Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
10.56 MB
2019-07-23 09:59:13
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
575
1473
Rövid leírás | Teljes leírás (193.73 KB)

A nagykanizsai Landler Jenő Gimnázium
Évkönyve
az 1961-62-es iskolai évről
A tantestület tagjainak közreműködésével összeállította Csernay László igazgató "kiváló tanár"


A következő szöveg az évkönyvből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:


AZ 1961/62-ES ISKOLAI ÉVRŐL ® '
i
A TANTESTÜLET TAGJAINAK KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL ÖSSZEÁLLÍTOTTA
CSERNAY LÁSZLÖ
igazgató, „kiválö tanár"
A NAGYKANIZSAI LANDLER JENŐ GIMNÁZIUM
ÉVKÖNYVE
A NAGYKANIZSAI LANDLER JENŐ GIMNÁZIUM
EVKÖNYVE
AZ 1961/62-ES ISKOLAI ÉVRŐL
—«3g*—
A TANTESTÜLET TAGJAINAK KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL ÖSSZEÁLLÍTOTTA
CSERNAY LÁSZLÓ
igazgató, „kiváló tanár"
TARTALOMJEGYZÉK.
Oldal
1. 40 év a katedrán (Debreczeni Attiláné és Márkus Ferenc) ..... o <i
2. „Ady Endre: A magyar ugaron" (Márkus Ferenc és Ördög Fe
renc dr. verselemzése) ....................... 5
3. Az 1961/62-es iskolai év története (Csernay László) ........ 12
4. A tanári testület névsora és iskolai munkaköre (Horváth Béla) . 18
5. A tanárok társadalmi munkája (Debreczeni Attiláné)....... 23
6. Az iskolai KISZ-szervezet munkája (Debreczeni Attiláné) ... . 24
7. Kulturális élet (Kerecsényi Erzsébet) ................ 25
8. Gyakorlati foglalkozás (Márkus Ferenc)................ 30
9. Az ifjúság sportélete (Dr. Fekete Ivánné) ............. 35
10. Szakkörök (Dr. Szűcs Lászlóné)...................... ar
11. A nyilvános tanulók név- és érdemjegysorozata.......... 39
12. Érettségi vizsgák (Dr. Buvári Andrásné)................ 78
13. Kitüntetések, jutalmazások (Béli József)................ 83
14. Statisztika (Horváth Béla)......................... 85
15. Az iskola benépesülése az államosítás óta (Horváth Béla) ... . 86
16. Felnőttoktatás (Csernay László) ................... 87
17. Tájékoztatás az 1962/63-as iskolai évre (Csernay László) ... . 88
40 év a katedrán
Az 1961/62-es tanév dolgos hétköznapjainak sorát kedves, családi megemlékezés szakította meg. Intézetünk igazgatójának 40 éves tanügyi munkásságát, a Szocialista Munkáért Érdeméremmel való kormánykitüntetését ünnepeltük.*
Csernay László, a matematika és fizika tanára, 40 évvel ezelőtt, 1921.
\
december 11-én jelentkezett szolgálattételre a mezőkövesdi gimnáziumban. Nagy alkotó kedvvel, a gyerekek és az oktatásügy iránti szeretettel felvértezve kezdte meg pályáját. A sors azonban első állomáshelyéről elszólította. 1937-ben Zalaegerszegre került, 1943-ban Losonc, 1945-ben ismét Zalaegerszeg, majd 1948-tól iskolánk, Nagykanizsa jelentették új munkaterületeit. Ezek az évszámok és helységnevek a 40 évre kiterjedő munkásságnak csak külső kereteit adják. A belső tartalom mindenkor és minden helyen ugyanaz maradt: az egyszerű emberek, a nép ügyének áldozatkész szolgálata, törhetetlen munkakedv, a gyerekek és felnőttek legteljesebb megértése, tántoríthatatlan határozottság. Ezek a tulajdonságok tökéletes harmóniában egyesültek jellemében, és ezek a tulajdonságok tették példaszerűen alkalmassá intézetünk igazgatásának elvállalására.
Az elmúlt 40 év kimerítő, testet-lelket fárasztó munkája soha nem hatalmasodott ügyszeretete, hivatástudata fölé. A legteljesebb s zellemi frisseséggel tartotta óráit, amelyek a tudomány tiszteletéről, mesteri ismeretéről és szakavatott pedagógiai alkalmazásáról vallanak. Tanítványai, a munkája nyomát magán hordozó sok száz fiú és leány óráira, csendes mosolyú humorára, szeretetére, mellyel nehéz tárgyai megértését elősegítette, hosszú-hosszú évek múltán is élénken emlékeznek.
Az intézet igazgatásában tanúsított pontossága, az adminisztrációs munkák elvégzésében felmutatott alapossága, a mindenre kiterjedő figyelme, munkabírása már régóta közmondásossá vált felettesei és beosztottjai körében.
Igazgatása alatt dolgozó kartársai egybehangzó véleménye, hogy sok jóindulatú instrukciót kaptak tőle a gyerekek neveléséhez, tantárgyuk megszerettetéséhez, sok atyai intelmet a tanári munka bármely ágának
precíz elvégzéséhez. Megmérhetetlenül nagy része volt és van abban, hogy az iskolánkhoz érkező, szárnyait önállóan először próbálgató ifjú tanárok rövid idő alatt az intézet értékes, magabiztos munkaerőivé váltak.
Bár felkészültségét az évtizedek egymásutánja tette próbára, melyben a pedadógust, az embert érhető örömök és nehéz órák váltakoztak, mindenkor a fegyelmezett, szigorú kötelességteljesítés, államunk és szocializmust építő rendszerünk törvényeinek, rendeleteinek biztos kezű végrehajtása jellemezte. Igazgatása általános érvényű alapgondolata: rombolni a hasznavehetetlen régit, építeni, befogadni az igaz jövőt mutató újat. Az oktatásügy terén elért, a fentiekben vázolt munkásságáért 1958-ban Csernay László igazgató elnyerte a „Kiváló Tanár" megtisztelő címet.
Tanítványai, tanárai, az intézetébe járó fiúk és lányok szülei, felettesei tudják, hogy ez a közel fél évszázados munkásság még nem fejeződött be. Oly sok a tennivaló, ezek maradéktalan teljesítéséhez pedig tanároknak, tanítványoknak, szülőknek egyaránt szükségük van tapasztalatokban gazdag, áldozattól, nehézségtől, fáradalmaktól meg nem riadó munkájára.
-«3©=°-
4
Márkus Ferenc — Ördög Ferenc
Ady Endre A magyar Ugaron című versének tartalmi-stilisztikai
elemzése*
* A Magyar Nyelvtudományi Társaság szegedi csoportjának 1962. május 11-i ülésén elhangzott előadás. (Rövidítve.)
Talán egy költő sem kecsegtet az írásművészet rejtelmeinek a bepillantásába annyi titokkal, mint éppen Ady. A verskötetek szigorú zártsága, ciklusos beosztása, a kötetek tartalmi, esztétikai kapcsolata mind azt mutatják, hogy ez a zárt, modern-klasszikus komponálási mód kisebb egységekben, a versekben is megvan. Sőt, továbbmenve, a strófákban és versmondatokban is föllelhetők. Természetesen ahogy haladunk a nagy óbból a kisebb felé, az életműből a kötetek, illetőleg a kötetekből a ciklusok, a ciklusokból a versek felé, a versekből a strófák, majd a trópusok felé, annál kisebb szerepe van a tudatosságnak.
Vizsgálódásunk célja megmutatni a tartalom kifejezésének szolgálatában álló nyelvi, stilisztikai eszközöket. Bepillantást nyerni a legkisebb egység, a szó, sőt annak alkotóelemei, a hangok világába; hogyan szolgálják a tartalmat, hogyan vesznek részt a maguk módján a gondolat művészi közlésében.-
1906-ban jelent meg az Üj versek című kötet. Az első Ady-módra komponált kötet ez, amely ciklusos beosztást követ. A kötetben felhangzó témák egyikét — a ciklusok sorrendjében a másodikat — a magyar ságversek alkotják. Politikai költészetének magyarság témája két motívumból áll. Az Űj versek kötet egyik motívuma a magyar Ugar, melynek testvérpárjaként a Vér és arany kötetben felhangzik a magyar messiások motívum.
1. A magyar Ugaron költemény az azonos című ciklus záró darabja. Műfaját tekintve táj leíró költemény. Azonban amilyen mértékben a magyar tájleíró költészet legjobb realista hagyományaihoz kapcsolódik, olyan
Elvadult tájon gázolok: Ös, buja földön dudva, muhai Ezt a vad mezőt ismerem, Ez a magyar Ugar.
Vad indák gyűrűznek körül, Míg a föld alvó lelkét lesem, Régmúlt virágok illata Bódít szerelmesen.
Lehajlok a szent humusig: E szűzi földön valami rág. Hej, égig-nyúló giz-gazok, Hát nincsen itt virág?
Csönd van. A dudva, a muhar A gaz lehúz altat, befed S egy kacagó szél suhan el A nagy Ugar felett.
5

mértékben különbözik is tőle, A költeményben ugyanis egybefonódva jelenik meg az elvadult, dudvát, muhart termő valóságos táj és Ady akkori politikai mondanivalóit teljes egészében magában hordozó szimbolikus táj. A kifejezésre váró tárgy szimbólumokban való bemutatása azonban nem Adyval kezdődik. Bóka László írja Ady szimbolizmusa című tanulmányában (IJTK/1954) (134): „Petőfitől Kiss Józsefig sorra idézhetném Ady közvetlen elődeit, hogy megmutassam, sem a szimbolikus kifejezés („Félre mostan, félre fejemről Bú, te fekete, nehéz sisak" írja Petőfi), sem a vers, mely egységes szimbolikus kép (vö. Kiss József „Nagy fekete erdő" című verse) nem újdonság. A döntően új Ady meglelt útjában az, hogy nem egyes szimbólumokat alkot, hanem egész szimbólum-rendszert, mely egész költészetét egybefogja."
2. A költemény kijelentéssel, egyszerű kijelentő mondatba foglalt közléssel indul. A mondat állítmánya a gázolok ige. Mozgást, mégpedig nehezen végbemenő mozgást jelent. Az elvadult tájon jelzős szerkezet megokolja ennek az igének állítmány ként való szerepeltetését. A polgári demokratikus szemléletű Ady félfeudális Magyarország ellenes szubjektív cselekvő álláspontja húzódik meg az ige jelentés-hátterében. A gázolok ige ugyanis nemcsak a nehéz előrehatoló mozgást jelenti, hanem azt is, hogy bátran léphetek, bátran mozoghatok — tehetetlenségemnél fogva is —, hiszen nincs mire, nem kell semmire sem vigyáznom, mert amit eltaposok, nem félteni való. Amiben gázolok, az az elvadult táj értéktelen növényvilága a dudva, a muhar — politikai síkon, ami a jövőakarást lehetetlenné teszi. Az ige kijelentő módja — ezt látni fogjuk a későbbiekben is — a fenti gondolatsor alátámasztására szolgál. Utána kettőspont áll, melynek feladata leállítani az ige kifejezte cselekvést, mert megállapítás következik. A kettőspont előidézte pillanatnyi csöndben most már csak akusztikailag és nem képileg, de jól hallhatóan érzékeljük azt a zajt, amelyet az elvadult tájon gázoló költő idézett fel.
Az első mondatban az igei állítmányhoz egy jelzős szerkezet kapcsolódik. Egy helyhatározóragos főnév és egy participiális eredetű jelző. Az első # mondat leghangsúlyosabb és legfontosabb eleme, amely Ady úri vandél-ság pusztította Magyarország ábrázolásának éppen tömörségében művészi képe. A jelzős szerkezetben ,jelentősebb szerepű a jelző: elvadult. Olyan tájat tár elénk — a jelzővel adva meg a vers politikumához illő alaptónust —, amely valamikor nem volt vad. Az elvadult jelző múlt idejű melléknévi igenév. Igenév, tehát a történést ebben a formájában is megőrző jelző. Közli velünk, hogy a táj elvadulása valamikor a múltban következett be, de bizonytalan, kronológiailag pontosan nem determinálható időben.
Érdekes meggondolásokra ad alkalmat a helyhatározóragos tájon szó szerepe. A táj szó itt szemsugárral alig befogható messzeséget jelent. Eny-nyiben tehát az elvadult jelző kronológiai bizonytalanságára üt vissza a tér dimenziójával egészítve ki azt. És jelentésében hordozza jelzőjének szuggesztív erejű történelmi múltat értékelő árnyalatát is. Ez a táj ugar, melyek mindegyike a művelést, a gondozást feltételezi, vagy feltételezheti.
Az első mondat kettőspontja után egy újabb kijelentő mondat következik. Megállapítást tartalmaz. Megállapításával kiegészíti az első mondatban festett képet. Azonban nemcsak kiegészíti, hanem tartalmilag és formailag továbbviszi. A dudva, muhar kerül érdeklődésünk középpontjába. Csak dudvát és muhart (,vadmuhar') terem ez a sokkal jobb sorsra érdemes, kitűnő adottságú föld. A jelzőtlenül álló két főnév (mindig együtt fordulnak elő) éppen jelzőtlenségében ijesztő, vad. Nem véletlen, hogy ebben
6
a rövid mondatban két jelző van (ős, buja), de egyik sem az alanyoké. De az sem véletlen, hogy két alany van, ugyanis a mondat egyensúlya így billen helyre, máskülönben a két melioratív jelző elhúzná a mondat egyensúlyát. Az alanyok felsorakozása, mély magánhangzói, többségében zöngés mássalhangzói és a gondolatot lezáró pont visszahatnak a gázolok igére egyszer s mindenkorra lezárva azt az előrehaladó mozgást, amelyet ez ige jelent. Ady ekkori határozatlanságot, bizonytalanságot mutató politikai szemlélete akarva, nem akarva elénk tárul.
A földön szónak ugyanaz a mondatbeli szerepe, mint az előző mondat tájon szaváé. Grammatikailag, morfológiailag tehát azonos megjelenésűek, funkciójukban sem különböznek egymástól. Jelentésben annál inkább. A föld szó ugyanis jelző nélkül is termő területet jelent. De vannak jelzői is: ős, buja. Az első jelző történelmi asszociációkat ébreszt. Jelentéstartalmával szorosan kapcsolódik a második jelzőhöz, teljessé téve annak jelentését. Régi, termelésben nem kifáradt, művelésben nem kizsigerelt föld ez. Bármilyen vegetációs gazdagság létrehozására képes. — Nem szóltunk még a második mondat állítmányáról. Odaértendő „van" ige az állítmánya. A mondat tehát hiányos mondat. A ki nem tett állítmány grammatikai szerepét az alanyok veszik át. Ez a mondatszerkesztés újabb megfigyelésre ad alkalmat. Az első versszakban a költő, amikor a félfeudális Magyarország állapotát tükrözi, képeiben nem használ igei állítmányt. Ellenben igei állítmányt találunk saját ténykedése kifejezésére.
A harmadik mondat — megint kijelentő — a költő tudatvilágába emeli át, ismeretkörébe vonja az eddig elmondottakat, alanyibbá, magához tar-tozóbbá teszi, személyes kapcsolatát a tájjal szorosabbá fűzi. A tájban való fizikai jelenlét, a mozgásban megnyilatkozó dinamizmus a gondolat világának dinamizmusára vált át. Az ismerem állítmány a nyitott szemmel járó, vad mezőn már többször megfordult, vagy ott élő költőnek fölényes ismeret-biztonságát mutató szóhasználata. Megállásunkat indokolja a mondat élére állított, a tárgy jelzője funkciójával megbízott közelremutató névmás. A névmás rámutat, kiemel, minden félreértést eloszlat az állítás tárgyát illetően. A vad jelző biztos társként csatlakozik a névmás mellé, segítve annak mondatbeli szer'epét. A figyelem-felkeltést épp úgy, mint a kiemelést. — A harmadik mondat elképzelteti velünk a tájban magányosan álldogáló, szemét körülhordozó költőt, aki szemlélődése eredményeként jut el a mondatban foglalt állítás kimondásáig. A szemlélődés a költő mozgásának leállása nem itt, hanem már a második mondatban megkezdődött. (L. a kettőspont funkciója.) A vers további részeiben is a szerkesztésnek, a versszak-építésnek ezt a ritmikusan, szakaszról-szakaszra megismétlődő eljárását fogjuk tapasztalni. Az első sor erőteljes fizikai mozgást bemutató képeire a következő három sor külső mozgás nélküli, de intenzív megfigyelést .magábanfoglaló képei következnek. Kivétel az utolsó versszak, mellyel- kapcsolatos gondolatainkat a későbbiekben közöljük.
Az első versszak harmadik kijelentő mondatához értelmező mondat csatlakozik, amely gondolatilag és képileg egyaránt jelentős. A versben ezen a helyen tűnik fel először az Ugar szó, amely sok más képtársával együtt jelképe a félfeudális magyar világnak. (Pl. nagy sivatag, mocsaras róna, lelkek temetője, magyar mocsár, magyar Hortobágy, haláltó Magyarország stb.) A felsorolt jelképek variánsai egyetlen jelképnek. Szinte vezéregyéniség közöttük a tömörségében legtöbbet mondó Ugar szimbólum. Ha zeneműhöz hasonlítanánk a költeményt, azt mondhatnánk, hogy az első tétel forte része ez az értelmező mondat.
7
Az elvadult tájat, a vad mezőt az ez közelre mutató névmás fogja egy marokra. E névmással az előző mondatban már találkoztunk, ott jelzőként állt. Itt alany. Ugyanannak a szófajnak fontosabb szerepkörre való átváltása önmagában is stílus-érték hordozója. Erről állítja a költő, hogy ez nem más, mint a magyar Ugar.
Jó alkalom kínálkozik itt megmutatni a szimbólum kialakulásának lépéseit, fokozatait. Ady — amint láttuk — a félfeudális Magyaroszágot elvadult tájnak és vad mezőnek nevezte. A mező kétségtelenül szűkebb jelentésű szó, mint a táj. A mező ,,1. Valamely község, város határában fekvő, ált. sík terület, amelyen szántóföldek, rétek, legelők vannak" (Ért. Sz.). Most nézzük a jelzőket. Az elvadult jelzőről már korábban szóltunk. Múlt idejű melléknévi igenév, mely a múltban már befejéződött tényt tár elénk. A vad jelző viszont az elvadulás múltban lejátszódott folyamatához a jelen állapotot is hozzáadja, amely egybevág a költő belülről a tájba vetülő ismeretével. A külső valóságnak (elvadult táj) és a költői belülről is kiinduló látásnak (Ezt a vad mezőt ismerem) együttható ereje teremti meg a versszak végén forteként felhangzó magyar Ugar szimbólumot, melynek mondatbeli szerepe — mint már fentebb mondottuk — állítmány, tehát" a legfőbb mondatrész.
Jelentéstartalma összegezi mindazt a tulajdonságot (elvadult, ős, buja, vad), amelyet az első három sorban elmondott a tájról a költő. Tehát egy nagy ugar, egy nagy darab parlagon hagyott föld az. Jelzője (magjar), megvonja az ugar határát.
3. A második versszak megint mozgással, mégpedig a költői én tevékenységét bemutató mozgással kezdődik: lehajlok. Az ige két fontos hangulati velejárójára kell felfigyelnünk: a cselekvés önkéntességére és az ezzel összefüggő érdeklődésre. Ezt a két hangulati tényezőt rezegteti tovább a szent humus szóhasználat, amely az eddig feltárt történelem-szemléi ettől eltér. Ady eddig elvadult tájról, magyar Ugarról beszélt, amikor képeket keresett a magyar valóság közállapotának kifejezésére. E mostani szóhasználatát az ős buja föld jelzős szerkezet készítette elő az első versszakban, korántsem oly tiszteletet és együttérzést megszólaltatóan, mint a szent humus jelzős szerkezetben. Ott is, itt is summázza, hogy ennek a földnek a történelmi múltban érdemei voltak politikai, kulturális értelemben egyaránt. Ám az érdemeket felmutatni tudó múltnak nincs folytatása a jelenben. A vers pesszimizmusát a gondolatoknak, az érzéseknek a múlt és a tehetetlenségre kárhoztató jelen közötti hánykódása adja. A tehetetlenség pedig, melynek frappáns megfogalmazását éppen ez a szakasz hozza, a halál, a pusztulás víziójába lép át. — Ezeken túl is értékes stiláris megfigyelni valókat tartalmaz a lehajlok igei állítmány. Ha összevetjük az első szakasz gázolok igéjével, első pillantásra is tapasztalni fogjuk, hogy mindkét ige mozgásképzetet fejez ki. Míg azonban a gázolok előrehaladó, egyenesvonalú mozgást jelent, a lehajlok ige egyhelyben állást-és függőlegesen lefelé irányuló mozgást mutat. Más szavakkal amannak horizontális voltával ennek az igének a vertikális volta áll szembe. A versben megnyilvánuló, a költő tevékenységére vonatkozó mozgásképzetek további alakulását majd a későbbiekben említjük csak.
Ady versszerkesztésben megnyilatkozó ritmusosságára hívja fel figyelmünket a két ige fenti egybevetésén túl, a két versszakkezdő mondat egybevetése is. Ez is kijelentő mondat, mint az első, állítmányból és jelzős határozóból áll, kettőspont zárja le ugyanazzal a céllal, mint az elsőt. Leállítja a cselekvést, megállapítás következik. Az ünnepélyes humus főnév
8
és a szent jelző a nagymúltú és a jelenben is nagy lehetőségeket méhébe rejtő földnek Ugarral ellentétes tartalmú bemutatása, a pesszimizmus nyelvi elemekben megmutatkozó kifejezése. — Ilyen előkészítés után hangzik fel az érzékelés újabb területét is igénybe vevő megállapítás: E szűzi földön valami rág. Ez a mondat erőteljesebben fejti ki azt a gondolatot, amelyet az első versszak második sorában már olvastunk. A rág igei állítmány, a mondat legjelentékenyebb eleme. Pusztulást, romlást, előbb-utóbb bekövetkező sorvadást hordoz jelentésében. Mozgásképét akusztikai hatás egészíti ki. Határozatlanságot, bizonytalanságot érzékeltet a rág ige nehezen kivehető hanghatása. Ebben a mederben tartja a magyarság — versekben egyébként sem tisztán észrevehető politikai gondolatot a valami határozatlan névmás alany is. Ady költői pályájának első szakaszából hiányoznak a nép forradalmi erőire apelláló, optimista hangú forradalmi versek. Politikai mondandóit a pesszimista magyarság-versekbe önti, amelyekben a haladástól nagyon elmaradó úri világot átkozza. A valami alany és a rág állítmány magyarázatát ezek a meggondolások adják. — A szűzi földön szókapcsolat a szent humust egészíti ki, rámutatva a nép romlatlan, tiszta, nagyszerű voltára. Mindkét jelző (szent, szűzi) elkíséri az Ady-verseket „Az utolsó hajók"-ig. E szűzi földön jelzős szerkezet funkciója az, mint az ős buja földöné. Amíg azonban az első versszakban pontosabban, jelképesen meghatározza a termékeny föld értéktelen flóráját, addig itt a táj — a magyar valóság — mitikus felnagyításában előrébb lépve a pusztító erőt határozatlannak veszi. E megfoghatatlan erő elleni keserűség, tehetetlenség készteti a következő kérdőmondatban feljajduló kifaka-dás kimondására. Haragja költői kérdés, amelyre pozitív választ nem kap önmagától sem, a környezetétől sem. A hej indulatszó az egész mondatra rásugározza hatását. Kifakadás, sőt káromkodás jellege van, amely a tehetetlenségből adódik. (Vö. A Hortobágy poétája, Korán jöttem ide stb.) A népköltészet jelzőhasználatára emlékeztető jelzős szerkezetben folytatja az indulatszóval nekilódult szitkot. Az égig-nyúló giz-gazok kötőjeles kapcsolása a szabad eget kereső szem réveteg, a felfelé kapaszkodásban elfáradó megcsuklását sejteti. A giz-gaz ikerszó szerepeltetése egyrészt ellentét fokozó feladatot kap. Jelentése ellentétben áll a virág szóval, s mindazzal, ami melioratív értelmű a versben. Másrészt az első szakasszal való kapcsolatot fűzi szorosra, visszautalva bennünket a dudva, muhar stílusértékeire, sőt az ikerítéssel teljes értéktelenségét, sűrű, áthatolhatatlan szövevényét emeli ki. Mindazt, amire vágyakozik, ami törekvéseinek célja, a virág szó (alany) öleli magába. A virág szimbóluma minden kulturális szépnek, minden politikai igaznak, minden nemesnek. Szimbóluma a történelmi múltnak is, annak a múltnak, melyet Ady törekvései ősének, előzményének tekinthetett. Erről kell megállapítania, hogy nincsen itt. Oka pedig az égig-nyúló giz-gazok jelenlétében keresendő.
4. A harmadik szakasz kijelentő bővített mondattal indul. Ennek a mondatnak a középpontjában a vad indák jelzős alany áll. Az indák kusza szövevénye, kiismerhetetlen hálózata azt a titokteljesnek ábrázolt valóságot mutatja, amit az előző versszak valami alanya sejtetett meg velünk. A vad melléknév másodszor szerepel a versben. Az előző alkalommal és most is a jelent jelzi, az eredményt, az állapotot, amely az elvadulás történelmi folyamatának bekövetkezése. Jelzi azonban azt a kíméletlenséget is, amely a „történelmi" Magyarország berendezkedése ellen tett kísérletek következménye. — Az igei állítmány (gyűrűznek körül) — akárcsak a második versszakbeli rág ige — a félfeudális Magyarország állapotára mutat.
9
A cselekvés feltartóztathatatlanságát erősíti meg a körül igekötő. Nincs kétség afelől sem, hogy az igével kifejezett cselekvés a költő magatehetetlenségét is hivatott bemutatni. A többesszám 3. személyű alak azonban minden szubjektivitása mellett általánosító erejű is..
A mellékmondat az előbbiekben elemzett főmondat cselekvésének idejét határozza meg, egyben pedig a költőre vonatkozóan értékes közölnivalót tartalmaz. Minden nagyot, újat akaró erőfeszítés akkor semmisül meg, amikor a tettek helyébe a szemlélődés lép. Az első és második versszak vezérigéje gyengülő hatással ugyan, de a költő aktivitását hordozza. A harmadik versszakban a retrográd társadalmi valóságot jelképező flóra aktivitása kerül előtérbe egyre erősödő formában. Az időhatározói mellékmondat lesem állítmány a a fenti meggondolásokat hordozza. A költő szépet, nagyot akarása a harmadik versszak vezérigéjének alárendelt másodlagos szerepű igei állítmányban fejeződik ki.
Vegyünk figyelembe néhány gondolatot, amelyet a harmadszor előforduló föld szó ébreszt bennünk. Mostani előfordulása sem más, mint eddig volt. Bár rokonsága az Ugar szimbólummal cáfolhatatlan, mégis azt a történelmi jobbat, haladót emeli ki, amelyet a jelenben is érdemes lenne egészséges népi erőkre támaszkodó politikai felfogást feltételezve követni Mondatbeli funkciója birtokos jelző. Az első két versszakban hely határozóként állt. Nem emelkedett tehát az állítmány magasságáig, mint az Ugar szimbólum, amely pedig csak a jelen pusztulását tartalmazza, semmi múltban vagy jövőben felfedezhető haladót nem. A föld szó birtokos jelzője az alvó lelkét jelzős tárgynak, ami a valóság és a költő szempontjából lényeges gondolatot hordoz. Jelzőkben megnyilatkozó haladó történelmi erő és szépség (ős buja földön; szent humusig; e szűzi földön) legszebb kifejezését itt kapja meg, amikor megtudjuk, hogy lelke van a földnek, melyről any-nyit már tudunk, hogy ősi, szent és termékeny. A jelzős szerkezet valós értelmét a tulaj donság jelző (folyamatos melléknévi igenév) adja meg. Alvó, azaz a jelenben hasznavehetetlen, de felrázható, felébreszthető. A költő szemlélődő cselekvésének pozitívumát ez a jelző, illetve a lesem ige együttesen hordozza. A jelző jelentése egyben előkészíti azt az állapotot, amelybe a visszahúzó, romboló erők hatására a költő is jutni fog. — A szemlélődésnek megvan az eredménye is. Régmúlt virágok illata 1 Bódít szerelmesen. Adynak a magyar múlttal kapcsolatos észrevételeit kétségtelenül meliora-tíve támasztja alá a virágok illata birtokos jelzős szerkezet. A virág Ady szimbólum-rendszerében a szépnek, a jónak, az igaznak a jelképe. Az illat szó azonban arra figyelmeztet, hogy a virág szóban foglalt jelentés káprázat, nem pedig kézzelfogható valóság. A régmúlt jelző pedig eltemetett halotti jellegét adja meg múlttal kapcsolatos koncepciójának. Érzékelteti azt is, hogy a történelmi múlt csak annyiban hatóerő a jelen társadalmi feladatainak megoldásában, amennyiben illúzióitól megfosztva, meztelenre vetkőztetett értékeit vesszük csak figyelembe. A bódít szerelmesen kifejezés cseppnyi iróniát is kever tehát történelem-szemléletébe. Pregnánsan érzékelteti ezt a bódít igei állítmány. Ez az ige a versbeli történéseknek újabb érzet-szféráját kapcsolja az előzőkhöz. Az eddigi mozgások hanghatásához a szaglás érzete kapcsolódik. De ne felejtsük ki a lesem ige látással appercipiáló tulajdonságát sem. Ady tehát a valóság szimbolikus ábrázolásához egyrészt impresszionista eszközöket társít, másrészt e két dolog egyesítésével a valóság megközelítésének totalitására törekszik. Rácz Endre figyelmeztetett bennünket arra, hogy a bódít igében futnak össze, ebben találkoznak a költő tevékenységét kifejező igék (állítmányok) cselekvései
10
(gázolok, ismerem, lehajlok, lesem); illetőleg a félfeudális magyarországi állapotokat tükröző állítmányok („van", magyar ugar, rág, nincsen, gyűrűznek körül) megállapításai.
5. Az utolsó szakaszt tőmondat vezeti be. Lezárja az eddig történteket, előkészíti az ezután bekövetkezendőket. Olyan ez a versszak, mint a szimfóniák fináléja. Elhalkul, elcsendesül minden, majd a mozgás dominál, a dinamizmus, de negatív irányban. Süllyed az ember, süllyed a nép, a minden jó. Süllyed az ember, és körülötte nincs senki, kiáltást, segélykiáltást sem hallani, csak a lesüllyedés, befedés utáni kárörvendő kacaj harsan bele egy pillanatra a csöndbe.
Néhány fontos megfigyelnivalóra ügyeljünk e versszakban is. A dudva, a muhar, a gaz fojtó sűrűje koncentrált tömörségével tűnik szemünkbe. A dudva és a muhar főnevekkel már az első versszakban is találkoztunk, most ismét előfordulnak megint egymás mellett, sőt mintegy nyomatékosításul a második versszak giz-gaz ikerszavának mélyhangú második tagja társul hozzájuk. A gaz főnév általánosít, erősít, értelmez ebben a mondatban. A három alanyt ezen a helyen három igei állítmány követi: lehúz, altat, befed. Szükséges volt tehát a mondat egyensúlyának megteremtéséhez a harmadik alany is.— Külön kell szólnunk az alanyok sorában középütt álló muhar szóról. Nadrágszárba kapaszkodó, buzogány-fejű vadnövény. Beleakaszkodik, szemtelenül rátapad, megállásra kényszeríti az embert. Ezzel a tulajdonságával előkészíti a lehúz ige cselekvését, aminek következményeként léphet előtérbe az altat, befed ige cselekvése.
A kacagó szél vijjogó suhanása, az Ugar szimbólum nagy jelzővel való másodszori megjelenése ennek a versnek, a ciklus minden versének nagy művész kezére valló tökéletes ötvözetét mutatja.
A záró, kapcsolatos mellérendelő mondatnak fontos feladata van. A kacagás az eddig előforduló igékkel felkeltett zörej hangokkal szemben kétségkívül dallamosabb és élesebb hanghatást hordoz. Egyrészt feloldja a negyedik versszak első két sorának egyre csendesedő, halkuló, némaságba vesző cselekvését. Másrészt a haladó törekvések felett győzelmet aratott úri világ gőgös örömét fejezi ki a kacagó bántó dallamossága, amely így ellentétben áll a gázolok, lehajlok igékkel.
6. Eddig is több szó esett már a hanghatásról, a szavak hangtestének stilisztikai értékéről. Ehhez tesszük még hozzá a következőket.
E versben is feltűnő az u, ű hangok meglehetősen nagy száma (13), a mély magánhangzóknak kb. 20 %-a.
A második versszak 3. és 4. sorának kifakadását, indulattól telített voltát jól szolgálják a legmagasabb magánhangzók, az i hangok. (Hej, égig-nyúló giz-gazok, Hát nincsen itt virág?)
Az utolsó versszakban az u—a hangváltakozás négyszeri előfordulására (dudva, muhar, suhan, Ugar), Benkő László hívta fel figyelmünket, s ez kétségtelenül mintegy megadja a költemény alaptónusát, hisz ezekkel a szavakkal (a suhan kivételével) már a vers elején is találkoztunk.
A sorkezdő vagy első magánhangzó 11 esetben magas és 5 esetben mély. A magas hangú kezdés felhívja figyelmünket a mondatban foglalt tényekre, összefügg a főhangsúllyal is.
11
Az 1961/62-es iskolai év története
1. A tanítás menete., Alakuló értekezletünket a Rendtartás előírásainak megfelelően augusztus 23-án tartottuk meg. Ezen az igazgató beszámolt a tantestület és a tanulóifjúság nyári munkájáról, bemutatta a tantárgyfelosztást és az iskolai mellékteendők elosztási tervezetét. Miután a tantestület ezeket elfogadta, az igazgató részletesen ismertette a Művelődésügyi Minisztérium 140/1961. szám alatt kiadott tanévnyitó utasítását.
Augusztus 24-én, 25-én, 29-én és 30-án folytak le a szakfelügyelők személyes irányításával a szaktárgyi tanácskozások, amelyeken a szaktanárok minden egyes tantárgyra vonatkozólag megállapodtak a legeredményesebbnek látszó egységes eljárásokban. Augusztus 28-án és 29-én voltak a javító vizsgák. A vizsgára jogosult és azon megjelent 59 tanuló közül sikerrel vizsgázott 41, míg 18 tanulót készületlensége miatt az osztály megismétlésére utasított a tantestület.
A javító vizsgán sikerrel szerepelt tanulók, valamint az I. osztályba pótlólag felvett tanulók beírása augusztus 30-án és 31-én történt meg. A szeptember 1-én ünnepélyes külsőségek között megnyitott tanév a Rendtartás és a tanévnyitó utasítás előírásainak megfelelően, semmitől sem zavartatva folyt le. A tanévnyitó utasításban előírt minimális óraszámot minden osztályban és minden tantárgynál elértük. Így a IV. osztályok évvégi összefoglalóit május 9-én és 10-én, az I—III. osztályokét pedig június 11-én, 12-én és 13-án megtartottuk, és június 23-án a tanévzáró ünnepély után kiosztottuk a bizonyítványokat.
2. Személyi változások. Az 1961/'62-es tanév sem múlt el személyi változások nélkül. Kugler Sándorné matematika-fizika szakos tanár Buda-oestre került az egyetemi gyakorló gimnáziumhoz vezető tanári minőségben, Matus István szintén matematika-fizikus tanár a helybeli vegyipari technikumhoz, Pogány Andorné orosz nyelvtanító pedig Debrecenbe nyert áthelyezést, míg Zsoldos Ferenc történelem-földrajz szakos tanárt a Megyei Művelődésügyi Osztály a nagykanizsai járási tanácshoz helyezte át művelődésügyi osztályvezetői beosztásban. Az eltávozott kartársak helyett az alábbi kartársak kerültek intézetünkhöz a tanév folyamán.
A Megyei Művelődésügyi Osztály Kökényes Zoltánné Berkó Mária magyar—orosz szakos kartársnőt 1961. május 31-én kelt 19 539-9^1961. sz. rendeletével, Kerecsényi Erzsébet magyar—történelem szakos tanárt 1061. iúnius 28-án kelt 20 343-1/1961., dr. Kovács Gyula biológia—kémia szakos kartársat 1961. július 20-án kelt 19 565-6/1961., Makai András mezőgazdasági mérnök-tanárt 1961. június 20-án kelt 20 290-3/11961., Dobos István lélektan és logika tanítására képesített kartársat 1961. augusztus 22-én kelt 20 731-1/1961.. Russai Olivérné Wagenhoffer Gabriella magyar—ének szakos kartársnőt pedig 1961. augusztus 25-én kelt 20 114-6/'l961. számú rendeletével helyezte át intézetünkhöz. Örömmel fogadtuk az idehelyezett kar-társakat, akik hamar beilleszkedtek az iskolai közösségbe, és az itt talált régi gárdával együtt lelkesen igyekeztek közreműködni a szocialista oktatónevelő munkában.
12
3. Hivatalos látogatások. Legfelsőbb tanügyi hatóságunk, a Művelődésügyi Minisztérium részéről ebben a tanévben is több ízben kaptunk közvetlen segítséget. 1961. október 9-én Hanzséros György főelőadó elvtárs néhány magyar órát látogatott meg. November 9-én Baranyai Sándor tanulmányi előadó kíséretében Auer Margit, az Országos Nőtanács kiküldöttje és Bata Jenőne, az Országos Úttörőközpont kiküldöttje látogatta meg iskolánkat, és a Szülői Munkaközösség munkájához adtak értékes tanácsokat. December 5-én a Művelődésügyi Minisztérium titkárságáról Kovács Gyula elvtárs légó-oktatás ügyben tett látogatást az intézetben. December 12-én Barek István megyefelelős tájékozódott az intézetben folyó nevelőmunkáról. Február 21-én Kosaras István, a KPTI orosz nyelvi tanszékének adjunktusa bemutató tanításon vett részt. Március 26-án Bartáné MM főelőadó vizsgálta meg könyvtárainkat, és értékes tanácsokat adott azok korszerű kezléséhez. Március 31-én Gorell Etelka MM előadó, Baranyai Sándor elvtárs, a Megyei Művelődésügyi Osztály iskolai csoportvezetője kíséretében végzett intézetünkben látogatást, míg május 10-én Czédli György, a Művelődésügyi Minisztérium felsőoktatási főosztályának főelőadója és Lőrincz András elvtárs tájékozódtak az egyetemi jelentkezések felől.
Megyei ellenőrző hatóságunk, a Megyei Művelődésügyi Osztály részéről Kiss Gyula osztályvezető, Baranyai Sándor osztályvezetőhelyettes, iskolai csoportvezető, Németh József osztályvezetőhelyettes, népművelési csoportvezető elvtársak, Kékesy Antal megyei középiskolai tanulmányi felügyelő, Bogár László, Buzi Gábor, Göndöcs István, Kóbor Vilmos, Kovács Lajos, Raffai Imre, Sipos Imre és Sümegi Béla megyei középiskolai szakfelügyelő kartársak, valamint Kovács Lajos továbbképzési és dr. Czoma Antal felnőttoktatási felügyelő kartársak számos alkalommal keresték fel intézetünket, felülvizsgálták tanmeneteinket, meglátogatták a tanítási órákat, és tapasztalataikat az érdekelt szaktanárokkal megbeszélve igyekeztek az intézetünkben folyó oktató-nevelő munka minőségét javítani.
A tanév második felében az érettségi utáni továbbtanulás ügyében az Agráregyetem és külön annak Gépészmérnöki Kara, a Keszthelyi Mezőgazdasági Akadémia, a pécsi Pedadógiai Főiskola, a Veszprémi Vegyipari Egyetem kiküldöttei, valamint a Tiszti Iskolába való toborzás céljából a helybeli Honvéd Kiegészítő Parancsnokság megbízottai több ízben is felkeresték iskolánkat, és tájékoztató előadásokat tartottak tanulóink részére a helyes pályaválasztás elősegítése érdekében.
4. Ünnepélyek, megemlékezések. A Rendtartásban és a tanévnyitó utasításban előírt ünnepélyeket és megemlékezéseket mind megtartottuk.
Szeptember 1-én a Városi Pártbizottság, a Városi Tanács és a Városi KISZ Bizottság képviselői, valamint számos helybeli és vidéki szülő jelenlétében tartottuk, meg tanévnyitó ünnepélyünket. Ezt egybekapcsoltuk a Szülői Munkaközösség által adományozott, dúsan hímzett intézeti selyemzászló felavatásával. Tanévnyitónk ünnepélyességét emelte, hogy azon a Megyei Tanács Végrehajtó Bizottsága is képviseltette magát. Az ünnepély műsora a következő volt: 1. Himnusz. 2. Csernay László igazgató tanévnyitó beszéde. 3. Husz Marianna III. E. o. t. Jobbágy Károlynak „A zászló" című versét szavalta el. 4. Kovács József né, a Szülői. Munkaközösség nevében rövid beszéd kíséretében átadta a zászlót. 5. A tanulóifjúság részéről Ágh Attila IV. A. o. t. vette át a zászlót. 6. Az új zászlót az igazgató a tanári testület határozata értelmében az intézet legjobb tanulmányi eredményű osztályának, a IV. C-nek adta át megőrzésre. 7. Miklósy Gyula IV.
13
C. o. t. Somlyó György „A vörös zászló" című versét szavalta el. 8. Hadnagy László dr., Zala megye akkori VB-elnökhelyettese, jelenleg népművelési miniszterhelyettesünk lelkes hangú ünnepi beszédben hívta fel a megye legnagyobb' középiskolája tanulóifjúságának figyelmét népköztársaságunk és annak zászlaja iránti hűségre. 9. Az ünnepély az Internacionálé eléneklésével végződött.
Szeptember 29-én, a Fegyveres Erők Napja alkalmából rendezett ünnepélyünk műsora a következő volt: 1. Himnusz. 2. Petőfi A vén zászlótartó című versét Husz Marianna II. E. o. t. szavalta. 3. Ünnepi beszédet Sági László tanár mondott. 4. Devecseri Gábor A béke katonái c. versét Szabó Emőke IV. B. o. t. mondta el. 5. Az iskola vonós zenekara a Zászlónkhoz ifjúság és a Békés baráti kézfogás c. darabokat adta elő.
Október 2-án a spanyol szabadságharc emlékére és a Kínai Népköztársaság megalakulásának évfordulójára rendeztünk iskolai ünnepélyt a következő műsorral: 1. Himnusz. 2. Radnóti Hispánia, Hispánia c. versét Szabó Emőke IV. B. o. t. szavalta. 3. A Madrid határán c. dalt az ifjúsági énekkar adta elő. 4. Ünnepi megemlékezést tartott Varga Géza tanár. 5. Sziklai A magyar Csapajev c. írását elmondta Hoppál Katalin III. F. o. t. 6. A vörös gárda c. dalt énekelte az ifj. énekkar. 7. Kom ját Az aszturiai paraszt éneke c. versét szavalta Polgár József II. A. o. t. 8. Internacionálé.
Október 6-án az aradi tizenhárom hős vértanú emlékére rendezett ünnepélyünk műsora a következő volt: 1. Himnusz. 2. Ünnepi megemlékezést tartott Dobos István tanár. 3. Medgyes Lajos Börtöndal c. versét Somlay Konrád III. F. o. t. mondta el. 4. Internacionálé.
November 4-én, a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 44. évfordulója alkalmából a Városi Művelődési Ház nagytermében rendeztük ünnepélyünket a következő műsorral: 1. Magyar és szovjet Himnusz (hanglemezről). 2. Majakovszkij Október 25-e c. versét Balázsovics Lajos I. B. o. t. mondta el. 3. Ünnepi beszédet mondott Gálosi István elvtárs, a munkásőrség parancsnoka. 4. A vonós zenekar Borgulya Zászlónkhoz ifjúság és Behár Békés baráti kézfogás c. zeneműveket adta elő. 5. Majakovszkij Beszélgetés Lenin elvtárssal c. versét elmondta Berkes Sarolta II. o. t. 6. Az énekkar a Kremli harangok és a Varsavianka c. dalokat énekelte (az utóbbit zenekari kísérettel). 7. Internacionálé. (Hanglemezről).
November 20-án, a KMP megalakulásának 43. évfordulójáról emlékeztünk meg.
Február 9-én tartottuk a IV.-esek szokásos szalagavató ünnepélyét. A szalagavató beszédet az igazgató tartotta.
Március 15-én, az 1848. március 15-i pesti forradalom és az 1848''49-es magyar szabadságharc emlékére a város középiskolái részére a gimnázium adta az ünnepi műsort a következő számokkal: 1. Himnusz. 2. Dr. Ördög Ferenc tanár ünnepi beszéde. 3. Petőfi Nemzeti dalát Miklósy Gyula IV. o. t. sszavalta. 4. A középiskolák küldöttsége megkoszorúzta a Petőfi szobrot. 5. A gimnázium énekkara 48-as dalokat énekelt Russai Olivérné vezényletével. 6. DÍVSZ induló.
Március 17-én volt a Városi Művelődési Ház nagytermében a Népköztársaság Elnöki Tanácsa által a „Szocialista Munkáért Erdemérem"-mel kitüntetett Csernay László igazgató kitüntetésének ünnepélyes átadása. A kitüntetést Ilku Pál művelődésügyi miniszter elvtárs megbízásából Kiss Gyula megyei művelődésügyi osztályvezető elvtárs adta át az igazgatónak.
14
Kiss Gyula elvtárs meleg hangú beszéde után a tantestület ünnepi köszöntését Márkus Ferenc tanár, a Szülői Munkaközösségét Harcz Lajos alelnök, a tanulóifjúságét pedig Kovács Antal III. B. o. t., az iskolai csúcsvezetőség titkára tolmácsolta, míg a Pedadógus Szakszervezet képviseletében özv. Varga Gyuláné üdvözölte a tanári működése negyvenedik évének betöltése alkalmából kitüntetett igazgatót.
Március 21-én, a dicsőséges Magyar Tanácsköztársaság kikiáltásának 43. évfordulója alkalmából a rendkívüli zord időjárás miatt csak a stúdióból közvetíthettük ünnepi megemlékezésünket, melynek műsora a következő volt: 1. Himnusz (hanglemezről). 2. Tóth Árpád Az új isten c. költeményét Szabó Emőke IV B. o. t. mondta el. 3. Ünnepi beszédet mondott Kerecsényi Erzsébet tanár. 4. Várnai Zseni Eredj fiam! c. versét Jerausek Júlia IV/B. o. t. mondta el. 5. A KISZ megalakulásának ötödik évfordulójáról Kovács Antal KISZ csúcstitkár emlékezett meg. 6. Ady Endre Üj tavaszi seregszemle c. költeményét Miklósy Gyula IV/C. o. t. szavalta 7. Az alapszervezeti KISZ titkárok megkoszorúzták az iskola névadójának, Landler Jenő elvtársnak az iskola épületének utcai falába beépített, vörös márvány domborművű portréját. 8. Internacionálé. (Hanglemezről).
Április 3-án tartottuk meg hazánk felszabadulásának 17. évfordulója alkalmából rendezett ünnepélyünket az alábbi műsorral: 1. Magyar és szovjet Himnusz (hanglemezről). 2. Vasvári István A vörös hadsereg c. versét Kiss Ernő II/B. o. t. mondta el. 3. Ünnepi beszédet Szalay István tanár mondott. 4. Az iskola énekkara Juhász Frigyes Hansági dal és Április 4-ről szóljon az ének c. kórusműveket adta elő Russai Olivérné karvezető tanár vezényletével. 5. Várnai Zseni Felszabadultunk — élünk! c. költeményét Berkes Soralta IL'E. o. t. szavalta. 6. Az iskola zenekara Szalay Sándor vezényletével Rótta A felszabadulás dala és Händel Győzelmi induló c. darabokat adta elő. 7. Internacionálé (hanglemezről).
Április 22-én, Lenin elvtárs születésének 92. évfordulójáról emlékeztünk meg.
Április 29-én tartottuk a munka ünnepének tiszteletére rendezett iskolai ünnepélyünket az alábbi műsorral: 1. Himnusz. 2. Várkonyi Nagy Béla Májusi óda c. költeményét Miklósy Gyula IV/C. o. t. szavalta. 3. Az ünnepi beszédet Dávidovics Sándor tanár mondta. 4. Kókai Dal a hazáról és Bartók Népdalok c. zeneműveket az énekkar adta elő Szalay Sándor zeneiskolai tanár vezényletével. 5. Várnai Zseni: Üj május c. költeményét Hoppál Katalin III/F. o. t. mondta el. 6. Májusi dal, Lóránt István A párttal, a néppel és Juhász Frigyes KISZ hívogató c. dalokat az énekkar adta elő Russai Olivérné énektanár vezényletével. 7. Internacionálé.
Május 1-én intézetünk tanulóifjúsága és tantestülete részt vett a hagyományos, színpompás májusi felvonuláson, és .példamutatóan fegyelmezett magatartásával kiérdemelte a Városi Pártbizottság és a Városi Tanács részéről a középiskolák részére kitűzött szép serleget.
Május 12-én zajlott le a gimnázium ezévi IV. osztályainak ünnepélyes búcsúzása számos szülő és több ezer főnyi érdeklődő jelenlétében, akik a rossz idő, az állandóan szemerkélő eső ellenére is kitartottak mellettünk. Eljöttek velünk a Károlyi kertbe, mert a felázott talaj miatt nem léphettünk a gimnázium udvarára. Elkísértek bennünket a búcsúzási ünnepély lezajlása után a Városi Pártbizottság székházához, ahol diákjaink minden évben ki szokták fejezni köszönetüket és hálájukat a Magyar Szocialista
15
.... . "... , ■ / . \ / .. . ../;..
m
Munkáspárt sok segítségéért. Elkísértek a Szabadság térre is, ahol a felszabadító szovjet hősök emlékművének talapzatára rakott sok-sok virággal óhajtottak búcsúzó diákjaink kifejezést adni az ott pihenő szovjet hősök iránti hálás kegyeletüknek.
Június 23-án volt az 1961/62. tanév ünnepélyes bezárása. Csernay László igazgató záróbeszédében kiértékelte a tanévben végzett munkát, átnyújtotta a „Kitűnő tanuló" oklevelet és érdemérmet a minisztérium által kitüntetett tanulóknak, továbbá pénz- és könyvjutalmakat osztott ki a tantestület által arra érdemesnek minősített tanulóknak. A jutalmazások részletezése Évkönyvünk más helyén olvasható. Az évzáró ünnepély után történ meg a tanulmányi értesítők kiosztása és a felsőbb osztályba lépő tanulók osztályfőnöki beírása.
5. Kitüntetések, jutalmak.
a) A Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsa Csernay László igazgatónak tanári működése negyvenedik évének betöltése alkalmából 1962. évi január hó 18. napján a „Szocialista Munkáért Érdemérem" kitüntetést adományozta.
b) A Művelődésügyi Minisztérium Béli József tanárt eredményes munkájáért az 1962. évi Pedagógus Napon az Oktatásügy Kiváló Dolgozója címmel tüntette ki.
c) A Pedagógus Nap alkalmából feljebbsorolásban részesültek Debre-czeni Attiláné nevelési igazgatóhelyettes, Biskopics Márton, Gulyás Mihály és Harkány László tanárok, valamint Horváth János kisegítő.
d) Pénzjutalomban részesültek a tanév folyamán Csernay László igazgató, Alexander József, Iváncsits Jánosné, Kocsi Tiborné, Márkus Ferenc, Navracsics Ilona és Szalay István tanárok, továbbá Beke Mária kisegítő.
6. Kirándulások. A tanmenet szerinti egy-két órás biológiai kirándulásokat és helyi üzemi látogatásokat nem is említve, intézetünk tanuló: az alábbiakban felsorolt három-négy napos kirándulásokon vettek részt a tanév folyamán:
a) A IV/A. osztály Béli József osztályfőnök vezetésével és Búzás István kíséretével 1961. október 5-től 8-ig Pécs városát és annak környékét látogatta meg 29 tanuló részvételével.
b) A IV/B. osztály dr. Bittera Zoltánné osztályfőnök vezetésével, Navracsics Ilona és Pomper Zsuzsanna tanárok kíséretével október 12-től október 15-ig 37 tanuló részvételével a Székesfehérvár—Veszprém—Budapest útvonal látnivalóinak a megtekintését tűzte ki programjául.
c) A IV/E. osztály október 4-től 7-ig dr. Buvári Andrásné és Iváncsits Jánosné tanárok kíséretében Pécs—Harkány—Siklós környékét járta be.
d) A IV/'D. és ÍV/F. osztályok Harkány László, Balla Mária és Kocsi Tiborné tanárok kíséretében 1961. október 5-én Budapesten át Szegedre mentek. Szeged nevezetességeinek megnézése után Pécsre jöttek át, s Pécsnek és környékének megtekintése után jöttek vissza Nagykanizsára. A kiránduláson 53-an vettek részt.
e) A III/D. osztály május 13-tól 16-ig László Józsefné és dr. Szűcs Lászlóné tanárok kíséretében 27 tanuló részvételével Budapest—Gyöngyös
—Eger környékére rándult ki.
j
16
f) A III/B. osztály Németh János és Németh Jánosné tanárok kíséretében május 13-tól 16-ig 27 tanuló részvételével Pécs—Abaliget—Harkány —Siklós útvonal látnivalóit tekintette meg.
g) A II/C. osztály Iváncsits Jánosné vezetésével május 13-tól 16-ig Balatonmária, Fonyód, Badacsony környékén élvezte a tavaszi Balaton szépségeit.
h) A II/D. osztály 42 tanulója május 13-tól 16-ig Navracsics Ilona tanárnő és SZMK-tagok kíséretében a Pécs—Abaliget—Harkány—Siklós útvonalat járta be.
i) A II/'E. osztály május 12-től 16-ig 32 tanuló részvételével Kocsi Ti-borné vezetésével, Bálint Ferenc és Bálint Ferencné tanárok kíséretével a Budapest—Szeged—Pécs útvonal nevezetességeinek megtekintése után tért vissza Nagykanizsára.
A kirándulások célja az említett helyek nevezetességének és környékének a megtekintése volt.
7. Az iskola és a kollégiumok kapcsolata. A nagyszámú vidéki tanulóifjúság egy részének befogadásával és szocialista szellemű nevelésével nagy szolgálatot tesz hatalmas intézetünknek a város két középiskolai kollégiuma. A fiúkollégiumban 62 gimnázista fiú, a leánykollégiumban pedig 103 gimnázista leány lakik nagyszámú technikumi tanulóval együtt. Az iskola és a két kollégium közötti kapcsolat kifogástalan, a testvérintézmé-nyek igyekeznek egymás munkáját a lehető legtökéletesebben kiegészíteni. A kölcsönös jó kapcsolatra a kollégiumok kiemelkedő tanulmányi eredményeiből is lehet következtetni. A fiúkollégium tanulmányi átlaga a tanév végén 3,79, a leánykollégiumé pedig 3,37 volt, jelentékenyen magasabb az iskolai kerek 3 egész átlagnál. A leánykollégium igazgatója és mindkét kollégium főhivatású nevelői tanítanak a gimnáziumban, míg a gimnázium tanárai k-jzül négyen a fiúkollégium mellékhivatásv na velői.
8. MSZMP gimnáziumi alapszervezet.
A Magyar Szocialista Munkáspárt városi végrehajtó bizottságának határozata alapján a középiskolai pártalapszervezetet önálló pártalapszei ve-zetekre kell felbontani iskolatípusok alapján.
A határozat alapján 1961. novemberében létrejött a gimnáziumi pártalapszervezet. A vezetőségválasztás eredményeként a 3 tagú vezetőség irányítja az alapszervezet munkáját. Titkár: Debreczeni Attiláné, vezetőségi tagok: Németh Zsuzsanna és Alexander József. A pártalapszervezetben 13 tag és 1 tagjelölt van. A pártalapszervezet munkáját a Szervezeti Szabályzatnak megfelelően az MSZMP Városi Bizottsága útmutatásai alapján végzi. i
17
A tanári testület névsora és iskolai munkaköre
Sorszám A tanár neve, alkalmazásának minősége, szaktárgyai Szolgálati ívek száma Heti óraszám Osztályfőnök
s « W V N « 5« a 0 — >a B = c-S . v « Mely tantárgyakat, mely osztályokban tanított? Egyéb iskolai elfoglaltsága
1. CSERNAY LASZLÖ igazgató, ,,Kiváló tanár" matematika, fizika 41 14 matematika: 4a 5 - A levelező tagozat vezetője
2. DEBRECZENI ATTILANÉ GÁBOR MARTA ig. helyettes történelem, földrajz 12 4 történelem: 4e, 1f 10 4« Az osztályüőnöki munkaközösség vezetője. KISZ szervező. Eseménynapló vezetője.
3. HORVÁTH BÉLA ig. helyettes biológia, kémia 36 13 kémia: la, lb, lf, 3a 9 - A kémiai szertár őre. A kémiai munkaközösség és a kémiai szakkör vezetője.
4. ALEXANDER JÖZSEF tanár orosz 11 2 orosz: le, ld, lh, 2b, 2f, 2g gyakorlati foglalkozás felügyelet: 2b 23 - KISZ tanácsadó. Az orosz nyelvi munkaközösség vezetője.
5. BALLA MARIA tanár matematika, fizika 5 5 matematika: 3b, 4c, 4f fizika: 3a, 4c, 4f 29 4f A Vöröskereszt vezetője. Tanulószobai felügyelet.
6. BÁLINT FERENC tanár matematika, fizika 9 2 matematika: ld, 2b, 2c ábr. geometria: 3b, 3c, 4b gyak. fogl. felügyelet: 2b 28 2b KISZ segítő tanár.
7. BÁLINT FERENCNÉ PUPEK ZSUZSANNA tanár matematika, fizika 7 2 matematika: 2e, 2f, 2g fizika: 2e, 2f, 2g 3e, 3f 21 !{ A tánccsoport felügyelője.
8. BÉLI JÓZSEF tanár „Az oktatásügy kiváló dolgozója" történelem 7 7 történelem: 2a, 3c, 4a, 4d műv. tört.: 4c, 4d, 4e, 4f 23 4a Tisztaságfelelős
9. BISKOPICS MARTON tanár orosz 10 10 orosz: lf, 2a, 3a, 3d, 4c gyak. fogl. felügyelet: 2a 27 2a Tanulószobai felügyelet. Tisztaságfelelős.
10 DR. BITÓÉRA ZOLTANNÉ CSIK STEFÁNIA tanár orosz, német, fríancia 13 8 orosz: 4b német: 2b, 4b francia: lg, 2a, 2b, 3c 21 4b Segélykönyvtár őre.
11 DR. BUVARI ANDRASNE MINDSZENTY MARIA tanár matematika, fizika 5 5 matematika: le, lf. 3f fizika: 3d, 4e / 23 le Matematikai szertár őre. Statisztikus
18
Sorszám A tanár neve, alkalmazásának minősége, szaktárgyai Szoio ívet a V 8 N 3 c álati zárna N ■ a -4Q Sí Mely tantárgyakat, mely osztályokban tanított? Heti óraszám Osztályfőnök Egyéb iskolai elfogl&ltsága
12. BUZAS ISTVÁN tanár matematika, fizika 3 3 matematika: la, lc, Ja, 3e fizika: 3b, 3c 24 - Statisztikus
13. DAVIDOVICS SÁNDOR tanár történelem, földrajz, geológia 7 3 történelem: 3a, 3b földrajz: la, ld, le, lg gyak. fogl. felügyelet: 3a 23 3a A bejáró tanulók ellenőre. A földrajzi szakkór vezetője.
14. DOBOS ISTVÁN tanár filozófia 7 1 lélektan: 4c, 4d, 4e, 4f logika: 4a, 4b orosz: la, le, lg 25 A rádió szakkör vezetője.
15. DR. FEKETE IVANNÉ BADÖ EDIT tanár testnevelés 20 8 testnevelés: le, ld, le, lg, lh, 2e, 2f, 2g, 3d, 3f, 4b, 4c, 4e, 4f 34 - A leány sportkör vezetője.
16. GRÉDICS GYULA tanár testnevelés 4 1 orosz: lb testnevelés: lc, ld, 2c, 2d, 3c, 3e 19 Tankönyv felelős.
17. GULYÁS MIHÁLY tanár matematika, fizika 6 6 matematika: 3c fizika: 2b, 2c, 2d, 4a, 4d elektrotechnika: 4a 28 A rádió szakkör vezetője. Órarend készítő.
13. HARKÁNY LASZLÖ tanár magyar 8 5 magyar: 3a, 3b, Sf, 4d, 4f történelem: lf 26 3f önképzőkör vezetője. Kultúrfelelős.
19. IVANCSITS JANOSNÉ PILLÉR ÍREN tanár magyar 13 2 magyar: lc, 2b, 2c, 2g 19 2c A tanári köny /tár őre. Kultúrfelelős. Tanulószobai felügyelet.
20. KERECSÉNYI ERZSÉBET tanár magyar, történelem 17 1 magyar: 2e történelem: lg, 4b, 4c gyak. fogl. felügyelet: lg 24 4c A ' történelmi szertár őre. Kultúrfelelős. Tanulószobai felügyelet
21. KOCSI TIBORNÉ JANCSÖ ETELKA tanár földrajz, geológia 7 4 földrajz: lb, lc. lf, lh, 2b, 2e, 2f gyak. fogl. felügyelet: 2e, 2f 29 2e A földrajzi szertár őre. Tanulószobai felügyelet.
22. DR. KOVÁCS GYULA tanár biológia, kémia _ 7 1 biológia: la, lb, lc, ld, 2a, 3f kémia: ld, 2a, 2g 24 ld A biológia szakkör vezetője.
23. KÖKÉNYES ZOLTANNÉ BERKÖ MARIA tanár magyar, orosz 6 1 orosz: ld, le. lf lg, lh, 2c, 2d 17 - I KISZ segítő tanár.
24 LÁSZLÓ JÖZSEFNÉ PALFI MAGDOLNA tanár latin, történelem 5 5 latin: le, lf, 2e, 2f, 2g, 4f történelem: la, lh, 3d 27 3d KISZ segítő tanár. Tanulószoba vezetője.
25. MAKAI ANDRÁS agrármérnök-tanár mezőgazdaságtan 10 1 mezőgazdasági gyakorlat: lc, ld, le, lf, 2e, 2f 30 —
19
#
Sorszám A tanár neve, alkalmazásának minősége, szaktárgyal Szolgalali (tó száma Mely tantárgyakat, mely osztályokban tanított? Heti óraszám Osztályfőnök Egyéb iskolai elfoglaltsága
a V • S c N « o d — SS o o B-S v .2
26. MÁRKUS FERENC tanár magyar 7 7 latin: lh, 3e, 3f, 4c. 4d, 4e gyak. fogl. felügyelet: 3a 26 4d Énekkari felügyelet.
27 MÉSZÁROS KALMANNÉ JEROME HILDA tanár orosz, német, francia 14 14 orosz: 2e, 3f, 4a német: la, 3b, 4a francia: ld, 3a 24 - _SZM. összekötő.
28. MORVAY GYULA tanár orosz 33 5 orosz: la, lb, 3b 3e, 4e, 4f gyak. fogl. felügyelet: 2a 21 - Dekoráció felelős.
29. NAVRACSICS ILONA tanár matematika, fizika 6 6 matematika: 2d, 3d, 4b, 4d fizika: 4b 29 2d A fizikai szertár őre. A fizikai szakkör vezetője. Balesetbiztosítási felelős.
30. NÉMETH JÁNOS tanár biológia, kémia 6 6 biológia: 2d, 3b, 3d kémia: 2b, 3b, 3c, 3d, 3e gyak. fogl. felügyelet: 3b 30 3b A biológiai szertár őre. Biológiai munkaközösség vezetője. Oktatófilm felelős. KISZ segítő tanár.
31. NÉMETH JANOSNÉ VERES ETELKA tanár biológia, kémia 5 5 biológia: lg, 2b, 2c, 2g, 3c, 3e kémia: lg gyak. fogl. felügyelet: lg 26 lg Sajtó és folyóirat felelős.
32. DR. ÖRDÖG FERENC tanár magyar 6 5 magyar: lh, 3d gyak. fogl. felügy.: lh 16 lh Iskolai faliújság felelős.
33. DR. ÖRDÖG FERENCNÉ DÓMJÁN JÜLIA tjanár magyar 6 3 magyar: le, 2a, 3c, 4e gyak. fogl. felügyelet: 3c 23 3c Az ifjúsági könyvtár őre.
34. RUSSAY OLIVÉRNÉ WAGENHOFFER GABRIELLA tanár magyar, ének 3 1 magyar: ld, lf, lg ének: la, lb, lc, ld le, lf, lg, lh, 2g 23 lf Értekezleti jegyző. Az iskolai énekkar vezetője. A zene szertár őre.
35. SÁGI LASZLÖ tanár történelem 2 2 történelem: ld, le, 2b, 2c, 2d, 2e, 2f, 3e. 3f 26 -
36. SOROSI MIKLÓS tanár matematika, fizika 5 5 matematika: lb, 3a, 4e fizika: 3a ábr. geom.: 3a, 3b, 4a 25 lb A matematikai szakkör vezetője. Az iskolai sakkcsoport vezetője.
37. SZALAY ISTVÁN tanár magyar-történelem 5 5 magyar: la, lb, 2d, 2f gyak fogl. felügyelet: la 26 la Fűtési felelős.
38. SZALAY ISTVANNÉ TÁNCSICS ANNA tanár magyar, történelem 5 5 magyar: 3e, 4b, 4c történelem: lc 18 3e
20
Sorszám A tanár neve, alkalmazásának minősége, szaktárgyai Szoloálali iiek száma Mely tantárgyakat, mely osztályokban tanított? Heti óraszám Osztályfőnök Egyéb iskolai elfoglaltsága
a V T V ■ •> Ö ennél az iskolánál
39. SZANTO ZOLTÁN tanár testnevelés 8 5 testnevelés: la, ld, lg, lh, 2a, 2b, 2g, 3a, 3b, 3f, 4a, 4c, 4d 32 - A testnevelési szertár őre. A fiú sportkör vezetője.
4'. DB. SZŰCS LASZLÓNÉ LASZLO GABRIELLA tanár magyar, orosz, német 23 14 orosz: lc, 3c, 4d némef: lb. lc, 2d, 3d 25 lc Takarékossági felelős.
41. VARGA GÉZA tanár történelem, földrajz 6 5 történelem: lb, 2g földrajz: 2a, 2c, 2d. 2g gyak. fogl. felügyelet: lb 27 2g Tanulószobai felügyelet.
42. BOROS ANTAL óraadó tanár földrajz, rajz - 1 ipari rajz: la, lb, le, lf, lg, lh 12 -
43. HARMATH MARIA óraadó tanár biológia - 3 biológia: 2e, 2f, 3a 7
44. KETTING FERENC óuaadó tanár rajz - 8 ipari rajz: lc, ld, műszaki rajz: 1—4. 10
45. LAKATOS ROZÁLIA óraadó tanár biológia, kémia - 1 biológia: le kémia: lc, le, lh 8 -
46. MÉSZÁROS FERENC óraadó tanár magyar - 3 magyar: 4a 4 - A fotó szakkör vezetője.
47. NAGY EMIL óraadó tanár matematika, kémia - 2 kémia: 2c, 2d 8 -
48. NÉMETH ZSUZSANNA óraadó tanár biológia, kémia - 8 kémia: 2e, 2f, 3f 8
49. POMPER ZSUZSANNA óraadó tanár biológia, földrajz - 1 biológia: lf, lh 4 -
50. TÓBÉR ERNŐ óraadó tanár matematika, fizika —' 1 matematika: lg, lh 8 -
51. BENKÖ LÁSZLÓ óraadó fémipar - 2 gyakorlati foglalkozás: 2b 2
52. BOGDÁN GÁBOR óraadó szakrajz - 1 gyakorlati foglalkozás: 2a 2
53. CSEPREGI SÁNDOR óraadó mezőgazd. gyak. - 2 gyakorlati foglalkozás: 3c 2 -
50. FARKAS JÓZSEF óraadó fémipar - 2 gyakorlati foglalkozás: 2a 1 -
21
Sorszám A tanár neve, alkalmazásának minősége, szaktárgyai Szolgálati ívek száma Mely tantárgyakat, mely osztályokban tanított? Heti óraszám Osztályfőnök Egyéb iskolai elfoglaltsága
1 v N © N "13 c a te 3-2 a-5 o> ...
55. FELDÉ JÁNOS óraadó motortekercselés - 2 gyakorlati foglalkozás: 2a -
56. GAÁL JÓZSEF óraadó faipar 2 gyakorlati foglalkozás: 3b 4
57. HORVÁTH LÁSZLÓ óraadó vegytisztítás 1 gyakorlati foglalkozás: lg 1 - -
58. KISS BOLDIZSÁR óraadó fémipar - 1 gyakorlati foglalkozás: 2a 2 -
59. LÁNG FERENC óraadó fémipar - 2 gyakorlati foglalkozás: 2b, 3a 4 -
60. NÉMETH ANDRÁS óraadó fémipar - 4 gyakorlati foglalkozás: la 6 - ■
61. PAPAI ISTVÁN óraadó autójavító - . 1 gyakorlati foglalkozás: la 2 -
62. SÍPOS GYULA óraadó tejipar - 1 gyakorlati foglalkozás: lg 2 -
63. SZOMMER JÓZSEF óraadó fémipar - 2 gyakorlati foglalkozás: lh 2 -
64 SZEGEDI JÓZSEF óraadó mezőg. gépipar - 1 gyakorlati foglalkozás: lb 2 -
65. SZENDRÖI GÉZA óraadó nyomdaipar - 1 gyakorlati foglalkozás: lg 6
66. SZŰCS DEZSŐ óraadó vegytisztítás - 1 gyakorlati foglalkozás: lg 1 -
67. VINCZE ELEMÉR óraadó kertészet. - 1 gyakorlati foglalkozás: 3a 2
Irodai alkalmazottak:
TÖRÖK FERENCNÉ MANKOVITS ERZSÉBET
gondnok
Technikai dolgozók:
Kisegítő I.: Horváth János
Kisegítő II.: Beke Mária
Horváth Jánosné Róth Mária Káplár Lajosné Rozgonyi Erzsébet Szabó Jánosné Ádám Mária Tóth Istvánné Kardos Júlia
PICHLER ERZSÉBET
adminisztrátor
22
A tanárok társadalmi munkája
Alexander József: a munkásőrség tagja, az MSZMP gimnáziumi alapszervezetének vezetőségi tagja, az iskolai szakszervezeti bizottság elnöke.
Balla Mária: A Pedagógus Szakszervezet városi bizottságának tagja.
Bálint Ferenc: MSZMP tag. A városi pártbizottság oktatási bizottságának tagja, az Eötvös alap vezetője.
Bálint Ferencné: MSZMP tag, pártcsoport bizalmi.
Biskopics Márton: Az MHS előadója.
Dr. Bittera Zoltánné: A TIT tagja, a Nőtanács idegen nyelvű fordítója
Csernay László: MSZMP tag.
Davidovics Sándor: A TIT tagja.
Debreczeni Attiláné: Az MSZMP gimn. alapszervezetének titkára. A KISZ városi VB tagja. A KISZ megyebizottságának tagja. A DST tagja.
Dobos István: A borsfái MSZMP szervezet titkára, MHS körvezető, le-tenyei járásban KISZ-oktatás vezető.
Dr. Fekete Ivánné: Az iskolai sportpálya építésvezetője.
Gulyás Mihály: A TIT fizika szakosztályának vezetője. Légó előadó.
Harkány László: A Hazafias Népfront aktívája, a TIT tagja.
Horváth Béla: A TIT tagja. Légóvezető.
Iváncsits Jánosné: A Városi Nőtanács aktívája, a TIT tagja.
Dr. Kovács Gyula: Légó előadó.
Kökényes Zoltánné: Az MSZMP kiskanizsai alapszervezetének instruktora, propagandista.
Makai András: MSZMP tag, pártcsoportbizalmi.
Morvay Gyula: MSZMP tag.
Navracsics Ilona: A TIT tagja, az iskolai szakszervezeti bizottság tagja. A Bolyai Társaság tagja.
Németh János: MSZMP tag, A TIT tagja, az iskolai szakszervezeti bizottság tagja.
Dr. ördög Ferenc: A Magyar Nyelvtudományi Társaság tagja, a Városi KISZ Bizottság előadója.
Dr. ördög Ferencné: A Városi KISZ Bizottság propagandistája.
László Józsefné: MSZMP tag, a Városi KISZ Bizottság tagja, az iskolai szakszervezeti bizottság vezetőségi tagja.
Sági László: MSZMP tag, pártpropagandista.
Sorosi Miklós: A pedagógus KISZ alapszervezet titkára, a középiskolai sportsakkör vezetője.
Szalay István: A TIT tagja.
Szántó Zoltán: A ZMTST tagja, a Megyei Kosárlabda Szövetség elnöke.
Dr. Szűcs Lászlóné: A Nőtanács aktívája.
Varga Géza: MSZMP tag.
23
Az iskolai KISz szervezet munkája
Az iskolai KISZ szervezet munkáját a KISZ KB útmutatása alapján, a megyei és városi KISZ Bizottság irányításával végzi. Az intézetben egy iskolai csúcsszervezet 20 alapszervezet munkáját irányítja.
A KISZ szervezet főfeladata volt a tanév elején az Ifjúság a szocializmusért mozgalom megszervezése a nem KISZ tanulók részvételével. A mozgalomnak 4 fő célkitűzése van:
a) A tanulás. Alapszervezetünk mindegyikében első helyen áll a tanulmányi színvonal emelésének segítése. Ez tanulópárok, csoportok és szaktanárok által vezetett korrepetálások útján történt. Az iskolai tanuláson kívül KISZ politikai akadémia keretében történt oktatás. A tanév folyamán különösen az SZKP XXII. kongresszusának anyagát dolgozták fel a tanulók.
b) A második követelmény a fizikai munka végzése volt. Szervezetten vettek részt a tanulók a helyben lévő termelőszövetkezetek munkájában, facsemeték ültetését vállalták, és igen sokan jelentkeztek nyári önkéntes építőtáborokba is. A jelentkezés olyan volt, hogy a lányok az adott kereten felül mégegyszeresen, a fiúk 50 %-kal többen jelentkeztek. A nyári építőtáboroknak nagy vonzóerejük van évek óta a tanulókra, s az ottani jó munka eredményeként tanulóink általában az iskolák között a II., illetve III. helyezést érték el minden évben.
c) A kultúrmunka minden évben szélesedik, s eredménye is mindig jobb lesz. Az iskolai kultúrcsoport minden tagja KISZ tag, s igyekeznek minden alkalommal tehetségükhöz képest igen jól szerepelni. A minden évben megrendezett Ságvári kulturális seregszemlén intézetünk KISZ szervezete valamennyi ágban indult, s mert műsora több órát tett ki, azért önálló est keretében került bemutatásra. A tanév folyamán a kultúrcsoport 27 alkalommal szerepelt iskolai és városi ünnepélyeken.
d) A sportmunka területén jó eredményt értek el KISZ tagjaink és iskolai pályaépítés terén. A munkát itt alapszervezetenként végezték. A próbák lebonyolításához segítséget adott az MHS is. A Kilián Testnevelési Mozgalomba csaknem az egész tanulóifjúság bekapcsolódott.
A főfeladatok mellett az iskola évi munkájának menete adta a munkaterv alapját. A munkaterv egész tanévre készült, havonta ütemtervet készítettek az alapszervezeti titkárok. Az iskolai csúcsvezetőség 9 tagú. A tanév elejétől a háromnegyedévi értekezletig Párta Ilona IV/E. osztályos tanuló volt a csúcstitkár, a háromnegyedévtől Kovács Antal III/B. osztályos tanulót választották meg erre a tisztségre.
Az iskolai KISZ szervezet munkáját 5 segítő tanár és a nevelési igazgatóhelyettes segítette. A segítés nem az önállóságát befolyásolta az alap-szervezeteknek, hanem azt célozza, hogy a mozgalmi munka tapasztalataival nem rendelkező fiatalok munkájukhoz módszertani, szervezési stb segít séget kapjanak. Az ilyen irányú segítés eredménye volt az igen jól sikerült próbázás is május hó folyamán.
24
Kulturális élet
Iskolánk tanári testülete nemcsak a tanulók oktatását és szocialista szellemű nevelését tekintette feladatának, hanem azt is, hogy a gondjaira bízott ifjúságot minél szélesebb körű általános műveltséghez juttassa. Ebből a célból a jelen tanévben is lehetőséget nyújtott neki képességei.es művészi hajlamai kibontakozására és fejlesztésére, valamint tehetségének és felkészültségének a különféle rendezvényeken és kulturális megmozdulásokon való sokoldalú bemutatására.
A tanulóifjúság kulturális életének vezetésére és irányítására az intézet nevelőiből már az augusztus végi alakuló értekezleten kultúrbrigád létesült, melynek tagjai Bálint Ferencné, Harkány László, Iváncsits Já-nosné, Kerecsényi Erzsébet és Nagy Emil tanárok lettek. Ennek feladata az volt, hogy az iskola önként jelentkező és az előadó művészetek iránt különösképpen érdeklődő tanulóiból különböző kultúrcsoportokat szervezzen, közreműködésük felhasználásával megrendezze az iskolai ünnepélyeket, megfelelő műsorszámokkal lássa el a város hozzánk forduló társadalmi szerveit, és a művészi szép szolgélatára és egyre teljesebb, bensőségesebb élvezetére nevelje e csoportok tagjait, valamint ifjúságunk minél szélesebb rétegeit.
Mindjárt a tanév elején átszerveztük gimnáziumunk énekkarát. Az addigi vegyeskar mint hatvan tagú leánykar alakult újjá, s vezetője Russay Olivérné lett. A távozó IV. osztályosok helyett új tagokkal egészült ki az iskola 17 tagú vonós zenekara, amely már az előző tanévben is szép sikereket aratott Szalay Sándor zeneiskolai tanár vezetésével. Magyar Mária ált. iskolai tanár és Bálint Ferencné ugyanekkor a népi tánccsoport szervezését kezdték meg, Harkány László lelkes, odaadó munkája következtében pedig újjáéledt az iskola nemes hagyományokkal rendelkező színjátszó csoportja, majd megalakult az irodalmi színpad is.
A jó szavalók kiválogatása céljából a tanév folyamán két szavalóversenyt rendeztünk, melynek első helyezettjeit könyvjutalomban részesítettük. Az I—II. évesek versenyének Balázsovits Lajos I/H., Husz Marianna II/E. és Polgár József II/A., a III—IV. évesek vetélkedésének pedig Szabó Emőke IV/B., Raáb Enikő III/F. és Sey Pongrác III/F. o. t. lettek a győztesei.
Az énekkar, zenekar és irodalmi színpad tagjai rendszeres hetenkénti foglalkozásokon készültek szerepléseikre, hogy általa önmaguknak, tanulótársaiknak, hozzátartozóiknak és a város közönségének szellemi gyönyörűséget, iskolájuknak pedig dicsőséget szerezzenek. Ők adták a tanév történetében már felsorolt iskolai ünnepélyek műsorszámait, közreműködtek több városi rendezvényen, az irodalmi színpad, illetve színjátszó csoport pedig két nagysikerű, egész estét betöltő rendezvénnyel gyönyörködtette intézetünk tanulóit és barátait.
November 6-án, a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 44. évfordulója alkalmából a Művelődési Házban rendezett városi ünnepélyen iskolánkból két tanuló és az énekkar szerepelt. Szabó Emőke IV/B. Kiss Jó-
25
K
m
zsef Knyáz Potemkin, Husz Marianna II/E, o. t. pedig Majakovszkij Beszélgetés Lenin elvtárssal című költeményét szavalta. Az énekkar a Moszkvából szól a Kreml-harang című mozgalmi dalt adta elő.
December 7-én délelőtt 10 órakor tartotta bemutatkozó előadását iskolánk irodalmi színpada a városi zeneiskola nagytermében, Himnusz a békéről címmel. A magyar és világirodalom legszebb, legmegrázóbb háborúellenes és békét áhító verseiből, néhány prózarészletből, valamint klasszikus ének- és zeneszámból összeállított gazdag, szép műsort az irodalmi színpad még kétszer ismételte meg a tanulóifjúság, illetve a szülők számára. A műsor a következő volt:
I. rész.
1. Bevezető. írták: Németh Mária, Szokolai Mária, Szűcs Judit IV. o. t. Elmondta: Szabó Emőke IV. o. t.
2. Ady: Mesebeli János. (Miklósi Gyula IV. o. t.)
3. George Cosbuch: Meghaltak — kiért? (Berkes Sarolta II. o. t.)
4. Bartók: Este a székelyeknél. (Tardos Zoltán III. o. t.)
5. Gyóni Géza: Caesár, én nem megyek. (Balázsovits Lajos I. o. t.)
6. Nyekraszov: Háborús anyák. (Stepán Anna Mária I. o. t.)
7. Friez: Bölcsődal. (Kishalmi Márta II. o. t.)
8. Juhász: Űj anakreoni dal. (Kovács Mária I. o. t.)
9. Babits: Húsvét előtt. (Szabó Emőke IV. o. t.)
10. Csajkovszkij: Melódia. (Ivánkovits Ferenc III. o. t.)
11. Arany János: Koldusének. (Raáb Enikő III. o. t.)
12. Várnai Zseni: Katonafiamnak. (Szabó Emőke IV. o. t.)
II. rész.
13. Móra: Hiszek az emberben. (Ruszwurm Andrea II. o. t.)
14. József Attila: Thomas Mann üdvözlése. (Éberling Dezső II. o. t)
15. Szimonov: Várj reám. (Husz Marianna II. o. t.)
16. Dvorzsák: Humoreszk. (Somlai Konrád III. o. t.)
17. Radnóti: Hetedik ecloga. (Hoppál Katalin III. o. t.)
18. Radnóti: Levél a hitveshez. ((Husz Marianna II. o. t.)
19. Németh József (IV. o. t.): Vízió. (Berkes Sarolta II. o. t.)
20. Németh József IV. o. t.:. Mi, tizenhétévesek. (Balázsovits Lajos I. o. t.)
21. Pabló Neruda: Az atomhoz. (Hoppál Katalin III. o. t.)
22. Hándel: Győzelmi dal. (Balogh Adél, Horváth Ilona, Kishalmi Márta II. o. t.)
23. Radnóti: Himnusz a békéről. (Nyári Éva III. o. t.)
24. Illyés Gyula: Napfény az íróasztalon. (Raáb Enikő III. o. t.)
25. Devecseri Gábor: A béke katonái. (Szabó Emőke IV. o. t.)
A díszleteket Seregély Márta IV. o. t. rajzolta.
Az összekötő szöveget Gróf Márta, Németh Mária, Szabó Aranka és Szűcs Judit IV. o. t. írták.
Február 22-én intézetünk színjátszó csoportja a Városi Művelődési Házban Afinogenov Kisunokám című 3 felvonásos színművét mutatta be Harkány László rendezésében. Az előadás célja a keszthelyi Helikoni Ünnepségekre induló kultúrcsoportok kiadásainak előteremtése volt. A nagyszerű előadás, a színjátszó csoport minden tagjának, elsősorban azonban
26
a két főszereplőnek mélyen átélt, szép jáiéka mind az ifjúság, mind a felnőtt közönség körében osztatlan sikert aratott. Az előadást megtekintették a megyei és városi művelődési osztály vezetői, valamint Móricz Virág írónő is, aki a legnagyobb elismeréssel nyilatkozott tanulóink teljesítményéről.
A nagyszerű előadást — melynek összes jövedelme 9000 Ft volt — színjátszó csoportunk négyszer ismételte meg. Február 23-án a város közönségének, március 1-én a középiskolák tanulói számára, 2-án a Helyőrségi Tiszti Kluban ismét a közönségnek, majd 5-én a Dózsa György Laktanyában a honvédség tagjai számára:
A darab szereposztása a következő volt:
Okajomov professzor ............Balázsovits Lajos I. o. t.
Mása, unokája ........................Husz Marianna II. o. t.
Nyinn, énektanárnő..................Szabó Emőke IV. o. t.
Leonid, mérnök........................Szabó Ferenc III. o. t.
Mótya, házvezetőnő...... ... Horváth Mária III. o. t.
Tumanszkij dr., orvos -.......Szollár István II. o. t.
Fia, Viktor............ ... Magyar Miklós IV. o. t.
Szenya I Éberling Dezső II. o. t.
Gálja Mása iskolatársai Étsy Nóra II. o. t.
Lola ) Hoppál Katalin III. o. t.
Mása anyja..............................Ritter Judit II. o. t.
A súgó Ország Julianna II. o. t. volt. A díszleteket Seregély Mária, Sloboda Mária, Lőczy Judit IV. o. t. és Csányi Jenő és Tóth Ferenc III. o. t. készítették. A jelmezeket Iváncsits Jánosné tanárnő tervezte.
Március 17—18-án ifjúsági énekkari találkozó volt városunkban, amelyen iskolánk énekkara a következő kórusműveket adta elő: Juhász Frigyes: Hansági dal, Rachmaninov: Tavaszi áradat, Vári Ferenc: Gyertek velünk, Juhász Frigyes: KISZ-hívogató. Értékes, szép szereplésükért elismerésképpen díszoklevelet, magnetofonszalagot és énekkari kottákat kaptak. Ugyanezen a találkozón iskolánk zenekara a gimnázium, valamint más közép- és általános iskolák egyesített kórusai által előadott következő műveket kísérte: Borgulya: Zászlónkhoz ifjúság, Lóránd: A párttal, a néppel. Juhász: KISZ-hívogató. Ügyes szereplésükért ők is díszoklevélben részesültek.
Április 21-én a Lenin elvtárs 92. születésnapja alkalmával a Helyőrségi Tiszti Klubban rendezett emlékünnepségen iskolánkból Balázsovits Lajos I/H. o. t. szerepelt, aki Majakovszkij Beszélgetés Lenin elvtárssal című költeményét szavalta.
Április 28-án a megyei irodalmi színpadok Gellénházán rendezett bemutatója alkalmával iskolánk kultúrcsoportja nagy sikerrel adta elő a keszthelyi Helikoni Ünnepségekre szánt Termő ékes ág című alábbi műsorát az édesanyáról:
1. Bevezető. (Szabó Emőke IV. o. t.)
2. Friez: Bölcsődal. (Horváth Ilona III. o. t.)
3. Kaffka Margit: Petike jár. (Hoppál Katalin III. o. t.)
4. Szabó Lőrinc: Lóci óriás. (Husz Marianna II. o. t.)
27

5. Debussy: A lenhajú lány. (Tardos Zoltán III. o. t.)
6. Vörösmarty: Petike. (Berkes Sarolta II. o. t.)
7. Jókai: A kőszívű ember fiai. Részlet. (Husz Marianna II. és Szabó Ferenc III. o. t.)
8. Mozart: Zongoranégyes I. tétel. (Tardos Zoltán III., Hegedűs Csaba II., Ivánkovits Ferenc III. és Garzó Jenő II. o. t.)
9. Simon István: Csomag. (Szabó Emőke IV. o. t.)
10. Weöres Sándor: Anyámnak. (Balázsovits Lajos I. o. t.)
11. Pákolitz István: Tekercs. (Kiss Ernő II. o. t.)
12. Halmos—Veres: Dal az édesanyáról. (Balogh Adél II., Kishalmi Márta II., Husz Marianna II., Horváth Ilona III., Csöngeí Zsuzsa I. és Bakonyi Ilona I. o. t., az iskola kamaraegyüttesének tagjai.)
Május 11-én a KISZ Városi Bizottsága által rendezett Anyák napjaünnepélyen gimnáziumunk irodalmi színpada az Erkel Ferenc Művelődési Otthonban ismét előadta Termő ékes ág c., nagy tetszéssel fogadott műsorát az összegyűlt.édesanyák köszöntésére és gyönyörködtetésére.
Május 20-án iskolánk énekkara Russay Olivérrté vezetésével részt vett a „Békét a világnak" jelszóval rendezett hagyományos Megyei Dalos Találkozón, ahol az alábbi kórusműveket adta elő: Bartók: Bolyongás, Juhász: KISZ-hívogató, Vári: Hallod, hív, Juhász: Hansági dal. A 15 különféle helybeli és vidéki kórus találkozóján iskolánk énekkara szerepelt a legszebben. Fasang Árpád, a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola igazgatója külön is mégdicsérte tanulóink jó hanganyagát, szép és tiszta énekét.
Május 21-én este tartotta iskolánk ifjúsága — a Ságvári kulturális seregszemle keretében — a Közgazdasági Technikum és a Kőolaj bányászati Technikum növendékeivel helikoni műsorának együttes bemutatóját a Városi Művelődési Ház nagytermében. Az est folyamán a keszthelyi ünnepségekre induló szavalók, zene- és énekszólisták, az irodalmi színpad, ének-és zenekarok teljes műsorukat bemutatták, s a nagyrészt fiatalokból álló közönségtől sok tapsot kaptak.
Május 24, 25, 26-án intézetünk több, mint 100 diákja nagy lelkesedéssel vett részt a dunántúli középiskolák kulturális szemléjén, az immár ötödik ízben megrendezett keszthelyi Helikoni Ünnepségeken. Színvonalas, szép szereplésükkel 59 gimnázium 3500 küldötte között a hetedik helyet szerezték meg iskolájuk számára, s legjobbjaik a következő eredményeket érték el:
Aranyérmet kaptak: 1. Balogh Adél II/G. szóló énekszámáért, (Bárdosi: Az én rácsos kapum.) 2. Tardos Zoltán III/F. zongorajátékáért. (Chopin: Cisz-moll Polonéz.) 3. Gudlin Ágnes III/F. helytörténeti tanulmányáért. (A nagykanizsai Vasipari Vállalat története.)
Ezüstérmet kaptak: 1. Szabó Emőke IV/B. Simcn István Kettős ecetfa c. költeményének előadásáért. 2. Ivánkovits Ferenc III/A. Haydn G-dur-hegedűversenye első tételének megszólaltatásáért. 3. Az irodalmi színpad Termő ékes ág c. anyák napi műsoráért. 4. Népi tánccsoportunk kalocsai párnás-táncáért. 5. Pölöskei Julianna IV/F. Komárváros története című helytörténeti tanulmányáért. 6 Iskolánk vonós-zenekara Haydn Három kis darab című művének előadásáért.
Bronzérmet kaptak: 1. Horváth Ilona szóló énekszámáért. (Bartók: Szánt a babám . .. Grieg: Öreg édesanyám. 2. Iskolánk énekkara Bartók:
28
Bolyongás című művének előadásáért. 3. Rejtő Zsuzsanna III/F. helytörténeti tanlmányáért. (Kanizsa-vár története.) 4. György Erzsébet IV/E. történeti tanulmányáért. (A zalai parasztság helyzete a XIX. és XX. században.) 5. Sneff Erzsébet III/F. helytörténeti tanulmányért. (Kanizsa várának története.)
Hagyományossá vált iskolanapunkat a jelen tanévben nem külön, hanem a városi munkás—paraszt ifjúsági találkozó keretében tartottuk meg június 10-én a Károlyi-kertben, ahol az ifjúság nagy örömére Gari Abdula, a hazánkban közgazdasági tanulmányokat folytató zanzibári diák is felszólalt. Az ifjúsági nagygyűlést később a szabadtéri színpadon színes kultúrműsor követte, amelyhez iskolánk tanulói három számmal járultak hozzá. Tardos Zoltán Chopin Cisz-moll Polonézét játszotta, Balázsovits Lajos Weöres Sándor Anyámnak c. költeményét szavalta, tánccsoportunk pedig ismét bemutatta a kalocsai párnatáncot.
A kulturális fejlődés terén elért szép eredmények és sikerek mind az iskola tanulóit, mind nevelőit őszinte örömmel töltik el. Reméljük, hogy a jövő tanévben még több tehetséges tanulónkat sikerül bekapcsolnunk a kultúrcsoportok szép, sok örömet adó, de alkalmazkodást, fegyelmet és áldozatot is követelő munkájába.
Gyakorlati foglalkozás
Intézetünk életének figyelmes szemlélője észrevehette, hogy nincs a hétnek olyan napja, amelyen egy-egy osztályterem ne állna üresen. Észrevehette azonban azt is, hogy ezeknek a termeknek fiai és leányai hétfőn vagy kedden, pénteken vagy szombaton a sokoldalú műveltség; képzettség megszerzése eddig kevésbé ismert, kevésbé elterjedt kötelezettségének tettek eleget.
Igaz ugyan, hogy intézetünkben a gyakorlati oktatásnak már évekre visszanyúló szép hagyományai vannak, hiszen a mára kialakult oktatási rendszer első hajtásai már 1959-ben láthatók voltak. Igazi kiteljesedését azonban ebben a tanévben érte el. A felsőbb évfolyamok 5+l-es oktatási rendszerben működő, a régi típusú mellett újnak számító osztályaihoz nyolc első osztály csatlakozott, melyeknek tanulói immár kivétel nélkül a mezőgazdaság, vagy az ipar valamely területének megismerésével bővítik tudásukat.
Korán reggel csoportokban, esetleg egyesével találkoztunk olyan diákokkal, akik táskával, szatyorral a kezükben nem az iskola felé tartottak. A hét egy-egy napján nem az iskolapad, hanem a munkapad, vagy a szélesre táruló mezők várták gyerekeinket. Nem könyv, nem füzet fölé hajolt homlokuk, nem tollat, krétát szorongatott izgalomtól remegő kezük, hanem kapát fogott, kalapácsot, reszelőt markolt, vagy a forgácsoló gépek kifogástalan működésére ügyelt tekintetük.
Milyen komolyak tizenhat évükkel, amikor mesterükhöz lépnek szakmai tanácsért, és elmagyarázzák elgondolásaikat, közlik észrevételeiket. Imponáló fegyelmezettséggel alakítják meg a munkabrigádokat egy-egy összetett munka elvégzésére. Komolyságában szép, amikor a mester, a munkavezető föléjük hajol, szóval és tettel egyaránt irányítja, segíti gyerekeinket. Alig akad, aki nem érezte meg közülük a munka emberformáló erejét. Alig akad renitens, közömbös, akit az anyag, a fakadó élet alakit-hatósága, emberi akarat szerint való formáihatósága ne igézett volna meg.
Részletezzük csak, kik ezek a tanulók, melyik osztálynak, mely évfolyamnak a tanulói!
Az intézet 27 osztálya közül 16 osztály működött 5+l-es rendszerben.
Az első évfolyam teljes egészében:
l/A, I/B, I/C, I/D, I/E, I/F, I/G, I'H.
A második évfolyam hét osztálya közül négy:
II/A, II/B, II/E, II/F.
A harmadik évfolyam hat osztálya közül három:
III/A, III/B, III/C.
A negyedik évfolyam hat osztálya közül egy osztály, a TV/A. heti 2 órás gyakorlati foglalkozáson vett részt.
Az l/A. reáltagozatú fiúosztály két csoportra bontva végezte foglalkozásait. Az egyik csoport (24 tanuló) az intézet tanműhelyében folytatta gyakorlatait Németh András oki. technikus, szakoktató irányításával. Ez a
30
csoport 2 órás elméleti foglalkoztatás után látott hozzá a gyakorlati munkához. A tanév elején a vágást, faragást, nyújtást, hajlítást és reszelést gyakorolták. A fenti műveletek begyakorlása után lemezlyukasztókat, pontozókat, laposvágókat és párhuzamjelzőket készítettek. A tanév során az iskola műhelye, tantermei, szertárai részére is sok hasznos javítási munkát végeztek. Az osztály második csoportja (19 tanuló) a 22-es Autóközlekedési Vállalatnál .tanulta a választott szakma alapismereteit. Ezt a csoportot Szalay István osztályfőnök kísérte a foglalkozásokra. A 2 órás elméleti foglalkozást Pápai István tartotta, Márkus Jenő pedig a 4 órás gyakorlati foglalkozást szervezte és irányította. Ebben a tanévben a főnökség üzemeltetett gépkocsijain alkalomszerűen adódó javítási munkákat végeztek. Foglalkozási napjuk csütörtök volt.
Az I/B. reáltagozatú fiúosztály (42 tanuló) a palini Állami Mezőgazdasági Gépállomás műhelyeiben végezte .gyakorlatait Varga Géza tanár kíséretében. A 2 órás elméleti és 4 órás gyakorlati foglalkozást Szegedi József főmérnök irányította. Mezőgazdasági alapismeretek, a gépállomás szervezeti felépítése, erő- és munkagépek szerkezete, illetve ezeknek a gépeknek felhasználása adta a tanév elsajátítandó ismeretanyagár..
Foglalkozási napjuk hétfő volt,.
Az I/'C. reáltagozatú leány- (12 tanuló) és az I/D. reáltagozatú vegyes osztály (43 tanuló) a nagyüzemi mezőgazdálkodással ismerkedett meg. Mindkét osztály elfoglaltsága gyakorlati részét a nagykanizsai Sáska Petőfi Termelőszövetkezetben végezte. Munkájuk szervezését, irányítását, az elméleti oktatás lebonyolítását Makai András mezőgazdasági mérnöktanár látta el. Évi feladatuk a kertészeti és szántóföldi növények termesztése, ápolása, betakarítása és egyéb mezőgazdasági munkák megismerése volt.
Foglalkozási napjuk kedd (I'C), illetve csütörtök (I/D) volt.
Két humántagozatú leányosztály, az I/E (45 tanuló) és az I/F (44 tanuló) Makai András mezőgazdasági mérnök-tanár vezetésével szintén a nagyüzemi mezőgazdálkodással ismerkedett meg ebben a tanévben. Az I/E. osztály a nagykanizsai Vörös Csillag Termelőszövetkezet, az I/F. osztály pedig az Állami Gazdaság földjein végezte gyakorlatait. Ők is a kertészeti és szántóföldi növények termesztését, ápolását, betakarítását tanulták, gyakorolták.
Foglalkozási napjuk péntek (I/E), illetve hétfő (I/F) volt.
Az I'G. humántagozatú vegyes osztály (46 tanuló) három különböző munkahelyen dolgozott.
14 tanuló az intézetünkben felállított gyakorló nyomdában a betű- és szövegszedés szép mesterségét tanulta Szendrői Géza nyomdaigazgató vezetésével. Elmélet "és gyakorlat harmonikus találkozása éppen az ő foglalkozásaikon valósult meg.
Az osztály másik csoportja a nagykanizsai Tejipari Vállalat feldolgozó üzemét látogatta Kerecsényi Erzsébet tanárnő kíséretében. Az elméleti ismereteket Fitos Antal vegyészmérnök közölte tanulóinkkal, a gyakorlati munkát Sípos Gyula vezette. A gyakorlat során a sajtkezeléssel, vajcsomagolással, tejföladagolással, tejátvétellel és az ezzel kapcsolatos laboratóriumi munkákkal ismerkedtek meg.
Az osztály harmadik csoportja Németh Jánosné osztályfőnök kíséretében a nagykanizsai Szolgáltató Vállalat üzemébe járt, ahol a mosás, szárí-
31
tás, festés, vegytisztítás, vasalás munkafolyamatait tanulták meg. A 2 órás elméletet Horváth László, a 4 órás gyakorlatot Szűcs Dezső tartotta.
Foglalkozási napjuk péntek volt.
A humántagozatú I/H. vegyes osztályt (42 tanuló) az elmúlt tanévben a nagykanizsai Városgazdálkodási Vállalat foglalkoztatta. Az osztályt dr. Ördög Ferenc osztályfőnök kísérte. Az elméleti órákat Vincze Elemér, a gyakorlatokat Juhász László vezette. Dísznövény- és virágkultúra, gyü-mölcs- és zöldségtermesztés volt studiumaik tárgya.
Foglalkozási napjuk szerda volt.
A reáltagozatú II/A. fiúosztály két részre bontva végezte gyakorlatait. Az egyik csoport (17 tanuló) a Zala megyei Vasipari Vállalat nagykanizsai üzemét látogatta Morvay Gyula tanár felügyelete alatt. Ezek a tanulók Marosi József főművezető és Weinaus Pál művezető irányításával a szegecselés, gyalulás, fúrás, esztergályozás és egyéb lakatosmunka fogásait, szakmai ismereteit tanulták meg. Az elméleti órákat Kiss Boldizsár technikus tartotta. Ez a csoport tavaly intézetünk tanműhelyében dolgozott.
Az osztály másik fele (15 tanuló) a nagykanizsai Finommechanikai Vállalat műhelyében dolgozott két csoportban. 9 tanuló az autójavító részlegben adódó munkát végezte el Farkas József irányítása mellett, 6 tanuló pedig a villanymotor-tekercselő részlegben hasznosította tudását Felde János felügyelete alatt. Kísérőjük Biskopics Márton osztályfőnök volt. Ezek a tanulók a különböző autótípusokkal, azok szerkezetével és működésével, valamint a villanymotorok tekercselésével és a transzformátorok építésével ismerkedtek meg.
A II/B. reáltagozatú fiúosztály (26 tanuló) szintén két üzemben dolgozott. Tizenhárom tanuló a Dunántúli Kőolajipari Gépgyár tanműhelyében tanult. Kísérőjük Alexander József tanár volt. Ezeket a tanulókat Ben kő László tanította a szakma tudnivalóira. A lakatos szakma különféle fogásai? tökéletesítették, hiszen az elmúlt évben is ebben az üzemben dolgoztak
Foglalkozási napjuk kedd volt.
Az osztály tizenhárom tanulója pedig a nagykanizsai MÁV Fűtőház tanműhelyébe járt. A lakatos szakmát tanulták ezek a fiúk is. Az elméleti órákat Láng Ferenc műszaki főtiszt, a gyakorlatot Szabó Károly szakoktató tartotta. Kísérőjük Bálint Ferenc osztályfőnök volt.
Foglalkozási napjuk csütörtök volt.
A második évfolyam két humántagozatú leányosztálya, a II/E (34 tanuló) és a II/F (35 tanuló) a nagykanizsai Állami Gazdaságban mezőgazdasági munkát végzett. Az elméleti órákat mindkét osztályban Makai András mérnök-tanár tartotta. A II/E. osztályt a gyakorlatra Kocsi Tiborné osztályfőnök kísérte. Kertészeti és szántóföldi növények termesztésével, ápolásával, betakarításával foglalkoztak.
Foglalkozási napjuk szerda volt.
Az 5+l-es oktatási rendszer veteránjai a harmadik évfolyam osztályaiból kerülnek ki.
A reáltagozatú III/A. fiúosztály egyrészt a Dunántúli Kőolajipari Gépgyárban (14 tanuló), másrészt a MÁV Fűtőházban (12 tanuló) tökéletesítette eddig szerzett szakmai tapasztalatait.
A gépgyári csoportot Dávidovics Sándor osztályfőnök kísérte. Alapos elméleti bevezetés után, melyet Szommer József, a tanműhely vezetője
32
szokott tartani, négy órán keresztül gyakorolták az elméleti órán hallottakat. Különféle fémek esztergályozásával foglalkoztak.
A fűtőházi csoportot Márkus Ferenc tanár kísérte. Az elméleti órákat Láng Ferenc műszaki főtiszt, a gyakorlati munkát Szabó Károly szakoktató irányította. Sok közhasznú munkadarab elkészítése mellett az év fő programja egy motorhajtású fűrészgép volt, amely kollektív munka eredményeként készült el. Ezen kívül igen szép vizsgadarabot is készítettek, részben közös, részben egyéni munkával.
Foglalkozási napjuk kedd volt.
A III/B. reáltagozatú vegyes ossztály Németh János osztályfőnök kíséretében a Zala megyei Bútoripari Vállalat nagykanizsai műhelyeit látogatta. A bútorasztalos és kárpitos szakmát tanulták igen szép eredménnyel. Vállalati oktatójuk Gaál József volt.
Foglalkozási napjuk szombat volt.
A III'C. reáltagozatú leányosztály (23 tanuló) a nagykanizsai Vörös Csillag termelőszövetkezet baromfitelepén végezte gyakorlatait. Az elméleti anyagot Csepregi Sándor mezőgazdasági mérnök, a Mezőgazdasági Technikum tanára tanította. A gyakorlati foglalkozásokat a baromfitelep vezetőjének utasítására a kisérő tanár, Dr. Ördög Ferencné osztályfőnök vezette. Ebben a tanévben a baromfifajtákkal, gondozásukkal, betegségeikkel, a betegségek megelőzésével foglalkoztak.
Foglalkozási napjuk hétfő volt.
A reáltagozatú IV/A. fiúosztály elektrotechnikai foglalkozáson vett részt. Az elméleti órák és a gyakorlati munka előadója, irányítója Gulyás Mihály, intézetünk tanára vo.lt. A tanulók egyenáramú gyakorlatokat végeztek, illetve egyenáramú eszközöket készítettek a rendelkezésre álló anyagból.
Foglalkozási napjuk kedd volt.
Az 1962/63-as tanítási évben az iskolareform előírása alapján a meglévő 5+l-es osztályaink mellé felsorakoznak az új első osztályok. Ezeket az osztályokat is a városi adottságoknak megfelelően a mezőgazdaságba és különféle ipari üzemekbe osztjuk szét. Tizenegy első osztályunk mindegyike gyakorlati oktatásban részesülő osztály lesz. Mellettük a felsőbb osztályok folytatják választott szakmájuk tökéletesítését.
A gyakorlati foglalkozásokon kiváló eredményt elért tanulók névsora:
Az I/A-ból Hajdú Ferenc, Hildebrand László, Kliszki Zoltán, Kondákor Lajos, Kozári József, Maros Sándor, Méhes József, Szamosi József, Szele István, Tóth István, Zámbó Gábor, Zámbó Sándor;
az I/B-ből Bedő Sándor, Dancsák Ferenc, Devecz Ferenc, Garai Zoltán, Karádi László, Kele Szilveszter, Kütsön László, Lukács Márton, Nagy Sándor;
az l/C-ből Bogár Ágnes. Faics Mária, Horváth Teréz, Mátyás Mária, Paál Aranka, Szokol Júlia:
az I/D-ből Dolgos Magdolna, Futó Margit, Gersei Ágnes, Horváth Gizella, Mezővári Magdolna, Muszatics László;
az I/E-ből Harangozó Teréz, Horváth Katalin, Illés Mária, Kustor Erzsébet, Könczöl Krisztina, Mármarosi Erzsébet;
az I/F-ből Beznicza Ernesztina, Csörgits Julianna, Ferencz Margit, Jakabfi Klára, Kovács Ilona, Székács Ágnes, Tahin Emma;
33
az I/G-ből Benke Zsuzsanna, Csicsek Angyalka, Dóczi Katalin, Fónyad Pál, Garamvölgyi Ilona, Kemény Gyula, Kovács Zsuzsanna, Mikó Zsuzsanna, Némethy Júlia, Sánta Mária, Sznopek Margit;
az l/H-ból Baksa Margit, Balikó Márta, Békési Mária, Egyed Gábor, Marton Tibor, Rezsek Eszter, Sárdy Botond, Sziklai István, Szukics László, Tóth Éva;
a II/A-ból Balázs Ferenc, Baranyai Gyula, Fodor Zsolt, Garzol Jenő, Kanász József, Lukács László, Molnár Ferenc, Polgár József, Szever József. Varga Győző, Vörös Dezső;
a II/B-ből Antal Péter, Fáczán János, Kosaras Csaba, Makai Károly. Soós István, Zakics János;
a II/E-ből Ambrus Angéla, Brezovszki Ágnes, Csaba Zsuzsanna, Hág-ner Katalin, Németh Ilona, Vörös Mária;
a II/F-ből Csapó Erzsébet, Kisdeli Júlia, Magura Gizella, Németh Alojzia, Németh Erzsébet, Radó Mária, Tóth Izabella;
a III/A-ból Buzek Dénes, Kuti Jenő, Tóth Bence, Tóth László, Vida Jenő, Zámbó Árpád;
a III/B-ből Farkas Csaba, Kovács Antal, Tulezi Ilona; a IlI/'C-ből Horváth Edit, Perendy Erzsébet, Rajkó Margit, Sifter Piroska, Szoliva Ibolya.
, ♦
34
Az ifjúság sportélete (Sportkör)
Az MSZMP művelődéspolitikai irányelveinek megfelelően indítottuk meg és irányítottuk iskolánk ezévi sportköri működését. Ennek célja, hogy minél több tanuló kapcsolódjon be az aktív sportolásba, a minőségi munka pedig a társadalmi szövetségek által rendezett bajnokságokon való részvételben nyilvánuljon meg. Az iskola KISZ szervezete magáévá tette a sport eszméit, és támogatta a versenyre való előkészületeket. A sportkör az év elején megválasztotta a KISZ által javasolt ifjúsági vezetőket.
A sportkör vezetősége a következőkből állott: Tanárelnökök: dr. Fekete Ivánné és Szántó Zoltán testnevelő tanárok. Ifjúsági elnök: Béres Sándor III/F. o. tanuló. Titkár: Szélles Ilona III/D. o. tanuló. Gazdasági felelős: Solty Klára II/C. o. tanuló. A sportkör szakosztályainak ifjúsági vezetői: kosárlabda: Jerausek Julianna IV/B. o. és Kovács Ferenc II/G. o. tanulók, kézilabda: Szabó Kornélia ÍII/D, asztalitenisz: Horváth Rózsa III/'D. és Sípos Miklós III/F; torna: Szokol Teréz IV/E; labdarúgás: Bánáti József Ili/A; sakk: Tarnóczky Attila III/A. o. tanulók.
Azokat a tanulókat, akikre az egyesületek igényt tartottak, kiadtuk és az iskolában főleg I. és II. osztályos — az utánpótlást jelentő — csapatokat szerveztünk és indítottunk a megyei és városi szintű bajnokságokon és versenyeken egyaránt.
A tömegsportot szolgálták az egész évben folyamatosan más-más sportágban megrendezésre kerülő házi bajnokságok. Ezek egyben módot adtak ahhoz, hogy az iskolában a Kilián-mozgalomban részt vett tanulók teljesíthessék annak feltételeit, másrészt az Ifjúság a szocializmusért próbák követelményeinek is eleget tudjanak tenni.
A kosárlabda megyei bajnokságon egy leány- és egy fiúcsapat indult. Mindkettő harmadik helyezést ért el. Legeredményesebb játékosaink: Jerausek Julianna IV/'B, Szalay Ibolya és Tátrai Anna IV/F, Szabó Kornélia és Széles Ilona III/D, Silló Aranka és Balogh Zsuzsanna II/C, Gyergyói Annamária II/F, Hágner Katalin II/'E. és Germán Zsuzsanna I/E. o. tanulók. Lelkes játékával kitűnt Uzsoki László, Nagy Péter és Patsch Ferenc IV/D, Lukács Tibor III/F, Sümegi János I./D, Szamosi József I/A, Radics Béla l/H, Éberling Dezső II/G és Szerdahelyi László II/'B. o. tanulók.
A megyei bajnokságon szerepelt kosárlabda fiúcsapat erőssége Béres Sándor III/F, Kovács Ferenc II/G és Oparnicza Elemér II/G. o. tanulók voltak.
A városi bajnokságon szerepelt 3 fiú és két leány kosárlabda-csapa-tunk. Kézilabda szakosztályunk részt vett a városi bajnokságon. A leányok két, a fiúk 1 csapattal. Legeredményesebb játékosaink Béres Sándor III/F, Sopronyi László IV/A. és Károlyi József III/B. o. tanulók. A leányoknál Szabó Kornélia III/D, Horváth Teréz I/'C és Horváth Edit III/E. o. tanulók tűntek ki.
Asztalitenisz szakosztályunk első éve működik. A házi bajnokságokon 62 leánytanuló vett részt. Mindkét nembeli tanulóink a megyei bajnok-
35
ságon is indultak. A legszorgalmasabbak Horváth Rózsa III/D, Tóth Izabella II/F, Ambrus Angéla II/E, Sipos Miklós III/F, Zámbó Árpád III/A, Bánáti József III/A. és Varga Ferenc l/H. o. tanulók voltak.
A tornaszakosztály tagjainak az idei évben több alkalommal volt módja versenyezni. A megyei középiskolai bajnokságon első helyezést, egyben a megyei bajnoki címet Solty Klára II/C. o. tanuló nyerte el. Harmadik helyezett Lázár Ágnes II/'G. és hatodik helyezett Gráf Márta II/E. o. tanuló lett. Solty Klára a Székesfehérvárott rendezett országos tornabajnokságon is részt vett. .Tornászaink többször találkoztak Zalaegerszeg és Kaposvár tornászaival is. Első ízben rendeztünk házi osztályok közötti hármas csapatversenyt, amelyen szép számmal indultak el az osztályok.
Labdarúgóinknak is volt versenyzési alkalmuk. A legjobbak: Buda György III/F, Almás Béla IV/B és Lakatos József IV/A. o. tanulók voltak.
Turisztikai szakosztályunk tanár vezetője Davidovics Sándor, titkára Kurucz József III/B. o. tanuló. Iskolánk legfiatalabb szakosztálya, tagjai két gyakorló túrán vettek részt, ahol tájékozódásból és térképolvasásból bizonyították be elméleti felkészültségüket.
Sakk-szakosztályunkkal Sorosi Miklós tanár foglalkozik. Ez évben a városi középiskolák közötti bajnokságon és a megyei csapatbajnokságban vettek részt. Legeredményesebb versenyzőnek Tarnóczky Attila III/A. o. tanulónk bizonyult.
A KISZ segítségével a sportkör tagjai társadalmi munkával vörössalakos magas- és távolugró-pályát építenek az iskola udvarán. A legszorgalmasabb építők a III/F. és az I/H. osztályok tanulói voltak.
Elismerés illeti különböző sportszervezési és a pályaépítéssel kapcsolatos szervező munkáért, úgyszintén a házibajnokságok lebonyolításáért a következő tanulókat: Gudlin Ágnes III/F, Petőfalvi Beáta III/D, Szabó Teréz III/E, Horváth Rózsa III/D, Béres Sándor III/F, Kovács Ferenc ll-'G, Bánáti József III/A. és Sipos Miklós III/F. osztályú tanulókat.
36
Szakkörök
Intézetünkben ebben a tanévben a Megyei Művelődésügyi Osztály engedélye alapján a sportkörön kívül kilenc szakkör, mégpedig magyar irodalmi önképzőkör, matematikai, fizikai, biológiai, kémiai, földrajzi, rádiós, foto és könyvkötő szakkör működött. A sportkörben folyó munkát és annak eredményeit évkönyvünk más helyén ismertetjük, a többi szakkörről pedig az alábbiakban számolunk be.
A magyar irodalmi önképzőkör menetében az elmúlt tanév változást hozott. A munka nem korlátozódott csupán saját szerzeményű művek bemutatására. Az önképzőkörből nőtt ki az intézet irodalmi színpada, amely a tanév folyamán két egész estét betöltő műsort adott. Az önképzőkör feladatának tekintette olyan pályázatok elkészíttetését, amelyek méltóan képviselték intézetünket a Helikoni Ünnepségeken. Az önképzőkör működő tagjainak száma 34, vezető tanára Harkány László volt.
A matematikai szakkör 20 tagját a III. és IV. osztályos jelentkezők közül válogattuk ki. A szakkör célja olyan feladatok megoldásának gyakorlása volt, melyeket a tanulók versenyeknél, valamint az egyetemi felvételi vizsgákon felhasználhattak. A szakkört Sorosi Miklós tanár irányította.
A fizikai szakkör Navracsics Ilona tanár vezetésével 12 állandó taggal működött. Heti egy órás összejöveteleiken a tagok fizikai feladatok megoldásával, továbbá a folyadékokra és az elektromos áram alkalmazására irányuló mérő kísérletekkel foglalkoztak.
A kémiai szakkör a tanév folyamán váltakozó létszám mellett 12 állandó szakköri taggal működött, Horváth Béla igazgatóhelyettes irányítása mellett. A foglalkozásokon a tagok a kémiai ismeretek elmélyítése, a gyakorlati vonatkozású ismeretek kiegészítése céljából az általános, a szerves, a szervetlen és az elektrokémiai tárgykörből az évi munkatervbe felvett anyagot dolgozták fel. E munkatervi anyagon kívül a tagok egyéni érdeklődési körüknek megfelelő, szabadon választott kísérleteket is végeztek.
A biológiai szakkör 26 fővel alakult meg dr. Kovács Gyula tanár irányítása mellett. A szakköri tagok aktivitása jó volt. Tartalmas előadásokat tartottak a tanév folyamán Lőczi Judit IV/F, Juhász Gábor és Sörlei Zsuzsanna Il'G. oszt. tanulók. A Tüdőbeteggondozó Intézettől és a kórházi laboratóriumtól kapott anyagokon jól sikerült mikrobiológiai gyakorlatokat is végeztek.
A könyvkötő szakkör Bálint Ferenc tanár irányításával, de a tanulók gyér érdeklődése mellett, mindössze 9 fővel működött, s a szaktanár vör-henyben való megbetegedése miatt idő előtt megszűnt.
A rádió szakkör két csoportban működött. A kezdő csoport tagjai Dobos István tanár vezetésével megismerkedtek a rádióamatőr mozgalommal, a rádiózás elemeivel, elsajátították a forgalmazás ABC-jét, és a morzejeleket. A haladó csoport tagjai Gulyás Mihály irányításával készülék-
37
építéssel foglalkoztak. Sajnos, megfelelő anyagi ellátottság hiányában csak a korábban épített készülékek feláldozásával nyílt alkalom új készülék építésére.
A szakkörben morzeoktatás is folyt az amatőrmunka előkészítéseként. A több évi igyekezetet siker koronázta, és a Megyei Művelődésügyi Osztály által engedélyezett gimnáziumi rádióklub az MHS-től adóberendezést és adóengedélyt kapott. A szakkör jövő évi programja az adószoba és az adókészülék felszerelése.
A földrajzi szakkör Dávidovics Sándor tanár vezetésével mint természetjáró szakosztály alakult meg 66 taggal, akik közül mintegy 40 tag járt el rendszeresen a foglalkozásokra és a túrákra. Az év folyamán rendszeresen foglalkoztak a térkép és a tájoló használatával. A szakosztály a nyári szünetre két nagyobb táborozást tervez. 20 tanuló Balaton körüli táborozásra, 12 tanuló pedig kéthetes csehszlovákiai túrára készül.
A foto-szakkör Mészáros Ferenc tanár irányítása mellett 19 taggal alakult meg. A kezdők a vezető tanár személyes ellenőrzése mellett tanulták meg a fényképezés elemeit, a vegyszerkészítés technikáját. A haladók az iskola életéről készített felvételek kidolgozásával és nagyításával látták el aktuális képanyaggal a fotoszakkör képhíradóját.
38
Nyilvános tanulók név- és érdemjegysorozata
A magatartásnál: 5 példás, 4 jó, 3 kifogásolható, 2 tűrhető, 1 rossz.
Az egyes tantárgyaknál: 5 jeles, 4 jó, 3 közepes, 2 elégséges, 1 elégtelen, fm az illető tantárgyból felmentést kapott.
Az általános tanulmányi eredménynél: kit. kitűnő, 5 jeles, 4 jó, 3 közepes, 2 elégséges, 1 elégtelen.
A kitűnőrendű tanulók nevét kövér betűkkel nyomtattuk.
Az 1—2 tantárgyból elégtelenre minősített tanulók javító vizsgát tehetnek, a kettőnél több tantárgyból elégtelen tanulók csak az osztály megismétlésével folytathatják tanulmányaikat.
I/A. reál, fiú, 5+1 Osztályfőnök: Szalay István
Szakma
A tanuló neve ÖS -CB -M t-i cd Magyar S <u ca ¿3 CO S Földrajz Testnevelés ■+U S m M 2 EE aa Ü!
OS Bfl CS S G -0) t; :0 H Orosz Némel B <u -4-Í cö £ '5b -o o « Kémia Ének e w o Ai CS >> Ü •e ni ft jg S
Buús György 4 2 2 2 1 1 2 2 3 5 4 2 2 2 1
Czulek Attila 5 5 5 5 4 4 5 5 5 5 4 5 5 5 5
Dervalits András 5 2 3 2 2 2 3 2 2 4 — 3 3 3 2
Egres László 4 2 2 4 3 2 3 3 3 4 — 3 4 3 3
5. Fodor Mihály 4 3 3 3 2 2 2 2 2 4 — 3 5 4 2
Fodor Tamás 4 3 2 3 3 2 3 »3 2 3 5 3 3 3 3
Gál József 5 3 3 2 2 2 3 3 3 3 — 4 4 4 o o
Gazdag Károly 5 2 4 2 2 2 3 3 3 2 — 4 4 4 2
Hajdú Ferenc 4 3 3 3 2 3 3 4 3 4 5 4 3 4 3
10. Hans György 4 2 2 3 1 1 2 2 2 fm 3 4 o o 1
Hénics Károly 4 2 2 1 2 1 2 2 2 5 — 3 3 o O 1
Hildebrand László 5 4 5 4 3 4 4 4 4 5 — 5 5 5 4
Kliszki Zoltán 5 2 3 3 3 2 2 2 2 4 -— 4 3 4 2
Kondákor Lajos 4 3 2 2 2 1 2 2 3 4 — 4 4 3 1
i
. \
39
Szakma
A tanuló neve Magatartás Magyar Történelem Orosz Német Matematika Biológia Kémia Földrajz Testnevelés Ének Elmélet Gyakorlat Ipari rajz Ült. tanúim, eredmény
15. Kovács Árpád 5 3 4 4 2 2 2 4 3 3 3 5 4 3 3
Kozári József 4 2 2 1 1 1 2 2 2 4 — 3 4 2 1
Krébesz István 4 2 2 2 1 2 2 2 3 4- — 3 2 3 1
Maros Sándor 5 3 4 4 2 3 3 4 4 4 5 5 4 5 4
Mayerhoffer László 4 2 3 4 3 2 3 3 4 5 4 3 3 4 3
20. Méhes József 5 4 4 5 4 3 5 3 3 4 — 4 4 4 4
Mezőfi Ferenc 5 2 3 4 3 2 3 3 4 5 5 4 3 5 3
Molnár Kálmán 4 2 3 2 2 2 5 3 3 4 — 2 3 2 2
Nagy Gábor 4 4 4 5 4 2 5 5 5 5 4 4 3 3 4
Nagy István 5 4 3 5 3 3 5 5 4 4 — 4 4 4 4
25. Német Tibor 4 1 2 1 1 2 2 2 2 4 — 3 3 2 1
Pap Előd 5 3 4 2 3 3 4 3 3 3 — 4 4 4 3
Ring Miklós 5 4 5 5 4 3 5 5 5 4 5 5 4 4 4
Sajni Béla 4 3 4 3 2 2 3 4 3 4 4 4 3 4 3
Sándor László 3 3 3 2 3 2 3 3 3 4 — 4 4 3 3
30. Szabó Ferenc 4 1 2 1 1 1 2 1 2 3 — 3 3 2 1
Szalai Árpád 5 3 3 2 2 2 3 3 4 3 — 5 4 4 3
Szamosi József 5 3 4 4 3 2 5 4 4 5 5 4 4 4 4
Szele István 5 2 3 4 2 2 3 3 3 4 5 3 3 4 3
Szendrői Ottó 4 3 3 2 2 2 3 3 3 2 — 3 3 n 2
35. Szummer László 4 1 2 1 1 1 2 2 2 2 — 3 5 2 1
Tóth István 5 4 3 3 3 2 5 4 4 5 —^ 5 5 4 4
Török Sándor 5 2 3 3 2 2 3 3 4 3 4 4 3 3 3
Várnay Károly 5 3 3 2 3 2 3 3 3 3 — 4 3 5 3
Zámbó Gábor 5 5 5 5 4 4 5 5 4 5 — 5 5 5 5
40. Zámbó Sándor ' 5 3 4 4 3 3 5 5 4 4 — 4 4 4 4
Wuscher Ervin 4 1 1 1 1 1 1 1 1 fm — 1 2 2 1
Kimaradt: Fickó József, Harasztovics István, Horváth László, Mezei Imre, Molnár Ferenc, Nagy Péter, Papp István, Pásztor István és Varga Endre.
összesen: 50 tanuló.
40
I/B. reál, fiú, 5+1
Osztályfőnök: Sorosi Miklós
Szakma
A tanuló neve Magatartás Magyar Történelem Orosz Német Matematika Biológia Kémia Földrajz Testnevelés Ének Elmélet Gyakorlat Ipari rajz ES tu J= ra w
Balaskó József 4 2 3 2 2 2 2 3 2 4 _ 3 4 3 2
Bartha Gyula 5 2 2 3 2 2 3 3 3 3 — 3 4 2 2
Bedő Sándor 4 3 4 5 3 3 3 4 3 3 5 4 5 4- 4
Belső István 5 3 3 4 3 3 4 3 4 4 — 4 3 4 3
5. Bencze László 5 2 3 2 2 2 3 3 3 2 — 3 3 3 2
Borbás Ferenc 5 4 4 4 4 3 5 4 4 3 — 4 4 5 4
Böle István 5 2 3 4 3 3 4 3 2 4 — 3 3 5 3
Buzek Kornél 4 2 2 3 2 2 3 2 3 3 — 3 3 4 2
Dancsák Ferenc 5 2 4 5 4 3 4 4 3 3 — 3 4 4 3
10. Devecz Ferenc 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 — 5 5 5 kit.
Faragó Tibor 4 2 2 2 3 3 2 2 3 5 — 4 3 4 2
Garai Zoltán 5 3 2 4 3 3 3 4 3 2 — 4 5 4 3
Gerócs Ferenc 4 2 3 3 2 3 2 3 3 4 3 3 4 3 3
Horváth László 4 2 2 3 2 3 3 2 2 2 — 3 4 3 2
15. Horváth Sándor 5 2 4 4 2 4 4 4 4 4 — 4 4 5 4
Joós Lajos 5 2 2 2 2 2 2 3 3 3 — 5 4 2 2
Kaczeus Gábor 5 3 3 3 2 2 3 3 2 3 — 3 4 3 3
Karádi László 5 5 4 5 4 5 5 5 5 5 5 4 5 5 5
Kele Szilveszter 4 2 3 2 2 2 3 3 3 3 — 3 4 3 2
20. Kütsön László 5 2 3 2 2 3 3 3 3 4 — 3 4 5 3
Lukács Márton 5 2 4 4 4 2 3 3 4 4 — 3 4 4 3
Mátai József 5 3 2 5 3 4 3 3 3 4 — 4 4 4 3
Mátés István 5 2 3 4 3 3 4 4 3 4 4 3 4 4 3
Mátrai Károly 3 3 4 4 4 3 3 4 4 3 4 3 4 4 3
25. Miklósi Ferenc 4 2 2 2 2 2 3 3 3 3 — 3 3 4 2
Nagy László 4 2 2 2 2 ' 2 2 3 2 2 — 3 3 3 2
Nagy Sándor 5 3 4 4 2 3 4 4 4 4 4 4 5 4 4
Peti Imre 4 2 3 2 2 2. 3 3 3 2 — 3 3 3 2
Réz Gyula 4 2 3 2 2 2 3 3 4 4 — 4 4 3 2
30. Rozner Zoltán 3 2 2 3 4 3 3 3 3 5 5 2 3 4 3
Simon János 5 2 2 3 "3 2 3 3 2 2 3 5 3 3 2
Süle Miklós 4 2 2 3 3 2 2 2 3 — 4 4 ,4 3 2
Szilvási László 4 2 3 2 2 2 3 2 3 3 — 5 4 3 2
• 41
Szakma
A tanuló neve Magatartás Magyar Történelem Orosz Német Matematika Biológia Kémia Földrajz Testnevelés Ének Elmélet Gyakorlat Ipari rajz E
Sziva József 4 2 2 2 2 2 3 2 3 2 _ 3 3 2 2
35. Tóth György 4 3 3 2 2 2 4 3 3 4 — 4 3 4 3
Tóth János , 4 2 2 2 2 2 2 2 3 5 "— 3 3 3 2
Tóth László 4 2 2 3 3 2 2 2 2 3 3 4 3 3 2
Vajda Zoltán 5 3 4 4 4 3 5 3 4 3 — 4 4 5 4
Valusek László 4 2 2 3 2 2 3 2 3 4 5 3 3 3 2
40. Varga Gábor 5 4 4 4 4 4 4 4 4 5 5 3 3 4 >i i
Varga János 4 2 1 2 1 2 2 2 2 — — 3 3 3 1
Végvári Albert 5 3 3 3 2 2 5 3 4 3 — 5 4 5 3
Kimaradt: Bereck Tibor, Fülöp György, Hegedűs István, Horváth József, Paizs Gyula, Szakács József és Székely László.
összesen: 49 tanuló.
42

I/C. reál, leány, 5+1
Osztályfőnök: Dr. Szűcs Lászlóné.
Szakma
A tanuló neve Magatartás Magyar Történelem Orosz Német Matematika Biológia Kémia Földrajz Testnevelés Ének Elmélet Gyakorlat Ipari rajz qj M ■S3 ■«5
Bagonyai Edit 5 4 5 5 5 2 5 5 5 5 _ 5 4 5 4
Bogár Ágnes 5 5 5 5 5 3 5 5 4 3 5 5 5 5 4
Belső Margit 4 3 2 1 2 1 2 2 2 5 — 4 4 4 1
Bödey Éva 5 2 2 3 3 2 3 3 3 5 — 2 4 4 3
5. Csalódi Magda 5 3 3 3 3 2 5 3 3 4 — 3 4 4 3
Dévényi Ildikó 5 4 4 4 5 2 5 5 4 4 — 3 3 5 4
Dömötörfy Erzsébet 5 3 3 3 3 3 3 4 3 2 — 4 5 3 3
Faics Mária 5 3 2 3 3 3 4 4 3 4 — 4 5 3 3
Farics Mária ism. 3 2 2 1 2 1 2 2 2 4 — 2 5 3 1
10. Felde Zsuzsanna 4 3 2 2 2 1 2 3 2 5 — 3 4 4 1
Ferk Zsuzsanna 5 4 2 3 4 2 4 4 3 2 — 4 4 4 3
Gábor Ilona 4 4 4 3 4 3 4 4 4 4 5 4 5 3 4
Gyuricza Mária 4 3 2 2 2 1 3 3 2 2 — 3 5 3 1
Harmadás Erzsébet 5 5 4 5 5 3 5 4 4 4 i— 5 5 5 4
15. Hegyi Rozália 5 3 3 3 4 3 4 5 3 fm 5 4 5 3 4
Herczeg Rozália 4 2 2 3 3 2 2 3 3 4 — 4 4 4 2
Hermann Magda 5 3 3 3 3 2 3 3 2 fm — 3 fm 3 O fj
Horváth Karola 4 3 2 2 2 1 2 2 2 5 — 2 3 3 1
Horváth Klára 4 2 3 3 3 1 2 3 3 5 — 2 4 3 1
20. Horváth Magda 4 3 2 2 3 3 2 4 3 5 4 2 3 4 2
Horváth Teréz 5 4 3 4 4 3 3 5 3 5 — 5 5 O 'J 4
Jámbor Margit 4 2 2 2 2 1 3 2 2 3 — 3 3 o O 1
Jankovics Mária 5 2 3 4 3 2 2 3 2 3 — 3 5 3 2
Kalmár Éva 5 3 3 3 2 2 3 4 2 3 — 4 5 3 3
25. Kárász Mária 4 3 2 2 3 2 4 4 ? 5 — 3 5 4 3
Kiss Anna 4 3 2 2 3 1 2 3 • 2 5 — 4 5 4 1
Kovács Mária 4 4 4 3 3 2 2 4 3 5 — 2 3 4 3
Kovács Marianna 4 3 3 3 4 2 2 3 2 5 — 3 2 4 2
Kurucz Erzsébet 4 2 2 3 3 1 2 4 3 3 — 2 3 2 1
30. Maderka Margit 5 5 3 3 3 2 3 4 3 4 5 3 3 4 3
Magyari Erzsébet 5 2 2 2 2 2 2 3 2 fm — 3 fm 3 2
Magyari Mária 4 2 2 2 2 1 1 2 2 3 — 2 5 3 1
Mátyás Mária 4 3 3 3 3 2 3 5 3 4 — 5 5 3 3.
/
Szakma
m £ S w
A tanuló neve t „ | s « n f
is m cl íj tí H - Ti í
a
H £ -§ N •£ 6 M .s 2 a g ü ^ « « =S 8 >g « .2 •§ | | 2 & fi a -
Paál Aranka 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 kit.
Salamon Gabriella 5 4 3 4 4 2 4 3 3 4 5 4 4 4 4
Szabó Éva 4 2 1 1 1 1 1 2 2 5 __ 2 3 4 1
Szokol Júlia 5 4 4 4 4 3 5 5 4 fm 5 5 5 3 4
Tátrai Judit 4 2 2 2 2 1 2 2 2 2 _ 3 4 2 1
Tóth Gizella 5 2 2 2 2 2 2 2 2 2 _ 2 3 3 2
Tóth Ildikó 4 3 3 2 4 1 4 4 3 3 — 2 3 4 1
Vasvári Judit 5 3 2 2 3 2 2 4 3 4 5 3 3 o r> U ,J
Villányi Gyöngyi 5 4 2 4 3 2 3 4 3 fm — 4 5 4 3
Kimaradt: Fehér Klára, Hóbor Julianna, Kardos Margit, László Irén, Porogi Mária és Tamás Gizella.
összesen: 48 tanuló.

44
I/D. reál, koedukált, 5+1
Osztályfőnök: Dr. Kovács Gyula.
A tanuló neve Magatartás Magyar Történelem Orosz Francia Matematika Biológia Kémia Földrajz Testnevelés Ének tn Elmélet g ?r Gyakorlat § Ipari rajz e EÉ ra
Bakonyi Ilona 4 5 4 5 4 3 5 4 5 5 5 5 5 3 4
Balatoni Valéria 4 3 2 2 2 2 3 2 3 5 4 3 4 3 2
Balogh Borbála 4 3 3 4 3 4 3 4 4 4 — 2 4 3 3
Bartol Ibolya 4 1 1 2 2 1 2 3 2 3 — 2 4 3 1
5. Bokán Mária 4 3 3 4 3 2 3 4 3 5 — 4 5 4 3
Borsos Zsuzsanna 4 3 2 2 2 2 3 2 2 4 — 2 4 3 2
Czotter Margit 4 5 4 5 3 5 3 5 5 5 5 5 5 5 4
Cserenkó Béla 3 1 1 1 1 1 1 1 2 3 — 1 4 1
Dolgos Magdolna 5 4 4 5 3 2 5 5 4 4 — 5 5 4 4
10. Dombi István 3 1 2 1 1 1 1 1 1 4 2 2 2 2 1
Fodor László 4 3 3 2 2 2 2 3 2 4 — 3 3 4 2
Futó Margit 4 2 1 2 2 1 2 3 2 4 — 4 5 3 1
Gersei Ágnes 5 3 2 4 2 2 4 3 4 5 — 4 5 4 3
Halász Gabriella 4 4 3 3 3 2 3 3 3 — 4 5 4 3
15. Hegyi Attila 4 4 2 3 2 2 4 3 3 4 5 3 3 4 3
Horváth Erika 4 3 2 2 2 3 3 4 3 4 _ 3 4 4 3
Horváth Gizella 5 4 2 5 3 3 5 4 4 fm 5 5 5 4 4
Károlyi Teréz 5 3 3 3 2 4 5 4 3 5 — 5 5 5 4
Kovács Mária 4 3 2 4 2 3 3 4 3 4 — 3 5 3 3
20. Lepnyák Mária 4 4 2 2 2 2 2 3 2 5 — 3 4 4 O ¿J
Mezővári Magdolna 5 5 5 5 4 5 5 5 5 fm 5 5 5 5 5
Molnár Márta 4 3 2 4 3 2 3 3 4 4 — 3 4 4 3
Muszatics László 5 5 4 5 4 4 5 5 5 5 — 5 5 5 5
Németh Irén 4 3 3 4 2 3 3 5 3 4 — 3 5 4 3
25. Perger Béla ism. 3 1 2 1 1 2 1 2 2 4 5 2 4 2 1
Peszleg Zsuzsanna 4 4 3 3 3 2 3 5 4 fm 5 4 4 4 3
Péthy Leó 4 2 1 2 1 2 1 2 2 4 2 2 3 3 1
Polai Erzsébet 4 4 2 3 2 2 2 3 3 5 — 4 4 4 O
Pusztafi Ágnes 4 3 3 2 2 2 3 3 4 4 — 4 4 3 3
30. Rábaközi Erzsébet 4 3 2 3 2 2 3 3 3 5 5 4 4 4 3
Rábavölgyi Erzsébet 4 2 2 2 1 2 1 2 2 4 — 3 5 3 1
Sashalmi Mária 4 1 1 2 1 1 1 2 2 3 — 2 4 4 1
Sörlei Imre ism. 4 2 2 2 2 2 2 2 2 fm 4 2 4 3 2
45
Szakma
A tanuló neve Magatartás ■ . ... Magyar Történelem Orosz Francia Matematika Biológia Kémia Földrajz 1 Testnevelés Ének Elmélet Gyakorlat N •r-» •G ts a t—i Ált. tanúim, eredm.
Sümegi János 4 4 3 2 2 2 3 2 3 5 — 3 4 4 2
35. Szabó Aranka 5 4 3 5 3 3 4 4 4 fm — 4 5 4 4
Szakonyi István 3 1 1 1 1 1 1 1 2 5 — 3 3 1 1
Szegleti Ibolya 4 3 2 4 2 2 3 3 2 3 — 3 4 3 2
Szeli Judit 4 3 2 3 2 2 3 5 3 5 — 3 4 4 3
Szentkúti Ágoston 4 2 1 2 1 2 2 3 2 fm 4 2 4 4 1
40. Tölgyesi István 4 5 4 4 3 4 5 5 4 5 5 4 3 4 4
Vajda Antal ism. 5 2 2 3 2 3 4 4 4 4 3 4 4 4 3
Zámbó Zoltán 3 1 1 1 1 1 1 1 1 4 — 2 2 1 1
Kimaradt: Berecz Gyula, Farkas Mária, Kovács Katalin, Strommer Rozália és Zsiga Mária.
összesen: 47 tanuló.
46
I/E. humán, leány, 5+1
Osztályfőnök: Dr. Buvári Andrásné.
Szakma
A tanuló neve Magatartás Mágyar Történelem Orosz Latin Matematika Biológia Kémia Földrajz Testnevelés Ének Elmélet Gyakorlat Ipari rajz Által, tanaim, eredm
Bánhidi Márta 4 2 2 5 3 3 4 4 3 3 5 3 4 3 3
Berke Mária 4 3 1 2 1 3 3 2 2 2 2 3 5 3 1
Buda Erzsébet 4 4 3 4 5 4 4 5 4 4 5 5 4 4 4
Budai Gizella 4 2 2 1 1 1 3 3 2 2 . 5 2 4 2 1
5. Fatér Gizella 4 2 2 2 2 1 2 2 1 5 3 2 4 2 1
Fülöp Zsuzsanna 4 3 3 2 2 2 3 3 2 3 3 3 4 2 2
Gábris Mária 5 2 2 2 2 3 2 2 2 fm 3 3 fm 3 2
Germán Terézia 4 2 2 5 2 2 4 3 3 5 5 3 5 3 1-
Gróf Katalin 4 2 2 2 2 2 3 3 2 3 5 2 5 3 2
10. Grujber Julianna 5 4 3 5 4 5 5 4 4 3 5 5 5 3 4
Hajdú Erzsébet 4 3 3 3 2 3 5 4 3 fm 4 4 fm. 4 3
Harangozó Teréz 5 3 2 2 2 3 4 3 3 3 4 4 5 3 3
Horváth Anna 4 2 2 2 2 2 3 2 2 4 4 2 5 3 2
Horváth Ildikó 4 4 4 5 4 5 5 5 4 5 5 5 4 4 4
15. Horváth Katalin 5 3 3 5 4 4 5 4 4 2 4 4 5 3 4
Horváth Margit 4 1 1 2 1 1 3 1 1 fm 3 2 5 2 1
Ifcsics Klára 5 3 2 3 2 2 4 4 3 3 5 4 5 3 3
Illés Mária 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 kit.
Kollerits Ilona 5 4 3 3 4 4 5 5 4 5 5 4 4 3 4
20. Koplár Zsuzsanna 4 2 2 2 2 3 4 3 2 3 3 3 5 2 2
Könczöl Krisztina 4 4 3 5 3 4 4 4 3 5 4 4 5 5 4
Könnyűd Ilona 4 1 1 1 1 1 3 1 2 2 3 2 3 2 1
Krug Zsuzsanna 4 2 2 2 3 2 4 4 2 5 3 3 fm 2 2
Kustor Erzsébet 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 kit.
25. Markovics Mária 4 3 3 4 4 5 3 4 3 fm 5 5 fm 4 4
Mármarosi Erzsébet 4 2 2 3 4 4 5 5 4 4 4 5 5 3 4
Marton Mária 5 3 3 4 3 5 5 4 3 fm 3 4 fm 5 4
Maruska Julianna 4 4 3 2 2 3 4 3 2 5 5 4 3 4 3
Mátrai Éva 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 kit.
30. Matus Irén 4 3 3 2 2 3 4 3 3 5 4 4 4 5 3
Miholics Mária 4 2 1 2 1 2 2 2 1 fm 3 3 5 2 1
Németh Mária 4 2 1 2 1 3 3 3 2 2 2 3 5 3 1
47
A tanuló neve Magatartás Magyar Történelem Orosz Latin Matematika Biológia Kémia Földrajz Ének Testnevelés Szakma ¡8 S o •u X, â £ H O Ipari rajz Alt. tanúim, eredm.
Pálfi Mária 4 2 2 2 2 2 4 4 3 fm 3 4 4 3 2
Pánczél Piroska 4 1 2 2 1 2 2 2 2 5 4 3 5 3 1
35. Perjési Olga 4 2 1 2 2 2 3 3 1 4- 3 3 5 2 1
Pocsai Elvira 4 2 3 5 3 3 4 4 3 4 4 4 4 3 3
Skernyák Magdolna 4 2 2 3 2 2 4 4 1 5 4 3 4 3 1
Szabolics Mária 4 2 1 2 2 1 2 2 1 3 3 3 4 3 1
Tóth Margit 4 1 2 2 1 2 3 2 2 2 3 4 5 3 1
40. Tóth Piroska 4 2 2 2 1 2 3 3 2 4 2 3 4 3 1
Varga Erika 4 2 2 2 2 3 3 3 2 3 4 3 4 4 2
Varga Valéria 4 2 1 2 2 1 3 3 2 3 2 2 5 2 1
Vörös Veronika 5 4 3 5 5 4 4 5 3 fm 4 5 fm 5 4
Osztályozatlan: Szabadkai Judit. Kimaradt: Tóth Rozália Krisztina.
összesen: 45 tanuló.
48
I/F. humán, leány, 5+1
Osztályfőnök: Russay Olivérné
Szakma
A tanuló neve Magatartás Magyar Történelem Orosz Latin Matematika Biológia Kémia Földrajz Testnevelés Ének Elmélet Gyakorlat Ipari rajz Ali. tanúim, eredm.
Andrasek Anna 4 4 4 4 3 4 3 3 4 4 5 5 4 5 4
Bajsz Mária 5 3 4 4 4 5 5 4 4 4 4 4 4 3 4
Bedő Ibolya 4 4 4 4 3 4 4 5 4 4 5 4 5 5 4
Beznicza Ernesztina 5 5 5 5 5 5 5 5 5 4 5 5 5 5 5
5. Csörgits Júlia 5 4 5 5 5 5 5 5 5 fm 5 5. 5 4 5
Dolmányos Erzsébet 5 5 5 5 5 5 5 5 5 4 5 5 5 5 5
Ferencz Margit 5 4 5 2 4 4 4 5 3 fm 5 5 5 4 4
Ferenczi Mária 4 3 3 2 3 3 3 3 3 5 4 4 3 4 3
Ferkócza Margit 4 4 4 5 4 3 3 3 3 3 5 4 3 4 3
10. Gaál Teréz 4 5 5 3 3 3 5 4 4 4 5 5 4 5 4
Gazdag Irén 5 4 4 4 3 5 4 4 3 4 5 5 5 5 4
Halász Magdolna 4 3 4 3 3 4 4 4 3 4 5 3 4 3 3
Hegedűs Gizella 4 4 5 4 3 3 3 3 3 fm 5 4 4 3 o
Herczeg Éva 4 4 4 3 3 2 4 4 4 3 5 5 4 4 4
15. Herczeg Marianna 4 5 5 4 4 3 4 4 4 3 5 5 5 5 4
Horváth Anna 4 4 5 2 3 2 4 4 4 4 5 5 5 3 4
Horváth Lívia 5 4 4 5 4 4 4 5 4 3 4 4 5 5 4
Jakabfy Klára 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 kit.
Kálóczy Magdolna 4 2 3 2 2 3 2 2 2 5 4 4 3 4 2
20. Kamondi Piroska 4 1 2 1 2 2 2 2 2 3 4 4 3 3 1
Keszey Katalin 4 5 3 4 4 3 3 4 2 5 5 5 4 4 4
Kiss Mária 4 4 5 4 4 4 4 5 4 4 5 3 5 5 4
Kovács Ilona 4 3 3 2 3 3 3 3 4 fm 5 5 3 5 •j
Kovács Mária 5 5 5 4 4 3 4 4 4 4 5 5 5 5 A t
25. Kuzma Anna 4 3 4 3 3 2 4 3 3 3 4 4 4 3 3
Méhes Gizella 4 2 4 3 3 3 3 3 3 4 3 4 4 3 3
Miklósy Erzsébet 5 4 4 3 3 4 4 3 3 3 5 5 5 4 4
Németh Irén 4 3 4 4 3 4 4 4 4 4 4 5 5 4 4
Németh Rozália 4 3 3 4 3 4 4 3 2 4 4 4 4 4 o ü
30. Ocskay Mária 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 4 5 5 5 5
Ott Erika 4 3 4 2 3 3 4 3 3 4 4 4 4 3 3
Póczak Ilona 4 2 3 3 2 3 4 3 3 3 4 4 4 4 3
Rónaszéki Magdolna 4 2 2 1 1 2 2 2 1 5 4 5 3 3 1
49
\
Szakma
A tanuló neve Magatartás Magyar Történelem Orosz a CS hJ | Matematika Biológia Kémia ! Földrajz Testnevelés Ének Gyakorlat Elmélet Ipari rajz Alt. tanúim, eiedm.
Simon Katalin 5 5 5 5 5 5 5 5 5 4 5 5 5 5 5
35. Simon Teréz 5 4 5 5 5 5 5 5 5 fm 5 5 5 4 5
Stepán Anna 4 5 5 5 5 5 4 5 5 5 5 4 4 5 5
Székács Ágnes 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 kit.
Széli Veronika 4 2 3 2 3 3 3 3 3 2 5 4 3 3 3
Szenczy Mária 4 3 4 3 2 3 4 3 3 5 4 4 4 4 3
40. Szerdahelyi Ágnes 5 4 5 4 4 4 5 5 5 3 5 5 5 4 4
Tahin Emma 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 kit.
Varga Erika 5 4 3 2 2 3 3 4 4 5 5 4 3 4 3
Varga Rózsa 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 kit.
Varga Zsuzsa 4 1 3 1 2 2 2 3 3 3 3 3 3 3 1
Kimaradt: Dómján Erzsébet, Simon Margit.
Összesen: 46 tanuló.
50
I/G. humán, koedukált, 5+1
Osztályfőnök: Németh Jánosné.
A tanuló neve Magatartás Magyar Történelem Orosz Francia Matematika Biológia Kémia Földrajz Testnevelés Ének Elmélet n3 P w Gyakorlat 3 Ipari rajz Alt. tanúim, eredm.
Anhoffer Magdolna 4 3 2 2 3 2 3 4 3 3 4 4 4 4 3
Antal Éva 4 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 3 5 3 2
Bagladi Tibor 4 3 4 3 2 2 3 3 2 3 4 4 4 3 3
Bános Ferenc 4 3 4 4 3 2 4 3 4 4 4 3 4 3 3
5. Bárándy Zsuzsanna 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 kit.
Benke Zsuzsanna 5 4 3 4 4 3 5 5 3 3 4 5 5 4 4
Bognár Erzsébet 3 1 2 3 2 1 2 2 1 3 5 3 5 3 1
Csicsek Angyalka 5 3 3 5 2 3 3 4 3 fm 4 4 5 4 3
Csöngei Zsuzsanna 5 4 3 3 2 2 3 3 3 5 5 3 5 3 3
10. Dóczi Katalin 5 5 5 4 3 3 5 4 4 4 5 5 5 4 4
Dömötörfy Katalin 4 2 2 2 2 1 3 2 2 3 2 4 5 3 1
Fónyad Pál 4 3 5 3 5 2 4 3 4 4 4 5 5 4 4"
Garamvölgyi Ilona 5 3 3 5 3 2 5 5 3 3 4 5 5 n O 4
Hadi Erzsébet 3 2 2 2 2 2 2 3 2 4 5 3 5 2 o
15. Holh Magdolna 4 3 3 3 2 2 2 3 2 fm 3 3 4 3 2
Horváth Antal 4 3 3 5 2 2 3 3 2 4 3 3 3 4 3
Horváth Margit 4 3 4 2 2 2 4 3 3 3 5 4 4 3 3
Kanyó Barnabás 3 3 4 3 2 2 3 3 4 5 5 4 4 4 3
Karró Magdolna 4 2 3 2 1 1 3 3 3 3 3 4 4 3 1
20. Kassa István 4 2 3 2 2 2 4 3 3 5 5 3 3 3 9
Kemény Gyula 4 4 5 4 2 2 4 3 3 4 5 4 3 3 3
Kishalmi Mária 4 2 2 2 2 2 3 3 2 3 4 4 5 3 2
Kobra Anna 4 2 3 4 2 2 3 2 2 3 3 3 4 4 2
Konkoly Anna 5 4 3 4 3 2 5 5 4 4 5 4 5 4 4
25. Kovács Katalin 5 4 5 4 4 3 5 4 4 5 5 5 5 5 4
Kovács Zsuzsanna 5 3 5 3 2 3 5 4 4 4 4 5 5 3 4
Kummer Mária 4 2 3 3 2 3 3 3 2 3 5 4 5 5 3
Leveli Zsuzsanna 4 2 2 2 1 1 2 2 2 fm 3 3 4 2 1
Málék Mária 4 4 4 5 3 3 4 5 4 fm 5 5 5 4 4
30. Mihalicz Valéria 5 3 3 3 4 3 4 4 3 4 5 4 5 4 4
Mikó Zsuzsanna 5 4 4 5 4 3 5 4 4 3 5 5 5 4 /i ±
Mozsolics István 5 3 2 3 2 2 3 3 3 4 4 3 4 3 3
Némethy Julianna 5 3 4 3 2 2 5 5 3 5 5 5 5 3 4
Szakma
A tanuló neve ■ Magatartás Magyar Történelem Orosz Francia Matematika Biológia Kémia Földrajz Testnevelés Ének Elmélet Gyakorlat Ipari rajz
Papp Attila 4 4 4 2 3 2 5 3 4 5 5 4 i 4 4 4
35. Prukker Márta 5 5 4 4 3 3 5 4 4 5 5 5 5 5 4
Rigó Mária 5 4 5 5 5 3 5 5 5 5 -5 5 5 5 5
Sánta Mária 4 3 3 4 2 2 3 3 2 4 5 4 5 3 »i o
Szakony Ágota 5 4 3 3 3 2 4 ■ 4 3 4 5 5 5 4 4
Szalai Mária 4 2 2 3 2 2 3 3 2 5 4 3 5 2 2
40. Székely Marianna 4 3 2 2 2 2 4 3 3 3 5 5 5 3 2
Szerdahelyi Sándo: 4 3 3 3 3 3 5 4 3 5 5 4 4 4 4
Sziva Ferenc 4 3 4 4 2 2 4 4 4 5 5 4 4 4 4
Sznopek Margit 5 3 3 5 3 3 5 5 2 3 4 5 5 3 4
Tarabi Judit 5 3 4 4 3 3 5 4 4 5 5 4 5 4 4
45. Vastag József 4 3 3 2 2 2 4 3 3 5 4 4 3 3 3
Vizkeleti Katalin 5 4 5 5 5 5 5 5 5 4 5 5 5 5 5
Kimaradt: Virág Anna.
/
összesen: 47 tanuló.
52
I/H. humán, koedukált, 5+1
Osztályfőnök: Dr. ördög Ferenc.
A tanuló neve Magatartás Magyar Történelem Orosz Latin Matematika Biológia Kémia Földrajz Testnevelés Ének Elmélet n Gyakorlat 3 Ipari rajz E nj EE
Baj Ilona 5 5 5 5 5 4 5 5 5 5 5 5 5 5 5
Baksa Margit 4 3 3 3 2 2 4 4 3 4 5 4 5 3 3
Balázsovíts Lajos 5 5 5 3 3 3 3 4 4 5 5 4 5 4 4
Balikó Márta 5 5 4 5 5 3 5 4 4 4 5 5 5 4 4
5. Békési Mária 4 3 2 3 2 2 3 3 3 4 5 5 5 4 3
Egyed Gábor 4 2 2 2 2 .2 2 3 2 4 4 5 5 4 o Zi
Gaál Sándor 4 2 2 2 2 1 4 3 3 4 3 4 5 3 •« k
Garai Tibor 4 4 4 3 3 2 4 4 5 4 5 4 5 4 4
Harangozó Erzsébet 5 4 3 3 3 2 5 3 3 4 4 4 5 2 O <)
10. Harcz Ilona 5 4 3 4 3 2 4 4 3 4 5 4 5 4 4
Hegedűs Tibor 5 4 4 4 4 3 4 5 4 5 5 4 5 4 4
Hohl Margit 5 4 3 4 3 2 3 4 3 5 4 5 5 O L) 3
Hortobágyi János 4 4 4 4 3 2 5 5 5 4 4 4 4" 4 4
Horváth József 4 3 3 3 2 2 3 4 2 fm 4 4 4 3 3
15. Horváth Magdolna 4 3 3 3 2 2 3 3 3 4 4 4 5 3 í
Huszti István 5 4 4 3 3 3 4 4 4 4 4 4 5 4 4
Kamasz János 4 3 2 3 2 2 3 4 3 fm 3 3 4 3 3
Keglovics Piroska 4 2 2 2 2 2 3 2 2 4 4 4 4 4 2
Kiss Ágnes 4 3 2 3 2 2 3 3 3 4 5 4 4 4 3
20. Koltai István 3 4 4 4 4 2 5 5 5 4 5 5 4 4 4
Kulcsár Judit 4 4 3 4 3 3 4 5 4 5 5 4 5 5 4
Lakatos Mária 4 2 2 2 2 1 2 2 2 4 4 3 4 2 1
Lantos Mária 5 4 4 4 4 2 4 5 4 5 5 5 5 5 4
Madarász Marianna 5 4 3 3 3 2 4 4 4 4 5 5 4 4 4
25. Marton Tibor 5 4 4 5 4 3 5 5 5 4 5 5 5 4 . 4
Miskó János 5 4 2 3 2 2 3 4 3 4 5 4 5 4 3
Móré Tamás 4 3 4 2 3 2 3 3 4 5 5 4 5 4 3
Nagy Teréz 4 3 2 2 3 1 3 3 2 3 5 4 5 3 1
Németh József 4 3 2 3 2 2 2 3 3 4 5 3 5 5 2
30. Papp Erzsébet 4 3 2 3 2 2 3 3 2 4 4 4 4 4 2
Peti Tibor 4 3 3 3 4 2 4 3 4 4 5 3 4 3 3
Radics Béla 5 4 4 5 2 2 4 4 4 5 5 3 5 5 4
Rezsek Eszter 5 4 4 5 3 2 4 4 3 5 5 5 5 5 4
53
> sr 3 C ot (D < (0 Magatartás Magyar Történelem Orosz Latin Matematika Biológia Kémia Földrajz Testnevelés Ének Elmelet n Gyakorlat 3 Ipari rajz ült. tanuliii. eredm.
Sárdy Botond 5555.5555 35. Schreiner Magdolna 4223 2 223 Soós Tibor 54454445 Sziklai István 32222223 Szukics László 43343233 Tamás János 42222222 40. Tóth Éva 54453355 Vágó Gyula 53443244 Varga Ferenc 34543355 Zsédő Margit 53343244 5 5 5 5 5 5 kit. 2 4 5 4 5 4 2 5 3 "4 5 5 5 4 3 3 5 5 5 3 2 4 5 4 4 5 5 3 2 3 5 3 4 3 2 3 4 5 5 5 5 4 5 4 5 4 4 5 4 5 5 5 4 4 3 4 3 4 5 4 5 4 3
Kimaradt: Büki Gizella, Kiss Julianna, Lung Gizella, Pillér Rózsa, Tan-czenberger Attila.
összesen: 48 tanuló.
t
54
II/A. reál, fiú, 5+1
Osztályfőnök: Biskopics Márton.
A tanuló neve Magatartás Magyar Történelem Orosz Francia Matematika Fizika Biológia Kémia Földrajz Testnevelés m Elmélet g Gyakorlat § Öli. tanúim, ereim,
Ács Gyula 4 3 3 3 2 2 2 5 4 3 3 4 4 3
Balázs Ferenc 5 3 4 3 2 3 3 4 3 3 4 4 5 3
Baranyai Gyula 5 2 3 3 3 2 2 2 3 2 2 4 4 2
Berta István 5 3 2 3 2 2 3 5 3 3 3 5 5 3
5. Fejes Lajos 4 3 3 4 3 2 2 4 3 4 4 4 5 3
Fodor Zsolt 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 kit.
Furmen László 4 2 3 4 2 2 3 3 3 3 3 5 5 3
Garzol Jenő 5 4 4 4 3 2 3 5 5 5 4 5 5 4
Gerencsér Attila 5 5 5 5 5 3 4 5 5 5 5 5 5 5
10. Gyenese Endre 4 2 2 2 2 2 2 3 4 3 3 4 5 2
Kalocsai Ferenc A 3 2 4 3 2 3 3 3 3 5 3 4 3
Kálovics László 4 2 2 2 2 2 2 2 2 2 3 5 5 2
Kanász József 4 1 2 2 2 1 2 2 1 2 3 4 4 1
Kápolnás Mihály 4 3 3 4 2 2 3 5 4 3 4 4 5 3
15. Lukács László 4 3 3 3 3 3 4 5 4 4 5 4 5 4
Mayr György 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 kit.
Meiszter Imre 5 2 4 2 2 2 2 3 3 2 fm 4 4 2
Miksó Béla 4 2 2 3 3 2 3 4 3 3 3 4 5 3
Molnár Ferenc 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 kit.
20. Molnár László 5 5 5 4 4 3 4 5 5 5 4 5 4 4
Nagy József 4 . 2 2 2 2 2 3 2 3 2 5 3 4 2
Németh Dániel 4 4 4 3 3 2 3 4 4 3 5 5 5 4
Ózdi Sándor 3 2 2 2 2 1 3 4 4 4 4 5 4 1
Paál István 4 3 3 3 3 2 3 5 5 3 4 4 4 3
25. Péterfi László 5 4 4 4 3 2 3 4 5 3 5 4 5 4
Plánder Antal 4 2 2 4 2 3 2 3 2 2 3 4 5 2
Polgár József 5 5 5 5 5 3 5 5 5 5 5 5 5 5
Szever József 3 2 2 2 2 1 2 3 3 1 5 4 5 1
Támás Antal: 4 1 2 2 2 2 1 2 1 2 3 4 4 1
30. Tarnóczky András 4 3 3 3 2 2 3 5 3 4 4 4 4 3
Varga Győző 5 2 3 3 2 2 3 4 3 4 3 5 5 3
Vörös Dezső 4 2 3 3 2 2 2 3 3 2 3 5 5 2
Kimaradt: Szőnyegi Ferenc.
összesen: 50 tanuló.
55
II/B. reál, fiú, 5+1
Osztályfőnök: Bálint Ferenc.
A tanuló neve Magatartás Magyar Történelem Orosz Német Matematika Fizika Biológia Kémia Földrajz Testnevelés Elmélet Gyakorlat . | üli. tanúim, eredm.
Antal Péter 5 5 5 5 5 3 4 5 5 5 5 5 5 5
Barabás András 5 5 4 5 5 5 5 5 5 "4 5 5 4 5
Baranyai László 4 2 1 2 2 1 2 3 3 2 3 4 5 1
Bénák József 4 3 3 3 2 3 2 2 3 3 fm 4 4 3
5. Fáczán János 4 2 2 2 2 2 2 3 3 3 5 3 5 2
Gáspár József Zoltán 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 kit.
Háli Gyula 4 3 3 2 3 2 2 4 4 3 fm 4 3 o
Horváth István 4 3 2 2 2 2 2 4 4. 3 3 3 3 2
Kalmár János 4 3 2 2 2 2 2 4 4 4 4 4 4 n ¿1
10. Kiss Ernő 3 3 3 2 2 2 2 2 3 4 5 ' 3 3 2
Kosaras Csaba 5 5 4 5 5 5 4 5 5 5 5 5 5 5
Leiner Józesef 5 4 3 3 3 2 2 5 4 4 fm 5 4 3
Lukács József 4 4 3 2 3 2 2 3 2 4 5 4 4 2
Makay Károly 5 4 5 4 3 3 3 5 5 4 c <J 5 4 4
15. Markó Sándor 3 2 2 3 2 2 2 4 2 3 4 4 4 2
Nagy István 4 2 2 3 2 2 2 4 3 3 4 4 4 2
Nyitrai Zoltán 4 2 1 2 2 1 2 5 2 2 fm 3 fm 1
Pölöskei György 5 2 3 3 3 4 3 5 5 4 5 4 4 4
Sándor Gábor 4 4 3 3 3 5 3 2 5 3 3 3 3 3
20. Soós István 5 4 3 4 4 3 2 5 4 3 5 5 5 A
Soós László 4 2 2 3 2 2 2 3 4 4 4 4 4 2
Szabó Ferenc 4 3 2 2 2 2 2 3 3 4 4 4 4 2
Szányi Gábor 4 2 2 2 3 3 2 3 3 3 5 3 3 2
Szép György 4 2 3 2 3 2 2 4 3 3 4 4 4 2
25. Szerdahelyi Lászlc 4 2 2 2 2 2 2 4 3 2 5 3 3 2
Zakics János 4 1 1 1 2 3 2 3 2 2 5 3 •5 r
Kimaradt: Király László; Kovács Ferenc és Németh Zsolt.
összesen: 29 tanuló.
56
II/C. reál, leány
Osztályfőnök: Iváncsits Jánosné.
CO 'CS fi CS £ cfl EE
A tanuló neve a CB Li CJ 1—< 0) eö CB 2 N "33 > <5
i ■ 4J CS 00 CO s Magya G •a) t •■O E-i N tfl o (4 O Franci; S CD CS s Fizika '5b -o .—< o « Kémia 2 T3 1—1 :0 fe CD e CA CD B _EE e= ro
Balogh Zsuzsanna 4 4 4 3 4 3 4 4 3 4 5 4
Cs. Bebők Erzsébet 4 3 2 2 3 2 2 3 2 2 2 2
D. Bebők Erzsébet 5 3 3 2 3 2 2 4 3 3 3 3
Benkő Magdolna 4 5 2 5 4 2 3 4 3 4 3 /3
5. Berkes Sarolta 4 5 2 3 3 3 2 5 2 3 4 3
Csordás Mária 4 4 3 3 3 2 3 4 3 3 4 3
Gaál Irén 4 2 2 3 2 2 2 3 2 2 2 2
Grabant Mária 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 fm kit.
Gyenes Ella 4 2 3 2 2 2 3 3 2 3 2 9
10. Haba Ágnes 4 3 1 1 2 2 2 3 2 2 fm 1
Imrei Mária 4 2 2 2 2 2 2 4 2 2 2 2
Kiglics Erzsébet 4 3 1 2 2 1 2 4 2 2 5 1
Magyar Irén 4 2 2 1 1 2 2 2 2 2 3 1
Magyar Mária 4 3 2 2 3 2 2 4 3 2 3 2
15. Miksó Erzsébet 4 2 2 3 3 2 3 3 3 2 4 2
Mlinarics Erzsébet 5 4 3 4 5 3 4 5 4 3 3 4
Molnár Zsuzsanna 4 2 1 1 2 1 2 2 1 2 2 1
Peczkó Márta 5 5 4 5 5 4 4 5 5 5 fm 4
Rádi Mária 4 4 3 4 3 2 2 5 4 5 5 3
20. Sághi Katalin 4 3 2 2 2 2 2 3 2 2 fm 2
Silló Aranka 4 4 2 3 3 4 3 3 3 3 5 3
Simon Zsuzsanna 4 3 3 2 2 2 2 5 4 3 3 2
Solty Klára 4 5 5 5 5 5 4 5 4 5 5 5
Szabó Etelka 4 3 2 2 3 2 2 3 2 2 3 2
25. Szabó Ilona 4 3 1 2 2 1 2 2 2 2 3 ^ a.
Szakái Klára 4 4 3 4 4 5 2 3 2 3 3 3
Takács Magdolna 4 3 3 2 2 2 2 4 2 3 3 2
Tóth Edit 4 3 1 2 2 2 2 3 2 2 3 1
Tóth Margit 4 2 2 2 2 2 2 3 2 2 5 2
30. Tulok Irén 5 3 3 3 3 2 2 5 2 3 4 3
Varga Éva 5 5 3 4 5 5 3 4 3 3 3 4
Várhelyi Éva 4 3 3 2 3 2 2 5 3 3 3 o O
Vígh Ilona 4 5 2 2 2 2 2 4 2 3 3 2
Walter Éva 4 4 3 3 3 3 3 3 2 3 5 3
35. Zsoldos Gizella 4 3 2 3 3 2 2 4 3 2 3 2
Kimaradt: Kiss Ilona, Maráczi Ilona.
összesen: 50 tanuló.
57
II/D. reál, leány
Osztályfőnök: Navracsics Ilona.
A tanuló neve Magatartás Magyar Történelem N tn o s o Német Matematika Fizika Biológia Kémia Földrajz Testnevelés Ált. tanúim, eredmény
Ambrus Magdolna 4 1 1 1 2 2 2 3 2 2 3 1
Bárándi Etelka 4 3 3 3 2 2 2 5 2- 3 4 2
Bazsó Ibolya 4 2 2 3 3 2 2 3 3 3 4 o
Berta Ágnes 4 2 2 3 2 3 2 3 2 2 3 2
5. Csaba Anna 4 2 2 2 2 2 2 4 2 3 3 2
Császár Margit 5 2 2 2 2 2 2 4 3 3 4 2
Erdős Éva 4 2 2 2 2 2 2 2 2 3 4 2
Fehér Erzsébet 4 2 1 2 2 3 2 3 1 2 3 1
Fekete Zsuzsanna 4 4 3 4 2 2 2 4 3 3 3 3
10. Gyurkó Borbála 5 4 3 2 2 3 2 4 4 3 4 3
Hajas Teréz 5 4 4 4 4 4 3 5 4 3 3 4
Hajdú Apollónia 5 o O 3 4 2 3 2 3 3 2 4 3
Harangozó Zita 4 2 1 2 2 2 2 2 2 2 2 1
Hegedűs Márta 5 2 2 3 3 i 3 2 3 3 3 4 o
15. Hóbor Katalin 4 2 2 3 1 3 3 3 2 2 5 1
Horváth Ilona 5 3 3 3 4 3 3 5 3 4 3 3
Horváth Julianna 5 4 3 3 2 3 3 5 3 4 4 3
Katona Ilona 4 1 1 3 1 1 1 3 2 2 2 1
Keglovics Mária 4 2 2 3 2 2 2 3 3 2 4 2
20. Lencz Ágota 4 1 1 1 1 3 2 3 1 1 fm 1
Magyar Rózsa 4 2 2 1 1 3 2 4 3 3 2 1
Nagy Gabriella 4 2 2 2 2 2 2 4 2 3 3 2
Palotás Mária 4 3 2 3 3 2 2 3 3 3 4 3
Paál Mária 4 2 2 2 1 1 2 3 2 3 2 1
25. Papp Cecilia 4 2 2 2 3 2 2 3 2 3 3 O ¿A
Papp Éva 4 3 3 2 1 4 2 4 3 3 3 1
Papp Mária 4 3 2 2 4 3 3 3 3 2 5 3
Pálfi Mária 5 2 3 2 2 2 2 2 2 2 5 o ú
Pápai Mária 4 2 3 3 2 2 2 4 3 2 4 2
30. Pödör Rózsa 4 3 3 "3 2 2 2 4 2 3 5 2
Prélecz Katalin 4 2 2 2 2 2 2 3 2 2 2 2
Prigli Mária 4 4 3 3 4 2 2 3 2 3 5 3
58
A tanuló neve Magatartás Magyar Történelem Orosz Német Matematika Fizika Biológia Kémia Földrajz Testnevelés Ált. tanúim, eredmény
Szabó Rózsa 4 2 2 3 2 3 2 3 2 2 4 2
Szász Rózsa 4 2 2 4 2 3 2 3 3 4 2 0 ¿1
35. Takács Mária 4 4 3 5 4 2 2 4 3 3 3 3
Tálosi Irén 4 3 2 3 3 3 2 4 3 3 5 3
Tuskanecz Zsuzsanna 5 2 3 3 3 3 2 4 2 3 5 3
Üst Margit 1 5 2 2 3 2 2 2 4 3 2 fm 2
Varga Anna 5 4 4 4 4 3 3 4 4 4 4 4
40. Varga Teréz 4 2 2 3 2 2 2 3 2 2 3 2
Zsupek Ilona 5 2 3 4 3 2 2 4 3 4 3 3
Kimaradt: Bekő Irma, Hoppál Ilona és Takács Éva.
összesen: 44 tanuló.
59
II'/E. humán, leány, 5+1
Osztályfőnök: Kocsi Tiborné.
A tanuló neve Magatartás Magyar Történelem Orosz Latin a « S <u CT> ¡5Í Fizika Biológia Kémia Földrajz Testnevelés Szakma « 2 1 ><D M â s H Ü tu EE cq
Ambrus Angéla 5 4 5 4 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
Balázs Mária 4. 2 1 1 2 1 1 2 2 -3 2 4 3 1
Berta Teréz 5 3 3 2 3 2 2 ¡3 3 3 3 5 4 o O
Brezovszky Ágnes 4 4 3 4 4 4 4 5 4 5 5 5 5 4
5. Budai Rózsa 4 3 2 2 2 2 2 3 2 3 fm 4 4 2
Csaba Zsuzsanni 4 4 4 5 5 4 5 5 5 5 5 5 5 5
Csizmeg Mária 4 3 3 3 4 3 3 5 5 4 fm 5 5 4
Debreczeni Mária 4 2 3 2 3 4 4 4 5 4 5 5 5 4
Étsy Eleonóra 4 3 2 2 2 2 2 4 3 3 3 5 5 2
10. Gráf Márta 5 3 2 2 3 4 3 4 5 5 5 5 5 4
Hágner Katalin 4 4 3 3 4 4 4 4 5 4 5 5 5 4
Herczegh Katalin 4 4 3 2 4 3 3 4 4 4 5 5 5 t £.t
Husz Marianna 4 4 3 3 4 3 3 4 5 4 4 5 4 4
Kishalmi Márta 4 2 4 3 3 2 3 4 4 5 5 5 5 4
15. Kovács Erzsébet 5 3 3 2 4 3 3 5 4 5 4 5 5 4
Kovács Katalin 4 2 2 2 2 2 2 3 4 2 5 5 3 2
Kőrös Györgyi 5 4 3 4 5 5 4 5 5 5 3 5 5 4
Kránitz Mária 5 2 3 3 3 2 2 . 3 4 3 4 5 4 3
Melcsoch Judit 5 4 5 4 5 4 5 5 5 5 5 5 5 5
20. Meződi Kinga 4 4 3 3 4 4 3 4 4 4 5 5 4 4
Németh Ilona 4 2 2 2 4 2 2 3 4 2 5 5 5 2
Németh Judit 4 3 2 2 2 2 2 3 3 3 3 5 4 2
Ország Julianna 4 3 3 3 3 2 2 3 3 3 3 5 O O 3
Péter Katalin 4 4 3 3 3 3 2 3 3 4 3 5 4 3
25. Répás Márta 4 2 2 2 2 2 2 2 3 3 3 5 3 9
Simon Györgyi 4 4 2 3 3 2 2 3 3 3 3 5 3 3
Szélig Márta 4 4 4 3 4 3 4 5 3 5 4 4 5 4
Szőke Ágnes 4 2 2 2 3 3 3 4 3 3 5 5 4 3
Tálosi Mária 4 2 2 2 2 2 2 3 2 3 3 5 4 2
30. Tóth Márta 4 4 4 4 4 3 3 5 5 5 5 5 5 4
Vágvölgyi Ágota 4 2 2 2 2 2 2 2 2 2 3 5 4 2
Veren Ibolya 4 2 2 2 2 2 2 2 2 2 5 5 3 2
Vlaszák Katalin 5 3 2 3 3 2 2 4 3 4 5 5 4
Vörös Mária 5 5 5 5 5 4 4 5 5 5 fm 5 5 5
Kimaradt: Fehér Irma, Peresztegi Mária.
összesen: 36 tanuló.
60
II/F. humán, leány, 5+1
Osztályfőnök: Bálint Ferencné.
Szakma
A tanuló neve U1 -cd tí CB u S cu I—1 <U cd £ « <-< 1 cd Kémia N M -CU i—t <D > « i—i u E5 u
i cd tm Cd s ä cd s c -aj t :0 E-i Orosz Latin s ILI cd s Fizika '5b "o « cd E 2 ¡3 fa <L> C W 4» E-i -"3 a H o M « >> Ü EE
• Bácsi Erzsébet 4 2 2 4 3 2 2 2 2 2 2 3 4 2
Bagonyai Mária 5 3 3 3 4 3 3 4 4 3 3 4 5 3
Balogh Mária 5 2 2 2 2 2 2 3 3 2 fm 4 fm 2
Barna Zsuzsanna 5 2 3 2 3 3 3 4 3 4 3 3 4 3
5. Bátki Erika 5 5 4 4 5 3 3 5 4 5 3 5 4 4
Bodó Klára 4 2 3 3 3 3 2 4 3 4 4 4 4 3
Boross Felicitász 4 2 3 2 3 2 3 3 3 3 5 4 4 3
Borsos Erzsébet 4 2 1 2 2 1 2 2 2 2 2 3 4 1
Csapó Erzsébet 5 5 3 5 5 5 5 4 5 5 3 5 5 4
10. Dobos Ilona 4 4 5 5 4 4 4 5 4 5 3 5 4 4
Fehér Lenke Mária 4 3 3 3 2 3 3 4 4 4 5 4 4 3
Ferincz Ottilia 4 3 3 3 2 3 3 4 4 3 5 4 5 3
Gerencsér Magdolna 5 4 3 4 3 3 3 4 4 4 3 5 5 4
Gyergyói Anna Mária 4 3 3 4 3 3 3 4 3 4 5 5 5 4
15. Harangozó Judit 4 3 3 3 3 2 2 3 3 3 3 3 5 3
Harmat Mária 3 2 2 2 2 2 2 3 2 2 4 3 4 2
Joó Márta 4 5 3 4 3 3 2 3 4 4 5 5 5 4
Kéki Ibolya 5 2 3 3 2 3 3 4 4 3 5 4 4 3
Kisdeli Julianna 5 4 5 5 4 4 4 5 5 5 3 5 5 4
20. Koczfán Anikó 5 3 3 3 3 3 3 3 4 3 5 5 5 3
Kovács Erzsébet 4 1 1 3 2 2 2 2 1 2 3 3 4 1
Magura Gizella 5 5 4 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
Németh Alojzia 5 3 4 4 3 4 4 5 5 5 5 4 5 4
Németh Erzsébet 4 2 3 2 3 2 2 4 3 3 3 4 5 2
25. Plander Mária 4 3 3 3 3 3 3 4 4 4 3 4 4 3
Radó Mária 5 2 3 4 4 2 3 3 3 4 5 5 5 3
Rozs Mária 4 4 3 4 4 4 4 4 4 4 3 5 5 4
Stiller Ágota 4 3 3 4 4 3 3 5 4 4 5 5 4 4
Szabó Ottilia .5 3 3 3 3 3 3 5 4 4 5 5 5 4
30. Szaller Éva 4 2 2 2 2 '2 2 2 2 2 4 3 5 2
Szélesy Anna 4 3 3 5 4 3 4 4 4 4 5 5 5 4
Tóth Izabella- 5 5 4 5 5 4 5 5 5 5 5 5 5 5
Török Margit 4 1 1 2 2 2 2 3 2 2 5 4 5 1
Vass Zsuzsanna 5 2 2 5 3 2 2 3 2 2 5 3 5 2
35. Veszter Katalin 3 3 3 2 2 4 3 5 4 4 5 5 5 4
Vilcsek Klára 4 3 2 3 2 2 2 3 2 2 5 3 5 2
Kimaradt: Csongvay Judit és Csöngvay Tünde.
összesen: 38 tanuló.
61
II/G. humán, koedukált
Osztályfőnök: Varga Géza.
A tanuló neve Magatartás Magyar Történelem Orosz Latin Matematika Fizika Biológia Kémia Földrajz Testnevelés Ének Ált. tanúim, eredmény
Bagladi András 5 5 5 5 5 4 4 5 5 5 5 5 5
Balassa Rózsa 4 3 3 3 3 2 2 3 3. 3 3 3 3
Balogh Adél 5 5 4 5 4 4 4 5 4 4 4 5 4
Barti Erzsébet 4 2 3 2 2 2 2 3 3 3 4 4 2
5. Csondor Erzsébet 5 3 3 3 3 2 2 3 3 3 fm 5 3
Dancsics Ibolya 4 4 5 4 4 3 3 5 4 3 4 4 4
Eberling Dezső 5 5 5 5 5 4 5 5 5 5 5 5 5
Erdélyi Etelka 4 4 3 3 3 2 3 4 3 4 4 5 3
Fekete Attila 4 2 2 2 2 2 2 5 3 3 4 2 2
10. Gaál Katalin 4 4 3 3 3 2 2 5 4 3 fm 5 3
Hegedűs Csaba 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 ] kit.
Horváth László 4 4 4 4 4 3 3 5 5 4 4 5 4
Juhász Gábor 5 5 5 5 5 4 4 5 5 4 5 5 5
Kiss László 5 2 4 3 3 4 4 5 5 4. 4 4 4
15. Koltay József A. 5 5 4 3 4 3 3 5 5 4 5 4 4
Koszow Zsigmond 4 4 3 3 3 3 2 4 3 3 4 3 3
Kovács Ferenc 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 kit.
Kovács Judit 4 4 5 3 3 4 4 4 4 4 5 5 4
Kovács Péter 4 3 5 3 3 2 3 4 3 4 5^ 4 3
20. Kugler Katalin 4 4 4 4 4 5 5 5 5 4 5 5 4
Lázár Ágnes 5 5 4 5 5 4 4 5 5 4 5 5 4
Lukács Márton 5 2 3 4 3 2 2 4 3 3 5 4 3
Mezőfi Margit 5 5 5 5 5 4 4 5 5 5 fm 5 5
Móré György 4 2 3 2 2 2 2 4 2 3 3 3 2
25. Oparnicza Elemér 5 3 3 3 3 2 3 4 3 3 5 3 3
Petri Ildikó 5 4 5 5 4 4 4 5 5 4 5 5 4
Petrics Magdolna 4 3 3 5 4 3 2 4 3 3 fm 4 3
Pintér József 5 2 3 2 2 2 2 4 3 2 5 3 2
Póczak József 5 3 3 3 3 3 2 5 2 3 4 4 3
30. Rendes Sándor 5 5 5 5 5 3 4 5 5 5 5 5 5
Ritter Judit 5 4 3 4 3 3 3 5 4 4 5 5 4
Ruszwurm Andrea 5 5 5 5 5 3 4 5 4 4 fm 5 4
Sörlei Zsuzsanna 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 kit.
62
A tanuló neve Magatartás Magyar Történelem Orosz Latin Fizika Matematika Biológia Kémia Földrajz Testnevelés Ének Ált. tanúim, eredmény
Szabó Péter Attila 4 4 5 3 4 3 4 4 4 5 4 5 4
35. Szegvári Ábel 3 2 2 2 2 2 2 3 2 3 4 3 2
Szollár István 5 5 5 4 5 4 4 5 5 5 5 5 5
Tóth Endre 5 4 4 4 4 4 4 4 5 5 5 5 4
Tóth József 5 4 5 4 4 4 3 5 5 5 4 4 4
Tótmihály Júlia 4 3 3 2 2 2 3 3 3 3 5 3 3
40. Túri László 4 2 2 2 2 2 2 3 2 3 , 3 3 2
Vargovics Lajos 4 3 2 4 4 4 3 4 3 2 5 5 3
Vass Gyula 5 4 5 4 3 3 3 4 5 5 5 5 4
Kimaradt: Baranyai Annamária, Hamvas Éva, Pál Etelka.
összesen: 45 tanuló.
63
III/A. reál, fiú, 5+1
Osztályfőnök : Dávidovics Sándor.
Szakma
A tanuló neve Magatartás Magyar Történelem Orosz Francia Matematika Ábrázoló Fizika Biológia Kémia Testnevelés Elmélet Gyakorlat ült. tanúim, ereim.
Babati József 5 2 4 3 3 3 4 3 3 3 5 4 4 3
Baj Endre 5 5 5 4 5 5 5 5 5 .5 5 5 5 5
Bánáti József 4 3 4 2 2 3 3 3 3 3 5 4 4 3
Bende József 4 3 2 3 2 3 2 2 3 3 3 4 4 2
5. Boa Béla 4 2 3 2 2 2 3 2 3 2 5 4 3 2
Buzek Dénes 4 3 3 3 2 2 2 3 3 3 4 4 5 3
Farkas János 4 2 2 2 2 2 2 2 2 2 4 4 3 2
Gondi Gyula 4 2 3 2 3 3 3 2 3 3 4 4 3 3
Ivánkovits Ferenc 5 5 5 5 5 5. 5 4 5 5 5 5 4 5
10. Karakai Gyula 4 3 3 3 3 3 3 3 4 3 4 4 3 3
Kovács István 4 2 3 2 2 2 2 3 3 3 fm 4 3 2
Kuti Jenő 5 5 5 4 3 4 4 5 5 5 4 5 4 4
Mogyorósi József 4 3 4 4 2 2 2 3 3 3 4 3 3 3
Prunner József 4 2 4 2 1 1 2 2 2 3 fm 3 3 1
15. Rajnics János 5 4 4 4 4 2 2 3 4 3 3 3 3 3
Róka József 5 4 5 4. 4 4 3 4 4 5 4 5 4 4
Simon Lajos 4 4 4 3 3 3 4 2 3 3 5 4 4 3
Simon Péter 4 2 3 2 2 2 3 2 4 3 5 2 3 2
Szabó Ferenc 5 4 4 3 4 3 3 3 4 4 5 4 4 4
20. Szokoli Lajos 4 2 2 2 2 1 2 2 2 2 2 3 3 1
Tarnoczky Attila 5 4 4 4 3 4 4 4 5 5 fm 5 5 4
Tóth Bence 5 4 5 4 4 5 5 5 5 5 5 5 5 5
Tóth László 4 4 4 4 4 2 2 4 5 4 5 5 5 4
Unger József 4 2 4 2 2 2 3 3 2 3 5 4 3 2
25. Vida Jenő 5 3 3 2 2 2 3 3 3 3 5 3 4 3
Zámbó Árpád 5 5 5 5 4 4 4 5 5 5 5 5 5 5
Kimaradt: Lukács Károly és Szabó József.
összesen: 28 tanuló.
64
ÍII/'B. reál. koedukált, 5+1
Osztályfőnök: Németh János.
Szakma
w «a 1 « M w s i
A tanuló neve 1 CS a ÛO a Magyar c ><u ÏH :0 H Orosz Német cd S il -M CS Ábrázoló Fizika Biológia Kémia m > V a -fj « o H Elmélet Gyakorla j="
Bali Zoltán 4 2 3 2 1 2 2 1 2 2 fm 3 2 1
Barabás László 5 3 4 4 3 3 3 2 5 4 5 4 5 4
Botkai Gyula 4 3 5 4 3 4 2 3 5 5 5 5 5 4
Buzsics Endre 5 3 3 3 4 2 2 2 4 4 fm 4 fm 3
5. Csányi Jenő 4 3 2 3 2 2 2 2 3 2 5 3 5 2
Farkas Csaba 4 4 4 3 3 2 3 2 3 2 4 5 5 3
Farkas László 4 2 2 2 2 2 2 2 3 2 3 3 4 2
Gyurkó Pál 5 4 4 5 3 5 3 •3 5 5 4 5 5 4
Hermann János 3 2 4 3 2 3 5 2 4 4 4 3 3 3
10. Horváth Ferenc 5 3 4 5 3 5 3 5 3 4 4 4 4 4
Károlyi József 4 3 4 3 3 4 4 3 4 4 5 4 4 4
Kaszás János 4 2 2 2 3 2 2 2 2 2 3 2 3 2
Kósa Antal 5 3 5 5 4 4 3 3 5 5 4 .4 4 4
Kovács Antal 5 5 5 5 5 5 4 4 5 5 5 5 5 5
15. Kovács Tamás 5 5 5 4 4 5 4 5 5 5 5 5 5 5
Kurucz József 5 4 5 5 2 4 3 4 5 5 5 5 5 4
Lang Antal 4 4 4 4 3 2 2 2 4 3 4 4 4 3
Lukács Imre 4 2 4 3 2 3 3 2 3 4 4 5 5 3
Molnár Ákos 5 4 4 4 3 5 3 3 4 4 5 4 4 4
20. Nagy Miklós 5 4 4 3 2 3 2 2 4 4 3 4 5 2
Pátkai József 4 3 5 3 3 4 3 2 4 5 3 4 4 3
Rada János 5 3 4 3 2 4 3 3 4 4 5 5 5 4
Rodek Antal 5 4 4 5 4 3 2 2 5 5 4 5 5 4
Simongáti Teréz 4 3 3 4 3 3 2 2 3 3 5 4 4 3
25. Tóth Ferenc 4 3 4 4 3 4 3 3 4 3 fm 3 3 3
Tulezi Ilona 5 4 4 4 4 3 2 2 4 4 4 5 5 4
Ujfalussy László 4 3 3 2 2 2 2 1 3 3 4 3 3 1
Üst Vilmos 5 5 5 5 4 5 5 4 5 5 4 5 5 5
Varró Jozefa 4 3 2 2 1 2 2 2 3 2 3 4 4 1
30. Zelles Ilona 4 3 4 3 2 2 2 2 3 2 4 4 4 2
Kimaradt: Kiss László.
összesen: 50 tanuló.
65
III/C. reál, leány, 5+1
Osztályfőnök : Dr. Ördög Ferencné.
Szakma
A tanuló neve Magatartás Magyar Történelem Orosz Francia Matematika Ábrázoló Fizika Biológia Kémia Testnevelés Elmélet Gyakorlat £= aa e=
Boa Ilona 4 3 2 3 2 2 2 2 4 2 4 3 4 2
Csákányi Éva 4 2 2 2 2 2 2 2 3 2 2 3 4 2
Fehér Erzsébet 4 2 2 2 2 2 2 2 4 2 3 4 4 2
Gerencsér Mária 4 3 4 3 3 2 3 2 4 4 3 4 4 3
5. Horváth Edit 5 4 4 5 5 4 4 3 5 5 3 5 5 4
Jaksich Judit 5 2 2 2 2 2 2 2 3 2 3 3 4 2
Kovács Mária 5 3 3 3 2 3 2 2 4 4 4 4 5 3
Kun Irma 5 3 3 3 2 3 2 3 5 4 3 4 4 3
Kuzma Erzsébet 4 3 5 4 4 4 4 4 4 5 3 4 5 4
10. Légránd Izabella 4 2 3 2 2 2 2 2 4 4 4 4 4 2
Murányi Zita 4 2 4 2 2 2 3 2 3 3 4 4 4 2
Németh Anna 5 4 4 4 5 2 3 3 4 4 3 4 4 3
Perendy Erzsébet 5 4 3 3 4 3 3 2 5 5 4 5 4 4
Perjési Mária 5 4 4 5 5 3 3 3 5 4 4 4 5 4
15. Rajkó Margit 5 3 4 4 4 4 3 4 4 4 3 4 5 4
Sifter Piroska 5 4 5 4 4 4 4 3 4 5 5 5 5 4
Simon Margit 4 3 4 5 4 3 2 2 4 4 3 3 4 3
Sipos Lujza 5 3 3 3 3 2 3 2 3 4 5 4 4 3
Szabó Erzsébet 4 5 5 3 3 3 5 2 5 3 4 5 4 4
20. Szoliva Ibolya 5 5 5 5 5 3 5 4 5 5 5 5 5 5
Varga Klára 5 3 3 3 3 2 2 2 4 4 3 4 4 3
Varga Valéria 5 3 5 3 3 2 3 2 4 4 2 4 4 3
Vig Gizella 4 2 2 3 2 2 2 2 4 2 4 3 5 2
Kimaradt: Berzsenyi Julianna.
összesen: 24 tanuló.
66
III^D. reál, leány
. v\ ■
Osztályfőnök: László Józsefné.
A tanuló neve Magatartás Magyar Történelem Orosz Német Matematika Ábrázoló Fizika Biológia Kémia Testnevelés Ált. tanúim, eredmény
Balogh Zsuzsanna 4 3 3 4 4 3 4 4 5 4 4 4
Berke Ilona 4 3 O O 4 4 2 2 4 2 2 4 2
Bognár Jolán 4 2 2 2 2 2 3 3 3 2 3 2
Csiszár Éva 4 3 3 4 3 3 3 3 4 2 4 3
5. Csizmazia Anna 4 3 4 4 4 3 4 4 4 4 fm 4
Érdy Márta 5 2 4 3 2 2 3 3 3 3 3 3
Gáspár Mária 5 3 4 3 3 2 2 2 5 4 4 3
Grabant Ilona * 4 2 2 3 2 2 2 3 3 2 4 2
Hermán Anna 4 3 4 3 2 2 2 3 4 3 5 3
Horváth Ibolya 4 3 4 3 2 2 3 3 4 3 5 3
Horváth Magdolna 4 3 4 2 3 3 3 3 2 3 4 3
Horváth Magdolna 5 5 5 5 4 4 5 5 5 5 5 5
Horváth Rózsa 4 2 2 2 3 2 3 3 2 2 5 2
Kanász Magdolna 5 3 3 2 3 2. 3 3 4 4 3 3
15. Kardos Piroska 5 3 5 3 5 3 4 5 4 4 4 4
Kercsmarics Teréz 5 3 3 3 3 2 2 2 4 4 fm 3
Koleszár Anna 5 3 3 2 3 3 4 3 3 3 4 3
Kucséber Rozália 4 3 3 3 3 2 3 2 3 3 3 3
Kudich Szilvia 4 2 2 2 2 2 2 2 2 2 fm 2
20. Máger Mária 5 2 4 2 2 2 2 2 2 3 3 2
Megyer Anna 5 4 3 4 5 4 4 4 4 4 fm 4
Nóvák Ilona 4 2 2 2 2 2 2 2 3 2 4 2
Papp Rózsa 4 3 3 2 2 2 2 3 4 2 5 2
Petőfalvi Beatrix 4 4 3 3 4 2 3 4 4 3 5 3
25. Soós Margit 5 3 2 2 2 2 2 3 3 2 5 2
Szabó Éva 5 5 5 5 5 4 5 4 5 5 fm 5
Szabó Kornélia 4 3 3 2 3 2 3 3 3 2 5 3
Széllés Ilona 5 4 5 5 5 4 5 5 5 5 5 5
Szentes Mária 4 3 3 2 2 2 4 3 4 3 3 3
30. Tibol Mária 5 3 3 2 3 2 3 3 4 4 fm 3
Varga Ilona / 5 4 4 4 4 3 3 3 4 4 5 4
\ •
összesen: 31 tanuló
67
III^E. humán, leány-
Osztályfőnök: Szalay Istvánné.
A tanuló neve Magatartás Magyar Történelem Orosz c . V» CO ►J Matematika Fizika Biológia C0 g '4) M Testnevelés Ált. tanúim. eredmény
Bánovits Erzsébet 5 2 2 3 3 2 2 3 3 3 2
Barabás Jolán 5 4 3 4 4 3 3 5 4 4 4
Bedő Judit 4 2 2 3 2 2 2 4 2 fm 2
Czégényi Vera 5 3 3 5 4 2 2 4 2 4 3
5. Csetneki Ágota 5 4 4 5 4 3 3 4 4 3 4
Domina Rózsa 5 4 3 5 5 3 3 4 4 3 4
Donáth Edit 5 3 3 3 3 3 3 4 3 2 3
Dusnoki Ágnes 5 5 5 5 5 4 5 5 5 5 5
Gerencsér Rozália 5 3 2 4 3 2 2 5 4 5 3
10. Gergely Anikó 5 4 3 3 2 3 3 3 4 4 3
Gerlei Erzsébet 4 2 3 3 2 3 2 4 4 5 3
Gubics Piroska 5 2 3 3 3 3 3 4 4 4 3
Hajós Márta 4 2 3 3 2 2 2 3 3 4 2
Hári Margit 5 2 2 3 3 2 2 3 2 3 2
15. Horváth Edit 5 3 2 3 3 2 2 4 3 5 á
Horváth Erzsébet 4 3 3 3 3 2 2 4 2 3 3
Horváth Mária 5 5 4 5 4 5 4 4 4 3 4
Kovács Erzsébet 5 4 3 4 3 3 4 5 4 4 4
Kozma Edit 5 4 4 5 4 3 3 5 5 5 4
20. Král Györgyi 5 5 5 5 5 4 4 5 5 5 5
Lackenbacher Mária 4 2 2 2 2 2 2 3 2 fm 2
Magyar Judit 4 2 3 3 2 2 2 4 2 2 2
Magyar Zita 4 2 3 2 2 2 2 3 2 2 2
Mónai Zsuzsanna 5 2 3 4 3 2 2 4 3 fm 3
25. Németh Magdolna 5 3 3 3 3 2 2 4 4 3 3
Nóvák Irma 5 3 2 4 2 3 3 4 3 4 3
Nyáry Éva 4 4 3 3 2 2 2 3 3 5 3
Pálfi Judit 5 3 3 5 3 2 3 4 4 4 3
Persovits Márta 5 5 4 5 4 5 5 5 5 5 5
30. Punger Viola 5 4 3 5 4 3 3 4 4 fm 4
Sgánecz Éva 5 2 3 3 3 2 2 4 3 3 3
Simon Márta 5 4 3 5 4 3 3 4 3 3 3
Somogyi Mária 4 2 3 4 3 2 3 3 3 4 3
68
Kimaradt: Tóth Zsófia.
A tanuló neve Magatartás Magyar Történelem Orosz Latin Matematika Fizika Biológia Kémia Testnevelés Ált. tanúim, eredmény
Süle Mária 5 5 4 5 4 5 5 5 5 fm 5
35. Szabó Teréz 5 5 5 5 5 4 4 5 5 5 5
Szekeres Mária 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 kit.
Szente Ágnes 4 2 3 3 2 2 2 4 4 4 2
Szőnyi Zsuzsanna 5 4 3 5 4 2 3 5 4 4 4
Tolnai Judit 5 3 3 3 2 2 2 3 3 5 3
40. Tompa Margit 5 3 3 5 2 2 3 4 2 5 3
Tornyos Anikó 5 3 3 5 4 3 3 4 4 5 3
Tóth Anna 5 3 3 4 3 2 2 4 2 4 3
Zentai Erzsébet 5 5 3 4 3 3 3 5 4 fm 4

összesen: 44 tanuló.
69
III/F. humán, koedukált Osztályfőnök: Harkány László.
A tanuló neve Magatartás Magyar Történelem Orosz Latin Matematika Fizika Biológia Kémia Testnevelés Ált. tanúim, eredmény
Bazsika Erzsébet 4 3 1 2 3 3 2 4 3 fm 1
Bene Klára 5 5 5 3 3 4 3 5 4 3 4
Béres Sándor 5 5 4 4 5 5 5 5 5 5 5
Buda György 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 kit.
5. Cseh Margit 5 4 4 5 4 4 4 5 5 fm 4
Cserjés Bernadett 5 4 2 3 '4 3 2 5 4 3 3
Dene Béla 4 2 2 2 2 2 2 2 2 fm 2
Fitos Attila 4 4 3 3 4 3 3 5 4 5 4
Fodor István 5 5 4 5 5 5 4 5 5 5 5
10. Gaál Győző 4 3 3 2 3 3 2 5 4 5 3
Gudlin Ágnes 5 5 5 5 3 4 3 3 5 5 4
Hadnagy Katalin 4 3 2 3 3 4 2 3 4 3 3
Hársfalvi Tibor 5 3 2 2 3 ■ 2 4 4 3 2
Hóbor Gizella 4 3 3 2 2 P 2 3 2 3 2
15. Hoppál Katalin 5 5 4 5 4 4 4 3 4 5 4
Horváth Dezső 4 3 2 2 2 2 2 3 3 5 2
Horváth Gabriella 4 2 2 1 2 1 2 2 2 3 1
Horváth Ilona 4 4 2 2 4 3 2 4 2 5 2
Horváth Katalin 5 3 4 3 4 3 2 5 3 fm 3
20. Horváth Zsuzsa 5 4 3 3 3 4 3 4 3 4 3
Jakab Júlia 5 4 \ 3 3 3 3 2 4 4 3 3
Kassai István 5 5 4 4 4 5 4 5 4 5 4
Kellencz Lajos 3 2 2 1 2 2 2 2 2 4 1
Lajtai Csaba 4 3 2 2 2 5 2 3' 3 fm 2
25. Lukács Tibor 5 4 3 3 4 4 3 5 4 5 4
Maruska Erzsébet 5 5 4 5 5 5 4 5 5 5 5
Mezei István 4 3 2 2 2 2 2 4 3 5 2
Nagy Éva 4 4 2 2 3 3 3 4 3 4 3
Ország István 5 5 4 4 5 5 5 5 4 5 4
30. Prónay Zoltán 3 2 1 1 2 2 1 2 2 4 1
Raáb Enikő 4 3 1 1 2 2. 2 2 2 4 1
Rejtő Zsuzsanna 5 5 5 5 5 5 5 5 4 4 5
Sey Pongrác 4 4 3 3 4 3 3 4 4 5 3
Sipos Miklós 4 4 4 4 3 3 2 5 4 5 4
70
A tanuló neve Magatartás Magyar Történelem Orosz Latin Matematika Fizika Biológia Kémia Testnevelés Ált. tanúim, eredmény
35. Skoda Mária 4 4 3 3 3 5 3 3 3 4 3
Sneff Erzsébet 5 4 4 4 4 4 4 5 4 5 4
Somlai Konrád 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 kit.
Szakállas Márta 4 2 2 2 2 2 2 4 2 3 2
Szamosi Klára 4 3 2 2 2 2 2 4 4 3 2
40. Szenkovszky Adrienne 4 5 4 5 5 5 4 5 5 5 5
Szilajka Ferenc 4 3 3 2 2 3 2 3 3 4 3
Tardos Zoltán 5 5 5 4 5 5 4 5 5 5 5
Tüke Ervin 5 4 4 3 4 4 4 4 3 5 4
Vigh Györgyi 5 3 2 4 2 3 3 4 3 4 3
45. Vitális Beáta 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 kit.
Vörös Miklós 4 2 2 1 2 2 2 3 3 4 1
Kimaradt: Zakó János
-A
Összesen: 47 tanuló.
71
i
IV/A. reál, fiú, heti 2 óra gyak.
Osztályfőnök: Béli József.
A tanuló neve Magatartás Magyar Történelem Orosz Német Matematika Ábrázoló Fizika Logika Testnevelés JH S es Ált. tanúim, eredmény
Ágh Attila 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 kit.
Akác Csaba 3 2 2 2 2 . 2 2 2 3- 3 3 2
Bárd Károly 4 2 3 2 2 2 2 2 3 5 3 2
Bognár Imre 4 2 2 2 2 2 2 2 4 5 3 2
5. Egyed Gyula 5 4 4 3 3 4 4 2 5 5 4 4
Faragó József 4 3 2 2 2 2 2 2 2 5 3 2
Fülöp Csaba 5 4 5 3 4 4 4 4 4 5 5 4
Fülöp Ferenc 5 3 3 4 4 4 4 4 4 4 4 4
Halász Sándor 5 4 4 3 3 3 3 3 4 5 4 3
10. Horváth Béla 5 4 3 3 3 5 5 3 5 5 4 4
Horváth Sándor 5 3 3 3 2 3 3 3 4 5 4 3
Kamenár Géza 5 4 4 4 4 5 5 3 4 5 5 4
Kovács Gyula 5 3 3 3 2 3 3 2 4 5 4 3
Lakatos József 5 5 5 5 5 5 5 4 5 5 5 5
15. László István 4 2 2 2 2 2 2 2 4 5 5 2
Magyar Miklós 4 2 3 3 2 3 3 2 4 5 4 3
Meződi László 5 4 4 4 4 5 4 4 4 5 5 4
Odor Ernő 5 4 3 4 3 4 3 3 4 5 5 4
Oláh György 5 4 3 4 3 4 4 3 5 5 4 4
20. Poszovecz László 5 2 2 2 2 2 2 2 4 4 5 2
Pőcze Ferenc 5 4 3 4 4 4 4 3 5 5 5 4
Simonit« Endre 4 2 2 2 2 2 2 2 3 5 4 2
Sopronyi László 4 2 3 2 2 4 4 3 4 5 5 3
Szalai Tibor 5 4 5 5 5 5 5 4 5 5 5 5
25. Szomjas Zsolt 5 3 3 4 4 4 4 5 4 5 5 4
Tálosi Péter 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 kit.
Tóth Ágoston 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 kit.
Vadas János 5 3 4 '3 3 3 2 2 4 5 3 I 3
Vas Imre 5 5 5 5 5 4 3 3 5 5 4 4
összesen: 29 tanuló.
12
IV/B. reál, leány
Osztályfőnök: Dr. Bittér a Zoltánné.
xn -CB I-t B CB -M 60 V.1 -(D
A tanuló neve <u -O .-H "aí 3 G G >« « B ^ 73 . a) £ u
CB « bJO CB Sh CB ao CB CD G •<D ¡O N W O $_, 0) s -0) CB e <D 4-» CB o N -CB 1* XI CB •M N CB M ao o > <D c w
§ S H o a £ < E J o H -<
Bognár Zsuzsanna 4 2 3 2 2 2 2 2 5 5 2
Czigány Gabriella 4 4 4 3 3 2 2 2 5 5 3
Dobai Mária Erzsébet 5 3 4 2 3 3 3 3 5 5 3
Dómján Antónia 4 4 5 4 4 4 4 4 5 4 4
5. Farkas Erzsébet 5 2 3 2 3 4 4 3 4 4 3
Farkas Márta 5 3 3 2 3 2 2 2 4 4 2
Gondi Éva 5 3 4 4 3 4 3 3 5 5 4
Hargittay Hajnalka 5 2 2 2 2 2 2 2 4 4 2
Hcbok Rózsa 4 4 4 3 3 2 2 2 4 fm 3
10. Jerausek Julianna 5 3 3 2 3 2 2 2 4 5 2
Keglovics Irén 4 2 2 2 2 2 2 2 4 5 2
Kránicz Anna 5 4 5 4 4 4 2 3 5 5 4
Kuczogi M. Valéria 5 2 3 2 2 3 2 2 4 5 2
Lukács Erzsébet 5 2 2 3 3 3 3 3 4 4 3
15. Magyar Ilona 5 5 5 4 4 4 4 4 5 fm 4
Matics Cecilia 5 3 5 3 3 4 4 4 4 5 4
Modrovich Magdolna 4 3 4 4 4 2 4 2 5 5 3
Molnár Magdolna 5 3 3 2 3 3 2 3 4 5 3
Molnár Rozália 5 3 4 3 3 3 2 2 4 5 3
20. Pápai Ágota 4 2 3 3 3 3 4 3 4 5 3
Sánta Magdolna 5 5 5 4 4 4 3 4 4 5 4
Schindlberger Klára 5 3 3 3 2 3 3 2 4 fm 3
Szabadkai Mária 5 2 3 2 2 2 3 2 4 5 2
Szabó Aranka 4 3 2 2 2 2 2 2 4 5 2
25. Szabó Emőke 5 5 5 4 4 4 4 4 5 5 4
Szakos Anna 5 2 3 2 3 3 4 3 5 fm 3
Szalai Júlia 4 3 3 3 3 2 2 2 4 4 3
Szalay Margit 5 2 3 3 2 3 3 2 5 4 3
Szekeres Katalin 5 3 4 3 3 3 3 3 4 5 3
30. Szokoli Éva 5 5 4 5 4 4 3 4 4 5 4
Tánczos Ilona 5 4 4 4 4 3 2 3 4 fm 3
Tislér Valéria 5 3 4 3 3 3 2 3 4 5 3
Tóth Márta 5 3 3 3 3 3 3 3 4 5 3
Vajda Ágnes 4 2 4 2 2 2 2 2 4 4 2
35. Vaskó Erzsébet 5 4 4 4 4 5 5 4 5 5 4
Zakócs Gizella 4 4 5 4 4 4 3 3 5 3 4
Zámbó Júlia 5 5 5 3 4 3 3 3 5 5 4
összesen: 37 tanuló.
73
IV/C. humán, koedukált Osztályfőnök: Kerecsényi Erzsébet
A tanuló neve Magatartás Magyar Történelem V Orosz Latin Matematika Fizika Műv. tört. Biológia Logika Testnevelés Eg
Ambrus Árpád 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 kit.
Artner Edit 5 2 4 4 4 3 3 4 5 5 5 4
Bartol Margit 5 2 3 2 2 2 2 3 5 4 5 2
Bazsó Sándor 5 3 3 3 2 3 3 4 4 4 5 3
5. Belasics Anna 5 3 3 3 3 3 3 4 4 4 5 3
Borbíró Éva 4 3 3 2 2 2 3 3 4 4 5 3
Bunczom Ágnes 5 2 2 2 2 2 2 3 4 4 4 2
Csapó Irma 5 5 4 4 4 4 4 5 5 5 fm „ 4
Dávid László 5 3 5 3 3 3 4 4 5 5 5 4
10. Fehér Magdolna 5 4 5 4 5 4 4 5 5 5 fm 4
Gadányi Károly 5 3 4- 5 2 3 3 4 5 4 5 4
Gerencsér Mária 5 5 5 5 4 5 4 5 5 5 5 5
Gódor Rózsa 4 2 2 2 2 2 2 3 3 4 5 2
Haba Erzsébet 5 3 4 3 2 4 3 5 5 4 5 4
15. Halasi Pál 5 5 4 5 4 5 5 5 5 5 5 5
Havasi László 4 2 2 2 2 2 2 2 3 4 5 2
Hermán Éva 5 3 5 5 4 4 3 5 5 4 5 4
Hohl Mária 5 2 3 2 2 3 3 3 3 4 5 3
Horváth László 4 3 3 3 4 3 2 3 5 3 5 3
20. Hosszú Ferenc 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 kit.
Kelemen Rózsa 5 4 4 2 2 2 2 3 4 4 fm 2
Kercsmarics Anna 5 4 5 5 4 4 4 5 5 5 5 4
Koltay Klára 5 3 3 2 2 2 2 3 4 4 5 2
Kovács György 5 3 3 3 2 3 3 4 5 4 5 3
25. Kupó Gyula 4 3 4 4 4 3 3 3 5 5 5 4
Lakatos Mária 5 2 2 2 2 2 1 3 4 5 5 2
Lukács Kálmán 4 2 2 2 2 2 2 2 3 4 5 2
Mauzer János 4 2 2 2 2 2 2 2 3 3 5 2
Miklósy Gyula 5 5 5 4 4 4 4 5 4 5 5 4
30. Miklósv Pál 5 2 3 2 2 2 2 3 3 4 5 2
Pánczél Judit 5 3 3 2 3 2 2 4 5 5 5 3
Petrich Zsuzsa 5 5 5 5 4 4 4 5 5 5 5 4
Pintér Mária 4 3 4 2 2 2 2 3 4 4 fm 2
Sáfrán Ibolya 4 2 2 2 2 2 2 2 4 3 5 2
35. Tóth Julianna 5 5 5 4 4 4 4 5 4 5 5 4
Varga Katalin 5 4 4 3 3 3 3 4 5 5 5 4
Kimaradt: Bogatin Valéria és Müller Bernadett.
Összesen: 38 tanuló.
74
IV/D. humán, fiú
Osztályfőnök: Márkus Ferenc.
A tanuló neve / Magatartás Magyar Történelem Orosz Latin Matematika Fizika Műv. tört. Lélektan Logika Testnevelés Ált. tanúim. eredmény
Almás Béla 5 4 3 5 4 3 3 3 4 4 5 4
Bóna Ágoston 4 3 2 2 2 2 2 3 4 4 4 2
Busa Ferenc 5 4 4 3 4 3 3 5 4 4 4 4
Cseke Gyula 4 2 2 2 2 2 2 2 3 3 4 2
5. Csigó József 5 5 4 4 5 4 4 5 5 5 5 4
Csikós Sándor 5 3 3 3 3 3 2 3 4 3 5 3
Csizmadia Csaba 4 3 2 2 2 2 2 3 3 3 5 2
Csonka Ferenc 4 2 2 2 2 2 2 2 2 2 5 2
Daka Miklós 5 5 5 4 n 5 4 5 5 5 5 5
10. Dusnoki Gyula 5 4 3 4 4 5 4 4 5 5 5 4
Filipp Miklós 5 4 4 3 4 3 3 5 4 4 5 4
Gangler Ernő 5 4 3 3 4 2 3 5 4 4 5 3
Gyenge Barna 4 2 2 2 2 2 2 2 3 3 5 2
Jugovits Ferenc 4 2 2 2 2 2 2 3 3 3 4 2
15. Kovács István 5 4 4 4 4 4 3 5 5 5 5 4
Kuhár József 4 2 2 2 2 2 2 3 4 4 5 2
Lékai András 5 5 5 5 5 3 3 5 5 5 5 4
Mayr Endre 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 kit.
Nagy Péter 5 5 4 4 4 4 3 5 5 5 5 4
20. Németh József 5 5 5 5 5 5 4 5 5 5 5 5
Patsch Ferenc 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 kit.
Ruzsinszky László 5 5 5 4 4 4 4 5 5 4 5 4
Uzsoki László .5 4 4 2 4 4 3 5 5 5 5 4
összesen: 23 tanuló.
75
IV/E. humán, leány Osztályfőnök: Debreczeni Attiláné.
A tanuló neve T. -co Ë eu Matematika ti •o a 03 -H) "53 aj
co c0 00 C0 s Magyar "53 a ><u :0 EH Orosz Latin Fizika Műv. ti cfl ¿«S J eö '5b o M > eu C en eu EH JjE «3
Ádám Zsuzsanna 4 2 2 2 2 2 2 3 4 3 4 2
Baranyai Mária 5 3 3 2 2 2 3 4 4. 4 4 3
Beclics Magdolna 5 4 4 5 3 3 5 4 5 5 fm 4
Bekő Mária 5 3 3 3 3 2 3 3 4 4 5 3
5. Csesztregi Erzsébet 5 4 4 4 4 5 4 4 5 4 4 4
Dani Erzsébet 5 3 3 3 2 2 3 3 4 4 4 3
Dara Györgyi 4 2 2 2 2 2 3 2 4 3 4 2
Fónyad Márta 5 4 4 4 4 2 4 5 5 4 fm 4
Galácz Zsuzsanna 4 2 3 3 3 2 3 4 4 3 5 3
10. György Erzsébet 5 4 5 5 5 4 5 5 5 5 5 5
Halász Erzsébet 5 2 3 3 3 2 3 3 5 4 4 3
Horváth Erzsébet 5 3 2 3 3 3 3 4 5 4 4 3
Horváth Teréz 5 3 4 3 3 2 4 5 5 4 5 4
Husz Magdolna 5 4 4 3 3 3 4 4 4 4 5 4
15. Kiss Erzsébet 5 3 4 4 3 3 4 4 5 5 5 4
Kiss Julianna 5 2 3 4 2 3 4 4 4 4 5 3
Korentsy Ildikó 5 5 5 5 4 4 5 5 5 5 5 5
Kőhalmi Marianra 5 3 3 3 4 2 3 4 4 4 5 3
Marton Anna 4 2 2 2 3 2 2 . 3 4 4 fm 2
20. Mezei Zsuzsanna 5 3 4 4 4 3 3 5 4 4 5 4
Milei Zsuzsanna 5 4 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
Nagy Erika 5 4 4 5 3 2 4 4 5 5 fm 4
Óvári Elvira 4 2 2 3 2 2 3 3 4 3 4 2
Pacsa Erzsébet 5 3 5 3 3 3 5 4 4 3 5 4
25. Párta Ilona 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 kit.
Porogi Márta 5 5 5 5 5 4 5 5 5 5 fm 5
Simon Erzsébet 5 4 5 3 3 2 3 4 5 4 5 4
Szakony Valéria 5 3 3 3 3 2 3 4 5 4 fm 3
Szokol Teréz 5 2 3 4 . 2 3 4 3 5 4 5 3
30. Szűcs Judit 4 2 2 2 2 2 3 2 3 3 5 2
Taxner Klára 5 3 4 2 2 2 3 5 5 4 5 3
Timár Viktória 5 3 3 3 3 2 3 4 4 4 5 3
Tóth Ágnes 5 4 5 § 5 4 p 5 5 5 fm 5
Tóth Éva 5 5 5 5 5 . 5 4 5 5 5 5 5
35. Túri Anna 4 2 2 2 2 2 2 2 3 4 fm 2
Varga Anna 5 5 5 4 4 3 4 5 5 5 5 4
Vargha- Éva 5 4 5 4 4 3 4 5 5 4 5 '4
Vasvári Edit 5 3 3 2 2 2 3 4 5 4 fm 3
Weinberger Éva 4 3 4 3 3 3 4 5 4 4 5 4
Összesen: 39 tanuló.
76
IV/F. humán, leány
Osztályfőnök: Baila Mária.
A tanuló neve Magatartás Magyar Történelem Orosz Latin Matematika Fizika Műv. tört. Lélektan Logika Testnevelés Ált. tanúim, eredmény
Bagyin Erzsébet 4 3 3 2 3 2 2 5 4 4 5 3
Bóna Gabriella 5 2 2 2 2 2 2 3 4 3 fm 2
Boza Teréz 5 3 3 3 3 3 3 3 4 3 4 3
Csendes Rózsa 5 4 4 4 4 4 4 4 4 5 4 4
5. Cserjés Györgyi 4 4 3 3 2 4 4 4 4 5 5 4
Dinda Ilona 5 3 3 3 2 2 2 3 3 3 4 3
Éberling Katalin 5 4 4 3 3 3 3 5 5 4 5 4
Gróf Márta 5 5 5 5 4 5 5 5 5 5 5 5
Hegedűs Éva 5 5 5 5 5 4 5 5 5 5 fm 5
10. Kemény Ildikó 4 4 4 3 3 2 3 5 5 5 5 4
Kovács Zita 5 4 3 4 4 4 4 4 5 5 5 4
Lakihegyi Mária 4 3 2 3 2 2 3 4 4 4 5 3
Laza Mária 5 4 3 4 4 4 3 4 4 4 5 4
Lőczy Judit 5 5 3 4 3 3 3 5 4 5 5 4
15. Mátrai Zsuzsanna 5 4 4 4 3 3 4 4 4 5 5 4
Molnár Emőke 4 4 3 3 3 3 3 4 5 5 5 4
Molnár Katalin 5 4 4 3 4 3 3 4 4 5 5 4
Nagyváradi Ildikó 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 kit.
Németh Mária 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 kit.
20. Németh Márta 4 4 4 3 3 3 4 4 4 5 5 4
Pálfi Mária 5 3 3 3 2 2 2 3 3 4 5 < 3
Páli Erzsébet 5 5 5 5 5 5 4 5 5 5 5 5
Pölöskey Julianna 5 5 4 3 2 3 3 4 5 5 4 4
Sabján Mária 5 3 3 3 2 2 2 3 4 4 4 3
25. Sánta Ilona 5 4 4 5 5 .4 4 4 5 5 5 4
Seregély Mária 5 4 4 4 4 3 4 5 5 4' 5 4
Skoda Ilona 5 4 3 4 4 3 3 3 5 5 5 4
Szabó Aranka 5 5 4 5 5 4 5 5 5 5 5 5
Szalay Ibolya 5 5 4 5 5 4 5 5 5 5 5 5
30. Szávai Éva 5 4 3 3 2 2 3 4 4 4 4 3
Szloboda Márta 5 4 3 3 2 2 2 4 4 4 4 3
Szmodics Ágota 4 2 2 2 2 2 2 3 3 3 5 2
Szokolai Mária 4 5 3 3 2 3 4 4 5 5 5 4
Szűcs Judit 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 kit.
35. Takács Mária 5 3 3 3 3 3 4 4 5 5 5 4
Tátrai Anna 4 4 5 4 3 3 4 5 4 4 5 4
Tvaruskó Márta 5 5 4 5 4 4 4 5 5 5 5 4
Kimaradt: Bojtos Gabriella és Ruszka Erzsébet.
Összesen: 39 tanuló.
77
r
Érettségi vizsgák
A Zala megyei gimnáziumok nappali és levelező tagozatainak szeptemberi teljes és javító érettségi vizsgái ez évben intézetünkben voltak, Kovács Lajos szakfelügyelő elnökletével.
Teljes vizsgára jelentkezett 3 levelező tagozatos jelölt. Javító vizsgára 22 nappali tagozatos és 7 levelező jelölt.
Az írásbeli vizsgák ideje: szeptember 1. és 2.
Tételei magyar nyelv- és irodalomból: 1. A jövő útjának keresése a reformkor irodalmában. 2. Az elnyomottak élete és jövője proletárköltészetünkben.
Matematikából: 1. Egy közönségszervező kétféle színházjegyet árult. A drágább jegyekért 425 Ft-ot vett be, a 2,50 Ft-tal olcsóbbakért, amelyekből 12 darabbal többet adott el, összesen 460 Ft-ot kapott. Mennyit adott el az egyes jegyekből és milyen áron?
2. A síkságból 120 m magasan kiemelkedő domb tetején emlékoszlop áll. Ennek alját a síkság egy bizonyos pontjából 17"36', tetejét 18"40' emelkedési szögben látjuk. Milyen magas az emlékoszlop?
3. Egy uszoda hossza 33 Vs m, szélessége 15 m. mélysége az egyik végén, 10 m hosszú szakaszon 1,2 m, innen fokozatosan mélyül, a másik végén 2,4 m. Menyi víz van benne? A medence a csapokon át 5 óra alatt telik meg. a lefolyón 3 óra alatt ürül ki. Minnyi idő alatt ürül ki a teli medence, ha a csapok is nyitva vannak?
A vizsgák alapján közepes eredménnyel végzett két nappali tagozatos: Ágoston Béla és Sághegyi Ferenc, és egy levelező jelölt: Vajda Gézáné. Megfelelt 20 nappali tagozatos: Benyák Irma, Czvetkó^ Aranka, Győrffy Zoltán, Hermán Imre, Horváth László, Huszár Endre, Lakatos István, Mol-varecz Ilona, Neményi Gabriella, Olasz József, Orsik Ildikó, Ózdi Szilvia, Perger Margit, Pribék István, Soós Gyula, Szabó Ferenc, Szabó Györgyi, Varga Tibor, Vörös Györgyi, Zagyva Irén, és 9 levelező jelölt: Csik Istvánné, Szabó Dénesné, Bolgár Béla, Herbert Ferenc, Mikó József, Nóvák Lajos, Papp István, Salamon Jenő, Tóth László.
Az 1961—62. tanév végi érettségi vizsgákra 201 tanuló jelentkezett, valamennyi az iskola nyilvános tanulója volt. Közülük fiú: 66, leány: 135.
Az írásbeli érettségi vizsgák a Művelődésügyi Minisztérium utasításának megfelelően május 14-től 17-ig folytak le. Magyarból, matematikából és orosz nyelvből a Művelődésügyi Minisztérium küldött országos, latinból és németből pedig a Megyei Művelődésügyi Osztály jelölt ki megyei központi tételeket.
Magyar nyelv- és irodalomból a következő tételek között választhattak a jelöltek:
Humán tagozaton: 1. A külváros ábrázolásának politikai tartalma és a kifejezés művészi eszközei József Attila „Külvárosi éj" című versében.
2. A film (a rádió, a televízió) szerepe a művészi élmény felkeltésében, az irodalmi alkotások népszerűsítésében.
78
Reál tagozaton: 1. A hazafiság tartalmának változása Petőfi, Ady és József Attila költészetében.
2. Kis János jellemének, sorsának ábrázolása Móricz ismert novellájában. i
A humán tagozaton az első címet 128, a szokatlanabb második címet 7 jelölt választotta. A reál tagozaton mindkét címet ugyanannyi (33—33) jelölt dolgozta ki.
Matematikából mindkét tagozaton három feladatot kellett megolda-niok. A feladatok szövege a következő:
Humán tagozat: 1. Egy téglalap alakú 96 cm kerületű bádoglemezből felül nyitott dobozt készítünk oly módon, hogy sarkainál 4 cm oldalú négyzeteket kivágunk, és a széleket felhajtjuk. Mekkorák a lemez méretei, ha a belőle készített doboz térfogata 768 cm1?
2. Egy hegy PM magasságának meghatározása céljából a síkon felvesszük az AB = 500 m távolságot, amelynek meghosszabbítása nem megy át a hegy P talppontján, továbbá megmérjük az MAP=15"32' BAM=76"16' és ABM = 67"48' szögeket. Milyen magas a hegy?
3. Egyenes körkúpba gömböt írunk, a) Mekkora a gömb térfogata, ha a kúp a hosszúságú alkotója az alaplap síkjával alfa szöget zár be? b) Mekkora annak a körnek a sugara, amely mentén a kúp érinti a gömböt? c) Mekkora a gömb térfogata, ha a = 21.7 cm, és alfa = 56°30'?
Reál tagozat: 1. 18 m távon egy kocsi első kereke 10-zel többet fordul, mint a hátsó. Ha az első kerék kerülete 6 dm-rel nagyobb, a hátsó kerék kerülete 6 dm-rel kisebb lenne, akkor ugyanezen a távon az első kerék 4-gyel többet fordulna, mint a hátsó. Mekkora a kerületük?
2. Az M és N tereppontok távolsága közvetlenül meg nem mérhető. Ezért kitűztük az AM = 54 m, BM = 60 m távolságokat, amelyek egy egyenesbe esnek, továbbá megmértük az MAN — 130° és NBM = 109" szögeket. Mekkora az M és N tereppontok távolsága? Gondos rajzot készítsünk!
3. Szabályos háromoldalú gúla alapéle a, oldallapja az alaplap síkjával alfa szöget zár be. a) Mekkora a gúla térfogata és felszíne? b) Mekkora a térfogat és felszín, ha a = 28,5 cm és alfa = 68°26'?
Az orosz nyelv- és irodalomból mindkét tagozaton a következő tételeket dolgozták ki:
1. „Gagarin válaszlevele egy hétgyermekes anyának" című 13 soros orosz szöveg fordítása magyarra.
2. „Pénztárca" címmel 15 sor magyar szöveg fordítása orosz nyelvre.
A latin nyelv- és irodalomból 38 tanuló tett érettségit. Az írásbeli
vizsga tétele: -
Vergilius: Aeneis IV. ének 129—150. sorának fordítása latinról magyarra.
A német nyelv- és irodalomból 19 tanuló jelentkezett kiegészítő érettségire. Az írásbeli vizsga tételei:
1. „Ein berühmtes Doktorexamen" c. 17 sornyi német szöveg fordítása magyarra. ,
2. „Weimar, az NDK kultúrközpontja" című 15 sornyi magyar szöveg fordítása németre,
79
Az írásbeli dolgozatok eredménye alapján valamennyi jelölt szóbeli vizsgát tett.
A IV/A. osztály szóbeli vizsgái dr. Jánky István Veszprém megyei szakfelügyelő elnökletével június 4—5—6. napjain folytak le a következő eredménnyel:
Kitűnően érett 2 tanuló: Ágh Attila és Tálosi Péter.
Jeles 3: Lakatos József, Szalai Tibor, Tóth Ágoston
Jó 12: Egyed Gyula, Fülöp Csaba, Fülöp Ferenc, Halász Sándor, Horváth Béla, Kamenár Géza, Meződi László, Ódor Ernő, Oláh György, Pőcze Ferenc, Szomjas Zsolt, Vas Imre.
Közepes 4: Horváth Sándor, Kovács Gyula, Poszovecz László, Vadas János.
Megfelelt 4: Akác Csaba, Faragó József, László István, Magyar Miklós.
Egy tárgyból javít: Bárd Károly, Bognár Imre, Simonits Endre, Sop-ronyi László.
A IV/B. osztály szóbeli vizsgáinak időpontja június 6, 7, 8-a. Elnöke: Kocsor Ferenc főv. okt. oszt. főelőadó. A vizsgák eredménye: Jeles: 4 tanuló : Dómján Antónia, Magyar Ilona, Sánta Magdolna, Szokoli Éva.
Jó 9: Gondi Éva, Kránicz Anna, Matics Cecília, Szabó Emőke, Szekeres Katalin, Táncos Ilona, Vaskó Erzsébet, Zakócs Gizella, Zámbó Julianna.
Közepes 14: Czigány Gabriella, Dobai Mária, Farkas Erzsébet, Hobok Rózsa, Jerausek Julianna, Kuczogi Valéria, Modrovich Magdolna, Molnár Magdolna, Molnár Rozália, Pápai Ágota, Schindelberger Klára, Szakos Anna, Tislér Valéria, Tóth Mária.
Megfelelt: Bognár Zsuzsanna, Farkas Márta, Hargittay Hajnalka, Keg-lovics Irén, Lukács Erzsébet, Szabadkai Mária, Szabó Aranka, Szalay Julianna, Szalai Margit, Vajda Ágnes.
Elégtelen: —
A IV/C. osztály szóbeli vizsgája Pető Imréné dr. minisztériumi főelőadó elnökletével június 1, 2, 4, 5-én zajlott le a következő eredménnyel:
Kitűnő 3: Ambrus Árpád, Halasi Pál, Hosszú Ferenc
Jeles 6: Csapó Irma, Fehér Magdolna, Gerencsér Mária, Kercsmarics Anna, Petrich Zsuzsanna, Tóth Júlia.
Jó 8: Artner Edit, Dávid László, Gadányi Károly, Haba Erzsébet, Hermán Éva, Kupó Gyula, Miklósy Gyula, Varga Katalin.
Közepes 8: Bazsó Sándor. Belasics Anaa, Borbiró Éva, Hohl Mária, Horváth László, Kovács György, Pánczél Judit, Pintér Mária.
Elégséges 10: Bartol Margit, Bunczon Ágnes, Gódor Rózsa, Havasi László, Kelemen Rózsa, Koltay Klára, Lakatos Mária, Lukács Kálmán, Mauzer János, Miklósy Pál.
Elégtelen 1: Sáfrán Ibolya.
A IV,/D. osztály szóbeli vizsgái június 14—15—16—16-án zajlottak le Németh József Zala megyei népműv. csoportvezető elnökletével. A vizsgák eredménye:
Kitűnő 2 tanuló: Mayr Endre, Patsch Ferenc.
Jeles 4: Csigó József, Daka Miklós, Nagy Péter, Németh József.
Jó 6: Almás Béla, Dusnoki Gyula, Kovács József, Lékai András, Ru-zsinszky László, Uzsoki László.
80
Közepes 3: Busa Ferenc, Filipp Miklós, Gangler Ernő.
Megfelelt 5: Bóna Lajos, Csikós Sándor, Csizmadia Csaba, Csonka Ferenc, Kuhár József.
1—2 tárgyból javít: Cseke Gyula, Gyenge Barna, Jugovits Ferenc.
A IV/E. osztály szóbeli vizsgáinak elnöke Kiss Gyula megyei művelődési osztályvezető volt, a vizsgák időpontja június 1—5-e. Eredményeik:
Kitűnő 4: György Erzsébet, Milei Zsuzsanna, Párta Ilona, Tóth Ágnes.
Jeles 5: Cseszteregi Erzsébet, Korentsy Ildikó, Mezei Zsuzsanna, Pörögi Márta, Tóth Éva.
Jó 13: Baranyai Mária, Bedics Magdolna, Fónyad Márta, Horváth Terézia, Husz Magdolna, Kiss Erzsébet, Kiss Julianna, Kőhalmi Marianna, Nagy Erika, Simon Erzsébet, Szokol Teréz, Varga Anna, Vargha Éva.
Közepes 11: Dani Erzsébet, Galácz Zsuzsanna, Horváth Erzsébet, Marton Anna, Pacsa Erzsébet, Szakony Valéria, Taxner Klára, Timár Viktória, Turi Anna, Vasvári Edit, Weinberger Éva.
Megfelelt 6: Ádám Zsuzsanna, Bekő Mária, Dara Györgyi, Halász Erzsébet, Övári Elvira, Szűcs Judit.
A IV/F. osztály szóbeli vizsgái június 18—19—20-án zajlottak le Bogár László Zala megyei szakfelügyelő elnökletével a következő eredménnyel:
Kitűnő 1: Nagyváradi Ildikó.
Jeles 5: Gróf Márta, Hegedűs Éva, Németh Mária, Páli Erzsébet, Szűcs Judit.
Jó 12: Csendes Rózsa, Kovács Zita, Lőczi Judit, Mátrai Zsuzsanna, Molnár Katalin, Pölöskei Julianna, Sánta Ilona, Skoda Ilona, Szabó Aranka, Szalay Ibolya, Tátrai Anna, Twaruskó Márta.
Közepes 16: Bagyin Erzsébet, Boza Teréz, Cserjés Györgyi, Dinda Ilona, Éberling Katalin, Kemény Ildikó, Lakihegyi Mária, Laza Mária, Molnár Emőke, Németh Márta, Sabján Mária, Seregély Mária, Szávai Éva. Szloboda Márta, Szokolai Mária, Takács Mária.
Megfelelt 2: Bóna Gabriella, Pálfi Mária.
Javít 1 tárgyból: Szmodics Ágnes.
A hat osztály eredményeit összesítve:
Kitűnő: 12 jelölt 5,97 %
Jeles: 27 „ 13,43 %
Jó: 60 „ 29,85 %
Közepes: 56 „ 27,86 %
Megfelelt: 37 „ 18,41 °/0
Elégtelen: 9 „ 4,47 %
A IV. osztályt végzett tanulók pályaválasztása:
A tudományegyetemek bölcsészkarára pályázik természettudmányi karra jogtudományi karra orvosi karra fogorvosi karra
12 6 4 8 3
j
81
Műszaki egyetemekre (gépész, vegyészmérnök, stb.) 11
Agrártudományi egyetemre 2
Erdőmérnöki akadémiára 3
Bányamérnöki akadémiára 1
A Keszthelyi Mezőgazdasági Akadémiára 9
Kertészeti és Szőlészeti Főiskolára 2
Iparművészeti Főiskolára 2
Állatorvosi Főiskolára 1
Pedagógiai Főiskolára 18
Testnevelési Főiskolára 2
Felsőfokú Tanítóképzőbe 14 Óvónőképzőbe . 12
Védőnőképzőbe 2
Élelmiszeripari technikumba 1
Gyógyszerésztechnikusnak 8
Gyógytornásznak 1
Asszisztensképző iskolába 2
Műszaki rajztanfolyamra 1
Tisztképző akadémiára ' 6
Képesítés nélküli pedagógusnak 25
Ipari tanulónak 17
Dolgozni megy 27
Itt emlékezünk meg arról, hogy az idén a Művelődésügyi Minisztérium kísérletképpen első ízben engedélyezte Zala megyében az arra jelentkező és alkalmas IV. osztályos tanulók pedagógiai pályára való előkészítését 5+1-es oktatás keretében. Iskolánkban a Pedagógiai Főiskola matematika-kémia szakára készítettünk elő 25 tanulót. Ezek a II. félévtől kezdve heti 6 órában logikát, pszichológiát, neveléstant és szaktárgyi módszertant tanultak, hetenként egyszer általános iskolai órákat látogattak, és mindkét szaktárgyukból próbatanítást végeztek. A nyár folyamán két ízben tanfolyamon vesznek részt, azután felvételi vizsgát tesznek a Pedagógiai Főiskola levelező tagozatára, és ha megfelelnek, szeptembertől kezdve mint képesítés nélküli nevelők működhetnek Zala megye általános iskoláiban.
Az érettségiző tanulók pályaválasztása, mint a fentiek mutatják, sokoldalú és egészségesebbnek mondható, mint néhány évvel ezelőtt, bár a mezőgazdasági pályákra még mindig kevés a jelentkező.
82
Kitüntetések, jutalmazások
A Művelődésügyi Minisztérium azokat a tanulókat, akik gimnáziumi tanulmányaikat mindvégig kitűnő eredménnyel végezték, „Kitűnő tanuló" érdeméremmel és oklevéllel tüntette ki. Ezek a tanulók a következők:
Tálosi Péter IV/A., Ambrus Árpád és Hosszú Ferenc IV/C., Mayr Endre IV/D., Párta Ilona IV/E., Nagyváradi Ildikó és Szűcs Judit IV/F. A kitüntetéseket az igazgató az évzáró ünnepélyen adta át.
Az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyben fizikából elért eredményéért miniszteri dicséretet kapott Mayr Endre IV/D. o. t. 100—100 Ft. jutalmat kapott Pölöskei Julianna IV/F. o. t. történelmi, Szabó Erzsébet III/C. o. t. magyar és Tvaruskó Márta IV/F. o. t. földrajzi dolgozatáért. Könyv jutalombán részesültek: Bekő Mária, György Erzsébet, Mezei Zsuzsanna és Párta Ilona IV/E. o. t. történelmi, Varga Anna IV/É. magyar és Botkai Gyula III/B. o. t. kémiai dolgozatáért.
Az Arany Dániel matematikai versenyen elért eredményéért miniszteri dicséretet kapott Sörlei Zsuzsanna II/G. o. t.
A gimnázium tantestülete kiváló tanulmányi eredményükért és példás magatartásukért pénzjutalomban részesítette a következő tanulókat: Párta Ilona KISZ csúcstitkár 150 Ft, Gerencsér Attila II/A., Gáspár József II/B., Grabant Mária II/'C„ Mezőfi Margit II/G., Kovács Antal III/B., Buda György III/F., Ágh Attila és Tálosi Péter IV/A., Ambrus Árpád és Gerencsér Mária IV/C., továbbá Szűcs Judit IV/F. o. t. 100—100 Ft-ot kapott.
Példás magatartásukért és kitűnő, iŰ. jeles tanulmányi eredményükért könyvjutalmat kaptak az alább felsorolt tanulók:
I/A.: Maros Sándor, Tóth István és Zámbó Gábor.
I/B.: Devecz Ferenc és Karádi László.
I/'C.: Dévényi Ildikó és Paál Aranka.
I/D.: Dolgos Magdolna, Károlyi Terézia, Mezővári Magdolna és Mu-zsatics László.
I/E.: Illés Mária, Kustor Erzsébet és Mátrai Éva.
I/F.: Csörgits Júlia, Dolmányos Erzsébet és Simon Katalin.
I G.: Bárándy Zsuzsanna, Rigó Mária és Vizkeleti Katalin.
I/H.: Baj Ilona, Balikó Márta és Sárdy Botond.
II/A.: Fodor Zsolt, Mayr György, Molnár Ferenc és Polgár József.
II/C.: Balogh Zsuzsanna, Silló Aranka és Solti Klára.
II/E.: Ambrus Angéla, Csaba Zsuzsanna, Husz Marianna, Hágner Katalin, Melcsoch Judit és Vörös Mária.
II/F.: Csapó Erzsébet, Magura Gizella és Tóth Izabella.
II/G.: Éberling Dezső, Hegedűs Csaba, Juhász Gábor, Kovács Ferenc, Szollár István és Sörlei Zsuzsanna.
III/A.: Bagladi András, Baj Endre, Ivánkovits Ferenc, Tóth Bence és Zámbó Árpád.
83
III/B.: Kovács Tamás és Üst Vilmos.
III/C.: Szoliva Ibolya.
III/D.: Szabó Kornélia.
III/E.: Persovits Márta, Süle Mária, Szabó Teréz és Szekeres Mária.
III/F.: Fodor István, Kassai István, Rejtő Zsuzsanna, Somlai Konrád, Szenkovszky Adrienrie, Tardos Zoltán és Vitális Beáta.
IV/A.: Lakatos József, Szalai Tibor és Tóth Ágoston.
IV/B.: Dómján Antónia és Sánta Magdolna.
IV/IC.: Fehér Magdolna, Halasi Pál, Hosszú Ferenc és Miklósy Gyula.
IV/D.: ífcika Miklós, Mayr Endre, Németh József és Patsch Ferenc.
IV/E.: Csesztregi Erzsébet, György Erzsébet, Mezei Zsuzsanna, Miilei Zsuzsanna, Korentsy Ildikó, Porogi Márta, Tóth Ágnes és Tóth Éva.
IV/F.: Nagyváradi Ildikó és Hegedűs Éva.
A latin szaválási, műfordítási és mitológiai verseny győzteseiként a Gyánti alapból részesültek könyvjutalomban: Németh József IV/D., Somlai Konrád III/F., Éberling Dezső II/G. és Baj Ilona l/H. oszt. tanulók.
A kultúrcsoportban egész éven át végzett lelkes munkájukért az alábbi tanulók kaptak könyvjutalmat: Szabó Emőke, Balázsovits Lajos, Husz Marianna, Szabó Ferenc, Magyar Miklós, Horváth Mária, Étsy Eleonóra, Hop-pál Katalin, Ritter Judit, Szollár István, Balogh Adél, Ország Júlia, Csányi Jenő, Berkes Sarolta, Szloboda Márta, Seregély Mária, Lőczy Judit, Szűcs Judit, Ivánkovits Ferenc és Horváth Ilona.
A Szülői Munkaközösség adományából könyvjutalmat kaptak a következő tanulók: Beznicza Erna, Ocskay Mária, Stepán Anna, Tahin Emma I/F., Dusnoki Ágnes, Král Györgyi III/E., Maruska Erzsébet III/F., Csapó Irma, Tóth Julianna 1V/C., Gróf Márta, Németh Mária, Páli Erzsébet, Szalay Ibolya IV/F. és Horváth Teréz IV/E. o. t.
A Városgazdálkodási Vállalat a politechnikai oktatásban részt vett I/H. osztályos tanulók közül jó munkájukért könyvjutalomban részesítette Baksa Margit, Balázsovits Lajos, Balikó Márta, Égyed Gábor, Gaál Sándor. Garai Tibor, Harangozó Erzsébet, Hegedűs Tibor, Hohl Margit, Hortobágyi János, Horváth József, Horváth Magdolna, Keglovits Piroska, Kiss Ágnes, Lakatos Mária, Marton Tibor, Móré Tamás, Nagy Teréz, Papp Erzsébet, Rezsek Eszter, Schreiner Magdolna, Sziklai István, Tóth Éva, Vágó Gyula és Zsédő Margit tanulókat.
A sportban elért eredményeikért könyvjutalmat kaptak: Jerausek Júlia IV/B., Szokol Teréz IV/E., Solti Klára II/C. és Gyergyói Annamária II'E. oszt. tanulók.
Béres Sándor III/F. o. t., mint az iskola legeredményesebb sportolója kapta meg újra a gimnázium vándorserlegét.
84
Statisztika
I. II. III. IV. Ösz-
Adates o p o r t o/o
0 s z t á 1 y szesen
Beiratkozott nyilvános tanulók száma 380 262 205 205 1052 —
Osztályozott nyilvános tanulók száma 343 246 199 201 989 —
Munkás 147 73 70 67 357 36,17
Dolgozóparaszt 78 56 50 36 220 22,22
szociális megoszlása Értelmiségi 25 21 18 28 92 9,29,
Jd Alkalmazott 69 74 47 47 237 23,94
•0 3 Egyéb 24 22 14 23 83 8,38
fi tS Példás 138 87 108 149 482 48,74
4J Jó "191 152 88 51 482 48,74
O N magatartása Kifogásolható 14 7 3 1 25 2,52
O >. i—t Kitűnő 11 8 4 11 34 3,44
-C8 Jeles 15 18 22 17 72 7,28
N Jó 93 55 47 77 272 27,50
CG 0 Közepes 101 68 71 53 293 29,63
N általános tanulmányi Elégséges 64 71 44 43 222 22,45
< eredménye Elégtelen 1—2 tárgyból 37 17 10 — 64 6,47
Elégtelen több tárgyból 22 9 1 — 32 3,23
Elégtelen összesen 59 26 11 — 96 9,70
85
Az iskola benépesülése az államosításóta
Tanév
Osztályozott nyilvános tanulók száma
fiú leány összesei
1948—49 191 141 332
1949—50 276 120 196
1950—51 289 193 482
1951—52 243 2Ó4 447
1952—53 233 236 469
1953—54 214 252 466
1954—55 203 237 440
1955—56 281 318 599
1956—57 302 375 677
1957—58 299 430 729
1958—59 322 486 808
1959—60 303 546 849
1960—61 316 590 906
1961—62 351 638 989
I
Felnőttoktatás
Intézetünkben nagy lendületet vett az utóbbi években a dolgozók levelező tagozatra való jelentkezése. Sajnos azonban, a lendület sok levelező tanulónál hamar lelohad, amikor a nehézségek kezdenek mutatkozni. Sokan ugyanis azt hiszik, hogy a beiratkozással és egy-két tandíjrészlet befizetésével eleget tettek mindennemű kötelezettségüknek, a tanulás már nem az ő dolguk. Így aztán már novemberben, az első beszámolónál megkezdődött a lemorzsolódás, és ez a tanév előrehaladásával tovább fokozódott.
A tanév elején megindítottunk a polgári tagozaton négy I., két II., egy III. és egy IV. osztályt 321 tanulóval, a honvédségi tagozaton pedig egy I., egy II. és egy IV. osztályt 47 tanulóval. Beiratkozott tehát összesen 368 levelező tanuló. Felért egy nagy tanulólétszámú nyolcosztályos teljes gimnáziummal. i
Ezek közül vizsgázott a tanév végén a polgári tagozaton 66 I., 53 II., 37 III. és 18 IV., a honvédségi tagozaton 3 I., 6 II. és 5 IV. osztályos, összesen tehát 174 polgári és 14 honvédségi tagozatú tanuló. Ez a beiratkozottaknak 51,09 %-a. A lemorzsolódás nem egyenlő arányú. Míg az I. osztályosok közül 61,01 % morzsolódott le, addig a IV. osztályosok közül csak 32,35 % nem tartott ki az év végéig.
A vizsgázott tanulók rendűség szerinti megoszlása:
Kitűnő Jeles ló Közepes Elégséges lavlt Isméiéi
Polgári I. — —' 7 25 20 11 3
II. 3 — 9 19 12 8 2
III. 2 — 4 12 14 4 1
IV. 1 — 7 7 3 — —
Honv. I. 1 — 1 1 — — —
II. — — 2 1 3 — —
IV. — — 1 2 2 — —
összesen: 7 i — 31 67 54 23 6
A levelező tagozat tanulmányi átlaga tehát 2,64.
Érettségi vizsgára jelentkezett és írásbeli vizsgát tett június 1-én és 2-án az ez évben végzett 22 és 1 ismétlő tanuló, összesen 23-an. A szóbeli vizsga június 29-én és 30-án zajlott le Vadvári Tibornak, a zalaegerszegi Zrínyi Miklós gimnázium tanárának elnökletével.
Az érettségi vizsga eredményét a vizsgabizottság a következőképpen állapította meg.
Egy jelölt az írásbeli vizsga sikertelensége, egy jelölt pedig a szóbeli vizsgáról történt igazolatlan elmaradása miatt a teljes érettségi vizsgát egy év múlva megismételheti. Két jelölt igazolt betegsége miatt írásbeli eredményének fenntartásával szeptemberben díjtalan szóbeli vizsgát tehet. A szóbeli vizsgát tett 19 jelölt közül
kitűnően felelt meg 1: Tóth Ferenc;
jelesen felelt meg 2: Kőnig Istvánné és Kovács Sándor;
87
jól felelt meg 5: Kustán, Józsefné, Lelkó Attiláné, Nagy András, Pásti István és Sárkány Józsefné;
közepesen felelt meg 7: Alics István, Csőre Magdolna, Nagy András, Nagy Sándor, Plachy Aladárné és Plánder István;
megfelelt 3: Koczor Imre, Andrasek Tamás és Kőműves István;
szeptemberben javíthat 1: Lukács Istvánné (magyarból).
A szóbeli érettségi vizsga átlaga: 3,31.
Ezúton is felhívjuk a tanulni vágyó dolgozók figyelmét arra, hogy a nagykanizsai Landler Jenő Gimnázium levelező tagozata tárt kapuval var ja őket a jövőben is. Későbbi csalódások megelőzése végett vegyék azonban tudomásul,.hogy amint a közölt eredmények is mutatják, a,levelező tagozaton is csak az boldogul, aki tanul.
Tájékoztató az 1962/63 iskola évre
Az 1962/63. iskolai évre szóló beírások 1962. június 25-én, 26-án és augusztus 31-én lesznek.
Az egy és két tárgyból bukott tanulóknak a javító vizsgára legkésőbb augusztus 15-ig kell tanulmányi értesítőjüknek az igazgatói irodába történő beadásával, vagy postán való beküldésével jelentkezniük. A nyilvános tanulók vizsgái augusztus 27-én du. 2 órától s' folytatólag 28-án de. 8 órától lesznek a hirdető táblán olvasható beosztás szerint.
Augusztus 28-án du. 2 órától kezdve lesznek a levelező tagozat írásbeli vizsgái. Ezeknek a vizsgáknak a szóbeli része, továbbá a levelező tagozat javító vizsgái augusztus 30-án de. 8 órától lesznek.
Augusztus 31-én de. 9—12-ig pótbeírás.
Szeptember 1-én de. 9 órakor tanévnyitó ünnepély, utána osztályrendezés, segítőegyesületi tankönyvek kiosztása, tankönyvárusítás.
Szeptember 3-án reggel 8 órától órarend szerinti rendes tanítás.
Szeptember 3-án, 4-én és 5-én írásbeli érettségi. A szóbeli érettségi időpontját a írásbeli alkalmával közöljük.
Az 1962/63. iskolai év valamennyi I. osztálya 5+1-es tervezésű lesz.
Minden I. osztályos tanulónak be kell szereznie munkaruhaként egy mellesnadrágot. A fiúk az iskolában tetszés szerinti, de a jó ízlést nem sértő ruhát viselnek, a leányok részére azonban kötelező minden iskolai foglalkozáson, tehát a délutáni órákon is a fekete klottból varrott, elől végig gombolt munkaköpeny viselése. A leányok ünnepi ruhája a fehér piké vászonból varrott matrózblúz és a sötétkék szövetből készített rakott szoknya. Iskolai ünnepélyes alkalmakkor, kivonulásokon, klubdélutánokon, iskolai bálokon.leány ok csak ebben az öltözetben jelenhetnek meg.
Az előírásos diáksapka viselése az iskola jelvényével együtt minden fiú- és leánytanulóra kötelező. Ha a tanuló valamilyen okból kifolyólag nem visel sapkát, az iskola kis jelvényét köteles a ruhájára tűzni.
A Tanulói Szabályzat és a Házirend előírásai a nyári nagyszünetben is kötelezők.
F. k.: CSERNAY LÁSZLÓ Kiadta: a gimnázium igazgatósága, Nagykanizsa, Vöröshadsereg útja 9. Zala Megyei Nyomda Vállalat, Nagykanizsa — 62-7594 — F. v. Szendröi Géza

Insert failed. Could not insert session data.