 13 tanuló, 30,96% : Berkes Sarolta j, Csizmeg Mária j, Deb-reczeni Márta j, Étsy Eleonóra j, Kovács Katalin k, Németh Judit j, Or-szágh Julianna j, Répás Márta j, Simon Györgyi j, Tolnay Klára j, Vargs Erzsébet p, Végváry Ágota j, Vlaszák Katalin j.
Elégséges: 8 tanuló, 19,05% : Berta Teréz p, Budai Rózsa j, Fehér
33
Irma j, Kránitz Mária j, Németh Ilona j, Szőke Ágnes j, Tálosi Mária j, Vágvölgyi Ágota j.
Elégtelen: 1—2 tárgyból 4 tanuló, 9,52% : Balázs Mária j, Cserbusz Mária j, Városi Ágnes j, Veren Ibolya j. Elégtelen: több tárgyból —
Kimaradt 6 tanuló: Antal Magdolna, Gallisz Mária, Lantos Sarolta, Mezgár Rózsa, Szabó Erzsébet, Szűcs Mária.
I. F humán, leány 5+1 Osztályfőnök: Bálint Ferencné
Kitűnő: —
Jeles: 2 tanuló, 4,87% ; Kisdeli Julianna p, Tóth Izabella p. Jó: 8 tanuló, 19,51% : Báski Erika p, Csapó Erzsébet p, Dobos Ilona p, Ferincz Ottilia j, Magura Gizella p, Németh Alojzia p, Stiller Ágota j. Szélesy Anna j.
Közepes: 13 tanuló, 31,70% : Bagonyai Mária j, Bodó Klára j, Fehér Lenke j, Gerencsér Magdolna j, Gyergyói Anna j, Harangozó Judit j, Radó Mária j, Rozs Mária p, Szabó Ottilia j, Veszter Katalin j.
Elégséges: 13 tanuló, 31,70% : Balogh Mária j, Boross Felicitász j, Borsos Erzsébet j, Csongvay Tünde t, Harmath Mária j, Koczfán Anikó j, Kovács Erzsébet j, Németh Erzsébet j, Szaller Éva j, Török Margit j, Vass Zsuzsanna j, Vilcsek Klára j.
Elégtelen: 1—2 tárgyból 1 tanuló, 2,43% : Csongvay Judit j. Elégtelen: több tárgyból 4 tanuló, 9,75% : Fischer Mária k, Kuzma Erzsébet j, Pánczél Piroska j, Vida Erzsébet j.
Kimaradt 9 tanuló: Balogh Margit, Balázs Júlia, Bedő Rozália, Béres Ilona, Brassói Erzsébet, Hajdú Erzsébet, Kovács Magdolna, Lakihegyi Márta, Maurer Mária.
I. G humán, vegyes Osztályfőnök: Varga Géza
Kitűnő: 3 tanuló, 6,66% : Hegedűs Csaba p, Kovács Ferenc p, Sörlei Zsuzsanna p.
Jeles: 4 tanuló, 8,88% : Éberling Dezső p, Juhász Gábor p, Mezőfi Margit p, Ruszwurm Andrea p.
Jó: 16 tanuló,. 35, 55% : Bagladi András p, Balogh Adél p, Baranyai Annamária p, Dancsics Ibolya j, Horváth László j, Kiss László p, Koltay József p, Kovács Judit j, Kugler Katalin j, Lázár Ágnes p, Petri Ildikó j, Rendes Sándor p, Ritter Judit j, Szollár István p, Tóth Endre p, Tóth József p.
Közepes: 12 tanuló, 26,66% : Balassa Róza j, Barti Erzsébet p, Erdélyi Etelka j, Gaál Katalin j, Hamvas Éva t, Kovács Péter j, Petrics Magdolna j, Póczak József p, Szabó Péter j, Szegvári Ábel j, Vargovics Lajos p, Vass Gyula p.
Elégséges: 8 tanuló, 15,55% : Csondor Erzsébet p, Koszow Zsigmond t, Lukács Márton j, Móré György j, Oparnica Elemér j, Pál Etelka p, Pintér József p, Tóthmihály Júlia j.
Eiégtelen: 1—2 tárgyból 2 tanuló, 4,44% : Fekete Attila k, Turi László j. Elégtelen: több tárgyból —
Kimaradt 3 tanuló Gábris Mária, Kovács Jolán, Nagy Mária. Fegyelmi határozat alapján távozott 1 tanuló: Kovács Attila.
II. A reál, fiú, 5+1 Osztályfőnök: Dávidovics Sándor
Kitűnő: 1 tanuló, 3,33% : Ivánkovits Ferenc p. Jeles: 2 tanuló, 6,66% : Baj Endre p, Róka József j.
34
Jó: 7 tanuló, 23,33% : Bánáti József j, Kuti Jenő p, Szabó Ferenc p, Tarnóczky Attila p, Tóth Bence p, Tóth László j, Zámbó Árpád p.
Közepes: 9 tanuló, 30,00% : Babati József p, Bende József j, Buzek Dénes p, Karakai Gyula p, Mogyorósi József j, Rajnics János p, Simon Lajos p, Unger József p, Vida Jenő p.
Elégséges: 8 tanuló, 26,66% : Boa Béla j, Farkas János j, Gondi Gyula j, Kovács István j, Prunner József j, Simon Péter j, Szabó József j, Szokoli Lajos j.
Elégtelen: 1—2 tárgyból 2 tanuló, 6,66% : Lukács Károly j, Varga György j.
Elégtelen: több tárgyból 1 tanuló, 3,33% : Kanász József j. Kimaradt: —
II. B reál, vegyes, 5+1 Osztályfőnök: Németh János
Kitűnő: —
Jeles: 2 tanuló, 7,69% : Kovács Antal p, Üst Vilmos p. Jó: 9 tanuló, 34,62% : Botkai Gyula j, Gyurkó Pál p, Horváth Ferenc p, Kósa Antal p, Kovács Tamás p, Kurucz József j, Molnár Ákos p, Rodek Antal p, Tulezi Ilona p.
Közepes: 8 tanuló, 30,77% : Barabás László p, Buzsics Endre p, Lan : Antal j, Pátkai József j, Rada János j, Simongáti Teréz p, Tóth Ferenc í, Zelles Ilona j.
Elégséges: 3 tanuló, 11,54% : Farkas Csaba j, Lukács Imre j, Varró Jozefa j.
Elégtelen: 1—2 tárgyból 4 tanuló, 15,38% : Csányi Jenő j, Farkas László j, Nagy Miklós j, Ujfalussy László j. Elégtelen: több tárgyból —
Kimaradt 4 tanuló: Bagladi Ibolya, Bőcskei József, Gregor Mihály, Ladeczky László.
II. C reál, leány, 5+1 Osztályfőnök: Dr. ördög Ferencné
Kitűnő; — Jeles: —
Jó: 5 tanuló, 18,51% : Horváth Edit p, Kuzma Erzsébet p, Németh Anna p, Sifter Piroska j, Szoliva Ibolya p.
Közepes: 9 tanuló, 33,33% : Gerencsér'Mária j, Kovács Mária p, Kun Irma p, Murányi Zita j, Perendy Erzsébet p, Perjési Mária j, Rajkó Margit j, Simon Margit p, Szabó Erzsébet p.
Elégséges: 3 tanuió, 11,11% : Fehér Erzsébet j, Sipos Lujza j, Varga Klára j.
Elégtelen: 1—2 tárgyból 7 tanuló, 25,92% : Berzsenyi Julianna j, Boa Ilona j, Csákányi Éva j, Jaksich Judit j, Kiss Ilona j, Légránd Izabella , Vig Gizella j.
Elégtelen: több tárgyból 3 tanuló, 11,11% : Gál Irén j. Gyenes Ella j, Sághi Katalin j. Kimaradt: —
II. D reál, leány Osztályfőnök: Pálfi Magdolna
Kitűnő: —
Jeles: 1 tanuló, 2,86% : Horváth Magdolna j. Jó: 2 tanuló, 5,71% : Szabó Éva p, Szélles Ilona j. Közepes: 12 tanuló, 34,28% : Balogh Zsuzsanna p, Csiszár Éva j, Gáspár Mária p, Horváth Rózsa j, Kardos Piroska p, Kercsmarics Teréz p, Ko-leszár Anna p, Kucséber Rozália p, Megyer Anna p, Pataki Anikó j, Soós Margit p, Varga Ilona p.
35
Elégséges: 11 tanuló, 31,42% : Bognár Jolán p, Hermán Anna j, Horváth Ibolya j, Horváth Magdolna k, Kanász Magdolna p, Nóvák Ilona j, Papp Rózsa j, Petőfalvi Beátrix j, Sümeghy Éva p, Szabó Kornélia j, Tibol Mária j.
Elégtelen: 1—2 tárgyból 5 tanuló, 14,28% : Grabant Ilona j, Málék Márta j, Szász Rózsa k, Szentes Mária j, Tuskanecz Zsuzsanna j.
Elégtelen: több tárgyból 4 tanuló, 11,43% : Árkus Mária j, Bella Klára j, Horváth Emilia j, Varga Teréz j.
Kimaradt 2 tanuló: Récsey Mária, Zsoldos Irma.
II. E humán, leány Osztályfőnök: Szalay Istvánné
Kitűnő: —
Jeles: 4 tanuló, 11,76% : Dusnoki Ágnes p, Pogány Tatyjána p, Rejtő Zsuzsanna p, Vitális Beáta p.
Jó: 7 tanuló, 20,58% : Donát Edit p, Gyurcsák Mária p, Král Györgyi p, Persovits Márta p, Simon Márta p, Süle Mária p, Zentai Erzsébet p.
Közepes: 12 tanuló, 35,29% : Barabás Jolán p, Bene Klára p, Finda Paula p, Gubics Piroska j, Hadnagy Katalin t, Hajós Márta j, Horváth Edit j, Németh Magdolna p, Nóvák Irma p, Punger Viola p, Szőnyi Zsuzsanna p, Tompa Margit p.
Elégséges: 5 tanuló, 14,70% : Czégényi Veronika j, Pálfy Judit j, Sgá-necz Éva j, Tóth Anna j, Vigh Györgyi j.
Elégtelen: 1—2 tárgyból 2 tanuló, 5,88% : Hári Margit j, Hóbor Gizella j.
Elégtelen: több tárgyból 4 tanuló, 11,76% : Kelemen Mária j, Németh írén j, Pozsgai Mária j, Telkes Annamária j.
Kimaradt: —
II. F humán, leány Osztályfőnök: Kugler Sándorné
Kitűnő: 1 tanuló, 2,88% : Szekeres Mária p.
Jeles: 2 tanuló, 5,77% : Szabó Terézia p, Szenkovszky Adrienne p,
Jó: 6 tanuló, 17,32% : Cseh Margit p, Csetneki Ágota p, Hoppál Katalin p, Horváth Mária p, Kovács Erzsébet p, Kozma Edit p.
Közepes: 14 tanuló, 40,43% : Cserjés Bernadette p, Domina Rózsa p, Gerencsér Rozália p, Gergely Anikó j, Horváth Erzsébet j, Horváth Ilona j, Jakab Julianna p, Nagy Éva p, Nyári Éva p, Raáb Enikő j, Somogyi Mária p, Szente Ágnes p, Tornyos Anikó p, Tóth Zsófia j.
Elégséges: 7 tanuló, 20,22% : Bánovits Erzsébet j, Bazsika Erzsébet p, Lackenbacher Mária j, Magyar Judit j, Magyar Zita. j, Mónai Zsuzsanna j, Tolnai Judit p.
Elégtelen: 1—2 tárgyból 3 tanuló, 8,66% : Gerlei Erzsébet j, Horváth Gabriella j, Vass Mária j.
Elégtelen: több tárgyból 2 tanuló, 5,77% : Bálint Mária j, Peresztegi Mária j.
Kimaradt 1 tanuló: Simon Gertrúd. II. G humán, vegyes Osztályfőnök: Harkány László
Kitűnő: 1 tanuló, 3,12% : Somlai Konrád p.
Jeles: 3 tanuló, 9,36% : Béres Sándor p, Buda György p, Tardos Zoltán p.
Jó: 10 tanuló, 32,00% : Fitos Attila j, Fodor István j, Gudlin Ágnes p, Kassai István p, Maruska Erzsébet p, Ország István p, Sey Pongrác p, Sipos Miklós p, Sneff Erzsébet j, Tüke Ervin p.
Közepes: 7 tanuló, 22,40% : Gaál Győző j, Horváth Katalin p, Horváth
36
Zsuzsanna j, Lukács Tibor p, Mezei István j, Skoda Mária j, Szamosi Klára j.
Elégséges: 7 tanuló. 22,40% : Dene Béla j, Hársfalvi Tibor j, Horváth Dezső j, Lajtai Csaba j, Szakállas Márta j, Szilajka Ferenc j, Vörös Miklós j.
Elégtelen: 1—2 tárgyból 4 tanuló, 12,80% : Lázár József j, Prónay Zoltán j, Strazsek Judit j, Szivás Erzsébet j.
Elégtelen: több tárgyból —
Kimaradt 1 tanuló: Málnási Lajos.
III. A reál, fiú, 2 órás gyak. fogl. Osztályfőnök: Béli József
Kitűnő: 1 tanuló, 3,03% : Tálosi Péter p.
Jeles: 3 tanuló, 9,09% : Ágh Attila p, Lakatos József p, Szalai Tibor j.
Jó: 10 tanuló, 30,30% : Egyed Gyula p, Fülöp Csaba p, Halász Sándor p, Horváth Béla p, Horváth Sándor p, Kamenár Géza p, Meződi László p, Pőcze Ferenc p, Szomjas Zsolt p, Tóth Ágoston j, Vass Imre j.
Közepes: 6 tanuló, 18,18% : Fülöp Ferenc p, Kovács Gyula p, Oláh György j, Odor Ernő j, Poszovecz László p, Vadas János p.
Elégséges: 4 tanuló, 12,12% : Gyuricza József j, Horváth Sándor j, László István j, Magyar Miklós j.
Elégtelen: 1—2 tárgyból 8 tanuló, 24,24% : Akác Csaba t, Bárd Károly j, Bognár Imre j, Faragó József j, Hermán János k, Károlyi József j. Kiss László j, Simonits Endre j.
Elégtelen: több tárgyból 1 tanuló, 3,03% : Kaszás János k.
Kimaradt 3 tanuló: Madarász Ferenc, Mazzag János, Mihályfi Károly.
III. B reál, leány Osztályfőnök: Dr.Bittera Zoltánné
Kitűnő: —
Jeles: —
Jó: 8 tanuló, 19,04% : Dómján Antónia p, Magyar Ilona p, Sánta Magdolna j, Szabó Emőke j, Szolcoli Éva p, Tánczos Ilona p, Vaskó Erzsébet p, Zámbó Júlia p.
Közepes: 17 tanuló, 40,47% : Czigány Gabriella j, Dobai Mária p, Farkas Erzsébet p, Gondi Éva p, Jerausek Júlia p, Kárpáti Andrea j, Kránicz Anna p, Matics Cecilia p, Molnár Magdolna p, Molnár Rozália p, Peszleg Irén p, Szakos Anna j, Szekeres Katalin p. Szűcs Éva j, Tislér Valéria p, Tóth Márta p, Zakócs Gizella j.
Elégséges: 11 tanuló, 26,19% : Farkas Márta j, Hargittay Hajnalka p, Hobok Rózsa j, Kuczogi Valéria j, Lukács Erzsébet j, Modrovich Magdolna j, Pápai Ágota Schindlberger Klára j, Szabadkai Mária p, Szabó Margit j, Vajda Ágnes j.
Elégtelen: 1—2 tárgyból 4 tanuló, 9,52% : Berke Ilona j, Bognár Zsuzsanna j, Keglovics Irén j, Szalai Júlia j.
Elégtelen: több tárgyból 2 tanuló, 4,76% : Kiss Mária j, Slebics Margit j-
Kimaradt 1 tanuló: Csizmazia Anna. III. C humán, vegyes Osztályfőnök: Mészáros Ferenc
Kitűnő: 1 tanuló, 2,63% : Hosszú Ferenc p.
Jeles: 2 tanuló, 5,26% : Ambrus Árpád p, Bogatin Valéria p.
Jó: 12 tanuló, 31,58% : Csapó Irma p, Dávid László p, Fehér Magdolna p, Gadányi Károly p, Gerencsér Mária p, Halasi Pál p, Hermán Éva p, Kercsmarics Anna p, Kupó Gyula j, Miklósy Gyula p, Petrich Zsuzsa p, Tóth Julianna p.
37
Közepes: 13 tanuló, 34,22% : Artner Edit j, Bazsó Sándor j, Belasics Anna j, Borbiró Éva j, Haba Erzsébet j, Hohl Mária j, Kelemen Rózsa j, Kovács György p, Mauzer János j, Páncél Judit p, Pintér Mária j, Varga Katalin j.
Elégséges: 8 tanuló, 21,05% : Bartol Margit j, Bunczon Ágnes j, Gó-dor Rózsa j, Havasi László j, Koltay Klára j, Lakatos Mária j, Lukács Kálmán j, Miklósy Pál j. ,
Elégtelen: 1—2 tárgyból 2 tanuló, 5,26% : Müller Bernadett j, Sárfán Ibolya j.
Elégtelen: több tárgyból — Kimaradt 1 tanuló: Süle Ilona. III. D humán, fiú Osztályfőnök: Márkus Ferenc
Kitűnő: 1 tanuló, 4,00% : Mayr Endre p.
Jeles: 3 tanuló, 12,00% : Daka Miklós j, Németh József p, Patsch Ferenc j.
Jó: 9 tanuló, 36,00% : Almás Béla p, Busa Ferenc p, Csigó József j, Dusnoki Gyula p, Kovács István p, Lékai András p, Nagy Péter p, Ru-zsinszky László p, Uzsoki László p.
Közepes: 3 tanuló, 12,00% : Csikós Sándor j, Filipp Miklós j, Gangler Ernő j.
Elégséges: 5 tanuló, 20,00% : Bóna Ágoston j, Cseke Gyula j, Csizmadia Csaba j, Gyenge Barna j, Kuhár József j.
Elégtelen: 1—2 tárgyból 4 tanuló, 14,00% : Csonka Ferenc j, Jugovits Ferenc j, Károly Viktor t, Kellencz Lajos t.
' Elégtelen: több tárgyból — Kimaradt 2 tanuló: Balogh Lajos, Paál Zoltán.
III. E humán, leány Osztályfőnök: Debreczeni Attiláné
Kitűnő: 1 tanuló, 2,43% : Párta Ilona p. Jeles: 2 tanuló, 4,87% : Milei Zsuzsanna p, Porogi Márta p. Jó: 11 tanuló, 26,82% : Bedics Magdolna p, Csesztregi Erzsébet j, György Erzsébet p, Horváth Terézia p, Korentsy Ildikó p, Mezei Zsuzsanna p, Simon Erzsébet p, Tóth Ágnes p, Tóth Éva p, Varga Anna p, Varga Éva p.
Közepes: 17 tanuló, 41,46% : Baranyai Mária j, Bekő Mária j, Dani Erzsébet p, Fehér Erzsébet j, Fónyad Márta p, Halász Erzsébet j, Husz Magdolna p, Kiss Erzsébet p, Kiss Julianna p, Kőhalmi Marianna p, Nagy Erika j, Pacsa Erzsébet j, Polai Ibolya p, Szakony Valéria p, Szokol Teréz p, Timár Viktória p, Weinberger Éva j.
Elégséges: 8 tanuló, 19,51% : Ádám Zsuzsanna j, Galácz Zsuzsanna j, Marton Anna j, Óvári Elvira i, Szűcs Judit j, Taxner Klára j, Turi Anna j. Vasvári Edit j.
Elégtelen: 1—2 tárgyból 2 tanuló, 4,87% : Dara Györgyi j, Ruszák Anna j.
Elégtelen: több tárgyból — Kimaradt: —
III. F humán, leány Osztályfőnök: Balla Mária
Kitűnő: 4 tanuló, 10,00% :Nagyváradi Ildikó p, Németh Mária p, Szabó Aranka p, Szűcs Judit p.
Jeles: 2 tanuló, 5,00% : Bojtos Gabriella p, Gróf Márta p. Jó: 10 tanuló, 25,00% : Csendes Rózsa p, Kovács Zita j, Lőczi Judit p, Páli Erzsébet j, Sánta Ilona p, Seregély Mária p, Skoda Ilona j, Szalay Ibolya j, Tátrai Anna j, Tvaruskó Márta j.
38
Közepes: 15 tanuló, 37.50% : Bagyin Erzsébet j, Boza Teréz j, Cserjés • Györgyi j, Éberling Katalin j, Kemény Ildikó j, Laza Mária p, Mátrai Zsuzsanna j, Molnár Emőke j, Molnár Katalin j, Németh Márta j, Pölöskei Julianna j, Sabján Mária j, Szloboda Márta j, Szokolai Mária j.
Elégséges: 8 tanuló, 20,00% : Bóna Gabriella j, Dinda Ilona j, Horváth Erzsébet k, Lakihegyi Mária j, Pálfi Mária j, Ruszka Erzsébet j, Szávai Éva j, Szmodics Ágota j.
Elégtelen: 1—2 tárgyból 1 tanuló, 2,50% : Bedő Judit j. Elégtelen: több tárgyból — Meghalt: Tánczos Erika.
IV. A reál, fiú, 2 órás gyak. fogl. Osztályfőnök: Szalay István
Kitűnő: 1 tanuló, 3,70% : Császár Géza p. Jeles: 2 tanuló, 7,40% : Eris Ferenc p, Kaczeus Márton p. Jó: 3 tanuló, 11,11% : Illés György p, Marics László p, Máté Elemér p. Közepes: 12 tanuló, 44,44% : Andrasek Miklós p, Balogh István j, Ferenc Árpád j, Rezsek Szilveszter p, Sziva Antal j, Szűcs István p, Timár József j, Tislér István p, Tóth Előd j, Tóth István j, Traub Sándor p, Vu-kics János p.
Elégséges: 9 tanuló, 33,33% : Biró Albert j, Galácz József j, Győrvári László j, Kelemen Zoltán j, Rituper József p, Szigeti István j, Tóth József k, Tóth Tibor p, Tóth Tihamér j. Elégtelen: 1—2 tárgyból — Elégtelen: több tárgyból — Kimaradt: —
IV. B reál, leány Osztályfőnök: Dr. Buvári Andrásné
Kitűnő: 1 tanuló, 2,70% : Gyenesei Etelka p. Jeles: 1 tanuló, 2,70% : Csapási Katalin p.
Jó: 7 tanuló, 18,91% : Dervalits Judit p, Gáspár Anna p, Koszorú Ilona p, Párta Magdolna j, Téli Magdolna j, Török Mária p, Vörös Julianna p.
Közepes: 13 tanuló, 35,13% : Bánhidi Mária p, Horváth Márta p, Kovács Erzsébet p, Lakatos Katalin j, Lukácsi Margit p, Óvári Anna p, Perger Mária Magdolna j, Péntek Mária p, Polai Mária p, Pusztai Mária p, Simon Mária p, Stróbl Anna p, Szűcs Gabriella j.
Elégséges: 15 tanuló, 40,54% : Árkovits Margit j, Balatoni Mária j, Benyák Irma j, Csapási Mária p, Czvetkó Aranka p, Endrédi Ibolya j, Lenkovics Mária p, Orsik Ildikó j, Pálfi Piroska j, Perger Margit j, Szekeres Anna j, Tamás Valéria j, Vörös Györgyi j, Zagyva Irén j. Elégtelen: 1—2 tárgyból — Elégtelen: több tárgyból — Kimaradt: —
IV. C humán, leány Osztályfőnök: Németh Jánosné
Kitűnő: 4 tanuló, 10,52% : Balog Ilona p, Borsfay Ildikó p, Czigány Katalin p, Csordás Edit p.
Jeles: 3 tanuló, 8,94% : Balog Éva p, Csiszár Mária p, Nagy Margit p. Jó: 12 tanuló, 31,57% : Göndics Mária p, Horváth Ilona p, Kalmár Marianna p, Kertész Judit p, Korccz Éva p, Kugler Emese p, Mátrai Julianna p, Navalka Etelka j, Paizs Piroska p, Soós Emma p, Vajda Klára j, Vizi Klára p.
Közepes: 8 tanuló, 21,05% : Bocskor Zsuzsanna p, Gyimes Piroska p, Jakabos Katalin j, Kreft Mária p, Salamon Mária p, Szenohradszki Mária p, Tóth Éva j, Tóth Mária j.
39
Elégséges: 11 tanuló, 28,94% : Antal Ágota j, Csupor Éva j, Kardos Györgyi j, Káfka Margit p, Kovács Katalin p, Mészáros Éva p, Molvarecz Ilona j, Róka Rozália p, Sipos Márta p, Szabó Györgyi p. Wuscher Rozália p.
Elégtelen: 1—2 tárgyból — Elégtelen: több tárgyból — Kimaradt: —
IV. D humán, fiú Osztályfőnök: Dr. ördög Ferenc
Kitűnő: 3 tanuló, 7,31% : Farsang Csaba p, Rejtő György p, Székács György p.
Jeles: 1 tanuló, 2,43% : Szabó Csaba p.
Jó: 11 tanuló, 26,82% : Berecz András p, Borsay János p, Gruttó István p, Horváth Ferenc p, Kumánovics József p, Lehota János p, Pécsi Lajos p, Szabó Attila p, Szabó Nándor p, Szente Attila p, Zadravecz György p.
Közepes: 10 tanuló, 24,39% : Bagladi Béla p, Balaskó Tibor j, Bánáti Károly Miklós j, Bránát Kálmán p, Egyed Tihamér p, Harkány Tibor p, Horányi Barna p, Horváth Károly j, Lélek Sándor p, Telkes Miklós j.
Elégséges: 16 tanuló, 39,02% : Bedő Gyula j, Csöndör Árpád j, Hir Mihály p, Kassai László j, Lapos Tamás j, Mózer Aladár p, Nagy Tibor j, Németh László k, Niklesz Tibor j, Olasz József j, Simon József p, Szabó Ferenc k, Tomka Pál p, Turi István j, Varga Tibor j, Zadravecz Árpád k. Elégtelen: 1—2 tárgyból — Elégtelen: több tárgyból — Kimaradt 1 tanuló: Boda József.
Fegyelmi határozat alapján távozott 1 tanuló: Kapitány Csaba.
IV. E humán, leány Osztályfőnök: Dr. Sziics Lászlóné
Kitűnő: 4 tanuló, 10,25% : Balázs Judit p, Barabás Anna p, Kishalmi Klára p, Landi Anna p.
Jeles: 2 tanuló, 5,12% : Gráf Éva p, Szathmáry Katalin p. Jó: 15 tanuló, 38,85% : Baj Mária p, Bojtos Csilla p, Gáspár Emma j, Halász Teréz p, Horsetzky Györgyi j, Járomi Anna j, Kenyeres Erzsébet p; Kovács Rozália j, Král Zsuzsanna j, Radics Anna p, Skoda Mária p, Stiller Ilona p, Varga Mária j, Varga Márta p, Zsohár Gizella p.
Közepes: 11 tanuló, 28,11% : Bérces Ildikó p, Boros Zsuzsanna j, Dárdai Erzsébet p, Horváth Erzsébet p, Kordics Magdolna j, Kulcsár Erika j, Lakos Erzsébet p, Palkó Eleonóra p, Persovits Irma p, Poór Erzsébet p, Sziklai Anna p.
Elégséges: 7 tanuló, 17,67% : Akác Piroska j, Friss Erzsébet p, Mónai Erzsébet p, Neményi Gabriella p, Ózdi Szilvia p, Simon Erika p, Szmodics Margit j.
Elégtelen": 1—2 tárgyból— Elégtelen: több tárgyból — Kimaradt 1 tanuló: Hardi Gabriella.
40
11. Érettségi vizsgák
Az idei tanév végi érettségi vizsgákra 182 tanuló jelenkezett, valamennyi az intézet nyilvános tanulója volt.
Az írásbeli érettségi vizsgák a Művelődésügyi Minisztérium utasításának megfelelően május 15-étől 18-áig folytak le. Magyarból, matematikából és oroszból a Művelődésügyi Minisztérium küldött országos, latinból és németből pedig a Megyei Művelődésügyi Osztály jelölt ki megyei központi tételeket.
Magyar nyelv- és irodalomból a következő tételeket dolgozták ki: Humán tagozat: 1. Az egyén életének célja és a társadalom. 2. A Nyugat költőinek állásfoglalása a magyar társadalom forradalmi átalakulásának kérdésében. — Reál tagozat: 1. A magyar költő sorsa az osztálytársadalom viszonyai között. 2. Vizsgálja meg a magános hős sorsának alakulását, bukásának okait Katona és Móricz egy—egy művében.
Matematikából a következő feladatokat dolgozták ki. Humán tagozat: l.Egy előadóteremben 364 szék van Ha minden sorban hárommal több széket helyeznének el, és a sorok számát kettővel növelnék, akkor a férő helyek száma 480 lenne. Hány sor és minden sorban hány szék van az előadó teremben? 2. A üzem termelése B üzem termelésének fele. A üzem termelése évente az előző évi 6%-ával nő, B üzem termelése évente csak 3%-kai emelkedik. Hány év múlva éri utói A üzem termelése B üzem termelését? 3. Az egyik hegyvidéki állami gazdaságban megépített drótkötélpálya végpontjainak szintkülönbsége 150 méter, a pálya kezdőpontjától a végpont 14°36' emelkedési szögben látszik, a pálya kezdő emelkedése 11°36', majd a pálya egy helyen megtörik, és itt az emelkedés 20°54'. Hány méter hosszú a kötélpálya? — Reál tagozat: 1. Valamely munka elvégzésére B brigádnak 6 nappal több időre van szüksége, mint A-nak, C-nek pedig 3 nappal több időre, mint B-nek. Ha az A brigád 3 napig és a B brigád 4 napig dolgozik, akkor együttesen annyi munkát végeznek, mint C brigád 9 nap alatt. Hány nap alatt végezné el a munkát mindegyik brigád külön—külön? 2. Egy üzem termelése évente az előző évi termelés 8%-ával nő. a) Hány százalékkal emelkedik a termelés az ötéves terv időszaka alatt? b) Hány év alatt kétszereződik meg a termelés? 3. Egy tőlünk keletre fekvő hegy csúcsát 21°48' emelkedési szög alatt látjuk. Ha vízszintes talajon 1 km-t délre megyünk, innen a hegy csúcsa 18°26' emelkedési szög alatt látszik. Milyen magas a hegy, és milyen távol vagyunk mindkét helyen a hegy csúcsától?
Orosz nyelv- és irodalomból mindkét tagozaton a következő tételeket dolgozták ki: 1. A szovjet filmművészet fejlődéséről. (Fordítás oroszról magyarra). 2. Az első űrhajós pilóta. (Fordítás magyarról oroszra).
Latin nyelv- és irodalomból 30 jelölt tett kiegészítő érettségi vizsgát. Az írásbeli tétel Albius Tibullus: Elegiae I. 10. Fordítás latinról magyarra.
Német nyelv- és irodalomból 16 jelölt tett szintén kiegészítő érettségi vizsgát. Ezek a következő tételt dolgozták ki: 1. Anna Seghers: Die Toch-ter der Delegierten c. novellájából 12 sornyi német szöveg magyarra való
41
fordítása és 2. Mezőgazdaságunk új útjai című magyar szöveg 10 sorának fordítása németre.
Az írásbeli dolgozatok eredménye alapján valamennyi jelölt szóbeli vizsgát tett.
A reál tagozatú IV. A osztály szóbeli érettségi vizsgái Kovács Lajos megyei továbbképzési előadó elnökletével június 1., 2. és 3. napjain folytak le a következő eredménnyel:
Kitűnően érett 3: Császár Géza, Fris Ferenc és Kaczeus Márton.
Jó érett 4: Illés György, Marics László, Máté Elemér és^Traub Sándor.
Közepesen érett 8: Andrasek Miklós, Ferencz Árpád", Rezsek Szilveszter, Szigeti István, Sziva Antal, Szűcs István, Tímár József és Tislér István.
Megfelelt 12: Balogh István, Biró Albert, Galácz József, Győrvári László, Kelemen Zoltán, Rituper József, Tóth Előd, Tóth István, Tóth József, Tóth Tibor, Tóth Tihamér és Vukics János.
A reáltagozatú IV. B osztály szóbeli vizsgái Kóbor Vilmos zalaszent-gróti gimn. igazgató elnökletével június 6., 7., 8. és 9. napjain zajlottak le a következő eredménnyel:
Jelesen érett 3: Csapási Katalin, Gyenesei Etelka, Koszorú Ilona.
Jól érett 6: Dervalits Judit, Gáspár Anna, Párta Magdolna, Téli Magdolna, Török Mária és Vörös Julianna.
Közepesen érett 12: Bánhidi Mária, Endrédi Ibolya, Horváth Márta, Kovács Erzsébet, Lakatos Katalin, Lukácsi Margit, Óvári Anna, Péntek Mária, Pusztai Mária, Simon Mária, Stróbl Anna és Tamás Valéria.
Megfelelt 10: Árkovits Margit, Balatoni Máriá, Csapási Mária, Lenko-vics Mária, Pálfi Piroska, Perger Mária Magdolna, Polai Mária, Szabó Rózsa, Szekeres Anna és Szűcs Gabriella.
Javít 1—2 tárgyból: Benyák Irma, Czvetkó Aranka, Orsik Ildikó, Per ger Margit, Vörös Györgyi és Zagyva Irén.
A humán tagozatú IV. C osztály szóbeli vizsgái Gráf Rezsőnek, a Tankönyvkiadó Vállalat felelős szerkeztőjének az elnökletével június 14., 15., 16. és 17. napjain folytak le a következő eredménnyel:
Kitűnően érett 3: Balog Ilona, Borsfai Ildikó és Nagy Margit.
Jelesen érett 4: Balogh Éva, Czigány Katalin, Csordás Edit és Kalmár Marianna.
Jól érett 10: Csiszár Mária, Göndics Mária, Horváth Ilona, Kertész Judit, Korocz Éva, Kugler Emese, Mátrai Julianna, Navalka Etelka, Paizs Piroska és Soós Emma.
Közepesen érett 12: Antal Ágota, Bocskor Zsuzsanna, Gyimes Piroska, Jakabos Katalin,- Kardos Györgyi, Kreft Mária, Salamon Mária, Szenohradszky Mária, Tóth Éva, Tóth Mária, Vajda Klára és Vizi Klára.
Megfelelt 7: Csupor Éva, Káfka Margit, Kovács Katalin, Mészáros Éva, Róka Rozália, Sipos Márta és Wuscher Rozália.
Javít 1—2 tárgyból 2: Molvarecz Ilona és Szabó Györgyi.
A humán tagozatú IV. D osztály szóbeli vizsgái Baranyai Sándor elvtársnak, a Megyei Művelődésügyi Osztály iskolai csoportvezetőjének elnökletével június 14., 15., 16. és 17. napjain zajlottak le a következő eredménnyel :
Kitűnően érett 4: Farsang Csaba, Rejtő György, Szabó Csaba és Székács György.
Jelesen érett 4: Borsay János, Horváth Ferenc, Kumánovics József és Szente Attila.
42
Jól érett 6: Berecz András, Lehota János, Pécsi Lajos, Szabó Attila, Szabó Nándor és Zadravecz György.
Közepesen érett 9: Bagladi Béla, Balaskó Tibor, Egyed Tihamér, Gruttó István, Harkány Tibor, Horányi Barna, Horváth Károly, Lélek Sándor és Telkes Miklós.
Megfelelt 14: Bánáti Károly Miklós, Bedő Gyula, Bránát Kálmán, Csöndör Árpád, Hir Mihály, Kassai László, Lapos Tamás, Mózer Aladár, Nagy Tibor, Németh László, Niklesz Tibor, Simon József, Tomka Pál és Turi István.
Javít 1—2 tárgyból 3: Olasz József, Szabó Ferenc és Varga Tibor.
Egy év múlva a teljes érettségi vizsgát meg kell ismételnie 1 tanulónak: Zadravecz Árpádnak.
A humán tagozatú IV. E osztály szóbeli érettségi vizsgái Buzi Gábor megyei középiskolai szakfelügyelő elnökletével június 5., 6. és 7. napjain folytak le a következő eredménnyel:
Kitűnően érett: Balázs Judit, Barabás Anna, Gráf Éva, Kishalmi Klára és Landi Anna.
Jelesen érett 2: Horsetzky Györgyi és Szathmáry Katalin.
Jól érett 9: Baj Mária, Gáspár Emma, Járomi Anna, Kenyeres Erzsébet, Kovács Rozália, Král Zsuzsanna, Radics Anna, Skoda Mária és Zsohár Gizella.
Közepesen érett 11: Bojtos Csilla, Boros Zsuzsanna, Dárdai Erzsébet, Halász Terézia, Horváth Erzsébet, Palkó Eleonóra, Poór Erzsébet, Stiller Ilona, Szikla Anna, Varga Mária és Varga Márta.
Megfelelt 10: Akác Piroska, Bérces Tldikó, Friss Erzsébet, Kordics Magdolna, Kulcsár Erika, Lakos Erzsébet, Mónai Erzsébet, Persovits Irma, Simon Erika és Szmodics Margit.
Javít 1—2 tárgyból 2: Neményi Gabriella és Özdi Szilvia.
Az öt osztály eredményeit összesítve a 182 jelölt közül kitűnően érett 15, jelesen érett 13, jól érett 35, közepesen érett 52 és megfelelt 53. Sikerrel végzett 168 jelölt, a jelenkezetteknek 92,30%-a, javít 13, az egésznek 7,15%-a és ismétel 1 jelölt, az egésznek 0,55%-a. Az érettségi középérdemjegye 3,05.
A levelező tagozat érettségi vizsgájáról a Felnőttek oktatása című fejezetben számolunk be.
43
12. Kitüntetések, jutalmazások
A Művelődésügyi Minisztérium „Kitűnő tanuló" érdeméremmel és oklevéllel tüntette ki a küvetkező tanulóinkat: Barabás Anna IV. E., Borsiái Ildikó IV. C., Czigány Katalin IV. C., Császár Géza IV. A., Farsang Csaba IV. D., Kishalmi Klára IV. E., Landi Anna IV. E., Rejtő György IV. D. és Székács György IV. D. oszt. tanulókat. A kitüntetéseket az évzáró ünnepélyen adta át az igazgató a gimnáziumi tanulmányaik során mindvégig kiváló eredményt elért, s kitűnő eredménnyel érettségizett derék tanulóinknak.
A Művelődésügyi Minisztérium az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyre beküldött elismerésre érdemes történelmi tanulmányáért JVarga Márta IV. E. osztályos tanulónknak írásbeli dicséretet és könyvjutalmat küldött, melyet nevezett tanulónk szintén az évzáró ünnepélyen vett át.
A Vörös Kereszt Városi Szervezete Navracsics Ilona tanárnőnek, a Vörös Kereszt iskolai szervezőjének, továbbá Gondi Éva és Szokoli Éva III. B., Kardos Piroska és Megyer Anna II. D., Lakatos Ferenc I. B., Hóbor Katalin és Varga Anna I. D. osztályos tanulóknak kiváló munkájukért szép Vörös Kereszt-jel vényt adományozott.
A gimnázium tantestülete a költségvetésben erre a célra biztosított összegből 13 tanulót pénzjutalomban, 97 tanulót pedig könyvjutalomban részesített. A jutalmazás alapja általában a példás magatartás és kitűnő vagy jeles tanulmányi eredmény, egyeseknél pedig a kiemelkedő társadalmi, KISZ, önképzőköri, szakköri vagy sportmunka volt.
Pénzjutalmat kaptak: Landi Anna IV. E. és Rejtő György IV. D. oszt. tanulók 150—150 Ft-ot, Balogh Ilona és Csordás Edit IV. C., Szűcs Judit III. F., Párta Ilona III. E., Ágh Attila és Tálosi Péter III. A., Buda Györgv II. G., Cseh Margit II. F., Ambrus Angéla I. E., Horváth Ilona I. D. és Antal Péter I. B. oszt. tanulók 100—100 Ft-ot,
Könyjutalomban részesültek az alább felsorolt tanulók:
I. A.: Polgár József és Molnár Ferenc.
I. B.: Gáspár József és Kosaras Csaba.
I. C.: Grabant Mária, Peczkó Márta és Solty Klára.
1. D.: —
I. E.: Brezovszky Ágnes, Csaba Zsuzsanna, Hágner Katalin, Melcsoch Judit és Vörös Mária.
I. F.: Kisdeli Júlianna, Magura Gizella és Tóth Izabella.
v I. G.: Bagladi András, Balogh Adél, Éberling Dezső, Hegedűs Csaba, Juhász Gábor, Kovács Ferenc, Mezőfi Margit, Rendes Sándor, Ruszwurm Andrea és Sörlei Zsuzsanna.
II. A.: Baj Endre, Ivánkovits Ferenc és Róka József.
II. B.: Kovács Antal, Kovács Tamás és Üst Vilmos.
II. C : Szabó Erzsébet.
II. D.: Szabó Éva és Szélles Ilona.
II. E.: Gyurcsák Mária, Pogány Tatyjána, Rejtő Zsuzsanna és Vitális Beáta.
44
II. F.: Hoppál Katalin, Szabó Terézia, Szekeres Mária és Szenkovszki Adrienne.
II. G.: Béres Sándor, Kassai István, Maruska Erzsébet, Somlai Konrád és Tardos Zoltán.
III. A.: Ágh Attila, Lakatos József és Szalai Tibor.
III. B.: Jerausek Júlia, Kárpáti Andrea és Szabó Emőke.
III. C.: Ambrus Árpád, Bogatin Valéria, Hosszú Ferenc és Miklósy Gyula.
III. D.: Daka Miklós, Mayr Endre, Németh József és Patsch Ferenc
III. E.: Bekő Mária, György Erzsébet, Milei Zsuzsanna, Párta Ilona és Porogi Márta.
III. F.: Gróf Márta, Lőczi Judit, Nagyváradi Ildikó, Németh Mária, Szabó Aranka, Szalay Ibolya és Tátrai Anna.
IV. A.: Császár Géza, Fris Ferenc, Illés György és Kaczeus Márton.
IV. B.: Gyenesi Etelka és Koszorú Ilona.
IV. C.: Balogh Éva, Borsfai Ildikó, Csiszár Mária, Csapási Katalin és Nagy Margit.
IV. D.: Farsang Csaba, Lehota János, Szabó Csaba, Szabó Nándor, Székács György és Szente Attila.
IV. E.: Balázs Judit, Barabás Anna, Gráf Éva, Kishalmi Klára, Lan-di Anna és Szathmári Katalin.
A Vörös Kereszt iskolai szervezete példamutató munkájukért Vigh Ilona I. C., Hajas Teréz I. D., Tolnai Klára I. E., Magyar Ilona és Schindl-berger Klára III. B. oszt. tanulókat könyjutalomban részesítette.
A latin tanárok a tanév végén latin szavalási, szóversenyt, műfordítási és mitológiai versenyt rendeztek. Ezeknak a versenyeknek osztályonkénti győzteseiként a Gyánti-alap megtoldott évi kamatainak terhére könyvjutalomban részesültek: Péter Katalin I. E., Csapó Erzsébet I. F., Hegedűs Csaba I. G., Gyurcsák Mária II. E., Tornyos Anikó II. F., Somlai Konrád II. G., Hosszú Ferenc III. C., Németh József III. D., Szűcs Judit III. F., Balogh Ilona IV. 'C., Szabó Csaba IV. D. és Balázs Judit IV. E. oszt. tanulók.
Az intézet legeredményesebb sportolójának jutalmazására alapított vándorserleget a tantestület Béres Sándor II. G. oszt. tanulónak ítélte kimagasló atlétikai eredményeiért.
45
12. Az iskola felszerelése és annak értéke
Az oktatás eredményességét hatékony mértékben szolgálja könyvtáraink,szertáraink kellő, sok esetben korszerű állománya, melynek fokozatos kiegészítése részben az iskola költségvetés keretein belül, részben központi kiutalás alapján évről—évre megtörténik.
A legutóbbi költségvetési év folyamán az alábbi, nagyobb értéket képviselő felszereléssel gyarapodott az iskola leltári állománya: 100 db. tanulószék, 10 db. tanári asztal, 1 db. magnetofon, 1 db. írógép, 1 db. anódpótló, 1 db. iskolai áramátalakító, 3 db. mikroszkóp, 1 db. talajvizsgáló láda, 10 db. kottaállvány, 1 db. ugrószekrény, 2 db. tornaszőnyeg, 1 db. „vacu" lámpa, 1 db. kovácstűzhely, 1 db. villamos csiszológép, 10 db. tolómérce, 1 db. mikrométer, 2 db. varrógép.
Leltári csoport az darab Gyarapodás 1960-as évben érték Ft 1960. darab Állomány december 31-én érték Ft
I. Bútorzat 99 23638,40 2437 389541,10
11. Könyvtárak a) Tanári 253 8293,70 4573 89308,10
b) Ifjúsági 30 946,60 4390 44586,59
III. Fizika 45 3680,85 593 54668,38
1VT. Kémia 31 3781,11 1694 21333,95
V. Matematika 41 778,70 145 3904,09
VI. Biológia 50 11894,65 947 37724,55
VII. Földrajz 104 1499,30 326 17023,03
VIII, Történelem 13 735,20 1015 7120,20
IX. Zene 35 2011,— 946 14038 —
X. Testnevelés 33 18272,50 273 75721,40
XI. Egyéb felszerelés 30 3226,99 609 54861,84
XII. Fotó 14 1656,80 188 15229,84
XIII. Gyakorlati fogl. 86 11564,92 413 168769,83
Összesen: 864 71980,63 18549 983841,49
46
14. Statisztika
A d a t c s o j o r t I. II. III. IV. Össze- o/o
o s z á 1 y sen
Beiratkozott nyilvános tanulók száma 340 227 227 186 980 —
Osztályozott nyilvános tanulók száma 286 219 219 182 906 —
Munkás 96 72 78 64 310 34,22
Dolgozóparaszt 59 59 36 30 184 20,42
szociális megoszlása Értelmiségi 23 17 29 17 86 9,49
¿A Alkalmazott 82 53 49 55 239 26,38
Egyéb 25 17 27 16 85 9,38
n Osztályidegen — 1' — — 1 0,11
03 ■w Példás 111 91 98 116 416 45,92
- magatartása Jó 160 125 115 61 461 50,89
0 N o Kifogásolható 6 2 3 5 16 1,76
Tűrhető 9 1 3 — 13 1,43
Kitűnő 5 3 8 13 29 3,20
vC3 Jeles 18 14 12 9 53 5,85
N m Jó 60 46 59 48 213 23,50
0 általános tanul- Közepes 89 71 73 54 287 31,65
< mányi eredmény Elégséges 78 ' 44 43 58 223 24,64
Elégtelen 1—2 tantárgyból 18 27 21 — 66 7,29
- Elégtelen több tantárgyból 18 14 3 — 35 3,87
Elégtelen összesen 36 41 24 — 101 11,16
Az iskola benépesülése az államosítás óta
Tanév Osztályozott nyilvános tanulók száma
fiú leány összesen
1948—49 191 141 332
1949—50 276 120 426
1950-51 289 193 482
1951—52 243 204 447
1952—53 233 236 469
1953—54 214 252 466
1954-55 203 237 440
- 1955—56 281 318 599
1956—57 302 375 677
1957—58 299 430 729
1958—59 322 486 808
1959—60 303 546 849
1960—61 315 590 906
48
16. A felnőttek oktatása
Pártunk és kormányunk minden lehetséges segítséget megad, hogy azok a dolgozók, akik származásuk vagy anyagi helyzetük miatt a múltban nem végezhettek közép- és felsőfokú iskolai tanulmányokat, most az esti tagozatokon vagy a levelező oktatás keretében pótolhassák. -
Intézetünkben már az 1948/49-es tanévben megindult a dolgozók gimnáziumának V. osztálya. Ez azonban nagyon rövidéletű volt, s a VI. osztály már nem is nyílt meg. Csak 1952/53-ban indult meg a felnőttoktatás másik formája, a levelező oktatás. Ennek az a lényege, hogy az abban résztvevők hetenként egyszer bejönnek az iskolába az úgynevezett konzultációs órákra. Ezeken az órákon megbeszélik tanáraikkal a mindenkinek a birtokában lévő Ütemtervben hétről—hétre pontosan kijelölt anyag nehezebben érthető részeit, s a következő óráig otthon egyéni tanulással teszik magukévá az anyagot. A kijelölt anyagból az Ütemterv előírásai szerint otthon dolgozatokat írnak, s ezeket elbírálás céljából benyújtják tanáruknak. Tanévenként háromszor: novemberben, februárban és áprilisban szóbeli beszámolókon adnak számot az anyag addig átvett kisebb részéről, majd június hónapban az egész évi anyagból írásbeli és szóbeli osztályozó vizsgát tesznek. A leglényegesebb eltérés a levelező és nappali tagozat között, hogy a levelező tagozaton idegen nyelvet nem tanulnak. Egyébként négy évi sikeres tanulás után éppen olyan érvényes érettségi bizonyítványt kaphatnak, mint a nappali tagozat tanulói.
Levelező tagozatunk évről évre örvendetesen izmosodik, s az 1960/61. tanévben már valósággal életképes külön iskolává nőtte ki magát. A polgári tagozat 6 osztályába a tanév végéig 226, a honvédségi tagozat 4 osztályába pedig 75, az egész levelező tagozatba tehát 301 tanuló iratkozott be. Sajnálattal kell azonban megállapítanunk, hogy a tanulók jelentékeny része nem számol előre a nehézségekkel, amelyeket a két műszak, sőt egyeseknél három műszak reájuk ró. Akadnak olyanok is, akik pártunk és kormányunk nagylelkűségét annyira szeretnék fokoztatni, hogy tanulás nélkül is ajándékozza meg őket az iskola a bizonyítvánnyal. Ennyire azonban mégsem mehetünk, és mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy a levelező tagozaton is csak becsületes, komoly tanulás jutalma lehet az év végi és az érfettségi bizonyítvány. így aztán már az első beszámolók idején megkezdődik a lemorzsolódás, s ez a későbbieknél még fokozódik is, és év végére mintegy 60%-a marad meg a beiratkozási létszámnak. Különösen nagy a lemorzsolódás a honvédségi tagozaton. A tanév végén 134 polgári és 34 honvédségi tagozatú tanuló tett osztályozó vizsgát, érettségi vizsgát pedig 10 polgári és 9 honvédségi tagozatú jelölt tett.
Az alábbiakban névszerint is felsorolom azokat a tanulókat, akik az idén sikeres vizsgát tettek.
A polg. I. A. osztályban jórendű 1 tanuló: Cservák Istvánné közepes 10 tanuló: Cservák István, Dávid Ernőné, Háromszéki Ferencné, Horváth Ferenc, Kertész Ilona, Kovács Ernő, Mohácsy Erzsébet, Nemes Gizella, Székely Zsuzsanna és Vaska Péter; elégséges 5 tanuló: Biri Lajos, Dalmi Gábor, Mihály Lajosné, Szendrei Ferenc és Szépligeti József. Javító vizs-
49
gát tehet 6 tanuló, tanulmányait csak az osztály megismétlésével folytathatja 2 tanuló.
A polg. I. B. osztálybankitűnő 1 tanuló: Szabó Mária; jó 2 tanuló: Nyitrai Mária és Varga István; közepes 12 tanuló: Benke György, Császi Jánosné, cseh Györgyné, Farkas Edit, Hevér Péter, Márkus Jenő, Molnár Kálmánné, Cs. Nagy Gyula, Sábák Pálné, Tóth István, Varga Istvánné és Végh Ferenc; Elégséges 2 tanuló: Erdős Mária és Németh Judit. Javító vizsgát tehet 1 tanuló.
A polg. I. C. osztályban kitűnő 3 tanuló: Kriston Istvánné, Mátai Jó-zsefné és Papp Béla; jeles 1 tanuló: Horváth Ferencné; jó 14 tanuló: Cséza István, Mester Ferenc, Papp Lajosné, Papp Mária, Pichler László, Szalay Sándor, Tarr Ernő, Tarr Ernőné, Takács Gábor, Tóth Dezsőné, Tóth Margit, Vastag Lajos, Weisz Sándorné és Zakics Piroska; közepes 11 tanuló: Balassa Mária, Csepella Ferencné, Gerencsér József, Gödinek Mária, Halász Gyuláné, Harkály Klára, Mester József, Nóvák Mária, Stikkel Erzsé-bee, Szigeti József és Verbovecz Istvánné; Elégséges 3 tanuló: Bencze Júlia, Gödinek Károly és Königsberger Teréz. Javító vizsgát tehet 1 tanuló.
A polg. II. osztályban jeles 1 tanuló: Tábori Lászlóné; jó 4 tanuló: Böröcz Tibor, Hegyi Ibolya, Molnár Jánosné és Tóth Pál János; közepes 12 tanuló: Győri Kálmánné, Győrvári László, Hári Ferenc, Hollóczki Magdolna, Kozári Ferencné, Léránt Jenő, Múlik István, Német János, Sebők Imre, Tóth Oszkárné, Varga Kálmánné és Vécsey Flórián; elégséges 5 tanuló: Béli József, Biró János, Németh Aranka, Pus József és Tüske Ti-borné. Javító vizsgát tehet 8 tanuló, tanulmányait csak az osztály megismétlésével folytathatja 2 tanuló.
A polg. III. osztályban jeles 2 tanuló: Kőnig Istvánné és Tóth Ferenc; jó 4 tanuló: Alics István, Nagy András, Nagy Sándor és Pásti István; közepes 2 tanuló: Nagy Antalné és Sárkány Józsefné; elégséges 1 tanuló: Plac-hy Aladárné. Javító vizsgát tehet 1 tanuló, tanulmányait csak az osztály ismétlésével folytathátja 1 tanuló.
A polg. IV. osztályban jeles 2 tanuló: Magasi Gyuláné és Szerdahelyi Lászlóné; jó 1 tanuló:. Szőlősi Sándorné; közepes 5 tanuló: Baki Ernő, Császi János, Kun Ernő, Sasvári Ilona és Sorosi Miklósné; elégséges 5 tanuló: Bolgár Béla, Mikó József, Salamon Jenő, Szabó Dénesné és Tóth Rezső. Javító vizsgát tehet 3 tanuló.
A honv. I. osztályban jó 4 tanuló: Aigner István, Király Lajos, Osza-gyán Mihály és Zsebő Mária; közepes 4 tanuló: Dávid Ferenc, Juhász Imre, Szalay Sándor és Tomori János; elégséges 1 tanuló: Vajda Géza. Javító vizsgát tehet 3 tanuló.
A honv. II. osztályban jó 2 tanuló: ölvedi Tibor és Török János; közepes 2 tanuló: Gömöri Zoltán és Rossi Ferenc.
A honv. III. osztályban jó 3 tanuló: Füleki Lajos, Kállai László és Kovács Sándor; közepes 4 tanuló: Kiss József, Kőmíves István, Lukács Ferenc és Tóth Antal; elégséges 2 tanuló: Andrasek Tamás és Oszlánszki Antal.
A honv. IV. osztályban jó 4 tanuló: Bárdos László, Borbély Péter, Hoffman Tibor és Huber Imre; közepes 3 tanuló: Kustor Ferenc, Móré Károly és Németh Antal; elégséges 2 tanuló: Nóvák Lajos és Olt Károly.
A levelező tagozat írásbeli érettségi vizsgái június 1-én és 2-án folytak le. A szóbeli érettségi vizsgák pedig Farkas Domonkos budapesti tani-tóképzőintézeti tanár elnökletével június 19-én és 20-án voltak.
Sikeres érettségi vizsgát tett a polgári tagozaton 7 jelölt, még pedig jelesen felelt meg 1 jelölt: Magasi Gyuláné Lakatos Erzsébet; közepesen
50
felelt meg 3 jelölt: Kun Ernő, Sasvári Ilona és Szőlősi Sándorné Gyimesi Ilona; megfelelt 3 jelölt: Baki Ernő, Császi János és Sorosi Miklósné Jak-sics Anna Javító vizsgát tehet szeptember hónapban 3 jelölt, a vizsgát önkényesen és kellő igazolás nélkül félbeszakította, ezért egy év múlva a teljes érettségi vizsgát megismételheti 1 jelölt.
Sikeres érettségi vizsgát tett a honvédségi tagozaton 8 jelölt, mégpedig jól felelt meg 1 jelölt: Borbély Péter; közepesen felelt meg 4 jelölt: Bárdos László; Hoffman Tibor, Huber Imre és Móré Károly; megfelelt 3 jelölt: Kustor Ferenc, Németh Antal és Olt Károly.
51
17. Tájékoztató az 1961/62. iskolai évre
1961/62. iskolai évre szóló beírások 1960. június 21-én és 22-én lesznek. Az erről elmaradt tanulók, valamint a sikeres javító vizsgát tett és az esetleges pótfelvételek során az I. osztályokba később még felvett tanulók beírása augusztus 30-án és 31-én történik meg.
A különbözeti és magán vizsgákra jelenkező és arra engedélyt kapott tanulók vizsgájának írásbeli részét augusztus 28-án és 29-én délelőtt 8—12, szóbeli részét pedig augusztus 29-én délután 3 órától kezdve bonyolítjuk le.
Az egy vagy két tantárgyból bukott tanulóknak augusztus 1-éig kell a javító vizsgára jelentkezniők tanulmányi értesítőjüknek az igazgatói irodába történő beadásával, vagy postán történő beküldésével. Aki a jelent kezést elmulasztja, vagy tanulmányi értesítő nélkül jelenik meg a vizsgán, vizsgára nem bocsátjuk és tanulmányait csak osztály megismétlésével folytathatja. A javító vizsga díjtalan. A javító vizsga nem nyilvános és azon a vizsgabizottságon és a vizsgázókon kívül más nem lehet jelen. A javító vizsgák ideje augusztus 29-e, délelőtt 8 órától.
A tanév ünnepélyes megnyitása szeptember 1-én délelőtt 9 órakor lesz. A tanévnyitó ünnepélyen történik meg a Szülői Munkaközösség által ajándékozott intézeti selyemzászló ünnepélyes átadása és felavatása. Az ünnepély után az osztályfőnökök osztályukat rendezik, ismertetik a Tanulói Szabályzatot, a Házirendet, kihirdetik az órarendet, tájékoztatják a tanulókat a tankönyvek és a füzetek beszerzéséről. A füzetcsomagok már a szünetben is megvehetők a papírboltokban.
Szeptember 2-án háromnegyed nyolcra mindenkinek bent kell lennie az iskolában, hogy pontosan 8 órakor meghallgathassuk a Művelődésügyi Miniszter hagyományos üdvözlő és tanévnyitó beszédét. A beszéd meghallgatása után órarendszerinti rendes tanítás lesz.
Az 5+1-es gyakorlati foglalkozást tovább fejlesztjük az 1961/62. iskolai évben. Mindegyik új I. osztályunk 5-)-l-es szervezésű lesz a következő beosztás szerint. Az I. A. osztály fele saját műhelyünkben a lakatos szakma elemeit tanulja meg, az osztály másik fele pedig az Autóközlekedési Vállalat tanműhelyében kapja az oktatást. A I. B. osztály a palini gépállomáson készül leendő szakmájának: a mezőgazdasági gépek kezelésének és javításának elsajátítására. Az I. C. és I. D. reáltagozatú, úgyszintén az I.E. humántagozatú osztály mezőgazdasági gyakorlatokkal foglalkozik mezőgazdasági mérnök-tanár irányítása mellett a helybeli tsz-ek illetve a helybeli állami gazdaság területén. Az I. F. humántagozatú leányosztály egészségügyi képzésben részesül a nagykanizsai kórházban és az SZTK rendelőintézetben. Az I. G. humántagozatú vegyes osztály fiútanulói a Húsüzemben, a leánytanulók pedig a Tejüzemben és a Vegyesipari Vállalat Szabórészlegében foglalkoznak. Az I. H. humántagozatú vegyes osztály pedig a Városgazdálkodási Vállalat kertészetében fogja a díszkertészet és műkertészet elemeit megtanulni.
A felmenő osztályok folytatják megkezdett szakmájuk tanulását azzal a változással, hogy az előző évben általános mezőgazdasággal foglalkozó
52
osztályaink a következő évben szakosodva állattenyésztéssel, főleg baromfitenyésztéssel foglalkoznak.
A gyakorlati foglalkozásokon részt vevő tanulók kötelesek munkaruhát beszerezni és a gyakorlati órákon ezt viselni. Az előírt munkaruha mind fiúk, mind leányok részére a melles nadrág. Kivételt képeznek az egészségügyi képzésben részesülő és a tejüzemben foglalkozó leányok. Ezeknek a leányoknak fehér munkaköpenyt kell viselniük.
A fiúk mind az iskolában, mind iskolán kívül tetszésszerinti, de a jó ízlést nem sértő ruhát viselhetnek, a fiúk részére ugyanis eddig még nem alakult ki az egyenruha legmegfelelőbb formája. ízléstelen, a vadnyugati divatot majmoló, jampec, sőt huligánszerű ruhadarabok viselése szigorúan tilos. Azokat a tanulókat, akik ebben a kérdésben nem* hajlandók az iskola előírásainak engedelmeskedni, eltávolítjuk az intézetből.
A leánytanulók az iskolai foglalkozásokon, tehát a délutáni foglalkozásokon (tanulószoba, karének, műszaki rajz, szakkörök stb.) is ruhájuk fölött fekete klott-köpenyt kötelesek viselni. Ünnepi ruhájuk pedig fehér piké vászonból varrót matrózbluz és sötétkék szövetből készített rakott szoknya. Iskolai ünnepélyes alkalmakor, kivonulásokon, klubdélutánokon, iskolai bálokon leányok csak ebben az öltözetben jelenhetnek meg.
Az előírásos diáksapka pedig az iskola jelvényével együtt mind a fiú, mind a leány tanulókra kötelező.
A tanulóknak a tanév folyamán az alábbiakban részletezett díjakat kell befizetniök:
Tandíj: Kitűnő és jeles tanuló nem fizet tandíjat, a jórendű havi 2 Ft, a közepes havi 4 Ft, az elégséges havi 8 Ft, az elégtelen (ide tartozik a javító vizsgás is) havi 16 Ft-ot fizet. Sporköri hozzájárulás címén az iskola minden tanulója egész évre 10 Ft-ot fizet. A Nyomtatott Évkönyv nyomdai költségeinek részbeni fedezésére minden tanuló bizonyos összeget fizet a tanév elején. Ennek pontos összegét csak ennek az Évkönyvnek a kinyomtatása után tudjuk megállapítani. A szülőket terheli még a tankönyvek, füzetek, rajzeszközök stb. ára és az időnként közösen megtekintett mozielőadások belépti díja. Öva intjük a kedves szülőket, hogy gyermekeiket túlzott összegű zsebpénzzel tömjék, mert a tapasztalat szerint ez sohasem vezet jóra.
A Tanulói Szabályzat és a Házirendnek az iskolán kívül viselkedésre vonatkozó pontjai a nyári nagyszünetben is kötelezőek, s az ezek ellen vétőket az új tanév elején vonjuk felelősségre.
Az igazgatóság a nyári szünetben minden szerdán és pénteken 9 órától 12 óráig áll az érdeklődők rendelkezésére. A tanulókat általában érdeklő közlemények pedig a nyári szünetben is az igazgatói iroda melletti hidetőtáblán olvashatók.
F.. k. : CSERNAY LÁSZLÓ Kiadta : a gimnázium igazgatósága, Nagykanizsa, Vöröshadsereg útja 9. Zala Megyei Nyomda Vállalat, Nagykanizsa — 61-4527 — F. v. Szendrfii Géza.

Insert failed. Could not insert session data.